Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εμβόλιο κατά της αλλεργίας στις γάτες



Περίπου 10% των ανθρώπων είναι αλλεργικοί

Οι φιλόζωοι θα πρέπει να χαρούν, καθώς νέο εμβόλιο σύντομα θα μπορεί να «καταργεί» την αλλεργία στις γάτες. Το εμβόλιο δεν είναι ακόμα έτοιμο για ευρεία χρήση, αλλά νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι είναι ασφαλές, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology». Είναι επίσης αποτελεσματικό στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.

Περίπου 10% των ανθρώπων είναι αλλεργικοί στις γάτες. Επί του παρόντος οι μόνες λύσεις είναι να μείνουν οι άνθρωποι μακριά από τις γάτες ή να λάβουν πολλαπλές ενέσεις αλλεργιογόνων, γατών, για να βοηθήσουν τον οργανισμό να χτίσει ανοχή. Ωστόσο η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί χρόνια, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Mark Larche, από το πανεπιστήμιο McMaster.

Ο Larche ανέπτυξε το εμβόλιο απομονώνοντας την πρωτεΐνη από τις γάτες που προκαλεί τις περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε δείγματα για να εντοπίσει ποια περιοχή της πρωτεΐνης της γάτας επικολλάται και ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στη συνέχεια ανέπτυξε συνθετικές εκδοχές των τεμαχίων, που ονομάζονται πεπτίδια. Το εμβόλιο αποτελείται από μείγμα 7 συνθετικών πεπτιδίων. Με το εμβόλιο σταματά το φτέρνισμα.

Αρχική κλινική δοκιμή σε 88 ασθενείς δεν παρουσίασε σοβαρές παρενέργειες. Μια ένεση μείωσε τη φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος σε αλλεργιογόνα γάτων κατά 40%, σημειώνουν οι ερευνητές. Για να λάβουν ισοδύναμη αντίδραση με τις υπάρχουσες αγωγές οι ασθενείς χρειάζονται 12 εβδομάδες.

Το εμβόλιο αναπτύσσεται από τις εταιρείες Adiga Life Sciences και Circassia Ltd. που συνεχίζουν την έρευνα σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών για να καθοριστεί η κατάλληλη δόση.
Διαβάστε περισσότερα...

«Εξοντωτικά τα πρόστιμα σε επιβάτες χωρίς εισιτήριο»



Διαμαρτυρία των Οικολόγων Πράσινων

Διαμαρτυρία εξέδωσε η οργάνωση Θεσσαλονίκης του κόμματος των «Οικολόγων Πράσινων», διότι - όπως υποστηρίζει - συνελήφθησαν επιβάτες των λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ) και τους επιβλήθηκαν «εξοντωτικά πρόστιμα», επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν «τα υπέρογκα εισιτήρια του ΟΑΣΘ».

Στην ανακοίνωση των «Οικολόγων Πράσινων» αναφέρεται πως το περιστατικό συνέβη στις 2 Απριλίου, στο λεωφορείο 12, όταν συνελήφθησαν από ελεγκτές του ΟΑΣΘ, με τη βοήθεια της αστυνομίας, δύο μέλη της κίνησης πολιτών «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» και τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο «50 φορές μεγαλύτερο από το κόστος του εισιτηρίου».

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» αναφέρουν, ακόμη, πως συμπαραστέκονται στις «δίκαιες - όπως τις χαρακτηρίζουν - αντιδράσεις των πολιτών για τις παράλογες αυξήσεις των εισιτηρίων» και ζητούν «την άμεση δραστική μείωση των εισιτηρίων τουλάχιστον ανάλογη με τη μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων της τελευταίας διετίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στις παραπλανητικές ενδείξεις και τιμές




Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά


Παραβάσεις με ανακριβείς και παραπλανητικές ενδείξεις σε πινακίδες κρεάτων, ψαριών, οπωρολαχανικών, ξηρών καρπών, καθώς και σε καταστήματα εστίασης εντόπισαν τα συνεργεία ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή που εντατικοποιεί την παρουσία της στην αγορά ενόψει του Πάσχα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία, έχει διαπιστωθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την τιμή, τη χώρα προέλευσης και το είδος του προϊόντος και έχουν παρατηρηθεί επίσης συχνές αλλαγές ενδείξεων σε πινακίδες και «ψιλά γράμματα» στα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, που δυσχεραίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης του καταναλωτή.

Επίσης, από τη γραμματεία σημειώνεται ότι ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί προς τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές (Περιφερειακές Υπηρεσίες Εμπορίου κλπ) για τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την ποιότητα των καυσίμων που διατίθενται από πρατήρια εθνικών οδών, ταξιδιωτικών κόμβων και τουριστικών περιοχών.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επίσης, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, απέστειλε εγκύκλιό της σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εμπορίου της χώρας για εντατικοποίηση των ελέγχων σε θέματα ποιότητας των προϊόντων, που έχουν αυξημένη ζήτηση κατά την περίοδο του Πάσχα, όπως: Κεριά - λαμπάδες, οινοπνευματώδη ποτά και καύσιμα.

Έτσι, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω είδη:

Κεριά-Λαμπάδες:
Η ποιότητα των κεριών ελέγχεται μετά από δειγματοληψία και χημική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από κερί μέλισσας, γεγονός που σχετίζεται με την τιμή πώλησής του.

Προσέχετε ιδιαίτερα τη χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρησή σας, καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες από εύφλεκτα υλικά.

Παιχνίδια:
Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα «CE», που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης, πρέπει να φέρουν το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα, καθώς και τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά. Έτσι θα μπορέσετε να βρείτε ανταπόκριση, αν έχετε κάποιο παράπονο από το παιχνίδι και να έλθετε σε επαφή με τον κατασκευαστή του για επισκευή, ανταλλακτικά κ.λ.π.

Ορισμένα παιχνίδια, λόγω φύσεως ή σχεδιασμού ή υλικών, πρέπει επιπλέον να έχουν προειδοποιητικές οδηγίες για τη χρήση τους. Αυτά που λόγω λειτουργίας ή χαρακτηριστικών προορίζονται για ορισμένες ηλικίες, πρέπει να αναγράφουν την ηλικία για την οποία προορίζονται.

Προσέχετε το υλικό και η σύνθεση του παιχνιδιού να είναι απόλυτα ασφαλή για την ηλικία του παιδιού. Παιχνίδια με κόγχες, προεξέχοντα ελάσματα, οξείες γωνίες και άλλα αιχμηρά μέρη μπορεί να πληγώσουν ή να τραυματίσουν τα παιδιά.

Φροντίζετε να μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις, αλλά να επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα και την πρωτοβουλία του παιδιού.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας ή τρόμου, τα οποία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς και λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια που μοιάζουν με τρόφιμα ή που οι ίδιες οι λαμπάδες μοιάζουν με τρόφιμα.

Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά των κατάλληλων παιχνιδιών και στην επίβλεψη των παιδιών τους, ενώ αυτά παίζουν.

Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη εμπειρία για τα παιδιά μας, οι γονείς να έχουν κατά νου ειδικότερα τα ακόλουθα για την ασφάλεια των παιχνιδιών:

Κατά την επιλογή ενός παιχνιδιού:
-Αγοράζετε παιχνίδια από αξιόπιστα καταστήματα και σημεία πώλησης.

-Διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες - ποτέ μην αγοράζετε παιχνίδια που ΔΕΝ φέρουν το σήμα CE.

-Επιλέξτε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, τις ικανότητες του παιδιού και το επίπεδο δεξιοτήτων. Ποτέ μην αγοράζετε ένα παιχνίδι που φέρει την ακόλουθη προειδοποίηση για ένα παιδί κάτω των 3 ετών.

-Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα κομμάτια για παιδιά κάτω των 3 ετών.


Μετά την αγορά ενός παιχνιδιού:

-Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες για τη σωστή συναρμολόγηση του παιχνιδιού και τη χρήση.

-Παρακολουθείτε τα παιδιά καθώς παίζουν.

-Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια παίζονται όπως έχουν σχεδιαστεί και σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες χρήσης. Επίσης, ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού.

-Ελέγξτε τα παιχνίδια από καιρού εις καιρόν αν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού.

-Πετάτε όλες τις συσκευασίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασφυξίας.

-Τηρείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης.

-Διδάξτε στα παιδιά σας να μαζεύουν τα παιχνίδια τους.

-Αναφέρετε οποιαδήποτε προβλήματα ασφάλειας ενός παιχνιδιού στον λιανοπωλητή ή τον κατασκευαστή.

Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να συμβουλεύονται τη βάση δεδομένων on-line κοινοποιήσεων μέσω του συστήματος ταχείας ενημέρωσης RAPEX, για να ενημερωθούν σχετικά με τις πιο πρόσφατες κοινοποιήσεις σχετικά με τα παιχνίδια που είναι μη ασφαλή, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr), όπου δημοσιεύονται μεταφρασμένες στα ελληνικά οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις του RAPEX.

Χρήση κροτίδων –Βεγγαλικών-Πυροτεχνημάτων
Η εισαγωγή, μεταφορά, κατασκευή, εμπορία και κατοχή ειδών πυροτεχνίας, που χαρακτηρίζονται ως βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, επιτρέπεται μόνο κατόπιν σχετικής άδειας των αρμοδίων αστυνομικών υπηρεσιών. Πριν τη διάθεση στην κατανάλωση οποιουδήποτε εκρηκτικού, πρέπει αυτό να είναι εφοδιασμένο με έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η χρήση των παιδικών πυροτεχνικών αθυρμάτων πρέπει να αποφεύγεται, ώστε να αποτρέπονται ατυχήματα ή άλλα δυσάρεστα προβλήματα.

Παιδικά ενδύματα
Ενόψει των γενικότερων αγορών που πραγματοποιούνται την εποχή αυτή και προς αποφυγή κινδύνου τραυματισμού ή πνιγμού των παιδιών, συστήνεται στους γονείς που αγοράζουν ενδύματα για τα παιδιά τους να λαμβάνουν υπόψη τους ενδεικτικά και τα εξής:

Έξι συστάσεις για τα παιδικά ενδύματα
1. Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ) δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

2. Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7.5cm ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.

3. Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) και κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.

4. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

5. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω) μακρύτερες των 36cm σε μήκος, μετρημένες όταν είναι λυτές και από το σημείο που αυτές δένονται.

6. Κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος. Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια στο κάτω μέρος του στριφώματος σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.

Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τις παραπάνω συστάσεις.

Αν οι καταναλωτές έχουν ήδη στην κατοχή τους παιδικά ενδύματα, που δεν συμμορφώνονται με τις παραπάνω απαιτήσεις, θα πρέπει να απομακρύνουν ή να κόψουν το κορδόνι ή το κορδόνι περίσφιξης. Μπορούν επίσης να αλλάξουν το ένδυμα στο κατάστημα που το προμηθευτήκαν και να ενημερώσουν τον πωλητή.

Διακοσμητικά προϊόντα που ομοιάζουν με τρόφιμα/γλυκά
Διακοσμητικά προϊόντα, τα οποία λόγω σχήματος, εμφάνισης, οσμής και μεγέθους ομοιάζουν με τρόφιμο, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για παιδιά. Τα προϊόντα αυτά ενδέχεται να εκληφθούν από αυτά ως τρόφιμα, γεγονός το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους, καθώς σε περίπτωση που αποσπασθούν μικρά κομμάτια από αυτά, είναι δυνατό, σε περίπτωση κατάποσης, να προκληθεί πνιγμός.

Εξαιτίας αυτού, συστήνεται στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις αγορές που πραγματοποιούν και να αποφεύγουν να αγοράζουν διακοσμητικά προϊόντα που ομοιάζουν με τρόφιμα/γλυκά.

Για πληροφορίες, αναφορές ή καταγγελίες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή λειτουργεί τη Γραμμή του Καταναλωτή 1520.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευκολότερη η θεώρηση βιβλιαρίων ΙΚΑ



Θα γίνεται σε οποιοδήποτε υποκατάστημα

Τη δυνατότητα να θεωρούν τα βιβλιάρια υγείας και να πληρώνουν παροχές ασθενείας, σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της αρεσκείας τους και χωρίς να εξετάζεται ο τόπος κατοικίας ή απασχόλησής τους θα έχουν από εδώ και στο εξής οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες παροχές ασθενείας, που λόγω της φύσης τους, συνδέονται με συγκεκριμένο υποκατάστημα, όπως είναι αυτές, που, για τη χορήγησή τους, πρέπει να προηγηθεί γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής (ΑΥΕ ή ΒΥΕ), καθώς και οι αποφάσεις απόδοσης δαπάνης έκτακτης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο ασφαλισμένος ή ο συνταξιούχος του ΙΚΑ, μπορεί να υποβάλει τα δικαιολογητικά για πληρωμή σε οποιοδήποτε υποκατάστημα επιθυμεί και να πιστώνεται εν συνεχεία ο τραπεζικός του λογαριασμός.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδουν νομιμοποίηση αυθαιρέτων



Άμεση απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος σε δημοσιεύματα

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει θέμα νομιμοποίησης ή «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, ανέφεραν σήμερα κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύματα.

Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν ότι πιθανή τέτοια κίνηση θα αντιμετώπιζε, μεταξύ άλλων, και προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Τόνιζαν ωστόσο -απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις- ότι το ζήτημα του ύψους των προστίμων διατήρησης είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να διαμορφωθούν σε επίπεδο, που να είναι εισπράξιμα, ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.

