Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Σαββατοκύριακο στο σπίτι;



Κάντε την άσκηση παιχνίδι!

Η καθιστική ζωή θεωρείται μια από τις αιτίες τόσο της ενήλικης όσο και της παιδικής παχυσαρκίας. Ο όρος couch potato δημιουργήθηκε για να δείξει πως καταλήγει κάποιος όταν συνηθίζει να έχει καθιστική ζωή. Ζούμε καθημερινά σε ένα σώμα που το χρησιμοποιούμε ελάχιστα με αποτέλεσμα, με το χρόνο να «σκουριάζει».

Πως φαίνεται αυτό στην καθημερινότητά μας: αύξηση βάρους, αύξηση χρόνιων νοσημάτων, κακή διάθεση, βαριεστιμάρα…

Σκεφτήκατε ποτέ πως η παρουσία των παιδιών σε ένα σπίτι μπορεί να σας «λύσει τα χέρια» και να σας ενεργοποιήσει ώστε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα απλά και μόνο παίζοντας;…

Ξεχάστε τις λέξεις άσκηση και δραστηριότητα και βάλτε, το Σαββατοκύριακο, τη λέξη παιχνίδι στο λεξιλόγιό σας για τουλάχιστον μία ώρα… Απαραίτητος εξοπλισμός: άνετα ρούχα, καλή διάθεση και αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι… personal trainer; Τα παιδιά σας… εμπιστευθείτε τα!

1. Μουσικές καρέκλες… Σας ακούγεται αρκετά παιδικό; Επιλέξτε τραγούδια με έντονο ρυθμό και ταχύτητα φτιάξετε ένα play list μουσικής που θα αυξάνει σιγά σιγά την ταχύτητα στο τρέξιμο. Κατά διαστήματα αυξήστε και τη διάρκεια τρεξίματος.

2. Hula-hoop. Ένα απλό στεφάνι και μουσική μπορεί να σας σηκώσει από τον καναπέ και να σας προσφέρει γέλιο και κίνηση!

3. Φτιάξτε τη δική σας Ιρλανδέζικη Χορευτική Ομάδα. Κολλήστε κάτω από παπούτσια που είστε έτοιμοι να πετάξετε μεταλλικά καπάκια από μπουκάλια και μόλις δημιουργήσατε μουσικά παπούτσια, ξεκινήστε να κινήστε στο ρυθμό των Ιρλανδέζικων μελωδιών. Tip: Προσκαλέστε στο χορό και το γείτονα που μένει ακριβώς από κάτω σας για να αποφύγετε τη γκρίνια.

4. Μετατρέψτε το δωμάτιο του παιδιού σας σε νησί των χαμένων θησαυρών και εξερευνήστε το. Βασικός κανόνας… ο εξερευνητής δεν κάθεται ποτέ… αλλά ψάχνει συνέχεια.

5. Μήπως συνεχίζετε να φλερτάρετε με την ιδέα του αναπαυτικού καναπέ σας; Επιστρέψτε σε αυτόν μαζί με τα παιδιά σας και σε ανύποπτη στιγμή ξεκινήστε το μαξιλαροπόλεμο…

Κι αν ακόμη διστάζετε να γίνετε και εσείς παιδί, σκεφθείτε τα πολλαπλά οφέλη για εσάς και τα παιδιά σας:
- βάζετε την κίνηση στη δική σας ζωή αλλά και του παιδιού σας
- βελτιώνετε τις σχέσεις σας με τα παιδιά σας
- ανεβάζετε τη διάθεσή σας
- κάνετε ένα διάλειμμα μιας ώρας από τις ενήλικες σκοτούρες, μειώνοντας το άγχος σας…

Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο επηρεάζει το πένθος την καρδιά μας;



Μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και μοιραίο για τους καρδιοπαθείς.

Βρίσκεται πέραν από κάθε αμφισβήτηση η άποψη ότι το στρες και ειδικότερα το έντονο επηρεάζει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις προκαλεί μέχρι και καρδιακή ανακοπή.

Όμως τι συμβαίνει με το πένθος; Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ με ανακοίνωσή του στο συνέδριο της American Heart Association απαντά. Μελέτησε τη συμπεριφορά της καρδιακής λειτουργίας των συγγενών (συζύγων ή γονιών) ασθενών που χάθηκαν. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι πενθούντες συγγενείς ζούσαν με υψηλότερους καρδιακούς παλμούς (σφύξεις).

Παράλληλα, οι ερευνητές παρατήρησαν και ριπές ταχυκαρδιών κατά τη διάρκεια του 24ώρου, που ενδεχομένως σε μία υγιή καρδιά να μην προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, όχι όμως σε μία πάσχουσα καρδιά. Φαίνεται ότι ο καρδιοπαθής ανάλογα με το είδος της καρδιοπάθειάς του είναι επιρρεπής σε σοβαρές επιπλοκές που πυροδοτούνται από διάφορες αρρυθμίες ή από μία συνεχή ταχυκαρδία.

Οι ερευνητές σαν ενοχοποιητικό μηχανισμό των διαταραχών του ρυθμού ενοχοποιούν το άγχος και το εγκεφαλικό στρες που προκαλεί η θλίψη του πένθους. Η διάρκεια των διαταραχών αυτών του ρυθμού ήταν περίπου 6 μήνες. Όμως μετά το εξάμηνο παρατηρήθηκε ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού. Πρακτικό συμπέρασμα όλων αυτών των παρατηρήσεων είναι ότι κατά τη διάρκεια του πένθους οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους με στόχο τη σωστότερη παρακολούθηση.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής ενισχύουν ανάλογα ευρήματα από άλλες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν προ τριετίας σε ένα από τα πλέον σοβαρά ιατρικά περιοδικά, το Lancet.

Μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν, ανεβάζει το ποσοστό των θανάτων των πενθούντων συγγενών κατά 21% για τους άνδρες και κατά 17% για τις γυναίκες. Στις μελέτες αυτές πέραν του ψυχολογικού stress οι ερευνητές ενοχοποιούν την αλλαγή του τρόπου ζωής των πενθούντων συγγενών μέσα στην απέραντη μοναξιά τους σε συνδυασμό με τη μεταβολή της καθημερινότητας στη ζωή τους, με την αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών, καπνού κλπ.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή ο εγκέφαλος με το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα τους συνδέονται με όλα τα όργανα. Στην καρδιά καταλήγει το καρδιακό πλέγμα που φέρνει τις τελικές εντολές τους στην καρδιά. Εντολές που εκφράζονται σαν καρδιακό σκίρτημα (έκτακτες συστολές), σαν ταχυκαρδίες ή σαν βραδυκαρδίες. Όλα τα συναισθήματα που πάντα έχουν έδρα τον εγκέφαλο εκφράζονται και γίνονται αντιληπτά με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού.

Όσο πιο ισχυρά και ακραία είναι τα εγκεφαλικά ερεθίσματα τόσο πιο έντονη είναι η αντίδραση της καρδιάς. Τόσο η Ψυχιατρική όσο και η Καρδιολογία υποτίμησαν τη σχέση των ψυχικών φαινομένων με τη λειτουργία της καρδιάς και τις παθήσεις της. Ο αποπροσανατολισμός είχε φθάσει στην πλάνη, ότι η καρδιά είναι η έδρα της ψυχής και των ψυχικών φαινομένων.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος είναι το όργανο άρχων της ψυχής και της ζωής, ενώ η καρδιά είναι το όργανο που κατοπτρίζει τις ψυχικές ή εγκεφαλικές μεταβολές.

Στην εποχή μας με την εκπληκτική εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να απεικονίσουμε με χρώματα τα συναισθήματά μας (μαγνητική τομογραφία και τομογραφία ποζιτρονίων) και τον ίδιο χρόνο να καταγράψουμε τις ηλεκτρικές και αιμοδυναμικές μεταβολές (Holter ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηχωκαρδιογράφημα) που συμβαίνουν μέσα στην καρδιά.

Έτσι μπορούμε να μελετήσουμε μέχρι ποιού βαθμού οι μεταβολές του ψυχισμού μέσα στον εγκέφαλο μπορούν πραγματικά να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή μας.

