Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Ένα μέσο που θα διευκολύνει τη ζωή των συμπολιτών μας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες



ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ.
Το όχημα παρέδωσαν στο Δήμο Καβάλας ο υποψήφιος βουλευτής Σάββας Εμινίδης και εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ, οι οποίοι μάλιστα υποσχέθηκαν χορηγία και στον Σκακιστικό Όμιλο.

Άλλη μια συνέντευξη Τύπου, η πέμπτη αν θυμόμαστε καλά τον τελευταίο χρόνο, δόθηκε χθες από τον Δήμο Καβάλας και τον υποψήφιο βουλευτή Σάββα Εμινίδη, που αφορούσε το ειδικό όχημα μεταφοράς Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ). Ευτυχώς αυτή την φορά είδαμε και το αυτοκίνητο, ενώ αναμένουμε στην επόμενη συνέντευξη Τύπου να το δούμε και να κυκλοφορεί (αν και προβλέπεται να αργήσει λόγω της γραφειοκρατίας)! Παρόντες από πλευράς του δήμου Καβάλας η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη και οι αντιδήμαρχοι Χριστόδουλος Μιχαλάκης και Θεοδώρα Βαβαλέσκου.

Πράγματι χθες το μεσημέρι με την παρουσία παραγόντων του ΟΠΑΠ, παραδόθηκε στον Δήμο Καβάλας το ειδικό όχημα που θα μπορεί να μεταφέρει άτομα με κινητικά προβλήματα, αφού διαθέτει ράμπα με την οποία το αναπηρικό καροτσάκι θα μπορεί να μπαίνει μέσα σ’ αυτό. «Πρόκειται πραγματικά για ένα όχημα ανάγκης», τόνισε σε δηλώσεις τους ο κ. Εμινίδης: «Θα λύσει πραγματικά ανάγκες της καθημερινότητας ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμο Καβάλας που από την πρώτη στιγμή δέχτηκε την πρότασή μου και συνεργαστήκαμε άψογα δείχνοντας πως με την συνεργασία των φορέων πολλά πετυχαίνονται».

Στην συνέχεια δηλώσεις έκανε η κ. Σπανδώνη. «Ο Δήμος Καβάλας αποδέχεται την δωρεά αυτή του ΟΠΑΠ, που συμπληρώνει την κοινωνική προσφορά του δήμου Καβάλας προς τα ΑΜΕΑ. Ευχαριστούμε και τον κ. Εμινίδη που από την αρχή στήριξε αυτή μας την προσπάθεια. Πραγματικά τα άτομα αυτά είχαν ανάγκη μια τέτοια χορηγία για να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο γενικός διευθυντής του ΟΠΑΠ στην βόρεια Ελλάδα Στέφανος Ανθεμίδης, που αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση τόνισε: «Είναι το 12ο παρόμοιο όχημα που ο ΟΠΑΠ έχει δώσει σε δήμους σε όλη την χώρα τα τελευταία 2 χρόνια ώστε να καλυφτεί ένα μέρος αναγκών. Επίσης την τελευταία 3ετία δόθηκαν πάνω από 15 εκατ. ευρώ σε νοσήλια ασθενών. Βέβαια όσα και να δοθούν πάλι λίγα θα είναι για άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο ΟΠΑΠ όταν μπορεί θα βρίσκεται συνέχεια αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες». Τέλος μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιώργος Καραλής. «Θα συνεχίσουμε το κοινωνικό έργο όπως κάθε χρόνο όπου και όταν χρειαστεί. Εύχομαι το όχημα αυτό να λύσει πολλά από τα προβλήματα μετακίνησης των ΑΜΕΑ της Καβάλας”.

Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑΜΕΑ Μάκης Κρεμμύδας και ο γραμματέας Τάσος Βυζικίδης ευχαρίστησαν τον ΟΠΑΠ και τον δήμο γι’ αυτή τους την προσφορά. «Ελπίζουμε σε 1-2 χρόνια να έχουμε ακόμη ένα αυτοκίνητο για την βοήθειά μας. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου ΑΜΕΑ, το οποίο αγκάλιασε ο δήμος Καβάλας, στήριξε ο κ. Εμινίδης και υλοποίησε με χορηγία ο ΟΠΑΠ και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό» τόνισε ο κ. Κρεμμύδας.

Χορηγία στον Σκακιστικό Όμιλο


Ακόμη μια ευχάριστη είδηση έφεραν χθες οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ και αφορούσε την διοργάνωση του διεθνούς τουρνουά σκάκι που οργανώνεται κάθε χρόνο στην Καβάλα. Έτσι ο ΟΠΑΠ θα ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει ο Σκακιστικός Όμιλος με 10.000 ευρώ, όπως δήλωσαν σχετικά. Για τον λόγο αυτό παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ένωσης σκακιστικών σωματείων ΑΜΘ Βασίλης Θεοδωρίδης και ο πρόεδρος του σκακιστικού ομίλου Καβάλας Βασίλης Λιόγκας, που ευχαρίστησαν τον ΟΠΑΠ αλλά και τον κ. Εμινίδη για την βοήθεια που προσέφερε. «Αυτό το τουρνουά κινδύνευε να σταματήσει μετά από 20 χρόνια από έλλειψη χρηματοδότησης, τόνισε ο κ. Λιόγκας. Αυτή η οικονομική ένεση που έρχεται σε συνέχεια από την προχθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για άλλες 10.000 ευρώ, σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη. Ευελπιστούμε και σε άλλες παρόμοιες ενέργειες του ΟΠΑΠ».