Η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε σήμερα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση αστικών αναπλάσεων με στόχο την αντιμετώπιση και αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (δηλαδή, κυρίως την αύξηση της θερμοκρασίας) σε τοπικό επίπεδο.

Σε δηλώσεις της, στο περιθώριο της εκδήλωσης, η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο θέμα του Ασωπού, τόνισε ότι οι βιομηχανίες της περιοχής έχουν περιθώριο ως τον Ιούνιο να προσαρμοστούν στη νομοθεσία για την προστασία του ποταμού, καθώς και ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάσταση του Ασωπού. Για το θέμα του πόσιμου νερού, αφενός έχει ξεκινήσει η διαδικασία υδροδότησης από τον Μόρνο, αφετέρου έχει ξεκινήσει επιστημονικός διάλογος -και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- αναφορικά με το αν θα τεθεί αποδεκτό όριο εξασθενούς χρωμίου και ποιο θα είναι αυτό. Η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε, πάντως, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, με το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία.

Το πρόγραμμα για τις αστικές αναπλάσεις απευθύνεται στους δήμους όλης της χώρας και χρηματοδοτεί παρεμβάσεις, όπως αύξηση του πρασίνου, χρήση ψυχρών υλικών, απομάκρυνση των κλιματιστικών μονάδων από τις όψεις των κτιρίων (που αυξάνουν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, κλπ.). Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού θα ενσωματωθούν και στον νέο ΓΟΚ, που βρίσκεται υπό επεξεργασία από το ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασαν η υπουργός και ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, Μ. Σανταμούρης:

-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις είναι αύξηση της θερμοκρασίας, περισσότεροι καύσωνες, μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για κλιματιστικά, αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

-Στη δεκαπενταετία 1990 - 2004 σε σχέση με το διάστημα 1977-1989, στην Αθήνα, διπλασιάστηκαν οι ώρες του έτους κατά τις οποίες η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

-Η κλιματική αλλαγή πλήττει, κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα που ζουν σε σπίτια χωρίς μόνωση και καλούνται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για ψύξη / θέρμανση. Από έρευνα που έγινε το 2007 (χρονιά με τους περισσότερους καύσωνες) σε τέτοια νοικοκυριά προέκυψε ότι το 50 % του χρόνου το καλοκαίρι η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια ξεπερνούσε τους 34 βαθμούς και έφθανε μέχρι 42.

-Το κόστος της ενεργειακής ανακαίνισης των κτιρίων υπολογίζεται στο 10 % της αξίας τους, ποσοστό, που «μεταφράζεται» σε δαπάνη 20 - 21 δισ. ευρώ ως το 2050.
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Τέλος στις συντάξεις για όσους δεν έχουν απογραφεί



Σε αναστολή της σύνταξης όσων συνταξιούχων δεν έχουν απογραφεί, θα προχωρήσει από την 1η Μαΐου ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός ενημερώνει τους αναπόγραφους συνταξιούχους, ότι θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε τράπεζα της επιλογής τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της απογραφής.


Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερα κατά 4,43% θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι



Φθηνότερα κατά 4,43% θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για τις τιμές τη Μεγάλη Εβδομάδα, το αρνί πωλούνταν πέρυσι, την περίοδο από 22 έως 26 Μαρτίου, από 8,57 ευρώ το κιλό μέχρι και 9,99 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, για την περίοδο από 11 έως 15 Απριλίου, η τιμή ξεκινάει από 7,69 ευρώ το κιλό έως 7,90 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή αφορά στις τιμές πώλησης σε σούπερ μάρκετ διότι στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές μπορεί να διαμορφωθούν ακριβότερα.

Πάντως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου η μέση τιμή πέρυσι ήταν 9,28 ευρώ το κιλό και φέτος 7,80 ευρώ το κιλό και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι φέτος η τιμή είναι 16% φθηνότερη.

Πιο φθηνό είναι και το κατσίκι το εγχώριο που πέρυσι, στα σούπερ μάρκετ, είχε μέση τιμή 9,74 ευρώ το κιλό και φέτος 9 ευρώ το κιλό (μεταβολή -7,6%).

Το τσουρέκι είναι ακριβότερο φέτος, σύμφωνα με τη σύγκριση τιμών από αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Η μέση τιμή πέρυσι ήταν 7,25 ευρώ το κιλό και φέτος είναι 7,72 ευρώ το κιλό (μεταβολή 6,48%),

Τα αβγά, με σύγκριση τιμών από λαϊκές αγορές, πέρυσι είχαν μέση τιμή 0,17 ευρώ το ένα και φέτος 0,18 ευρώ το ένα (μεταβολή 2,94%).

Από τα οπωροκηπευτικά: μαρούλι, πατάτες, κρεμμυδάκια φρέσκα και πορτοκάλια έχουν ακριβότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή στο μαρούλι πήγε στη λαϊκή αγορά από 0,53 στα 0,55 λεπτά το τεμάχιο (μεταβολή 4,76%), οι πατάτες στη λαϊκή από 0,75 λεπτά το κιλό η μέση τιμή πήγαν στο ένα ευρώ (33,56%), τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα το κιλό, επίσης στη λαϊκή, από 1,90 ευρώ η μέση τιμή πήγε στα 2 ευρώ (5,26%) και τα πορτοκάλια από 0,75 λεπτά το κιλό η μέση τιμή, στα σούπερ μάρκετ, πήγαν στα 0,80 λεπτά το κιλό (μεταβολή 7,38%).

Φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι είναι τα λεμόνια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κολοκυθάκια, το σπανάκι, τα αγγουράκια και οι ντομάτες.

Οι ντομάτες είχαν μέση τιμή πέρυσι στα σούπερ μάρκετ 1,59 ευρώ το κιλό και πήγε η τιμή 1,52 ευρώ το κιλό (μεταβολή -4,10%), τα αγγουράκια το τεμάχιο είχαν πέρυσι 0,64 λεπτά και η τιμή έγινε 0,34 λεπτά στα σούπερ μάρκετ (μεταβολή -47,24%), το σπανάκι στα σούπερ μάρκετ είχε μέση τιμή 1,27 ευρώ το κιλό και έγινε 1,01 ευρώ το κιλό (-20,87%), τα κολοκυθάκια από 1,68 ευρώ το κιλό μέση τιμή πήγε 1,52 ευρώ το κιλό (μεταβολή -9,25%), τα αχλάδια από 2,18 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ η μέση τιμή πήγε 1,85 ευρώ το κιλό (-15,37%) η μέση τιμή στα μήλα από 1,57 πήγε 1,55 ευρώ το κιλό (-0,96%) και για τα λεμόνια η μέση τιμή ήταν πέρυσι στα σούπερ μάρκετ 0,83 ευρώ το κιλό έγινε 0,78 ευρώ το κιλό (μεταβολή -5,45%).


