Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Τρώει τρία κιλά τούβλα, χαλίκια και λάσπη τη μέρα


Ο 30χρονος Ινδός απέκτησε τον εθισμό του όταν ήταν 10 χρονών.

Ο 30χρονος Pakkirappa Hunagundi από την Karnataka της Ινδίας καταναλώνει τουλάχιστον τρία κιλά από τούβλα, χαλίκια και λάσπη την ημέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο νεαρός άντρας ανέπτυξε αυτόν τον εθισμό να τρώει μη φαγώσιμα αντικείμενα στην ηλικία των 10 ετών.

Από τότε έχει... δοκιμάσει τη «γεύση» από σχεδόν όλους τους δρόμους και τοίχους της περιοχής που ζει, ενώ όπως υποστηρίζει ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας.

Η περίεργη διατροφική αυτή διαταραχή θεωρείται ως μια μορφή του συνδρόμου Pica, ασθένεια εξαιτίας της οποίας οι πάσχοντες αναπτύσσουν ιδιαίτερη... όρεξη για ουσίες χωρίς καμία θρεπτική αξία.



«Τρώω τούβλα και πέτρες εδώ και περίπου 20 χρόνια. Μου αρέσει να τα τρώω. Έχει γίνει μέρος της ζωής μου όλο αυτό» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Ξεκίνησε όταν ήμουν 10 ετών. Τώρα το νιώθω σαν ανάγκη. Μπορώ να μη φάω κανονικό φαγητό, αλλά δε γίνεται να μη φάω τούβλα ή λάσπη. Δεν υποφέρω από κάποιο πρόβλημα υγείας. Τα δόντια μου είναι μια χαρά και μπορώ να δαγκώσω την πιο σκληρή πέτρα, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Η μητέρα του προσπαθούσε επί 20 χρόνια να τον πείσει να μην τρώει.... τμήματα του σπιτιού τους και αυτών των γειτόνων τους.



Όμως ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα οικοδομικά υλικά έχουν «την τέλεια γεύση». Μάλιστα, τη χαρακτηρίζει ως καλύτερη από «θεϊκό νέκταρ» και λέει ότι πηγαίνουν πολύ με ένα ποτήρι... νερό.

«Τον γνωρίζω από μικρο παιδί. Από τότε τρώει λάσπες και πέτρες. Μας φαίνεται πολύ παράξενο» είπε ένας γείτονάς του.

«Όταν τον βλέπουμε νιώθουμε πολύ άσχημα για εκείνον. Έχουμε προσπαθήσει να τον μεταπείσουμε, αλλά δε μας ακούει. Τα έχουμε παρατήσει πια» πρόσθεσε ένας φίλος του.


Ο Pakkirappa που είναι εργάτης δυσκολεύεται πολύ να τα βγάλει πέρα οικονομικά και τώρα σκέφτεται να αρχίσει να περιοδεύει στην πατρίδα του για να επιδεικνύει το... ταλέντο του.

«Ο πατέρας μου πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια. Πρέπει να φροντίσω τη μητέρα μου. Δεν έχουμε μεγάλο εισόδημα. Θέλω να δείξω στους ανθρώπους τι μπορώ να κάνω και να κερδίσω μερικά χρήματα επιπλέον» κατέληξε ο ίδιος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρότυπο σχολείο έως το 2020 εξήγγειλε ο Αρβανιτόπουλος


Θα αφορά όλες τις βαθμίδες, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Τη δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου (δημοτικού, γυμνάσιου και λυκείου) σε κάθε περιφέρεια της χώρας έως το 2020, εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του υπουργείου για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.

«Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήσαμε για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία είναι αιχμή των αλλαγών και της επιδιωκόμενης αριστείας. Γι' αυτό το λόγο εφαρμόσαμε τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις και επιλέγουμε τους αρίστους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν σε αυτά, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Και αυτή η προσπάθεια όχι μόνον δεν αποδυνάμωσε τη ζήτηση, όπως ορισμένοι υποστήριζαν, αλλά την αύξησε κατά 30% επιβεβαιώνοντας την επιλογή μας» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Η σημερινή δομή περιλαμβάνει 68 πρότυπα πειραματικά σχολεία -4 νηπιαγωγεία, 19 δημοτικά, 18 γυμνάσια, 15 ΓΕΛ και 4 μικτά (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο)- σε 9 από τις 13 εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας. «Μέχρι το 2020 θα έχουμε δημιουργήσει και θα λειτουργούν 24 πλήρεις κάθετες δομές (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) στις 13 Περιφέρειες της χώρας και επιπλέον 2 Νηπιαγωγεία, 15 Δημοτικά, 10 Γυμνάσια και 6 Γενικά Λύκεια», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

«Στην Ελλάδα του 2020 θα διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με περισσότερους από 15.000 μαθητές που θα έχουν τη δυνατότητα να επιδιώκουν την αριστεία, συμβάλλοντας στην πατρίδα και εξασφαλίζοντας για τον εαυτό τους ευημερία και ικανοποίηση», ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

«Τον τελευταίο χρόνο ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των Πειραματικών Προτύπων Σχολείων, συστήσαμε 400 ομίλους αριστείας και δημιουργικότητας, και εφαρμόσαμε νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και καινοτόμους μεθόδους», υπογράμμισε, ενώ εξήγγειλε την ανασυγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων με στόχο την αναβάθμισή της με τη συμμετοχή του εκάστοτε προέδρου του ΙΕΠ, του εκάστοτε Γενικού Διευθυντή Σπουδών του ΥΠΑΙΘ και ενός μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. «Ύστερα από 32 χρόνια που δεν έχει αξιολογηθεί κανένας, είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις, είναι λογικό να υπάρχει στην αρχή μια καχυποψία» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος για να προσθέσει: «Η αξιολόγηση δεν είναι μέθοδος ξεκαθαρίσματος κομματικών λογαριασμών και δεν σημαίνει απολύσεις».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει τις ερχόμενες ημέρες επιμήκυνση του σχολικού έτους αλλά και κατάργηση σχολικών αργιών, ενώ επανέλαβε ότι οι όποιες αλλαγές στους «αιώνιους φοιτητές» αφορούν εγγεγραμμένους προ του 2006, «στην ουσία ανενεργούς», όπως διευκρίνισε. Εντός των επόμενων ημερών εξάλλου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία, το οποίο «θα έχει οφέλη για τους ερευνητές και τον αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδας».



Διαβάστε περισσότερα...

Παίζει μπάλα με μια σφαίρα καρφωμένη στο κρανίο του


Η απίστευτη ιστορία του Σαλβαδόρ Καμπάνιας.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο Σαλβαδόρ Καμπάνιας έζησε μια ολόκληρη ζωή. Ένιωσε την ανάσα του να κόβεται -μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι- και την ποδοσφαιρική του καριέρα να τελειώνει λίγο πριν την μεταγραφή που πάντα ονειρευόταν.

Ο Παραγουανός ποδοσφαιριστής στα 29 του χρόνια βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας του. Η θέση του στην κορυφή της επίθεσης της Εθνικής της χώρας του ήταν εξασφαλισμένη για το Μουντιάλ του 2010 και ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ «σφάζονταν» στα πόδια του.

Όλα αυτά μέχρι τα ξημερώματα της 25ης Ιανουάριου του 2010. Μια διαμάχη με έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών σε ένα μπαρ του Μεξικού ανέτρεψε όλα όσα ήταν μέχρι τότε δεδομένα γι’ αυτόν. Βρέθηκε αιμόφυρτος στο πάτωμα της τουαλέτας με μια σφαίρα σφηνωμένη στο κεφάλι.



Έμεινε ένα μήνα στην μονάδα εντατικής θεραπείας, με την έξοδό του να χαρακτηρίζεται θαύμα, αφού η σφαίρα είχε εισχωρήσει αρκετά βαθιά στο κρανίο του και η επέμβαση που θα χρειαζόταν για να αφαιρεθεί, είχε τεράστιο βαθμό ρίσκου, που τελικά δεν πήραν οι γιατροί.

Η καρδιά του όμως, όχι μόνο συνέχισε να χτυπάει, αλλά δεν έχασε ποτέ τον ποδοσφαιρικό… ρυθμό.



Δύο χρόνια μετά το θλιβερό περιστατικό ο Παραγουανός ποδοσφαιριστής επέστρεψε στην αγωνιστική δράση με τη φανέλα της 12ης Οκτωβρίου, ομάδα της τρίτης κατηγορίας του ποδοσφαίρου της χώρας του.

Το ποδόσφαιρο, όπως και η ζωή συνέχισε να δίνει ευκαιρίες στον Καμπάνιας. Και ο ίδιος δεν σταμάτησε ποτέ να τις εκμεταλλεύεται.

«Αυτή είναι η ζωή μου. Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο με έκανε να αναρρώσω πλήρως», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Παραγουανός, που βλέπει πλέον το ποδόσφαιρο σαν την πηγή που του δίνει ζωή. Η καριέρα του ξεκινάει ξανά στην τέταρτη κατηγορία της Βραζιλίας. Χθες φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της Τανάμπι, με τον κόσμο να τον υποδέχεται σαν ήρωα.