Συμπερασματικά, το πένθος μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και μοιραίο για τη ζωή των καρδιοπαθών συγγενών.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκτοξεύεται το κόστος θεραπείας του καρκίνου



Περίπου 12 εκατ. τα κρούσματα ετησίως.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται το κόστος φροντίδας των ασθενών εξαιτίας της έκρηξης των νέων τεχνολογιών και θεραπειών για τον καρκίνο, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Καθώς το κόστος εκτοξεύεται σε πρωτοφανή ύψη είναι αναγκαία μια ριζική αλλαγή της νοοτροπίας ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση στα φάρμακα και να αντιμετωπιστούν δύσκολα ερωτήματα όπως το πώς θα εξισορροπηθεί η παράταση της ζωής των ασθενών για λίγους μήνες με το κόστος των νέων θεραπειών και τεχνολογιών.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί στα 27 εκατομμύρια έως το 2030. Το κόστος των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 286 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Από τα χρήματα αυτά περίπου τα μισά αφορούν το ιατρικό κόστος, ενώ το ένα τέταρτο σχετίζεται με τις απώλειες λόγω της απόσυρσης των ασθενών από την παραγωγική διαδικασία, σύμφωνα με στοιχεία της Economist Intelligence Unit τα οποία επικαλείται η έκθεση.

Οι ερευνητές,σημειώνουν ότι γιατροί, φορείς υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής υγείας, ομάδες ασθενών και η βιομηχανία του τομέα υγείας θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν τρόποι για να συγκρατηθεί η αύξηση του κόστους μελλοντικά.

Οι ειδικοί διαπίστωσα ότι το κόστος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση για φροντίδα αλλά και τα ιδιαίτερα ακριβά, σύγχρονα φάρμακα. Ορισμένα από τα πρόσφατα πειραματικά φάρμακα ενδέχεται να στοιχίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά ασθενή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ογκολογικού Οργανισμού Μίχαελ Μπάουμαν υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν πάμπολλες «νέες θεραπευτικές δυνατότητες».

Το γεγονός αυτό καθεαυτό συναρπάζει τους επιστήμονες, τους ογκολόγους αλλά και τους καρκινοπαθείς, όμως «καθιστά απολύτως αναγκαίο να σκεφτούμε τώρα το θέμα του κόστους», όπως υπογράμμισε.


Διαβάστε περισσότερα...

Θερμίδες και στιγμιαίος καφές



Όλη η αλήθεια!
Τελικά ο καφές παχαίνει; Μήπως δεν πρέπει να προσθέτω γάλα στον καφέ μου κατά τη διάρκεια της δίαιτας; Πόσες φορές μπορεί να σας πέρασαν έστω και φευγαλέα αυτές οι ερωτήσεις. Ήρθε η ώρα να διαλευκάνουμε το μυστήριο που σκιάζει τη σχέση του καφέ με τις θερμίδες!

Ο μύθος γύρω από τις θερμίδες του καφέ ξεκίνησε όταν στη λίστα των καθημερινών καφέδων που καταναλώνουμε έπαψαν να υπάρχουν μόνο οι κλασσικοί καφέδες όπως ο στιγμιαίος ζεστός καφές ή ο φραπέ, και προστέθηκαν νέοι καφέδες με σιρόπια και σαντιγί, που παραγγέλνουμε εκτός σπιτιού.

Η ανάμειξη των ονομάτων των καφέδων, έφερε και σύγχυση στον περισσότερο κόσμο και αυτό γιατί μέχρι τότε ανάλογα με την παραγγελία που έκανες ήξερες τι θα κρύβει το φλιτζάνι σου (σκέτος, μέτριος, γλυκός με γάλα ή χωρίς). Η ονομασία, όμως, του καφέ δεν υποδηλώνει πλέον και τη σύστασή του!

Εμπιστευθείτε τον «κλασσικό»… ελεύθερα!
Ο λόγος για τον στιγμιαίο καφέ, είτε στη ζεστή είτε στην παγωμένη έκδοσή του (φραπέ), που μπορεί άφοβα να προστεθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ο στιγμιαίος καφές εκτός από πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά πρακτικά δεν προσφέρει θερμίδες στη σκέτη έκδοσή του, αφού ένα φλιτζάνι αποδίδει μόνο 1 θερμίδα! Οι θερμίδες του καφέ μπορεί να αυξηθούν ελάχιστα ανάλογα με το υλικό που προστίθεται… για παράδειγμα:



Πώς προσθέτετε έξτρα θερμίδες στον καφέ σας! Η χτυπημένη κρέμα, η σαντιγί, το σιρόπι μέσα στον καφέ καθώς και το σιρόπι που προσθέτουμε πάνω από τον καφέ μπορούν να απογειώσουν ή ακόμη και να εκτοξεύσουν τις θερμίδες του καφέ που παραγγέλνετε έξω! Πως;… προσθέτοντας από 20 έως και 70 θερμίδες για κάθε δόση συστατικού που προσθέτετε στον καφέ σας, για παράδειγμα μία δόση απλής χτυπημένης κρέμας δίνει 67 θερμίδες ενώ μια δόση σιρόπι μόκα 27 θερμίδες!

Έτσι για παράδειγμα, ένα καφές σε μεγάλο ποτήρι με διπλή δόση σιρόπι (συνήθης ποσότητα), διπλή δόση κρέμας και σαντιγί δίνει περισσότερες από 300 θερμίδες. Μήπως ήρθε η ώρα να …αποφύγετε το γλυκό και να πιείτε ένα κλασικό φραπέ μέτριο με γάλα, που δίνει λίγες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά;

Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ



Διαβεβαιώσεις από το αρμόδιο υπουργείο.

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένας κίνδυνος στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, έδωσε μέσω ανακοίνωσής του το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Κέντρο θεραπείας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, διαβεβαιώνει ό, τι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού. Η στήριξη των ανθρώπων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ θα συνεχιστεί».


Διαβάστε περισσότερα...

Με λύσσα απειλούνται 1,4 δισ. άνθρωποι στη ΝΑ Ασία



Ετησίως πεθαίνουν στην Ινδία 20.000 άνθρωποι.

Περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λύσσα στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, μία περιοχή όπου σημειώνονται σχεδόν οι μισοί θάνατοι από τη νόσο παγκοσμίως, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πιο ευπαθή ομάδα είναι τα παιδιά, ηλικίας 5 ως 15 ετών, που εκπροσωπούν το 40% του συνολικού πληθυσμού που εκτίθεται σε σκύλους με λύσσα.

Ο ΠΟΥ κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο σύγχρονο αντιλυσσικό εμβόλιο και να ελέγξουν την ασθένεια μέσω εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού σκύλων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας, η νόσος ευθύνεται για 70.000 θανάτους ετησίως με την Ινδία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με σχεδόν 20.000 θανάτους το χρόνο.

Η κυριότερη πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο είναι το δάγκωμα σκύλου, που αντιστοιχεί στο 96% των κρουσμάτων λύσσας στον άνθρωπο.

Η Ταϊλάνδη και η Σρι Λάνκα έχουν μειώσει με επιτυχία τον αριθμό των θανάτων από λύσσα μέσω του εμβολιασμού των σκύλων, της πρόσβασης στο αντιλυσσικό εμβόλιο και στον ορό για τον άνθρωπο και της βελτίωσης του συστήματος παράδοσης του εμβολίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κάνετε το παιδί σας να φάει λαχανικά!



Έξι απλά βήματα.

Πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τα λαχανικά; Ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές:

Ξεκινήστε το γεύμα με σαλάτα. Προσπαθήστε να την κάνετε όσο πιο ευπαρουσίαστη και ευφάνταστη μπορείτε.

Σερβίρετε σε μικρό μπολάκι τα αγαπημένα του λαχανικά και σταδιακά αυξάνετε την ποσότητα και την ποικιλία των λαχανικών, ανακατεύοντας εκείνα που προτιμά με άλλα που αποφεύγει.

Εμπλουτίστε τα μαγειρευτά φαγητά με έξτρα λαχανικά. Για παράδειγμα, μαγειρέψτε κρέας ή κοτόπουλο με κολοκυθάκια, φασολάκια, μελιτζάνες ή προσθέστε στο λεμονάτο καρότα, μανιτάρια και πιπεριές.

Μην επιμένετε να φάει το παιδί σας τα λαχανικά του με το ζόρι. Αντί για αυτό ανακατέψτε τα με άλλα λαχανικά ή τρόφιμα που του αρέσουν. Αν και πάλι τα αφήσει μην το σχολιάσετε, αλλά επαναλάβετε σε επόμενο γεύμα. Πολλές φορές το παιδί χρειάζεται να εκτεθεί πάνω από 20 φορές σε ένα τρόφιμο προκειμένου να το δοκιμάσει.

Είναι χρήσιμο με κάθε ευκαιρία να εμπλέκετε το παιδί σας στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος ειδικά για πιάτα όπως η σαλάτα. Αφήστε το να πειραματιστεί υπό την εποπτεία σας με σχέδια κοπής και συνδυασμούς χρωμάτων και δοκιμάστε από κοινού το αποτέλεσμα.

