Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Στο ύψος τους!



Η ελληνική ομάδα κολύμβησης αθλητών με αναπηρίες έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου εν όψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου κατακτώντας 11 συνολικά μετάλλια που της έδωσε τη 12η θέση στη διοργάνωση.


Οι αθλητές μας στάθηκαν για μια ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων, δείχνοντας ότι είναι έτοιμοι να σηκώσουν το… βάρος και των Παραολυμπιακών Αγώνων το επόμενο καλοκαίρι στη βρετανική πρωτεύουσα. Με 11 συνολικά μετάλλια, 1 χρυσό, 8 ασημένια και 2 χάλκινα και 17 πανελλήνια ρεκόρ, οι Έλληνες βρέθηκαν στην 12η θέση της γενικής κατάταξης μεταξύ των 39 χωρών που έλαβαν μέρος στους αγώνες του Βερολίνου, απολογισμός απόλυτα ικανοποιητικός.

Αν δεν υπήρχε και η άσχημη στιγμή με τον Γιάννη Κωστάκη, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου και χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείριση και στα δύο του πόδια, ίσως η αποστολή της ομάδας να ήταν ακόμη πιο επιτυχημένη. Οι κολυμβητές μας επέστρεψαν τη Δευτέρα (11/7) επί ελληνικού εδάφους, με τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργο Φουντουλάκη να τους υποδέχεται στο αεροδρόμιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Καταφέραμε να κατακτήσουμε 11 μετάλλια, ενώ οι αθλητές μας εκτός από τα πανελλήνια ρεκόρ κατάφεραν –στην πλειοψηφία τους- να πιάσουν ή να επιβεβαιώσουν το όριο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Τα μηνύματα που λάβαμε από το Βερολίνου ήταν άκρως ενθαρρυντικά και πιστεύω ότι οι αθλητές μας να συνεχίσουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, ώστε στο Λονδίνο σε ένα χρόνο από σήμερα να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν πιο δυνατοί και πιο έτοιμοι. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, τους συνοδούς τους αλλά και σε όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής».

Αναφορικά με τον τραυματισμό του Γιάννη Κωστάκη ο πρόεδρος δήλωσε ότι ο αθλητής υποβλήθηκε σε επέμβαση και στο άλλο πόδι, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Θα τον βοηθήσουμε ώστε να επανέλθει δυνατός γιατί πρόκειται για ένα αυθεντικό ταλέντο του αθλητισμού των ΑμεΑ», κατέληξε.

Πρωταγωνιστές στο Ευρωπαϊκό από ελληνικής πλευράς ήταν ο Χρήστος Ταμπαξής και ο Αριστείδης Μακροδημήτρης, οι οποίοι κατέκτησαν από τέσσερα μετάλλια, με τον πρώτο να παίρνει το μοναδικό χρυσό και τον δεύτερο να πετυχαίνει 6 πανελλήνια ρεκόρ, ο άτυχος της ελληνικής ομάδας Γιάννης Κωστάκης ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο των νικητών, ενώ ένα μετάλλιο κατέκτησε ο Νίκος Τσότρας.

Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής


Μετάλια

Χρυσό: Χρήστος Ταμπαξής (50μ.ύπτιο S1)
Ασημένια: Χρήστος Ταμπαξής (50μ.ελεύθερο S1, 100μ.ελεύθερο S1, 200μ.ελεύθερο S1), Αριστείδης Μακροδημήτρης (50μ. ελεύθερο S2, 100μ. ελεύθερο S2, 200μ. ελεύθερο S2, 50μ. ύπτιο S2), Ιωάννης Κωστάκης (100μ.ελεύθερο S3).
Χάλκινα: Ιωάννης Κωστάκης (50μ.ελεύθερο S3), Νίκος Τσότρας (100μ.ελεύθερο S7)

Πανελλήνια ρεκόρ

Αριστείδης Μακροδημήτρης (50μ. ελεύθερο S2-1:03.65, 50μ. ύπτιο S2 (π)- 1:06.43, 50μ.ύπτιο S2(τ)-1:04.75, 100μ. ελεύθερο S2 (π)-2:22.70, 100μ.ελεύθερο S2(τ)-2:18.13, 200μ. ελεύθερο S2-4:54.51)
Μαρία Καλπακίδου (50μ.ελεύθερο S2-1:23.12)
Ιωάννης Κωστάκης (50μ.ελεύθερο S3-48.04)
Νίκος Τσότρας (50μ.ελεύθερο S7-30.55, 100μ.ελεύθερο S7-1:07.02, 200μ.μικτής SM7-2:57.76)
Βασίλης Τσαγκάρης (50μ.πρόσθιο SB3-52.98)
Χρυσούλα Αντωνιάδου (100μ. πρόσθιο SB4-2:10.67)
Αντώνης Τσαπατάκης (100μ. πρόσθιο SB5-1:47.69)
Σεμίχα Ριζάογλου (200μ.ελεύθερο S3-5:48.14)
Παναγιώτης Χρηστάκης (200μ. μικτής SM6-3:12.13)
ΕΛΛΑΔΑ (4x50μ.μικτής-2:57.27)


Διαβάστε περισσότερα...

