Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Εμπλοκή με τα αγροτεμάχια


Νέος πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για τη φορολόγηση.

Σε σημείο ενδοκυβερνητικής τριβής, που πιθανώς να πάρει μεγάλες διαστάσεις και μέσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα, εξελίσσεται το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα αγροτεμάχια των κατ' επάγγελμα αγροτών που συζητείται στο υπουργείο Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την δημοσιοποίηση των σκέψεων αυτών, βουλευτές και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα έκαναν διάβημα στις ηγεσίες τους και ζήτησαν να μην υπάρξει τέτοιο μέτρο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας κ. Μαξ. Χαρακόπουλος διαφώνησε δημόσια , αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.

Για τα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει το Έθνος, το σενάριο που εξετάζεται σε αυτή την φάση είναι η φορολόγηση των εκτάσεων με 12 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, την τοποθεσία τους κ.λπ.

Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες εξετάζονται ειδικοί χαμηλοί συντελεστές με στρεμματικό όριο.

Στα σχέδια που γίνονται για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα 1,7 δις ευρώ από τα αστικά ακίνητα , 800 εκατ. ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) και 600 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι εάν απαλλαγούν τα αγροτικά ακίνητα, τότε το επιπλέον βάρος θα πρέπει να «πέσει» στα αστικά ακίνητα.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η διακομματική επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση αμέσως μετά το Πάσχα, από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, πάνω από τα μισά και συγκεκριμένα 37 εκατομμύρια στρέμματα, είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις .

Από αυτές τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες , κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτά ή μέρος αυτών απαλλαγεί από τον Ενιαίο Φόρο, τότε θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα.
Ωστόσο , τόσο στη ΝΔ , όσο και στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις και δεν είναι βέβαιο ότι οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναινέσουν, εφόσον το σενάριο περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων πάρει τον χαρακτήρα επίσημης κυβερνητικής θέσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Χαρακοπουλος, επιδιώκοντας να προλάβει τις εξελίξεις, προέβη πριν από λίγες ημέρες σε μια αιχμηρή δήλωση: «Επειδή δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, θα ήθελα να καλέσω να είναι πιο προσεκτικοί όσοι μιλούν αβασάνιστα ή διαρρέουν πληροφορίες -εντός ή εκτός εισαγωγικών- για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ενσπείροντας αναστάτωση στους αγρότες που μοχθούν για τον επιούσιο».

Το θέμα θα κληθούν να λύσουν – ίσως και στην απογευματινή σύσκεψη - ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Πάντως μετά την θύελλα αντιδράσεων έχει πέσει στο τραπέζι και η εξαίρεση από τον φόρο των 14 εκατ. στρεμμάτων (σε σύνολο 66,5 εκατ) τα οποία καλλιεργούνται από κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο πρέπει να παρουσιάσει μία τεκμηριωμένη πρόταση στην τρόικα από την οποία να προκύπτει ότι είναι σε θέση να βεβαιώσει φόρους στα ακίνητα 3,1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά ώστε να μπορέσει στο τέλος να εισπράξει τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου θα καταργηθούν το έκτακτο τέλος και ο ΦΑΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη έξω από την Περιφέρεια Κρήτης.

Σε 48ωρη απεργία στις 30 και 31 Μαΐου προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα λόγω των κυβερνητικών σχεδιασμών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία δεκάδες από αυτούς και εκατοντάδες παιδιά να κινδυνεύουν να στερηθούν το πρόγραμμα ποιοτικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Τα εγγεγραμμένα παιδιά στα ΚΔΑΠ Ηρακλείου είναι περίπου 500, με τάση να αυξηθούν. Σε όλη την Κρήτη λειτουργούν 16 ΚΔΑΠ κι εργάζονται περίπου 40 εργαζόμενοι σε αυτά.

Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30 του μήνα έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα και σήμερα το αν και υπό ποιες συνθήκες θα συνεχιστεί η λειτουργία των κέντρων, αναφέρει το cretalive.gr.

Το πρόγραμμα των ΚΔΑΠ στο Ηράκλειο παρακολουθούν δεκάδες παιδιά, που συμμετέχουν σε μαθήματα με θεατρικό παιχνίδι, λογοτεχνικό παιχνίδι, μουσικοκινητική (μουσική, χορός), εικαστικά (ζωγραφική, γλυπτική κ.τ.λ.), τα οποία συμβάλλουν στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη των παιδιών, θεμελιώδες ζητούμενο, ειδικά στις συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ, αφού, όπως υποστηρίζουν, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει με κάθε τρόπο τη λειτουργία των κέντρων αυτών που έχουν τόσο καθοριστικό ρόλο στην εξωσχολική εκπαίδευση των μαθητών.


Διαβάστε περισσότερα...

«Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά, τρέχουμε... κι εμείς μαζί»


Στις 29 Μαΐου μέρα αθλητισμού στην Πάτρα.

Δράση φυσικής δραστηριότητας, εθελοντισμού και υγείας θα πραγματοποιηθεί στο γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών την Τετάρτη 29 Μαΐου και διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων και Ένταξης Μεταναστών, την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, το Τμήμα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της φυσικής δραστηριότητας, του εθελοντισμού και της υγείας των μαθητών και έχει τίτλο: «Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά, τρέχουμε… κι εμείς μαζί!».

Θα είναι μια μέρα αθλητισμού, κίνησης και προσφοράς συνδέοντας τα θέματα φυσική δραστηριότητα, κοινωνική αλληλεγγύη, εθελοντισμός και εθελοντική αιμοδοσία.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι τα παιδιά να διασκεδάσουν τρέχοντας ή περπατώντας στο στάδιο με απώτερο στόχο την προσφορά, ενώ σημαντικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση και συμμετοχή του οικείου περιβάλλοντός τους και της ευρύτερης κοινωνίας.



Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση θα έχουν 500 μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων: 1ου Πατρών, 3ου Πατρών, 12ου Πατρών, 26ου Πατρών, 56ου Πατρών, Ακταίου και Κάτω Καστριτσίου, καθώς επίσης και του 38ου Νηπιαγωγείου Πατρών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε δρόμο προσφοράς υπέρ των παιδιών του Ιδρύματος «ΜΕΡΙΜΝΑ» και του «Χαμόγελου του Παιδιού», ενώ ταυτόχρονα καλούν τους υποστηρικτές τους να συμμετέχουν σε δρόμο αιμοδοσίας υπέρ των παιδιών με μεσογειακή αναιμία.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυλάκισαν σε κλουβί τον ψυχασθενή γιο τους


Επί έντεκα χρόνια η οικογένειά του τον κρατούσε πίσω από τα κάγκελα.

Επί 11 χρόνια η οικογένεια ενός ψυχασθενούς στην επαρχία Τζιανγκσί της Κίνας τον κρατούσε φυλακισμένο σε ένα κλουβί, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα κινεζικής εφημερίδας.

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Xinxi Ribao διακρίνεται πίσω από τα κάγκελα ενός κλουβιού ένας χλομός άνδρας, ο 42χρονος Βου Γιουάνχονγκ, καθισμένος πάνω στα κλινοσκεπάσματά του.

Ο άνδρας φορά μόνο εσώρουχα και τα πόδια του είναι δεμένα με μια βαριά αλυσίδα.

Ο Γιουάνχονγκ διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια σε ηλικία 15 ετών. Το 2001 χτύπησε και σκότωσε ένα αγόρι 13 ετών. Συνελήφθη αλλά την επόμενη χρονιά οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο γιατί έκριναν ότι εξαιτίας της ασθένειάς του δεν ήταν υπεύθυνος για την πράξη του.

Ο Γιουάνχονγκ κυκλοφορούσε στο χωριό του, το Ρουιτσάνγκ, φορώντας χειροπέδες όμως καθώς η παρουσία του «φόβιζε» τους κατοίκους, η μητέρα του κατασκεύασε ένα κλουβί για αυτόν. Κατάφερε να δραπετεύσει και η οικογένεια έχτισε ένα δεύτερο, πιο γερό κλουβί.

«Μολονότι ο γιος μου είναι τρελός και σκότωσε κάποιον, το να τον βάλω στο κλουβί με τα ίδια μου τα χέρια ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, ήταν σαν να με μαχαίρωναν», αφηγήθηκε η μητέρα του, Ουάνγκ Μουσιάνγκ.

Πάρα πολλοί ψυχασθενείς στην Κίνα δεν λαμβάνουν κάποιου είδους θεραπεία, κυρίως λόγω της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, ιδίως στην ύπαιθρο.

