Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η διατροφή είναι το ήμισυ της επιτυχίας ενός αθλητή



Πόσο λίπος πρέπει να λαμβάνει;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από την άσκηση και την διατροφή του αθλητή. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η διατροφή είναι το ήμισυ της επιτυχίας ενός αθλητή. Μια σωστή διατροφή με ορθές διατροφικές επιλογές, μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση του αθλητή τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα.

Η σύσταση της διατροφής και το καθημερινό διαιτολόγιο παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία, τη φυσική κατάσταση και την απόδοση ενός αθλητή. Οπότε χρειάζεται ένα σχέδιο καυσίμων που να συμπεριλαμβάνει ένα σωστό ισοζύγιο από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, αρκετές βιταμίνες και μέταλλα και τη σωστή ποσότητα υγρών.

Οι υδατάνθρακες είναι το καλύτερο καύσιμο για τους μυς και πρέπει να υπάρχει σε κάθε γεύμα, η πρωτεΐνη παίζει μικρό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και χρειάζεται για μυϊκή αύξηση και διόρθωση μυών μετά από την προπόνηση, το λίπος είναι μια καλή πηγή ενέργειας και πρέπει να καλύπτει το 20-25% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης, επιτρέποντας έτσι την αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων.

Τα λίπη, καθώς και οι υδατάνθρακες, μπορούν να παρέχουν καύσιμο για τους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το λίπος είναι σημαντική πηγή ενέργειας, ιδιαίτερα για αθλητές που έχουν σχέση με δραστηριότητες μεγάλης διάρκειας, αλλά χαμηλής έντασης, ενώ για δραστηριότητες υψηλής έντασης που έχουν μικρή διάρκεια, οι υδατάνθρακες είναι η πρώτη πηγή ενέργειας.

Πολλοί αθλητές και φανατικοί της άσκησης δεν θα αγγίξουν τίποτα που περιέχει έστω και ελάχιστο λίπος και επικεντρώνουν τις προτιμήσεις τους (σχεδόν) αποκλειστικά σε προϊόντα χωρίς λίπος και με λίγες θερμίδες. Όμως τελικά, δεν είναι και τόσο έξυπνο να καταργήσετε ολοκληρωτικά το λίπος από τη διατροφή σας. Στην πραγματικότητα ορισμένα λίπη είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Το λίπος συμβάλει στην ανάπτυξη των κυττάρων ως δομικό στοιχείο των μεμβρανών τους, διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος, βοηθά στην απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών, όπως των λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες A, D, E, K) και συμμετέχουν στην παραγωγή σημαντικών ορμονών. Επομένως το σώμα μας σίγουρα χρειάζεται λίπος, αρκεί να ξέρουμε τι είδος και πόσο να τρώμε, καθώς και πώς να το μαγειρεύουμε.

Ανάλογα με την σύνθεση τους τα λιπαρά διακρίνονται σε κορεσμένα και trans- λιπαρά οξέα (τα «κακά» λιπαρά) και σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (τα «καλά» λιπαρά). Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα υπάρχουν κυρίως στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο, αλλά και στις ελιές και στους ξηρούς καρπούς. Στα πολυακόρεστα λιπαρά ανήκουν τα ω-3 λιπαρά και τα ω-6 λιπαρά. Τα ω-3 λιπαρά περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, στα καρύδια, στη σόγια και στο λιναρόσπορο, ενώ τα ω-6 λιπαρά περιέχονται στο ηλιέλαιο, στο σογιέλαιο, στο καλαμποκέλαιο και τις μαργαρίνες, που φτιάχνονται από τα αντίστοιχα έλαια και επίσης στα καρύδια και στο σουσάμι.

Θα πρέπει να αποφεύγονται οι πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ θα πρέπει να προτιμούνται τροφές που είναι πλούσιες ή έχουν παρασκευαστεί με μόνο- και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή φυτικά λίπη και ιχθυέλαια. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων θα πρέπει να περιορίζεται στο 10%, κυρίως μέσω της χρήσης φυτικού λίπους αντί ζωικών (κορεσμένων) λιπών, κατά την προετοιμασία των γευμάτων.

Βελτιώνοντας την ποιότητα της τροφής και αυξάνοντας τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, το χαμηλό ποσοστό του 20-25% πρόσληψης λίπους από τους αθλητές οδηγεί σε αύξηση της παροχής απαραίτητων λιπαρών οξέων που απαιτούνται για τις φυσιολογικές βιολογικές λειτουργίες.

Είναι γνωστό, ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επηρεάζουν τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών ιδιαίτερα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια ομάδα Γάλλων ερευνητών ανέφερε ότι η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, με τη μορφή συμπληρωμάτων (π.χ. κάψουλες ιχθυελαίων), είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της πλαστικότητας των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη μεγιστοποίηση της κατανάλωσης οξυγόνου και τη βελτίωση της οξυγόνωσης του αίματος κατά την άσκηση σε μεγάλα υψόμετρα..

Προσοχή πρέπει να δίνεται στο «κρυφό» λίπος που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα, το οποίο συχνά είναι και κακής ποιότητας (μπισκότα, ντόνατς, κρουασάν, παρασκευάσματα με σφολιάτα όπως τυρόπιτες κ.λπ.). Το λίπος παρέχει ενέργεια και είναι το ενεργειακά πυκνότερο από όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά, αφού 1 γραμμάριο παρέχει 9 kcal. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και στην ποσότητα. Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά πριν από την άσκηση. Παραμένουν στο στομάχι περισσότερο και μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε άβολα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφτά τρόποι για τη μείωση της χοληστερίνης



Εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε λίγες βδομάδες.

Η αυξημένη χοληστερίνη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Αφορά τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την οικογενή – κληρονομική χοληστερίνη, η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί την εμφάνισή της είναι η κακή–λανθασμένη διατροφή.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται με την ηλικία και οι καρδιολόγοι προτείνουν ότι καθένας, από την ηλικία των 20 ετών και μετά, θα πρέπει μία φορά στα 5 χρόνια να ελέγχει τη χοληστερόλη του, εκτός κι αν έχει οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν η χοληστερόλη νηστείας υπερβαίνει το επιθυμητό όριο των 200mg/dL ή η χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (ή LDL ή «κακή χοληστερόλη») το 100, το να κατέβει σ’ ένα ασφαλέστερο επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι νομίζουμε. Με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και -αν κριθεί απαραίτητο- με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή (ιδιαίτερα αν είναι οικογενής), μπορεί κάποιος να δει σημαντική μείωση της χοληστερίνης του μέσα σε έξι εβδομάδες.

