Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ποινή φυλάκισης δύο ετών στον πλοίαρχο του Prestige


Κρίθηκε υπεύθυνος για ρύπανση του περιβάλλοντος εξ αμελείας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σήμερα απαλλακτική δικαστική απόφαση υπέρ του έλληνα πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου Prestige για τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από πετρελαιοκηλίδα το 2002 και έκρινε ότι τόσο η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία, όσο και η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να θεωρηθούν αστικά υπεύθυνες στην υπόθεση.

«Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών τον πλοίαρχο του πλοίου Prestige... ως υπεύθυνο για ρύπανση του περιβάλλοντος εξ αμελείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκοιμήθη ο πρώην μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος


Η ταφή θα τελεστεί στον Άγιον Όρος

Εκοιμήθη ο μακαριστός μητροπολίτης Φωτικής κυρός Αμβρόσιος (πρώην Κοζάνης) νικημένος από τον καρκίνο, μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Γεννήθηκε στο Κεράμιο Καλλονής Λέσβου το 1940. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1974. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1967 και πρεσβύτερος το 1974. Υπηρέτησε ως εφημέριος στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στις 11 Οκτωβρίου 1998 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης. Στις 4 Φεβρουαρίου 2004 παραιτήθηκε. Η ταφή θα τελεστεί στον Άγιον Όρος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενεργοποιείται αύριο η κάρτα αλληλεγγύης


Τι αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου θα ενεργοποιηθεί για έβδομη φορά η κάρτα αλληλεγγύης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το ποσό των 17.253.850 εκατ. ευρώ, θα πιστωθεί σε 147.729 δικαιούχους της κάρτας σίτισης, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται: «Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πιστώσεις για τους 2.403 νέους δικαιούχους που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και σε αυτή την πληρωμή οι συγκεκριμένοι λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί σε επιδότηση τριών μηνών».

Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία αποστολής σε αυτούς τους δικαιούχους των pin και των καρτών στα ΚΕΠ από όπου θα μπορούν να τις παραλάβουν για άμεση χρήση αφού ήδη θα έχουν πιστωθεί. Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70 – 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

Επίσης, αύριο Τετάρτη γίνεται και η 6η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί.

Το ποσό των 2.592.534,49 ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς 20.243 ιδιοκτητών ακινήτων. Στους παραπάνω περιλαμβάνονται 264 νέοι δικαιούχοι, που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και οι οποίοι θα λάβουν τις τρεις πρώτες δόσεις του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση –με ευθύνη των δικαιούχων- των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξιάδης: Δεν σχεδιάζεται καμία νέα φορολόγηση, ούτε για τη ναυτιλία ούτε για τους αγρότες


«Εμείς θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση».

Το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα αναφορικά με την οικονομία και τη φορολογική πολιτική, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο συνέδριο της ναυτεμπορικής με θέμα τη ναυτιλία. Ο υπουργός αναφερόμενος στα θέματα της φορολογίας, έκανε σαφές ότι δεν σχεδιάζεται καμία νέα φορολόγηση, ούτε για τη ναυτιλία ούτε για τους αγρότες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή θέση και σχέδιο για το τι θα κάνει το επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει plan b.

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι θέλουμε να τελειώσει και να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος και να δούμε μπροστά μας την ανάπτυξη της χώρας καθώς δεν θέλουμε η χώρα να λειτουργεί υπό πίεση» τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται με τα θέματα της φορολόγησης στη ναυτιλία, πρόσθεσε ότι βασικό κριτήριο για τη φορολογία της ναυτιλίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι το εάν επηρεάζεται η όχι ανταγωνιστικότητα της.

«'Όποιοι έρχονται και λένε για αύξηση της φορολογίας της ναυτιλίας πρέπει να μας απαντήσουν-αύξηση της φορολογίας μέχρι ποιο σημείο -γιατί αν η φορολογία της ναυτιλίας στην Ελλάδα περάσει από ένα επίπεδο και πάνω που αντέχει η ανταγωνιστικότητά της Ελληνικής ναυτιλίας, τότε εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα και δεν γίνεται με κίνητρο να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα γιατί θα χάσουμε και αυτά που έχουμε» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης είπε επίσης ότι η ναυτιλία έπαιζε και παίζει κυρίαρχη θέση και η κυβέρνηση θέλει να την ενισχύσει, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει οποιεσδήποτε φορολογικές η άλλες ρυθμίσεις που θα δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά της με άλλες χώρες και άλλους κλάδους.

Εάν δείτε τα φορολογικά στοιχεία της ναυτιλίας από το 2013 έως το 2015 είναι αυξημένα τόνισε και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο Ευρώπης θα πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει μία συζήτηση για τα θέματα ανταγωνισμού.

Σε αυτό το σημείο είπε, «ότι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο, χώρες που μας κουνούν το δάχτυλο για τη φοροδιαφυγή και τον φορολογικό ανταγωνισμό, όταν μελετήσεις προσεκτικά τις φορολογικές διατάξεις που έχουν στο χώρο της ναυτιλίας, θα δεις ότι οι χώρες αυτές που κατηγορούν την Ελλάδα για ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, έχουν σε ειδικές φορολογίες ευνοϊκότερες διατάξεις από ό,τι η Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία του Αυγούστου είπε ότι αυτή βάση τις βάσεις για την πολυπόθητη φορολογική σταθερότητα η οποία είναι και βασική πολιτική της κυβέρνησης. «Με το νόμο 4336 είναι σαφές το τι θα γίνει πότε και πως και αυτό στα θέματα φορολογίας δημιουργεί ένα περιβάλλον φορολογικής σταθερότητας και δεν υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην κυκλοφορία η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας


Είναι από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Δυτικής Μεσσηνίας.

Στην κυκλοφορία θα παραδοθεί την Παρασκευή, η τοξωτή γέφυρα στην Τσακώνα, καθώς αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών για την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης του έργου προς χρήση.

