Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Βρήκε προφυλακτικό μέσα στο φαγητό


Δεν πίστευε στα μάτια της μία γυναίκα, όταν αντίκρισε μέσα στο πιάτο της ένα προφυλακτικό! Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό και συνέβη στην περιοχή Anhui, στην Κίνα.

Μία γυναίκα έτρωγε τα καλαμαράκια της, όταν ένα κομμάτι (που υποτίθεται ότι ήταν καλαμάρι) δεν έλιωνε στο στόμα της, παρά τις προσπάθειες που έκανε.

Όταν το έφτυσε πια στο πιάτο δεν πίστευε στο θέαμα. Ήταν ένα προφυλακτικό.

Η άτυχη γυναίκα είπε σε δηλώσεις που έκανε: «Ήταν αηδιαστικό. Η πρώτη μου σκέψη ήταν: Είναι χρησιμοποιημένο;»

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση ανάμεσα στην πελάτισσα και την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, η οποία έφαγε το προφυλακτικό για να λήξει το θέμα, αν και κατηγόρησε την πελάτισσα ότι το έριξε επίτηδες στο φαγητό για να διεκδικήσει αποζημίωση.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μαία»... ετών οκτώ!


Βοήθησε να έρθει στον κόσμο ο αδελφός της - Δείτε το βίντεο.

Ένα 8χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ έζησε τη γέννηση του μικρού της αδελφού από πολύ κοντά. Τόσο κοντά που… βοήθησε τη μαμά της να γεννήσει στο πάτωμα του μπάνιου του σπιτιού τους, καθώς ο τοκετός άρχισε δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Οι ωδίνες άρχισαν το πρωί της Δευτέρας και η Krystle Garcia δεν προλάβαινε να φτάσει στο νοσοκομείο.

Το ίδιο απόγευμα κρατούσε τον γιο της Joseph στην αγκαλιά της. «Έχει ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό του, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη σημερινή ημέρα», περιγράφει η μητέρα.

Ο Joseph James Snyder αποφάσισε να έρθει στον κόσμο την ώρα που η Krystle έμπαινε στο μπάνιο να ετοιμαστεί για τη δουλειά της. «Έσπασαν τα νερά και αμέσως φώναξα στη Jazmine, ‘πιάσε το τηλέφωνο, κάλεσε τις πρώτες βοήθειες’», περιγράφει.

«Η μαμά μου είναι έγκυος και μόλις έσπασαν τα νερά. Πονάει πολύ», είπε η μικρούλα.

Η Krystle βρισκόταν σε πανικό. «Ακόμα κι αν τηλεφωνούσα σε κάποιον, κανείς δεν προλάβαινε να έρθει αρκετά γρήγορα. Όλα έγιναν αμέσως», εξηγεί.

Ο τηλεφωνητής καθοδήγησε την Jazmine για να βοηθήσει στη γέννηση του μωρού και μόλις 13 λεπτά μετά την κλήση- και πριν φτάσουν οι Πρώτες Βοήθειες- ο Joseph έκανε την εμφάνισή του.

Η Krystle κρατούσε το τηλέφωνο και η Jazmine βοηθούσε στη γέννα. Η Krystle της είπε «Έλα εδώ, κράτα το κεφάλι του μωρού σε παρακαλώ».

«Εκείνη ήταν ήρεμη όταν χρειαζόταν, εμένα με είχε πιάσει υστερία», αφηγείται η Krystle. «Έκανε πολύ καλή δουλειά, είμαι πολύ περήφανη για εκείνη».

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφιάλτης οι επιδρομές κουνουπιών στην Ξάνθη


Τι καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι.

Το γάλα των κτηνοτρόφων της Ξάνθης πίνουν τα κουνούπια που έχουν εδώ και εβδομάδες έχουν εμφανιστεί κυρίως στην παραλιακή ζώνη του νομού και τους πεδινούς οικισμούς.

Τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια και με υπαρκτή την ανύπαρκτη καταπολέμηση των κουνουπιών, οι πληθυσμοί των εντόμων το καλοκαίρι αλλά και την άνοιξη έχουν αυξηθεί δραματικά στην περιοχή. Έτσι, αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως πέρυσι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τερμάτισε στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφοντας τα περισσότερα κρούσματα του ιού σε όλη τη χώρα αμέσως μετά την Αττική.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η ανεπάρκεια των αρμοδίων στην έγκυρη και παράλληλα αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών εκτός από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία των κατοίκων, μόνο το 2013 έχασαν τη ζωή τους από τον ιό 3 άτομα σε Ξάνθη και Καβάλα, προκαλεί προβλήματα και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και κατ’ επέκταση στους κτηνοτρόφους που έχουν στην κυριολεξία αποδεκατιστεί από τον ιό της ευλογιάς.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, σμήνη κουνουπιών κάνουν την εμφάνισή τους καθημερινά στην παραλιακή ζώνη του νομού αποτελώντας την πιο σημαντική απειλή για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Τα κουνούπια δεν αφήνουν σε ησυχία τα ζώα των κτηνοτρόφων, αγελάδες και αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα αυτά να μένουν ξύπνια όλη τη νύχτα, να μην ξεκουράζονται και να μειώνεται δραματικά το γάλα που παράγουν, ως αποτέλεσμα της σωματικής τους εξάντλησης.

«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα των κουνουπιών για τους κτηνοτρόφους. Ξεκινώντας από το Δασοχώρι και φτάνοντας μέχρι το Πόρτο Λάγος, αυτό που ακούω από τους συναδέλφους μου συνέχεια είναι παράπονα για το ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι ψεκασμοί, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», αναφέρει ο Κώστας Ζαφειριάδης, κτηνοτρόφος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης, εξηγώντας πως «μόλις δύσει ο ήλιος εμφανίζονται τα κουνούπια. Τα ζώα μένουν στο πόδι και μέχρι το πρωί δεν μπορούν να ησυχάσουν και να κοιμηθούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή τους. Πώς μπορεί να έχει γάλα το ζώο όταν δεν έχει λίγο χρόνο να ξεκουραστεί;».

Ήδη εδώ και μέρες, και παρά τις εξαγγελίες της Περιφέρειας ΑΜΘ περί έναρξης των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, κάτοικοι κυρίως των πεδινών οικισμών της Π.Ε. Ξάνθης διαμαρτύρονται για την έντονη παρουσία των κουνουπιών, που από πολύ νωρίς φέτος έκαναν αισθητή την παρουσία τους, εγείροντας αμφιβολίες γύρω από την αποτελεσματικότητα των όποιων δράσεων, ενώ παράλληλα εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων για τη δημόσια υγεία, με δεδομένη και τις αρνητικές πρωτιές στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου τα τελευταία χρόνια.


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο κρούσμα MERS στην Ολλανδία


Ένας άνδρας ο οποίος επέστρεψε στην Ολλανδία από τη Σαουδική Αραβία εισήχθη σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), δήλωσε ένας αξιωματούχος των ολλανδικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο άνδρας εισήχθη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Χάγη, είπε ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Ο άνδρας αυτός είναι ο πρώτος υπήκοος της χώρας που προσβάλλεται από τον κοροναϊό.

Ο κοροναϊός αυτός, ο οποίος προκαλεί βήχα, πυρετό και – ορισμένες φορές μοιραία – πνευμονία, έχει προσβάλει πάνω από 500 ανθρώπους μόνο στη Σαουδική Αραβία και έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, ενώ ορισμένα κρούσματά MERS έχουν επίσης καταγραφεί στην Ευρώπη, στην Ασία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πάντως ένας εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δύο εργαζόμενοι σε νοσοκομείο που ασθένησαν αφού ήλθαν σε επαφή με έναν ασθενή που είχε προσβληθεί από τον MERS υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και αυτές έδειξαν ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό αυτό.

Ο ασθενής που νοσηλεύεται στο Ορλάντο – πέρασε 12 ώρες σε επείγοντα, δυνητικά εκθέτοντας εργαζόμενους στο νοσοκομείο στον κοροναϊό – είναι το δεύτερο κρούσμα που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι συνολικά 20 νοσηλευτές και ιατροί που ήλθαν σε επαφή με τον ασθενή τελούν υπό παρακολούθηση. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα οποία υποβλήθηκαν τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πάντως δεν έδειξαν ότι μολύνθηκε κάποιο εξ αυτών , σύμφωνα με τον Κέβιν Σέριν, επικεφαλής της διεύθυνσης Υγείας στην κομητεία Όραντζ στη Φλόριντα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκπτωση στα εισιτήρια των τρένων για τους ετεροδημότες


Έκπτωση 30% στις τιμές εισιτηρίων για ταξίδι απλής μετάβασης ή με επιστροφή χορηγεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να διευκολύνει το επιβατικό κοινό που προτίθεται να ταξιδέψει σιδηροδρομικά για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Η έκπτωση ισχύει για αγορά εισιτηρίου από τις θυρίδες πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και για ηλεκτρονική αγορά μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας, για τις μετακινήσεις από 12 έως και 30 Μαΐου 2014, και για επιβάτες που δεν έχουν επωφεληθεί από άλλες εκπτώσεις και προσφορές. Επίσης, δεν ισχύει για τα εισιτήρια προσφοράς που εκδίδονται μέσω internet.

Εκπτώσεις θα ισχύουν αναλογικά και κατά προσέγγιση και για τους επιβάτες των προαστιακών γραμμών που θα μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για τη χορήγηση των εκπτωτικών εισιτηρίων απαιτείται η επίδειξη Αστυνομικής ταυτότητας, διαβατηρίου ή άλλου σχετικού νομιμοποιητικού εγγράφου.



Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτα κόλπα για να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα


Μπορεί να μην δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο ορισμένοι που παριστάνουν τους πονηρούς προσπάθησαν να το πάρουν χρησιμοποιώντας τους πιο απίθανους τρόπους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε δήλωση για κοινωνικό μέρισμα ένας φορολογούμενος 6 ετών.

Οι επιτήδειοι όμως εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορίων.

Δείτε το βίντεο από το STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβολική αναστολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Τη συμβολική αναστολή του διοικητικού έργου για αύριο, Πέμπτη, και του διοικητικού και εκπαιδευτικού έργου για μεθαύριο, Παρασκευή, αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «σε ένδειξη συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και της αδυναμίας λειτουργίας του Ιδρύματος», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η σύγκλητος εκφράζει την αντίδρασή της για τη στάση του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στην κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

«Οι αντιτιθέμενες κυβερνητικές επιλογές και οι συγκεχυμένες προφορικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, ελάχιστες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία απόλυσης των υπαλλήλων, δημιουργούν έντονη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους υπαλλήλους του Ιδρύματος, στερώντας από αυτούς και το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ενταχθούν στη διαδικασία της κινητικότητας» προστίθεται στην ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έβαζε καλύτερους βαθμούς με αντάλλαγμα το σεξ


Μια δασκάλα από την Οκλαχόμα έταζε καλύτερους βαθμούς στους μαθητές της με αντάλλαγμα το σεξ.



Η 25χρονη Kalyn Thompson συνελήφθη με την κατηγορία βιασμού ενός ανήλικου μαθητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανήλικος μαθητής δεν ήταν καλός στο μάθημα των αγγλικών, ωστόσο χάρη στην παράνομη σχέση του αρίστευσε το τελευταίο τρίμηνο.

Η δασκάλα είχε παραιτηθεί εδώ και καιρό από τη θέση της στο Kellyville High School εξαιτίας των κατηγοριών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Προωθούνται μόνο επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα»


Αντίθετο το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Την «κάθετη διαφωνία» του εξέφρασε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, καθώς «προωθούνται δυστυχώς, μόνο συγκεκριμένα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα και καταστρέφεται οριστικά και μόνιμα το φυσικό, παράκτιο και παρόχθιο περιβάλλον», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» που έχει τεθεί σε διαβούλευση και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, «ξεσήκωσε» και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

«Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), ως Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασικών, ορυκτών και υδατικών πόρων, φυσικών πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος, εκφράζει την κάθετη διαφωνία του», τονίζει στην ανακοίνωση και συνεχίζει: «Νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα και καταπατήσεις, επιτρέπεται η εκμετάλλευση των ελεύθερων παραλιών από επιχειρηματίες, καταργείται ο χαρακτήρας του αιγιαλού ως «κοινωνικό αγαθό» και αίρεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν. Επιπλέον, επιτρέπεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών, αγνοείται η οριοθέτηση και η προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης», υποβαθμίζεται η οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και μένουν εκτός της παρόχθιας ζώνης πολλές και μεγάλες λίμνες».

«Κατά τη γνώμη μας η οριστική και μόνιμη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που θα προκύψει με την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι εγκληματική.
Για αυτό, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο, πριν φθάσει στη Βουλή. Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να περάσει μέσα από την ορθή αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, που έχουμε χρέος να προστατεύσουμε, για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», καταλήγει η ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές


Πόσους σταυρούς θα βάλετε, πού ψηφίζετε και τι πρέπει να έχετε μαζί σας στην κάλπη.

Έναν ολοκληρωμένο οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν προσέλθουν στις κάλπες παρουσιάζει το newsbeast.gr.

Μάθετε που ψηφίζετε, τι πρέπει να έχετε μαζί σας στο εκλογικό κέντρο, πόσους σταυρούς θα βάλετε στο ψηφοδέλτιο, αλλά και όσα θέλετε να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία.

Πόσους σταυρούς έχετε δικαίωμα να βάλετε στο ψηφοδέλτιο

Δημοτικές εκλογές

Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και, επίσης, με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από ένα μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του, ενώ εάν τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

Περιφερειακές εκλογές

Με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:

- προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρεις (3) περιφερειακοί σύμβουλοι.

- προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.

- προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και

- προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.

Ευρωεκλογές

Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών των ευρωεκλογών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Σε περίπτωση που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Τι να έχετε μαζί σας στην κάλπη

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Στον εκλογέα, που ψήφισε, χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Μάθετε πού ψηφίζετε

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναπτύξει μια ειδική εφαρμογή ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου.

Για να μάθετε πού ψηφίζετε, αρκεί να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την ημερομηνία γέννησης στο σύνδεσμο που ακολουθεί.

Οι υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν πέραν του ωραρίου

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείο Εσωτερικών, πέραν του ωραρίου τους θα πρέπει να λειτουργήσουν τα ΚΕΠ, υπηρεσίες των δήμων και ληξιαρχεία.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα για το ποιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν
.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν έρανο για ανύπαρκτο σύλλογο κωφαλάλων


Συνελήφθησαν δύο άτομα.

Συνελήφθησαν το μεσημέρι στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο Ρουμάνοι για παράνομη διενέργεια εράνου.

Ειδικότερα, συνελήφθη μία 31χρονη και ένας 22χρονος γιατί προέβαιναν σε έρανο, για ανύπαρκτο σύλλογο κωφάλαλων, συγκεντρώνοντας χρήματα από διερχόμενους πολίτες στο κέντρο της Καλαμάτας.

Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 105,30 ευρώ.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας.



Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμη και συνταγματική η επιστράτευση των εκπαιδευτικών


Αντίστοιχη απόφαση του ΣτΕ και για τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την επιστράτευση των εκπαιδευτικών τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, τον Ιανουάριο του 2013.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τρεις αποφάσεις της απέρριψε προσφυγές των σωματείων των εργαζομένων κρίνοντας ότι από τις συγκεκριμένες απεργιακές κινητοποιήσεις υπήρχε κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Οι δικαστές έκριναν, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ότι η αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων, «μπορεί να είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις, σε έκταση και ένταση τέτοιες, ώστε να δημιουργείται κίνδυνος για την δημόσια υγεία, για την αντιμετώπιση του οποίου (σ.σ.: κινδύνου) δικαιολογείται κατά το Σύνταγμα και τον νόμο η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών».


Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς οι δικαστές αποφάσισαν ότι το γεγονός πως δεν υπήρχε προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών μεταφοράς του κοινωνικού συνόλου είχε ως αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η ελάχιστα απαιτούμενη παροχή της δημόσιας μεταφορικής υπηρεσίας.

Έτσι, δημιουργήθηκε κυκλοφορική συμφόρηση στις μετακινήσεις των άλλων μέσων μεταφοράς ιδιωτικών και δημοσίων και αντικειμενικός κίνδυνος για την υγεία των πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν στο λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ανάγκη «έγκαιρης προσβάσεως σε υπηρεσίες υγείας».

Οι δικαστές, επικαλούνται στην επίμαχη απόφαση και στοιχεία που προσκόμισε το Δημόσιο τα οποία περιέχουν καταγγελίες ατόμων ευπαθών ομάδων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ολομέλεια, δεν παραβιάζεται η Συνταγματική αρχή της αναλογικότητας από την επ' αόριστο χρόνο επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος


Υλικό αξίας 1.806.478 δολαρίων προσέφερε η «Αποστολή».

Οι δράσεις της «Αποστολής» στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίζονται με προσφορά Υγειονομικού Υλικού για τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα της Β. Ελλάδος αξίας 1.806.478 δολαρίων και την τροφοδότηση 32 Κοινωνικών Ιδρυμάτων.

Δύο κοντέινερ με πολύτιμο υγειονομικό υλικό έφτασαν από τις ΗΠΑ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και παραδόθηκαν από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τη Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Μαΐου στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα, ένα κοντέινερ με υγειονομικό υλικό βάρους 6,6 τόνων, αξίας 875.816 δολαρίων παραδόθηκε στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα προωθηθεί στα περιφερειακά νοσοκομεία όλων των νομών προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Νοσοκομείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το δεύτερο κοντέινερ με το ίδιο περιεχόμενο βάρους 7,4 τόνων, αξίας 930.862 δολαρίων παραδόθηκε στη Θεσσαλονίκη στην 3η ΥΠΕ με σκοπό να καλύψει και αυτό τις ανάγκες των επαρχιακών νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας. Η βοήθεια αυτή βρίσκεται σε συνεχή ροή αφού μόνο από το πρόγραμμα αυτό το οποίο υλοποιεί η Αποστολή με χρηματοδότηση του IOCC και του Jaharis Family Foundation έχουν διατεθεί ήδη τέσσερα κοντέινερ και ένα πέμπτο πρόκειται να έλθει τους επόμενους μήνες.