Με τη χρήση φαρμάκων, η μείωση επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν συνιστάται σε άτομα που δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σε εκείνους, αυτό που προτείνεται είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Ταχύτερη μείωση της χοληστερίνης, χωρίς φάρμακα, μπορεί να επιτευχθεί, αλλά με πολύ αυστηρές αλλαγές, όπως ισχυρίζεται μία ανασκόπηση, στην οποία οι ασθενείς ακολούθησαν δίαιτα πολύ λίγων θερμίδων, σε συνδυασμό με υποκατάστατα γευμάτων για 4 εβδομάδες, προκειμένου να μειώσουν το βάρος τους και κάποιες σχετιζόμενες βιοχημικές τιμές, όπως η ολική και η κακή χοληστερόλη.

Στην προκειμένη περίπτωση, ακολουθήθηκε μία περίοδος 10 εβδομάδων συντήρησης βάρους, για να διατηρηθούν και οι βελτιώσεις που είχαν επιτευχθεί. Διαπιστώνουμε από μελέτες σαν την προηγούμενη, ότι αυτό δεν είναι εφικτό για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Γι’ αυτό, και στη συνέχεια θα προτείνουμε τους πιο εφαρμόσιμους τρόπους, για να επιτευχθεί σταδιακή μείωση της χοληστερόλης, στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

1. Θέστε τον στόχο σας: Γνωρίζετε ότι πρέπει να μειώστε τη χοληστερόλη σας, αλλά πόσο; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού σε καρδιοπάθειες ή και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Αν ο κίνδυνος εκτιμάται ως σοβαρός, θα πρέπει ο στόχος για την LDL να είναι κάτω του 70, αν είναι μέτριος κάτω από 130 κι αν είναι χαμηλός, κάτω από 160. Βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι η πρόληψη.

2. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα: Η τακτική φυσική δραστηριότητα, όπως το έντονο περπάτημα, εκτός του ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει και την καλή σας χοληστερόλη, έως και 10%. Τακτική άσκηση 4 με 5 φορές την εβδομάδα θα δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματά της. Αν χρησιμοποιούσαμε βηματομετρητή, ο στόχος μας θα ήταν τα 10.000 βήματα την ημέρα.

Για παράδειγμα, αν η δουλειά σας είναι γραφείου, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε για 5 λεπτά κάθε ώρα. Επιπλέον, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από τη δουλειά ή πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια, αν είναι σχετικά κοντά, κατεβείτε μία ή δύο στάσεις πριν από τον τελικό προορισμό σας και κάνετε την υπόλοιπη διαδρομή με τα πόδια, ανεβείτε στον όροφο που επιθυμείτε με τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και πολλές άλλες πρακτικές καθημερινές λύσεις.

3. Δώστε έμφαση στην πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και όχι στον ολικό αποκλεισμό τους:Αντίθετα με ό,τι πίστευαν παλιότερα, η μείωση της χοληστερόλης δεν θα προκύψει από την αποφυγή των αυγών και των θαλασσινών, επειδή έχουν πολλή χοληστερόλη. Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ θα προέλθει από την κατανάλωση κατάλληλων ποσοτήτων ποιοτικών λιπαρών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο καθένας μας, αλλά πολύ περισσότερο αυτός που έχει αυξημένη χοληστερόλη και διατρέχει καρδιαγγειακό κίνδυνο, θα πρέπει να αποφεύγει τα υδρογονωμένα λίπη (trans λιπαρά οξέα), που βρίσκονται σε όλα τα έτοιμα φαγητά εκτός σπιτιού, θα πρέπει να καταναλώνει σε μειωμένες ποσότητες κορεσμένα λίπη, που υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα όσα είναι πολύ λιπαρά.

Χρειάζεται επίσης να προσέχει και να μειώσει την κατανάλωση των ω-6 λιπαρών οξέων, που υπάρχουν σε όλα τα έλαια φυτικής προέλευσης (εκτός από το ελαιόλαδο και το λάδι κανόλα), που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Από την άλλη, πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε χρήση και τα ω–3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και τα οποία πρέπει να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

4. Καταναλώστε περισσότερες διαιτητικές ίνες: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ωμοί ξηροί καρποί. Όσον αφορά στα φρούτα, προτιμήστε τα φρέσκα και εποχιακά. Όσον αφορά στα λαχανικά, αυξήστε την πρόσληψή τους και προτιμήστε τα ωμά, βρασμένα ή στον ατμό, με ελαιόλαδο. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πρέπει να περιλαμβάνει συνολικά 5 μερίδες σε καθημερινή βάση. Τα όσπρια επιτρέπονται όλα και θα πρέπει να τα καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, για να ρίξετε τη χοληστερόλη σας.

Σαν σνακ μπορείτε να καταναλώνετε ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, αλλά με μέτρο, όσον αφορά στις ποσότητές τους, γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες και δε βοηθάει η υπερκατανάλωσή τους στη μείωση βάρους. Όσον αφορά στα δημητριακά, αποκλείστε όλα τα επεξεργασμένα και αρχίστε να καταναλώνετε ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένα, όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως και αναποφλοίωτο ρύζι.

5. Απλοποιήστε τον τρόπο μαγειρέματός σας: Αποκλείστε το τηγάνισμα, το φαγητό απ’ έξω και όλα τα fast food, καθώς και όλα τα τυροπιτοειδή και τα γλυκίσματα με βούτυρο. Αρχίστε να ψήνετε, να βράζετε και να μαγειρεύετε στον ατμό και μόνο με ελαιόλαδο.

6. Μειώστε το βάρος σας: Η μείωση του βάρους έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

7. Σταματήστε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μειώνει την καλή χοληστερόλη και επιδεινώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν υιοθετηθούν οι παραπάνω διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής σας με μεγάλη πειθαρχία, θα δείτε σύντομα πολύ μεγάλες διαφορές τόσο στο βάρος σας, όσο και στη χοληστερόλη σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αυτισμός συνδέεται με μεγάλο αριθμό νευρώνων



Τι δείχνει νέα έρευνα.