«Αν δεν είχα το ποδόσφαιρο, αν δεν έκανα προπονήσεις, δεν θα είχα αναρρώσει. Θα ήμουν σίγουρα κάπου αλλού», σχολίασε με νόημα και υποσχέθηκε στον κόσμο της ομάδας καλές εμφανίσεις, αλλά και τίτλους για την ομάδα που του δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσει ξανά.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκηρύχθηκαν 1.709 θέσεις για εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα


Συνολικά ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.786.

Σε 1709 ανέρχονται οι θέσεις που προκηρύχθηκαν για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κατά τον Υπουργό φθάνουν τους 1.786.

Οι 1709 θέσεις προκηρύχθηκαν σύμφωνα με τα αιτήματα που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βάσει των υπηρεσιακών του αναγκών. Αναλυτικά οι θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι:

1.Ανακοίνωση Νο6 (ΦΕΚ 3210/18.12.2013): Πρόσκληση για πλήρωση 233 θέσεων εκπαιδευτικών, σε δομές του Υπουργείου Παιδείας

2. Ανακοίνωση Νο8 (ΦΕΚ 3318/27.12.2013): Πρόσκληση για πλήρωση 925 θέσεων εκπαιδευτικών σε δομές δια βίου μάθησης και 150 βρεφονηπιοκόμοι σε παιδικούς σταθμούς δήμων.

3. Ανακοίνωση Νο10 (ΦΕΚ 479/26.2.2014) όπως τροποποιήθηκε (ΦΕΚ 662/18.3.2014): Πρόσκληση για πλήρωση 181 θέσεων εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων, 200 θέσεις νοσηλευτών στο Υπουργείο Υγείας και 20 θέσεις κοινωνικών λειτουργών στο Υπουργείο Εργασίας.

Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις – καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων» στο οποίο για να μην υπάρξει κανένα κώλυμα στη διαδικασία της κινητικότητας των προς μετάταξη / μεταφορά υπαλλήλων, περιλαμβάνεται νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της διάρκειας του χρόνου διαθεσιμότητας προκειμένου να μην λύεται η σχέση εργασίας υπαλλήλου που περιλαμβάνεται στους πίνακες διάθεσης στους νέους φορείς υποδοχής.

Συγκεκριμένα ο υπάλληλος δεν απολύεται στην περίπτωση που εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος, α) έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 91 του ίδιου ως άνω νόμου Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπάλληλος έχει υποβάλλει σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για μετάταξη/μεταφορά του, έως την έκδοση των τελικών πινάκων διάθεσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθεί σε αυτούς ή β) αν εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έχουν εκδοθεί ήδη οριστικοί πίνακες διάθεσης από τους φορείς υποδοχής μέχρι της εκδόσεως του ΦΕΚ μεταφοράς του.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράταση στη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων


Ανακοίνωση 03.04.14

Σύμφωνα με την Αρ. Πρώτ: Δ29α/φ.32/Γ.Π5293/207 απόφαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα «Παράταση χορήγησης προνοιακών επιδομάτων», η ΕΣΑμεΑ ενημερώνει τα εξής: Όσοι δικαιούχοι προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία τελούν σε καθεστώς αναστολής λόγω λήξης της ισχύος της ιατρικής τους γνωμάτευσης και των οποίων η ιατρική κρίση εκκρεμεί είτε σε πρωτ/θμια είτε σε δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή, πρέπει να προσκομίσουν οι ίδιοι στα γραφεία του τμήματος Πρόνοιας των Δήμων τους φωτοαντίγραφο του αριθμού πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησής τους στα ΚΕΠΑ, ή υπεύθυνη δήλωση που βεβαιώνει την ημερομηνία κατάθεσής της αίτησής τους στα ΚΕΠΑ. Η παράταση ισχύει για όσους από τους ανωτέρω έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν αίτηση στα ΚΕΠΑ έως 30-4-2014.

Η απόφαση επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 122 KB)
απόφαση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 100 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Αγωνιζόμαστε για θέσεις εργασίας για τα άτομα με αναπηρία!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.04.2014

Με επιστολή της στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, η ΕΣΑμεΑ ζητά την τροποποίηση του νόμου 2643 /1998, ώστε να λειτουργήσει αποκλειστικά προς όφελος των ατόμων με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους, καθώς και την άμεση έκδοση της προκήρυξης των θέσεων του δημοσίου τομέα, καθώς και της προκήρυξης της παρ. 8 του άρθρου 2 των θέσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η τελευταία προκήρυξη των θέσεων του δημοσίου τομέα εκδόθηκε το έτος 2008. Αυτό σημαίνει ότι το 5% των θέσεων των γενικών προκηρύξεων του ΑΣΕΠ του έτους 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014 έως και σήμερα, που αντιστοιχούν στο ν. 2643/98, και κρατούνται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για το σκοπό αυτό, καθώς και εκατοντάδες θέσεις προηγούμενων προκηρύξεων -με εξαίρεση μόνο της τελευταίας προκήρυξης του Υπουργείου Οικονομικών- που δεν έχουν πληρωθεί και μένουν κενές, δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί!

Όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες θέσεις για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που προστατεύονται από το ν. 2643/98 λιμνάζουν στα συρτάρια των υπουργείων. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία στερούνται το αναφαίρετο δικαίωμα της εργασίας, με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Καμία πλέον καθυστέρηση δεν δικαιολογείται!

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 135 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης στο Ηράκλειο της Κρήτης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.04.2014

Στο ετήσιο διεπιστημονικό συνέδριο για τη νοητική υστέρηση και τον αυτισμό που διοργανώνει το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» με Θέμα την Υποστηριζόμενη Διαβίωση θα παρευρεθεί και θα είναι ομιλητής ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Παρασκευή 4 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Αστόρια. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ θα μιλήσει για τον αδικοχαμένο κοινωνικό αγωνιστή Μάριο Φερετζάκη, στη μνήμη του οποίου πραγματοποιείται το φετινό συνέδριο.

Ο Μάριος Φερετζάκης ήταν ο ιδρυτής και ο πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή, το οποίο στήριξε μέχρι και το τέλος της ζωής του, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Γ.Σ. της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

Στο συνέδριο θα παρευρεθεί και θα μιλήσει επίσης και ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ, με την ιδιότητά του ως γ.γ. της ΠΟΣΓΚΑμεΑ Χρήστος Νάστας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Βαρδακαστάνης θα παρευρεθεί στη συνεδρίασης της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Αστόρια.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου http://zoodohos.com/images/nea/synedrio1_programme.pdf

Παρακαλούμε για την κάλυψη.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εγκύκλιο με θέμα «Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 4237/2014 περί παράτασης χορήγησης συνταξιοδοτικών παροχών που έληξαν και εκκρεμεί εξέταση των ασφαλισμένων από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α.» εξέδωσε το ΙΚΑ


Ανακοίνωση 03.04.14

Με νέα εγκύκλιο κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 4237/2014 (Φ.Ε.Κ. 36Α/12.2.2014) για την εφαρμογή των οποίων εκδόθηκε και κοινοποιείται επίσης με το παρόν το με αρ. πρωτ. Φ.80000/οικ.4345/281/13.3.2014 έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α. του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΑΔΑ:ΒΙΚΝΛ-26Γ). Επιπλέον των διευκρινίσεων που περιλαμβάνονται στο ανωτέρω έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α., παρατίθενται και νέες οδηγίες που επισυνάπτονται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 122 KB)
Εγκύκλιος σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 1846 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Το ΙΚΑ καθυστερεί την εγκύκλιο για το ΕΚΑΣ των ΑμεΑ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.04.2014

Παρ΄ ότι από τον Φεβρουάριο έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ 036/ΤΑ΄/01.02.2014 για τον νόμο 4237/2014 «Ρύθμιση θεμάτων ΑΔΜΗΕ ΑΕ», στον οποίο συμπεριλήφθηκε η τροπολογία για την χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους γήρατος-αναπηρίας-θανάτου με ποσοστό αναπηρίας 80% ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου, το ΙΚΑ ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου για την εφαρμογή της σημαντικής αυτής ρύθμισης!

Η πλέον ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, που μετά από σκληρούς αγώνες της ΕΣΑμεΑ και των φορέων μελών της εξαιρέθηκε από την κατάφορα άδικη διάταξη διακοπής του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, συνεχίζει να μην το λαμβάνει λόγω της αναίτιας καθυστέρησης του ΙΚΑ. Το αναπηρικό κίνημα δεν εφησυχάζει και θα συνεχίσει τις πιέσεις ώστε να εκδοθεί άμεσα η σχετική εγκύκλιος και να αποδοθεί το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους εγκαίρως!

