Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Εργασία σε βάρδιες και διατροφή


Η δουλειά σε ασυνήθιστες ώρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του βάρους.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ελλιπής ενημέρωση πάνω στη διατροφή έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό. Η χώρα μας κατέχει την 5η θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη στην παχυσαρκία του γενικού πληθυσμού (ως παχυσαρκία ορίζεται όταν ο δείκτης μάζας σώματος β/υ2 ενός ατόμου είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 30kg/m2).

Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν γίνεται κατανοητό πως ο μέσος Έλληνας ή Ελληνίδα δεν ακολουθούν ένα σωστό μοντέλο διατροφής. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο δυσκολότερο είναι να τρέφονται σωστά τα άτομα που εργάζονται σε βάρδιες.

Όταν λέμε βάρδιες, αναφερόμαστε στα άτομα που εργάζονται νυχτερινές ή απογευματινές ώρες, εκτός ενός 8άωρου ωραρίου που ξεκινάει από τις πρωινές ώρες και τελειώνει νωρίς το απόγευμα. Τι διατροφικές συνέπειες έχει λοιπόν γι’ αυτούς τους ανθρώπους η απογευματινή ή βραδινή βάρδιά τους;

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του τμήματος διατροφής του πανεπιστημίου του Harvard σε νοσοκόμες του τμήματος Nurses' Health Study I και Nurses' Health Study ΙΙ ηλικίας 25-67 ετών, σε ένα δείγμα 80.000 ατόμων έδειξε πως η παρατεταμένη περίοδος εργασίας με αλλαγές βάρδιας σχετίζεται σε ήπιο βαθμό με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σχετίζεται με την αύξηση βάρους των ατόμων αυτών.

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος είναι η διαταραχή της ακολουθίας ύπνου-αφύπνισης ή αλλιώς διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού του ύπνου. Όταν νυχτώνει, ο εγκέφαλος εκκρίνει μια ουσία που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία ουσιαστικά μας κάνει να «νυστάζουμε. Κατά τη διάρκεια λοιπόν του νυχτερινού ύπνου συμβαίνουν διάφορες μεταβολικές διαδικασίες στο σώμα μας που ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό παλμό, την πίεση του αίματος, τα επίπεδα των ορμονών, καθώς και τη γαστροοισοφαγική λειτουργία.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω, είναι πως το σώμα μας «μπερδεύεται» από την μη φυσιολογική διαδικασία του ύπνου και προκαλούνται διαταραχές σε όλες τις παραπάνω λειτουργίες. Συχνά φαινόμενα είναι το άτομο να μην μπορεί να κοιμηθεί αφού σχολάσει και το πιο βασικό, να αντιμετωπίζει γαστροοισοφαγικά προβλήματα όπως δυσπεψίες, έλκη και διαταραχή στην όρεξή του. Το άτομο καταλήγει να τρώει μόνο του μεγάλες ποσότητες τροφής και συνήθως βιαστικά.

Ακόμη, παρατηρείται μη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως με πολύ μικρές ποσότητες φαγητού, με αποτέλεσμα να πεινάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και με κατάληξη την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιλογές τροφίμων που γίνονται, όπως μας δείχνει μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο τμήμα διατροφικής επιστήμης του πανεπιστημίου Cornell University Ithaca New york είναι κυρίως πρόχειρο φαγητό, πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και με πολύ υψηλή θερμιδική αξία.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει και στην κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Παρατηρείται πολύ υψηλή κατανάλωση στα συγκεκριμένα ροφήματα από άτομα που εργάζονται σε βάρδιες, ιδίως τις τελευταίες ώρες εργασίας που έχει επέλθει η κούραση. Η καφεΐνη παραμένει στο αίμα έως και 8 ώρες οπότε τα άτομα δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να κοιμηθούν και οι γαστροοισοφαγικές διαταραχές γίνονται ακόμη πιο έντονες.

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν γιατί τα άτομα που δουλεύουν με εναλλαγές βάρδιας αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και κατά συνέπεια διαβήτη τύπου 2. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχει λύση.

Η διατροφή των ατόμων που δουλεύουν με εναλλαγές βάρδιας πρέπει να περιλαμβάνει σχεδιασμό των γευμάτων, κατά προτίμηση από κάποιον διαιτολόγο.

Μετά τις απαραίτητες βιοχημικές εξετάσεις, τη λεπτομερή καταγραφή των διατροφικών συνηθειών του ατόμου και του ωραρίου εργασίας του, ο διαιτολόγος θα μπορέσει, σε συνεργασία με το άτομο, να παρέχει ένα διαιτολόγιο βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή, το οποίο θα βοηθήσει το άτομο στη μείωση, αύξηση ή διατήρηση του βάρους του, ανάλογα με την περίπτωση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα σπαράγγια κατά του διαβήτη


Νέα έρευνα δείχνει ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης.

Ένα νέο όπλο κατά του διαβήτη κρύβεται στο πάγκο της μαναβικής. Πρόκειται για τα σπαράγγια που σύμφωνα με νέα έρευνα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και τονώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι στο Πακιστάν. Οι ερευνητές χορήγησαν εκχύλισμα σπαραγγιού σε διαβητικά ποντίκια σε υψηλές ή χαμηλές δόσεις καθημερινά επί 28 μέρες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι χαμηλές δόσεις εκχυλίσματος σπαραγγιού μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, αλλά δεν επηρέασαν την παραγωγή ινσουλίνης. Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος όμως είχαν σημαντική δράση στην παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα σπαράγγια έχουν ευεργετική δράση κατά του διαβήτη.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικές δηλώσεις και οι 18χρονοι


Υπόχρεοι απόκτησης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι από φέτος εκατοντάδες χιλιάδες νέοι 18 ετών και άνω, πολλοί εκ των οποίων είναι ακόμη μαθητές Λυκείου ή φοιτητές. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς τους νέου, οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα και συντηρούνται από τους γονείς τους, κινδυνεύουν μάλιστα να βρεθούν υπόχρεοι καταβολής φόρου ύψους τουλάχιστον 75 ευρώ ή να εμπλακούν με την ανίκητη γραφειοκρατία των ΔΟΥ και να ταλαιπωρηθούν αφάνταστα για να γλιτώσουν το φόρο αυτό, αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν μεριμνήσει να τους απαλλάξει άμεσα από το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία για κάθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια, ακόμη κι όσοι είναι μαθητές Λυκείου, υποχρεούνται κατ' αρχάς να προσέλθουν εντός των προσεχών εβδομάδων στις αρμόδιες ΔΟΥ για να παραλάβουν ΑΦΜ.

Είναι δε υποχρεωμένοι να πάρουν ΑΦΜ σύντομα, καθώς φέτος, μέχρι το τέλος Ιουνίου, υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στον πόνο υπόσχεται νέα θεραπεία


Πραγματοποιείται με τη βοήθεια συσκευής ηλεκτροδίων.

«Tέλος στον πόνο» υπόσχεται ότι προσφέρει μια νέα θεραπεία η οποία εφαρμόζεται σε νοσοκομεία και ειδικά κέντρα σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ από τις αρχές του χρόνου εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας συσκευής ηλεκτροδίων, σε ασθενείς με χρόνιο, νευροπαθητικό, καρκινικό και σπλαχνικό πόνο. Εφαρμόζεται, δε, σε ασθενείς όλων των ηλικιών, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, ενώ, όπως παρατηρεί ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης, είναι εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έχει έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ( F.D.A.) και τον Ε.Ο.Φ .

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Πολυθοδωράκη, «με τη θεραπεία αυτή αντιμετωπίζουμε ακόμη και τους πόνους που αντιστέκονται στη μορφίνη, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε τους ασθενείς από τις παρενέργειες και τον εθισμό που συνήθως σχετίζονται με τα αναλγητικά φάρμακα».

«Η συσκευή κωδικοποιεί τα ερεθίσματα του πόνου, τον «αντιγράφει» και αντικαθιστά την πληροφορία του προς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με μια πλασματική πληροφορία «μη-πόνου». Έτσι το ΚΝΣ αποδεχόμενο την πλασματική πληροφορία «μη-πόνου» ο ασθενής σταματάει να πονάει», υποστηρίζει ο κ. Πολυθοδωράκης.

«Η θεραπεία γίνεται με τοποθέτηση ηλεκτροδίων μίας χρήσεως στην περιφέρεια των περιοχών πόνου του ασθενούς, με δυνατότητα ανακούφισης ταυτόχρονα μέχρι και πέντε διαφορετικών σημείων πόνου».

Η συγκεκριμένη θεραπεία υπόσχεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει:

• Χρόνιους Νευροπαθητικούς πόνους (Αλγοδυστροφία, CRPS I και II κ.α),

• Ογκολογικούς πόνους

• Σύνδρομα πόνου σχετικά με τη χημειοθεραπεία

• Σύνδρομα πόνου μετά από θεραπεία με ακτινοβολία

• Σύνδρομα Πόνου μετά από επεμβάσεις

• Πόνο Σπονδυλικής Στήλης (Αυχεναλγία-Οσφυαλγία)

• Σύνδρομο Πόνου μετά από Επέμβαση Σπονδυλικής Στήλης

• Νευραλγία από παγίδευση νεύρου

• Νευραλγία από διατομή Νεύρου

• Μεθερπητική Νευραλγία

• Νευραλγία Τριδύμου

• Πόνο Μέλους Φάντασμα

• Πρωσοπαλγίες

• Σπλαχνικούς, ακόμη και πόνους που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή, όπως μορφίνη, εμφυτεύματα, οποιοειδή, κλπ.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αναψυκτικό που αναμειγνύεται με αλκοόλ επηρεάζει το αλκοτέστ


Τα light ποτά ανεβάζουν τις τιμές.

Η ανάμειξη αλκοόλ και αναψυκτικού χωρίς ζάχαρη καθιστά πιο έντονη τη δράση του αλκοόλ και ευκολότερη την ανίχνευσή του στο αλκοτέστ σύμφωνα με νέα μικρής έκτασης έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κεντάκυ ήθελαν να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο το είδος του αναψυκτικού το οποίο αναμειγνύεται με το αλκοόλ επηρεάζει τις τιμές του αλκοτέστ, δηλαδή τα επίπεδα αλκοόλης στην αναπνοή.

Για το σκοπό αυτό έδωσαν σε 16 εθελοντές μέσου όρου ηλικίας 23 ετών, να πιουν από τρία – τέσσερα αλκοολούχα ποτά σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: βότκα με κανονικό αναψυκτικό, βότκα με αναψυκτικό light (χωρίς ζάχαρη, με ασπαρτάμη) και τέλος, ένα εικονικό ποτό που περιείχε κυρίως αναψυκτικό με ελάχιστο αλκοόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αλκοόλ στην ανάσα των συμμετεχόντων σημείωσαν αύξηση 40 λεπτά μετά το τελευταίο ποτό. Τα επίπεδα αυτά ήταν ελάχιστα πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του αλκοτεστ (0,077) στην περίπτωση που το αλκοόλ ήταν αναμειγμένο με κανονικό αναψυκτικό, ενώ ήταν υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο (0,091) στην περίπτωση που το αλκοόλ ήταν αναμειγμένο με αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη και παρέμεναν πιο υψηλά κατά τη διάρκεια του επόμενου τρίωρου.