Εφαρμόστε το «κάνε ότι κάνω» και όχι το «κάνε ότι λέω». Οι γονείς αποτελούν καθοριστικό πρότυπο για το παιδί, οπότε οι συμπεριφορές σας θα το βοηθήσουν να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Και μην ξεχνάτε πως οι πράξεις είναι ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές από τις λεκτικές νουθεσίες, οι οποίες μάλλον αυξάνουν τις αντιστάσεις, παρά βοηθούν.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές «χτυπάει» τη γυναικεία κατάθλιψη



Μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου, ανεβάζοντας τη διάθεση.

Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την μέρα, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές γιατί ο καφές έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά, επειδή ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν έχει ανάλογη ευεργετική διάθεση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καφεΐνη με κάποιο τρόπο μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου και την ψυχική διάθεση.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησαν για δέκα χρόνια σχεδόν 51.000 γυναίκες με μέση ηλικία 63 ετών και από αυτές, στην πορεία, περίπου 2.600 εμφάνισαν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με την ψυχική διάθεση των ατόμων και βρήκαν ότι οι περισσότερες από όσες εκδήλωσαν καταθλιπτικά συμπτώματα, έπιναν από καθόλου έως πολύ λίγο καφέ.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένο κίνδυνο κατά 15% για να εμφανίσουν κατάθλιψη. Όσες έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, είχαν ακόμα 20% λιγότερο κίνδυνο

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω μελέτες πάνω στη σχέση καφέ-κατάθλιψης και τόνισαν ότι είναι ακόμα πρόωρο να συστήσουν στις γυναίκες να πίνουν παραπάνω καφέ για να φτιάξουν τη διάθεσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Φαγητά-«δολοφόνοι»!



Πώς θα αποφύγετε τον κίνδυνο.

Πρόκειται για ιδιαίτερες και αγαπημένες γεύσεις που όμως μπορεί να προκαλέσεουν ακόμα και το θάνατο. Δείτε ποια φαγητά πρέπει να προσέξετε και πώς θα προστατευτείτε.

1. Μανιτάρια



Τα μανιτάρια είναι γεγονός ότι δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά στα οποία προστίθενται, όμως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα στην επιλογή τους καθώς κάποια από αυτά είναι τοξικά και πολύ επικίνδυνα.

Συγκεκριμένα πρέπει να αποκλείσετε από τη κουζίνα σας τις ποικιλίες Gyromitria, Jack o’ Iantern, Galerina καθώς επίσης και το παραισθησιογόνο Psilocybe.

2. Στρείδια



Η κατανάλωση στρειδιών κρύβει πολλούς κινδύνους καθώς ενδέχεται να είναι μολυσμένα με τον ιό Norovious, o οποίος προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

Επιπρόσθετα τα στρείδια είναι εύκολο να μολυνθούν από το βακτήριο Vibrio που προκαλεί υψηλό πυρετό, σηπτικό σοκ, δερματικά εξανθήματα αλλά και θανατηφόρα σηψαιμία. Για να αποφύγετε τις μολύνσεις δεν πρέπει ποτέ να τα τρώτε ωμά.

3.Τόνος



Φροντίστε να είστε βέβαιοι για την προέλευση του τόνου πριν τον καταναλώσετε καθώς αν είναι μολυσμένος οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες.

Η βρώση μολυσμένου τόνου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, διάρροια ακόμα και τύφλωση.

4. Ackee από τη Jamaica



Αν θελήσετε να δοκιμάσετε το εθνικό φρούτο της Jamaica πρέπει να προσέξετε το χρώμα του. Πριν το καταναλώσετε, πρέπει οπωσδήποτε να το βράσετε.

Το φρούτο είναι υπεύθυνο για μια νόσο που προκαλεί εμετούς και κρίσεις, ενώ η ωμή φλούδα του μπορεί να είναι θανατηφόρα.

5. Fugu από την Ιαπωνία



Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται τα φαγητά από την Ιαπωνία ιδιαίτερα μετά την έκρηξη στη Φουκοσίμα.
Άσχετα με το αν οι φόβοι αυτοί είναι βάσιμοι ή όχι, το συγκεκριμένο ψάρι πρέπει σίγουρα να το προσέξετε.

Ορισμένα μέρη του είναι δηλητηριώδη και περιέχουν μια φονική τοξίνη η οποία είναι θανατηφόρα.

Το ψάρι αυτό ξέρουν να το μαγειρεύουν σωστά μόνο οι Ιάπωνες σεφ οι οποίοι ξέρουν και αφαιρούν τα δηλητηριώδη μέρη.

6. Sannakiji από την Κορέα



Στην Κορέα η κατανάλωση πλοκαμιών από μικρά χταπόδια θεωρείται ένα από τα καλύτερα εδέσματα.

Αν θελήσετε να το δοκιμάσετε σε κάποιο εστιατόριο, προσέξτε να μασήσετε το φαγητό σας αρκετές φορές, επειδή οι βεντούζες τους είναι ακόμα ενεργές και μπορεί να σας καθίσουν στο λαιμό και να σας πνίξουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρική φροντίδα υπό το φόβο της... δίωξης



Υπερβολική η αμερικανική ιατρική περίθαλψη.

Το 42% των γιατρών στην Αμερική πιστεύει παρέχει στους ασθενείς υπερβολική ιατρική περίθαλψη, εξαιτίας του φόβου τους ότι μπορεί να τους κατηγορήσουν για κάποιο ιατρικό λάθος. Αντίθετα το 52% των γιατρών εκτιμούν ότι φροντίζουν τους ασθενείς τους σε λογικά πλαίσια.

Το 45% των γιατρών που ρωτήθηκαν πιστεύουν πως μια περίπτωση στις δέκα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί τηλεφωνικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με μια απλή επίσκεψη σε νοσηλευτή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.

Το 76% των αμερικανών γιατρών παραδέχονται ότι φροντίζουν τους ασθενείς τους έχοντας στο νου τους το ενδεχόμενο μιας δικαστικής δίωξης. «Οι γιατροί πιστεύουν ότι πληρώνονται για να κάνουν περισσότερα και πως θα βρεθούν ενώπιον δικαστικών κυρώσεων αν κάνουν το αντίθετο», αναφέρει η έκθεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπίλοι στα παιδιά



Πώς και πότε πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε.

Σπίλος είναι ένα αμάρτωμα του δέρματος, δηλαδή περίγραπτη δυσπλασία εμβρυϊκής προέλευσης που αφορά σε ένα ή περισσότερα στοιχεία του δέρματος. Οι σπίλοι διακρίνονται σε υπερπλαστικούς και απλαστικούς.

Οι υπερπλαστικοί (υπερπλασία ενός ή περισσότερων στοιχείων) αφορούν:


Στην επιδερμίδα (μυρμηγκιώδης, επιδερμικός, φλεγμονώδης, γραμμοειδής).
Στον θύλακο τριχών (τριχωτός σπίλος, σπίλος θυλάκου τριχών, φαγεσωρικός σπίλος).
Στους σμηγματογόνους αδένες (σπίλος σμηγματογόνων αδένων).
Στους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες (σπίλος εκκρινών αδένων).
Στον συνδετικό ιστό (σπίλος συνδετικού ιστού, κολλαγόνο, ελαστίνη).
Στο λίπος (επιπολής λιπώδης ιστός).
Στα μελανοκύτταρα [σπιλομελανοκυτταρικός, επιδερμικός και χορίου (αποτελούνται από διαφοροποιημένα κύτταρα - σπιλοκύτταρα) και μελανοκυτταρικός, επιδερμίδος και χορίου].

Οι απλαστικοί είναι εντοπισμένη δυσπλασία η οποία οφείλεται στην έλλειψη εξέλιξης ενός ή περισσότερων στοιχείων.

Συγγενής σπιλομελανοκυτταρικός σπίλος


Είναι μελαχρωματική βλάβη του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως με τη γέννηση ή σπανίως εβδομάδες ή μήνες μετά. Για την ανάπτυξή της ενοχοποιούνται γενετικοί μηχανισμοί. Η συχνότητα εμφάνισης συγγενούς μελανοκυτταρικού σπίλου ποικίλλει από 0,25% στις μεγάλες σειρές μέχρι 5,9% στις πιο μικρές. Περίπου το 2,6% του πληθυσμού έχει έναν τουλάχιστον συγγενούς τύπου σπίλο. Η συχνότητα των μεγάλων ποικίλλει από 1:1160 έως 1:2050, ανάλογα με τη μελέτη.

