Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Επίσημα οι θηλές είναι ερωτογενής ζώνη για τις γυναίκες



Ιατρική έρευνα το επιβεβαίωσε.

Όταν οι θηλές των γυναικών διεγείρονται, το νευρικό σήμα καταλήγει ακριβώς στο ίδιο σημείο του εγκεφάλου, όπως όταν προκαλείται διέγερση στα γεννητικά τους όργανα.

Απεικονίσεις των γυναικείων εγκεφάλων όταν αυτές βρίσκονταν σε διέγερση, έδειξαν ότι οι θηλές απασχολούσαν το ίδιο σημείο του εγκεφάλου, με αυτά των γεννητικών τους οργάνων.

Ανεξάρτητα από το που προερχόταν το νευρικό σήμα και στις δύο περιπτώσεις η ίδια περιοχή «φωτιζόταν» στις απεικονίσεις.

Η έρευνα έτσι επιβεβαιώνει, για πρώτη φορά κάτι που πολλές γυναίκες έχουν βιώσει, και που ακόμα οι άντρες δεν φαινόταν να πιστεύουν, ότι δηλαδή οι θηλές είναι μια ιδιαίτερα ερωτογενής ζώνη.
Οι απεικονίσεις έδειξαν περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούντο κατά την διάρκεια της διέγερσης, οι οποίες έμοιαζαν με ένα «τσαμπί» από σταφύλια στον έσω παράκεντρο λοβό, το οποίο βρίσκεται στη μέση και στο πάνω μέρος του εγκεφάλου.


Το ίδιο σημείο επίσης φωτίζεται και στην αντίστοιχη περίπτωση στους άντρες.

Η γιατρός Komisaruk δήλωσε πως αν και είναι σχετικά απίθανο, υπάρχει μία ακόμα εξήγηση. Ότι οι θηλές είναι ερωτογενής ζώνη για τις γυναίκες και θα μπορούσε να σχετίζεται και με τον θηλασμό.

Κατά την διέγερση των θηλών, απελευθερώνεται η ορμόνη, ωκυτοκίνη, που φυσιολογικά εκκρίνεται κατά την γέννα και προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα.

Το ερευνητικό κέντρο Rutgers ελπίζει στην καλύτερη κατανόηση του γυναικείου οργασμού,και των γενικότερων εγκεφαλικών λειτουργιών.

Εξάλλου αν αποκρυπτογραφήσουμε το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση της ευχαρίστησης και της απόλαυσης, να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη, το άγχος και τον εθισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν προορίζεται για κέντρο υποδοχής μεταναστών η Παιδόπολη



Διαβεβαιώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Τη διαβεβαίωση ότι η Παιδόπολη της Αγριάς δε θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών ή Κέντρο Κράτησης παράνομων αλλοδαπών, έδωσε στο βουλευτή Μαγνησίας του ΛΑΟΣ, Παύλο Μαρκάκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο υπουργός απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή για το θέμα της αξιοποίησης της Παιδόπολης, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από δηλώσεις αντιδημάρχου Βόλου, ότι φήμες ήθελαν το Υπουργείο να μετατρέπει το χώρο σε κέντρο υποδοχής ή κράτησης μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπουτσής, απαντώντας στον κ. Μαρκάκη, αναφέρει τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα (19-05-2011), ανακοινώθηκαν οι χώροι για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και Κέντρων Κράτησης παράνομων αλλοδαπών σε περιοχές της Αττικής, του Έβρου και του Βορείου Αιγαίοπυ, καθώς και της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Σημειώνεται, πάντως, ότι το κτίριο της Παιδόπολης Αγριάς Βόλου, δεν περιλαμβάνεται στους ανακοινωθέντες χώρους, για τη μετατροπή του σε ΚΕΠΥ μεταναστών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το αίτημα παραχώρησης των εν λόγω κτιρίων, για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, σας ενημερώνουμε ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας, καθόσον οι εν λόγω εγκαταστάσεις ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».


Διαβάστε περισσότερα...

Από τις 3 Αυγούστου, θα λειτουργήσουν οι θερινές κατασκηνώσεις ΑμεΑ Νέας Περάμου

ΟΙ ΣΚΟΠΕΛΟΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΙ ΕΤΣΙ… 

Δήμος Παγγαίου και Μιχάλης Τιμοσίδης, έκαναν τεράστιες προσπάθειες ώστε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί και φέτος και ευτύχησαν να τις δουν να δικαιώνονται.




Χάρη στις προσπάθειες του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, αλλά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε χρόνο ρεκόρ από τον Δήμο Παγγαίου, θα λειτουργήσουν και φέτος οι θερινές κατασκηνώσεις ΑμεΑ, στη Νέα Πέραμο. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Νομού Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας, την περασμένη Παρασκευή είχε επαφές με τον δήμο Παγγαίου, όπου επιβεβαίωσε πως οι απαιτούμενες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και ως εξ τούτου οι θερινές κατασκηνώσεις για τα ΑμεΑ στη Νέα Πέραμο, θα τεθούν σε λειτουργία από τις 3 Αυγούστου. «Θα λειτουργήσουν δυο κατασκηνωτικές περίοδοι των δέκα ημερών, 3 με 13 Αυγούστου και 14 με 24 Αυγούστου. Σε κάθε περίοδο θα φιλοξενηθούν περίπου 300 άτομα με τους συνοδούς τους, δηλαδή σύνολο 600 άτομα» εξήγησε ο ίδιος.

Ο δήμος Παγγαίου ενημερώθηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει, ενώ είχε προηγηθεί η καίρια παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, ώστε όλα να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες και να ξεμπλοκάρει η υπόθεση. Στις κατασκηνώσεις Νέας Περάμου θα φιλοξενηθούν ΑμεΑ τόσο από τον Νομό Καβάλας όσο και από όμορους νομούς. Μπορεί η περιοχή μας να βρέθηκε σε ευνοϊκή «συγκυρία», δεν συνέβη όμως το ίδιο και με άλλες κατασκηνώσεις ΑμεΑ που φέτος έβαλαν λουκέτο, όπως αυτές του Λιτόχωρου Κατερίνης, της Λεπτοκαρυάς, του Στόμιου, της Νεράϊδας Καρδίτσας, της Πορταριάς Μαγνησίας, της Πεύκης Τρικάλων, του Αγίου Δημητρίου Λάρισας κτλ.

Το ζήτημα ωστόσο που τίθεται από εδώ και πέρα, είναι πως θα γίνει η επιλογή των ΑμεΑ που θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις. Με δεδομένο ότι οι κατασκηνώσεις έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους από τέλη Ιουνίου, έχουν ήδη χαθεί τρεις με τέσσερις περίοδοι, με τον αντίστοιχο αριθμό δικαιούχων. Με άλλα λόγια, μένουν εκτός θερινών κατασκηνώσεων χιλιάδες ΑμεΑ, διότι περιορίστηκε η διάρκειά τους. Η επιλογή των φιλοξενούμενων είναι υπό την ευθύνη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ), η οποία τώρα θα βρεθεί στη δύσκολη θέση της επιλογής. Άγνωστο είναι το ποια κριτήρια θα ισχύσουν για την επιλογή και αν θα τεθούν οικονομικές ή άλλες παράμετροι.


Αναστασία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
evdoanap@yahoo.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Δ. Τριανταφυλλόπουλος: Ο "Καλλικράτης" της "ζητιανιάς"...για το "Βοήθεια στο Σπίτι"!

Παρέμβαση του πολιτευτή της ΝΔ για τους 15 εργαζόμενους της Αιγιάλειας που είναι απλήρωτοι.



Για "αρνητικά επακόλουθα της προχειρότητας στην διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη", που αποδεικνύεται ότι στήθηκε δίχως την κατάλληλη προετοιμασία των πρώην δήμων, έλλειψη ενημέρωσης και πάνω απ' όλα της ανάλογης προετοιμασίας, με άδικα θύματα δομές και υπαλληλικό προσωπικό των ΟΤΑ", κάνει λόγο, ο Α' Επιλαχών Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος. Aφορμή της παρέμβασής του είναι η εξ' κατάσταση που παραδειγματικά παρατηρείται σ' έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Πελοποννήσου -το νέο Δήμο Αιγιάλειας - αφού από τις αρχές του 2011, όλες οι εργαζόμενες στο Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", παραμένουν απλήρωτες εν μέσω οικονομικών αδιεξόδων και εργασιακής ασφυξίας.

