Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΕΣΠΑ για νησιωτικές επιχειρήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις 5.500 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις που θα λάβουν από 10.000 έως 30.000 ευρώ δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και δαπάνες επενδύσεων μέσω του νέου προγράμματος "Νησιωτική Επιχειρηματικότητα" το οποίο θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης ο οποίος γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα θα έχει επιτόκιο 2,8%, η εξόφλησή του θα μπορεί να γίνει μέσα σε 4 χρόνια, ενώ για νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους το δάνειο θα είναι άτοκο.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 70% του δανείου ενώ το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να το καλύπτει ο επενδυτής και αφορά είτε υφιστάμενες, είτε νέες, είτε υπό σύσταση εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος (ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά πρακτορεία, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού, μεταποίηση τοπικών προϊόντων, επιχειρήσεις τροφίμων κ.λπ.).

Τα κεφάλαια κίνησης θα δοθούν σε επιχειρήσεις με έδρα σε νησί για το οποίο αιτούνται το δάνειο, ενώ για τις επενδυτικές δαπάνες δεν απαιτείται έδρα το νησί αλλά η επένδυση να γίνει σε νησί.

Το πρόγραμμα αφορά μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, όπως διαμόρφωση χώρων, νέο λογισμικό, μηχανήματα, μισθούς, ενοίκια, κόστος εμπορευμάτων, κλπ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Γιώργος Γεροντούκος ανακοίνωσε ότι οι Τράπεζες που συνεργάζονται με το πρόγραμμα είναι Εθνική, Πειραιώς– ΑΤΕ, Αττικής, η Νέα Proton, η Παγκρήτια Συνεταιριστική, η Συνεταιριστική Ευβοίας και η Συνεταιριστική Χανίων.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεροντούκος αν και υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος εν τούτοις υπάρχει πρόβλεψη να συμπεριλαμβάνονται όλες οι δαπάνες από την 1η Φεβρουαρίου.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή μέχρι την πλήρη απορρόφηση του προγράμματος των 80 εκατ. ευρώ και η εκταμίευση πρέπει να γίνει μέχρι 31 Οκτωβρίου, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Πάντως και επιχειρήσεις οι οποίες θα προβούν σε διακανονισμό θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Σημειώνεται τέλος ότι είναι ανοικτά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις με μοναδική δέσμευση την εγγύηση ενός προσώπου και δεν περιλαμβάνονται λοιπά διαχειριστικά έξοδα σύμφωνα με τα αιτήματα των ΜΜΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.