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η Μετακίνηση Ατόμων με Αναπηρία στο ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ



Συνεχίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς η δυνατότητα μετακίνησης ατόμων με αναπηρία στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ), το οποίο λειτουργεί εντός του ΚΑΑΚΥ-ΑΜΕΑ του Δήμου Ορεστίδος.

Σε μια προσπάθεια να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, η Π.Ε. Καστοριάς δίνει την ευκαιρία σε παιδιά, εφήβους αλλά και ενηλίκους με κινητικά προβλήματα να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συνομηλίκους τους, απολαμβάνοντας πολλαπλά οφέλη από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω Κέντρο.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ορεστίδος, οι οποίοι ισόποσα αναλαμβάνουν το κόστος μεταφοράς, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, όπου διαθέτει τα οχήματα με τα οποία τα ωφελούμενα άτομα θα μπορούν να μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας τους στο ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε 340 γραμμάρια και επέζησε



Η μικρή Carolina κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Η Carolina Terzis γεννήθηκε με βάρος μόλις 340 γραμμάρια και ύψος 27 εκατοστά. Είναι το μικρότερο μωρό που γεννήθηκε στη Βραζιλία και κατάφερε να επιζήσει, έχοντας γεννηθεί πρόωρα κατά τέσσερις μήνες.

Η 32χρονη μητέρα της, Alexandra, γέννησε τον περασμένο Νοέμβρη όταν ήταν 5 μηνών έγκυος, ύστερα από μια κρίση που έπαθε αφού εμφάνισεπροεκλαμψία.

Μετά από αρκετούς μήνες αγωνίας, πήρε το μωρό της στο σπίτι. Η Carolina επέζησε, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά των γιατρών, οι οποίοι της έδιναν λίγες πιθανότητες επιβίωσης.

Η μικρή γεννήθηκε στο νοσοκομείο Vila da Serra στην περιοχή Nova Lima στη Minas Gerais.





Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σεμινάριο με θέμα την εξοικείωση των παιδιών με την αναπηρία



Διοργανώνεται στις 12 Μαΐου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ορισμένων βαθμίδων.

Δωρεάν σεμινάριο για εκπαιδευτικούς διοργανώνει το πολιτιστικό κέντρο «Ακαδήμεια», με θέμα «η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας».

Πρόκειται για σεμινάριο και εργαστήριο που απευθύνεται σε βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς και δασκάλους Γενικής Παιδείας. Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε θέματα αναπηρίας (σωματικό, πνευματικό ή ψυχικό έλλειμμα – μόνιμο ή προσωρινό). Επιπλέον θα δοθούν προτάσεις για τρόπους δουλειάς στο σχολείο.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει ακόμη και δυο εργαστήρια. Στο πρώτο, θα αναγνωστεί ένα παιδικό βιβλίο που αναφέρεται στην αναπηρία και με βάση αυτό θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στο θέμα «οικογένεια και αναπηρία».

Στο δεύτερο, η Νατάσσα Ψαριανού, παιδαγωγός με ειδίκευση στο παιχνίδι, θα αναφερθεί στον συνδυασμό, βιβλίου και παιχνιδιού, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας.

Συντονίστρια του σεμιναρίου είναι εκτός της Νατάσσας Ψαριανού και η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Λίλα Πατρόκλου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη, 10 Μαΐου, επικοινωνώντας με το Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου και ώρα 11:00π.μ. με 4:00μ.μ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψώνια είναι θέμα... αντίληψης



Διαφορετικές καταναλωτικές «στρατηγικές» ακολουθούν τα δύο φύλα.

Αν οι γυναίκες περνάνε ώρες ατελείωτες σε ψώνια στα καταστήματα, μπαινοβγαίνοντας από το ένα στο άλλο και δοκιμάζοντας (εκτός από ρούχα) την υπομονή των ανδρών, οι οποίοι συνήθως αρκούνται σε σύντομης διάρκειας «καταδρομικού στιλ» επισκέψεις στα μαγαζιά, αυτό οφείλεται στο διαφορετικό εξελικτικό παρελθόν τους, που φθάνει στην εποχή των κυνηγών-συλλεκτών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπό τον καθηγητή Ντάνιελ Κρούγκερ, και δημοσιεύεται στο «Journal of Social, Evolutionary and Cultural Psychology» (Περιοδικό Κοινωνικής, Εξελικτικής και Πολιτισμικής Ψυχολογίας), σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».