Κουβαλάει την καρδιά του σε τσάντα


Δείτε πώς περιγράφει την εμπειρία του ο πρώτο βρετανός με τεχνητή καρδιά.

Το μόνο πράγμα που δεν ξεχνά ο Matthew Green κάθε φορά που φεύγει από το νοσοκομείο είναι η τσάντα… που τον κρατά στη ζωή.

Ο 40χρονος πατέρας κουβαλάει την καρδιά του μέσα σε μια τσάντα μεταφοράς, καθώς είναι ο πρώτο βρετανός ο οποίος πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο με μια εξ ολοκλήρου τεχνητή καρδιά.

Το μηχάνημα που έχει τοποθετηθεί στο στέρνο του είναι λίγο μεγαλύτερο από μια ανθρώπινη καρδιά και ζυγίζει κάτι λιγότερο από 170 γραμμάρια.

Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό του με τη βοήθεια μιας αντλίας και μιας μπαταρίας που υπάρχουν στην τσάντα.




Ανά τον κόσμο έχουν τοποθετηθεί περίπου 900 ανάλογα μηχανήματα σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά ο κ. Green είναι ο πρώτος Βρετανός που υποβάλλεται σε αυτήν την επέμβαση.

Η κατάσταση του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Έπασχε από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και το κατάλληλο μόσχευμα αργούσε να βρεθεί, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του.

Η τεχνητή καρδιά μπορεί να «ζήσει» για 50 χρόνια, αλλά οι ασθενείς στους οποίους τοποθετείται τη χρησιμοποιούν για διάστημα τριών χρόνων, μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προπόνηση και άγχος




Πώς να αποβάλετε την υπερένταση.

Το άγχος αποτελεί, δυστυχώς, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας και δημιουργείται από πολλούς παράγοντες όπως δουλειά, σχέσεις ακόμη και από τη σωματική ή φυσική μας κατάσταση. Είναι ένα πρόβλημα που όλοι όμως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Όσο αφορά στην άσκηση και την προπόνηση οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Σε κάποιες περιπτώσεις η ίδια η άσκηση είναι ένα αγχωτικό γεγονός. Ανάλογα με τη συναισθηματική ή σωματική μας κατάσταση μια προπόνηση – και ιδιαίτερα η καρδιοαγγειακή ή μια μέτρια έντασης προπόνηση με βάρη – μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το άγχος.

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή προπόνησης έχει μεγαλύτερη ένταση, μπορεί να αυξήσει την επίδραση του άγχους και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση προβλημάτων. Για κάθε ασκούμενο η ανακάλυψη μέσων αντιμετώπισης του άγχους είναι εξίσου σημαντική όσο και η γνώση της προπόνησης της σωστής διατροφής και των περιόδων ξεκούρασης. Η μη ύπαρξη αυτών των μέσων μπορεί γρήγορα να γίνει πρόξενος απώλειας του στόχου που θέσατε όταν σχεδιάσατε το πρόγραμμα προπόνησής σας.

Αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κατηγοριοποιηθεί το άγχος, συνήθως εμφανίζονται δύο πολύ συνηθισμένες μορφές. Η πρώτη μορφή είναι το «καλό» άγχος που θεωρείται θετικό και είναι βραχείας διάρκειας. Η αναμονή που υπάρχει πριν από μια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει, ώστε να συντονιστεί ο εγκέφαλος και να δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ νου και νευρομυϊκού συστήματος ώστε να γίνει μια επιτυχημένη προπόνηση.

Η δεύτερη μορφή άγχους και η πιο βλαβερή ονομάζεται υπερένταση. Παρουσιάζεται όταν υπάρχει πίεση συνεχώς πάνω από τα συνηθισμένα όρια είτε λόγο υπερβολικής δουλειάς ή μεγάλου φόρτου σε διάφορα θέματα. Η υπερένταση αυξάνεται όταν έχει ήδη καταβληθεί υπερπροσπάθεια για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οφείλεται στην έλλειψη περιόδων ξεκούρασης και σωστής διατροφικής υποστήριξης.

Τέλος, η υπερένταση μπορεί να μεγιστοποιηθεί και από άλλους παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου, οι κακές συνθήκες εργασίας, οι προβληματικές προσωπικές σχέσεις με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο οργανισμός.