Νέα έρευνα συνδέει τον αυτισμό με υπερανάπτυξη των κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για υψηλότερης βαθμίδας λειτουργίες, όπως επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη.

Ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο 7 παιδιών με αυτισμό και 6 παιδιών χωρίς, τα οποία είχαν πεθάνει από πνιγμό ή άλλα αίτια μεταξύ 2 και 16 ετών. Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με αυτισμό είχαν 67% περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα στον προμετωπιαίο φλοιό.

Εκτός από το ότι είχαν περισσότερους νευρώνες, περίπου 1,9 δισ. έναντι περίπου 1,2 δισ. για τα παιδιά της ομάδας ελέγχου, ο εγκέφαλος των παιδιών με αυτισμό ζύγιζε περισσότερο.

Ο ερευνητής Dr. Eric Courchesne, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι η έρευνα είναι μικρή με μεγάλη επίπτωση. Οι επιπλέον νευρώνες σημαίνουν τεράστια αύξηση στις δυνητικές συνάψεις και πιθανόν λανθασμένη «καλωδίωση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη φυσιολογική λειτουργία.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American Medical Association», φαίνεται να αντιτίθεται στην πεποίθηση ότι ο αυτισμός είναι το αποτέλεσμα εμβολίων που χορηγήθηκαν στα πρώτα χρόνια ζωής.

Η Dr. Lizbeth Romanski, από το Πανεπιτήμιο Rochester, δήλωσε ότι οι νευρώνες δημιουργούνται το δεύτερο τρίμηνο.

Καθώς οι επιπλέον νευρώνες μπορούν να μετρηθούν με απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου, η νέα έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους να αποσαφηνιστεί μια διάγνωση αυτισμού. Επί του παρόντος, η πάθηση διαγιγνώσκεται με βάση συμπτώματα και συμπεριφορές.

Στο μεσοδιάστημα, οι γονείς που ανησυχούν θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για ανησυχητικά συμπτώματα.

Προβλήματα με το λόγο συγκεκριμένα.

Εκτός από προβλήματα επικοινωνίας, ο αυτισμός μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική επαφή, την εξυπνάδα και τη συμπεριφορά. Επηρεάζει περίπου 1 στα 110 παιδιά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδεση του καρκίνου του μαστού με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ



Έχει παρατηρηθεί επιδείνωση της κατάστασης των γυναικών που πάσχουν.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σχέση με τις άλλες γυναίκες του γενικού πληθυσμού, είναι αυξημένος κατά 15-25%.

Η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης, που παρατηρούνται πιο συχνά στις διαβητικές γυναίκες, αποτελούν παράγοντες για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο ΔΠΘ, Νικόλαος Παπάνας, στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Στις διαβητικές γυναίκες που κάνουν θεραπεία και έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού έχει παρατηρηθεί επιδείνωση της κατάστασής τους.

«Υπάρχουν έρευνες για τη σχέση του καρκίνου του μαστού με τη θεραπεία που λαμβάνεται για τον σακχαρώδη διαβήτη, από τις οποίες προκύπτει ότι κάποια υπογλυκαιμικά δισκία είναι λίγο πιο καλά και κάποια λίγο πιο επιβαρυντικά. Όσον αφορά τη χρήση ινσουλίνης έγινε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο. Όμως ενώ υπάρχουν ευρήματα, τα οποία από στατιστική άποψη ήταν σημαντικά, δεν υπάρχει καμία οδηγία από επιστημονικές κοινότητες για το αν θα πρέπει να αποφεύγεται ή να προτιμάται η χρήση ινσουλινης» τόνισε ο κ Παπάνας.

Για την πρόληψη της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού ο κ Παπάνας συνιστά στις διαβητικές γυναίκες να ακολουθούν μία καλύτερη διατροφή, να χάσουν βάρος και να θηλάσουν τα παιδιά τους.

«Είναι εντυπωσιακό ότι οι υγιείς γυναίκες αλλά και εκείνες που έχουν είτε πραγματικό είτε προσωρινό διαβήτη εγκυμοσύνης , εάν θηλάσουν προστατεύονται οι ίδιες από τις διαταραχές των λιπιδίων και το νεογνό τους από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ κλπ» ανέφερε ο κ Παπάνας.

Παράλληλα τόνισε ότι μία διαβητική γυναίκα που θηλάζει μπορεί να παίρνει μόνο ινσουλίνη για τη ρύθμιση του σακχάρου της και όχι χάπια, διότι αυτά περνούν στο γάλα και τα υπάρχοντα δεδομένα ασφάλειας δεν είναι ακόμη καθησυχαστικά για τη χρήση τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι της πιπίλας



Πότε είναι επικίνδυνη για το παιδί σας.

Υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύει το παιδί σας από την πιπίλα; Πότε συμβαίνει αυτό; Τι θα πρέπει να προσέξετε για να μη δημιουργήσετε πρόβλημα στα δοντάκια του ή την ομιλία του;

Πότε είναι επικίνδυνη μια πιπίλα;


1. Όταν το παιδί σας κοιμάται ή παίζει θα πρέπει να το ελέγχουμε όταν έχει την πιπίλα του για να μην υπάρξει κίνδυνος να πνιγεί.

2. Πρέπει να επιλεγετε μεγάλες πιπίλες (μεγάλο κομμάτι γύρω από το στόμα) για να μην υπάρχει κίνδυνος να τις καταπιεί το παιδί σας

3. Μη δένετε με κορδόνι την πιπίλα γύρω από το λαιμό του παιδιού ή στην κούνια του γιατί μπορεί κατά λάθος να τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του.

4. Πολλές ωτίτιδες σχετίζονται με τη χρήση της πιπίλας (ένας πόρος συνδέει την πιπίλα με το αυτί) και για αυτό το λόγο χρειάζεται πολύ καλό και συχνό καθαρισμό

5. Η μακροχρόνια χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του παιδιού όταν έχουν βγει τα μόνιμα δόντια.

