Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η θερμοκρασία των αγγείων προειδοποιεί για έμφραγμα


Στην ενδοστεφανιαία θερμομέτρηση στρέφονται οι ερευνητές αιμοδυναμικών εργαστηρίων
.
Στη μέτρηση της θερμοκρασίας των στεφανιαίων αγγείων στρέφονται όλο και πιο συχνά, πλέον, οι ερευνητές των αιμοδυναμικών εργαστηρίων, για την καλύτερη δυνατόν απεικόνιση της «ευάλωτης» αθηρωματικής πλάκας.

Η ενδοστεφανιαία θερμομέτρηση, σε συνδυασμό με την οπτική συνεκτική τομογραφία (OCT) και την εικονική ιστολογία (VH, θεωρείται σήμερα από τις πλέον αξιόπιστες μεθόδους για την ανίχνευση των μορφολογικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών μιας αρτηρίας που υπολειτουργεί.

Στη μέθοδο της θερμομέτρησης της «ευάλωτη» αθηρωματικής πλάκας, δηλαδή της αθηρωματικής πλάκας που έχει υψηλό κίνδυνο να ραγεί και να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ATHENA 2013, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα (29 και 30 Μαρτίου).

Αυτό που τονίζουν οι ερευνητές είναι ότι συνδυασμός των προαναφερόμενων τεχνικών αυξάνει τη διαγνωστική δυνατότητα για την εύρεση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών με απώτερο στόχο τη μείωση του ποσοστού των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και της θνητότητας της στεφανιαίας νόσου. Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται από μελέτες, ότι αθηρωματικές πλάκες με αυξημένη θερμοκρασία (> 0.10 OC) και πολύ λεπτή κάψα που καλύπτει την αθηρωματική πλάκα (< 60-70 μm) ρήγνυνται σε μεγάλο ποσοστό και προκαλούν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 70-80% των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας


Τι διαπιστώνει μελέτη διάφορων ερευνητικών κέντρων.

Επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» αποδεικνύουν ότι η χορήγηση μονοθεραπείας με τοσιλιζουμάμπη, υπερέχει έναντι της μονοθεραπείας με ανταλιμουμαμπη τόσο στον έλεγχο των σημείων και συμπτωμάτων της νόσου σε ενήλικους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα όσο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Η μελέτη ADACTA έδειξε ξεκάθαρα ότι η μονοθεραπεία με τοσιλιζουμάμπη οδηγεί σε κλινικά σημαντική βελτίωση στην ενεργότητα της νόσου συγκρινόμενη με την ανταλιμουμάμπη» σημείωσε ο καθηγητής κ. Cem Gabay, επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Γενεύης και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης οι ασθενείς που έλαβαν μονοθεραπεία με τοσιλιζουμάμπη, τον πρώτο βιολογικό παράγοντα που αναστέλλει τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6, εμφάνισαν μετά από 24 εβδομάδες σημαντική μείωση του δείκτη DAS28 -μιας ειδικής μέτρησης της δραστηριότητας της νόσου- σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν ανταλιμουμάμπη, ενώ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεγαλύτερη βελτίωση του πόνου των αρθρώσεων και του οιδήματος και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δεδομένα και από Έλληνες ερευνητές

Στην μελέτη ADACTA συμμετείχαν και ελληνικά ερευνητικά κέντρα. «Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη της κατηγορίας της που συγκρίνει δυο βιολογικούς παράγοντες ως μονοθεραπεία στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και αναδεικνύει υπεροχή ενός νεότερου έναντι ενός παλαιότερου φαρμακου στον έλεγχο της νόσου προσφέροντας έτσι μεγαλύτερα οφέλη σε συγκεκριμένους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα» σημειώνει ο καθηγητής κ. Πέτρος Π. Σφηκάκης, ερευνητής στη μελέτη ADACTA, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό».

Η ADACTA είναι μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, φάσης IV μελέτη σύγκρισης δύο παράλληλων ομάδων: της ομάδας που έλαβε τοσιλιζουμάμπη έναντι εκείνης που έλαβε ανταλιμουμάμπη και τα δύο ως μονοθεραπεία, δηλαδή χωρίς μεθοτρεξατη ή άλλα τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 326 ενήλικων ασθενών με σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι εμφάνισαν είτε μη ανοχή στη μεθοτρεξάτη ή στους οποίους δεν ενδείκνυται η συνέχιση της θεραπείας με μεθοτρεξάτη. Επίσης, οι ασθενείς οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν λάβει προηγουμένως βιολογική αγωγή για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Λίγα λόγια για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο, φλεγμονώδες νόσημα που μπορεί να προσβάλει κάθε άρθρωση. Οι αρθρώσεις φλεγμαίνουν με συνέπεια τον πόνο και τη διόγκωσή τους, με σταδιακή απώλεια της λειτουργικής ικανότητας των πασχόντων, λόγω της βλάβης που υφίστανται οι χόνδροι και τα οστά. Οι ασθενείς που πάσχουν από ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζονται συνήθως με το συνδυασμό μεθοτρεξάτης και ενός βιολογικού παραγόντα. Ωστόσο, κυρίως εξαιτίας εκδήλωσης δυσανεξίας στη μεθοτρεξάτη, περίπου 1 στους 3 ασθενείς τελικά λαμβάνει τους βιολογικούς παράγοντες ως μονοθεραπεία.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας για τις οφειλές προς το Δημόσιο


Θα προβλέπει έως και 48 δόσεις για την αποπληρωμή τους.
Την πάγια και έκτακτη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να εξετάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τρόικα και Κυβέρνηση. Η έκτακτη διευκόλυνση αποπληρωμής οφειλών θα αφορά σε χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η πάγια θα αφορά στα μελλοντικά χρέη.

Η έκτακτη ρύθμιση που ονομάζεται και «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας» θα προβλέπει έως και 48 δόσεις για την αποπληρωμή οφειλών, ενώ η πάγια ρύθμιση η οποία συνδέεται με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη προβλέπει από 18 έως 36 δόσεις.

Για να μπορεί να υπάγεται στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδείξει την προσωρινή οικονομική του δυσπραγία, ενώ εν συνεχεία για να λαμβάνει το ανώτατο όριο δόσεων θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξόφληση του συνόλου της οφειλής. Πρώτα θα συμφωνείται το ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος που μπορεί ο συγκεκριμένος οφειλέτης να διαθέτει για την εξόφληση της κάθε μηνιαίας δόσης και ύστερα θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων.

Πολίτης που οφείλει στο Δημόσιο 20.000 ευρώ, έχει μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ και συμφωνήσει με τον Έφορο να καταβάλει ποσοστό 20%, τότε το ποσό της μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται στα 400 ευρώ (20% επί 2.000 ευρώ= 400 ευρώ). Στη συνέχεια θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης με διαίρεση του συνολικού χρέους των 20.000 ευρώ δια του ποσού της μηνιαίας δόσης των 400 ευρώ. Από τη διαίρεση αυτή θα προκύπτει ο αριθμός 50, ο οποίος θα στρογγυλοποιείται προς τα κάτω και θα γίνεται 48. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι στις τρεις τελευταίες δόσεις ο οφειλέτης θα καταβάλει περισσότερα από 400 ευρώ.

Σημειώνεται πως ειδικά μετά τα στοιχεία που κατέδειξαν πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 κατά 1,3 δισ. ευρώ η Κυβέρνηση θεωρεί πως η ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να τύχει άμεσης εφαρμογής. Οι νέες ρυθμίσεις ενδεχομένως να προωθηθούν στη Βουλή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνοτουρκική συνεργασία στην Υγεία


Συνάντηση Λυκουρέντζου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Διμερείς επιτροπές για την υλοποίηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας που υπογράφηκαν στις 4 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της 2ης Συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν οι υπουργοί Υγείας των δύο χωρών, στην σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα.

Τα τέσσερα πρωτόκολλα συνεργασίας που ενεργοποιούνται αφορούν τα μεταδοτικά και μη νοσήματα, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των δύο συστημάτων υγείας, αλλά και των υπηρεσιών υγείας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση καταστάσεων καταστροφών.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου (ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή) ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή την οποία του επιφύλαξε και δήλωσε ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της προσέγγισης των δύο χωρών.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια με τον ομόλογό μου για την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς υγείας», δήλωσε ο κ. Μουεζίνογλου, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν παρά να κερδίσουν από αυτή τη συνεργασία».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε: «Αποφασίσαμε τη συγκρότηση κοινών επιτροπών για την υλοποίηση όσων συμπεριλαμβάνουν τα πρωτόκολλα και το μνημόνιο συνεργασίας. Θα οριστούν εκπρόσωποι από το κάθε υπουργείο και, σε συνεργασία με τους πρεσβευτές των χωρών μας, θα σχεδιάσουμε το χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων. Φυσικά πιστεύω ότι η συνέργεια στον τομέα της υγείας, ενισχύει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών και την κατανόηση μεταξύ των κυβερνήσεων».