Ο Αχαιός Πολιτευτής, καταγγέλλει, "προβληματική εκκίνηση του νέου πλαισίου λειτουργίας των νέων δήμων, χωρίς οι προηγούμενοι Δήμαρχοι ν' αντιληφθούν έγκαιρα το τι πρέπει να πράξουν", με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση προγραμμάτων να παραμένει μετέωρη και πολλοί υπάλληλοι να έχουν μπλέξει μεταξύ γραφειοκρατίας και οικονομικής δυστοκίας, προκειμένου να λάβουν τα προς το ζειν κι ενώ προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους με ειδικό και ευαίσθητο αντικείμενο.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, αναφερόμενος στις "15" εργαζόμενες στο "Βοήθεια στο Σπίτι" της Αιγιάλειας, τάσσεται αναμφίβολα στο πλευρό των υπαλλήλων που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, επιτιθέμενος στην ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών επειδή από την μία μιλά για "μεγάλο κατόρθωμα διοικητικό, με το Καλλικράτη", την ώρα όμως που στις περιοχές Αιγείρας, Ακράτας Διακοπτού, Συμπολιτείας και Αιγίου οι εργαζόμενες είναι απλήρωτες για όλο το 2011 και κάποιες έχουν χρωστούμενα από το 2010 (μισθούς- Δώρα Πάσχα- Αδείας).

Επιπλέον, ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, που τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τις απεργούς υπαλλήλους, καλεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συνεργαστεί πρακτικά και άμεσα με τους δήμους και να επιτύχει τη συναίνεση του αρμοδίου υπουργείου για λιγότερο "δαιδαλώδεις" διαδικασίες και επίσπευση χρηματοδοτικών εγκρίσεων, ώστε να γίνουν οι πληρωμές και το εξίσου σημαντικό, να συνεχισθεί απρόσκοπτα το έργο υπέρ ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ και ανήμπορων κοινωνικών ομάδων, που γι 'αυτούς είναι "αποκούμπι".

Παράλληλα θα πρέπει, σε δεύτερη φάση να διασφαλιστούν τα αναγκαία μεταφορικά - και άλλα - μέσα, όπως και η περαιτέρω διασφάλιση του θεσμού, ώστε οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νοσηλευτές και Οικογενειακοί Βοηθοί να μην βρίσκονται διαρκώς "στον αέρα", αλλά να εργάζονται με ζήλο και βεβαιότητα για το μέλλον τους.

Ο Επ. Βουλευτής, δήλωσε, μεταξύ άλλων, για το θέμα:

" Όταν ένα συντεταγμένο κράτος δεν μπορεί να κρατήσει σε ισορροπίες δομές και κοινωνικές παροχές, αλλά μετατρέπει καλούς εργαζόμενους σε "ζητιανιά, τότε αυτό το κράτος χρειάζεται πρώτα αυτό αλλαγές. Η έλλειψη σοβαρότητας, ευθύνης και σχεδιασμού αυτής της κυβέρνησης δεν έχει πάτο, αφού πάντα προτιμά για το "φαίνεσθαι" να μεταρρυθμίζει τάχα κάτι, αλλά κατ' ουσία να μην οχυρώνει λειτουργίες του, με οδυνηρά αποτελέσματα σε πρόσωπα και έργο προσφοράς, όπως στο "Βοήθεια στο Σπίτι", που δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ως δομή χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε".


Διαβάστε περισσότερα...

Άγιος Νικόλαος: «Α΄ φάση της μελέτης Ανάπλασης της Περιοχής Μύλος»



Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011, στις 11.00 το πρωί στο γραφείο Δημάρχου, θα γίνει η παρουσίαση της πρότασης «Α’ φάση της Μελέτης Ανάπλασης της Περιοχής Μύλος Αγ. Νικολάου» από τη σύμπραξη των μελετητών «Βλάσιο Καραγιάννη, Ευστάθιο Τζουανάκη και Φραϊδάκη Δημήτριο». Η συνολική έκταση της περιοχής που πρόκειται να μελετηθεί είναι 1.300 m2.

Η συνοικία του Μύλου βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου δίπλα στην θάλασσα και δεσπόζει στην περιοχή ενώ περικλείεται από την ακτή της Κιτροπλατείας, την παραθαλάσσια Ακτή Θεμιστοκλέους και το Λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Η μελέτη περιλαμβάνει ειδική αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης της περιοχής με προσδιορισμό των υλικών πλακόστρωσης, μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (μελέτη φωτισμού και άλλων εγκαταστάσεων), φυτεύσεις κοινόχρηστων χώρων και πρόβλεψη αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, καλάθια απορριμμάτων, βρύσες κ.λπ.

Περιλαμβάνονται επίσης κατασκευή πεζοδρομίων με ασφαλείς προσβάσεις για πεζούς και ΑΜΕΑ, πρόβλεψη χώρων στάθμευσης καθώς και αναπλάσεις πλατειών – πλατωμάτων.



Πηγή: http://www.cna.gr



------------------------------
Άγιος Νικόλαος: Παρουσίαση πρότασης «Α΄φάση της μελέτης Ανάπλασης της περιοχής Μύλος»




Η παρουσίαση της πρότασης «Α’ φάση της Μελέτης Ανάπλασης της Περιοχής Μύλος Αγ. Νικολάου » πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011, στο Δήμο Αγίου Νικολάου από τη σύμπραξη των μελετητών «Βλάσιο Καραγιάννη, Ευστάθιο Τζουανάκη και Φραϊδάκη Δημήτριο» παρουσία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη, του Αντιδημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Κερούλη Μιχάλη, της Διευθύντριας Πολεοδομίας κ. Σόνιας Αλέξη, του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Βασίλη Κοζυράκη, του ειδικού συμβούλου – Πολ. Μηχανικού κ. Καναβάκη Σταύρου, του προϊστάμενου του τμήματος μελετών κ. Κωστή Αγγελάκη, της Μηχανικού του Δήμου κ. Μαρίας Πρατσινάκη και των εκπροσώπων της Ομάδας του μελετητικού γραφείου κ. Γαλιάκη Άννα κ. Κοντακτσή Σταυρούλα.

Μετά από την παρουσίαση των προτάσεων της «Πρώτης φάσης της μελέτης ανάπλασης της περιοχής Μύλος» από εκπροσώπους της ομάδας των μελετητών έγιναν οι κάποιες παρατηρήσεις και δόθηκαν κατευθύνσεις σύμφωνα με τα τεχνικά δεδομένα της μελέτης τα οποία αφορούν κυρίως την ασφαλή κίνηση των πεζών, των ΑΜΕΑ, των τροχοφόρων αλλά και την οργανωμένη στάθμευση των αυτοκινήτων με στόχο την βελτίωση, σε μεγάλο βαθμό, του κυκλοφοριακού.

«Η συνοικία του Μύλου βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου δίπλα στην θάλασσα και δεσπόζει στην περιοχή ενώ περικλείεται από την ακτή της Κιτροπλατείας, την παραθαλάσσια Ακτή Θεμιστοκλέους και το Λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Η ανάπλαση της περιοχής Μύλος έχει σκοπό την αναβάθμιση των υφιστάμενων κοινόχρηστων εκτάσεων και τη δημιουργία νέων λειτουργικών χώρων με σύγχρονη αισθητική ώστε η περιοχή να γίνει πιο ελκυστική» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουνενάκης.

Η εν λόγω μελέτη καλείται να καλύψει συγκεκριμένες απαιτήσεις του Δήμου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής οι οποίες αφορούν :

Τη δημιουργία και ανακατασκευή πεζοδρομίων ασφαλούς κυκλοφορίας
Προτεραιότητα στον πεζό και στη δημιουργία προσβάσεων ΑΜΕΑ γιατί υπάρχουν δυσκολίες λόγω των έντονων υψομετρικών διαφορών, των πολλών σκαλοπατιών και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής.