Στα πλαίσια της ίδιας δράσης η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» καλύπτει για πέντε συνεχείς μήνες τις διατροφικές ανάγκες σε ελληνικής παραγωγής φρούτα, λαχανικά, φρέσκο γάλα, γιαούρτι και αυγά, 32 Κοινωνικά Ιδρύματα της Β. Ελλάδος και τους 1.500 οικοτρόφους από την Κόνιτσα έως την Κομοτηνή.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» προσκάλεσε τους επικεφαλής των ιδρυμάτων και τους ανακοίνωσε την έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος προσφοράς τροφίμων για την σίτιση των οικοτρόφων τους. Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση και η ευγνωμοσύνη των εκπροσώπων των ιδρυμάτων αφού γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για τη λειτουργία και συντήρηση τους. Μέσω του προγράμματος αυτού, τα ιδρύματα χρηματοδοτούνται για την δωρεά προμήθεια των συγκεκριμένων ελληνικών προϊόντων από ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ της πόλης τους. Η ποσότητα των τροφίμων που θα λαμβάνουν είναι ανάλογη του αριθμού των οικοτρόφων κάθε ιδρύματος, της ηλικίας τους και της διάρκειας λειτουργίας του ιδρύματος. Τα τριάντα δύο ιδρύματα έλαβαν την αποκλειστική για το καθ’ ένα ειδική κάρτα με την οποία θα χρηματοδοτούνται οι προμήθειες τους με το ποσό των 112.000 ευρώ για πέντε μήνες.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας τόνισε: «Συνεχίζουμε εμπράκτως με συνοδοιπόρους το IOCC και το Jaharis Family Foundation τη στήριξη στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα. Δική μας μέριμνα η ανακούφιση τους αλλά και η συμβολή μας στις ελλείψεις ιδρυμάτων πρόνοιας και ιατρικής περίθαλψης. Η διάρκεια η συνέπεια η υπευθυνότητα και η ευαισθησία είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε προσπάθειας στη υλοποίηση ενός προγράμματος για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων».




Διαβάστε περισσότερα...

Διοργάνωση στήριξης του ερασιτεχνικού μπάσκετ


Novasports 3X3 Φίλιππος Συρίγος Tournament.

Τα κανάλια Novasports, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 14 Μαΐου, παρουσίασαν το «Novasports 3x3 Φίλιππος Συρίγος Tournament», μια νέα διοργάνωση που εντάσσεται στην προσπάθεια συνεχούς στήριξης του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Πρόκειται για ένα τουρνουά μπάσκετ 3x3 FIBA endorsed, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαΐου και την Κυριακή 1η Ιουνίου στα 6 ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ του Δήμου Χαλανδρίου, σε συνεργασία με την PlayFools και τον Νίκο Μπουντούρη.

Το τουρνουά, διοργανώνεται προς τιμήν του Φίλιππου Συρίγου, του ανθρώπου, που πρωτοστάτησε επί 15 χρόνια στα κανάλια Novasports και ήταν η «φωνή» που έβαλε το ελληνικό μπάσκετ σε χιλιάδες ελληνικά σπίτια. Τα αθλητικά κανάλια της Nova, μετά την ανάδειξη του βόλεϊ μέσα από τους θεσμούς του «Nova Beach Volley Tournament» και του «Επάθλου Novasports», στοχεύουν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και στην πρόοδο και του ερασιτεχνικού μπάσκετ.

Η συμμετοχή στο «Novasports 3x3 Φίλιππος Συρίγος Tournament» που διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου θα είναι ελεύθερη σε ερασιτέχνες αθλητές και των δύο φύλων, από 7 ετών και άνω και οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 27 Μαΐου 2014. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καθώς και για λεπτομέρειες που αφορούν στο πρόγραμμα, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.novasports.gr/3X3.

Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής, οι ομάδες χωρίζονται σε ομίλους και οι πρώτοι από κάθε όμιλο συνεχίζουν με νοκ-άουτ αγώνες μέχρι τον τελικό. Κάθε ομάδα αποτελείται από 4 παίκτες (3 βασικοί και 1 αναπληρωματικός) και θα παίξει το λιγότερο 3 αγώνες, με τη διάρκεια του κάθε αγώνα να είναι 10 λεπτά ή μέχρι μία ομάδα να σκοράρει πρώτη 21 πόντους.

Αξίζει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια του τουρνουά θα πραγματοποιηθεί αγώνας «All Star Game», διαρκείας 10', στον οποίο θα συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ. Το σφύριγμα λήξης του «Novasports 3x3 Φίλιππος Συρίγος Tournament» θα δώσει τη σκυτάλη στις τελετές απονομής, για τη βράβευση των νικητήριων ομάδων σε κάθε κατηγορία. Οι ημιτελικοί και ο τελικός αγώνας Ανδρών, το «All Star game», καθώς και η τελετή απονομών θα μεταδοθούν ζωντανά και αποκλειστικά από τα κανάλια Novasports 1 & Novasports 1 HD την Κυριακή 1η Ιουνίου.

Η κα Κατερίνα Κασκανιώτη, Ανώτερη Διευθύντρια Πλατφόρμας και Περιεχομένου της Forthnet, αναφερόμενη στο τουρνουά δήλωσε: «Η διοργάνωση του τουρνουά 3Χ3 είναι ο δικός μας έμπρακτος τρόπος να τιμήσουμε τον επί σειρά ετών θερμό υπέρμαχο του μπάσκετ, συνεργάτη και φίλο, Φίλιππο Συρίγο. Η συνεισφορά του αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα κανάλια Νοvasports και το έργο που μας άφησε είναι για εμάς σεβαστή παρακαταθήκη, στα χνάρια της οποίας θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε». Αναφερόμενη στα αθλητικά κανάλια της Nova που κάνουν πράξη το «Όλα για την ομάδα σου», είπε μεταξύ άλλων ότι «…θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις ελληνικές ομάδες μπάσκετ, καλύπτοντας μεταδόσεις και μεταφέροντας τον παλμό των αγώνων, του πρωταθλήματος της Basket League και της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης της Euroleague Basketball, μέσα από εκπομπές που επιμελείται η πιο άρτια δημοσιογραφική ομάδα».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της Forthnet, κ. Γρηγόρης Κατσογιάννης επισήμανε: «H Forthnet στηρίζει σταθερά τον ελληνικό αθλητισμό, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η νέα μας πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του «Novasports 3X3 Φίλιππος Συρίγος Tournament», ενός νέου μπασκετικού τουρνουά που θα διεξαχθεί με επαγγελματικές προδιαγραφές και θα δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες ερασιτέχνες αθλητές, παιδιά και ενήλικους, να φτιάξουν τη δική τους ομάδα και να παίξουν μπάσκετ». 


Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν για να στηρίξουν τη διοργάνωση προς τιμήν του Φίλιππου Συρίγου, πληθώρα εκπροσώπων του επαγγελματικού μπάσκετ. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ, κ.κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, και Παναγιώτης Τσαγκρώνης, ο Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, κ. Γιώργος Χαλβατζάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών, κ. Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών, κ. Μανώλης Παπαμακάριος, ο Διευθυντής Marketing και Εμπορικής Ανάπτυξης και ο Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της ΚΑΕ Ολυμπιακός, κ.κ. Νίκος Λεπενιώτης και Χρήστος Μπαφές, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κ. Νίκος Μπουρλάκης, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κ. Παναγιώτης Χορόζογλου και οι διεθνείς μπασκετμπολίστες, κ.κ. Κώστας Μπογατσιώτης, Ανδρέας Παπαντωνίου, Στιβ Γιατζόγλου, Κώστας Αλεξανδρίδης, Μιχάλης Κακιούζης, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιάννης Γιαννούλης, Δημήτρης Παπανικολάου. Το Δήμο Χαλανδρίου εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος, κα. Κρίστη Αγαπητού.


Ο δημοσιογράφος των καναλιών Novasports κ. Γιώργος Συρίγος, o πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργος Χαλβατζάκης, η Ανώτερη Διευθύντρια Περιεχομένου και Πλατφόρμας της Forthnet κα. Κατερίνα Κασκανιώτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών κ. Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της Forthnet, κ. Γρηγόρης Κατσογιάννης.

Ο δημοσιογράφος των καναλιών Novasports κ. Γιώργος Συρίγος, η Ανώτερη Διευθύντρια Περιεχόμενου και Πλατφόρμας της Forthnet κα. Κατερίνα Κασκανιώτη και ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της Forthnet, κ. Γρηγόρης Κατσογιάννης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεά της Βουλής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο


Έδωσε 5.000 μικροταινίες από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης τής.

Ένα… δώρο από τη Βουλή των Ελλήνων δέχθηκε σήμερα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Παραχωρήθηκαν από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της (Μπενάκειος Βιβλιοθήκη) 5.000 μικροταινίες στη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ιονίου Πανεπιστημίου, που στεγάζονται στην Κέρκυρα.

Η δωρεά περιλαμβάνει μικροφωτογραφημένα φύλλα εφημερίδων από τον 19ο, τον 20ό και τον 21ο αιώνα. Το υλικό αυτό, το οποίο η Βιβλιοθήκη της Βουλής φυλάσσει και διαθέτει στο κοινό της προς ανάγνωση -τόσο σε έντυπη όσο και σε μικροφωτογραφημένη και σε ψηφιακή μορφή- δόθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής δωρεών πολλαπλών σειρών ή αντιτύπων προς Βιβλιοθήκες που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Ο ερευνητικός χαρακτήρας του φορέα στον οποία δωρίζονται τα τεκμήρια, τα επιστημονικά πεδία στα οποία εξειδικεύεται αλλά και η απόστασή του από το κέντρο, αποτέλεσαν βασικές παραμέτρους στην επιλογή της δωρεάς. Μέσω αυτής καθίσταται προσιτό στους φοιτητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου, αλλά και στους κατοίκους του νησιού, ένα πλούσιο σε όγκο και πληροφορίες υλικό, το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή για την έρευνα της ιστορίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού των τριών τελευταίων αιώνων.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣΕΤΕ: Να διασφαλισθεί η ορθή και νόμιμη χρήση του αιγιαλού


Προτάσεις για τη διαβούλευση.