Παράλληλα παρατηρήθηκε μια μικρή μεν, αλλά στατιστικά σημαντική καθυστέρηση στην ταχύτητα ανταπόκρισης των εθελοντών που είχαν πιει αλκοόλ με αναψυκτικό light συγκριτικά με εκείνους που είχαν πιει αλκοόλ με κανονικό αναψυκτικό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο συνδυασμός αλκοόλ με αναψυκτικά διαίτης έχει σαν αποτέλεσμα να περνάει γρηγορότερα το αλκοόλ από το στομάχι στην κυκλοφορία του αίματος. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Alcoholism: Clinical and Experimental Research.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο αδύνατα μωρά λόγω της μόλυνσης του αέρα


Τι αποκαλύπτει έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις έγκυες γυναίκες.

Οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε περιοχές με σημαντικά ποσοστά μόλυνσης του αέρα διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με χαμηλότερο βάρος, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της, που μελέτησε τα δεδομένα από περισσότερες από τρία εκατομμύρια γεννήσεις σε εννέα χώρες.

Τα λιποβαρή μωρά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νόσων (π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακά) ως ενήλικες.

Ωστόσο η επίδραση της μόλυνσης του αέρα στο πραγματικό βάρος των μωρών σύμφωνα με τους εδικούς, είναι πολύ μικρή και δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία. Σε επίπεδο πληθυσμού όμως είναι ένα αισθητό και στατιστικά σημαντικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Ένωσης για τη Μόλυνση του Αέρα και την Εγκυμοσύνη (ICAPPO) υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τρέισι Γούντραφ και των συναδέλφων της από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια η σχέση ανάμεσα στα αιωρούμενα σωματίδια και το βάρος των μωρών είναι δοσοεξαρτώμενη. Δηλαδή όσο περισσότερα ήταν τα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα, τόσο χαμηλότερο ήταν το μέσο βάρος γέννησης των μωρών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε χωρίς να ξοδευτείτε


Οι καθημερινές δουλειές είναι το ίδιο ωφέλιμες με την άσκηση στο γυμναστήριο.

Το να ανεβοκατεβαίνουμε τις σκάλες ή να μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα κάνει καλό στην καρδιά, όσο το να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο.

Σύμφωνα με έρευνα του Oregon State University οι σύντομες, εκρηκτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το ίδιο ωφέλιμες με την τακτική άσκηση σε μια αίθουσα γυμναστηρίου.

Η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα ενώ μιλάει κανείς στο τηλέφωνο, κάνει επίσης καλό καθώς συντελεί στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης.

Ο καθηγητής Brad Cardinal, ειδικός σε θέματα άθλησης και φυσικής αγωγής, που συνέγραψε τη μελέτη ανέφερε: «Είναι πιο φυσικός τρόπος άσκησης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να περπατά και να κινείται όσο μπορεί περισσότερο. Είναι πιο αποτελεσματικό από το να εγγραφεί κανείς σε ένα γυμναστήριο. Θα νιώθετε πιο υγιείς, πιο κινητικοί και ευδιάθετοι».

Ο ίδιος προτείνει να παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας και να περπατάμε περισσότερο ή να κάνουμε ποδήλατο. Ακόμη, στη σωματική ευεξία βοηθούν τα καθίσματα, τα push ups και το σκοινάκι κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων όταν βλέπουμε τηλεόραση.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα γαλακτοκομικά στη διατροφή των παιδιών


Απαραίτητη η αυξημένη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων.

«Αν δεν πιεις το γάλα σου δεν θα πας πουθενά». Μια χιλιοειπωμένη φράση από μεγάλους και χιλιοακουσμένη από μικρούς… Πόσες φορές σαν γονείς έχετε καβγαδίσει πρωί πρωί με το παιδί σας για να πιει έστω ένα ποτήρι γάλα πριν φύγει για το σχολείο;

Η αλήθεια είναι ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα για να ξεκινήσει το παιδί την ημέρα του, αλλά και η καλύτερη ευκαιρία για κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Πόσα παιδιά όμως καταναλώνουν συστηματικά ένα σωστό πρωινό και καλύπτουν τις απαιτήσεις για την ηλικία τους σε θρεπτικά συστατικά;

Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί στις μέρες μας, εκτός από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας, είναι και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν προσλαμβάνουν καθημερινά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα παιδιά έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Α, C, D, E και K, σύμφωνα με τις αμερικάνικες διατροφικές συστάσεις του 2010, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, παρέχουν ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και βιταμίνη D- πέντεαπό τα βασικά θρεπτικά συστατικά στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις στη διατροφή των παιδιών.

Για να καλύψουν τα παιδιά τις συστάσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών, απαιτείται αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών πρέπει να καταναλώνουν 2 φλιτζάνια- μερίδες γαλακτοκομικών και τα παιδιά 9 ετών και πάνω 3 φλιτζάνια-μερίδες την ημέρα.

Το πρωινό είναι ένα γεύμα όπου μπορούμε να εξασφαλίσουμε την κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.Μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με την υγεία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων. Παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν την τάση να προσλαμβάνουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό.

Παράλληλα, όσα παιδιά παραλείπουν το πρωινό, έχουν λιγότερες πιθανότητες να καλύψουν τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που δημιουργεί η απουσία πρωινού με τα υπόλοιπα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, τα παιδιά που προσλαμβάνουν πρωινό βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, ενώ φαίνεται να έχουν και υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Ένα σωστό πρωινό πρέπει να καλύπτει το 1/4 της συνιστώμενηςη μερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) για θερμίδες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Α και C. Μερικές επιλογές για ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να είναι:

1 φλιτζάνι γάλα ή 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο
1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης, μαργαρίνη, τυρί, γαλοπούλα) και 1 φυσικό χυμό
1 φλιτζάνι γάλα με 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη, μέλι και 1 φρούτο
1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσ/νίκης και 1 φρούτο

Οι επιλογές σε γαλακτοκομικά καλό είναι να περιλαμβάνουν εκτός από γάλα, προϊόντα όπως τυρί και γιαούρτι. Σε αυτό το σημείο, οι γονείς ίσως αναρωτηθούν αν επιτρέπονται στη διατροφή του παιδιού τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού ή σοκολατούχο γάλα. Η παιδική παχυσαρκία είναι γεγονός ότι αυξάνεται ραγδαία και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Ωστόσο, αρκετές μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι όταν καταργήθηκε το σοκολατούχο γάλα από τα σχολικά γεύματα, η κατανάλωση γάλακτος μειώθηκε κατά 35%. Φάνηκε επίσης, ότι τα θρεπτικά συστατικά που δεν προσλαμβάνονταν με τη μείωση της κατανάλωσης του γάλακτος είναι απαραίτητα και δεν ήταν εύκολο να αντικατασταθούν από άλλα τρόφιμα.

Στην πραγματικότητα, για να αναπληρωθούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά με την κατανάλωση άλλων τροφίμων,θα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή συνολικά περισσότερες θερμίδες και λίπος. Όπως και το λευκό γάλα, έτσι και το σοκολατούχο, είναι μια πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης, φωσφόρου, ριβοφλαβίνης, καλίου, νιασίνης και βιταμινών Α, Β12 και D.

Βέβαια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνηθίσουν τα παιδιά να πίνουν το γάλα και να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς προσθήκες σακχάρων. Οι γονείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γευστικές προτιμήσεις του ατόμου καθιερώνονται από την παιδική ηλικία, οφείλουν να έχουν σαν προτεραιότητα την εκπαίδευση του παιδιού για υγιεινές επιλογές τροφίμων, περιορίζοντας γενικότερα τη ζάχαρη και εντάσσοντάς τη με μέτρο σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για να τρέφεστε σωστά


Πόσες είναι οι αναγκαίες μερίδες για μια καλή υγεία.

Αν έχετε πάρει κάποια παραπανίσια κιλά τα οποία θέλετε να ξεφορτωθείτε, ή πολύ απλά θέλετε να διατηρείστε σε φόρμα, τότε οι ακόλουθες συμβουλές ίσως σάς φανούν πολύ χρήσιμες. Κι αυτό γιατί πολλοί τείνουν να πιστεύουν λανθασμένα κάποια πράγματα... Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν έχουμε και λέμε...

Το μαρούλι είναι το πλουσιότερο σαλατικό σε ίνες και βιταμίνες

Λάθος: Το μαρούλι αποτελείται κατά 96% από νερό και περιέχει στα 100 γραμμ. μόνο 1 γραμμ. πρωτεΐνες. Επίσης, δεν είναι πλούσιο ούτε σε βιταμίνες ούτε και σε μεταλλικά στοιχεία. Στα στοιχεία αυτά πλουσιότερα είναι: το κατσαρό μαρούλι, το αντίβ και το σπανάκι. Μια ποικιλία σαλατικών θα σας δίνει επομένως όλα τα χρήσιμα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Ένα γιαούρτι την ημέρα φτάνει για να μας δώσει το ασβέστιο που χρειαζόμαστε, για να αποφύγουμε την οστεοπόρωση.

Λάθος: Για να προσλάβει ο οργανισμός μας την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα σε ασβέστιο, ώστε να προστατευτεί από την οστεοπόρωση, θα χρειαζόταν 8 κεσεδάκια γιαούρτι την ημέρα και όχι ένα. Εκτός, λοιπόν, από το 1 κεσεδάκι γιαούρτι την ημέρα, προσθέστε στη διατροφή σας λευκά τυριά, μεταλλικό νερό και πράσινα λαχανικά.

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν περισσότερες βιταμίνες

Σωστό: Σίγουρα τα πλουσιότερα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία όμως έχουν μαζευτεί το ίδιο πρωί.

Αλλά επειδή στη διάρκεια της μεταφοράς και της παραμονής στο ψυγείο πολλές πολύτιμες ουσίες χάνονται, κυρίως αν πρόκειται για κόκκινα φρούτα, σπανάκι ή αρακά, προτιμότερα είναι τα κατεψυγμένα, αφού με την κατάψυξη δε χάνεται τίποτα.

Για να έχουμε καλή υγεία πρέπει να λαμβάνουμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Η μία μερίδα αντιστοιχεί σε ένα πιάτο;

Λάθος: Μία μερίδα = μία χούφτα. Αν πρόκειται για χυμούς φρούτων, η μερίδα αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι.

Τα τρία γεύματα την ημέρα μας βοηθούν να αδυνατίσουμε, αλλά και να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Σωστό: Παλαιότερα για να διατηρείται σταθερό το βάρος, οι διαιτολόγοι συνιστούσαν πέντε με έξι μικρά γεύματα την ημέρα. Σήμερα, όμως, έχει αποδειχθεί ότι τα τρία μεγαλύτερα γεύματα είναι προτιμότερα, γιατί έτσι (αφήνοντας δηλαδή τα ενδιάμεσα γεύματα) επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να κάνει ένα διάλειμμα στην παραγωγή ινσουλίνης.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που συνεισφέρει στην παραγωγή λιπωδών κυττάρων και παράγεται σε υψηλές δόσεις μετά από κάθε γεύμα, για να ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Όταν, λοιπόν, ανάμεσα στα γεύματα μεσολαβούν γύρω στις τέσσερις ώρες, τότε ο οργανισμός έχει αρκετό χρόνο, ώστε να πέσει το επίπεδο ινσουλίνης και να μπορούν τα διάφορα ένζυμα να μετατρέψουν το λίπος σε ενέργεια.