  • Την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης προσπέλασης των οχημάτων και την επαρκή στάθμευση των αυτοκινήτων
  • Την τοποθέτηση φωτισμού για ασφαλή πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους
  • Αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων με φύτευση πράσινου και λουλουδιών
  • Ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής όπως είναι ο Μύλος και τα καταφύγια
  • Διαμόρφωση και ογκοπλαστική μορφολογική αισθητική των σκαλοπατιών που είναι σημείο αναφοράς της πόλης του Αγίου Νικολάου
  • Σύνδεση ιστορικών κτιρίων με δυνατότητα δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κέντρο της πόλης


Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκό βραβείο για πόλεις που παρέχουν πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες



Έναρξη διαδικασιών για το βραβείο Access City Award 2012. Οι δημοτικές αρχές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Οι συμμετέχουσες πόλεις θα πρέπει να έχουν πληθυσμό τουλάχιστον 50.000 κατοίκων. Για να ληφθούν υπόψη, οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τη δεύτερη απονομή του βραβείου «Access City Award», του ευρωπαϊκού βραβείου για προσβάσιμες πόλεις. Στόχος του ετήσιου βραβείου είναι η ανάδειξη και η επιβράβευση πόλεων που λαμβάνουν υποδειγματικά μέτρα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε βασικές πτυχές της αστικής διαβίωσης. Θα φέρει στο επίκεντρο τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να έχουν ίση πρόσβαση στα δικαιώματά τους. Το βραβείο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς. Η βελτιωμένη προσβασιμότητα προσδίδει διαρκή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις πόλεις, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης. Οι πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους έχουν στη διάθεσή τους έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την υποβολή υποψηφιότητας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι δημοτικές αρχές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Οι συμμετέχουσες πόλεις θα πρέπει να έχουν πληθυσμό τουλάχιστον 50.000 κατοίκων. Για να ληφθούν υπόψη, οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Διαδικασία επιλογής
Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: μια προκαταρκτική επιλογή σε εθνικό επίπεδο και κατόπιν η τελική επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο στάδιο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, μια κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε ζητήματα προσβασιμότητας, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του European Disability Forum, θα επιλέξει από τους εθνικούς υποψήφιους τέσσερις φιναλίστ οι οποίοι θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής στις Βρυξέλλες. Η τελετή συμπίπτει με το Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Δεκεμβρίου 2011. Ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει τον τίτλο του «Νικητή του βραβείου Access City Award 2012». Το καινούριο στοιχείο που εισάγεται στη φετινή διοργάνωση είναι ότι οι πόλεις θα διαγωνιστούν επίσης προκειμένου να λάβουν ειδική μνεία για αξιοσημείωτες επιτυχίες και αποτελέσματα στον τομέα της προσβασιμότητας. Η ειδική αυτή μνεία θα αποδοθεί από την ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή κατόπιν πρότασης από τις εθνικές κριτικές επιτροπές.

Κριτήρια βράβευσης
Η προσβασιμότητα θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνεπή και συστηματικό τρόπο στα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις υποδομές. Ως εκ τούτου, οι πρωτοβουλίες θα αξιολογηθούν για την ολοκληρωμένη προσέγγισή τους σε τέσσερις κύριους τομείς: δομημένο περιβάλλον και δημόσιοι χώροι, μεταφορές και σχετική υποδομή, πληροφόρηση και επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών (ICT) και δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
Ζητείται από τους υποψήφιους να παρουσιάσουν πρωτοβουλίες και δράσεις που εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής και όχι απλώς ad-hoc έργα.
Η κριτική επιτροπή θα εξετάσει ιδιαίτερα τον αντίκτυπο των μέτρων προσβασιμότητας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία και στην πόλη συνολικά και θα λάβει υπόψη της την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν. Επίσης, οι πόλεις θα πρέπει να επιδείξουν την ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη συντήρηση των πολιτικών προσβασιμότητας της πόλης.

Υποβολή αιτήσεων
Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011 στα αγγλικά, στα γαλλικά ή στα γερμανικά, χρησιμοποιώντας τα δελτία συμμετοχής που διατίθενται στη διεύθυνση www.accesscityaward.eu.


Διαβάστε περισσότερα...

Τιτάνες Αχαΐας: Σε camp για να διδάξει ο Γιώργος Λαζαρίσης

Τένις με αμαξίδιο


Εντελώς διαφορετική η τελευταία δράση του Γιώργου Λαζαρίδη. Στα πλαίσια της προσπάθειας του, να προωθήσει το τένις με αμαξίδιο σε όλη την Ελλάδα, βρέθηκε σε camp Ατόμων με Αναπηρία στον Κολινδρό Πιερίας. Προσκεκλημένος του μη κερδοσκοπικού σωματείου "Άλλη Όψη". Παρουσίασε στους κατασκηνωτές την δυνατότητα που έχουν τα ΑμεΑ να ασχοληθούν ενεργά και σε υψηλό επίπεδο με τον αθλητισμό και ειδικά με το τένις.

Οι εμπειρίες αλλά και οι αγωνιστικές ικανότητες του Λαζαρίδη ενθουσίασαν τους παρόντες που όλοι ανεξαιρέτως ακολουθώντας τις οδηγίες του Καλαματιανού αθλητή προπονήθηκαν και έπαιξαν τένις, ενώ κάποιοι εκδήλωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ασχοληθούν με το άθλημα. Το camp στον Κολινδρό (Αθλητικό κέντρο Δήμου Κολινδρού)οργανώνεται για Πέμπτη συνεχή χρονιά από την " Άλλη Όψη" και φιλοξενεί ΑμεΑ από όλη την Ελλάδα, δίνοντάς τους την κατάλληλη εκπαίδευση για την καθημερινότητα τους με το αμαξίδιο και παράλληλα προσφέροντάς γνώση για δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτές στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι ίδιοι ΑμεΑ. Περισσότερες πληροφορίες για το camp μπορείτε να δείτε στο www.alli-opsi.gr.
Οι προπονήσεις του Γιώργου συνεχίζονται όλο αυτό το διάστημα στο ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο τένις για ΑμεΑ του Δήμου Καλαμάτας. Επόμενη αγωνιστική δραστηριότητα στα μέσα Αυγούστου στο τουρνουά στην πόλη του Brno-Τσεχία.

Πολλά μπράβο στον αθλητή, για την προσπάθειά του αυτή, να αφυπνήσει και άλλους ομοιοπαθείς συνανθρώπους μας, να αρπάζουν τη ζωή από τα μαλλιά και να μην το βάζουν κάτω.

Επίσης ο αθλητής Παναγιώτης Κοντογιάννης επέστρεψε από την Αθήνα όπου έλαβε μέρος στην πρώτη φάση της προετοιμασίας της εθνικής ομάδας μπάσκετ σε αμαξίδιο εν όψει του πρωταθλήματος στη Λιθουανία.

Η επόμενη και τελευταία φάση της προετοιμασίας λαμβάνει χώρα την ερχόμενη παρασκευή και για 5 μέρες.

Οι "ΤΙΤΑΝΕΣ" για μία ακόμη φορά βρίσκονται στο προσκήνιο των αθλητικών δρωμένων της χώρας μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα αθλητικό σωματείο ΑμεΑ με παγκόσμιες διακρίσεις

Το Φιλανθρωπικό και Αθλητικό Σωματείο «Άγιος Χριστόφορος» (ΑΣΑΧ), με έδρα του την Παιανία, έκλεισε γιορταστικά τις δραστηριότητες του χειμώνα με την ευγενική συμπαράσταση των μελών του, στον κήπο της οικογένειας του κ. Ηλία και της κας Αυγής Τριανταφυλλοπούλου και οι οποίοι ανέλαβαν την οργάνωση και την δαπάνη της εκδήλωσης.