Στην κυκλοφορία η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας

Χθες, άλλωστε, τελείωσε η στρώση της αντιολισθηρής ασφάλτου και σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες στη γέφυρα με τη διαγράμμιση στα σημεία σύνδεσής της με το δρόμο. «Κάθε ημερομηνία από αύριο κι ύστερα είναι πιθανή για την παράδοση του έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανώτερο υπηρεσιακό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η κατασκευή της τοξωτής γέφυρας στην πολύπαθη περιοχή της Τσακώνας ξεκίνησε το 2008, κόστισε συνολικά περί τα 22 εκ. ευρώ κι έχει μήκος 390 μέτρα. 260 μέτρα από τον ένα αρμό του τόξου στον άλλο και ύψος τόξου 45 μέτρα, στο πιο ψηλό του σημείο, από το οδόστρωμα. Είναι δε επιβλητική και εμφανής από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Δυτικής Μεσσηνίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάος στη Γαλλία από την απεργία


Επεισόδια με έναν τραυματία στο Ορλί - Δείτε φωτογραφίες.

Η Γαλλία έχει παραλύσει σήμερα από τη γενική απεργία στην οποία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οδηγοί ταξί, με αίτημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμης, η οποία έχει αναστατώσει την εναέρια κυκλοφορία και τις μεταφορές γύρω από το Παρίσι.

Επεισόδια ξέσπασαν νωρίς το πρωί στο δυτικό Παρίσι, όπου ταξί διέκοψαν την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά που γέμισαν την περιοχή με πυκνό μαύρο καπνό.







Οι δυνάμεις της τάξης, εναντίον των οποίων εκτοξεύτηκαν μερικές πέτρες, επενέβησαν για να διαλύσουν αυτά τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία κοντά στην Πορτ Μαγιό. Δεκαεννέα διαδηλωτές συνελήφθησαν κυρίως για «άσκηση βίας, κατοχή όπλου και εμπρησμό».

Η απεργία των ταξί αναμένεται ότι θα είναι η πιο θεαματική κινητοποίηση της σημερινής ημέρας. Σημαντική αναστάτωση αναμένεται στο Παρίσι και γύρω από τα δύο αεροδρόμιά του, του Ρουασί και του Ορλί, όπου νωρίς το πρωί σημειώθηκαν μερικά επεισόδια.









Ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε μάλιστα στο Ορλί όταν τον χτύπησε ένα λεωφορείο που πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ των τέρμιναλ και επιχείρησε να ανοίξει δια της βίας δρόμο. Ο οδηγός συνελήφθη από την αστυνομία και εξήγησε ότι επιτάχυνε επειδή πανικοβλήθηκε. Η ηρεμία επανήλθε μετά το επεισόδιο, όμως οι διαδηλωτές συνεχίζουν τη δράση τους μ' ένα οδόφραγμα μέσω του οποίου «φιλτράρουν» την έξοδο από το Ορλί.

«Οικονομική τρομοκρατία!»

Χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί κλήθηκαν να κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τον ανταγωνισμό που δέχονται από τον τομέα των οχημάτων μεταφοράς με οδηγό. «Σήμερα διακυβεύεται η επιβίωσή μας, έχουμε απαυδήσει να συνεδριάζουμε, να διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο Ιμπορχίμα Σίλα, εκπρόσωπος της ένωσης Taxis de France.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 1.500 ταξί διαδήλωσαν σήμερα το πρωί σε διάφορα σημεία, κυρίως στο Ορλί, όπου μερικές δεκάδες διαδηλωτών οργάνωσαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μέσω ενός οδοφράγματος σε γειτονικό αυτοκινητόδρομο.

Μέσα στο Παρίσι, περίπου 140 οχήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας, με τους οδηγούς τους να κρατούν πανό που έγραφαν «Οικονομική τρομοκρατία» και «Στοπ στην απορρύθμιση».

Η απεργία των ταξί συμπίπτει με ένα κίνημα διαμαρτυρίας περίπου 5,6 εκατομμυρίων δημόσιων υπαλλήλων, που από τον Ιούλιο του 2010 υπόκεινται σε καθεστώς λιτότητας και πολλά συνδικάτα τους κάλεσαν να διαδηλώσουν με αίτημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμής τους.







Στη Γαλλία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 110 με 120 διαδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί, που κινητοποιούνται εναντίον μιας μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλές συγκεντρώσεις ανά επαγγελματικό τομέα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το πρωί, κυρίως στο Παρίσι.

Οι εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση και οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν επίσης στην κινητοποίηση. Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις εταιρείες να ματαιώσουν προληπτικά το 20% των πτήσεών τους. Εκτός από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων καταγγέλλουν «την απώλεια θέσεων εργασίας σε τομείς κλειδιά του δημοσίου».

Τα εν λόγω συνδικάτα επισημαίνουν πως, παρά τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν για το 2016 στους τομείς της ασφάλειας (αστυνομία, χωροφυλακή, δικαιοσύνη) μετά τις περυσινές επιθέσεις, καθώς και στην εκπαίδευση, «ο δημόσιος τομέας έχασε συνολικά 150.000 θέσεις από το 2007». Τα εν λόγω συνδικάτα ζητούν να δημιουργηθούν δημόσιες θέσεις απασχόλησης κυρίως στα νοσοκομεία.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο ψυχίατρος- ψυχαναλυτής Θανάσης Τζαβάρας


Τελευταίο αντίο σε έναν μεγάλο δάσκαλο.

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ψυχαναλυτής Θανάσης Τζαβάρας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Από το 1965 μέχρι το 1978 έζησε στο Παρίσι όπου μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στη Νευρολογία-Ψυχιατρική, ερεύνησε στο πεδίο της Νευροψυχολογίας και διαμορφώθηκε στην ψυχανάλυση στο πλαίσιο της Φροϋδικής Σχολής του Λακάν.

Πέθανε ο ψυχίατρος- ψυχαναλυτής Θανάσης Τζαβάρας

Από το 1978 δίδαξε σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και από το 1998 ήταν καθηγητής Ψυχιατρικής, αρχικά στο τμήμα Νοσηλευτικής και μετέπειτα στο τμήμα ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε συνεκδότης της σειράς «Τρίαψις Λόγος» των εκδόσεων «Εξάντας», μέλος της τετραμελούς Συντακτικής Ομάδας του ψυχαναλυτικού περιοδικού «Εκ των υστέρων» και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Σύναψις».