Στο σπίτι τρώμε λιγότερο όταν ακούμε απαλή μουσική

Σωστό: Σύμφωνα με Αμερικανούς μελετητές, όσοι ακούνε απαλή μουσική την ώρα που γευματίζουν τρώνε πιο αργά και λιγότερο.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα όταν άκουγαν γρήγορη μουσική κατανάλωναν πέντε μερίδες, χωρίς μουσική τέσσερις και με απαλή μουσική μόνο τρεις. Επίσης, να ξέρετε ότι όταν διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση την ώρα που τρώτε, τρώτε περισσότερο, γιατί αποσπάται η προσοχή σας.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ενεργειακά ποτά στο «μικροσκόπιο»


Ερωτηματικά σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα ενεργειακά ποτά; Ο προβληματισμός για τα δημοφιλή energy drinks αντί να μειώνεται μεγαλώνει, ιδιαίτερα όταν οι έρευνες δείχνουν ότι αποτελούν επιλογές υψηλής προτίμησης ανάμεσα στους νέους και τους εφήβους.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics καταγράφει αναλυτικά το περιεχόμενο, τα οφέλη και τους κινδύνους των ενεργειακών ποτών.

Πρώτα απ’ όλα η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μεταξύ των εφήβων έχει εκτιναχθεί από το 16% που ήταν το 2003, στο 35% το 2008. Μια άλλη μελέτη σε κολέγιο κατέγραψε ότι το 50% των σπουδαστών καταναλώνει το λιγότερο 1-4 energy drinks το μήνα. Για το 2012 μάλιστα καταγράφηκαν αρκετές εισαγωγές στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων εξαιτίας ενεργειακών ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες που θορύβησαν τις Αρχές.

Τι είναι αυτό που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά που μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία;

Τα πιο συνηθισμένα συστατικά ενός ενεργειακού ποτού είναι:

- Καφεΐνη
- Γκουαρανά
- Ταυρίνη
- Ginseng
- Ζάχαρη
- Βιταμίνες του συμπλέγματος B

Η ποσότητα κάθε συστατικού που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Επιπλέον η μίξη μεταξύ τους δεν έχει διευκρινιστεί επιστημονικά αν τελικά κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο από τα επιμέρους οφέλη που μπορεί να παρέχει καθένα ξεχωριστά. Επίσης αυτό που υπογραμμίζει η μελέτη είναι η συνήθεια πολλών νέων να αναμιγνύουν τα ενεργειακά ποτά με αλκοόλ ή ακόμη και με τη λήψη αντικαταθλιπτικών χαπιών.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από τους μαθητές και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΦΕΤ, το ποσοστό κατανάλωσης ανάμεσα στους εφήβους κυμαίνεται στο 43,9%.

Από όσους δήλωσαν ότι καταναλώνουν ενεργειακά ποτά το 55,4% ήταν αγόρια.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 17,0% δήλωσε ότι δοκίμασε πρώτη φορά ενεργειακά ποτά στο δημοτικό. Σε ποσοστό 47,9% δοκίμασαν στο γυμνάσιο και το 23,7% στο λύκειο.

Το 73,5% δήλωσε ότι τα καταναλώνουν επειδή απλά τους αρέσει η γεύση τους ενώ να 41,9% τα επιλέγει διότι πιστεύει ότι τα ενεργειακά ποτά τους δίνουν την ενέργεια που χρειάζονται.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.562 μαθητές λυκείου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από αυτούς 2.042 ήταν αγόρια, οι περισσότεροι δεν φάνηκε να γνωρίζουν ότι τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη.

Πολλά μένουν ακόμη να διερευνηθούν, όπως οι επιπτώσεις στην υγεία από την μακροχρόνια κατανάλωση ενεργειακών ποτών, η σωστή ενημέρωση πάντως γονιών και παιδιών κρίνεται από όλους απαραίτητη.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η θρεπτική ανάλυση του πορτοκαλιού


Μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.

Το πορτοκάλι είναι φρούτο που καρπίζει από το δέντρο πορτοκαλιά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή. Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή στην ποικιλία σανγκουίνι κόκκινο. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.

Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται «ράκος». Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια.

Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα.

Η θρεπτική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια πορτοκαλιού έχει ως εξής

Θερμίδες 49 kcal
Νάτριο 86 mg
Λιπαρά 0,2 γρ.
Πρωτεΐνες 1 γρ.
Υδατάνθρακες 12,2 γρ.
Ασβέστιο 41 mg
Σίδηρος 0,4 mg
Φώσφορο 20 mg
Νερό 200 γρ. Κάλιο 1 mg

Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, κάλιο, ασβέστο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο.

Ένα μέτριο σε μέγεθος πορτοκάλι μας παρέχει 62 θερμίδες και μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι χαμηλή. Επίσης η αύξηση της γλυκαιμίας που προκαλούν είναι χαμηλή.

Στο αγαπημένο μας φρούτο υπάρχουν πάνω από 170 φυτοχημικές ουσίες και 60 φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τα φλαβονοειδή, τα λεμονοειδή και τα καροτενοειδή.

Μία ένωση που βρίσκεται στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, που ονομάζεται D – λιμονένιο, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Ένα από τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή στα πορτοκάλια είναι η εσπεριδίνη. Η εσπεριδίνη και η πηκτίνη στα πορτοκάλια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL – χοληστερόλη. Η συγκέντρωση εσπεριδίνης είναι σημαντικά υψηλότερη στον εσωτερικό φλοιό, παρά στην πορτοκαλί τους σάρκα. Η πηκτίνη φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφηση των λιπών από το σώμα και να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Η τανγκερετίνη, για παράδειγμα, που περιέχεται στη φλούδα των κίτρων, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ερευνητές του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ σε δημοσίευσή τους τονίζουν ότι τα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου σε καρκινογενείς ουσίες.

Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα πορτοκάλια βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ αποτελεί και απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για υγιές σπέρμα, προστατεύοντάς το από γενετικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Η υψηλή περιεκτικότητά του πορτοκαλιού σε βιταμίνη C δρα επίσης και ως ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο πορτοκάλι, βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην προστασία κατά του έλκους.

Οι ευεργετικές δράσεις του πορτοκαλιού και των άλλων εσπεριδοειδών, εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, επεκτείνονται στην πρόληψη του διαβήτη, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας, της παχυσαρκίας και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού που είναι η σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Έρευνες έδειξαν ότι ένα πορτοκάλι κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα του οισοφάγου και του στομάχου κατά 50%.

Παράλληλα αυτοί που τρώνε ένα πορτοκάλι την ημέρα, επιπρόσθετα από τις 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών που συστήνονται καθημερινά, έχουν 19% μειωμένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το National Cancer Institute, μια μερίδα μπορεί να είναι: Η ποσότητα από φρούτα ή λαχανικά που περιέχεται μέσα σε ένα μικρό ποτήρι, ή ένα μικρό ποτήρι χυμού ή ένα φρούτο (μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) μετρίου μεγέθους ή ακόμη ένα μικρό μπολ με σαλάτα.

Ποικιλία πορτοκαλιών

Τα πορτοκάλια διακρίνονται σε διάφορες ποικιλίες ανά όλο τον κόσμο :

Η ποικιλία πορτοκαλιών late, περιλαμβάνει και τα πορτοκάλια βαλέντσια, τα οποία έχουν λεία λεπτή φλούδα και περιέχουν λίγα ή καθόλου κουκούτσια. Είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία στον κόσμο. Έχουν σάρκα κιτρινωπή και πολύ ζουμερή με έντονη γεύση. Τα βαλέντσια είναι τα καλύτερα πορτοκάλια για στύψιμο.
Η ποικιλία Blood τα γνωστά μας σαγκουίνια, είναι μικρού μεγέθους με φλούδα που έχει κοκκινωπά στίγματα, και σάρκα που χρωματικά κυμαίνεται από χρυσό μέχρι κόκκινο ρουμπινί. Είναι ιδανικά για σορμπέ και πολύχρωμα επιδόρπια.
Η ποικιλία πορτοκαλιών Blonde, είναι χειμωνιάτικα πορτοκάλια με κιτρινωπή φλούδα. Στην ίδια ποικιλία ανήκουν τα πορτοκάλια Jaffa και Shamouti. Μεγάλα φρούτα, χοντρόφλουδα, που καθαρίζονται εύκολα. Η σάρκα τους είναι τραγανή και ζουμερή. Αν είστε τυχεροί, ίσως βρείτε πορτοκάλια Saustianas που έχουν πολύ χυμό και καθόλου κουκούτσια.
Η ποικιλία πορτοκαλιών ναβαλίνα, είναι πορτοκάλια χωρίς κουκούτσι που πήραν το όνομα τους από την προεξοχή που έχουν στο κάτω μέρος τους, όπου περιέχεται ένα μικρό φρούτο σε εμβρυϊκή κατάσταση. Έχουν φλούδα χοντρή και γλυκιά ζουμερή σάρκα. Η φλούδα τους γίνεται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Πορτοκάλια και συντήρηση

Να διαλέγετε σφιχτά πορτοκάλια, βαριά για το μέγεθος τους, για να είναι πιο ζουμερά. Τα πορτοκάλια διατηρούνται αρκετά. Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες. Ο χυμός και το ξύσμα τους διατηρούνται στην κατάψυξη.

Τρόποι κατανάλωσης

Το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων καταναλώνεται με κάθε δυνατό τρόπο. Σαν φρούτο από μόνο του ή σαν συστατικό σε φρουτοσαλάτα, σε μορφή χυμού μετά από στύψιμο στον αποχυμωτή. Μιλώντας για μαγειρική, το φτιάχνουμε γλυκό με κάθε τρόπο (από κουταλιού μέχρι κέικ, σορμπέ, κρέμες, πορτοκαλόπιτα, λικέρ, κ.λ.π.), ενώ με το χυμό και με τη φλούδα του, αρωματίζουμε γλυκά και φαγητά.

Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε βινεγκρέτ σαλάτας, ν' αρωματίσετε με το ξύσμα του ή με τον χυμό του, πατάτες με μυρωδικά στο φούρνο, στο λεμονάτο κοτόπουλο ή το χοιρινό της κατσαρόλας. Ταιριάζει με όσπρια, όπως τα ρεβίθια (το συνηθίζουν στην Κρήτη), γιατί σπάει τη μονότονη γεύση τους, ενώ κάνει καλή παρέα και με το ψάρι.

Όπως και να έχει, το πορτοκάλι αποτελεί πραγματικό δώρο της φύσης, για να το γευτούμε όπως ο καθένας μας επιθυμεί και να απολαύσουμε τα πραγματικά μοναδικά συστατικά του.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει το Παράρτημα της Πολυκλινικής


Οι μονάδες του μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.

Την μεταφορά του προσωπικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού του Παραρτήματος της Πολυκλινικής (πρώην 3ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ) σε νοσοκομεία της Αττικής, με στόχο την ενίσχυσή τους τους, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, ενοποιείται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Παραρτήματος, με την αντίστοιχη μονάδα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο εκσυγχρονισμός της οποίας ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδος Αυξημένης Φροντίδας του Παραρτήματος μετακινείται προς στελέχωση της αντίστοιχης μονάδος του νοσηλευτικού ιδρύματος «Γ. Γεννηματάς», ώστε να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

Με την κίνηση αυτή μεταφέρονται πέντε κλίνες ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) στον «Ευαγγελισμό», και επιτρέπεται να ανοίξουν επτά κλίνες ΜΑΦ στο «Γεννηματάς», οι οποίες μέχρι σήμερα δεν λειτουργούσαν.

