Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Δέκα σενάρια για το τέλος της ανθρωπότητας


Η καταστροφή της Γης και το τέλος της ανθρωπότητας αποτελεί αγαπημένο θέμα συνωμοσιολόγων, σεναριογράφων, επιστημόνων, δημοσιογράφων, ταξιτζήδων και λοιπών δυνάμεων, και η αλήθεια είναι ότι τελευταία ακούμε διάφορα για το πόσο κοντά φτάνουμε σε αυτό το τέλος και πόσο φθηνά τη γλιτώνουμε.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω video της ομάδας AllTime10s υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχουμε κανέναν απολύτως τρόπο παρέμβασης ώστε να σώσουμε τον πλανήτη και τους εαυτούς μας (π.χ. ηφαίστεια, αντιστροφή μαγνητικού πεδίου, βροχές κομητών και εκρήξεις κοντινών αστέρων), αλλά για κάποιες άλλες είμαστε υπεύθυνοι (προστασία περιβάλλοντος, καλλιέργεια ιών, robots κλπ.).




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα φορτίζουμε τα κινητά μας στο μέλλον


Ακουμπώντας το smartphone με το δάχτυλό μας ή απλά πληκτρολογώντας, θα μπορούμε να φορτίζουμε τα κινητά μας τηλέφωνα στο μέλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ.

Ο ερευνητής Zhong Lin Wang και η ομάδα του επινόησαν μια ιδέα που βασίζεται στον τριβοηλεκτρικό φαινόμενο, το οποίο περιγράφει την ιδιότητα δύο ανόμοιων υλικών, να ανταλλάζουν ηλεκτρόνια, είτε κατά την επαφή τους είτε κατά τη μεταξύ τους τριβή.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που έχει ήδη ενσωματωθεί επιτυχώς σε διάφορα αντικείμενα και θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φορτίσουμε τα κινητά μας ποτέ ξανά.




Για να αυξήσουν το μέγεθος της τριβής, και μέσω αυτού το παραγόμενο ρεύμα, ο Wang και η ομάδα του προσέθεσαν μικροσκοπικά ανάγλυφα σχέδια σε ειδικά πολυμερή φύλλα. Το αποτέλεσμα, μια συσκευή παραγωγής ενέργειας ονόματος “τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια”, που είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για να φωτίσουν 1000 λάμπες LED με μια απλή πατημασιά.

Η νανογεννήτρια είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμη και έχει ήδη ενσωματωθεί σε υλικά όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και ύφασμα. Όσον αφορά τις πρακτικές της εφαρμογές, η ομάδα έχει πειραματιστεί με πάτους παπουτσιών, σφυρίχτρες, πατάκια και σακίδια, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν την ενέργεια που δημιουργείται από την τριβή από τα γύρω κύματα. Εκτός από τα κύματα, ο Wang πιστεύει ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει ενέργεια από τη βροχή και τον άνεμο, συμβάλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην αειφόρο παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ετοιμάζουν την ελληνική εκδοχή του Γκουαντανάμο»


Αναβρασμός στους κρατούμενους για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.

«Την Ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο» θεωρούν οι κρατούμενοι ότι ετοιμάζουν οι ελληνικές αρχές στο Δομοκό κάνοντας λόγο για «εκδικητική τιμωρία» ενώ διακινούν στα Καταστήματα Κράτησης, έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα δικηγορικού γραφείου της Αθήνας το οποίο, μάλιστα, προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Στο επίμαχο κείμενο, αναφέρονται τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται «φασιστικό» ενώ καλούνται σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι κρατούμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό. Και αυτό γιατί όπως υπογραμμίζεται «το σύστημα δημιουργεί ανθρώπους δίχως ελπίδα. Έτσι οι φυλακές γίνονται εργοστάσιο αναπαραγωγής του εγκλήματος καθώς ο κρατούμενος δεν έχει τίποτε να χάσει γιατί τα έχει χάσει όλα».

« Όλοι οι κρατούμενοι οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε και θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους διαρκούς τιμωρίας και στέρησης της ελπίδας.

Καλούμε τον Υπουργό και τον κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να ανοιχτεί ένας δημόσιος διάλογος για τις φυλακές και τα πραγματικά τους προβλήματα.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στην αδικία και την στέρηση των δικαιωμάτων μας», καταλήγει το έγγραφο.

Η εισαγγελική έρευνα που στόχο έχει να διαπιστώσει αν το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, με έγγραφο που έφτασε με δυο φαξ στις φυλακές της Κέρκυρας καλούσε σε εξέγερση τους κρατούμενους, είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, δικηγορικές πηγές ανέφεραν πως το συγκεκριμένο κείμενο «συντάχθηκε από κρατούμενους και εστάλη στο δικηγορικό γραφείο με σκοπό να δοθεί η γνώμη του δικηγόρου ώστε να είναι ευθυγραμμισμένο με τη νομιμότητα και ουσιαστικά καλεί σε διαβούλευση. Όπως έλεγε η ίδια πηγή, «το έγγραφο λειτουργεί εκτονωτικά, ενημερωτικά ώστε να ξέρουν οι κρατούμενοι τι λέει ο νεός νόμος, και όχι εξεγερτικά, άλλωστε τι νόημα θα είχε να λειτουργεί εκτός νομιμότητας όταν εστάλη από το φαξ ενός δικηγορικού γραφείο στο επίσημο φαξ της γραμματείας των φυλακών; Δεν εδόθη σε κλειστό φάκελο. Πρόκειται για ενημέρωση μεταξύ κρατουμένων και κείμενο που καλεί σε δυναμική αντίδραση με την έννοια της αφύπνισης. Καλεί σε διαβούλευση και λειτουργεί αποσυμπιεστικά» .

Διαβάστε αναλυτικά το επίμαχο κείμενο:

Αυτές τις μέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας και το κόψιμο των αδειών.


Ήδη έχουν δοθεί στην δημοσιότητα τα πρώτα νέα μέτρα του νομοσχεδίου.
1) Ειδική κατηγοριοποίηση των κρατουμένων σε 3 τύπους (Α,Β,Γ). Στην ειδική κατηγορία τύπου Γ θα ανήκουν όλοι οι φυλακισμένοι που κατηγορούνται για ληστεία ή εκβίαση, στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης, οι πολιτικοί κρατούμενοι,όσοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και έχουν καταδικαστεί από 10 χρόνια κάθειρξη μέχρι και ισόβια και όσοι στασιάζουν στις φυλακές.
2) Οι κρατούμενοι τύπου Γ στερούνται το δικαίωμα για άδεια και περιορίζονται τα επισκεπτήρια και η τηλεφωνική επικοινωνία τους με τα συγγενικά τους πρόσωπα.
3) Θα διαμορφωθούν ειδικά κελιά τύπου Γ (όχι μόνο στο Δομοκό αλλά και σε άλλες φυλακές) με σκοπό την απομόνωση των κρατουμένων.
4) Η αστυνομία αποκτά μόνιμη θέση μέσα στις φυλακές (έλεγχος κελιών, μεταφορά κρατουμένων στο εσωτερικό της φυλακής κ.α) με απόρρητες αρμοδιότητες και εξουσίες που δεν αναγράφονται ούτε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει την Ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο. Σε ένα δικαστικό σύστημα που η αρχή της αναλογικότητας έχει κουρελιαστεί και επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές, η Ελλάδα διεκδικεί ήδη την πρωτιά στις πολυετείς καθείρξεις και τα ισόβια.


Οι άδειες και οι αναστολές είναι το μοναδικό μέτρο που προσπαθεί να ισορροπήσει αυτήν την νομική εξόντωση. Τώρα με κόψιμο των αδειών στην πλειοψηφία των κρατουμένων (καθώς ο καθένας μας μπορεί να θεωρηθεί "επικίνδυνος" και να ονομαστεί κρατούμενος τύπου Γ) το σύστημα δημιουργεί ανθρώπους δίχως ελπίδα. Έτσι οι φυλακές γίνονται εργοστάσιο αναπαραγωγής του εγκλήματος καθώς ο κρατούμενος δεν έχει τίποτε να χάσει γιατί τα έχει χάσει όλα. Ο κατ' επίφαση σωφρονισμός τους γίνεται μια εκδικητική τιμωρία. Παράλληλα, με τις συνεχείς εφόδους των ΕΚΑΜ, οι φυλακές γίνονται πεδίο εξάσκησης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Επίσης γίνεται πλέον απόλυτη η εξουσία του εκάστοτε Εισαγγελέα της φυλακής που ούτε καν γνωρίζει τους κρατούμενους, οι οποίοι γι' αυτόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά αριθμημένος φάκελος ξεχασμένος στο συρτάρι του γραφείου του.


Οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές ενώνουμε την φωνή μας και διεκδικούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας.


Απαιτούμε να αποσυρθεί το νέο φασιστικό νομοσχέδιο για την λειτουργία μιας φυλακής μέσα στη φυλακή. Ένα νομοσχέδιο "εν θερμώ" που γίνεται κατά παραγγελία του Υπουργού της Αστυνομίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των κρατουμένων. Όλοι οι κρατούμενοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Να διαφυλαχθεί το δικαίωμα στην άδεια που στην Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας (μόνο το 2-3% των κρατουμένων δεν επιστρέφουν). Τα κονδύλια για την κατασκευή - μετατροπή των φυλακών υψίστης ασφαλείας να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση συνθηκών κράτησης (ελλείψεις συσσιτίου, θέρμανση, νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).


Όλοι οι κρατούμενοι οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε και θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους διαρκούς τιμωρίας και στέρησης της ελπίδας.
Καλούμε τον Υπουργό και τον κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να ανοιχτεί ένας δημόσιος διάλογος για τις φυλακές και τα πραγματικά τους προβλήματα.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στην αδικία και την στέρηση των δικαιωμάτων μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας αποκαλύπτεται


Θα ολοκληρωθεί το 2015.

Μια πρώτη ξενάγηση στο Μουσείο Μαρία Κάλλας που θα στεγαστεί σε τετραώροφο νεοκλασικό ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων, επί της οδού Μητροπόλεως 44, πραγματοποιείται την Τετάρτη 2 Απριλίου, στη μία μετά το μεσημέρι, στο επί ανακατασκευή κτίριο.

«Ζώντας την εποχή της στιγμιαίας ενημέρωσης και εικόνας, είναι σημαντικό να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό και ουσιώδες, κάτι που θα μείνει στη πόλη, θα τιμά τη χώρα και τους ανθρώπους που τη δόξασαν στη σύγχρονη ιστορία της.

Η δημιουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας στη Αθήνα είναι μία επιτακτική ανάγκη.

Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά της δημιουργίας του Μουσείου. Θα σας ξεναγήσουμε «ψηφιακά», με βάση τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη των ειδικών, που ασχολήθηκαν μαζί της», αναφέρει ο δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και θα στεγαστεί, στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070τ.μ., επί της οδού Μητροπόλεως 44.

Στο μουσείο ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της. Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολης, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές.

Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα «La divina», ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου θα γίνουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στο κτίριο, ενώ θα εργαστούν σειρά επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο και σύγχρονο, αντάξιο της φήμης και της ποιότητας της διεθνούς Ελληνίδας καλλιτέχνιδος.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδος και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας.

Για περισσότερες πληροφορίες

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3453548, 210 3475518



Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη φάρσα σε δρόμο του Λονδίνου


Η Pepsi Max άφησε άφωνους τους περαστικούς.

Στην New Oxford Street του Λονδίνου, η Pepsi Max «χάρισε» μια αξέχαστη εμπειρία… επαυξημένης πραγματικότητας στους περαστικούς.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε μια ειδική οθόνη σε μια στάση λεωφορείου, στην οποία «έπαιζαν» διάφορα σενάρια σε συνδυασμό με το περιβάλλον που κρυβόταν πίσω από τον πίνακα.

Τα σενάρια αυτά περιελάμβαναν από την πτώση ενός μετεωρίτη μέχρι… ιπτάμενους δίσκους. Απίστευτες ήταν και οι αντιδράσεις των περαστικών πριν καταλάβουν ότι πρόκειται για φάρσα.

Η Pepsi Max άφησε άφωνους τους περαστικούς

Στην New Oxford Street του Λονδίνου, η Pepsi Max «χάρισε» μια αξέχαστη εμπειρία… επαυξημένης πραγματικότητας στους περαστικούς.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε μια ειδική οθόνη σε μια στάση λεωφορείου, στην οποία «έπαιζαν» διάφορα σενάρια σε συνδυασμό με το περιβάλλον που κρυβόταν πίσω από τον πίνακα.

Τα σενάρια αυτά περιελάμβαναν από την πτώση ενός μετεωρίτη μέχρι… ιπτάμενους δίσκους. Απίστευτες ήταν και οι αντιδράσεις των περαστικών πριν καταλάβουν ότι πρόκειται για φάρσα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία τον σκότωσε


Πέθανε στα 22 του ένας από τους παχύτερους άνδρες της Βρετανίας.

Ο Liam Johnston, ένας από τους παχύτερους άνδρες της Βρετανίας, είχε βάρος 420 κιλά, βάρος που αποδείχθηκε μοιραίο καθώς πέθανε σε ηλικία μόλις 22 ετών εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, καρδιακής προσβολής.

Παρά τις προσπάθειες των νοσηλευτών να τον συνεφέρουν, ο άτυχος νεαρός άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη, μέσα στο σπίτι του.

Για να μεταφερθεί η σορός του χρειάστηκε να κληθεί η πυροσβεστική η οποία έσπασε τμήμα της πόρτας και του φράκτη για να περάσει…

Ο Johnston, όπως γράφει η Daily Mail, πήρε πολλά κιλά στο τέλος της εφηβείας του. Ήταν 133 κιλά στα 18 του και ξεπέρασε τα 255 στα 21 του.

Η ντροπή του για το σώμα του τον έκανε να ζει στο περιθώριο, απομονωμένος και κλεισμένος στο σπίτι του στο Livingston.

Εννέα μήνες πριν το θάνατό του ο Liam είχε μιλήσει για την απελπισμένη επιθυμία του να χάσει βάρος πριν τα κιλά τον σκοτώσουν και για την ελπίδα του γαστρικός δακτύλιος να τον βοηθήσει να πετύχει το στόχο του.

«Θέλω να απαλλαγώ από αυτό το βάρος μια και καλή. Δεν θέλω να υφίσταται η οικογένειά μου αυτή τη γελοιοποίηση. Βάζω τα δυνατά μου να φτιάξω τη ζωή μου», είχε πει, ενώ απέδιδε τα προβλήματα που είχε με την παχυσαρκία στην περίοδο που ήταν άνεργος και άστεγος.

«Κρυβόμουν από τον κόσμο επειδή ντρέπομαι για το βάρος μου. Δεν ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να ζεις έτσι. Να ξέρεις πως δεν υπάρχει κανείς που να μπορείς να του μιλήσεις για έναν ολόκληρο χρόνο», είχε πει.

Εκτιμάται πως τον τελευταίο χρόνο το βάρος του είχε εκτοξευτεί φτάνοντας τα 420 κιλά- στη φωτογραφία ζυγίζει 255.
Άνθρωποι που τον γνώριζαν λένε πως υπέφερε από κατάθλιψη, ζούσε καθιστική ζωή και έπαιζε παιχνίδια στον υπολογιστή.

Εκτιμάται πως είχε Δείκτη Μάζας Σώματος που ξεπερνούσε το 85- από 30 και πάνω θεωρείται κάποιος παχύσαρκος, εξηγεί η Daily Mail.





Διαβάστε περισσότερα...

Όσα πρέπει να ξέρουν οι εκπαιδευτικοί για τις συνταξιοδοτήσεις


Οι φετινές αιτήσεις παραίτησης θα υποβληθούν από 22 έως 30 Απριλίου.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών παραθέτουν σε ενημερωτικό τους δελτίο οι αιρετοί στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής και κα Αναγνώστη ενόψει των αιτήσεων συνταξιοδότησης που για φέτος, όπως έχει γράψει το newsbeast​.gr, θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από τις 22 έως και τις 30 Απριλίου. Το προηγούμενο έτος αποχώρησαν από τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης 6.689 εκπαιδευτικοί ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκτές όλες οι αιτήσεις παραίτησης που κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί μέσα στο 2014.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για συνταξιοδότηση:

1) Πρόσφατο Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

2) Πιστοποιητικό τύπου Α΄ (μόνο για τους άντρες) εφόσον δεν υπάρχει στο προσωπικό μητρώο.

3) Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (και των δύο όψεων) 5 φορές με επικύρωση.

4) Φωτοαντίγραφο Εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος ή άλλου αποδεικτικού μέσου, από το οποίο να προκύπτει ο Α.Φ.Μ.

5) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού (με πρώτο το επώνυμο του συνταξιούχου) που επιθυμείτε να πιστώνεται η σύνταξή σας. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται ο IBAN (International Bank Account Number) μπορείτε να τον μάθετε από το υποκατάστημα της Τράπεζά όπου ανοίξατε το λογαριασμό σας.

6) ΑΜΚΑ

7) Πιστοποιητικό εκπαιδευτικού ιδρύματος φοίτησης των παιδιών που σπουδάζουν.

8) Σε περίπτωση Διαζυγίου: Το διαζευκτήριο & Δικαστική απόφαση επιμέλειας παιδιών αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή ενήλικα που σπουδάζουν.

9) Σε περίπτωση που υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής (για αναπηρία 67% και άνω) είτε του συνταξιούχου είτε κάποιου μέλους της οικογενείας του, καλό είναι να προσκομίζεται.

10) Σε περίπτωση Αναγνώρισης Προϋπηρεσίας ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1983 που έχει πληρωθεί από τους ίδιους, αποδείξεις από τα αντίστοιχα ταμεία

11) Σε περίπτωση Διαδοχικής Ασφάλισης ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1-1-1983: Βεβαιώσεις από τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς φορείς.

12) Για τις περιπτώσεις αναγνώρισης προϋπηρεσιών ιδιωτικού τομέα, στρατιωτικής θητείας, προσόντος διορισμού, πλασματικού χρόνου παιδιών, ετών σπουδών κλπ., θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν τις σχετικές πράξεις ή τους αριθμούς πρωτοκόλλου υποβολής των αιτήσεων, στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική πράξη, καθώς και βεβαίωση για το υπόλοιπο ή την εξόφληση των οφειλών της αναγνώρισης.

Περιπτώσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών:

Α. Αυτοδίκαιες απολύσεις λόγω τριακονταπενταετίας και ορίου ηλικίας εκπαιδευτικών :

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 155 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 ΦΕΚ τ. Α’ 26/9-2-2007) :

1. Ο υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.

2. Κατ’ εξαίρεση ο υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του και τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας.

Αν ο υπάλληλος, κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του δεν έχει συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) ετών πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία, παρατείνεται η παραμονή του στην υπηρεσία έως τη συμπλήρωση της υπηρεσίας αυτής και πάντως όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας του.

3. Ως ημέρα γέννησης, για την εφαρμογή των προηγούμενων παραγράφων, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης.

4. Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία θεωρείται κάθε υπηρεσία που έχει παρασχεθεί στο Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή Ο.Τ.Α. με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή που αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία με βάση ειδικές διατάξεις. Ο χρόνος στράτευσης πριν από την έναρξη της υπαλληλικής σχέσης δεν θεωρείται χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 4 παρ. 1 του Ν. 3687/2008, οι κατά το άρθρο 155 του Υπαλληλικού Κώδικα απολύσεις λόγω ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετούς υπηρεσίας, για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται στο τέλος του διδακτικού έτους, από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και της τριακονταπενταετούς υπηρεσίας.

Μετά τα ανωτέρω, μέχρι 31-8-2014 θα απολυθούν αυτοδίκαια, λόγω συμπλήρωσης 35 ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 60ου έτους της ηλικίας, όσοι γεννήθηκαν μέχρι και το έτος 1953 και έχουν μέχρι 31-8-2014 τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας. Εάν η 35ετία συμπληρώνεται μέχρι 30-6-2014, απολύονται στις 30-6-2014, ενώ εάν η 35ετία συμπληρώνεται από 1-7-2014 έως 31-8-2014 απολύονται την ημερομηνία συμπλήρωσης αυτής (θεωρείται και τελευταία εργάσιμη ημέρα), ανεξάρτητα αν συμπίπτει με αργία (παράδειγμα : εκπαιδευτικός που γεννήθηκε μέχρι το έτος 1953 και συμπληρώνει την 35ετία στις 27-7-2014, απολύεται στις 27-7-2014).

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία αυτοδίκαιης απόλυσης των υπαλλήλων λόγω ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετίας εφαρμόζονται και οι διατάξεις του άρθρου 1, παράγραφος 1 του Ν. Δ. 4352/1964, όπως επανήλθε σε ισχύ και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 1232/1982 (Φ.Ε.Κ. 22 τ.Α΄/25-2-1982), σύμφωνα με τις οποίες, τρεις μήνες τουλάχιστον πριν από τη συμπλήρωση των 35 ετών πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας του υπαλλήλου, εκδίδεται και κοινοποιείται σ’ αυτόν πράξη με την οποία βεβαιώνεται αιτιολογημένα ο χρόνος υπηρεσίας που συμπληρώνει ο υπάλληλος με τη λήξη του τριμήνου αυτού. Σε περίπτωση που το Δημόσιο ή ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος αμφισβητεί τη βεβαιούμενη με την ανωτέρω πράξη πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία, μπορεί για την άρση της αμφισβήτησης αυτής να καταθέσει, μέσα σε 10 ημέρες από την κοινοποίηση της ως άνω πράξης, αίτησή του στο αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Γ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Στην περίπτωση απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετίας οι διαπιστωτικές πράξεις εκδίδονται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης (παρ. 6 του άρ. 19 και παρ. 25 του άρ. 24 της με αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 – Φ.Ε.Κ. 1340/τ. Β΄/ 16-10-2002).

Οι πράξεις με τις οποίες θα διαπιστώνεται η συμπλήρωση της 35ετίας και του 60ου έτους της ηλικίας, μέχρι 30-6-2014 ή μέχρι 31-8-2014, θα εκδοθούν και θα κοινοποιηθούν στους εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις, εντός του Μαρτίου του 2014, προκειμένου να καταθέσουν, σε περίπτωση αμφισβήτησης, στο Γ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (δια της Υπηρεσίας μας) σχετική αίτηση, μέσα σε 10 ημέρες από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης.

Όσοι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, παραμένουν στην Υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετίας και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθ. 4 παρ. 1 του Ν. 3687/2008.

Με το άρθ. 33 (υποπαράγραφος 1β εδάφιο πρώτο) του Ν. 4024/2011, καταργήθηκε η διάταξη του άρθ. 10 παρ. 19 του Ν. 3863/2010 και κατά συνέπεια δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής αίτησης για παραμονή στην Υπηρεσία, μετά τη συμπλήρωση 35 ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 60ου έτους της ηλικίας. Σημειώνεται ότι η διάταξη της παρ. 1γ του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011 (35ετία και 55ο έτος της ηλικίας μέχρι 31-12-2013) δεν έχει εφαρμογή στους εκπαιδευτικούς (άρθρο 33, παρ. 7 του Ν. 4024/2011).

Β. Αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών :

1. Οι αιτήσεις παραίτησης υποβάλλονται, γίνονται αποδεκτές και λύεται η υπαλληλική σχέση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 - ΦΕΚ τ. Α΄ 26/9-2-2007)

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ. 2) του Ν. 3687/2008, όπως τροποποιήθηκε - συμπληρώθηκε με την παρ. 6 εδάφιο β του άρθ. 329 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ τ. Α΄ 86/11-4-2012) και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 (παρ. 20) του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ τ. Α΄ 193/17-9-2013) : «Οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υποβάλλονται μετά την 31η Μαΐου, καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, γίνονται αποδεκτές με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.), για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά Υγειονομικής Επιτροπής ή Δημόσιου Νοσοκομείου, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση, με το τέλος του διδακτικού έτους.»