Το 2010, σε μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων υπήρχαν μόνο 20.000 ψυχίατροι, με βάση στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύονται στην εφημερίδα China Daily.

Οι αρχές εκτιμούν ότι στην Κίνα πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς λειτουργεί η φοιτητική λέσχη στο ΑΠΘ


Δραματική μείωση του ποσοστού τα τελευταία τρία χρόνια.

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ και για την καλύτερη πληροφόρηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κοινού, παρέχεται ενημέρωση για το θέμα.

Όπως αναφέρει το seleo.gr, οι δαπάνες της λέσχης αφορούν στη σίτιση των φοιτητών στις εγκαταστάσεις της ΠΦΛ και στα παραρτήματα Θέρμης, Σταυρούπολης, και μέχρι πρόσφατα και στη Βέροια, την Υγειονομική Περίθαλψη των Φοιτητών και τη Συντήρηση – Φύλαξη – Καθαριότητα – Θέρμανση των εγκαταστάσεών της (προσωπικό εργολαβιών).

Για το 2012 οι συνολικές δαπάνες της Λέσχης, ανήλθαν σε 4.621.532 ευρώ.

Η λέσχη, εκτός από μάγειρες, τραπεζοκόμους και διοικητικό προσωπικό, απασχολεί επίσης γεωπόνους, χημικό τροφίμων, κτηνίατρο και παρασκευαστές εργαστηρίων για τον πολύ ευαίσθητο τομέα του ελέγχου των τροφίμων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται, όπου απαιτείται, με αντίστοιχα εργαστήρια της Κτηνιατρικής Σχολής. Επίσης διαθέτει θερμαστές, υδραυλικό, ηλεκτρολόγους και άλλες ειδικότητες για την κάλυψη των τεχνικών αναγκών, γιατρό και νοσηλεύτριες για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ το διοικητικό προσωπικό ενδεικτικά καλύπτει το Λογιστήριο και το Τμήμα Προμηθειών, που διαχειρίζονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφίμων και υλικών, το catering και όλες τις απαραίτητες λειτουργίες μίας μεγάλης ανεξάρτητης παραγωγικής μονάδας εστίασης. Παράλληλα παρέχει στήριξη προσωπικού των γραμματειών του πανεπιστήμιου, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει αυτό το διάστημα το ΑΠΘ.

Οι συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την μη αναπλήρωση του προσωπικού και την αύξηση των εργασιών έχει οδηγήσει σε πραγματική έλλειψη προσωπικού με αποκορύφωμα το τμήμα της κουζίνας. Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη Λέσχη μειώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια από 163 σε 130.

Μόνο το 2012 ετοιμάστηκαν και διανεμήθηκαν 1.050.000 γεύματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εντός της ΠΦΛ, ενώ κάποιες ποσότητες (περίπου 500 μερίδες ημερησίως) μεταφέρθηκαν στα παραρτήματα του ΑΠΘ.

Τα έξοδα για την προμήθεια των τροφίμων ανέρχονται για το 2012 σε 1.128.280 ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος των υπολοίπων εξόδων αφορά στις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες της σίτισης. Για το 2013 η δαπάνη για τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά περίπου 22% για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού και την εξυπηρέτηση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού σιτιζόμενων.

Η σίτιση έχει επεκταθεί πλήρως τα Σαββατοκύριακα (με περίπου 1.500 γεύματα ανά ημέρα) ενώ μεσοβδόμαδα τα ημερήσια γεύματα φτάνουν περίπου τις 5.500 μερίδες, με δύο ημέρες την εβδομάδα τα γεύματα να ξεπερνούν τις 7.000. Ο ρόλος όμως της Λέσχης δεν σταματάει στη σίτιση. Η ΠΦΛ λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Ιατρείο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε καθημερινή βάση, ενώ καλύπτει τα νοσήλια φοιτητών που δεν καλύπτονται από άλλο φορέα (π.χ. γονική ασφάλεια), σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και στο εξωτερικό.

Η ΠΦΛ στηρίζει με προσωπικό και υλικά τόσο την Πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας, όσο και τη θερινή λειτουργία των μαθημάτων Δασολογίας στα Πανεπιστημιακά δάση στο Περτούλι και τους Ταξιάρχες.

Το κτίριο της Λέσχης έχει τη δυνατότητα και φιλοξενεί τις παρακάτω υπηρεσίες του ΑΠΘ:

• Μονάδα Σημασιολογικού Ιστού
• Γραφείο Διασύνδεσης
• Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ
• Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα
• Γραφείο Συνηγόρου του Πολίτη

Η λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΠΦΛ, που ανήκουν στο ΑΠΘ απαιτούν καθαριότητα συντήρηση και φύλαξη σε εικοσιτετράωρη βάση, με σημαντικό μέρος των εξόδων να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Λέσχης. Η Φοιτητική Λέσχη είναι ζωτική κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Η Διοίκηση και τα μέλη του ΔΣ της ΠΦΛ, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αδιάλειπτη λειτουργία της και είναι πάντα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου να παράσχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλακτικό παζάρι στο Αριστοτέλειο


Από την Τετάρτη, 29, μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου.

Η Κοσμητεία και η Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά, το ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων, cd’s και dvd’s, με τίτλο «Πάρε – Δώσε». Το παζάρι θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Πύργου της Παιδαγωγικής από την Τετάρτη 29 έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου και ώρες, από τις 11 μέχρι τις 16.00.

Παράλληλα με το παζάρι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς των φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του ΑΠΘ, την Πέμπτη 30 Μαΐου, από τις 12:00 μέχρι τις 14:00.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το «Πάρε- Δώσε» είναι αφορμή για «να διαβάσουμε καινούργια βιβλία, αφού λόγω κρίσης δε μπορούμε να τα αγοράσουμε, να δώσουμε νέα ζωή στα παλιά μας βιβλία που βρίσκονται ξεχασμένα σε ράφια, βιβλιοθήκες και υπόγεια, να ανακαλύψουμε βιβλία που δεν είχαμε αναζητήσει ποτέ, να μοιραστούμε τα διαβάσματα αλλά και τα ακούσματά μας, να συναντήσουμε άλλους βιβλιόφιλους».

Ο πάγκος του παζαριού θα προσφέρει και θα δέχεται υλικό στον προαύλιο χώρο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής, πλαισιωμένος από παράλληλες μουσικές δράσεις, με τη συμμετοχή δύο ομάδων φοιτητών/τριών του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ): «Μουσικοί Σχοινοβάτες» και «Πάρε μουσική-Δώσε παιχνίδι».

Οι «Μουσικοί Σχοινοβάτες» είναι ομάδα φοιτητών/τριών που αυτοσχεδιάζει μουσικά, αναζητώντας τρόπους και κώδικες επικοινωνίας με το κοινό και το «Πάρε μουσική – Δώσε παιχνίδι» είναι ομάδα φοιτητών/τριών που παίζει μουσικά παιχνίδια και τραγούδια, σε αλληλεπίδραση με το κοινό.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε τους παππούδες και βίασε κοριτσάκι 2 ετών


Οι γονείς του είχαν πάει να δουν μια ταινία στο σινεμά.

Μόνο με τη λέξη φρίκη μπορεί να περιγράψει κανείς αυτό που έζησε ένα ζευγάρι και η μικρή τους κόρη από την Αλάσκα, όταν επέστρεψε σπίτι του από το σινεμά.

Ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού τους βρήκαν δολοφονημένους τους παππούδες του ενός και έναν γυμνό άντρα να βιάζει την μόλις 2 ετών κόρη τους!

Ο δράστης σκότωσε τον 71χρονο Touch Chea και την 73χρονη σύζυγό του Sorn Sreap, οι οποίοι πρόσεχαν τη δισέγγονή τους για να μπορέσουν οι γονείς της να δουν μια ταινία στον κινηματογράφο με τον 2χρονο γιο τους.

Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι ο 24χρονος Jerry Andrew Active είχε βιάσει και τη γιαγιά του παιδιού. Όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς φορούσε μόνο το μποξεράκι του. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία πρώτου και δευτέρου βαθμού, σεξουαλική επίθεση και διάρρηξη.

Τέσσερα χρόνια πριν ο δράστης είχε καταδικαστεί για παρόμοια επίθεση, αναφέρει η Anchorage Daily News, ενώ το προχθεσινό φονικό το διέπραξε ενώ βρισκόταν έξω με αναστολή.