Η επιστολή προς τον διοικητή του ΙΚΑ επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 126 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.04.2014

Η Γενική Συνέλευση το Ο.Η.Ε. καθιέρωσε από το 2008 την 2α Απριλίου ως παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Για το 2014 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο μήνυμά του αναφέρει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι κάτι περισσότερο από τη δημιουργία κατανόησης. Είναι μια πρόσκληση για δράση. Καλώ όλους τους ενδιαφερομένους να λάβουν μέρος στην προώθηση της προόδου, να υποστηρίξουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ευκαιρίες απασχόλησης και τα άλλα μέτρα που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του κοινό μας οράματος για ένα κόσμο δίχως αποκλεισμούς». Το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ μπορείτε να το παρακολουθήσετε και εδώ σε μορφή βίντεο στα αγγλικά (cc για υπότιτλους): http://www.youtube.com/watch?v=vCQ6XfUmBk0

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Αυτισμό, ο γ.γ. του ΟΗΕ, μαζί με την Autism-Europe καλούν τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσουν καινοτόμες ευκαιρίες απασχόλησης για τα άτομα με αυτισμό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 90% των ενηλίκων με αυτισμό είναι άνεργοι.

Σήμερα, που 1 στα 150 παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτισμό - συνολικά περίπου 3,3 εκατ. άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν για να αντιμετωπίσουν εκτεταμένη ανεργία και ελάχιστη ή καμία υποστήριξη ως ενήλικες.

Ο αυτισμός μπορεί να επηρεάσει σίγουρα την ικανότητα ενός ατόμου να αλληλοεπιδρά στο χώρο εργασίας, αλλά τα μεγαλύτερα εμπόδια για την απασχόληση που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη υποστήριξης για να βρουν και να διατηρήσουν μια θέση εργασίας, και το κοινωνικό στίγμα για τον αυτισμό τους.

Φέτος, στην Ευρώπη θα συμμετάσχουν με άλλους από όλο τον κόσμο στην έκκληση για αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης για τα άτομα με αυτισμό όλο τον μήνα Απρίλιο. Σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη πολλά εξέχοντα κτίρια θα φωτιστούν με μπλε χρώμα στη νύχτα της 2ας Απριλίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ‘Light It Up Blue» για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό. http://liub.autismspeaks.org/welcome

Στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) διοργανώνει ημερίδα την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 και ώρα 09:00-16:00 στο Ανατολικό Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ».

Στην χώρα μας ωστόσο, η στάση της κοινωνίας και της πολιτείας μας χαρακτηρίζεται από την απουσία όλων όσων επιτάσσει η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά συνάμα διαμορφώνει και την χειρότερη μορφή διάκρισης που βιώνουν καθημερινά τόσο τα ίδια τα άτομα με Αυτισμό όσο και οι οικογένειες τους που οδηγούνται στην απόγνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ υποστηρίζει, «καμία ουσιαστική πρόβλεψη από πλευράς Πολιτείας και πολιτικών δεν έχει υπάρξει για την προστασία των δικαιωμάτων και των Ατόμων με Αυτισμό στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και την εργασία, στις υπηρεσίες πρόνοιας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και αλλού, δεν έχει υπάρξει για την δικαιωματική προσέγγιση και αντιμετώπιση και την ισότιμη ένταξη των Ατόμων με Αυτισμό στην κοινωνία, όπως ορίζεται σαφώς και ρητώς στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά συνεχίζεται η ιατροκεντρική προσέγγιση των Ατόμων αυτών», και για αυτό το λόγο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έμφασης της καταγγελίας μας, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες Βαριές Αναπηρίες, μέσω των συλλογικών φορέων των γονέων και των οικογενειών τους, θα ήταν υποκριτικό εάν έβγαζε κάποιο άλλο μήνυμα την ημέρα αυτή -2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό-διαφορετικό από την εκκωφαντική σιωπή μας.

Ίσως η εκκωφαντική σιωπή να μπορέσει να αφυπνίσει από τον κοινωνικό και πολιτικό λήθαργο και να κινητοποιήσει κοινωνία και Πολιτεία στον αγώνα καταπολέμησης της απομόνωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εξαθλίωσης των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες Βαριές Αναπηρίες και των οικογενειών τους, στη δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, μέσα στην οποία θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 106 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Η χειρότερη αίτηση για δουλειά που συντάχθηκε ποτέ


Άντρας δεν παραλείπει να στείλει μαζί με την online φόρμα μια... περίεργη φωτογραφία.

Όσο ανάγκη κι αν έχει κάποιος τη δουλειά, όσο καλοφτιαγμένο κι αν είναι το βιογραφικό του, μια αποκαλυπτική φωτογραφία του ανδρισμού του δεν λογίζεται ποτέ πλεονέκτημα!

Κάτι που φαίνεται να μη γνώριζε ο υποψήφιος από το Ντάλας των ΗΠΑ όταν έστειλε με mail την αίτησή του για μια θέση στην Texas Workforce Solutions.

Ο αγνώστων στοιχείων τύπος, σε μια προσπάθεια ενδεχομένως να υποστηρίξει τα προσόντα του και να ξεχωρίσει από τον σωρό, δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στο επίμαχο mail και τη φωτογραφία του μορίου του, έτσι για να μείνει αξέχαστος στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας!

Αν αυτός ήταν ο σκοπός του, τον πέτυχε και με το παραπάνω, καθώς η 25χρονη υπάλληλος της Texas Workforce Solutions που είχε την ατυχία να ανοίξει το mail κάλεσε σοκαρισμένη την αστυνομία.



Αφού λοιπόν το μακρύ χέρι του νόμου εντόπισε πανεύκολα τον άντρα, καθώς όλα τα στοιχεία του ήταν στην αίτησή του για τη θέση, του έκοψε πρόστιμο για το άσεμνο της κίνησής του, με τον υπεύθυνο Τύπου του αστυνομικού τμήματος του Ντάλας, Demarquis Black, να παρατηρεί πικρόχολα: «Νομίζω ότι ξέρω γιατί δεν μπορεί να βρει δουλειά!».

Όσο για τη θέση για την οποία έκανε αίτηση ο πονηρούλης υποψήφιος, ήταν για σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού! Φανταστείτε δηλαδή να είχε τη δυνατότητα να κατευθύνει τα νιάτα στα δικά του πατήματα...



Διαβάστε περισσότερα...

Δώρισαν τον καναπέ τους και μαζί... το γάτο τους!


Έμεινε κρυμμένος για πέντε ημέρες.

Επί πέντε μέρες οι ιδιοκτήτες του Crockett του γάτου τον έψαχναν απεγνωσμένα. Είχε εξαφανιστεί από το σπίτι του Bill και της Pauline Lowe στο Έσεξ και όλοι ήλπιζαν σύντομα να επιστρέψει. Αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν την περιπέτειά του…

Ο 10χρονος γάτος είχε αποφασίσει να «χαλαρώσει» κρυμμένος στον καναπέ του ζευγαριού, αλλά έτυχε την ημέρα που του ήρθε η όρεξη αυτή, το ζευγάρι να δωρίσει τον καναπέ του σε ένα κατάστημα με είδη σε τιμή ευκαιρίας, σχεδόν 30 χιλιόμετρα μακριά!

Οι μεταφορείς πήραν τον παλιό καναπέ από το σπίτι των Lowe, με τον Crockett μέσα, χωρίς να έχουν φυσικά ιδέα για τον
«λαθρεπιβάτη».



Για πέντε μέρες ο Crockett έμεινε κρυμμένος μέσα στον καναπέ χωρίς να τον εντοπίσει κανείς, παρότι τον περιέβαλαν ανύποπτοι εθελοντές και άνθρωποι που αναζητούσαν αντικείμενα σε τιμή ευκαιρίας.

Ο γάτος αποκαλύφθηκε μόνο όταν οι νέοι αγοραστές του καναπέ άκουσαν το… νιαούρισμά του! Αμέσως ειδοποίησαν το κατάστημα για το «έξτρα δώρο» μέσα στον καναπέ τους, κι έτσι ο πήρε ξανά το δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι του.

Οι Lowe εκτιμούν πως ο γάτος κρύφτηκε μέσα στο «σώμα» του καναπέ όταν εκείνοι χώρισαν τα κομμάτια του προκειμένου να είναι πιο εύκολη η μεταφορά του.

«Καταλάβαμε αμέσως πως ο Crockett έλειπε αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πού μπορεί να πήγε. Δεν φεύγει ποτέ από το σπίτι κι έτσι ανησυχήσαμε πολύ», λέει στη Daily Mail η 66χρονη Pauline. «Δεν ξέρουμε πώς και πότε κατάφερε και κρύφτηκε στον καναπέ όταν αφαιρέσαμε το κάτω μέρος». 



Διαβάστε περισσότερα...

Ο επόμενος Έλληνας ΝΒΑερ


Το next big thing του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι θέμα χρόνου να κάνει το άλμα για το ΝΒΑ. Ο 17χρονος σέντερ (2,17μ.) που είναι περιζήτητος από τα κολέγια στις ΗΠΑ μίλησε στη SportDay για τα πρώτα του βήματα, το πώς έφυγε από τον Ολυμπιακό για να πάει στο Περιστέρι, το φλερτ με τη Ρεάλ, τη μετακόμιση στο WestTown School και την Εθνική ομάδα.



