Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τεστ ανιχνεύει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο



Αναλύει με μεγάλη λεπτομέρεια τα χρωμοσώματα του εμβρύου.

Εφικτή είναι, πλέον, η ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάγνωστες, αφού από την αρχή του έτους είναι εφικτός και στην Ελλάδα ο γενωμικός υβριδισμός σε μικροστοιχίες ή απλούστερα μοριακός καρυότυπος.

Πρόκειται για ένα γενετικό τεστ το οποίο αναλύει με έως και 1000 φορές μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα χρωμοσώματα του εμβρύου και ανιχνεύει 120 σύνδρομα και γενετικές ανωμαλίες (έναντι 10 του κλασικού καρυοτύπου) που εμφανίζονται ξαφνικά ακόμη και σε μία φυσιολογική κύηση. Χάρη σε αυτό το τεστ οι υποψήφιοι γονείς θα έχουν υψηλότερα ποσοστά βεβαιότητας για την έλλειψη ανωμαλιών στο έμβρυο.

Το πλεονέκτημα του τεστ αυτού είναι, πέραν του ότι ανιχνεύει πολλαπλάσια σύνδρομα και γενετικές ανωμαλίες, ότι απαιτείται μικρότερη ποσότητα αμνιακού υγρού, ενώ τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 4 ημέρες (και όχι σε 20) με το ίδιο κόστος. Προς το παρόν το τεστ αυτό εφαρμόζεται σε ιδιωτικό εργαστήριο γενετικής που λειτουργεί στην Αθήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα κατά την κύηση επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος



Έναν ακόμη κίνδυνο από την κακή συνήθεια έρχεται να προσθέσει επιστημονική μελέτη.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο έμβρυο. Ωστόσο νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη λόγο που η συνήθεια αυτή πρέπει να αποφεύγεται δια ροπάλου κατά την κύηση.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την κύηση τους, έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες να ελέγξουν τα συμπτώματα της πάθησης σε σχέση με άλλους ασθενείς.

Είναι γνωστό ότι ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους πάσχουν από άσθμα καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Η ομάδα όμως των ερευνητών ήθελε να επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του προγεννητικού καπνίσματος στα συμπτώματα του ασθενούς ανεξάρτητα από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου. Έτσι προχώρησαν στη μελέτη 2.481 παιδιών, ηλικίας από 8 έως 17 ετών που έπασχαν από άσθμα.

Όπως παρατηρήθηκε τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσίαζαν μεγαλύτερο κίνδυνο στον έλεγχο των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology και έρχεται να συμπληρώσει τα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την κύηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπάει ρεκόρ ο αριθμός Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία



Σχεδόν 24.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία σε γερμανικές πόλεις.

Αυξάνεται διαρκώς η μεταναστευτική ροή προς την Γερμανία, που φθάνει πια σε ποσοστά ρεκόρ, ιδιαίτερα από χώρες, που έχουν «χτυπηθεί» από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, όπως η Ελλάδα και Ισπανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αριθμός Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία διπλασιάστηκε το τελευταίο χρόνο.

Σχεδόν 24.000 Έλληνες έφθασαν στη Γερμανία το 2011 αναζητώντας δουλειά, σημειώνοντας αύξηση 90% σε σχέση με το 2010, ενώ σχεδόν 21.000 Ισπανοί αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη σε γερμανικές πόλεις.

Τουλάχιστον 958.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στη Γερμανία πέρυσι, ποσοστό ρεκόρ 16ετίας.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαϊμού επιδόματα για παιδιά που εμφανίζονταν κωφάλαλα



Οργανωμένο κύκλωμα καταγγέλλει ο πρόεδρος του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Διερεύνηση ποινικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου για άλλη μία υπόθεση καταβολής επιδομάτων σε μη δικαιούχους ζητά με έγγραφό του προς την εισαγγελία πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης.

Συγκεκριμένα, σε οικισμό της Αλεξανδρούπολης, περίπου 35 παιδιά, μαθητές σχολείων της Αλεξανδρούπολης, από το 2006 εμφανίζονται από τους κηδεμόνες τους ως κωφάλαλα, προκειμένου να καρπώνονται το προνοιακό επίδομα των 362 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Νίκος Ραπτόπουλος, σε ελέγχους που έγιναν από το νοσοκομείο διαπιστώθηκε μεγάλη συχνότητα κωφαλαλίας, σε παιδιά συγκεκριμένης συνοικίας της πόλης, που ελάμβαναν προνοιακό επίδομα, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Κατά τον κ. Ραπτόπουλο, υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα, που κατά διαστήματα εμφάνιζε 4-5 παιδιά με διαφορετικό όνομα κάθε φορά για εξετάσεις και πιστοποίησης κωφαλαλίας στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Τα άτομα αυτά κατάφεραν να αποσπάσουν γνωματεύσεις κωφαλαλίας, ακόμα και από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου είχαν σταλθεί για επιβεβαίωση.

Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, ο κ. Ραπτόπουλος ανέφερε ότι ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για διαφορετικές περιπτώσεις που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και για άλλες μορφές αναπηρίας, αφού εκ των πραγμάτων πλέον έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι κατάφεραν να παραπλανήσουν τους γιατρούς.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί περίπου 35 παιδιά, ηλικίας 7 - 8 ετών, σε σχολεία της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι διευθυντές των σχολείων ήδη κατέθεσαν στοιχεία στους ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, ότι οι συγκεκριμένοι επιδοματούχοι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακοής και ομιλίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Θραύση κάνει ο ιερέας με τα μπαλόνια



Με ένα χαρούμενο και πρωτότυπο τρόπο καλεί τον κόσμο να δώσει αίμα.

Το γύρο του facebook κάνει μια φωτογραφία που έχει τραβήξει ο Kgew Ben και δείχνει ένα ιερέα, που κρατά στο χέρι πολλά κόκκινα μπαλόνια. Για τους εκτός Πατρών είναι ένα ιδιαίτερο θέαμα, ένας ιερωμένος να κρατά μπαλόνια στο χέρι του. Σε όσους τον γνωρίζουν, όμως, και είναι πάρα πολλοί στην Πάτρα, και όχι μόνον οι ενορίτες του Παντοκράτορα, δεν προκαλεί καμία ιδιαίτερη εντύπωση, παρά μόνον θαυμασμό γιατί είναι ευρηματικός και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μιλήσει για το έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Όπως αναφέρει το thebest.gr, ο παπα-Γιάννης Σταυρόπουλος εδώ και πολλά χρόνια αθόρυβα επιτελεί ένα σημαντικότατο φιλανθρωπικό έργο με την συλλογή τροφίμων, ενδυμάτων και χρημάτων που χρησιμοποιούνται για την αγορά φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης, πληρωμής των ενοικίων, της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΠ συμπολιτών που δεν έχουν χρήματα να ανταποκριθούν.

Στόχος του είναι να φροντίζει όχι μόνον για εκείνους που φθάνουν ως την εκκλησία, ζητώντας βοήθεια, όσο κυρίως εκείνους που η αξιοπρέπειά τους και η προηγούμενη κατάστασή τους δεν τους αφήνουν να απλώσουν το χέρι.

Ο παπα-Γιάννης, βοηθούμενος από ένα δίκτυο συνεργατών, κατορθώνει να φθάνει στα σπίτια αυτών των ανθρώπων και να στέκεται πραγματικά ο καλός φίλος και προστάτης. Και η δράση του δεν περιορίζεται στην ενορία του Παντοκράτορα, όπου διακονεί, αλλά επεκτείνεται σε πολλά σημεία της πόλης φθάνοντας ως τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, αφού πολλοί είναι οι κρατούμενοι που έχουν δεχθεί τη συμπαράσταση και την φροντίδα του.

Στον εξαιρετικό αυτό ιερέα ανέθεσε πριν μερικά χρόνια ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος την ευθύνη για την κεντρική αιμοδοσία της Μητροπόλεως.

Δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, ο παπα-Γιάννης, φορώντας τη λευκή μπλούζα της αιμοδοσίας μοιράζει φυλλάδια στους διερχόμενους και τους καλεί να δώσουν αίμα, εξηγώντας τους πόσο σημαντικό είναι να αιμοδοτείς, αφού το αίμα είναι μοναδικό και δεν μπορεί να παραχθεί στο εργαστήριο.

Φέτος, σκέφθηκε να στείλει το μήνυμα της αιμοδοσίας και πέρα από τα όρια της πλατείας Γεωργίου. Ετσι, αγόρασε κόκκινα μπαλόνια -που να μοιάζουν με μια σταγόνα αίμα- έγραψε πάνω «Δώσε Αίμα Ιερά Μητρόπολη Πατρών» και τα μοιράζει στα παιδάκια που περνάνε από την πλατεία, κάθε πρωί.

«Αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά να γίνουν κήρυκες της ιδέας της αιμοδοσίας, και σε περιοχές έξω από την πλατεία. Θέλουμε όλη η πόλη να μάθει για αυτή την ξεχωριστή δραστηριότητα της Μητροπόλεως Πατρών. Παράλληλα, κάνουμε ένα δώρο στα παιδιά, ελληνόπουλα και μη, γιατί, παρά την εξέλιξη, ένα μπαλόνι συναρπάζει πάντα ένα παιδί. Τα κοιτάμε να φεύγουν ευτυχισμένα, κρατώντας το μπαλόνι τους στα χέρια, και χαιρόμαστε και εμείς» τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πατήρ Γιάννης Σταυρόπουλος, που μέχρι το Σάββατο θα βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Για τις 21 Μαΐου μετατέθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση



Το νέο σύστημα μπορεί να «σηκώσει» έως και 8 εκατ. συνταγές τον μήνα.

Αναβολή στην αναβολή για το νέο βελτιωμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Έσπασαν τα νεύρα γιατρών και ασθενών.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη. Προς το παρόν η πλατφόρμα που βγήκε χθες στον «αέρα» λειτουργεί πιλοτικά και μόνο κατα περίπτωση μπορούν κάποιοι γιατροί να τυπώνουν συνταγές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Βλάση Σφυροέρα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», το νέο σύστημα θα διευκολύνει τους γιατρούς, αφού θα δίνεται η δυνατότητα αντιγραφής προηγούμενης συνταγής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Επιπλέον, το νέο σύστημα μπορεί να «σηκώσει» έως και 8 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα, όταν κατά μέσον όρο γράφονται 5 εκ. συνταγές.

Αναφορικά με τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς, ο κ. Βουδούρης είπε πως υπήρξε καθυστέρηση καθώς το ΙΚΑ δεν κατέβαλε το μερίδιο του.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τεχνική κατά της τύφλωσης



Πρωτοποριακή μέθοδος με φωτοβολταϊκά εμφυτεύματα.

Μια νέα μέθοδο για την αποκατάσταση της όρασης αναπτύσσουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά κύτταρα τα οποία μεταμοσχεύονται χειρουργικά κάτω από τον αμφιβληστροειδή και τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την όραση σε ανθρώπους που τυφλώθηκαν λόγω εκφυλιστικών ασθενειών των ματιών.

Για την εφαρμογή της νέας τεχνικής απαιτείται ένα ζευγάρι ειδικών γυαλιών, στα οποία έχει ενσωματωθεί μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, αλλά και ένας υπολογιστής τσέπης, που επεξεργάζεται τα οπτικά δεδομένα.

Οι εικόνες που δημιουργούνται προβάλλονται στη μικρο-οθόνη υγρών κρυστάλλων που είναι ενσωματωμένη στα βιντεο-γυαλιά.

Σε αντίθεση όμως με τα κλασικά γυαλιά που χρειάζονται καλώδια και σύρματα, η καινοτομία της συγκεκριμένης τεχνολογίας συνίσταται στο ότι η βιντεοκάμερα παίρνει το οπτικό σήμα και το μεταβιβάζει στο φωτοβολταϊκό τσιπ σιλικόνης, που έχει εμφυτευθεί κάτω από τον αμφιβληστροειδή, μέσω μίας ακτίνας υπέρυθρου φωτός χαμηλής έντασης.

Στη συνέχεια, ηλεκτρικά ρεύματα από τις φωτοδιόδους στο τσιπ στέλνουν σημάδια στον αμφιβληστροειδή, τα οποία αμέσως μετά μεταφέρονται στον εγκέφαλο, δίνοντας στον ασθενή τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την όρασή του.

«Δουλεύει όπως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, μετατρέποντας το φως σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, αντί το ρεύμα να μεταφέρεται στο ψυγείο, μεταφέρεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού», δήλωσε ο Δρ. Daniel Palanker, καθηγητής οφθαλμολογίας και επικεφαλής της μελέτης.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η συσκευή που ανέπτυξε το Στάνφορντ υπερτερεί έναντι άλλων συσκευών που έχουν αναπτυχθεί για τον ίδιο σκοπό, ο κ. Palanker επισήμανε ότι η συσκευή που ανέπτυξε η ομάδα του θεωρητικά έχει όλο το λογισμικό ενσωματωμένο στα γυαλιά, δηλαδή εξωτερικά του ματιού.

«Ο χειρούργος πρέπει μόνο να φτιάξει μια μικρή τσέπη κάτω από τον αμφιβληστροειδή και στη συνέχεια να τοποθετήσει μέσα της τις φωτοβολταϊκές κυψέλες», τόνισε.

Σημειώνεται ότι αν και η τεχνική που ανέπτυξε το Στάνφορντ θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουν και πάλι, με τη συγκεκριμένη συσκευή, όπως και με τις υπόλοιπες που δοκιμάζονται, οι ασθενείς δεν μπορούν να δουν κανονικά τα χρώματα, ενώ η όρασή τους θα απέχει πολύ από τη φυσιολογική.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική έκκληση: «Το μικρό μας αγγελούδι πρέπει να χειρουργηθεί, βοηθήστε μας»



19:57 Σε νεώτερη επικοινωνία που είχε το thebest.gr, με μέλος της οικογένειας του μικρού Γαλάνη που πάσχει από σπάνια καρδιακή πάθηση και χρήζει άμεσης επέμβασης, επιβεβαιώνονται πλήρως τα λεγόμενα της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του «Ωνασείου» κυρίας Μπριασούλη. Δηλαδή, ξεκαθαρίστηκε ότι τελικά το Ταμείο καλύπτει τα έξοδα της εγχείρησης και ως εκ τούτου η έκκληση των συγγενών του παιδιού συνίσταται στην συνδρομή του κόσμου, αναφορικά με τα εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος έξοδα.

Όπως μας ανέφερε το μέλος της οικογένειας με το οποίο συνομιλήσαμε, κανείς δεν γνωρίζει πόσες φορές θα χρειαστεί να μεταβεί η οικογένεια στην Αθήνα, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα επιπλέον χρήματα δεν μπορεί να τα βρει το ζευγάρι, το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Η στενή συγγενής του μικρού ευχαρίστησε παράλληλα για την ευαισθησία και το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, όλους εκείνους τους συμπολίτες που ενημερώθηκαν για τις δύσκολες στιγμές που περνάνε το παιδί και η οικογένειά του.

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μιλώντας στο thebest.gr η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του "Ωνασείου" κυρία Μπριασούλη, για την περίπτωση του μικρού Γαλάνη, σημείωσε ότι το νοσοκομείο έχει συμβάσεις με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και τα έξοδα της εγχείρησης καλύπτονται από τα Ταμεία.

Δήλωσε δε, ότι τόσο η ίδια, όσο και οι άνθρωποι του "Ωνασείου", βρίσκονται στη διάθεση της οικογένειας, ώστε να τους βοηθήσουν να έρθουν σε επαφή με συλλόγους και φορείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής και σίτισης οικογενειών που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση, με αυτή της οικογένειας Γαλάνη.

Η κυρία Μπριασούλη, ανέφερε τέλος ότι τώρα το βρέφος δεν νοσηλεύεται στο "Ωνάσειο".

