Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

H ανθρώπινη εκμετάλλευση στο επίκεντρο συνέλευσης της Ιντερπόλ


Έγιναν αναφορές και στη μικρή Μαρία.

Η εκμετάλλευση των ανθρώπων (καταναγκαστική εργασία, πορνεία, εμπόριο οργάνων) ήταν το κεντρικό θέμα των εργασιών της 82ης γενικής συνέλευσης της Ιντερπόλ στην Καρταγκένα της Κολομβίας, το λιμάνι της Καραϊβικής που υπήρξε το κέντρο διακίνησης των σκλάβων της εποχής της αποικιοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης της Ιντερπόλ, οι σύγχρονοι σκλάβοι ανέρχονται σε 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η αγορά της εκμετάλλευσης ανθρώπων είναι ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η διακίνηση ανθρωπίνων όντων είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Ρόναλντ Ρόμπλ στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης, στην οποία συμμετείχαν 1.500 εκπρόσωποι 190 χωρών, και ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Την άποψή του συμμερίζονται πολλοί ειδικοί που τονίζουν ότι η μάστιγα αυτή αφορά κυρίως την καταναγκαστική εργασία και την σεξουαλική δουλεία.

Ο επικεφαλής της Ιντερπόλ για τη Νότια Αμερική Ραφαέλ Πένια επισημαίνει ότι το εμπόριο ανθρώπων «συνοδεύεται και από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες», όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο ναρκωτικών.

«Εμπόριο ανθρώπων υπάρχει σε κάθε χώρα, είναι μία πραγματικότητα: ορισμένες χώρες παρέχουν θύματα, προφανώς οι φτωχότερες, άλλες χρησιμοποιούνται ως δίαυλοι διακίνησης και άλλες είναι οι προορισμοί», εξηγεί ο Μικ Μόραν, υπεύθυνος της Ιντερπόλ για τη διακίνηση ανθρώπων και την εκμετάλλευση ανηλίκων.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Μαρίας που ανακαλύφθηκε στις 16 Οκτωβρίου σε καταυλισμό Ρομά των Φαρσάλων και για τον εντοπισμό της οικογένειάς της οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Ιντερπόλ, ο Μικ Μόραν δήλωσε: «Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς αυτό το κοριτσάκι, να αναρωτιέται εάν την άρπαξαν από τους γονείς της με ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πού βρισκόταν και πώς έφθασε εκεί όπου βρέθηκε. Με αυτό ασχολούμαστε».

Ο ίδιος παραδέχεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει μαζικό εμπόριο παιδιών. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παιδιά 16 έως 18 ετών που στρατολογούνται βίαια για πορνεία.

Στη Λατινική Αμερική, η Ιντερπόλ διευρύνει την εκστρατεία για την αντιμετώπιση του εμπορίου ανθρώπων, την εκμετάλλευση παιδιών και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Τον περασμένο χρόνο, μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με την επωνυμία «Σπάρτακος» επέτρεψε την απελευθέρωση 357 θυμάτων στην περιοχή. Τα 186 ήταν θύματα σεξουαλικής δουλείας και 40% από αυτά ήταν ανήλικοι.

«Από τα εγκλήματα αυτά συνήθως δεν βλέπουμε παρά την κορυφή του παγόβουνου», λέει ο επικεφαλής της Ιντερπόλ για τη Λατινική Αμερική, επισημαίνοντας την ανάγκη για την εκπαίδευση αστυνομικών ειδικά για τα εγκλήματα αυτού του είδους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τις Κυριακές


Έως επτά Κυριακές το χρόνο, από τις 3 Νοεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους κατά τόπου εμπορικούς συλλόγους, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ενιαία άποψη για το αν θα πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές, με αποτέλεσμα να επικρατεί συγχύσει μεταξύ των καταστηματαρχών, οι οποίος έτσι κι αλλιώς δηλώνουν αντίθετοι στην κυριακάτικη λειτουργία των μαγαζιών.

Στην Αττική, ήδη οι εμπορικοί σύλλογοι των δήμων Κερατσινίου, Ιλίου και Νίκαιας αποφάσισαν να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά τις Κυριακές.

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Νίκαιας, Θανάσης Τσίνος, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου δεν έχει πεισθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν, το γενικό πλαίσιο νόμου ορίζει το ωράριο μεταξύ 11 το πρωί με 8 το βράδυ. Ωστόσο και για το ωράριο λειτουργίας την τελική απόφαση θα πάρουν οι εμπορικοί σύλλογοι στην κάθε περιοχή. Το ωράριο αυτό, αν και προαιρετικό, δεν ορίστηκε τυχαία, αφού υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς της εκκλησίας σχετικά με το μέτρο.

Εν όψει της Κυριακής 3 Νοεμβρίου, με την οποία θα εγκαινιαστεί ο νέος νόμος, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι καταστημάτων, σε περιοχές όπου το μέτρο θα ισχύσει, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη νέα πραγματικότητα, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά.

Η Ντίνα Κουρουπιώτη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με γυναικεία ενδύματα στη Νέα Ιωνία επισημαίνει ότι με το άνοιγμα των μαγαζιών την Κυριακή θα αυξηθούν τα λειτουργικά έξοδα, επισημαίνοντας ότι «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά έχει αλλάξει και δεν είναι όπως παλιά. Οι αγορές έχουν μειωθεί, ενώ έχουν αυξηθεί οι λογαριασμοί. Μια μέρα λειτουργίας ακόμα σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση. Βέβαια δε μπορούμε να κάνουμε κάτι παρά να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

Η ιδιοκτήτρια καταστήματος με παιδικά υποδήματα, Σοφία Μέντη, σχολιάζει: «Προσωπικά δουλεύω μόνη μου όλη την εβδομάδα, οπότε εναντιώνομαι στο μέτρο της λειτουργίας των Κυριακών. Χρειάζομαι έστω μία μέρα ξεκούρασης, μία μέρα να περάσω με την οικογένεια μου. Μας διαλύουν ως άτομα και ως οικογένειες».

Η Σταυρούλα Κούρτη, υπεύθυνη καταστήματος εσωρούχων στο Περιστέρι δηλώνει από την πλευρά της: «δεν αξίζει τον κόπο. Είναι ο τρόπος ζωής του Έλληνα, να ξεκουράζεται τη μέρα αυτή και όχι να βγαίνει στους δρόμους για ψώνια. Η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια. Όταν ο κόσμος ακούει τις τιμές, αρχίζει τη γκρίνια και καταλήγει στα παζάρια». Όπως σημειώνει είναι αδύνατο να μειωθούν οι τιμές περεταίρω στα προϊόντα, αφού, όπως λέει «το κόστος των πρώτων υλών, είτε έχει παραμείνει το ίδιο, είτε έχει ανέβει. Στο δικό μας είδος, οι πελάτες αναζητούν την ποιότητα και γενικότερα προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα, και αναγκάζονται να πληρώνουν κάτι παραπάνω».

Ο Νεκτάριος Καβουρίνος, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στην ίδια περιοχή, θεωρεί ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος, να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα κάποιες Κυριακές μέσα στο χρόνο», συμπληρώνοντας πως «αυτός που θέλει να ψωνίσει, προλαβαίνει μέσα στην εβδομάδα, αρκεί να έχει χρήματα να ξοδέψει». Επίσης, σχετικά με το κόστος των προϊόντων λέει πως «το ότι υπάρχει κάποια πτώση στις τιμές των ενοικίων, δεν σημαίνει και κατακόρυφη πτώση στο κόστος των προϊόντων, διότι η χονδρική κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα».

Η Μαίρη Μενεγάκη εργάζεται σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και λέει «όχι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αν και το κατάστημα στο οποίο εργάζεται στην οδό Ερμού, θα ανοίξει, αφού θα ανοίξουν και τα διπλανά. «Οι τουρίστες είναι οι βασικοί μας πελάτες, όποτε κίνηση θα υπάρχει, για την αγοραστική δύναμη δεν γνωρίζουμε. Ο τζίρος δεν έχει αλλάξει γενικά, διότι η Ερμού είναι μια αγορά μεγάλη» λέει.

Υπέρ του μέτρου τάσσεται η ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ στην οδό Ερμού, Ιωάννα Εικοσιπεντάρη, η οποία πιστεύει ότι θα υπάρξει κέρδος, λόγω των τουριστών που κινούνται στην περιοχή. «Οι συνθήκες, μας αναγκάζουν να θέλουμε να δουλεύουμε περισσότερο» λέει, ενώ ο Γιώργος Ψύλλος, που έχει κατάστημα στον ίδιο δρόμο, επισημαίνει ότι «γενικά είμαι κατά του μέτρου, παρόλα αυτά, όμως, είμαι θετικός στην περίπτωση που ανοίξουμε τα καταστήματα μας, πέντε με επτά Κυριακές το χρόνο. Πολύ φοβάμαι, όμως, μη γίνουν περισσότερες…».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερες κλοπές και ληστείες


Με βάση τη στατιστική απεικόνιση της εγκληματικότητας, για το εννεάμηνο του 2013, συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η μείωση στους βασικούς δείκτες των αδικημάτων, η οποία ξεκίνησε, από τις αρχές του έτους και έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον ασφάλειας της χώρας μας και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Οι κλιμακούμενες αυτές μειώσεις συνδέονται άμεσα με την επιχειρησιακή δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική αστυνομία, στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού τόσο στον τομέα της πρόληψης και αποτροπής όσο και στον τομέα της συνολικής αστυνομικής ανταπόκρισης και των εξιχνιάσεων, κυρίως σοβαρών εγκληματικών συμπεριφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, το εννεάμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, από την ανάλυση των ποσοστιαίων στατιστικών στοιχείων, παρατηρούνται περαιτέρω τάσεις μείωσης, κυρίως, στα αδικήματα αυτά, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εγκληματικών συμπεριφορών.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

13 λιγότερες υποθέσεις ανθρωποκτονιών στη χώρα (111 έναντι 124), ποσοστό μείωσης 10,5%.