6. Η πιπίλα μπορεί να αποτρέψει ένα παιδί από το να αρχίσει να μιλάει ή ακόμα και να του δημιουργήσει προβλήματα στην ομιλία του, γι'αυτο θα πρέπει να διακόπτεται στην κατάλληλη ηλικία.

Μερικές συμβουλές για την πιπίλα είναι:


- Διακοπή της πιπίλας κατά το πρώτο έτος σε συνεργασία με τον παιδίατρο σας που θα σας δώσει οδηγίες

- Δε θα πρέπει να «αλείφετε» την πιπίλα με μέλι ή ζάχαρη για να γίνει πιο ελκυστική για το μωρό σας γιατί μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα στα δόντια

- Μην πιέζετε το παιδί να χρησιμοποιήσει την πιπίλα εφόσον δε θέλει

- Να αποστειρώνετε την πιπίλα συχνά

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με τον παιδίατρο σας είναι απαραίτητη.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανεστάλη (οριστικά;) η «σφαγή» των προνοιακών επιδομάτων

Ενώπιον της γενικευμένης κατακραυγής το υπουργείο εσωτερικών υπαναχώρησε.

Εν αναμονή πλέον της πλήρους καταβολής τους από τους δήμους.




Μετά την γενικευμένη κατακραυγή, το υπουργείο Εσωτερικών με νέα απόφασή του της 10ης Νοεμβρίου, πιστώνει τους δήμους με τα πλήρη ποσά που απαιτούνται ώστε να μπορούν να καταβάλουν τα προνοιακά επιδόματα στο σύνολό τους.Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι πιστώνει τους Δήμους με μόλις το 40% του ποσού “μέχρι νεοτέρας”. Δεδομένου ότι οι εποχές είναι “περίεργες”, η μόνη διαβεβαίωση που έχει νόημα είναι η έμπρακτη, δηλαδή η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους τους. Εν αναμονή λοιπόν της... ταχύτερης δυνατής καταβολής από πλευράς των δήμων και των αρμόδιων υπηρεσιών τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Η νικήτρια της ζωής τρέχει στον Μαραθώνιο



Η 14χρονη Τζωρτζίνα παραδίδει μαθήματα θάρρους.

Αν και είναι μόλις 14 ετών, η ζωή της μοιάζει κιόλας μαραθώνιος. Εχει κερδίσει ουκ ολίγα μετάλλια σε πανελλήνια, βαλκανικά και παγκόσμια τουρνουά καράτε, έχει ταξιδέψει σε χώρες όπως η μακρινή Μαλαισία για να διαγωνιστεί και, πάνω από όλα, αναμετρήθηκε με τον καρκίνο και βγήκε νικήτρια. Η Τζωρτζίνα Ξένου είναι μία πρωταθλήτρια της ζωής και το αποδεικνύει με κάθε τρόπο.

Αύριο θα πάρει μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. «Ενα από τα όνειρά μου ήταν να τρέξω ολόκληρη τη διαδρομή των 42 χλμ. του Κλασικού Μαραθωνίου. Δυστυχώς, οι γιατροί μου το απαγόρεψαν κι έτσι θα κάνω αυτό που μπορώ. Θα τρέξω στα 5 χλμ.».

Η περιπέτειά της με τον καρκίνο ξεκίνησε στα τέλη του 2008, όταν είχε ήδη στο ενεργητικό της πολλές χρυσές διακρίσεις και μετάλλια. Σε ηλικία μόλις 11,5 ετών αναγκάστηκε να υποβληθεί σε πολύ επίπονες εξετάσεις, χειρουργεία, χημειοθεραπείες και πολύμηνη νοσηλεία. «Ο αθλητισμός μέτρησε πολύ στην ψυχολογία μου. Είχα συνηθίσει να αγωνίζομαι. Για μένα κι αυτό ήταν ένας αγώνας».

«Είναι πολύ πεισματάρα», θα μας πει η μαμά της, Μαρίζα, δασκάλα καράτε. «Η Τζωρτζίνα είναι γεννημένη νικήτρια. Οταν έρχεται η ώρα του αγώνα μεταμορφώνεται, ζητά την επιτυχία και την κατακτά», θα συμπληρώσει ο πατέρας της, Νεκτάριος, επίσης δάσκαλος καράτε. Και για τους δύο η είδηση της αρρώστιας ήταν ένα ισχυρό σοκ. Πολύ περισσότερο επειδή η διάγνωση προέκυψε μετά την επιμονή της μητέρας της, καθώς οι γιατροί τούς έλεγαν πως οι πόνοι που ένιωθε η μικρή στην κοιλιά δεν ήταν κάτι σοβαρό. «Στην αρχή κατέρρευσα. Μετά μας εξήγησαν οι ειδικοί πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχολογία. Ετσι έδειχνα μπροστά της πάντα χαρούμενη κι ευδιάθετη. Οπως όλοι οι γονείς στο Παίδων. Θα δείτε εκεί μέσα τρισευτυχισμένους γονείς» λέει η μητέρα στο «Έθνος».

Η Τζωρτζίνα δεν ήξερε ακριβώς τι είχε. Λέμφωμα της είχαν πει οι δικοί της. Ούτε όταν άρχισαν να της πέφτουν τα μαλλιά υποψιάστηκε. Άλλωστε, ήταν μόλις 11 χρόνων. Έμαθε όλη την αλήθεια μετά τις χημειοθεραπείες και λίγο πριν ξαναπάει σχολείο.

Οι ογκολόγοι είπαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει ξανά πρωταθλητισμό, επειδή η καρδιά της δεν θα άντεχε. Εκείνη όμως επέμενε. «Κάναμε εξονυχιστικούς ελέγχους σε παιδοκαρδιολόγους και καταλήξαμε πως μπορεί να συνεχίσει, εφόσον ο αθλητισμός της δίνει ζωή», λένε οι γονείς της. Οι διακρίσεις επέστρεψαν μαζί με τα μαλλιά της. Τα τελευταία 2,5 χρόνια παρακολουθείται κάθε τρίμηνο. «Κάποτε έχανα το λεωφορείο και νόμιζα πως έγινε κάτι σοβαρό. Σήμερα θα πω, υγεία πάνω από όλα», λέει η κοπέλα.



Διαβάστε περισσότερα...