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σημεία των Εθνικών Οδών που απαιτείται προσοχή



Η κυκλοφορία των οχημάτων την περίοδο του Πάσχα αναμένεται και φέτος να είναι αυξημένη:

 Κατά την έξοδο κυρίως τη Μεγάλη Πέμπτη (21.04.2011) από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ (15:00-23:00) και τη Μεγάλη Παρασκευή (22.04.2011) από τα ξημερώματα έως το απόγευμα (05:00-17:00).

• Κατά την επιστροφή, κυρίως τη Δευτέρα του Πάσχα (25.04.2011) αλλά και την Τρίτη 26.04.2011 από 10:00-24:00.

Κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ μέχρι τη Λαμία, Ελευσίνα-Κόρινθος και Κόρινθος-Τρίπολη μέχρι τα Παραδείσια δεν θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποκλεισμό λωρίδων κυκλοφορίας.

Σε ότι αφορά στη Ν.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών, όπου τα έργα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου ευρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διαρκείας και αναμένονται καθυστερήσεις. Στο τμήμα μέχρι το Ξυλόκαστρο, θα διατίθενται δύο λωρίδες μειωμένου πλάτους στην κατεύθυνση αιχμής, κατά τις ώρες της μεγάλης κυκλοφοριακής ροής, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν εκτροπές της κυκλοφορίας προς την ΠΕΟ Κορίνθου-Πατρών ή και αποκλεισμοί εισόδου στους ανισόπεδους κόμβους της Ν.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών, στην κατεύθυνση αιχμής.

Επισημαίνεται επίσης ότι απαγορεύεται η χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκης από τους οδηγούς, τόσο για κυκλοφορία όσο και για στάθμευση. Η διατήρηση της ΛΕΑ κενής, για χρήση μόνο από τα οχήματα έκτακτης ανάγκης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση συμβάντων.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε οικολογικά!



Γιατί οικολογική συνείδηση δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο στην ανακύκλωση

Μεταφέρετε την οικολογική σας διάθεση και στο γυμναστήριο, υιοθετώντας συμπεριφορές που όχι μόνο δεν βλάπτουν το περιβάλλον, αλλά το ευνοούν.

Κάψτε θερμίδες, όχι βενζίνη
Επιλέξτε ένα γυμναστήριο κοντά στο σπίτι σας, στο οποίο μπορείτε να πηγαίνετε με τα πόδια ή με το ποδήλατο κι όχι με το αυτοκίνητο. Αν πηγαίνετε τέσσερις φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο με το αυτοκίνητο καίτε αρκετή βενζίνη, αυξάνετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και χάνετε την ευκαιρία για έξτρα άσκηση. Αν πηγαίνετε μετά τη δουλειά για γυμναστήριο, μπορείτε να επιλέξετε ένα κοντά στη δουλειά σας.

Φορέστε οικολογικά ρούχα γυμναστικής
Εκτός του ότι είναι άνετα, απορροφούν την υγρασία, δεν σας προκαλούν ερεθισμούς και διώχνουν τη θερμότητα μακριά από το σώμα σας, τα οικολογικά ρούχα χρησιμοποιούν βιολογικά φυσικά υλικά, όπως μαλλί, βαμβάκι, μετάξι ή μπαμπού και είναι απαλλαγμένα από χημικά. Ζητήστε τα σε καταστήματα με αθλητικά είδη ή ψάξτε τα και παραγγείλτε τα από το διαδίκτυο.

Βγείτε έξω
Μπορείτε να διατηρήσετε τη φόρμα σας και ταυτόχρονα να προσφέρετε στο περιβάλλον, κάνοντας πεζοπορία, τρέξιμο, ποδήλατο έξω στη φύση χωρίς να καταναλώνετε ρεύμα στο γυμναστήριο ή ακόμη και να συμμετάσχετε σε εθελοντικές δραστηριότητες που αφορούν την αναδάσωση ή το χτίσιμο. Θα κάψετε θερμίδες, θα έρθετε σε επαφή με τη φύση, θα αναζωογονηθείτε και ταυτόχρονα θα κάνετε την καλή σας πράξη.

Επιλέξτε ένα γυμναστήριο με οικολογικές ευαισθησίες
Ένα τέτοιο γυμναστήριο μπορεί να χρησιμοποιεί για παράδειγμα φωτισμό χαμηλών watt, να έχει κάδους ανακύκλωσης μέσα στις εγκαταστάσεις ή να χρησιμοποιεί βιολογικά προϊόντα για τον καθαρισμό των ντους και των αποδυτηρίων. Αν δεν βρίσκεις κάποιο κοντά στο σπίτι σου, μπορείς να δώσεις ιδέες στους ιδιοκτήτες του γυμναστηρίου που πρόκειται να πας, έτσι ώστε να το μετατρέψουν σε όσο πιο «πράσινο» γίνεται.

Ξεδιψάστε πίνοντας νερό από επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι
Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε 3 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο και κάθε φορά παίρνετε 1 καινούργιο μπουκάλι νερό. Αυτό σημαίνει ότι πετάτε 144 πλαστικά μπουκάλια το χρόνο, χαλάτε περίπου 70 ευρώ/έτος, συν του ότι λαμβάνετε διάφορες τοξικές ουσίες από το πλαστικό. Αν ένα πλαστικό μπουκάλι κάνει 450 χρόνια για να διασπαστεί, σίγουρα αυτή η επιλογή δεν είναι και η πιο οικολογικά ευαισθητοποιημένη. Μπορείτε αντ’ αυτού να βρείτε στην αγορά επαναχρησιμοποιούμενα, ανακυκλώσιμα, μη τοξικά μπουκάλια. Θα κάνετε καλό στο περιβάλλον, στην τσέπη σας και στον οργανισμό σας.

Ανακυκλώστε τα παλιά σας αθλητικά ή δωρίστε τα
Αν αγοράσατε καινούργια αθλητικά παπούτσια ή βαρεθήκατε την παλιά σας φόρμα και θέλετε μια αλλαγή, κάντε την. Αρκεί να μην πετάξετε στα σκουπίδια τα παλιά σας ρούχα. Αν είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, μπορείτε να τα συγκεντρώσετε και να ρωτήσετε στο Δήμο σας ή στην ενορία σας σχετικά με το πού μπορείτε να απευθυνθείτε (πιθανότατα και οι δύο θα συλλέγουν ρούχα για άπορους). Αν έχουν τρυπήσει και δεν φοριούνται άλλο, μπορείτε να τα δώσετε για ανακύκλωση.
Διαβάστε περισσότερα...

