Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η μάχη ενάντια στο AIDSΔΕΙΤΕ: Μειώνονται σταδιακά τα ποσοστά των θυμάτων της ασθένειας.

Ήταν τον Ιούνιο του 1981 όταν το κέντρο πρόληψης ασθενειών στην Αμερική ανέφερε το ξέσπασμα μιας ασυνήθιστης μορφής πνευμονίας στο Λος Άντζελες. Ενώ ήταν μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο το σάρκωμα καπόζι, ένα είδος καρκίνου που εμφανίζεται σε ασθενείς με AIDS.

Το γεγονός αυτό τους έκανε να αντιληφθούν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε. Αυτό το κάτι ήταν το AIDS. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Economist», έκτοτε, έχουν πεθάνει από την ασθένεια 25 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ 34 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στο AIDS έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι θα περίμενε κανείς. Πριν από μια δεκαετία υπολογιζόταν ότι ο μισός πληθυσμός στις νοτιοαφρικανικές χώρες θα πέθαινε από AIDS. Το ποσοστό αυτό όμως έχει μειωθεί σημαντικά.

Το 2005 η ασθένεια σκότωσε συνολικά 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ το 2009 ο αριθμός μειώθηκε σε 1,8 εκατομμύρια. Όσο για την επίδραση των φαρμάκων περίπου 5 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρη σε αυτά.Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα «προσκαλεί» τον E-coliΝεαρές γυναίκες τα περισσότερα θύματα.

Τουλάχιστον 200 νέα κρούσματα προστέθηκαν στη λίστα των ατόμων που έχουν νοσήσει από το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E-Coli στη Γερμανία, το τελευταίο 48ωρο, καθώς – όπως όλα δείχνουν – οι προειδοποιήσεις για αποχή από λαχανικά και φρούτα δεν έχουν βρει την ανάλογη ανταπόκριση στο κοινό.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται επίσης για το γεγονός ότι το θανατηφόρο βακτήριο εξακολουθεί να δείχνει μία σαφή «προτίμηση» στις γυναίκες.

Το 60% των κρουσμάτων και 13 από τους 18 νεκρούς είναι γυναίκες, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι επιστήμονες, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο το γυναικείο φύλο να είναι πιο ευάλωτο στον ιό, εικάζουν ότι για το φαινόμενο πιθανότατα ευθύνονται οι αποκαλούμενες «δίαιτες του μπικίνι», οι οποίες βασίζονται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, που πολλές γυναίκες αγωνίζονται να χάσουν τα περιττά κιλά του χειμώνα, ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.


Διαβάστε περισσότερα...

Η τέχνη σπάει τους φραγμούς της αναπηρίας

Η οργάνωση Very Special Arts δημιουργεί καλλιτεχνικές ομάδες και γιορτάζει 20 χρόνια στην Ελλάδα
Χορευτές με ή χωρίς αναπηρία συμμετέχουν από κοινού σε χορευτική ομάδα που διοργανώνεται από τη Very Special Arts Hellas


Αθήνα 

Μια χορευτική ομάδα με χορευτές σε αναπηρικό καροτσάκι. Ενας μουσικοθεατρικός θίασος που δέχεται ηθοποιούς με νοητική υστέρηση. Μια ομάδα εικαστικών που αγκαλιάζει ανθρώπους με αναπηρία.

Για τα μέλη της οργάνωσης Very Special Arts η τέχνη είναι δικαίωμα όλων. Γι’ αυτό και εδώ και δύο δεκαετίες τα μέλη της έχουν δημιουργήσει σε 35 χώρες σε όλη την υφήλιο τις δομές που επιτρέπουν σε άτομα με σωματική ή διανοητική αναπηρία να μετάσχουν στα καλλιτεχνικά δρώμενα, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα που θέλουν την τέχνη σε προνόμιο λίγων.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Ιουνίου, η Very Special Arts Hellas γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας στη χώρα μας και οργανώνει το «Παζάρι των Χρωμάτων», ένα καλλιτεχνικό παζάρι όπου θα εκτεθούν έργα τέχνης, διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα και δεκάδες άλλες δημιουργίες από τις καλλιτεχνικές ομάδες της οργάνωσης.

