Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Άννυ: Οι εξελίξεις στην υπόθεση


Όλες οι λεπτομέρειες για το κελί του παιδοκτόνου


Το κατώφλι των φυλακών Κέρκυρας πέρασει στις 18:15 ο 27χρονος Βούλγαρος, ο οποίος φέρεται να δολοφόνησε με τον την 4χρονη κόρη του Άννυ.

Όπως μετέδωσε το "Ε", ο παιδοκτόνος τις πρώτες 2-3 μέρες θα κρατηθεί στο πειθαρχείο της φυλακής, όμως επειδή υπάρχει ο φόβος μήπως επιχειρήσει να αυτοκτονήσει, κρίθηκε ότι είναι απαραίτητο να μεταφερθεί σε κελί με άλλους κρατούμενους. Δείτε όλο τις λεπτομέρειες στο παρελθόν που ακολουθεί.



---------------

Κρίνεται η τύχη της μητέρας της άτυχης Άννυ

Ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν την ποινική μεταχείριση της νεαρής γυναίκας.

Το κατώφλι της 10ης τακτικής ανακρίτριας περνά σήμερα η μητέρα της 4χρονης Άννυ Δήμητρα Μπορίσοβα η οποία με την απολογία της, θα κληθεί να συμπληρώσει τα κομμάτια του πάζλ του στυγερού εγκλήματος.

Η 25χρονη, η οποία κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου σε βαθμό κακουργήματος, θα επιχειρήσει να πείσει πως με τις πολλές και αντιφατικές καταθέσεις της δεν προσπάθησε να προστατέψει τον σύντροφο της και βιολογικό πατέρα της Άννυ συγκαλύπτοντας τη δολοφονία του παιδιού. Μετά την απολογία της ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση της νεαρής γυναίκας.

Αν και η 25χρονη εμφανίστηκε ατάραχη στο πλευρό του 27χρονου συντρόφου της, όταν οδηγήθηκαν για πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης, φέρεται να τραβά κόκκινη γραμμή και να διαχωρίζει τη θέση της ισχυριζόμενη με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν γνώριζε για το τραγικό τέλος του παιδιού. Η κατηγορούμενη, η οποία απουσίαζε στην Γερμανία τις μοιραίες ημέρες, φέρεται να λέει πως φεύγοντας δεν άφησε το παιδί στον σύντροφό της αλλά στη μητέρα του στην οποία και παρέμεινε περισσότερες από 15 ημέρες. Η κατηγορούμενη ισχυρίζεται ότι ο Σάββας πήρε τη μικρή από το σπίτι της μητέρα του στο Ρέντη λίγες ημέρες πριν το Πάσχα λέγοντας της ότι «επιστρέφει η Δήμητρα». «Και τότε έγινε το κακό».

Τα στοιχεία και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του ζευγαριού

Η σχέση εξάρτησης και ο φόβος ήταν, όπως λέει, που την έκαναν να τον προστατέψει γιατί φοβόταν ότι θα μπλέξει. Όπως ισχυρίστηκε στην αστυνομία μόνο τις τελευταίες ημέρες και ενώ είχε ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της σοκαριστικής υπόθεσης άρχισε να σκέφτεται ότι το παιδί έχει πεθάνει.

«Ρωτούσα συνεχώς το Σάββα τι έγινε με το παιδί κι αυτός μου έλεγε διαφορετικές ημερομηνίες. Τότε άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως ο Σάββας το χτύπησε το παιδί κι αυτό έχει φύγει επειδή φοβήθηκε. Τις τελευταίες όμως μέρες έχω αρχίσει να πιστεύω ότι το παιδί μπορεί να χτύπησε μέσα στο σπίτι κατά λάθος και να πέθανε και ο Σάββας επειδή φοβάται να έχει κρύψει την Άννυ», αναφέρει χαρακτηριστικά στην τελευταία κατάθεση της στους αστυνομικούς.

Ο Σταύρος Γεωργίου, συνήγορος υπεράσπισης της νεαρής γυναίκας, εκτιμά πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος της και θεωρεί σημαντικές για την υπεράσπιση τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ζευγαριού οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία. Σε μια από αυτές τις συνομιλίες ο παιδοκτόνος λέει στη μητέρα της Άννυ: «Αυτή τη στιγμή παρακολουθούν οι αστυνομικοί το τηλέφωνό μου βλαμμένη. Ποιος σου είπε ότι ο Νίκι κοιμόταν στο σπίτι μου;».

«Βρε, εσύ τι μου είπες; Εσύ είπες ότι το παιδί εξαφανίστηκε. Εσύ μου πήρες το παιδί και το πούλησες. Ορκίζομαι, εσύ μου πούλησες το παιδί, το πιστεύω. Όταν έχασες το παιδί, μου έλεγες ψέματα», απαντά εκείνη.

«Αφού στις 13 το χάσαμε το παιδί βρε μαϊμού», λέει ο Σάββας για να ακούσει τη Δήμητρα να του λέει: «Τι 13; Αφού στις 17 μου είπες ότι το έχασες».

«Όταν ηρέμησες στο είπα, ότι το Πάσχα το χάσαμε», ανταπάντησε για να του πει σε εκείνο το σημείο η μητέρα της Άννυ ότι φεύγει.«Όχι δεν θα φύγεις, δεν θα πας πουθενά», της είπε αλλά εκείνη επέμεινε: «Φεύγω. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί σου. Εσύ κάτι έκανες στο παιδί».

Το ταξίδι αστραπή στην Βουλγαρία και ο ρόλος του Νίκι

Το ταξίδι αστραπή στη Βουλγαρία που έκανε το ζευγάρι, ενώ υποτίθεται πως αναζητούσαν την μικρή χωρίς ακόμη να έχουν δηλώσει την εξαφάνιση της, φαίνεται πως μπαίνει στο στόχαστρο της υπεράσπισης της 25χρονης. Και αυτό γιατί ενώ αρχικά είπαν πως πήγαν να ενημερώσουν τους παππούδες της Άννυ ότι το παιδί χάθηκε όπως προκύπτει το ζευγάρι δεν έφτασε ποτέ στο πατρικό σπίτι. Ο Σάββας φέρεται να επισκέφθηκε μόνος του το πατρικό σπίτι της συντρόφου του, ενώ εκείνη παρέμεινε σε ένα ξενοδοχείο, και να συνάντησε μόνο τον αδελφό της στον οποίο άφησε χρήματα και δεν του αποκάλυψε ότι η Άννυ εξαφανίστηκε.

Άνθρωποι από το περιβάλλον της 25χρονης εκτιμούν πως ο πραγματικός σκοπός του ταξιδιού ήταν να συναντηθεί ο Σάββας με τον Νίκι, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση και να εξασφαλίσει τη σιωπή του ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να επιχείρησε να του δώσει χρήματα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, ο Νίκι, στον οποίο ο Σάββας είχε εξομολογηθεί το φρικτό έγκλημά του, φέρεται να του ζήτησε χρήματα για να μην αποκαλύψει την αλήθεια στην Δήμητρα.

Οι γονείς της Δήμητρας στην ανακρίτρια

Στην Ευελπίδων θα βρεθούν σήμερα και οι παππούδες της 4χρονης Άννυ οι οποίοι ήρθαν από την Βουλγαρία για να καταθέσουν στην 10η τακτική ανακρίτρια. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μεγάλωναν το κοριτσάκι μέχρι πριν από τρεις μήνες όταν η 25χρονη την πήρε από τη Βουλγαρία και την έφερε στην Ελλάδα. Ο παππούς της μικρής , σε συνέντευξη του έχει πει πως το παιδί του ζητούσε να την πάρει πίσω στην Βουλγαρία ενώ η γιαγιά της μικρής υποστήριξε πως ο Σάββας ήταν βίαιος με την κόρη της αλλά και το παιδί. «Για αυτό ήθελε να πάμε να την πάρουμε. Αυτός σήκωνε πάντα τα τηλέφωνα. “Καλά είναι αυτές, με τη μάνα μου,” έλεγε όταν ρωτούσαμε πού είναι η κόρη μας και η εγγονή μας».

---------------

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ για την φερόμενη ψυχίατρο


Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος για να εκφράσει την απορία του για την επιλογή της Μαρίας Καλογεροπούλου, να «βγαίνει» στα κανάλια με την ψεύτικη ιδιότητα της συνεργάτιδας του ΟΚΑΝΑ, που είχε την επίβλεψη της οικογένειας αλλά και τους λόγους που την ώθησαν σε αυτές τις ενέργειες. Από την πλευρά του ο παρουσιαστής της εκπομπής, Γ.Παπαδάκης ζήτησε συγγνώμη για τη μη διασταύρωση της ιδιότητας της γυναίκας και την επακόλουθη παραπληροφόρηση του τηλεοπτικού κοινού.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



---------------

Στο κελί του Δουρή ο παιδοκτόνος

Σε ειδικό απομονωμένο κελί των φυλακών της Κέρκυρας που σύμφωνα με πληροφορίες είναι το ίδιο με αυτό που διέμενε πριν από χρόνια ένας άλλος παιδοκτόνος, ο Μανώλης Δουρής, βρίσκεται από χθες ο 27χρονος Βούλγαρος που σκότωσε με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο την 4χρονη κόρη του Άννυ.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη είναι ραγδαίες και προκαλούν ανατριχίλα. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ασφάλειας ο πατροκτόνος ήξερε πολύ καλά τι έκανε από το πρώτο λεπτό και κάνουν λόγο για δολοφονία της Άννυ με βασανιστικό τρόπο.