Αθόρυβα αλλά δυναμικά, το ΑΣΑΧ, παρουσιάζει ανοδική πορεία με τους 42 αθλητές ΑμεΑ και 180 μετάλλια -χρυσά αργυρά και χάλκινα- και τις θαυμαστές του επιδόσεις στα αθλήματα στίβου, Boccia, κολύμβησης και άρσης βαρών, σε Πανελλήνια, Πανευρωπαϊκά,Παγκόσμια, Παραολυμπιακά πρωταθλήματα.

Η Παραολυμπιονίκης Μαρία Σταματουλά, με συνεχείς παγκόσμιες διακρίσεις, η οποία ανακηρύχθηκε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «η αθλήτρια της χρονιάς» του 2010, κατέκτησε στην Νέα Ζηλανδία το ασημένιο μετάλλιο και πήρε εισιτήριο-πρόκριση για την Παραολυμπιάδα του Λονδίνου.

Ο Παραολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονίδης με συνεχείς διακρίσεις, πήρε το ασημένιο μετάλλιο στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνου και την πρόκριση για την Παραολυμπιάδα του Λονδίνου.

Επίσης οι αθλητές Αλέξανδρος Παπαδάκης, Παναγιώτης Σουλάνης και Γεώργιος Πρεάρης, διεκδικούν στις 18 Αυγούστου 2011 στο Belfast της Ιρλανδίας, την πρόκριση για την Παραολυμπιάδα του Λονδίνου.

Όλοι οι αθλητές του, διακρίνονται με χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια και τιμούν μέσω της Εθνικής Ομάδας, την Ελλάδα και την Παιανία.

Τους αξίζουν η αναγνώριση, η συμπαράσταση και τα συγχαρητήρια, καθώς και στους εκλεκτούς προπονητές, Γεώργιο Τζίμα (ομοσπονδιακός), Ανδρέα Κεραμίδα και Γεωργία Τσουκαλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα Απομακρυσμένης Βοήθειας σε Ηλικιωμένους και ΑμεΑ

Εντάχθηκε το έργο στο δήμο της Νάουσας... -Σημαντικό έργο για την αντιμετώπιση κινδύνων της υγείας ειδικών ομάδων πληθυσμού.




-Σημαντικό έργο για την αντιμετώπιση κινδύνων της υγείας ειδικών ομάδων πληθυσμού
Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση” το έργο του Δήμου Νάουσας «Απομακρυσμένη βοήθεια ηλικιωμένων και ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης». Αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος απομακρυσμένης φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. που περιλαμβάνει ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ειδικότερα το σύστημα αποτελείται από:

•Το ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, ένα σύστημα εγκατεστημένο στα ΚΑΠΗ του Δήμου
•Τις συσκευές επείγουσας ειδοποίησης, που θα χρησιμοποιηθούν από ηλικιωμένους ή ΑμεΑ σε περίπτωση κινδύνου, ώστε να ειδοποιηθεί μέσω κλήσης το κέντρο παρακολούθησης
•Τις συσκευές μέτρησης ιατρικών παραμέτρων που παρέχουν μια σειρά από ενδείξεις όπως πίεση, θερμοκρασία σώματος, αριθμό σφυγμών κ.α, επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη δυνατή διαχείριση χρόνιων παθήσεων και νοσηλείας, βελτιωμένη συμβατότητα με τον χρήστη και καλύτερη φροντίδα του ασθενούς
•Το λογισμικό και τη βάση δεδομένων παρακολούθησης, καταγραφής μετρήσεων και συμβάντων καθώς και διαχείρισης κλήσεων
•Τη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης.

Στόχος είναι με την υλοποίηση του έργου η εγκατάσταση ενός συστήματος συντονισμού δράσεων των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας στα ΚΑΠΗ. Σκοπός του είναι η παρακολούθηση της υγείας των μελών, η συλλογή, αποθήκευση και εκτύπωση αναφορών για κάθε ασθενή. Ακόμη, η απομακρυσμένη κατ’ οίκον παρακολούθηση ατόμων που χρήζουν καθημερινής φροντίδας, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα συχνής μετακίνησης προς τα ιατρικά κέντρα ενώ παράλληλα, η άμεση ανταπόκριση των φορέων υγείας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας τους και το προσδόκιμο ζωής τους. Επίσης, η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας, πληροφόρησης και κατάρτισης του κοινού σχετικά με θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών (Νόσων, πανδημιών), καθώς και επιμόρφωση του κοινού σε ό,τι αφορά την υγιεινή συμπεριφορά μέσω διαδικτυακής πύλης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Νάουσας είναι απ’ τους λίγους Δήμους της χώρας που υλοποιεί τη συγκεκριμένη δράση του προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης.

Το έργο θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων που αφορούν στην υγεία ειδικών ομάδων του πληθυσμού, αυξάνοντας παράλληλα το αίσθημα ασφαλείας και στη μείωση του αισθήματος αποκλεισμού.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 206.000 ευρώ και χρηματοδοτείται 100% από το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μελέτη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου



Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού η οριστική μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου. Στην νέα μελέτη προβλέπεται μεταξύ άλλων η ευκολότερη πρόσβαση από ΑΜΕΑ καθώς και η εξασφάλιση των μέσων για βιωματική προσέγγιση από άτομα με αδυναμία όρασης (μέθοδος Braille).

Το μουσείο θα φιλοξενεί συνολικά 676 εκθέματα των ελληνιστικών χρόνων, κεραμική, όπλα και εργαλεία, αντικείμενα μικροτεχνίας, ζωγραφικά έργα, βάσεις αγαλμάτων, νομίσματα και λίθινες επιγραφές. Η κεντρική ιδέα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Θέρμου "ιχνηλατεί" την ταυτότητα του προϊστορικού κοινού της Αιτωλίας, όπως ανέφεραν στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι αρμόδιοι φορείς του μουσείου.

"Τα ευρήματα που φιλοξενεί το μουσείο είναι πραγματικά αριστουργήματα, που θα μπορούσε να βρει κανείς μόνο στην Καλυδώνα και το Θέρμο" ανέφερε, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Καλτσάς.

Η έκθεση θα αποτελείται από διάφορες θεματικές ενότητες. Η πρώτη πληροφορεί για την ιστορία των ανασκαφών, παρουσιάζοντας σημαντικά ευρήματα, όπως η χάλκινη αμφίγραφη στήλη, με τη μοναδική τεκμηρίωση για το Ιερό του Απόλλωνα.

Εξαιρετικά εκθέματα πλαισιώνουν και τις υπόλοιπες ενότητες- όπως το τρόπαιο που έφτιαξαν οι κάτοικοι της περιοχής για να υμνούν τη νίκη τους κατά των Γαλατών το 279 π.Χ.- επιδιώκοντας να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την πορεία των Αιτωλών κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Το ολοκαίνουργιο κτίριο παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 2010, εφόσον το παλιό Μουσείο, που χτίστηκε το 1909, δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευρημάτων και των επισκεπτών.

Το Θέρμο ήταν η σημαντικότερη πόλη της αρχαίας Αιτωλίας, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Ο αρχαιολογικός χώρος, μόλις δύο χιλιόμετρα από τη σημερινή κωμόπολη, είναι κατάμεστος από μνημεία που υποδηλώνουν την πλούσια ιστορία της περιοχής, όπως οι αρχαϊκοί ναοί του Θερμίου Απόλλωνα, του "Λυσείου" Απόλλωνα και της "Λαφρίας" Αρτέμιδας, το βουλευτήριο, τα μέγαρα, τις στοές, την κρήνη και τα προϊστορικά ελλειψοειδή και τετράπλευρα κτίρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασχημίες της πόλης

Αρχαίο Ωδείο


Περπατώντας γύρο από το δικαστικό μέγαρο διαπιστώνει ποσό δύσκολο είναι η διάβαση του πεζών καθώς και για των ΑΜΕΑ από την Κορίνθου απέναντι από το ΙΚΑ καθώς και την Μαιζωνος. 

Το δικαστικό μέγαρο φραγμένο μέχρι το δρόμο για λόγους ασφάλειας για πτώσεις σοφάδων αλλά χωρίς ζώνες διάβαση για πεζούς. 