Ο κ. Μουεζίνογλου επισκέφθηκε στη συνέχεια το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα».

Να σημειωθεί ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου μεταξύ του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και νοσηλευτικού ιδρύματος της Άγκυρας, με την ενεργό συμμετοχή της πρέσβειρας της UNESCO, Μ. Βαρδινογιάννη.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέσμευση Λυκουρέντζου για εξόφληση όλων των δεδουλευμένων


Δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας
.
Τη δέσμευσή του για την εξόφληση όλων των δεδουλευμένων εφημεριών εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, διαβεβαιώνοντάς τους γιατρούς ότι δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ. Ζήτησε, ωστόσο, την κατανόησή τους για τη χρονική καθυστέρηση.

«Το πρόβλημα της καταβολής των εφημεριών το αντιμετωπίσαμε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό των Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Ήδη, καταθέσαμε στη Βουλή διάταξη με την οποία θα εξοφληθούν αναδρομικά όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες. Με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάθε δεδουλευμένη εφημερία θα πληρώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος.

Την ίδια στιγμή, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και για τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζουν 150 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να είναι κλειστές, «θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται ήδη, εδώ και αρκετές μέρες, οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία «Τζάνειο», «Κρατικό Νίκαιας», «Μεταξά» και «Άγιοι Ανάργυροι» και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ζητά την απόσυρσή των συγκεκριμένων νοσοκομείων από τη γενική εφημερία. «Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης (εξάντληση των ειδικευμένων ιατρών) είναι απόλυτα επιβεβλημένο για την ασφάλεια των ασθενών του λεκανοπεδίου, η απόσυρση των τεσσάρων νοσοκομείων από τη γενική εφημερία», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας ότι στηρίζει τις επισχέσεις των γιατρών και προγραμματίζει να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των διοικήσεων των νοσοκομείων, για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του 2012.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα τα τατουάζ από χένα


Παρατηρούνται σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα.

Τα προσωρινά τατουάζ από χένα δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA).

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως επειδή το τατουάζ με χένα δεν είναι μόνιμο -κρατάει από 3 ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες- και δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Η Linda Katz, υπεύθυνη του τομέα καλλυντικών του FDA δηλώνει: «Μόνο και μόνο επειδή δεν είναι μόνιμο ένα τατουάζ δε σημαίνει ότι δεν κρύβει κινδύνους».

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τατουάζ, η χένα γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες. Παρατηρούνται όμως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο διαρκεί το ίδιο το τατουάζ.

Τα δερματικά προβλήματα αρχίζουν αμέσως μετά το σχεδιασμό του τατουάζ ή λίγες εβδομάδες αργότερα.

Τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα από τη χρήση χένας είναι:

- Φουσκάλες
- Κοκκινίλες
- Φωτοαλλεργία
- Μόνιμα σημάδια
- Κόκκινα σπυράκια με πύον

Η χένα είναι φυτικό προϊόν. Τα φύλλα αποξηραίνονται, μετατρέπονται σε σκόνη η οποία αναμειγνύεται με κάποιο υγρό και γίνεται πάστα που μπορεί να χρωματίσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Το χρώμα που αφήνει είναι κόκκινο-κάστανο. Αυτή είναι η κανονική πάστα χένας που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα.

Η μαύρη χένα που αφήνει έντονο μάυρο χρώμα -και όχι γκρι- και διαρκεί περισσότερες από 2 ημέρες θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη. Τι έχει λοιπόν η μαύρη χένα που την κάνει τόσο βλαβερή για την υγεία μας;

Περιέχει τη χημική ουσία P-Phenylenediamine, ουσία ιδιαίτερα επικίνδυνη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και χρόνιες αλλεργικές αντιδράσεις και για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Ο λόγος που χρησιμοποιείται το χημικό αυτό συστατικό στις βαφές είναι για να δίνει πιο έντονο, σκούρο χρώμα στα τατουάζ και με μεγαλύτερη διάρκεια.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απλό τεστ θα προβλέπει την εμφάνιση καρκίνου


Ο εντοπισμός ανθρώπων υψηλού κινδύνου θα γίνεται με ανάλυση αίματος ή σάλιου.

Ένα απλό και φθηνό τεστ που θα προβλέπει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ίσως γίνει διαθέσιμο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το τεστ θα βασίζεται στην ανάλυση σάλιου ή αίματος και θα μπορεί να ανιχνεύσει ποιοι άνθρωποι έχουν την γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως αυτού του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου ελέγχου θα είναι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου να παρακολουθούνται ώστε να ανιχνεύονται έγκαιρα οι όγκοι σε αρχικό στάδιο και να δέχονται την κατάλληλη θεραπεία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παγκόσμια γενετική έρευνα σε σχέση με τον καρκίνο που έγινε σε πάνω από 200.000 ανθρώπους, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον επιστημόνων. Η μελέτη αποκάλυψε 80 μικρές μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο.

Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. νέα περιστατικά των τριών ανωτέρω μορφών καρκίνου κάθε χρόνο, το ένα τρίτο από τα οποία καταλήγουν στο θάνατο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA άνω των 100.000 καρκινοπαθών και το συνέκριναν με το DNA άλλων τόσων ανθρώπων χωρίς καρκίνο, εστιάζοντας σε περίπου 200.000 μικρές γενετικές παραλλαγές (γνωστές ως «πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου»).

Από την ανάλυση προέκυψαν πάνω από 80 περιοχές του γενετικού κώδικα, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έως 49%, του προστάτη έως 23% και των ωοθηκών έως 11%. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ενώ κάθε επιμέρους γενετική παραλλαγή που εντοπίστηκε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μόλις κατά περίπου 1%, η επίδρασή τους είναι σωρευτική και έτσι όσους περισσότερους γενετικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου έχει ένα άτομο, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο.

Η διάγνωση με ένα μελλοντικό γενετικό τεστ σε νεαρότερη ηλικία, ακόμα και κατά τη γέννηση, θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν πάνω από τον μέσο όρο, παίρνοντας έτσι στη συνέχεια τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστο ακόμα και από τις σημερινές μαστογραφίες ή το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη.

Ένα γενετικό τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει τον ένα άνδρα στους 100 που λόγω γονιδίων έχει 50% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη ή τη μία γυναίκα στις 100 που επίσης λόγω γονιδίων αντιμετωπίζει 30% κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά και τις νέες ανακαλύψεις, το 60% των γενετικών παραγόντων κινδύνου για τις τρεις αυτές μορφές καρκίνου παραμένουν ακόμα άγνωστοι. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει εξηγηθεί μόνο το 28% του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, το 30% του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και μόλις το 4% του κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών, που είναι και ο πλέον θανατηφόρος.

Χιλιάδες ακόμα γενετικοί παράγοντες μένει να ανακαλυφθούν και γι’ αυτό θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες γενετικές μελέτες.Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε νέα μέθοδος απώλειας βάρους


Βασίζεται στην αλλαγή της μικροχλωρίδας του εντέρου
.
Οι προσπάθειες για απώλεια βάρους συνδυάζονται κυρίως με τη δίαιτα, τη γυμναστική και διάφορες άλλες λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλείς μεθόδους. Ωστόσο, στο μέλλον δεν αποκλείεται όλα αυτά να αντικατασταθούν με μια ασυνήθιστη μέθοδο που περιλαμβάνει την αλλαγή στη μικροχλωρίδα του εντέρου και θα οδηγεί στη γρήγορη απώλεια κιλών.

Πάνω στην ασυνήθιστη αυτή μέθοδο πειραματίστηκαν ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Οι επιστήμονες υπέβαλαν ποντίκια σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, η οποία οδήγησε στη μείωση του βάρους τους κατά περίπου 30%. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι στο έντερο των ποντικιών είχαν κάνει την εμφάνιση τους διαφορετικά μικρόβια.

Τα μικρόβια μεταφέρθηκαν στο έντερο άλλων αποστειρωμένων ποντικιών, που δεν είχαν άλλα μικρόβια προηγουμένως στο έντερό τους. Αυτή η μεταφορά οδήγησε στη γρήγορη απώλεια λίπους και βάρους στη δεύτερη ομάδα πειραματόζωων, τα οποία έχασαν μέσα σε δύο εβδομάδες περίπου το 5% του βάρους τους, χωρίς να αλλάξουν καθόλου τη διατροφή τους. Η απώλεια βάρους προφανώς ήταν καθαρά βακτηριακής αιτιολογίας.