Οι μεγάλοι σπίλοι είναι συχνότεροι στα κορίτσια, και ιδίως οι γιγάντιοι. Οι συγγενείς σπιλομελανοκυτταρικοί σπίλοι δημιουργούνται κατά τα πρώτα στάδια της εμβρυογένεσης, μεταξύ 5ης και 24ης εβδομάδας. Τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία σε σχέση με τους γενετικούς παράγοντες που καθορίζουν την εμφάνισή τους, ή με συμβάντα κατά την εγκυμοσύνη τα οποία μπορεί να προδιαθέσουν, είναι περιορισμένα.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα μελανοκύτταρα προέρχονται από τη νευρική ακρολοφία - έχουν δηλαδή την ίδια προέλευση με τα νευρικά κύτταρα και από εκεί μεταναστεύουν στο δέρμα και στις λεπτομήνιγγες. Διαταραχή στη ρύθμιση αυτής της μετανάστευσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα παθολογική υπερπλασία των μελανοκυττάρων -δημιουργία σπίλων- και την παθολογική εναπόθεση μελανίνης στις λεπτομήνιγγες, μία κατάσταση γνωστή ως νευροδερματική μελάνωση.

Η νευροδερματική μελάνωση είναι σπάνια και συνήθως αφορά σε έναν μεγάλο ή σε περισσότερους από τρεις μικρότερου μεγέθους συγγενείς μελανοκυτταρικούς σπίλους. Τα συμπτώματα της νευροδερματικής μελάνωσης εκδηλώνονται πριν από τον 3ο χρόνο ζωής και οφείλονται στην αύξηση της πίεσης του ΕΝΥ και στη δημιουργία υδροκεφάλου λόγω της απόφραξης των αποχετευτικών οδών από τα υπερπλαστικά πολλαπλασιαζόμενα μελανοκύτταρα.

Η καλύτερη μέθοδος για τον έλεγχο ατόμων με συγγενή σπιλομελανοκυτταρικό σπίλο για νευροδερματική μελάνωση είναι η μαγνητική τομογραφία.

Οι συγγενείς μελαχρωματικοί σπίλοι ταξινομούνται σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διάμετρο σε:

Μικρούς (<1,5 cm).
Μεσαίους (1,5 - 10 cm).
Μεγάλους (10 - 20 cm).
Γιγάντιους (>20 cm).

Η σχέση μελανώματος και γιγάντωσης είναι εξακριβωμένη. Το 6,3% των ατόμων με γιγαντιαίο σπίλο εμφανίζει πιθανότητα 5% να αναπτύξει μελάνωμα. Επειδή το μελάνωμα είναι δυνατόν να αναπτυχθεί τόσο σε γιγαντιαίο σπιλομελανοκυτταρικό σπίλο όσο και σε μικρό σπίλο ακόμη και στα πρώτα χρόνια της ζωής, συνιστάται η αφαίρεση προ του 12ου έτους.

Ύποπτος σπίλος πρέπει να θεωρείται ο πολύ βαθυχρωματικός, που εντοπίζεται στις παλάμες και στα πέλματα, καθώς και ο σπίλος με μπλε, γκρίζες, κόκκινες ή λευκές περιοχές. Το μέγεθος, η απουσία ή η παρουσία τριχών είναι λιγότερο ενδεικτικά στοιχεία κακοήθειας ή ατυπίας.

Οι συγγενείς μελαχρωματικοί σπίλοι είναι δυνατόν να προκαλέσουν:

Αισθητική δυσμορφία.
Εμφάνιση μελανώματος.
Νευροδερματική μελάνωση.

Η ακολουθητέα θεραπευτική αγωγή πρέπει να προσαρμόζεται τόσο για τον κάθε ασθενή όσο και για τον κάθε σπίλο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

Τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.
Τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροδερματικής μελάνωσης.
Κοσμητικές επιπτώσεις από την παραμονή του σπίλου.
Κοσμητικές επιπτώσεις από τις μετεγχειρητικές ουλές.
Ψυχοκοινωνικές διαταραχές που είναι δυνατόν να προκαλέσει η παραμονή του σπίλου.
Ψυχοκοινωνικές διαταραχές από τη συχνή μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Βεβαίως, χρειάζεται να εξηγηθεί στους ασθενείς ή στους γονείς τους ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε ποιος από τους σπίλους θα εμφανίσει μελάνωμα, και εν πάση περιπτώσει οι περισσότεροι δεν θα εμφανίσουν μελάνωμα. Πλην όμως, αν και οι μεγάλοι, οι γιγάντιοι σπίλοι πρέπει να παρακολουθούνται διά βίου, έχει παρατηρηθεί ότι το μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης μελανώματος είναι πριν από την ήβη, ενώ για τους μικρούς είναι μετά την ήβη.

Οι θεραπευτικές δυνατότητες


Η απόφαση για θεραπευτική αγωγή ή για καμία αγωγή είναι πολλές φορές αντιφατική. Παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση αυτή είναι:

Το μέγεθος του σπίλου.
Η θέση του.
Η κλινική εικόνα του.
Η δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου του σπίλου.
Η πιθανότητα εξαλλαγής του.

Εάν αποφασιστεί επιθετική θεραπευτική αγωγή, θα πρέπει να έχει στόχο:


Την πρόληψη κακοήθους εξαλλαγής.
Το κατά το δυνατόν καλό κοσμητικό αποτέλεσμα.
Και βεβαίως το ικανοποιητικό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Οι προτεινόμενες και εφαρμοζόμενες θεραπευτικές μέθοδοι είναι οι εξής:


Ολικού πάχους αφαίρεση.
Μερικού πάχους αφαίρεση.
Dermabrasion.
Curettage.
Laser treatment.
Χημική απολέπιση.

Προκειμένου να έχουμε ένα ικανοποιητικό αισθητικά αποτέλεσμα, πολλές φορές θα πρέπει να εφαρμόσουμε συνδυασμό των μεθόδων αυτών. Ο στόχος είναι να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος, γι’ αυτό όλες οι θεραπείες στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των μελανοκυττάρων και επομένως περιορίζουν την πιθανότητα εξαλλαγής (λιγότερα μελανοκύτταρα - λιγότερα κύτταρα που πιθανόν θα εξαλλαγούν). Με εξαίρεση την ολικού πάχους αφαίρεση, όλες οι άλλες μέθοδοι δεν είναι ικανοποιητικές, δηλαδή δεν προφυλάσσουν επαρκώς από την εμφάνιση μελανώματος, το οποίο εξορμάται είτε από τις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας είτε από το χόριο και τον υποδόριο ιστό.

Οι ασθενείς πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να απαλλαγούν εύκολα από τον σπίλο, διότι οι ουλές που θα σχηματιστούν από την αφαίρεσή του θα είναι το ίδιο ενοχλητικές, πλην όμως οι ασθενείς προτιμούν τις ουλές από τον σπίλο.

Η χειρουργική θεραπεία


Για τους μικρούς σπίλους, η χειρουργική αφαίρεση και η συρραφή του τραύματος είναι συνήθως αρκετές. Για τους μεγαλύτερους, η χειρουργική θεραπεία εξατομικεύεται και εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση και το βάθος.

Serial αφαίρεση, διατατήρες δέρματος (τα γνωστά μπαλονάκια), μοσχεύματα δέρματος, καλλιέργειες δέρματος - κερατινοκύτταρα, όλα έχουν θέση στη χειρουργική θεραπεία.

Το χημικό peeling με παράγωγα φαινόλης χρησιμοποιείται για ελαφρύτερου χρώματος σπίλους, πλην όμως θεωρούνται τοξικά για την καρδιά και τους νεφρούς και πρέπει να εφαρμόζονται με μεγάλη προσοχή.

Θεραπεία με laser, κυρίως ruby και αλεξανδρίτη, βελτιώνει την εμφάνιση, αλλά είναι επαναληπτική και η επανεμφάνιση του σπίλου είναι πιθανή. Χρησιμοποιούνται laser κυρίως για την υπερτρίχωση των σπίλων, η οποία είναι πολύ ενοχλητική.

Πρέπει να συζητηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας (Dermabrasion, Curettage, Lasertreatment, χημική απολέπιση). H τελική όμως απόφαση, ως προς το εάν θα ακολουθηθεί συντηρητική θεραπευτική αγωγή ή χειρουργική θεραπεία, ανήκει στον ασθενή και ίσως στην οικογένειά του.

Εν πάση περιπτώσει, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται διά βίου και να σημειώνουν τα πιθανά σημάδια εμφάνισης μελανώματος, όπως αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος και στο σχήμα, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως κνησμό κ.λπ., και να ενημερώνουν τον ιατρό τους.

Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την ηλιακή ακτινοβολία και όσοι έχουν μεγάλους μελαχρωματικούς σπίλους χρειάζεται να παρακολουθούνται διά βίου, είτε αφαιρέθηκε ο σπίλος είτε όχι.
Τέλος, στους ασθενείς και στους γονείς τους θα πρέπει να εκτεθούν ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος, καθώς επίσης και τα μετεγχειρητικά κοσμητικά αποτελέσματα, διότι πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι η πλαστική χειρουργική δεν αφήνει ουλές.

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάξτε τρόπο ζωής



Το 29% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα, καθώς αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες πρόωρου θανάτου και χαρακτηρίζονται από πολλούς ως «πανδημία».

Οι ειδικοί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνιστούν αλλαγή του τρόπου ζωής με στροφή στην υγιεινή διατροφή, την καθημερινή άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος!

Το 29% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ το 70% των καρδιαγγειακών επεισοδίων συμβαίνουν στο σπίτι με τα μέλη της οικογένειας παρόντα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την 29η Σεπτεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν πεθάνει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως το 2030 θα φτάσει στα 23,6 εκατομμύρια. Το 80% των θανάτων παρατηρείται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Πολλοί από τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα ( εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) που καταγράφονται ανά έτος θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.

Είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να γνωρίζει και να αναγνωρίζει τα σημεία και συμπτώματα μια καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ώστε να μπορεί να δράσει άμεσα καλώντας την επείγουσα βοήθεια και επομένως προληπτικά στις θανατηφόρες καταστάσεις.

Αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο καθένας χωριστά, ανεξάρτητα από τους φορείς που σχεδιάζουν τις πολιτικές υγείας, μπορεί να περιορίσει αυτή την επιβάρυνση στην υγεία του, μαθαίνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ώστε να είναι σε θέση να πάρει ζωτικές αποφάσεις για την ατομική προστασία και την προστασία των μελών της οικογένειας του.

Τέτοιες αποφάσεις αφορούν την αλλαγή του τρόπου ζωής ως προς τη διατροφή την άσκηση και τις συνήθειες.

Στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνονται: το κάπνισμα (είναι το αίτιο για το ένα πέμπτο των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο), η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, η αυξημένη γλυκόζη αίματος, η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και δραστηριότητας γενικά και η χαμηλή και ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι: «Ένας κόσμος ένα σπίτι, μια καρδιά» και έχει στόχο να προωθήσει τέσσερις δράσεις που προτείνει ο ΠΟΥ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς για την πρόληψη.

Με την προτροπή «γίνεται οι υπεύθυνοι στην οικογένεια για τα θέματα υγείας» προτείνεται να μπουν οι παρακάτω 4 βασικοί κανόνες σε κάθε σπίτι:


1. Όχι κάπνισμα μέσα στο σπίτι. Για κάθε παράβαση να εφαρμόζεται μια ποινή όπως για παράδειγμα κάποια μικροδουλειά στο σπίτι.

2. Εφαρμόστε την υγιεινή διατροφή παρασκευάζοντας οι ίδιοι το φαγητό που θα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά με ελάχιστο ή καθόλου αλάτι και πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα.

3. Σωματική άσκηση. Η οικογένεια περνά, συνήθως, πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Οργανώστε οικογενειακές δραστηριότητες όπως ποδηλασία, κηπουρική, βάδισμα κ.α. Αφήστε το αυτοκίνητο αν αυτό είναι εφικτό. Μόνο 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αν όχι όλες, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

4. Να γνωρίζετε τους δείκτες σας όπως χοληστερόλη, γλυκόζη αίματος, αρτηριακή πίεση, βάρος μάζας σώματος κα και προσπαθήστε να διατηρείτε τις τιμές στα φυσιολογικά όρια με την βοήθεια των ειδικών αν αυτό απαιτείται.


Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.): Όλα όσα χρειάζεστε να ξέρετε





Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)


Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Διεύθυνση Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας
ΚΕ.Π.Α.


Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι:α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.
β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ.
γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες. Το έντυπο αίτησης, άλλες συμπληρωματικές οδηγίες για την διαδικασία κατάθεσης αίτησης, (απαιτούμενα δικαιολογητικά και άλλες γενικές πληροφορίες) καθώς και τις διευθύνσεις που βρίσκονται οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. που λειτουργούν σε όλη την Χώρα θα βρείτε στα αρχεία που ακολουθούν.

Τα παραπάνω έντυπα μπορείτε επίσης να τα προμηθεύεστε από τις γραμματείες ΚΕ.Π.Α. οι οποίες λειτουργούν σε 54 Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Μονάδες Ασφάλισης) της Χώρας. Σε σύντομο χρόνο η Δ/νση Αναπηρίας θα συστήσει και άλλα σημεία ΚΕ.Π.Α. αλλά και Γραμματείες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.



---------------------------

H διαδικασία

  1. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει απαραίτητα Αίτηση Αξιολόγησης, με όλα τα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις 54 Γραμματείες ΚΕ.Π.Α της επιλογής του.
  2. Εφόσον τα δικαιολογητικά του κριθούν από τον διοικητικό και ιατρικό προέλεγχο ως πλήρη, γίνεται η κατάθεση της Αίτησης και παραλαμβάνει Αποδεικτικό κατάθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν παραλαμβάνεται η Αίτηση από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά. ΠΡΟΣΟΧΗ: H αναγραφή στην αίτηση κινητού τηλεφώνου είναι πλέον υποχρεωτική διότι η γνωστοποίηση της ημερομηνίας εξέτασης από την Υγειονομική Επιτροπή θα γίνεται πλέον με μήνυμα (sms).
  3. Η ενημέρωση για τα ελλείποντα δικαιολογητικά (ιατρικά) γίνεται με δύο τρόπους: α) Εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι παρών ο Ιατρός προελέγχου του δίνει έντυπο ελλειπόντων δικαιολογητικών στο οποίο αναγράφονται τα δικαιολογητικά τα οποία υποχρεούται να προσκομίσει και β)Αν δεν είναι παρών η Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. τηλεφωνικά ή με πρόσκληση τον ειδοποιεί προκειμένου να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά και κατά την ημέρα εξέτασής του από την Υγειονομική Επιτροπή.
  4. Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕ.Π.Α., μέσω Ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και ώρα προσέλευσής του στην Υγειονομική Επιτροπή.
  5. Μετά από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτησή του, τη Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας.
  6. Κατά της γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΥΕ) δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΒΥΕ) εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας καταθέτοντας παράβολο 46.14 ευρώ.
  7. Χρησιμοποιεί την ανωτέρω Απόφαση του ΚΕ.Π.Α για κάθε νόμιμη χρήση και μπορεί παραλαμβάνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει.

    ---------------------------

    Σχετικά έγγραφα:

    1. Οδηγίες Κάντε click για να γίνει λήψη του αρχείου

    Περιέχει γενικές πληροφορίες για τα ΚΕ.Π.Α. και τα συνημμένα Δικαιολογητικά που απαιτούνται με την Αίτηση Αξιολόγησης.

    2. Αίτηση Αξιολόγησης Αναπηρίας

    Αίτηση του ενδιαφερόμενου προς το ΚΕ.Π.Α. με οδηγίες συμπλήρωσης, πίνακα κατηγορίας αιτημάτων και σημεία υποβολής.

    3. Διευθύνσεις ΚΕ.Π.Α. Κάντε click για να γίνει λήψη του αρχείου

    Τηλέφωνα ΚΕ.Π.Α. Κάντε click για να γίνει λήψη του αρχείου

    4. Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας

    5. ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
    -----------------

    Οδηγίες για συμπλήρωση και κατάθεση της αίτησης. Γενικές πληροφορίες περί ΚΕ.Π.Α.


    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

    ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ΚΕ.Π.Α) - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ



    Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας .Οι Υγειονομικές Επιτροπές προσδιορίζουν τα ποσοστά με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά (Ν.3863/2010 αρθ.6).

    Προκειμένου να κατατεθεί η αίτηση για αξιολόγηση και καθορισμό του βαθμού αναπηρίας, πρέπει να προσκομισθούν υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (επικυρωμένα). Για τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα, διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ή βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για έκδοση άδειας παραμονής.
    • Βιβλιάριο ασθενείας του φορέα ασφάλισης (ισχύει μόνο για ασφαλισμένους) ή βιβλιάριο απορίας σε ισχύ.
    • Αριθμό ΑΜΚΑ ή κάρτα ευρωπαίου ασφαλισμένου
    • Παραπεμπτικό του φορέα ασφάλισης όταν πρόκειται για αίτημα συνταξιοδότησης ή παράτασης σύνταξης ή οποιοδήποτε επίδομα το οποίο χορηγείται από το φορέα.
    • Παράβολο είσπραξης αξίας 46,14 ευρώ από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (στην περίπτωση που δεν υπάρχει παραπεμπτικό από φορέα) ή σε περιπτώσεις προσφυγής ασφαλισμένων σε ΒΥΕ. Άποροι οι οποίοι αιτούνται παροχές από την Πρόνοια δεν προσκομίζουν παράβολο είσπραξης.
    • Εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο (σε περίπτωση κατάθεσης της αίτησης από εκπρόσωπο) ή σε περίπτωση αδυναμίας παροχής εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου, απόφαση ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη ή οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο.

    ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    1. Γνωμάτευση του θεράποντος-παραπέμποντος ιατρού η οποία θα είναι θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής του. Αντίγραφο γνωμάτευσης σε καμμία περίπτωση δε θα γίνεται δεκτό. Τα ακριβή στοιχεία του παραπέμποντος ιατρού δηλαδή ονοματεπώνυμο ΑΜ ΤΣΑΥ, Α.Μ.Κ.Α., Ιατρικός Σύλλογος ,Ειδικότητα, Φορέας εργασίας ιατρού (ιδιώτης, Ε.Σ.Υ, ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ), τηλέφωνο, FAX, E-MAIL, θα αναφέρονται αναλυτικά στο τέλος της ιατρικής έκθεσης. Στην ανωτέρω γνωμάτευση θα εμπεριέχονται όλες οι παθήσεις για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί ο αιτών από την Υγειονομική Επιτροπή. Επίσης θα πρέπει να αναφέρεται η φαρμακευτική ή άλλη αγωγή στην οποία τυχόν υποβάλλεται ο ασθενής.

    2. Οι παθήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και να τεκμηριώνονται από ιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες με τα πορίσματά τους, αξονικές τομογραφίες, MRI, βιοψίες, ΗΜΓ, triplex, ΗΚΓ, κλπ. Αντίγραφα ιατρικών εξετάσεων ή παλαιότερης χρονολογίας εργαστηριακές εξετάσεις των οποίων τα στοιχεία κρίνεται πως θα συμβάλλουν στην ορθή κρίση της επιτροπής, (π.χ. βιοψίες) γίνονται επίσης δεκτά.

    Αν πρόκειται για ασθενή που έχει νοσηλευθεί, αναγράφεται ο αριθμός του εξιτηρίου Νοσηλείας κλινικής ή νοσοκομείου.

    • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής του βεβαιώσαντος ιατρού για τους λόγους που καθιστούν αδύνατη την μετακίνηση του προς εξέταση ασθενούς. Δεν απαιτείται η ΥΔ εάν αναγράφεται η αδυναμία προσέλευσης στη βασική ιατρική γνωμάτευση ή στο πιστοποιητικό νοσηλείας.

    Οι ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν εξ αιτίας σοβαρών κινητικών ή άλλων προβλημάτων καταθέτουν με μέριμνα άλλου ατόμου του περιβάλλοντός τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται και αξιολογούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α με διαδικασία που θα ορίζεται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και που θα είναι εξατομικευμένη για την κάθε περίπτωση που θα εγγυάται τον σεβασμό στον πολίτη αφ’ ενός και αφ’ ετέρου την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

    Εφόσον συγκεντρωθούν όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά(διοικητικά και ιατρικά) γίνεται ο ιατρικός προέλεγχος και αν τα στοιχεία είναι πλήρη καταχωρείται η αίτηση και χορηγείται βεβαίωση κατάθεσης των δικαιολογητικών. Αν κριθεί όμως ότι απαιτούνται περισσότερα ιατρικά στοιχεία θα ζητηθεί να προσκομιστούν. Επίσης νέα ιατρικά στοιχεία που μπορεί να προκύψουν από την ημερομηνία της αίτησης μέχρι την ημέρα εξέτασης μπορούν να προσκομιστούν κατά την ημέρα της εξέτασης. Μετά την καταχώρηση της αίτησης ηλεκτρονικά, θα αποσταλεί ειδοποιητήριο μέσω ταχυδρομείου σχετικά με την ημερομηνία και την ώρα αλλά και τον τόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης της Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα γίνει η αξιολόγηση της περίπτωσης.

    Το ΚΕ.Π.Α στο οποίο εξετάστηκε η περίπτωση, θα χορηγεί την Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας για κάθε νόμιμη χρήση, όπου θα πιστοποιείται η πάθηση, το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκεια της αναπηρίας. Για όσο χρόνο διαρκεί η Γνωμάτευση η Γραμματεία του ΚΕ.Π.Α θα χορηγεί αντίγραφά της εφόσον ζητηθούν. Κατά της γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΥΕ) δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή(ΒΥΕ) καταθέτοντας παράβολο 46.14 ευρώ εντός (10) Δέκα ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της κοινοποίησης της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης της Αναπηρίας.

    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι προκειμένου να εξεταστεί η υποβληθείσα προσφυγή θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί και στοιχειοθετημένοι λόγοι που θα αναφέρονται στο κείμενο της προσφυγής. Συνεπώς η υποβολή προσφυγής κατά της απόφασης της Υγειονομικής Επιτροπής από τον ενδιαφερόμενο θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση στην οποία θα αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους η εκδοθείσα από την Υγειονομική Επιτροπή Γνωμάτευση δεν είναι τεκμηριωμένη ή σύννομη ή άλλο και πρέπει να εξεταστεί εκ νέου στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Το έντυπο υποβολής προσφυγής θα χορηγείται στις γραμματείες ΚΕ.Π.Α. Οι αιτούντες σύνταξης από τον ΟΓΑ δεν έχουν το δικαίωμα προσφυγής στη ΒΥΕ εφόσον κριθούν ανίκανοι με ποσοστό μικρότερο του 41% σύμφωνα με τη νομοθεσία του φορέα.

    ΠΡΟΣΟΧΗ!

    Τέλος, σας ενημερώνουμε, ότι αν δεν έχουν προσκομιστεί όλα τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά με την αίτησή σας, η αίτηση δε θα μπορεί να γίνεται δεκτή από το ΚΕ.Π.Α. Κατά συνέπεια η πιστή τήρηση των παραπάνω οδηγιών θα σας απαλλάξει από ανώφελη ταλαιπωρία.

    Με εκτίμηση

    Πατεράκης Βασίλειος

    Διευθυντής Αναπηρίας & Ι.Ε.

    ΙΚΑ-ΕΤΑΜ



    Σημ. Διευθύνσεις των ΚΕ.Π.Α. καθώς και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο διαδικτυακό χώρο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ : www.ika.gr


    ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

      ΕΡΓΟ ΚΕΠΑ

      ΔΙΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΔΥ)

      ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΥΥ)
      Α/Α
      ΣΗΜΕΙΑ ΚΕΠΑ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

      ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
      1
      ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
      ΕΠΙΜΕΝΙΔΟΥ 12

      ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
      ΕΠΙΜΕΝΙΔΟΥ 12
      2
      ΑΓΡΙΝΙΟ
      Ε.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ 47

      ΑΓΡΙΝΙΟ
      Ε.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ 47
      3
      ΑΘΗΝΩΝ
      ΠΕΙΡΑΙΩΣ 181

      ΑΘΗΝΩΝ
      ΠΕΙΡΑΙΩΣ 181
      4
      ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
      ΑΝΑΤ. ΘΡΑΚΗΣ 58

      ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
      ΑΝΑΤ. ΘΡΑΚΗΣ 58
      5
      ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
      ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 7

      ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
      Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 119
      6
      ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
      ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ 15

      ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
      ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ 15
      7
      ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ*
      Λ. ΒΕΡΓΩΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΝΩΡΟΣ

      ΠΑΤΡΩΝ ΑΓ. ΑΛΕΞΙΟΥ
      ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 14
      8
      ΑΡΤΑΣ
      ΠΕΡΙΦ/ΚΗ ΟΔΟΣ & ΚΑΡΑΟΛΗ 1

      ΑΡΤΑ (ΚΑΑΚΥΑΜΕΑ)
      ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΖΑΡΑ 2
      9
      ΒΕΡΟΙΑΣ
      ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ 22

      ΒΕΡΟΙΑΣ
      ΜΟΡΑΒΑ 2
      10
      ΒΟΛΟΣ
      ΘΡΑΚΩΝ 20 & ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

      ΒΟΛΟΥ
      ΘΡΑΚΩΝ 20
      11
      ΓΛΥΦΑΔΑΣ
      ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 45Α

      ΓΛΥΦΑΔΑΣ
      ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ8&ΛΑΖΑΡΑΚΗ
      12
      ΔΡΑΜΑΣ
      ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ 2

      ΔΡΑΜΑΣ
      ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΟΣ 2
      13
      ΕΔΕΣΣΑΣ
      ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2