Ο Βούλγαρος παρουσιάστηκε κυνικός και ψυχρός κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του, χθες, στις φυλακές Κέρκυρας. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που είχε με τους αστυνομικούς που τον μετέφεραν στο νησί:

-27χρονος: Κέρκυρα πάμε?

-Αστυνομικός: Ναι στις φυλακές της Κέρκυρας. Στο κελί του Δουρή.

-27χρονος: Ποιος είναι αυτός ο Δουρής. Δεν τον ξέρω. Πάντως, γουστάρω. Στην Κέρκυρα δεν είχα ξανά πάει.

Ο Μανώλης Δουρής είχε καταδικαστεί το 1993 για το βιασμό και τη δολοφονία του 6χρονου γιου του. Δύο χρόνια μετά βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί στις φυλακές της Τρίπολης. Βρέθηκε κρεμασμένος με το καλώδιο της τηλεόρασης.

Υπό αυστηρή φρούρηση όλο το 24ωρο

Ο πατροκτόνος βρίσκεται πλέον υπό 24ωρη παρακολούθηση και προαυλίζεται μόνος τις ώρες που οι υπόλοιποι κρατούμενοι θα είναι μέσα στα κελιά τους. Ο «πα-τέρας», που σκότωσε και τεμάχισε το ίδιο του το παιδί και στη συνέχεια για να κρύψει τα ίχνη έβρασε με ρύζι τα κομμάτια και τα σκόρπισε σε κάδους στο κέντρο της Αθήνας διαμένει στο κελί του Μανώλη Δουρή, μόνος, αφού υπάρχει ο κίνδυνος λιντσαρίσματος από άλλους κρατουμένους της φυλακής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα βρίσκεται υπό 24ωρη παρακολούθηση εντός κι εκτός του κελιού του. Χθες η μεταγωγή του από την Αθήνα έγινε κάτω από αυστηρά μετρά ασφαλείας, τόσο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και στην Κέρκυρα, στον χώρο γύρω από τις φυλακές.

H κλούβα της Αστυνομίας σταμάτησε στην πύλη της φυλακής. Ο 27χρονος μπήκε στη φυλακή με σκυμμένο το κεφάλι.

Δ. Σούρας: Διεστραμμένο μυαλό ο πατροκτόνος

Πονηρό, έξυπνο και διεστραμμένο μυαλό χαρακτηρίζει τον 27χρονο Βούλγαρο ο ψυχολόγος, Δημήτρης Σούρας.

Ο διάλογος του 27χρονου πατροκτόνου με την μάνα της Άννυ

Το Mega μετέδωσε μια ιδιαιτέρως αποκαλυπτική τηλεφωνική συνομιλία του 27χρονου πατροκτόνου και της μητέρας της Άννυ λίγο πριν γίνουν οι φρικιαστικές αποκαλύψεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αστυνομικοί είχαν υποψιαστεί τον Σάββα και παρακολουθούσαν το τηλέφωνό του.

Αναλυτικά μια από τις συνομιλίες:

Πατέρας: «Αυτή τη στιγμή παρακολουθούν οι αστυνομικοί το τηλέφωνό μου βλαμμένη. Ποιος σου είπε ότι ο Νίκι κοιμόταν στο σπίτι μου;».

Μητέρα: «Βρε, εσύ τι μου είπες; Εσύ είπες ότι το παιδί εξαφανίστηκε. Εσύ μου πήρες το παιδί και το πούλησες. Ορκίζομαι, εσύ μου πούλησες το παιδί, το πιστεύω. Όταν έχασες το παιδί, μου έλεγες ψέματα».

Πατέρας: «Αφού στις 13 το χάσαμε το παιδί βρε μαϊμού»

Μητέρα: «Τι 13; Αφού στις 17 μου είπες ότι το έχασες».

Πατέρας: «Όταν ηρέμησες στο είπα, ότι το Πάσχα το χάσαμε»

Μητέρα: «Φεύγω».

Πατέρας: «Όχι δεν θα φύγεις, δεν θα πας πουθενά»

Μητέρα: «Φεύγω. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί σου. Εσύ κάτι έκανες στο παιδί».

---------------

Η Άννυ έζησε την κόλαση

Σοκ από την έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Δραματικές στιγμές βασανισμού έζησε μέσα στο υπόγειο κολαστήριο της Μιχαήλ Βοδά η μικρή Άννυ την ημέρα που πέθανε, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, που περιλαμβάνεται στην δικογραφία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ίχνη αίματος της 4χρονης Άννυ σχεδόν σε όλους τους χώρους του υπόγειου διαμερίσματος της οδού Μιχαήλ Βόδα εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς.

Η έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, δείχνει άγριο βασανισμό μέχρι θανάτου του παιδιού από τον 27χρονο πατέρα του, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Κηλίδες αίματος της Άννυ εντοπίστηκαν στο πάπλωμα της κούνιας της, στο σεντόνι της, στον αριστερό τοίχο του χολ, στο χαλάκι του χολ, στο πάτωμα του καθιστικού, στο χαλάκι του καθιστικού, στο μαξιλάρι, στο δάπεδο της κουζίνας, στο νεροχύτη και σε πλακάκι κοντά στην κύρια είσοδο του διαμερίσματος.

Όπως περιγράφεται με κάθε αποκρουστική λεπτομέρεια στην έκθεση ο 27χρονος κυνηγούσε τη μικρή μέσα στο διαμέρισμα και της κατάφερνε απανωτά χτυπήματα, ενώ την έπιανε και πέταγε σε τοίχους και αλλού...

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι όταν ολοκλήρωσε την κακοποίηση, φαίνεται να την έβαλε στην κούνια της και όταν την βρήκε νεκρή, ίσως από εσωτερική αιμορραγία, ένα 24ωρο αργότερα αποφάσισε να εξαφανίσει το ίδιο του το παιδί.

---------------

«Η μάνα αρνείται ότι η Άννυ είναι νεκρή»

Σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή φιλοξενήθηκε ο δικηγόρος της μητέρας της Άννυ, Σταύρος Γεωργίου με αφορμή την σημερινή απολογία της μάνας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως υπάρχει μια γενική άρνηση από την μητέρα να δεχτεί πως η κόρη της δεν ζει πια. Παράλληλα, έκανε λόγο για την επιλογή του πατέρα να μην πάει το παιδί στο νοσοκομείο λόγω του ότι δεν θα είχε καμία δικαιολογία.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



---------------

Σοκ στα social media από υβριστικά σχόλια για την Άννυ - "Κατέβασε" λογαριασμούς η Δίωξη

Σοκ προκάλεσαν στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα υβριστικά σχόλια για την 4χρονη Άννυ, που δολοφονήθηκε άγρια από τον 27χρονο πατέρα της, τα οποία αναρτήθηκαν σε λογαριασμούς στο Facebook και το Twitter.

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των χρηστών που γράφουν υβριστικά σχόλια για την μικρή Άννυ ενώ ήδη έχει «κατεβάσει» λογαριασμούς σε Facebook και Twitter. Υπενθυμίζεται ότι υβριστικά σχόλια είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

---------------

«Δεν κλαίει, δεν γελάει, μοιάζει ήρεμος»

Τι λέει υπαρχιφύλακας για τον πατέρα της Άννυ που βρίσκεται στις φυλακές Κέρκυρας.

Αμετανόητος για την αποτρόπαια πράξη του εμφανίζεται ο Βούλγαρος φερόμενος ως παιδοκτόνος, ο οποίος από χθες το απόγευμα κρατείται στις Φυλακές της Κέρκυρας.

Ο 27χρονος για λόγους ασφαλείας παραμένει στον ειδικό χώρο κράτησης, στα πειθαρχεία και δεν έχει επαφή με τις ακτίνες της φυλακής. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, Υπαρχιφύλακας Μανώλης Κουλούρης δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τον επισκέφτηκε δύο φορές, χθες και σήμερα, στο κελί της απομόνωσης και ανθρώπινα, όπως αναφέρει, μπήκε στην διαδικασία να τον ρωτήσει γιατί το έκανε.

«Αρνήθηκε για προφανείς λόγους, αν και έχει ομολογήσει. Μου είπε, πως δεν το έκανε ο ίδιος. Το έκανε μπροστά του ο φίλος του, κατά τον τρόπο που έχουμε ακούσει. Ετσι ισχυρίσθηκε». Με την εμπειρία που έχει ο κ. Κουλούρης αναφέρει ότι η εικόνα του 27χρονου είναι εκείνη ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Δεν κλαίει, δεν γελάει, μοιάζει ήρεμος. «Δεν θα έλεγα, από την εμπειρία που έχω, ότι ήταν ταραγμένος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλούρης.