Μεταξύ άλλων, το πείραμα δείχνει ότι η απώλεια βάρους μετά τη γαστρική παράκαμψη που γίνεται στους ανθρώπους, μειώνοντας το μέγεθος του στομαχιού τους, εν μέρει δεν οφείλεται στην ίδια την επέμβαση, αλλά στην εκτεταμένη μεταβολή στους πληθυσμούς μικροβίων, που λαμβάνει χώρα στο έντερο μετά το χειρουργείο.

Οι μεταβολές στο λεγόμενο «μικροβίωμα» του εντέρου, δηλαδή στο οικοσύστημα που έχουν δημιουργήσει οι αποικίες των μικροοργανισμών, είναι αρκετές για να οδηγήσουν στην απώλεια κιλών.

Ωστόσο, οι αμερικανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα τον μηχανισμό που συνδέει τα μικρόβια με την απώλεια του βάρους. Όπως είπαν, το επόμενο βήμα θα είναι να μάθουν με ποιούς μηχανισμούς δρουν τα μικρόβια για να μειώσουν το βάρος του οργανισμού, όταν μεταβάλλονται οι πληθυσμοί τους εξαιτίας της επέμβασης.

Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Λι Κάπλαν, πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο μια ανάλογη μείωση του βάρους χάρη στα μικρόβια μπορεί να επιτευχθεί με ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να προηγηθεί κάποια χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

«Η ικανότητα να πετύχουμε κάτι τέτοιο χωρίς επέμβαση, θα μας έδινε μια τελείως νέα μέθοδο να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδίως για όσους ασθενείς δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταφύγουν στο χειρουργείο».

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια μέχρι η μέθοδος να εφαρμοστεί πιθανώς και στους ανθρώπους.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα οφέλη του αμύγδαλου


Μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Στάσου, μύγδαλα», φώναζε ο Γιάννης Βόγλης στην Anne το 1967 στην ταινία «Κορίτσια στο Ήλιο», φράση που έμεινε στην ιστορία. Πρόκειται για μια σκηνή «παρεξήγησης» όπου μια τρομαγμένη νεαρή κοπέλα φοβήθηκε παρόλο που ο χωριάτης βοσκός (Γ. Βόγλης) είχε αγαθές προθέσεις απέναντί της.

Ο βοσκός της εν λόγω σκηνής είχε δίκαιο πάντως να επιμένει να κεράσει αυτόν τον τόσο θρεπτικό καρπό. Τα αμύγδαλα σήμερα κατέχουν υψηλότατη θέση στον κατάλογο τροφίμων. Θεωρείται από τους περισσότερους οργανισμούς υγείας «super» τροφή ! Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που συχνά βλέπουμε τις αμυγδαλιές να ανθοφορούν.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ.

Είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων οξέων. Περιέχονται ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Συνιστώμενη ποσότητα

Δεν υπάρχει ακριβής συνιστώμενη δοσολογία λήψης. Πρέπει να ληφθεί σίγουρα υπόψη ότι δεν μπορούμε να τρώμε υπερβολικές ποσότητες αμυγδάλων καθώς είναι πυκνά σε θερμίδες (100γρ δίνουν πάνω από 600 θερμίδες).

Είναι σίγουρα ασφαλής για τη σιλουέτα μας μια ποσότητα 20-30 γρ αμυγδάλων/ημέρα. Αυτή η ποσότητα «συμφωνεί» άλλωστε με τα ευεργετικά οφέλη των αμυγδάλων όπως έχει μελετηθεί.

Προσοχή

Όπως έχει ήδη αναφερθεί τα αμύγδαλα έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο, επομένως μην το παρακάνετε.

Μην προτιμάτε τους αλατισμένους καρπούς. Ελέγξτε αν περιέχουν ποσότητες αλατιού, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον προμηθευτή σας.

Αποθηκεύστε τα αμύγδαλα σε μέρος ξηρό, η παρουσία νερού (υγρασίας) ευνοεί την ανάπτυξη αφλατοξίνων (τοξικές ουσίες που παράγονται από μύκητες)

Τα αμύγδαλα κάνουν πολύ καλή «παρέα» στις σαλάτες. Αυξάνουν τη θρεπτικότητά (πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε κα), αυξάνουν την παρουσία φυτικών ινών (20-30 γρ αμύγδαλα περιέχουν 2 γρ φυτ. ίνες), ενώ προσθέτουν και γεύση!

Σύσταση αμυγδάλου/100 γρ

Θερμίδες 612 Kcal
Πρωτεΐνες 21,1 γρ
Ασβέστιο 240 mg
Μαγνήσιο 270 mg
Βιταμίνη Ε 23,98 mg

Προτιμάτε τα ελληνικά αμύγδαλα είναι εύγεστα και πολύ καλής ποιότητας.

Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή αμυγδάλων ξεπερνώντας τους 12.000 τόνους. Η Θεσσαλία φαίνεται να έχει τη μερίδα του λέοντος σε παραγωγή. Καλλιεργούνται στη χώρα μας πάνω από 7 ποικιλίες με εξαιρετική γεύση και ποιότητα.

Παρόλα αυτά έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές αμυγδάλων (αμφίβολης ποιότητας και απλά χαμηλότερης τιμής), κάτι που εξωθεί στη μείωση της ντόπιας παραγωγής. Η Αρκαδία παράγει εξαιρετικά αμύγδαλα σε πολλές περιοχές (Μαίναλο, Μαντινεία, Πάρνωνας κα).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν ασφαλιστικά μέτρα γιατί δε θέλουν τα παιδιά με αναπηρία κοντά τους!


Ασφαλιστικά μέτρα έχουν κάνει κάποιοι Ηρακλειώτες, γιατί δεν επιθυμούν να μεταφερθούν σε οίκημα στην περιοχή των Μεσσαμπελιών μερικά από τα παιδιά της Ζωοδόχου Πηγής, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί!

Πρόκειται για μια απίστευτη υπόθεση, η οποία έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, κάνοντας όλους να προβληματίζονται με την πρωτοφανή κίνηση κάποιων κατοίκων της περιοχής να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της Ζωοδόχου Πηγής.

Στόχος τους φυσικά να αποτρέψουν τη δημιουργία στέγης στις Μεσσαμπελιές και την εγκατάσταση εκεί παιδιών και όχι εγκληματιών!

Σε μια προσπάθεια να στηριχθεί ο αγώνας που κάνει το ίδρυμα της Ζωοδόχου Πηγής, το προσωπικό του παιδικού Νηπιαγωγείου "Ροδομηλιά", συμπαραστέκεται και καλεί όλη την κοινωνία να συνταχθεί με το αυτονόητο!"Τα άτομα με νοητική υστέρηση είναι ισότιμοι πολίτες που σύμφωνα και με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αποτελεί και Νόμο του Κράτους, αναγνωρίζουν ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να ζουν στην κοινωνία, με επιλογές ίσες με άλλους ανθρώπους και έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τον τόπο διαμονής τους και το που και με ποιον ζουν... Θα θέλαμε η διαμαρτυρία και η συμπαράσταση μας σε αυτά τα παιδιά να βρει σύμφωνους όλους τους συ,πολίτες μας", αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή των εργαζομένων στη "Ροδομηλιά".


Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δανειολήπτες κερδίζουν τετραετή περίοδο χάριτος


Κοντά σε συμφωνία για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών βρίσκονται τρόικα και Κυβέρνηση και το θέμα αναμένεται να κλείσει στις αρχές της εβδομάδας.

Η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξετάσθηκε την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή της τρόικας, του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γ. Στεργίου, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου, του Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστου Γκόρτσου και στελεχών της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στην σύσκεψη κατεγράφη σχετική πρόοδος αναφορικά με την υπέρβαση των ενστάσεων που είχε θέσει για την επίμαχη ρύθμιση η τρόικα και σύμφωνα με συμμετέχοντες ενδεχομένως να υπάρξει οριστική συμφωνία εντός της επομένης εβδομάδος.

"Συνεχίζουμε να μιλάμε. Εκτιμώ πως θα καταλήξουμε πριν ολοκληρώσει η τρόικα την επίσκεψη της και αποχωρήσει από την Αθήνα", δήλωσε στο news.gr στέλεχος που εκπροσωπούσε στη σύσκεψη τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό έχει μειωθεί κατά 35% από την 1/1/2010. Ακόμη αφορά σε ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια, άτομα με μόνιμη αναπηρία και πολυτέκνους.

Βάσει της αρχικής πρότασης της Κυβέρνησης η μηνιαία καταβολή της δόσης δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου φορολογητέου εισοδήματος, ενώ σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Οι δικαιούχοι θα απολαμβάνουν τετραετή περίοδο χάριτος (με επανεξέταση στην διετία), κατά την διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μόνον τόκους, οι οποίοι θα υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%.