Τις θέσεις του για το νέο σχέδιο νόμου, για την Νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας του αιγιαλού», παρουσίασε ο ΣΕΤΕ.

«Είναι τεκμηριωμένο από τη μελέτη του ΣΕΤΕ «Οδικός Χάρτης 2021» ότι η χώρα μας χρειάζεται νέες τουριστικές επενδύσεις 150.000 κλινών στις κατηγορίες των 4 & 5 αστέρων την επόμενη δεκαετία, με παράλληλη αναβάθμιση και επαναλειτουργία 100.000 υφιστάμενων. Μεγάλο μέρος από τις επενδύσεις αυτές είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν στο θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτει η Ελλάδα, ώστε να ανταπεξέλθουν στον μεσογειακό και διεθνή ανταγωνισμό. Οι ακτές της χώρας μας εκτείνονται σε μήκος περίπου 16.000 km και αποτελούν, σε συνδυασμό με το πολυάριθμο νησιωτικό σύμπλεγμα, ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Αποτελούν δε, ένα πολύτιμο φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για όλους τους Έλληνες και ταυτόχρονα για την τουριστική ανάπτυξη.

Κάνοντας την υπόθεση πως οι νέες αυτές κλίνες θα δημιουργηθούν, στη πλειοψηφία τους, σε παραλιακούς, τουριστικά ανεπτυγμένους, προορισμούς και συνυπολογίζοντας ότι, σύμφωνα με τις παγκόσμιες πρακτικές, σε κάθε κλίνη αναλογεί λιγότερο από 1 μ. μήκους ακτογραμμής, οι 250.000 κλίνες δεν θα απαιτούν περισσότερα από 200 χλμ. χρήσης ακτογραμμής. Αν αυτή η χρήση συνεπάγεται 300.000 νέες θέσεις εργασίας και εξασφάλιση άμεσα και έμμεσα του 20% του ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα 8 - 10 χρόνια, τότε πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, λογική και εμπεριστατωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των ακτών, αποτελούν απόλυτα συμβατές έννοιες.

Στον διάλογο που θα συνεχιστεί δεν πρέπει να υπάρχουν αφορισμοί, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες άλλων σκοπιμοτήτων από καμία πλευρά. Στόχος πρέπει να είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης της κοινωνίας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ΣΕΤΕ είναι υπέρ της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης. Το πλαίσιο του σχεδίου νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την αναγκαιότητα της οριοθέτησης του αιγιαλού, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης αδειών παραχώρησης χρήσης των παραλιών και την υλοποίηση έργων που θα μπορούσαν να γίνουν σε παραλίες από ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι όμως επιτακτική η ανάγκη ο νομοθέτης να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και ανησυχίες που έχουν προκύψει από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους πολίτες.

Οι απαντήσεις πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και να δοθούν χωρίς βιασύνη, ώστε να υπάρξουν οι νομοθετικές προϋποθέσεις για την επιθυμητή ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον, τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των ακτών και την ίση και ελεύθερη πρόσβαση και χρήση σε όλους τους πολίτες.

Έργα όπως μαρίνες, προβλήτες, εξέδρες προσέγγισης υδροπλάνων και πλωτών μέσων στις μεγάλες τουριστικές στρατηγικές επενδύσεις, θεωρούνται απόλυτα αναγκαίες για ανάπτυξη τουρισμού υψηλών απαιτήσεων. Υποδομές για χώρους υγιεινής, αποδυτήρια, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες, αναψυκτήρια, κάδοι ανακύκλωσης, κλπ. είναι και αυτές απολύτως αναγκαίες.

Με δεδομένο πως το σημερινό νομικό πλαίσιο έχει σημαντικές αδυναμίες, ενισχύοντας την ανομία, την αυθαιρεσία και την καταπάτηση (τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από πολίτες), είναι επιτακτική η ανάγκη να καταγραφούν αυστηρές τεχνικές, ποιοτικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ώστε να διασφαλισθεί η ορθή και νόμιμη κατανομή χρήσης και πρόσβασης στον αιγιαλό, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των πολιτών.

Επίσης, Θα πρέπει να οριστούν ξεκάθαρα οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που θα έχει ο διαχειριστής της επιχείρησης για το κομμάτι της παραλίας που θα χρησιμοποιεί. Θα πρέπει να συμφωνηθούν και να καταγραφούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πιθανώς και κίνητρα καθαρισμού, προστασίας, διαφύλαξης της βιοποικιλότητας, γενικότερα μια σειρά ενεργειών για ποιοτική και ουσιαστική βελτίωση – π.χ. μείωση ενοικίου, εφόσον με μέριμνα του ενοικιαστή η παραλία αποκτά Μπλε Σημαία. Πρέπει να καθοριστούν ξεκάθαρα τα όρια και οι προϋποθέσεις για την παράλληλη χρήση των συγκεκριμένων παραλιών από τους επιχειρηματίες και την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των πολιτών». 



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αποκλείονται από τις στρατιωτικές σχολές οι μαθητές με δυσλεξία


Κανονικά θα συμμετάσχουν στις ΠΚΕ όσοι εξετάζονται προφορικά.

Όπως έχει γράψει το news​beast​.gr, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε γνωστό στους υποψηφίους ότι για τις υγειονομικές εξετάσεις των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ έτους 2014 θα ισχύσει το ΠΔ 133/2002 (ΦΕΚ 109 Α΄) και όχι το ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ 17 Α΄).

Η αλλαγή αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τους υποψηφίους οι οποίοι εξετάζονται προφορικά και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές.

Συγκεκριμένα το ΠΔ 11/2014 ανέφερε ότι:

«Διαταραχές της μάθησης με έναρξη στην παιδική ηλικία όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμισία κ.α που επιτρέπουν την προσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον χαρακτηρίζουν έναν υποψήφιο ως Ι3-Ι4 που σημαίνει ότι κρίνεται ακατάλληλος για τις στρατιωτικές σχολές αφού σύμφωνα με το ΠΔ του 2014 οι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί μόνο αν ανήκουν στην κατηγορία Ι1».

Ωστόσο με το Προεδρικό Διάταγμα του 2002 δεν συμπεριλαμβάνονται η δυσλεξία και δυσγραφία στις διαταραχές μάθησης που αποκλείουν έναν υποψήφιο. Στις φετινές ΠΚΕ θα πάρουν μέρος κανονικά οι υποψήφιοι με μαθησιακές δυσκολίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Απέκτησε τρία παιδιά με την κόρη του


Τετραετής φυλάκιση για τον 57χρονο.

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών καταδικάστηκε ένας άνδρας από τη Βρετανία, ο οποίος είχε σεξουαλικές σχέσεις με την κόρη του και είχε αποκτήσει μαζί της τρία παιδιά!

Το απίστευτο είναι πως η αστυνομία είχε πιάσει τον πατέρα το 2005 αλλά τον είχε αφήσει ελεύθερο μόνο με μία προειδοποίηση, παρότι η κόρη του είχε ήδη γεννήσει ένα αγοράκι, που είχε αποκτήσει μαζί του, και ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το κορίτσι πίστευε μέχρι την εφηβεία πως κάποιος άλλος ήταν ο πατέρας της, καθώς δεν τον είχε δει από τότε που ήταν νήπιο.

Όταν ανακάλυψε την αλήθεια γνώρισε τον πραγματικό της πατέρα και μετακόμισε μαζί του ύστερα από ένα πρόβλημα που προέκυψε με τον πατριό της.

Αργότερα είπε στην αστυνομία πως ήταν 14 χρόνων όταν ο πατέρας της για πρώτη φορά τη φίλησε και την άγγιξε ερωτικά. Στη συνέχεια άρχισαν να έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές, σύμφωνα με τη Daily Mail, και ο πρώτος τους γιος γεννήθηκε το 2002.

Ο πατέρας συνελήφθη το 2005 για αιμομιξία καθώς παραδέχθηκε πως ήταν πατέρας- και παππούς- του αγοριού, ωστόσο η κόρη του δεν έκανε κάποια καταγγελία σε βάρος του.

Το τρίτο τους παιδί γεννήθηκε το 2010. «Εκείνη τη εποχή η κόρη σου σε περιγράφει ως έναν άνδρα δεσποτικό και ζηλιάρη. Η ζωή της προφανώς δεν την ευχαριστούσε γι’ αυτό υο 2012 πήγε στην αστυνομία», τόνισε ο δικαστής.

Ο συνήγορος του πατέρα είπε πως εκείνος αναγνωρίζει πως η κόρη του ήταν ευάλωτη όταν τον αναζητούσε αλλά επειδή δεν είχαν καμία επαφή για χρόνια δεν υπήρχε ο συνηθισμένος δεσμός γονιού- παιδιού και ίσως αυτό συνέβαλε σε ό,τι συνέβη…



Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθειες μείωσης των επιτηρητών στις πανελλαδικές


Οδηγία του υπουργείου να χρησιμοποιηθούν μεγάλες αίθουσες για τους υποψηφίους.