734 λιγότερες ληστείες στη χώρα (3.777 έναντι 4.511), ποσοστό μείωσης 16,2%.

474 λιγότερες ληστείες στην Αττική (2.872 έναντι 3.346), ποσοστό μείωσης 14,17%.

63 λιγότερες ληστείες στη Θεσσαλονίκη (395 έναντι 458), ποσοστό μείωσης 13,7%.

11.007 λιγότερες κλοπές - διαρρήξεις στη χώρα (56.188 έναντι 67.195), ποσοστό μείωσης 16,3%.

7.632 λιγότερες στην Αττική (30.187 έναντι 37.819), ποσοστό μείωσης 20,2%.

144 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη (9.101 έναντι 9.245), ποσοστό μείωσης 1,5%.

713 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων στη χώρα (21.426 έναντι 22.139), ποσοστό μείωσης 3,2%.

573 λιγότερες στην Αττική (12.691 έναντι 13.264), ποσοστό μείωσης 4,3%.

64 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη (1.894 έναντι 1.958), ποσοστό μείωσης 3,3%.

Σε όλες τις επιμέρους υποκατηγορίες των προαναφερθέντων αδικημάτων και, ιδίως, στις ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις, παρατηρείται σημαντική μείωση, στο διάστημα του εννεαμήνου, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά μείωσης που καταγράφονται στις ληστείες χρηματαποστολών κατά 83,3%, σε ταχυδρομικούς διανομείς κατά 61,9%, σε σούπερ μάρκετ κατά 45,9% και με αρπαγές τσαντών κατά 38,9%.

Αναφορικά με τις υποθέσεις ανθρωποκτονιών, το εννεάμηνο του 2013, καταγράφηκαν στην επικράτεια (111) έναντι (124), το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους (13 λιγότερες). Επίσης, διαπράχθηκαν 18 λιγότερες απόπειρες ανθρωποκτονίας και, συγκεκριμένα, 135 έναντι 153.

Στις περιπτώσεις των ανθρωποκτονιών, με κίνητρο τη ληστεία, παρατηρείται μείωση που ξεπερνά το 11%. Συγκεκριμένα, από τις 111 υποθέσεις ανθρωποκτονιών, που καταγράφηκαν, το εννεάμηνο του 2013, σε όλη την επικράτεια, οι 32 έγιναν με κίνητρο τη ληστεία, ενώ, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, από τις 124 συνολικά, οι 36 είχαν κίνητρο τη ληστεία.

Τέλος, αυξημένες είναι και οι εξιχνιάσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία αδικημάτων (υποθέσεις ανθρωποκτονιών), με το ποσοστό αύξησης να υπερβαίνει το 12,8%, στη σύγκριση του φετινού εννεαμήνου με το περυσινό.

Συγκεκριμένα, φέτος το ποσοστό των εξιχνιάσεων ξεπερνά το 88,6%, δηλαδή εξιχνιάστηκαν 218 υποθέσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών επί συνόλου 246, ενώ, αντίστοιχα, πέρυσι είχαν εξιχνιαστεί 210 υποθέσεις από τετελεσμένες ανθρωποκτονίες ή απόπειρες από τις συνολικά 277.

Ακολουθεί αναλυτική στατιστική συγκριτική απεικόνιση στις κατηγορίες των ληστειών και των κλοπών – διαρρήξεων.

Ληστείες

Το εννεάμηνο του 2013, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύριος όγκος των ληστειών, στη σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, καταγράφονται:

734 λιγότερες ληστείες στην επικράτεια (3.777 έναντι 4.511).

474 λιγότερες ληστείες στην Αττική (2.872 έναντι 3.346).

63 λιγότερες ληστείες στη Θεσσαλονίκη ( 395 έναντι 458).



Ως προς τα είδη των ληστειών που τελέστηκαν στην επικράτεια, κατά το εννεάμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012, παρατηρείται μείωση στο σύνολο των σχετικών υποκατηγοριών, ως εξής:

171 λιγότερες σε οικίες (732 έναντι 903).

162 λιγότερες αρπαγές τσαντών (254 έναντι 416).

74 λιγότερες σε σούπερ μάρκετ (87 έναντι 161).

49 λιγότερες σε καταστήματα (276 έναντι 325).

20 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων (80 έναντι 100).

13 λιγότερες σε ταχυδρομικούς διανομείς (8 έναντι 21).

9 λιγότερες σε τράπεζες και ταχ. ταμιευτήρια (41 έναντι 50).

5 λιγότερες σε χρηματαποστολές (1 έναντι 6).

Ως προς τις απόπειρες ληστειών, παρατηρείται μείωση σε όλη την επικράτεια και την Αττική, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το εννεάμηνο του 2013, σε σχέση με το 2012, σημειώθηκαν:

50 λιγότερες σε όλη την επικράτεια (186 έναντι 236).

28 λιγότερες στην Αττική ( 92 έναντι 120).

4 επιπλέον στη Θεσσαλονίκη ( 45 έναντι 41).



Κλοπές - Διαρρήξεις

Το εννεάμηνο του 2013, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών και των διαρρήξεων, στη σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφονται σημαντικές μειώσεις, ως εξής:

11.007 λιγότερες στην επικράτεια (56.188 έναντι 67.195).

7.632 λιγότερες στην Αττική (30.187 έναντι 37.819).

144 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη (9.101 έναντι 9.245)



Ως προς τα είδη κλοπών - διαρρήξεων που τελέστηκαν στην επικράτεια, παρατηρείται ανάλογα μείωση, ως εξής:

3.335 λιγότερες από αυτοκίνητα (11.887 έναντι 15.222).

1.866 λιγότερες από οικίες (19.227 έναντι 21.093).

1.693 λιγότερες από καταστήματα (6.163 έναντι 7.856).

931 λιγότερες με αρπαγές τσαντών (1.167 έναντι 2.098).

461 λιγότερες σε δημόσιους χώρους (3.857 έναντι 4.318).

371 λιγότερες σε μέσα συγκοινωνίας (1.543 έναντι 1.914).

146 λιγότερες από Ιερούς Ναούς (332 έναντι 478).

Περαιτέρω, λιγότερες είναι οι απόπειρες κλοπών - διαρρήξεων, που καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια, καθώς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα:

525 λιγότερες απόπειρες σε όλη την επικράτεια (3.454 έναντι 3.979).

291 λιγότερες απόπειρες στην Αττική (1.879 έναντι 2.170).

22 λιγότερες απόπειρες στη Θεσσαλονίκη ( 695 έναντι 717).



Το εννεάμηνο του 2013, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου εμφανίζεται ο κύριος όγκος των κλοπών τροχοφόρων, στη σύγκριση με το περυσινό εννιάμηνο, καταγράφονται μειώσεις σε αυτή την κατηγορία, ως εξής:

713 λιγότερες στην επικράτεια (21.426 έναντι 22.139).

573 λιγότερες στην Αττική (12.691 έναντι 13.264).

64 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη (1.894 έναντι 1.958).



Ως προς τα είδη κλοπών τροχοφόρων που τελέστηκαν στην επικράτεια, παρατηρείται μείωση στις περισσότερες κατηγορίες, καθώς καταγράφονται:

558 λιγότερες κλοπές φορτηγών (2.248 έναντι 2.806).

395 λιγότερες κλοπές μοτοσικλετών (8.652 έναντι 9.047).

26 λιγότερες κλοπές αυτοκινήτων (7.431 έναντι 7.457).

Περαιτέρω, λιγότερες είναι οι απόπειρες κλοπής τροχοφόρων, που καταγράφηκαν στην επικράτεια και την Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται μηδενικές απόπειρες.

Πιο συγκεκριμένα:

146 λιγότερες απόπειρες στην επικράτεια (323 έναντι 469).

47 λιγότερες απόπειρες στην Αττική (203 έναντι 250).

44 λιγότερες απόπειρες στη Θεσσαλονίκη (36 έναντι 80).