Ομάδες για όλους – με την… κυριολεκτική σημασία
Το στοιχείο που διαφοροποιεί τις ομάδες της Very Special Arts από άλλες δομές που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία είναι το γεγονός ότι η εν λόγω οργάνωση απευθύνεται σε όλους - με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. «Δεν δημιουργούμε ομάδες για άτομα με αναπηρία, αλλά ομάδες για όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν τη διαφορετικότητα με βάση ένα κοινό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον», παρατηρεί η κυρία Δέσποινα Ασλανίδου, πρόεδρος της οργάνωσης.

«Για παράδειγμα, τα μέλη της μουσικοθεατρικής μας ομάδας δεν κρίνουν αν ένας νέος ηθοποιός έχει ή όχι κάποια μορφή αναπηρίας. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το αν μπορεί να τραγουδήσει και να παίξει θέατρο. Αντίστοιχα, στην ομάδα χορού δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι ή όχι σε αναπηρικό καροτσάκι. Σημασία έχει να μπορεί να εκφραστεί μέσα από το χορό. Εν τέλει, σε κάθε ομάδα αυτό που ενώνει τους συμμετέχοντες είναι η αγάπη τους για την τέχνη, οι κλίσεις τους και η δημιουργική τους έκφραση. Έτσι, η τέχνη γίνεται μια ενωτική εμπειρία για όλους και οι φραγμοί καταρρίπτονται», προσθέτει η κυρία Ασλανίδου.

Φωνητική περιγραφή παραστάσεων για άτομα με προβλήματα όρασης
Χάρη στους εθελοντές της Very Special Arts τα άτομα με αναπηρία συμμετέχουν στην τέχνη όχι μόνο ως δημιουργοί αλλά και ως... ακροατήριο. Οργανώνονται δράσεις όπως ειδικές ξεναγήσεις για άτομα με αναπηρία, καθώς και ο πρωτοποριακός θεσμός της φωνητικής περιγραφής θεατρικών παραστάσεων για άτομα με προβλήματα όρασης.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας ένας εθελοντής αναλαμβάνει να περιγράφει τη δράση, τις κινήσεις των ηθοποιών, τις εκφράσεις των προσώπων τους και τα συναισθήματα που αποδίδουν, τα κοστούμια, το φωτισμό και τα σκηνικά, ώστε τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να απολαύσουν κατά το μέγιστο βαθμό ισότιμα μια θεατρική παράσταση.

Η διαδικασία που ακολουθείται απαιτεί μεγάλη αφοσίωση από το άτομο που αναλαμβάνει να περιγράψει ζωντανά τη θεατρική παράσταση (τον λεγόμενο «περιγραφέα»). Το πρώτο βήμα είναι να επιλεγεί μία παράσταση και να γίνουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις με το θέατρο. Στη συνέχεια, ο περιγραφέας βλέπει την παράσταση 5-6 φορές, ώστε να γνωρίζει πολύ καλά τις δράσεις, τις σκηνικές οδηγίες και τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης, ενώ παράλληλα μελετά το σενάριο του έργου, ώστε να βρει τις κατάλληλες στιγμές στις οποίες μπορεί να παρεμβάλει τις περιγραφές.

«Σημείο κλειδί αποτελούν οι παύσεις, γιατί σε αυτές προσπαθούμε να περιγράψουμε όσο πιο περιεκτικά γίνεται τις εικόνες, ώστε να μην εμποδίζουμε τη ροή των διαλόγων. Στόχος μας είναι να έχουμε μια διακριτική παρουσία και να ζωντανέψουμε μόνο τις αναγκαίες εικόνες»,
λέει στο «Βήμα» η κυρία Ελένη Πιπέρου, μέλος της Very Special Arts, η οποία έχει περιγράψει πάνω από δέκα θεατρικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια, καταρτίζεται το «σενάριο της περιγραφής» και ο αναγνώστης παίρνει τη θέση του στο δωμάτιο του ηχολήπτη, όπου μιλάει σε ειδικό μικρόφωνο. Οι τυφλοί θεατές έχουν εκ των προτέρων εξοπλιστεί με ειδικούς ασυρμάτους και ακουστικά, ώστε να ακούν τον περιγραφέα, χωρίς να ενοχλούνται οι υπόλοιποι θεατές. Αξιοσημείωτο είναι, άλλωστε, όπως εξηγεί η κυρία Πιπέρου, ότι η περιγραφή ξεκινάει ήδη πριν αρχίσει η παράσταση, με τον εκφωνητή να περιγράφει το πρόγραμμα, τους συντελεστές και τα πρώτα σκηνικά της παράστασης. Έτσι, όταν το έργο ξεκινάει ο τυφλός θεατής είναι ήδη προετοιμασμένος και δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να εξοικειωθεί με τις φωνές και τη δράση.