Το λοιπό προσωπικό, ο εξοπλισμός και οι λοιπές κλινικές και τμήματα του παραρτήματος της Πολυκλινικής ενσωματώνονται στις υπηρεσίες του συμπλέγματος νοσοκομείων «Ευαγγελισμός- Οφθαλμιατρείο – Πολυκλινική» ή μεταφέρονται σε φορείς της 1ης Υ.ΠΕ Αττικής.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με την απόφαση αυτή επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων ύψους 249.600 ευρώ ετησίως, τουλάχιστον, από τη διακοπή καταβολής μισθώματος για το κτίριο του Παραρτήματος της Πολυκλινικής, επί της οδού Καποδιστρίου 4.

Παράλληλα, και όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση «αξιοποιούνται υποδομές, εξοπλισμός και προσωπικό, ενισχύονται οι ενοποιημένες νοσοκομειακές μονάδες και αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς όφελος των πολιτών».

Πάντως τα σωματεία εργαζομένων του Παραρτήματος αλλά και του Ευαγγελισμού καταγγέλλουν «την απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει πλήρως την ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ μέχρι και το οριστικό της κλείσιμο».

Οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί της Παρασκευής έξω από το Παράρτημα στην πλατεία Κάνιγγος και σε πορεία προς το υπουργείο Υγείας.Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά της κατάψυξης


Συμβουλές για το ασφαλές πάγωμα και απόψυξη τροφίμων.

Μην πετάτε φαγητά -και επομένως λεφτά- στα σκουπίδια! Εξοικονομήστε χρήματα χρησιμοποιώντας με ασφάλεια την κατάψυξη του ψυγείου. Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητές της για να μην περνάτε ατελείωτες ώρες μέσα στην κουζίνα και απολαύστε υγιεινά τρόφιμα όλο το χρόνο χωρίς να τα πληρώνετε πανάκριβα...

Η κατάψυξη είναι μια υγιεινή μέθοδος διατήρησης των τροφίμων δίχως συντηρητικά, η οποία αναχαιτίζει με φυσικό τρόπο τη δράση παραγόντων που προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα. Το κατεψυγμένο τρόφιμο διατηρεί την ποιότητα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική του αξία, εφόσον βέβαια έχει καταψυχθεί σωστά και δεν έχει αποψυχθεί καθόλου μέχρι να φτάσει η ώρα να το αποψύξετε και να το χρησιμοποιήσετε με ασφαλή τρόπο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της; Μπορείς να καταψύξεις σχεδόν τα πάντα, όπως μεμονωμένα τρόφιμα, πλήρως και μερικώς μαγειρεμένο φαγητό, επιμέρους υλικά συνταγών κ.ά. Διευκολύνεστε στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό των γευμάτων καθώς μπορείτε να μαγειρέψετε μία φορά σε μεγαλύτερη ποσότητα και να φάτε περισσότερες.

Τέλος, σας δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτείτε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων στην εποχή τους (π.χ. λαχανικά) ή όταν τα βρείτε σε πραγματική προσφορά, να τα καταψύξετε και να τα καταναλώνετε «φρέσκα» για πολλούς μήνες.

1ο βήμα: Προετοιμασία

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Ενημερωθείτε, λοιπόν, για τις σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνετε ώστε να προετοιμάσετε σωστά τα τρόφιμα και τα φαγητά πριν τα καταψύξετε...

Κάποια τρόφιμα προτιμότερο να μην καταψύχονται. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται: τηγανισμένα και πανέ φαγητά, μαγειρεμένα που έχουν τραβήξει πολύ νερό (π.χ. ζυμαρικά), όσα περιέχουν ζελατίνη, κιμάς (ευάλωτος στα μικρόβια), τεμαχισμένο συκώτι, εντόσθια (πολύ επικίνδυνα) και φρέσκα ιχθυηρά.

Επίσης αβγά βρασμένα σφιχτά, μαγιονέζα και σάλτσες με αβγό, γάλα, βούτυρο, μαρούλια, μπανάνες, ντομάτες ωμές, πατάτες (εκτός εάν γίνουν πουρές), σέλινο, μαλακά τυριά και όλα τα φαγητά που περιέχουν τα παραπάνω υλικά. Στα περισσότερα από αυτά η κατάψυξη δεν επηρεάζει την ασφάλειά τους, υποβαθμίζει όμως την ποιότητά τους.

Αντίθετα μπορούν να καταψυχθούν για πολλούς μήνες σχεδόν όλα τα μυρωδικά. Τα πλένετε, τα στεγνώνετε σε καθαρή πετσέτα, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων ή γυάλινα δοχεία.

Επίσης βάζετε ένα ή περισσότερα ψιλοκομμένα μυρωδικά σε πλαστική παγοθήκη, γεμίζετε με νερό και καταψύχετε. Ρίχνετε τα παγάκια κατευθείαν στο φαγητό την ώρα που βράζει, εμπλουτίζοντας έτσι το άρωμά τους.

Τα τυποποιημένα και τα ήδη κατεψυγμένα προϊόντα καταψύχονται στις αρχικές τους κλειστές συσκευασίες αγοράς. Τα υπόλοιπα;

- Θέλουν τύλιγμα: Ωμά κρέατα, σκληρά κίτρινα τυριά, ψάρια και ψωμί πρέπει να κόβονται σε μικρότερα κομμάτια, να τυλίγονται σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη τροφίμων και μετά σε χονδρό χασαπόχαρτο ή αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να προστατεύονται από την έκθεση στον αέρα.

Στα ολόκληρα πουλερικά αφαιρείτε τα εντόσθια. Τα μικρά ψάρια καταψύχονται και μέσα σε νερό, κάτι που εμποδίζει την αφυδάτωσή τους.

- Ζεμάτισέ τα: Τα περισσότερα νωπά λαχανικά και χόρτα, αλλά με αρκετές εξαιρέσεις (π.χ. αρακάς, καρότα, κολοκύθα, μπρόκολο, πιπεριές), πρέπει πρώτα να ζεματίζονται για 1-5’.

Στη συνέχεια τα ρίχνετε σε κρύο νερό με παγάκια για χρόνο όσο ο βρασμός τους, τα στραγγίζετε και τα φυλάτε στην κατάψυξη σε καλά σφραγισμένες αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, από τις οποίες αφαιρείτε όλο τον αέρα.

- Άπλωσέ τα: Τα φρούτα είναι προτιμότερο να καταψύχονται σε μορφή πουρέ ή χυμού (σε παγοθήκες). Για να καταψύξετε και μικρού μεγέθους φρούτα, τα πλένετε, τα στεγνώνετε, τα απλώνετε σε ταψί σε μια στρώση, τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι να σκληρύνουν και τα καταψύχετε μέσα σε γυάλινο δοχείο με καπάκι ή σακούλα.

Εάν τα πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη από πάνω, θα διατηρηθούν καλύτερα. Τα μεγαλύτερου μεγέθους φρούτα χρειάζονται ζεμάτισμα.

- Τα ημι-μαγειρεμένα: Όταν καταψύχετε κάποιο ημιτελές φαγητό, για να το ψήσετε πολύ αργότερα, π.χ. κανελόνια, λαζάνια ή βάση για πίτσα, παστίτσιο ή μουσακά, το καλύτερο είναι να το καταψύξετε αεροστεγώς σκεπασμένο στο σκεύος που θα το μαγειρέψετε (π.χ. ειδικά ταψάκια μιας χρήσης).

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση του φαγητού, αφήστε ένα μικρό περιθώριο από τα πλαϊνά. Όταν το βγάλετε από την κατάψυξη, βάλτε το κατευθείαν στο φούρνο και ψήστε το πολύ καλά.

Όχι ζεστά στο ψυγείο: Μη βάζετε τα μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη ενόσω είναι ζεστά, καθώς μπορεί να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του καταψύκτη και να καταψυχθούν ανόμοια.

Αν βιάζεστε, βάλτε το ζεστό σκεύος σε λεκάνη με κρύο νερό ή ρίξτε μερικά παγάκια σε σούπες και βραστά. Καταψύξτε το μαγειρεμένο φαγητό μέσα σε δύο ώρες ή λιγότερο, σε δοχείο καθαρό και στεγνό.

2ο βήμα: Βασικά μέσα αποθήκευσης

Βεβαιωθείτε ότι τα μέσα αποθήκευσης που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλα για κατάψυξη τροφίμων. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε τον αέρα, εάν είναι δυνατόν, και να τα κλείσετε ερμητικά.

- Γυάλινα δοχεία με καπάκι: Ιδανικά για μαλακά ή υγρά τρόφιμα και φαγητά. Προτιμάτε γυάλινα δοχεία που διαθέτουν σήμανση καταλληλότητας και κλείνουν πολύ καλά.

Μην τα παραγεμίζετε, αλλά να αφήνετε αρκετό κενό χώρο ελεύθερο, γιατί με την κατάψυξη τα υγρά και τα μαλακά φαγητά παγώνουν και διογκώνονται. Αν τα γεμίσετε ασφυκτικά μπορεί να διαρραγούν και η κατάψυξη να γεμίσει σπασμένα γυαλιά!

- Πλαστικά δοχεία: Κατάλληλα για φαγητά με σχετικά μικρό όγκο. Χρησιμοποιήστε πλαστικά δοχεία που έχουν σημάνσεις ότι είναι κατάλληλα για τρόφιμα, για κατάψυξη και, επιπρόσθετα, αν επιθυμείτε, για φούρνο μικροκυμάτων. Βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν δισφαινόλη-Α (BPA), αποφύγετε όσα έχουν σήμανση με τον αριθμό 3 (ή PVC ή V) ή7 (ή OTHER ή Ο).

- Πλαστικές σακούλες, εύκαμπτες μεμβράνες: Ενδείκνυνται κυρίως για στερεά τρόφιμα (π.χ. φιλέτα κρέατος), καθώς και για φαγητά με μεγαλύτερο όγκο, σχετικά ξερά και στιβαρά. Τα ειδικά σακουλάκια, που πρέπει να κλείνουν καλά, πιάνουν λιγότερο χώρο και επειδή είναι πιο λεπτά, το φαγητό ξεπαγώνει γρηγορότερα.

Χρήσιμα είναι επίσης το σκληρό χασαπόχαρτο (φέρει εσωτερικά ζελατίνα), το αλουμινόχαρτο, η λαδόκολλα και τα εξειδικευμένα ταψάκια (π.χ. για ψήσιμο από την κατάψυξη).

- Παγοκυψέλες και παγοθήκες: Είναι εξαιρετικά χρήσιμες για να καταψύχετε μικρές ποσότητες από σάλτσες, περισσεύματα κρασιού, μυρωδικά, πουρέδες, πολτούς, ακόμα και φρούτα μικρού μεγέθους.

Συμβουλές

- Γλιτώστε χώρο: Προτιμάτε δοχεία με τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα κι όχι στρογγυλά. Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία που έχουν γδαρσίματα, έχουν θαμπώσει ή μαλακώσει υπερβολικά.