Ακόμα, επισημαίνεται ότι επιμέρους κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν οι περισσότερες κατηγορίες αδικημάτων, ως εξής:

οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας κατά 26,5% (47 έναντι 64)

οι πλαστογραφίες κατά 24,8% (1.789 έναντι 2.381)

οι υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας κατά 33% (405 έναντι 605)
οι εκβιάσεις κατά 21% (123 έναντι 156)
οι υποθέσεις σεξουαλ. εκμετάλλευσης κατά 2,37% (454 έναντι 465)

οι απάτες κατά 14,6% (2.114 έναντι 2.475)

οι υποθέσεις ναρκωτικών κατά 4% (7.525 έναντι 7.838)

οι υποθέσεις βιασμών κατά 5,3% ( 123 έναντι 130)

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υποθέσεις διερεύνησης και εξιχνίασης άλλων μορφών παραβατικής συμπεριφοράς και αδικημάτων, στα οποία οι σχετικές ποσοστιαίες διαφοροποιήσεις συναρτώνται με την αναβαθμισμένη ανταπόκριση και δράση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, το εννεάμηνο, οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας χειρίστηκαν:

382 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου

(963 έναντι 581 το αντίστοιχο διάστημα)

863 περισσότερες υποθέσεις επαιτείας

(1.561 έναντι 698 το αντίστοιχο διάστημα)

1.280 περισσότερες υποθέσεις περί όπλων

(4.447 έναντι 3.167 το αντίστοιχο διάστημα)

852 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων

(4.237 έναντι 3.385 το αντίστοιχο διάστημα)

Επισημαίνεται ακόμα ότι, στις υποθέσεις κλοπών-διαρρήξεων, αυξήθηκαν οι εξιχνιάσεις από 17,77%, το εννεάμηνο του 2012, στο 19,52%, το αντίστοιχο του 2013, ενώ αύξηση από 75,8% στο 88,6% καταγράφεται και στις εξιχνιάσεις των υποθέσεων ανθρωποκτονιών, ενώ οι εξιχνιάσεις των ληστειών κινούνται στα περυσινά επίπεδα.

Από την παραπάνω στατιστική απεικόνιση, σε συνδυασμό με την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δεικτών της εγκληματικότητας, προκύπτει ότι οι πτωτικές τάσεις, που παρουσιάζονται, από τις αρχές του έτους 2013, συνεχίζονται και επιπλέον παρουσιάζουν σταθερά χαρακτηριστικά περαιτέρω βελτίωσης, με αντίστοιχη σημαντική αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ασφάλειας της χώρας μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διόδια για τους βουλευτές της περιφέρειας


Ομόφωνα δεκτή έγινε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Σώματος, με την οποία η Βουλή θα καλύπτει τα έξοδα διοδίων, όσων βουλευτών παραιτηθούν της ατέλειας που έχουν σε αεροπορικά εισιτήρια, για τη μετάβαση και επιστροφή στον τόπο εκλογής τους.

«Οι βουλευτές επαρχίας, οι οποίοι δεν κάνουν χρήση αεροπορικών εισιτηρίων, δύνανται, κατόπιν ανέκκλητης υπεύθυνης δήλωσης απευθυνόμενης προς την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, να ζητήσουν την καταβολή των αντιτίμων των διοδίων για πέντε (5) μεταβάσεις μετ’ επιστροφής, μηνιαίως, από και προς την εκλογική τους περιφέρεια. Στους εν λόγω βουλευτές, δεν χορηγούνται αεροπορικά εισιτήρια».

Σημειώνεται πως κάθε βουλευτής της Περιφέρειας, έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει 52 φορές τον χρόνο στην εκλογική του περιφέρεια (με τις σχετικές εντολές να εκδίδονται ανά τρίμηνο), οι βουλευτές των νησιωτικών περιοχών δικαιούνται δώδεκα επιπλέον εισιτήρια μετ' επιστροφής τον χρόνο, ενώ οι βουλευτές Επικρατείας δικαιούνται τέσσερα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια τον μήνα, χωρίς περιορισμό προορισμού- πάντα ωστόσο εντός της ελληνικής επικράτειας. Οι βουλευτές της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας, δικαιούνται επίσης να εκχωρήσουν μέχρι και 36 συνολικά εισιτήρια στις κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν για ελληνικούς προορισμούς.

Με τη νέα ρύθμιση που θεσμοθετείται κατόπιν αιτημάτων βουλευτών, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας να απαλλαγούν από τα διόδια των εθνικών οδών, καθώς το σύνολο των βουλευτών της Περιφέρειας, είχε την τυπική δυνατότητα χρήσης αεροσκάφους για μετάβαση στο κοντινότερο στην πρωτεύουσα του νομού τους, αεροδρόμιο. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα της Βουλής, Θ. Παπαϊωάννου, το μέτρο πρόκειται να αποβεί προς όφελος του συνολικού προϋπολογισμού της Βουλής, καθώς περί τους 86 βουλευτές αναμένεται να προτιμήσουν το αυτοκίνητο έναντι του αεροπλάνου, ως πιο σύμφορο μέσο για τις μετακινήσεις τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις σε 399 παραγωγούς


Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 399 παραγωγών αποζημιώσεις ύψους περίπου 370.000 ευρώ.

Ειδικότερα αύριο ο ΕΛ.Γ.Α θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 353 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 250.759,84 ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, εσπεριδοειδή και κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

Επίσης ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ύψους 118.444,81 Eυρώ σε 46 παραγωγούς, για το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων «Πυρκαγιές 2009».

Τις επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων «Ετήσιο 2009».



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά 10 Κυριακές


Δέκα Κυριακές το χρόνο θα μένουν τελικά ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπει σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και εκτελών χρέη αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Θεοφάνης Παπάς.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και τις δύο Κυριακές λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2014, ωστόσο κλειστά θα μείνουν τα καταστήματα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και την τελευταία Κυριακή του 2013.

"Η σχετική απόφαση είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης", επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Παπάς, ενώ για τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί από την πλευρά των εμποροϋπαλλήλων απαντά: "υπήρξαν πράγματι αυτές οι αντιδράσεις, ωστόσο υπήρξε και η άποψη υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η λύση που δόθηκε έχει μια λογική με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι φορείς, σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησής της ετησίως με απόφαση που εκδίδεται κατά τον μήνα Ιανουάριο".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με εξώδικα απαντούν οι έμποροι


Με εξώδικα ατομικά ο καθένας, αλλά υπό την καθοδήγηση του εμπορικού συλλόγου, αποφάσισαν να απαντήσουν στα “ραβασάκια” που αποστέλλει ο ΟΑΕΕ στους επιχειρηματίες και τα οποία αφορούν οφειλές προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, οι έμποροι της Ξάνθης.

Το απόγευμα της Τετάρτης και με μικρή συμμετοχή (τα παρόντα μέλη ανέρχονταν σε 33), πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, με τα κατασχετήρια του ΟΑΕΕ, το άνοιγμα των Κυριακών και τα εξοντωτικά πρόστιμα για την αδήλωτη και μαύρη εργασία να κυριαρχούν στην ατζέντα της συζήτησης.

Απαντούν με εξώδικα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδοποιητήρια άμεσης εξόφλησης συσσωρευμένων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ καταφτάνουν κατά δεκάδες σε επιχειρηματίες της Ξάνθης, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις και δικαστικές περιπέτειες.

Το ύψος των οφειλών, τα οποία έχουν βεβαιωθεί σε βάρος των επιχειρηματιών, ποικίλει και μπορεί να αγγίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, τα απειλητικά “ραβασάκια” του ΟΑΕΕ αφορούν ακόμη και οφειλές που μετα βίας αγγίζουν τα 1.000 ευρώ.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον ΟΑΕΕ και έρχονται πολλά κατασχετήρια. Στη Δράμα και στις άλλες πόλεις, στέλνουν και οι επιχειρηματίες εξώδικα προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να προσβληθούν τα έγγραφα που στέλνουν και να παγώσει η διαδικασία, να μην υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι», ανέφερε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμης Μίλκογλου, θέτοντας τον προβληματισμό του, αναφορικά με το κατά πόσο είναι σύννομο είναι να συμπεριλαμβάνεται στην βεβαιωμένη οφειλή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από τη στιγμή που αυτή παύει να παρέχεται σε όσους δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι προς τον ΟΑΕΕ. Ο ίδιος προχώρησε στην ανάγνωση μίας εξώδικης δήλωσης που απέστειλε ο εμπορικός σύλλογος της Λαμίας στον ΟΑΕΕ και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αντίστοιχη κινητοποίηση και από πλευράς των εμπόρων της Ξάνθης.

«Βρισκόμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία και τους όμορους νομούς, ώστε να κινηθούμε και εμείς καλυπτόμενοι νομικά απέναντι σε τέτοια μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος. Οι παριστάμενοι ζήτησαν διευκρινίσεις, αναφορικά με το πως μπορεί να υλοποιηθεί μία τέτοια δράση, με την υπεύθυνη του συλλόγου να εξηγεί πως, «στέλνοντας αυτά τα κατασχετήρια έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και πανικού στους επιχειρηματίες. Ο μόνος τρόπος είναι να προσβάλουμε αυτά τα κατασχετήρια με εξώδικες αναφορές, ατομικά ο καθένας. Ο φορέας θα ασχοληθεί με τον καθένα ξεχωριστά και θα κληθεί να απαντήσει στον καθένα, για ποιον λόγο, ενώ δεν έχω ασφάλεια καλούμε να πληρώσω».

