Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Χαμηλή η πρόβαση των ΑμεΑ σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών



Χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας στα ΑμΕΑ κατέδειξαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών. Αλλά και τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί γενικότερα το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις υφιστάμενες υποδομές προσβασιμότητας των ΑμΕΑ, δείχνουν ότι τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες μόνο σε ποσοστό 9% είναι πλήρως προσβάσιμα στα ΑμΕΑ και 40% είναι μερικώς προσβάσιμα.

Με έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα για την ανάγκη εξασφάλισης της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ΑμεΑ σε δημόσια κτίρια, η Βουλή ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των ελέγχων του Σώματος Ελεγκτών-Επιθεωρητών σε Υπηρεσίες του Ν. Λάρισας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις - επιθεωρήσεις του Σώματος των Ελεγκτών, στο Νομό Λάρισας είναι προσβάσιμα το 48% των κτιρίων. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαπιστώθηκε ότι στην πόλη του Ναυπλίου είναι προσβάσιμα το 21% των κτιρίων, στην πόλη της Καλαμάτας είναι προσβάσιμα το 34% των κτιρίων, στην πόλη της Τρίπολης είναι προσβάσιμα το 40% των κτιρίων και στην πόλη της Σπάρτης είναι προσβάσιμα το 42% των κτιρίων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει εγχειρίδιο «Μεθοδολογία Ελέγχου Προσβασιμότητας Δημοσίων Υπηρεσιών και Υποδομών», το οποίο καταρτίσθηκε από Διϋπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ΑμΕΑ. Το εγχειρίδιο αυτό περιέχει ερωτηματολόγια με βάση τα οποία θα γίνονται στο εξής οι έλεγχοι προσβασιμότητας σε υπηρεσίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι «οι ΟΤΑ οι οποίοι εδρεύουν σε πρωτεύουσες των νομών καθώς και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και της Ν.Α. Θεσσαλονίκης έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα δημιουργίας προσβάσιμης αλυσίδας η οποία θα συνδέει, με προσβάσιμα πεζοδρόμια και διαβάσεις κατά μήκος μιας συγκεκριμένης διαδρομής, τις προσβάσιμες εγκαταστάσεις και υποδομές των περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας στις οποίες, εκτός από τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών περιλαμβάνονται και οι χώροι αστικού πρασίνου και οι παραλίες».

Πάντως το υπουργείο βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού του νέου Προγράμματος Προσβασιμότητας η έκταση εφαρμογής του οποίου περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση όλης της επικράτειας, δηλαδή όλους τους Δήμους που προέκυψαν από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» καθώς και όλες τις Περιφέρειες.



Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ

Καλή παρουσία ο Ν.Α.Ο. Σούδας

Στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα διεξήχθη το 77ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων-νεανίδων, στο οποίο πήραν μέρος περισσότεροι από 400 κωπηλάτες-τριες, εκπροσωπώντας 28 σωματεία απο όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και τον Ν.Α.Ο. Σούδας, που έκανε σε γενικές γραμμές αρκετά καλή εμφάνιση.

Ο Σουδιανός Όμιλος μετείχε με συνολικά 8 αθλητές-τριες και σίγουρα ξεχώρισε η Άννα Καζάκου, αφού ήταν 4η στο μεγάλο τελικό (4η πανελλήνια θέση) στο απλό σκιφ νεανίδων και 1η στο μικρό τελικό (7η πανελλήνια) στο απλό σκιφ γυναικών.

Ακόμη, ο Τάσος Κερδέλας τερμάτισε 2ος στον μικρό τελικό (8ος πανελλήνια) στο απλό σκιφ ανδρών, ενώ ο Χρύσανθος Σταμέλος ήταν 3ος στον μικρό τελικό (9ος πανελλήνια) στο απλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών (αν και είναι έφηβος αγωνίσθηκε στην κατηγορία ανδρών).
Οι Γιώργος Σαριδάκης και Φώτης Βλαχοδήμος κατέλαβαν την 4η θέση στον μικρό τελικό (10η πανελλήνια) στο αγώνισμα του διπλού σκιφ εφήβων (αγωνίσθηκαν στην κατηγορία αυτή αν και είναι παίδες), ενώ ο Ακύλας Γερακάκης ήταν 5ος στον μικρό τελικό (11ος πανελλήνια) στο απλό σκιφ εφήβων (και αυτός είναι παίδας) και τέλος η Σπυριδούλα Αμπατζή (κορασίδα) με την Νίκη Μυρίτη (νεάνιδα) κατετάγησαν στην 5η θέση του μικρού τελικού (11η πανελλήνια) στο διπλό σκιφ νεανίδων.

Την αποστολή συνόδευαν ο έφορος του τμήματος κωπηλασίας Γιώργος Περάκης και προπονητής του Ομίλου, Δανιήλ Χωματάς, οι οποίοι -όπως επίσης το διοικητικό συμβούλιο του Ν.Α.Ο. Σούδας και οι αθλητές/αθλήτριες- ευχαριστούν την ναυτιλιακή εταιρία ΑΝΕΚ Lines, χορηγό του τμήματος κωπηλασίας, για την πολύτιμη υποστήριξή της προς τον Όμιλο.
* Το 77ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος και της Β' φάσης (αφορά στις κατηγορίες παίδων-κορασίδων και ΑΜΕΑ), που θα διεξαχθεί στην Καστοριά στις 23 και 24 Ιουλίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο κατακόρυφο η προετοιμασία των αθλητών του ΝΟΧ για τους Special Olympics



Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία των αθλητών του Ν.Ο. Χανίων που έχουν επιλεγεί για την συγκρότηση της Εθνικής ομάδας κολύμβησης για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα από τις 23 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Την ευθύνη των προπονήσεων που εκτελούνται τρεις φορές την εβδομάδα στο κολυμβητήριο Χανίων, έχει αναλάβει ο Κώστας Νικολαντωνάκης, που πρόκειται άλλωστε για τον επικεφαλής προπονητή στα Special Olympics Hellas στην κολύμβηση και ήταν αυτός που επέλεξε τα 6 παιδιά που θα πάρουν μέρος στους αγώνες.