Νόμος 4024/2011: Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015

Νόμος 4024/2011: Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015


Ολόκληρος ο νόμος 4024 του 2011 υπάρχει εδώ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Άρθρο 1 – Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων Δημοσίου

Άρθρο 2 – Ρύθμιση θεμάτων ασφαλιστικών φορέων


Άρθρο 3 – Θέματα Μ.Τ.Π.Υ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α ΚΑΙ Β ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Άρθρο 4 – Πεδίο εφαρμογής

Άρθρο 5 – Θέματα κινητικότητας των Υπαλλήλων του Κράτους

Άρθρο 6 – Σύστημα Βαθμολογικής Κατάταξης


Άρθρο 7 – Σύστημα Βαθμολογικής Εξέλιξης


Άρθρο 8 – Διαδικασία προαγωγής – πίνακες προακτέων


Άρθρο 9 – Έλεγχος νομιμότητας πινάκων προακτέων

Άρθρο 10 – Προϋποθέσεις επιλογής σε θέσεις ευθύνης


Άρθρο 11 – Προκήρυξη για την επιλογή προϊσταμένων

Άρθρο 12 – Σύστημα μισθολογικής εξέλιξης



Άρθρο 13 – Βασικός Μισθός

Άρθρο 14 – Ορισμός Αποδοχών

Άρθρο 15 – Επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών

Άρθρο 16 – Επιδόματα Εορτών και Αδείας

Άρθρο 17 – Οικογενειακή παροχή

Άρθρο 18 – Επίδομα Θέσης Ευθύνης

Άρθρο 19 – Κίνητρο Επίτευξης Στόχων και Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων

Άρθρο 20 – Υπερωριακή εργασία

Άρθρο 21 – Αμοιβές συλλογικών οργάνων

Άρθρο 22 – Επέκταση διατάξεων

Άρθρο 23 – Περικοπή αποδοχών

Άρθρο 24 – Τρίμηνες αποδοχές

Άρθρο 25 – Αποδοχές υπαλλήλων που αποσπώνται ή μετακινούνται

Άρθρο 26 – Συγκρότηση συλλογικών οργάνων της διοίκησης

Άρθρο 27

Άρθρο 28 – Μεταβατικές και Τελικές Διατάξεις του Δεύτερου Κεφαλαίου. Κατάταξη και προϋποθέσεις και κριτήρια επιλογής του υπηρετούντος προσωπικού

Άρθρο 29 – Κατάταξη σε Μισθολογικά Κλιμάκια του Υπηρετούντος Προσωπικού

Άρθρο 30 – Λοιπές παροχές, επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις

Άρθρο 31 – Αναλογικές ρυθμίσεις για νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Άρθρο 32 – Κατάργηση διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα του παρόντος Κεφαλαίου και έναρξη ισχύος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ



Άρθρο 33 – Κατάργηση κενών οργανικών θέσεων και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα

Άρθρο 34 – Κατάργηση κενών θέσεων ιδιωτικού δικαίου και εργασιακή εφεδρεία

Άρθρο 35 – Αναδιοργάνωση Δημοσίων Υπηρεσιών Ανακατανομή οργανικών θέσεων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ



Άρθρο 36

Άρθρο 37 – Ρυθμίσεις Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 38 – Υπολογισμός και καταβολή φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ


Άρθρο 39 – Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Οικονομικών

Άρθρο 40 – Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Άρθρο 41 – Λειτουργία και διαχείριση των κρατικών λαχείων

Άρθρο 42

Άρθρο 43 – Έναρξη ισχύος


Ολόκληρος ο νόμος 4024 του 2011 υπάρχει εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Αβοήθητοι μπροστά στην οικονομική κρίση



Λίγα χρήματα περισσότερα βάσανα.

Η άποψη ότι «τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία» ήταν πάντα πολύ δημοφιλής, όσο και αμφισβητήσιμη. Οι θρησκευτικές παραβολές του «άφρονα πλούσιου και του φτωχού Λάζαρου» όπως και τα παραδείγματα πλούσιων αλλά δυστυχισμένων ανθρώπων που τους χτύπησε αλύπητα η μοίρα με αρρώστιες και κάθε είδους απώλειες, προκαλούσαν παρηγοριά στους φτωχούς και… ειρωνεία στους πλούσιους.

Οι σύγχρονες κοινωνικές έρευνες δέχονται εν μέρει αυτό τον συλλογισμό: τα συμπεράσματά τους δείχνουν ότι τόσο τα πολλά όσο και τα ελάχιστα χρήματα δεν εξαφανίζουν τα βάσανα της ζωής και δεν οδηγούν στην ευτυχία. Τόσο ο πλούτος όσο και η φτώχεια αυξάνουν τα βάσανα του μυαλού, τον φόβο και την ανασφάλεια, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα άγχους, αίσθηση κινδύνου, απειλής και καταπίεσης.

Η σχέση πλούτου και φτώχιας με την ευτυχία υπήρξε από παλιά και φιλοσοφικό ζήτημα. Ο Επίκουρος για παράδειγμα, συμπέρανε ότι «η ευτυχία δεν στηρίζεται στην απόκτηση ακριβών αγαθών», τονίζοντας τα ακριβά και όχι όλα τα αγαθά.

Ελευθερία και καταπίεση


Η ελευθερία ήταν πάντα η φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Οι ιστορικές διακηρύξεις των κοινωνιών, μέσα από θεσμούς ή επαναστατικά συνθήματα περιείχαν πάντα την έννοια της ελευθερίας, την κατάργηση της καταπίεσης. Στη σύγχρονη εποχή, η ελευθερία του ανθρώπου καταπιέζεται με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Οι συνθήκες επιβίωσης στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, οι καταναλωτικές συνήθειες οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν αναγκαστικά την επιβίωσή τους με βάση αυτές τις συνθήκες.

Τα χρήματα έχουν ακριβό ψυχικό κόστος

Κανένα οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και κανένα εργασιακό περιβάλλον δεν υπόσχεται αυξημένα εισοδήματα χωρίς ψυχο-πιεστικούς όρους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η οικονομική ανάπτυξη των χωρών στη Δύση συνοδεύτηκε από εργασιακές ευκαιρίες, καλοπληρωμένες δουλειές και από μια άνευ προηγουμένου έκρηξη του καταναλωτισμού. Η άποψη ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία κατεδαφίσθηκε και στη θέση της αναπτύχθηκε το αμερικάνικο όνειρο για χρηματοδότηση της ανθρώπινης ανάγκης για απόκτηση ακριβών αγαθών.