Όπως, μάλιστα, εξήγησε η ίδια, «μπαίνουν αυθαίρετα και παίρνουν χρήματα και από λογαριασμούς. Εάν τώρα δεν αντιδράσουμε, μέσω εξωδίκων, τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους, που δεν είναι θα είναι ευχάριστη για εμάς. Δεν χρωστάμε όλοι το ίδιο, γι' αυτό συντάσσει ο καθένας το δικό του εξώδικο και ο εμπορικός σύλλογος συντονίζει όλη αυτή την ενέργεια. Και χρόνο θα κερδίσουμε και θα αρχίσουμε με τρόπο σύννομο να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας».

Τα μέλη του εμπορικού συλλόγου που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μία τέτοιου είδους ενέργεια, μπορούν να έρχονται σε επαφή με το σύλλογο, ώστε να ενημερωθούν σχετικά.

Άνοιγμα… μόνο μία Κυριακή

Την απόφαση να ανοίγουν τα καταστήματά τους μόνο μία Κυριακή του χρόνου, αυτή των Χριστουγέννων, έλαβαν κατά πλειοψηφία τα μέλη του εμπορικού συλλόγου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πρέπει να παραμείνουν στο υπάρχον καθεστώς λειτουργίας, καθώς μία τέτοιου είδους αλλαγή παρουσιάζεται οικονομικά ασύμφορη για τους ίδιους.

«Ανοίξανε μία πόρτα μεγάλη και θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε. Η Ξάνθη, η Κομοτηνή, οι γύρω νομοί, δεν είμαστε τουριστικές περιοχές, για να κάνουμε κάτι τέτοιο με τις Κυριακές. Εμείς προτείνουμε να παραμείνουμε, όπως έχουμε, μία Κυριακή ανοιχτά αυτή των Χριστουγέννων, όπως ήμασταν τόσα χρόνια ανοιχτά», ανέφερε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, για να συμπληρώσει πως «δεν λείπει ο χρόνος, αλλά το χρήμα. Βλέπεις ότι τις καθημερινές δεν μπορούμε να δουλέψουμε, θα δουλέψουμε την Κυριακή; Δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περισσότερες τοποθετήσεις των μελών του συλλόγου, οι οποίοι ανέφεραν πως το άνοιγμα των Κυριακών λειτουργεί υπέρ των πολυκαταστημάτων και σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Έχουμε μία Κυριακή κάθε εβδομάδα, εάν δεν κάνουμε άλλες δουλείες, για να ξεκουραστούμε. Εάν υπήρχε ένας λόγος να δουλέψω τις Κυριακές πολύ ευχαρίστως. Εάν είχαμε κόσμο, είχαμε αγώνες αθλητικούς ή κάτι τέτοιο», σημείωσε η κ. Σοφία, έμπορος, ενώ μία άλλη επιχειρηματίας επεσήμανε πως «εδώ την Παρασκευή δεν μπορούμε να ανοίξουμε, θα ανοίξουμε τις Κυριακές;».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ ανέγνωσε μία ανακοίνωση για το άνοιγμα των Κυριακών, στην οποία καλούνταν «όλοι να περιφρουρήσουν την κυριακάτικη αργία και να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές». Μία έμπορος αντέδρασε στην παρουσία του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΒΕ, τονίζοντας πως «εμείς δεν ήρθαμε εδώ, για να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση», ενώ ζήτησε από τον ίδιο να της πει, εάν είναι επιχειρηματίας, για να λάβει την απάντηση από τον τελευταίο πως διατηρούσε γραφείο το οποίο και έκλεισε και είναι πλέον άνεργος.

Παράλληλα, τα μέλη του εμπορικού συλλόγου ενημερώθηκαν για τις δύο νέες εκπτωτικές περιόδους, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς και για τα νέα αυστηρά πρόστιμα, σε περίπτωση που κάποιος «συλληφθεί» με εκπτώσεις εκτός επιτρεπόμενων περιόδων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Δεν κλείνουν μονάδες απεξάρτησης"


Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή απεξάρτησης, έδωσε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, κατά την επίσκεψή της στο κτίριο των νέων υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε ερώτηση, για το επικείμενο κλείσιμο των ψυχιατρείων που θα έχει ως αποτέλεσμα και τη διακοπή λειτουργίας και της μονάδας απεξάρτησης, που λειτουργεί μέσα στο ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης, η κ. Μακρή υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιες ευαίσθητες μονάδες να καταργηθούν. "Οχι μόνο δεν θα συρρικνώνονται, αλλά θα αναπτύσσονται, αν και θα ήθελα να δημιουργήσω αυτές τις συνθήκες, ώστε να μην χρειάζεται να αναπτυχθούν", είπε χαρακτηριστικά η κ.Μακρή.

"Το υπουργείο Υγείας στηρίζει τις προσπάθειες του ΚΕΘΕΑ και θα προσπαθήσει, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τις προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας του ως ενός από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής πολιτικής και στρατηγικής για τα ναρκωτικά", δήλωσε. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ πρότειναν, ένα μέρος των εκδόσεων του υπουργείου Υγείας να τυπώνεται στο τυπογραφείο του, το "Σχήμα και Χρώμα" ή έστω να μπορούν να καταθέτουν και αυτοί προσφορές.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων που παρουσιάσθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, η κ. Μακρή τόνισε ότι "όλα τα νοσοκομεία θα πρέπει να κάνουν την καλύτερη και πιο συνετή χρήση των φαρμάκων" και ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, την προσεχή Δευτέρα.

“Γονατίζουν” και οι γονείς

Η οικονομική κρίση , εκτός από την αύξηση των εξαρτημένων σε ουσίες, αλκοόλ και τζόγο ή το διαδίκτυο, είχε ως αποτέλεσμα να “γονατίζουν” ακόμη και οι γονείς, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση στις οικογένειες.

Σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΘΕΑ, πολλοί άνδρες, άνω των 40-45 χρόνων, καταφεύγουν στο αλκοόλ, ενώ οι γυναίκες στα αντικαταθλιπτικά.

Με βάση το γεγονός αυτό, το ΚΕΘΕΑ θα λειτουργήσει στο νέο του κτίριο, ψυχοδιαγνωστικό κέντρο, όπου θα μπορούν να απευθύνονται εξαρτημένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν, παράλληλα και ψυχολογικά προβλήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοζάνη: Ζητούν αύξηση επιδόματος


Την αύξηση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, για την Α΄ Ζώνη όπου ανήκει η Δυτική Μακεδονία, από 0,35 λεπτά του ευρώ στα 0, 60 λεπτά, ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Εμπορίου και Απασχόλησης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Σβώλης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "το ποσό του επιδόματος, που προσδιορίζεται στα 0,35 λεπτά, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας για θέρμανση, δεδομένου ότι η υψηλή ανεργία, που κυμαίνεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πάνω από το 30% σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας, δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα επιβίωσης στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ένας στους τρεις είναι άνεργος και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του για θέρμανση".

Επιπλέον,όπως αναφέρεται στην επιστολή, "η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει ιδιαίτερα βαρείς χειμώνες, με χαμηλές θερμοκρασίες που διαρκούν για οκτώ μήνες ενώ οι αγορές της και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί τις συνέπειες του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις όμορες χώρες".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Της κατάσχεσε η εφορία το επίδομα τέκνων


Δεν πίστευε στα μάτια της η καταγγέλουσα Φωτεινή Γκούντα, όταν διαπίστωσε ότι το επίδομα τέκνων είχε κάνει φτερά από το τραπεζικό της λογαριασμό, καθώς, όπως είπε, έχει ένα χρέος προς το δημόσιο.

Η γυναίκα, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Star, ανέφερε ότι έχει χάσει τον άνδρα της και μεγαλώνει μόνη της τα τρία της παιδιά.

Δείτε το βίντεο από το Star:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Απαραίτητη απάντηση στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα: Μολών λαβέ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.10.2013

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κεντρικός άξονας του καινούργιου νομοθετικού πλαισίου για τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα είναι η ανάδειξη των δικαιούχων με βάση όχι μόνο το ύψος του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία, αλλά και τη συνολική περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή θα αποτυπώνεται στο «περιουσιολόγιο» που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η απάντηση του αναπηρικού κινήματος είναι απλή: Μολών λαβέ! Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος και όποτε χρειαστεί, σύσσωμο και ενωμένο το εθνικό αναπηρικό κίνημα θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις το ελάχιστο που του προσφέρει το ελληνικό κράτος, τα επιδόματα, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επιβίωση των πλέον ευάλωτων.

Το ελληνικό κράτος δεν έχει προστατεύσει την εργασία των ατόμων με αναπηρία, την εκπαίδευση ή την υγεία. Τα επιδόματα θα γίνουν το ανάχωμα για να διεκδικήσουν οι ανάπηροι το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή διαβίωση. Τυχόν απόφαση για μείωση των επιδομάτων θα σημάνει στην πράξη την κοινωνική εξαθλίωση των πιο αδύναμων πολιτών της χώρας. Το αναπηρικό κίνημα δεν θα επιτρέψει να περάσει.