Όπως δηλώνει ο ίδιος: "Ο Ν.Ο. Χανίων έχει συνεργασία με το πρόγραμμα των Special Olympics από το 1992. Διαλέξαμε αυτά τα 6 παιδιά που θα στελεχώσουν την ομάδα κολύμβησης και ως επικεφαλής προπονητής στα Special Olympics Hellas στην κολύμβηση, έκρινα πως ήταν τα κατάλληλα για τους συγκεκριμένους αγώνες. Η ομάδα αποτελείται από 18 αθλητές, οι 6 εκ των οποίων είναι από τα Χανιά. Θέλω να πω ότι αυτό το πρωτάθλημα είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός για άτομα με διανοητική αναπηρία. Προέχει για τα παιδιά να χαρούν τον αθλητισμό. Εμείς θέλουμε να κολυμπήσουν πάνω απ’ όλα σωστά και οι διακρίσεις θα δούμε αν θα έρθουν. Πιστεύω πάντως ότι έχουμε τις δυνατότητες να πάμε αρκετά καλά".

Ανάμεσα στους έξι αθλητές που έχει επιλέξει ο Κώστας Νικολαντωνάκης, για τον Βασίλη Ραϊσάκη και την Ευαγγελία Φαραντάκη, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία τόσο σημαντική διοργάνωση, παρόλα αυτά βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και αναμένεται να τα πάνε αρκετά καλά. Όσον αφορά τα υπόλοιπα παιδιά, πρόκειται για τον Κώστα Γαροφαλάκη, τον Κυριάκο Πετρόχειλο, την Μιχαέλα Κορκίδη και την Αντωνία Μπιτσαξάκη.

Και για τα έξι παιδιά η συμμετοχή τους σε αυτή την πολύ σπουδαία διοργάνωση που θα διεξαχθεί για 10 μέρες στην Ελλάδα και θα πάρουν μέρος 7500 αθλητές από 185 χώρες, θα είναι μια εμπειρία σπάνια και σημαντική που θα τους μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη για όλη τους τη ζωή. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι για τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων περικλείει με τιμή το γεγονός ότι επελέγησαν έξι αθλητές του για τους Παγκόσμιους Αγώνες όπως τιμή αποτελεί και η επιλογή του Χανιώτη τεχνικού Κωνσταντίνου Νικολαντωνάκη στην θέση του επικεφαλής προπονητή για την Εθνική ομάδα κολύμβησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Κ. Νικολαντωνάκη για την σωστή προετοιμασία των αθλητών, βρίσκονται οι συνεργάτες του προπονητές στον Ν.Ο. Χανίων, Μπιλιάνα Κόντοβα, Αντρέας Πρωτοπαπαδάκης και Λίλιαν Φόρσουθ ενώ σημαντικές είναι οι βοήθειες και από την Έλενα Τζινάκη, η οποία εκπροσωπεί τον Δήμο Χανίων. Επίσης, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Χανίων και τα Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης Χανίων συμμετέχουν στη διαδικασία με τους εξειδικευμένους γυμναστές και τους καθηγητές τους, παράγοντας εξαιρετικά σημαντικό έργο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων - Διαδικτυακή συνέντευξη


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Μαΐου  2011
Θέμα: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων - Διαδικτυακή συνέντευξη

“Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων - Ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη για τους Νέους” είναι το θέμα  ζωντανής διαδικτυακής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί  αύριο από τις 15.30 μέχρι τις 18.00 σε μία προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και  του Ινστιτούτου Νεολαίας να ενημερώσει  τους  νέους για θέματα που τους απασχολούν  και κυρίως για τις ευκαιρίες που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Είναι η πρώτη σειράς εκδηλώσεων που στην Ελλάδα διοργανώνει η  Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων Ε.Ε. “Νέα Γενιά σε Δράση & Eurodesk” του Ινστιτούτου Νεολαίας,  στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων, (15-21 Μαΐου 2011).


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων (ΕΕΝ) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των 31 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» και φέτος διοργανώνεται για τέταρτη φορά, σε συνέχεια της πρώτης επιτυχούς υλοποίησης της το 2003.


Περιλαμβάνει ταυτόχρονες εκδηλώσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.


Αναλυτικά το πρόγραμμα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Αθήνα περιλαμβάνει τις  δραστηριότητες:

• Αύριο Τρίτη 17 Μαΐου 2011, από τις 15:30 μέχρι τις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση με τους νέους στον πολυχώρο “Booze Cooperativa” (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα).Στην συζήτηση, οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απορίες τους γύρω από τις ευκαιρίες που τους παρέχει η Ε.Ε., καθώς επίσης και να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους για θέματα που τους απασχολούν.  Οι 30 πρώτοι που θα θέσουν τα ερωτήματά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση eurodesk@neagenia.gr από τις 12.05.2011 έως και τις 16.05.2011, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την εκδήλωση λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο τις απαντήσεις στις απορίες τους. Οι απαντήσεις θα δοθούν ζωντανά από τους κ. Γ. Λιβανό, Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς, Μ. Γεωργακά, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Νεολαίας, κ. Θ. Τσέκο, Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Ι. Ορφανού, Ειδική Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΚΘ, κα Ε. Κομνηνού, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Culture του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και η κα Ο. Οικονόμου, Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Equal του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.  Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω Internet σε live video streaming μορφή από τις ακόλουθες ιστοσελίδες: www.ify.grwww.neagenia.grwww.neolaia.gr,www.auth.grhttp://gdias.teipir.gr/ και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Eurodesk Greece» του Facebook. Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μέσω των διαδικτυακών τόπων που θα αναμεταδίδουν την εκδήλωση.

• Την Τετάρτη και Πέμπτη 18 και 19 Μαΐου 2011, από τις 10:00 μέχρι τις 18:00, η Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων Ε.Ε. “Νέα Γενιά σε Δράση & Eurodesk” με την υποστήριξη της ΜΚΟ ΕΛΙΞ θα πραγματοποιήσουν εξωραϊσμό τοίχων και  προσόψεων των 26ου, 110ου και 131ου Δημοτικών Σχολείων στην Φωκίωνος Νέγρη 63. Στις Δράσεις θα συμμετέχουν νέοι εθελοντές και μαθητές.