Info
Πού;Ιωνικό Κέντρο
Λυσίου 11, Πλάκα

Πότε;Σάββατο, 4 Ιουνίου
11 π.μ. - 8 μ.μ.

Κυριακή, 5 Ιουνίου
11 π.μ. - 4 μ.μ.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα

Μας κλέβουν τη ζωη! Εδώ και ένα χρόνο οι έλληνες εργαζόμενοι βιώνουν την πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι (κυρίως του ιδιωτικού τομέα) οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι. Τη νέα γενιά την οδηγούμε με μαθηματική ακρίβεια σε εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, καταστρέφοντας έτσι το μέλλον και την ελπίδα της χώρας. Άγρια φοροεπιδρομή, περικοπή κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εκποίηση του δημοσίου πλούτου. Η φτώχεια τρίζει τα δόντια της. Η ανεργία αχαλίνωτη, η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία κυριαρχεί σε κάθε μας βημα. Ανευ προηγουμένου η φοροεπιδρομή και η μείωση εισοδημάτων.

Ζουγκλα η αγορά εργασίας, απροστάτευτοι οι εργαζομενοι. Και μάλιστα έρχονται νέα σκληρά μέτρα αφου διαβρώνεται ακόμα περισσότερο η Εθνική Γεν. Συμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και τις κλαδικές συμβάσεις, με τη θεσμοθέτηση χαμηλότερων μισθών κατά 20% για τους νέους ηλικίας ως 25 ετών, επιβάλλει την 10ωρη ημερήσια εργασία για 6 μήνες, με το κόλπο της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας» που καταργεί υπερωρίες και επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ανανεώσεις που φθάνουν τα 3 χρόνια.! Κανεις δεν ξέρει τι του ξημερώνει.

Οι συντάξεις πάλι στο απόσπασμα. Στα 6 δισ. ευρω ανέρχεται ο 'λογαριασμός'΄που θα πληρώσουν μόνο οι συνταξιούχοι απο τα μέτρα της τρόικας. Και χωρις να ληφθουν υποψην τα νεα αγρια φορολογικα μέτρα. Με τα νέα μέτρα μόνο οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ ήδη έχουν καταβάλει 2 δισ. ευρώ (1,5 δις ευρώ από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και 500 εκατ. ευρώ από την ειδική εισφορά που κατέβαλαν το 2010 οι συνταξιούχοι με επίπεδο συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ τον μήνα).
Οι διαδηλώσεις διογκώνονται. Η δράση ειιναι μια: Φτάνει πιά. Μας κλέβουν τη ζωή! Η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει.

Ειναι χαρακτηριστικό οτι εως και το 25% του εισοδήματός τους εκτιμάται πως θα χάσουν εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι από τα μέτρα που "κλειδώνουν". Με βάση τις απαιτήσεις της Τρόικα, από τις αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, τις περικοπές σε κοινωνικές παροχές, επιδόματα και συντάξεις, αλλά και τις έκτακτες εισφορές, ένα μέσο νοικοκυριό θα χάσει περί τα 480-500 ευρώ το μήνα ή πάνω και από 5.500 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, μια μισθοσυντήρητη οικογένεια που ζει με 2.000 ευρώ το μήνα, θα βρεθεί σε κίνδυνο να χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο του εισοδήματός της. Μαλιστα ερχεται και νεα καταιγίδα με 12-νέα- μέτρα σε συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα και εργασιακά (τα οποία οδηγούν σε πρόσθετες περικοπές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα) προχωρεί το υπουργειο.

Τα νεα μέτρα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα ληφθούν για να καλυφθεί έλλειμμα 1,2 δις ευρώ φέτος στα ταμεία και να εξοικονομηθούν 6,7 δισ. ευρώ έως το 2015.