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 ΦΕΚ τ. Α’ 26/9-2-2007) α. αίρεση, όρος ή προθεσμία στην αίτηση παραίτησης θεωρούνται ότι δεν έχουν γραφεί (παρ. 1) β. η παραίτηση θεωρείται ότι δεν έχει υποβληθεί, εάν κατά την υποβολή της ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 και γ. ο υπάλληλος που έχει τις υποχρεώσεις του άρθρου 58 (παρ. 3) του Υπαλληλικού Κώδικα, δεν έχει δικαίωμα να παραιτηθεί πριν λήξει ο χρόνος που ορίζεται στη διάταξη αυτή. Η ανωτέρω διάταξη αφορά το χρόνο εκπαιδευτικής άδειας και σύμφωνα με το άρθρο 36 (παρ. 21) του Ν. 4186/2013, ο χρόνος υποχρέωσης παραμονής στην Υπηρεσία καθορίστηκε ίσος με το χρόνο της εκπαιδευτικής άδειας και πάντως όχι μεγαλύτερος των πέντε ετών.

Μετά τα παραπάνω, αιτήσεις για παραίτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 148 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007), που θα υποβληθούν από τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Β1. Το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου 2014, θα υποβληθούν αιτήσεις (άρθρο 19 παρ. 7 της υπ’αριθμ. 105657/Δ1/8-10-2002, ΦΕΚ τ. Β΄ 1340/16-10-2002 Υπουργικής Απόφασης) και θα λυθεί αυτοδίκαια η υπαλληλική σχέση με το τέλος του διδακτικού έτους 2013-2014 και συγκεκριμένα στις 30-6-2014, η οποία θεωρείται η τελευταία ημέρα εργασίας και τακτικής μισθοδοσίας.

Τα ανωτέρω ισχύουν (αποδοχή παραίτησης και λύση της υπαλληλικής σχέσης στις 30-6-2014), μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο αιτών εκπαιδευτικός δεν αναιρέσει, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός που δικαιούται, την αίτηση παραίτησης που έχει υποβάλει κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου του 2014 (άρθρο 148 παρ. 4 του Υ.Κ. – Ν. 3528/2007).

Οι ημερομηνίες υποβολής αίτησης παραίτησης και παρέλευσης αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός για ανάκληση, καθορίζονται αυστηρά ως εξής:


Ημερομηνία
αίτησης παραίτησης
Δικαίωμα ανάκλησης εντός μηνός, μέχρι
22-4-2014
21-5-2014
23-4-2014
22-5-2014
24-4-2014
23-5-2014
25-4-2014
26-5-2014
28-4-2014
27-5-2014
29-4-2014
28-5-2014
30-4-2014
29-5-2014
Η ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής σύνταξης (Ν. 4151/29-4-2013, άρθρο 1), θα γίνει αναδρομικά από την επομένη της λύσης της υπαλληλικής σχέσης και συγκεκριμένα από 1-7-2014. Οι λεπτομέρειες για την καταβολή της ως άνω προκαταβολής, καθώς και τον έλεγχο των καταβαλλόμενων ποσών, καθορίστηκαν με την υπ’αριθμ. 75302/0092/31-5-2013 (ΦΕΚ τ. Β΄ 1344/3-6-2013) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Οι αιτήσεις παραίτησης θα υποβληθούν στις Διευθύνσεις Δ.Ε. του κάθε υπαλλήλου, κατά τις προαναφερόμενες ημερομηνίες, αυτοπροσώπως ή από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο (επισυνάπτεται υπόδειγμα).

Κατά συνέπεια οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλουν αίτηση κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου 2014, θα πρέπει να ζητούν να παραιτηθούν από την Υπηρεσία και όχι να συνταξιοδοτηθούν, αφού η αίτηση για συνταξιοδότηση έπεται της λύσης της υπαλληλικής σχέσης. Η αποδοχή της αίτησης παραίτησης από την Υπηρεσία, γίνεται αυτοδίκαια (εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 148 του Υπαλληλικού Κώδικα, Ν. 3528/2007 και για τους εκπαιδευτικούς που έχουν τις υποχρεώσεις του άρθρου 58 του Υπαλληλικού Κώδικα), με το τέλος του διδακτικού έτους 2013-2014 (30-6-2014), χωρίς ωστόσο η ανωτέρω αποδοχή να κατοχυρώνει απαραίτητα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και άμεση καταβολή της σύνταξης. Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή φαινομένων ανάκλησης παραιτήσεων που θα γίνουν αποδεκτές, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παραιτηθούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και άμεσης καταβολής της σύνταξης, αφού για την άμεση καταβολή της σύνταξης, πέραν της θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απαιτείται και η συμπλήρωση του απαραίτητου ορίου ηλικίας, σε διαφορετική περίπτωση (μη συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας) η σύνταξη καταβάλλεται με την ανάλογη μείωση αυτής (ποινή), το ύψος της οποίας εξαρτάται από το πόσο νωρίτερα από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας θα ασκηθεί το δικαίωμα αυτό. Σημειώνεται ότι με το άρθρο 4, παρ. 10, περ. α και β του Ν. 4151/2013 (ΦΕΚ τ. Α΄ 103/29-4-2013), ρυθμίζεται η επαναφορά στην Υπηρεσία μετά από αίτηση του υπαλλήλου που παραιτήθηκε από πλάνη περί τα πράγματα που δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση καταβολή της σύνταξης του, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 3 μηνών από την ημερομηνία που φέρει το έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων. Το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση από την Υπηρεσία μέχρι την επαναφορά σε αυτή δεν λογίζεται συντάξιμο και δεν καταβάλλονται αποδοχές για αυτό.

Οι βασικές διατάξεις σχετικά με την απονομή συντάξεων κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο με το Π.Δ. 169/2007 (ΦΕΚ τ. Α΄ 210/31-8-2007). Επειδή όμως μετά την ανωτέρω κωδικοποίηση εκδόθηκαν και νεότερες διατάξεις, για περισότερες πληροφορίες σε σχέση με συνταξιοδοτικά θέματα (προϋποθέσεις, διαδικασία, ποσόν σύνταξης κ.λπ.) μπορείτε να επισκέπτεστε τη διαδικτυακή πύλη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης, επικουρικών συντάξεων και ασφαλιστικής παροχής (εφάπαξ) και η σχετική υπεύθυνη δήλωση, υποβάλλονται από την επομένη της τελευταίας εργάσιμης ημέρας (30-6-2014).

Οι εκπαιδευτικοί που θα απολυθούν αυτοδίκαια στις 30-6-2014 (λόγω 35ετίας και ορίου ηλικίας) μπορούν να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή τους , στις αρμόδιες Διευθύνσεις προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η ηλεκτρονική συμπλήρωση του ΔΑΥΚ, ενώ οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλουν αίτηση παραίτησης κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, μπορούν να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης, η ηλεκτρονική συμπλήρωση όμως του ΔΑΥΚ δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν την παρέλευση ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Β2. Μετά την 31η Μαΐου 2014, καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, θα γίνουν αποδεκτές με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του ΚΥΣΔΕ, για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά Υγειονομικής Επιτροπής ή Δημοσίων Νοσοκομείων, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Σημειώνεται ότι παραιτήσεις για λόγους υγείας δεν έχουν κανένα από τα συνταξιοδοτικά ευεργετήματα της απόλυσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 153 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 - ΦΕΚ τ. Α’ 26/9-2-2007), για σωματική ή πνευματική ανικανότητα και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και άμεσης καταβολής της σύνταξης.