Στην Κέρκυρα κρατούνται 216 αλλοδαποί ανάμεσα τους Βούλγαροι και 75 Έλληνες. Σύμφωνα με τον υπαρχιφύλακα, πολλοί εκφράζονται υβριστικά εναντίον του, λόγω της φύσης του εγκλήματος, ωστόσο η λειτουργία της φυλακής εξελίσσεται ομαλά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει προαυλισμός του Βούλγαρου, όπως λέει ο κ. Κουλούρης. «Δεν γνωρίζω εάν κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα. Πρέπει με τον Διευθυντή και τον αρχιφύλακα να βρούμε κάποιο χώρο, ώστε να βγαίνει, όταν η υπόλοιπη φυλακή κλείνει. Δηλαδή όταν οι υπόλοιποι κρατούμενοι μπαίνουν στα κελιά τους» προσθέτει.

---------------

Στα ίχνη των υβριστών της Άννυ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Στα ίχνη των υβριστών της Άννυ βρίσκεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από ώρα σε ώρα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τους περίπου 10 χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν εντοπιστεί να ανεβάζουν αναρτήσεις με υβριστικό περιεχόμενο για την αδικοχαμένη 4χρονη.

Tweets με υβριστικά σχόλια ανέβασαν και στον λογαριασμό του twitter του enikos.gr, τα οποία έχουν ήδη σταλεί στη Δίωξη.

---------------

"Σκόπευε να σκοτώσει και τη μητέρα"


Η βία φαίνεται να είχε φωλιάσει για τα καλά στο μυαλό και την ψυχή του 27χρονου Σάββα ο οποίος σκότωσε την μικρή Άννυ.

Όπως αποκαλύπτει άνθρωπος από το περιβάλλον του, η δολοφονία ήταν μια σκέψη που έκανε συχνά. Αυτό υποστήριξε ο καρδιακός του φίλος, ο Νίκι, ο άνθρωπος που βοήθησε πολύ τις αρχές να φτάσουν στην άκρη του νήματος. Ο 27χρονος, λέει ο Νίκι, σκεφτόταν να σκοτώσει ακόμη και τη σύντροφό του, τη μητέρα της 4χρονης Άννυ.

Όπως φέρεται να κατέθεσε: «Από το σπίτι έλειπαν πολλά προσωπικά αντικείμενα του παιδιού. Το καρότσι το πούλησε σε έναν Ρουμάνο που δούλευε σε ένα σουβλατζίδικο. Μου είπε επίσης, ότι όταν τηλεφωνούσε η Δημητρίνα από τη Γερμανία και ρωτούσε για το παιδί, της έλεγε ότι είναι στη μάνα του και σκόπευε μόλις επιστρέψει από το ταξίδι να της πει ότι η μικρή εξαφανίστηκε και αν δεν τον πίστευε θα σκότωνε τη σύντροφο του και μετά θα αυτοκτονούσε. Την Παρασκευή 24 Απριλίου ο Σάββας μου τηλεφώνησε και μου είπε “Έχω τεράστιο πρόβλημα. Η Δημητρίνα πήγε στην αστυνομία και δήλωσε την εξαφάνιση του παιδιού. Μόνο εγώ κι εσύ ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί”».

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Mία":



---------------

Προφυλακιστέα κρίθηκε η μητέρα της Άννυ


Προφυλακιστέα κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα η μητέρα της 4χρονης Άννυ μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της, η οποία διήρκησε τέσσερις ώρες. Η 25χρονη κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο με συνέπεια το θάνατο και ψευδορκία. Κατά την απολογία της ζήτησε από την ανακρίτρια να την αφήσει ελεύθερη για να "κάνει τα σαράντα του παιδιού της".

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αντέδρασε καθόλου στο άκουσμα της απόφασης. Με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης μεταφέρεται τώρα στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στις φυλακές.

Ολόκληρη η απολογία της μάνας

«Δεν ήξερα τίποτα για την τύχη του παιδιού μου», λέει χαρακτηριστικά η μητέρα της 4χρονης Άννυ, στο απολογητικό υπόμνημά της.

Διαβάστε ολόκληρη την απολογία της μητέρας της 4χρονης Άννυ:

















---------------

Νέες αποκαλύψεις από τη μητέρα της Άννυ


Λεπτομέρειες για τις στιχομυθίες που είχε με τον πατέρα του παιδιού της αποκάλυψε η 25χρονη μητέρα της Άννυ, μετά το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε.

Όπως δήλωσε η ίδια:

«Το Σάββατο, 2 Μαΐου, μίλησα με τον Σάββα κι επέμεινα να μου δώσει στο τηλέφωνο τον Νικολάι, γιατί είχα υποψίες ότι είχε σχέση με την εξαφάνιση του παιδιού. Ο Νικολάι με καθησύχασε λέγοντας μου ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν ακούσεις και τίποτα μην στεναχωρηθείς. Αφού έμαθα από την αστυνομία τι είχε συμβεί, δεν αποκλείω ο Νικολάι να είχε συμμετοχή και στην εξαφάνιση του πτώματος.

Το χειρότερο που πέρασε από το μυαλό μου τις τελευταίες ημέρες ήταν μήπως συνέβη κάποιο ατύχημα στο παιδί και από τον πανικό του ο Σάββας το εξαφάνισε.

Δεν είχα καθόλου καλή σχέση με την πεθερά μου. Δεν ενέκρινε τη δουλειά που έκανα, αλλά τα λεφτά που της έδινα ήταν καλά.

Ο Σάββας μου είπε ότι πήρε το παιδί από τη μάνα του όταν τσακώθηκε μαζί της επειδή εκείνη πούλησε το τάμπλετ του παιδιού για να πάρει τσιγάρα.

Δεν έχω καμία ανάμιξη. Αφήστε με να κάνω τα σαράντα του παιδιού μου».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr 
Διαβάστε περισσότερα...

Τους έβγαζε με πένσα τα δόντια κατά τη διάρκεια του σεξ


Μία ασύλληπτη σεξουαλική διαστροφή.

Ο Philip Lyle Hansen από τη Νέα Ζηλανδία έχει ένα φετίχ, ή καλύτερα μια πρωτάκουστη διαστροφή: Του αρέσει να βγάζει με πένσα τα δόντια των γυναικών με τις οποίες κάνει σεξ και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πράξης!

Τα περιστατικά σημειώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία μετά από τις καταγγελίες τεσσάρων γυναικών εναντίον του 56χρονου, ενώ σύμφωνα με τις αρχές ο κατηγορούμενος είχε εμμονή με την οδοντιατρική…

Τα δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για έξι επιθέσεις και τον αθώωσε για την κατηγορία του βιασμού.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ο 56χρονος είχε αδυναμία στις πιο «γεμάτες» γυναίκες και στον υπολογιστή του βρέθηκαν περίπου 600 αναζητήσεις για την οδοντιατρική.

Ένα από τα θύματά του κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κατά τη διάρκεια σεξ πήρε αιφνιδιαστικά την πένσα και άρχισε να της σπάει τα δόντια. «Ξύπνησα μέσα στη νύχτα και τον είδα να προσπαθεί να μου βγάλει τα δόντια», υποστήριξε μια άλλη.

Μια τρίτη γυναίκα κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου πως την ώρα της σεξουαλικής τους συνεύρεσης στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, ο δράστης πήρε την πένσα και της έβγαλε έξι δόντια χωρίς αναισθητικό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζήσε τη ζωή


Ένα βίντεο που θα σε σηκώσει από την καρέκλα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιήγηση σε ένα εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας


Γνωρίστε το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα.

Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο και στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης του Βόλο.

Συμβάλλει στην ενίσχυση του πολιτισμικού αποθέματος της περιφέρειας Θεσσαλίας, στη διάσωση και προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας ιδρύθηκε το 1926 από τους αδερφούς Τσαλαπάτα και έως το 1978, που σταμάτησε να λειτουργεί, αποτέλεσε μία σημαντική παραγωγική μονάδα, με πανελλαδική εμβέλεια. Στο διάστημα αυτό, η περίφημη κάμινος Ηοffmann έσβησε μόνο στην περίοδο της Κατοχής - 1944 και δύο φορές κατά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1954-56 που συντάραξαν το Βόλο.

Στο εργοστάσιο, του οποίου η συνολική έκταση ανέρχεται σε 22.000 τ.μ., κατασκευάζονταν ποικίλοι τύποι πλίνθων και κεράμων. Στην ακμή της λειτουργίας του απασχολούσε 250 άτομα και η εγκατεστημένη ισχύς του σε μηχανήματα, έφθανε τους 300 ίππους.

Το 1995 στο πλαίσιο του προγράμματος URΒΑΝ, ο Δήμος Βόλου αγόρασε το συγκρότημα, ενώ στο διάστημα 1998-2001 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης των κτηρίων από τη Δημοτική Επιχείρηση Μελετών Κατασκευών Βόλου (ΔΕΜΕΚΑΒ), με σκοπό τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου.