- Η θερμοκρασία: Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από -18°C. Γενικότερα, όσο πιο κρύος είναι ο καταψύκτης τόσο καλύτερη είναι η διατήρηση.

Όλα τα σύγχρονα οικιακά ψυγεία και καταψύκτες διαθέτουν σύμβολα επισήμανσης, γνωστά ως αστέρια. Ο θάλαμος κατάψυξης 3*** φτάνει σε θερμοκρασία -18οC (κατάλληλη για συντήρηση κατεψυγμένων από αρκετές εβδομάδες έως μερικούς μήνες).

Ο οικιακός καταψύκτης 4**** μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -25οC (για μακρά συντήρηση αρκετών μηνών).

3ο βήμα: Απόψυξη

Η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια, απλώς σταματάει τον πολλαπλασιασμό τους. Η φάση της απόψυξης, λοιπόν, είναι το ίδιο σημαντική όσο και η κατάψυξη...

- Ποτέ απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου: Μην ξεπαγώνετε σε θερμοκρασία δωματίου ωμά ζωικά τρόφιμα, όπως π.χ. κιμάς, κρέας και ψάρια. Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, λόγω της απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας.

Απόψυξη με ασφάλεια

Πριν μαγειρέψετε οποιοδήποτε κατεψυγμένο τρόφιμο, παρατηρήστε εάν έχουν αλλοιωθεί κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

- Στη συντήρηση του ψυγείου: Είναι η ασφαλέστερη μέθοδος. Βάζετε το τρόφιμο ή το φαγητό από την κατάψυξη στη συντήρηση του ψυγείου (θερμοκρασία 4-5°C) και αυτό ξεπαγώνει αργά. Ωμό κρέας, κοτόπουλο και ψάρι πρέπει να παραμένουν τυλιγμένα και να τοποθετούνται πάνω σε κατάλληλου μεγέθους πιάτο, ώστε να μη στάξουν υγρά.

- Σε κρύο νερό: Ενδείκνυται ως λύση ανάγκης, εάν έχετε μικρά και λεπτά φιλέτα κρέατος τα οποία ξεχάσατε να βγάλετε από την κατάψυξη ή βιάζεστε να ξεπαγώσετε: Βάζετε κρύο νερό σε μεγάλο μπολ ή σε αεροθερμική συσκευασία και βυθίζετε το κρέας, αλλάζοντας πλήρως το νερό κάθε 30'. Μην ξεπαγώνετε ωμά τρόφιμα σε ζεστό νερό ή τρεχούμενο!

- Κατευθείαν στο φούρνο: Καλός τρόπος για προμαγειρεμένα ή ημιέτοιμα κατεψυγμένα. Το φαγητό παραμένει στο σκεύος που καταψύχθηκε και μπαίνει κατευθείαν στο φούρνο, αρκεί το σκεύος να είναι κατάλληλο για τη χρήση αυτή. Ωστόσο, το ψήσιμο θα πρέπει να διαρκέσει για περισσότερη ώρα.

- Στο φούρνο μικροκυμάτων: Η απόψυξη είναι ταχύτατη μεν, επισφαλής δε. Στα μικροκύματα μπορείτε να ξεπαγώσετε τρόφιμα που θα μαγειρέψετε αμέσως σε άλλο θερμαντικό μέσο, ήδη έτοιμα φαγητά κατσαρόλας και σούπες, ενώ καλό είναι να μην τα χρησιμοποιείτε για απόψυξη ή μαγείρεμα συμπαγών ζωικών τροφίμων, όπως π.χ. κρέας.

Προσοχή!

Όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν... ημερομηνία λήξης. Δεν συντηρούνται επ’ αόριστον! Γενικά, μην αφήνετε μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη πάνω από 2-3 μήνες.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα του διαβητικού


Βασικές οδηγίες για μια ισορροπημένη διατροφή.

Ο διαβήτης και η ρύθμιση του σακχάρου εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ως κάτι που τους αποκλείει από τη γαστρονομική απόλαυση. Κι όμως αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη άποψη. Η δίαιτα του διαβητικού ή καλύτερη η σωστή διατροφή ενός διαβητικού ασθενούς είναι ίσως αυτή που θα πρέπει να ακολουθούν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Αυτό που θα πρέπει να προσέχει ένας διαβητικός είναι οι ποσότητες που πρέπει να καταναλώνει σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, η ποσότητα των γλυκών και τα οργανωμένα γεύματα. Τίποτα δεν είναι απαραίτητα κακό ή απαγορευμένο αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται σωστά.

Βασικές οδηγίες για μια διαβητική δίαιτα

- Τα τακτικά γεύματα: Βασικό είναι να υπάρχουν 3 γεύματα την ημέρα, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2 ενδιάμεσα σνακ.

- Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: Τέτοια είναι τα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, ζυμαρικά ολικής άλεσης.

- Να αποφεύγετε το λίπος.

- Να γίνεται μικρή κατανάλωση αλκοόλ.

- Να αποφεύγεται η ζάχαρη και τα γλυκά σε μεγάλες ποσότητες.

- Να ελέγχετε τα κιλά σας.

Τι να επιλέξει ο διαβητικός για τη δίαιτά του

Κρέας: Γενική αρχή είναι το άπαχο κρέας ή τα άπαχα κομμάτια κρέατος. Το κόκκινο κρέας μπορεί να καταναλώνεται μια φορά την εβδομάδα ή και πιο αραιά.

Πουλερικά μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας 2 φορές την εβδομάδα. Καλύτερη θεωρείται η γαλοπούλα και το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα. Στο χοιρινό προτιμήστε το ψαρονέφρι.

Πολύ λιπαρά κρέατα όπως το αρνί και το κατσίκι καλό είναι να αποφεύγονται ή να τα τρώτε πολύ αραιά. Μπορείτε επίσης να τρώτε 3 αυγά την εβδομάδα.

Ψάρια - θαλασσινά: Μπορούν να υπάρχουν στο διαιτολόγιό σας 2 φορές την εβδομάδα.

Όσπρια: Δύο φορές την εβδομάδα. Καλύτερη επιλογή είναι οι φακές και ακολουθούν τα ρεβίθια και τα φασόλια με τελευταία τη φάβα. Τα όσπρια έχουν πολύ άμυλο οπότε χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα.

Λαχανικά: Καθημερινά. Η ποσότητα ποικίλει από το αν είναι ωμά η βρασμένα. Στα ωμά η ποσότητα αυξάνεται μέχρι και 6 φλιτζάνια.

Προτιμάτε μαρούλι, κολοκυθάκια, αγγούρια, ραπανάκια, ραδίκια, μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι.

Προσοχή στις ντομάτες, τις μπάμιες, τις μελιτζάνες, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το καρότο. Τα φρέσκα φασολάκια όπως και ο αρακάς θεωρούνται πλήρης τροφή κι όχι λαχανικό.

Φρούτα: Καθημερινά ένας διαβητικός μπορεί να φάει έως και 3 φρούτα.

Προσοχή χρειάζονται το καρπούζι, τα σταφύλια, η μπανάνα, το πεπόνι, τα δαμάσκηνα, οι βανίλιες, τα κορόμηλα καθώς περιέχουν περισσότερα φυσικά σάκχαρα. Επίσης προσοχή στους χυμούς ιδιαίτερα αν είναι τυποποιημένοι και έχουν προσθήκη ζάχαρης.

Τυριά - Γαλακτοκομικά: Δύο ποτήρια γάλα ή γιαούρτι άπαχα την ημέρα όπως και μικρές ποσότητες άπαχων τυριών. Προτιμάτε το ανθότυρο, το κατίκι, μυζήθρα, αποφύγετε τα πλούσια σε λιπαρά κίτρινα τυριά.

Γλυκά: Μια φορά την εβδομάδα αν διατηρείτε ρυθμισμένο το σάκχαρό σας. Τα γλυκά που θα επιλέξετε να είναι φτιαγμένα με υποκατάστατα ζάχαρης και ελαιόλαδο αντί βουτύρου. Προσοχή επίσης στο μέλι.

Δημητριακά: Καθημερινά 3 φέτες ψωμί ολικής άλεσης και αντίστοιχα ζυμαρικά.

Νερό: Στη διαβητική δίαιτα θα πρέπει να υπάρχουν 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Αλκοόλ: Προτιμήστε το μαζί με το φαγητό και κυρίως κρασί. Απαγορευτικό είναι το ούζο καθώς περιέχει ζάχαρη.

Όπως θα παρατηρήσατε η δίαιτα του διαβητικού δεν απέχει πολύ από τους κανόνες της σωστής μεσογειακής διατροφής. Βασικό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και όχι άλλα λίπη.

Αυτές είναι κάποιες βασικές οδηγίες για μια διατροφή κατάλληλη για τους ανθρώπους με διαβήτη. Για εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο βασισμένο στις δικές σας ιδιαιτερότητες και ανάγκες θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.

Πηγή: healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ψυχολογία στην κλιμακτήριο


Μυστικά για τη βελτίωση της διάθεσης.

Πολλές γυναίκες πανικοβάλλονται και μόνο στην ιδέα ότι πλησιάζει η περίοδος της κλιμακτηρίου τους και αυτό γιατί ακούνε από τις φίλες τους και το περιβάλλον τους για κάποιες «κακές κλιμακτηρίους».

Τι σημαίνει αυτό και πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας βιώνοντας και επιβιώνοντας αυτής της τόσο σημαντικής περιόδου;

Τι είναι κλιμακτήριος

Στα λεξικά αναφέρεται «στην εποχή και στο φαινόμενο της μεταβολής στη γονιμότητα και τη σεξουαλική δραστηριότητα». Ουσιαστικά όμως πρόκειται για το χρονικό διάστημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση.

Ο μέσος όρος ηλικίας γυναικών που σταματάει η περίοδος τους (εμμηνόπαυση) είναι τα 52 χρόνια, παρόλα αυτά μπορεί να συμβεί στα 30 ή τα 60. Αυτή η περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας μπορεί να είναι δραματική ή πολύ απλή, διαφέρει από γυναικά σε γυναίκα αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο: παύουν να έχουν περίοδο.

Κάποιοι λένε πως είναι η ανάποδη εφηβεία- μια εποχή με συγκρούσεις με πολλές ορμόνες και συναισθήματα. Η περίοδος της κλιμακτηρίου διαρκεί 2-5 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, ως την περίοδο αποκατάστασης των ορμονών της γυναίκας μετά από αυτή (2-5 χρόνια μετά-μπορεί να φτάσουν και τα 10).

Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου μπορούν να ποικίλουν από ελαφρές εξάψεις μέσα στη νύχτα ως πολύ ιδρώτα όλη τη μέρα και τη νύχτα. Μερικές γυναίκες έχουν κηλίδες αίματος για μερικούς μήνες και άλλες αιμορραγίες για χρόνια. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την ορμονική ανισορροπία και αλλαγή αλλά συνδέονται άμεσα με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και γενετικούς παράγοντες.

Πολλές γυναίκες φτάνουν τα 50 χρόνια, εργαζόμενες 60 ώρες την εβδομάδα, φροντίζοντας μια οικογένεια –παιδιά και γονείς- έχοντας ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαντλήσουν τις ορμόνες τους και να έχουν ελάχιστο απόθεμα για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη φυσική περίοδο της ζωής τους, όταν το σώμα εξοικονομεί ορμόνες για το δεύτερο μισό της ζωής μας.