Οι ως άνω αιτήσεις παραίτησης θα υποβάλονται στις Διευθύνσεις Δ.Ε., προκειμένου να διαβιβαστούν στο Υ.ΠΑΙ.Θ., με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπ’αριθμ. 34160/Δ1/11-3-2013 (ανακοινοποίηση στο ορθό 20-3-2013), 79133/Δ1/11-6-2013 (ανακοινοποίηση στο ορθό 11-6-2013) εγκυκλίους του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η υπαλληλική σχέση λύεται με την κοινοποίηση της Υπουργικής Απόφασης στον ενδιαφερόμενο. Αν η απόφαση αυτή δεν κοινοποιηθεί μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της κυβέρνησης, η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδίκαια με την πάροδο του εικοσαημέρου (άρθρο 156 του Υπαλληλικού Κώδικα) και οι αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης, επικουρικών συντάξεων και ασφαλιστικής παροχής (εφάπαξ) και η σχετική υπεύθυνη δήλωση, θα υποβάλλονται από την επομένη της λύσης της υπαλληλικής σχέσης, ενώ η κατάθεση των δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται και πριν από την ως άνω ημερομηνία. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 148 του Υπαλληλικού Κώδικα και του άρθρου 4, παρ. 10 περ. α και β του Ν. 4151/2013, έχουν εφαρμογή και στις ως άνω αιτήσεις.

Β3. Άλλες περιπτώσεις παραίτησης είναι η αυτοδίκαιη παραίτηση λόγω κατοχής δεύτερης θέσης στο Δημόσιο, σε περίπτωση θανάτου και σε περίπτωση σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας.

Τέλος με βάση το άρθρο 4, παρ. 10 περ. α και β του Ν. 4151/2013 (ΦΕΚ 103/τ.Α/29/4/13 ρυθμίζεται η επαναφορά στην Υπηρεσία μετά από αίτηση του υπαλλήλου που παραιτήθηκε από πλάνη περί τα πράγματα που δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση καταβολή της σύνταξής του μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 3 μηνών από την ημερομηνία που φέρει το έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων. Το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση από την Υπηρεσία μέχρι την επαναφορά σε αυτή δεν λογίζεται συντάξιμο και δεν καταβάλλονται αποδοχές γι αυτό.


Διαβάστε περισσότερα...

Στραγγάλισαν την κόρη τους για λόγους τιμής!


Νεκρή βρέθηκε 26χρονη νιόπαντρη στην Ινδία.

Μόλις που πρόλαβε να κλείσει έναν μήνα παντρεμένη μια 26χρονη στην Ινδία. Έχασε πρόωρα και βίαια τη ζωή της στα χέρια των ίδιων της των γονέων, που την σκότωσαν για λόγους τιμής, επειδή είχε παντρευτεί τον αγαπημένο της παρά τη διαφωνία τους.

Οι γονείς βρίσκονται υπό κράτηση και, όπως γράφει το BBC, ομολόγησαν πως στραγγάλισαν την κόρη τους με ένα μαντίλι.

Η νεαρή γυναίκα, που εργαζόταν στον τομέα της πληροφορικής, είχε παντρευτεί τον αγαπημένο της- και συνάδελφό της- στις 21 Φεβρουαρίου. Αλλά οι γονείς της πίστευαν πως το άνδρας προερχόταν από οικογένεια ακατάλληλη για την κόρη τους.

«Το κορίτσι προσπάθησε να τους πείσει πως ήταν πολύ ερωτευμένη αλλά προφανώς δεν πείστηκαν», σχολίασε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ωστόσο ο γάμος έγινε και μετά οι γονείς ανέλαβαν να φιλοξενήσουν το ζευγάρι και να διοργανώσουν μια παραδοσιακή τελετή, σύμφωνα με τα έθιμά τους.

Η δολοφονία αποκαλύφθηκε όταν οι φίλοι του ζευγαριού άρχισαν να έχουν υποψίες και πήγαν στο σπίτι της 26χρονης.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κίνδυνος μη καταβολής συντάξεων»


Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς Βρούτση για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Για «δραματική μείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω ρευστοποιήσεων» κάνουν λόγο σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος και Δημήτρης Στρατούλης.

Αναλυτικά, οι δύο βουλευτές αναφέρουν στην ερώτησή τους:

«Με έκπληξη διαβάσαμε στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" της 23-4-2014 ότι τα αποθεματικά των Ταμείων μειώθηκαν δραματικά μετά το PSI («κούρεμα των ομολόγων») αλλά και εξαιτίας των ρευστοποιήσεων, στις οποίες προέβησαν οι Διοικήσεις των Ταμείων προκειμένου να καταβάλουν τις τρέχουσες παροχές. Σήμερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα Ταμεία διαθέτουν μόλις 4,5 δισ. ευρώ σε αποθεματικά, από 26 δισ. ευρώ που ήταν προ Μνημονίου. Ουσιαστικά καλύπτουν τις συντάξεις μόλις δύο (2) μηνών, όπως υποστηρίζουν και ανεξάρτητοι μελετητές του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας.

Επειδή ήδη έχει προαναγγελθεί η μείωση της κρατικής επιχορήγησης για το έτος 2015 περίπου κατά 3 δισ. ευρώ.

Επειδή από 1-1-2015 εισερχόμαστε στο σύστημα της εγγυημένης μόνο βασικής σύνταξης.

Επειδή το υπόλοιπο («αναλογικό») τμήμα της σύνταξης θα το καταβάλλουν τα ίδια τα Ταμεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιες ρευστοποιήσεις αποθεματικών έγιναν μετά το PSI και που δαπανήθηκαν;

2. Ποια είναι σήμερα τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μητρόπουλος Αλέξιος
Στρατούλης Δημήτριος»



Διαβάστε περισσότερα...

Η εξευτελιστική στιγμή που της άλλαξε τη ζωή


Πώς έφτασε από τα 170 κιλά στα... 68! - Δείτε τις φωτογραφίες.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν υπάρξει κάποτε παχύσαρκοι σε υπερθετικό βαθμό περιγράφουν μία στιγμή, μία σκηνή, μία κουβέντα, που τους έκανε να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουν ζωή και χάσουν τα κιλά που τους επιβάρυναν. Για την 33χρονη Louise Watson η στιγμή αυτή ήταν όταν «κόλλησε» σε καμπίνα με ντους κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών.

Στα χειρότερά της ζύγιζε 170 κιλά και οι γιατροί την προειδοποιούσαν πως αν δεν σταματούσε το υπερβολικό φαγητό τα όργανά της θα συνθλίβονταν κάτω από το ίδιο της το βάρος.

«Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», λέει για εκείνες τις καλοκαιρινές διακοπές. «Μπήκα στο ντους αλλά δεν μπορούσα να βγω. Χρειάστηκε να φωνάξω τον άνδρα μου, ήταν τόση η ντροπή μου. Αργότερα κάποιος στην παραλία με αποκάλεσε φάλαινα. Κατάλαβα πως κάτι έπρεπε να κάνω», αφηγείται στην Daily Mail.

Η 33χρονη Βρετανίδα εξηγεί πως το βάρος της άρχισε να αυξάνεται σταθερά μετά τη γέννηση των παιδιών της: του 16χρονου σήμερα Michael, της 9χρονης Evie, της 8χρονης Annabel, των 6χρονων διδύμων Olivia και Eston, του 4χρονου Ronnie και τις 2χρονης Francesca.

«Με κάθε εγκυμοσύνη έβαζα κιλά, μετά τα έχανα αλλά τα ξαναέπαιρνα, και κάθε φορά έπαιρνα και λίγα παραπάνω. Δοκίμασα κάθε πιθανή δίαιτα αλλά δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Μόλις έβαζα τα παιδιά για ύπνο άρχιζα να τρώω. Παράγγελνα απ’ έξω την πιο μεγάλη μερίδα, μαζί με παγωτό. Φρόντιζα τα παιδιά μου να τρώνε σωστά αλλά δεν φρόντιζα για μένα. Έβρισκα συνέχεια δικαιολογίες για να τρώω. Ήταν ένας φαύλος κύκλος, είχα κατάθλιψη, σχεδόν δεν έβγαινα από το σπίτι».

Η τελευταία εγκυμοσύνη της Francesca ήταν η πιο δύσκολη από όλες και η Louise χρειάστηκε να μείνει καθηλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου για εβδομάδες ολόκληρες. «Παρήγγειλαν για μένα ειδικό κρεβάτι και στρώμα, κατάλληλο για ανθρώπους με το βάρος μου», λέει.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Watson υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού bypass και αργότερα η διατροφή της προσαρμόστηκε στα δεδομένα της. Τέρμα οι παραγγελίες και τα ατελείωτα παχυντικά σνακ, τρώει πλέον υγιεινά και με μέτρο.