Eιδικότερα:
1.- Επιβάλλεται νέος αυξημένος ΛΑΦΚΑ (ειδική εισφορά)στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 – 1.700 ευρώ, αλλά, τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνει στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.
2.- Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσους εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Μειωσεις θα υπάρξουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις (μετα απο τις αναλογτιστικές μελέτες). Οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας. «Πλαφόν» θα επιβληθεί απο 1-1-2012 (ή και ενωριτερα) και στις επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο θα συνδυαστεί με περικοπές της τάξης ακόμη και του 30%, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους, ώστε να περιοριστούν σταθερά στο μέλλον, ενώ δεν αποκλείεται και η -κατά περίπτωση- αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
3.- Οσοι εχουν συνταξη ανω των 1700 ευρω και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί η παρακράτησης κλιμακωτής εισφοράς (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Στο μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών και μητέρων.
4.- Τίθεται πλαφόν στις κύριες συντάξεις. Θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις. Σύμφωνα με αυτές, το ανώτατο όριο είναι στα 2.775 ευρώ (2.350 στο ΙΚΑ) και για δύο κύριες συντάξεις στα 3.650 ευρώ περίπου.
5.- Μείωση της εφάπαξ αποζημίωσης τόσο δημοσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα για όσους καλύπτονται από ελλειμματικούς φορείς. Συγκεκριμένα εκτός απο τις επικουρικές όλα τα ταμεία πρόνοιας θα πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτες για την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανάλογα θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι πως στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση από τη διοίκηση ακόμα και για περικοπή του βοηθήματος κατά 30%. Στο Δημόσιο η μείωση του εφάπαξ κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έχουν κατά μέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ. Στη χειρότερη μοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του ταμείου. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέμα που θα συνδεθεί με τον διάλογο για το νέο μισθολόγιο. Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταμείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισεκατομμύριο. Σήμερα εκδίδονται τα εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος θα εκτιναχτεί στα τέσσερα χρόνια.
6.- Εξορθολογισμός της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
Περιλαμβάνονται:
α) Η επέκταση του συστήματος ψηφιοποίησης και ελέγχου των συνταγών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε λοιπούς ΦΚΑ,
β) Η επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ΜΗΣΥΦΑ,
γ) Η υιοθέτηση θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Παράλληλα, έχει συνυπολογιστεί η περαιτέρω εξοικονόμηση ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φαρμακευτικά προϊόντα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
7.- Εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής των φορέων κοινωνικής ασφάλισηςγια ένα σύνολο μέτρων 345 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά δεν στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών δαπανών απέναντι σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά, αντίθετα, στον εξορθολογισμό των κοινωνικών κριτηρίων και κινήτρων, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.
Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό, είναι:
α) Ο εξορθολογισμός των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ,
β) Ο έλεγχος των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, με τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ,
γ) Ο εξορθολογισμός των προγραμμάτων και των δικαιούχων των προγραμμάτων του ΟΕΚ και
δ) Η τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
8.- Για την αναθέωρηση της λιστας στα βαρεα-ανθυγιεινα επαγγελματα (ΒΑΕ) η επιτροπή ετοιμάζει το σχετικο της πόρισμα(σσ θα παραδοθει εντός του Ιουνίου) ωστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου η νέα λίστα περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 200.000-250.000 λιγότερους εργαζόμενους σύμφωνα με την οδηγία του επικαιροποιημένου Μνημονίου που ορίζει ότι δεν θα μπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού (έναντι 30% σήμερα). Όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Ηδη η επιστομονική επιτροπή εχει ασχοληθει με τα επιστημονικά κριτήρια τα οποία συσχετίζονται με τη νοσηρότητα τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής. Μεταξυ αλλων θα τεθουν υποψην τα κυλιόμενα ωράρια, κυρίως τα νυχτερινά, η έκθεση σε καρκινογόνους και βιολογικούς παράγοντες, η εργασία σε ύψη ή σε μεγάλα βάθη, η εργασία στο ύπαιθρο και η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Σημειωνεται οτι υπάρχουν αιτηματα για ενταξη στη λιστα των ΒΑΕ αλλα και αιτηματα απο εργοδοτικές οργανωσεις για εξοδο απο τη λιστα. Η επιτροπή καλείται έως τις 15 Ιούνιου να γνωμοδοτήσει για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
9.- Απο 'κόσκινο' θα περάσει το υπουργειο Εργασίας και τις αναπηρικες συντάξεις με στόχο σε βάθος τετραετίας οι αναπηρικές θα περιοριστούν κατά 60.000... Το υπουργειο Εργασιας συγκροτεί αυτή την εβδομάδα Ειδική Επιστημονική Επιτροπή (με βάση το άρθρο 7 του 3863/10), η οποία θα καθορίσει το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη, για όλα τα ταμεία και για το Δημόσιο, με εκατοστιαία αναλογία σε ένα Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Η ίδια Επιτροπή θα καθορίσει και τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων θα καθορίζεται «επ' αόριστον». Από την 1/9/2011 θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Το ΚΕΠΑ θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων. Στο ΚΕΠΑ θα υπάγεται ειδικό σώμα ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας. Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση. Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής. Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που έχουν θεωρηθεί ως οριστικές. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών εφόσον:
# Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές.
# Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 5 ετών συνεχώς κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονομικές επιτροπές.
Οσοι απωλέσουν το δικαίωμα της σύνταξης λόγω αναπηρίας θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα μπορούν, ωστόσο, να μετρήσουν το χρόνο αναπηρίας ως συντάξιμο για να κατοχυρώσουν δικαίωμα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος (με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ηλικία).
Εδω θα πρεπει να τονιστει οτι παρά τη µείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραµένει υψηλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%). Μάλιστα τα ποσοστά σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%. H ερευνα-επανεξεταση για τις μη οριστικες αναπηρικες συνταξεις θα γινει σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων (έως 25% στα Χανιά, 24,7% στο Ρέθυμνο και στη Λευκάδα, 21,5% στην Καρδίτσα και στη Λέσβο έναντι 9,3% που είναι στη Σάμο και 8,9% στην Αθήνα). Αξιοσηµείωτο είναι ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7 - 11% του συνόλου των συντάξεων. Οι καταγγελιες προς το υπουργειο Εργασιας αλλά και στα αφαλιστικα ταμεια για τους ανάπηρους-μαιμουδες βρισκονται στην ημερήσια διάταξη. Σε χωριό της Λακωνίας συνταξιούχος πήρε σύνταξη το 1993 από τον ΟΓΑ µε 67% αναπηρία και το 1997 µε 100% αναπηρία κι επιπλέον επίδοµα νοσοκόµου, αλλά οι συγχωριανοί του τον βλέπουν στο Γύθειο να πίνει τα ουζάκια του. Μάλιστα στο ίδιο χωριό ένας τυφλός που έπαιρνε 1.000 ευρώ τον µήνα εντοπίστηκε από ανθρώπους του ΟΓΑ να παίζει τάβλι στο καφενείο!!
10.- Θα προβλεφθούν νομοθετικά χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ακόμη και με μπλοκάκι. H νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί θα δίνει τη δυνατότητα υπογραφής «συμβάσεων επαγγελματικής εμπειρίας» στις επιχειρήσεις όχι μόνο για ανειδίκευτους νέους (όπως προέβλεψε ο νόμος Λοβέρδου ορίζοντας αμοιβή στο 80% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) αλλά και για τους νέους με μια αρχική εξειδίκευση που είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους είτε βρίσκονται στο στάδιο της απόκτησης πτυχίου, χωρίς υποχρεωτικά να έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.
11.- Θα εφαρμοστεί το ελαστικό ωραριο (με ανωτατο οριο το 10ωρο ημερησιως) αντί της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης, σε επιχειρησιακό επίπεδο που προέβλεψε ο ν. 3846/10 (του Α. Λοβέρδου) αλλά με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες: Να γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα η αυξομείωση των ωραρίων εργασίας σε 6μηνη βάση (αντί 4μηνης) ή και με βάση τις 300 ημέρες εργασίας (κατά το εργασιακό και όχι το ημερολογιακό έτος)
12.- Θα διευρυνθεί η χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου με την παροχή δυνατότητας για περισσότερες ανανεώσεις (3 αντί των 2 σήμερα και χωρίς τους περιοριστικούς όρους που προβλέπει το Π.Δ. 81) αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (3 χρόνια αντί των 2).