Η τρόικα είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το ύψος του επιτοκίου, την διάρκεια της περιόδου χάριτος και τις επιπτώσεις της ρυθμίσεως στα κεφάλαια των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη συζητήθηκαν τα δύο πρώτα ζητήματα με την κυβέρνηση να καταθέτη πρόταση για μεγαλύτερο επιτόκιο και να περικόπτει την περίοδο χάριτος.


Πηγή: http://www.novasports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίβιο αναπηρικό αμαξίδιο
Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι το μέσο που προσφέρει ελευθερία και αυτονομία στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Με τη πάροδο των ετών όμως και τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανανεώσουν το μέσο αυτό και να το εμπλουτίσουν με περισσότερες δυνατότητες, ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σε άτομα με αναπηρία.

Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι το μέσο που προσφέρει ελευθερία και αυτονομία στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Με τη πάροδο των ετών όμως και τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανανεώσουν το μέσο αυτό και να το εμπλουτίσουν με περισσότερες δυνατότητες, ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σε άτομα με αναπηρία.Έτσι μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων κατάφερε να υλοποιήσει τα σχέδια της, και να κατασκευάσει ένα υποβρύχιο αμαξίδιο. Με αυτό το τρόπο η επιστήμονες δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας να μπορέσουν να μπουν στη θάλασσα μέχρι και να πραγματοποιήσουν κατάδυση με το αμαξίδιο.

Το αμαξίδιο είναι εξοπλισμένο με δύο προπέλες, οι οποίες είναι τοποθετημένες στη βάση της καρέκλας, ενώ στον κινητήρα παρέχει ισχύ μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Τη κατεύθυνση την ορίζει το ίδιο το άτομο με τα χέρια, κάνοντας κολυμβητικές κινήσεις.

Τη πρώτη δοκιμή του αμαξιδίου έκανε η ηθοποιός Σου Ώστιν, η οποία έκανε κατάδυση για αρκετή ώρα, ενώ στο τέλος της υποβρύχιας περιπέτειας είπε πως αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η αναπηρία δεν περιορίζει πλέον πουθενά τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε την Σου Ώστιν να μιλάει για αυτή τη "μαγευτική" όπως είπε, εμπειρία.
Πηγή: http://www.skai.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και νηστεία


Συμβουλές για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες αρκετοί άνθρωποι επιθυμούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα νηστείας, είτε για θρησκευτικές παραδόσεις, είτε για προσωπικούς λόγους.

Όμως επειδή μπήκαμε στην περίοδο της Σαρακοστής, τις μέρες αυτές όλο και περισσότερος κόσμος προσπαθεί να τηρήσει τις θρησκευτικές μας παραδόσεις. Τι συμβαίνει διατροφικά όμως με τη νηστεία;

Νηστεία δε σημαίνει ασιτία. Θερμιδικά, η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν φαίνεται να έχει διαφορές με τη διατροφή σε περίοδο μη νηστείας.

Συνήθως παρατηρείται μια αύξηση πρόσληψης υδατανθράκων, δηλαδή αύξηση κατανάλωσης ζυμαρικών, ψωμιού, πατάτας, οσπρίων κ.λπ.- και μείωση πρόσληψης πρωτεϊνών και λίπους, δηλαδή μείωση κατανάλωσης των ζωικών προϊόντων-κρέατος και γαλακτοκομικών.

Ένα πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να έχει και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Όταν είναι ισορροπημένο το πρόγραμμα διατροφής έχει θετικά αποτελέσματα, όπως:

- Μειώνονται τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, λόγω της μείωσης κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.

- Αυξάνεται η κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων και έτσι υπάρχει αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών οι οποίες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθάνε στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

- Αυξάνεται η πρόσληψη αντιοξειδοτικών ουσιών όπως βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), καροτενοειδή (β-καροτένιο και λυκοπένιο), οι οποίες τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα με το να παρεμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών.

- Βελτιώνεται η καρδιακή λειτουργία και η λειτουργία του νευρικού συστήματος με την αύξηση πρόσληψης των Ω-3 λιπαρών οξέων (DHA, EPA) και του σεληνίου τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση θαλασσινών.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι πολύ σημαντική για τις κατηγορίες ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες (έγκυες, γυναίκες σε γαλουχία, παιδιά και άτομα που έχουν σιδηροπενική αναιμία και διαβήτη) και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είναι ισορροπημένη.

Πρέπει να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γιατί στις συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12 και D.

Πιο αναλυτικά:

Ασβέστιο

Το ιχνοστοιχείο αυτό βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών, βοηθά στην σύσπαση των μυών και ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς. Ένα μη ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής κατά την περίοδο της νηστείας, συνήθως αδυνατεί να παράσχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό, λόγω της βιοδιαθεσιμότητάς του από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Για το λόγο αυτό, όσοι επιθυμούν να νηστέψουν, θα πρέπει να καταναλώνουν κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων, προκειμένου να το αποκτήσουν.

Πολλές φυτικές τροφές περιέχουν ασβέστιο: π.χ. τα αμύγδαλα, το κουνουπίδι, οι μπάμιες, το μπρόκολο, το λάχανο, οι ηλιόσποροι, τα αποξηραμένα σύκα, οι τορτίγιες, ο χαλβάς, τα ενισχυμένα (με ασβέστιο) δημητριακά, οι ενισχυμένοι (με ασβέστιο) χυμοί πορτοκαλιού και τα ενισχυμένα (με ασβέστιο) αφεψήματα σόγιας ή ρυζιού.

Σίδηρος

Η απόκτηση των απαραίτητων επίπεδων σιδήρου στον οργανισμό μερικές φορές είναι δύσκολη, τόσο για τα άτομα που νηστεύουν, όσο και για τα άτομα που δεν νηστεύουν, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση ή ακόμη και σε αναιμία. Ο σίδηρος που περιέχεται στις φυτικές τροφές (φυτικός) είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό, συγκριτικά με τον σίδηρο που προέρχεται από τις ζωικές τροφές (αιμικός).

Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι: οι ξηροί καρποί, οι φακές, τα μαυρομάτικα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα αποξηραμένα φρούτα. Πρέπει να τονιστεί, ότι είναι πολύ σημαντική η αύξηση πρόσληψης βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ), η οποία μεγιστοποιεί την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Για να διευκολυνθεί η απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια μιας νηστείας, πρέπει σε κάθε γεύμα να περιλαμβάνεται κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνια) και ντομάτα.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση σιδερένιων σκευών στη μαγειρική αυξάνει την ποσότητα σιδήρου στις τροφές.

Πρωτεΐνες

Η πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας (όταν τα γεύματα είναι ισορροπημένα) είναι επαρκής, αφού οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών όμως αποτελούν τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα άτομα που νηστεύουν να λαμβάνουν μεν πρωτεΐνες, αλλά να μην είναι πολύ ισχυρές, καθώς έχουν έλλειψη από βασικά αμινοξέα που βρίσκονται κυρίως σε ζωικές τροφές.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, πρέπει να υπάρχει ποικιλία και όχι μεμονωμένη κατανάλωση φυτικών προϊόντων, να υπάρχει δηλαδή ποικιλία από όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά (ρύζι, ψωμί κτλ.), λαχανικά και φρούτα στη διατροφή.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη αυτή βοηθά τον οργανισμό στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διαχείριση των λιπών και των αμινοξέων. Κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας νηστείας (π.χ. 40 ημερών) καλή πηγή βιταμίνης Β12 είναι τα προϊόντα σόγιας και κάποια συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αυτή τη βιταμίνη.

Η βιταμίνη αυτή περιέχεται και σε θαλάσσια λαχανικά όπως τα φύκια, αλλά δυστυχώς στη μορφή αυτή δεν απορροφάται από τον οργανισμό.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 δεν δημιουργεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα προβλήματα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε «μεγαλοβλαστική αναιμία» καθώς και σε ανεπανόρθωτες ζημιές του νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη αυτή βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο, τα οποία είναι σημαντικά στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών.

Επιπλέον, η έκθεση του σώματος από 5 μέχρι 15 λεπτά καθημερινά στο φως του ήλιου, συμβάλλει στο να παραχθεί η βιταμίνη D από τον ίδιο τον οργανισμό.

Τα άτομα που νηστεύουν και ειδικά οι ευαίσθητη ομάδα των ηλικιωμένων θα πρέπει να μην ξεχνούν την καθημερινή τους έκθεση στον ήλιο και να τρώνε τροφές ενισχυμένες με βιταμίνη D όπως δημητριακά, προϊόντα σόγιας ενισχυμένα με ασβέστιο.

Ψευδάργυρος

Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του σώματος, και την αναπαραγωγή των κυττάρων. Ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης, μεγάλο ρόλο παίζει και ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.