Το 2009 είχε εισβάλλει σε ένα σπίτι στην περιοχή Togiak και επιτέθηκε σεξουαλικά σε ένα 11χρονο κορίτσι, ενώ οι γονείς της κοιμόντουσαν. Αμέσως μετά επιτέθηκε και στα υπόλοιπα τρία μέλη της οικογένειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρνακα


Τα τρόφιμα θα δοθούν για την ενίσχυση των κοινωνικών παντοπωλείων.

Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο ενώνουν τη φωνή τους απόψε σε συναυλία αλληλεγγύης, που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα.

Μεταξύ των καταξιωμένων καλλιτεχνών είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Αννα Βίσση, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Σταύρος Σιδεράς, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Δημήτρης Κοργιαλάς, η Ευρυδίκη, η Στέλλα Γεωργιάδου και ο Βάσος Αργυρίδης.

Συμμετέχουν επίσης η παιδική χορωδία του Δήμου Λάρνακας, το φωνητικό σύνολο του Δήμου Λάρνακας, ο DJ Φράγκης Χαπέρης, και οι μπάντες Tat Nabar, Batukinio, In Unison, Papillon, MCCS Fade, Cashier.

Αντί εισιτηρίου το κοινό θα προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες. Τη συναυλία διοργανώνουν από κοινού ο δήμος Λάρνακας και οι δήμοι και κοινότητες της επαρχίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.

Με φορτηγά του στρατού τα τρόφιμα και τα άλλα είδη, που θα συγκεντρωθούν, θα μεταφερθούν σε αποθήκες, από τις οποίες στη συνέχεια θα διανεμηθούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία των δήμων και των κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές για τα πειραματικά σχολεία


Με εξετάσεις η εισαγωγή για το σχολικό έτος 2013-2014.

Το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις του απέρριψε τις αιτήσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και γονέων, που ζητούσαν να ανασταλεί η αρχική απόφαση που καθόριζε τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014.

Τα πειραματικά σχολεία μετονομάστηκαν σε «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία» και η εισαγωγή των μαθητών στην Α' Γυμνασίου και Α' Λυκείου δεν γίνεται πλέον με κλήρωση, αλλά με εξετάσεις (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) ενώ σύμφωνα με το νέο καθεστώς οι μαθητές των πρότυπων Δημοτικών σχολείων, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πρότυπο Γυμνάσιο θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις, ενώ με το παλαιό σύστημα δεν χρειαζόταν να υποβληθούν σε δοκιμασία.

Ειδικότερα, οι Σύλλογοι Γονέων ζητούν να ακυρωθεί η από 20.2.2013 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία για το ερχόμενο σχολικό έτος 2013-2014.

Όμως, στις 12.3.2013 εκδόθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή Πειραματικών Σχολείων νέα απόφαση η οποία επαναλαμβάνει κατά βάση την προγενέστερη από 12.3.2013 απόφαση του ίδιου οργάνου.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι αιτήσεις των Συλλόγων Γονέων κ.λπ. δεν έχουν πλέον αντικείμενο, καθώς στρέφονται κατά μιας αποφάσεως η οποία έχει αντικατασταθεί.

Και έτσι το Δ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις επίμαχες πέντε αποφάσεις του απέρριψε τις αιτήσεις των γονέων, κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18.4.2013 συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις των Συλλόγων Γονέων κ.λπ. με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η δεύτερη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων πριν τις εξετάσεις που θα γίνουν στο τέλος του ερχόμενου μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πουλούσε φάρμακα στο… μπακάλικο


Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια και κατασχέθηκαν δεκάδες παράνομα σκευάσματα.

Για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών συνελήφθη σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Φαιστού, από αστυνομικούς του Τμήματος Μοιρών και του Τ.Α.Ε. Μεσσαράς, μια 36χρονη υπήκοος Βουλγαρίας.

Μετά από έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο παντοπωλείο ιδιοκτησίας της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία διέθετε προς πώληση.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν συνολικά 102 συσκευασίες διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, προερχόμενα από την Βουλγαρία, χωρίς να έχει εγκριθεί η πώληση τους στην Ελληνική επικράτεια από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και χωρίς να υπάρχουν τα νόμιμα παραστατικά αγοράς τους.

Επιπλέον, από τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα βρέθηκαν εννέα συσκευασίες διαφόρων ναρκωτικών φαρμάκων (εξαρτησιογόνες ουσίες), αναφέρει το cretalive.gr.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών, ενώ η συλληφθείσα, με την σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλινικά νεκρή μητέρα έφερε στον κόσμο μωρό και επανήλθε στη ζωή


Οι γιατροί διέγνωσαν υπερτροφική καρδιομυοπάθεια.

Ένα απίστευτο περιστατικό καταγράφηκε στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά. Μια γυναίκα από το Μιζούρι των ΗΠΑ, υπέστη ανακοπή καρδιάς και θεωρήθηκε κλινικά νεκρή, ενώ βρισκόταν στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Προκειμένου να σώσουν το μωρό, οι γιατροί προχώρησαν σε καισαρική τομή, ενώ λίγη ώρα αργότερα η νεαρή μητέρα επανήλθε στη ζωή!

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Εrica Nigrelli, η οποία είναι καθηγήτρια, ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε μέσα στο σχολείο.

Τρεις συνάδελφοι, συμπεριλαμβανομένου του άντρα της, τη βοήθησαν και κάλεσαν ασθενοφόρο. «Η γυναίκα μου είναι έγκυος» είπε ο άντρας της σε κατάσταση πανικού. Μέχρι η Εrica να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι η καρδιά της είχε σταματήσει να λειτουργεί.

Όπως αναφέρει το CNN, οι γιατροί που την παρέλαβαν προχώρησαν σε καισαρική για να σώσουν το μωρό. Το κοριτσάκι που ήρθε στη ζωή ήταν υγιέστατο.

Λίγη ώρα αργότερα, η καρδιά της γυναίκας άρχισε να χτυπά και πάλι! Οι ειδικοί διέγνωσαν υπερτροφική καρδιομυοπάθεια και κράτησαν τη γυναίκα σε καταστολή για πέντε ημέρες, ενώ το μωρό παρέμεινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών για δύο εβδομάδες.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά, η Erica και η τριών μηνών Elayna Nigrelli είναι καλά στην υγεία τους και ο σύζυγός της δήλωσε στο CNN «Αισθανόμαστε υπέροχα. Η γυναίκα μου επέστρεψε 100%».





Διαβάστε περισσότερα...

40χρονος ασελγούσε σε μαθήτριες


Ένας 40χρονος συνελήφθη από τις αρχές με την κατηγορία της αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος ανήλικων κοριτσιών.

Ο δράστης εντόπιζε τα θύματά του όταν έφευγαν από το σχολείο τους και τα ακολουθούσε μέχρι την είσοδο της κατοικίας τους

Προσποιούμενος τον αστυνομικό που διενεργεί έρευνα για κλοπές ή ναρκωτικά στο σχολείο τους, τα οδηγούσε σε απόμερους κοινόχρηστους χώρους και τα αποπλανούσε. Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιασθεί 21 περιπτώσεις.

Ο 40χρονος συνελήφθη προχθές το απόγευμα στα Πετράλωνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος νωρίτερα, προσποιούμενος τον αστυνομικό, προσέγγισε ανήλικη ημεδαπή και προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς εντόπιζε ανήλικες μαθήτριες, ηλικίας 8 έως 14 ετών την ώρα που έφευγαν από το σχολείο τους, μετά την λήξη των μαθημάτων. Στη συνέχεια τις ακολουθούσε, κινούμενος με μοτοσυκλέτες διαφόρων τύπων και φορώντας πάντα προστατευτικό κράνος, μέχρι την είσοδο των πολυκατοικιών στις οποίες διέμεναν.

Στη συνέχεια εισέρχονταν μαζί τους στις πολυκατοικίες και προσποιούμενος τον αστυνομικό, επιδεικνύοντας κάποια έγγραφα από το πορτοφόλι του, τις παραπλανούσε ότι διενεργεί έρευνα για κλοπή στο σχολείο ή για ναρκωτικά και τις οδηγούσε σε απόμερο κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, όπου προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τους.