Οι διαφορετικοί ρόλοι μεταξύ των δύο φύλων στους προϊστορικούς χρόνους εξελίχθηκαν σταδιακά στις σημερινές διαφορετικές καταναλωτικές «στρατηγικές».

Στο παρελθόν οι γυναίκες, συνήθως μαζί με τα παιδιά τους, περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους βρίσκοντας και συλλέγοντας φαγητό από τα δάση και τους αγρούς. Σήμερα περνάνε… άπειρες ώρες, πάλι συνήθως μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι να βρουν το «τέλειο» δώρο ή αντικείμενο για το σπίτι τους, όπως πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια υπομονετικά έψαχναν να βρουν την «τέλεια» τροφή στη φύση, κάτι που ήταν θέμα ζωής ή θανάτου, επειδή μια λάθος επιλογή μπορεί να προκαλούσε θανατηφόρα δηλητηρίαση.

Η ανάγκη αυτή έκανε τις γυναίκες, μέσα από μια μακρά εξελικτική «εκπαίδευση», ιδιαίτερα ικανές στο να ξεχωρίζουν χρώματα, υφές μυρωδιές κλπ., ώστε να είναι σίγουρες ότι η τροφή που μάζευαν ήταν όντως ασφαλής. Η ίδια ουσιαστικά ικανότητα αξιοποιείται σήμερα για τα ψώνια.

Από την πλευρά τους, οι άνδρες στο απώτερο παρελθόν ήσαν κυρίως κυνηγοί που σχεδίαζαν εκ των προτέρων πού και πώς θα πιάσουν και θα σκοτώσουν τη λεία τους, ενώ μόλις εκτελούσαν το έργο τους, επέστρεφαν αμέσως στο σπίτι τους. Σήμερα πια έχουν υποσυνείδητα υιοθετήσει ένα ανάλογο «στιλ», έχοντας προσχεδιάσει συνήθως τι θέλουν να αγοράσουν και από ποιο κατάστημα, το ψωνίζουν χωρίς χρονοτριβή και μετά γυρνούν σπίτι πάραυτα κουβαλώντας τα “νεκρά θηράματα” (ψώνια!), αφού θεωρούν ότι…η αποστολή τους εξετελέσθη. Δεν τους αρέσει να κουβαλάνε τα μικρά παιδιά τους μαζί στα ψώνια, όπως κάποτε δεν τα έπαιρναν μαζί στο κυνήγι, επειδή θεωρούσαν ότι τους ήταν βάρος.

Κάπως έτσι, τελικά, σήμερα οι άνδρες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια μαύρη κάλτσα από μια σκούρα μπλε, όταν ψωνίζουν, ενώ οι γυναίκες μπορεί να χάσουν τον προσανατολισμό τους ακόμα και μέσα σε ένα πολυκατάστημα.

Σύμφωνα με τον Κρούγκερ, η εξήγηση αυτή μπορεί να ρίξει φως στο γιατί τόσο συχνά, σε όλο τον κόσμο, τα ζευγάρια τσακώνονται, όταν βγουν για ψώνια μαζί. Πολύ απλά… το ευχαριστιούνται με διαφορετικό τρόπο και ο ένας δεν αντέχει υποσυνείδητα τη «στρατηγική» του άλλου. Ο ερευνητής καλεί τα δύο φύλα να δείξουν μεγαλύτερη αμοιβαία κατανόηση.

Ακόμα διευκρίνισε ότι αυτές οι διαφορετικές συμπεριφορές ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι γενετικά καθορισμένες και δεν ισχύουν κατ’ ανάγκην για τον καθένα, αλλά ισχύουν ως μια γενική τάση στα δύο φύλα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα διάσημα θύματα του AIDS



Ο ιός που έγινε γνωστός τη δεκαετία του ΄80 θερίζει…

Η νόσος του AIDS έγινε γνωστή παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ηθοποιοί, αστέρες της μουσικής και μοντέλα υπήρξαν φορείς του ιού και ο θάνατός τους έκανε τον περισσότερο κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να μάθει περισσότερα για την άγνωστη τότε «απειλή».

Η κυριακάτικη «Espresso» δημοσιεύει τα διάσημα θύματα του ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θάνατος του ηθοποιού Ροκ Χάτσον το 1985 συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η διάγνωση ότι ο αστέρας πολλών ταινιών τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 είχε προσβληθεί από τον ιό έγινε το 1984 και πολύ γρήγορα έφυγε από τη ζωή, σκόρπισε τη θλίψη στους θαυμαστές και στην καλή φίλη του, Ελίζαμπεθ Τέιλορ.



Πριν από τον Χάτσον, το 1983 πέθανε ο εκκεντρικός γερμανός τενόρος Κλάους Νόμι, από τα πρώτα επώνυμα θύματα του AIDS.