Άλλο τραγικό είναι επί της Κανάρη στον πεζόδρομο καινούργια παγκάκια και ζαρντινιέρες φραγμένες πίσω από το συρματοπλέγματα. Πόσο υψηλό I.Q. χρειάζεται να μεταφερθούν στην απέναντι θέση μην ξεχνάμε της πρωινές ώρες κυκλοφορεί πολύς κόσμος. 

Κρίμα που δεν εκμεταλλευτήκαμε προγράμματα ανάπλασης προσόψεων κτιρίων κατά την ολυμπιάδα και την πολιτιστική πρωτεύουσα. 

Στο εξωτερικό καλύπτουν την ασχημία των κτιρίων με αναπαράστασης της πρόσοψης μέχρι να ολοκληρωθούν η εργασίες αναστηλώσεις (π.χ. εγκαταλειμμένα κτίρια γύρο από το αρχαίο ωδείο). Στην ανάγκη ας έχουν και χορηγούς. 

Ας φροντίσουν οι αρμόδιο να ταχτοποιήσουν την απλή καθημερινότητα των πολιτών αυτής της πόλης.





undefined

undefined


Διαβάστε περισσότερα...

«Τηλεπρόνοια» για ΑμεΑ και ηλικιωμένους




Την υλοποίηση προγράμματος «τηλεπρόνοιας» ανακοίνωσε ότι θα «τρέξει» η Αναπτυξιακή του Δήμου Βέροιας ο απερχόμενος πρόεδρός της Παύλος Παυλίδης, έπειτα την ένταξή του σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα παρέχονται υπηρεσίες σε άτομα ανήμπορα σε συχνές μετακινήσεις.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κ.α.) θα μπορούν με την προμήθεια ενός ειδικού οργάνου, να βάζουν το χέρι τους πάνω στη συσκευή και τα βιολογικά σήματα αυτά να στέλνονται στο ειδικό ηλεκτρονικό κέντρο και από εκεί θα δίνονται σε θεράποντες ιατρούς που θα συνεργάζονται με τον δήμο.

Μάλιστα, η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει και για λογαριασμό των δήμων Αλεξάνδρειας και Κοζάνης, λόγω της τεχνολογικής πληρότητας και γνώσης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου, υπό την διοίκηση του κ. Παυλίδη και την διάθεση παραγωγής έργου, παρά τις όποιες δυσκολίες, από τους εργαζομένους και συμβασιούχους της Εταιρίας.

Μένει τώρα να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση, ώστε να εξυπηρετηθούν το συντομότερο δυνατόν οι συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγκροτείται η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Με τη συμμετοχή πάνω από 30 φορέων.




Περισσότεροι από τριάντα οικονομικοί, κοινωνικοί και αθλητικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, θα συγκροτήσουν την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος κατά τη συνέχιση σήμερα της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρόταση, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, πρόκειται να συζητηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά στο νέο όργανο θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Τεχνικό Επιμελητήριο- Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ναυτικοί Πράκτορες, Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Ομοσπονδία ΑΜΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Θεσσαλονίκης, ΣΕΓΑΣ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης, Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, Μουσεία, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΕΚΑΣΘ.

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του νόμου 3852 (νόμος «Καλλικράτη») η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, μεταξύ άλλων, γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του Δήμου, ενώ παράλληλα εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση τους.


Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Τουρισμός για όλους" αλλά, έχει δοθεί λιγότερο από το 1/3 των δελτίων...



Λιγότερο από το 1/3 των δελτίων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του ΕΟΤ, έχει διατεθεί μέχρι στιγμής στους δικαιούχους πανελλαδικά. Το πρόγραμμα των εξαήμερων διακοπών του ΕΟΤ έχει ισχύ από τις 15 Ιουλίου έως και τις 31 Μαΐου 2012. Συνολικά θα διανεμηθούν 100.000 δελτία στους δικαιούχους, μέχρι να εξαντληθούν. Έως και χθες, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΚΕΠ δήμου Καβάλας, είχαν διατεθεί 32.461 από το σύνολο των 100.000.

«Γίνεται χαμός με τα δελτία, έρχεται συνέχεια κόσμος και ρωτάει, παίρνει το πρόγραμμα για να μάθει τα δικαιολογητικά και να βρει τα καταλύματα που είναι συμβεβλημένα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός δελτίων για κάθε νομό, θα δίνονται μέχρι να εξαντληθούν», μας είπε η αρμόδια υπάλληλος. Σημειώνουμε δε, ότι καθότι το πρόγραμμα ισχύει μέχρι την άνοιξη του 2012, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να «κλείσουν» έγκαιρα τις διακοπές τους για το φθινόπωρο ή ακόμα και τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Ωστόσο, οι Έλληνες και ειδικά εν μέσω κρίσης, σπανίως προγραμματίζουν μακροπρόθεσμα τις διακοπές τους..

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος


Στο πρόγραμμα των 6ήμερων διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας.

1.μόνιμοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.
2. μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων της.
3. εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ(πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α., ΤΣΜΕΔΕ κλπ).
4. οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ
5. ατομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.
6. άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.
7. άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου. Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας ή από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
8. Οι πολύτεκνοι που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.

Οι προϋποθέσεις


Οι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών έτους 2011-2012, είναι το ατομικό (στην περίπτωση των μεμονωμένων δικαιούχων) ή το οικογενειακό (για τις λοιπές των περιπτώσεων) φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία της οικείας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την παράγραφο περί δικαιολογητικών της παρούσης, να μην υπερβαίνει τα αναγραφόμενα ποσά του παρακάτω πίνακα:

Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα 18.000 ευρώ Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 31.000 ευρώ
Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ
Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ.

Τα δικαιολογητικά

Οι δικαιούχοι, προκειμένου να λάβουν δελτία του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά

1. Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου έτους 2010 που αφορά εισοδήματα του 2009 ή φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του έτους 2011 που αφορά εισοδήματα του 2010 για όσους έκαναν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2011 Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και οι πολύτεκνοι.

2. Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας

3. Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.

4. Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του

Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Πρόσθετα δικαιολογητικά

Οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του εργοδότη ή του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό. Οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα Πρόνοιας ή αναπηρίας θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο του επιδόματος απορίας ή και του βιβλιαρίου ασφάλισης. Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. Η αναγκαιότητα συνοδείας προκειμένου να χορηγηθεί Δελτίο σε συνοδό θα προκύπτει μόνο από βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα. Οι πολύτεκνοι θα συνυποβάλλουν αντίγραφο της κάρτας πολυτέκνων. 


Αναστασία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
evdoanap@yahoo.gr

Πηγή: http://www.evdomi.gr

Δείτε επίσης: 
Διαβάστε περισσότερα...

Η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου το κάνει ανεφάρμοστο





Φύλλο και φτερό, σημείο προς σημείο, έκαναν οι πρυτάνεις το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντόπουλου, δηλώνοντας ότι υπογράφουν πως δεν θα υπάρξει κανείς βεβαίως που δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, αλλά και ότι δεν θα υπάρξει και κανείς που θα εκποιήσει τον ρόλο του, αφού η αντισυνταγματικότητά του νομοσχεδίου, για την οποία έχουν αποφανθεί εννέα συνταγματολόγοι, τη γνωμοδότηση των οποίων έχει υιοθετήσει η Σύνοδος, τον κάνει εκ των προτέρων ανεφάρμοστο.

Στην προμετωπίδα της αντιπαράθεσης με την υπουργό Παιδείας τέθηκαν οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, οι οποίοι σήκωσαν ως επί το πλείστον το βάρος της στοιχειοθέτησης των αντιρρήσεων που είχε από την προηγούμενη ημέρα εκφράσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων τιτάνιο και το σύστημα των τριών οργάνων διοίκησης, Συμβούλιο, Πρύτανης και Σύγκλητος, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, αντίστοιχο των 25 εκ των 27 ευρωπαϊκών κρατών της Ε.Ε. Και για το άσυλο ήταν απόλυτη η υπουργός Παιδείας, πως πρέπει να αλλάξει ό,τι ισχύει και να ισχύσει ό,τι και στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, παρ' ότι οι πρυτάνεις ζήτησαν να μην καταργηθεί το ισχύον καθεστώς.