Ο ψευδάργυρος συμβάλει στην ανάπτυξη του DNA και του RNA του εμβρύου. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια και το ταχίνι.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα δημητριακά τύπου bran, η βρώμη, η μπανάνα, ο ανανάς, η πατάτα, η σόγια και τα μαυρομάτικα.

Τελειώνοντας, ένα πρόγραμμα διατροφής σε περίοδο νηστείας μπορεί να ακολουθηθεί, όταν είναι ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά και καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των ατόμων που το ακολουθούν, παράλληλα με την εποπτεία του διαιτολόγου-διατροφολόγου ή του γιατρού.

Ενδεικτικές προτάσεις γευμάτων κατά τη διάρκεια νηστείας:

Πρωινά

Τσάι με ψωμί, μέλι και ταχίνι
Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα σόγιας (ενισχυμένο με ασβέστιο)
Φρέσκος χυμός πορτοκάλι με κουλούρι Θεσσαλονίκης

Γεύματα

Σουπιές με σπανάκι, ψωμί και φρούτο (π.χ. πορτοκάλι)
Σαλάτα με θαλασσινά, ψωμί και φρούτο (π.χ. ακτινίδιο)
Μακαρόνια με κιμά σόγιας και ντοματοσαλάτα
Ρύζι με λαχανικά (ντομάτα, πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, μανιτάρια) και φρούτο

Σνακ

Χαλβάς, φρούτα


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρόσληψη λιπαρών από τα παιδιά


Η διάκριση μεταξύ «καλών» και «κακών» αφορά και τις μικρές ηλικίες.

Δεν είναι λίγες οι μητέρες εκείνες που προβληματίζονται σχετικά με το αν το παιδί τους πρέπει να καταναλώνει λίπος και, αν ναι, για το ποια θα πρέπει να είναι η πηγή αυτού. Η αλήθεια είναι ότι τα λιπαρά έχουν ψευδώς αποκτήσει τη φήμη του «κακού».

Στην πραγματικότητα όμως, κάποια από αυτά μας είναι απολύτως απαραίτητα σε κάθε ηλικία και δη στην παιδική, όπου η ανάπτυξη έχει τον κύριο λόγο. Ας κάνουμε, λοιπόν, πιο ξεκάθαρους τους λόγους για τους οποίους το παιδί πρέπει να καταναλώνει λιπαρά, τις συνιστώμενες ποσότητες για κάθε ηλικία, τις σωστές αλλά και τις λάθος πηγές λιπαρών.

Καλά και κακά λιπαρά

Οι μητέρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τα «κακά λιπαρά» και τα «καλά λιπαρά». Τα πρώτα αναφέρονται στα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα (trans) λίπη. Είναι αυτά των οποίων η κατανάλωση έχει «κατηγορηθεί» για αυξημένη συσχέτιση με εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και άλλων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ελέγχετε την ετικέτα τροφίμων για αυτά τα λιπαρά. Έχετε στο μυαλό σας ότι, τα τρόφιμα που περιέχουν τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα είναι συνήθως θερμιδικά «πυκνά», αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης αυξημένου βάρους και παχυσαρκίας.

Τα δεύτερα είναι κυρίως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με πιο σημαντικά τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από μόνη της, αλλά και η προτίμηση αυτών έναντι των κορεσμένων, βελτιώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και συνεπώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Παρόμοια δράση έχουν και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μπορεί κάποιοι να σκεφτείτε ότι ένα παιδί είναι αρκετά μικρό για να τον απασχολούν χρόνιες παθήσεις όπως αυτές που προαναφέραμε. Αν και δεν είναι πάντα έτσι, τα παιδιά έχουν έναν επιπλέον λόγο να τα καταναλώνουν, καθώς αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξή τους.

Πιο συγκεκριμένα, το α-λινολεϊκό (ω-3 λ.ο.) και το λινελαϊκό οξύ (ω-6 λ.ο.) αποτελούν δομικά συστατικά των κυττάρων και η πρόσληψή τους από την τροφή θεωρείται απαραίτητη, καθώς το ανθρώπινο σώμα δεν τα συνθέτει.

Η πρόσληψη λίπους είναι επίσης ευεργετική, επειδή σε αυτό περιέχονται συστατικά απαραίτητα και χρήσιμα για την υγεία των παιδιών, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K). Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το λίπος βελτιώνει τη γεύση ενός τροφίμου και το κάνει πιο θελκτικό για τα παιδιά.

Τι ποσότητα λιπαρών οξέων εξασφαλίζουν την υγεία του παιδιού;

Τους πρώτους 6 μήνες της ζωής ενός παιδιού, η πρόσληψη λίπους μέσω του θηλασμού αποτελεί το 50% της ενεργειακής του πρόσληψης. Από τη στιγμή που ξεκινά η συμπληρωματική χορήγηση τροφής, έως και τα 2 πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, η σύσταση για πρόσληψη λίπους είναι 35% της ενεργειακής πρόσληψης, ενώ στη συνέχεια μειώνεται στο 25-35%.

Όσον αφορά στη σύσταση του λίπους, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων θα πρέπει να παραμένει μικρότερη του 8% της συνολικής ενέργειας, ενώ εάν η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αποτελεί το 11% της ενέργειας, θεωρείται επαρκής (σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών η επαρκής πρόσληψη είναι 15% της ενέργειας).

Συγκεκριμένα, για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, η συνιστώμενη πρόσληψη α-λινολεϊκού και λινελαϊκού οξέος είναι κατά προσέγγιση 0,3% και 3%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η πρόσληψη trans λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνά το 1% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Το υπολειπόμενο ποσοστό λίπους θα πρέπει να προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά.

Πώς θα εντάξουμε όλα αυτά στη διατροφή του παιδιού;

Πιθανόν, οι μέχρι τώρα πληροφορίες να φαντάζουν δύσκολες στην υλοποίησή τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν απαιτούν τίποτα παραπάνω από έναν απλό προγραμματισμό!

Για ένα υγιές παιδί λοιπόν, χωρίς ειδικές διατροφικές απαιτήσεις, ας δούμε, κάποιες απλές οδηγίες που θα μας λύσουν τα χέρια:

- Αποφεύγουμε/μειώνουμε την κατανάλωση ζωικού λίπους, όπως βούτυρο, ορατό λίπος κρέατος, λουκάνικα, τυριά.

- Αντί του βουτύρου προτιμάμε τη φυτική μαργαρίνη (μαλακή) που είναι και καλή πηγή απαραίτητων ω-λιπαρών λόγω των προσεκτικά επιλεγμένων φυτικών ελαίων.

- Προτιμάμε την κατανάλωση ημι-αποβουτυρωμένου γάλακτος.

- Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση ψαριών, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

- Αποφεύγουμε τα «έτοιμα» τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως πλούσια σε υδρογονωμένα λιπαρά και θερμίδες, σε αντίθεση με το αγνό σπιτικό φαγητό.

- Μειωμένη πρέπει να είναι επίσης και η πρόσληψη γλυκών. Σε περίπτωση που το παιδί μας ζητάει γλυκό, προτιμάμε το παστέλι, λίγη σοκολάτα υγείας, κάποιο γλυκό του κουταλιού και όλα αυτά σε μικρές ποσότητες.

- Εντάσσουμε στο διαιτολόγιο του παιδιού καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια και ηλιόσπορους καθώς και έλαια όπως το ηλιέλαιο.

- Μαγειρεύουμε κυρίως με ελαιόλαδο, που μας προσφέρει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία σε υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνονται δυσκολότερα σε σχέση με τα λιπαρά οξέα άλλων ελαίων.

- Αποφεύγουμε τα τηγανητά τρόφιμα.

Ένα ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο, ενισχυμένο με τα παραπάνω τρόφιμα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σας σε καλής ποιότητας λίπος.

Σαφώς κάθε παιδί έχει συγκεκριμένες ανάγκες και αν θέλετε να πιο εξατομικευμένες συμβουλές ή παρακολούθηση του παιδιού σας μπορείτε να απευθυνθείτε στον πτυχιούχο διαιτολόγο - διατροφολόγο της περιοχής σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε εφαρμογή το νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων


Αλλάζει ο υπολογισμός της συμμετοχής.

Η κατάρτιση της θετικής λίστας των φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας ολοκληρώθηκε τελικά την Τετάρτη 27 Μαρτίου και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα ισχύσει από σήμερα.

Η λίστα περιλαμβάνει 4.908 φάρμακα, τα οποία πλέον θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση την ασφαλιστική τιμή ή την τιμή αναφοράς.

Τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν δύο τιμές, την ασφαλιστική και τη λιανική. Σε περίπου 2.900 φάρμακα οι δύο τιμές συμπίπτουν. Σε όσα φάρμακα η λιανική τιμή είναι υψηλότερη από την ασφαλιστική, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει τη συμμετοχή 25% για την ασφαλιστική τιμή και τη διαφορά από την ασφαλιστική έως τη λιανική.