Εδω θα πρέπει να τονιστει οτι η μείωση των δαπανών για την εργασία και η περαιτέρω ανάπτυξη του φάσματος των ευελιξιών όπως η διευκόλυνση των απολύσεων, η επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η ευελικτοποίηση των ωραρίων, του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων και της διαμόρφωσης των μισθών ειναι ορισμένα απο τα μέτρα που εφαρμόζονται με αποτέλεσμα την πλήρη απορύθμιση και επέκταση της επισφάλειας και ανασφάλειας των συνθηκών και των όρων απασχόλησης της μισθωτής εργασίας. Φυσικά -εκτός απο την κατάργηση του 8ωρου εργασιιας και του βασικού μισθού ασφαλείας- η τρόικα πιστή στο δόγμα "περισσότερη δουλειά με μικρότερη αμοιβη' εχει επιβάλλει και την μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης καθως και την έμμεση κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Επισημαίνεται οτι και τα νέα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητες Εργασιας) για το 2011 δείχνουν οτι οι μετατροπές των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής και «εκ περιτροπής» εργασίας οδηγουν σε μειωση εως 50% στους μισθούς των εργαζομένων. Ετσι μεσω των ατομικων συμβάσεων εργασιας (4 στις 10 συμβάσεις είναι με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) εχει οδηγήσει στο 'σπάσιμο' του κατωτατου οριου της ΕΓΣΣΕ των 740 ευρω. Ειναι χαρακτηριστικο οτι για την 4ωρη εργασία (που κυριαρχεί σε ποσοστό 61,33% μεταξύ των συμβάσεων μερικής απασχόλησης) ο μέσος μισθός είναι 457,67 ευρώ, για την 3ωρη απασχόληση 356,07 ευρώ και για τη δίωρη 253,38 ευρώ. Ο μέσος μισθός για τις συμβάσεις 5ωρης εργασίας έφτασε τα 544,27 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κολυμπάτεΑπαραίτητη η σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους.