Για να μειωθεί η επίδραση του άγχους στην προπόνησή σας, σας προτείνουμε κάποιες λύσεις:

• Σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των ασκήσεων. Οι σωστές αναπνοές οξυγονώνουν σώμα και εγκέφαλο και βελτιώνεται η συγκέντρωση.

• Καλή και σωστή προθέρμανση πριν από την προπόνησή σας είναι ιδιαίτερης σημασίας. Αυξάνεται η πυρηνική θερμοκρασία του σώματος και μειώνεται η επίδραση του άγχους προπόνησης.

• Επίσης, οι σωστές διατάσεις και η καρδιοαγγειακή προπόνηση βοηθά σώμα και νου ώστε να αντιμετωπιστεί το άγχος που δημιουργείται από την προπόνηση με βάρη.

• Απαραίτητο είναι ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα προπόνησης που θα εξαρτάται από τους στόχους σας και θα περιλαμβάνει όλες τις αρχές προπόνησης, σωστούς χρόνους ξεκούρασης και θα υποστηρίζεται από μια σωστή διατροφή. Σχεδιάστε την προπόνηση σας ανάλογα με την ένταση και τις συνθήκες που επικρατούν στην υπόλοιπη ζωή σας και μάθετε να τις αντιμετωπίζετε κατάλληλα.

• Προγραμματίστε να ξεκουραστείτε μετά από έντονες περιόδους προπόνησης χωρίς να αισθάνεστε ενοχές ότι βγήκατε από το πρόγραμμά σας, αφού μπορείτε να προσθέσετε κάποιες χαλαρές δραστηριότητες όπως περπάτημα, διατάσεις, jogging.

Αυτό που είναι προφανές είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζετε την άσκηση και την προπόνηση σφαιρικά. Η ψυχολογική σας κατάσταση είναι εξίσου σημαντική με το σωστό σχεδιασμό της προπόνησης και του διατροφικού σας προγράμματος, καθώς και με την αναγκαία ξεκούραση.

Η επίτευξη των στόχων σας θα γίνει πιο εύκολη αν φροντίσετε με προσοχή το σύνολο των σωματικών και ψυχολογικών σας παραγόντων.

Διαβάστε περισσότερα...

Το σεξ κάνει καλό σε μυς, καρδιά και οστά!



«Άγνωστα» οφέλη ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Ευεργετικός φαίνεται ότι είναι ο έρωτας για την υγεία των ανθρώπων. Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο… άθλημα και ανακάλυψαν και οφέλη που δεν είναι και τόσο γνωστά.

Το ότι κατά τη διάρκεια του σεξ χάνονται πολλές θερμίδες είναι λίγο πολύ γνωστό. Γνωρίζατε όμως πόσο καλό κάνει ο έρωτας στα στην καρδιά, στα οστά και στους μυς μας;

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, το σεξ χαλαρώνει τους μυς και ανακουφίζει το λαιμό και τους ώμους, σύμφωνα με τον Dr Arun Ghosh, που ειδικεύεται στη σεξουαλική υγεία σε νοσοκομείο του Λίβερπουλ. «Έχω ασθενείς παραπονιούνται για κακή όραση μετά το σεξ. Αυτό που συνέβη είναι ότι, όπως όλοι οι άλλοι μυς του σώματος, οι μύες των ματιών τους έχουν χαλαρώσει. Αλλά αυτό είναι κάτι απολύτως φυσικό».

Το σεξ προστατεύει και την καρδιά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Queen στο Μπέλφαστ, διαπίστωσε ότι κάνοντας έρωτα τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνεται περίπου 50% ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η επιστημονική εξήγηση είναι πως οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, εξουδετερώνουν επίσης τις ορμόνες του στρες στο σώμα, οι οποίες συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις. Ο κίνδυνος να προκληθεί καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ελάχιστος έως μηδαμινός. Όμως, ο κίνδυνος αυξάνεται με τις εξωσυζυγικές σχέσεις.

Τέλος, αποδείχθηκε πως με το σεξ ωφελούνται και τα οστά. Ειδικά οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν σεξουαλική επαφή κάθε εβδομάδα είχαν διπλάσια επίπεδα οιστρογόνων. Η ορμόνη αυτή έχει μια προστατευτική επίδραση στην υγεία των οστών και η έλλειψη της μετά την εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση.

Άρα όσοι κάνουν συχνά σεξ, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα απολύτως. Οι ειδικοί, οι γιατροί και οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το σεξ κάνει καλό στην υγεία!


Διαβάστε περισσότερα...

Πότε πεινάτε πραγματικά;



Ορμόνες και συναίσθημα οι κυριότερες αιτίες της.

Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που γουργούρισε το στομάχι σας και τρώτε συνέχεια, ακόμη κι αν δεν πεινάτε, είναι καιρός να μάθετε να αναγνωρίζετε την πείνα σας.

Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι έχουμε χάσει την επαφή με τα σήματα του οργανισμού μας και δεν ξέρουμε πώς να αφουγκραζόμαστε πλέον την όρεξή μας.

Μάλιστα, οι τελευταίες έρευνες υποδεικνύουν ότι το να τρώτε ένα ολόκληρο πακέτο μπισκότα μαζί με τον απογευματινό σας καφέ δεν είναι μόνο δικό σας φταίξιμο, αλλά έγκειται και στη σύγκρουση ανάμεσα στο βιολογικό σας προγραμματισμό και το σύγχρονο τρόπο ζωής, που έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Γιατί πεινάτε;

Λόγω ορμονών

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς σας κάνει να πεινάτε; Δεν είναι μόνο το αχνιστό πιάτο με λουκάνικα από το μενού του εστιατορίου. Η όρεξή σας ελέγχεται από μια σύνθετη ομάδα ορμονών και πεπτιδίων που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του στομαχιού και του εγκεφάλου σας. Είναι ένα πολύ έξυπνο σύστημα, αλλά, δυστυχώς, όχι αλάνθαστο. Επειδή εξελίχθηκε όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη, η παρόρμησή σας να φάτε είναι ισχυρότερη από την αίσθηση του κορεσμού, έτσι μπορείτε εύκολα να την αγνοήσετε.

Βρίσκετε συναισθηματικό «καταφύγιο»

Ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί επίσης την τροφή για να σας κάνει να νιώσετε χαρούμενοι. Το φαγητό δεν έχει να κάνει μόνο με το να χορτάσετε. Έχει επίσης να κάνει με την απόλαυση αφού προκαλεί ευχαρίστηση στον εγκέφαλό σας. Έτσι, όταν βλέπετε κάτι που σας αρέσει, θέλετε να το φάτε για να προκαλέσετε περισσότερη ευχαρίστηση.

Πώς θα διακρίνετε την πείνα σας

Η πείνα είναι ένα αίσθημα κενότητας που αυξάνεται σιγά σιγά και συνήθως συνοδεύεται από γουργουρητό και ζαλάδα. Αυτό το αίσθημα εξαφανίζεται όταν τρώτε κάτι.

Η συναισθηματική πείνα έρχεται γρήγορα και συνήθως είναι μια έντονη λιγούρα που επέρχεται όταν βαριέστε, είστε στεναχωρεμένοι ή χρειάζεστε κάτι γλυκό για να χαρίσετε απόλαυση στον εγκέφαλό σας.

Διαβάστε περισσότερα...

Κύκλωμα 732 γιατρών «ροκάνιζε» το ΙΚΑ



Αποκαλυπτικά στοιχεία έφεραν στο φως οι έλεγχοι.

Αποκαλυπτικές είναι οι έρευνες για τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Εντοπίστηκαν 732 γιατροί που συμμετείχαν σε κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων.

Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως από τους ελέγχους που γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μέχρι σήμερα 732 γιατροί εντοπίστηκαν να έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Οι γιατροί αυτοί εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ενώ εκτιμάται πως στο σύνολο των φορέων θα ξεπεράσουν τις 1.100 οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχουν ορισμένοι γιατροί που εκμεταλλεύονται τη «συνεργασία» τους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε φαρμακεία και κλινικές, προκειμένου να έρθουν στο φως κυκλώματα που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη είναι να εξοικονομηθούν φέτος 1,3 δισ. ευρώ από το «νοικοκύρεμα» στον χώρο του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων αναμένεται να πέσουν από τα 4,2 στα 2,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από τους 732 γιατρούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελέγχων διακόπηκε ήδη η συνεργασία των Ταμείων με τους 140.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα υπάρξει παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα (εφόσον είναι μόνιμοι), αφαίρεση συνταγολογίου (πρόκειται για ένα νέο μέτρο), ενώ ανάλογα με την περίπτωση το θέμα μπορεί να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν φτάσει στα ταμεία προκύπτει πως η παραβατική συμπεριφορά των συγκεκριμένων γιατρών εντοπίζεται σε θέματα συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως:

- Συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, των οποίων η προμήθεια γίνεται από ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από το φαρμακείο του ΙΚΑ (όπως κανονικά πρέπει). Μάλιστα για το θέμα αυτό θα ελεγχθεί και το κατά πόσο έχει υπάρξει συνεργασία με συγκεκριμένα φαρμακεία.
- Συνταγογραφούν φάρμακα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και
- Συνταγογραφούν σε τριπλάσιους ασφαλισμένους από αυτούς που κανονικά θα έπρεπε. Ειδικότερα, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ μπορούν να εξυπηρετούν έως και 100 ασφαλισμένους του ΙΚΑ τον μήνα (υπάρχει σχετική ρύθμιση). Ωστόσο αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις που οι γιατροί είχαν περισσότερες από 300 επισκέψεις τον μήνα.