• Παράλληλα, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2011, στις 10:30, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος ένα ολιγόλεπτο καλλιτεχνικό δρώμενο («flash mob»), με την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης Πληροφορικής και με τη συμμετοχή νέων οι οποίοι υλοποιούν Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων μέσω του Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» καθώς και εθελοντών από φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας.

• Τέλος, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2011, από τις 11:00 μέχρι τις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών (φιλοσοφική σχολή) ενημέρωση των φοιτητών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων. Επιπλέον, στις 13:00 η ΜΚΟ «ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος προστασίας και περίθαλψης Άγριας Ζωής» θα πραγματοποιήσει εργαστήριο παροχής Πρώτων Βοηθειών για τραυματισμένα και άρρωστα άγρια ζώα που ζουν στις αστικές περιοχές. Οι ανωτέρω δράσεις  θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη της ΜΚΟ ΕΛΙΞ και της Μονάδας Προσβασιμότητας φοιτητών με αναπηρία.

Ειδικότερα για  την αναμετάδοση της αυριανής διαδικτυακής συνέντευξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τον Κωδικό:




Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων παρέχονται στην ιστοσελίδα της 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ:  http://www.neagenia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία από τον Δημήτρη Κωνσταντάρα




Την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου και τον παλαιό του γνώριμο, φίλο του δικηγόρο και Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Αυγουλά επισκέφθηκε ο πρώην βουλευτής και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Η επίσκεψη είχε πολλαπλό χαρακτήρα αφού ο Βαγγέλης Αυγουλάς, μόλις 23 ετών, αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, είναι εκ γενετής τυφλός, ο μοναδικός αντιδήμαρχος με ολική αναπηρία στην Ελλάδα και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας ήταν ο άνθρωπος που τον «έσπρωξε» στην ενασχόλησή του με τα Κοινά, θερμός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των αναπήρων κατά την 4ετή θητεία του στη Βουλή και «οδηγός» του αντιδημάρχου στον περυσινό «Γύρο της Αθήνας».

Ο Δ. Κωνσταντάρας είχε την ευκαιρία να συγχαρεί «από καρδιάς» το Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο για την πρωτοπόρα πανελλαδικά απόφαση του να αξιοποιήσει έναν νέο άνθρωπο προερχόμενο από το αναπηρικό κίνημα σε μια τόσο νευραλγική θέση και μάλιστα στη σημερινή δύσκολη εποχή , αναγνωρίζοντας ότι το κλειδί για μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική στο Δήμο Ιλίου είναι το οικονομικό του αποθεματικό που αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 8 εκ. ευρώ.

Οι δύο φίλοι – που τούς χωρίζουν κοντά 40 χρόνια αλλά δεν υπήρξαν ποτέ εμπόδιο στις σχέσεις τους ! - περπάτησαν στους δρόμους του Ιλίου και συζήτησαν για τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα και το ρόλο που καλείται να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα δίπλα στον πολίτη, ενώ μοιράστηκαν και τους προβληματισμούς τους για το καθημερινό πλήγμα που δέχονται πλέον τα κεκτημένα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα των ευπαθών.

Ο κ. Κωνσταντάρας τιμήθηκε με αναμνηστικό μετάλλιο από το Δήμο Ιλίου για την πολυετή προσφορά του στην αυτοδιοίκηση, το Αναπηρικό Κίνημα, τον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία και ευχήθηκε στον κ. Αυγουλά πολλές νέες διακρίσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ριέρα παίρνει το μπαστούνι του!




Αγώνα επίδειξης γκολφ, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, θα δώσει την Τρίτη (17/5) ο Άλμπερτ Ριέρα του Ολυμπιακού, όπου θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Σέρχιο Ράμος της Ρεάλ Μαδρίτης.

Τη συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνει το ίδρυμα «Απασκόβι», που φιλοξενεί άτομα με αναπηρία και τα έσοδα θα διατεθούν για την βελτίωση των εγκαταστάσεων του.

Το γκολφ είναι κάτι γνωστό για τον μέσο των «ερυθρολεύκων», καθώς αποτελεί ένα από τα χόμπι του.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Μανιφέστο της Αθήνας για μια Κοινωνική Ευρώπη





Με θέσεις που βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση και με την προσδοκία να έχουν τον χαρακτήρα ενός νέου Μανιφέστου των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ξεκινούν αύριο στην Αθήνα, οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης χρέους που μεταφέρθηκε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και απειλεί να συντρίψει ολοσχερώς τα ευρωπαϊκά κοινωνικά κεκτημένα, τα εργασιακά - κοινωνικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων, ανέργων και απόμαχων της εργασίας, και εντέλει να σαρώσει τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές, απόμακροι και θεατές στη συντριπτική τους πλειονότητα όσον αφορά τόσο την άνοδο όσο και την κρίση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, καλούνται ουσιαστικά να κάνουν την υπέρβαση, ξεκινώντας μια «Κινητοποίηση για την Κοινωνική Ευρώπη».



Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 850 σύνεδροι απ' όλες τις συνομοσπονδίες της Ευρώπης, οι οποίοι εκπροσωπούν περίπου 60 εκατομμύρια μέλη και από την χώρα μας θα λάβουν μέρος τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ.
Η ΣΕΣ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες που είχε μέχρι τώρα η προσπάθεια του τρόπου διάσωσης που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για τις οικονομίες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οπως σημειώνει, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν, για παράδειγμα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και οι χώρες αντιμετωπίζουν μακρά περίοδο συνεχούς ύφεσης, αύξηση του χρέους και ανεργία. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι χώρες αυτές και οι λαοί τους να χρεωθούν ακόμα περισσότερο, με τεράστιο κίνδυνο για την Ευρώπη και τα κράτη μέλη της. "Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει τώρα πορεία, παίρνοντας μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των μισθών και της απασχόλησης, θα σαρωθεί από το παλιρροϊκό κύμα της κρίσης χρέους. Όλες οι χώρες της Ευρώπης θα βρεθούν σταδιακά στη σημερινή θέση της Ελλάδας", υποστηρίζει ο (απερχόμενος) γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Τζον Μονκς. Στη θέση του αναμένεται να εκλεγεί η Μπερναντέτ Σεγκόλ, στέλεχος της ΣΕΣ, προερχόμενη από τον σοσιαλιστικό συνδικαλιστικό χώρο.




Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανοίγουμε πανιά, βγαίνουμε στη θάλασσα»

Οι παγκόσμιοι αγώνες που θα διοργανωθούν στην Αθήνα τον προσεχή Ιούνιο στέλνουν μήνυμα αγάπης και σεβασμού στη διαφορετικότητα



«Ανοίγουμε πανιά,  βγαίνουμε στη θάλασσα»
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου με τον Γιάννη Στρατηγόπουλο, αθλητή της κολύμβησης και της ιστιοπλοΐας

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ίσως να μη γραφούν στο βιβλίο Γκίνες, ο προϋπολογισμός του δεν θα είναι αστρονομικός και οι χορηγοί δεν θα θησαυρίσουν από τα διαφημιστικά έσοδα. «Αθήνα 2011»: επτά χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ένα νέο διεθνές αθλητικό γεγονός διοργανώνεται στην Αθήνα. Και όμως, οι ΠαγκόσμιοιΑγώνες Special Οlympics «Αθήνα 2011», που θα διοργανωθούν από 26 Ιουνίου ως 4 Ιουλίου, κατέχουν μοναδική θέση στο αθλητικό στερέωμα για τη δύναμη- όχι του σώματος-, της ψυχής των αθλητών τους, οι οποίοι έχουν γοητεύσει χιλιάδες θεατέςσε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και χρόνια. Επτά χιλιάδες αθλητές με διανοητικήαναπηρία από 180 διαφορετικές χώρες θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα για να αποδείξουν έμπρακτα ότι κάθε άνθρωπος- αν του δοθεί η ευκαιρία- μπορεί να ξεπεράσει τα όριά του, καταφέρνοντας το «ακατόρθωτο», μόνο με τη δύναμη της θέλησής του.
Η Ολγα Δασουρά, η οποία πάσχει από διανοητική αναπηρία, ήταν έξι ετών όταν οι γιατροί διέγνωσαν ότι δεν επρόκειτο ποτέ να περπατήσει ή να μιλήσει. Και όμως, το ίδιο άτομο που κάποτε αντιμετωπιζόταν ως «χαμένη υπόθεση», σήμερα είναι αθλήτρια της κολύμβησης, της ρυθμικής και της συγχρονισμένης κολύμβησης, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες αγώνες, φτάνοντας μέχρι την Αμερική, παίζει πιάνο και μιλάει τακτικά σε ειδικές εκδηλώσεις, σε σχολεία και στην... τηλεόραση. «Ολα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τους ανθρώπους των Special Οlympics. Πίστεψαν στην κόρη μου, κοίταξαν πίσω από το “περίβλημα” και της έδωσαν μια ευκαιρία να αναπτύξει τις ειδικές της ικανότητες. Οταν ήταν παιδί όλοι την περιφρονούσαν, οι άλλοι γονείς απομάκρυναν τα παιδιά τους μόλις εμφανιζόταν η Ολγα. Οτανμάλιστα την έγραψα στο κολυμβητήριο προσπάθησαν ευγενικά να με αποτρέψουν, λέγοντάς μου:“Τι νομίζεις,αθλήτρια θα την κάνεις;”» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» η κυρία Ελένη Δασουρά, μητέρα της 31χρονης αθλήτριας.

Η Ολγα δεν είναι η μόνη που βίωσε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο 32χρονος Γιάννης Στρατηγόπουλος , αθλητής της κολύμβησης και της ιστιοπλοΐας, είχε συνηθίσει να ζει στη μοναξιά εξαιτίας της διανοητικής του αναπηρίας, μέχρι τη στιγμή που εντάχθηκε στα Special Οlympics. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» περιγράφει γεμάτος ενθουσιασμό τις προπονήσεις του μαζί με τους φίλους του. «Δένουμε τα σκοινιά, ανοίγουμε πανιά, βγαίνουμε στη θάλασσα. Δεν φοβάμαι καθόλου, γιατί έχω τους άλλους αθλητές και τον προπονητή μου δίπλα μου» λέει χαρακτηριστικά. Και όμως, δεν είχε πάντα τόση αυτοπεποίθηση. Οπως εξηγεί η μητέρα του, κυρία Νόνη Στρατηγοπούλου , πριν από τη συμμετοχή του στα Special Οlympics είχε ελάχιστες ανθρώπινες επαφές.«Αντιθέτως,σήμερα κοινωνικοποιείται,κάνει φίλους, ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο αθλητισμός τού άλλαξε τη ζωή» καταλήγει η ίδια.
«Να διδαχθούμε από τους αθλητές»
«Δεν έχει σημασία αν ένα παιδί για να τερματίσει τα εκατό μέτρα χρειάζεται εννέα δευτερόλεπτα ή...
99. Εμείς θα είμαστε εκεί να το χειροκροτήσουμε» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Special Οlympics «ΑΘΗΝΑ 2011», κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου . Οπως εξηγεί, από τους αγώνες δεν ωφελούνται μόνον οι ίδιοι οι αθλητές με διανοητική αναπηρία, αλλά κυρίως... όλοι εμείς: οι θεατές που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες, οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης, οι πολίτες που θα εξασκηθούν στον σεβασμό της διαφορετικότητας. «Για αυτό άλλωστε στη διοργάνωση θα υπάρχουν και οι λεγόμενοι “unified” (ενοποιημένοι) αγώνες, όπου η μισή ομάδα αποτελείται από αθλητές με διανοητική αναπηρία και η άλλη μισή από άτομα χωρίς αναπηρία. Στόχος είναι η ανθρώπινη επαφή να νικήσει τις προκαταλήψεις και όλοι να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά» καταλήγει.