Το 2004 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ανέλαβε να δημιουργήσει, στους χώρους του κυρίως εργοστασίου (5.000 τ.μ), ένα πρότυπο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας. Τα τριβεία, οι πρέσες, οι κοφτήρες, οι δεξαμενές αργίλου, τα βαγονέτα και η κάμινος Hoffmann ανασυνθέτουν την παραγωγική διαδικασία για τις ανάγκες της περιήγησης του επισκέπτη και της γνωριμίας του με το επάγγελμα του πλινθοκεραμοποιού και των τεχνικών εξειδίκευσης και κατεργασίας των πρώτων υλών.

Η μόνιμη έκθεση, που αναπτύσσεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου γινόταν η παραγωγή, πλαισιώνεται από μακέτες και πλούσιο εποπτικό υλικό ενώ ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις διασφαλίζουν, για το κοινό, την άμεση επαφή του με όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων.

Info

Διεύθυνση
Νότια Πύλη, 38334 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 29844
Fax: 24210 31160
Site: piop.gr/MuseumNetwork/MouseioPlinthokeramopoieiasTsalapata

Ώρες λειτουργίας
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.

Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.

Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 6 Δεκεμβρίου (τοπική εορτή), 25-26 Δεκεμβρίου

Εισιτήριο
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ. Δείτε εδώ
Δωρεάν είσοδος: Δείτε εδώ
Ημέρες ελεύθερης εισόδου
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

Δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες και βίντεο από το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο...


























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο φυγάς που ξεγέλασε τις αρχές


Είχε αποδράσει το 1959 και τελικά πιάστηκε περίπου έξι δεκαετίες αργότερα.

Βρισκόταν στη φυλακή για φόνο, όταν κατάφερε το 1959 να αποδράσει. Ο περιβόητος κατάδικος Frank Freshwaters, τελικά συνελήφθη ξανά μετά από περίπου έξι δεκαετίες παράνομης ελευθερίας…

Ο 79χρονος πλέον Frank, εντοπίστηκε να ζει με ψεύτικο όνομα, σε τροχόσπιτο στη Φλόριντα των ΗΠΑ από αστυνομικούς που άνοιξαν ξανά την υπόθεση απόδρασής του. Το 1957, ο Freshwaters ομολόγησε την ενοχή του για το θανάσιμο τραυματισμό ενός πεζού με το αυτοκίνητό του. Αρχικά του είχε δοθεί μια ποινή με αναστολή, αλλά έπειτα από δύο χρόνια φυλακίστηκε αφού παραβίασε τους όρους.

Ο Freshwaters στάλθηκε στις φυλακές Ohio State Reformatory – όπου γυρίστηκε το φιλμ «Shawshank Redemption» («Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ»).

Ο 79χρονος όλα αυτά τα χρόνια, ζούσε με το όνομα Williams Cox, και εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών πριν τελικά συλληφθεί από τις αρχές. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι αστυνομικοί τον πλησίασαν και του έδειξαν μια φωτογραφία του από την εποχή της σύλληψής του, ρωτώντας τον αν ήξετε το πρόσωπο της φωτογραφίας.

Ο 79χρονος απάντησε απλά ότι έχει χρόνια να τον δει πριν τελικά παραδεχτεί ότι είναι εκείνος στη φωτογραφία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβολή της δίκης για τον θάνατο 8χρονου σε φρεάτιο


Οι κατηγορούμενοι αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Για τις 10 Δεκεμβρίου 2015 αναβλήθηκε η εκδίκαση, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, της υπόθεσης για τον θάνατο ενός οκτάχρονου αγοριού από πτώση σε ακάλυπτο φρεάτιο, σε πάροδο κεντρικού δρόμου του Ηρακλείου, στις 7 Φεβρουαρίου του 2011.

Για την υπόθεση κατηγορούνται τέσσερις Ηρακλειώτες, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αφού φέρονται ως συνιδιοκτήτες της οικοδομής όπου βρισκόταν το φρεάτιο και οι οποίοι κατά το κατηγορητήριο δεν είχαν πάρει τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων. Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι κατηγορούμενοι αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, ισχυριζόμενοι ότι το φρεάτιο βρίσκεται εκτός της οικοδομής που είναι συνιδιοκτησίας τους.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Περατσάκη, όταν ο 8χρόνος Κριστιάν, από την Αλβανία, που έπαιζε με τους φίλους του, έτρεξε να πιάσει τη μπάλα που τους ξέφυγε και έπεσε μέσα στο πηγάδι, απ’ όπου ανασύρθηκε λίγο αργότερα νεκρός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρώπινο κεφάλαιο: Το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδας


Η διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, σε μια εποχή που η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την αρχή της κρίσης, αριθμός που ξαναφέρνει στο νου την απώλεια του ΑΕΠ στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.




Αυτό αναφέρει σχόλιο του Market Watch, παρουσιάζοντας δυο μελέτες για την ανθρώπινη καταστροφή που έχει προκαλέσει η συνταγή λιτότητας των δανειστών στην Ελλάδα υπό τη θηλιά ενός χρέους που ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ προς τους πιστωτές.



Το άρθρο σημειώνει πως στην Ελλάδα της κρίσης παρατηρείται μια καταστροφική διαρροή «εγκεφάλων». Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 180.000-200.000 καλά εκπαιδευμένους πολίτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται στο 10% του συνόλου του εργατικού δυναμικού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της χώρας, σημειώνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόη Λαμπρινίδη.



Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queens College CUNY, Νικόλας Αλεξίου, ο οποίος μελετάει τα ελληνικά μοτίβα μετανάστευσης, σε μακροικονομικό επίπεδο, η αποχώρηση ατόμων τέτοιων ικανοτήτων μπορεί να μεταφραστεί ως «διαρροή εγκεφάλων». Αυτού του είδους η μετανάστευση είναι διαφορετική σε σχέσεις με άλλου τύπου, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μετανάστες ειδικευμένους και μορφωμένους που εγκαταλείπουν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.

Δείτε τις μελέτες 1 και 2



Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, για τον Μάρτιο του 2014, δείχνει πως το 88% εκείνων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου, πάνω από το 60% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 11% εξ αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Η έκθεση δείχνει πως το 79% εκείνων που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, εργάζονταν, αλλά είτε δεν έβλεπαν κανένα μέλλον στην Ελλάδα (το 50%), είτε δεν είχαν επαγγελματικές ευκαιρίες (25%).




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο συμβουλευτικό κέντρο για τη βία σε βάρος των γυναικών


Θα βρίσκεται στην Κόρινθο.

Οι δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών θα ενισχυθούν και θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανακοίνωσε, η γ.γ. Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στην Κόρινθο.

Πρόσθεσε δε ότι οι αρμοδιότητές των εργαζομένων σε αυτές θα διευρυνθούν με την συμβουλευτική εργασία.
Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε συζήτηση με τις εργαζόμενες του Κέντρου, με την δημοτική αρχή με τον διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου και με εκπροσώπους από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (EETAA A.E.).

Κοινή διαπίστωση ήταν η αναγκαιότητα ενίσχυσης και προβολής των υπαρχουσών δομών. Η κατάρτιση όλων των εμπλεκόμενων με τη βία φορέων, όσο και η υποστήριξη των ίδιων των εργαζομένων, που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις βίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις για τη δημιουργία ψηφιακής ενιαίας αγοράς ανακοινώνει η ΕΕ


Ξεκινάει έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει φέτος σε μια διεξοδική ανάλυση του ρόλου μεγάλων εταιριών διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως η Google, η Facebook και η Amazon, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα πρέπει να επιβάλει πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η έρευνα της θα επικεντρωθεί στην διαφάνεια των αποτελεσμάτων αναζήτησης και των τιμολογιακών πολιτικών, στον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές αυτές πλατφόρμες χρησιμοποιούν τα στοιχεία που αποκτούν, τις σχέσεις τους με άλλες εταιρίες καθώς και το πώς προωθούν τις δικές τους υπηρεσίες σε βάρος των ανταγωνιστών τους.

Η δράση αυτή, που ήταν αναμενόμενη, εντάσσεται στη στρατηγική για τη δημιουργία ψηφιακής ενιαίας αγοράς που παρουσίασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Άντρους Άνσιπ. Πρόκειται για μια πολύπλευρη στρατηγική που περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη με την άρση εθνικών εμποδίων εντός της ΕΕ για ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Όπως και με προηγούμενες έρευνες της ΕΕ για εταιρίες διαδικτυακών υπηρεσιών – ανάμεσά τους και αυτή κατά της Google τον περασμένο μήνα – οι βασικοί στόχοι είναι οι αμερικανικές εταιρίες που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η στρατηγική του Άνσιπ περιλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών που επικεντρώνονται στην αλλαγή των κανονισμών για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τις τηλεπικοινωνίες, στην άρση των εμποδίων στη διασυνοριακή αποστολή δεμάτων καθώς και στο να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η ανάλυση για τις διαδικτυακές πλατφόρμες δεν έχει στόχο στο να οδηγήσει σε πρόστιμα για τις εμπλεκόμενες εταιρίες, ωστόσο θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαμόρφωση νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τον κλάδο – κάτι που ζητούσαν η Γερμανία και η Γαλλία.