Όλο και μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού πίστεψαν ότι η χαρά, η αγάπη και η ευτυχία είναι εξαγοράσιμες, έχουν ένα χρηματικό αντίτιμο. Η απόκτηση των αγαθών αποτιμήθηκε ως ασφαλής οδηγός χαράς και ευτυχίας. Κι έτσι, χρηματοδότησαν τα όνειρά τους για ακριβή τροφή, επώνυμα ρούχα, σπίτια πολυτελείας, ταξίδια και ό,τι άλλο πρόσφεραν οι αναπτυγμένες δυτικές χώρες.

Σύντομα αυτή η άποψη διαψεύσθηκε, τα πολύχρωμα όνειρα ξεθώριασαν: καταπιεσμένες ζωές, ματαιωμένες προσδοκίες, μηδενικός ελεύθερος χρόνος για αγάπη, δεσμούς, χόμπι και ευχάριστες δραστηριότητες. Αργά και σταθερά το άγχος ανέβαζε τον δείκτη της κατάθλιψης.

Οικονομική κρίση και κατάθλιψη στην Ελλάδα


Είναι γνωστό ότι αυτό τον καιρό τα ποσοστά κατάθλιψης στην Ελλάδα, όπως και η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων αυξάνονται συνεχώς. Όμως δεν ξεκίνησαν από μηδενική βάση. Και πριν την κρίση η κατάθλιψη και η χρήση αντικαταθλιπτικών έδειχνε αυξητικές τάσεις, αποτέλεσμα των συνθηκών ζωής, των αντιλήψεων για τα καταναλωτικά αγαθά, την απουσία ελεύθερου χρόνου, την μοναξιά και απομόνωση κ.λπ. Περάσαμε απότομα, από τη μια μέρα στην άλλη στο άλλο άκρο, τον κίνδυνο της επιβίωσης, την ανεργία, με το εισόδημα σε ελεύθερη πτώση.

Η απειλή της επιβίωσης, οι ρωγμές στη δόμηση της κοινωνικής ταυτότητας αλλά και η αδυναμία πένθους είναι στοιχεία που αυξάνουν τα ποσοστά κατάθλιψης.

Η επιβίωση


Σύμφωνα με τον Abraham Maslow οι ανθρώπινες ανάγκες ιεραρχούνται:

Επιβίωση-Ασφάλεια-Συντροφικότητα-Αυτοεκτίμηση-Κοινωνική υπόληψη-Αυτοπραγμάτωση.


Η οικονομική κρίση απειλεί ολοφάνερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο κυρίαρχο αίτημα της ανθρώπινης ζωής: την επιβίωση μέσω της εργασίας. Ο διαρκής και παρατεταμένος φόβος ότι θα χάσουμε ακόμα και τα στοιχειώδη αγαθά, η απειλή ότι κινδυνεύει η αξιοπρέπεια, η αυτονομία και η αυτοεκτίμησή μας, όπως και η αδυναμία αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου από το ίδιο το άτομο, είναι μια σοβαρή αιτία κατάθλιψης.

Η κοινωνική ταυτότητα

Στις 10ετίες που πέρασαν, οι κοινωνικές αντιλήψεις στην Ελλάδα, αν και λανθασμένα, συσχέτισαν τα χρήματα με την αυτοεκτίμηση, την ασφάλεια, την αυτοπραγμάτωση. Όσο κι αν αυτό δεν αποδείχθηκε αληθινό, αρκετοί Έλληνες, ακόμη και σήμερα, έχουν αυτή την κοινωνική εμμονή για τα ακριβά σπίτια, τα αυτοκίνητα, τις φίρμες κ.λπ., συνεχίζουν να τα εντάσσουν στα στοιχεία της κοινωνικής τους ταυτότητας, με αποτέλεσμα να βιώνουν καταθλιπτικά συναισθήματα.

Το πένθος


Το πένθος είναι αναγκαίο αλλά και αναπόφευκτο, όταν βιώνουμε μικρές ή μεγάλες αλλαγές και κάθε είδους απώλειες στην πορεία της ζωής μας. Σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν την ευκαιρία να πενθήσουν τη μεγάλη ανατροπή στη ζωή τους. Η διαδικασία πένθους προβλέπει κάποια στάδια: σοκ, άρνηση, θυμό, κατάθλιψη, διαπραγμάτευση, έξοδο.

Για κάθε νέο οικονομικό μέτρο αναστέλλεται η διαδικασία του πένθους, οι περισσότεροι πολίτες επιστρέφουν ξανά στο στάδιο του σοκ (παράλυση, μούδιασμα, αδυναμία αποδοχής), ακολουθεί η βίωση αισθημάτων ματαιότητας, σκέψεις καταστροφολογίας, έλλειψη ελπίδας και, το κυριότερο: αίσθηση του αβοήθητου ανθρώπου, παθητικότητα και αδυναμία να βρει το ίδιο το άτομο λύσεις. Το αποτέλεσμα είναι να βιώνει καταθλιπτικά συναισθήματα, αδυνατώντας να κάνει έξοδο και να βρει νέες ισορροπίες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σφιχτό σουτιέν ελλοχεύει κινδύνους



Προκαλεί βλάβες στον ιστό του μαστού.

Πολλές είναι οι γυναίκες εκείνες που εξαρτώνται ολοκληρωτικά από το σουτιέν τους αφού νιώθουν πιο ελκυστικές και έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο κίνδυνοι ελλοχεύουν σύμφωνα με μελέτη του Harvard University που αποκάληψε πως τα πολύ σφιχτά σουτιέν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι ένα σφιχτό σουτιέν αναστέλλει την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί βλάβες στον ιστό του μαστού με αποτέλεσμα την αναστολή της παροχής οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων στα κύτταρα του μαστού, αφήνοντας τις τοξίνες κολλημένες επάνω τους.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις γυναίκες που έχουν συνηθίσει να φοράνε σφιχτά τα σουτιέν για περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα και ειδικότερα σε αυτές που φοράνε σουτιέν και στον ύπνο τους.