Το γεγονός ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 25.000 εθελοντές είναι σίγουρα δείγμα μιας αλλαγής νοοτροπίας στην ελληνική κοινωνία. «Είμαστε ένας λαός με φιλότιμο και μεγάλη καρδιά. Δεν έχουμε όμως την εκπαίδευση και ενημέρωση από μικρή ηλικία, ώστε να αποδεχτούμε με αγάπη τους ανθρώπους με διανοητική αναπηρία. Δεν τους αξίζει ελεημοσύνη, αλλά θαυμασμός. Στην ουσία έχουμε πολλά να διδαχθούμε από το κουράγιο τους, τη δύναμη να ξεπερνούν τα όριά τους. Για αυτό οφείλουμε να είμαστε εκεί και να τους χειροκροτήσουμε» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» οσεναριογράφος κ. Γιώργος Καπουτζίδης , ο οποίος είναι εθελοντής των Special Οlympics.

MΗ ΧΑΣΕΤΕ...
9 Ιουνίου:
Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας στον Ιερό Λόφο της Πνύκας
9-24 Ιουνίου:
Λαμπαδηδρομία που ξεκινά από την Αθήνα και φτάνει στην Κωνσταντινούπολη, στην Πάφο της Κύπρου και σε 60 πόλεις και νησιά της Ελλάδας
25 Ιουνίου:
Τελετή έναρξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο
26 Ιουνίου- 4 Ιουλίου:
Αγωνιστικό πρόγραμμα σε 22 αθλήματα oλυμπιακού τύπου
4 Ιουλίου:
Τελετή λήξης των αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Προνοιακά ζητήματα στο επίκεντρο του διαλόγου

Ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία συζητήθηκαν στη συνάντηση μεταξύ του δημοτικού σύμβουλου υπεύθυνου σε θέματα υγείας-πρόνοιας του Δήμου Ρεθύμνης κ Γρ. Τσιομπίκα με τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου ατόμων με αναπηρία.





Στη συζήτηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα αναλύθηκαν τα παρακάτω θέματα: κοινωνικές δομές του Δήμου, υπηρεσία πρόνοιας, μεταστέγασή της και αναπηρικά επιδόματα, κοινωνικά προγράμματα, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Δημοτικό ιατρείο και φαρμακείο.

Ο κ. Τσιομπίκας ενημέρωσε τα μέλη του σωματείου για τη λειτουργία των παραπάνω δομών. Τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου επισήμαναν το σοβαρό έλλειμμα που υπάρχει στο Ρέθυμνο σε δομές, υποδομές και υπηρεσίες και συγκεκριμένα την ίδρυση και λειτουργία κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία ΚΔΑΠμεΑ κέντρο αυτόνομης και προστατευόμενης διαβίωσης ΑμεΑ, κέντρο διημέρευσης ΑμεΑ.

Στο τομέα της υγείας, τέθηκε επίσης το ζήτημα της λειτουργίας ιατροπαιδαγωγικού κέντρου. Ακόμα θέματα προσβασιμότητας των δομών του δήμου που λειτουργούν σήμερα, θέματα ποιότητας ζωής και καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία.
Ο κ. Γρ. Τσιομπίκας υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει τα θέματα που του τέθηκαν και ότι η συνεργασία με το σωματείο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.





Πηγή: http://www.goodnet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «Ποπολάροι» κατέλαβαν την ΔΟΥ Ζακύνθου

Αίτημά τους η άμεση μεταστέγαση, στο πλευρό τους και η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ





Σε συμβολική κατάληψη του απροσπέλαστου κτιρίου της ΔΟΥ Ζακύνθου προχώρησαν σήμερα το πρωί μέλη του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ζακύνθου “Οι Ποπολάροι”.
Στο πλευρό των καταληψιών έχει τεθεί αλληλέγγυο το εθνικό αναπηρικό κίνημα, με επικεφαλής την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ. Αίτημα της ολιγόωρης κατάληψης ήταν (ποιό άλλο;) η άμεση μεταστέγαση της υπηρεσίας σε δημόσιο, προσβάσιμο κτίριο στη πόλη της Ζακύνθου. Το νυν κτίριο όπου στεγάζεται η εφορία, είναι ένα τριώροφο στο λιμάνι της πόλης παντελώς ακατάλληλο για τους πολίτες με κινητική αναπηρία και όχι μόνο. Δεν διαθέτει ράμπες, το ασανσέρ είναι επί μιά τριετία χαλασμένο παρά τα συνεχή διαβήματα αποκατάστασής του, δεν διαθέτει καν μιά έξοδο κινδύνου...

Διαβάστε περισσότερα...

Υπηρεσίες προσβασιμότητας υπό... προϋποθέσεις στα ΑμεΑ

Απάντηση Π. Γερουλάνου για την προσβασιμότητα στα ΑμεΑ των αρχαιολογικών μνημείων και χώρων

Μόνο όταν αυτό κρίνεται ως δυνατόν...

Ποιές είναι άραγες οι προϋποθέσεις για να θεωρείται ... εφικτή η απτική επαφή;Ποιές είναι άραγες οι προϋποθέσεις για να θεωρείται ... εφικτή η απτική επαφή;

“Δογματική” χαρακτηρίζει την προσήλωση στις λέξεις ο υπουργός πολιτισμού Π. Γερουλάνος, απαντώντας σε επερώτηση των βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ) Μ. Κριτσωτάκη, Η. Διώτη και Γ. Κουράκη που ζητούσε εξηγήσεις για την συμπερίληψη των υπηρεσιών προσβασιμότητας προς τους ΑμεΑ στις “επιθυμητές” και όχι στις υποχρεωτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Π. Γερουλάνο, η κατάταξη των υπηρεσιών πρόσβασης στις επιθυμητές υπηρεσίες "είναι εύλογη, υπό την έννοια ότι είναι η μοναδική αντικειμενικά υπαρκτή δυνατότητα". Ο υπουργός Πολιτισμού ισχυρίζεται ότι επί θητείας του έχουν γίνει βήματα υπέρ της προσβασιμότητας των πολιτιστικών μνημείων και χώρων στους ΑμεΑ, επικαλούμενος εγκύκλιο της 8ης Μαρτίου 2011, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει :
Να επιτρέπεται στα άτομα με απώλεια όρασης να αγγίζουν τις αρχαιότητες που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους.
Να επιτρέπονται εντός των μουσείων οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών.Να δημιουργηθούν χώροι αφής ή απτικές διαδρομές ό,που αυτό είναι εφικτό.Να προβλέπεται η δυνατότητα ακουστικής περιγραφής.Τα κείμενα των επεξηγηματικών πινακίδων να γράφονται και σε γραφή Braille ό,που αυτό είναι δυνατόν.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