«Η Ευρώπη διαθέτει πλεονεκτήματα στα οποία μπορεί να βασιστεί, αλλά έχει και πολλή δουλειά να κάνει, ιδίως για να διασφαλίσει ότι οι βιομηχανίες της προσαρμόζονται και ότι οι πολίτες της αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και αγαθών» δήλωσε ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ.
Η Κομισιόν στοχεύει να υλοποιήσει τις δράσεις αυτές πριν από το τέλος της επόμενης χρονιάς, ενώ παράλληλα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αντιδράσεις από διάφορους ομίλους του κλάδου, ανάμεσά τους εταιρίες τηλεπικοινωνιών και παραγωγής ταινιών.

Την επόμενη χρονιά αναμένεται να προχωρήσει και η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για τις τηλεπικοινωνίες. Στόχος είναι ο συντονισμός της εκχώρησης ραδιοσυχνοτήτων, η παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και το να αντιμετωπιστούν θέματα ανταγωνισμού από υπηρεσίες όπως το WhatsApp και το Skype.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ακόμα ότι ξεκινά έρευνα για την τήρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η έρευνα αυτή, την οποία ανακοίνωσε η αρμόδια Επίτροπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ και η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την ψηφιακή αγορά της ΕΕ, πιθανόν να επηρεάσει τόσο μια από τις κορυφαίες εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου, την Amazon, όσο και πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, αν και ένας στους δύο Ευρωπαίους προχώρησε σε online αγορές πέρυσι, μόλις το 15% έκανε αγορές μέσω διαδικτύου από άλλη χώρα της ΕΕ, λόγω περιορισμών όπως η γλώσσα, η διαφορετική νομοθεσία και οι αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Η Βεστάγκερ, που είχε ανακοινώσει ήδη από τον Μάρτιο την πρόθεσή της να ξεκινήσει η έρευνα αυτή, προειδοποίησε και για περαιτέρω κινήσεις.

«Με τη συγκεκριμένη τομεακή έρευνα, στόχος μου είναι να διαπιστωθεί η έκταση αυτών των εμποδίων καθώς και ο αντίκτυπός τους στον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές. Εάν είναι αντιανταγωνιστικά, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα επιβολής βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ», ανέφερε σε δήλωσή της.

Εκτός από τις αγορές ηλεκτρονικών και ψηφιακών προϊόντων, η έρευνα θα επικεντρωθεί και στις εταιρίες ηλεκτρονικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης. Η προκαταρκτική έκθεση αναμένεται στα μέσα του 2016 και η τελική το πρώτο τρίμηνο του 2017.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάλο προκαλεί διαφήμιση της Prada


Δείτε το βίντεο με την «ανήλικη» που προκάλεσε αντιδράσεις.

Σάλο προκάλεσε διαφημιστικό της Prada το οποίο απαγορεύθηκε από την Advertising Standards Authority, με την κατηγορία ότι επιχειρεί να προσδώσει σεξουαλικό χαρακτήρα σε «ανήλικo» κορίτσι, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά τα παιδιά ως σεξουαλικά αντικείμενα.

Αυτό όμως που μάλλον σοκάρει στη συγκεκριμένη διαφήμιση της σειράς της Prada, Miu Miu, είναι ότι η ηθοποιός - μοντέλο είναι έτσι μακιγιαρισμένη και χτενισμένη ώστε να δείχνει πολύ μικρότερη (η αρχή έκρινε ότι δείχνει να είναι κάτω των 16 ετών), ενώ φοράει ρούχα που πέφτουν επάνω της μεγάλα και μάλιστα ποζάρει σε σεξουαλικές πόζες.

Η Prada υπερασπίστηκε τη διαφήμιση τονίζοντας ότι είναι μέρος μιας συνολικής καμπάνιας με τρία διαφορετικά μοντέλα και ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να δοθεί σεξουαλικός χαρακτήρας στην καμπάνια.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια


Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους με όλες τις μορφές, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, όσο η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για αν θα προχωρήσει, η όχι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Εργαζόμενοι στα λιμάνια συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, στον Πειραιά, απαιτώντας να σταματήσει η προκήρυξη πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των Ο.Λ.Π και του Ο.Λ.Θ, αλλά και κάθε άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.



Οι εργαζόμενοι φωνάζοντας συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης και ότι το λιμάνι θα πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρή Δρίτσα, και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας, Γιάννη Θεοτοκά.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, Στάθης Λεουτσάκος, Εύη Καρακώστα και Γιάννα Γιαταγάνη.

Δρίτσας: Η κυβέρνηση δίνει μάχη στο όνομα του ελληνικού λαού

Ο κ. Δρίτσας, μετά τη συνάντηση και σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους δανειστές, εμμένει στην αρχική του θέση κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ είπε τα εξής:

«Δίνουμε τις μάχες μας η κυβέρνηση λειτουργικά, συλλογικά και κανένας από εμάς δεν είναι όμηρος των σκληρών διλημμάτων και της σκληρής πραγματικότητας. Αλλά η κυβέρνηση, επίσης, συλλογικά επιδιώκει να μείνει όρθια μαζί με τον ελληνικό λαό και με συνέπειες στις αρχές μας».

Ο υπουργός αναφερόμενος στη συνάντηση με τους εργαζόμενους των λιμανιών, τόνισε ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση τη διαμαρτυρία τους, το αίτημα τους και τις τοποθετήσεις τους.

Επίσης, ζήτησε από τους ίδιους να θεωρήσουν ότι αυτή η κυβέρνηση δίνει μία μάχη στο όνομα του ελληνικού λαού για να στηρίξει σε πολύ δύσκολες συνθήκες την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με κοινωνικό όφελος και με κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σκληρά διλήμματα που για να τα λύσει χρειάζεται την ενεργό παρουσία και τη συμπαράσταση της κοινωνίας, αλλά και των εργαζομένων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο κ.Δρίτσας, παρά τα διλήμματα και παρά τη σκληρή πραγματικότητα η διεκδίκηση της διατήρησης των σταθερών αρχών που εξαγγέλθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι ένα στοίχημα που καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

«Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν σε όφελος του ελληνικού λαού και με κατοχύρωση των συμφερόντων του δημοσίου και της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Γεωργακόπουλος, τόνισε πως όσο το θέμα των λιμανιών παραμένει ανοιχτό και η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της, τα λιμάνια θα είναι εστίες αγώνων απέναντι στην πολιτική αυτή που είναι των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησαν από τον υπουργό να σταματήσουν σε πρώτη φάση οι δύο διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς θεωρούνται «νεκροί» πολιτικά και νομικά και να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε αναδιάρθρωση των λιμανιών με προσλήψεις επενδύσεις και νέες συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Τόνισε ότι ο υπουργός τους δήλωσε ότι υπάρχουν πιέσεις- δεν έχουν παρθεί αποφάσεις και ότι το θέμα των διαγωνισμών είναι σε εκκρεμότητα.

«Εμείς δηλώσαμε κατηγορηματικά και τη θέση μας, αλλά και τη βούλησή σας να αγωνιστούμε για να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που είναι μια νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική», κατέληξε ο κ. Γεωργακόπουλος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Άμεσα θα γίνει η αποπληρωμή των εφημεριών»


Δέσμευση προς γιατρούς και νοσηλευτές από τον Ανδρέα Ξανθό.

Την άμεση αναμόρφωση των προϋπολογισμών και την όσο το δυνατό συντομότερη αποπληρωμή των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, για τις εφημερίες - υπερωρίες του 2015, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενημερώνει ότι μετά τη νομοθετική Ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ψηφίσθηκε από τη Βουλή, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών/νυχτερινών/ εξαιρέσιμων, των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός, η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών για το 2015 έχει δρομολογηθεί, ενώ ήδη έχει δοθεί οδηγία προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση ενταλμάτων όσον αφορά τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2015.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι στις 27 Μαΐου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλόμενων χρηματικών ποσών στους δικαιούχους. Το θέμα της αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών (επαναφορά του 9% σε επίπεδο ΥΠΕ) θα ρυθμιστεί με τροπολογία η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Στόχος, όπως συμπληρώνει, είναι η ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, οι οποίοι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, προφέρουν εξαιρετικής σημασίας έργο και στηρίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η φυλακή μετατρέπεται σε αποθήκη ανθρώπων»


Ν. Παρασκευόπουλος: Σε μια πτέρυγα ένας φύλακας επιτηρεί 400 φυλακισμένους.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών και η λειτουργία δομών για εξαρτημένους και ανήλικους κρατούμενους είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενημερώνοντας τη Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού της Βουλής.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η συμφόρηση και η υποστελέχωση του προσωπικού των φυλακών δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των φυλακών, και δείγμα αυτών ήταν και ο θάνατος δύο κρατουμένων μετά από συμπλοκή με άλλους κρατούμενους. Όπως είπε ο υπουργός είναι λυπηρό ότι σταδιακά η φυλακή μετατρέπεται σε αποθήκη, καθώς, όπως εξήγησε, αφήνονται άνθρωποι χωρίς καμία κατάρτιση, κάτι που οδηγεί στη μη δυνατότητα ένταξής τους στην κοινωνία μετά την αποφυλακισή τους.