Οι μειωμένες δαπάνες για τις φετινές πανελλαδικές, όπως έχει γράψει το news​beast​.gr, έχει οδηγήσει το υπουργείο Παιδείας στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία των εξετάσεων.

Το υπουργείο Παιδείας σε οδηγίες που απέστειλε προς τα σχολεία τονίζει ότι λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε κατά την κατανομή των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες αίθουσες κάθε εξεταστικού κέντρου, προκειμένου να απασχοληθεί ο απολύτως απαραίτητος αριθμός επιτηρητών.

Παράκληση για την αξιοποίηση του απόλυτα αναγκαίου αριθμού επιτηρητών υπάρχει και ως προς τις εξετάσεις των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα αναφέρεται «παρακαλούμε ο αριθμός των επιτηρητών που θα οριστούν να είναι ο απολύτως αναγκαίος».

Ακολουθούν οι οδηγίες που απέστειλε το η διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του ΥΠΑΙΘ προς τους προέδρους βαθμολογικών και εξεταστικών κέντρων...

«Α) Κατανομή των μαθητών στις αίθουσες

Η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες στα Ε.Κ. θα γίνεται πρώτα κατά Λύκειο προέλευσης και μετά κατά μάθημα και αλφαβητικά.

Κατά την εξέταση του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και του μαθήματος επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι υποψήφιοι θα τακτοποιηθούν στις αίθουσες αλφαβητικά ανεξαρτήτως Κατεύθυνσης, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες οι υποψήφιοι θα τακτοποιηθούν αλφαβητικά κατά Κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων, κατά τη δεύτερη μέρα των εξετάσεων οι υποψήφιοι εξετάζονται, ανάλογα με την επιλογή τους, στα μαθήματα Γενικής Παιδείας: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου. Σύμφωνα με το αναβαθμισμένο πρόγραμμα της Εταιρείας «ΕΠΑΦΟΣ» που έχει αποσταλεί και προκειμένου η αρίθμηση των τετραδίων των ως άνω μαθημάτων να είναι συνεχής, παρακαλούμε κατά την εξέταση των τεσσάρων αυτών μαθημάτων Γενικής Παιδείας οι υποψήφιοι να τακτοποιηθούν στις αίθουσες κατά μάθημα και αλφαβητικά.

Εφόσον έχει ορισθεί σε συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο ΓΕΛ να εξετάζονται και υποψήφιοι άλλου ΓΕΛ ή υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) από ένα ή περισσότερα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι αυτοί τοποθετούνται σε διαφορετική αίθουσα κατά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Στην περίπτωση όμως που πρόκειται για μικρό αριθμό υποψηφίων από ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ αυτοί τοποθετούνται στην τελευταία αίθουσα των υποψηφίων του προηγούμενου ΓΕΛ, εφόσον υπάρχει χώρος, με την επισήμανση να διατηρηθεί απόσταση μεταξύ τελευταίου υποψήφιου του ενός Λυκείου με τον πρώτο υποψήφιο του επόμενου Λυκείου, ώστε να διευκολυνθεί η επικόλληση των αριθμητηρίων που είναι διαφορετικά για κάθε Λύκειο. Οι υποψήφιοι που προέρχονται από διαφορετικά Λύκεια, αφού πρώτα τακτοποιηθούν κατά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), κατανέμονται κατά μάθημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στα ανωτέρω.

Τέλος επισημαίνεται ότι σε Ε.Κ. που εξετάζονται και υποψήφιοι εσπερινών Λυκείων, θα αποσταλούν 2 σειρές θεμάτων (1 για τα ημερήσια ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ και 1 για τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄), με σαφέστατη διάκριση σε κάθε σελίδα τους, εκτός αν τα θέματα είναι απολύτως κοινά για τους υποψηφίους Γ΄ και Δ΄ τάξης, οπότε θα υπάρχει ανάλογη σήμανση σε κάθε σελίδα τους. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή κατά την αντιπαραβολή, συρραφή και διανομή των θεμάτων, ώστε κάθε υποψήφιος να πάρει τα ανάλογα θέματα.

Β) Διάθεση καθηγητών Πληροφορικής στα Βαθμολογικά ή τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα

Κατά τις επαφές μας με Προέδρους των Βαθμολογικών Κέντρων, τίθεται μεταξύ των άλλων και το πρόβλημα της δυσκολίας εξεύρεσης εξεταστών και ιδιαίτερα καθηγητών πληροφορικής, για τις επιτροπές εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Για το λόγο αυτό ο ένας τουλάχιστον από τους δύο χειριστές του συστήματος λήψης των θεμάτων (VBI) στις Λυκειακές επιτροπές (ΛΕΕ), μπορεί να είναι καθηγητής Πληροφορικής Γυμνασίου. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια εξεύρεσης καθηγητών της Πληροφορικής του Λυκείου από τους Προέδρους των Βαθμολογικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων, για τις ανάγκες των Κέντρων αυτών και ειδικά για την εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον». Εφόσον είναι καθηγητής Λυκείου και έχει διδάξει το εν λόγω μάθημα, την ημέρα εξέτασής του, μπορεί να αποδεσμεύεται από τη ΛΕΕ.

Γ) Λειτουργία συστήματος λήψης θεμάτων (VBI)

Όσον αφορά στο σύστημα λήψης των θεμάτων (VBI) και τον Η/Υ των Ε.Κ., οι ίδιοι οι πρόεδροι των ΛΕΕ μεριμνούν, ώστε:

- Ο Η/Υ που είναι συνδεδεμένος με το σύστημα VBI να μην χρησιμοποιείται σε άλλες εργασίες σε όλο το διάστημα των εξετάσεων, να μην έχει καμία διαδικτυακή σύνδεση (τοπικού δικτύου ή internet) και να μην γίνονται επεμβάσεις στο λογισμικό που διαθέτει, χωρίς την πρότερη ενημέρωση των τεχνικών υποστήριξης του συστήματος στο υπουργείου Παιδείας.

- Η τηλεφωνική γραμμή του MODEM να μην χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

- Να γίνεται πολύ προσεκτική αντιπαραβολή των θεμάτων, όπως αυτά εμφανίζονται στην οθόνη του Η/Υ και όπως εμφανίζονται στην εκτύπωση ειδικά σε θέματα με πίνακες, διαγράμματα, πολυτονικό σύστημα κλπ.

- Να παραληφθούν τα αντίστοιχα θέματα για ημερήσιους και εσπερινούς υποψηφίους, εφόσον στο Ε.Κ. εξετάζονται και εσπερινοί υποψήφιοι.

Από την Τετάρτη 28-5-2014, πρώτη ημέρα των εξετάσεων ΓΕΛ, και κάθε ημέρα εξέτασης, οι χειριστές πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους στις 06:15 και το σύστημα να είναι σε ετοιμότητα 06:30, προκειμένου να γίνονται οι δοκιμαστικές εκπομπές μηνυμάτων μέχρι την ώρα αποστολής των θεμάτων στα Ε.Κ. (08:30).

Δ) Ορισμός επιτηρητών

Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε κατά την κατανομή των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες αίθουσες κάθε εξεταστικού κέντρου, προκειμένου να απασχοληθεί ο απολύτως απαραίτητος αριθμός επιτηρητών.

Επίσης, κατά τον ορισμό των επιτηρητών για την εξέταση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Βαθμολογικά και Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα, παρακαλούμε ο αριθμός των επιτηρητών που θα οριστούν να είναι ο απολύτως αναγκαίος.

Ε) Διαφύλαξη του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Π.Δ. 60/2006, οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών.

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο.

Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. Πριν την είσοδο στις αίθουσες πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους.

Τα ανωτέρω ισχύουν επίσης για τους επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο, καθώς επίσης και για υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι Πρόεδροι και τα μέλη των Επιτροπών απαγορεύουν αυστηρά την είσοδο εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής.

Τέλος, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Τα θέματα θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ περί τη λήξη της εξέτασης.

ΣΤ) Τετράδιο – μαύρα αυτοκόλλητα.

Ολοκληρώνεται ήδη η αποστολή των τετραδίων που θα χρησιμοποιηθούν από τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2014. Το τετράδιο φέρει στο εξώφυλλό του την ένδειξη 2014. Με ευθύνη των προέδρων των Επιτροπών δεν θα χρησιμοποιηθούν παλιότερα τετράδια, αλλά μόνο τα φετινά που φέρουν την ένδειξη 2014. Μόνο στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων της Μουσικής θα χρησιμοποιηθούν τα ροζ τετράδια χωρίς ένδειξη 2014.

Επισημαίνεται ότι φέτος δεν θα υπάρχει στο τέλος του τετραδίου χαρτί (millimetre). Διευκρινίζεται ότι τα τελευταία φύλλα του τετραδίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον υποψήφιο ως πρόχειρο, αφού αναγράψει σαφώς την ένδειξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ σε όσες σελίδες χρησιμοποιήσει ως πρόχειρες, οι οποίες δεν βαθμολογούνται σε καμία περίπτωση.

Επίσης, οι πρόεδροι των κέντρων εξέτασης πρέπει να επιστήσουν την προσοχή στους υποψηφίους για σωστή διαχείριση του χώρου του τετραδίου (16 φύλλα), ώστε να χωρέσει τις απαντήσεις τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα χορηγηθεί σε υποψήφιο δεύτερο τετράδιο, παρά μόνο κατόπιν διαβίβασης του αιτήματος στην ΚΕΕ (μέσω του συνδέσμου της ΕΕΔΔΕ) και πιθανής άδειας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο τα φετινά ή περσινά μαύρα αυτοκόλλητα που είναι τυπωμένα στις σωστές διαστάσεις των τετραδίων.