Μία απλή ζάλη στη στεριά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αντίθετα, η ίδια ζάλη μέσα στη θάλασσα μπορεί να σημαίνει ακόμα και απώλεια της ζωής. Πολλοί πιστεύουν ότι ο πνιγμός αφορά αυτούς που δεν γνωρίζουν να κολυμπούν. Αυτό δεν είναι σωστό. Κατά κανόνα, αυτός που δεν γνωρίζει να κολυμπά δεν εκτίθεται στον κίνδυνο της κολύμβησης στα βαθιά νερά. Η κράμπα που συνήθως στη στεριά κανέναν δεν απασχολεί, στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, αποτελεί αιτία πνιγμού.

Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σπασμό των αγγείων της καρδιάς, που οδηγεί σε στηθάγχη, αρρυθμία, συγκοπτικά επεισόδια . Αλλά και πέραν των ειδικών περιπτώσεων, γενικότερα κάθε άρρωστος ο οποίος υποχρεούται να παίρνει φάρμακα για την πίεσή του ή την καρδιά του πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα το μπάνιο του στη θάλασσα.

Κάθε καλοκαίρι οι παραλίες κατακλύζονται από κόσμο που θέλει να απολαύσει τα θαλασσινά μπάνια. Εν τούτοις, κάθε χρόνο γνωρίζουμε ότι θα χαθούν 300-400 ζωές από πνιγμό. Οι επαγγελματίες ναυαγοσώστες καλούνται να δώσουν τη μάχη. Το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες απώλειες.

Κατ’ αρχάς ο άνθρωπος, όταν κολυμπά, δεν βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον. Οτιδήποτε του συμβεί στη στεριά που να μπορεί να αναταχθεί, δεν επαναλαμβάνεται με την ίδια επιτυχία στη θάλασσα. Απλά πράγματα όπως μία ζάλη ή μία λιποθυμία μπορεί να οδηγήσουν σε πνιγμό. Ακόμα και ένας εμετός, που στη στεριά ξεπερνιέται εύκολα, στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσει σε εισρόφηση των εμεσμάτων στους πνεύμονες με αποτέλεσμα την ασφυξία και τον θάνατο. Γι’ αυτό, δεν πρέπει κανείς να μπαίνει στη θάλασσα φαγωμένος, αμέσως μετά το φαγητό.