«Ρεκόρ»


Σημειώνεται πως πριν από λίγους μήνες είχαν έρθει στο φως στοιχεία ότι 20 γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων είχαν καταφέρει να κάνουν «ρεκόρ» συνταγογράφησης. Η πιο ακραία περίπτωση αφορούσε γιατρό του ΙΚΑ ο οποίος συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ τον μήνα.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μέσα σε μία πενταετία είχε αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων το 2009 έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία -πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- στην Ελλάδα εκτελούνταν περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα στη Δανία (που έχει τον μισό περίπου πληθυσμό) 15 εκατομμύρια. Μάλιστα η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας είναι περίπου ίδια με αυτήν της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Σόγια και καρκίνος του μαστού




Προστατεύει ή όχι;

Πληθώρα μελετών διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της και την εκδήλωση καρκίνου, ειδικά του μαστού. Η αφορμή για μια τέτοια διερεύνηση, ήταν τα σχετικά χαμηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού στην Ασία, όπου τα προϊόντα σόγιας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής.

Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 19 χώρες, βρέθηκε ότι η Κίνα είχε τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του μαστού και παράλληλα την υψηλότερη πρόσληψη σόγιας (20-50mg ημερησίως).

Η Ευρώπη είχε τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού και την χαμηλότερη πρόσληψη σόγιας (0,5-0,7 mg ημερησίως), ενώ η Αμερική κατείχε μεσαία θέση στα ποσοστά καρκίνου του μαστού με σχετικά χαμηλή πρόσληψη σόγιας (1-6 mg ημερησίως).

Στις Ασιάτισσες, η υψηλότερη κατανάλωση σόγιας σχετίζεται με σχεδόν κατά ένα τρίτο μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ενώ οι Γιαπωνέζες με καρκίνο του μαστού εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης, σε σύγκριση με γυναίκες του Δυτικού κόσμου.

Πολλά τρόφιμα σόγιας είναι πλούσια σε φυσικές χημικές ουσίες που δρουν σαν οιστρογόνα που είναι οι ορμόνες του θηλυκού φύλου. Οι ισοφλαβόνες είναι ένας τύπος φυτοοιστρογόνων που περιέχουν διάφορες ουσίες όπως η γενιστεΐνη και η δαϊδζίνη. Φυτοοιστρογόνα βρίσκονται στους καρπούς της σόγιας, το λιναρόσπορο, τα λάχανα άλφα- άλφα και άλλα φυτά.

Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισοφλαβόνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, καθώς τα φυτοοιστρογόνα ανταγωνίζονται τα οιστρογόνα στη σύνδεση με τους αντίστοιχους υποδοχείς των κυττάρων. Εφόσον τα οιστρογόνα πυροδοτούν την αύξηση των κυττάρων του μαστού, κάποιοι μελετητές πιστεύουν ότι η αυξημένη συγκέντρωση οιστρογόνων στον οργανισμό, ίσως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Καθώς τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας εμποδίζουν τα οιστρογόνα να πλησιάζουν τους υποδοχείς οιστρογόνων, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που περιλαμβάνουν σόγια στη διατροφή τους, πιθανά μειώνουν τον κίνδυνό τους για καρκίνο του μαστού.

Οι επιστήμονες είναι λιγότερο βέβαιοι για τις επιδράσεις της σόγιας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Κάποιες μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η σόγια ίσως προσφέρει στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τα ίδια οφέλη με την θεραπεία με ορμόνες. Η σόγια μπορεί να μειώνει τις εξάψεις και τα άλλα συμπτώματα. Ίσως και να δρα ακόμη ενάντια στην οστεοπόρωση, την καρδιακή νόσο, ενώ είναι πιθανό ότι μειώνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη και για νεφρική νόσο.

Το αν η σόγια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά του καρκίνου του μαστού, δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν μελετητές που υποστηρίζουν ότι επειδή τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα, μπορεί να δρουν σαν αυτά και συνεπώς να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν μάλιστα ότι τα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα σόγιας έχουν σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάπτυξη όγκων, σε σχέση με τα λιγότερο επεξεργασμένα. Κάποιοι γιατροί συστήνουν σε καρκινοπαθείς γυναίκες με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων ή σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με ταμοξιφένη, αποφυγή της σόγιας και των προϊόντων της, ειδικά όταν υπάρχει βεβαρυμμένο ιστορικό καρκίνου του μαστού, μέχρις ότου οι επιστήμονες μπορέσουν να κατανοήσουν τις επιδράσεις της σόγιας στους καρκινικούς όγκους.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συστήνει σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού να προσλαμβάνουν μόνο μέτριες ποσότητες σόγιας, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν χάπια σόγιας και συμπληρώματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ισοφλαβονών. Για γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου του μαστού ισχύουν επίσης τα παραπάνω.