Έχει σήμερα βάρος 68 κιλά, προς μεγάλη ικανοποίηση του συζύγου της. «Η οικογένειά μου είναι πολύ περήφανη για μένα. Άλλαξα εντελώς, συναντώ συγγενείς στο δρόμο και δεν με αναγνωρίζουν», τονίζει.

Απομεινάρι της παχύσαρκης εποχής της, το επιπλέον δέρμα, θα πρέπει όμως να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα πριν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεσή του.

«Άλλαξε η ζωή μου», καταλήγει, «είχα τόση ανασφάλεια, έβγαινα από το σπίτι μόνο για να ψωνίσω και πάθαινα κρίσεις πανικού. Όμως αυτές οι μέρες ανήκουν πια στο παρελθόν. Το γαστρικό bypass απομάκρυνε αυτό το μαύρο σύννεφο από τη ζωή μου. Νιώθω σαν να ξαναγεννήθηκα».















Διαβάστε περισσότερα...

Δώρισαν 3.000 ψάρια σε μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων


Μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας από τους ιχθυοκαλλιεργητές της Σαγιάδας.

Τρεις χιλιάδες τσιπούρες παρέδωσε σήμερα στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Λωρίδας Σαγιάδας- Θεσπρωτίας, ενόψει του αυριανού εορτασμού του Ευαγγελισμού. Τα ψάρια θα διανεμηθούν σε κοινωνικά ιδρύματα, όπως οι μητροπόλεις Άρτας, Νικοπόλεως και Πρέβεζας, ενοριακά συσσίτια, γηροκομεία, καθώς και δομές πρόνοιας.

Ο πρόεδρος των ιχθυοκαλλιεργητών, Γιάννης Χεκίμογλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι με την πρωτοβουλία τους, ήθελαν να βοηθήσουν, να δώσουν μία μικρή χαρά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο κ. Χεκίμογλου πρόσθεσε ότι κατά καιρούς δέχονται αιτήματα από παιδικούς σταθμούς, ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα για βοήθεια και το πράττουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.

Στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας λειτουργούν 27 επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας οι οποίες προωθούν το προϊόν τους, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των ιχθυοκαλλιεργητών, πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, καθώς πολλές μονάδες είναι καταχρεωμένες, ενώ λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, το προϊόν τους πωλείται κάτω του κόστους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημίωση και επίδομα ανεργίας σε δημοσίους υπαλλήλους


Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Παρασκευή.

Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται προβλέπει διάταξη που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή.

Όπως αναφέρει το Mega, η καταβολή των αποζημιώσεων θα αφορά μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ενώ το μέτρο θα ισχύσει και για τις απολύσεις που έγιναν πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.

Όπως θα προβλέπει η ρύθμιση, η αποζημίωση θα υπολογίζεται βάσει του βασικού μισθού, όπως αυτός διαμορφωνόταν κατά την ημερομηνία διαθεσιμότητας, ενώ θα μετρήσει ο χρόνος υπηρεσίας από την κατάταξη έως τη διαθεσιμότητα και ο χρόνος της διαθεσιμότητας.

Αναφορικά με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, αυτό θα καταβάλλεται σε απολυμένους δημοσιους υπαλλήλους για ένα έτος και θα ανέρχεται σε 360 ευρώ μηνιαίως, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Κατά τον χρόνο καταβολής του επιδόματος, οι δικαιούχοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι θα καλύπτονται και με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα κίνητρα συμμετοχής εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση


Ο ν. 4024/2011 επισκιάζει την παιδαγωγική λειτουργία του θεσμού.

«Το Π.Δ. 152/2013, ως χρονικά μεταγενέστερο και νομικά ασθενέστερο από το νόμο 4024/2011, υπόκειται στις προβλέψεις του ανωτέρω νόμου για τη βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Ο εν λόγω νόμος, για τα υψηλότερα κλιμάκια, προβλέπει συγκεκριμένες ποσοστώσεις, γεγονός που εντάσσει στοιχεία ανταγωνιστικότητας, τα οποία προκαλούν ενστάσεις έναντι της αξιολόγησης και επισκιάζουν την παιδαγωγική της λειτουργία, στα ανώτερα τουλάχιστον υπηρεσιακά κλιμάκια».

Το παραπάνω αναφέρεται σε χωρίο των 314 σελίδων του εκπαιδευτικού υλικού που δόθηκε στα στελέχη εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.dictyo.gr. Στην ουσία αναγνωρίζεται το πρόβλημα που έχουν θίξει πολλοί εκπαιδευτικοί ότι με την αξιολόγηση υπεισέρχεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς σκιάζοντας όπως αναφέρεται στο επιμορφωτικό υλικό την παιδαγωγική λειτουργία της αξιολόγησης.

Αναφορά υπάρχει και στα κίνητρα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση. Συγκεκριμένα τα κίνητρα είναι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Στα εξωτερικής φύσης κίνητρα είναι η θεσμική αναγνώριση της προσωπικής συμβολής στις επιτυχίες του σχολείου καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάληψη θέσεων ευθύνης εντός της σχολικής μονάδας και εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο επιμορφωτικό υλικό:

«Η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με την ανατροφοδότηση των εκπαιδευτικών και την επαγγελματική μάθηση και ανάπτυξη, μέσω και της ανάλογης επιμόρφωσης, απευθύνεται στα εσωτερικά κίνητρα των εκπαιδευτικών, που σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, είναι αυξημένα.

Ταυτόχρονα, ικανοποιεί και εξωτερικής φύσης κίνητρα, όπως είναι η θεσμική αναγνώριση της προσωπικής συμβολής και των επιτυχιών του σχολείου και η δημιουργία προϋποθέσεων για ανάληψη θέσεων ευθύνης εντός της σχολικής μονάδας ή/και εντός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στις περισσότερες χώρες, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης αποβλέπει, επίσης, πέραν της επαγγελματικής ανάπτυξης, και στην υπηρεσιακή εξέλιξή τους, βαθμολογική και οικονομική.

Το Π.Δ. 152/2013, ως χρονικά μεταγενέστερο και νομικά ασθενέστερο από τον νόμο 4024/2011, υπόκειται στις προβλέψεις του ανωτέρω νόμου για τη βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Ο εν λόγω νόμος, για τα υψηλότερα κλιμάκια, προβλέπει συγκεκριμένες ποσοστώσεις, γεγονός που εντάσσει στοιχεία ανταγωνιστικότητας, τα οποία προκαλούν ενστάσεις έναντι της αξιολόγησης και επισκιάζουν την παιδαγωγική της λειτουργία, στα ανώτερα τουλάχιστον υπηρεσιακά κλιμάκια».

Ποια είναι τα εργαλεία της αξιολόγησης;

Το κύριο εργαλείο αξιολόγησης είναι το σχετικό πλαίσιο που προβλέπει επισκέψεις παρατήρησης με βάση τις σχετικές ρούμπρικες.

Συμπληρωματικά με τις παρατηρήσεις αξιοποιούνται και οι συνεντεύξεις και συζητήσεις που, εκτός των άλλων, αναδεικνύουν τους προσανατολισμούς, τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και, το σημαντικότερο, βοηθούν τον αξιολογητή να ερμηνεύσει καλύτερα τα εμφανή και παρατηρήσιμα στοιχεία του εκπαιδευτικού έργου.

Ακόμη, σε σχέση με τα δύο παραπάνω μέσα, αξιοποιείται και ο ατομικός φάκελος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού (portfolio), που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ετήσιο και μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό, διδακτικό υλικό, δείγματα μαθητικών εργασιών, σχολιασμούς σε μαθητές, απαντήσεις και θέματα εξετάσεων, υλικό από τις εκτός τάξης δραστηριότητες, σχολιασμούς σε μαθητικές εργασίες, προσωπικές σκέψεις και αναστοχασμούς του εκπαιδευτικού (Journals), παραστατικά από τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες της σχολικής μονάδας και τα παρόμοια.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις, τις συζητήσεις, την αυτο-αξιολόγηση, τον ατομικό φάκελο εκπαιδευτικών και τα λοιπά παραστατικά, ο αξιολογητής προβαίνει στην έκθεση αξιολόγησης και διατυπώνει τις αξιολογικές αποτιμήσεις του και τις προτάσεις του για τα περαιτέρω, οι οποίες πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και πλήρεις και να συνυπολογίζουν το κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο και τις γενικότερες συνθήκες του σχολείου.