Ο χώρος του πορνό δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την ασθένεια, με τον Τζον Χολμς- διάσημο πορνοστάρ της δεκαετίας του ’80, να φεύγει από τη ζωή το 1988. Όμως, ο θάνατος που πάγωσε την κοινή ήταν αυτός του Φρεντ Μέρκιουρι, του χαρισματικού ηγέτη των Queen, ο οποίος απεβίωσε το 1991 σε ηλικία 45 ετών.


Θύματα του AIDS υπήρξαν μεταξύ άλλων και οι ηθοποιοί Ρόμπερτ Μπραντ Ντέιβις (1991) και Τζιν Άντονι Ρέι (2003), το μοντέλο Τζία Καράντζι (1986) και πιθανόν ο μεγαλύτερος χορευτής όλων των εποχών, ο Ρούντολφ Νουρέγεφ το 1993.



Η Τζία Καράντζι




Ο Ρόμπερτ Μπραντ Ντέιβις



Ο Ρούντολφ Νουρέγεφ

Το ελληνικό σοκ

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, το AIDS εμφανίστηκε και στην Ελλάδα. Στις 13 Ιουνίου του 1987 έφυγε από τη ζωή ο Μπίλι Μπο, κατά κόσμον Βασίλης Κουρκουμέλης, ένας από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές μόδας εκείνη την εποχή.



Είχε ξεκινήσει από τις γειτονιές του Πειραιά και πρόλαβε να δείξει σημαντικό δείγμα του ταλέντου του πριν φύγει χτυπημένος από τον ιό HIV σε ηλικία 33 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες είναι οι τέλειες αναλογίες προσώπου;



Το «κλειδί» βρίσκεται στην περιοχή των ματιών, του στόματος και των αυτιών.

Στις διαστάσεις που πρέπει να έχει ένα τέλειο πρόσωπο κατέληξαν Καναδοί επιστήμονες ανακηρύσσοντας τη Shania Twain ως πρότυπο των τέλειων αναλογιών!

Παρόλα αυτα, επισήμαναν πως δε χρειάζεται να προβεί κάποιος σε αισθητική επέμβαση σε περίπτωση που δεν έχει τις ακριβείς διαστάσεις.Το «κλειδί» κατά τους επιστήμονες βρίσκεται στην περιοχή των ματιών, του στόματος και των αυτιών με την Καναδή τραγουδίστρια Shania Twain να θεωρείται ως ένα από τα τέλεια πρόσωπα.

Η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, στην οποία κλήθηκαν φοιτητές να βαθμολογήσουν φωτογραφίες στις οποίες ήταν η ίδια γυναίκα αλλά είχαν «πειραχθεί» διαφορετικά σημεία με το πρόγραμμα Photoshop. Τα χαρακτηριστικά δεν άλλαξαν αλλά διαφοροποιήθηκε η απόσταση και στη συνέχεια οι μελετητές κατέληξαν στους αριθμούς που δείχνουν πόσο τέλειες αναλογίες έχει ένα πρόσωπο.

Στο μήκος, η απόσταση ματιών και στόματος πρέπει να είναι το 1/3 ή το 36% του συνολικού μήκους του προσώπου από τη γραμμή του μαλλιού έως το πιγούνι. Στο πλάτος, οι κόρες του ματιού πρέπει να είναι στο ήμισυ του προσώπου.

Πριν, λοιπόν, τρέξετε στον καθρέφτη και αρχίζετε να μετριέστε οι ερευνητές έσπευσαν να εξηγήσουν πως αυτά τα ποσοστά υπάρχουν σε μεγάλη μερίδα του κόσμου και σε περίπτωση που δεν είναι ίδια, τόνισαν πως δεν πρέπει να υποβληθούν σε πλαστικές εγχειρήσεις. Μάλιστα, προσέθεσαν πως σε τέτοιες περιπτώσεις ένα κατάλληλο κούρεμα μπορεί να δημιουργήσει μια όμορφη αναλογία.

Επιπλέον, επισήμαναν πως τέλειες αναλογίες προσώπου δε διαθέτει η ηθοποιός Angelina Jolie, η οποία από πολλούς θεωρείται πρότυπο ομορφιάς. Στην αντίπερα όχθη, είναι η συνάδελφός της Elizabeth Hurley που διαθέτει τέλειο μήκος προσώπου αλλά έχασε στο πλάτος. Στη μάχη των σταρ νικήτρια αναδείχτηκε η 44χρονη τραγουδίστρια Shania Twain.

Εκτός από την αισθητική άποψη, ο καθηγητής David Perrett είπε πως δεν παίζει τόσο ρόλο η ακρίβεια στο πρόσωπο όσο τα ίδια τα χαρακτηριστικά του καθώς υπάρχουν πολλοί άνδρες που τους αρέσουν τα μεγάλα μάτια χωρίς να υπολογίζουν την απόσταση μεταξύ τους!