Ωστόσο ο υγιεινός τρόπος ζωής, η άσκηση και η ισορροπημένη δίαιτα δεν είναι αρκετά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν έντονα τις γυναίκες να δίνουν μεγάλη προσοχή στο πώς χρησιμοποιούν το σουτιέν τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικοινωνία με ανθρώπους με εγκεφαλική βλάβη



Ίχνη συνείδησης κατέγραψαν ερευνητές.

Μία νέα τεχνική επικοινωνίας με ανθρώπους που λόγω εγκεφαλικής βλάβης δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον τους, κατάφερε να αναπτύξει μια ομάδα Βρετανών, Καναδών και Βέλγων επιστημόνων. Τα πειράματα έγιναν με 16 ασθενείς στο νοσοκομείο Άντενμπρουκ του Κέμπριτζ και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λιέγης στο Βέλγιο.

Οι ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των ασθενών και να ανιχνεύσουν ίχνη συνείδησης σε μερικούς από αυτούς, δίνοντας κάποιες ελπίδες για τη δυνατότητα μιας αλληλεπίδρασης μαζί τους στο μέλλον. Μέχρι πρόσφατα ήταν ουσιαστικά αδύνατο να ξέρουν οι γιατροί αν ένας άνθρωπος εγκεφαλικά νεκρός έχει την παραμικρή επίγνωση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές όταν κάποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός δεν είναι σε κώμα, αλλά βρίσκεται σε πλήρη παράλυση και δεν δείχνει ότι έχει καμία επίγνωση του εαυτού του ή του περιβάλλοντός του.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς να φανταστούν ότι κουνάνε τα δάχτυλά τους ή ότι σφίγγουν τη γροθιά τους. Οι μετρήσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι τρεις από αυτούς, ηλικίας 20 έως 45 ετών, ήσαν σε θέση να καταλάβουν και να ακολουθήσουν τις εντολές των επιστημόνων, ένας μάλιστα το έκανε πάνω από 100 φορές, δείχνοντας ότι έχει σαφώς συνείδηση του περιβάλλοντος.

Η ανταπόκριση των ασθενών βεβαιώθηκε, επειδή οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται είτε όταν κανείς κάνει μία πραγματική κίνηση, είτε όταν απλώς την φαντάζεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Οκτακόσια νοσήματα συνδέονται με παθήσεις των δοντιών



Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Περισσότερα από οκτακόσια νοσήματα, ανάμεσα στα οποία τα καρδιακά, τα εγκεφαλικά, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα λεμφώματα αλλά και η στυτική δυσλειτουργία, σχετίζονται με τις παθήσεις των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.

«Η έγκαιρη διάγνωση αυτών των νοσημάτων από τον οδοντίατρο μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει στην αποτελεσματική τους αντιμετώπιση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να σώσει και την ίδια τη ζωή του ασθενή. Η καλή στοματική υγιεινή είναι σε πολλές περιπτώσεις βασικός παράγοντας καλής έκβασης σοβαρών νόσων ορισμένων ασθενών. Για παράδειγμα, σε ασθενείς με πνευμονία, η βελτίωση της στοματικής υγιεινής και η κατάλληλη οδοντιατρική θεραπεία, βρέθηκε ότι μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο» επισήμανε ο καθηγητής στοματολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 31ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο με θέμα «Οδοντιατρική και γενική υγεία: Μια αμφίδρομη σχέση, που θα διοργανώνεται 11-13 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι οδοντικές λοιμώξεις έχουν στατιστικά συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η συνηθέστερη από αυτές, η περιοδοντίτιδα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό 20%. Tα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν επίσης στατιστικά συσχετισθεί με την παρουσία περιοδοντίτιδας. Ενδοστοματικές λοιμώξεις από οδοντοφατνιακά αποστήματα, έχουν και αυτές συσχετισθεί με υψηλή θνησιμότητα κυρίως σε μεγάλες ηλικίες

Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι ακόμα και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σχετίζεται με νόσο των ούλων. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 70 άντρες έδειξε σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και της ικανότητας επίτευξης στύσης. Τα στοιχεία αυτής της έρευνας έδειξαν ότι καθώς αύξανε η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, αύξανε η εμφάνιση της χρόνιας περιοδοντίτιδας.

Κακοήθη επίσης νεοπλάσματα του λεμφικού ιστού, τα γνωστά λεμφώματα, μπορεί να έχουν σαν αρχική ή και αποκλειστική εκδήλωση τους την στοματική κοιλότητα. Μιας και η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για τη επιβίωση αυτών των ασθενών, η προληπτική και σε τακτά χρονικά διαστήματα οδοντοστοματολογική εξέταση είναι επιτακτική.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα η κατάσταση στη χώρα μας είναι απογοητευτική. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται μια σαφής στασιμότητα, ή ακόμη και επιδείνωση, όσον αφορά την έκταση και τη βαρύτητα των συνηθέστερων νόσων της στοματικής κοιλότητας, της τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου.

«Σχεδόν το 50% του πληθυσμού δεν έχει καμία σχεδόν κάλυψη οδοντιατρικής φροντίδας, ενώ το υπόλοιπο 50% έχει περιορισμένη κάλυψη και πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 1,23% των δημοσίων δαπανών υγείας διατίθεται για οδοντιατρική φροντίδα στην Ελλάδα, όταν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 5 έως 10%» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σφίγγει ο κλοιός για τους καπνιστές της Αυστραλίας



Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν κι άλλα κράτη.

Ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή μίας από τις αυστηρότερες αντικαπνιστικές νομοθεσίες στον κόσμο βρίσκεται από σήμερα η Αυστραλία ύστερα από την ψήφιση από την Άνω Βουλή σχεδίων νόμων που επιβάλλουν ένα ομοιόμορφο πράσινο πακέτο για όλες τις μάρκες τσιγάρων με γραφικά και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο για την υγεία.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν και οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, της Βρετανίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που εξετάζουν την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων.