Σε βάρος του 40χρονου σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Τους έπειθε ως «σύμβουλος επενδύσεων»


Ως... «σύμβουλος επενδύσεων» εμφανιζόταν μια 56χρονη, σε υποψήφιους επενδυτές που ήθελαν να διασώσουν και να αυξήσουν τα χρήματα τους, αλλά τελικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, τους εξαπάτησε και κατάφερε να τους αποσπάσει, μέσα σε ενάμισι χρόνο, χρηματικό ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 252.110 ευρώ.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 56χρονης, για απάτη και αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία παθούσας, η 56χρονη κατάφερε να της αποσπάσει, από τον Οκτώβριο του 2011 έως και τον Ιούνιο του 2012, το χρηματικό ποσό των 9.510 ευρώ, προκειμένου να τα επενδύσει σε μετοχές τράπεζας. Για να πετύχει μάλιστα τον σκοπό της, η κατηγορούμενη παρουσίαζε ως άκρως δελεαστικά τα υποτιθέμενα κέρδη από την επένδυση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2011 έως και τον Αύγουστο του 2012, η 56χρονη κατάφερε, με την ίδια μέθοδο, να αποσπάσει τμηματικά από εννέα ακόμα άτομα το συνολικό ποσό των 242.600 ευρώ.

Σε επικοινωνίες που είχαν οι εξαπατηθέντες με την 56χρονη, αυτή, προφασιζόμενη την οικονομική κατάσταση, ανέβαλε συνεχώς τον προσδιορισμό της χρονικής περιόδου απόδοσης των χρημάτων.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη στα 55 για 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους


Δικαίωμα για σύνταξη στα 55 που μπορούν να το εξασκήσουν οποτεδήποτε από σήμερα και μέσα στα επόμενα χρόνια, υπό την αίρεση νέων αιφνιδιαστικών αλλαγών στο ασφαλιστικό, έχουν κατοχυρώσει περίπου 1 εκατομμύριο άντρες και γυναίκες, είτε είναι γονείς με ανήλικα ή με 3 παιδιά, είτε δεν έχουν παιδιά, είτε είναι χωρισμένα ζευγάρια, είτε έχουν 1 ή 2 ενήλικα παιδιά, είτε είναι χήροι είτε διέκοψαν για κάποιο διάστημα την εργασία τους λόγω ασθένειας είτε ακόμη και αν έχουν διαδοχική ασφάλιση, με τελευταίο φορέα και πάντως με τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης στα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ-τραπεζών) και το δημόσιο.

Αυτός ο «μεγάλος πληθυσμός» των παλαιών μέχρι το 1992 ασφαλισμένων μισθωτών συνταξιοδοτείται με ευνοϊκές προϋποθέσεις και μάλιστα οι περισσότεροι με πλήρη σύνταξη στα 55, όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις (ανήλικο, 25ετία κ.λπ).

Από τις διατάξεις αυτές επωφελείται σχεδόν το 50% των σημερινών εργαζομένων στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες και το ΙΚΑ και αποτελούν τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων που ήδη συνταξιοδοτούνται και κυρίως πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν κατά κύματα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι κατηγορίες ασφαλισμένων που κατοχυρώνονται

(πατήστε επάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση):

























Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά για τη φορολογική σας δήλωση


Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που θέτουν οι φορολογούμενοι για τις δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων και την συμπλήρωση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 ανάρτησε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους πολίτες κατά την υποβολή των δηλώσεων που ήδη άρχισε από την προηγούμενη Παρασκευή...

Οι σχετικές ερωτήσεις-απαντήσεις αναφέρονται τόσο σε φορολογικά θέματα όσο και σε ζητήματα τεχνικής φύσης που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το ερωτηματολόγιο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευρυμένο ωράριο στα φαρμακεία


Τις προσφυγές τεσσάρων φαρμακευτικών συλλόγων κατά του διευρυμένου ωραρίου των φαρμακείων απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, το Δ' τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε οτι το διευρυμένο ωράριο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ε.Ε., την ελληνική και ευρωπαική νομοθεσία.

Επιπλέον, έκρινε ότι το νέο ωράριο είναι "προαιρετικό, κατ' ουδένα τρόπο θίγει είτε το υφιστάμενο νόμιμο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων είτε το σύστημα εφημεριών" και επίσης ότι "παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικό καθοριζόμενο"


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυθαίρετα... χωρίς παράβολα


Ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όσοι πολίτες έκαναν χρήση των διατάξεων των προηγούμενων νόμων, τόσο του 4014 για τα αυθαίρετα, όσο και του 3843 για τους ημιυπαίθριους, θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου, μόλις ψηφισθεί, χωρίς επιπλέον παράβολα και συνυπολογισμό των ποσών που έχουν καταβάλει, είτε είναι σε καθεστώς δόσεων, είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες...

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο πρόκειται να έρθει τον Ιούνιο στη βουλή.

Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΜ, επεσήμανε ότι με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο, καθίσταται σαφές ότι οι μικροαυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα από ότι η παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Γι' αυτό αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διαφορετικά και μάλιστα με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, όπως είπε.

Ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας των προηγούμενων νομοσχεδίων, ενώ αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής του.

Η τράπεζα γης

Όσον αφορά το θεσμό της τράπεζας Γης, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι να γίνει ένα σύνθετο αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας τρόπος μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ένα εργαλείο με περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς στόχους.

Μέσω της τράπεζας Γης θα μπορούν να αποζημιώνονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.

Θα μπορούν για παράδειγμα χωρίς κόστος για το δημόσιο να αποκαθίστανται τα διατηρητέα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, ώστε να καταφέρουν οι πολίτες να αποκαταστήσουν τις όψεις αυτών των αρχιτεκτονικών θησαυρών, όπως είπε ο υπουργός.

Τέλος με την τράπεζα γης, σε περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση δίνεται η δυνατότητα μέσω της Τράπεζας Γης να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αστικών αναπλάσεων, ακόμα και απόσυρσης κτιρίων.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δήμοι: 4.413 προσλήψεις


Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρόσληψη 4.413 συμβασιούχων που θα απασχοληθούν σε δήμους όλης της χώρας.

Μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία εγκρίθηκαν οι θέσεις ανά δήμο, θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες η έκδοση προκηρύξεων για την πλήρωσή τους. Με τις νέες προσλήψεις θα καλυφθούν ανάγκες στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των δήμων, όπου δεν εφαρμόζονται περιορισμοί στον ανώτατο αριθμό θέσεων, καθώς η μισθοδοσία των υπαλλήλων καλύπτεται αποκλειστικά από έσοδα που προκύπτουν από αντίτιμα και τέλη τα οποία καταβάλλουν οι δημότες.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού, ύδρευσης, ηλεκτρολογικού και άλλων δομών, όπως δημοτικά ωδεία ή δημοτικά γυμναστήρια. Στις βασικές ειδικότητες των θέσεων που θα προκηρυχθούν εντάσσονται εργάτες καθαριότητας, οδηγοί απορριμματοφόρων, χειριστές μηχανημάτων έργων, εργάτες κήπων και πρασίνου, ηλεκτροτεχνίτες οχημάτων, ηλεκτρολόγοι, μάγειρες, καθαριστές, γυμναστές, δάσκαλοι χορών, μουσικοί κ.α.

Διαβάστε τον πίνακα από την εφημερίδα Τα Νέα

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να γνωρίζει το παιδί στο νηπιαγωγείο;


Συχνά μιλάμε για τη σχολική ετοιμότητα και για τις αρθρωτικές και μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί ένα παιδί να εμφανίζει περίπου στο νηπιαγωγείο. Αναφερόμαστε σε ορισμένες περιπτώσεις στην επανάληψη τάξης, στις δυσκολίες που μπορεί κάποιο παιδάκι να παρουσιάσει σε εκείνη την ηλικία και που αντιμετωπίζονται με λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ειδική αγωγή.

Αυτή τη φορά, καταγράφουμε και παρουσιάζουμε τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί λίγο πριν το νηπιαγωγείο αλλά και τι θα πρέπει να μάθει κατά τη φοίτησή του εκεί ώστε να έχει όσα περισσότερα εφόδια γίνεται για το μεγαλύτερο σχολείο (το δημοτικό) αλλά και για τη ζωή του και τις σχέσεις του γενικά!

Πόση σημασία έχουν τα γράμματα;

Τα παιδιά ξεκινούν από προ-νήπια τη γραφή και την αναγνώριση γραμμάτων και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς θα τα βοηθήσει μελλοντικά στην πρώτη δημοτικού.

Είναι όμως απαραίτητο σε αυτές τις ηλικίες;

Το παιδί είναι απαραίτητο να μάθει να πιάνει σωστά το μολύβι προτού ξεκινήσει να γράφει! Πολύ συχνά ενθουσιαζόμαστε με την ικανότητα των μικρών μας να ξεχωρίσουν το /α/ και το /Α/ χωρίς να παρατηρήσουμε ότι το μολύβι μπορεί να το κρατάνε με 4 δάχτυλα, η πλάτη να καταπονείται και η φορά γραφής να είναι λάθος! Κάτι τέτοιο, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σοβαρή διαταραχή στη γραφή και στην ειδική παρέμβαση εργοθεραπείας.

