Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Για ασφαλές ταξίδι με αυτοκίνητο



Τι πρέπει να προσέξουμε για να μη μας βγει «ξινό».

Πριν από οποιαδήποτε ταξίδι μας, με αυτοκίνητο πρέπει να ελέγξουμε το αυτοκίνητό μας (υγρά, ελαστικά, ηλεκτρολογικά).

Φοράμε, πάντοτε τη ζώνη ασφαλείας, όταν οδηγούμε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας.

Εφαρμόζουμε, πιστά, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Τα παιδιά κάθονται πάντα, στο πίσω κάθισμα, στο ειδικό καθισματάκι, δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας.

Όταν ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητό μας, σε περιοχές που δεν γνωρίζουμε, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ας μην αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες. Ας μην ξεχνάμε τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων.

Αν οδηγούμε πολλές ώρες, πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις (τουλάχιστον κάθε δύο ώρες) και να καταναλώνουμε άφθονα υγρά.

Οι στάσεις πρέπει να γίνονται, σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή στους ειδικούς χώρους στάθμευσης, που υπάρχουν, στο οδικό δίκτυο.

Αν σταματήσουμε, σε κάποιο κατάστημα, για να «τσιμπήσουμε» κάτι, πρέπει να προσέξουμε:

Οι σαλάτες πρέπει να διατηρούνται σε ειδικές βιτρίνες – ψυγεία.
Τα κρύα σάντουιτς να διατηρούνται στο ψυγείο.
Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Τα ζεστά σάντουιτς ή μικρογεύματα (τυρόπιτες κ.λπ.) διατηρούνται, σε θερμοκρασίες πάνω από 60o C.
Τα κρέατα πρέπει να είναι καλοψημένα.
Πρέπει να υπάρχουν τιμοκατάλογοι στο χώρο του καταστήματος.

Ο κλιματισμός μας βοηθάει να κάνουμε πιο ξεκούραστο ταξίδι. Προσοχή, όμως, στις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου του αυτοκινήτου, με το περιβάλλον. Πριν το τέλος του ταξιδιού ή πριν κάνουμε κάποια 'στάση', προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία του εσωτερικού του αυτοκινήτου με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Εάν επιλέξουμε να ενοικιάσουμε αυτοκίνητο, πρέπει, πρώτα, να κάνουμε μια έρευνα αγοράς, για να μάθουμε τιμές, όρους και τυχόν προσφορές.

Όταν υπογράφουμε τη σύμβαση ενοικίασης, προσέχουμε:


Τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουμε, σε περίπτωση ατυχήματος.
Τι θα καλύψει η ασφαλιστική εταιρία, σε περίπτωση ατυχήματος και τι θα πληρώσουμε εμείς.
Πώς παραλαμβάνουμε και πώς παραδίδουμε το όχημα.
Πώς χρεωνόμαστε (με τη μέρα, με τα χιλιόμετρα κ.λπ.).
Αν μπορούμε να ταξιδέψουμε, εκτός συνόρων.
Αν πρέπει να επιστρέψουμε το αυτοκίνητο, με γεμάτο ντεπόζιτο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ασπιρίνη «όπλο» κατά του καρκίνου



Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες από Αυστραλούς και Βρετανούς επιστήμονες.

Η λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης σε χαμηλές δόσεις κάθε μέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, που συνήθως γίνεται με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά, μειώνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή και βρετανική επιστημονική έρευνα.

Αυστραλοί και Βρετανοί επιστήμονες ερεύνησαν από 876 άτομα που έπασχαν από το σύνδρομο Lynch, μια κληρονομική πάθηση που όσοι πάσχουν απ' αυτή έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο στο παχύ έντερο.

Πέντε χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε πως ο αριθμός αυτών που λάμβαναν ασπιρίνη και προσεβλήθησαν από καρκίνο ήταν μικρότερος απ' αυτό δεν την λάμβαναν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Σύμφωνα με την έρευνα αυτή η ασπιρίνη μειώνει τα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου κατά το ένα τέταρτο και τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά το ένα τρίτο. Η προστατευτική δράση της πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι καταστέλλει ένα ένζυμο (COX-2) που βοηθά στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Η ανακάλυψη των επιστημόνων, όπως είπαν, θα μπορούσε πλέον να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ασπιρίνης ως προτιμώμενου προληπτικού φαρμάκου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν υψηλές δόσεις ασπιρίνης, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και τους πολύποδες που μπορεί κάποια στιγμή να μετατραπούν σε καρκινικούς όγκους. Όμως η ίδια η ασπιρίνη μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε μεγάλη δοσολογία, προκαλώντας αιμορραγία στο στομάχι και τα έντερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιείτε νερό... στην υγεία σας!



Το νερό ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου και του διαβήτη.

Δυο νέα επιχειρήματα υπέρ της κατανάλωσης νερού προέκυψαν από ισάριθμες μελέτες. Η πρώτη κατέδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης ενώ η δεύτερη ότι η μειωμένη κατανάλωσή του συνδέεται με αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Νερό κατά του καρκίνου

Τα οφέλη της κατανάλωσης νερού σε σχέση με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης διαπιστώθηκαν από μελέτη αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου Brown. Στη μελέτη διάρκειας 22 ετών έλαβαν μέρος 48.000 άνδρες ηλικίας (στην έναρξή της) 40 ετών και άνω. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι εθελοντές καλούνταν να απαντήσουν σε εκτενή ερωτηματολόγια που αφορούσαν τόσο την υγεία τους όσο και τις συνήθειές τους.

Ανάλυση των ερωτηματολογίων κατάδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 2,5 λίτρα υγρών (και κυρίως νερού) ημερησίως, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη συσχέτιση στην ικανότητα του νερού να «ξεπλένει» καρκινικές ενώσεις από την ουροδόχο κύστη.