Η λιτότητα δεν μας επιτρέπει να βρούμε εύκολα λύσεις, ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ότι αν και -για παράδειγμα- σε μια πτέρυγα ένας φύλακας επιτηρεί 400 φυλακισμένους, κάτι που δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, δεν υπάρχει δυνατότητα παρά για ελάχιστες προσλήψεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποσυμφόρηση που είναι σε εξέλιξη, μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου, θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Εξάλλου, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι η δημιουργία μονάδων απεξάρτησης θα επιτρέψουν να αλλάξει η σημερινή εικόνα στους χώρους περίθαλψης εντός των φυλακών που μας φέρνει σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι χρειάζεται ένας προϋπολογισμός για τις φυλακές βάσει ενός μοντέλου ευπρεπούς κράτησης (προδιαγραφές κελιών κ.λπ). Επιπλέον, απευθυνόμενη στον υπουργό, σημείωσε ότι στις φυλακές χρειάζονται κοινωνικοί λειτουργοί με ειδική εκπαίδευση, όπως και εκπαίδευση των εξωτερικών και εσωτερικών φρουρών «προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση προς την κατεύθυνση που θέλετε». Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τους κρατούμενους με ανήκεστη βλάβη, η κ. Κανέλλη αναρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει εξατομικευμένη αντιμετώπιση, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι δεν έχουν όλα τα εγκλήματα την ίδια κοινωνική απαξίωση.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός πρότεινε να υπάρχουν στις φυλακές πτέρυγες ανά εθνικότητα προκειμένου να μην υπάρχουν συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων εξαιτίας εθνικιστικών και θρησκευτικών ζητημάτων. Επίσης, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να βρίσκονται στις ίδιες πτέρυγες υπόδικοι με καταδικασθέντες για βαριά εγκλήματα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα -σύμβολο των Κυπρίων


Παρουσιάστηκε το βιβλίο αφιέρωμα στην Χαρίτα Μάντολες – Το «παρών» έδωσε και ο Τέρενς Κουίκ.

Σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης και παρουσία του υφυπουργού Επικρατείας της Ελλάδος, Τέρενς Κουΐκ, έγινε στο υπερπλήρες από κόσμο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, στην Λευκωσία, η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου «ΩΣ ΑΛΗΘΩΣ - Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΑΣ ΜΑΝΤΟΛΕΣ» (εκδόσεις «ΝΕΦΕΛΗ»), το οποίο καταγράφει τη ζωή της γυναίκας, που αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία στον αγώνα για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και κατά της τουρκικής κατοχής της Κύπρου.

«Η Ελλάδα είναι εδώ, Χαρίτα» διαβεβαίωσε ο κ. Κουΐκ, απευθυνόμενος στην πολύπαθη και ηρωική γυναίκα, και σημείωσε ότι το βιβλίο είναι το πάντρεμα ιστορικών γεγονότων και προσωπικού αγώνα: «Δεν τιμά και δεν δικαιώνει μόνο την εμβληματική φιγούρα της Χαρίτας Μάντολες, αλλά ταυτόχρονα δια μέσου των ιστορικών γεγονότων δίνει ένα μάθημα ιστορίας στις νεότερες γενιές. Μέσα από το μυθιστόρημα-οδοιπορικό αποτυπώνεται ο βίαιος ξεριζωμός, η εισβολή, οι εκτελέσεις αμάχων, οι αγνοούμενοι, η προσφυγιά».

Η γυναίκα -σύμβολο των Κυπρίων

Ταυτόχρονα, επισήμανε ο κ. Κουΐκ, ξεπροβάλλει και η δύναμη ζωής, η ελπίδα για ανεύρεση των αγνοουμένων, για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες για δικαίωση.

Ο Έλληνας υφυπουργός δήλωσε ότι ήρθε στην Κύπρο για να στηρίξει και να τιμήσει «μια συγκλονιστική γυναίκα, που παρότι βίωσε με τον χειρότερο τρόπο τον εφιάλτη τής τουρκικής εισβολής, στάθηκε γενναία στα πόδια της και συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι σήμερα για τη δικαίωση». Επίσης, έκανε αναφορά στην προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι δε νοείται λύση του Κυπριακού, αν δεν αποχωρήσει και ο τελευταίος στρατιώτης των τουρκικών δυνάμεων κατοχής. «Και αυτό το μήνυμα το έστειλε μια εβδομάδα πριν πάει στην Άγκυρα» επισήμανε ο κ. Κουΐκ.

Στις 21 Ιουλίου 1974 σε ένα ελαιώνα έξω από το χωριό της την Ελιά, στην επαρχία Κερύνειας, η Χαρίτα Μάντολες είδε μαζί με τις αδελφές της να εκτελούνται εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες ο πατέρας της Νεόφυτος Δαμασκηνός, ο σύζυγο της Ανδρέα Σ. Μάντολες και οι δύο γαμπροί της, Θεόδωρος Αχιλλέως και Φοίβος Κ. Κυπριανού, ενώ με την γενναιότητα της κατάφερε να σώσει το μικρό της αγοράκι.

Τριάντα δύο χρόνια μετά, όταν είχαν ανοίξει τα οδοφράγματα, πήγε στο χωριό της και υπέδειξε στην Διερευνητική Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα το σημείο εκτέλεσης. Το 2008 η Επιτροπή επέστρεψε στις οικογένειες μερικά μόνο οστά των αγαπημένων τους προσώπων.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου και ο γραμματέας του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» Γιαννάκης Σιερκέρσαββας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Κωνσταντίνος Κασίνης, καθηγητής Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι το βιβλίο είναι «εξαιρετικά καλογραμμένο» και ότι είναι «ένα από τα καλύτερα βιβλία, που έχουν γραφεί για τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 και τις συνέπειες τους».

Στο τέλος της εκδήλωσης πήραν το λόγο η Χαρίτα Μάντολες και η συγγραφέας Ευριδίκη Παπαδοπούλου-Περικλέους, τις οποίες το ακροατήριο όρθιο και με δάκρυα στα μάτια καταχειροκρότησε.

Η Χαρίτα Μάντολες περιέγραψε σε συντομία τα όσα τραγικά βίωσε στις 21 Ιουλίου 1974, και ιδιαίτερα πως έσωσε τον γιο της Γιάννη , που ήταν τότε νήπιο: «Τον άντρα μου τον σκότωσαν οι Τούρκοι, έπεσε κάτω, δεν με άφησαν να τον αγγίξω να δω αν ήταν νεκρός ή ζωντανός, το μωρό μου όμως ήταν πάνω στο σβέρκο του πληγωμένο, έτρεχαν τα αίματα του, φώναζε ‘μπάμ μπάμ παπά μου’, κοιτούσε με τα ματάκια του γουρλωμένα, γύρω-γύρω, δεν περπατούσε, κι Τούρκοι δεν με άφηναν να το πιάσω. Εγώ φώναζα, θέλω τον γιό μου, θέλω τον μωρό μου, το μωρό μου, οι Τούρκοι με έσπρωχναν πίσω. Κουράστηκε ένας Τούρκος να με ακούει και έπιασε το μωρό από το χεράκι και μου το πέταξε μακριά μέσα στα αγκάθια. Τον διεκδίκησα και τον πήρα, αν δεν τον διεκδικούσα θα ήταν αγνοούμενος ο γιος μου. Γι αυτό λέω, πρέπει να διεκδικούμε και πρέπει να αφήσουμε την πολυθρόνα και τον καναπέ και να βγούμε έξω στους δρόμους να πάμε εκεί στο προεδρικό και να φωνάξουμε εμείς θέλουμε δίκαιη λύση, απελευθέρωση του τόπου μας, οι ρίζες μας είναι εκεί, εμένα στο χωριό μου την Ελιά, στον Καραβά, στην Όρκα, στην Κερύνεια μας» .

Η συγγραφέας Ευριδίκη Παπαδοπούλου-Περικλέους, η οποία το 2005 πήρε Κρατικό Βραβείο, ανέφερε ότι στο πρόσωπο της Χαρίτας Μάντελες απεικονίζεται η συμφορά που φέρνει ο πόλεμος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. «Με αυτή την έννοια η τραγική μορφή της αποκτά οικουμενικό χαρακτήρα. Το ατομικό γίνεται συλλογικό, πανανθρώπινο», σημείωσε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δύο εγκύκλιοι του υπ. Παιδείας για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις


Ανακοίνωση 07.05.2015


Έγγραφα που αφορούν υποψήφιους φοιτητές με αναπηρία και εκπαιδευτικές ανάγκες. Θα τις βρείτε εδώ και εδώ.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (134.04 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Υψηλού επιπέδου Συνάντηση για την Αναπηρία. Στη Λετονία ο Ι. Βαρδακαστάνης (11-12/5)


Δελτίο Τύπου 07.05.2015

Αρ. Πρωτ.: 1175

Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), που εκπροσωπεί 80 εκ. ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία, θα βρίσκεται στη Ρίγα της Λετονίας ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στις 11 και 12 Μαΐου, στην Υψηλού Επιπέδου συνάντηση για την Αναπηρία της ΕΕ (High level meeting on Disability).