Ο πρύτανης Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε ιδιαίτερα το αρραγές μέτωπο των πανεπιστημιακών δασκάλων που εκφράστηκε και με την ομόφωνη απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων.

Την αντίθεσή τους, ωστόσο, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που αποδομούν τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαλύοντας τις σπουδές και υποβαθμίζοντας τα πτυχία, εξέφρασε η πλειονότητα των πρυτάνεων που πήρε μέρος στη συζήτηση στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την ακρόαση των φορέων στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Μόνοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου της Άννας Διαμαντοπούλου, ο καθηγητής Αλέξανδρος Λυκουργιώτης, διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, και ο ακαδημαϊκός και επίσης διορισμένος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Σταμάτης Κριμιζής, που του ζητήθηκε να μεταφέρει την εμπειρία του από το Johns Hopkins University στο οποίο υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής Έρευνας. Ο Ν. Σταυρακάκης, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, δεν υπήρξε επικριτικός, αλλά όχι και υπέρμαχος.

Οι πρυτάνεις αποδέχθηκαν ότι υπάρχουν παθογένεια και στρεβλώσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια και ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές που θα βοηθήσουν τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά και του συνόλου των διαδικασιών που ορίζουν τη λειτουργία τους. Δέχθηκαν ακόμη ότι υπάρχει και οικογενειοκρατία, αλλά όχι μόνον μέσα στα πανεπιστήμια, όπως είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι υπάρχει γενικότερα στη χώρα, «καταλαβαίνετε τι εννοώ». Επίσης στηλίτευσαν τη συρρίκνωση της υποχρέωσης της Πολιτείας να παρέχει δωρεάν Παιδεία και κατήγγειλαν ότι έχουν γίνει ήδη, λόγω Μνημονίου, οριζόντιες περικοπές που φτάνουν και το 50% στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων.

Κατηγόρησαν το υπουργείο ότι θέτει κόκκινες γραμμές, αλλά και για ελλειμματική διαδικασία διαλόγου, στον οποίο δεν ελήφθη υπόψη καμιά από τις 30 προτάσεις που έχουν καταθέσει. Εξέφρασαν και τους φόβους τους ότι οδηγούμαστε σε ένα Πανεπιστήμιο με έλλειμμα δημοκρατίας και αντιπροσωπευτικότητας, αλλά και άφωνο και αναποτελεσματικό διοικητικά.

«Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, «θα οδηγήσει σε καθηγητές ετεροαπασχολουμένους, πλήττοντας περισσότερο το επίπεδο των σπουδών στα πανεπιστήμια και πρότεινε να υπάρχουν τρεις βαθμίδες: αποκλειστικά πλήρους απασχόλησης, πλήρους και μερικής.

Τάσος Κουράκης: Ασφυκτική πολιτική απαξίωσης των πανεπιστημίων

Ερωτήματα εγείρονται και για το γεγονός ότι δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου για την ίδρυση και την κατάργηση εδρών ή προγραμμάτων σπουδών, δυνατότητα που δίνεται στους εξωτερικούς παράγοντες, υπογράμμισε στην απογευματινή συζήτηση επί των άρθρων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Επεσήμανε επίσης το ασφυκτικό πλαίσιο, που αφαιρεί τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά από τα τμήματα και τα μεταφέρει στη σχολή, που θα αποφασίζει για τη χρηματοδότηση και για το ποια θα είναι, αλλά και την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων για τη διευκόλυνση φοίτησης των ανθρώπων με αναπηρία. Ακόμη τη μη αναφορά στη φοιτητική στέγαση που, αν δεν είναι αβλεψία, όπως είπε ο Τ. Κουράκης, και προστεθεί στη μη χορήγηση συγγραμμάτων, η κυβέρνηση δυστυχώς κάνει απαραίτητα πλέον τα φοιτητικά δάνεια που προβλέπει στο νομοσχέδιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πόλη εξακολουθεί να είναι αφιλόξενη για τα ΑμεΑ...



Ένα απίστευτο περιστατικό που καταδεικνύει την αθεράπευτη ανοησία αλλά και κυνικότητα των αρτιμελών ανθρώπων απέναντι στα άτομα με αναπηρία, κατήγγειλε χθες μέσω της μεσημεριανής εκπομπής του Στούντιο 7 η οργανωτική γραμματέας των Ατόμων με Αναπηρία Πένυ Μαμαλιά. Δέχθηκε φραστική επίθεση από μια «κυρία», η οποία οδηγώντας το όχημά της επιχείρησε να το σταθμεύσει σε χώρο που προορίζεται για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, μπροστά στο ΙΚΑ Καβάλας. Όταν η κ. Μαμαλιά της επισήμανε ότι θα έπρεπε να εντοπίσει έναν άλλο χώρο στάθμευσης, η εν λόγω «κυρία», σύμφωνα πάντα με το παράπονο της κ. Μαμαλιά, της φέρθηκε πολύ άσχημα και δεν δίστασε ακόμα και να προβεί σε άσχημες χειρονομίες. Το πιο λυπηρό είναι ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά τέτοιου είδους συμβάντα καταγράφονται καθημερινά στη μικρή κοινωνία της Καβάλας.

«Καθημερινά αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο να είναι κατειλημμένες από πολίτες οι θέσεις που προορίζονται για τα αναπηρικά οχήματα» τόνισε η κ. Μαμαλιά. «Έχουμε επικοινωνήσει επανειλημμένως με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία μας διαβεβαιώνει ότι γίνονται έλεγχοι. Προφανώς αυτοί οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς. Σήμερα (σ.σ χθες) κόντεψα να φάω ξύλο μπροστά στο ΙΚΑ. Έγινα μάρτυρας ενός περιστατικού, όταν μια «κυρία» μου φέρθηκε πάρα πολύ άσχημα και για να την υποστηρίξει ένας άλλος «κύριος» μού είπε “εσύ περπατάς όπως οδηγάς”. Κοντεύουμε να φάμε ξύλο, δεχόμαστε άσχημες χειρονομίες, άσχημες κουβέντες. Προσπάθησα να της εξηγήσω με καλό τρόπο ότι οι θέσεις αυτές είναι για άτομα με αναπηρία, ότι εσείς έχετε τόσα παρκινγκ διαθέσιμα, δεν μπορείτε να δεσμεύετε αυτό το χώρο. Ευελπιστώ πάντως στην ευαισθησία των πολιτών. Υπάρχουν κι άτομα με ιδιαιτερότητες, άτομα με κινητικά προβλήματα, καλό θα ήταν να τα σεβόμαστε. Πιστεύω ότι καβαλιώτες έχουν ευαισθησία, απλά θα ήθελα να μας προσέξουν λίγο περισσότερο».

Τάσος Βυζικίδης: μαλώνουμε με τους συμπολίτες μας

«Το θέμα είναι πραγματικά τραγικό, σε τι σημείο άραγε πρέπει να φτάσουμε ώστε να μεριμνήσει ο δήμος για να μην παρκάρουν οι πολίτες σε αυτές τις θέσεις;» αναρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Καβάλας Τάσος Βιζικίδης στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής, αναφέροντας την πρόταση του συλλόγου να χρησιμοποιούνται δαγκάνες από τη Δημοτική Αστυνομία. «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά της Δημοτικής Αστυνομίας, εμείς μαλώνουμε με τους συμπολίτες μας. Να φανταστείτε έχουν χειροδικήσει σε άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο. Είχε καταλάβει ένα όχημα τη διάβαση των αναπήρων και ο άνθρωπος στο καροτσάκι πήρε τηλέφωνο στην τροχαία. Μόλις έφυγε η τροχαία ο οδηγός του οχήματος σήκωσε το χέρι και χτύπησε τον άνθρωπο στο καρότσι. Για αυτό ζητάμε συνέχεια τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας για να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια κάποιων ανόητων συμπολιτών μας, που πηγαίνουν και παρκάρουν εκεί που δεν πρέπει. Τους δείχνεις το σήμα το αναπηρικό και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν». 


Διαβάστε περισσότερα...