12.00: Δραματική έκκληση μέσω του thebest.gr απευθύνει η οικογένεια Γαλάνη από την Πάτρα, προκειμένου να σώσει το 35 μόλις ημερών αγοράκι της. Το βρέφος πάσχει από μια σπάνια καρδιακή πάθηση και οι γιατροί του «Ωνασείου», διέγνωσαν πως πρέπει να χειρουργηθεί.

Όμως, η οικογένεια Γαλάνη δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο και γι’ αυτό απευθύνει έκκληση σε όποιον θέλει να τη συνδράμει οικονομικά, ώστε να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος της επέμβασης και να δώσει στο μικρό αγόρι της οικογένειας, την ευκαιρία να μεγαλώσει φυσιολογικά.

Το thebest.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κλινική του «Ωνάσειου», όπου εξετάστηκε το βρέφος και επιβεβαίωσε την ιστορία της οικογένειας.

Το 35 ημερών βρέφος, σύμφωνα με τους γιατρούς πάσχει από «απουσία αορτομιτροειδικης συνεχειας, απουσια απόφραξης υποβαλβιδικα της αορτης, υπερτροφια δεξιάς και αριστεράς κοιλίας».

Μιλώντας στο thebest.gr o πατέρας του βρέφους Κώστας Γαλάνης, ανέφερε ότι το «Ωνάσειο» είναι το μόνο νοσοκομείο του αναλαμβάνει να προχωρήσει στην επέμβαση.

Όσο για το κόστος της, σύμφωνα με τον κ. Γαλάνη, ακόμη δεν τους έχει γίνει γνωστό, ωστόσο η τετραμελής οικογένεια βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Βέβαια, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, το ΙΚΑ αναλαμβάνει ένα μέρος του απαιτούμενου ποσού, ωστόσο, η οικογένεια δεν είναι σε θέση να βρει τα υπόλοιπα χρήματα.

Για το λόγο αυτό η οικογένεια καλεί όποιον θέλει να βοηθήσει να συνεισφέρει ό,τι μπορεί στους εξής λογαριασμούς:

Αρ. λογ. τραπεζης κυπρου:24560089 i.b.a.n:gr 9207300620000000024560089. Κωνσταντακοπούλου Ελευθερία του Αντωνίου (Μητέρα).

Εθνική τράπεζα αρ. λογ. 789/607473-15 i.b.a.n:gr 2701107890000078960747315.Παπακωνσταντινου Ευάγγελος του Χρήστου (θειος).

Για την προσπάθεια δημοσιοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, οι φίλοι της οικογένειας Γαλάνη έχουν δημιουργήσει προφίλ στο facebook (www.facebook.com/ooloi).
Διαβάστε περισσότερα...

Σούπερ εμβόλιο για τη γρίπη ετοιμάζουν Καναδοί



Η δράση του μπορεί να κάνει παρελθόν τις πανδημίες και την εποχική γρίπη.

Ένα βήμα πριν την δημιουργία ενός σούπερ εμβολίου που θα καταπολεμά όλες τις μορφές του ιού της γρίπης, βρίσκονται επιστήμονες στον Καναδά. Ομάδα ερευνητών από το University of British Columbia διαπίστωσε ότι το εμβόλιο για τον ιό του Η1Ν1 παρήγαγε αντισώματα, τα οποία προστατεύουν από πολλούς ιούς της γρίπης, ακόμη και από το φονικό στέλεχος του ιού της γρίπης των πουλερικών.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής John Schrader, ο ιός της γρίπης έχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμαγλουτινίνη (HA), μέσω της οποίας ο ιός κολλάει στα ανθρώπινα κύτταρα. «Η πρωτεΐνη HA μοιάζει με λουλούδι και μίσχο» εξηγεί. «Για να προλάβουν τις μολύνσεις, τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα στοχεύουν στο λουλούδι, δηλαδή το σημείο της πρωτεΐνης από το οποίο φεύγει ο ιός. Όμως, αυτό το τμήμα της αλλάζει ταχύτατα, επειδή ο ιός μεταλλάσσεται πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος εποχικής γρίπης, να πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εμβόλια περιέχουν τμήματα αδύναμων ή νεκρών μικροβίων που προκαλούν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα για να σκοτώσουν τα μικρόβια του ιού.

Προσθέτει δε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλους τους τύπους του ιού, βασιζόμενο σε μείγμα ιών της γρίπης που δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο αλλά τα ζώα, θα έχει την ίδια δράση και ίσως κάνει παρελθόν τόσο τις πανδημίες όσο και την εποχική γρίπη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακού για τους οροθετικούς



Αναγκαία η βελτίωση των θεραπειών για τους ασθενείς με AIDS.

Τετραπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και να πεθάνουν διατρέχουν οι οροθετικοί και οι ασθενείς με AIDS, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές Πρισίλα Χσούε και ο Ζιαν Τσενγκ μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.860 οροθετικών, των οποίων οι συνθήκες θανάτου καταγράφηκαν λεπτομερώς από το «Τμήμα 86» του Γενικού Νοσοκομείου του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο ειδικεύεται στο AIDS.

Η έρευνα έδειξε πως από το 2000-2009 το 15% των ασθενών πέθαναν από κάποιο νόσημα που συνδέεται με καρδιακά προβλήματα. Στην ομάδα των 2.860 ασθενών το 86% πέθανε από αιφνίδια καρδιακή προσβολή, ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού του Σαν Φρανσίσκο. Οι επιστήμονες έλαβαν υπ'όψιν τους την ηλικία, την καταγωγή και το δημογραφικό παράγοντα των ασθενών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζουν την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη βελτίωση των φαρμακευτικών θεραπειών που επιτρέπουν στους ασθενείς με AIDS να ζουν περισσότερο.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες παιδικές χαρές στους δήμους της Θεσσαλονίκης



Μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να έχουν πάρει ειδικό πιστοποιητικό.

Άναρχες, παλαιωμένες και χωρίς πιστοποιήσεις ασφάλειας είναι η πλειονότητα των παιδικών χαρών στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να αποτελούν δυνητικά εστίες ατυχημάτων για τους μικρούς χρήστες τους, τη στιγμή που μέχρι το τέλος του 2012 κάθε μία από αυτές θα πρέπει να φέρει πιστοποίηση για τις προδιαγραφές της, όπως ορίζει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που έγινε και νόμος του κράτους.

Σε λιγότερο από έξι μήνες η κάθε παιδική χαρά θα πρέπει να έχει το «φάκελό» της, με τις πιστοποιήσεις ISO για τα όργανα που είναι εγκατεστημένα σε αυτήν, για τις συνθήκες ασφαλείας που παρέχονται, για την απαραίτητη σήμανση και τον σχεδιασμό. Ο φάκελος λειτουργίας της παιδικής χαράς θα πρέπει να λάβει την έγκριση αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας, που θα διαπιστώνει εάν τηρούνται οι προδιαγραφές που θέτει ο νόμος, διαφορετικά θα «σφραγίζονται» ή θα δρομολογείται η ανακαίνισή τους.

Πάντως, η εικόνα τους μέχρι στιγμής είναι σχεδόν αποτρεπτική για χρήση από μικρά παιδιά, αν λάβει κανείς υπόψη του τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, που απαιτούν σχεδιασμό, πιστοποιημένα όργανα, περίφραξη, βρύσες, φωτισμό, ειδικά αντικραδασμικά κράσπεδα, ηλικιακό διαχωρισμό (βρεφικές, παιδικές, εφηβικές), ακόμη και θεματικό διαχωρισμό ανάλογα με τα παιχνίδια.

«Στην πλειοψηφία των παιδικών χαρών περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν οι συνθήκες που εξασφαλίζουν το ασφαλές παιχνίδι των παιδιών» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο μηχανικός του δήμου Δέλτα και υπεύθυνος για το έργο των παιδικών χαρών, Ι. Αποστολίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα συχνότερα ατυχήματα που παρατηρούνται στις παιδικές χαρές προέρχονται κυρίως από την ακαταλληλότητα των οργάνων και αφορούν πτώσεις, εγκλωβισμούς, κοπή από αιχμές και υλικά κατασκευής, πνιγμούς κ.α.