Το δική του αντιμετώπιση απέναντι στο φάσμα του θανάτου και τις προκλήσεις της ζωής είχε αφηγηθεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο βιβλίο του «Ταξίδι από τα Κύθηρα». Ήταν το ταξίδι των καλοκαιρινών διακοπών του στα Κύθηρα το 2002 που διακόπηκε βίαια από μια πολύ σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, με αποτέλεσμα να μείνει για περισσότερες από 100 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», στο χείλος ζωής- θανάτου.

Χαρισματικός, οξύνους, χιουμορίστας, ευρυμαθής, δημιουργικός, συναρπαστικός συνομιλητής και με πολλή αγάπη για τους άλλους, δίδαξε με γενναιοδωρία και μοιράστηκε την πολυεπίπεδη όχι μόνο επιστημονική αλλά και εγκυκλοπαιδική γνώση του με όσους τυχερούς βρέθηκαν μαζί του στα αμφιθέατρα.

Μέχρι την ολοκλήρωση της υπηρεσίας του, στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, δεν σταμάτησε να βοηθά τους φοιτητές του με την πληθωρική παρουσία του και την πολύτιμη συνδρομή του σε διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές και ερευνητικές αναζητήσεις. Και να τους ενσταλάζει, με τη δική του στάση πρώτα από όλα, την αγάπη για τη γνώση και τη ζωή. «All we need is love», έλεγε με τον χαρακτηριστικό αντισυμβατικό τρόπο του στην κατακλείδα συνέντευξης που είχε παραχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2011 στην εφημερίδα «Το Βήμα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αντίπαλοι της Εθνικής μας στο προολυμπιακό


Ανάμεικτα συναισθήματα προκαλεί στην Ελλάδα η κλήρωση για το προολυμπιακό τουρνουά.

Η Εθνική μας θα παίξει στον Α' όμιλο της Ιταλίας με αντιπάλους το Ιράν και το Μεξικό κι εφόσον καταφέρει να πάρει την πρώτη θέση, θα κοντραριστεί με το νικητή του Β' ομίλου του Τορίνο, στον οποίο συμμετέχουν η διοργανώτρια Ιταλία, η Κροατία και η Τυνησία.

Οι αντίπαλοι της Εθνικής μας στο προολυμπιακό

Αναλυτικά η κλήρωση:

Βελιγράδι

Α’ γκρουπ: Σερβία, Αγκόλα, Πουέρτο Ρίκο

Β’ γκρουπ: Τσεχία, Ιαπωνία, Λετονία

Μανίλα

Α’ γκρουπ: Καναδάς, Σενεγάλη, Τουρκία

Β’ γκρουπ: Γαλλία, Φιλιππίνες, Νέα Ζηλανδία

Τορίνο

Α’ γκρουπ: Ελλάδα, Ιράν, Μεξικό

Β’ γκρουπ: Ιταλία, Τυνησία, Κροατία


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ανακοίνωση σε παιδικό σταθμό που αναστάτωσε τους γονείς


Μια ξεχωριστή και πρωτότυπη ανακοίνωση αντίκρισαν σήμερα οι γονείς μικρών μαθητών παιδικού σταθμού στο δήμο Ζωγράφου.



Ο συντάκτης ανάφερε πως η προσεχής Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, είναι «Πανελλήνια Μέρα Κατάληψης» και ο σταθμός θα λειτουργήσει τις ώρες που αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έμεινε ασχολίαστο από τους γονείς που καυτηρίασαν την «Πανελλήνια Μέρα Κατάληψης» μέσω του facebook.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ οι απασχολούμενοι με το κρασί για τον Ε.Φ.Κ.


Στο ΣτΕ προσέφυγε ο κόσμος του οίνου για την ακύρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Συγκεκριμένα, ζητά με προσωρινή διαταγή και απόφαση αναστολής να παγώσει ο Ε.Φ.Κ., που επιβλήθηκε στο κρασί. Υποστηρίζει πως είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου αναφέρουν ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε και αναδρομικά (καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015).

Όπως αναφέρουν, η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος επιβάλλεται στο «τελικό προϊόν». Δηλαδή, νοείται ότι φορολογείται το προϊόν που προκύπτει μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. Το «τελικό προϊόν» υπάρχει και αποθηκεύεται τον μήνα Δεκέμβριο και παράλληλα, φορολογείται, ενώ θα διατεθεί τον επόμενο έτος.

Με την επιβολή του ΕΦΚ το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος, σημειώνεται στην προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ.

Ακόμη, αναφέρουν ότι στο ποσό του 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, πρέπει να προστεθούν, κρατήσεις υπέρ ΕΤΕΠΠΑ 4% επί του ΕΦΚ, χαρτόσημο 2% και επί του συνόλου αυτού, κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ 20% και στο σύνολο όλου αυτού του ποσού ΦΠΑ 23%.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου, ενώ προσβάλει την επαγγελματική ελευθερία των οινοποιών, αλλά την ίδια στιγμή παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

------------

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον φόρο στο κρασί

Υπόμνημα από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.

Υπόμνημα σχετικά με την «απόφαση επιβολής από την 1/1/2016 Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί» το οποίο απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πιο συγκεκριμένα, αφού κάνει λόγο για «πλήρη αντίθεσή του και τις έντονες διαμαρτυρίες των οινοποιητικών επιχειρήσεων - μελών του Συνδέσμου για την απόφαση επιβολής από την 1/1/2016 Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί», στη συνέχεια προσθέτει: «Η επιβολή του συγκεκριμένου Φόρου επιβαρύνει ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης, το οποίο ενισχύει σημαντικά την αγροτική παραγωγή και πλήττει ένα ολόκληρο παραγωγικό κλάδο που συνεισφέρει πολλαπλά σε φόρους και απασχόληση και αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα. Κι αυτό διότι, πέραν της αύξησης της τιμής του προϊόντος και της επιβάρυνσης της κατανάλωσης και των πωλήσεων, περιβάλλεται, λόγω της επιδειχθείσας σπουδής αναφορικά με την υιοθέτησή του, από ασάφειες και πλήθος ερωτηματικών ως προς την εφαρμογή για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εν προκειμένω είναι υποχρεωμένες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διαχειριστούν και να προσαρμοστούν στις νέες αυξημένες απαιτήσεις του μέτρου».