Πύργος: Απόφαση ανθρωπιάς από το Δημοτικό Συμβούλιο



Η έκκληση ενός νεαρού άνδρα με αναπηρία, για λύση στο δράμα που βιώνει, λόγω μη ύπαρξης ηλεκτρικού ρεύματος, στο παραθαλάσσιο σπίτι που μένει, βρήκε ανταπόκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε την άμεση κίνηση όλων των διαδικασιών, προκειμένου το αίτημα αυτό ζωής να ικανοποιηθεί.

Ομόφωνα αποφάσισε να δοθεί εντολή στην πολεοδομία προκειμένου να εκχωρηθεί βεβαίωση που απαιτεί η ΔΕΗ, για την τοποθέτηση ρεύματος, ώστε να μπορεί ο Σπύρος Ασημακόπουλος να έχει ψυγείο το οποίο απαιτείται για να βάζει τις ενέσεις που κάνει για τα πόδια του.


Διαβάστε περισσότερα...

«Εντυπωσιακή η αύξηση για διανομή συσσιτίου»



Για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία της Ρόδου και το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει σε μια κρίσιμη περίοδο μιλά η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Λίτσα Κρεμαστινού. Τονίζει ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει κυρίως του νέους και τους χαμηλόμισθους, επισημαίνει ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες για τη διανομή καθημερινού φαγητού, υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα και της Μητρόπολης στη λειτουργία του συσσιτίου και αναφέρεται στους στόχους και τις προτεραιότητές της.
-Κυρία Κρεμαστινού η οικονομική κρίση, έχει επιφέρει αλλαγές και στον κοινωνικό ιστό της Ρόδου και η προσφορά των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ίσως είναι πιο χρήσιμη από ποτέ. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την άλλη πλευρά της Ρόδου; Πόσο έχει επηρεάσει την περιοχή μας η δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Είναι γεγονός ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επηρεάσει και τον τόπο μας. Όπως και στην άλλη Ελλάδα έτσι και στο νησί μας, από την οικονομική συγκυρία φαίνεται να πλήττονται κυρίως οι νέοι και οι πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Είναι εντυπωσιακή και μας θλίβει πολύ, η προσέλευση στις υπηρεσίες μας νέων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν εργασία ακόμη και αν αυτή δεν είναι ανάλογη των προσόντων που διαθέτουν. Επίσης εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζητούν ακόμη και το καθημερινό τους φαγητό. Τα άτομα αυτά είναι κυρίως άνω των 50 ετών και για κάποιο λόγο δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
-Η πρωτοβουλία του δήμου Ρόδου, απέσπασε πολλά θετικά σχόλια εξαιτίας της μεγάλης ανάγκης που έχουν πολλοί συνάνθρωποί μας. Πόσοι συμπολίτες μας εξυπηρετούνται από το συσσίτιο του δήμου; Καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής μας;
Η υπηρεσία του συσσιτίου, όπως θα ξέρετε, ήταν ανενεργή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η σημερινή δημοτική αρχή εκτιμώντας την αναγκαιότητα αυτής της υπηρεσίας, φρόντισε για την επαναλειτουργία της. Σήμερα στο συσσίτιο εργάζονται πέντε άτομα (ένας μάγειρας, ένας βοηθός, δύο διανομείς και μια καθαρίστρια) και εξυπηρετούν εκτός από 95 μόνιμα άτομα και κάποια έκτακτα περιστατικά. Προς το παρόν φαίνεται να καλύπτουμε τις ανάγκες της πόλης μας, αφού δεν έχουμε απορρίψει καμία αίτηση για τροφοδοσία. Βέβαια αυτό αφορά μόνο την πόλη της Ρόδου. Όσο για τα χωριά, από την ενημέρωση που έχουμε, μέσω των κοινωνικών λειτουργών και των τοπικών συμβούλων, φαίνεται να υπάρχει κι εκεί ανάλογη ανάγκη, η οποία όμως δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Η σκέψη είναι για κάποιες εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα τροφοκάρτες ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πριν τακτοποιηθεί το θέμα με τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας, πράγμα που είναι μέσα στα άμεσα σχέδια του Δήμου.
-Έχετε συμπαράσταση από τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθεια που καταβάλλετε;
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη συμπαράσταση του ιδιωτικού τομέα το συσσίτιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Εδώ και 4 μήνες λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με τη βοήθεια της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου και ιδιωτών. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κύριλλο καθώς και τους επιχειρηματίες, τους ξενοδόχους αλλά και τους συμπολίτες μας, που με τις πλούσιες χορηγίες τους στηρίζουν αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.
-Υπάρχουν συμπολίτες μας, που ενώ έχουν ανάγκη βοήθειας ντρέπονται να τη ζητήσουν;

Μπορεί και να υπάρχουν αλλά εμείς δεν τους γνωρίζουμε. Εμείς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτούς που έρχονται και μας γνωστοποιούν το πρόβλημά τους. Διαφορετικά, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.
-Έχετε αναλάβει έναν πολύ δύσκολο τομέα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο λόγω της γενικότερης οικονομικής στενότητας. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας;
Πραγματικά, ο συγκεκριμένος τομέας είναι εξαιρετικά δύσκολος, κυρίως γιατί περιλαμβάνει πολλές δομές. Έχουμε το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, το ΚΑΠΗ Ρόδου, επτά Δημοτικά Ιατρεία, δύο Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων, δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία. και δύο καλοκαιρινά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται το καλοκαίρι. Ακόμη είμαστε υπεύθυνοι για τη λειτουργία των 19 βρεφονηπιακών σταθμών του νησιού. Μια δομή με πολλά προβλήματα η οποία περιήλθε στην αρμοδιότητά μας μόλις πριν μια εβδομάδα και την οποία προσπαθούμε να οργανώσουμε από την αρχή. Στόχος μας είναι η ισοδύναμη στελέχωσή τους, η σωστή διατροφή των νηπίων με την καθοδήγηση ειδικού διατροφολόγου, καθώς και η μετεκπαίδευση του προσωπικού υπό την αιγίδα του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ¶φησα τελευταία μια δομή που περιήλθε σΆ εμάς από μεταβίβαση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αφορά στα προνοιακά επιδόματα. Η υπηρεσία αυτή συστάθηκε από την αρχή και η διανομή, γιΆ αυτό το δίμηνο, των επιταγών των 3.500 προνοιακών επιδομάτων έχει ήδη αρχίσει. Όπως καταλαβαίνετε οι στόχοι είναι πολλοί και διαφορετικοί για κάθε δομή ξεχωριστά. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία όλων των δομών δίνοντας προτεραιότητα στις πιο ευαίσθητες ομάδες που είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Έχω την τύχη να δουλεύω με εξαιρετικούς συνεργάτες που γνωρίζουν τη δουλειά τους, εργάζονται με αυταπάρνηση και προσπαθούν πολύ, τις περισσότερες φορές μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για την καλή λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ και να πω ότι χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κανένα αποτέλεσμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Κηφισιάς - Έργα ανάπλασης



Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης και ενίσχυσης πρασίνου ελευθέρων χώρων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.
Με το παρόν έργο ο Δήμος Κηφισιάς επιδιώκει την ανάπλαση δυο βασικών αστικών ιστών του Δήμου, της περιοχής των Αλωνίων και της περιοχής της Κάτω Κηφισιάς.

Το έργο περιλαμβάνει την δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, την ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, την δημιουργία θέσεων στάθμευσης, μέτρα για την ομαλή κίνηση των ΑΜΕΑ, τον φωτισμό ανάδειξης των δρόμων και των κοινοχρήστων χώρων αλλά και την φύτευση και άρδευση αυτών.

Το εν λόγω έργο ξεκίνησε στην περιοχή των Αλωνίων και συγκεκριμένα στην οδό Χρήστου Λαδά.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να συμβάλει στην ανάδειξη της περιοχής και στην αισθητική αναβάθμιση της.


Διαβάστε περισσότερα...

Με ψυχή για πόδια

Ο «BLADE Runner» των κουλουάρ θα παραταχτεί κανονικά στην αφετηρία των 400 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Ο Νοτιοαφρικανός Οσκαρ Πιστόριους τρέχει με δύο προσθετικά ελάσματα στη θέση των κομμένων ποδιών του, αλλά τρέχει γρήγορα.