Αναλυτικά, ο Γιώργος Παπαγιάννης μίλησε για:

- Την προσαρμογή στις ΗΠΑ: «Στην αρχή ήταν δύσκολα. Είχα δυσκολία στην επικοινωνία. Γνωρίζω αγγλικά, εκεί όμως μιλάνε πολύ γρήγορα. Ήμουν μακριά από την οικογένειά μου για πρώτη φορά. Ευτυχώς έχω έναν Έλληνα συμπαίκτη, τον Δημήτρη Φωτόπουλο, ο οποίος με βοηθάει. Οι άνθρωποι εκεί είναι φιλόξενοι και με βοήθησαν σε όποιο πρόβλημα είχα. Στην αρχή ήθελα να γυρίσω πίσω αλλά είπα πως έχω ένα στόχο. Κι αποφάσισα πως το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να μπω στο NBA. Είπα πως θα προσπαθήσω, μετά θα τους φέρω όλους μαζί μου. Οπότε το ξεπέρασα και δεν το ξανασκέφτηκα. Δεν το έχω μετανιώσει».

- Την πρόταση που είχε από τη Ρεάλ: «Στη Ρεάλ θα έπαιρνα τα χρήματα, αλλά δεν θα είχα σπουδές. Απ’ ό,τι μου είχαν πει θα ήμουν σε ένα δημόσιο σχολείο. Ήθελα όμως να σπουδάσω Νανοτεχνολογία ή Φυσική, οπότε επέλεξα ΗΠΑ. Μπορώ έτσι να συνδυάσω και τα δύο».

- Τις κρούσεις που δέχεται ήδη από κολέγια: «Δεν ξέρω ποιο θα επέλεγα. Ποτέ δεν σκέφτηκα. Δεν είναι σωστό για το επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί θέλω να αγωνιστώ για την Εθνική αυτό το καλοκαίρι, οπότε δεν με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα. Οι προτάσεις πάντως είναι πολλές. Ο προπονητής μου συνεχώς μου λέει πως παίρνουν τηλέφωνο διάφορα κολέγια και με ζητούν. Όταν έρθει η στιγμή όμως. θα αποφασίσουμε μαζί με τον προπονητή. Υπήρξε και κάποια περίοδος που με έπαιρναν τηλέφωνο ανά 10 λεπτά. Το γραμματοκιβώτιό μου είναι συνεχώς γεμάτο. Για την ώρα με απασχολεί μόνο η Εθνική».

- Το λόγο που έφυγε από τον Ολυμπιακό: «Δεν ήθελαν να δώσουν τα χρήματα για τα μεταφορικά από τα Μέγαρα, όπου είναι το σπίτι μου, στον Πειραιά. Δεν ζήτησα να κάνω συμβόλαιο ούτε τίποτε άλλο. Μόνο αυτά τα χρήματα. Δεν τα έδωσαν κι έτσι πήγα στο Περιστέρι. Εκεί ήρθε και η πρόταση από τη Ρεάλ. Στο Περιστέρι πήγα για τον κόουτς Πεδουλάκη που με είχε ζητήσει. Ήθελα να δουλέψω μαζί του. Είχα ακούσει πάρα πολλά γι' αυτόν, το Περιστέρι είχε βγάλει πολλούς παίκτες και πίστευα πως θα μπορούσα να κάνω προπονήσεις και να παίξω κάποια στιγμή με την ανδρική ομάδα».

- Το ντεμπούτο στην Α1: «Ήταν στο ΟΑΚΑ το 2011, σε ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο κόουτς Πεδουλάκης την προηγούμενη μέρα μού είχε πει πως θα παίξω. Το βράδυ είχα πολύ άγχος. Άγχος όχι για να βάλω πόντους ή να κάνω κάτι, απλώς και μόνο που θα πατήσεις το πόδι σου στο ΟΑΚΑ είναι θέμα. Οι φίλαθλοι... σε δείχνει κι η τηλεόραση. Όλα σημαίνουν κάτι για σένα και τους ανθρώπους που σε αγαπούν».

- Τον παίκτη που θαυμάζει: «Τον Λεμπρόν Τζέιμς. Είναι ένα από τα είδωλα μου. Μπορεί να μην παίζουμε στην ίδια θέση. αλλά μου αρέσει ο χαρακτήρας του. Παίζει πολύ δυνατά».

- Την εθνική Παίδων: «Αρχικά η Εθνική είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή όχι μόνο για εμένα προσωπικά, αλλά και για όλη την οικογένειά μου. Ο κόουτς Μανουσέλης, με τον οποίο συνεργάζομαι, μου έδωσε και μου δίνει πολύ μεγάλη βοήθεια. Ακόμα και στην Αμερική όσες φορές μπορώ προσπαθώ να μιλάμε. Στην Εθνική είχαμε πολλές συζητήσεις όχι μόνο για το αγωνιστικό αλλά και για το ψυχολογικό κομμάτι. Όταν πήγα στην Εθνική, έπαιξα για πρώτη φορά στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στην προετοιμασία όλα ήταν εντάξει, όταν όμως μπαίνεις στο παρκέ λες "πρέπει να κάνω κάτι. πρέπει να νικήσω". Η Εθνική εκτός από τιμή είναι και χαρά. Μου αρέσει που εκπροσωπώ τη χώρα μου στις διοργανώσεις. Κάποια στιγμή θα ήθελα να αγωνιστώ και με την Ανδρών».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σφήνωσε στον υπόνομο για το... κινητό


Σε μπελάδες μπήκε μια 16χρονη κοπέλα, στη Βρετανία όταν σφήνωσε σε υπόνομο στην προσπάθεια της να πιάσει το κινητό τηλέφωνο που γλίστρησε από τα χέρια της.

Η νεαρή κοπέλα, αρχικά τσέκαρε το δρόμο, είδε ότι δεν περνάει κάποιο αυτοκίνητο και έβγαλε το καπάκι από τον υπόνομο για να πιάσει το κινητό της, με αποτέλεσμα να σφηνώσει. Αμέσως, η μητέρα της φώναξε την πυροσβεστική, η οποία και την απεγκλώβισε, αναφέρει το Daily Mail.

«Μιλούσα στην κολλητή μου στο τηλέφωνο και όταν το έκλεισα πήγα να το βάλω στην τσέπη μου, αλλά το χέρι μου ήταν υγρό και γλίστρησε και έπεσε στον υπόνομο. Σκέφτηκα "δεν πρόκειται να το αφήσω" και έπεσα μέσα. Δεν είχα κολλήσει πραγματικά. απλώς χρειαζόμουν κάποιον να με τραβήξει και η μαμά μου είχε πανικοβληθεί. Όταν με έβγαλαν έτρεξα αμέσως στο μπάνιο» δήλωσε η 16χρονη κοπέλα.

Δείτε τη φωτογραφία






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γλίτωσε δύο φορές από βέβαιο θάνατο


Ο οδηγός του σκούτερ στο βίντεο που θα δείτε είναι σίγουρα ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στον κόσμο. Κινείται με μεγάλη ταχύτητα, όταν βλέπει μπροστά του ένα φορτηγό να στρίβει. Χτυπάει πλάγια στο φορτηγό και στη συνέχεια πέφτει στο έδαφος. Από το αντίθετο ρεύμα έρχεται εκείνη την στιγμή ένα άλλο αυτοκίνητο, του οποίου ο οδηγός καταφέρνει να φρενάρει έγκαιρα. Ο οδηγός του σκούτερ ήρθε δύο φορές αντιμέτωπος με το θάνατο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά γλίτωσε με ελαφρά τραύματα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

26χρονος έριξε την φίλη του από το μπαλκόνι


Άδοξο τέλος είχε ο καβγάς ενός ζευγαριού στη περιοχή του Βύρωνα, καθώς μετά από έντονο διαπληκτισμό ο 26χρονος Ρώσος φαίνεται ότι έριξε την κοπέλα του από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου. Την ίδια στιγμή, οι γείτονες έκαναν λόγο για καθημερινές εντάσεις μεταξύ του δράστη και του θύματος.

Δείτε το βίντεο της ΔΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση μείωσε και τα… φακελάκια


Η νέα έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα κατά το έτος 2013 καταδεικνύει ότι το μέγεθος της εγχώριας (μικρο)διαφθοράς συρρικνώθηκε σημαντικά τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών ετών, από το 2010 και μετά. Έτσι, το 2013 παρατηρείται μείωση κατά 15,1% σε σύγκριση με το 2012 (αντίστοιχα η μείωση σε σύγκριση με το 2011 ήταν 15,7%).

Πιο αναλυτικά :

1) Τα περιστατικά διαφθοράς εξακολουθούν και το 2013 να προέρχονται, σε μεγαλύτερο βαθμό από τον Δημόσιο Τομέα και πιο συγκεκριμένα το 76,7% έναντι 72,9% που ήταν το 2012.

2) Στο Δημόσιο Τομέα καταγράφεται μια σταθεροποίηση των χρηματικών ποσών της διαφθοράς, ενώ στον Ιδιωτικό Τομέα παρατηρείται ελαφρά μείωση (όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα).

Η συνολική (μικρο)διαφθορά υπολογίζεται σε 389 εκατ. ευρώ το 2013, συγκριτικά με τα 475 εκατ. ευρώ το 2012. Εμφανίζει δηλαδή μείωση 86 εκατ. ευρώ.