Αν είστε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, καλό θα είναι να καταναλώνετε τη σόγια με μέτρο και κατά προτίμηση μη επεξεργασμένες τροφές. Αν είστε πριν την εμμηνόπαυση, μπορείτε να ξεκινήσετε να προσθέτετε στη διατροφή σας μέτριες ποσότητες σόγιας σε μη επεξεργασμένη μορφή. Μπορείτε ακόμη να αντικαταστήσετε το γάλα αγελάδας με γάλα σόγιας ή να χρησιμοποιήσετε καρπούς σόγιας στις σαλάτες σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Έφτασα στο ιδανικό βάρος, γιατί να κάνω συντήρηση;



Οι χρυσοί κανόνες για να μην ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε.

Η επιτυχής συντήρηση του βάρους αποτελεί πρόκληση για όσους χάνουν οικειοθελώς ένα σημαντικό ποσοστό βάρους. Σε πολλά προγράμματα έχει αναφερθεί επιτυχής απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα, ωστόσο, φαίνεται πως μόνο ένα μικρό ποσοστό διατηρεί το μειωμένο βάρος με την πάροδο του χρόνου.

Ερευνητές της μελέτης NHANES εξέτασαν αντιπροσωπευτικό δείγμα υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων, οι οποίοι έχασαν 10% του σωματικούς τους βάρους, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ασθενείς ξαναπαίρνουν 30-35% του χαμένου βάρους τον πρώτο χρόνο, και σχεδόν όλο το απολεσθέν βάρος τους στα επόμενα 5 χρόνια.

Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης, του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης, και του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Μετά την αρχική απώλεια, η επανάκτηση βάρους σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και με χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να μπορεί κανείς να διατηρήσει την απώλεια βάρους, ώστε να αποκομίσει τα οφέλη της προς την υγεία.

Επιστημονικά ευρήματα που προέρχονται από το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους (NWCR) της Αμερικής, μιας βάσης δεδομένων 4.000 ατόμων οι οποίοι υπήρξαν επιτυχείς στην μακροπρόθεσμη συντήρηση, αποκαλύπτουν ποιοι παράγοντες δρουν υποστηρικτικά στη συντήρηση βάρους και ποιοι παράγοντες ενισχύουν την ανάκτησή του.

Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης του κινδύνου επανάκτησης φάνηκε πως ήταν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμμετέχοντες διατήρησαν επιτυχώς την απώλεια. Τα άτομα που διατήρησαν το βάρος τους τα πρώτα δύο χρόνια, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να συνεχίσουν να διατηρούν το επιθυμητό βάρος και το επόμενο έτος. Το εύρημα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς δείχνει πως αν κάποιος επιτύχει στη διατήρηση της απώλειας βάρους κατά τα δύο πρώτα χρόνια, είναι δυνατόν να μειώσει τον κίνδυνο της μετέπειτα επανάκτησης κατά 50%.

Αιτίες επανάκτησης βάρους

Βιολογικοί παράγοντες

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν, πως η απώλεια βάρους οδηγεί σε μεταβολικές προσαρμογές, οι οποίες προδιαθέτουν το άτομο να ανακτήσει το χαμένο βάρος, καθώς η απώλεια συνοδεύεται από μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Μελέτες σε ζώα, έχουν δείξει πως όταν ο περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της δίαιτας σταματήσει, η βελτίωση που παρατηρείται στην μεταβολική ικανότητα και η αυξημένη όρεξη συμβάλλουν στην επαναπρόσληψη βάρους κατά 60% και 40%, αντίστοιχα.

Οι ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην απώλεια βάρους, όσο και στην επανάκτησή του. Η γκρελίνη ενεργοποιεί το αίσθημα της πείνας, και τα επίπεδά της στον οργανισμό αυξάνονται πριν τα γεύματα και μειώνονται στη συνέχεια.

Μετά την απώλεια βάρους, τα επίπεδα της γκρελίνης μειώνονται βραδύτερα με το πέρας του γεύματος και εν συνεχεία αυξάνονται γρηγορότερα, με δυσάρεστα αποτελέσματα ως προς τη συχνότητα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται. Η λεπτίνη παράγεται από τον λιπώδη ιστό και είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση της ενεργειακής πρόσληψης και την όρεξη. Τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης λειτουργούν σαν ένα μήνυμα για τη μείωση της όρεξης.

