Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

«Η φυλακή μετατρέπεται σε αποθήκη ανθρώπων»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ν. Παρασκευόπουλος: Σε μια πτέρυγα ένας φύλακας επιτηρεί 400 φυλακισμένους.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών και η λειτουργία δομών για εξαρτημένους και ανήλικους κρατούμενους είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενημερώνοντας τη Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού της Βουλής.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η συμφόρηση και η υποστελέχωση του προσωπικού των φυλακών δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των φυλακών, και δείγμα αυτών ήταν και ο θάνατος δύο κρατουμένων μετά από συμπλοκή με άλλους κρατούμενους. Όπως είπε ο υπουργός είναι λυπηρό ότι σταδιακά η φυλακή μετατρέπεται σε αποθήκη, καθώς, όπως εξήγησε, αφήνονται άνθρωποι χωρίς καμία κατάρτιση, κάτι που οδηγεί στη μη δυνατότητα ένταξής τους στην κοινωνία μετά την αποφυλακισή τους.

Η λιτότητα δεν μας επιτρέπει να βρούμε εύκολα λύσεις, ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ότι αν και -για παράδειγμα- σε μια πτέρυγα ένας φύλακας επιτηρεί 400 φυλακισμένους, κάτι που δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, δεν υπάρχει δυνατότητα παρά για ελάχιστες προσλήψεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποσυμφόρηση που είναι σε εξέλιξη, μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου, θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Εξάλλου, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι η δημιουργία μονάδων απεξάρτησης θα επιτρέψουν να αλλάξει η σημερινή εικόνα στους χώρους περίθαλψης εντός των φυλακών που μας φέρνει σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι χρειάζεται ένας προϋπολογισμός για τις φυλακές βάσει ενός μοντέλου ευπρεπούς κράτησης (προδιαγραφές κελιών κ.λπ). Επιπλέον, απευθυνόμενη στον υπουργό, σημείωσε ότι στις φυλακές χρειάζονται κοινωνικοί λειτουργοί με ειδική εκπαίδευση, όπως και εκπαίδευση των εξωτερικών και εσωτερικών φρουρών «προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση προς την κατεύθυνση που θέλετε». Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τους κρατούμενους με ανήκεστη βλάβη, η κ. Κανέλλη αναρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει εξατομικευμένη αντιμετώπιση, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι δεν έχουν όλα τα εγκλήματα την ίδια κοινωνική απαξίωση.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός πρότεινε να υπάρχουν στις φυλακές πτέρυγες ανά εθνικότητα προκειμένου να μην υπάρχουν συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων εξαιτίας εθνικιστικών και θρησκευτικών ζητημάτων. Επίσης, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να βρίσκονται στις ίδιες πτέρυγες υπόδικοι με καταδικασθέντες για βαριά εγκλήματα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.