Ζητηθέντα και δοθέντα ποσά

Για το 2013 τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τον Ιδιωτικό Τομέα καταγράφεται υψηλό ποσοστό ερωτηθέντων που αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ζητηθέντα ποσά.

Συγκεκριμένα, 29,6% των ερωτηθέντων αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ποσά που ζητήθηκαν στον Δημόσιο Τομέα και 33% στον Ιδιωτικό Τομέα.

Αιτία για την άρνηση είναι αφενός η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών στη χώρα, αλλά οπωσδήποτε και η αυξανόμενη κοινωνική αναγνώριση του προβλήματος της διαφθοράς.

Και φέτος οι ερωτώμενοι εκλαμβάνουν την μη έκδοση αποδείξεων στις συναλλαγές τους ως φαινόμενο διαφθοράς.

Διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα

Στο Δημόσιο Τομέα οι υπηρεσίες που διατηρούν για ακόμη μια χρονιά την πρωτιά της διαφθοράς είναι:

1. Τα Νοσοκομεία

2. Οι Εφορίες

3. Οι Πολεοδομίες

Η σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των περιστατικών διαφθοράς που αφορούν στα Νοσοκομεία (+5%), ενώ αντίθετα στις Εφορίες και τις Πολεοδομίες σημείωσαν μείωση (-1,2% & -2,8% αντίστοιχα).

Διαφθορά στον Ιδιωτικό Τομέα

Σε αντίθεση με το Δημόσιο Τομέα, παρατηρείται μείωση του μέσου όρου των χρηματικών ποσών της διαφθοράς (από 1.442 ευρώ το 2012 σε 1.333 ευρώ το 2013). Οι επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας, ο κλάδος του αυτοκινήτου, ο δικηγορικός κλάδος και ο τομέας των κατασκευών είναι οι τομείς με τα περισσότερα κρούσματα διαφθοράς.

Η γεωγραφική κατανομή της διαφθοράς

Σύμφωνα με την έρευνα, τα υψηλότερα ποσοστά περιστατικών συνολικής διαφθοράς εντοπίζονται:

1. Στην περιφέρεια Αττικής (κατά κύριο λόγο στην Περιοχή της Αθήνας)

2. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου

3. Στην περιφέρεια Ηπείρου

Το προφίλ των θυμάτων της διαφθοράς

Η έρευνα καταδεικνύει ότι σε σημαντικό βαθμό τα θύματα φαινομένων διαφθοράς είναι άνδρες (25%) ηλικίας 45-54 ετών, ανώτερης εκπαίδευσης και είναι αυτοαπασχολούμενοι ή εργοδότες.



Ταυτότητα της έρευνας

Φέτος συμπληρώνονται επτά χρόνια εκπόνησης της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα (από το 2007), η οποία αναδεικνύει το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό.

Η φετινή έρευνα, πραγματοποιήθηκε σε δώδεκα κύματα στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013.

Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας με δομημένο ερωτηματολόγιο και το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται στα 12.108 άτομα.

Η συγκριτική ανάλυση και διαχρονική αξιολόγηση των δεδομένων αποδεικνύει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της έρευνας και την καθιστά ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο. Η Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα 2013 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Διενέργεια Ολοκληρωμένης Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά» που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» του ΕΣΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεσαιωνικά βασανιστήρια υπέστη ο βαρυποινίτης


Θέμα χρόνου θεωρούνται οι συλλήψεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας που κατηγορούνται για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη. Τα εναντίον στοιχεία τους είναι συντριπτικά καθώς όπως προκύπτει από τις έρευνες υπέβαλαν φρικτά βασανιστήρια στον Ηλία Καρέλι.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της ΔΤ, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κακοποίησαν τον Αλβανό κρατούμενο με ένα αυτοσχέδιο σεντόνι με χοντρούς κόμπους, το οποίο ήταν βρεγμένο, προκειμένου να πονάει περισσότερο.

Δείτε το βίντεο της ΔΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε δημόσια διαβούλευση οι δράσεις της «Επανεκκίνησης»


Στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, η δημόσια διαβούλευση για τις δράσεις που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση», το οποίο όπως έχει ήδη ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ, θα δίνει έμφαση στους εξής τομείς (οι οποίοι προέκυψαν από τις μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey): Τουρισμός, Αγροδιατροφή, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία-Φαρμακευτική Βιομηχανία, Ενέργεια, Υλικά-Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δημιουργικές- Πολιτιστικές Βιομηχανίες.

Το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» θα έχει τον υψηλότερο προϋπολογισμό μεταξύ των Επιχειρησιακών και Περιφερειακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020.

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός (κοινοτική συνδρομή) είναι 3,73 δισ. ευρώ, σε σύνολο 20,8 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η «ρήτρα αναθεώρησης» που μπορεί να προσθέσει άλλα 2 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοτική συνδρομή κατά την περίοδο 2011-2020 με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στα 20,8 δισ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

- «Επανεκκίνηση» (Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία) 3,73 δισ. ευρώ.

- Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 3,57 δισ. ευρώ.

- Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση: 2,15 δισ. ευρώ.

- Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα: 0,38 δισ. ευρώ.

- Τα 13 ΠΕΠ + Τεχνική Βοήθεια, Εδαφική Συνεργασία: 10,97 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έληξε από την 1η Απριλίου η ισχύς επτά κλαδικών συμβάσεων


Οι αποδοχές των εργαζομένων μπορούν να ρυθμιστούν με βάση τον κατώτερο κλαδικό μισθό.

Η ισχύς επτά κλαδικών συμβάσεων μετά την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας και μετά τη λήξη των συμβάσεων έληξε από την 1η Απριλίου.

Οι συμβάσεις αυτές έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και έως τις 31 Μαρτίου, δεν είχαν υπογραφεί νέες.

Πρόκειται για τους κλάδους των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security), στις τεχνικές - μελετητικές εταιρείες, στις βιομηχανίες ζυμαρικών (για τους τεχνίτες), στα μεταλλεία - λιγνιτωρυχεία (για όλους τους απασχολουμένους) καθώς και των χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων λατομείων πέτρας και των χειριστών μηχανημάτων μεταλλείων λιγνίτη.

Οι αποδοχές των εργαζομένων μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων, μπορούν να ρυθμιστούν, σύμφωνα με τον νόμο, με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με βάση τον κατώτερο κλαδικό μισθό, ενώ διατηρούνται οι πολυετίες με βάση τα έτη υπηρεσίας που είχαν συμπληρωθεί έως το 2012), τα επιδόματα τέκνων, πτυχίου επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ενώ από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προβλέπεται και η διατήρηση του επιδόματος γάμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτικές στις ΗΠΑ οι κάμερες οπισθοπορείας το 2018


Η υποχρέωση αφορά όλα τα αυτοκίνητα κι όχι συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων.

Η υποχρέωση τοποθέτησης κάμερας οπισθοπορείας έχει αναβληθεί πέντε φορές από το 2011 όπου πρωτοτέθηκε ως ζήτημα από τον αμερικανικό οργανισμό οδικής ασφάλειας (NHTSA).



Πλέον οριστικά οι κατασκευαστές αν θέλουν να πωλούν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ θα πρέπει να τοποθετήσουν κατάλληλη κάμερα με οθόνη στην οποία να προβάλλεται ζώνη από τρία έως έξι μέτρα τουλάχιστον. Η υποχρέωση αφορά όλα τα αυτοκίνητα κι όχι συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στις Αμερικανικές πολιτείες συμβαίνουν ετησίως περίπου 210 θάνατοι και 15.000 σοβαροί τραυματισμοί πεζών κατά τους ελιγμούς αυτοκινήτων με την όπισθεν. Το 21% από τα ατυχήματα αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είναι ορατά από τον κεντρικό καθρέπτη και ηλικιωμένους σε ποσοστό 26%. Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Μαΐου του 2018.


Πηγή: http://www.gocar.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η δίκη για τον θάνατο του μικρού Γιάννη


Στο εδώλιο κάθονται τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια.

Έπειτα από τέσσερις αναβολές, ξεκίνησε το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, η δίκη για το θάνατο, πριν από τέσσερα χρόνια, του μικρού Γιάννη από την Κοζάνη, που ταλαιπωρήθηκε για αρκετές μέρες, μεταφερόμενος σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Για την υπόθεση, που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας και την παρέμβαση της τότε υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, κατηγορούνται τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, τους άλλοτε διευθυντή και αναπληρωτή διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ειδικών παθήσεων ‘Λοιμωδών' Θεσσαλονίκης, όπως και μία νοσηλεύτρια του πρώτου νοσοκομείου.

Όλα ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου του 2010, όταν το 13 μηνών αγοράκι παρουσίασε ήπια αδιαθεσία. Επειδή ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός Κοζάνης, όπου ζουν οι γονείς του άτυχου αγοριού, απευθύνθηκαν στα δύο νοσοκομεία του νομού τους, το ‘Μαμάτσειο' της Κοζάνης και το ‘Μποδοσάκειο' της Πτολεμαΐδας, όπου όμως διαπίστωσαν ότι οι παιδιατρικές κλινικές δεν λειτουργούσαν.