Νερό κατά του διαβήτη


Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης νερού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 3.615 εθελοντών. Οι εθελοντές, ηλικίας 30-65 ετών, είχαν κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους κατά την έναρξη της μελέτης η οποία διήρκεσε 9 χρόνια. Στο διάστημα αυτό 202 εθελοντές ανέπτυξαν διαβήτη και 565 ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μια κατάσταση η οποία ονομάζεται «προδιαβητική».

Η ανάλυση των δεδομένων που αφορούσαν τις συνήθειες των εθελοντών κατέδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν μόνο δυο ποτήρια (ή και λιγότερο) νερό την ημέρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη ή προ-διαβήτη. Αντίθετα, όσοι έπιναν τουλάχιστον μισό λίτρο νερού μείωναν κατά 28% την πιθανότητα εμφάνισης υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και οι γυναίκες «υποφέρουν» από πρόωρο οργασμό



Η έντονη ερωτική επιθυμία μία από τις αιτίες του «κακού».

Τελικά, η πρόωρη κορύφωση στη διάρκεια του σεξ δεν αποτελεί μόνο ανδρικό μειονέκτημα αλλά εντοπίζεται και στις γυναίκες. Σύμφωνα με μία νέα πορτογαλική μελέτη αποκαλύπτει πως ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό γυναικών επίσης έχουν οργασμό νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελαν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 510 γυναίκες, από τις οποίες μόνο το 44% δήλωσαν πως έχουν πάντοτε τον έλεγχο του οργασμού τους, ενώ οι υπόλοιπες παρουσίαζαν πρόωρο οργασμό από σποραδικά έως συνεχώς.

Ο πρόωρος οργασμός παραδοσιακά θεωρείται ανδρική σεξουαλική διαταραχή - είναι η πρόωρη εκσπερμάτωση, που αποτελεί την πιο συχνή μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους νεαρούς άντρες, προσβάλλοντας ποσοστό 20-40% από αυτούς.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Magalhães Lemos, στο Πόρτο, θέλησαν να μάθουν ιδίοις όμασσι εάν η ίδια διαταραχή εκδηλώνεται και στις γυναίκες, διότι όταν προσπάθησαν να βρουν σχετικά στοιχεία στην ιατρική βιβλιογραφία, διαπίστωσαν πως ήταν ελάχιστα.

Έτσι, έστειλαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο στις εθελόντριές τους, το οποίο συμπεριλάμβανε ερωτήματα για το αν είχαν αισθανθεί ποτέ ότι έχασαν τον έλεγχο ως προς το πότε θα έχουν οργασμό και εάν αυτό τις είχε ενοχλήσει.

Οι απαντήσεις τους έδειξαν πως το 41% είχαν βιώσει κάποια στιγμή οργασμό νωρίτερα απ’ ό,τι επιθυμούσαν, ενώ το 14% είχαν αρκετά συχνά πρόωρο οργασμό.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ιατρικής Σεξολογίας «Sexologies», παραδοσιακά η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία τυγχάνει λιγότερης προσοχής απ’ ό,τι η ανδρική – και ο οργασμός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οργασμός για τους άντρες αποτελεί πηγή έντονου άγχους. Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι περισσότερες από τις εθελόντριες της μελέτης με πρόωρο οργασμό απέδωσαν τον οργασμό σε παράγοντες, όπως το ότι έχουν καλή σχέση με το σύντροφό τους, το ότι είχαν καιρό να κάνουν σεξ όταν τους συνέβη, το ότι είχαν πάρα πολύ έντονη ερωτική επιθυμία κ.ά.

Υπήρχαν, όμως, αρκετές που εκδήλωσαν έντονη ενόχληση γι’ αυτόν και έδειξαν να προβληματίζονται όσο θα προβληματιζόταν και ένας άντρας με πρόωρη εκσπερμάτωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ψωρίαση ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού



Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι δεν είναι μεταδοτική.

Διακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι, περίπου, πάσχουν στην Ελλάδα από ψωρίαση και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα.

Κυρίαρχο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να υφίστανται σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση.

Έλλειψη ενημέρωσης και σωστής πληροφόρησης για τη νόσο κατέδειξε άλλωστε και ηλεκτρονική έρευνα της Γ΄ Δερματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Συγγρός, που έγινε με την υποστήριξη του Σωματείου Υποστήριξης ασθενών με Ψωρίαση, «Καλυψώ», και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης στις 29 Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών 32%, ρώτησε για τις θεραπείες που υπάρχουν για την ψωρίαση και ένα μεγάλο ποσοστό, 17%, ρώτησε για τη μεταδοτικότητα και την κληρονομικότητα.

«Η καλή σχέση γιατρού-ασθενή και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που βοηθά τους ασθενείς να δεχτούν την ψωρίαση, να την αντιμετωπίσουν και να μπορέσουν να ζήσουν με αυτή», δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου « Καλυψώ» και ψυχολόγος Ευαγγελία Άνθη.

Αν και η ψωρίαση σπανίως είναι έντονα απειλητική για τη ζωή, έχει σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Λόγω της ορατότητας της νόσου, η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα στρες, άγχους, θυμού και κατάθλιψης.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ψωρίαση επηρεάζει πολλές πλευρές της ποιότητας ζωής δυσκολεύοντας την καθημερινή λειτουργικότητα, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία. Η σημαντικότερη επίπτωση θα μπορούσε να πει κανείς είναι ο κοινωνικός στιγματισμός και η απομόνωση των ασθενών.

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου.

Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η - 4η δεκαετία της ζωής. Περίπου 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών.

Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία.

Όσον αφορά στην κληρονομικότητα σύμφωνα με μελέτες η πιθανότητα εκδήλωσης ψωρίασης στα παιδιά, εάν πάσχει ο ένας από τους δυο γονείς είναι 28%, εάν πάσχουν και οι 2 γονείς, είναι 75%, εάν οι γονείς είναι υγιείς, αλλά ένα παιδί πάσχει από ψωρίαση η πιθανότητα εμφάνισης σε άλλα αδέλφια είναι 24%.