Πόσο εύκολο είναι να «κοπεί» ο αξιολογούμενος;

Με βάση το Π.Δ.152/2013 ένας εκπαιδευτικός μπορεί να θεωρηθεί «ελλιπής» σε ένα από τα κριτήρια καθεμιάς από τις πέντε κατηγορίες κριτηρίων. Μπορεί, δηλαδή, να είναι συνολικά «ελλιπής» στα πέντε από τα 14 κριτήρια των πέντε κατηγοριών (ποσοστό 36% ελλιπής) και να θεωρείται γενικά «επαρκής», θεωρητικά ίσως και «πολύ καλός». Διευκρινίζεται ότι τα κριτήρια συνολικά είναι 15 και όχι 14, αλλά σε ένα κριτήριο, αυτό της «επιστημονικής ανάπτυξης», οι αξιολογούμενοι κατατάσσονται αυτομάτως στο «επαρκής» (βαθμοί 31-60), διότι είχαν τα προβλεπόμενα για τον διορισμό τους προσόντα σπουδών.

Δεν μπορεί, όμως, ο εκπαιδευτικός να είναι «ελλιπής» σε δύο από τα κριτήρια της ίδιας κατηγορίας και να θεωρηθεί γενικά «επαρκής», διότι αυτό θα σήμαινε ότι μπορούσε να ήταν «ελλιπής» στο 50% των ποιοτικών κριτηρίων στη «Διεξαγωγή της Διδασκαλίας» ή/και «ελλιπής» στα δύο από τα τρία του «Εκπαιδευτικού περιβάλλοντος», του «Προγραμματισμού» και της «Υπηρεσιακής Επάρκειας», ήτοι “ελλιπής” στο 66%, και παρόλα αυτά να θεωρείται γενικά «επαρκής»

Πώς γίνεται η κατάταξη στη βαθμίδα και ο προσδιορισμός του βαθμού;

Η κρίση για την κατάταξη στη βαθμίδα (ελλιπής: βαθμός 0-30, επαρκής: βαθμός 31-60, πολύ καλός: βαθμός 61-80, εξαιρετικός: βαθμός 81-100) σε καθένα από τα 15 κριτήρια γίνεται με βάση τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 152/2013 και είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του αξιολογητή.

Προς βοήθεια των αξιολογητών και εφόσον αυτοί το κρίνουν κατάλληλο και σκόπιμο, κάτω από τη ρούμπρικα κάθε βαθμίδας στο παρόν επιμορφωτικό υλικό, που αποτελεί βοηθητικό υλικό και όχι νομικό κείμενο, παρατίθενται δείκτες που κατά το δυνατόν κωδικοποιούν τηλεγραφικά το περιεχόμενο και το πνεύμα της ρούμπρικας του Π.Δ.. Μελετώντας αρχικά το κείμενο της ρούμπρικας προσεκτικά και στη συνέχεια προαιρετικά και βοηθητικά τους δείκτες, ο αξιολογητής μπορεί να ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία ή όποια άλλη αυτός κρίνει πρόσφορη:

(α) Κατατάσσει αρχικά τον αξιολογούμενο σε συγκεκριμένη βαθμίδα, αν υπερκαλύπτει τα ζητούμενα (=δείκτες) της προηγούμενης βαθμίδας και έχει ένα τουλάχιστον από τα ζητούμενα της επόμενης, στην οποία και τον εντάσσει.

(β) Επειδή κάθε βαθμίδα έχει ένα εύρος μονάδων, πρέπει να καθορίσει και τον ακριβή βαθμό στο φάσμα του συγκεκριμένου εύρους.

Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες βαθμίδες έχουν εύρος 30 βαθμών(ελλιπής:0-30 και επαρκής:31-60) και οι δύο επόμενες έχουν εύρος 20 βαθμών (πολύ καλός:61-80 και εξαιρετικός:81-100). Άρα, πρέπει στη συνέχεια ο αξιολογητής να καθορίσει τον ακριβή βαθμό που λαμβάνει ο αξιολογούμενος εντός του εύρους της συγκεκριμένης βαθμίδας που κατατάσσεται. Προς τούτο ο αξιολογητής υπολογίζει πόσα από τα στοιχεία της ρούμπρικας ή από τους κωδικοποιημένους δείκτες της ρούμπρικας πληροί και σε ποιο βαθμό έκαστον εξ αυτών και, αναλογικά, αποδίδει και τον βαθμό. Ισχύουν εδώ όσα αναφέρονται στις αρμοδιότητες του αξιολογητή και στην άσκηση της ειδημοσύνης του και της διακριτικότητάς του.

Βοηθητικά, ως πλαίσιο συζήτησης παρατίθενται τα παρακάτω παραδείγματα.

Αν στο κριτήριο «Διδακτικές Ενέργειες και Εκπαιδευτικά Μέσα», που παρατίθεται ως παράδειγμα στην παραπάνω ενότητα (ΙΔ), πληροί σε υψηλό βαθμό έναν από τους τέσσερις δείκτες του «επαρκής: βαθμός 31-60» τότε, αναλογικά, δικαιούται το ¼ των 30 μονάδων του εύρους της συγκεκριμένης βαθμίδας, ήτοι δικαιούται 8 μονάδες και ο αξιολογούμενος λαμβάνει βαθμό 38, αν καλύπτει σε υψηλό βαθμό μόνο τον συγκεκριμένο δείκτη ή λιγότερες από τις 38 μονάδες, αν καλύπτει μερικώς τον ένα και μοναδικό από τους τέσσερις δείκτες της βαθμίδας ή, τέλος, πάνω από τις 38 μονάδες αν καλύπτει μερικώς και κάποιον άλλο δείκτη του συγκεκριμένου κριτηρίου. Αναλογικά, αν πληροί σε υψηλό βαθμό δύο από τους τέσσερις δείκτες της βαθμίδας «πολύ καλός» που, προσοχή, έχει εύρος 20 βαθμών(61-80), δικαιούται τα 2/4 των 20 βαθμών, δηλαδή τους 10 βαθμούς από τους 20 και ο τελικός βαθμός στο συγκεκριμένο κριτήριο πρέπει να είναι 70, όπως πρέπει να είναι 80 αν πληροί σε υψηλό βαθμό και τους τέσσερις δείκτες. Επίσης, σε άλλο παράδειγμα, αν πληροί μερικώς δύο από τους τέσσερις δείκτες της βαθμίδας του «εξαιρετικός» που έχει εύρος 20 βαθμούς (82-100), ο βαθμός που δικαιούται θα πρέπει να είναι κάτω από το 90, αλλά αν πληροί πλήρως τρεις από τους τέσσερις ο βαθμός που δικαιούται πρέπει να είναι 95.

Στα περισσότερα κριτήρια η πλειονότητα των εκπαιδευτικών πληροί σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό τις απαιτήσεις του επαρκούς, εκτός και πρόκειται για περιπτώσεις που παρουσιάζουν τις περιγραφόμενες ελλείψεις στη βαθμίδα «ελλιπής». Στην τελευταία περίπτωση, με αναλυτική τεκμηρίωση ο αξιολογητής μετά τον χαρακτηρισμό «ελλιπής» πρέπει να καθορίζει και τον βαθμό (0-30) που κρίνει ότι του αναλογεί. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να καθορίζει και την πρόταση επιμόρφωσης.

Η κατάταξη στην κατηγορία «Πολύ καλός», ή στην κατηγορία «Εξαιρετικός», προϋποθέτει την ικανοποίηση τουλάχιστον μιας από τις αναφερόμενες ως επιπλέον προϋποθέσεις (=δείκτες) για την κατάταξη στη συγκεκριμένη κατηγορία, με χαμηλή βαθμολογία αν πρόκειται μόνο για μία εκ των προϋποθέσεων Η αριθμητική αποτίμηση σε μια κατηγορία θα πρέπει να συμβαδίζει με την τεκμηρίωση και να μην αντιστρατεύεται τον κανόνα της αναλογικότητας, που αναφέραμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής αριθμητική αποτίμηση αποτελεί ευθύνη του αξιολογητή και είναι προϊόν προσωπικής εκτίμησης και στάθμισης των επιμέρους παραμέτρων.