Ιδανικά οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο να ξεκουράζονται και να απολαύσουν την αλλαγή των χρόνων που ακολουθούν, αν και ελάχιστες έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Τι είναι η κακή κλιμακτήριος

Πολλές φορές ακούμε γυναίκες να παραπονιούνται ότι περνούν μια πολύ κακή κλιμακτήριο. Αυτό όμως τι σημαίνει; Γιατί για κάποια γυναίκα η αϋπνία μπορεί να είναι κακή κλιμακτήριος και για κάποια άλλη που έχει περισσότερα συμπτώματα να είναι η δική της.

Κακή κλιμακτήριος είναι όταν φτάνουμε σε σημεία που δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας: πέρα από τις σωματικές αλλαγές βιώνουμε και συναισθηματικές. Το ότι δεν μπορώ να κάνω πλέον παιδιά μπορεί να ερμηνευτεί ότι είμαι άχρηστη, δεν θέλω πια σεξ, δεν έχω λόγο ύπαρξης, βυθίζομαι σε κατάθλιψη, κλαίω, γίνομαι υπερευαίσθητη, αισθάνομαι εγκατάλειψη.

Πολλές φορές αυτή η περίοδος συμπίπτει με άλλες αλλαγές στην οικογένεια: τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι (για σπουδές ή γάμο), πεθαίνουν οι γονείς και αυτό επιβαρύνει την κατάσταση. Τα συναισθήματα περιπλέκονται και το άγχος γίνεται μεγαλύτερο. Η βοήθεια κάποιου ειδικού σε αυτή τη φάση είναι σημαντική.

Τι μπορώ να κάνω

Αυτό που αρχικά χρειάζεται να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε πως πρόκειται για μια περίοδο αλλαγών και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας: αρχίστε να απολαμβάνετε πράγματα (καλύτερη διατροφή, άσκηση, περιποίηση).

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να εκφραστεί, να εξωτερικεύσει αυτό που νιώθετε και να βιώσετε αυτή την πορεία προς την ωριμότητα. Μην κρατάτε πράγματα και συναισθήματα μέσα σας: αυτά σας κάνουν να ξυπνάτε τη νύχτα.

Κάντε σωστή διατροφή, γυμναστείτε, προσπαθήστε να κοιμόσαστε καλύτερα, ακολουθήστε πρόγραμμα αποτοξίνωσης για να διώξετε τις τοξίνες που σας έχουν καταβάλει. Πάρτε συμπληρώματα που θα συστήσει ο γιατρός.

Αναζητήστε τις ισορροπίες στις οικογενειακές σχέσεις, γνωρίζοντας πως πολλά έχουν αλλάξει και δεν μπορούν να γίνουν όπως πριν από 30 χρόνια. Αυτό δε σημαίνει κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά. Δείτε το καλό που μπορεί να βγει από αυτή τη νέα φάση της ζωής μας.

Η κλιμακτήριος είναι πράγματι η δεύτερη εφηβεία και καλό είναι να μπορέσουμε να τη βιώσουμε με αυτό τον τρόπο.

Ώρα για δράση

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια περίοδος αντίδρασης και έμπνευσης. Αν και οι μεταβάσεις σε κάθε φάση της ζωής είναι δύσκολες, πολλές γυναίκες βιώνουν αυτή την περίοδο σαν ελευθερία και προσωπική ωρίμανση.

Σκέψου θετικά: Όπως ήδη αναφέραμε η απουσία θετικών σκέψεων έχει μεγαλύτερο αρνητικό αποτέλεσμα στην υγεία και τη διάθεση μας.

Ένας καλός τρόπος είναι να κρατάς ημερολόγιο για τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά, π.χ. πριν κοιμηθώ να γράψω 2-3 πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων, που με ικανοποίησαν, που με έκαναν να νιώσω καλά. Μένω με αυτές τις σκέψεις για λίγο. Με το πέρασμα του χρόνου προσπαθώ να εντοπίσω αυτά τα θετικά στη διάρκεια της ημέρας και έτσι δεν επικεντρώνομαι στα αρνητικά.

Βρες χρόνο για εσένα: Ασκήσου, φάε σωστά, κάνε ασκήσεις χαλάρωσης, κάνε ψυχοθεραπεία. Αυτά σε βοηθούν να ανταπεξέλθεις στο άγχος που σε πνίγει.

Αν μπορείς να αφιερώνεις 15’ την ημέρα για να συγκεντρωθείς στον εαυτό σου και να οργανώσεις πράγματα που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα θα παρατηρήσεις ότι θα γίνουν δραματικές αλλαγές στην ζωή σου και στον τρόπο που βλέπεις και αντιδράς στα πράγματα.

Μείνε κοινωνική: Το να ανήκεις σε συλλόγους, να έχεις φίλους, να βγαίνεις να έχεις κοινωνική ζωή είναι το σημαντικότερο στοιχείο για να αισθάνεσαι καλά. Η «παρέα» θα σε κινητοποιήσει να δραστηριοποιηθείς και να κάνεις πράγματα που θα σε ευχαριστήσουν.

Υγεία:

- Κάνε ελέγχους.

- Επισκέψου γιατρό.

- Ακολούθησε τις οδηγίες.

- Πρόσεξε της διατροφή σου.

Ζήσε την στιγμή: Προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένη σε κάθε λεπτό της ζωής σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την ανησυχία για το μέλλον ή την εμμονή με το παρελθόν.

Θέσε στόχους:

- Θέτε στόχους για το μέλλον.

- Οι στόχοι να περικλείουν πράγματα που σου αρέσουν.

- Βάλε μικρούς στόχους για να μπορείς να τους πετύχεις και να μην απογοητευτείς.

Ανανέωσε τις σχέσεις σου:

- Οι σχέσεις αλλάζουν με τον χρόνο και εσύ.

- Δες κάθε σχέση σε νέα βάση.

- Επαναπροσδιόρισε τον ρόλο σου.

- Δες τι ζητάς από τους άλλους και τι ζητούν οι άλλοι από εσένα.

Διεκδίκησε:

- Ίσως ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν διεκδικούν πράγματα.

- Μονό αν νιώσεις ότι έχεις πει ό,τι θέλεις θα μπορέσεις να κοιμάσαι ήσυχα το βράδυ.

Δέξου τους άλλους όπως είναι: Είναι σκληρό να αλλάζουμε εμείς για τους άλλους. Αν μπορέσεις να δεχτείς τους άλλους όπως είναι και να δείξεις και το δικό σου πραγματικό εαυτό τότε μόνο θα μπορέσεις να συνεχίσεις να ζεις με την αποδοχή.

Χαμογέλα: Το γέλιο φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, μας κάνει να βλέπουμε ευχάριστα πράγματα, ενεργοποιεί την σκέψη μας, ενισχύει τη μνήμη και τη μάθηση μας και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε το στρες στην ζωή μας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πληροφορίες που μας δίνει ο σωματότυπoς


Τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός, μπορεί να καταναλώσει οποιαδήποτε τροφή σε οποιοδήποτε χρόνο δίχως να νιώθει ενοχές για την εικόνα του σώματός του αν τηρείται ένα μέτρο στην ποσότητα της τροφής.

Όμως, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της ψυχολογίας του κάθε ανθρώπου ενδέχεται να εμφανισθούν ιδιαίτερες τάσεις προς το κάθε τρόφιμο ή τη συχνότητα κατανάλωσής του.

Κάθε εξωτερικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου οργανισμού, συνθέτει την εικόνα της ψυχολογίας του.

Ανάλογα λοιπόν την ψυχολογία μας, καταναλώνουμε και διάφορες ποιοτικά τροφές ή σε διάφορες ποσότητες.

Χαρακτηριστικά εξωτερικά γνωρίσματα του ανθρώπινου σώματος, είναι τα εξής:

- Αν είναι υπέρβαρος/παχύσαρκος.

- Αν είναι μυώδης.

- Αν είναι ελιποβαρής.

- Αν έχει ιδιαίτερα μακρά ή κοντά άκρα.

Κάθε άνωθεν γνώρισμα, αποτελεί την βάση για την εξαγωγή συμπεράσματος του κάθε σωματοτύπου και κατ’ επέκταση της ψυχολογίας του.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαχωρισμός του σωματοτύπου γίνεται σε 3 κατηγορίες.

1η κατηγορία: Ο ενδομορφικός, διακρίνεται εξωτερικώς λόγω της αυξημένης περιμέτρου μέσης, των κοντών άκρων και δη των ποδιών σε ακολουθία αυξημένης μάζας λίπους. Επίσης, ενδέχεται να εμφανίσουν ενιαία δομή κεφαλής και λαιμού.

Η προσωπικότητα του συγκεκριμένου οργανισμού, εντοπίζεται στην έντονη φλυαρία, κοινωνικότητα και στην ευαισθησία τόσο στην προσέγγιση άλλων ανθρώπων, όσο και στην αντιμετώπιση συναισθημάτων και καταστάσεων.

2η κατηγορία: Ο εκτομορφικός, διακρίνεται από λεπτά και ενδεχομένως μακρά άκρα. Εμφανίζει ισχνό δέρμα με ελάχιστη περιεκτικότητα λιπώδους ιστού.

Ψυχολογικά, διακρίνεται από εσωστρέφεια με έλλειψη ενέργειας και διάθεσης. Επίσης, είναι φιλάσθενος και αρκετά επιρρεπής στον πόνο.

3η κατηγορία: Ο μεσομορφικός, διακρίνεται από ένα καλλίγραμμο σώμα, γυμνασμένο σε υπέρμετρο βαθμό με ελάχιστες σωματικές ιδιαιτερότητες.

Είναι εκείνος ο οργανισμός, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε κάθε νέα πρόκληση και ιδιαιτέρως σε κάθε νέα φυσική δραστηριότητα δίχως να σκέφτεται τις επιπτώσεις.

Ο κάθε χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου, όπως προαναφέρθηκε δεν σημαίνει ότι αποτελεί την ιδανική λύση και αυτό γιατί έχουν «αναγκασθεί» να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο σωματότυπο.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα εξής...

Ο εκτομορφικός, δεν του αρέσει το ελιποβαρές σώμα του και φυσικά δεν είναι χαρούμενος λόγω της φιλασθενείας του.

Ο μεσομορφικός, αν και εμφανίζει καλλίγραμμη εικόνα δεν μένει ικανοποιημένος διότι στερείται πολλές διατροφικές επιλογές του και φυσικά λόγω της συγκεκριμένης στέρησης βρίσκεται εκτός κοινωνικού συνόλου.

Ο ενδομορφικός, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λίπος θεωρεί τον εαυτό του υποδεέστερο τον υπολοίπων και προσπαθεί μέσω της επικοινωνίας να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο με συχνές μεταπτώσεις στην ψυχολογία του όταν βρίσκεται μόνος του.

Κάθε προαναφερόμενος σωματότυπος, χρειάζεται τη διατροφική στήριξη.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο ενδομορφικός σωματότυπος, θα χρειασθεί μία σημαντικού βαθμού απώλεια σωματικού βάρους με τήρηση των σωστών αναλογιών στα θρεπτικά συστατικά.

Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να εμπιστευθεί μαγικές λύσεις ή κετογονικού τύπου δίαιτες όπως τη δίαιτα Atkins διότι στην αρχική φάση της διατροφής θα παρουσιάσει μία μεγάλη απώλεια, όμως λόγω της ικανότητας του οργανισμού του να αποθηκεύει μεγαλύτερο ποσό λίπους θα δεσμεύσει στη δεύτερη φάση μεγαλύτερη ποσότητα μιας και η αρχική απώλεια εντοπίζεται στην ταχεία αποβολή υγρών.