100 οι χώρες που επικύρωσαν την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Τελευταία - νούμερο 100 - η Κολομβία





Ο αριθμός των κρατών – μελών του ΟΗΕ που επικύρωσαν την Διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έγινε πλέον τριψήφιος. Η εκατοστή χώρα που επικύρωσε τη Σύμβαση – στις 13 Μαίου - ήταν η Κολομβία.


Δυό λόγια για την Σύμβαση : Πρόκειται για την πρώτη Διεθνή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 21ου αιώνα. Οπως εκτιμά το διεθνές αναπηρικό κίνημα “δίνει τη δυνατότητα να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία”. Σημειώνεται ότι περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με κάποιας μορφής αναπηρία. Ειδικότερα στην Ευρώπη, το ποσοστό των ΑμεΑ εκτιμάται ότι αγγίζει το 15% του συνολικού πληθυσμού, υπερβαίνοντας σχεδόν κατά 5 μονάδες τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο.

Υπό την τελευταία έννοια προξενεί αλγεινή εντύπωση το ότι μεταξύ των κρατών – μελών που δεν έχουν ακόμα υπογράψει την Σύμβαση περιλαμβάνονται και 10 από τα 27 κράτη – μέλη της πρωτοπόρου – υποτίθεται – σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανάμεσά τους (αυτό δα έλειπε) και η Ελλάδα...





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δείτε επίσης:

Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και Προαιρετικό Πρωτόκολλο


Διαβάστε περισσότερα...

Δίωξη τυφλού συνδικαλιστή για διατάραξη της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας

Το κατηγορητήριο αφορά κινητοποιήσεις του μακρινού 2008 για την διάσωση του δημόσιου ΚΕΚ ΑμεΑ στο Γαλάτσι




Από τις κινητοποιήσεις για την διάσωση του ΚΕΚ ΑμεΑ. Στην άκρη αριστερά, ο διωκόμενος Χάρης ΧουρδάκηςΑπό τις κινητοποιήσεις για την διάσωση του ΚΕΚ ΑμεΑ. Στην άκρη αριστερά, ο διωκόμενος Χάρης Χουρδάκης





Με την κατηγορία “περί διατάραξης της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας” που αναφέρεται σε παράσταση διαμαρτυρίας το ...μακρινό 2008 στο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ) ΑμεΑ στο Γαλάτσι, η ελληνική δικαιοσύνη παραπέμπει σε δίκη ορισθείσα για τις 28 Ιουνίου στο πλημμελειοδικείο Αθηνών τον επικεφαλή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) τυφλό συνδικαλιστή Χάρη Χουρδάκη.Η χρονική στιγμή της παραπομπής του επικεφαλής της ΣΕΑΑΝ (συνδικαλιστική οργάνωση προσκείμενη στο ΚΚΕ) – σε μιά περίοδο που “βράζουν” οι αντιδράσεις στον χώρο των αναπήρων για μιά σειρά από περικοπές στα προνοιακά κεκτημένα – είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα. Ακόμα πιό ενδιαφέρον είναι το ότι η μηνυτήρια αναφορά που οδήγησε στην παραπομπή Χουρδάκη κατατέθηκε από στελέχη του δημόσιου ΚΕΚ ΑμεΑ Γαλατσίου. Αποδεικνύεται ότι οι κοινωνικοί αυτοματισμοί, ή αλλιώς το “διαίρει και βασίλευε” έχουν πλέον βαθιά διεισδύσει στον χώρο των αναπηρικών διεκδικήσεων και νομιμοποιηθεί με εισαγγελική βούλα. Η αντίληψη της “κοινής συνείδησης” και της στοιχειώδους αλληλεγγύης – ανεξάρτητα των διαφορετικών απόψεων - όσων εμπλέκονται με τον κοινωνικά “ευαίσθητο” χώρο της αναπηρίας, αποτελεί πλέον γράμμα κενό περιεχομένου.Η πιό ενδιαφέρουσα παράμετρος του όλου θέματος έχει να κάνει με καθεαυτά τα γεγονότα του 2008 που στις 28 Ιουνίου παραπέμπονται σε ... δικαστική κρίση. Απαρχή τους ήταν ο αποκλεισμός 2 νέων τυφλών ανέργων από το τμήμα τηλεκατάρτισης με το “επιχείρημα” ότι δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός. Το ψευδές του επιχειρήματος ήταν προκλητικά αυταπόδεικτο δεδομένου ότι η σχολή δεν χρειαζόταν να έχει κανένα ειδικό εξοπλισμό για τυφλούς, μιας οι καθηγητές συνδεόταν μέσω Internet με τους καταρτιζόμενους οι οποίοι διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σπίτι τους!

Κατόπιν αυτών, αλλά και του αποκλεισμού και άλλων αναπήρων ανέργων που παρέπεμπε σε διαρκή συρρίκνωση – στα όρια της διάλυσης – του δημόσιου ΚΕΚ ΑμεΑ ακολούθησε μπαράζ κινητοποιήσεων με πρωτοβουλία της ΣΕΑΑΝ. Οι φόβοι περί διάλυσης επιβεβαιώθηκαν στις αρχές της περιόδου 2010 – 2011, όταν οι νέοι άνεργοι με αναπηρία που προσήλθαν στην σχολή για να ... καταρτιστούν συνάντησαν κλειστές τις πόρτες. Ξανά μανά κινητοποιήσεις, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η επανέναρξη της λειτουργίας του ΚΕΚ ΑμεΑ τον Ιανουάριο του 2011.