Ζ) Διακίνηση των γραπτών

Για τη συσκευασία και τη διακίνηση των γραπτών θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες με νεώτερη εγκύκλιό μας, όπου θα διασαφηνίζεται ότι τα γραπτά δοκίμια όλων των εξεταζομένων στο συγκεκριμένο Εξεταστικό Κέντρο, ακόμη και στην περίπτωση που τα Λύκεια προέλευσής τους ανήκουν σε διαφορετικό δήμο από αυτό του Ε.Κ., βαθμολογούνται στο Β.Κ. , στο οποίο βαθμολογούνται τα γραπτά του δήμου του Εξεταστικού Κέντρου. Η κατανομή των Ε.Κ. σε δήμους γίνεται μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στις υπόλοιπες Δ.Δ.Ε. δεν γίνεται κατανομή των Ε.Κ. σε δήμους.

Η διακίνηση των γραπτών δοκιμίων προς τα Β.Κ. θα γίνει κυρίως με την υπηρεσία ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ των ΕΛΤΑ. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις μπορεί να γίνεται χρήση των άλλων τρόπων μεταφοράς , όπως θα αναφέρεται στην εγκύκλιο, και εφόσον η αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης μας έχει ήδη ενημερώσει ότι τα γραπτά θα διακινηθούν με άλλο τρόπο.

Η) Επικοινωνία με την ΚΕΕ

i) Τα Λύκεια θα επικοινωνούν μόνο με το σύνδεσμο στην ΕΕΔΔΕ (το γραμματέα της ΕΕΔΔΕ) και από την ΕΕΔΔΕ θα μεταφέρονται τα τυχόν ερωτήματα ή προβλήματα στην ΚΕΕ. Μόνο για πολύ έκτακτο και απρόβλεπτο λόγο, τα Λύκεια θα επικοινωνούν απευθείας με την ΚΕΕ και αφού προηγουμένως έχουν ενημερώσει την οικεία ΕΕΔΔΕ.

ii) Μόνο τα ΕΕΚ και τα ΒΚ θα επικοινωνούν απευθείας με την ΚΕΕ στα τηλέφωνα και ΦΑΞ που σας έχουμε γνωστοποιήσει με σχετική εγκύκλιό μας. Είναι απαραίτητο τα ΦΑΞ (προσωρινές συνδέσεις) που θα χρησιμοποιήσουν τα ΕΕΚ και τα ΒΚ για να λαμβάνουν οδηγίες και ενδεικτικές απαντήσεις από την ΚΕΕ να είναι πάντα διαθέσιμα.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι για την άμεση ενημέρωση και την πιστή εφαρμογή της παρούσας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική «ασπίδα» για το αδιάβλητο των εκλογικών αποτελεσμάτων


Ευρεία σύσκεψη στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
.
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα την ασφαλή μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, μέσω του δικτύου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ». Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, ενώ καθορίστηκε κοινό σημείο επαφής για συνεχή και άμεση επικοινωνία.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης τυχόν τεχνικών θεμάτων ή κακόβουλων ενεργειών, κατά τη διάρκεια της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή της μετάδοσης, καθορίστηκε κοινό σημείο επαφής, από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, για άμεση και συνεχή επικοινωνία, με στόχο την προστασία της διαδικασίας μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται ήδη κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας, ενώ την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών θα διατεθούν εξειδικευμένοι Αξιωματικοί, σε κομβικά σημεία του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη διαφύλαξη των διαδικτυακών υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η ροή της μετάδοσης των αποτελεσμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η δολοφόνος της Καράσκο


Η μητέρα μιας γυναίκας η οποία είχε απολυθεί από το δημόσιο της επαρχίας Λεόν όπου εργαζόταν ομολόγησε ότι δολοφόνησε τη συντηρητική πρόεδρο και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της επαρχίας αυτής, την Ισαμπέλ Καράσκο, όπως ανέφερε σήμερα μια πηγή της αστυνομίας.

Η Μαρία Μονσεράτ Γκονθάλεθ Φερνάντεθ, 55 ετών και η κόρη της Μονσεράτ Τριάνα Μαρτίνεθ Γκονθάλεθ, 35 ετών, συνελήφθησαν και οι δύο την Δευτέρα, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία της Καράσκο. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας εξήγησε αμέσως ότι επρόκειτο για μια πράξη "προσωπικής εκδίκησης" με αφορμή την απόλυση της 35χρονης.



"Η μητέρα ομολόγησε ότι ήταν η αυτουργός της δολοφονίας και ότι σχεδίαζε την πράξη αυτή εδώ και δύο χρόνια", σημείωσε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και άλλη μία γυναίκα, μια δημοτική αστυνομικός η οποία παρέδωσε χθες το όπλο του εγκλήματος, ένα ρεβόλβερ, στις αστυνομικές αρχές.

Η 59χρονη Καράσκο, γνωστή στην Ισπανία για την έντονη προσωπικότητά της, δολοφονήθηκε με πολλές σφαίρες ενώ διέσχιζε μια πεζογέφυρα στη Λεόν, την Δευτέρα. Το έγκλημα αυτό προκάλεσε αποτροπιασμό σε όλη τη χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους ενέργειες αφότου διέκοψε τη δράση της η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ η οποία είχε εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον πολιτικών και αιρετών αρχόντων τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του 2000.

Σύμφωνα με μια πηγή από τον δήμο της Λεόν η Μονσεράτ Τριάνα Μαρτίνεθ, κόρη ενός επιθεωρητή της τοπικής αστυνομίας, είχε προσληφθεί ως προσωρινή υπάλληλος αλλά έχασε τη δουλειά της το 2011, όταν η θέση δόθηκε σε κάποιον άλλο. Μάλιστα, οι αρχές απαίτησαν από την Μαρτίνεθ να τους επιστρέψει το ποσό των 12.000 ευρώ που είχε λάβει και κέρδισαν τη δικαστική διαμάχη με την πρώην υπάλληλο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά απόψε το 67ο φεστιβάλ των Καννών


Επίσημη έναρξη απόψε του 67ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών με την εκτός συναγωνισμού ταινία «Η Γκρέις του Μονακό» του Γάλλου Ολιβιέ Νταάν. Με την Νικόλ Κίντμαν, που ερμηνεύει τη γνωστή ηθοποιό Γκρέις Κέλι και μετέπειτα πριγκίπισσα του Μονακό στην ταινία, να περπατάει στο κόκκινο χαλί μαζί με τον σκηνοθέτη και τους συμπρωταγωνιστές της.



Στο κόκκινο χαλί και η κριτική επιτροπή του φετινού φεστιβάλ, με την πρόεδρο, διάσημη Νεοζηλανδή σκηνοθέτρια Τζέιν Κάμπιον και τα μέλη της, τους ηθοποιούς Γουίλεμ Νταφόε, Κάρολ Μπουκέ, Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ, Τζέον Ντο-Γέον, Λεϊλά Χατάμι και τους σκηνοθέτες Νίκολας Γουάντινγκ Φερν και Σοφία Κόπολα.

«Άρχισα να κλαίω μόλις ο Ολιβιέ Νταάν μου πρότεινε το ρόλο»,ανάφερε σε συνέντευξή της η Νικόλ Κίντμαν, σχολιάζοντας το ρόλο της Γκρέις Κέλι. «Ήταν παράξενο. Η αντίδρασή μου ήταν πολύ συναισθηματική και απρόσμενη. Σκέφτηκα πως είχα γυρίσει ταινίες με μερικούς από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες του κόσμου και κανένας δεν μου είχε προτείνει ρόλο τέτοιας εμβέλειας: ένα κοριτσάκι που ήθελε να γίνει πριγκίπισσα, διάσημη ηθοποιός, γυναίκα ερωτευμένη κα μητέρα πολιτικοποιημένη. Μέχρι σήμερα δεν είχα ερμηνεύσει ένα ρόλο τέτοιου μεγέθους. Και γνώριζα επίσης πως το φιλμ θα γυριζόταν στα πραγματικά μέρη, στη Ριβιέρα και όχι στα στούντιο».

«Λυπήθηκα από την αντίδραση της πριγκιπικής οικογένειας. Αλλά, ταυτόχρονα την καταλαβαίνω, καταλαβαίνω πως η Καρολίν, ο Αλμπέρ και η Στεφανί θέλουν να προστατέψουν τη μνήμη των γονιών τους. Είναι βασικά αυτό που κάνουν τα παιδιά», ήταν το σχόλιο της Κίντμαν σχετικά με την αρνητική αντίδραση της οικογένειας της Γκρέις για την ταινία.

Αν η σημερινή μέρα είναι για το φεστιβάλ των Καννών μέρα λάμψης και δηλώσεων, από αύριο ξεκινά η «σοβαρή» πλευρά του φεστιβάλ με την προβολή, στο διαγωνιστικό τμήμα, των ταινιών «Ο κύριος Τέρνερ» του Βρετανού Μάικ Λι, που αφορά τη ζωή του διάσημου Άγγλου ρομαντικού ζωγράφου και «Τιμπουκτού» του Μαυριτανού σκηνοθέτη Αμπντεραχμάνε Σισάκο, γύρω από τις συγκρούσεις στη Συρία, μια από τις πολλές ταινίες του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ που αναφέρονται σε πολέμους.