Σωτήρια ένεση μετά το εμφραγμα ή το εγκεφαλικό



Με ελληνική συμμετοχή η έρευνα-ορόσημο

Σε ποσοστό μεγαλύτερο από 60% μπορεί να μειώσει τις ζημιές για τον οργανισμό μία ένεση που γίνεται σε ασθενείς μέσα σε 12 ώρες μετά την εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία μπορεί να αποδειχτεί ιστορικό ορόσημο στην κλινική θεραπεία αυτών των περιστατικών.

Για μια ακόμη φορά, Έλληνες ερευνητές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό- στις ΗΠΑ- έπαιξαν ρόλο στη νέα ανακάλυψη.

Ήδη τα σχετικά πειράματα με ζώα έχουν σημειώσει επιτυχία και εκφράζεται αισιοδοξία ότι στο μέλλον κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στους ανθρώπους. Μάλιστα, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ίδια μέθοδος θα μπορεί να εφαρμοστεί στις μεταμοσχεύσεις οργάνων και γενικότερα σε κάθε χειρουργική επέμβαση, όπου η βιωσιμότητα των ιστών κινδυνεύει λόγω παροδικής διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά μπορεί να προξενήσουν σοβαρές -και ίσως θανατηφόρες- βλάβες στον μυϊκό ιστό της καρδιάς και στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ζημιές αρχικά προκαλούνται λόγω διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος που επιφέρει ο θρόμβος ή η αιμορραγία, στερώντας έτσι τα όργανα του σώματος από το αναγκαίο οξυγόνο (ισχαιμία).

Όμως ακόμα μεγαλύτερη και πιο μακροπρόθεσμη βλάβη συνήθως συμβαίνει όταν, έπειτα από εννέα έως 12 ώρες, η κυκλοφορία του αίματος επανέρχεται και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, για κάποιο λόγο, επιτίθεται στα δικά του, ήδη στερημένα από οξυγόνο, κύτταρα. Προκαλείται, έτσι, μαζική φλεγμονή, στην οποία τελικά οφείλεται περισσότερο από το 80% της μόνιμης βλάβης που αφήνει το επεισόδιο στον ασθενή, καταλήγοντας στον θάνατό του μερικές φορές και, σε κάθε περίπτωση, μειώνοντας δραματικά την ποιότητα ζωής όσων επιβιώνουν.

Οι επιστήμονες έπειτα από επταετή έρευνα, ανέπτυξαν ένα αντίσωμα, το οποίο περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δευτερογενή ζημιά. Αρχικά ανακάλυψαν ένα μόριο-κλειδί στο αίμα (το ένζυμο MASP-2) που ευθύνεται για την εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος και, σε επόμενο στάδιο, ανέπτυξαν μια πρωτεϊνη-αντίσωμα (την OMS646), που εξουδετερώνει το «ένοχο» ένζυμο. Το αντίσωμα, που εισάγεται μέσω ένεσης, μειώνει πάνω από 60% τη φυσική βλάβη των ιστών της καρδιάς και του εγκεφάλου μετά το ισχαιμικό επεισόδιο, καθώς εμποδίζει τον οργανισμό από το να επιτεθεί στο ίδιο του το σώμα κι έτσι ο ασθενής συνεχίζει να οξυγονώνεται κανονικά.

Η νέα τεχνική μπορεί να αποδειχτεί «η μεγαλύτερη πρόοδος που έχει ποτέ επιτευχθεί» στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, λέει ο επικεφαλής ερευνητής. «Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε, ούτε οι καρδιολόγοι το πίστευαν. Είναι εντυπωσιακό ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί τόσο χρόνο μετά το επεισόδιο και όμως να είναι αποτελεσματικό. Ακόμα και το πιο αργό ασθενοφόρο στον κόσμο μπορεί να μεταφέρει κάποιον στο νοσοκομείο μέσα σε εννέα ώρες», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η νέα θεραπεία μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με τις στατίνες, τα γνωστά φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στην επόμενη διετία, στη μονάδα βιοϊατρικών ερευνών του νοσοκομείου Γκλένφιλντ του Λέστερ, σε συνεργασία με την εταιρία Omeros Corporation στο Σιάτλ. Η εταιρεία ιδρύθηκε από ένα Έλληνα, τον Γρηγόρη Δημόπουλο, που σπούδασε ιατρική σχολή στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Αντιπρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος της Omeros είναι ένας άλλος Έλληνας επιστήμονας, ο Γιώργος Γαϊτανάρης, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος αργότερα εργάστηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και ίδρυσε την εταιρία Nura.


Διαβάστε περισσότερα...

Προάγγελος παιδικής παχυσαρκίας η δίαιτα στην εγκυμοσύνη



Η διατροφή της εγκύου επηρεάζει το DNA του παιδιού

Μια νέα έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ έδειξε για πρώτη φορά ότι η δίαιτα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία. Η εφαρμογή δίαιτας μπορεί να επηρεάσει το DNA του εμβρύου, αυξάνοντας αργότερα τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη διότι για πρώτη φορά διαθέτουν στοιχεία για να επεξεργασθούν το θέμα της διατροφής της μελλοντικής μητέρας, αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Τα παιδιά με υψηλό βαθμό επιγενετικής μεταβολής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έναν μεταβολισμό που εγκλωβίζει τα λίπη και να γίνουν παχύσαρκα. Αυτά τα παιδιά ζυγίζουν τρία κιλά περισσότερα από τα άλλα στις ηλικίες ανάμεσα στα 6 και τα 9 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το επίπεδο επιγενετικής μεταβολής είναι πιθανόν συνδεδεμένο με μία διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της κύησης, αλλά είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στάδια στη μελέτη του Αλτσχάιμερ



Νέες κατευθυντήριες γραμμές εξέδωσαν οι ΗΠΑ
Ως μία ασθένεια που επιδεινώνεται σταδιακά με τα χρόνια, αρχίζει με μεταβολές στον εγκέφαλο, μετά με ελαφρά προβλήματα μνήμης και τελικά εξελίσσεται σε πλήρη άνοια περιγράφεται το Αλτσχάιμερ στις πρώτες διαγνωστικές κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν έπειτα από 26 χρόνια οι ΗΠΑ.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και ο Σύνδεσμος για το Αλτσχάιμερ αναγνωρίζουν την ελαφρά γνωστική βλάβη (MCI)- που έχει περιγραφεί εδώ και μία δεκαετία από τους επιστήμονες- ως πρόδρομο της νόσου.

Και προσθέτουν μία νέα ερευνητική κατηγορόα γνωστή ως «προ κλινικό Αλτσχάιμερ»τα πρώτα στάδια της νόσου όταν οι πρώτες συστάδες της αμυλοειδούς πρωτεΐνης αρχίζουν μόλις να σχηματίζονται στον εγκέφαλο ανθρώπων κατά τα άλλα υγειών.