Ο προσανατολισμός στο χαρτί είναι πολύ σημαντική δεξιότητα γραφής και μπορεί να ξεκινήσει από τον προσανατολισμό και την οργάνωση στον ευρύτερο χώρο και περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν πριν πιάσουμε τα γράμματα και τους αριθμούς να μάθουμε στα παιδιά τη σωστή σειρά και οριοθέτηση στον χώρο, τη ζωγραφική και το παιχνίδι με σκοπό να περάσουμε λίγο αργότερα ομαλά στη μικρή επιφάνεια του χαρτιού.

Οι αριθμοί και το μέτρημα

Όλοι έχουμε ακούσει παιδάκια να μετρούν από πολύ μικρή ηλικία μέχρι το 20, το 30 ή και ακόμη παραπάνω. Στη πραγματικότητα, τα παιδιά μαθαίνουν «ένα ακόμη ποιηματάκι» και δεν είναι απαραίτητο πως έχουν κατανοήσει την έννοια των αριθμών και του μετρήματος.

Τι πρέπει να τα διδάξουμε πριν τους αριθμούς; Φυσικά απλές ποσοτικές έννοιες! Πρέπει να ξεκινήσουμε από το πολύ και το λίγο, να ξεχωρίζουμε τόσα όσα και να φτιάχνουμε σύνολα. Να χρησιμοποιούμε με άνεση το μεγαλύτερο/μικρότερο και να μπορούμε να βάλουμε σε σειρά αντικείμενα αναγνωρίζοντας το πρώτο το τελευταίο και το μεσαίο. Να ταυτίζουμε αριθμούς με σύνολο αντικειμένων και να μπορούμε να μετράμε απλά πράγματα στον χώρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Καθιερώνεται το e-παράβολο


Την καθιέρωση διαδικασίας είσπραξης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή παραβόλου αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Σε απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα, περιγράφεται μεταξύ άλλων ο τρόπος υποβολής αιτήματος για χορήγηση του e-Παραβόλου, πληρωμής του στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και ο τρόπος επιστροφής του ποσού.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση

ΠΟΛ.1117/27.5.2013
Όροι και διαδικασία είσπραξης – επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου
Αθήνα, 27 Μαΐου 2013


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Δ΄

Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. : 210 36.28.634
Fax : 210 36.11.752

ΙΙ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΕΠΥΟ
Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ(Δ30)
ΤΜΗΜΑ Β΄

ΠΟΛ 1117

Θέμα: «Όροι και διαδικασία είσπραξης – επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 29 του ν.3943/2011 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» (ΦΕΚ 66 Α΄).

2. Τις διατάξεις των άρθρων 11, 12, 90 κ. επ. του ν. 2362/1995, «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 247 Α΄), όπως ισχύουν.

3. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 1819/1951 (ΦΕΚ 149 Α΄), όπως ισχύουν.

4. Τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974, «Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων» (ΦΕΚ 90 Α') , όπως ισχύουν.

5. Τις διατάξεις του π.δ. 16/1989, «Κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και των Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών» (ΦΕΚ 6 Α΄).

6. Τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 17 του ν. 2753/1999 (ΦΕΚ 249 Α΄) και της Α.Υ.Ο. 1027411/842/ΔΜ/26.2.1998 (ΦΕΚ 193 Β΄).

7. Το π.δ. 87/2012 (142 Α’), «Διορισμός Υφυπουργών».

8. Την Α.Υ.Ο ΠΟΛ.1178/7.12.2010, «Εγγραφή νέων χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TaxisNet» (ΦΕΚ 1916 Β' ).

9. Την υπ΄αριθμ ΥΠΟΙΚ 07927 ΕΞ/19-9-2012 Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2574 Β’), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».

10. Την ανάγκη αποσυμφόρησης των Δ.Ο.Υ., πάταξης της γραφειοκρατίας, διευκόλυνσης των φορολογικών συναλλαγών, καθώς και εκπλήρωσης της υποχρέωσης που ορίζεται από τις διατάξεις του εδαφίου 4 της παρ. 2.4 του παραρτήματος V2 του ν. 4046/2012 «Έγκριση των σχεδίων συμβάσεων χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.) της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» (ΦΕΚ 28 Α΄).

11. Ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την καθιέρωση διαδικασίας είσπραξης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών οίκοθεν αποδεικτικών είσπραξης, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του ν.3943/2011 (Α΄66), ως εξής:

ΑΡΘΡΟ 1
Ηλεκτρονικό Παράβολο

Με τον όρο «ηλεκτρονικό παράβολο» (εφεξής «e-Παράβολο») νοείται ο μοναδικός ψηφιακός κωδικός που χορηγείται μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr. Με χρήση της σχετικής εφαρμογής κάθε ενδιαφερόμενος (φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο) δύναται να ζητήσει τη χορήγηση παραβόλου σε ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν πιστοποιημένοι και μη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet.

Εφόσον χορηγηθεί το e-Παραβόλο, καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσό στον φορέα είσπραξης με γνωστοποίηση σε αυτόν του μοναδικού ψηφιακού κωδικού. Η καταβολή δύναται να πραγματοποιείται και με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ.

Μέσω της εφαρμογής του e-Παραβόλου παρέχεται η απαραίτητη πληροφόρηση στην υπηρεσία όπου κατατίθεται το e-Παράβολο, ως προς τον έλεγχο της εγκυρότητάς του και της συνδρομής των προϋποθέσεων τυχόν επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα, στον πιστοποιημένο χρήστη μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ. να ανατρέχει στα παράβολα που έχουν εκδοθεί για λογαριασμό του, να τα εκτυπώνει εκ νέου και να ζητά την επιστροφή τους μέσω τραπεζικού λογαριασμού του.

ΑΡΘΡΟ 2
Υποβολή αιτήματος για χορήγηση e-Παραβόλου

Ο ενδιαφερόμενος συνδέεται στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ. και μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «e-Παράβολο» συμπληρώνει το Αίτημα Χορήγησης Παραβόλου.

Τα ελάχιστα προς συμπλήρωση πεδία είναι τα παρακάτω:

• Κατηγορία Παραβόλου (υποχρεωτικό πεδίο)

Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει την κατηγορία που επιθυμεί ανοίγοντας το αναδυόμενο μενού που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες παραβόλων.

• Τύπος Παραβόλου (υποχρεωτικό πεδίο)

Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τον τύπο παραβόλου που επιθυμεί να εκδώσει ανοίγοντας το αναδυόμενο μενού που περιλαμβάνει όλους τους τύπους με βάση την κατηγορία που έχει επιλέξει. Κατά την επιλογή του τύπου παραβόλου, εμφανίζεται αυτόματα και το αντίστοιχο ποσό.

• ΑΦΜ

Το πεδίο αυτό συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όσους διαθέτουν Α.Φ.Μ.. Σε περίπτωση που το πεδίο αυτό δεν συμπληρωθεί τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί το μητρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και ο τόπος γέννησης.

Στην περίπτωση που δε συμπληρωθεί το πεδίο Α.Φ.Μ. τότε θα επιστρέφεται ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «η επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών δεν δύναται να πραγματοποιηθεί».

• Επώνυμο/Επωνυμία (υποχρεωτικό πεδίο)

• Όνομα - Πατρώνυμο (υποχρεωτικά πεδία)

Τα πεδία αυτά συμπληρώνονται σε περίπτωση φυσικού προσώπου.

• Λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) / Επιβεβαίωση Λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

Τα πεδία είναι υποχρεωτικά εφόσον ήδη έχει επιλεγεί το πεδίο: «Αποστολή κωδικού με e-mail».

• Κινητό τηλέφωνο (μη υποχρεωτικό πεδίο)

• Κωδικός Λογαριασμού Τράπεζας (ΙΒΑΝ) (μη υποχρεωτικό πεδίο)

Η συμπλήρωση του πεδίου αυτού είναι αναγκαία σε περίπτωση που προκύψει επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

• Πρόσθετα Στοιχεία (μη υποχρεωτικό πεδίο)

Στο πεδίο αυτό ανάλογα με τον τύπο του παραβόλου μπορεί να ζητηθεί να συμπληρωθεί κάποια ειδική πληροφορία (π.χ. ο ΑΜΚΑ για το παράβολο γάμου)

Η Καταληκτική ημερομηνία ορίζεται αυτόματα από το σύστημα και εμφανίζεται στην Αίτηση Παραβόλου. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας ο κωδικός του e-Παραβόλου παύει να ισχύει.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ο ενδιαφερόμενος επιβεβαιώνει την Υποβολή Αιτήματος.