Πραγματικά, ποιος ιθύνων νους θεωρεί και πιστεύει ότι, κόβοντας τα επιδόματα από τους φτωχότερους των φτωχών, θα φρενάρει την οικονομική κρίση;;;


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προσθήκη στο κάλεσμα για το παν - αναπηρικό συλλαλητήριο ενάντια στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συνεχίζουμε με καθιστική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών


Ανακοίνωση 24.10.13
Προς: Φορείς Μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ. & φορείς μέλη αυτών

Θέμα: «Προσθήκη στο κάλεσμα για το παν - αναπηρικό συλλαλητήριο ενάντια στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συνεχίζουμε με καθιστική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατήγγειλε την αδιαφορία της Κυβέρνησης να προστατεύσει την αναπηρική οικογένεια από τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καθώς και την γενικότερη αδιαφορία της Κυβέρνησης για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπου δεν προβλέπεται ΚΑΜΙΑ εξαίρεση για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και τις δηλώσεις Στουρνάρα για τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, η ΕΣΑμεΑ σας ενημερώνει ότι μετά το υπουργείο Εργασίας, θα προχωρήσουμε σε ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών για όσο χρόνο χρειαστεί!

Το ραντεβού του αναπηρικού κινήματος παραμένει ως έχει: έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, και στη συνέχεια ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών! Να μην λείψει κανείς! Σύσσωμο και ενωμένο το αναπηρικό κίνημα διατρανώνει ότι η ενορχηστρωμένη καταστροφή της αναπηρικής οικογένειας ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι!

Στο ν/σ για τον ΕΝΦΑ δεν προσμετρείται η ανεργία που έχει χτυπήσει σχεδόν το 100% των ατόμων με αναπηρία, δεν έχει υπολογιστεί ΠΟΤΕ από το ελληνικό κράτος το πρόσθετο κόστος που επιφέρει η αναπηρία, χωρίς καμία προστασία και πρόνοια, ο νέος νόμος έρχεται να ισοπεδώσει τα νοικοκυριά της αναπηρικής οικογένειας. Εκτός του νομοσχεδίου πετάχτηκαν ακόμη και οι εξαιρέσεις που προβλέπονταν στον ΕΕΤΑ.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά εδώ και τώρα να εισαχθεί τουλάχιστον διάταξη με τις εξαιρέσεις για τα άτομα με αναπηρία που προβλέπονταν μέχρι τώρα στον ΕΕΤΑ.

Το ν/σ επιστρέφεται στο υπουργείο Οικονομικών ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Τα υπόλοιπα αιτήματα της διαμαρτυρίας παραμένουν ως έχουν:

1. Κανένας ανασφάλιστος με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, και κανένας ανασφάλιστος γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Η ανεργία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, και τις οικογένειές τους αφήνοντάς τους, εκτός όλων των άλλων, και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αυτό εγκυμονεί ιδιαίτερα προβλήματα και δυσοίωνες προβλέψεις για τους ανασφάλιστους με αναπηρία ή/ και με χρόνια πάθηση που απαιτείται για τη θεραπευτική τους αγωγή τακτική ή περιοδική νοσηλεία, όπως ανασφάλιστους που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άπορους νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση - αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, και άτομα με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί – τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κ.λπ. των οποίων η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας-ορθοπεδικών μέσων – τεχνητών μελών είναι από ανεπαρκής έως μηδενική. Η αναφορά των παραπάνω κατηγοριών είναι ενδεικτική. Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ ζητά να αναφερθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από τους Δήμους της χώρας (προνοιακά, εξωϊδρυματικό) τις περιφέρειες (διατροφικά επίδομα ) και κάθε δημόσιο φορέα, λόγω του ότι δεν αποτελούν εισόδημα δεν συνυπολογίζονται σε εισοδηματικά κριτήρια. Τα αναπηρικά επιδόματα ως κοινωνικές επιστροφές δίδονται για την κάλυψη του αυξανόμενου πρόσθετου κόστους που προκύπτει από τις ανάγκες διαχείρισης της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής και όχι για βιοποριστικούς λόγους. Να διασφαλιστεί ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και άλλες υπηρεσίες, που εφαρμόζουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα συνυπολογίζουν τα πάσης φύσεως αναπηρικά/προνοιακά επιδόματα, με αποτέλεσμα της διακοπή χορήγησης, όπως συνέβη με το ΟΓΑ που διέκοψε τη χορήγηση συντάξεων σε υπερήλικες με αναπηρία/ χρόνια πάθηση!

2. Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν παιδιά με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. από 1/1/2014 ! Αποτελεί όνειδος να κοπεί το ΕΚΑΣ από συνταξιούχους με αναπηρία, που στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 65 ετών.

3. Παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Η ΕΣΑμεΑ ζητά διάταξη με την οποία θα αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας, παρατείνεται έως το χρόνο έκδοσης της Γνωμάτευσης Αναπηρίας, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, όπως και στις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματος χορήγησης πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων (προνοιακών, εξωϊδρυματικού, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.)». μέχρι τώρα ρυθμίζεται η παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, μόλις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

4. Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, από ανεξάρτητη επιτροπή με επιστήμονες κύρους και τη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ. Λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά και να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους.

5. Αποκατάσταση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μελών των οικογενειών τους του ιδιωτικού τομέα από τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου σας.

6. Για πολλοστή φορά η ΕΣΑμεΑ η επαναφέρει το θέμα του εκτελωνισμού των εγκλωβισμένων αναπηρικών Ι.Χ. από τα τελωνεία της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ανταλλαγές εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, πέρα από την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία. Έτσι οι δικαιούχοι του μέτρου ατελούς εισαγωγής επιβατικού αυτοκινήτου που έχουν αποθηκευμένα τα αυτοκίνητά τους στις αποθήκες των τελωνείων υφίστανται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση και το σημαντικότερο, σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνησή τους. Είναι αδιανόητο χιλιάδες δικαιούχοι αναπηρικού αυτοκινήτου να μην μπορούν να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους, επειδή οι αρμόδιοι των υπηρεσιών του ΙΚΑ και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να συμφωνήσουν!

7. Τέλος, η ΕΣΑμεΑ ζητά τη συμμετοχή εκπροσώπου της στο ΔΣ του ΙΚΑ, που πιστοποιεί την αναπηρία και είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει ο αντιπροσωπευτικότερος φορέας των ατόμων με αναπηρία στον Οργανισμό. Γνωρίζετε ότι η ΕΣΑμεΑ όπου μετείχε μόνο θετική συνεισφορά είχε, όπως για παράδειγμα στον ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε τα μέλη όλων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους να λάβουν μέρος σε αυτό το συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώνεται με μοναδικό σκοπό την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη λήψη μέτρων, βάσει των προτάσεων που έχει καταθέσει η Ε.Σ.ΑμεΑ., για την προστασία της αναπηρικής οικογένειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η μαζικότητα και η δυναμική των κινητοποιήσεων μας αποτελεί ισχυρό μοχλό πίεσης για να σταματήσει η αδιάφορη στάση Κυβέρνησης και υπουργείου Εργασίας απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013, έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί και στη συνέχεια ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών! Έχουμε χρέος να μην λείψει κανείς!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 128 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στη Βουλή για το ν/σ «Ρυθμίσεις Υπουργείου Δ. Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας


Ανακοίνωση 24.10.13

Τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επί του ν/σ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» ανέπτυξε στη Βουλή ο γ.γ. της Συνομοσπονδίας Χρήστος Νάστας, κατά την ακρόαση των φορέων στην συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, ζητώντας να λυθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οικογένειές τους, στη βάση της ίσης μεταχείρισης και της δίκαιης και ισότιμης πολιτικής.

Ειδικά για το θέμα της διαθεσιμότητας η Συνομοσπονδία αξιώνει κανένας εργαζόμενος με αναπηρία 50% και άνω να μην εισαχθεί και να μην απολυθεί! Ειδικότερα για τους εργαζομένους του 1648/1986 και του 2643/1998 ζητά να σταματήσουν η ομηρεία και οι παλινωδίες. Οι συγκεκριμένοι νόμοι είναι οι μόνοι που αφορούν εργαζομένους με αναπηρία, πηγάζουν ευθέως από το Σύνταγμα και συγκεκριμένα από το άρθρο 21, είναι από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης και αντί απόλυσης χρήζουν της άμεσης προστασίας και υποστήριξης από το Κράτος.

Παράλληλα, επί του ν/σ η ΕΣΑμεΑ ζήτησε τη λήψη μέτρων για την ένταξη ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους σε εποχικές εργασίες, διατάξεις με τις οποίες θα συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων σε εποχικές θέσεις εργασίας. Επισήμανε ότι η νομοθεσία προβλέπει ανάλογα κοινωνικά κριτήρια για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και τα άτομα με αναπηρία που βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με το ίδιο σκεπτικό ζήτησε ένα αντίστοιχο ευνοϊκό νομικό πλαίσιο και για τις μετατάξεις/αποσπάσεις τόσο για τους υπαλλήλους με αναπηρία/χρόνια πάθηση όσο και για τα μέλη των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα άτομα με βαριά αναπηρία.

Γενικότερα, ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και κάθε διάταξη ή νόμος περί αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να λάβει υπόψη του την νέα κοινωνική προσέγγιση της αναπηρίας.

Παράλληλα, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης και ο α' αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Θωμάς Κλεισιώτης, σε συνάντηση με την υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου παρουσίασαν τα παραπάνω αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ληστρικό, ανάλγητο και απαράδεκτο το ν/σ για τον ΕΝΦΑ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.10.2013

Ληστρικό, απαράδεκτο και αδιανόητα σκληρό: «επιστρέφεται» ως έχει στον αποστολέα του, δηλαδή στο υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Αναπηρία!

Ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους! Το σοκ για το αναπηρικό κίνημα είναι τεράστιο! Οι φτωχότεροι των φτωχών δεν λαμβάνουν καμία προστασία από το νέο χαράτσι! Παρ’ ότι αναφέρεται στο σημερινό δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών, ότι «Συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία, είτε εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν», στο ίδιο το σχέδιο νόμου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά. Δεν προσμετρείται η ανεργία που έχει χτυπήσει σχεδόν εξολοκλήρου το 100% των ατόμων με αναπηρία, δεν έχει υπολογιστεί ΠΟΤΕ από το ελληνικό κράτος το πρόσθετο κόστος που επιφέρει η αναπηρία, χωρίς καμία προστασία και πρόνοια, ο νέος νόμος έρχεται να ισοπεδώσει τα νοικοκυριά της αναπηρικής οικογένειας. Εκτός του νομοσχεδίου πετάχτηκαν ακόμη και οι εξαιρέσεις που προβλέπονταν στον ΕΕΤΑ.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά εδώ και τώρα να εισαχθεί τουλάχιστον διάταξη με τις εξαιρέσεις για τα άτομα με αναπηρία που προβλέπονταν μέχρι τώρα στον ΕΕΤΑ. Αν το υπουργείο δεν εισακούσει το αναπηρικό κίνημα, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία περί της ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου καταστροφής της αναπηρικής οικογένειας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στις Βρυξέλλες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.10.2013

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από τις 23 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του EDF (European Disability Forum, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία), για τη συνεδρίαση του High Level Group on Disability (Υψηλού Επιπέδου Ομάδα για την Αναπηρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Στη συνάντηση αυτή συζητιούνται η εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD) από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, η υψηλού επιπέδου συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για την Αναπηρία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας.

Παράλληλα ο κ. Βαρδακαστάνης θα ανοίξει τη συνεδρίαση του Work Forum 2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση της Σύμβασης (2013 WORK FORUM ON THE IMPLEMENTATION OF THE UNCPRD IN THE EU). Ο στόχος του Work Forum είναι να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των δομών για τη διαχείριση της Σύμβασης με συγκεκριμένα εστιακά σημεία των μηχανισμών συντονισμού παρακολούθησης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και με την ΕΕ, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.

Το Work Forum διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2010, και είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ανταλλαγούν εμπειρίες και ορθές πρακτικές, προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε ερωτήματα που αντιμετωπίζουν από κοινού τα κράτη μέλη και η ΕΕ κατά την εφαρμογή της ανωτέρω Σύμβασης.

Επίσης ο κ. Βαρδακαστάνης θα προεδρεύσει στη συνάντηση των ανεξάρτητων πλαισίων κι μηχανισμών της ΕΕ και των κρατών μελών για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της Σύμβασης με την ιδιότητά του ως προεδρεύων του Ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Πλαισίου.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

Φαγητό σε οικονομικά αδύναμους


Τετρακόσιες μερίδες φαγητού, θα προσφέρουν στους οικονομικά αδύναμους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, αύριο στις 13.30, εν όψει της γιορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

"Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δίνοντας από το υστέρημά τους αποφάσισαν, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, να προσφέρουν συσκευασμένες μερίδες στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας," ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, Δημήτρης Μαυρόπουλος.

Η διανομή των μερίδων θα γίνει στο αύλειο χώρο του Νοσοκομείου, μπροστά από το αμφιθέατρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τις προσλήψεις στο Δημόσιο


Σχετικά με τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διευκρινίζει εκ νέου ότι κατά την περίοδο 2013 - 2014 οι προσλήψεις γίνονται με βάση τους ακόλουθους δύο κανόνες:

1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις). Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 την πενταετία 2011 – 2015 επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής αυτού του κανόνα.

1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση. Οι συνολικά 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, επομένως, δεν σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχεις σπίτι και αυτοκίνητο; Θα χάσεις το επίδομα ανεργίας


Άλλη μια «ιδέα» στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση. Εξετάζει το ενδεχόμενο, στο επίδομα ανεργίας αλλά και στα υπόλοιπα προνοιακά επιδόματα και κοινωνικές ενισχύσεις, να θεσπίσει, εκτός από εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά.

Η υπόθεση ήρθε χθες στο προσκήνιο από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος μιλώντας στη Βουλή αποκάλυψε ότι με την ανάπτυξη του περιουσιολογίου, θα εμπλουτιστούν τα κριτήρια χορήγησης όλων των επιδομάτων και ενισχύσεων. Το «μοντέλο» δεν είναι άγνωστο στους Έλληνες φορολογούμενους. Έχει ήδη εφαρμοστεί στην πράξη με:

1. Τον μηχανισμό καταβολής του επιδόματος θέρμανσης. Εξετάζεται η αξία των ακινήτων και όποιος υπερβεί το όριο «κόβεται» από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος. Αντίστοιχα, κόβεται ακόμη και αν έχει στην ιδιοκτησία του αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3000 κυβικών (ήταν 2000 κυβικά).

2. Το σύστημα ρύθμισης των στεγαστικών δανείων δια νόμου καθώς εκεί ένα από τα πολλά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, έχει να κάνει και με την αξία της ακίνητης περιουσίας (δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ)

3. Τρίτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή τη κατεύθυνση, αποτελεί ο ενιαίος φόρος

ακινήτων. Για να εξασφαλίσεις μια έκπτωση της τάξεως του 50% δεν αρκεί το εισόδημά σου να κυμαίνεται κάτω από τα όρια της φτώχειας (7000 ευρώ για τον υπόχρεο και 1000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του) αλλά πρέπει και η ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Ήδη, με τη θέσπιση ολοένα και αυστηρότερων προϋποθέσεων, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί ούτε καν τον έναν στους πέντε ανέργους. Τελευταία φορά που έγιναν αυστηρότερα τα κριτήρια ήταν πέρυσι οπότε και θεσπίστηκε υποχρέωση ο άνεργος να μην έχει εισπράξει επίδομα ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Με το που θα ενεργοποιηθούν και τα περιουσιακά κριτήρια, δεν αναμένεται να θιγούν μόνο οι άνεργοι αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ψάξτε να βρείτε αλλού σχολείο"


Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη χρονιά βρίσκονται οι μαθητές της τρίτης λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, καθώς τα κενά στους καθηγητές, παρ' ότι έχουμε φτάσει τέλη Οκτωβρίου, δεν έχουν καλυφθεί, με αποτέλεσμα οι ειδικότητες και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να μην διδάσκονται. Από το σχολείο λείπουν φιλόλογοι (34 ώρες τη βδομάδα), οικονομολόγος (25 ώρες), καθηγητές νοσηλευτικής (18 ώρες), γραφίστες (12 ώρες), βρεφονηπιοκόμοι (28 ώρες) και μηχανολόγος (6 ώρες), ενώ μία φιλόλογος ήρθε, είδε (δίδαξε μια εβδομάδα) και απήλθε, παίρνοντας απόσπαση και χωρίς να υπάρξει ειδοποίηση στη διεύθυνση του σχολείου.

"Δεν μπορούμε ούτε να πάρουμε την ειδικότητα και το απολυτήριο, ούτε να μπούμε στο ΤΕΙ" λέει μια μαθήτρια. Στον αντίποδα, όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Παιδείας, Όλγα Κατημερτζή, σε παράσταση που πραγματοποίησαν οι γονείς με τους μαθητές και την Ένωση Συλλόγων Γονέων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η απάντηση που πήραν ήταν ότι "τα κονδύλια τελείωσαν, οι καθηγητές έχουν βγει σε διαθεσιμότητα και δεν πρόκειται να προσληφθούν άλλοι για τμήματα που καταργήθηκαν, ενώ οι μαθητές πρέπει να ψάξουν σε άλλα ΕΠΑΛ (Χαλάνδρι, Καλλιθέα, ΣΕΛΕΤΕ), αν υπάρχουν θέσεις".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτιάς: Φοβήθηκα τον καρκίνο. Δεν τον υποτίμησα


Για την σκληρή μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο, μίλησε ο Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος σε μία εξομολόγηση καρδιάς, είπε πως δεν φοβήθηκε τον καρκίνο, ούτε τον υποτίμησε.



Σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΕΓΩ! Weekly, ο παρουσιαστής μίλησε για την νικηφόρα αυτή μάχη για την ζωή του λέγοντας πως: «Φοβήθηκα τον καρκίνο. Δεν τον υποτίμησα, αλλά τον αντιμετώπισα με δυνατή ψυχολογία. Έκανα βιοψία και το προλάβαμε. Ήταν δύσκολο. Τη χαρά και τη λύπη πρέπει να τη βιώνεις χωρίς ακρότητες. Ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας το βίωσα τελείως μόνος. Στην οικογένεια μου είπα την αλήθεια ήρεμα. Δεν έκανα ανακοινώσεις τύπου... Πεθαίνω αύριο. Τώρα πια είμαι καλά. Δεν ξέρω πως θα λειτουργούσα αν δεν είχα δουλειά».