Έτσι, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου, αφού εξετάστηκε το αγοράκι διαγνώστηκε ‘γαστρεντερίτιδα και βρογχιολίτιδα'. Στο βούλευμα περιγράφονται μία σειρά από παραλείψεις των κατηγορουμένων, όπως επί παραδείγματι ότι δεν χορηγήθηκε στο παιδί ενδοφλέβιος όρος, με συνέπεια αυτό να αφυδατωθεί, ενώ απαγορεύτηκε η χορήγηση υγρών από το στόμα.

Μετά από επιμονή των γονιών, o Γιαννάκης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ‘Λοιμωδών' και μετέπειτα στο ‘Ιπποκράτειο' της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί εξέπνευσε, έπειτα από περίπου μία βδομάδα νοσηλείας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος προήλθε από σηπτικό σοκ σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια στην οποία είχαν περιέλθει ζωτικά του όργανα.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις των γονιών του μικρού αγοριού, που περιέγραψαν το δρόμο του γιου τους προς το θάνατο, κάνοντας λόγο για παραλείψεις και λαθεμένους χειρισμούς των κατηγορουμένων. «Λυπάμαι που βρίσκομαι εδώ. Το παιδί μου ήταν γερό και το έχασα σε λίγες μέρες» κατέθεσε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα.

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί την επόμενη Πέμπτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ελληνικό design ξεπερνά την κρίση με δημιουργία


Παγκόσμια πρωτοβουλία των Ελλήνων σχεδιαστών.

Με τον τίτλο «Crisis is a greek word» συνεχίζεται η παγκόσμια πρωτοβουλία των Ελλήνων σχεδιαστών για να αφηγηθούν την κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης.

Μετά την Σμύρνη της Τουρκίας και τη Σόφια της Βουλγαρίας, επόμενος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας της έκθεσης είναι ο φιλόξενος χώρος της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Από τις 25 έως τις 28 Απριλίου το ελληνικό design καλεί σε μια γιορτή δημιουργικότητας γεμάτη έμπνευση, φαντασία και τέχνη.

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη ύφεση και την επέκταση αυτής σε ολοένα και περισσότερες χώρες, 45 από τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς οπτικής επικοινωνίας, με περισσότερες από 1.240 διεθνείς και εθνικές διακρίσεις, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε μια κοινή έκθεση/εκδήλωση με μοναδικό στόχο να μεταφέρουν το μήνυμα της δημιουργικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γνωστά ονόματα της δυναμικής, ελληνικής σκηνής design, σε ολόκληρο τον κόσμο όπως οι Beetroot, Designers United, Charis Tsevis, K2 design, Nomint, Π6, Kanella, Chris Trivizas design, Δημήτρης Αρβανίτης, Polka dot, Sereal designers, Bob Studio, 2yolk και πολλοί άλλοι συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια έκφρασης, προβληματισμού και αποτύπωσης της Ελλάδας την περίοδο της κρίσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε απολογία 15 σωφρονιστικοί για το θάνατο του Καρέλι


Δεκαπέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, καλεί το Σάββατο σε απολογία η ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που διενεργεί για την υπόθεση του θανάτου του 42χρονου Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι.

Οι κλήσεις σε απολογία αναμένεται να επιδοθούν αύριο στα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκειμένου να απολογηθούν με την ιδιότητα των κατηγορουμένων. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι οι 15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμίες για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους και να λάβουν οι συνήγοροί τους αντίγραφα του κατηγορητηρίου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το αδίκημα για το οποίο θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην ανακρίτρια είναι αυτό της διακεκριμένης περίπτωσης βασανισμού κρατουμένου που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπου. Κατά τις ίδιες πηγές, η πράξη αυτήν βαραίνει τόσο αυτούς που συνέβαλαν στην αποτρόπαια πράξη, όσο κι εκείνους που δεν απέτρεψαν και δεν παρέλειψαν να κάνουν τις οφειλόμενες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί.

Στον κατάλογο των παραπάνω σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν περιλαμβάνεται ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος αντιμετωπίζει το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Όσον αφορά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς του ΑΤ Ιτέας ερευνώνται οι κατηγορίες της παράνομης εισαγωγής όπλων και η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Πάντως, εάν και εφόσον αυτοί καταστούν κατηγορούμενοι θα κληθούν να απολογηθούν στις ανακριτικές αρχές της Άμφισσας όπου θα επιστρέψει κομμάτι της δικογραφίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η «καλή» κλήση των $100


Οδηγείς κανονικά στον δρόμο, είσαι νόμιμος και σε σταματάει το περιπολικό της αστυνομίας. Στο τέλος, το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι 100 δολάρια.

Βέβαια, τα 100 δολάρια δεν είναι πρόστιμο από τον αστυνομικό, αλλά φιλοδώρημα για την καλή οδήγηση των «θυμάτων» και τη σωστή τήρηση των διατάξεων του ΚΟΚ.

Αυτή η ιδέα είναι του γνωστού καναλιού του YouTube, Break, και είναι στο πλαίσιο των «καλών φαρσών» που έχουν ξεκινήσει οι υπεύθυνοι του καναλιού.

Δείτε τις αντιδράσεις των οδηγών όταν ο αστυνομικός τους δίνει τα 100 δολάρια.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από χειροβομβίδα


Δύο εθνοφρουροί τραυματίστηκαν από έκρηξη αμυντικής χειροβομβίδας στο πεδίο Βολής, στην Καλαβασό της Κύπρου, όπου γίνεται η εκπαίδευση των υποψηφίων για την Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ο τελευταίος στη σειρά εκπαιδευόμενος σε άσκηση, απασφάλισε την χειροβομβίδα κι αυτή έσκασε στα χέρια του. Ο νεαρός τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και στην κοιλιακή χώρα, ενώ δεν απέφυγε τον τραυματισμό κι ο εκπαιδευτής που βρισκόταν δίπλα του.

Οι δύο τραυματίες, αφού δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Οι γιατροί των πρώτων βοηθειών διαπίστωσαν ότι ο εκπαιδευόμενος έχει υποστεί ακρωτηριασμό του δεξιού χεριού και φέρει τραύματα στην κοιλιακή χώρα, ενώ ο εκπαιδευτής τους φέρει τραυματισμούς από τα μεταλλικά θραύσματα της χειροβομβίδας σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των τραυματιών.

Στον τόπο της έκρηξης, αμέσως μετά το ατύχημα, έσπευσαν κλιμάκια της Εθνικής Φρουράς για διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» ο βετεράνος δημοσιογράφος Γιάννης Καραλής


Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο βετεράνος δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, Γιάννης Καραλής.

Ο Γιάννης Καραλής γεννήθηκε το 1921 στο Σαραβάλι της Πάτρας, αποφοίτησε από τη Μέση Σχολή Πατρών και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Όταν ήταν τελειόφοιτος στην Πάντειο, επιστρατεύτηκε ως στρατιώτης και στάλθηκε στη Μακρόνησο.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Ασχολήθηκε επαγγελματικά, τόσο στο ραδιόφωνο, όσο και στον πατραϊκό και αθηναϊκό τύπο.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», ως συντάκτης, χρονογράφος, αλλά και ως αρχισυντάκτης.

Επίσης υπήρξε ανταποκριτής και συνεργάτης των αθηναϊκών εφημερίδων «Καθημερινή», «Μεσημβρινή», «Ναυτεμπορική», του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και της ΕΡΤ, ενώ διετέλεσε και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Πατρών.

Ο Γιάννης Καραλής ασχολήθηκε ενεργά και με τον συνδικαλισμό, μέσα από τις τάξεις της ΕΣΗΕΠΗΝ. Εκλέχθηκε πολλές φορές μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΠΗΝ και πρόεδρος του Δ.Σ. από το 1976 έως το 1982.

Επίσης, διετέλεσε για πολλά χρόνια έφορος του μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών.

Ο Γιάννης Καραλής αφήνει πίσω του πλούσιο λογοτεχνικό έργο, ενώ υπήρξε συνεργάτης λογοτεχνικών περιοδικών, μέλος του Συνδέσμου και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς και μέλος φιλανθρωπικών και ιστορικών σωματείων της Πάτρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση σοκ της UNICEF για τα παιδιά στην Ελλάδα


Η μείωση των κοινωνικών παροχών, η ανεργία των γονέων, η οικονομική ανέχεια και η ελλιπής πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιδεινώνουν, χρόνο με τον χρόνο, τη ζωή των ανηλίκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF «H κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2014-Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα παιδιά» που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκιαγραφεί την κατάσταση των παιδιών στη χώρα, σήμερα.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε επίσης ο μεγάλος ετήσιος ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου.

Συγκριτικά με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός των παιδιών στην Ελλάδα μειώθηκε περισσότερο (-9%) από τον συνολικό (-1,1%), επισήμανε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Δημοσθένης Δασκαλάκης περιγράφοντας συνοπτικά τα κύρια ευρήματα της έκθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2011, τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών είναι 1.889.916, που αντιστοιχούν στο 17,5% του μόνιμου πληθυσμού της χώρας (10.815.197) με τα αγόρια να αποτελούν το 51,2% και τα κορίτσια το 48,8%.

