Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Οι κατεχίνες «χτυπούν» το λίπος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


...Και μας διατηρούν νέους!

Ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας, μια γουλιά πράσινο τσάι ή λίγο κόκκινο κρασί, πέρα από τη γευστική απόλαυση που μας προσφέρουν, έχουν κι άλλο ένα κοινό: τις κατεχίνες.

Τι είναι οι κατεχίνες;


Πρόκειται για μια ομάδα δραστικών ενώσεων που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών και συναντώνται κυρίως στα φύλλα του φυτού Camellia Sinensis, από το οποίο προέρχεται το τσάι. Εκτός από το τσάι και τη σοκολάτα κατεχίνες έχουν, σε μικρότερη περιεκτικότητα, τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, το μήλο και ο χυμός του.

Πώς μας ωφελούν;

Ενισχύουν τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού


Η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των κατεχινών θα σας προστατεύει διαρκώς, αφού επιβραδύνει τη γήρανση, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γεροντική άνοια, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα των δραστικών αυτών ενώσεων σημειώνουν στα αγγεία παρόμοια δράση με τα οιστρογόνα, ωφελώντας ιδιαίτερα τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη


Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών, στην οικογένεια των οποίων ανήκουν οι κατεχίνες, ενισχύει θετικά τη λειτουργία του ενδοθηλίου, του εσωτερικού δηλαδή από τους τρεις χιτώνες των αγγείων, μειώνοντας την οξειδωτική φθορά του και αποτρέποντας τη δημιουργία αρτηριοσκλήρωσης. Επιπλέον οι κατεχίνες και ιδιαίτερα η επικατεχίνη EC, βοηθώντας στη ρύθμιση του λίπους, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις μιας διατροφής με πολλά λιπαρά στον οργανισμό μας.

Επίσης ρυθμίζεται το σπλαγχνικό λίπος, το οποίο μπορεί να μην κάνει άμεσα εμφανή την παρουσία του, αλλά έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία αφού σχετίζεται με την υπερχοληστερολαιμία και τα καρδιακά νοσημάτα. Παράλληλα, βελτιώνει και την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, προστατεύοντάς τον από το διαβήτη τύπου ΙΙ.

Δρουν ενάντια στον καρκίνο


Τα αντιοξειδωτικά εν γένει, λόγω του ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αναχαιτίζουν τις ελεύθερες ρίζες προτού αυτές καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα, αποτελούν ένα σημαντικό όπλο το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη και πιθανώς στον έλεγχο του καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνες οι κατεχίνες σημειώνουν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του στομάχου, του ισοφάγου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.

Ενεργοποιούν τον μεταβολισμό καταπολεμώντας την πρόσληψη βάρους


Αυξάνουν τη δραστηριότητα του μεταβολικού κύκλου κατά 20% και των καύσεων κατά 3-4%, οδηγώντας έτσι στη διάλυση του λίπους και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Βελτιώνουν τη μνήμη και προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ


Οι φλαβονόλες και ιδιαίτερα η επικατεχίνη EC βρέθηκε ότι μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα της μνήμης, κάτι στο οποίο βοηθούν γενικότερα οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.