Ακόμη, αναφέρθηκε πως το αντίθετο φύλο προσελκύεται από νεανικά πρόσωπα που αποπνέουν θηλυκότητα πιθανότατα επειδή θεωρούνται πως ίσως έχουν αυξημένη γονιμότητα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειρότερο hangover φέρνει το ουίσκι από τη βότκα

Χειρότερο hangover φέρνει το ουίσκι από τη βότκα

Αν τύχει να πιείτε τουλάχιστον σκεφτείτε την επόμενη μέρα.

Η βότκα ή το ουίσκι έχει χειρότερο hangover; Η απάντηση είναι το ουίσκι καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο BBC, αποδείχτηκε πως χειρότερα θα ξυπνήσει κάποιος που έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ουίσκι συγκριτικά με εκείνον που προτίμησε βότκα.

Ο λόγος αυτής της διαφοράς οφείλεται στον αριθμό μορίων μιας ομάδας ουσιών (ακετόνης, ακεταλδεΰδης και τανίνης) που περιέχονται στο ουίσκι σε σχέση με τη βότκα, όπως αναφέρει η έρευνα του πανεπιστημίου του Brown. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουν πως σε περίπτωση που κάποιος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα βότκα αυτό δε σημαίνει πως θα έχει ένα όμορφο ξύπνημα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 95 εθελοντές οι οποίοι τη μια βραδιά ήπιαν λίγο, την επόμενη αρκετά -περίπου ένα τρίτο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο οδήγησης- και την τρίτη τους δόθηκε ένα εικονικό ποτό που δεν περιείχε αλκοόλ.

Κάθε πρωί έλεγαν στους ειδικούς πως αισθάνονταν και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν όσοι είχαν πιει ουίσκι είχαν περισσότερο πονοκέφαλο, δίψα και ναυτία σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωσαν βότκα. Παρόλα αυτά, όλοι τους είχαν την ίδια απόδοση στη δουλεία.

«Αν και όλοι τους ήταν χάλια δεν αισθάνονταν τόσο άσχημα όσοι είχαν καταναλώσει βότκα», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Damaris Rohsenowκαι προσέθεσε πως η απόδοση των ατόμων που βρίσκονται σε δουλειές όπου χρειάζεται προσοχή μπορεί να επηρεαστεί από το αλκοόλ ακόμη και εάν έχει εξαφανιστεί από το αίμα.

Στην έρευνα, επίσης, ελέγχθηκε το κατά πόσο επηρεάζεται ο ύπνος από την κατανάλωση βότκας ή ουίσκι και το αποτέλεσμα έδειξε ήταν στα ίδια επίπεδα ανεξάρτητα από το είδος του αλκοόλ.

Από την πλευρά του ο Chris Sorek, διευθύνων σύμβουλος της Drinkaware, τόνισε πως τα μη αλκοολούχα ποτά απομακρύνουν τον κίνδυνο για hangover, το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή βλάβη σε ζωτικά όργανα -όπως το συκώτι.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρίκη στη Ν. Αφρική για τον ομαδικό βιασμό 17χρονης με πνευματική αναπηρία

 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΕΥΡΕΩΣ.
Φρίκη και οργή έχει προκαλέσει στη Νότιο Αφρική ο ομαδικός βιασμός 17χρονης με πνευματική αναπηρία, ο οποίος καταγράφηκε στο βίντεο και έκανε το γύρο της χώρας. Οχτώ κατηγορούμενοι 14-20 ετών οδηγήθηκαν χθες στο δικαστήριο, ενώ το έγκλημα έχει φέρει στο προσκήνιο τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο στην αφρικανική χώρα, όπου πάνω από 25% των ανδρών ομολογούν ότι έχουν βιάσει κάποια γυναίκα.

Η άτυχη κοπέλα, αν και 17 ετών, φέρεται να έχει πνευματικές ικανότητες ίδιες με αυτές ενός 5χρονου παιδιού. Στις 21 Μαρτίου, η μητέρα του θύματος είχε δηλώσει την εξαφάνιση της κόρης της. Η 17χρονη εντοπίστηκε τελικά την Τετάρτη από αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Το βίντεο λέγεται ότι διαρκεί 10 λεπτά, κατά τα οποία οι βιαστές φαίνονται να γελάνε, ενώ το κορίτσι τους παρακαλά να σταματήσουν και φωνάζει: «με πιέζετε, με πιέζετε». Οι αρχές έχουν συστήσει σε όποιον έχει στην κατοχή του το βίντεο, να το διαγράψει, αλλιώς θα έρθει αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα.

Το φρικιαστικό έγκλημα φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε όταν η μητέρα μιας εφήβου είδε στο κινητό της κόρης της, τις ανατριχιαστικές εικόνες και αφού της πήρε το κινητό, έστειλε αντίγραφο στην τοπική εφημερίδα Daily Sun, όπως την συμβούλευσε ένας συνάδελφός της.

Η εφημερίδα στην συνέχεια φέρεται να ειδοποίησε την αστυνομία αλλά και την μητέρα του θύματος, η οποία προέβη σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις, δηλώνοντας στην Daily Sun ότι η κόρη της έχει πέσει θύμα βιασμού από τα 12 της έτη.