Αυτό το προ κλινικό στάδιο, περίπου δέκα χρόνια πριν κάνει την εμφάνισή της η άνοια, είναι το καλύτερο πεδίο για παρέμβαση στην ασθένεια.

Η επισήμανση διαφορετικών σταδίων της νόσου σηματοδοτεί μια μεγάλη αντίφαση από τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει η αμερικανική αρχή το 1984, που αναγνώριζε μόνο τη φάση της άνοιας- κατά την οποία οι άνθρωποι χάνουν τη μνήμη τους και την ικανότητά τους να φροντίζουν τον εαυτό τους.

«Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τότε είναι πως τώρα αντιλαμβανόμαστε όλη αυτή τη διαδικασία σαν κάτι συνεχές που άρχισε πολλά χρόνια πριν κάνουμε τη διάγνωση της άνοιας», δήλωσε ο Guy McKhann από την ιατρική σχολή του νοσοκομείου Johns Hopkins, ο οποίος εργάστηκε πάνω στο θέμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση άνω του 10% στις δαπάνες των νοσοκομείων




Τι αποκαλύπτει η ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής ειδικών


Mείωση που ξεπερνά το 10% στις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ το 2010 σε σχέση με το 2009 καταγράφει η ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής ειδικών για την αξιολόγηση και τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρός της Ηλ. Μόσιαλος.

Τα έξοδα μειώθηκαν κατά 315.000 ευρώ αλλά η έκθεση αναφέρει ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και επισημαίνει ότι είναι «αναγκαία η περαιτέρω μείωση των δαπανών».

Κρίνεται επίσης σκόπιμη η διερεύνηση της δυνατότητας του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) και των ασφαλιστικών ταμείων να κάνουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία, με στόχο να περιοριστούν οι δαπανηρές για το δημόσιο συμβάσεις, με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η έκθεση, επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, για να μπορέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών που αγοράζουν, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστούν οι εισφορές των ασφαλισμένων για την Υγεία .

Οι συντάκτες της έκθεσης είναι επιφυλακτικοί για την επάρκεια της προβλεπόμενης δημόσιας χρηματοδότησης για τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 0,6% επί του κρατικού προϋπολογισμού, και τονίζουν ότι «οι άλλες πηγές εσόδων του ενδέχεται να μειωθούν λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών». Όσον αφορά το επιτελικό προσωπικό του οργανισμού που θα συστήσει και θα επιμεληθεί το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερα καταρτισμένο σε θέματα οικονομικών της υγείας» ,γι αυτό «τίθεται ζήτημα επιλογής των καλύτερων στελεχών από τις διοικητικές υπηρεσίες των ταμείων που μεταφέρονται», στον ΕΟΠΥΥ.

Η έκθεση αποφεύγει να προτείνει ένα σύστημα εφημεριών αποτελεσματικό το οποίο ταυτόχρονα να συμβάλλει στην εξοικονόμηση κονδυλίων και ανθρώπινων πόρων, παρότι λέει ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Αναφέρει ότι θα πρέπει να καθορίζονται οι ειδικότητες των γιατρών που θα πρέπει να είναι σε ενεργή εφημερία αλλά και να επανεξεταστούν οι εφημερίες των Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία.

Για το θέμα του rebate από τους φαρμακοποιούς, η έκθεση Μόσιαλου παρατηρεί ότι «δεν είναι σαφές εάν, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την υγεία, εισπράχθηκαν οι επιστροφές ή πότε θα αρχίσει η είσπραξή τους. Επιπροσθέτως δεν είναι σίγουρο εάν οι επιστροφές είναι δυνατό να εξασφαλιστούν με βάση το ισχύον σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που στηρίζεται κυρίως στο scanning των συνταγών».

Ακόμη, ζητά να επαναπροσδιορισθεί ο ρόλος των φαρμακοποιών και των φαρμακείων και να εξετασθούν μέθοδοι αποζημίωσης τους που δεν θα συνδέουν την τιμή του φαρμάκου με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ή που θα θεσπίζουν ποσοστό κέρδους που θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της τιμής του φαρμάκου.


Διαβάστε περισσότερα...

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Τηλεϊατρικής» της Vodafone



Εφαρμόζεται πλέον σε 30 απομακρυσμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone επεκτείνεται και εφαρμόζεται πλέον σε 30 απομακρυσμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο και την Καστοριά μέχρι το Καστελόριζο και τη Γαύδο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, η Vodafone επενδύει συστηματικά στον τομέα της Τηλεϊατρικής και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας της κινητής επικοινωνίας. Το δυναμικά εξελισσόμενο δίκτυο της Vodafone, το οποίο σήμερα παρέχει πληθυσμιακή κάλυψη, που αγγίζει το 100% (ακριβές ποσοστό 99,8%), καθιστά εφικτή τη λειτουργία του προγράμματος της Τηλεϊατρικής, ώστε να παρέχει ολοένα και περισσότερες δυνατότητες σε όλους, ανεξάρτητα με το πού κατοικούν.

Σήμερα, το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής εφαρμόζεται σε 10 Περιφέρειες της χώρας, και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιόνιων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, σε νησιά, όπως η Ανάφη, οι Λειψοί, αλλά και σε δήμους, όπως το Διδυμότειχο και Αρριανών Ροδόπης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής καλύπτει, πέραν των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, και τις ομάδες πληθυσμού που θεωρούνται υψηλού κινδύνου (π.χ. παχύσαρκοι, καπνιστές, κ.ά.).

Το πρόγραμμα αφορά τη διαδικασία λήψης εξετάσεων, όπως ένα καρδιογράφημα, μέσω ειδικού εξοπλισμού, σε ασθενείς ενός περιφερειακού ιατρείου και την ηλεκτρονική απόστολή τους στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone. Οι ειδικευμένοι ιατροί (για παράδειγμα, καρδιολόγος) του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αξιολογούν τις εξετάσεις και αποστέλλουν τη σύμβουλή τους με τον ίδιο τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιπερόριζα η θαυματουργή



Διατροφικά «όπλα» για την αντιμετώπιση των φλεγμονών

Τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως η πιπερόριζα είναι μερικά από τα πιο ισχυρά «διατροφικά όπλα» που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των φλεγμονών.

Οι φλεγμονές προκαλούν ή συμβάλλουν αρνητικά στην παχυσαρκία, το διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη νόσος του Alzheimer και πολλούς τύπους καρκίνου, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Nutrition in Clinical Practice».

Το ginger, γνωστό στην Ελλάδα ως πιπερόριζα είναι μια «σούπερ-τροφή» που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική της Ασίας, λόγω της καταπληκτικής του γεύσης και των σημαντικών ωφελειών για την υγεία.

Το ginger περιέχει δεκάδες ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές, τα λεγόμενα gingerols. Γιαπωνέζοι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medicinal Food» στην οποία ανέφεραν ότι το κόκκινο ginger (Zingiber) χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική της Ινδονησίας ως παυσίπονο για την αρθρίτιδα.