Το φετινό πάντως πρόγραμμα των Καννών είναι αρκετά πολύμορφο, με ταινίες τόσο από καθιερωμένους όσο και από νέους σκηνοθέτες, που διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα βραβεία του μεγάλου και πιο διάσημου φεστιβάλ του κινηματογραφικού χώρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε τόσα κιλά που δεν τον αναγνώριζαν στα σύνορα


Χαλάλι πήγαν τα £ 6.000 που χάλασε ο Ross Connor για να ενταχθεί σε μία κατασκήνωση kick boxing στο Πουκέτ προκειμένου να γυμναστεί και να αδυνατίσει.

Η προσπάθειά του ήταν τόσο επιτυχής που οι φρουροί στα σύνορα δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, δεν τον αναγνώριζαν και γι αυτό δεν του επέτρεπαν να ταξιδέψει!

Ο 33χρονος έχασε τόσο πολύ βάρος στην Ταϊλάνδη που δεν έμοιαζε με τις φωτογραφίες που είχε στα επίσημα έγγραφά του.

Τελικά οι φωτογραφίες από το πρόγραμμα γυμναστικής που παρακολούθησε τους έπεισαν για την ειλικρίνεια των λεγομένων του και του επέτρεψαν να κάνει το ταξίδι της επιστροφής.

Όπως είπε ο Ross «ήταν μια αμήχανη στιγμή. Ήξερα ότι είχα χάσει πολύ βάρος , αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι δεν θα με αφήσουν να μπω στο αεροπλάνο». Ο λόγος που αποφάσισε να καταφύγει σε αυτό το κέντρο εκγύμνασης ο Ross ήταν ότι είχε αρχίσει πλέον να έχει αναπνευστικά προβλήματα λόγω του βάρους τους.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα spam το πρώτο τρίμηνο του 2014


Στο πρώτο τρίμηνο του 2014, οι spammers άρχισαν να μιμούνται μηνύματα από mobile εφαρμογές. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειξαν σε δημοφιλείς mobile messengers όπως το WhatsApp, το Viber και το Google Hangouts. Συγκεκριμένα, ειδοποιήσεις που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τις εφαρμογές αυτές χρησιμοποιήθηκαν για την εξάπλωση κακόβουλων προγραμμάτων, αλλά και αβλαβών διαφημίσεων. Η αυξανόμενη δημοφιλία των φορητών συσκευών σημαίνει ότι οι επιθέσεις phishing με στόχο τα Apple IDs των χρηστών γίνονται όλο και πιο συχνές.

Όπως αναφέρει το techgear.gr, πολλοί κάτοχοι φορητών συσκευών είναι εξοικειωμένοι με το συγχρονισμό των επαφών τους και με το να λαμβάνουν μηνύματα από mobile εφαρμογές μέσω email. Επομένως, λίγοι θα υποπτεύονταν το γεγονός ότι το WhatsApp δεν συνδέεται άμεσα με κάποια υπηρεσία email. Αυτή, όμως, η παράλειψη θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά, από τη στιγμή που το συνημμένο αρχείο ενός email περιείχε το διαβόητο Backdoor.Win32.Androm.bjkd. Η κύρια λειτουργία αυτού του κακόβουλου προγράμματος είναι να κλέβει προσωπικά δεδομένα από τους χρήστες.

«Πρόσφατα παρατηρήσαμε μια αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων που στοχοποιούν τους χρήστες φορητών συσκευών. Τα gadgets έχουν γίνει δημοφιλή ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ιδιαίτερη επαφή με τους υπολογιστές και είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με την ασφάλειά τους. Αυτό δημιουργεί νέους φορείς επιθέσεων για τους spammers και τους phishers.

Για την προστασία τους, οι χρήστες θα πρέπει να θυμούνται ότι δεν πρέπει να ανοίγουν email από άγνωστους αποστολείς και κυρίως να μην πατήσουν οποιοδήποτε link περιέχεται σε αυτά τα email, καθώς θέτουν αναπόφευκτα σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Κάνοντας «κλικ» σε επισφαλή link, οι χρήστες απειλούν την ασφάλειά τους, όποια συσκευή κι αν χρησιμοποιούν – είτε πρόκειται για επιτραπέζιους υπολογιστές, είτε για φορητές συσκευές», σημείωσε η Darya Gudkova, Επικεφαλής του Τμήματος Content Analysis & Research της Kaspersky Lab.

Πού κατευθύνεται το spam;

Αλλαγές έχουν σημειωθεί στη λίστα των χωρών που στοχοποιήθηκαν συχνότερα από κακόβουλα email σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Το ποσοστό των ΗΠΑ (14%) αυξήθηκε κατά 3,68 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τα ποσοστά του Ηνωμένου Βασιλείου (9,9%) και της Γερμανίας (9,6%) μειώθηκαν κατά 2,27 και 1,34 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Έτσι, οι ΗΠΑ, που βρίσκονταν στην τρίτη θέση αυτής της κατάταξης το προηγούμενο τρίμηνο, επέστρεψαν στην κορυφή, στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Από ποιες χώρες προήλθε το spam;

Καμία αλλαγή δεν σημειώθηκε αυτό το τρίμηνο, όσον αφορά στις χώρες από τις οποίες προήλθε ο μεγαλύτερος όγκος μηνυμάτων spam. Πρώτη στη λίστα βρέθηκε η Κίνα (με πτώση 0,34 ποσοστιαίων μονάδων) και ακολούθησαν οι ΗΠΑ (με αύξηση 1,23 ποσοστιαίων μονάδων) και η Νότια Κορέα (με μείωση 0,91 ποσοστιαίων μονάδων).

Phishing

Οι λογαριασμοί email και οι πύλες αναζήτησης αποτέλεσαν τους πιο δημοφιλείς στόχους των phishers (36,6% επί του συνόλου των επιθέσεων). Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 26%, ενώ ακολούθησαν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, οι οργανισμοί ηλεκτρονικών πληρωμών και οι τράπεζες (14,7%)

Κακόβουλα συνημμένα αρχεία σε e-mail

Κύριος στόχος των περισσότερων κακόβουλων προγραμμάτων που διακινούνται μέσω email είναι να κλέψουν εμπιστευτικά δεδομένα. Ωστόσο, στο πρώτο τρίμηνο του 2014, εξίσου δημοφιλές ήταν και το κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να διαδίδει spam και να εξαπολύει επιθέσεις DDoS. Τα περισσότερα από τα δημοφιλή κακόβουλα προγράμματα είναι πλέον πολυλειτουργικά: μπορούν να κλέβουν δεδομένα από τον υπολογιστή του θύματος, να κάνουν έναν υπολογιστή μέρος ενός botnet, ή να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν άλλα κακόβουλα προγράμματα χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει.

Διακίνηση spam email

Τα μηνύματα του spam ανήλθαν στο 66,34% του συνόλου των email που διακινήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, έχοντας σημειώσει πτώση 6,42 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, το ποσοστό του spam στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σημείωσε ελάχιστες μεταβολές, καθώς μειώθηκε μόνο κατά 0,16 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πλήρης έκδοση του spam report για το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση securelist.com

Επίσης, οι χρήστες μπορούν να δουν πληροφορίες για τις απειλές σε πραγματικό χρόνο, μέσω του online χάρτη της Kaspersky Lab (Cyberthreat real-time map).



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλονται οι δόσεις δανείων επαγγελματιών και επιχειρηματιών


Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργική απόφαση για την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν χορηγηθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, κατόπιν θετικής εισήγησης της Υποεπιτροπής του Άρθρου 6 του Ν. 2322/1995 και ομόφωνης απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής του Άρθρου 5 του Ν. 2322/1995, αλλά και κατόπιν διαβούλευσης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψιν οι διατάξεις του Ενωσιακού Δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού.

Απώτερος στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας, από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου, είναι να δοθεί μια προσωρινή οικονομική ελάφρυνση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύησή του, για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, έτσι ώστε, όντας απαλλαγμένοι από την υποχρέωση καταβολής του χρεολυσίου των προαναφερόμενων δόσεων και εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο πλαίσιο σταθεροποίησης και τις προοπτικές της οικονομίας, να μπορέσουν, σε βάθος χρόνου, να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση καλύπτει την ανάγκη να παρασχεθεί η δυνατότητα και στους δανειολήπτες εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων να αιτηθούν την αναστολή καταβολής δόσεων, επί ίσοις όροις και κατ’ αναλογία με τα εφαρμοζόμενα στα μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, κατόπιν συμφωνίας πιστωτικού ιδρύματος και δανειολήπτη, χωρίς να επέρχεται αύξηση της ήδη ανειλημμένης εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου και επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων, δεδομένου ότι, στην παρούσα φάση και για τα προσεχή έτη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, είναι μηδενικό.

Ειδικότερα και κωδικοποιημένα, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση:

- Παρέχεται η ευχέρεια σε όσες επιχειρήσεις και όσους επαγγελματίες το επιθυμούν να τύχουν αναστολής καταβολής των χρεολυσίων των οφειλόμενων δόσεων της περιόδου από 31.12.2013 έως 31.12.2014, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή του συνόλου των τόκων που θα προκύψουν για το χρονικό διάστημα της αναστολής.

- Τα χρεολύσια των δόσεων, των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνουν αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις του δανείου, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, χωρίς επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου.