«Οι άνθρωποι εκμεταλλευόταν την αρρώστια της και το γεγονός ότι η οικογένειά μου είναι φτωχή» φέρεται να δήλωσε η μητέρα του κοριτσιού στους δημοσιογράφους.

«Μια γυναίκα βιάζεται κάθε 26 δευτερόλεπτα»
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας τα οποία επικαλείται η ιστοσελίδα impunitywatch.com πάνω από 60.000 βιασμοί (ή περί τους 56.000 σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC) αναφέρθηκαν την ετήσια περίοδο που έκλεισε τον Μάρτιο του 2011 στη Ν. Αφρική, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι μια γυναίκα βιάζεται κάθε 26 δευτερόλεπτα στη Ν. Αφρική, ενώ η ακτιβίστρια Λίζα Βέτεν τονίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ ένας στους πέντε βιασμούς είναι ομαδικός.

Σοκ προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που επικαλείται το BBC, πάνω από το ένα τέταρτο των ανδρών της χώρας έχει παραδεχθεί ότι έχει βιάσει κάποια γυναίκα.

Οι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την επόμενη ακρόαση.

Γυναίκες που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως : «αφήστε τους να σαπίσουν στην φυλακή», ενώ μια πολιτικός τους φώναζε: «Αν είσαι άνδρας πρέπει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου για να σκεφθείς, όχι το παντελόνι σου».


Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώστης διαμαρτύρεται για την στάση της Δημοτικής Αστυνομίας στην Καρδίτσα



Η Καρδίτσα και γενικός ο κόσμος, εδώ έχει τη νοοτροπία ότι ζούμε 50 χρόνια πίσω και εκεί που έδενε το μουλάρι τώρα παρκάρει το αυτοκίνητο, στην ίδια θέση αγνοώντας πλήρως σήμανση, πεζοδρόμια, ράμπες, Αμεα και ότι άλλο υπάρχει στον κ.ο.κ. . Η Δημοτική αστυνομία το μόνο που κάνει είναι να ελέγχει στην ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης αν έχεις βάλει κάρτα, (αν δεν έχεις σε γράφει αν είσαι στο πεζοδρόμιο με κάρτα είσαι νόμιμος, νόμος Καρδίτσας 2012) Αν είσαι στο πεζοδρόμιο και εκτός ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης και πετάχτηκες απέναντι να πιεις το καφεδάκι σου η να κάνεις τα ψώνια σου θα σε περιμένει, αν έχεις πινακίδες από την Καρδίτσα διαφορετικά τηρείτε ο νόμος (ψηφαλάκια είναι αυτά) Παρακάτω είναι κάποιες φωτογραφίες από το κέντρο για να δείτε τη εννοώ.





Διαβάστε περισσότερα...

Αεροπορική εταιρία ζήτησε επιπλέον χρέωση για παροχή οξυγόνου σε άρρωστο κοριτσάκι





Άκαρδη χαρακτηρίζουν οι γονείς ενός μικρού κοριτσιού με σοβαρή αναπηρία την αεροπορική εταιρεία που τους ζητεί επιπλέον 800 ευρώ για να μεταφέρει την κόρη τους. Η επιπλέον χρέωση αφορά τη διάθεση οξυγόνου που είναι απαραίτητο για να επιβιώσει η μικρή Jolina στη διάρκεια της 11ωρης πτήσης Το τρίχρονο κορίτσι πάσχει από το Σύνδρομο Οχταχάρα, μία σπάνια μορφή επιληψίας που μπορεί να προκαλέσει δεκάδες κρίσεις κάθε μέρα.

Η πάθηση αυτή, που πλήττει διακόσια παιδιά σε όλο τον κόσμο, έχει στερήσει από την 3χρονη τη δυνατότητα να περπατά, να μιλά ή να τρώει μόνη της.

Οι γονείς της, ο 23χρονος Shane Barton και η 26χρονη Jennifer Stermann κατάφεραν να μαζέψουν 15.000 λίρες για να τη στείλουν στην Καραϊβική όπου θα υποβληθεί σε πρωτοποριακή θεραπεία με δελφίνια, η οποία αποδεδειγμένα μειώνει τα συμπτώματα του Συνδρόμου.

Οι νεαροί γονείς αφιέρωσαν έξι μήνες για να μαζέψουν τα χρήματα αλλά μία εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή τους η αεροπορική εταιρεία KLM, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, τους χρέωσε επιπλέον 800 ευρώ για να παρέχουν στη Jolina την αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζεται για να φτάσει σώα στην Καραϊβική. Η εταιρεία εξήγησε στους γονείς πως καλούνται να πληρώσουν αυτό το επιπλέον ποσό γιατί είναι πολιτική της να χρεώνει επιβάτες με αναπηρία εάν χρειάζονται πρόσθετες υπηρεσίες!