Οι εμπλεκόμενοι αξιολογητές καταχωρούν ηλεκτρονικά τις βαθμολογίες τους στο ψηφιακής μορφής δελτίο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και στον τομέα αρμοδιότητάς τους. Με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και την καταχώρηση των βαθμών εξάγεται από το σύστημα αυτομάτως, βάσει του αλγόριθμου του άρθρου 16 του Π.Δ. 152/2013, η Τελική Βαθμολογία (ΤΒ).

Στο ψηφιακό δελτίο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού θα υπάρχει ενότητα όπου θα καταχωρούν οι αξιολογητές την έκθεσή τους (σχόλια, υποδείξεις, κρίσεις κλπ). Το σύνολο των δύο ή τριών, κατά περίπτωση, επιμέρους εκθέσεων συγκροτεί τη συνολική έκθεση για τον αξιολογηθέντα εκπαιδευτικό. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την τελική βαθμολογία θα υπάρχει και το κείμενο της συνολικής έκθεσης. Το ατομικό ψηφιακό δελτίο αξιολόγησης, με την Τελική Βαθμολογία (ΤΒ) και το κείμενο της τελικής έκθεσης, θα κοινοποιείται, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Π.Δ. 152/2013, στον αξιολογηθέντα, στους αξιολογητές που έλαβαν μέρος, στον διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία ανήκει ο αξιολογηθείς εκπαιδευτικός και στην αντίστοιχη διεύθυνση εκπαίδευσης.

Στο άρθρο 20 του Π.Δ. 152/2013 προβλέπονται οι διαδικασίες υποβολής ενστάσεων και το αρμόδιο όργανο που, κατά περίπτωση, εξετάζει την ένσταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Το απόλυτο χάμπουργκερ των 10.000 θερμίδων


Το τσίζμπεργκερ μέσα στο μπιφτέκι και ανάμεσα σε δύο χάμπουργκερ.

Το απόλυτο χάμπουργκερ δημιούργησε η Corinne Clarkson από το Πρέστον του Λανκασάιρ.

Το «Ulti-Meatum», όπως το ονόμασε, αποτελείται από ένα τσίζμπεργκερ που βρίσκεται μέσα σε ένα μπιφτέκι και το οποίο έβαλε ανάμεσα από δύο άλλα χάμπουργκερ!

Το πιάτο που στοιχίζει 24 ευρώ και περιέχει 10.000 θερμίδες μπορεί να βρει κανείς στο εστιατόριο Mister Eaters.
Φυσικά, όποιος καταφέρει να το φάει ολόκληρο δεν πληρώνει τίποτα!

«Εγώ δε θα μπορούσα να το φάω. Δεν το έχω αποτολμήσει καν. Είναι… τεράστιο! Όποιος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του είναι καλοδεχούμενος. Είναι μάλλον ένα από τα μεγαλύτερα χάμπουργκερ που μπορεί να βρει κανείς στη χώρα» ανέφερε η Corinne στη Daily Mail.







Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποια ΑΕΙ αυξάνεται και σε ποια μειώνεται ο αριθμός εισακτέων


Οι υποψήφιοι θα ανταγωνιστούν φέτος για έναν ενιαίο αριθμό θέσεων.

Στις 70.000 θα ανέλθουν οι φετινοί εισακτέοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αριθμός ο οποίος βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» στις 19/3.

Θυμίζουμε στους αναγνώστες ότι το 2013 προσφέρθηκαν τόσο στη γενική σειρά, όσο και στις ειδικές κατηγορίες 69.288 θέσεις. Τη φετινή χρονιά ο αριθμός αναμένεται να διαμορφωθεί στις 46.400 για τα ΑΕΙ και στις 23.500 για τα ΤΕΙ.

Τη φετινή χρονιά οι υποψήφιοι, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, θα ανταγωνιστούν για έναν ενιαίο αριθμό θέσεων και πλέον δεν θα παρατηρηθεί το περσινό φαινόμενο όπου για κάθε τμήμα υπήρχαν τέσσερις διαφορετικές βάσεις εισαγωγής (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια, γενική σειρά).

Η ενοποίηση των θέσεων έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρονται περισσότερες θέσεις σε πολλά τμήματα, ιδίως στα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αντίθετα στα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να υπάρξει μείωση των εισακτέων αφού οι ελεύθερες μετεγγραφές θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον αριθμό των εισαχθέντων, γεγονός που φαίνεται να το λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το υπουργείο Παιδείας, όπως διαπιστώνει κανείς από τον πίνακα που ακολουθεί:


ΑΕΙ
Εισαχθέντες 2013 (ειδική κατηγορία + γενική σειρά)
Εισαχθέντες 2014
Διαφορά
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης
6922
6255
-667
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
6229
5435
-794
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
1461
1315
-146
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
1686
1575
-111

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
686
780
+94
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
360
400
+40
Πάντειο Πανεπιστήμιο
1662
1530
-132
Πανεπιστήμιο Πειραιά
1928
1910
-18
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
1532
1505
+73
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
3658
3905
+247
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
3018
3210
+192
Πανεπιστήμιο Πάτρας
4465
5075
+610
Πανεπιστήμιο Κρήτης
3033
3095
+62
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
2853
2950
+97
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
2474
2845
+371
Πολυτεχνείο Κρήτης
761
825
+64
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
776
845
+69
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
714
735
+21
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
1335
1515
+180
Όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται μείωση στις σχολές του πρώτου πεδίου. Στα φιλολογικά τμήματα η μείωση είναι αρκετά μικρή ενώ αύξηση αναμένεται στον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα των δασκάλων και των νηπιαγωγών.

Στα περιζήτητα τμήματα της νομικής και της ψυχολογίας υπάρχει μείωση των εισακτέων. Συγκεκριμένα στα τμήματα της νομικής ο συνολικός αριθμός αναμένεται να διαμορφωθεί στους 1.180 έναντι των 1.407 το 2013. Στα τμήματα ψυχολογίας υπάρχει μείωση κατά 4 μόλις άτομα.

2013
2014
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
264
240
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
204
220
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
252
260
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
347
300
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
180
195
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
192
170
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
138
155
ΣΥΝΟΛΟ
1.577
1.540

2013
2014
ΠΑΙΔ. ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
252
230
ΠΑΙΔ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
192
215
ΠΑΙΔ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
192
195
ΠΑΙΔ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
168
190
ΠΑΙΔ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΟΛΟΣ
156
175
ΠΑΙΔ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
228
245
ΠΑΙΔ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗ
204
195
ΠΑΙΔ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ
228
195
ΣΥΝΟΛΟ
1.620
1.640

2013
2014
ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
495
415
ΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
435
365
ΝΟΜΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
477
400
ΣΥΝΟΛΟ
1.407
1.180

2013
2014
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
150
145
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
180
165
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
168
190
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΤΕΙΟ
156
150
ΣΥΝΟΛΟ
654
650

2013
2014
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
156
150
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ
168
190
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ  ΑΙΓΑΙΟΥ
252
260
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
156
175
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ  ΒΟΛΟΣ
138
155
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ  ΙΩΑΝΝΙΝΑ
252
275
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ  ΚΡΗΤΗ
174
195
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ  ΑΘΗΝΑ
150
145
ΣΥΝΟΛΟ
1446
1545
Οι 700 περίπου θέσεις που χάνουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης θα μοιραστούν στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία στα οποία αναμένεται αύξηση των εισακτέων. Τα ΑΕΙ εκφράζουν τη διαφωνία τους με τους αριθμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ με ανακοίνωσή της ζητά να γίνουν σεβαστές οι θέσεις του ΑΠΘ αναφορικά με τον ανώτατο αριθμό εισακτέων που είναι δυνατό, με ακαδημαϊκά κριτήρια, να σπουδάζουν στο ΑΠΘ ενώ παράλληλα ζητά να μην φαλκιδεύεται ο αριθμός αυτός με υπεράριθμους εισακτέους από ποικίλες πηγές.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...