Όπως είπε η εργασία του είναι το μοναδικό του φάρμακα σε δύσκολες ώρες, οι οποίος αντί να τον καταβάλλουν, τον κάνουν ακόμη πιο δυνατό.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μελέτη για τις ομαδικές απολύσεις


Μέσα στο Νοέμβριο, αναμένεται να παραδοθεί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας η μελέτη για το όριο των ομαδικών απολύσεων.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, η οποία επικαλέστηκε πρόσφατη απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου, Όλι Ρεν, στον ευρωβουλευτή, Ν. Χουντή, για το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί το όριο των απολύσεων, που σήμερα είναι στο 5%, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει, αν προτίθεται να συναινέσει στην απελευθέρωση των απολύσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μέσα στο Νοέμβριο, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας παραδίδει τη μελέτη του για το ζήτημα και η κυβέρνηση θα εξετάσει ποιες μεταβολές είναι αναγκαίες, με δεδομένο ότι, δυστυχώς, σήμερα η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το νόμο για το όριο των απολύσεων.

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα, πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρεία, διότι είτε ένας εργοδότης αυθαίρετα αποφασίζει να σταματήσει τη δραστηριότητα της επιχείρησής του είτε πράγματι δεν αντέχει να τη λειτουργήσει», επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι η ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει και κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.

«Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. "Σωστά", απαντά ο επίτροπος. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις», είπε ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας, πάντως ότι έως σήμερα κανένας υπουργός δεν έχει εγκρίνει ομαδικές απολύσεις. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, πρέπει να ελέγχονται οι λόγοι τους οποίους επικαλείται κάθε φορά μία επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη δυνατότητα προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ως προς τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα μίας επιχείρησης.

Ο υφυπουργός επικαλέστηκε την περίπτωση της αλυσίδας Sprider Stores, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει πράγματι να φέρει νομοθετική ρύθμιση, για να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων.

Με καυστικό τρόπο σχολίασε την απάντηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη. «Μας λέτε, δηλαδή, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που δεν ελέγχεται. Πράγματι, με το άρθρο 99 καταλήγουν πολλοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις ούτε και ταμείο ανεργίας. Αλλά οι έκτακτες συνθήκες, που επικαλείστε, αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που πλήρωναν εδώ και χρόνια εισφορές και δεν αφορούν τους εργοδότες που είδαν να μειώνονται οι εργοδοτικές τους εισφορές», δήλωσε η βουλευτής.

Ταυτόχρονα, προέβλεψε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εξυπηρετήσει, κυρίως, τα σχέδια μεγάλων κλάδων του κεφαλαίου, όπως είναι οι τραπεζίτες, «οι οποίοι εξακολουθούν, παρά την κρίση, να έχουν μεγάλα κέρδη».

Κατά τη συζήτηση, η βουλευτής έθεσε και το ενδεχόμενο μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ο υφυπουργός παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βρούτση, σύμφωνα με τις οποίες η καταβολή των κύριων συντάξεων είναι κατοχυρωμένη.

Σημείωσε, πάντως ότι πάντα θα υπάρχει ο παράγοντας «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε, επίσης ότι ουδέποτε ο κ. Βρούτσης μίλησε για στοχευμένες μειώσεις στις συντάξεις.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε όσα έχουν προβλεφθεί για την εισαγωγή μαθηματικού τύπου στον υπολογισμό των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων και στη δυνατότητα των επικουρικών ταμείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ινδία: Βίασαν και έκαψαν 13χρονη


Μία 13χρονη από την Ινδία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από μια συμμορία στην επαρχία της Ουτάρ Πραντές στα βόρεια της χώρας.

Η κοπέλα έχασε τη ζωή της καθώς οι δράστες την έκαψαν ζωντανή όταν εκείνη τους είπε ότι είχε σκοπό να τους καταγγείλει στις αρχές.

Η αστυνομία αναζητά τώρα τους δράστες του εγκλήματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Εμείς είμαστε οι γονείς της Μαρίας"


Ένας Βούλγαρος, που εμφανίζεται ως θείος της Μαρίας, και μία Βουλγάρα, που επίσης ισχυρίζεται πως είναι η μητέρα της 4χρονης, φιλοξενούνται με δηλώσεις τους σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος του υπουργείου δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν το ζευγάρι των αθιγγάνων, με τα ονόματα Ατανάς και Σάσκα Ρούσεβι, οι οποίοι φέρονται ότι είναι οι βιολογικοί γονείς του κοριτσιού.





Η βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ», που επικαλείται ανεπίσημες πηγές, αναφέρει πως το ανδρόγυνο των Ρομά ζει στο Νικολάεβο τα τελευταία 7 με 10 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και άλλα δύο από τα παιδιά τους μοιάζουν με την 4χρονη Μαρία.







Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει: «Ο αδερφός του πατέρα της Μαρίας, το όνομα του οποίου είναι Άγγελ, αποκάλυψε λεπτομέρειες γύρω από την υιοθέτησή της. Όπως ισχυρίζεται, η μικρή γεννήθηκε στην Ελλάδα, όταν οι δύο γονείς της δούλευαν σε συγκομιδή ελιών και πορτοκαλιών. Οι γονείς άφησαν όμως, το μωρό τους στην Ελλάδα, επειδή δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να επιστρέψουν μαζί του στη Βουλγαρία. Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, ωστόσο, διηγήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι "BTV", ότι οι γονείς πήραν λεφτά για τη Μαρία».



Πάντως, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η ίδια η μητέρα αρνήθηκε να πει σήμερα σε ποιόν άφησε το παιδί της στην Ελλάδα. «Έγινε πριν πολλά χρόνια», ήταν οι μοναδικές λέξεις που είπε η Σάσκα Ρούσεβα στους εκπροσώπους του βουλγαρικού Τύπου, προτού μπει στο αστυνομικό περιπολικό που μετέφερε την ίδια και τον άνδρα της σε άγνωστη κατεύθυνση για ανάκριση, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Πάντως, εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος του υπουργείου, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεν επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες και αρνήθηκε να κάνει την παραμικρή αναφορά γύρω από την υπόθεση, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη Γενική Διεύθυνση Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος.

Πάντως, αν αληθεύουν τα παραπάνω δημοσιεύματα, πολύ σύντομα θα διενεργηθεί έλεγχος DNA, ώστε να αποδειχθεί αν πρόκειται πράγματι για τους φυσικούς γονείς της μικρής Μαρίας, ενώ στη γειτονιά των Ρομά στο Νικολάεβο λένε, ότι γνωρίζουν το ανδρόγυνο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν έχουν δει τη μικρή Μαρία.



Πάντως, όπως αναφέρεται, ο Ατανάς είχε φυλακιστεί για κλοπές και ξυλοδαρμό, ενώ η Σάσκα τον είχε χωρίσει όταν μπήκε σε ψυχιατρική κλινική για νοσηλεία, όπως αναφέρεται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

3 χρόνια χωρίς την Καίτη Χωματά


Η Αικατερίνη (Καίτη) Χωματά, με καταγωγή από τη Νάξο, γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1946 στην Αθήνα και έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πλάκα. Σπούδασε κλασσικό χορό και με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία στις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν εξαιτίας μιας αποβολής από το σχολείο, βρέθηκε στην εκπομπή «Νέα Ταλέντα», που παρουσίαζε ο Γιώργος Οικονομίδης στους ραδιοθαλάμους του ΕΙΡ στο Ζάππειο. Την άκουσε ο Αλέκος Πατσιφάς (παραγωγός και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας ΛΥΡΑ) και τη σύστησε στον συνθέτη Γιάννη Σπανό, που εκείνη την εποχή πηγαινοερχόταν μεταξύ Παρισιού και Αθήνας και αναζητούσε νέες και άφθαρτες φωνές.

Ο συνθέτης ενθουσιάστηκε με τη φωνή της Καίτης Χωματά και της έδωσε το πρώτο της τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» (σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου), που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού. Η Καίτη Χωματά ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τα πρώτα τραγούδια του Γιάννη Σπανού, που σηματοδότησαν την αρχή του Νέου Κύματος, ενός βραχύβιου μουσικού κινήματος, που κινούταν μεταξύ λαϊκού και έντεχνου, με κύριο χαρακτηριστικό τις τρυφερές και φευγάτες μπαλάντες, που εκτελούνταν από λίγα όργανα ή ακόμα συνηθέστερα από μία κιθάρα και μία φωνή. Ο όρος «Νέο Κύμα» έχει νονό τον Γιάννη Σπανό και αποτελεί μετάφραση του γαλλικού nouvelle vague.

Η Καίτη Χωματά συνεργάστηκε ακόμη µε τους συνθέτες Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Γιώργο Κριµιζάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα, Βασίλη Κουµπή, Νίκο Δανίκα, ενώ είπε πολλά τραγούδια, σε δεύτερη εκτέλεση, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του Σταύρου Ξαρχάκου. Ερμήνευσε περίπου 200 τραγούδια («Θα διώξω τα σύννεφα, θα γίνω φεγγάρι», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Κι αν σ' αγαπώ δεν σ' ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των Βράχων», «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας», σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) και εξέδωσε 18 δίσκους.