Όπως ανέφερε στην Ελλάδα δεν υπάρχει συντονισμένη καταγραφή ατυχημάτων και προβλημάτων λειτουργίας των παιδικών χαρών, ενώ οι κατεξοχήν αρμόδιοι δήμοι δεν έχουν συστήσει καν τις τεχνικές υπηρεσίες για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων χώρων, όπως προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους. «Η διαδικασία καταγραφής και αναβάθμισης βρίσκεται σε πολύ αρχικά στάδια ακόμη, παρ' όλο που η αλλαγή του στόλου των παιδικών χαρών, από καινούργιο και πιστοποιημένο, θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα τέλη του 2012», είπε ο κ. Αποστολίδης.

Βασικό ζητούμενο για τους δήμους είναι η εξεύρεση πόρων, κυρίως μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, πράσινη ανάπτυξη).



Διαβάστε περισσότερα...

Μικροί αρχαιολόγοι στην ανασκαφή του «Ελληνικού Κόσμου»



Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτή την Κυριακή.

Την ευκαιρία να γίνουν αρχαιολόγοι σε μία πραγματική ανασκαφή θα έχουν όσα παιδιά βρεθούν αυτή την Κυριακή 20 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στον Ταύρο.

Πώς η ιστορία ξεπηδά μέσα από το χώμα; Πώς τα αρχαία αντικείμενα φτάνουν στις βιτρίνες ενός μουσείου;

Τα παιδιά Δ' και Στ' Δημοτικού θα νιώσουν τη συγκίνηση που χαρίζει η ανακάλυψη των κρυμμένων ευρημάτων στα σκάμματα του «Ελληνικού Κόσμου»!

Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, σε εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο: 212 254 0600

Τα νήπια και παιδιά έως Γ' Δημοτικού θα ζήσουν μία περιπέτεια στο λαβύρινθο με το Μινώταυρο, στο βυθό της θάλασσας με τους Τρίτωνες...
Μέρη φανταστικά και ζώα που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες της μυθολογίας. Τα ίχνη τους δε βρέθηκαν ποτέ!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μυθικά, ιστορικά ζώα» θα γίνει στις 12:30.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78 (δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
Τηλέφωνο: 212 254 0000
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.hellenic-cosmos.gr/


Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»



Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»

Δελτίο Τύπου 
16-05-12  

Απάντηση σε δημοσιεύματα

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων επισημαίνει ότι:

Πρόκειται για ένα από τα έργα που υλοποιούνται την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2007-2013) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές ανάγκες. Στόχος του είναι η ουσιαστική ένταξη και η εξειδικευμένη υποστήριξη των ΑμεΑ στα σχολεία με την παρουσία δεύτερου δασκάλου στην τάξη και την έμπρακτη βοήθεια στο μαθητή.

Δεν πρόκειται για καμία απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με σκοπό την προώθηση διαδικασιών αξιολόγησης των εκπαιδευτικών κάτι άλλωστε που ο ίδιος ο Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης έχει ζητήσει να ανασταλεί προκειμένου να εξασφαλισθεί χρόνος για την απαραίτητη διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Για το λόγο αυτό αλλά κι επειδή η θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αποτελεί ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης επιστημονικής επεξεργασίας, τον περασμένο Μάρτιο ζητήθηκε και εξασφαλίσθηκε τετράμηνη παράταση στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Δεν πρόκειται για αξιολόγηση εκπαιδευτικών αλλά για την αξιολόγηση και αποτίμηση της αποτελεσματικότητας αποκλειστικά του συγκεκριμένου έργου όπως εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα (σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012). Η αξιολόγηση συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από την Ε.Ε. αποτελεί βασικό όρο χρηματοδότησης σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε.

Για την υλοποίηση του έργου έχουν ήδη προσληφθεί 1681 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και προβλέπεται να προσληφθεί ανάλογος αριθμός τα επόμενα δύο σχολικά έτη, διάστημα κατά το οποίο θα συνεχιστεί το έργο.
Η αξιολόγηση του έργου ανατέθηκε τον Ιανουάριο του 2012 σε εταιρία (που προσέφερε την καλύτερη προσφορά με έκπτωση πάνω από 50%) ύστερα από διεθνή διαγωνισμό ο οποίος προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2011.

Για το σχετικό δελτίο τύπου πατήστε εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι «απαγορευμένες» τροφές που τελικά κάνουν καλό



Αλλά με μέτρο.

Μπορεί κάποια τρόφιμα να κάνουν καλό στην υγεία, αλλά όπως και να το κάνουμε, δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων που αποκαλούμε «λιχουδιές».

Ευτυχώς όμως, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι κάποιες τροφές που μέχρι τώρα κατατάσσαμε στη μαύρη λίστα έχουν στοιχεία που μπορούν να τις εντάξουν στις σούπερ τροφές. Αρκεί, βέβαια, η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο! Ας δούμε ποιες είναι αυτές…

ΠΟΠΚΟΡΝ

Το γευστικό συνώνυμο του κινηματογράφου μπορεί να προλάβει τον καρκίνο και να βοηθήσει μάλιστα όσους κάνουν δίαιτα να πετύχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Το ποπκόρν επίσης περιέχει τριπλάσιες ίνες σε σχέση με τους ηλιόσπορους, γεγονός που το κάνει πιο χορταστικό, ενώ βοηθά στην ισορροπία του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Ερευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Χημικών δείχνει ότι τα πραγματικά οφέλη του ποπκόρν πηγάζουν από τις μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ενοχοποιούνται για ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν έχει πολύ αλάτι.

ΦΙΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ινών που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και φολάτης, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο στο κόλον και καρδιοπάθειες. Επίσης, τα φιστίκια πιστεύεται ότι μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα και ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την καρδιά. Μάλιστα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι η κατανάλωση ως σνακ φιστικοβούτυρου πέντε μέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 50%.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Η πηκτίνη, μια φυσική ουσία που βοηθάει τη μαρμελάδα να πήξει, καταπραΰνει τον πονεμένο λαιμό και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με έρευνα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Εξάλλου, τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα των εσπεριδοειδών μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης LDL. Η μαρμελάδα επίσης περιέχει φυσικά σάκχαρα που είναι πιο ευεργετικά από αυτά που υπάρχουν σε άλλα γλυκίσματα.

ΠΑΤΑΤΑ

Η πατάτα περιέχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, γεγονός που θωρακίζει τον οργανισμό από την υπέρταση. Είναι πολύ καλή πηγή διαλυτών ινών που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και της καρδιάς. Ειδικά όταν τρώγεται με τη φλούδα της, μια μέτρια πατάτα περιέχει τη μισή από την ημερήσια ενδεικνυόμενη ποσότητα βιταμίνης C, καθώς και βιταμίνη Β6 για την τόνωση της διάθεσης, φολάτη που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, βήτα καροτίνη που βοηθάει το δέρμα και τα μάτια, αλλά και σίδηρο. Ολα αυτά όμως ισχύουν όταν δεν είναι τηγανητή.

ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Τα πολύ δημοφιλή αυτά spreads περιέχουν λεκιθίνη, εκχύλισμα σόγιας πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο, που προστατεύει τα οστά και προσφέρει αίσθημα κορεσμού. Τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης και τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος. Οσο για τα φουντούκια, αυτά είναι πλούσια σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βιταμίνες Β για τη βελτίωση της διάθεσης.

ΤΥΡΙ ΤΣΕΝΤΑΡ

Το τυρί αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα βασικών διατροφικών στοιχείων, όπως ο φώσφορος που ενισχύει δόντια και κόκαλα, ψευδάργυρο για υγιή επιδερμίδα, δυνατό ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β12 για ενέργεια και βιταμίνη Α. Ενας κύβος τσένταρ μετά το γεύμα εξουδετερώνει τα οξέα στο στόμα και αυξάνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθάει στην αποφυγή της τερηδόνας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κόλπα» για να αυξήσετε την ενέργειά σας



Απλές κινήσεις που βοηθούν.