Πριν την επιβεβαίωση της οριστικής υποβολής του αιτήματος ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία του και στη συνεχεία να οριστικοποιήσει την υποβολή του αιτήματός του.

Με την οριστικοποίηση της υποβολής του αιτήματος εμφανίζονται στην οθόνη όλα τα στοιχεία του αιτήματος, ο μοναδικός κωδικός παραβόλου/πληρωμής και η καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία ο ενδιαφερόμενος δύναται να πληρώσει το σχετικό ποσό. Τα εν λόγω στοιχεία δύναται και να εκτυπωθούν, ενώ θα αποστέλλονται και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον αυτή έχει δηλωθεί.

Μετά την «Οριστική Υποβολή Αιτήματος» δεν είναι εφικτό να μεταβάλει τα στοιχεία της αίτησης του. Εξαίρεση αποτελεί το πεδίο του τραπεζικού του λογαριασμού, το οποίο συμπληρώνεται ή μεταβάλλεται από τον πολίτη κατά περίπτωση.

ΑΡΘΡΟ 3
Πληρωμή e-Παραβόλου

Ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει το αναλογούν ποσό στον φορέα είσπραξης που επιθυμεί γνωστοποιώντας τον μοναδικό ψηφιακό κωδικό (πληρωμή σε κατάστημα ή χρήση των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής που παρέχονται από τους φορείς είσπραξης).

Η εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.) συγκεντρώνει αυθημερόν από τους φορείς είσπραξης τις πληρωμές που αφορούν σε e-Παραβόλα και αποστέλλει στη Γ.Γ.Π.Σ. αναλυτικό αρχείο προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των πληρωμών με τα αντίστοιχα αιτήματα. Στην περίπτωση επιτυχούς ταυτοποίησης, η πληρωμή κρίνεται επιτυχής και το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών από την πληρωμή ενεργοποιείται ο κωδικός του e-παραβόλου προς χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση οι πληρωμές απορρίπτονται και ενημερώνεται η ΔΙΑΣ Α.Ε. για τις δικές της ενέργειες, προκειμένου να αποδοθούν τα εν λόγω χρηματικά ποσά στους δικαιούχους.

Σε περίπτωση πληρωμής του e-παραβόλου με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ. ο κωδικός αυτού ενεργοποιείται άμεσα προς χρήση.

Η καταβολή στους φορείς είσπραξης καθώς και η επιστροφή λόγω απόρριψης, πραγματοποιείται χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και ανεξαρτήτως εάν ο ενδιαφερόμενος τηρεί ή όχι λογαριασμό σ’ αυτούς.

ΑΡΘΡΟ 4
Κατάθεση e-Παραβόλου σε Υπηρεσία

Η κατάθεση του e-Παραβόλου από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια υπηρεσία πραγματοποιείται όπως κατά περίπτωση ορίζεται από την εκάστοτε υπηρεσία.

Η υπηρεσία όπου κατατίθεται το e-Παράβολο, προκειμένου να το αποδεχθεί και να ελέγξει την εγκυρότητά του, λαμβάνει από τη Γ.Γ.Π.Σ., κατόπιν σχετικού αιτήματός της, κωδικό πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TaxisNet, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1178/7.12.2010, ΑΔΑ41ΦΜΗ-ΤΛ(ΦΕΚΒ΄/9.12.10). Η διαδικασία υποβολής αιτήματος για χορήγηση κωδικού πρόσβασης δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους χρήστες σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική υπηρεσία. Σε περίπτωση απενεργοποίησης από τη Γ.Γ.Π.Σ. των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 της ανωτέρω απόφασης.

Για τον έλεγχο εγκυρότητας, η εφαρμογή του e-Παραβόλου διαθέτει οθόνη αναζήτησης, προβολής και διαχείρισης των e-παραβόλων καθώς και εκτυπώσεις ελέγχου.

Μετά τον σχετικό έλεγχο η υπηρεσία αποδέχεται το παράβολο και αυτό δεσμεύεται ώστε ν’ αποκλειστεί η εκ νέου χρήση του.

ΑΡΘΡΟ 5
Επιστροφή ποσού e-Παραβόλου

Α. Η εντολή επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών πραγματοποιείται, μέσω της εφαρμογής του e-Παραβόλου, από την αρμόδια υπηρεσία-λήπτη, η οποία αφού αναζητήσει τον μοναδικό κωδικό του e-Παράβολο, ελέγξει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, στη συνέχεια επιβεβαιώνει την επιστροφή του συνολικού ποσού ή την επιστροφή μέρους του ποσού, που έχει καταβληθεί.

Σε περίπτωση που η υπηρεσία-λήπτης δεν αποδεχτεί για οποιονδήποτε λόγο το παράβολο, ο ενδιαφερόμενος δύναται να το χρησιμοποιήσει στην ίδια υπηρεσία σε μεταγενέστερο χρόνο.

Β. Στον εγγεγραμμένο χρήστη, για τα πληρωμένα και μη δεσμευμένα e-παράβολα του, παρέχεται η δυνατότητα με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ., να υποβάλει αίτημα ολικής επιστροφής χρημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έκδοση του e-Παραβόλου δηλώθηκε τραπεζικός λογαριασμός και Α.Φ.Μ..

Γ. Η Γ.Γ.Π.Σ. για τους δικαιούχους επιστροφής των ανωτέρω (Α) και (Β) παραγράφων, συντάσσει μαγνητικά ατομικά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. (ανά δικαιούχο και Δ.Ο.Υ.) εφαρμοζόμενων αναλογικά των διατάξεων των άρθρων 90 και επ. του Νόμου 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α’) στα οποία θα αναγράφεται εκτός των άλλων και ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, εφόσον έχει δηλωθεί. Ακολούθως τα αποστέλλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. φορολογίας των δικαιούχων, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος για τυχόν οφειλές και ο συμψηφισμός αυτών και εν συνεχεία η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Στις περιπτώσεις που δεν έχει δηλωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, αυτός θα γνωστοποιείται από τον δικαιούχο με αίτηση του στη Δ.Ο.Υ., με τηλεομοιοτυπία (fax), με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) ή με κάθε άλλο μέσο.

ΑΡΘΡΟ 6
Απόδοση εισπραττομένων ποσών στο Δημόσιο

Εφόσον οι φορείς είσπραξης καθυστερούν με υπαιτιότητά τους την απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο των ποσών που εισέπραξαν, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης θα καταλογίζει τόκους υπερημερίας επί των ποσών αυτών. Εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΔΙΑΣ Α.Ε., το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει ως αποζημίωση ποσό ίσο με τον τόκο υπερημερίας, καταλογιζόμενο από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης. Η ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης για τέτοιες καθυστερήσεις θα γίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων.

Η απόφασή μας αυτή ισχύει από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Προς: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε αστυνομικός


Αστυνομικός έβαλε τέλος στη ζωή του με το υπηρεσιακό του περίστροφο πριν από λίγη ώρα στις τουαλέτες του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, στο χώρο των αφίξεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αυτόχειρας, ηλικίας 32 ετών, ήταν της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αποσπασμένος όμως από το 2005 στην ΕΥΠ.

Τον αστυνομικό βρήκε νεκρό μια καθαρίστρια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο 32χρονος ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Χτύπησε μοτοσυκλετιστή και τον εγκατέλειψε


Συνελήφθη χθες το πρωί στον Τύρναβο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, 46χρονος ημεδαπός, οδηγός Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου, που ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη...

Το περιστατικό συνέβη χθες τις απογευματινές ώρες στον Αμπελώνα Λάρισας, όταν το Ι.Χ.Επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 46χρονος, συγκρούστηκε με το δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 76χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου.
Στη συνέχεια, ο 46χρονος οδηγός διέφυγε με το όχημά του, εγκαταλείποντας το θύμα στον τόπο του ατυχήματος, όμως συνελήφθη σήμερα το πρωί και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου.


Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: Στοιχεία για τις συντάξεις


Στοιχεία για τον αριθμό των συνταξιούχων του Ελληνικού Δημοσίου και τα ποσά των συντάξεων (ακαθάριστα) που καταβάλλονται σε αυτούς την τελευταία οκταετία, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, το 2005 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 367.687 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ.

Το 2006 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 372.190 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ.

Το 2007 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 378.307 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 5,12 δισ. ευρώ.