Περαιτέρω μελέτες κατέληξαν συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα του ginger αποτρέπει τη δράση των γονιδίων που συμβάλλουν στην εμφάνιση φλεγμονών.

Το ginger περιέχει περισσότερα από 400 χημικά ενεργά συστατικά και χρησιμοποιείται κατά παράδοση για την αντιμετώπιση των πόνων στο στομάχι και των στομαχικών διαταραχών. Μπορεί να προστατεύσει το στομάχι από το έλκος και πολλά από τα συστατικά του καταπολεμούν τα παράσιτα.

Σύμφωνα με έρευνες βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της ναυτίας και των κεφαλαλγιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί βάφουμε τα αυγά κόκκινα και γιατί τα τσουκρίζουμε - Μάθετε όλη την ιστορία




Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αυγού -, αλλά έκρυβε μέσα του τη "Ζωή", αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε!

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών την Μεγάλη Πέμπτη.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.

Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν, είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Η Παναγία πίσω από το έθιμο των "κόκκινων αυγών"

Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Τα κόκκινα αυγά και η Μαγδαληνή

Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη "όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα". Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Η δύσπιστη γυναίκα

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: "Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός". Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα"!

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών

Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στην Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικήτης! Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το "τσουγκρίζουμε" .

Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη την χρονιά! Την Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα, ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι να προσέξετε πριν φύγετε ταξιδάκι ενόψει Πάσχα



Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων που θα επιλέξουν να περάσουν τις μέρες του Πάσχα εκτός των τειχών.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξόδου των εκδρομέων αλλά και για την επιστροφή τους, το τμήμα Οδικής Βοήθειας και τα κινητά συνεργεία της ΕΛΠΑ-ΟΒΕΛΠΑ θα βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση.

Τα κινητά συνεργεία της ΟΒΕΛΠΑ που βρίσκονται κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών, θα επεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση προκειμένου να εξυπηρετούνται όλοι οι οδηγοί και να διευκολύνεται η κυκλοφορία σε περίπτωση παντός είδους προβλημάτων.

Με την ευκαιρία της μαζικής εξόδου από τα αστικά κέντρα, οι τεχνικοί της ΟΒΕΛΠΑ υπενθυμίζoυν στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν:

- Πριν το ταξίδι να ελέγξουν το όχημά τους- αυτοκίνητό ή μοτοσικλέτα προκειμένου να είναι ασφαλές και αξιόπιστο,

- Στη διάρκεια της οδήγησης να φορούν πάντα τις ζώνες ασφαλείας -ο οδηγός και όλοι οι επιβαίνοντες και κράνος ο οδηγός και ο αναβάτης της μοτοσικλέτας.

- Να οδηγούν ευγενικά και κυρίως αμυντικά, αποφεύγοντας την υπερβολική ταχύτητα, τα "τυφλά" προσπεράσματα, την αντικανονική οδήγηση και την οδήγηση ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ.

- Να μειώνουν την ταχύτητά τους όπου οι συνθήκες -καιρού/ κυκλοφορίας, δεν το επιτρέπουν,

- Να υπακούουν στις υποδείξεις των τροχονόμων, προκειμένου να διευκολύνονται και η διαδρομή τους να γίνεται χωρίς πρόβλημα.

- Για κάθε πληροφορία, οι οδηγοί μπορούν να επικοινωνούν ΑΤΕΛΩΣ με τον αριθμό: 10400 της Οδικής Βοήθειας της ΕΛΠΑ σε όλη την Ελλάδα (από σταθερό τηλέφωνο και από κινητό όλων των δικτύων).


Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο: 'Ολες οι αλλαγές στις προαγωγές και στο πειθαρχικό δίκαιο



- Οι συνδικαλιστές δεν θα μετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλια!
- Δεν θα παίρνουν προαγωγή οι επίορκοι υπάλληλοι
- 'Εως 100.000 ευρώ τα πρόστιμα!


«Δρακόντειες» ποινές σε βάρος των επίορκων υπαλλήλων, που θα αποκλείονται, εκτός των άλλων, από την ιεραρχία και επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων διαφθοράς στο Δημόσιο, προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις για το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο.

Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, όπως έχει εισηγηθεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, οι συνδικαλιστές δεν θα μετέχουν της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων.

Τα πειθαρχικά στο εξής διαχωρίζονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια, έτσι ώστε να εκλείψει η κακκώς ενοούμενη «συναδελφική αλληλεγγύη» στην εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς και πλημμερούς άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων, που είχε ως αποτέλεσμα να απαλλάσονται και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Πρόστιμο 100.000 ευρώ
Τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νέο πειθαρχικό δίκαιο έχουν εισηγηθεί ακόμη στον κ. Ραγκούση, οι υπάλληλοι σε βάρος των οποίων έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις για υποθέσεις διαφθοράς να μην μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε οποιοδήποτε επίπεδο της ιεραρχίας.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου που παραπέμπονται για πειθαρχικά παραπτώματα θα καθαιρούνται με συνοπτικές διαδικασίες.

Στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις για την αύξηση των προστίμων για πειθαρχικές παραβάσεις, που μπορεί να φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 100.000 ευρώ, καθώς επίσης και η επιμήκυνση του χρόνου πραγραφής των παραπτωμάτων.

'Ετσι, στην περίπτωση κατά την οποία συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα μπορεί να επιβάλλει, εκτός από πειθαρχικές και διοικητικές ποινές.

'Οταν πρόκειται για πειθαρχικό παράπτωμα με οικονομικό περιεχόμενο, η διοικητική κύρωση μπορεί να φθάνει και τις 100.000 ευρώ.

Η παραγραφή

Ταυτόχρονα, επιμηκύνεται από τα δύο στα πέντε χρόνια η παραγραφή γενικά των πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Τα παραπτώματα που σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος, χρηματισμό, σοβαρή απείθεια και αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντα θα μπορούν να παραγραφούν μόνο μετά την παρέλευση επταετίας.

Η κλήση σε απολογία ή η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο διακόπτει την παραγραφή. Στις περιπτώσεις αυτές, ο χρόνος έκδοσης πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης δεν μπορεί να υπερβεί τα επτά έτη.

Σε περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων, η έκδοση της απόφασης δεν μπορεί να υπερβεί τη δεκαετία. Ειδικά για υποθέσεις δωροδοκίας ή υπεξαίρεσης, ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την ημέρα που έλαβε γνώση η υπηρεσία.

Προβλέπεται ακόμη ότι, αν ένας προϊστάμενος παραλείψει να επιβάλει ένα πρόστιμο, τότε ελέγχεται πειθαρχικά από τον ανώτερό του, όπως συμβαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την είσπραξη των τελών ή των προστίμων.


Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμη και χωρίς αποζημίωση η απόλυση όσων επισκέπτονται το Facebook την ώρα της δουλειάς

Απόφαση - βόμβα και στην Ελλάδα!





- Η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε πάρει bonus για καλή απόδοση το 2008
- Της παρακολουθούσαν μέχρι και τα σχόλια που έκανε στο Facebook
- Εργαζόταν στην εταιρεία από το 1989!

Κι όμως! Οι επισκέψεις υπαλλήλου στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες κατά την ώρα της εργασίας αποτελούν νόμιμο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση, έκρινε το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Με την απαράδεκτη αυτή απόφαση το δικαστήριο δικαίωσε αεροπορική εταιρεία η οποία απέλυσε υπάλληλό της, που επισκεπτόταν καθημερινά και επί ώρες διάφορες ιστοσελίδες και μάλιστα «πιάστηκε στα πράσα» από το διευθυντή της να επισκέπτεται το Facebook.

Τον Ιανουάριο του 1989, γυναίκα προσελήφθη από αεροπορική εταιρεία με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ως υπάλληλος γραφείου, προκειμένου να πραγματοποιεί κρατήσεις θέσεων και να εκδίδει εισιτήρια. Από το 2000 ασχολείτο μόνο με τις κρατήσεις εισιτηρίων, ενώ μέχρι το 2008 ελάμβανε και bonus λόγω της καλής απόδοσής της.

Όμως, το Μάιο του 2009, η υπάλληλος έλαβε επιστολή από το γενικό διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας με την οποία της γινόντουσαν συστάσεις για μη προσήκουσα εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, καθόσον αργούσε συστηματικά να προσέλθει στην εργασία της στις 9 π.μ., χρησιμοποιούσε τις τηλεφωνικές γραμμές της εταιρείας για να πραγματοποιεί προσωπικές της κλήσεις και δη όχι αναγκαίες κατά την ώρα της εργασίας της, ενώ χρησιμοποιούσε και το Διαδίκτυο, όπου πραγματοποιούσε επισκέψεις σε ιστοσελίδες άσχετες με την εργασία της, όπως ιστοσελίδες για κοινωνική δικτύωση και ιστοσελίδες συνομιλίας για συναντήσεις ανθρώπων.

Επίσης, στην επιστολή αναφερόταν ότι στις 29.4.2009 καταλήφθηκε από το γενικό διευθυντή και το διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας να επισκέπτεται ιστοσελίδα στο Facebook.
Στην ίδια επιστολή ανέφερε ο γενικός διευθυντής ότι εάν συνεχίσει η υπάλληλος την ίδια αντισυμβατική συμπεριφορά, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λήξη της σύμβασης εργασίας χωρίς καμία περαιτέρω προειδοποίηση.

Στη συνέχεια, η υπάλληλος απάντησε με ηλεκτρονική επιστολή της και κάλεσε το γενικό διευθυντή μέσα σε δέκα μέρες να απολογηθεί γραπτά για την «προσβλητική, ντροπιαστική, συκοφαντική και υπερβολική επιστολή του». Σε αντίθετη περίπτωση θα εκλάμβανε την επιστολή αυτή η υπάλληλος ως «μια πράξη εκδίκησης εναντίον της νόμιμης αντίδρασης» για τη στάση της κατά το παρελθόν (έτος 2008) «ως προς την αλλαγή των μισθολογικών κλιμακίων των απασχολουμένων στην εταιρεία και τη διαμόρφωση της ετήσιας αύξησης των αποδοχών».

Να σημειωθεί ότι, όπως αποδείχθηκε, υπήρξε κοινή συμφωνία εργαζομένων και εργοδότριας εταιρείας και υπογράφηκε σχετικό συμφωνητικό-πρακτικό για το ζήτημα των αποδοχών, το οποίο υπέγραψε και η ίδια χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αντιπαράθεση.

Αφού έλαβε την ηλεκτρονική αυτή επιστολή, ο γενικός διευθυντής απάντησε στην υπάλληλο με νέα επιστολή του στην οποία την ενημέρωνε ότι εκλαμβάνει τα όσα αναφέρει (στην επιστολή της) ως συνεχιζόμενη εκ μέρους της αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της εταιρείας και για το λόγο αυτό προχωράει στη λήξη της σύμβασης εργασίας της.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών (πρόεδρος η πρωτοδίκης Ελένη Στεργίου) με την υπ' αριθμ. 34/2011 απόφασή του απέρριψε την αγωγή της υπαλλήλου, κρίνοντας ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την εργοδότρια εταιρεία ήταν νόμιμη και έγινε για σπουδαίο λόγο.

Το Πρωτοδικείο έκρινε επίσης ότι «η απόλυση της εργαζομένης δεν έλαβε χώρα καταχρηστικά, αλλά νομίμως και στα πλαίσια του καλώς νοούμενου συμφέροντος της εργοδότριας επιχείρησης, καθόσον πραγματικό κίνητρο της καταγγελίας ήταν η πλημμελής και μη προσήκουσα άσκηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εργαζομένης, η οποία δημιουργούσε προβλήματα στην ομαλή και αποδοτική άσκηση της εργασίας και στις ανάγκες της επιχείρησης και επέφερε ακολούθως κλονισμό της εμπιστοσύνης της εργοδότριας στο πρόσωπό της, εκ του οποίου εξέλιπε το απαιτούμενο πνεύμα συνεργασίας».

Aκόμη, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπαλλήλου ότι η απόλυσή της έγινε για λόγους εχθρότητας και εκδίκησης της εργοδότριας εταιρείας.

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις αποδείχθηκε, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ότι η υπάλληλος καθυστερούσε να προσέλθει στην εργασία της, ενώ την ώρα της δουλειάς ελάμβανε συχνά προσωπικές κλήσεις συγγενών και φίλων της, τους οποίους εν συνεχεία καλούσε στα τηλέφωνά τους χρησιμοποιώντας τις τηλεφωνικές γραμμές της εταιρείας, γεγονός το οποίο δημιουργούσε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πελατών.

Ακόμη, ενώ η αεροπορική εταιρεία από το Δεκέμβριο του 2008 είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα που απαγόρευε στο προσωπικό της να επισκέπτεται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ήτοι ιστοσελίδες με περιεχόμενο άσχετο με την εργασία του, παρ' όλα αυτά η επίμαχη υπάλληλος καθημερινά επισκεπτόταν το Facebook προκειμένου να διαβάσει και να γράψει σχόλια, ενώ αρκετές φορές, όταν την καλούσαν πελάτες για να προβούν σε κράτηση εισιτηρίων, τους απαντούσε ότι το σύστημα κρατήσεων δεν λειτουργεί και τους ζητούσε να ξανακαλέσουν αργότερα, προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με την περιήγηση στο Facebook.




Διαβάστε περισσότερα...