Για να καταλήξει: «Σήμερα, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις που κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επενδύουν, διατηρούν ή και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, αποδίδουν έσοδα στο κράτος, εξάγουν, τονώνουν το εισόδημα διαφόρων άλλων παραγωγικών ομάδων, προσπαθώντας πάνω απ' όλα να επιβιώσουν, βιώνουν περισσότερο από ποτέ, το καθεστώς της αβεβαιότητας για το μέλλον, διότι το ελληνικό κράτος αποφεύγει να σταθμίζει τις επιπτώσεις πριν από την επιβολή παρόμοιων εξοντωτικών μέτρων, δυστυχώς αμφίβολης και μειωμένης απόδοσης. Πιστεύουμε πως και σεις θα συμφωνείτε ότι η εφαρμογή του μέτρου, δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει παρά μόνο ενδεχομένως ταμειακές σκοπιμότητες, βραχυπρόθεσμης και χαμηλής απόδοσης, οι οποίες είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας σε σχέση με την μεγάλη επιδίωξη της εμπέδωσης ενός θετικού επιχειρηματικού κλίματος που βασίζεται στην δίκαιη κατανομή των βαρών με στόχο την επανάκαμψη της οικονομίας».


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Κάρι στη μάχη κατά των ναρκωτικών


Ο Στέφεν Κάρι είναι το πιο hot όνομα στον μαγικό κόσμο του NBA. "Ματώνει" τα αντίπαλα καλάθια και φροντίζει να δείχνει και ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το κοινωνικό του πρόσωπο.



Όπως αναφέρουν, λοιπόν, οι Times της Νέας Υόρκης ο σούπερ σταρ των Γκόλντεν Στέιτ θα προσφέρει το ποσό των 200. 000 δολαρίων σε ίδρυμα, που βοηθά παιδιά με εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά.

Η επιταγή θα προσφερθεί λίαν συντόμως και ο 27χρονος γκαρντ ζήτησε να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι κατά την παράδοση της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Πακιστάν «κατέβασε» τα σάιτ με πορνό


Το Πακιστάν παίρνει… μέτρα για τα πορνογραφικά σάιτ.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της πακιστανικής Αρχής Τηλεφωνίας μπήκε «φραγή» σε 400.000 ιστοσελίδες τις τελευταίες δυο εβδομάδες και έπεται συνέχεια.

«Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνεται με τα σάιτ πορνογραφικού υλικού, έπρεπε να μπει φραγή και αυτό γίνεται», επεσήμανε τονίζοντας πως «μ’ αυτή την κίνηση θα σώσουμε τη νεολαία μας». Τώρα το πώς βλέπουν την κίνηση αυτή, οι νέοι στο Πακιστάν...

Βάσει των όσων ανέφερε η εφημερίδα, «Express Tribune» δεν έχουν εκφραστεί ακόμα δημόσια, αλλά τονίζεται πως «σίγουρα θα βρουν τρόπο όσοι θέλουν να επισκεφτούν αυτές τις ιστοσελίδες».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε ναυτικό νοσοκομείο στο Σαν Ντιέγκο


Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε ναυτικό νοσοκομείο στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.



Η διοίκηση της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού του Σαν Ντιέγκο επισήμανε στο λογαριασμό της στο Facebook ότι «έλαβε πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ενός ενόπλου που έχει ανοίξει πυρ στη βάση στο ιατρικό κέντρο Μπαλμπόα, στο κτίριο 26» και συστήνει στους εργαζόμενους να σπεύσουν «να προστατευτούν, να κρυφτούν ή να προσπαθήσουν να ακινητοποιήσουν τον ένοπλο».



Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο τοπικό δίκτυο KUSI News ότι άκουσαν τουλάχιστον 3 πυροβολισμούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες κλήσεις σε μεγαλοκαταθέτες της λίστας Μπόγιαρνς


Εκατό και πλέον νέες κλήσεις αποστέλλονται σε Έλληνες μεγαλοκαταθέτες της UBS που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Μπόγιαρνς καθώς και σε άτομα που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό μέσω χαρτοφυλακίων.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ελέγχων οι ρυθμοί των οικονομικών εισαγγελέων χτυπάνε «κόκκινο».

Και όχι μόνο

Όπως αποκάλυψε η Realnews την Κυριακή, όσοι από εδώ και στο εξής θα λαμβάνουν κλήση δεν θα καλούνται πια ως μάρτυρες αλλά ως ύποπτοι τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Παράλληλα οι αρχές θα προχωρούν και σε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του φακέλου τους. Ήδη για 24 καταθέτες η διαδικασία της δέσμευσης έχει προχωρήσει.

Φτωχά εισοδήματα από πλούσιους καταθέτες

Η αλλαγή «πλεύσης» από τους εισαγγελείς, κρίθηκε αναγκαία μετά τα όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα των πρώτων ημερών αλλά και τις ισχυρές ενδείξεις μέσω της επεξεργασίας των στοιχείων για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ουκ ολίγες περιπτώσεις με μεγάλη απόκλιση καταθέσεων-εισοδημάτων.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής: ένας γιατρός που την τελευταία δεκαπενταετία δήλωσε συνολικά εισοδήματα 450.000 ευρώ, βρέθηκε με κατάθεση 3.750.000 ευρώ. Δικηγόρος με δηλωθέντα εισοδήματα 195.000 ευρώ κατά το χρονικό διάστημα 2005-2015 είχε καταθέσεις 1.747.000 ευρώ.

Καλλιτέχνης που δήλωσε κοντά στα 100.000 ευρώ για την τελευταία δεκαπενταετία είχε κατάθεση 2,5 εκ. ευρώ. Άλλος γιατρός που είχε δηλώσει για την περίοδο 2000-2015 εισοδήματα ύψους 250.000 ευρώ -25.000 ευρώ δηλαδή κατά μέσο όρο το χρόνο- είχε κατάθεση 4,5 εκ. ευρώ!