      ΕΔΕΣΣΑΣ
      ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2
      14
      ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
      ΚΕΛΕΟΥ & ΜΙΑΟΥΛΗ

      ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
      ΔΡΑΓΟΥΜΗ 4 & ΚΟΥΤΟΥΛΗ
      15
      ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (ΣΥΡΟΥ)
      ΝΙΚ. ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 1

      ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (ΣΥΡΟΥ)
      ΝΙΚ. ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 1
      16
      ΖΑΚΥΝΘΟΣ
      ΦΩΣΚΟΛΟΥ 83

      ΖΑΚΥΝΘΟΣ
      ΦΩΣΚΟΛΟΥ 83
      17
      ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
      ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ

      ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
      ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ
      18
      ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
      3ο ΧΛΜ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΜΟΙΡΩΝ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ

      ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
      3ο ΧΛΜ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΜΟΙΡΩΝ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ
      19
      ΘΗΒΑΣ
      ΚΑΔΜΟΥ 47

      ΘΗΒΑΣ
      ΚΑΔΜΟΥ 47
      20
      ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
      Π. ΜΕΛΑ 34

      ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
      Π. ΜΕΛΑ 34
      21
      ΚΑΒΑΛΑΣ
      ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 6

      ΚΑΒΑΛΑΣ
      ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 6
      22
      ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
      ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 38

      ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
      ΠΛΑΤΩΝΟΣ&ΚΑΝΑΡΗ
      23
      ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
      ΓΡΥΠΑΡΗ 147

      ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
      ΔΑΒΑΚΗ 11 & ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ
      24
      ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
      ΙΕΖΕΚΙΗΛ 38Α

      ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
      Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 8
      25
      ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
      ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑ 2

      ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
      ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑ 2
      26
      ΚΑΤΕΡΙΝΗ
      Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 1

      ΚΑΤΕΡΙΝΗ
      Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 1
      27
      ΚΕΡΚΥΡΑΣ
      9η ΠΑΡΟΔΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗ

      ΚΕΡΚΥΡΑΣ
      9η ΠΑΡΟΔΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ
      28
      ΚΙΛΚΙΣ
      ΓΙΑΛΑΜΙΔΗ 3

      ΚΙΛΚΙΣ
      ΓΙΑΛΑΜΙΔΗ 3
      29
      ΚΟΖΑΝΗ
      ΕΡΜΟΥ & ΛΙΟΥΦΗ

      ΚΟΖΑΝΗΣ
      ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ 5Α
      30
      ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
      ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 2

      ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
      ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 2
      31
      ΚΟΡΙΝΘΟΥ
      ΚΥΠΡΟΥ 21Α

      ΚΟΡΙΝΘΟΥ
      Λ.ΑΘΗΝΩΝ & ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 1
      32
      ΚΟΡΩΠΙΟΥ
      ΚΥΠΡΟΥ 62

      ΚΟΡΩΠΙΟΥ
      ΚΥΠΡΟΥ 62
      33
      ΚΩ*
      ΠΛΑΤΑΝΙ

      ΡΟΔΟΥ
      3ο ΧΙΛ. ΕΘ. ΟΔΟΥ ΡΟΔΟΥ ΛΙΝΔΟΥ
      34
      ΛΑΜΙΑ
      ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 72

      ΛΑΜΙΑΣ
      ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 77
      35
      ΛΑΡΙΣΑΣ
      ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 29 & ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ 22

      ΛΑΡΙΣΑΣ
      ΡΟΥΣΒΕΛΤ 4
      36
      ΛΕΡΟΥ*
      ΛΑΚΚΙ

      ΡΟΔΟΥ
      3ο ΧΙΛ. ΕΘ. ΟΔΟΥ ΡΟΔΟΥ ΛΙΝΔΟΥ
      37
      ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ*
      ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 8

      ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
      ΠΛ. ΜΑΡΤΥΡΩΝ
      38
      ΜΥΤΙΛHΝΗΣ
      ΠΛ. ΜΑΡΤΥΡΩΝ

      ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
      ΠΛ. ΜΑΡΤΥΡΩΝ
      39
      ΝΑΞΟΥ*
      ΝΑΞΟΣ

      ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (ΣΥΡΟΥ)
      ΝΙΚ. ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 1
      40
      ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔ/ΕΙΑΣ
      ΜΗΔΕΙΑΣ 10

      ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
      ΜΗΔΕΙΑΣ 10
      41
      ΝΙΚΑΙΑΣ
      ΚΑΥΚΑΣΟΥ 37 & ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 7

      ΝΙΚΑΙΑΣ
      ΜΟΥΓΛΩΝ 21 & ΙΩΝΙΑΣ
      42
      ΞΑΝΘΗΣ
      ΑΝΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1

      ΞΑΝΘΗΣ
      ΑΝΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1
      43
      ΠΑΤΗΣΙΩΝ
      ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 12-14

      ΠΑΤΗΣΙΩΝ
      ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ 157
      44
      ΠΑΤΡΩΝ   ΑΓ. ΑΛΕΞΙΟΥ
      ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 14

      ΠΑΤΡΩΝ ΑΓ. ΑΛΕΞΙΟΥ
      ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 14
      45
      ΠΕΙΡΑΙΑ
      ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 1

      ΠΕΙΡΑΙΑ
      ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 7-13
      46
      ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
      ΒΑΣ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 105 & ΑΓΡΑΦΙΩΤΟΥ 2

      ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
      ΒΑΣ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 105 & ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ
      47
      ΠΕΡΙΦ. ΥΠΟΚ/ΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
      ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 15-17

      ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
      ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 19
      48
      ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
      ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ 4

      ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
      ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ 4
      49
      ΠΡΕΒΕΖΑΣ
      ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ 9

      ΠΡΕΒΕΖΑΣ
      ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ 9
      50
      ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ
      ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1

      ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
      ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 19
      51
      ΠΥΡΓΟΣ
      ΜΥΣΤΡΑ 7

      ΠΥΡΓΟΣ
      ΤΑΚΗ ΠΕΤΡΟΠΟYΛΟΥ 8
      52
      ΡΕΘΥΜΝΟΥ
      ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ 89

      ΡΕΘΥΜΝΟΥ
      ΜΟΑΤΣΟΥ 19
      53
      ΡΟΔΟΥ
      3ο ΧΙΛ. ΕΘ. ΟΔΟΥ ΡΟΔΟΥ ΛΙΝΔΟΥ

      ΡΟΔΟΥ
      3ο ΧΙΛ. ΕΘ. ΟΔΟΥ ΡΟΔΟΥ ΛΙΝΔΟΥ
      54
      ΣΑΜΟΣ
      ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ

      ΣΑΜΟΣ
      ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ
      55
      ΣΕΡΡΩΝ
      ΠΡΙΓΚ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ 25

      ΣΕΡΡΩΝ
      ΠΡΙΓΚ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ 25
      56
      ΣΠΑΡΤΗΣ
      ΓΚΟΡΤΣΟΛΟΓΟΥ 137 & ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

      ΣΠΑΡΤΗΣ
      ΓΚΟΡΤΣΟΛΟΓΟΥ 137 & ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
      57
      ΤΡΙΚΑΛΑ
      ΟΜΗΡΟΥ 13

      ΤΡΙΚΑΛΑ
      ΟΜΗΡΟΥ 13
      58
      ΤΡΙΠΟΛΗΣ
      2o ΧΛΜ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ-ΣΠΑΡΤΗΣ

      ΤΡΙΠΟΛΗΣ
      2o ΧΛΜ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ-ΣΠΑΡΤΗΣ
      59
      ΧΑΛΚΙΔΑ
      ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

      ΧΑΛΚΙΔΑΣ
      ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ 14
      60
      ΧΑΝΙΩΝ
      ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 99 (ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΙΚΑΣ)

      ΧΑΝΙΩΝ
      ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 99 (ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΙΚΑΣ)
      61
      XIOY
      ΛΕΤΣΑΙΝΗΣ&ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗΣ

      ΧΙΟΥ
      ΛΕΤΣΑΙΝΗΣ& ΕΙΡΗΝΗΣ
      *: Σ' αυτό το σημείο ΚΕΠΑ γίνεται μόνο παραλαβή αιτήσεων. Οι επιτροπές συστήνονται στην Υγειονομική Μονάδα που σημειώνεται στη διπλανή στήλη



    Επίσης τις Διοικητικές και Υγειονομικές Υπηρεσίες ΚΕ.Π.Α θα τις βρείτε και στις ακόλουθες εικόνες
    (πατήστε πάνω στις εικόνες για να μεγαλώσουν)








    ---------------------------


    Λόγοι εξέτασης από τα ΚΕ.Π.Α.