Η ψωρίαση στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται αγωγή σε όλη τη διάρκεια της ζωής και ειδικά στην περίοδο των εξάρσεων της νόσου. Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά σχήματα για την ψωρίαση και ανάλογα με τη βαρύτητα της, την ηλικία του ασθενούς, τον τόπο διαμονής και αρκετές άλλες παραμέτρους καθορίζεται το εκάστοτε σχήμα για τον ασθενή.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας τα ω-3



Πλούσια φυτική πηγή το ψάρι.

Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία. Είναι ευεργετικά για την καρδιά. Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση, μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και ρίχνουν την πίεση.

Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο και τα συμπτώματα για ασθένειες όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα, κάποιοι καρκίνοι και ψυχιατρικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη.

Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Μπορεί να είναι είτε φυτικής προέλευσης είτε θαλάσσιας. Το α-λινολενικό οξύ (ALA) είναι βασικό ω-3 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, που υπάρχει κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και άλλα φυτικά έλαια και σε μικρότερες ποσότητες στο σογιέλαιο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα EPA και DHA είναι ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί.

Αν και το ALA μετατρέπεται σε EPA και DHA, αυτό συμβαίνει σε περιορισμένο βαθμό. Δεδομένου ότι τα ψάρια και τα ιχθυέλαια συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα άτομα που δεν τρώνε ψάρι, όπως οι χορτοφάγοι θα είχαν αυξημένο κίνδυνο μικρής ή ανεπαρκούς πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων. Ακόμη, αν μπορούσε με κάποιο τρόπο να ενισχυθεί η μετατροπή ALA σε EPA και DHA, θα μειώνονταν οι ανάγκες σε ψάρια και συνακόλουθα η μειωμένη ζήτηση θα επέφερε μια καλύτερη ισορροπία στο οικοσύστημα, αν ληφθεί υπόψη ότι τα άγρια ψάρια είναι επαπειλούμενο είδος.

Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι αν και οι άνθρωποι που τρώνε κρέας, αλλά όχι ψάρι και οι χορτοφάγοι, παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα EPA και DHA σε σχέση με αυτούς που τρώνε ψάρι, ωστόσο προσλαμβάνουν περισσότερα από τα αναμενόμενα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Στη μελέτη EPIC-Norfolk που διεξάχθηκε σε δείγμα 14422 Βρετανών ανδρών και γυναικών ηλικίας 39-78 ετών, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διαιτητικές συνήθειες από 7ήμερα ημερολόγια διατροφής. Τα επίπεδα ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο αίμα εκτιμήθηκαν σε μια μικρότερη μελέτη με 4902 άτομα. Τα ημερολόγια διατροφής έδειξαν ότι η συνολική πρόσληψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ήταν χαμηλότερη σε όσους δεν έτρωγαν ψάρι σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν ψάρι. Οι άνδρες λάμβαναν σημαντικά περισσότερα από αυτά τα λιπαρά οξέα συγκριτικά με τις γυναίκες όμως στη μικρότερη μελέτη οι συγκεντρώσεις στο αίμα ήταν χαμηλότερες στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες.

Το πιο σημαντικό εύρημα της παραπάνω μελέτης είναι ότι τελικά τα επίπεδα EPA και DHA στο αίμα ανάμεσα σε όσους έτρωγαν και σε όσους δεν έτρωγαν ψάρι ήταν μικρότερα σε σχέση με αυτά που εκτιμήθηκαν από τα ημερολόγια διατροφής. Παλιότερες μελέτες έδειχναν ότι η μετατροπή ALA σε EPA και DHA γίνεται σε περιορισμένο βαθμό. Η παραπάνω μελέτη υποδεικνύει ότι ο οργανισμός είναι σε θέση να συνθέτει αρκετές ποσότητες EPA και DHA από ALA, απουσία διαιτητικών πηγών τους. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες που να υποστηρίζουν τα παραπάνω ευρήματα.

Προς το παρόν, συστήνεται η κατανάλωση 1-2 μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα που εξασφαλίζει κάλυψη των αναγκών σε EPA και DHA. Ιχθυέλαια ή τροφές εμπλουτισμένες με EPA και DHA συστήνονται για όσους δεν τρώνε ψάρι.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάτε ψάρια και πείτε «αντίο» στην άνοια



Επιπλέον κάνουν καλό και στην υγεία.

Η κατανάλωση ψαριών διεγείρει την ροή αίματος στον εγκέφαλο και έτσι μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε άνοια αργότερα στη ζωή μας, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Μελετώντας νεαρούς εθελοντές ηλικίας 18 έως 35 ετών, διαπίστωσαν πως ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το DHA, αυξάνει τη ροή αίματος στα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν εκτελούμε δύσκολες νοητικές δραστηριότητες. Α

Αυτό, γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN), μπορεί να εξηγεί τα ευρήματα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει πως όσοι τρώνε πολλά ψάρια διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νοητική εκφύλιση και άνοια όταν γεράσουν.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν μετράει μόνο το πόσο αλλά και κάθε πότε πίνουμε



Θέλει χρόνο το συκώτι για να συνέλθει.

Μετά από μία νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ πρέπει να ακολουθούν δύο ή τρία 24ωρα δίχως οινόπνευμα, συνιστούν βρετανοί επιστήμονες. Και εξηγούν πως το ήπαρ χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει, όταν πίνει κανείς περισσότερο από ένα ποτηράκι.

Αν και οι επίσημες συστάσεις θέτουν ως όριο τα 14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και τα 21 για τους άντρες (έως 2 και έως 3 την ημέρα, αντιστοίχως), επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων (RCP) της Βρετανίας λένε ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και το πόσο συχνά πίνουμε.

«Όσοι πίνουν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά τις μέγιστες συνιστώμενες ποσότητες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηπατοπάθεια σε σύγκριση με όσους πίνουν τόσο πολύ περιστασιακά ή δύο-τρεις φορές την εβδομάδα» σημειώνουν.