Με ταχείς ρυθμούς

Από την προηγούμενη Δευτέρα που οι εισαγγελείς Δραγάτσης-Τουλουπάκη-Καλούδης-Ντζούρας ξεκίνησαν τους ελέγχους, εξετάστηκαν περίπου 30 άτομα. Αυτό που διαπιστώθηκε για τους περισσότερους εξ αυτών που πέρασαν το εισαγγελικό κατώφλι ήταν μια διάθεση… καθυστέρησης. Άλλωστε αφού καλούνταν ως μάρτυρες δεν είχαν λόγο να βιαστούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι δέχθηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα να καταθέσουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση και να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί. Αρκετοί όμως ζήτησαν επιπλέον χρόνο για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία ενώ υπήρχαν και 3 καταθέτες που δεν εμφανίστηκαν καθόλου και επικαλέστηκαν μέσω των δικηγόρων τους διάφορα κωλύματα.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί , υπό την καθοδήγηση των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, διαπιστώνοντας ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, αναζήτησαν πιο… αποδοτικές μεθόδους.

Η πρόταση για να καλούνται ως ύποπτοι αυτοί που εντοπίστηκαν με καταθέσεις που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ, όπως λέγεται, έπεσε στο τραπέζι από τον κ. Δραγάτση και «εμπλουτίστηκε» από τους υπόλοιπους. Όχι μόνο οι κλήσεις θα αυξάνονταν αλλά προκειμένου να υπάρξει άμεση χρονική και οικονομική απόδοση όσοι θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής τα «ραβασάκια» θα προσέρχονται υπό την απειλή δίωξης για κακουργηματικές πράξεις.

Τούτο σημαίνει ότι κατά αυτό τον τρόπο τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν χωρίς ενστάσεις ή θα ζητήσουν προθεσμία για να συγκεντρώσουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν την πηγή των εισοδημάτων τους, θα είναι πολύ περιορισμένα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητροπολίτης... σφουγγαρίζει θαλάμους ασθενών


Άφωνους άφησε υπαλλήλους και επισκέπτες ο νέος Μητροπολίτης Ριαζάν Μάρκος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε Νοσοκομείο της περιοχής.



Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο του Ριαζάν στη Ρωσία, για στηρίξει πνευματικά τους ασθενείς και να ευλογήσει το προσωπικό.



Κατά την επίσκεψή του στους θαλάμους ο κ. Μάρκος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την καθαριότητα, ζητώντας να του φέρουν κουβά, σφουγγαρίστρα και γάντια.

Ο Μητροπολίτης χωρίς να χάσει χρόνο άφησε την ράβδο και έβγαλε το εγκόλπιο, και άρχισε να σφουγγαρίζει τα δωμάτια των ασθενών.

"Το κλειδί για την υγεία είναι η καθαριότητα" φέρεται να είπε στο προσωπικό του Νοσοκομείο ο Μητροπολίτης Μάρκος.



Την επόμενη μέρα ο Σεβασμιώτατος έδωσε εντολή στους ιερείς της Επαρχίας και τους Φοιτητές των Σεμιναρίων, να επισκέπτονται όλο τον χρόνο το Νοσοκομείο και να συμβάλουν στο να παραμένει καθαρό!

-----------

Ποια η σχέση του Μητροπολίτη που σφουγγαρίζει θαλάμους με την Λευκάδα;


Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει δημοσίευμα με φωτογραφίες του νέου Μητροπολίτη Ριαζάν της Ρωσίας, Μάρκου ο οποίος σε μία επίσκεψή του στο νοσοκομείο της πόλης δεν έδειξε ικανοποιημένος από την καθαριότητα, πήρε σφουγγαρίστρα και άρχισε να καθαρίζει μόνος του. Όμως ποια είναι η σχέση του συγκεκριμένου Μητροπολίτη με την περιοχή μας; Είναι αυτός που μαζί με τον Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, Θεόφιλο, ευλόγησαν το γάμο της Αικατερίνα Ριμπολόβλεβα πριν μερικούς μήνες στο Σκορπιό. Ένας μοναδικός άνθρωπος, ένας αληθινός ιερωμένος.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κουνούπια απειλούν το καρναβάλι στο Ρίο


Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ρίο ψέκασαν σήμερα με εντομοκτόνο το Σαμποδρόμιο της πόλης όπου σε 15 μέρες θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού καθώς και το αγώνισμα της τοξοβολίας τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Αύγουστο.

Το μέτρο αυτό έχει στόχο να εξαλειφθούν οι εστίες του κουνουπιού Aedes Aegypti που μεταδίδει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του τσικουνγκούνια και του Ζίκα, ο οποίος συνδέεται με τη μικροκεφαλία στα βρέφη και τα κρούσματά του έχουν σημειώσει κάθετη αύξηση στη χώρα, κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές.

Δεκαπέντε εργαζόμενοι, που φορούσαν κίτρινες στολές με μάσκες και γυαλιά, ψέκασαν τα 900 μέτρα της πίστας του Σαμποδρόμιου καθώς και τις κερκίδες που θα υποδέχονται κάθε νύκτα 70.000 θεατές για τις παρελάσεις των σχολών της σάμπα (στις 7 και τις 8 Φεβρουαρίου).

"Η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη σε όλο το Ρίο. Στη διάρκεια του καρναβαλιού θα υπάρξουν συγκεντρώσεις ανθρώπων σε διάφορα σημεία του κόσμου και της Βραζιλίας, κάτι που διευκολύνει τη διάδοση του ιού", δήλωσε ο Μάρκος Βινίσιους Φερέιρα, εκπρόσωπος της γραμματείας υγείας του Ρίο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, "γίνονται έργα σε όλη την πόλη και είναι πολύ περίπλοκο. Το κύριο μέτρο είναι να εξαλειφθούν οι εστίες" με τις προνύμφες των κουνουπιών, πρόσθεσε.