Ωστόσο, έντονη είναι η αντίδραση των καπνοβιομηχανιών που απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποζημιώσεις με το επιχείρημα ότι τα σχέδια της κυβέρνησης παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους περί εμπορικού σήματος και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η απόφαση της Γερουσίας θα πρέπει να επικυρωθεί από την Κάτω Βουλή εντός δύο εβδομάδων ύστερα από τροποποιήσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, γεγονός που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις καπνοβιομηχανίες για να αλλάξουν τις συσκευασίες των προϊόντων τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αιτίες ενός βήχα



Εάν επιμείνει συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Οι αιτίες ενός βήχα μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές. Οι γιατροί ταξινομούν τον βήχα σε δύο κατηγορίες, σε οξύ και χρόνιο. Πολλοί γιατροί ορίζουν ως οξύ βήχα αυτόν που παρουσιάζεται για λιγότερο από 3 εβδομάδες ενώ χρόνιο εκείνον που εμφανίζεται για περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Ο οξύς βήχας μπορεί να διαιρεθεί σε μολυσματικός (που προκαλείται από μια μόλυνση) και μη μολυσματικός.

- Οι μολυσματικές αιτίες του οξύ βήχα περιλαμβάνουν ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (το κοινό κρυολόγημα), λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας, πνευμονία, και κοκίτη.

- Οι μη μολυσματικές αιτίες του βήχα περιλαμβάνουν εξάρσεις από τις ακόλουθες χρόνιες παθήσεις: χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα, άσθμα, και αλλεργίες του περιβάλλοντος.

Kαλέσετε τον γιατρό αν:

- Ο βήχας συνοδεύεται με πυρετό

- Ο βήχας δεν αποχωρεί παρά την εξασθένιση και διακοπή των υπόλοιπων συμπτωμάτων

- Η θεραπεία που κάνετε δεν βελτιώνει τον βήχα

- Ο βήχας ξεκινά με αίμα

- Έχετε δυσκολία στην αναπνοή


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πειραματικό φάρμακο ανοίγει νέο δρόμο κατά της παχυσαρκίας



Μείωσε κατά 30% το βάρος σε παχύσαρκα ποντίκια.

Ένα νέο πειραματικό φάρμακο, το οποίο μπλοκάρει τη ροή του αίματος στα κύτταρα του λίπους, μείωσε το βάρος όταν δοκιμάστηκε σε πειραματόζωων και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια νέου τύπου αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές ονόμασαν το φάρμακο Adipotide.


Το πειραματικό φάρμακο ακολουθεί διαφορετικό «δρόμο» από άλλα ανάλογα σκευάσματα απώλειας βάρους, τα οποία είτε προσπαθούν να ελέγξουν την όρεξη, είτε να μειώσουν την απορρόφηση λίπους, είτε να επιταχύνουν τον μεταβολισμό.

Η νέα ουσία επιδιώκει την μείωση του συσσωρευμένου λευκού λίπους καθώς προσκολλάται στις πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα λίπους που συγκεντρώνονται συνήθως γύρω από την μέση και κάτω από το δέρμα.

Μόλις «προσδεθεί» σε αυτές τις πρωτεΐνες, με τη βοήθεια ενός αβλαβούς ιού ως «οχήματος», το φάρμακο απελευθερώνει ένα συνθετικό μόριο (πεπτίδιο), το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί μια φυσική διαδικασία καταστροφής των κυττάρων του συσσωρευμένου λίπους στον λιπώδη ιστό. Η τεχνική έχει αξιοποιηθεί ήδη για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων και οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση των κυττάρων λίπους.

Τεστ με παχύσαρκα ποντίκια επέφεραν μέση μείωση 30% στο βάρος τους, ενώ νέα πειράματα με 15 μαϊμούδες, που είχαν γίνει παχύσαρκες από το πολύ φαγητό και την λίγη σωματική άσκηση, έδειξαν ότι το νέο φάρμακο επέφερε μείωση έως 38,7% στο συνολικό λίπος του σώματός τους, ενώ ειδικότερα το λίπος στην κοιλιά τους μειώθηκε κατά 27% και η περιφέρεια της μέσης τους συρρικνώθηκε έως 14%.

Τα πειραματόζωα δεν εμφάνισαν κάποια ιδιαίτερη παρενέργεια κατά την θεραπεία, εκτός από συχνοουρία και ελαφριά αφυδάτωση λόγω ήπιας βλάβης στα νεφρά, η οποία όμως αποδείχτηκε αναστρέψιμη, όταν οι δόσεις του φαρμάκου μειώθηκαν.

Οι Αμερικανοί ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν κλινικές δοκιμές με το νέο φάρμακο σε παχύσαρκους καρκινοπαθείς, για να διαπιστωθεί αν η τεχνική είναι όντως αποτελεσματική και ασφαλής σε ανθρώπους. Μια άλλη ενθαρρυντική ένδειξη πάντως είναι ότι το φάρμακο προσέφερε στα πειραματόζωα αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σχετίζεται με την παχυσαρκία.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινοπαθής θριάμβευσε σε σόου ταλέντων



Το καλοκαίρι είχε υποβληθεί σε αφαίρεση στομάχου.

Με ρίγη συγκίνησης έληξε χθες το βράδυ το δημοφιλέστερο σόου ταλέντων της Νότιας Κορέας. Νικητής στέφθηκε ο 32χρονος Λίμ Γιουν Τάεκ, ο οποίος πριν από δύο μήνες είχε αποκαλύψει στην κριτική επιτροπή ότι έπασχε από καρκίνο του στομάχου.

Ο νεαρός τραγουδιστής μπήκε στο παιχνίδι τον Ιούνιο και ενώ είχε ήδη υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης του στομάχου. Αρχικά δεν είχε πει τίποτα για την περιπέτειά του, όμως σύντομα οι παρενέργειες της θεραπείας και τα σημάδια της ασθένειας έγιναν ορατά: έχασε τα μαλλιά του και αδυνάτισε πολύ. Το Σεπτέμβριο, όταν ένας κριτής τον ρώτησε για το νέο του «λουκ», ο Λιμ αποκάλυψε το φοβερό μυστικό του.
Μετά το θρίαμβό του, ο ίδιος τόνισε: «πρέπει να έχεις θετικό πνεύμα. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στη ζωή σου και γι’ αυτό πρέπει να ζεις κάθε ημέρα έντονα».


Διαβάστε περισσότερα...