Το 1965 διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γιάννη Σπανού «Μιλάς» κι ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε στην μπουάτ «Παράγκα» (στην οδό Κέκρωπος στην Πλάκα), που είχε ανοίξει ο πρώτος της σύζυγος, ο ηθοποιός Βασίλης Μαυροµµάτης. Εκεί καταγράφηκε η πρώτη της παρουσία στο πάλκο, µαζί µε τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος μόλις είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη. Την επόµενη σεζόν, το 1967, στην μπουάτ «Αυλαία» συνεργάστηκε µε τον Μιχάλη Βιολάρη, με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά και η φιλία και συνεργασία τους έμελλε να κρατήσει μία ζωή.

Το 1969 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Βασίλη Μαυρομάτη «Σκιές στην Άμμο», μία καλοκαιρινή ιστορία σ' ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί, στο οποίο εκτυλίσσεται μία υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Γιάννη Σπανού. Στην ταινία έπαιζε και ο Μιχάλης Βιολάρης κι εκεί πρωτακούστηκαν τα τραγούδια «Βάρκα χωρίς πανιά», «Μακρυμαλλούσα κοπελιά» και «Η Μπαλάντα της Καίτης».

Σε νεαρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο, τον οποίο πολέμησε γενναία για 32 χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα διαστήματα αποχής από το τραγούδι. Τη χειμερινή σεζόν 2009-2010 τραγούδησε στη μουσική σκηνή «Ωδήsia» στο Γκάζι, μαζί με την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Κώστα Καράλη, ενώ δεν πρόλαβε να τραγουδήσει μαζί µε τους φίλους της από το Νέο Κύµα στις προγραμματισμένες εμφανίσεις στο «Μπάντµιντον».

Η Καίτη Χωματά είχε κάνει δύο γάµους. Τον πρώτο µε τον ηθοποιό Βασίλη Μαυροµµάτη, µε τον οποίο απέκτησε δύο κόρες (και τέσσερα εγγόνια), ενώ τα τελευταία 31 χρόνια σύντροφός της ήταν ο μέγας θαυμαστής της Γιάννης Λιανός.

Έφυγε από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 2010, ανήμερα των γενεθλίων της, σε ηλικία 64 ετών. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, μετά από τροχαίο ατύχημα.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο χάρτης της ντροπής


Περισσότεροι από 29 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη διαβιούν υπό συνθήκες σύγχρονης δουλείας σύμφωνα με τον πρώτο συγκριτικό δείκτη ποσοτικοποίησης της κλίμακας καταναγκαστικής εργασίας σε επίπεδο χώρας.

Ο δείκτης Global Slavery Index της αυστραλιανής ΜΚΟ Walk Free Foundation αποκαλύπτει ότι περίπου δέκα χώρες, οι περισσότερες εκ των οποίων στην Ασία φιλοξενούν το 70% των σύγχρονων σκλάβων παγκοσμίως. Πρώτη στη θλιβερή λίστα φιγουράρει η Ινδία με 14 εκατομμύρια σκλάβους, το 50% επί του συνόλου.

Δεύτερη κατατάσσεται η Κίνα με 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας και τρίτο το Πακιστάν με δύο εκατομμύρια.

Στην Ινδία, παρότι η εκμετάλλευση αφορά σε ορισμένους αλλοδαπούς, η μεγάλη μακράν πλειονότητα των υποδουλωμένων αφορά σε γηγενείς, Ινδούς πολίτες και αφορά είτε σε δουλείες για χρέη ή σε περιπτώσεις ειλωτείας στην εργασία.

Ο δείκτης καλύπτει 612 χώρες και βασίζεται σε στατιστικά του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας ο οποίος υπολογίζει τον αριθμό των σύγχρονων δούλων σε 21 εκατομμύρια.

Η Walk Free ανέβασε το νούμερο στα 29 εκατομμύρια συνυπολογίζοντας παιδιά από γάμους ανθρώπων που έχουν περιέλθει σε αυτή την κατάσταση και τις περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων προς και από αυτές τις χώρες.

Η Ινδία, δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα παγκοσμίως, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποικιλία περιπτώσεων σύγχρονης δουλείας: από διαγενεακή ειλωτεία έως τις χείριστες μορφές παιδικής εργασίας, την πορνεία και τους εξαναγκαστικούς γάμους για την υποδούλωση των γυναικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης δουλείας αποτελούν τα κλωστοϋφαντουργία του Σουμανγκάλι στη νότια Ινδία όπου 100.000-300.000 νεαρά κορίτσια εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες για να μαζέψουν πόρους για την προίκα τους. Εκεί, εργαζόμενες στα κλωστήρια φτιάχνουν ρούχα για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληθαίνουν τα περιστατικά με δηλητηριώδεις αράχνες στη Βρετανία


Σχολείο έκλεισε για να απολυμανθεί.

Μάχη για τη ζωή του έδωσε ένας 66χρονος μετά το δάγκωμα της πιο δηλητηριώδους αράχνης της Βρετανίας. Ο John Catlin φοβόταν πως θα εξαναγκαζόταν σε ακρωτηριασμό του ποδιού του μετά την «επίθεση» της αράχνης που του προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα.

Η μόλυνση που προκάλεσε το δάγκωμα της αράχνης ήταν τόσο σοβαρή που ο 66χρονος υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια.



Όλα άρχισαν όταν ο Catlin έφτιαχνε τα ξύλα για τη φωτιά στο σπίτι του στο Κεντ, πέρσι. Αρχικά δεν έδωσε σημασία στο μικροσκοπικό δάγκωμα αλλά σύντομα άρχισε να μην νιώθε καλά. Με έντονα ρίγη οδήγησε μέχρι το γιατρό όπου ίσα που πρόλαβε να φτάσει. Είχε τόσο υψηλό πυρετό που αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Αρχικά οι γιατροί πίστευαν πως είχε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Αλλά η κατάστασή του επιδεινωνόταν ραγδαία και τελικά διαγνώστηκε με μία σοβαρή λοίμωξη του δέρματος.

«Τις δύο εβδομάδες που έμεινα στο νοσοκομείο είχα πρηστεί ολόκληρος και το πόδι μου είχε χρώμα σκούρο κόκκινο και τεράστιες φουσκάλες. Τα όργανά μου κατέρρεαν, είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά». Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως είχε στρεπτόκοκκο και μάλιστα η μόλυνση εξαπλωνόταν στο υπόλοιπο σώμα του.

Πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο προσπαθώντας να αναρρώσει και ακόμα δεν μπορεί να περπατήσει καλά, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Η περιπέτεια του Catlin δεν είναι καινούρια αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά με τέτοιου είδους αράχνες στη Βρετανία.

Το φως της δημοσιότητας είχε δει και η περιπέτεια του 39χρονου Ricki Whitmore και αυτή δεν ήταν η μόνη.

Σύμφωνα με τη Daily Mail οι αράχνες αυτές, οι λεγόμενες false widow spider, εντοπίζονταν μόνο στο νότο της Αγγλίας αλλά πλέον εντοπίζονται φωλιές τους και στην Ουαλία και στη Σκωτία.

Οι ειδικοί πιθανολογούν πως η έκρηξη στον πληθυσμό τους συνδέεται με το υγρό καλοκαίρι και το κύμα ζέστης που ακολούθησε.

Χθες σχολείο στο Gloucestershire έκλεισε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του αριθμού των αραχνών αυτών.
Το σχολείο Dean Academy έκλεισε για να απολυμανθούν οι χώροι του μετά τον εντοπισμό των αραχνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε εναντίον ενός σε δρόμο του Λονδίνου


Βίντεο με την επίθεση- στο νοσοκομείο κατέληξε το θύμα.

Με ανεξίτηλα σημάδια άφησε τον 22χρονο Αμερικανό φοιτητή Francesco Hounye η επίθεση που δέχθηκε από συμμορία στο Λονδίνο, μόλις την τρίτη ημέρα της παραμονής του στη Βρετανία. Οι θρασύδειλοι νεαροί, που τα έβαλαν πέντε εναντίον ενός, έσπασαν ένα μπουκάλι στο πρόσωπο του 22χρονου, τον κλωτσούσαν και τον γρονθοκοπούσαν ενώ η επίθεσή τους καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας.

Ο 22χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και χρειάστηκε 23 ράμματα στο πρόσωπο.

Η αστυνομία δεν γνωρίζει από τι άρχισε ο διαπληκτισμός αλλά τα πράγματα βγήκαν γρήγορα εκτός ελέγχου.

Ο Hounye προσπάθησε να ξεφύγει αλλά η ομάδα των κυνηγούσε και συνέχιζε να τον χτυπά πριν τελικά εξαφανιστεί.

«Εξαιτίας του περιστατικού αυτού φοβάμαι να βγω μόνος μου στο Λονδίνο. Σκεφτόμουν να συνεχίσω εδώ τις σπουδές μου αλλά τώρα το ξανασκέφτομαι. Κάθε φορά που κοιτάζομαι στον καθρέφτη θυμάμαι ό,τι έγινε», ανέφερε ο 22χρονος σε ανακοίνωσή του.

Οι δράστες της επίθεσης δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί και η Μητροπολιτική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο- το περιστατικό συνέβη στις 17 Ιουνίου- με την ελπίδα να υπάρξουν πληροφορίες για τη συμμορία αυτή.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο













Διαβάστε περισσότερα...