Επιπλέον, «η σύσταση για 14 ή 21 ποτά την εβδομάδα αναλόγως με το φύλο, ισχύει εφ’ όσον δεν καταναλώνει κανείς τις ποσότητες αυτές μονομιάς ή σε δύο μέρες, και εφ’ όσον αφήνει κάθε εβδομάδα 2-3 μέρες δίχως να πιει. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίθανο να υποστούν βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ».

Κατά τον σερ Γκίλμορ, όσοι πίνουν ένα ποτό την ημέρα – ακόμα κι αν αυτό αποτελεί συνήθεια ζωής – επίσης είναι απίθανο να εκδηλώσουν ηπατική βλάβη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τυρί ένα πολύπλοκο τρόφιμο



«Χωράει» σε κάθε διατροφικό πλάνο.

Το τυρί αποτελεί προϊόν ωρίμανσης, της στερεής ουσίας που διαχωρίζεται από το γάλα, όταν το πήξουμε προσθέτοντας ουσίες που το ξινίζουν και αποβάλουν το νερό του.

Το τυρί παράγεται από τα αρχαία χρόνια. Στη μυθολογία, ο κύκλωπας Πολύφημος αναφέρεται ως ο πρώτος τυροκόμος. Δεν είναι γνωστό από πού βγήκε ετυμολογικά η λέξη τυρί. Αναφέρεται ως 'τυρός' από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, από τον Ευριπίδη στον 'Κύκλωπα' και από τον Αριστοφάνη στους 'Βάτραχους'.

Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σχετικά με το τυρί είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των Ευρωπαίων ακόμη και των νότιων περιοχών, που κλιματολογικά μοιάζουν με τις δικές μας. Για εμάς, το τυρί δεν αποτελεί συμπλήρωμα φαγητού, είναι φαγητό! Αν παρατηρήσουμε τις συνήθειες των λοιπών Ευρωπαίων θα διαπιστώσουμε ότι το τυρί τρώγεται κατά παράδοση μετά το κύριο φαγητό. Στην Γαλλία π.χ. δεν αποτελεί το πρώτο βήμα του επιδορπίου. Ποτέ δεν θα δείτε Γάλλο να τρώει camembert μαζί με το φιλέτο του. Στην Ιταλία, το τυρί σερβίρεται συχνά ως ορεκτικό π.χ. mozzarella al pesto ή φρέσκια παρμεζάνα με ελαιόλαδο και ρόκα και δεν υπάρχει στο τραπέζι στον κύριο κορμό του γεύματος.

Το τυρί είναι πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς στα συστατικά του συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες, το ασβέστιο, το νάτριο, το λίπος, η λακτόζη, η καζεΐνη, υδατάνθρακες, σάκχαρα και πρωτεΐνες. Τα ίδια συστατικά έχει και το γάλα, από το οποίο παράγεται. Το πλεονέκτημά του είναι ότι έχει πολύ μικρότερο όγκο από το γάλα και συνέπεια αυτού είναι να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

Γνωρίζατε ότι το τυρί μπορεί να κατέχει θέση σε κάθε διατροφικό πλάνο;

Το τυρί αποτελεί ένα «πολύπλοκο» τρόφιμο, προερχόμενο από απλά συστατικά πρώτης ύλης. Αποτελεί μια θρεπτική επιλογή που μπορεί να συμπεριληφθεί σε κάθε διατροφικό πλάνο (Μεσογειακή διατροφή, DASH diet, διατροφή για φυτοφάγους, για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, ελεύθερης γλουτένης κ.ά.).

Ανάλογα με τον τρόπο και τα μέσα παρασκευής, οι παραγωγοί τυριού έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες ποικιλίες τυριών ανά τον κόσμο, καθένα από τα οποία έχει τη δική του ιδιαίτερη γεύση, υφή και εθνική ταυτότητα.

Στο διαιτολόγιο των Αμερικανών, το τυρί αντιπροσωπεύει μόλις το 9% του ολικού λίπους και το 16% του κορεσμένου. Όσο αφορά στο νάτριο και συγκεκριμένα στο αλάτι που περιέχεται στο τυρί, αυτό αποτελεί βασικό συστατικό της παραγωγής τυριού, καθώς ελέγχει την υγρασία, την υφή, την γεύση, τη λειτουργικότητα, καθώς και την ασφάλεια του τροφίμου. Το αλάτι δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως, παρ’ όλα αυτά κάποια είδη τυριών περιέχουν και απαιτούν για την παρασκευή τους μικρότερες ποσότητες αλατιού.

Έτσι, λοιπόν, ακόμη και αν υπάρχει πρόβλημα αρτηριακής υπέρτασης ή κάποιας άλλης παθολογικής κατάστασης που απαιτεί λιγότερο νάτριο και κατά κόρον λιγότερο αλάτι στο διατροφικό πλάνο, το τυρί μπορεί να καταναλωθεί άφοβα, καθώς υπάρχει δυνατότητα επιλογής τυριού με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Τα τυριά βασισμένα στη σταθερότητα και την ηλικία ωρίμανσης μπορούν να δώσουν λύση σε κάθε διατροφικό πλάνο. Έτσι, λοιπόν, τα μαλακά τυριά και εκείνα μικρότερα σε ηλικία απαιτούν και περιέχουν λιγότερο αλάτι απ’ ότι τα σκληρά τυριά, παλαιωμένης χρονικά ηλικίας. Είναι σαφές, επομένως, πως κάθε είδος τυριού, ανάλογα με την προτίμηση του καθένα, μπορεί να εισαχθεί και να συμπεριληφθεί σε κάθε διατροφικό πλάνο. Αποτελεί ένα από τα θρεπτικότερα τρόφιμα, καθώς παρέχει στον οργανισμό το απαραίτητο ασβέστιο, βιταμίνη Α, φώσφορο και είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

Τα περισσότερα τυριά είναι ελεύθερα από γλουτένη και επομένως μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Ακόμη, η κατανάλωση τυριού σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, από τα παιδιά μπορεί να τα οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσής τους, σε περιπτώσεις που τα ίδια τα παιδιά δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες. Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η κατανάλωση τυριού σε συνδυασμό με ψάρι ή αυγό π.χ., δεν συνιστάται κυρίως για λόγους αποφυγής εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. Όπως και να έχει όμως, όπως και να το προτιμάμε, είτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είτε χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και νάτριο, είτε πλούσιο σε πρωτεΐνη, το τυρί αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα τρόφιμο που ταιριάζει σε κάθε διατροφικό πλάνο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία



Απολαύστε την συντροφιά τους.