Αισθάνεστε ότι τρέχετε και δε φτάνετε; Επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια εξαντλητική ημέρα στη δουλειά και δεν έχετε καμία διάθεση ούτε αποθέματα ενέργειας για να ασχοληθείτε με τίποτα; Υπάρχουν τρόποι να απαλλαγείτε από το μόνιμο αίσθημα κούρασης που δε σας επιτρέπει να είστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια.

1. Ελέγξτε τυχόν προβλήματα υγείας


Η κούραση είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα, η αναιμία, ο θυρεοειδής και η άπνοια ύπνου. Επίσης ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, όπως για παράδειγμα φάρμακα για την πίεση, αντιισταμινικά και διουρητικά.

Αν αισθάνεστε ασυνήθιστη κούραση, ίσως ήρθε η ώρα να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

2. Κινηθείτε


Το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι είναι να ασκηθείτε. Ωστόσο πολλές μελέτες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας.

Η άσκηση όχι μόνο δίνει ενέργεια αλλά βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Έχει παρατηρηθεί ακόμη ότι όσοι ασκούνται έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

3. Κάντε γιόγκα


Αν και κάθε είδους άσκηση είναι καλή, φαίνεται ότι ειδικά η γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν νιώθετε ότι σας λείπει η ενέργεια. Μετά από έξι εβδομάδες μαθημάτων γιόγκα, οι εθελοντές σε μια βρετανική μελέτη δήλωσαν ότι αισθάνονταν μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια, ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Ακόμη και αν μέχρι σήμερα δεν είχε περάσει από το μυαλό σας να βάλετε στη ζωή σας τη γιόγκα, δεν είναι ποτέ αργά για να το πάρετε απόφαση.

4. Πιείτε άφθονο νερό


Η αφυδάτωση σας στερεί την ενέργεια που χρειάζεστε και μειώνει τη σωματική σας απόδοση. Η έρευνα έχει δείξει ότι η αφυδάτωση δυσκολεύει τους αθλητές να ολοκληρώσουν μια προπόνηση άρσης βαρών.

Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Πώς μπορείτε όμως να υπολογίσετε πόσο νερό πρέπει να πιείτε; Τα ούρα πρέπει να έχουν απαλό κίτρινο χρώμα, λένε οι ειδικοί. Αν είναι πιο σκούρα, μάλλον σημαίνει ότι σας λείπουν υγρά.

5. Φάτε ψάρια


Τα ψάρια, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, δεν κάνουν καλό μόνο στην καρδιά αλλά μπορούν και να σας τονώσουν και να σας δώσουν ενέργεια. Σύμφωνα με μια μελέτη που έκαναν το 2009 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σιένα της Ιταλίας, οι εθελοντές που έπαιρναν μια κάψουλα ιχθυελαίου για 21 ημέρες, είχαν μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και εγρήγορση.

6. Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά


Χάνοντας τα παραπανίσια κιλά θα ξαναβρείτε την ενέργεια που σας έλειπε. Ακόμα και η απώλεια λίγων κιλών μπορεί να σας βελτιώσει τη διάθεση, τις σωματικές αντοχές και γενικά την ποιότητα ζωής. Οι διαιτολόγοι συνιστούν μικρότερες μερίδες, ισορροπημένα γεύματα και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

7. Καταναλώστε πολλά και συχνά γεύματα


Η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων, συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλους σύνθετους υδατάνθρακες. Εννοείται βέβαια ότι αν αρχίσετε να τρώτε πιο συχνά, θα πρέπει να παρακολουθείτε το μέγεθος της μερίδας σας για να μην πάρετε κιλά.

8. Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς


Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της κόπωσης. Ποια είναι η λύση; Φροντίστε να είστε στο κρεβάτι σας νωρίς για να χορτάσετε ύπνο. Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απέδειξε ότι όσοι είχαν τη δυνατότητα να κοιμούνται όσο ήθελαν ήταν πιο αποφασιστικοί και αισθάνονταν λιγότερη κούραση στη διάρκεια της ημέρας. Οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν ακόμη να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει καλό να κοιμάστε και το μεσημέρι.

Ακόμη και 10 λεπτά μεσημεριανού ύπνου είναι συνήθως αρκετά για να πάρετε ενέργεια. Μην κοιμάστε όμως για περισσότερη από 1 ώρα γιατί μπορεί να έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε το βράδυ. Η μεσημεριανή σιέστα, που ακολουθείται από ένα φλιτζάνι καφέ, μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια σύμφωνα με τους ειδικούς.

9. Ακολουθήστε το βιολογικό σας ρολόι


Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια το πρωί ενώ άλλοι είναι βραδινοί τύποι και έχουν καλύτερη απόδοση στο τέλος της ημέρας. Προσπαθήστε να καταλάβετε σε ποια κατηγορία ανήκετε και ακολουθήστε τους ρυθμούς σας. Αφήστε τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες για τις ώρες, που είστε σε φόρμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές αποτρέπουν τη δημιουργία θρόμβων του αίματος



Μάθετε για τα οφέλη της ρουτίνης.

Ένα συστατικό που ονομάζεται ρουτίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβων του αίματος και θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η συγκεκριμένη χημική ουσία εμποδίζει τη δράση του ενζύμου PDI, το οποίο συμμετέχει στο σχηματισμό θρόμβων.

Το συστατικό αυτό βρίσκεται στα μήλα, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, ακόμη και στο πράσινο και το μαύρο τσάι.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες έλεγξαν τη δυνατότητα 500 διαφορετικών χημικών ουσιών για να μπλοκάρουν τη δράση του συγκεκριμένου ενζύμου. Η ρουτίνη διαπιστώθηκε ότι υπερέχει όλων των άλλων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «Παζάρι των Χρωμάτων» στην «Τεχνόπολις»



Τα έσοδα θα διατεθούν στην οργάνωση «Very Special Arts Hellas».

Δημιουργικές κατασκευές, διακοσμητικά αντικείμενα, βιβλία, παιχνίδια, κοσμήματα και λιχουδιές μπορεί να βρει κανείς από Παρασκευή 25 Μαϊου έως Κυριακή 27 Μαΐου στην αίθουσα «Αγγελος Σικελιανός» στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.

Δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές των παραπάνω που κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική την πρόταση αλλά το ότι τα έσοδά τους θα διατεθούν υπέρ ιερού σκοπού: για τη συνέχιση των δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες – Very Special Arts Hellas.

Ο λόγος για το «Παζάρι των Χρωμάτων». Ετσι τιτλοφόρησε την εκστρατεία ενίσχυσης των προγραμμάτων της η «Very Special Arts Hellas» υπογραμμίζοντας ότι η συγκέντρωση όλων των ειδών και η διοργάνωση του παζαριού βασίζονται στην προσφορά εθελοντών και φίλων της οργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα της Very Special Arts Hellas που αφορούν στο θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, το θεατρικό παιχνίδι για ανθρώπους με αναπηρίες, τις ξεναγήσεις σε μουσεία, την ακουστική περιγραφή των θεατρικών παραστάσεων για άτομα με προβλήματα όρασης, πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και άλλα προσφέρονται δωρεάν στους ανθρώπους με αναπηρίες.

Ωρες λειτουργίας:

Παρασκευή 25/5/2012 7.00-11.00 μ.μ.

Σάββατο 26/5/2012 11.00 π.μ. – 11.00μ.μ.

Κυριακή 27/5/2012 11 π.μ. – 10π.μ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η τσίχλα βοηθάει στην απώλεια βάρους



Όσοι μασούν τσίχλα καταναλώνουν 68 λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.