Από τη «θετική λίστα» λείπουν 38 φάρμακα και συγκεκριμένα, 83 κωδικοί οι οποίοι αφορούν διαφορετικές περιεκτικότητες και συσκευασίες, έντεκα εταιρειών που δεν κατέβαλαν ως το τέλος του 2012 τις αυτόματες επιστροφές (claw back).

Τα φάρμακα που απουσιάζουν από τη «θετική λίστα» σε σχέση με την προηγούμενη, είναι τα εξής:

- Erythrocin (δερματολογικό)
- Dihydergot (για ημικρανία)
- Hygroton-Reserpine (αντιυπερτασικό)
- Hygroton (διουρητικό)
- Cafergot (για ημικρανία)
- Ludiomil (αντικαταθλιπτικό)
- Hytrin (ουρολογικό)
- Pediazole (αντιβακτηριακό)
- Optiray (απεικονιστικό)
- Optimark (σκιαγραφικό)
- Miochol-E (οφθαλμολογικό)
- Meloprol (αντιφλεγμονώδες)
- Alphacal (βιταμίνες)
- Iamaxicam (αντιφλεγμονώδες)
- Axyplot (αναστολείς διαύλων ασβεστίου)
- Gastronorm (γαστρεντερολογικό)
- Lopernal (αντιυπερτασικό)
- Anchocalm (αγχολυτικό)
- Risperom (αντιψυχωσικό)
- Talopram (αντικαταθλιπτικό)
- Lisodinol (αγγειολογικό)
- Mevamyst (γαστρεντορολογικό)
- Algosulid (αντιφλεγμονώδες/αντιρευματικό)
- Lixocam (ομοιοστατικό ασβεστίου)
- Melorilif (αντιφλεγμονώδες/αντιρευματικό)
- Cidoston (αγγειοπροστατευτικό)
- Otredil (αντιεμετικό)
- Exenadil (αντικαταθλιπτικό)
- Medomin (αντιφλεγμονώδες)
- Setanol (αντιβιοτικό)
- Optobet (οφθαλμολογικό)
- Pycnogenol (αγγειοπροστατευτικό)
- Neldim (χημειοθεραπευτικό)
- Monoket (καρδιαγγειακών προβλημάτων)
- Cardiplast (για καρδιαγγειακών προβλημάτων)
- Pascorbin (πεπτικό/μεταβολιστικό)
- Optigrel (αντι-αιμοπεταλιακό)
- Scanlux (σκιαγραφικό)

Δείτε στο συνημμένο αρχείο όλη τη λίστα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αυξήσετε την κατανάλωση νερού


Έξυπνα τρικ και συμβουλές για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι.

Η κατανάλωση περισσότερου νερού καθημερινά είναι πιο εύκολη απ' όσο νομίζετε.

Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για το πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά ποτά με καθαρό, δροσερό νερό.

- Προσθέστε στο νερό σας φρέσκα φύλλα δυόσμου.

- Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι και έχετε φάει πρόσφατα, πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό, και περιμένετε ένα λεπτό ή δύο. Μπορεί απλώς να είστε αφυδατωμένοι.

- Κάντε το νερό σας πιο «ενδιαφέρον» με την προσθήκη ενός στυμμένου λεμονιού ή λάιμ.

- Προσθέστε παγάκια στο νερό σας – θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες.

- Αραιώστε το χυμό σας (μήλο, σταφύλι, ή πορτοκαλί) με νερό. Είναι συνήθως πολύ γλυκό έτσι κι αλλιώς. Περισσότερη ενυδάτωση με λιγότερες θερμίδες.

- Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια νερού. Ξεκινήστε νωρίς και αισθανθείτε καλύτερα, με ευεξία όλη την ημέρα.

- Φάτε τρόφιμα πλούσια σε νερό.

- Έχετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό σε κάθε μεταβατικό σημείο της ημέρας: Όταν σηκώνεστε το πρωί, πριν φεύγετε από το σπίτι, όταν κάθεστε στη δουλειά, όταν θα πάτε για φαγητό.

- Πιείτε νερό ή ποτά διαίτης αντί τα υψηλής θερμιδικής αξίας, ζαχαρούχα ποτά.

- Έχετε ένα ποτήρι νερό με το γεύμα σας, ειδικά όταν πίνετε αλκοόλ.

- Πάρτε ένα μπουκάλι νερού μαζί σας στις βόλτες σας.

- Παγώστε μικρά κομμάτια από καθαρισμένα λεμόνια, λάιμ και πορτοκάλια και χρησιμοποιείστε τα αντί για παγάκια - είναι δροσιστικά και σας βοηθούν να φτάσετε στη μια μερίδα φρούτων.

- Στο σπίτι έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, φτιάχνετε το δείπνο ή βρίσκεστε στον υπολογιστή.

- Αντικαταστήστε τον καφέ ή το τσάι σας με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μια σταγόνα μέλι.

- Κρατήστε το νερό κρύο. Ορισμένοι θεωρούν ότι έχει καλύτερη γεύση και το σώμα σας θα κάψει μερικές θερμίδες για να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

- Το νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι καλύτερο, αν είστε αφυδατωμένοι. Το σώμα σας το απορροφά πιο γρήγορα.

- Πιείτε το νερό με καλαμάκι καθώς παίρνετε μεγαλύτερες γουλιές και πίνετε πολύ περισσότερο.

- Προσθέστε το νερό στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος σας. Πιείτε νερό, καθαρίστε το πρόσωπο σας, ενυδατώστε το.

- Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο λιγότερο πεινασμένοι θα νιώσετε και το λιγότερο πιθανό να αναζητήσετε κάποιο σνακ.

- Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας ένα αναψυκτικό διαίτης ή άλλο καφέ μέχρι να έχετε πιει 2-4 ποτήρια νερό.

- Το νερό από μόνο του δεν περιέχει θερμίδες ή λιπαρά και έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία που κρύβονται στην απλότητα του.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ελεύθερη πτώση τα ενοίκια


Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα όσον αφορά τις πωλήσεις, αλλά και τις ενοικιάσεις κύριων και εξοχικών κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων κλπ.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση των ενοικίων στις λεγόμενες ακριβές περιοχές και στα ακίνητα εμβαδού άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων.
Τα στοιχεία των μεσιτκών γραφείων είναι αποκαλυπτικά, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή στη χώρα όπου να καταγράφεται αύξηση στα ενοίκια των κατοικιών. Μάλιστα, οι μειώσεις ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις σε ετήσια βάση το 25%.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

50 καλλιτέχνες τραγουδούν για την Κύπρο


Μεγάλη συναυλία , με τίτλο «CyprusAid», δίνουν αύριο από τις 4 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα 50 και πλέον καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρήστος Θηβαίος, στην Τάφρο Κωνστάντζα, στην Λευκωσία, για να περάσουν το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι άντρο «γκάγκστερ και συμμοριτών», αλλά μια περήφανη χώρα από σκεπτόμενους ανθρώπους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Η στήριξη στην κίνηση αυτή αποτελεί ηχηρή πράξη αλληλεγγύης προς τον έξω κόσμο, αφού για την παρακολούθηση της συναυλίας δεν απαιτείται κανένα οικονομικό αντίτιμο, παρά μόνο μια εισφορά σε είδος και πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν σε άτομα, οικογένειες και άλλα σύνολα που τα έχουν άμεση ανάγκη, μέσω του δικτύου των κοινωνικών παντοπωλείων.

Επειδή η προσφορά για εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών είναι μεγάλη, οι εθελοντές ευελπιστούν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Λίνα Νικολακοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Χρήστος Δάντης, Ευριδίκη, Αντώνης Μιτζέλος, Βασίλης Χατζηλούκας, Δημήτρης Κοργιαλάς, Σοφία Παπάζογλου, Ηρώ, Άλεξ Παναγή, Χριστίνα Αργύρη, Μάρλεν Αγγελίδη, Δέσποινα Ολυμπίου, Γιώργος Καλογήρου, Ευσταθία, Αργυρώ Καπαρού, Σώτος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Μακρής, Ελεονόρα Ρούσσου, Τεύκρος Νεοκλέους, Νίκος Ευαγγέλου, Σαλίνα, Μυρτώ Μελετίου, Μιχάλης και Πέτρος Κουλουμής, Ρόδος Παναγιώτου, μια πλειάδα βιρτουόζων μουσικών και επίλεκτες μπάντες, όπως η 20μελής ομάδα κρουστών «Batukinio» και τα ντόπια συγκροτήματα «Λωποδύτες», «Μέθεξις» και «Πέραμα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο νεκροί από τη γρίπη των πτηνών


Δύο άνθρωποι στη Σαγκάη, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, πέθαναν αυτό τον μήνα έχοντας μολυνθεί από ένα στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών που μέχρι τώρα δεν είχε μεταδοθεί στον άνθρωπο, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 87 και 27 ετών, οι οποίοι νόσησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και πέθαναν στις αρχές Μαρτίου. Μία γυναίκα στη γειτονική επαρχία Ανουί επίσης μολύνθηκε από τον ιό στις αρχές Μαρτίου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο την Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Το στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε και στους τρεις αναγνωρίστηκε ως το H7N9, το οποίο δεν είχε μεταδοθεί στον άνθρωπο μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η επιτροπή.

