Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΕΣΑμεΑ: Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27.05.2013
Επανεκλέχτηκε στο EDF πρόεδρος ο Ι. Βαρδακαστάνης

Στις 25-26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του EDF(European Disability Forum, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκπροσώπους από τις οργανώσεις- μέλη του από όλη την Ευρώπη. Η φετινή συνάντηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση των ατόμων με αναπηρία εν μέσω της οικονομικής κρίσης, καθώς και στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UN CRPD) σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πραγματοποιήθηκαν επίσης οι εκλογές για τα όργανα του EDF: Στην προεδρεία επανεκλέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνη, ο οποίος ηγείται του Φόρουμ από το 1999, ενώ στην Εκτελεστική Γραμματεία του Φόρουμ εκλέχτηκε ο Γιάννης Γιάλλουρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών!

Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται επίσης από τους :Gunta Anca από το Εθνικό Συμβούλιο Λετονίας και Donata Vivanti από την Οργάνωση Autism Europe, αντιπρόεδροι, Rodolfo Cattani από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών, γραμματέας, και Pat Clarke από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ Ιρλανδία, ταμία.

Ο κ. Βαρδακαστάνης καλωσόρισε και χαιρέτησε τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κινήματος. «Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες που άνοιξαν το δρόμο σε μια καλύτερη εποχή για τα άτομα με αναπηρία. Σήμερα, σε καιρούς κρίσης, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ακόμα και όταν η κρίση θα έχει τελειώσει, οι επιπτώσεις της κρίσης θα εξακολουθήσουν να είναι μαζί μας για πολλά χρόνια. Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία προστατεύονται και μια κοινωνική διέξοδος από την κρίση θα βρεθεί. Η κρίση δεν θα πρέπει να αφαιρέσει τα επιτεύγματα που έχουμε σημειώσει όλα αυτά τα χρόνια. Και το αναπηρικό κίνημα είναι εδώ ενωμένο και με μια φωνή για να υπενθυμίσει στους ηγέτες της ΕΕ ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για εμάς χωρίς εμάς».

Η Γενική Συνέλευση άνοιξε με ομιλίες των: Φωτεινή Ζαφειροπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ, γ.γ. Πρόνοιας Έφη Μπέκου, Shuaib Chalklen, Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για την Αναπηρία, Nawaf Kabbara, Πρόεδρο της Αραβικής Οργάνωσης των Ατόμων με Αναπηρία και Klaus Lachwitz, πρόεδρο της Inclusion International, εκ μέρους της IDA (International Disability Alliance - Παγκόσμια Οργάνωση Αναπηρίας).

Συζητήθηκαν:

• Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD): οι εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν εθνικές περιπτώσεις σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 33 για την «Εθνική εφαρμογή και την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων προς την Επιτροπή του ΟΗΕ». Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ παρουσίασε επίσης το έργο που πραγματοποιείται για την προώθηση της CRPD και την κατάσταση στην Αφρική.

• Η κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους των οργανώσεων μελών του EDF από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Παράλληλα εγκρίθηκε και η τελική έκθεση του Παρατηρητηρίου του Φόρουμ σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης και η θέση του Φόρουμ για την Κοινωνική Διάσταση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο του 2013.

Ένας κοινωνικός τρόπος εξόδου από την κρίση

Η συμμετοχή των πολιτών είναι η απαραίτητη βάση της δημοκρατίας και μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, το αναπηρικό κίνημα υιοθέτησε θέση για την κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ σε ένα στρατηγικό σχέδιο για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην έξοδο από την κρίση. Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα ζητά:

- Αναθεώρηση και ανάπτυξη νέων μέσων πολιτικής με ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με αναπηρία, παροχή μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε κοινωνικά μέτρα για τη συμμετοχή και την ανεξάρτητη διαβίωση, όπως στον τομέα της στέγασης, της υγείας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης

- Πραγματοποίηση επενδύσεων για την προσβασιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος ως ένα αποτελεσματικό μέσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ

- Δημιουργία πολιτικών για εθνικά προγράμματα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών προτάσεων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία ως πολίτες σε ισότιμη βάση με τον γενικό πληθυσμό.

- Συμμετοχή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία της κατασκευής των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων.

- Ειδικές εκδόσεις ανά χώρα συστάσεων για την βελτίωση της κατάστασης για τα άτομα με αναπηρία.

- Διάθεση επαρκούς χρηματοδότησης για τις τρέχουσες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξασφάλιση ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν θα δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια στα τα άτομα αναπηρία.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 101 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.