Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

H ανθρώπινη εκμετάλλευση στο επίκεντρο συνέλευσης της Ιντερπόλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έγιναν αναφορές και στη μικρή Μαρία.

Η εκμετάλλευση των ανθρώπων (καταναγκαστική εργασία, πορνεία, εμπόριο οργάνων) ήταν το κεντρικό θέμα των εργασιών της 82ης γενικής συνέλευσης της Ιντερπόλ στην Καρταγκένα της Κολομβίας, το λιμάνι της Καραϊβικής που υπήρξε το κέντρο διακίνησης των σκλάβων της εποχής της αποικιοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης της Ιντερπόλ, οι σύγχρονοι σκλάβοι ανέρχονται σε 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η αγορά της εκμετάλλευσης ανθρώπων είναι ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η διακίνηση ανθρωπίνων όντων είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Ρόναλντ Ρόμπλ στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης, στην οποία συμμετείχαν 1.500 εκπρόσωποι 190 χωρών, και ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Την άποψή του συμμερίζονται πολλοί ειδικοί που τονίζουν ότι η μάστιγα αυτή αφορά κυρίως την καταναγκαστική εργασία και την σεξουαλική δουλεία.

Ο επικεφαλής της Ιντερπόλ για τη Νότια Αμερική Ραφαέλ Πένια επισημαίνει ότι το εμπόριο ανθρώπων «συνοδεύεται και από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες», όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο ναρκωτικών.

«Εμπόριο ανθρώπων υπάρχει σε κάθε χώρα, είναι μία πραγματικότητα: ορισμένες χώρες παρέχουν θύματα, προφανώς οι φτωχότερες, άλλες χρησιμοποιούνται ως δίαυλοι διακίνησης και άλλες είναι οι προορισμοί», εξηγεί ο Μικ Μόραν, υπεύθυνος της Ιντερπόλ για τη διακίνηση ανθρώπων και την εκμετάλλευση ανηλίκων.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Μαρίας που ανακαλύφθηκε στις 16 Οκτωβρίου σε καταυλισμό Ρομά των Φαρσάλων και για τον εντοπισμό της οικογένειάς της οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Ιντερπόλ, ο Μικ Μόραν δήλωσε: «Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς αυτό το κοριτσάκι, να αναρωτιέται εάν την άρπαξαν από τους γονείς της με ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πού βρισκόταν και πώς έφθασε εκεί όπου βρέθηκε. Με αυτό ασχολούμαστε».

Ο ίδιος παραδέχεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει μαζικό εμπόριο παιδιών. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παιδιά 16 έως 18 ετών που στρατολογούνται βίαια για πορνεία.

Στη Λατινική Αμερική, η Ιντερπόλ διευρύνει την εκστρατεία για την αντιμετώπιση του εμπορίου ανθρώπων, την εκμετάλλευση παιδιών και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Τον περασμένο χρόνο, μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με την επωνυμία «Σπάρτακος» επέτρεψε την απελευθέρωση 357 θυμάτων στην περιοχή. Τα 186 ήταν θύματα σεξουαλικής δουλείας και 40% από αυτά ήταν ανήλικοι.

«Από τα εγκλήματα αυτά συνήθως δεν βλέπουμε παρά την κορυφή του παγόβουνου», λέει ο επικεφαλής της Ιντερπόλ για τη Λατινική Αμερική, επισημαίνοντας την ανάγκη για την εκπαίδευση αστυνομικών ειδικά για τα εγκλήματα αυτού του είδους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.