    Όπως φαίνεται και στην αίτηση και στις οδηγίες συμπλήρωσής της οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι που μπορεί ένας αμεα να ζητά εξέταση από τα ΚΕ.Π.Α. Στις οδηγίες γράφει χαρακτηριστικά: 

    (3) Συμπληρώνεται ο λόγος για τον οποίον υποβάλλεται η αίτηση Αξιολόγησης από το ΚΕ.Π.Α. Το πεδίο ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ συμπληρώνεται με κωδικό πού λαμβάνεται από το Πίνακα ΘΕΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ, που ακολουθεί:
    Συμπληρώνεται ο λόγος για τον οποίον υποβάλλεται η αίτηση Αξιολόγησης από το ΚΕ.Π.Α. Το πεδίο ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ συμπληρώνεται με κωδικό πού λαμβάνεται από το Πίνακα ΘΕΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ, που ακολουθεί:


    ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
                                                                                                               
    Α.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ)

    001 ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
    009 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
    038 ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ (ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ)
    039  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΗΡΑΤΟΣ (ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ)
    040  ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ
    041  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
    006 ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
    011 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜ. ΑΠΟΛ. ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
    007 ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ
    008 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔ. ΠΑΡΑΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ
    002 ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
    012 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔ. ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
    015 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ (ΕΚΗ)
    016 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡ. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ (ΕΚΗ)
    036 ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ
    037 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

    Β.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΠΡΟΝΟΙΑ)

    026 ΕΠΙΔΟΜΑ ΧΑΝΣΕΝΙΚΩΝ
    027 ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    028 ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛ. ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ
    029 ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ
    030 ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ
    031 ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ
    032 ΕΠΙΔΟΜΑ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
    033 ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ
    034 ΟΙΚΟΝ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΜΕΑ Β. ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
    035 ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ
    042 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΧΑΝΣΕΝΙΚΩΝ
    043 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    044  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ
    045 ΠΑΡΑΤΑΣΗ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ
    046 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ
    047 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ
    048 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
    049 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
    050 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝ. ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΜΕΑ Β. ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
    051 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

    Γ.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΛΟΙΠΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ)

    004 ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΦΟΡΙΑ
    013 ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
    014 ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚ/ΤΟΥΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΕΥΣΗΣ κ.λ.π.
    017 ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΟ
    018 ΛΟΙΠΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

    ΣΗΜΕΙΩΣΗΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Α .ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ, ΕΝΩ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ Β,Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΑΞΙΑΣ 46,14 ΕΥΡΩ.               
    ---------------------------


    Τα τηλέφωνα ώστε να μαθαίνετε το πότε θα περάσετε από επιτροπή είναι τα ακόλουθα: 2105215380-1-2 ή καλό είναι να ζητάτε το τηλέφωνο εκεί που καταθέτε την αίτησή σας..Επίσης για τα πιο πάνω νούμερα υπάρχει και το ακόλουθο ΦΑΞ 2105215347. Η Διεύθυνση είναι ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 16-18.

    Για τα στοιχειά επικοινωνίας ευχαριστούμε την φίλη του blog deby.


    ---------------------------



    Η λίστα των Διευθύνσεων των ΚΕΠΑ υπάρχει και εδώ.
    Η αίτηση προς τα ΚΕΠΑ υπάρχει και εδώ.


    ---------------------------



    Για τα τηλέφωνα και τα λοιπά στοιχεία επικοινωνίας όλων των διευθύνσεων ΚΕ.Π.Α δείτε το ακόλουθο θέμα: Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.): Όλα τα στοιχεία επικοινωνίας

    Για τον υπολογισμό ή την εύρεση του ποσοστού αναπηρίας δείτε το ακόλουθο θέμα: Μέθοδος και Κανόνες υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας

    Ο κανονισμός εκτίμησης αναπηρίας που εφαρμόζουν στα ΚΕ.Π.Α υπάρχει στο ακόλουθο θέμα: Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας

    Πλέον (5ο του 2012) έρχεται (μετά και από έντονες αντιδράσεις) η αντικατάσταση του Κ.Ε.Β.Α που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τον νέο που ανακοινώθηκε 4/5/2012. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας

    Για τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε στα Κ.Ε.Π.Α θα βρείτε πληροφορίες στο ακόλουθο θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για τα ΚΕ.Π.Α.

    αλλά και στο ακόλουθο θέμα: Τι χρειάζεται να έχει κανείς μαζί του στις υγειονομικές επιτροπές;

    Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το ακόλουθο άρθρο για τα ιατρικά έγγραφα: Περί ισότητας ιατρικών πιστοποιητικών και ιατρικών γνωματεύσεων


    Επίσης υπάρχουν και επιπλέον οδηγίες σε ότι αφορά τις διαδικασίες των ΚΕΠΑ στο ακόλουθο θέμα: Ανακεφαλαίωση οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των Σημείων KE.Π.Α.

    Από 15/06/2013 είναι υποχρεωτικός για κάθε αίτηση για τα ΚΕΠΑ ο "Εισηγητικός Φάκελος Παροχών Αναπηρίας". Λεπτομέρειες θα βρείτε στο ακόλουθο θέμα: ΙΚΑ: Εφαρμογή ενιαίου εντύπου Ιατρικής Έκθεσης/Βεβαίωσης με την ονομασία "Εισηγητικός Φάκελος Παροχών Αναπηρίας"

    Για την ισχύ των αποφάσεων των επιτροπών δείτε το ακόλουθο θέμα: Ισχύς γνωματεύσεων των ΚΕ.Π.Α. & των Υγειονομικών Επιτροπών που λειτουργούσαν μέχρι 31/08/2011

    Για το ποιες παθήσεις παίρνουν ισόβιο ποσοστό αναπηρίας και δεν χρειάζονται επανεξέταση δείτε τα ακόλουθα θέματα:




    Σημείωση: Σε περίπτωση που κάποιος πέρασε επιτροπή από 19/11/2013 και μετά έχοντας μια από τις παθήσεις που δίνουν ισόβιο ποσοστό αναπηρίας, βάσει και της 11321 εγκυκλίου, και δεν του δώσουν απόφαση με ποσοστό αναπηρίας και διάρκεια επ' αόριστον, τότε δικαιούται βάσει των άνωθεν, να υποβάλλει αίτηση θεραπείας στην γραμματεία των ΚΕΠΑ μαζί με μια φωτοτυπία της απόφαση της επιτροπής των ΚΕΠΑ. 
    Στην περίπτωση αυτή θα εξεταστεί ο φάκελός του και η απόφαση της αναπηρίας, υπηρεσιακά και χωρίς να ξαναπεράσει από την επιτροπή, το άτομο που έχει την αναπηρία, αλλά ούτε και να δώσει κάποιο παράβολο. Το έντυπο της αίτησης θα σας το δώσει η Γραμματεία των ΚΕ.Π.Α. 


    ΑΙΤΗΣΗΠρος το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ……………………. 
    Παρακαλώ να προβείτε λόγω αρμοδιότητας σε αναθεώρηση της επισυναπτόμενης Γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕ.Π.Α., ως προς τη διάρκεια της αναπηρίας μου, σύμφωνα με τις ισχύουσες από 18/11/2013 διατάξεις της με αρ.Φ.11321/οικ.31102/1870/31.10.2013 (ΦΕΚ 2906/τ.Β΄ /18-11-2013) απόφασης του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας. 
    Σχετική η Εγκύκλιος ΙΚΑ αρ.3/2014

    Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, για το πότε θα υποβάλετε την αίτηση θεραπείας στην επιτροπή των ΚΕΠΑ.

    Ακολούθως επιτροπή θα εξετάσει θα εξετάσει την απόφασή της και θα αιτιολογήσει την μη τήρηση της εγκυκλίου και τα πεπραγμένα της, εκδίδοντας νέα απόφαση με επ' αόριστον διάρκεια.

    Από 14/11/2013 είναι υποχρεωτικός για κάθε αίτηση για τα ΚΕΠΑ ο "Εισηγητικός Φάκελος Παροχών Αναπηρίας". Λεπτομέρειες θα βρείτε στο ακόλουθο θέμα: Εφαρμογή ενιαίου εντύπου Ιατρικής Έκθεσης/Βεβαίωσης για κατάθεση αιτήματος στα ΚΕ.Π.Α.
    Σημείωση: Σε περίπτωση ένστασης για εξέταση από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή των ΚΕΠΑ δεν γίνεται να κατατεθεί συμπληρωματικός εισηγητικός φάκελος. Μπορεί όμως ο ενδιαφερόμενος, την ημέρα που θα εξεταστεί από την επιτροπή, να καταθέσει ότι συμπληρωματικό ιατρικό έγγραφο θέλει και χρειάζεται, ώστε η επιτροπή να το λάβει υπόψιν.

    Αλλαγές στις διαδικασίες των ΚΕΠΑ φέρνει και ο νόμος 4331/2015 που μπορείτε να βρείτε εδώ: 

    Δείτε επίσης: Γιατί μειώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας στον νέο ΚΕΒΑ;
    Διαβάστε περισσότερα...