Η “επιστροφή στο παρελθόν”, ή αλλιώς η παραπομπή σε δίκη του επικεφαλής των κινητοποιήσεων για γεγονότα του ... μακρινού 2008 με μηνυτές υπαλλήλους του ΚΕΚ ΑμεΑ Γαλατσίου, γεννά κακούς συνειρμούς. Επαναφέρει κλίμα έντασης αν μη τι άλλο επικίνδυνο για την λειτουργία ενός Κέντρου που έχει παραμείνει ζωντανό με οριακούς αγώνες...


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα






Σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση του ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, ο αριθμός των υποσιτιζομένων στον κόσμο αυξήθηκε από 850 εκατομμύρια το 1980 σε ένα δισεκατομμύριο στις μέρες μας. Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά απογοητευτικά.

Παρά τις τεχνολογικές επαναστάσεις των τελευταίων τριάντα ετών, η αύξηση της φτώχειας, η έλλειψη τροφίμων, οι οικονομικές κρίσεις και οι ένοπλες συγκρούσεις εξακολουθούν να μαστίζουν πολλές περιοχές του κόσμου, και ιδιαίτερα αυτούς που ζουν στις 48 λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Οταν κάποιος μιλάει για ανάπτυξη, χρησιμοποιεί τη γλώσσα των οικονομολόγων. Ας σκεφτούμε όμως για λίγο ποιοι πρέπει να είναι οι κύριοι στόχοι της οικονομικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη πρέπει να σημαίνει πρόσβαση σε ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή. Σημαίνει ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία, χωρίς φτώχεια και φόβο. Η ανάπτυξη αποτελεί δικαίωμα. Εφτασε η στιγμή τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο άνθρωπος να βρεθούν στην καρδιά της συζήτησης για την ανάπτυξη στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Μια φορά κάθε δέκα χρόνια, εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας συναντιούνται σε μια διάσκεψη με αντικείμενο τα ζωτικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Η τέταρτη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιείται σε ένα τοπίο μεγάλης αναταραχής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στέρηση του δικαιώματος στην ανάπτυξη είναι μία από τις αιτίες που προκάλεσαν την αναταραχή. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους εξαιτίας της εκτεταμένης φτώχειας και των ανισοτήτων, της αυξανόμενης ανεργίας, της έλλειψης ευκαιριών και της χρόνιας στέρησης των οικονομικών, κοινωνικών, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, δεν κερδίζουν από τους φυσικούς πόρους των χωρών τους, ενώ δεν μπορούν να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτά είναι ακριβώς τα ζητήματα που αντιμετώπισε η Διακήρυξη του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Ανάπτυξη πριν από 25 χρόνια.

Το Δικαίωμα στην Ανάπτυξη ενσωματώνει τις αρχές της ισότητας, των μη-διακρίσεων, της συμμετοχής, της διαφάνειας, της υποχρέωσης λογοδοσίας και της διεθνούς συνεργασίας. Μερικές από τις βασικές διατάξεις της Διακήρυξης του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρες: ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης. Πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί η ελεύθερη, ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή για τη δίκαιη κατανομή των κερδών από την ανάπτυξη. Πρέπει, τέλος, να υπάρχει σεβασμός της κυριαρχίας επί των φυσικών πόρων.

Το μήνυμά μου προς τη Διάσκεψη για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες είναι ξεκάθαρο: τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στην ανάπτυξη πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της αναπτυξιακής πολιτικής. Το δικαίωμα στην ανάπτυξη πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά της παγκόσμιας συνεργασίας για ανάπτυξη και να καθοδηγεί την παγκόσμια στρατηγική για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Οι στρατηγικές ανάπτυξης που εστιάζουν μόνο στην οικονομική μεγέθυνση δημιουργούν περισσότερη φτώχεια, ανισότητα, υποσιτισμό, ανεργία, και περισσότερες απειλές, όπως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι φτωχοί, οι μειονότητες, οι αυτόχθονες, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και τα άτομα με αναπηρία μένουν έτσι στο περιθώριο των κοινωνιών τους και της παγκόσμιας κοινότητας.

Η οικονομική μεγέθυνση μαζί με την προστασία του δικαιώματος στην ανάπτυξη θα συμβάλουν στην πραγμάτωση του οράματος του Χάρτη του ΟΗΕ για έναν κόσμο με μεγαλύτερη ελευθερία, έναν κόσμο που θα στηρίζεται στην ειρήνη, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες περνούν από μια περίοδο δυσκολιών σε μια εποχή ελπίδας, καθώς θεωρείται ότι θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα των οικονομιών της παγκοσμιοποίησης. Οι χώρες αυτές είναι συχνά ευλογημένες με πλούσια κοιτάσματα φυσικών πόρων και ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο δυναμικό. Η προσέγγιση της ανάπτυξης με βάση τα δικαιώματα θα εκθρέψει αυτή την ελπίδα. Μια προσέγγιση άρνησης και περιφρόνησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την απογοήτευση και την αστάθεια, που παρακολουθούμε σε τόσες χώρες τους τελευταίους μήνες.

* Υπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα



Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινωνικότητα εχθρός του Αλτσχάιμερ



Διασκεδάστε και κρατήστε γερό τον εγκέφαλό σας.

Αν κανείς θέλει να έχει αυξημένες πιθανότητες να διατηρήσει υγιή τον εγκέφαλο του, καθώς περνάνε τα χρόνια, θα πρέπει να επισκέπτεται συχνά τους φίλους του, να πηγαίνει σε πάρτι, ταβέρνες και άλλες κοινωνικές συνεστιάσεις, στην εκκλησία, στο γήπεδο, σε ομαδικές εκδρομές, σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μπράϊαν Τζέημς, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Διεθνούς Νευροψυχολογικής Εταιρίας “Journal of the International Neuropsychological Society”.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 1.150 άτομα με μέση ηλικία 80 ετών, αναλύοντας τις κοινωνικές συνήθειές τους, σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό τους και τη διενέργεια πολλών νευροψυχολογικών τεστ κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συχνές κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του κινδύνου άνοιας ή στην καθυστέρηση της έκπτωσης των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών σε προχωρημένη ηλικία.