Γενικά, κάθε άνθρωπος που παίρνει φάρμακα και ιδιαίτερα αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά, πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα. Τα φάρμακα αυτά προκαλούν αγγειοδιαστολή και αφαιρούν νερό από τον οργανισμό και έτσι μπορούν να οδηγήσουν σε ελάττωση της πίεσης και σε λιποθυμία με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα.

Τα φάρμακα αυτά παίρνουν συνήθως οι άρρωστοι που πάσχουν από υπέρταση, στεφανιαία νόσο και σακχαρώδη διαβήτη. Γι’ αυτό, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το καλοκαίρι, όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, και πολύ περισσότερο όταν κολυμπούν στη θάλασσα. Ειδικότερα, όταν κάποιος μοναχικός κολυμβητής αισθανθεί αιφνίδιο πόνο στο στήθος (στηθάγχη), είναι δυνατόν αβοήθητος να πάθει τα πάντα.

Γενικότερα, τα άτομα που πάσχουν από οποιαδήποτε καρδιοπάθεια και ιδιαίτερα αρρυθμίες πρέπει να είναι συντηρητικά. Συνιστάται να κολυμπούν σε μικρό βάθος (1-2 μέτρα) και πάντα να επιδιώκουν να υπάρχει κοντά τους ο σύντροφος, ο φίλος, ο γνωστός. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ενός ανεπιθύμητου συμβάντος. Το ίδιο συνιστάται για τα άτομα της τρίτης ηλικίας όταν κολυμπούν.

Πρέπει να θεωρηθεί αξίωμα ότι όποιος πάσχει από οτιδήποτε πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για τα καλοκαιρινά μπάνια του. Οι φαινομενικά υγιείς πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πιθανόν, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας της θάλασσας, να τους συμβούν αγγειακά επεισόδια από σπασμό των αρτηριών με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε δυσάρεστα συμβάντα.

Όμως, το καλοκαιρινό μπάνιο είναι μία μοναδική απόλαυση, την οποία θεωρητικά δεν πρέπει να στερείται κανένας. Γι’ αυτό, η σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους σε συνδυασμό με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων αναμφισβήτητα βοηθούν ώστε ο καθένας να απολαμβάνει ακίνδυνα το μπάνιο του.

Κανένας ίσως δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από κανέναν άνθρωπο τη θάλασσα και την κολύμβηση. Γι’ αυτό, κάθε οργανωμένη Πολιτεία φροντίζει για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών με στόχο την αποφυγή των κινδύνων του μπάνιου της θάλασσας.

Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για την Μεσογειακή διατροφήΤριήμερο εκδηλώσεων στην Κορώνη Μεσσηνίας.

Η Μεσογειακή διατροφή ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας, στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων με την συμμετοχή εκπρόσωπων και από τρεις άλλες εμβληματικές κοινότητες, της Soria της Ισπανίας, του Chefchaouen του Μαρόκου και του Cilento της Ιταλίας, αλλά και εκπροσώπους από την Κύπρο.

Η Μεσογειακή διατροφή με εμβληματική περιοχή της χώρας μας την Κορώνη, αναγνωρίστηκε ως άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO, τον περασμένο Νοέμβριο στο Ναϊρόμπι, μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.

Η UNESCO, αναγνώρισε ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που ξεκινούν από τη γη, το αγροτικό τοπίο και φτάνουν μέχρι το τραπέζι και συμπεριλαμβάνουν τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, την αλιεία, τη διατήρηση, τη μεταποίηση, την προετοιμασία και, ιδιαίτερα, την κατανάλωση των τροφίμων.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη στην εισήγησή της σημείωσε ότι ‘γιορτάζουμε μια επιτυχή διακρατική συνεργασία που εγγράφεται ως υποθήκη και είμαστε εδώ για μια σημαντική συνεργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιδεικνύεται μια εξαιρετική διπλωματική συνεργασία που έχει περιεχόμενο και συνέχεια.

Πρόσθεσε ότι η κρίση που μαστίζει την χώρα μας μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για πολλές αποφάσεις και κατευθύνσεις μας, συμπληρώνοντας πως, σε μια εποχή που τα διατροφικά σκάνδαλα βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα στρώσουμε το τραπέζι μας και να κατευθύνουμε τους νέους σε ποιοτικότερη διατροφή για μια ποιοτικότερη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...