«Κλείσαμε τα εισιτήρια τον Ιανουάριο και ενημερώσαμε από τότε πως θα χρειαζόμασταν οξυγόνο για τη Jolina. Κανείς δεν μας είπε τότε τίποτα για επιπλέον χρέωση και συμπεράναμε πως επειδή είναι τόσο μικρή και με αναπηρία, παρέχεται δωρεάν. Την Παρασκευή τηλεφώνησα να επιβεβαιώσω τις λεπτομέρειες και τότε μου είπαν πως οφείλουμε τα 800 ευρώ για το οξυγόνο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω πως η εταιρεία είναι τόσο άκαρδη», είπε η μαμά της.

«Όταν τους είπαμε πως το κοριτσάκι μας θα πέθαινε χωρίς οξυγόνο μας είπαν πως είναι πολιτική της εταιρείας οι χρεώσεις για έξτρα υπηρεσίες. Είναι απίστευτο, έχουμε πληρώσει 3.500 λίρες για την πτήση και πιστεύω πως δεν μπορούν να χρεώνουν τόσα λεφτά για κάτι τόσο απαραίτητο. Δεν πηγαίνουμε στην Καραϊβική για διακοπές, είναι για επιστημονική θεραπεία για την Jolina, η οποία μπορεί να αλλάξει τη ζωή της. Μας λένε πως πρέπει να πληρώσουμε αλλιώς δεν μπορούμε να πετάξουμε. Δεν μπορώ να την αφήσω να πετάξει χωρίς οξυγόνο γιατί μπορεί να μελανιάσει και να πεθάνει. Νιώθω πως δεν θέλω να πληρώσουμε γιατί είναι πολύ σκληρό αλλά πραγματικά δεν έχουμε επιλογή».

Η Jolina έμεινε με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη όταν έμεινε χωρίς οξυγόνο τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα σε νοσοκομείο της Γερμανίας.

Οι γιατροί είπαν τότε στη Jennifer και τον Shane πως δεν ήταν πιθανό να γιορτάσει τα πρώτα της γενέθλια και πως έπρεπε να παίρνει 18 χάπια για να ελέγχει τις κρίσεις της.

Η μικρή διέψευσε τους γιατρούς κι είναι πλέον τριών. Οι γονείς της ελπίζουν η θεραπεία με δελφίνια να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή της. Η Jennifer που είναι 20 εβδομάδων έγκυος στο δεύτερο παιδί της λέει: «Δεν είναι εγγυημένο πως θα βοηθήσει, αλλά υπάρχει μία πιθανότητα. Οι γιατροί δεν ξέρουν πώς συμβαίνει αλλά εξέτασαν δείγματα αίματος άλλων παιδιών πριν και μετά τη θεραπεία και είδαν αλλαγμένα επίπεδα ενδορφινών. Τα παιδιά αναπτύχθηκαν καλύτερα και κάποια δυνάμωσαν».



Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενες συμπεριφορές προκαλεί σε εφήβους το ίντερνετ



Oι εθισμένοι προκαλούν... αυτοτραυματισμούς.

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο Ίντερνετ είναι πιο πιθανό να έχουν συμπεριφορές που προκαλούν πόνο στον εαυτό τους, σύμφωνα με αυστραλο-κινεζική πανεπιστημιακή μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 1.618 εφήβων, ηλικίας 13 έως 18 ετών, από την επαρχία Γκουανγκντονγκ της Κίνας, καταγράφοντας περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νεαροί χτυπούσαν τον εαυτό τους, τραβούσαν τα μαλλιά τους, ή προκαλούσαν εγκαύματα στο σώμα τους. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα τεστ για να διαπιστωθεί ο εθισμός τους στο Ίντερνετ.

Ο εθισμός στο Ίντερνετ θεωρείται ως ψυχική ασθένεια, ήδη από τα μέσα του 1990, με συμπτώματα ανάλογα με άλλους εθισμούς.

Από το τεστ διαπιστώθηκε ότι περίπου το 10% των μαθητών παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιου εθισμού στο Ίντερνετ, ενώ το 1% είχε σοβαρό πρόβλημα εθισμού. Τα παιδιά που είχαν ήπιο εθισμό είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν θεωρούνται εθισμένα, δήλωσε ο Δρ Λόρενς Λαμ, από το Πανεπιστήμιο Notre Dame της Αυστραλίας.

Εκείνοι οι έφηβοι που θεωρούνται ήπια έως σοβαρά εθισμένοι στο διαδίκτυο είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους μη εθισμένους εφήβους, να αυτοτραυματιστούν, πρόσθεσε ο καθηγητής Λαμ, που συνεργάστηκε με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Σαν Γιαν-Σεν, της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκτζού.