Έχετε σκύλο ή γάτα; Τόσο το καλύτερο.Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια ωφελούν ιδιαίτερα την υγεία μας. Δείτε γιατί:

- Τα κατοικίδια είναι μια μόνιμη συντροφιά, δεν μας αφήνουν ποτέ να νιώσουμε μοναξιά

- Μας φέρνουν πιο κοντά με τη φύση χάρη στις βόλτες που τα πηγαίνουμε έξω

- Όταν παίζουμε μαζί τους μας κάνουν να γελάμε

- Μπορούν να βοηθήσουν αν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης

- Κάνουν καλό στην καρδιά. Κι όμως, έρευνες δείχνουν ότι όσοι καρδιοπαθείς έχουν κατοικίδια ζουν περισσότερο από όσους δεν έχουν

- Κατοικίδια για την πίεση. Έρευνες δείχνουν ακόμα ότι όσοι χρηματιστές υπέφεραν από υψηλή πίεση και αποκτούσαν κατοικίδιο αντιμετώπιζαν καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις από όσους δεν είχαν.

- Αγχολυτικά. Τα κατοικίδια μας ηρεμούν και κατευνάσουν το άγχος.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασβέστιο και σωματικό βάρος



Σύμμαχος στην απώλεια των περιττών κιλών.

Το ασβέστιο είναι το πιο κοινό μεταλλικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα. Περίπου το 99% του ασβεστίου στο σώμα βρίσκεται στα κόκκαλα και τα δόντια, ενώ το άλλο 1% βρίσκεται στο αίμα και τους μαλακούς ιστούς. Πέραν του δομικού του ρόλου στα οστά και τα δόντια, βοηθά στην αγγειοσυστολή και την αγγειοδιαστολή των αγγείων του αίματος, στη διαδικασία σταματήματος της αιμορραγίας, στη μετάδοση ερεθισμάτων στα νεύρα, στη συστολή των μυών και στην έκκριση ορμονών όπως η ινσουλίνη.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η επιστήμη ερευνά την πιθανότητα το ασβέστιο να συμβάλλει στη διατήρηση του σωματικού βάρους ή στην απώλεια βάρους.

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, βρέθηκε να σχετίζεται αρνητικά με την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Επίσης, στοιχεία από κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου έχει ως αποτέλεσμα μικρή αλλά στατιστικά σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, ενώ επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος.

Έρευνες σε ποντίκια που τράφηκαν με πρωτείνη ορού γάλακτος, πλούσια σε ασβέστιο, έδειξαν ότι το ασβέστιο οδήγησε σε αύξηση της πρωτείνης λεπτίνη, υπεύθυνη για τη μείωση της όρεξης, αλλά και σε αύξηση του Adrb3, ενός υποδοχέα που εμπλέκεται στη λιπόλυση. Επίσης, το ασβέστιο οδήγησε σε μείωση του μεταβολισμού των λιπιδίων, με συνέπεια τα ποντίκια που τράφηκαν με ασβέστιο να έχουν λιγότερο λίπος στο σώμα τους.Τέλος, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η διόρθωση της έλλειψης ασβεστίου σε γυναίκες που ακολουθούν δίαιτα απώλειας βάρους, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη σύμφωνα με τα RDA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γενικό πληθυσμό τίθεται σε:

Βρέφη: 360-540 mg
Παιδιά: 1200 mg
Ενήλικες: 1000-1200
Έγκυες/ Θηλάζουσες: 1400-1600 mg
Αθλητές: 1600-2000 mg

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (ειδικά το μπρόκολο και το κουνουπίδι), ο κρόκος του αυγού, τα όσπρια, ο χαλβάς και οι ξηροί καρποί. Στο εμπόριο υπάρχουν και εμπλουτισμένα σε ασβέστιο τρόφιμα, όπως χυμοί φρούτων, γάλα, δημητριακά, μπισκότα, τυρί, παγωτό και ψωμί. Παρ’όλα αυτά, χρειάζεται προσοχή στη μακροχρόνια κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή το διαιτολόγο σας, πριν εντάξετε τέτοια τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή σας, καθώς ποσότητες πάνω από 1.500 mg/24ωρο για έναν φυσιολογικό ενήλικα αντενδύκνυνται, ενώ ποσότητες άνω των 2500 mg μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα.

Ένα διατροφικό πλάνο που θα εξασφάλιζε μία επαρκή πρόσληψη ασβεστίου σε υγιείς ενήλικες θα ήταν:

Καταναλώνετε 3 γαλακτοκομικά /ημέρα (γάλα-τυρί-γιαούρτι)
Καταναλώνετε συχνά ψάρι (3 φορές/εβδομάδα) και ειδικώς τα μικρά ψάρια ολόκληρα,με τα κόκκαλα.
Αποφεύγετε το αλάτι και την υπερβολική πρόσληψη κρέατος και καφεΐνης, καθώς οδηγούν σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου στα ούρα.

Παθήσεις του παραθυρεοειδούς, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κάποια φάρμακα και ο αλκοολισμός μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι αθλητές έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση στην επαρκή κατανάλωση ασβεστίου στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σε γυναίκες με αμηνόρροια, σε γυναίκες με ψυχογενή ανορεξία και σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αντίδοτο» οι φράουλες για το στομάχι



Χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση.