Έναν μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, όλες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα υποβληθούν σε νέους ελέγχους ώστε να εξαλειφθούν ενδεχόμενες συγκεντρώσεις των εντόμων αυτών.

Την Δευτέρα στην Μπραζίλια, ο υπουργός Υγείας Μαρσέλο Κάστρο ανακοίνωσε πως 200.000 στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του κουνουπιού Aedes Aegypti.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Βουλή θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών


Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται η αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας, για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών.

Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διευκρινίζοντας ότι αυτό θα προβλέπεται στην τροπολογία που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τη κοπή της πίτας, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι πιθανόν στο κείμενο της τροπολογίας να μην προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των τηλεοπτικών αδειών προσθέτοντας ότι προφανώς αυτός θα προκύψει μέσα από τη συζήτηση που θα διεξαχθεί μεταξύ των κομμάτων.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρχει βούληση και από τα άλλα κόμματα, να γίνει ο σχετικός διάλογος σε μια προσπάθεια συναινετικής λύσης πριν την Παρασκευή, προσθέτοντας ωστόσο ότι, σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις θα γίνουν όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της τροπολογίας αμέσως μετά.

Σε ερώτηση «αν η ΝΔ δεν συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ τι εκτιμά ότι θα συμβεί;», ο κ. Βούτσης απάντησε ότι «με το "αν" δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει τη διαδικασία του διαλόγου ενώ εκτίμησε ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου το θέμα αυτό θα έχει λήξει.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης να αποφασίσει η Βουλή για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, θα «απελευθερωθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από πιέσεις που τυχόν τους ασκούνται».

---------

Θετικά βλέπει η Κομισιόν το νόμο για τα κανάλια

Ξεκαθαρίζει, πάντως, πως οι διαδικασίες χορήγησης αδειών είναι αρμοδιότητα της κάθε κυβέρνησης.

Τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέναντι στο νέο νόμο της ελληνικής κυβέρνησης για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, επισημαίνει σημερινό –πρωτοσέλιδο- ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού πρακτορείου Euractiv. Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου εκπροσώπου στο Euractiv, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι διαδικασίες χορήγησης αδειών τηλεοπτικού περιεχομένου είναι αρμοδιότητα της κάθε κυβέρνησης, αφού αυτές δεν υπόκεινται σε κοινοτική εναρμόνιση.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν εμπλέκεται στο θέμα του διαγωνισμού, η ίδια πηγή τόνισε στον δημοσιογράφο του Euractiv ότι «δεν αφορούν στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών» οι συζητήσεις και η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας, για τις οποίες έχει γίνει λόγος. αλλά στην εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών για τις τηλεπικοινωνίες, το φθινόπωρο.

Επιπλέον, ο κοινοτικός αξιωματούχος διευκρίνισε στο Euractiv ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών περιλαμβάνεται στη Συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, αλλά στο κομμάτι που «σχετίζεται με τη δημοσιονομική του επίδραση». Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και να χρησιμοποιήσει τα σχετικά έσοδα ώστε να επιτύχει τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους. Μάλιστα, το πρακτορείο υπογραμμίζει –με αφορμή την αναφορά στα δημοσιονομικά της Συμφωνίας- ότι την περασμένη εβδομάδα ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι υλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πρόσφατης Συμφωνίας με τους δανειστές της.

Την ίδια ώρα, το ρεπορτάζ τονίζει ότι, όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στα υπάρχοντα ελληνικά media (με προεξάρχοντα, προφανώς, τα ιδιωτικά κανάλια) η ελευθερία του Τύπου σημείωσε δραματική πτώση. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με τον οποίο η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε από την 31η το 2008 στην 91η το 2015 (σε σύνολο 180 χωρών).

«Για την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος νόμος για τα media είναι μια καλή ευκαιρία να απογυμνωθεί το παλιό σύστημα που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε αδιέξοδο, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον αντιλαμβάνονται ως προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει πλήρως τα media», υπογραμμίζει το Euroactiv. Προσθέτει, δε, ότι –σε προσπάθεια να κόψει τους δεσμούς μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων- ο νέος νόμος εξαιρεί από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις άδειες, τόσο κανάλια που σήμερα επιβαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και εργολάβους του Δημοσίου, όπως οι κατασκευαστές. «Το γεγονός ότι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών δραστηριοποιούνταν ταυτόχρονα στον κατασκευαστικό τομέα έφερε αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις σε δύσκολη θέση στο παρελθόν», σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Το Euroactiv τονίζει, επίσης, ότι ο νόμος για την αδειοδότηση έχει σήμερα περιέλθει σε θεσμικό αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας συναίνεσης της αντιπολίτευσης στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ (που καλείται να διενεργήσει το διαγωνισμό), αλλά και της αντιπαράθεσης σχετικά με τον αριθμό των αδειών. Δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ και προκειμένου να διευκολύνει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανέλαβε πρωτοβουλία –όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ- και πρότεινε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα ορισμού του αριθμού των αδειών από τον ίδιο στο Κοινοβούλιο. Με αυτό τον τρόπο, απαντούσε και στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί «υπερεξουσιών» του υπουργού. Το πρακτορείο κάνει αναφορά, ακόμη και στη δεύτερη κίνηση της κυβέρνησης, να αυξήσει τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9, ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό, «περιλαμβάνοντας μέλη προτεινόμενα από όλα τα κόμματα». Παρά ταύτα, όπως εξιστορεί το Euractiv, η ΝΔ δεν συναίνεσε και το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως όμηρο διαφόρων συμφερόντων, αλλά και των καναλαρχών, που έχουν στόχο την ακύρωση του διαγωνισμού, ώστε να μην πληρώσουν τίποτα αυτοί που επί τόσα χρόνια χρησιμοποιούν δωρεάν τις δημόσιες συχνότητες.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Euractiv, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που ποτέ δεν έχει υλοποιήσει καμία επίσημη διαδικασία αδειοδότησης για τα ιδιωτικά κανάλια, εδώ και 25 χρόνια. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

Τέλος, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν στο Euractiv τα περί «υπερεξουσιών» Παππά, τονίζοντας ότι τα ίδια τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν στο παρελθόν νόμους που απέδιδαν τις ίδιες αρμοδιότητες (ορισμό αριθμού αδειών) στον υπουργό. «Και, τελικά, ποια είναι η πρότασή τους; Να παραμείνει το καθεστώς των προσωρινών αδειών;», κατέληγαν οι ίδιες πηγές.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» από την τρόικα στην παράταση της απόσυρσης ΙΧ το 2016


Στον «αέρα» κινδυνεύει τα τιναχθεί η συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ το 2016 καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia η τρόικα δεν αντιμετωπίζει θετικά την παράταση του μέτρου και για αυτό τον λόγο δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή σε κάποιο νομοσχέδιο η σχετική τροπολογία.