Το 2008 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 392.471 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 5,99 δισ. ευρώ.

Το 2009 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 406.271 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,58 δισ. ευρώ.

Το 2010 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 413.246 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,24 δισ. ευρώ.

Το 2011 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 432.994 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,56 δισ. ευρώ.

Το 2012 ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 441.768 και η δαπάνη για συντάξεις ανήλθε σε 6,56 δισ. ευρώ.

Το 2013 ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 449.341 και η δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, σε 1.95 δισ. ευρώ (στοιχεία μέχρι και τον Απρίλιο του 2013).

Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΠΑ για νησιωτικές επιχειρήσεις


Τις 5.500 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις που θα λάβουν από 10.000 έως 30.000 ευρώ δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και δαπάνες επενδύσεων μέσω του νέου προγράμματος "Νησιωτική Επιχειρηματικότητα" το οποίο θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης ο οποίος γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα θα έχει επιτόκιο 2,8%, η εξόφλησή του θα μπορεί να γίνει μέσα σε 4 χρόνια, ενώ για νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους το δάνειο θα είναι άτοκο.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 70% του δανείου ενώ το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να το καλύπτει ο επενδυτής και αφορά είτε υφιστάμενες, είτε νέες, είτε υπό σύσταση εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος (ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά πρακτορεία, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού, μεταποίηση τοπικών προϊόντων, επιχειρήσεις τροφίμων κ.λπ.).

Τα κεφάλαια κίνησης θα δοθούν σε επιχειρήσεις με έδρα σε νησί για το οποίο αιτούνται το δάνειο, ενώ για τις επενδυτικές δαπάνες δεν απαιτείται έδρα το νησί αλλά η επένδυση να γίνει σε νησί.

Το πρόγραμμα αφορά μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, όπως διαμόρφωση χώρων, νέο λογισμικό, μηχανήματα, μισθούς, ενοίκια, κόστος εμπορευμάτων, κλπ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Γιώργος Γεροντούκος ανακοίνωσε ότι οι Τράπεζες που συνεργάζονται με το πρόγραμμα είναι Εθνική, Πειραιώς– ΑΤΕ, Αττικής, η Νέα Proton, η Παγκρήτια Συνεταιριστική, η Συνεταιριστική Ευβοίας και η Συνεταιριστική Χανίων.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεροντούκος αν και υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος εν τούτοις υπάρχει πρόβλεψη να συμπεριλαμβάνονται όλες οι δαπάνες από την 1η Φεβρουαρίου.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή μέχρι την πλήρη απορρόφηση του προγράμματος των 80 εκατ. ευρώ και η εκταμίευση πρέπει να γίνει μέχρι 31 Οκτωβρίου, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Πάντως και επιχειρήσεις οι οποίες θα προβούν σε διακανονισμό θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Σημειώνεται τέλος ότι είναι ανοικτά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις με μοναδική δέσμευση την εγγύηση ενός προσώπου και δεν περιλαμβάνονται λοιπά διαχειριστικά έξοδα σύμφωνα με τα αιτήματα των ΜΜΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικές χαρές για... κλάματα


Άκρως επικίνδυνες για τη σωματική ασφάλεια των μικρών παιδιών, παραμένουν οι παιδικές χαρές των δήμων, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με σπασμένα και σκουριασμένα όργανα, που δεν πληρούν ούτε καν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας, χωρίς φωτισμό, φύλαξη και συντήρηση.

Σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 10.000 παιδικές χαρές με τις περισσότερες να έχουν σοβαρές ελλείψεις και πολλές κακοτεχνίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων ο οποίος έχει 130 παιδικές χαρές εκ των οποίων οι μισές δεν είναι πιστοποιημένες.

Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα αναμένεται να διατηρηθεί και στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον, καθώς δόθηκε διετής παράταση στους δήμους ώστε να τις συμμορφώσουν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η αρχική προθεσμία για την αναμόρφωση των παιδικών χαρών, έληξε στο τέλος του 2012. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από εκατοντάδες αιτήματα των δήμων που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων, έδωσε παράταση στους ΟΤΑ να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι τις 31/12/2014.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές και τα παιδιά θα εξακολουθούν να παίζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος κατέγραψε μέσα σε ένα χρόνο 777 περιστατικά τραυματισμών παιδιών, σε παιδικές χαρές της Αττικής. Οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε παιδικές χαρές της περιφέρειας, ωστόσο και στην Αττική το ποσοστό των κακοτεχνιών είναι μεγάλο.

Εκτός από την έλλειψη ασφάλειας, τα όργανα που διαθέτουν είναι χωρίς τις εγκεκριμένες κρατικές προδιαγραφές που ορίζει η Διεύθυνση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Έτσι και στις περιπτώσεις που οι κούνιες, οι τραμπάλες ή οι τσουλήθρες φαίνονται καινούργιες, ενδέχεται να είναι κατασκευασμένες από επικίνδυνα υλικά.

Σπασμένα ξύλα, σωλήνες που εξέχουν, κολόνες φωτισμού που είναι προσβάσιμες στα παιδιά και επιπροσθέτως έδαφος ακατάλληλο, που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λαχανόκηποι για άνεργους


Τσάπες, τσουγκράνες και φυτά θα πιάσουν από αύριο στα χέρια οι πρώτοι 32 δικαιούχοι στους οποίους θα παραχωρηθούν αντίστοιχα τμήματα λαχανόκηπων στην περιοχή των Πεύκων, στο δήμο Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Οι δημοτικοί λαχανόκηποι εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου "Κοινωνικές Δομές κατά της φτώχειας στο δήμο Νεάπολης - Συκεών". Η διανομή θα γίνει στις 7 το απόγευμα παρουσία του δημάρχου, Σίμου Δανιηλίδη, και αντιδημάρχων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη διανομή των λαχανόκηπων στην περιοχή των Συκεών.

Συνολικά, στις δύο περιοχές, προβλέπεται να εξυπηρετηθούν εκατό άνεργοι και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Στους δημοτικούς λαχανόκηπους οι καλλιέργειες θα γίνονται μόνο με βιολογικές μεθόδους.

Στους δικαιούχους ωφελούμενους δημότες παραχωρείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, η χρήση κηπαρίων των 50 τ.μ. για την καλλιέργεια λαχανικών με δική τους φροντίδα, με την καθημερινή καθοδήγηση και υποστήριξη γεωπόνου.

Ο δήμος αναλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την παροχή νερού για δωρεάν άρδευση, σπόρων και καλλιεργητικών εργαλείων, την περίφραξη, φωταγώγηση και φύλαξη του χώρου. Μοναδική υποχρέωση των ωφελούμενων είναι η προσφορά του 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Εβδομάδα υγείας στο Δήμο Μαραθώνα


Ο Δήμος Μαραθώνος στο πλαίσιο εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας» υλοποιεί το πρόγραμμα «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ» από 27 έως 31 Μαΐου 2013...

Σκοπός του προγράμματος είναι ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος σε όσους κατοίκους το επιθυμούν ή το έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα είναι πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνος με ευγενική χορηγία των Ιατρών που συμμετέχουν.

Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση:






Διαβάστε περισσότερα...

«Τη σήκωσα και την πέταξα επειδή φώναζε»


«Τη σήκωσα και την πέταξα επειδή φώναζε», είπε στην Αστυνομία ο 17χρονος Αφγανός που ξεσήκωσε το πανελλήνιο από την βίαιη επίθεσή του κατά μιας 20χρονης φοιτήτριας την οποία πέταξε από παραλιακό τοιχίο 8 μέτρων όταν αυτή αρνήθηκε να του δώσει την τσάντα της.

Το βίαιο περιστατικό έγινε χθες γύρω στις 02.30 τα ξημερώματα στα Μουράγια, κοντά στο Μουσείο του Διονυσίου Σολωμού. Η νεαρή κοπέλα είχε βγει με συμφοιτήτριές της και κάποια στιγμή, όταν βρέθηκε μόνη της, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον δράστη. Αυτός της επιτέθηκε και της άρπαξε την τσάντα, η 20χρονη όμως προσπάθησε να αντιδράσει και άρχισε να καλεί σε βοήθεια.