Με τη «βούλα» ευρωπαϊκών επιστημόνων μια διατροφή πλούσια σε φράουλες μπορεί να εμποδίσει το αλκοόλ να προκαλέσει βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου – τον βλεννογόνο του.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One» και αποκαλύπτει επίσης πως οι φράουλες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την θεραπεία του πεπτικού έλκους. Ερευνητές από την Ιταλία, τη Σερβία και την Ισπανία πραγματοποίησαν τη μελέτη σε τρωκτικά, εστιάζοντας στον βλεννογόνο του στομάχου, ο οποίος περιέχει ειδικά κύτταρα που παράγουν τα οξέα της πέψης και ταυτοχρόνως εκκρίνει βλέννα για να προστατεύεται το στομάχι από τα οξέα αυτά.

Οι ερευνητές έδωσαν στα τρωκτικά αιθανόλη (αλκοόλ), διαπιστώνοντας πως οι βλάβες του βλεννογόνου ήταν πολύ λιγότερες σε όσα είχαν χορηγήσει προηγουμένως εκχύλισμα από φράουλες. Όπως εξήγησε η δρ Σάρα Τουλιπάνι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η προστατευτική δράση που παρατηρήθηκε οφείλεται σε δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ότι οι φράουλες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, επειδή είναι πλούσιες σε μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες και ο δεύτερος στο ότι ορισμένα συστατικά τους ενεργοποιούν τις αντιοξειδωτικές άμυνες και ένζυμα του οργανισμού.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε φράουλες μπορεί να προστατεύσει από την εκδήλωση γαστρικών νοσημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, είναι πιθανό να επιβραδύνει την δημιουργία πεπτικών ελκών στους ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα επιτίθεται στο Usher επειδή πάρκαρε σε θέση αναπήρων!





Ο διάσημος τραγουδιστής άφησε το πολυτελές τζιπ του σε μια θέση που είχε την ειδική σήμανση για άτομα με αναπηρία, με σκοπό να πάει σε μια γιορτή για το Halloween. Μια κυρία του είπε να μετακινήσει το αυτοκίνητο και ο Usher αρνήθηκε. Η γυναίκα βγήκε εκτός εαυτού και το τι ακολούθησε δείτε το στο βίντεο:






Πηγή: http://www.zappit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά για την προστασία των καπνιστών



Τα τρόφιμα που προστατεύουν από καρκίνο του παγκρέατος.

Ερευνητές από το γερμανικό ίδρυμα Ανθρώπινης Διατροφής του Potsdam παρουσίασαν μια μελέτη σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα για τους καπνιστές.

Συγκεκριμένα, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα μούρα, το σπανάκι, τα λάχανα και το μπρόκολο φαίνεται πως είναι εξαιρετικά ωφέλιμα μιας και παρέχουν σημαντική προστασία κατά τον καρκίνο του παγκρέατος.

Το όφελος αποδίδεται σε μια ομάδα ουσιών που περιέχουν, τις φλαβονόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τοξικές ουσίες και οξειδωτικές βλάβες.

Παρατηρήθηκε λοιπόν πως ειδικά στους καπνιστές υπάρχει πολύ μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου από τη στιγμή που αυτοί θα καταναλώσουν φλαβονόλες, δηλαδή τα συγκεκριμένα λαχανικά που τις περιέχουν.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η φύση έχει προβλέψει για την προστασία του οργανισμού ακόμη και από «χημικές» ατασθαλίες! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα συμπεριλάβουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ύπουλα «δουλεύουν» οι ορμόνες μετά από μία δίαιτα



Κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει πιο πεινασμένος από ποτέ.

Πολλοί άνθρωποι παιδεύονται να κάνουν μια πετυχημένη δίαιτα και συχνά τα κιλά που έχασαν με τόσο κόπο «επιστρέφουν» με τους ίδιους να αισθάνονται απογοητευμένοι.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι ορμόνες τους, ακόμα κι ένα χρόνο μετά τη δίαιτα, τους ωθούν επίμονα να φάνε περισσότερο, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Αδαμαντία Κρικέτου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Προϊέτο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», συμπέραναν ότι όσοι έχασαν κιλά με δίαιτα, έχουν συνεχώς να αντιπαλέψουν μια υπόγεια βιολογική ώθηση να φάνε κι άλλο.

Εδώ και χρόνια, άλλες μελέτες για την παχυσαρκία έχουν δείξει ότι μόλις οι υπέρβαροι άνθρωποι χάνουν κιλά, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται και μια σειρά από ορμονικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα, με συνέπεια να αυξάνεται η όρεξή τους και έτσι να δυσκολεύονται να αντισταθούν στον πειρασμό του φαγητού. Οι αυστραλοί ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα και διαπίστωσαν ότι αυτές οι αλλαγές διαρκούν σε βάθος χρόνου και μπορεί να κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα δύσκολη τη ζωή όσων κάποια στιγμή έχασαν βάρος.

Οι ερευνητές υπέβαλαν υγιείς εθελοντές, που ήσαν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, σε αυστηρή δίαιτα, ώστε να χάσουν κατά μέσο όρο το 14% του βάρους τους. Ένα χρόνο μετά, διαπιστώθηκε ότι ο μεταβολισμός και τα επίπεδα των ορμονών των ατόμων αυτών δεν είχαν επανέλθει στα αρχικά επίπεδά τους, πράγμα που εξηγούσε γιατί είχαν ξαναπάρει περίπου τα μισά κιλά από όσα είχαν χάσει.

Αν και η μελέτη βασίστηκε σε μικρό δείγμα 50 ανθρώπων, επιβεβαιώνει τις υποψίες των επιστημόνων για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο, όχι απλώς να χάσει κανείς κιλά, αλλά να μην τα ξαναπάρει σε λίγο καιρό, καθώς οι ορμόνες «δουλεύουν» ύπουλα εναντίον των αποτελεσμάτων της κάθε δίαιτας και ο άνθρωπος νοιώθει πιο πεινασμένος από ό,τι όταν την άρχισε.