Ειδικότερα όπως ανέφεραν στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο Enikonomia η τρόικα αντιδρά στην συνέχιστη του μέτρου της απόσυρσης το οποίο συνεχίζεται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Από την άλλη μεριά το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να τους μεταπείσει ώστε να δοθεί έστω και μια μικρή παράταση του μέτρου έως τα μέσα του 2016 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει στα τεχνικά κλιμάκια το μέτρο της απόσυρσης έχει αυξήσεις τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων όπως επίσης και τα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σε περίπτωση πάντως που υπερισχύσει η άποψη της τρόικας και δεν συνεχιστεί το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων φέτος τότε τα χαρτιά της απόσυρσης που έχουν στην κατοχή τους τόσο οι ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων όσο και οι εμπορίες αυτοκινήτων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016 και για αυτοκίνητα που έχουν εκτελωνιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia τα έσοδα στα τελωνεία της χώρας έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει τον Ιανουάριο καθώς καμία εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων δεν εκτελωνίζει οχήματα με την ελπίδα πως θα ισχύσει το μέτρο της απόσυρσης και το 2016 ώστε να καταβάλλουν χαμηλότερο Τέλος Ταξινόμησης...


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκκενώθηκαν σχολεία στο Παρίσι μετά από απειλή για βόμβα


Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση πέντε σχολείων στο Παρίσι έπειτα από απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα.

«Οι μαθητές βρίσκονται στον προαύλιο χώρο ενώ αναμένεται να φτάσουν οι πυροτεχνουργοί» ανέφερε εκπρόσωπος ενός σχολείου.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχει βρεθεί κανένα ύποπτο αντικείμενο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Μέχρι 1η Φεβρουαρίου η εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών 6ου διμήνου 2015


Ο ΟΑΕΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής εισφορών 6ου διμήνου 2015 είναι η Δευτέρα 1.2.2016.

Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν μέσω Aμεσης Χρέωσης Τραπεζικού Λογαριασμού (πάγια εντολή):

- η μηνιαία δόση ρυθμίσεων Ν.4152/2013, Ν.4321/2015,

- η μηνιαία δόση των ανωτέρω ρυθμίσεων που δεν εξοφλήθηκε την 31.12.2015 με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε, να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της Τράπεζας επιλογής τους για την εξόφληση των δόσεων.

Προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Παρασκευή 29.1.2016.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μάχη» κατά του κόκκινου σκαθαριού στο Ναύπλιο


Καταστρέφει τους φοίνικες της πόλης.

Προληπτικούς ψεκασμούς κάνει ο δήμος Ναυπλιέων για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού που καταστρέφει τους φοίνικες.

Οι ψεκασμοί γίνονται με χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος, ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατό η εξάπλωση του σκαθαριού, που είναι, πλέον, εγκατεστημένο στην Αργολίδα και καταστρέφει φοινικοειδή.

Το Ναύπλιο είναι η τελευταία περιοχή που προσέβαλε το κόκκινο σκαθάρι, λόγω των προληπτικών ενεργειών του δήμου, ο οποίος απαγόρευσε τη φύτευση νέων φοινίκων και έχει προχωρήσει σε περιορισμό κλαδεμάτων στα φοινικοειδή, παράλληλα με τους ψεκασμούς.

Ο δήμος συνιστά στους πολίτες που έχουν φοινικοειδή να ενημερωθούν για το πρόβλημα, είτε από τη Διεύθυνση Γεωργίας, είτε από τον ίδιο το δήμο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση 2,8 δισ. ευρώ κάνει η UNICEF για 43 εκατ. παιδιά


«Κραυγή» για την εκπαίδευση τους στις χώρες με ανθρωπιστική κρίση.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει 43 εκατομμύρια παιδιά σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο.

Για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης (25%) προορίζεται για την εκπαίδευση των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Φέτος η UNICEF σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών στα οποία θα παρασχεθεί πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα οποία βιώνουν τις συνέπειες κρίσεων - από 4,9 εκατομμύρια στις αρχές του 2015 σε 8,2 εκατομμύρια το 2016. Περισσότερα από τα μισά (5 εκατομμύρια) θα είναι παιδιά της Συρίας στο εσωτερικό της χώρας ή σε γειτονικές χώρες.

«Εκατομμύρια παιδιά αποστερούνται την εκπαίδευσή τους», λέει η Afshan Khan, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF. «Η εκπαίδευση είναι μια σωτήρια παρέμβαση για τα παιδιά, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν και να παίξουν, εν μέσω της φρικτής κατάστασης από τους πυροβολισμούς και τις χειροβομβίδες. Τη χρονιά αυτή το ένα τέταρτο της έκκλησής μας προορίζεται για την εκπαίδευση. Με την εκπαίδευση του νου των παιδιών και των νέων χτίζουμε την ελπίδα, έτσι ώστε να μπορούν να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες τους, και να συμβάλουν στο να σπάσει ο κύκλος της χρόνιας κρίσης.»

Η έκκληση της UNICEF για το 2016 έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη πριν από τρία χρόνια. Οι δύο βασικές αιτίες, οι συγκρούσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, εξαναγκάζουν ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παιδιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκθέτουν εκατομμύρια περισσότερα σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, βία, ασθένειες, κακοποίηση, καθώς και σε διακινδύνευση της εκπαίδευσής τους.