Αύξηση σημειώνεται στα παιδιά των αλλοδαπών/μεταναστών, τα οποία το 2011 έφθασαν τα 181.000 άτομα, κατά 11,8% περισσότερα από το 2001 και αναλογούν στο 9,6% του συνόλου των ανηλίκων στην Ελλάδα (από 7,8% το 2001).

Επίσης, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα χωρίς παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών αναλογούν στο 76,5% και με παιδιά στο 23,5% του συνόλου.

Στην Ελλάδα τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχονταν σε 686.000, ή στο 35,4%, το 2012, από 30,4% το 2011, με πιο ευάλωτα τα μονογονεϊκά (74,7%) και τα τρίτεκνα/πολύτεκνα (43,7%) νοικοκυριά. Τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά που κανένας ενήλικος δεν εργάζεται ανέρχονταν σε 292.000, ή 13,2%, το 2012, έχοντας αυξηθεί κατά 204.000 από το 2008. Ο κίνδυνος φτώχειας στους αλλοδαπούς φθάνει το 43,7% για το 2012, ενώ στα παιδιά αυτών βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας το 53,1% από 49,6% που ήταν το 2011.

Οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών έχουν χειροτερέψει, καθώς το 74,1% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά και το 29,5% των μη φτωχών, δήλωναν αδυναμία πληρωμής εκτάκτων αλλά και καθημερινών δαπανών.

Επίσης η έκθεση καταγράφει δυσκολίες σε εξοφλήσεις πάγιων λογαριασμών, δανείων, αλλά και οικονομική δυσπραγία για διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά. Επιπλέον, το 86,5% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά το 2012 δεν είχαν να ξοδέψουν χρήματα για μια εβδομάδα διακοπών.

Οι παροχές κοινωνικής προστασίας μειώθηκαν κατά 4,9% το 2011 σε σχέση με το 2009. Εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός παιδιών στην Ελλάδα δεν έχει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, λόγω απώλειας ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γονιών τους.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ τα ποσοστά εγγραφής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ υψηλά στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα στην προσχολική εκπαίδευση παραμένουν χαμηλά.

Η συμμετοχή των παιδιών σε υπηρεσίες επίσημης βρεφονηπιακής φροντίδας είναι σταθερά μικρότερη σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι οι υφιστάμενες δομές (κυρίως δημοτικές) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών.

Μια ακόμα παράμετρος της οικονομικής κρίσης εντοπίζεται στην παράταση της παιδικής ηλικίας.

Τα υψηλά ποσοστά φτώχειας (32,3%) και ανεργίας (58,6%) για το 2012 των ηλικιακών ομάδων 16-24 και 15-24 ετών αντίστοιχα, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του ποσοστού των ατόμων αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων που δεν εργάζονται και ταυτόχρονα δε συμμετέχουν σε κάποιας μορφής εκπαίδευση και κατάρτιση, οδηγούν στην έντονη οικονομική εξάρτηση από τους γονείς τους με αποτέλεσμα να παρατείνουν τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το υψηλό ποσοστό (73,3%) των νέων 20 έως 29 ετών που διαμένει με τους γονείς του και η μέση ηλικία εγκατάλειψης της γονεϊκής στέγης (29,1 έτη) για το 2012.

Ο κ. Δασκαλάκης σημείωσε πως η συγκέντρωση και η επεξεργασία των στοιχείων παρουσιάζεται μέχρι το 2011-2012, και δεν περιλαμβάνονται οι επόμενες χρονιές, που όλα δείχνουν πως θα εμφάνιζαν μια περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και επιδείνωση της φτώχειας των νοικοκυριών και, κατά συνέπεια, των παιδιών.



Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Νέος αριθμός για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιo


Νέος τηλεφωνικός αριθμός για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Απριλίου, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καλούν το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών ΔΕΗ στον αριθμό 11770 (επιλογή 4) με αστική χρέωση από όλη την Ελλάδα, αντικαθιστώντας τον αριθμό 210 9298000. Το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών 11770 λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 07:00 έως τις 19:00. Πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τους δικαιούχους και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων δημοσιεύονται και στο www.dei.gr.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα περίπου 550.000 πολίτες έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη των πληττόμενων εμπόρων ζητά η ΕΣΕΕ


Επιστολή στον Α. Γεωργιάδη απέστειλε η Συνομοσπονδία.

Το δικαίωμα κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης να ισχύσει και για τους ενεργούς εμπόρους, που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, οι οποίες δημιουργήθηκαν εντός κρίσης και ειδικότερα των ετών 2011, 2012 και 2013 ζητά η ΕΣΕΕ με αφορμή την ένταξη στο πολυνομοσχέδιο διάταξης, με την οποία παρέχεται ετήσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους άνεργους εμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη επιστολή με αίτημα για χρήση του ιδίου δικαιώματος και από την πλευρά των εμπόρων που λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, αλλά έχουν πληγεί τόσο πολύ από την κρίση που δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το περιεχόμενο της επιστολής είναι το εξής:

«..Μέχρι τώρα η επίσημη Πολιτεία έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των άνεργων μικρομεσαίων εμπόρων και επιχειρηματιών, αποφεύγοντας να υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο αυτούς και τις οικογένειές τους, παρά τους φόρους και τις εισφορές που πλήρωναν όσο είχαν ενεργή δραστηριότητα. Ελπίζουμε, η ρύθμιση την οποία εντάξατε στο πολυνομοσχέδιο να αποτελέσει την απαρχή της αναγκαίας μεταβολής της στάσης της Πολιτείας απέναντι σε ένα πρόβλημα υπαρκτό και συνεχώς εντεινόμενο.

Θεωρούμε ωστόσο ότι, για να είναι πλήρης η διάταξη, να παράγει τα κατά το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα και να αντιμετωπίσει ένα ανθρωπιστικό πλέον πρόβλημα το οποίο πλήττει τους μικρομεσαίους εμπόρους και τις οικογένειές τους, θεωρούμε ότι στη σχετική ρύθμιση πρέπει να ενταχθούν με τους αυτούς όρους και οι ενεργοί επιχειρηματίες, που κρατάνε με "νύχια και δόντια" ανοιχτές και λειτουργούσες τις επιχειρήσεις τους και έχουν αδυναμία καταβολής των εισφορών τους στον ΟΑΕΕ».



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του Ελληνικού Προγράμματος της Deutsche Welle


Στην Αθήνα ο διευθυντής του καναλιού.

Τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει φέτος το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle (DW), με εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Αύριο και μεθαύριο ο διευθυντής της DW, Πέτερ Λίμπουργκ, και ο επικεφαλής του Ελληνικού Προγράμματος, Σπύρος Μοσκόβου, θα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν σε επετειακές εκδηλώσεις, αλλά και να γίνουν δεκτοί από την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής, με ομιλητές τους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Δημήτρη Παπαδημούλη, τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, τον διευθυντή της εφημερίδας «Τα Νέα» Χρήστο Μεμή και τον Πέτερ Λίμπουργκ. Τη συζήτηση, η οποία έχει ως θέμα τις «Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και τον ρόλο των ΜΜΕ και της πολιτικής», θα συντονίσει ο Σπύρος Μοσκόβου.

Την ίδια ημέρα στο Ινστιτούτο Γκέτε θα πραγματοποιηθεί προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Τίμωνα Κουλμάση «Λόγος και Αντίσταση», με θέμα την ελληνική εκπομπή της DW κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η μητέρα του δημιουργού, εκδότρια και δημοσιογράφος Δανάη Κουλμάση, υπήρξε η ίδια μέλος της συντακτικής ομάδας της Ελληνικής Εκπομπής εκείνη την εποχή. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, τον κ. Λίμπουργκ, τον δημοσιογράφο και συνεργάτη της Ελληνικής Εκπομπής την ίδια περίοδο Νικόλαο Τζαβάρα και συντονιστή τον κ. Μοσκόβου.

Με την ίδια ευκαιρία θα πραγματοποιηθεί, αύριο, εκδήλωση και στη Γερμανική Σχολή Αθήνας, με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει ο Σύλλογος των Αποφοίτων της. Θέμα της συζήτησης θα είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας από την εποχή της στρατιωτικής χούντας ως τη σημερινή κρίση και θα συμμετάσχουν οι απόφοιτοι της ΓΣΑ, Ντόρα Μπακογιάννη (βουλευτής και πρώην υπουργός), Χρήστος Βερελής (χημικός και πρώην υπουργός), Φρόσω Δημάκου-Κιάου (νομικός και πρώην υπηρ. υπουργός), Ρόναλντ Μαϊνάρντους (διευθυντής των περιφερειακών γραφείων των μεσογειακών χωρών του Ιδρύματος Friedrich Naumann) και η Κορίνα Γιέσεν (δημοσιογράφος).