Καταρχήν μία τσίχλα μπορεί να σας φανεί χρήσιμη σε πολλά επίπεδα: φρεσκάρει την αναπνοή σας, λειτουργεί ως υποκατάστατο του τσιγάρου, βελτιώνει τη μνήμη σας και το καλύτερο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Το τελευταίο βέβαια δε σημαίνει ότι μασώντας τσίχλα όλη την ημέρα -και μόνο- θα χάσετε κιλά. Μπορεί αρκετές μελέτες να έχουν δείξει ότι οι τσίχλες μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες αλλά μην περιμένετε να δείτε σημαντική απώλεια βάρους αν δεν ακολουθήσετε μια ισορροπημένη δίαιτα και δεν τη συνδυάσετε με τακτική σωματική άσκηση.

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι η καλύτερη επιλογή επειδή έχουν συνήθως λιγότερες από 5 θερμίδες, τη στιγμή που οι κανονικές τσίχλες έχουν 10 θερμίδες.

Λιγότερα τσιμπολογήματα, λιγότερες θερμίδες


Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Rhode Island έδειξε ότι οι άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα κατανάλωναν 68 λιγότερες θερμίδες στο γεύμα και έτρωγαν λιγότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Η τσίχλα φάνηκε επίσης ότι βοηθούσε τους συμμετέχοντες στη μελέτη να συγκρατούν τις ορέξεις τους και να αντιστέκονται στους ‘’φορτωμένους’’ με θερμίδες πειρασμούς.

Μια άλλη μελέτη από το Louisiana State University, διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας συνέβαλε στον έλεγχο της όρεξης, στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κατά 40 θερμίδες και στην ελάττωση της λαχτάρας για σνακ.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι «κόβετε» 50 θερμίδες την ημέρα μόνο και μόνο μασώντας τσίχλα μπορείτε στη συνέχεια να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας – όπως να πίνετε γάλα με χαμηλότερα λιπαρά ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ – και έτσι να καταφέρετε να προσλαμβάνετε περίπου 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Και βέβαια σταδιακά να έχετε αισθητή απώλεια βάρους.

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της τσίχλας είναι ότι συνήθως μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο ενός λαχταριστού αλλά παχυντικού σνακ.

Χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση θερμίδων:

- Μασήστε τσίχλα όταν νιώθετε την ανάγκη να τσιμπήσετε ένα σνακ μεταξύ των γευμάτων

- Βάλτε μια τσίχλα στο στόμα σας όταν θέλετε να δώσετε τέλος σε ένα γεύμα ή να αποφύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση

- Φροντίστε να έχετε πάντα μερικές τσίχλες στην τσάντα ή στις τσέπες σας προκειμένου να αντισταθείτε στους κάθε είδους υψηλής θερμιδικής αξίας πειρασμούς

- Κρατήστε το στόμα σας απασχολημένο με μια τσίχλα την ώρα του μαγειρέματος

Μην το παρακάνετε


Αν και οι τσίχλες μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και να αποφύγετε τα παχυντικά σνακ, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Οι περισσότερες τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν ένα χαμηλής θερμιδικής αξίας γλυκαντικό, που ονομάζεται σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη ζαχάρων, που απορροφάται ελάχιστα από το λεπτό έντερο και ενεργεί σαν καθαρτικό.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, αρκετές περιπτώσεις χρόνιας διάρροιας, πόνου και ανεξήγητης απώλειας βάρους διαπιστώθηκε ότι συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση σορβιτόλης.

Οι τσίχλες μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην κατάποση αέρα, που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

Συμπέρασμα: Οι τσίχλες μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμα όπλο στον αγώνα για την απώλεια βάρους και αυτό γιατί μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το αίσθημα πείνας και να ελέγχετε την τάση να τσιμπολογάτε παχυντικά σνακ.

Μην περιμένετε όμως θαύματα και μην ξεχνάτε ότι το σημαντικότερο είναι να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και να μη λείπει από την καθημερινή σας ζωή η άσκηση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eπικύνδυνο για τα δόντια μας το φαγητό τη νύχτα



Μη παίρνετε τον δρόμο προς την κουζίνα μετά τα μεσάνυχτα.

Πολλοί από ‘μας, αν όχι οι περισσότεροι, διακόπτουμε τον νυχτερινό μας ύπνο καθώς νιώθουμε το στομάχι μας άδειο και αισθανόμαστε την ανάγκη να φάμε κάτι. Έτσι, μέσα στα άγρια μεσάνυχτα παίρνουμε τον δρόμο για την κουζίνα μας με τελικό προορισμό το ψυγείο. Υπάρχει βέβαια και η άλλη περίπτωση, να μας έχει γίνει συνήθεια αυτή η νυχτερινή λιγούρα και να έχουμε πάρει από πριν τα μέτρα μας έχοντας φροντίσει να έχουμε δίπλα μας τα απαραίτητα…

Σε κάθε περίπτωση, το φαγητό στη μέση του ύπνου δεν κάνει καλό. Φυσικά όχι μόνο σε θέμα διατροφής αλλά και για την υγεία των δοντιών. Δανοί ερευνητές σε συνεργασία με Αμερικανούς συναδέλφους τους διαπίστωσαν πως η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας των δοντιών. Αιτία είναι η λιγότερη ποσότητα σάλιου στο στόμα του ανθρώπου.

Το σάλιο είναι αυτό που απομακρύνει ευκολότερα τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια και η απουσία του δημιουργεί προβλήματα σε αυτά. Το τι τροφές καταναλώνει κανείς δεν έχει σημασία. Οι γιατροί θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή στους ασθενείς τους και να τους ενημερώσουν για αυτό. Ο καθηγητής Damien Walmsley συμβουλεύει «για να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες, είναι σημαντικό για τα δόντια δύο φορές την ημέρα να τα βουρτσίζετε. Αν είναι δυνατόν, μία ώρα πριν από το βραδινό βούρτσισμα θα πρέπει να πίνετε μόνο νερό».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα δέκα πιο παράξενα φαινόμενα του εγκεφάλου μας



Το Deja vu δεν είναι το μόνο.

Όλοι έχουμε μια εμπειρία από διάφορα συναισθήματα και σκέψεις που βιώνουμε περιστασιακά. Μερικά πράγματα που λέμε ή κάνουμε, την ίδια στιγμή έχουμε την αίσθηση ότι τα έχουμε ξαναπεί ή ότι τα έχουμε ξανακάνει. Νιώθουμε ότι έχουμε ξαναζήσει τη στιγμή ή ότι γνωρίζουμε τι θα πει ο άλλος πριν το πει, και άλλα παρόμοια.

Ας δούμε τα 10 πιο παράξενα φαινόμενα που συμβαίνουν κάποιες στιγμές στο μυαλό μας!

1) Deja vu


Το Déjà vu είναι η εμπειρία του να έχετε βιώσει ή δει μια νέα κατάσταση στο παρελθόν. Να νιώσετε σαν το γεγονός να έχει ήδη συμβεί ή να επαναλαμβάνεται. Η εμπειρία συνήθως συνοδεύεται από μια έντονη αίσθηση οικειότητας και μια αίσθηση παραδοξότητας ή παραξενιάς. Η “προηγούμενη” εμπειρία συνήθως αποδίδεται σε ένα όνειρο, αλλά μερικές φορές υπάρχει μια σταθερή αίσθηση ότι έχει πραγματικά συμβεί στο παρελθόν.

2) Deja Vecu


Το Déjà vécu είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν όταν νομίζουν ότι βιώνουν το deja vu. Déjà vu είναι η αίσθηση που έχει κάποιος όταν έχει δει κάτι πριν, ενώ déjà vécu είναι η εμπειρία του να έχει δει ένα γεγονός στο παρελθόν, αλλά με μεγάλη λεπτομέρεια, όπως το να αναγνωρίσει μυρωδιές και ήχους. Αυτό, επίσης, συνήθως συνοδεύεται από μια πολύ ισχυρή αίσθηση γνώσης για το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια.