Και στις τρεις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν πυρετός και βήχας που στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε πνευμονία.

Άγνωστο παρεμένει πώς μολύνθηκαν οι τρεις άνθρωποι. Ο ιός δεν φαίνεται ιδιαίτερα μεταδοτικός καθώς δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα υγείας στους 88 κοντινότερους ανθρώπους των θυμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται την επιτροπή.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό H7N9.Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν οι αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές


Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δεκαέξι.

Αυξήθηκαν οι ιαματικές πηγές, που έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.

Συγκεκριμένα, δεκαέξι ιαματικές πηγές της χώρας έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις πηγές: Λίμνη Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένα Βούρλα (δήμος Αγ. Κωνσταντίνου-Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι-Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα Χαλκιδικής), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι–Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη), Παρανέστι (Δράμα), Γιάλτρα Αιδηψού, Χανόπουλος ( Άρτα), Ν. Απολλωνία (Βόλβη), Παπαϊωάννου (Αιδηψός), Τραϊανούπολη (Έβρος) και πρόσφατα η πηγή Θέρμαι Σύλλα στην Αιδηψό.

Στόχος του υπουργείου είναι να συνεχιστεί η αναγνώριση πηγών που πληρούν τις προδιαγραφές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλη τη χώρα.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 4.800 παιδιά εξετάστηκαν από το «Χαμόγελο του Παιδιού»


Στο πλαίσιο της δράσης προληπτικής ιατρικής.

Περίπου 4.800 παιδιά εξετάστηκαν, σε 20 δήμους της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της δράσης προληπτικής ιατρικής που υλοποίησε «το Χαμόγελο του Παιδιού» από τις 10/2 μέχρι τις 24/3 με το κινητό πολυιατρείο «Ιπποκράτης» καθώς και την κινητή μονάδα Παιδιατρικής και Οδοντιατρικής του οργανισμού.

Ειδικότερα εξετάσθηκαν στον νομό Χανίων 1.500 παιδιά σε πέντε δήμους, στον νομό Ρεθύμνου 800 παιδιά σε πέντε δήμους, στον νομό Ηρακλείου 1.500 παιδιά σε έξι δήμους και στον νομό Λασιθίου 1.000 παιδιά σε τέσσερις δήμους.

Κάνοντας τον απολογισμό για την Κρήτη, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε ότι συνολικά εξετάστηκαν 4.800 παιδιά, πολλά εκ των οποίων πιθανόν να μην είχαν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
Ο κ. Γιαννόπουλος ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους, τους υποστηρικτές του προγράμματος και όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους ιδιώτες, τις εταιρίες αλλά και τους συλλόγους που αφιλοκερδώς συνέβαλαν, όπως είπε, στην προσπάθεια αυτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι να εξεταστούν 18.000 παιδιά μέσα στο 2013. Επόμενοι σταθμοί της εκστρατείας είναι η Εύβοια, η Πελοπόννησος και τα Κύθηρα.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν μου ζήτησαν να κόψω τις συντάξεις στους κάτω των 60 ετών»


Ο Γ. Βρούτσης ξεκαθαρίζει ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αποδεκτό».

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα ζήτησε την αναστολή της χορήγησης συντάξεων σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών.

«Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, θέμα αναστολής της κα­ταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιού­χους κάτω των 60 ετών», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό».Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση - κόλαφος για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές


Στον Κορυδαλλό κρατούνται 2.400 άνθρωποι ενώ χωράνε 800.

Υπερπληθυσμός, ακατάλληλες συνθήκες κράτησης, έλλειψη προσωπικού, υπερβολικός αριθμός αλλοδαπών κρατουμένων και έγκλειστων για ναρκωτικά, σε συνδυασμό με την αύξηση των ποινών, είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα των φυλακών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Φυλακών στη Ρώμη.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκφράζει την αγανάκτησή της προς τη χώρα μας, αφού από το 1993 οπότε επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις φυλακές μέχρι το 2011, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη.

Στον Κορυδαλλό όπως αναφέρει η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, κρατούνται 2.400 άνθρωποι σε μια φυλακή που η δυναμικότητά της είναι για 800 άτομα. Στα ατομικά κελιά των 9,5 τ.μ. στοιβάζονται μέχρι και πέντε άτομα, ενώ οι θάλαμοι χωρητικότητας 10 κρατουμένων έχουν φιλοξενήσει μέχρι και 24.

Στο ιατρείο της φυλακής υπάρχουν μόνο τρεις νοσηλευτές, κανένας μόνιμος γιατρός και πολύ συχνά χρέη νοσοκόμου εκτελούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι νέες φυλακές Αγιάς στην Κρήτη υπολειτουργούν και είναι ανοιχτές οι δύο από τις πέντε πτέρυγες αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Χρειάζονται επιπλέον εκατό υπάλληλοι αι από το πρόγραμμα κινητικότητας υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν τέσσερις.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ανθρωπογεωγραφία των κρατουμένων στον Κορυδαλλό, μόνο το 25% του συνολικού πληθυσμού είναι Έλληνες από 53,1% που ήταν το 2005.

Ραγδαία αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό των κρατουμένων από χώρες της Ασίας που αποτελούν το 20,2% και σε αυτό τω κρατουμένων από τη Μέση Ανατολή με ποσοστό 17,8%.

Όσον αφορά τα ποινικά χαρακτηριστικά η πλειονότητα των εγκλείστων είναι υπόδικοι σε ποσοστό 69,2% (1.587 άτομα), κατάδικοι 30,45% (696 άτομα) και οφειλέτες 0,4% (9 άτομα).Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεκμήρια νέου τύπου για έλεγχο εισοδημάτων


Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση.

Νέου τύπου «τεκμήρια» για τον προσδιορισμό των πραγματικών εισοδημάτων 8,2 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων θα μπορούν να χρησιμοποιούν σύντομα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων, η καταβολή ποσών για την εξόφληση δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών, τα έξοδα που πραγματοποιούνται, με την καταβολή μετρητών ή μέσω χρεωστικών καρτών, για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και νοσηλειών, όλες οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες και οι λοιπές αποταμιεύσεις των φορολογουμένων θα λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον επαναπροσδιορισμό των εισοδημάτων τους.

Σε όσες περιπτώσεις τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προσδιορίζονται με τις μεθόδους αυτές είναι μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα, οι φορολογούμενοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιέσεις για νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες


Πρόταση για καθιέρωση εισφοράς επί του τζίρου.

Με την «πλάτη στον τοίχο» βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς η τρόικα ζητά εδώ και τώρα την επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού στις πολύπαθες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθεί «μαύρη τρύπα» 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης καλείται με καθυστέρηση δύο μηνών να ενεργοποιήσει με υπουργική απόφαση εντός των επόμενων ημερών το άρθρο 44 του Ν.3986/11 που προέβλεπε την καθιέρωση εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η τρόικα μάλιστα θέτει ως προαπαιτούμενο τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος μαζί με τη ρύθμιση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μοναστήρια ανοίγουν τις πόρτες τους σε αστέγουςΟι μοναχοί προσφέρουν φαγητό και στέγη σε άπορους και άστεγους.

Μετά τους ναούς και τις μητροπόλεις τώρα και τα μοναστήρια προσφέρουν καταφύγιο σε ανθρώπους που δεν έχουν ένα κρεβάτι να κοιμηθούν και ένα πιάτο φαγητό να φάνε.

Από τις μεγάλες πόλεις μέχρι και τα πιο μικρά χωριά, εκατοντάδες άνθρωποι ζητούν καθημερινά βοήθεια σε μοναστήρια. Η κατάσταση είναι δραματική με ανέργους, αστέγους και συνταξιούχους να παρακαλούν για ένα πιάτο φαγητό.