«Τη σήκωσα και την πέταξα επειδή φώναζε», είπε στην Αστυνομία ο Αφγανός προσθέτοντας πως φοβήθηκε γιατί την ώρα της επίθεσης αντιλήφθηκε φώτα αυτοκινήτου και δεν ήθελε να γίνει αντιληπτός. Έτσι, σήκωσε την άτυχη κοπέλα από τη μέση και την έριξε από τα κάγκελα στο κενό μαζί με την τσάντα της. Ευτυχώς η κοπέλα έπεσε σε μια μικρή αμμουδιά και δεν έχασε τη ζωή της, όμως φέρει βαριές σωματικές κακώσεις - κάταγμα στο χέρι, τραύματα στο πρόσωπο και εκδορές σε όλο της το σώμα. Τραυματισμένη η φοιτήτρια κατάφερε και σύρθηκε έως τον παραλιακό δρόμο και ζήτησε βοήθεια.

Όταν έφθασε η Αστυνομία, διατηρούσε ακόμη τις αισθήσεις της και έδωσε την περιγραφή του δράστη. Έτσι, οι Αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τον αλλοδαπό, ο οποίος ομολόγησε.





Διαβάστε περισσότερα...

Η Θήβα κοντά στις γυναίκες-θύματα βίας


Από τις 14 Μαΐου 2013 ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Θηβαίων, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης 1 Ψυχολόγου και 1 Κοινωνιολόγου για το σκοπό αυτό.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και προς όφελος των γυναικών και των παιδιών τους σε περιφερειακό επίπεδο.

Επιπλέον, το Κέντρο συνιστά υπηρεσίες πρώτης γραμμής, οι οποίες καλύπτουν την ανάγκη υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες- θύματα έμφυλης βίας, αλλά και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας εδρεύει στο Δήμο Θηβαίων και συγκεκριμένα στον χώρο κυρίας χρήσης στην πρώτη στάθμη του κτιρίου του Δημαρχείου Θήβας και οι υπηρεσίες που παρέχει δωρεάν είναι οι ακόλουθες:

-Η ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας (κυρίως ενδοοικογενειακή βία και trafficking) και των παιδιών τους.

-Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

-Η ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

-Η συμβουλευτική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση των θυμάτων.

Σημειώνεται, ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης ενός ακόμη στελέχους ειδικότητας Νομικού, η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου σε ένα μήνα.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στον χώρο κυρίας χρήσης στην πρώτη στάθμη του κτιρίου του Δημαρχείου Θήβας (Κύπρου 3, Θήβα), από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 – 17:00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2262089574, 2262089576 (Υπεύθυνες: κ. Ζαχαρούλα Κυριακάκη και κ. Κλημή Πυρένη).



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλονται 100.000 συντάξεις


Αναστέλλεται η πληρωμή 100.000 συντάξεων γι' αυτό το μήνα, καθώς οι δικαιούχοι τους δεν συμπλήρωσαν ή δεν διόρθωσαν τα λάθη που εντοπίστηκαν στο ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

Την ίδια στιγμή έρχεται, για πρώτη φορά, ψαλίδι σε 25.000 διπλοσυνταξιούχους και στο σύνολο των συντάξεων που λαμβάνουν, καθώς μέχρι τώρα δεν είχε γίνει εφικτή η διασταύρωση των στοιχείων τους.

Η καταληκτική προθεσμία για να διορθωθούν τα λάθη με τους ΑΜΚΑ και τους ΑΘΜ έληξε στις 9 Μαΐου. Ο τελικός αριθμός, όμως με τις συντάξεις που έχουν λάθη ή άκυρα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ οριστικοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή 31 Μαΐου περίπου 100.000 συντάξεις (ΙΚΑ, Δημοσίου και άλλων Ταμείων) δεν θα πληρωθούν.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να πάνε οι ίδιοι στα Ταμεία τους και από εκεί να εισπράξουν τα χρήματά τους (σ.σ σχετικές οδηγίες αναμένονται από το υπουργείο Εργασίας ή από τα Ταμεία).

Το γεγονός είναι ότι περίπου 100.000 συνταξιούχοι θα υποστούν νέα ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη σύντομα και πάντως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Όσοι δεν προλάβουν ή δεν τα καταφέρουν δεν θα πληρωθούν ούτε τον επόμενο μήνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

S.O.S για τα προβλήματα των TEI


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι καθηγητές των ΤΕΙ, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και επισημαίνουν ότι αν δεν λυθούν, τα ΤΕΙ δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν..

Η Ομοσπονδία των Καθηγητών ΤΕΙ με ανακοίνωσή της ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και αναφέρονται λεπτομερώς στα προβλήματα μεταξύ των οποίων αναφέρουν:

«Τη νέα μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Τη συνεχή μείωση των προϋπολογισμών, το πάγωμα των προσλήψεων νέων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού και τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο «Αθηνά» που όπως φοβούνται οι καθηγητές, οδηγούν τα τμήματα των ΤΕΙ, με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό, με τελικό διαφαινόμενο αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, την κατάργησή τους, κλπ».

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των καθηγητών των ΤΕΙ, συνεδρίασαν πριν από τρεις ημέρες και συζήτησαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα Ιδρύματα, με αφορμή και τη νέα μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράθυρο για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων


Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο παράτασης στην καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης...

Όπως επισημαίνει, εάν χορηγηθεί παράταση, τούτο θα γίνει για μία και μόνη φορά, ενώ ήδη καλύπτονται όλες οι εκκρεμότητες που ακόμη υφίστανται αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος προηγουμένου έτους. "Ακόμη και στην περίπτωση που απαιτηθεί, η παράταση θα είναι για μια και μόνη φορά", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, το βιβλίο οδηγιών για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης θα αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα του TaxisNet, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα χορηγούν βεβαιώσεις για τα Ασφαλιστικά Ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ, που ήδη αναρτούν τα σχετικά στοιχεία στο διαδίκτυο, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με το τραπεζικό σύστημα αναφορικά με το ζήτημα των βεβαιώσεων για τους τόκους έως 250 ευρώ, των τραπεζικών καταθέσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτριες Κύπρος-Ελλάδα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας



Τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Κύπρο και στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ σε τιμές αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα έχει το δεύτερο ακριβότερο φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 6,6%, έναντι 15% στην Ελλάδα, ενώ το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 10,3% για τα νοικοκυριά στην ΕΕ, (δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για την Ελλάδα).

Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, καταγράφηκε στην Κύπρο (21%), στην Ελλάδα (15%), στην Ιταλία (11%), στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία (10%), στη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Πολωνία (9%). Μείωση των τιμών παρατηρήθηκε στη Σουηδία (-5%), Ουγγαρία (-2%), στη Φιλανδία (-1%), ενώ οι τιμές παραμένουν σταθερές στη Δανία και τη Μάλτα.

Εκπεφρασμένες σε ευρώ, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ήταν χαμηλότερες στη Βουλγαρία (9,6 ευρώ ανά 100 kWh), στη Ρουμανία (10,8), στην Εσθονία (11,2) και υψηλότερες στη Δανία (29,7), στην Κύπρο (29,1), στη Γερμανία (26,8) και στην Ιταλία (23). Κατά μέσο όρο στην ΕΕ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 19,7% ευρώ ανά 100 kWh, έναντι 14,2 ευρώ ανά 100 kWh στην Ελλάδα.

Σε τιμές αγοραστικής δύναμης, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά ήταν πιο χαμηλό στη Φινλανδία (12.7 PPS ανά 100 kWh) , στη Γαλλία (13), στο Λουξεμβούργο (14), στη Σουηδία (15,5) και στην Ελλάδα (15,7) και υψηλότερο στην Κύπρο (32,9), στη Γερμανία και στην Πολωνία (25,9), στην Πορτογαλία και στην Ουγγαρία (25,5).

Το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2011, το κόστος του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στη Λετονία (21%), στην Εσθονία (19%) και στη Βουλγαρία (18%) και τη μεγαλύτερη μείωση στη Σλοβενία (-8%).

Εκπεφρασμένες σε ευρώ, οι τιμές του φυσικού αερίου, κατά μέσο όρο, ήταν χαμηλότερες στη Ρουμανία (2,7 ευρώ ανά 100 kWh), στη Σλοβακία (5,1) και στην Εσθονία (5,2). Οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σουηδία (12,7), στη Δανία (10,8) και στην Ελλάδα (10,2).

Σε τιμές αγοραστικής δύναμης, το κόστος του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά ήταν πιο χαμηλό στο Λουξεμβούργο (4,9 PPS ανά kWh), στη Μ. Βρετανία (5,3), τη Ρουμανία (5,5), τη Γαλλία (6,1) και την Ιρλανδία (6,2). Το υψηλότερο κόστος σημειώθηκε στη Βουλγαρία (12,3), στην Ελλάδα (11,3), στην Πορτογαλία (10,6), στην Ουγγαρία (10,4), στην Ισπανία και στη Λιθουανία (10).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...