Ο Πέτερ Λίμπουργκ θα συναντηθεί ακόμη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος συνδέεται προσωπικά με την ιστορία της Ελληνικής Εκπομπής της DW, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία της Deutsche Welle θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΝΕΡΙΤ και θα συναντηθεί με τον Γιώργο Προκοπάκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο Μαθητικό Ευρωκοινοβούλιο της Επιστήμης για πρώτη φορά η Ελλάδα


Ξεκίνησε η πρωτότυπη τριήμερη εκδήλωση.

Μία πρωτότυπη τριήμερη εκδήλωση ξεκίνησε την Τετάρτη στα εκπαιδευτήρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη Αττικής και θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου, στη διάρκεια της οποίας περίπου 120 μαθητές θα επιλέξουν τους πέντε συμμαθητές τους, που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη συνεδρίαση του «Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης» το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κοπεγχάγη.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science), με πρωτοβουλία της οργάνωσης Science View, σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης αποτελεί μέρος μιας πανευρωπαϊκής δράσης, στην οποία μετέχουν 17 χώρες με συντονίστρια τη Γερμανία. Ο συντονισμός γίνεται από τον φορέα Wissenschaft im Dialog, με συγχρηματοδότηση από το γερμανικό ίδρυμα Robert Bosch Stiftung. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ δρουν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με τη βοήθεια διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών.

Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης πρωτίστως αποσκοπεί στο να ενισχύσει τον διάλογο ανάμεσα στους μαθητές και στους επιστήμονες, εμπλέκοντας παράλληλα τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού. Έτσι, από τη μία οι μαθητές αποκτούν επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες διερευνώντας πολύπλοκα σύγχρονα προβλήματα, ενώ, από την άλλη, συμμετέχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες και στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Η φετινή κεντρική θεματική ενότητα του Κοινοβουλίου είναι «Το μέλλον της πόλης» και οι μαθητές θα πρέπει να εξετάσουν θέματα, όπως οι μετακινήσεις του μέλλοντος, οι δημογραφικές εξελίξεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη μιας πόλης, η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις, τα ενεργειακά και βιοκλιματικά σπίτια, καθώς επίσης η «έξυπνη πόλη» και η ηλεκτρονική δικτύωση της ζωής στα αστικά κέντρα.

Στο ελληνικό τριήμερο, οι μαθητές θα συζητήσουν με επιστήμονες και θα ανταλλάξουν ιδέες, ώστε να ετοιμάσουν την τελική τους αναφορά. Πέντε επιμέρους ομάδες μαθητών από διαφορετικά σχολεία θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα που έχουν επιλέξει και θα καταλήξουν στις τελικές προτάσεις τους. Επιπλέον, θα εκλέξουν έναν μαθητή από κάθε ομάδα.

Οι πέντε μαθητές που θα επιλεγούν, θα λάβουν μέρος στο Euroscience Open Forum- ESOF (http://esof2014.org/), το οποίο θα γίνει στην Κοπεγχάγη, στις 20 Ιουνίου, με καλυμμένα όλα τα έξοδα. Το ESOF αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιστημονικά συνέδρια και, στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι από τα μαθητικά κοινοβούλια των 17 ευρωπαϊκών χωρών, θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων και να ανταλλάξουν απόψεις με διακεκριμένους επιστήμονες.



Διαβάστε περισσότερα...

«Νέες Μορφές Πολιτιστικής Διαχείρισης»


Συζήτηση σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής με ελεύθερη είσοδο.

Στη νέα ζωή των αρχαίων μνημείων -όπως της αρχαίας Μεσσήνης, του θεάτρου των Δελφών και του Ασκληπιείου της Επιδαύρου-, την ανάδειξη και την ένταξή τους στην καθημερινότητα μας μέσα από αρμόζουσες μορφές διαχείρισης και χρήσης που θα εξασφαλίζουν την προστασία, τον σεβασμό και τη συντήρησή τους, επικεντρώνεται η συζήτηση που γίνεται σήμερα στις 7 το απόγευμα το Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του Megaron Plus, με τη συμμετοχή διαπρεπών αρχαιολόγων και ηγετικών προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας και διοργανώσεις.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα» –κίνηση πολιτών απʼ όλη την Ελλάδα που ενώνουν τις προσπάθειές τους για τη διάσωση και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – φέρνει στο ίδιο τραπέζι τον Πέτρο Θέμελη, ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και αντιπρόεδρο του Σωματείου που θα μοιραστεί με το κοινό το δικό του «Όραμα για την αρχαία Μεσσήνη» (της οποίας έχει αναλάβει το έργο των ανασκαφών και των αναστηλώσεων εδώ και 30 περίπου χρόνια), τον Γιώργο Κουρουπό, συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ταμία του Σωματείου, που θα αναπτύξει την πρότασή του για «Μια σύγχρονη εκδοχή Μουσικών Αγώνων στο πνεύμα των Πυθίων» στους Δελφούς, όπως επίσης τον Χρήστο Λάζο, συγγραφέα-μεταφραστή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου, που θα εκθέσει αναλυτικά το θέμα «Πώς μπορούν τα αρχαία θέατρα να ζουν ανάμεσά μας;» και τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και γενικό γραμματέα του Σωματείου, ο οποίος ορμώμενος από τις ανασκαφές και τις εργασίες ανάδειξης που διεξάγει στο ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, θα μιλήσει με θέμα «Ασκληπιείο Επιδαύρου: ένα διαχρονικό ταξίδι στην υγεία».

Τη συζήτηση συντονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», τοπογράφος-μηχανικός Σταύρος Μπένος.

Αποφασισμένοι να κάνουν πράξη την αγάπη τους για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά, τα μέλη του Σωματείου «Διάζωμα» θα αναφερθούν σε επιμέρους περιπτώσεις αρχαίων μνημείων τα οποία αποκαθίστανται τα τελευταία χρόνια, με στόχο όχι απλώς την ανάκτηση της παλαιάς τους λαμπρότητας αλλά και την οργανική επανένταξή τους στη σύγχρονη ζωή. Μʼαυτό το σκεπτικό ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, αναφερόμενος στην αρχαία Μεσσήνη «ως πρότυπο αρχαίας δωρικής πόλης και πολύτιμο πολιτισμικό κεφάλαιο με αναπτυξιακές διαστάσεις συνδεόμενες με την «οικονομία της ευτυχίας», προτείνει, μεταξύ άλλων, την αυτονόμησή της και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, με ταυτόχρονη προσφορά της στην τοπική οικονομία -με την κατακόρυφη άνοδο της επισκεψιμότητας και τη χρήση των χώρων θέασης και ακρόασης. Αλλά και την καθιέρωσή της στην ελληνική και διεθνή κοινότητα ως χώρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για νέους, χώρο εκπαίδευσης στην ανασκαφική τεχνική, τη συντήρηση και την αποκατάσταση των μνημείων (κινητών και ακίνητων) όπως επίσης χώρο φιλοξενίας εκθέσεων σύγχρονων έργων τέχνης και τοπικών μεσσηνιακών προϊόντων στο χώρο της αγοράς.

Για τη «γέννηση ενός θεσμού που να ταιριάζει με το χώρο του θεάτρου των Δελφών και να τιμά τη χώρα, έναν συνδυασμό διαγωνισμού και φεστιβάλ, μια σύγχρονη αντίληψη Αγώνων Μουσικής και Ποίησης με αντικείμενο την ενίσχυση, προβολή και βράβευση έργων που συνδυάζουν με αυθεντικό τρόπο την μουσική με την ποίηση και την λογοτεχνία (τραγούδι αλλά και σύγχρονες μορφές λυρικού θεάτρου)» θα μιλήσει ο συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιώργος Κουρουπός ενώ ο Χρήστος Λάζος θα κάνει λόγο για την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων - κράτους, τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, χορηγών, αλλά κυρίως των ίδιων των πολιτών – έτσι ώστε τα αρχαία θέατρα («ζωντανά κύτταρα, άλλοτε, αρμονικά ενταγμένα στην πολιτιστική, θρησκευτική και πολιτική ζωή της αρχαίας πόλης, και κενά κελύφη σήμερα») να ξαναζήσουν στους κόλπους της σύγχρονης πόλης και να υφάνουν τον ιστό που τα συνδέει με την οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής.

Ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης τέλος, θα σταθεί στην ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία του θρησκευτικού κέντρου της Επιδαύρου, του ιερού του Απόλλωνος και του Ασκληπιού - το οποίο υπήρξε λίκνο της Ιατρικής - σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η περιήγηση στις εγκαταστάσεις του, η ένταξη της επίσκεψης του θεάτρου –του οποίου άλλωστε η λειτουργία ήταν μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας –είτε από τουρίστες ή και από το κοινό παρακολούθησης συγχρόνων παραστάσεων σʼ αυτή την περιήγηση, η ανάδειξη της σύνδεσής του ιερού θεραπευτικού κέντρου με την πόλη της Επιδαύρου αλλά και με το θεραπευτικό τοπίο της περιοχής και τα προϊόντα του, μπορούν να αποτελέσουν μια γοητευτική περιπλάνηση στην ιστορία της ιατρικής και στις ρίζες σημερινών της πρακτικών».

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης: 2 Απριλίου 2014/19:00

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.



Διαβάστε περισσότερα...