Ο εκτομορφικός σωματότυπος, θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του διαιτολόγου – διατροφολόγου, οι οποίες θα στηρίζονται στα 6 γεύματα και στην αυξημένη περιεκτικότητα λιπαρών οξέων και υδατανθράκων για την υγιή αύξηση του σωματικού βάρους και την μυική ενδυνάμωση, μιας και θα έχει εμφανίσει μυική ατροφία.

Ο μεσομορφικός σωματότυπος, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πλήρες εξατομικευμένο διατροφολόγιο, το οποίο θα έχει μελετηθεί με βάση την υπερπροπόνηση την οποία ασκεί στο σώμα του και να ακολουθήσει ευλαβικά τα προ-προπονητικά και μετα-προπονητικά γεύματα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητη η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης


Πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Σύμφωνα με τις προσταγές της μεσογειακής διατροφής, τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια ομάδα τροφίμων η οποία πρέπει να περιλαμβάνονται επί καθημερινής βάσης στη διατροφή μας.

Παρόλα αυτά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 95% των ενηλίκων δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες μη επεξεργασμένων δημητριακών, ενώ περίπου το 30% των ενηλίκων δεν τα συμπεριλαμβάνει καθόλου στη διατροφή του.

Πώς συμβάλλουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στην προάσπιση της υγείας μας;

Σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες, η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους γιατί ενισχύουν τον κορεσμό.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από την τροφή.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, χαλκό και σίδηρο.

Πώς θα μπορούσαμε να τα εισάγουμε στην καθημερινότητα μας;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η κατανάλωση υγιεινών σνακ με παράλληλη αντικατάσταση των τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.

Γευστικά παραδείγματα

Αντικαταστήστε την πρωινή τυρόπιτα στο γραφείο με κράκερ ολικής άλεσης (μπορείτε να βρείτε και σε ατομικές συσκευασίες) σε συνδυασμό με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα.

Αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν το γάλα, προτείνετε μπισκότα δημητριακών εμπλουτισμένα σε ασβέστιο σε συνδυασμό με ένα χυμό, προκειμένου να καταναλώσουν ένα ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Αντικαταστήστε τα πατατάκια ή τα κουλουράκια με δημητριακά ή μπάρες δημητριακών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αποτελούν ένα εύγευστο σνακ για παιδιά αλλά και για ενήλικες.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ασφαλής έγινε η αιμοδοσία την τελευταία τριετία


Μειώθηκαν οι λοιμώξεις και τα επικίνδυνα συμβάντα.

Σημαντική βελτίωση στα επίπεδα ασφαλείας των μονάδων αιμοδοσίας παρατηρείται την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα εντυπωσιακή μείωση των λοιμώξεων και των επικίνδυνων συμβάντων σε ασθενείς που χρειάστηκαν μετάγγιση αίματος ή προϊόντων αίματος.

Αυτό προκύπτει από τις εργασίες της 15ης εθνικήςσυνάντησης για την αιμοεπαγρύπνηση, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 240 επιστήμονες της αιμοδοσίας, κλινικοί γιατροί, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό και εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων. Θέμα της συνάντησης, «Όφελος και αποτελεσματικότητα του συστήματος αιμοεπαγρύπνησης. Πρόοδος στην Ελλάδα και διεθνώς».

Στη εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα του συντονιστικού κέντρου αιμοεπαγρύπνισης για το 2011 σχετικά με τις λοιμώξεις, που μεταδίδονται με το αίμα (HIV, HBV, HCV, σύφιλη, HTLV, Δυτικός Νείλος, Ελονοσία κ.λπ.), καθώς και τα στοιχεία για τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις και συμβάντα σχετικά με τη μετάγγιση προϊόντων του αίματος και τις επιπλοκές και τα ανεπιθύμητα συμβάντα στους αιμοδότες.

Λοιμώξεις και αιμοδοσία

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, η συμμετοχή των υπηρεσιών αιμοδοσίας στην επιδημιολογική επιτήρηση κατά την τελευταία διετία υπερβαίνει το 90% του συνόλου και αντιστοιχεί στο 95% του συνόλου των ελεγχθεισών μονάδων αίματος.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα ορολογικά δεδομένα ελέγχου 8.395.873 μονάδων αίματος της περιόδου 1996-2011, κατά την οποία σημειώθηκε μειωτική τάση του συνόλου των λοιμώξεων εξαιτίας της σταθερής τάσης μείωσης της HBV, που αντιπροσωπεύει το 70% του συνόλου των λοιμώξεων. Η συχνότητα της HIV λοίμωξης στον αιμοδοτικό πληθυσμό παρουσιάζει διακύμανση με υψηλότερη αύξηση το 2005, ενώ ακολουθεί φθίνουσα τάση μέχρι το 2011. Τα δεδομένα αυτά δεν ακολουθούν την ανησυχητική εκτίναξη του επιπολασμού της HIV λοίμωξης κατά την τελευταία διετία και επιβραβεύουν τις υπηρεσίες αιμοδοσίας για τις ακολουθούμενες στρατηγικές επιλογής κατάλληλων αιμοδοτών με «ασφαλή συμπεριφορά» προς αποφυγή μετάδοσης με το αίμα.

Σημαντικό, εξάλλου, είναι και το όφελος, που έχει προκύψει από την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος μέσω του οποίου διαγνώστηκαν μόνο με ΝΑΤ 6 μονάδες για HIV, 12 για HCV και 283 για HBV από τις οποίες προέκυψαν συνολικά 692 προϊόντα αίματος (ερυθρά, πλάσμα, αιμοπετάλια), τα οποία στη συνέχεια καταστράφηκαν και δεν μεταγγίστηκαν. Μελέτη των δεικτών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες αιμοδοσίας έδειξε την ανάγκη εισαγωγής διαρθρωτικών αλλαγών με σκοπό τη συγχώνευση υπηρεσιών και τη συγκέντρωση του ορολογικού ελέγχου του αίματος στα κέντρα μοριακού ελέγχου, που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την ασφάλεια του αίματος, ενώ θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων.

Ανεπιθύμητες αντιδράσεις και συμβάντα στο μεταγγιζόμενο ασθενή

Στη διάρκεια της περιόδου 1997-2011, κατά την οποία μεταγγίστηκαν 7.506.583 προϊόντα αίματος, καταγράφηκαν συνολικά 8.158 ανεπιθύμητες αντιδράσεις εκ των οποίων 562 σοβαρές (6,9% του συνόλου). Κατά την τελευταία διετία συχνότερες ήταν οι πυρετικές μη αιμολυτικές αντιδράσεις (41,5%) και οι αλλεργικές (40,5%), η οξεία αναπνευστική βλάβη του πνεύμονα (5,2%), η μετά μετάγγιση δύσπνοια (5%) και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση (3%).

Αναλύθηκαν τα αίτια της χορήγησης μη σωστού προϊόντος σε λάθος ασθενή (μη επιβεβαίωση των στοιχείων του ασθενούς πριν τη μετάγγιση αίματος (48%), προσημείωση σωληναρίου λήψης αίματος (46%) και άλλες παραλείψεις (6%). Η συχνότητα των βακτηριακών αντιδράσεων σχετικά με τη μετάγγιση την περίοδο 2007-2011 βρέθηκε 1:259.722 μονάδες.

Η συχνότητα των σοβαρών συμβάντων εξαιτίας βλάβης εξοπλισμού, ελαττωματικού προϊόντος και ανθρώπινου σφάλματος ήταν πολύ μικρή (1:8.797 προϊόντα), ενώ η συχνότητα των «παρ’ ολίγον» να συμβούν και των σφαλμάτων χωρίς συμβάματα είναι αντίστοιχα 1:2.114 και 1: 2.042.

Συνεστήθησαν τόσο η εφαρμογή μέτρων ασφαλείας κατά τη δειγματοληψία αίματος, τη συμπλήρωση του δελτίου παραγγελίας αίματος και την επιβεβαίωση των στοιχείων του ασθενούς πριν τη μετάγγιση αίματος στην κλινική, καθώς και η καθιέρωση barcode για κάθε ασθενή, που εισάγεται στο νοσοκομείο και η χρήση του ως στοιχείου αναγνώρισης του ατόμου για όλες τις ιατρικές πράξεις και τη μετάγγιση, καθώς και η μηχανοργάνωση.

Ανεπιθύμητες αντιδράσεις και συμβάντα στον αιμοδότη

Στο πλαίσιο της φροντίδας για την ασφάλεια του αιμοδότη το ΣΚΑΕ κατέγραψε κατά την περίοδο 2008-2011 15.421 ανεπιθύμητες αντιδράσεις και συμβάντα (συχνότητα 14/1.000 δότες).

Οι συχνότερες αντιδράσεις είναι βαγοτονικές (91%), ενώ το αιμάτωμα παρουσιάζει την κύρια επικράτηση (54%) μεταξύ του συνόλου των ανεπιθυμήτων συμβάντων. Καταγράφηκαν 528 αντιδράσεις σχετικά με τα κιτρικά κατά την αιμοπεταλιαφαίρεση και σημειώθηκαν 11 επεισόδια με πιθανή καρδιαγγειακή αιτιολογία.

Συνεστήθη η βελτίωση των συνθηκών αιμοληψίας ειδικά στις κινητές μονάδες και διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών στους αιμοδότες.

Πηγή: healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες ώρες ύπνου είναι απαραίτητες


Ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης εξαρτάται από την ηλικία.

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κάθε άνθρωπος εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους με βασικό παράγοντα την ηλικία.

Διαβάστε πόσες ώρες χρειάζεται κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ηλικιακή του ομάδα...

Βρέφη: 14-15 ώρες

Μικρά παιδιά: 12-14 ώρες

Παιδιά σχολική ηλικίας: 10-11 ώρες

Ενήλικες: 7-9 ώρες

Πέρα από την ηλικία, άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια ύπνου που χρειάζεται κάποιος είναι:

- Η εγκυμοσύνη: Οι αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για ύπνο.

- Το γήρας: Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται περίπου την ίδια ποσότητα ύπνου με τους νεότερους ενήλικες.

Όμως, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να κοιμούνται πιο ελαφρά και να ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας από ό, τι οι νεότεροι ενήλικες. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη ηλικία και άσκηση


Θα πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς να προκαλεί κόπωση του οργανισμού.

Ένα βασικό στοιχείο για την πρόληψη του γήρατος, καθώς και για την αποκατάσταση του σώματος των πασχόντων από διάφορες γεροντικές παθήσεις, είναι η συστηματική σωματική άσκηση και κατά την προγεροντική και γεροντική ηλικία.

Κατά γενικό όμως κανόνα η γυμναστική άσκηση θα πρέπει να εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην προκαλεί κόπωση του οργανισμού και γενικά διάφορα ανεπιθύμητα φαινόμενα και επιπλέον λαμβάνοντας την κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου το χρονικό διάστημα που αποφασίζει να αρχίσει μια τέτοια δραστηριότητα.

Για την εφαρμογή της γυμναστικής άσκησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Να προσαρμόζεται προς την γενική σωματική κατάσταση και προς τις υπάρχουσες σωματικές και πνευματικές δυνατότητες του ατόμου.