Ειδικά μια ορμόνη, η λεπτίνη, έπεσε σημαντικά κατά τα δύο τρίτα μόλις οι εθελοντές έχασαν βάρος, όμως όταν η λεπτίνη μειώνεται αισθητά, αυξάνει ανάλογα και η όρεξη. Ένα χρόνο μετά, το επίπεδο της λεπτίνης ήταν περίπου κατά το ένα τρίτο χαμηλότερο από ό,τι στην αρχή της έρευνας και της δίαιτας, με συνέπεια οι εθελοντές να νιώθουν αυξημένη όρεξη και έτσι να τρώνε παραπάνω, βάζοντας ξανά ένα μέρος από τα χαμένα κιλά. Κάτι ανάλογο συνέβη και μια άλλη ορμόνη που ενεργοποιεί την όρεξη, τη γκρελίνη.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που σχεδόν εννιά στους δέκα ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν δίαιτα, τελικά ξαναβάζουν κιλά, αφού ο οργανισμός τους αντιστέκεται στην απώλεια βάρους. Με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε κανείς να ενοχοποιεί πολύ αυστηρά τον εαυτό του, αν η δίαιτά του αποτύχει.


Διαβάστε περισσότερα...

Το DNA «κουβαλάει» μνήμες της παιδικής μας ηλικίας



Οι συνθήκες διαβίωσης σε μικρή ηλικία επηρεάζουν την υγεία μας αργότερα.

Σύμφωνα με καναδούς και βρετανούς ερευνητές οι συνθήκες διαβίωσης τις οποίες ζήσαμε ως παιδιά συσχετίζονται με σημαντικές αλλαγές στο DNA που εξακολουθούν να ανιχνεύονται ακόμη και στη μέση ηλικία και οι οποίες ενδέχεται να επηρεάζουν την υγεία μας.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ και του UCL ινστιτούτου για την υγεία του παιδιού στον Λονδίνο αναζήτησαν το αν και κατά πόσο ο τρόπος και οι συνθήκες ζωής μπορούν να αφήσουν το βιολογικό τους αποτύπωμα στο DNA και να συνεχίσουν να επηρεάζουν την υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτησαν δείγμα του DNA από το αίμα των συμμετεχόντων όταν εκείνοι ήταν 45 ετών. Οι ειδικοί επέλεξαν ανθρώπους με διαμετρικά αντίθετους τρόπους διαβίωσης στην παιδική τους ηλικία όσον αφορά την οικονομική και την κοινωνική τους κατάσταση.

Συνολικά έκαναν αναλύσεις σε περισσότερα από 20.000 γονίδια, επιβεβαιώνοντας την αρχική υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ των συνθηκών διαβίωσης κατά την παιδική ηλικία και της βιοχημείας του DNA, ενώ ελπίζουν ότι η μελλοντική έρευνα θα δείξει πιο δίκτυο γονιδίων φέρει αλλαγές που σχετίζονται με συγκεκριμένες νόσους.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα ζούμε μέχρι τα 150!



Νέα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα σε 5-10 χρόνια.

Στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης βρίσκονται φάρμακα κατά της γήρανσης που θα βοηθούν το σώμα να «επισκευάσει» τον εαυτό του και θα αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής στα 150 χρόνια!

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταφέρουμε να προσθέσουμε μερικά ακόμα χρόνια ζωής στον άνθρωπο», είπε ο Peter Smith, πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Το να ζήσουμε μέχρι τα 150, μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά αυτό που αναζητούμε είναι να παραμείνουμε υγιείς μέχρι το τέλος της ζωής μας. Ο στόχος δεν είναι μόνο να επεκτείνουμε τη ζωή μας, αλλά κυρίως να επεκτείνουμε μια υγιή ζωή», είπε.

Τα πρώτα φάρμακα που θα επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης θα είναι, ενδεχομένως, διαθέσιμα σε 5-10 χρόνια και βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, ταυτόχρονα με νέες θεραπείες που χρησιμοποιούν βλαστικά κύτταρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το μυαλό



Πλύνετε τα χέρια σας για να καθαρίσει το μυαλό σας.

Εκτός από την απομάκρυνση της βρωμιάς, το πλύσιμο των χεριών βοηθάει και στο καθάρισμα του μυαλού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν το πλύσιμο των χεριών παραπέμπει και στην κάθαρση της νοητικής και ψυχολογικής κατάστασης.

«Πλένοντας τα χέρια μας ή κάνοντας μπάνιο, μπορούμε να μειώσουμε ή και να εξαφανίσουμε το αίσθημα της ανηθικότητας, της ατυχίας και της αμφιβολίας» υπογράμμισε ο ερευνητής Spike Lee ενώ συνέχισε λέγοντας: «Η εμπειρία του σώματος στην εξάλειψη των φυσικών καταλοίπων μπορεί να προσφέρει μια βάση για την εξάλειψη των ψυχικών υπολειμμάτων, η οποία είναι πιο αφηρημένη αλλά για τη μεταφορική πτυχή της πιο ισχυρή».

Βέβαια από την άλλη αν τα υπολείμματα αυτά είναι από μια θετική και ευχάριστη ανάμνηση, τότε η επίδραση του πλυσίματος των χεριών θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα.

Πλένοντας τα χέρια μας αφού έχουμε θυμηθεί κάτι όμορφο που έγινε στο παρελθόν, καταφέρνουμε να μειώσουμε τη «ζεστασιά» των αναμνήσεων και να μείνουμε ανικανοποίητοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει η λειτουργία του Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ Άμφισσας



Υπεγράφη από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Μπόλαρη, η απόφαση έναρξης λειτουργίας της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας «Κέντρο Στήριξης ΑμεΑ Άμφισσας» ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

"Είναι τραγικό, τη στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει πρωτοφανούς μεγέθους και σημασίας οικονομικά προβλήματα, να έχει κατασκευαστεί από το 2004 και εξοπλιστεί πλήρως από το 2006 ένα Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες και να παραμένει κλειστό για πέντε ολόκληρα χρόνια εξαιτίας νομικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων και γραφειοκρατικών προβλημάτων που κωλυσιεργούσαν εδώ και χρόνια και εμπόδιζαν την έναρξη λειτουργίας του", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Φωκίδας, Αφροδίτη Παπαθανάση και συνεχίζει:

Αποτέλεσμα της μη λειτουργίας του Κέντρου είναι η ταλαιπωρία της ιδιαίτερα ευπαθούς και ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ΑμεΑ και των οικογενειών τους και τη δυσπιστία του κόσμου απέναντι σε όλους εμάς που θέσαμε τα ζητήματα της πρόνοιας και των ίσων ευκαιριών στη ζωή.