Περίπου το 1 στα 9 παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα ζουν σε ζώνες συγκρούσεων. Το 2015, τα παιδιά που ζούσαν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που ως επί το πλείστον προλαμβάνονται, πριν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, από εκείνα στις άλλες χώρες.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή, με πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά να ζουν σε ζώνες εξαιρετικά υψηλής συχνότητας πλημμυρών και σχεδόν 160 εκατομμύρια να ζουν σε ζώνες υψηλής ή εξαιρετικά υψηλής ξηρασίας. Ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα Ελ-Νίνιο που έχουν καταγραφεί ποτέ ενέχει περαιτέρω κίνδυνο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συνεχίζει να αυξάνεται, με μόνο την Ευρώπη να δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.

«Τους τελευταίους μήνες έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια παιδιά που έχουν σπρωχθεί πέρα από τα όρια της ανθρώπινης δυστυχίας, στο Μπουρούντι, βορειοανατολικά της Νιγηρίας, και κατά μήκος της διαδρομής των μεταναστών και των προσφύγων προς την Ευρώπη», λέει η Afshan Khan. «Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας και των συγκρούσεων. Η παγκόσμια προσφυγική κρίση είναι και κρίση για την προστασία των παιδιών που έχουν πάρει τους δρόμους, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και trafficking.»

Η έκκληση «Ανθρωπιστική Δράση UNICEF για τα Παιδιά 2016» στοχεύει συνολικά σε 76 εκατομμύρια ανθρώπους σε 63 χώρες.

· Το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης – $1,16δισ – προορίζεται για ζωτική βοήθεια που απαιτείται για τη Συρία και την προσφυγική κρίση της Συρίας σε Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία. Οι κύριες ανάγκες περιλαμβάνουν ασφαλές νερό, εμβολιασμούς, εκπαίδευση και προστασία των παιδιών.

· Η UNICEF ζητά επίσης $30,8 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

· Η UNICEF απευθύνει έκκληση για $180 εκατομμύρια για τα παιδιά στην Υεμένη, όπου σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω μιας σύγκρουσης που κοντεύει να συμπληρώσει ένα έτος.

· Η UNICEF απευθύνει έκκληση για $25,5 εκατομμύρια για να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών στο Μπουρούντι, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, και για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες από το Μπουρούντι που έχουν καταφύγει στη Ρουάντα και την Τανζανία.

· Η UNICEF ζητά $188,9 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Νίγηρα και το Τσαντ, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των συνεπειών της βίας στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η έκκληση της UNICEF καλύπτει επίσης σοβαρά υποχρηματοδοτούμενες έκτακτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων κρίσεων στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Σουδάν, που όλες είχαν χρηματοδοτηθεί κάτω του 40% το 2015.

Οι χρηματοδοτικοί πόροι που συγκεντρώνει η UNICEF θα χρησιμοποιηθούν τόσο για άμεση ανθρωπιστική ανταπόκριση, όσο και για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ετοιμότητα χωρών απέναντι σε μελλοντικές καταστροφές.

Το 2015, η UNICEF παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσβασης σε ασφαλές νερό σε 22,6 εκατομμύρια ανθρώπους, τον εμβολιασμό 11,3 εκατομμυρίων παιδιών κατά της ιλαράς, τη θεραπεία 2 εκατομμυρίων παιδιών για τις πιο βαριές μορφές υποσιτισμού, την παροχή ζωτικής ψυχολογικής υποστήριξης σε 2 εκατομμύρια παιδιά και πρόσβασης στη βασική εκπαίδευση σε 4 εκατομμύρια παιδιά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραλία στη Ρόδο γέμισε με… δεμάτια από άχυρα


Μυστήριο με το... άχυρο που εκτιμάται προέρχονται από κάποιο πλοίο - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο θέαμα ήρθαν σήμερα το πρωί δεκάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες που βρέθηκαν στην παραλία του Ενυδρείου της Ρόδου, καθώς διαπίστωσαν ότι η θαλάσσια περιοχή είχε γεμίσει με... δεκάδες μπάλες από άχυρο!

Για το γεγονός έχει ειδοποιηθεί το κεντρικό λιμεναρχείο της Ρόδου και ο δήμος Ρόδου, ώστε να ξεκινήσει εντός της ημέρας η διαδικασία περισυλλογής τους.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για φορτίο που μεταφέρονταν από φορτηγό σκάφος ανοιχτά της Ρόδου ή ακόμα και στα παράλια της Τουρκίας, που για άγνωστους λόγους πετάχτηκε στη θάλασσα.

Δεν έχει αναφερθεί πάντως βύθιση σκάφους στην ευρύτερη περιοχή.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το YouTube προσέθεσε το χαρακτηριστικό «Loop»


Με δύο κλικ το βίντεο προβάλλεται συνέχεια.

Πολλές φορές, όσοι χρησιμοποιούμε το YouTube, αφού τελειώσει ένα βίντεο θέλουμε να παίξει ξανά από την αρχή. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα τραγούδι που θέλουμε να ακούσουμε ξανά και ξανά.

Έτσι, η δημοφιλέστερη πλατφόρμα αναπαραγωγής βίντεο έδωσε τη δυνατότητα αυτή στο κοινό, χωρίς μάλιστα να κάνει κάποια ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα. Για να βρείτε την επιλογή loop, δεν χρειάζεται παρά να κάνετε δεξί κλικ πάνω στο σχετικό video που επιθυμείτε να επαναλαμβάνεται.

Στη συνέχεια κλικάρετε πάνω στο «Loop» και όταν το βίντεο τελειώσει θα ξαναρχίσει από την αρχή.

Το χαρακτηριστικό εντόπισε και ανακοίνωσε ο προγραμματιστής Henry Lim, χωρίς να υπάρχει ανακοίνωση από το YouTube ή την Google για το πότε ακριβώς εισήχθη στην πλατφόρμα. Πέρα από τα τραγούδια, σίγουρα το χαρακτηριστικό αυτό θα βοηθήσει όσους βλέπουν βίντεο με χορογραφίες στο YouTube.

Το YouTube προσέθεσε το χαρακτηριστικό «Loop»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...