Παρ΄όλα αυτά, τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις λεπτίνης στο αίμα τους, λόγω των υψηλών επιπέδων λιπώδους ιστού, οι οποίες οδηγούν σε απευαισθητοποίηση της λεπτίνης. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους δεν αισθάνονται πάντα κορεσμό μετά το φαγητό και τείνουν να υπερκαταναλώνουν τροφή. Με την μείωση του βάρους, μειώνεται παράλληλα και το σωματικό λίπος, κάτι που κατά κανόνα οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της λεπτίνης στην κυκλοφορία, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την ανάγκη πρόσληψης τροφής.

Συμπερασματικά, τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης στην έναρξη της απώλειας βάρους, είναι πιο επιρρεπή στην ανάκτηση του χαμένου βάρους, μετά την επίτευξη του στόχου τους.

Διαδικασία απώλειας βάρους – πως χάθηκαν κιλά, πόσα κιλά και ρυθμός απώλειας.


Προβλήματα επανάκτησης βάρους αντιμετωπίζονται κυρίως από άτομα που χάνουν βάρος με γρήγορο ρυθμό, μέσω αυστηρών ή ανορθόδοξων μεθόδων αδυνατίσματος, όπως οι «δίαιτες της μόδας». Διατροφικά προγράμματα τέτοιου τύπου, προκαλούν μεν δραματική απώλεια, αλλά δεν αποτελούν καλή λύση για την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και διατήρησή του. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν ακολουθείται ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο και οι διατροφικοί περιορισμοί που τίθενται δεν είναι εφικτό να συνεχιστούν σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι δυνατόν να προκληθεί στερητικό σύνδρομο και αντιδραστική κατανάλωση τροφής μετά το πέρας της δίαιτας, το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες. Έτσι, μετά την αρχική απώλεια παρατηρείται μια ραγδαία συνήθως επανάκτηση βάρους.

Επιπρόσθετα, οι επιστημονικές αναφορές προτείνουν, πως η αρχική απώλεια δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους, καθώς απώλεια υψηλότερου ποσοστού οδηγεί γρηγορότερα σε επανάκτησή του. Ο παραπάνω στόχος πρέπει να επιτυγχάνεται σε διάστημα 6 μηνών, και στη συνέχεια να επαναξιολογείται η περαιτέρω απώλεια κιλών. Σε γενικές γραμμές, η σταδιακή απώλεια βάρους βοηθάει τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις αλλαγές και κάνει πιο εφικτή την συντήρησή του. Εάν οι παραπάνω συστάσεις δεν έχουν ακολουθηθεί κατά την απώλεια, η προσπάθεια συντήρησης του βάρους, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Συμπεριφορά μετά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους (διατροφή, άσκηση, τρόπος ζωής)
Έρευνες3 έχουν αποκαλύψει, πως τα άτομα που ανακτούν το απωλεσθέν βάρος, είναι εκείνα που αναφέρουν σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας, αύξηση της κατανάλωσης λίπους και σημαντική μείωση των διαιτητικών περιορισμών, αποκαλύπτοντας πως σε ένα σημαντικό ποσοστό, η επαναπρόσληψη οφείλεται στην αδυναμία διατήρησης υγιεινής διατροφής και συχνής άσκησης, σε μακροπρόθεσμη βάση.

Επιπρόσθετα, έχει φανεί, πως τα άτομα που είναι συνεπή με τον τρόπο διατροφής τους σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του έτους, είναι πιο επιτυχή στη συντήρηση του βάρους τους με την πάροδο του χρόνου.

Αντίθετα, τα άτομα που είναι πιο αυστηρά τις καθημερινές αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μεγαλύτερη ευελιξία τα σαββατοκύριακα και στις διακοπές, αυξάνουν την έκθεσή τους σε καταστάσεις «υψηλού κινδύνου», δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για την απώλεια του ελέγχου.

Μια συχνή πρακτική, που ακολουθείται για τον έλεγχο του βάρους μετά τη δίαιτα, είναι η παράλειψη γευμάτων. Φαίνεται δελεαστική η σκέψη πως η παράλειψη κάποιου γεύματος εξοικονομεί θερμίδες, όμως στην πραγματικότητα οδηγεί σε υπερκατανάλωση τις επόμενες ώρες και είναι υπεύθυνη για την επανάκτηση βάρους.
Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν πως, μετά τη δίαιτα, η συχνότητα της άσκησης είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες συντήρησης του βάρους, ενώ ο χρόνος που ξοδεύεται σε τηλεθέαση/υπολογιστές σχετίζεται με επανάκτησή του.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες, έχουν καθιστικό τρόπο ζωής και εκείνοι που δεν ακολουθούν τις συστάσεις που αφορούν στη σωματική δραστηριότητα των 60 λεπτών/ημέρα για την επιτυχή συντήρηση του βάρους8, έχουν διπλάσιες πιθανότητες επανάκτησης μεγάλου ποσοστού, έως όλου, του χαμένου βάρους.