Όπως δηλώνουν μοναχοί στον «Τύπο της Κυριακής», οι μαστικές κοινότητες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν, αν και τα οικονομικά τους είναι σε πολλές περιπτώσεις περιορισμένα.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μονών όπως του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Αγιά Λάρισας, της Μονής Παναγίας Κάτω Ξενίας στη Μαγνησία και του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη στην Κρήτη. Σε αυτά τα μοναστήρια, οι μοναχοί λένε ότι ανέκαθεν υπήρχαν άνθρωποι που κατέφευγαν για βοήθεια, αλλά είχαν πολλά χρόνια να δουν τέτοια κατάσταση. Στην Κρήτη, το ίδιο το μοναστήρι έχει πέσει θύμα της κρίσης, καθώς πριν από λίγο καιρό, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα!

Παρ' όλες τις δυσκολίες, οι μοναχοί και οι μοναχές προσφέρουν τρόφιμα και στέγη σε όσους περισσότερους μπορούν, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που έχουν βοηθήσει πολίτες να πληρώσουν λογαριασμούς και ενοίκια. Ωστόσο, πολλές φορές, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη είναι πολλοί και οι δυνατότητες των μοναστηριών περιορισμένες.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόροι… πολυτελείας και για τα μικρομεσαία Ι.Χ.!


Ποια αυτοκίνητα πιάνονται στο δόκανο της Εφορίας.

Μεγάλες ανατροπές στη φορολόγηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων εξετάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Για να αντιμετωπίσει τις απώλειες κρατικών εσόδων από τις μαζικές καταθέσεις πινακίδων, ετοιμάζει νομοσχέδιο που προβλέπει να φορολογούνται τα αυτοκίνητα όχι βάσει του κυβισμού τους, αλλά βάσει της εργοστασιακής αξίας τους.
Το χτύπημα προβλέπεται να είναι διπλό καθώς πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά «πολυτελείας», αλλά και αυξημένο φόρο εισοδήματος λόγω τεκμηρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», στο «δόκανο της εφορίας αναμένεται να πιαστούν πρώτα τα «οικολογικά» Ι.Χ. με turbo κινητήρες και χαμηλές εκπομπές ρύπων, τα αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο και υγραέριο και τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών.

Έτσι το κράτος υπολογίζει να εισπράξει τα διπλάσια χρήματα από όσα θα εισέπραττε μόνο από τον φόρο πολυτελείας, ο οποίος θα επιβάρυνε ιδιοκτήτες μεγάλων αυτοκινήτων. Από το νέο σχέδιο θα επιβαρυνθούν πολύ περισσότεροι ιδιοκτήτες, ακόμη και Ι.Χ. των 1200 κυβικών!Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί χρεώνουν ανάλογα με τα... ρούχα των ασθενών


Σάλος με τις αποκαλύψεις για την ιδιωτική ασφάλιση στην Αυστραλία.

Η βιομηχανία ιδιωτικής ασφάλισης της Αυστραλίας, υποστηρίζει πως τελευταία έχουν εντοπιστεί γιατροί να χρεώνουν διαφορετικά ποσά για την ίδια εγχείρηση-ακόμα και να αποφασίζουν για το ύψος της αμοιβής τους ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση των ασθενών τους. Το ύψος της χρέωσης φαίνεται πως είναι ευθέως ανάλογο της τιμής των ρούχων που φοράει ο ασθενής και του αυτοκινήτου με το οποίο προσέρχεται στο ιατρείο.

Κι ενώ αποτελεί λογική πως οι ιατρικές πράξεις θα πρέπει να κοστολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια, διατυπώνονται επίσης υπόνοιες ότι γιατροί ανακαλούν προσυμφωνημένες συνεργασίες με ασθενείς, όταν συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψουν έξτρα αμοιβές για τους ίδιους. Στο ίδιο μοτίβο, κάποιοι γιατροί έχουν την τάση να χρεώνουν περισσότερο όσους ασθενείς έχουν ακριβότερη ασφάλεια ιατρικής περίθαλψης.

Όλα αυτά, τη στιγμή που στη χώρα του Ειρηνικού σχεδόν 90.000 ασφαλισμένοι συμμετέχουν στο Μεγάλο Πρόγραμμα Αλλαγής Ιατρικής Ασφάλισης, επιδιώκοντας περισσότερα οφέλη και ευνοϊκότερους χρηματικούς όρους.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακατασκευάζεται το ΕΠΑΛ Λαγκαδά


Εντάσσεται σε αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη», εντάχθηκε η ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΠΑΛ Λαγκαδά, με το Α.Π. 100820 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για πρόγραμμα που εξασφαλίζει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, με δραστικές βελτιώσεις στην θέρμανση και την μόνωση του χώρου.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα, στο οποίο συστεγάζονται το Επαγγελματικό Λύκειο Λαγκαδά (ΕΠΑΛ), το Σχολικό Εργαστηριακό Κτίριο (ΣΕΚ), το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Επιμόρφωσης (ΙΕΚ) και η Επαγγελματική Σχολή (συνολικού εμβαδού 5.452,38 τ.μ.), με την εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει αντικατάσταση όλων των παλιών κουφωμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών θυρών) με νέα συνθετικά διπλού υαλοπίνακα, μόνωση δώματος και εξωτερικών δομικών στοιχείων με εξηλασμένη πολυστερίνη κατάλληλου πάχους, καθώς και ουσιαστική βελτίωση του συστήματος θέρμανσης.

Με τις ανωτέρω παρεμβάσεις αναμένεται το κτίριο να αναβαθμιστεί ενεργειακά πέραν της μίας κατηγορίας, με σημαντικά οφέλη στην μόνωση, την θέρμανση αλλά και την ασφάλεια των σπουδαστών.

Επιπρόσθετα, με την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται η υλοποίηση δράσεων επιδεικτικού χαρακτήρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και εξοικονόμησης ενέργειας (ανάρτηση ενημερωτικών πινακίδων στους χώρους του κτιρίου, διανομή φυλλαδίων, δημιουργία ηλεκτρονικού, διαδραστικού portal στην ιστοσελίδα του σχολείου κλπ.).Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται υπάλληλος για να... κοιμάται


Ξενοδοχείο προσφέρει μία ονειρεμένη δουλειά.
Ένα ξενοδοχείο στο Ελσίνκι αναζητά υπάλληλο που θα αναλάβει την πιο ευχάριστη δουλειά: να κοιμηθεί σε όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου και να μοιραστεί την εμπειρία του γράφοντας γι' αυτήν στο blog του.

Το ξενοδοχείο έχει αναρτήσει αγγελία στην οποία γράφει ότι αναζητά ένα «δυναμικό άτομο το οποίο πρέπει να μιλά φινλανδικά, ρωσικά και αγγλικά και να μπορεί να μεταφέρει με εκφραστικό τρόπο την εμπειρία του και τις σκέψεις του σε ένα blog».

Το άτομο που θα επιλεγεί θα κληθεί να κοιμηθεί για 35 ημέρες στο ξενοδοχείο – κάθε βράδυ σε διαφορετικό δωμάτιο. Μετά από κάθε διανυκτέρευση θα περιγράφει την εμπειρία του: από το κρεβάτι και τη θέα από το παράθυρο, μέχρι τη θερμοκρασία και τις παροχές του κάθε δωματίου. Και φυσικά, θα πληρωθεί για όλο αυτό!Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάρτε πίσω τις συντάξεις στους κάτω των 60 ετών!


Νέα πρόταση-σοκ της τρόικας αν δε βγουν τα μέτρα.

«Ή κάνετε κάτι με τους δημόσιους υπαλλήλους, ή να δείτε το θέμα των συνταξιοδοτούμενων κάτω των 60 ετών!». Με αυτή τη φράση το κλιμάκιο της τρόικας έθεσαν για πρώτη φορά στην ελληνική κυβέρνηση ένα δύσκολο θέμα: αυτό των συνταξιούχων και ειδικότερα όσων είναι κάτω των 60 ετών. Αν και το επιτελείο της κυβέρνησης απέφυγε να πάρει θέση και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, η επισήμανση αυτή των τροϊκανών σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», υπήρξε τέτοια αναστάτωση από το αίτημα των τροϊκανών, ώστε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ζήτησε άμεσα να ενημερωθεί για τον αριθμό των συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, ο οποίος ανέρχεται σε 700.000 άτομα!

Πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος της τρόικας δεν είναι η πλήρης διακοπή των συντάξεων, αλλά η υιοθέτηση μιας επιδοματικού τύπου λογικής, εκ μέρους του Δημοσίου.

Δηλαδή, η εξεύρεση ενός συστήματος που θα δίνει κάποιο μίνιμουμ ποσό στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, περικόπτοντας όμως την πλήρη σύνταξη που θα λάβουν μετά τη συμπλήρωση των 60 ετών τους.

Η τρόικα επιδιώκει αυτό το βοήθημα να έχει τη μορφή επιδόματος, σαν αυτό της ανεργίας ή να είναι μία μίνι σύνταξη, η οποία όμως θα κόβεται, στην περίπτωση που ο «συνταξιούχος» έχει βρει εργασία.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...