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί η κοινωνική δραστηριότητα φαίνεται να παίζει ρόλο στην άμβλυνση ή στην επιδείνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Μια πιθανότητα, κατά τους ερευνητές, είναι ότι η συμμετοχή σε πολύπλοκες διαπροσωπικές σχέσεις βοηθά στην ανάπτυξη ή έστω στη συντήρηση των νευρωνικών δικτύων του εγκεφάλου, στη βάση της λογικής πως ό,τι δεν χρησιμοποιείται, τελικά «σκουριάζει».


Διαβάστε περισσότερα...

Όλη η αλήθεια για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση



Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τα αίτια.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ένα λοιμώδες σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διόγκωση λεμφαδένων, πονόλαιμο, κακουχία, πυρετό, εργαστηριακή εικόνα διέγερσης των λεμφοκυττάρων στο περιφερικό αίμα.

Πονοκέφαλος, ναυτία, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα, ηπατική ή σπληνική διόγκωση κατά την ιατρική εξέταση είναι σπανιότερες εκδηλώσεις της νόσου. Σπάνιες επιπλοκές της λοιμώδους μονοπυρήνωσης κατά τη διαδρομή της είναι η πτώση του ανοσοποιητικού και η προσβολή από μικρόβια, η ηπατίτιδα, νευρολογικές επιπλοκές (π.χ. εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, guilllain barre), η πνευμονία, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η νεφρική προσβολή, η ρήξη σπλήνα, η απόφραξη των αναπνευστικών οδών, η επικίνδυνη πτώση των αιμοπεταλίων στο περιφερικό αίμα, η αναιμία.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση συνήθως προκαλείται από τον ιό EPSTEIN BARR. Σπανιότερα λοιμώδη αίτια είναι ο κυτταρομεγαλοιός, το τοξόπλασμα, άλλοι ερπητοιοί, ο ιός του aids, o ιός της ερυθράς και οι ιοί της ηπατίτιδας. Ειδικές εξετάσεις πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό του παθογόνου. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση από EPSTEIN BARR


Πάνω από το 80% των περιπτώσεων της λοιμώδους μονοπυρήνωσης προκαλούνται από τον ιό EPSTEIN BARR, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ερπητοιών. Η προσβολή αφορά κυρίως νεαρούς ενηλίκους και μεταδίδεται βασικά με στοματικές εκκρίσεις (π.χ. φιλί). Η μετάδοση μέσω λιγότερο στενής επαφής, είναι δυνατή, αλλά σπανιότερη. Η μετάγγιση αίματος και η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι επίσης τρόποι μετάδοσης του ιού.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένα αθώο σύνδρομο. Σπάνια μπορεί να προκληθεί θάνατος από σοβαρές επιπλοκές που προαναφέρθηκαν (η ηπατίτιδα, νευρολογικές επιπλοκές, πτώση του ανοσοποιητικού και η προσβολή από μικρόβια, ηπατίτιδα, πνευμονία, μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα κ.λπ.).

Το πρόβλημα με τον ιό EPSTEIN BARR είναι ότι αρκετές φορές μετά την αποδρομή της λοιμώδους μονοπυρήνωσης παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό με αποτέλεσμα την εμφάνιση σε ευαίσθητα άτομα χρόνιας ενεργού λοίμωξης και συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Ο ιός EPSTEIN BARR συνδέεται επίσης:


- Με την εμφάνιση ορισμένων όγκων και καρκινωμάτων σε βάθος χρόνου (π.χ. ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα, γαστρικό καρκίνωμα, ορισμένα λειομυώματα)

- Με την εμφάνιση ορισμένων νοσημάτων του λεμφικού ιστού (π.χ. λέμφωμα BURKITT, λέμφωμα, λεμφωματώδης κοκκιωμάτωση, καταστάσεις μειωμένης κυτταρικής ανοσίας, μεταμοσχευτικό λεμφικό σύνδρομο).

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τον ιό με τη σκλήρυνση και ορισμένα αυτοάνοσα σύνδρομα.
Η θεραπεία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης από EPSTEIN BARR είναι υποστηρικτική. Χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα και συμπληρώματα για την ενίσχυση του οργανισμού στην περίπτωση προσβολής. Η σωματική δραστηριότητα και η υπερκόπωση πρέπει να αποφεύγονται.
Διαβάστε περισσότερα...

Αόρατη απειλή για 5 εκατομμύρια Έλληνες


Η ηχορύπανση σπάει όλα τα ρεκόρ στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές, αν και μόλις πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε «ρύπος». Ορισμένοι επιστήμονες δεν διστάζουν να πουν ότι ο θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μια απειλή που αν και αόρατη, είναι αρκετά ικανή ώστε να υποβαθμίζει κάθε δευτερόλεπτο την ποιότητα ζωής.

Εκνευρισμός, δυσφορία, απώλεια ακοής, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ψυχολογικές διαταραχές, ακροαστική κόπωση, επιθετική συμπεριφορά, διαταραχές ύπνου, δυσάρεστες ορμονικές αντιδράσεις, μειωμένη απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο, αλλά και κακή επικοινωνία είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που έχουν καταγράψει ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Real planet», κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έτη υγιούς ζωής λόγω του θορύβου, έναντι απώλειας 4,5 εκατομμυρίων ετών υγιούς ζωής από τη μόλυνση του αέρα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 3000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη από εμφράγματα που οφείλονται στο θάνατο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες «απειλούνται» από την ηχορύπανση. Η Αθήνα είναι μία από τις πιο «φασαριόζικες» ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η πυκνή αστική δόμησή της, οι ψηλές πολυκατοικίες, η έλλειψη ανοικτών χώρων και το τεράστιο κυκλοφοριακό φορτίο, κυριολεκτικά «εγκλωβίζουν» τους ήχους διάφορων συχνοτήτων μέσα στην πόλη.


Διαβάστε περισσότερα...