3) Deja Visite


Το Déjà visite είναι μια λιγότερο κοινή εμπειρία και περιλαμβάνει μια παράξενη γνώση ενός νέου τόπου. Για παράδειγμα, ίσως γνωρίζετε την τοποθεσία γύρω σας (μια νέα πόλη ή ένα τοπίο) παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν την έχετε επισκεφτεί. Γνωρίζετε, δηλαδή, ότι είναι αδύνατο για σας να έχετε αυτή τη γνώση και όμως την έχετε.

4) Deja Senti


Το Déjà senti είναι το φαινόμενο του να έχεις ήδη νιώσει κάτι. Η φράση “αυτό το έχω ξανανιώσει” αποτυπώνει απόλυτα το Deja Senti. Αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο ένα ψυχικό φαινόμενο και σπάνια παραμένει στη μνήμη μας αργότερα. Αρκετοί επιληπτικοί ασθενείς βιώνουν συχνά το deja senti.

5) Jamais Vu


Το Jamais Vu περιγράφει μια γνώριμη κατάσταση την οποία δεν αναγνωρίζουμε. Συχνά θεωρείται ότι είναι το αντίθετο του déjà vu. Ο παρατηρητής δεν αναγνωρίζει την κατάσταση αν και είναι γνωστό ότι παρευρισκόταν σε αυτή. Όπως όταν ένα άτομο προς στιγμήν δεν αναγνωρίζει ένα πρόσωπο, μια λέξη, ή έναν τόπο παρά το γεγονός ότι στην ουσία τα γνωρίζει.

6) Presue Vu


Το Presque Vu είναι πολύ παρόμοιο με την αίσθηση στην “άκρη της γλώσσας”. Όταν κάποιος είναι έτοιμος να πει μια λέξη αλλά κολλάει το μυαλό του και δεν του βγαίνει.

7) L’esprit de l’escalier


L’esprit de l’escalier είναι όταν μας έρχεται μια ιδέα, μια έξυπνη σκέψη όταν είναι πολύ αργά. Είναι το γνωστό σε εμάς “κατόπιν εορτής”.

8 ) Capgras Delusion


Το Capgras Delusion είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο πιστεύει ότι ένας στενός φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας του έχει αντικατασταθεί από ένα πανομοιότυπο και αναζητεί αυτόν που τον εξαπάτησε. Αυτή την αυταπάτη την συναντάμε σε άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

9) Fregoli Delusion


Το Fregoli Delusion είναι ένα σπάνιο φαινόμενο του εγκεφάλου στο οποίο ένα άτομο έχει την πεποίθηση ότι διαφορετικοί άνθρωποι είναι το ίδιο πρόσωπο σε ποικίλες μεταμφιέσεις. Συχνά συνδέεται με την παράνοια και την πεποίθηση ότι το άτομο που είναι μεταμφιεσμένο προσπαθεί να τους καταδιώξει.

10) Prosopagnosia


Η Prosopagnosia είναι ένα φαινόμενο στο οποίο ένα άτομο αδυνατεί να αναγνωρίσει πρόσωπα των ανθρώπων ή αντικειμένων που έπρέπει να γνωρίζει. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή είναι συνήθως σε θέση να χρησιμοποιούν άλλες αισθήσεις τους για να αναγνωρίσουν τα άτομα – όπως αρώματα ενός προσώπου, το σχήμα ή το στυλ των μαλλιών τους, τον ήχο της φωνής τους, ή ακόμα και το περπάτημα τους. Μια κλασική περίπτωση αυτής της διαταραχής παρουσιάστηκε σε ένα βιβλίο το 1998 που ονομάζεται “Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη σύζυγό του με ένα καπέλο».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εκλογές φέρνουν... καραμπόλες στις Πανελλαδικές



Προβληματισμός στο υπουργείο Παιδείας.

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ξεκινούν τη Δευτέρα 21 Μαΐου, δεδομένου ότι εντός Ιουνίου θα στηθούν οι κάλπες για τις νέες εκλογές.

Η πιθανότητα να επιλεγεί για τις εκλογές η 10η Ιουνίου θεωρείται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αφού το Σάββατο 9 Ιουνίου και τη Δευτέρα 11 Ιουνίου εξετάζονται μαθήματα των υποψηφίων ΕΠΑΛ με περισσότερους από 25.000 διαγωνιζόμενους.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στην περίπτωση που αναβληθούν αυτές οι εξετάσεις ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα καθυστέρησης και στις ημερομηνίες κατάθεσης των μηχανογραφικών αλλά ακόμα και στην ανακοίνωση των βάσεων.

Λιγότερα προβλήματα εκτιμάται πως θα επιφέρουν εκλογές στις 17 Ιουνίου, επειδή επηρεάζει ορισμένα από τα Ειδικά Μαθήματα και τις επαναληπτικές εξετάσεις, στις οποίες συμμετέχουν λίγοι υποψήφιοι και δεν προκαλείται πρόβλημα στις λοιπές διαδικασίες.

Εάν η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι τελικά η 17η Ιουνίου, θα πρέπει να μετατεθούν οι εξετάσεις στα Αγγλικά (16/6) και στην Αρμονία (18/6) ενώ θα αναβληθούν και οι επαναληπτικές για τους υποψηφίους οι οποίοι θα απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις Πανελλαδικές που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15/6 και τη Δευτέρα 18/6.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση για τις εξαφανίσεις ανηλίκων από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»



Διοργανώνεται στις 25 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στην παρουσίαση των δράσεων για τα εξαφανισμένα παιδιά θα προχωρήσει η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», την Παρασκευή 25 Μαΐου, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που θα ξεκινήσει στις 11.30, θα παρουσιαστούν:

- Η συντονιστική επιχειρησιακή ομάδα διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, την οποία συγκρότησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συμμετοχή των αρμόδιων κρατικών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) καθώς και πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων.

- Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων σε Ελλάδα από την ΕΛ.ΑΣ. και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση.

- Τα επίσημα διεθνή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων.

- Το τηλεοπτικό spot ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο, το οποίο συνυπογράφουν τα 27 μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για τα εξαφανισμένα παιδιά (Missing Children Europe).

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» μας καλεί όλους με αφορμή και την Παγκόσμια αυτή Ημέρα να ενημερωθούμε και να κινητοποιηθούμε ώστε κάθε παιδί που εξαφανίζεται να βρίσκει το δρόμο για το σπίτι του.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από την οικονομική κρίση



Υπηρεσίες συμβουλευτικής για γονείς.

Οι γονείς που χάνουν τη δουλειά τους ή μειώνεται το εισόδημα τους λόγω της οικονομικής κρίσης δεν ενημερώνουν τα παιδιά τους για τη νέα κατάσταση, αλλά, άθελα τους, μεταφέρουν στις παιδικές ψυχές την ένταση, τόνισε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ψυχολόγος, Μάρω Βασσάρα.

Με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Η οικογένεια αντιμέτωπη με την κρίση: νέοι ρόλοι και ισορροπίες-Τρόποι διαφύλαξης της οικογενειακής συνοχής», που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η κ. Βασσάρα υπογράμμισε ότι οι γονείς διακατέχονται από άγχος, ενοχές και αίσθηση αποτυχίας γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα είχαν προγραμματίσει.

Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να διατηρήσουν τη σχέση με τα παιδιά τους, να τους μιλήσουν με ειλικρίνεια για τα νέα δεδομένα, ανάλογα και με την ηλικία τους και να περάσουν την αίσθηση ότι η οικογένεια θα αντιμετωπίσει ενωμένη τη δύσκολη κατάσταση.

Ο δήμος Νεάπολης- Συκεών μέσα από τις κοινωνικές του υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε όσους αναζητούν εργασία, ενώ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής για διαχείριση προβλημάτων, καθώς και ενίσχυση για τους δημότες του που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διέγραψαν το 78% χρέους άνεργης δανειολήπτριας



Ήταν άνεργη, έγκυος, με προβλήματα υγείας, χωρίς καθόλου περιουσιακά στοιχεία.