Η Συνάντηση θα επικεντρωθεί στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και στα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία. Ο τίτλος της είναι «From Inclusive Education to Inclusive Employment for People with Disabilities», Από την ενταξιακή Εκπαίδευση στην ένταξη στην εργασία για τα άτομα με αναπηρία.

Θα συμμετάσχουν υπουργοί από όλη την ΕΕ, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία, απεσταλμένοι του ΟΗΕ, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) κλπ.

Οι συμμετέχοντες θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία (2010-2020).

Στην έναρξη της Συνάντησης την Δευτέρα 11 Μαΐου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του EDF Ι. Βαρδακαστάνης, ο υπουργός Πρόνοιας της Λετονίας Uldis Augulis και ο Επίτροπος της του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muiznieks.

Θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση της Συνάντησης στο https://eu2015.lv/
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.2 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» στο παράβολο 2% αποφάσισε το ΣτΕ


Πρέπει να συνοδεύει τις φορολογικές και τελωνειακές αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια.

«Ναι» στο παράβολο 2% που προβλέπεται στις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις και κατατίθενται στα Διοικητικά Δικαστήρια είπε το Β Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το δικαστήριο απάντησε σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα (νόμος 3900/2010) του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου κρίνοντας το επίμαχο παράβολο συνταγματικό νόμιμο και σύμφωνο με την ΕΣΔΑ.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι στις χρηματικού περιεχομένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές, το παράβολο που πρέπει να συνοδεύει την κατάθεση προσφυγής, έφεσης και αντέφεσης ενώπιον των δικαστηρίων, ορίζεται σε ποσοστό ίσο προς το 2% του αντικειμένου της διαφοράς.

Η μη καταβολή του επίμαχου παραβόλου αυτόματα καθιστά την προσφυγή «απαρέδεκτη».

Πάντως, δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες έχουν παραιτηθεί από προσφυγές τους καθώς δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν παράβολο. Ειδικά σε μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος υποθέσεις τα ποσά είναι τεράστια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν οι επιθέσεις κατά μεταναστών το 2014


Αιτία η ποινική αντιμετώπιση ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο.

Στοχοποίηση ανθρώπων λόγω της διαφορετικότητάς τους και εξοικείωσης της ελληνικής κοινωνίας με τη βία, διαπιστώνει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή του για το 2014.

Συγχρόνως, διαπιστώνει ότι αν και οι επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των καταγραφών, η έντασή τους παρουσιάζει μείωση λόγω της ποινικής αντιμετώπισης ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2014 το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με θύματα, 81 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 100 θύματα. Τα 46 περιστατικά αφορούσαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής προέλευσης ή χρώματος. Τα 32 περιστατικά αφορούν άτομα ΛΟΑΤKI (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσεξουαλικοί κ.α.), εκ των οποίων σε τρεις περιπτώσεις τα θύματα ήταν αλλοδαποί. Επιπλέον, σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκαν αντισημιτικά περιστατικά με τη βεβήλωση ιερών χώρων και συμβόλων.

Τρεις βασικές, ποιοτικές τάσεις διαπιστώνει στα περιστατικά που καταγράφηκαν το Δίκτυο:

Πρώτον, παρά την ποινική αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των καταγραφών. Αν και η ένταση των επιθέσεων παρουσιάζει μείωση, δεν έχει εκλείψει το μοτίβο της οργανωμένης ρατσιστικής επίθεσης από ομάδες ατόμων και η άσκηση σωματικής βίας.

Δεύτερον, παρατηρείται διάχυση της βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις κατά ομοφυλόφιλων ατόμων και ομόφυλων ζευγαριών, με εμφανή την πρόθεση εξευτελιστικής μεταχείρισης. Επιπλέον, καταγράφηκαν επιθέσεις ιδιαίτερης σκληρότητας στις περιπτώσεις που το θύμα στοχοποιήθηκε λόγω ταυτότητας φύλου.

Τρίτον, η εμπλοκή ένστολων σε περιστατικά ρατσιστικής βίας παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική. Η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των περιπτώσεων στις οποίες δεν τηρείται η νομιμότητα ενισχύεται από την ανυπαρξία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης των καταγγελιών για την αστυνομική αυθαιρεσία. Κατά συνέπεια, υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό οι προσπάθειες αντιμετώπισης του ρατσιστικού εγκλήματος από την ελληνική Πολιτεία.

Η σύγκριση με το 2013 των περιστατικών που καταγράφηκαν και όσων καταγγέλθηκαν το 2014, δείχνει μια μικρή αύξηση των καταγγελιών από θύματα πρόσφυγες και μετανάστες. Εν προκειμένω, εκτιμάται ότι η αστυνομική και δικαστική διερεύνηση της δράσης των εξτρεμιστικών ομάδων -μέσω των υποθέσεων που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, έχει συμβάλει θετικά στην ενδυνάμωση των θυμάτων. Από τις μαρτυρίες τους γίνεται επίσης αντιληπτό ότι κάθε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και σεβασμού της νομιμότητας από τους αυτόπτες μάρτυρες ενδυναμώνει το θύμα και το βοηθά ώστε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διερεύνηση του περιστατικού.

Το Δίκτυο χαιρέτισε την υιοθέτηση, το προηγούμενο έτος, των νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την προστασία των θυμάτων και των ουσιωδών μαρτύρων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ουσιαστική πρόσβαση -εκτός από την τυπική- των θυμάτων στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Στο ίδιο πνεύμα, υπογραμμίζει η έκθεση, το Δίκτυο θα παρακολουθήσει με προσοχή την πρακτική των αρμόδιων αρχών ως προς την υποχρέωση διερεύνησης του ρατσιστικού κινήτρου, κατόπιν της θέσπισης γενικής επιβαρυντικής περίστασης για τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο (άρθρο 81Α Π.Κ.).

Σε συνέχεια των συμπερασμάτων αυτών, το Δίκτυο καλεί την Πολιτεία όχι μόνο να μην εφησυχάσει, αλλά αντιθέτως να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να περιορίσει την εξάπλωση των εκδηλώσεων βίας με ρατσιστικό κίνητρο. Αυτό προϋποθέτει δέσμη μέτρων που θα στοχεύουν στην προστασία των επιμέρους ομάδων από τις οποίες προέρχονται τα θύματα. Παράλληλα και υπό το πρίσμα της επικαιρότητας ως προς τις αυξημένες προσφυγικές ροές, η Πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει προληπτικά και να στείλει σαφές μήνυμα στην κοινωνία μηδενικής ανοχής της ρατσιστικής βίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ σε Ηρώδειο και Επίδαυρο


«Ναι» του ΚΑΣ στις παραχωρήσεις.

«Ναι» στις παραχωρήσεις του Ηρωδείου και των Αρχαίων Θεάτρων του Ασκληπιείου και της πόλης της Επιδαύρου για τις εκδηλώσεις που θα δοθούν στο πλαίσιο του «Ελληνικού Φεστιβάλ», είπαν χτες ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι παραχωρήσεις αφορούν μια σειρά παραστάσεων, μουσικών, θεατρικών και χορευτικών, στα τρία μνημεία, που όπως κάθε χρόνο το καλοκαίρι σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού 14 εκδηλώσεις, τις οποίες ανοίγει στις 3 και 4 Ιουνίου η μοναδική χορεύτρια Σιλβί Γκιλλέμ -εμφάνιση με την οποία θα κλείσει την 35χρονη καριέρα της-, για να ακολουθήσει στις 14 και από τις 16 ως τις 18 Ιουνίου η όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι «Τόσκα», από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), σε σκηνοθεσία Ούγκο ντε Ανα και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Όπως παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, από τα σκηνικά της «Τόσκα», ξεχωρίζει ένας μεγάλος σταυρός, καλυμμένος με ύφασμα και αποτελούμενος από κινητά μέρη, τα οποία κατά τη διάρκεια της παράστασης αποκαλύπτονται, παίρνοντας διάφορες μορφές, όπως ένα τμήμα που γίνεται βωμός. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται και προβολές. Όπως ειπώθηκε, για τα σκηνικά έχει ήδη γίνει συνεννόηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία και υιοθέτησε τις παρατηρήσεις της Εφορείας, ενώ αναφέρθηκε ως επιπλέον -και προφανής- όρος η προέκταση της σκηνής προς την ορχήστρα και το ύφασμα κάλυψης του σταυρού να επιτρέπουν την απρόσκοπτη κίνηση των θεατών.