Συμπερασματικά

Η απώλεια βάρους απαιτεί προσπάθεια, αποφασιστικότητα και δέσμευση, το ίδιο και η συντήρηση του επιθυμητού βάρους. Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στη διατήρηση του βάρους τους, από ό,τι στην απώλεια. Όταν το επιθυμητό βάρος έχει επιτευχθεί, προκειμένου να είναι η απώλεια βάρους μόνιμη, είναι σημαντικό να διατηρείται θετική στάση προς τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η καλύτερη στρατηγική για να αποφευχθεί η επανάκτηση βάρους είναι η υγιεινή διατροφή, με κατανάλωση συχνών γευμάτων, καθημερινή πρόσληψη πρωινού γεύματος, άφθονων φρούτων και λαχανικών, αποφυγή τροφών πλούσιων σε λίπος, έλεγχο των μερίδων που καταναλώνονται και συστηματική μέτριας έντασης άσκηση, παράλληλα με συχνή παρακολούθηση του σωματικού βάρους.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι να προσέξετε αν περπατάτε ξυπόλητοι



Πάρτε προφυλάξεις και αποφύγετε τραυματισμούς και πληγές!

Το να περπατάτε ξυπόλητοι είναι από τις απλές χαρές του καλοκαιριού. Ωστόσο, ορισμένοι που απαλλάσσονται από τα παπούτσια και τις κάλτσες τους μπορεί να υποφέρουν από τραυματισμούς και πληγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσονται μολύνσεις που χρειάζονται επέμβαση.

Αν κυκλοφορείτε ξυπόλητοι, πάρτε τις ακόλουθες προφυλάξεις, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρούργων Πέλματος και Αστραγάλου:

Να βάζετε αντηλιακό στο πάνω και κάτω μέρος του πέλματος για να προστατευτείτε από το έγκαυμα. Σπανίως αλλά μοιραίως, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί στο πέλμα.

Να φοράτε σαγιονάρες ή σανδάλια όταν βρίσκεστε γύρω από πισίνες, και παραλίες. Θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε έναντι κοψιμάτων από σκληρές επιφάνειες και αιχμηρά αντικείμενα που είναι κρυμμένα στην άμμο. Παράλληλα θα εμποδίσουν την επαφή με ιούς και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν το πόδι του αθλητή και πολλά προβλήματα.

Χρησιμοποιείστε τον κοινό νου. Κάθε χρόνο άνθρωποι χάνουν δάχτυλα περπατώντας ξυπόλητοι και άλλοι υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα. Να θυμάστε ότι ποτάμια και λίμνες μπορεί να κρύβουν αιχμηρά αντικείμενα κάτω από το νερό.

Σιγουρευτείτε ότι έχετε εμβολιαστεί για τέτανο. Οι έφηβοι και οι ενήλικες θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε δέκα χρόνια.

Άνθρωποι με διαβήτη δεν θα πρέπει να περπατούν ξυπόλητοι, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, γιατί μπορεί να μη νιώσουν κάποιον τραυματισμό στο πόδι.

Αν υποστείτε πληγή διάτρησης στο πόδι, επισκεφτείτε γιατρό μέσα σε 24 ώρες. Τέτοια πληγή θα πρέπει να καθαριστεί κατάλληλα και να παρακολουθηθεί κατά τη διάρκεια επούλωσης, για να αποφευχθούν επιπλοκές, όπως μολύνσεις στον ιστό και το οστό ή βλάβη σε τένοντες ή μυς.

Ελέγξτε το πόδι σας ως μέρος ρουτίνας, για προβλήματα στο δέρμα, όπως κάλους, νύχια που γυρνούν προς τα μέσα, ύποπτους σπίλους, λεκέδες ή φακίδες. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί μια πάθηση τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ήλιος καίει και κάτω από το νερό



Μια βουτιά δεν είναι αρκετή για την αποφυγή εγκαυμάτων.

Το νερό της θάλασσας προσφέρει σίγουρα δροσιά σε όσους «ψήνονται» από τον ήλιο της παραλίας, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως τους προστατεύει και από τα ηλιακά εγκαύματα.

Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την υπεριώδη ακτινοβολία UV-B καθώς το νερό μπορεί να την απορροφήσει μόνο μερικώς. Ενδεικτικά, το 40% της UV-B, επιβιώνει ακόμα και μισό μετρό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η αίσθηση λοιπόν της δροσιάς που μας προκαλεί το νερό, είναι στην ουσία μια ψευδαίσθηση προστασίας. Το να κάψει την πλάτη του κάποιος ενώ κολυμπά, είναι και πάλι πολύ εύκολο.


Διαβάστε περισσότερα...