Tο Ειρηνοδικείο Αιγίου αποφάσισε σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένης δανειολήπτριας, η οποία είχε περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Thebest.gr το δικαστήριο αν και δεν έκανε δεκτό το αίτημα διευθέτησης των χρεών με μηδενική καταβολή, έκρινε ότι πρέπει να γίνει ρύθμιση μηνιαίων καταβολών ύψους 150 ευρώ για τέσσερα χρόνια προς μερική εξόφληση των οφειλών. Το συνολικό ποσό της αρχικής οφειλής της οφειλέτριας προς τις πιστώτριες τράπεζες ήταν 33.349,24 ευρώ.

«Το βασικό είναι ότι παρότι πληρούνταν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο δικαστής σε ρύθμιση μηδενικής καταβολής, εν τέλει δεν το τόλμησε.

Κατά τη γνώμη μας αυτό θα ήταν το σωστό και αυτό ζητήσαμε αρχικά. Η γυναίκα ήταν άνεργη, έγκυος, με προβλήματα υγείας, χωρίς καθόλου περιουσιακά στοιχεία είτε σε χρήμα είτε σε ακίνητα, και θα πάψει να λαμβάνει το επίδομα από το ταμείο ανεργίας τον Ιούνιο» σχολίασε μετά την απόφαση ο δικηγόρος της αιτούσας κ. Ανδρέας Φλώρος.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων



Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο από το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Στον εορτασμό της Νύχτας Μουσείων 2012 συμμετέχει το Ίδρυμα Ευγενίδου και θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, το βράδυ του Σαββάτου 19 Μαΐου, για μια σειρά από δράσεις, που υπόσχονται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών κάθε ηλικίας από τις 21.00 έως τις 24:00.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα παρουσιαστεί η ψηφιακή παράσταση: «Εξέλιξη» (ώρες παραστάσεων: 21:30, 22:30 και 23:30). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο, και θα διαρκέσει μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων.

- Στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας (ώρες: 21:00 — 24:00) η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 και θα διαρκέσει μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων.

- Παρατήρηση του Κρόνου και των δακτυλίων του με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ώρες: 21:00 — 24:00). Τα τηλεσκόπια των ερασιτεχνών αστρονόμων θα «περιμένουν» μικρούς και μεγάλους, στην είσοδο του Πλανητάριου (Πεντέλης 11), για να τους «ταξιδέψουν» (εφόσον ο καιρός το επιτρέψει) στον έναστρο νυχτερινό ουρανό.

- Έκθεση: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η Ελληνική Αστρονομία» (ώρες 21:00 — 24:00): Το υλικό που συγκέντρωσε ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς, ξεναγεί τους επισκέπτες στα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και την αρχαία ελληνική αστρονομία.

- Έκθεση Φωτογραφίας «Αείζωον Πυρ» του Γιώργου-Ομήρου Χριστάκου (ώρες: 21:00 — 24:00).


Διαβάστε περισσότερα...

Τυφλός αντιφρονών κατηγορεί το Πεκίνο



Καταγγέλλει κακομεταχείριση μέλους της οικογένειάς του
.
Ο Κινέζος αντιφρονών Τσεν Γκουανγκτσένγκ κατηγόρησε τις αρχές της χώρας του ότι κακομεταχειρίστηκαν ένα μέλος της οικογένειάς του.

Ο τυφλός δικηγόρος, ο οποίος στα τέλη Απριλίου είχε καταφύγει στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο και σήμερα βρίσκεται σε νοσοκομείο της κινεζικής πρωτεύουσας, έκανε την καταγγελία αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το αμερικανικό Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Τσεν, ο οποίος είχε επικοινωνήσει ξανά με το αμερικανικό Κογκρέσο, δεν φάνηκε να ανησυχεί για την δική του κατάσταση, αλλά κατηγόρησε τις αρχές της επαρχίας Σαντόνγκ ότι θέλουν να τον εκδικηθούν κατηγορώντας τον ανιψιό του για ανθρωποκτονία.

«Οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες. Τα μέλη της επιτροπής στο Γινάν δεν ασχολούνται καθόλου με τους νόμους», είπε χαρακτηριστικά ο Τσεν στα μέλη του Κογκρέσου. Τις δηλώσεις του μετέφραζε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του, ο Μπομπ Φου.

Σύμφωνα με τον κινέζο ακτιβιστή, ο ανιψιός του ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και κατηγορήθηκε ότι σκότωσε κάποιον, αν και δεν έχει καταγραφεί κανένα έγκλημα ή θάνατος στην περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε πως οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν στον ανιψιό του τις ίδιες μεθόδους που εφάρμοζαν και σε εκείνον με αποτέλεσμα να φυλακιστεί με ψεύτικες κατηγορίες για τέσσερα χρόνια.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικος πάσχει από ελεφαντίαση



ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες.

Ο 10χρονος Vincent Oketch παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Πάσχει από πρόβλημα στο λεμφικό σύστημα, που προκαλεί το πρήξιμο των κάτω άκρων του.

Πιστεύεται ακόμη ότι πάσχει από ελεφαντίαση ενώ η παραμόρφωση που έχει υποστεί από το πρήξιμο έχει προκαλέσει και την εξάρθρωση του ισχίου του και το σπάσιμο των αστραγάλων του.



Οι εξετάσεις του έδειξαν ακόμη ότι έχει νεκρωτική απονευρωσίτιδα, εξαιτίας της οποίας μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριαστούν τα άκρα του για να σωθεί η ζωή του.



Οι γιατροί που τον έχουν αναλάβει στην Kampala της Ουγκάντα δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο ποια είναι η ορθότερη θεραπεία για τον Vincent και ζητούν τη βοήθεια συναδέλφων τους από τη Μεγάλη Βρετανία.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεταλλική κολώνα κατέρρευσε σε καροτσάκι μωρού



Το άτυχο αγοράκι κοιμόταν και δεν ξύπνησε ποτέ…

Λίγο πριν από τα πρώτα του γενέθλια, ένα μωράκι στην Αγγλία σκοτώθηκε ακαριαία, όταν μια κολόνα κατέρρευσε, σε κεντρικό δρόμο, πάνω στο καρότσι του. Ένας εργάτης είχε κόψει κατά λάθος τα θεμέλια της κολόνας, λίγες μέρες πριν, και ο ίδιος σήμερα εύχεται να μπορούσε να «πάρει τη θέση του παιδιού».

Το άτυχο αγοράκι υπέστη θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι, καθώς η μεταλλική κολόνα κατέρρευσε πάνω στο καροτσάκι του, ενώ κοιμόταν.

Οι συντετριμμένοι γονείς ζητούν «απαντήσεις» για τη τραγωδία, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε καμία άλλη οικογένεια να ζήσει αυτό που βιώσαμε».

Σύμφωνα με το Δικαστήριο του δυτικού Λονδίνου, ο εργάτης, ονόματι Kelvin Elmore, είχε κόψει κατά λάθος τα θεμέλια που στήριζαν τη κολόνα, κατά τη διάρκεια ενός έργου για διεύρυνση του δρόμου.

«Ως πατέρας, δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τη λύπη μου. Αν μπορούσα να μπω στη θέση του, θα το έκανα αμέσως», δήλωσε ο εξίσου συντετριμμένος εργάτης.

«Πίστευα πως το συγκεκριμένο κομμάτι χάλυβα αποτελούσε μέρος του τραμ. Δεν είχα ιδέα ότι ήταν συνδεδεμένο με το φανοστάτη», συνεχίζει.

«Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη. Περιμέναμε πολλά χρόνια τον Τόμμυ. Ήταν ένα χαρούμενο, γελαστό και ευδιάθετο παιδάκι. Στη θέση του, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε παιδί», τονίζει η μητέρα.

Οι γονείς του άτυχου παιδιού, οι οποίοι έχουν έναν γιο οκτώ μηνών, δημιούργησαν ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στη μνήμη του Τόμμυ και συγκεντρώνουν χρήματα για να βοηθήσουν οικογένειες σε ανάλογες περιπτώσεις.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...