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις», το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία της Άμφισσας θα ενταχθεί ως Δομή στο Νοσοκομείο Άμφισσας. Έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσα από τον προγραμματισμό της Διοίκησης και της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Άμφισσας ως οργανική μονάδα του νοσοκομείου.

Όσον αφορά την στελέχωσή του Κέντρου με εξειδικευμένο προσωπικό, σε πρώτη φάση και για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών, έχουμε ζητήσει να καλυφθούν οριακά οι θέσεις εργασίας μέσω επικουρικού προσωπικού, μέσω ίδιων πόρων του κέντρου, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος από την πλευρά της Διοίκησης του Κέντρου και του Νοσοκομείου Άμφισσας για την οριστική διευθέτηση του θέματος πρόσληψης προσωπικού.

Τη στιγμή αυτή εκκρεμεί στο Υπουργείο η έγκριση προκήρυξης του επικουρικού προσωπικού σύμφωνα με Ν. 3730 (ΦΕΚ 262 Α΄/23.12.2008) άρθρο 30, §2 και την ΚΥΑ Π3α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ153742/14.02.2011 (ΦΕΚ 311 Β΄), σύμφωνα με τα οποία έχει ήδη οριστεί η κατανομή (8) θέσεων επικουρικού προσωπικού για την στελέχωση του Κέντρου κατά κατηγορία και κλάδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή



Γυρίστε τους δείκτες μία ώρα πίσω.

Ο Οκτώβριος οδεύει προς το τέλος του και έφτασε ο καιρός να υποδεχτούμε τη χειμερινή ώρα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 30 Οκτωβρίου, όλοι οι πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε., θα πρέπει να γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα πίσω.

Στις 4 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείξουν 3 το πρωί προσφέροντάς μας μία επιπλέον ώρα ύπνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τμήμα Ειδικού Αθλητισμού δημιουργεί ο Πανιώνιος





ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ. Σ. Σ. 
Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ιστορικός αλλά και πάντα πρωτοπόρος δημιουργεί τμήμα Ειδικού Αθλητισμού μέσα στο σύλλογο. Τα άτομα με αναπηρία συμμετέχουν ισότιμα σαν αθλητές του συλλόγου και απολαμβάνουν τη χαρά του αθλητισμού στο στίβο, στη πισίνα, στο παρκέ. Το τμήμα απευθύνεται σε παιδιά, νέους και ενηλίκους χωρίς διάκριση προσπαθώντας να καλύψει το μεγαλύτερο φάσμα αθλημάτων, και αυτών που ήδη καλλιεργεί ο σύλλογος αλλά και άλλων που είναι ενταγμένα στους Παραολυμπιακους αγώνες και στα Special Olympics.

Για τη λειτουργία του Τμήματος δημιουργείται
Συντονιστική ομάδα
 που θα συντονίζει τη λειτουργία του τμήματος, θα κρατά την επαφή με τον σύλλογο, θα φροντίζει για τους οικονομικούς πόρους, την επικοινωνία με την κοινωνία και τα ΜΜΕ του τμήματος, για την προβολή των δραστηριοτήτων, για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων λειτουργίας.

Επιστημονική/Αθλητική ομάδα. Στελεχώνεται με ειδικότητες με εμπειρία στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση, στην ειδική αγωγή. (καθηγητές ΤΕΦΑΑ, γυμναστές, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, σχολικούς συμβούλους, εργοθεραπευτες, φυσιοθεραπευτες)


Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑ!





Πηγή: http://www.panionios.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μήλα «χαλάνε» τα δόντια



Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Τα μήλα μπορεί να διαβρώσουν τα δόντια περισσότερο απ’ ό,τι τα αναψυκτικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οποία υποδηλώνει πως δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε αλλά και το πώς το τρώμε.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Οδοντιατρικό Ίδρυμα του King’s College στο Λονδίνο, οι οποίοι εξέτασαν την συσχέτιση τροφίμων και διάβρωσης των δοντιών σε περισσότερους από 1.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 30 ετών.

«Ασφαλώς και τα μήλα είναι πολύτιμα για την υγεία, αλλά όταν τα τρώμε αργά, τα αυξημένα επίπεδα οξέων στο στόμα μπορεί να βλάψουν τα δόντια. Από την άλλη πλευρά, τα ροφήματα που πιστεύεται ότι διαβρώνουν τα δόντια, συνήθως τα καταναλώνουμε γρήγορα ή με καλαμάκι, οπότε η διάβρωση των δοντιών είναι πολύ περιορισμένη» εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Community Dental Health».

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως οι διαιτητικές συστάσεις για προστασία των δοντιών πρέπει να στοχεύουν αμιγώς στο όξινο περιεχόμενο κάθε τροφής και όχι στην γενικότερη θρεπτική αξία της, όπως γίνεται έως σήμερα. Τι να κάνετε;

Μία λύση, κατά του ειδικούς, είναι να τρώει τα μήλα του ή άλλα φρούτα μαζί με γάλα ή με ένα κομμάτι τυρί, διότι και τα δύο περιέχουν ασβέστιο το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα. Ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά την κατανάλωση μήλου, επίσης μπορεί να βοηθήσει. Τέλος, το βούρτσισμα των δοντιών πριν την κατανάλωση όξινων τροφίμων παρέχει μια «ασπίδα προστασίας» εναντίον των επιθέσεων των οξέων. Αντιθέτως, μην βουρτσίζετε τα δόντια μετά την κατανάλωσή τους: θα επιδεινωθεί η διάβρωση. Αφήστε καλύτερα να περάσει τουλάχιστον μισή με μία ώρα…


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...