 

Έπιασε το όριο συμμετοχής για το 2012 με επίδοση 45.07 και έσπευσε να χτυπήσει την πόρτα των διοργανωτών: «Εχω έξι μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά θέλω να αγωνιστώ στην αληθινή Ολυμπιάδα». «Τον καλωσορίζουμε με θέρμη» χειροκρότησε ο Σεμπάστιαν Κόου. Ο 25χρονος Πιστόριους, που ακρωτηριάστηκε όταν ήταν μωρό 11 μηνών επειδή γεννήθηκε με ελαττωματικά περονιαία οστά, παλεύει εδώ και χρόνια με την Παγκόσμια Ομοσπονδία του στίβου για το δικαίωμα να ανταγωνιστεί αρτιμελείς αθλητές, χωρίς να θεωρείται πλεονέκτημα η αναπηρία του. Δικαιώθηκε από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο το 2008, αλλά έχασε τις προθεσμίες για το Πεκίνο. Το Λονδίνο τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρ της αξιοπρέπειας των ελλήνων αναπήρων


Παρέμβαση της εθνικής ομοσπονδίας και του πανελλήνιου συνδέσμου τυφλών.

«Οι ψευδείς πιστοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης διαπλοκής» επισημαίνουν.


undefined


Οι ψευδείς πιστοποιήσεις της αναπηρίας δεν είναι νέο φαινόμενο, δεν αφορά συγκεκριμένες μόνο περιοχές της χώρας, κυρίαρχη δε αιτία του είναι η εκτεταμένη διαπλοκή προσώπων που εμπλέκονται στο σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας

Βάσει των παραπάνω “αυτονόητων” η εθνική ομοσπονδία και ο πανελλήνιος σύνδεσμος τυφλών (ΕΟΤ και ΠΣΤ αντίστοιχα), με αφορμή την επικοινωνιακή εστίαση τις τελευταίες μέρες στο σκάνδαλο «παραγωγής» αναπήρων και συγκεκριμένα τυφλών στο Νομό Ζακύνθου, απαιτούν “την αυστηροποίηση του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας και παροχής των επιδομάτων, την καλύτερη και επιστημονική συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών, καθώς και τη θέσπιση ενιαίας αρχής πληρωμής των επιδομάτων, ώστε να επέλθει μοναδικοποίηση των δικαιούχων με την εγγραφή τους σε ειδικό εθνικό μητρώο για τον πλήρη έλεγχο σε πανελλαδική βάση”.

Επικαλούμενοι την “ανάγκη προάσπισης της ατομικής , οικογενειακής και κοινωνικής αξιοπρέπειας των αναπήρων”, η Ε.Ο.Τ. και ο Π.Σ.Τ. τονίζουν την απερίφραστη καταδίκη στο σύνολό του “του διάτρητου και αμαρτωλού συστήματος και των διαπλοκών του, που αντί να επιδιώκει την αυτοκάθαρση και εξυγίανσή του προτιμά και περιορίζεται απλά και μόνο στην καταδίκη των έτσι και αλλιώς παρανομούντων πολιτών με χαρακτηρισμούς που απαξιώνουν γενικότερα την αναπηρία, μειώνουν την προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά αναπήρου και αδικούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας”. H τελευταία φράση έχει ξέχωρη σημασία. Οι γενικεύσεις και οι χαρακτηρισμοί περί αναπήρων – μαϊμούδων αν μη τι άλλο ενεργοποιεί ρατσιστικά στερεότυπα και αντιλήψεις που ενυπάρχουν στο αντιδραστικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κύπρος: Πρόσβαση στα οπτικοακουστικά Μέσα των ατόμων με οπτική αναπηρία

Ένα πλήρες πακέτο προτάσεων από την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών




Ένα πληρέστατο πακέτο προτάσεων για την εξασφάλιση της πρόσβασης στα οπτικοακουστικά μέσα των ατόμων με οπτική αναπηρία καταθέτει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ) που αποτελεί μπούσουλα για τους ιθύνοντες των ΜΜΕ στη Κύπρο και όχι μόνο.

Ο πυρήνας των προτάσεων της Ομοσπονδίας δεν εστιάζει παρά στο “αυτονόητο”. Ήτοι: Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών εισηγείται την καθιέρωση και στην Κύπρο της μεθόδου "Audio description (ακουστική περιγραφή)" (ηχητική απόδοση/ περιγραφή των σκηνών που παρουσιάζονται στην τηλεόραση (ειδήσεις, ταινίες, ντοκιμαντέρ κλπ), την ηχητική αναγγελία τηλεφωνικών αριθμών, καιρικών συνθηκών και θερμοκρασιών, διαφόρων κληρώσεων και αποτελεσμάτων διαγωνισμών, τη χρήση ευανάγνωστων γραμματοσειρών στους υπότιτλους (μεγαλύτερα γράμματα και οπτικές αντιθέσεις κατά τις τηλεοπτικές μεταδόσεις), καθώς και την πλήρη πρόσβαση στους ιστοχώρους των οπτικοακουστικών μέσων.

Εξειδικεύοντας το αυτονόητο η ΠΟΤ εισηγείται προς τους παρόχους υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων πέντε συγκεκριμένες ενότητες διευκολύνσεων:

1. Να καταστήσουν τους διαδικτυακούς χώρους και τις διαδικτυακές τους εφαρμογές προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις οδηγίες προσβασιμότητας περιεχομένου του παγκόσμιου ιστού (Web Content Accessibility Guidelines 2.0 – WCAG 2.0), στο Επίπεδο προσβασιμότητας «ΑΑΑ», όπως έγινε σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι οδηγίες αυτές έχουν θεσπιστεί από την πρωτοβουλία Web Accessibility Initiative (WAI) του διεθνούς οργανισμού World Wide Web Consortium (W3C), σκοπό της οποίας αποτελεί η ανάπτυξη οδηγιών προσβασιμότητας για διαδικτυακούς ιστοχώρους και εργαλεία ανάπτυξης περιεχομένου WEB, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στο διαδίκτυο.

2. Υιοθέτηση/ εφαρμογή στις ταινίες που προβάλλονται από την τηλεόραση της μεθόδου "Audio description (ακουστική περιγραφή)". Πρόκειται για ακουστική περιγραφή των σκηνών που παρουσιάζονται στην οθόνη της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια και στο ενδιάμεσο των διαλόγων της εκάστοτε παραγωγής.

3. Ακουστική αναγγελία υποτίτλων, ονομάτων φιλοξενουμένων ή/ και ατόμων που προβάλλονται στην τηλεόραση, τηλεφωνικών αριθμών, θερμοκρασιών και καιρικών συνθηκών στην Κύπρο και διάφορες χώρες, ανακοινώσεων για τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και άλλες εκπομπές που θα προβληθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στον εκάστοτε τηλεοπτικό σταθμό/ κανάλι των αποτελεσμάτων των διαφόρων κληρώσεων τυχερών αριθμών και άλλων στοιχείων που, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, παρουσιάζονται μόνο οπτικά στους τηλεθεατές.

4. Χρήση ευανάγνωστων γραμματοσειρών (μεγάλα γράμματα και αντιθέσεις χρωμάτων) στις οθόνες, όταν πρόκειται για υπότιτλους, γραπτές ανακοινώσεις και πληροφορίες, οι οποίες επιπρόσθετα να είναι και σε μεγέθυνση, ώστε να γίνονται αντιληπτά και από άτομα με μειωμένη όραση.

5. Εισηγούμαστε, τέλος, όπως αξιοποιηθεί η ψηφιακή τηλεόραση, με τη λειτουργία υπηρεσιών, οι οποίες να διαμορφωθούν με τρόπο ώστε να είναι κατάλληλες και για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση. Θα πρέπει στη συνέχεια να τεθούν στη διάθεση των τυφλών ειδικές συσκευές, με τις οποίες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης και θα αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο τους σε ακουστική μορφή ή στη γραφή για τυφλούς Braille.


Διαβάστε περισσότερα...