«Τα τελευταία χρόνια, που υπάρχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στο Ίντερνετ στις περισσότερες ασιατικές χώρες, ο εθισμός στο διαδίκτυο γίνεται ολοένα και σοβαρότερο ψυχικό πρόβλημα μεταξύ των εφήβων», επισήμαναν οι ερευνητές, στη μελέτη τους που δημοσιεύται στο επιστημονικό έντυπο Injury Prevention.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο εθισμός στο Ίντερνετ προκαλεί άγχος, νευρικότητα, κακή διάθεση και χαρακτηρίζεται πλέον ως βασικός παράγοντας για συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δωρεάν περίθαλψη για τους ασθενείς με κυστική ίνωση»



Μηδενική συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος.

Αναφορικά με τα υπομνήματά προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ζητώντας την εξαίρεση των ασθενών που πάσχουν από κυστική ίνωση από οποιαδήποτε οικονομική συμμετοχή κατά τη χορήγηση της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής, μετά την ανακοίνωση των καταλόγων με την κατάταξη των φαρμάκων και τις ισχύουσες νέες συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στους ασθενείς και στο «αυτονόητο και δίκαιο αίτημά τους», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Το δικαίωμα των ινοκυστικών ασθενών σε δωρεάν περίθαλψη και νοσηλεία είναι ουσιαστικό και αναφαίρετο και θεωρούμε ανεπίτρεπτο τη στιγμή που είναι γνωστό ότι απαιτείται να λαμβάνουν πολλά και διαφορετικά φάρμακα μόνο ορισμένα από αυτά να μπορούν να τους συνταγογραφηθούν με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου ασθενή.

Το κόστος της συμμετοχής του 25% για την αγορά των υπόλοιπων φαρμάκων τους, είναι απαγορευτικό σχεδόν για το σύνολο των συγκεκριμένων ασθενών, γεγονός που θέτει την Υγεία τους σε βέβαιο κίνδυνο.

«Η διασφάλιση της καλής Υγείας των συγκεκριμένων ασθενών είναι υποχρέωση της Πολιτείας για αυτό και η διεκδίκησή σας για αναθεώρηση των συγκεκριμένων φαρμακευτικών καταλόγων μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους» προσθέτουν οι γιατροί.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για το τεστ πατρότητας



Ερευνητές αναπτύσσουν ακίνδυνη τεχνική που θα διενεργείται κατά την κύηση.

Το να γνωρίζει η γυναίκα έγκαιρα ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού της μπορεί να τη βοηθήσει να πάρει υπεύθυνες αποφάσεις για την εγκυμοσύνη της και να διώξει το στρες που έχει όταν δεν ξέρει ποιος είναι ο μπαμπάς.

Γι αυτούς τους λόγους οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα τεστ πατρότητας, το οποίο θα μπορεί να διενεργείται νωρίτερα στη διάρκεια της κύησης, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο και συγκεκριμένα στη 10η εβδομάδα.

Μία εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Maryland των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διαμόρφωσε ένα νέο τεστ, το οποίο έχει σκοπό να αντικαταστήσει πιο επεμβατικές και επικίνδυνες τεχνικές που γίνονται αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά τις 10-15 εβδομάδες κύησης.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα χημικό «σταθεροποιητικό» όπως η φορμαλδεύδη, που σταθεροποιεί το εμβρυϊκό DNA στο αίμα της μητέρας.

Παράλληλα, στη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στη New England Journal of Medicine, αναφέρεται ότι οι επιστήμονες δοκίμασαν το τεστ σε 30 εγκύους και αναφέρουν ότι ήταν 100% επιτυχημένο στην εύρεση του πατέρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τζόκινγκ προσθέτει χρόνια!



Μειώνει κατά 44% τον κίνδυνο θανάτου.

Μέχρι έξι χρόνια ζωής μπορεί να προσθέσει σε άντρες και γυναίκες το τζόκινγκ και μάλιστα είναι αρκετή μόλις μία ώρα την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Μπίσπεμπεργκ» της Κοπεγχάγης, το συχνό τζόκινγκ μειώνει σε ποσοστό 44% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο θανάτου και για τα δύο φύλα.

Οι άνδρες που κάνουν τζόκινγκ μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή τους κατά 6,2 χρόνια, ενώ οι γυναίκες κατά 5,6. Πιο ευεργετικό φαίνεται να είναι το τζόκινγκ που γίνεται με αργό έως μέτριο ρυθμό για 1-2.5 ώρες συνολικά την εβδομάδα (μισή ώρα έως τρία τέταρτα κάθε φορά).

Το τζόκινγκ είναι ωφέλιμο, επειδή, μεταξύ άλλων, αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου από τον οργανισμό, ανεβάζει την «καλή» χοληστερόλη και μειώνει τα τριγλυκερίδια, ρίχνει την πίεση του αίματος, εμποδίζει την παχυσαρκία, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την πυκνότητα των οστών, ευνοεί την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ επιδρά θετικά και στην ψυχολογία του ατόμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικές εξετάσεις μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες



Εγκύκλιο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε την εγκύκλιο.
Διαβάστε περισσότερα...