Στη συνέχεια, στις 22 Ιουνίου ο Γιάννης Κότσιρας θα δώσει συναυλία με τίτλο «Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει», σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και ορχηστρική εκτέλεση Καμεράτα, με τους δύο τελευταίους να ανοίγουν και το πρόγραμμα της 24ης Ιουνίου με μουσικές από αμερικάνικα μιούζικαλ. Στις 26 και στις 27 του μήνα ο Θανάσης Παπαγεωργίου και το Θέατρο Στοά ανεβάζουν τη «Μήδεια» του Μποστ, της οποίας ο φάκελος με την τεχνική περιγραφή των σκηνικών μένει να κατατεθεί στην αρμόδια Εφορεία, ενώ στις 29/6 ο γιος του Λέοναρντ Κοέν, Ανταμ, συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων παρουσιάζοντας το δικό του μουσικό σύμπαν. Την 1η Ιουλίου, ο Λάκης Παπαδόπουλος γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο τραγούδι, ενώ μια παράσταση που προστέθηκε τελευταία, το καταπληκτικό μιούζικαλ Jesus Christ Superstar, θα παρουσιαστεί στις 3 και 4/7 για πρώτη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου με τους αυθεντικούς πρωταγωνιστές του West End και με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Εξάλλου, δεν στερούνται ενδιαφέροντος και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, όπως στις 6/7 η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις 9/7 η μουσικοθεατρική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου «Ντάριο Φο: Βίος και Πολιτεία», στις 12/7 η συναυλία του Γιάννη Σπανού, στις 14/7 η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο «Αξιον Εστί, Συμφωνία Νο 1» του Μίκη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή των Δημήτρη Πλατανιά και Γιώργου Νταλάρα, στις 16/7 η συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη και στις 26, 28 και 30 έως 31 Ιουλίου η εμβληματική όπερα του Ζωρζ Μπιζέ «Κάρμεν» από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σε σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ (για τα σκηνικά της δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών).

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών για τον Σεπτέμβριο θα εξεταστούν από το ΚΑΣ σε άλλη συνεδρίαση, μαζί με τα αιτήματα και των υπόλοιπων φορέων. Φυσικά, οι συνήθεις όροι που διέπουν όλες τις παραστάσεις στα αρχαία μνημεία θα ισχύουν κι εδώ, με τα ψηλά τακούνια, το φαγητό, το ποτό και το κάπνισμα να είναι μεταξύ αυτών που απαγορεύονται, ενώ είναι σαφές ότι κανένα σκηνικό, εργασία ή μετακίνηση δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν τα αρχαία. Εξάλλου, οι τοποθετήσεις σκηνικών γίνονται πάντα με την παρουσία αρχαιολόγου της Εφορείας. Στη συνεδρίαση έγινε επίσης λόγος για τις παραστάσεις του Ηρωδείου σε σχέση και με την κατάσταση του μνημείου, στο οποίο ήδη εκτελούνται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Όπως επισημάνθηκε, πολλές είναι οι απόψεις που μπορεί κανείς να εκφέρει, από το να μην γίνονται καθόλου παραστάσεις ως την απαγόρευση κάποιων από αυτές. Ωστόσο, φαίνεται ότι η χρυσή τομή έχει βρεθεί και αφορά τόσο τις εργασίες συντήρησης, οι οποίες υλοποιούνται κάθε φορά που κρίνονται αναγκαίες, όσο και ότι το μνημείο παραχωρείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα ανά έτος, δηλαδή το καλοκαίρι.

Επίδαυρος

Επίσης, με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας αλλά και της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου, τα μέλη δέχτηκαν την παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου του Ασκληπιείου στην Επίδαυρο για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ενώ μένει η έγκριση των σκηνικών από την αρμόδια επιτροπή. Το ΚΑΣ ήταν θετικό και ως προς την παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης της Επιδαύρου (Μικρή Επίδαυρος), όπου οι εκδηλώσεις είναι λίγες και ήπιες χωρίς χρήση σκηνικών.

Συγκεκριμένα, στο Αρχαίο Θέατρο του Ασκληπιείου θα δοθούν οι εξής παραστάσεις:

- 3 - 4 Ιουλίου, Εθνικό Θέατρο - Σωτήρης Χατζάκης, «Τρωάδες» του Ευριπίδη

- 10 - 11 Ιουλίου, Γιάννης Κακλέας, «Αχαρνής» του Αριστοφάνη

- 17 - 18 Ιουλίου, Θέατρο του Νέου Κόσμου - Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, «Αίας» του Σοφοκλή

- 24 - 25 Ιουλίου, Θέατρο ΝΟ της Ιαπωνίας - Μιχαήλ Μαρμαρινός, «Νέκυια» (βασισμένο στη ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου)

- 31 Ιουλίου - 1 Αυγούστου, Εθνικό Θέατρο - Γιάννης Μπέζος, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

- 7 - 8 Αυγούστου, ΚΘΒΕ - Θωμάς Μοσχόπουλος, «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», του Ευριπίδη

- 14 - 15 Αυγούστου, Βασίλης Παπαβασιλείου, «Νεφέλες» του Αριστοφάνη

- 21 - 22 Αυγούστου, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - Κώστας Φιλίππογλου, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου

- 28 - 29 Αυγούστου, Εταιρεία Θεάτρου Χώρος - Σίμος Κακάλας, «Ορέστης» του Ευριπίδη

Μικρή Επίδαυρος

- 10 - 11 Ιουλίου, Νένα Βενετσάνου «Χίλιες και μία πόλεις»

- 12 Ιουλίου, Vladimir και Vovka Ashkenazy, Ρεσιτάλ Πιάνου

- 17-18 Ιουλίου, Δήμητρα Γαλάνη, «Chronos»

- 24-25 Ιουλίου, Θάνος Μικρούτσικος, «Η μνήμη, όταν επιστρέφει, εκδικείται»

- 31 Ιουλίου - 1 Αυγούστου, Σύλβια Λιούλιου, «Αίας» του Σοφοκλή


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2014


Δείτε ποιοι βραβεύτηκαν.

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2014, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2013, ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα βραβεία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τις βραχείες λίστες των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, απονέμονται τα εξής βραβεία:

Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική γλώσσα απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Μπλάνα για τη μετάφραση του έργου Ζωή και Πεπρωμένο του Βασίλι Γκρόσμαν, εκδόσεις Γκοβόστη Α.Β.Ε.Ε.

Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα απονέμεται ομόφωνα στην Birgit Hildebrand για τη μετάφραση του έργου Κάτι θα γίνει, θα δεις (Warte nur, es passiert shon was. Erzahlungen aus dem heutigen Griecheland) του Χρήστου Οικονόμου, εκδόσεις C.H. Beck Verlag.

Το Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά δεν απονέμεται.

Οι βραχείες λίστες υποψήφιων προς βράβευση (για έργα εκδοθέντα το έτος 2013), από τις οποίες επελέγησαν οι ανωτέρω βραβευθέντες είναι οι ακόλουθες :

ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ 2013)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΞΕΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

1. Μανές Σπέρμπερ, Καμμένη βάτος, μετ. Έμη Βαϊκούση, εκδ. Καστανιώτη

2. Joseph Roth, Ιώβ, η ιστορία ενός απλού ανθρώπου, μετ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. 'Αγρα

3. Βασίλι Γκρόσμαν, Ζωή και πεπρωμένο, μετ. Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Γκοβόστη

4. Anthony Marra, Αστερισμός ζωτικών φαινομένων, μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος

5. Bernard Noël, Περαστικός απ' τον 'Αθω, μετ. Στρατής Πασχάλης, εκδ. Γαβριηλίδη

6. Τεννεσή Ουίλλιαμς, Δώδεκα άγνωστα μονόπρακτα, μετ. Ερρίκος Μπελιές, εκδ. Ηριδανός

7. E. L. Doctorow, Χόμερ και Λάνγκλεϋ, μετ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Πατάκη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

1. Pavlos Kalligas, Thanos Vlekas. Roman aus der zeit des jungen griechischen staates, μετάφραση Dieter Motzkus, εκδ. Αιώρα

2. Christos Oikonomou, Warte nur, es passiert schon was. Erzählungen aus dem heutigen Griechenland, μετάφραση Birgit Hildebrand, C. H. Beck Verlag, München

3. Elias Maglinis The interrogation, μετάφραση Patricia Felisa Barbeito"Τσάγκος Γεώργιος Αναστάσιος,Καραμούντζος Κωνσταντίνου Σπύρος" University of Birmingham

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Κανένα έργο

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής έχει ως εξής:

Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης:

1. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΖΩΡΑΣ Πρόεδρος

Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2. ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΙΑ Αντιπρόεδρος

Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Κριτικός Λογοτεχνίας

3. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Μέλος

Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

4. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Μέλος

Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

5. ΚΛΑΙΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ Μέλος

Συγγραφέας-Μεταφράστρια

6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ Μέλος

Μεταφράστρια

7. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΕΚΟΣ Μέλος

Κριτικός Λογοτεχνίας

8. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΚΤΟΠΟΥΛΟΥ Μέλος

Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

9. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Μέλος

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...