- Οι συμβατικοί τόκοι των δόσεων που αναστέλλονται, καταβάλλονται από τους δανειολήπτες κατά το μέρος που τους βαρύνει, ενώ οι επιπλέον τόκοι που θα προκύψουν, λόγω της ως άνω αναστολής, βαρύνουν εξολοκλήρου τους δανειολήπτες. Όλοι οι ανωτέρω τόκοι δεν καλύπτονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτών την 31.07.2014.

Τα πιστωτικά ιδρύματα ελέγχουν εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή.

Καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων ορίζεται η 30.11.2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ από τη δράση του παιδόφιλου δασκάλου με τα εκατοντάδες θύματα


Εκατοντάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του FBI για βοήθεια προκειμένου να διαλευκάνει τα εγκλήματα του παιδόφιλου δασκάλου William Vahey.

Αν και αρχικά οι ειδικοί του FBI εκτιμούσαν ότι τα θύματα ήταν μερικές δεκάδες, όπως αποκαλύπτεται από την ανταπόκριση των θυμάτων του παιδόφιλου δασκάλου, το νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο.



Το FBI ηγείται μιας διεθνούς έρευνας για τα εγκλήματα του Vahey με τη βοήθεια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, και αποκάλυψε ότι έχει επαφή με εκατοντάδες άτομα από όλο τον κόσμο που δηλώνουν ότι ήταν θύματα ή έχουν πληροφορίες για την έρευνα που διεξάγεται και στην Ελλάδα αφού ο παιδεραστής δάσκαλος είχε διδάξει κι εδώ.


.



Μάλιστα υπάρχει πλέον η υποψία ότι αρκετά από τα θύματα δεν ξέρουν καν ότι κακοποιήθηκαν αφού ο παιδόφιλος τους έδινε υπνωτικά χάπια πριν προχωρήσει στις απεχθείς πράξεις του.

Μόνο από το διάσημο Southbank International School στο Λονδίνο, τα θύματα ξεπερνούν τα 60 αλλά ο Vahey έχει διδάξει σε δεκάδες σχολεία σε όλο τον κόσμο όπου όπως ο ίδιος ομολόγησε είχε κακοποιήσει πολλά αγόρια. Μάλιστα πολλά από αυτά τα ιδιωτικά σχολεία προτιμούσαν συχνά παιδιά διπλωματών.

Ο 64χρονος που δίδασκε ιστορία και γεωγραφία σκοτώθηκε τον Μάρτιο μετά την καταγγελία της βοηθού του που βρήκε ένα usb με σοκαριστικές εικόνες τουλάχιστον 90 αγοριών ηλικίας 12 έως 14 ετών .

Ο Vahey πριν αυτοκτονήσει άφησε ένα σημείωμα συγγνώμης στη σύζυγό του και τα δύο ενήλικα παιδιά τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ψυχιατρικές εξετάσεις ο Πιστόριους


Η δικαστής του δικαστηρίου της Πρετόριας έδωσε εντολή για την υποβολή του Οσκαρ Πιστόριους, που κατηγορείται για τη δολοφονία της φίλης του, σε ψυχιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από ψυχική διαταραχή.



Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα εξήγησε ότι μία τέτοια εξέταση του κατηγορουμένου είναι αναγκαία ώστε να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις της "δίκαιης δίκης" και "να διαπιστωθεί εάν τη στιγμή της διάπραξης του εγκλήματος ο κατηγορούμενος έπασχε από ψυχική νόσο που θα μπορούσε να τον καταστήσει "ποινικά μη υπεύθυνο".

Η διαδικασία αυτή θα καθυστερήσει την εξέλιξη της πολύκροτης δίκης που βρίσκεται στην 32η ημέρα της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για υγειονομικούς ελέγχους σε λούνα παρκ


Εγκύκλιο για τη διενέργεια έκτακτων υγειονομικών ελέγχων σε λούνα παρκ, τσίρκο, παιδικές χαρές και παιδότοπους εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, στη νέα εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, τονίζεται «η αναγκαιότητα της εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας σε όλα τα λούνα πάρκ, τσίρκο, παιδικές χαρές, παιδότοπους, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους και της συνεργασίας τους με τους συναρμόδιους φορείς».

Σκοπός της συγκεκριμένης εγκυκλίου που υπέγραψε η Υφυπουργός Υγείας, είναι «η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών που χρησιμοποιούν τις ανωτέρω εγκαταστάσεις, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος».

Τέλος, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλείψεις θα εφαρμόζεται με αυστηρότητα η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της ζωής και της υγείας των παιδιών που ψυχαγωγούνται σε αυτούς τους χώρους αλλά και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Την Πέμπτη η οικονομική ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ


Την Πέμπτη θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ, οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ύψους 313.392 ευρώ σε 116 παραγωγούς, για προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Η πληρωμή αφορά μεταξύ άλλων ενισχύσεις για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου και για απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις αφορούν παραγωγούς των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Βοιωτίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδος, Φωκίδος και Χανίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα 15 βήματα για μείωση της γραφειοκρατίας


Τη μελέτη για την «Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας», που συνέταξε ο ΟΟΣΑ -συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ-, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα παρουσιάσουν αύριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ, ενώ παράλληλα θα κάνουν γνωστά τα επόμενα βήματα για τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2012, η κυβέρνηση προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, που καλύπτει 13 τομείς της οικονομίας (γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, ετήσιοι ισολογισμοί, εταιρικό δίκαιο, ενέργεια, περιβάλλον, αλιεία, ασφάλεια τροφίμων, φαρμακευτική νομοθεσία, δημόσιες συμβάσεις, στατιστικές, φορολογικό δίκαιο- ΦΠΑ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός και εργασιακό περιβάλλον- εργασιακές σχέσεις), αξιοποιώντας τη διεθνή του εμπειρία και την τεχνογνωσία του οργανισμού στον τομέα της άρσης των διοικητικών βαρών.

Μείωση της γραφειοκρατίας με 15 βήματα

Τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεσμοθέτησε ρυθμίσεις οι οποίες παρεμβαίνουν στη γραφειοκρατία και αλλάζουν σε πολλά σημεία την καθημερινότητα των πολιτών και, όπως επισημαίνει το υπουργείο, «πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια όχι μόνο να περιοριστεί η γραφειοκρατία στο δημόσιο, αλλά και να δρομολογηθούν συνθήκες υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

Α. Ενίσχυση και αναβάθμιση ΚΕΠ, τα οποία προσφέρουν από τις αρχές Μαρτίου μία σειρά νέων υπηρεσιών, όπως:

- Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ.

- Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ.

- Πιστοποιητικά Δημοτολογίου: Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ.
- Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ.

- Κατάργηση της υποχρέωσης επικυρώσεων αντιγράφων εγγράφων του δημοσίου τομέα.
Καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους όχι μόνο με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και με τους φορείς που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το κράτος, όταν πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς αυτούς. Αντί των πρωτοτύπων ή των επικυρωμένων αντιγράφων, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν στις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα και στη συνέχεια, οι υπηρεσίες και οι φορείς αυτοί θα υποχρεούνται να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των φωτοαντιγράφων που έχουν υποβληθεί.

- Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης πράξεων εταιριών σε ΦΕΚ.
Kαταργείται από την 1η Ιουλίου του 2014 η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ ΑΕ- ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Η ανάγκη δημοσιότητας για τις συγκεκριμένες πράξεις των εταιρειών καλύπτεται πλέον μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

- Κατάργηση του γνησίου της υπογραφής στις υπεύθυνες δηλώσεις που υποβάλλονται κατά την Α' φάση των διαγωνισμών του Δημοσίου.

Β. Απλούστευση και Προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε, για πρώτη φορά, στην κατάργηση των συστημάτων αδειοδοτήσεων, ξεκινώντας από 25 διαδικασίες αδειοδότησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταργείται, σε πολλές περιπτώσεις πλήρως, η απαίτηση υποβολής φακέλου δικαιολογητικών, η οποία εξακολουθούσε να ισχύει σε άλλες περιπτώσεις κατάργησης αδειοδοτήσεων στο παρελθόν.
Στις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες ισχύει πλέον το σύστημα γνωστοποίησης, που κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο μετά τη χορήγηση προέγκρισης από τον δήμο:

- Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διάθεσης τροφίμων και ποτών (19 δραστηριότητες αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών όπως παντοπωλείο, ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο, κατάστημα ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών και ζαχαρωδών ειδών κλπ).

- Καταστήματα παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (τέσσερις δραστηριότητες αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας όπως κομμωτήριο, κουρείο, κατάστημα περιποίησης χεριών ποδιών, εργαστήριο δερματοστιξίας).

- Γυμναστήριο ή αθλητική σχολή (αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού).

Γ. Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών- βεβαιώσεων

Αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών (ένταξη νέων πιστοποιητικών, επικαιροποίηση παλαιών, κατάργηση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης κατόπιν συναίνεσης του πολίτη) στα υπουργεία:

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Ναυτιλίας και Αιγαίου.
- Παιδείας και Θρησκευμάτων.
- Εθνικής Άμυνας.



Δ. Περιορισμός συναρμοδιοτήτων υπουργών

Ύστερα από πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο περιορίζονται ή καταργούνται συναρμοδιότητες υπουργών, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, για την έκδοση ατομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα διοικητικών πράξεων (ΚΥΑ ή Π.Δ.). Ο συνολικός αριθμός των υπογραφών που καταργήθηκαν ανέρχεται σε 150.



Διαβάστε περισσότερα...