- Να αποβλέπουν στη βελτίωση των διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού και κυρίως της λειτουργίας της κυκλοφορίας και της αναπνοής.

Τα οφέλη της άσκησης υπερκαλύπτουν τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από αυτή, ανεξάρτητα από την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου.

Τα έμμεσα οφέλη περιλαμβάνουν ευκαιρίες κοινωνικής συναναστροφής, αίσθημα ευημερίας και υγείας και ενδεχομένως βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.

Τα άμεσα οφέλη περιλαμβάνουν:

- Βελτίωση σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων.

- Βελτίωση της λειτουργικότητας.

- Πρόληψη και θεραπεία νόσου.

- Πρόληψη των πτώσεων και των τραυματισμών από πτώσεις.

- Μείωση της θνησιμότητας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική και υγιεινή διατροφή


Συμβουλές για την αποφυγή σπατάλης.

Η ένταση, το άγχος, και οι δυσκολίες γενικά, που έχει επιφέρει η οικονομικής κρίση, μας οδηγούν συχνά σε κακές διατροφικές επιλογές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας. Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή όμως δε σημαίνει απαραίτητα παραπάνω έξοδα, αρκεί να έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Είναι λάθος και δεν υπάρχει λόγος, όταν προσπαθούμε να γλιτώσουμε χρήματα, να τρώμε ανθυγιεινά αγοράζοντας ό,τι πιο φθηνό βρούμε, που τις περισσότερες φορές οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε ρίσκο η πληρότητα των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε.

Μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδα μας, χωρίς να πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς εις βάρος της διατροφής και της υγείας μας. Κάνοντας μόνο λίγες μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στις συνήθειές μας, μπορούμε εύκολα να γλιτώσουμε χρήματα χωρίς όμως να υποβαθμίζουμε την ποιότητα της διατροφής μας, καθώς επίσης και να μειώσουμε τις ποσότητες φαγητού που τελικά δεν καταναλώνονται, αποφεύγοντας τη σπατάλη.

Πώς μπορούμε λοιπόν να τρώμε υγιεινά με χαμηλό κόστος, προστατεύοντας το πορτοφόλι μας αλλά και την υγεία μας;

Διαβάστε πρακτικές συμβουλές για οικονομική και υγιεινή διατροφή...

- Επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής. Το κέρδος από την επιλογή φρούτων και λαχανικών εποχής είναι διπλό, τόσο για την υγεία σας μιας και τα εποχιακά προϊόντα αποτελούν ασφαλή λύση για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, και ταυτόχρονα είναι πιο οικονομικά, από τα αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου.

Επίσης περισσεύματα λαχανικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα φαγητά (σούπες, σαλάτες, ζυμαρικά) προσδίδοντας γεύση, εμφάνιση και θρεπτική αξία.

Τα ώριμα φρούτα, αντί να τα πετάξετε, μπορείτε πολύ εύκολα να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κρέμα ή smoothies, βάζοντας τα στο μπλέντερ μαζί με τα κατάλληλα υλικά (γάλα, γιαούρτι, χυμό κτλ). Τα φρούτα τα οποία έχουν παρά ωριμάσει, μπορούν επίσης να γίνουν θρεπτικότατες σπιτικές μαρμελάδες ή κομπόστα.

- Μειώστε την κατανάλωση του κρέατος και αυξήστε την κατανάλωση οσπρίων. Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ θρεπτική και ταυτόχρονα οικονομική λύση και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μας παρέχουν πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο κι ασβέστιο.

Είναι επίσης πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες μεταξύ άλλων συμβάλλουν και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Με τα όσπρια που περίσσεψαν μπορείτε να φτιάξετε νοστιμότατους ψευτοκεφτέδες (όπως τα φασόλια ή τα ρεβίθια).

Κάντε τα σαλάτες με λαχανικά και στα περισσεύματα από μαυρομάτικα φασόλια προσθέστε ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Μια άλλη ιδέα είναι να προσθέσετε στις φακές λίγο ρύζι ή καλαμπόκι ή πλιγούρι και θα έχετε ένα νέο φαγητό, νόστιμο και πολύ θρεπτικό!

- Μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε 2-3 φορές το μήνα, εφόσον δεν πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία, και προτιμήστε να καταναλώνετε λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα), σε εβδομαδιαία βάση, που είναι σίγουρα πιο οικονομικό και περιέχει χαμηλές ποσότητες σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Χρησιμοποιήστε κοτόπουλο της προηγουμένης μέρας, σε σούπες, σαλάτες ή ζυμαρικά.

- Καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια όπως σαρδέλες, γαύρο, τσιπούρα ιχθυοτροφείου, είδη με χαμηλό κόστος, που αποτελούν σημαντικές πηγές αναγκαίων θρεπτικών συστατικών.

Επίσης πείτε «ναι» στις κονσέρβες, καθώς ψάρι σε κονσέρβα όπως σαρδέλες ή τόνος είναι αρκετά φθηνότερα από την αγορά φρέσκου ψαριού και εξαιρετική επιλογή καθώς διατηρεί όλα τα ω3 λιπαρά οξέα που είναι ευεργετικά για την καρδιά

- Φτιάξτε ένα υγιεινό κολατσιό από το σπίτι. Ξοδεύοντας χρήματα για αγορά φαγητού όταν είμαστε εκτός σπιτιού όπως τις ώρες της δουλειάς είναι ένα μεγάλο έξοδο. Ετοιμάζοντας κάτι από το σπίτι είναι οικονομικό και πολύ πιο υγιεινό.

Τι θα λέγατε να ετοιμάζατε γευστικά σάντουιτς και πίτες, χρησιμοποιώντας τα λαχανικά και το κρέας ή το κοτόπουλο που περίσσεψαν προσθέτοντας απλά λίγα μυρωδικά;

Επίσης μπορείτε να ανακατέψετε σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα με άλλους ξηρούς καρπούς, να φάτε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή ένα φρούτο εποχής.

Αν φοβάστε ότι τα φρούτα θα αλλοιωθούν στη μεταφορά προτιμήστε αποξηραμένα, όπως σύκα και δαμάσκηνα καθώς είναι πιο γλυκά και ανθεκτικά.

- Καταναλώστε κουάκερ για πρωινό. Η βρώμη είναι μια από τις πλουσιότερες ποικιλίες δημητριακών, με μεγάλη θρεπτική αξία αλλά και χαμηλό κόστος. Μια ιδέα για ένα νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό πρωινό είναι η ανάμειξη βρώμης με άπαχο γάλα ή νερό, φρούτα και γιαούρτι.

- Τα αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), εκτός του ότι μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), διατηρούν τις τιμές τους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Με το ρύζι ή τα μακαρόνια που ενδεχομένως έχουν περισσεύσει, μπορείτε να ετοιμάσετε ρυζοσαλάτα ή μακαρονοσαλάτα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα θρεπτικό κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.

Τέλος, το ψωμί που έχει περισσεύσει και έχει αρχίσει να σκληραίνει μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μπιφτέκια, κεφτεδάκια ή κόβοντας το σε κυβάκια, να μετατραπεί σε νοστιμότατα κρουτόν που θα συνοδεύσουν τη σαλάτα σας ή κάποια σούπα.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε παξιμάδια, αφού το κόψετε το ψωμί σε φέτες και ψήσετε σε δυνατό φούρνο, που αν τα πασπαλίσετε με μυρωδικά πχ με ρίγανη, θα έχετε παξιμάδια για τη σαλάτα σας!

- Ψωνίστε με λίστα: Ένας τρόπος για να ελέγχετε καλύτερα το τι θα αγοράσετε είναι να προγραμματίσετε το μενού της εβδομάδας και να κάνετε μια καταγραφή με τα απαραίτητα, γλιτώνοντας έτσι περιττά έξοδα γιατί δεν παρασυρόσαστε από τα ράφια και δεν πετάτε φαγητό.

Μια καθορισμένη μέρα της εβδομάδας προγραμματίστε τα επτά επόμενα γεύματα, έτσι ώστε να ξέρετε τι χρειάζεται να αγοράσετε αλλά και σε τι ποσότητα. Αυτό θα σας επιτρέψει να πάτε για ψώνια μία φορά μόνο και να ψωνίσετε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε.

- Χρησιμοποιήστε τον καταψύκτη σας. Κάθε φορά που μαγειρεύετε, μην πετάτε το φαγητό που τυχόν έχει περισσέψει! Αντίθετα χρησιμοποιείστε ένα ειδικό σκεύος φαγητού και αποθηκεύστε το στην κατάψυξή σας, χωρισμένο σε μερίδες.

Έτσι την επόμενη φορά που δεν θα έχετε έτοιμο φαγητό θα μπορείτε να ξεπαγώσετε το γεύμα αυτό, να το ζεστάνετε και να καταναλώσετε ένα ωραίο πιάτο.

- Μην πετάτε οπωροκηπευτικά όπως ντομάτες, μαϊντανό, άνηθο κτλ. Τρίψτε τις ντομάτες ή ψιλοκόψτε τα μυρωδικά και διατηρήστε τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα λεμόνια, αν βλέπετε ότι αρχίζουν και χαλάνε, στύβοντας τα και βάζοντας τα σε παγοκυψέλες. Έτσι θα βγάζετε από την κατάψυξη ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεστε. Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.

Συμπερασματικά, η διατροφή μας μπορεί να είναι οικονομική και ταυτόχρονα ποιοτική για μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες αυξάνει την ευαισθησία στους ήχους


Ερευνητές εξέτασαν 208 γυναίκες και 140 άνδρες.

Οι γυναίκες που είναι συναισθηματικά εξαντλημένες μπορεί να νιώθουν ότι οι καθημερινοί θόρυβοι κυριολεκτικά τους τρυπούν τα αυτιά σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα.Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα εξέθεσαν 208 γυναίκες και 140 άνδρες ηλικίας από 23 έως 71 ετών, με χαμηλά, μέτρια και υψηλά επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης σε πέντε λεπτά σωματικού, διανοητικού και κοινωνικού στρες.

Στη δοκιμασία σωματικού στρες οι συμμετέχοντες βύθισαν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό. Επίσης υποβλήθηκαν σε νοητική δοκιμασία υπό πίεση και σε μια κοινωνικά πιεστική κατάσταση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης ήταν πολύ πιο ευαίσθητες στους ήχους, μετά την έκθεσή τους σε δοκιμασίες πίεσης, συγκριτικά με όσες δεν είχαν συναισθηματική εξάντληση.

Αντιθέτως οι συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα εξάντλησης ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στους θορύβους μετά την έκθεσή τους σε δοκιμασίες πίεσης κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι μια φυσιολογική αντίδραση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους τα επίπεδα εξάντλησης και στρες αποτελούν πρόσθετους παράγοντες που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση και τη διάγνωση προβλημάτων στην ακοή.

Ωστόσο η υπεραισθησία στους θορύβους, ακόμη και σε εκείνους μιας συζήτησης, εξαιτίας της συναισθηματικής εξάντλησης δεν παρατηρήθηκε σε στατιστικά σημαντικό βαθμό και στους άνδρες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στη PLoS ONE.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γενετικό αυτοκόλλητο καταπολεμά το σύνδρομο Usher


Αποτρέπει την κώφωση μέσω της παραγωγής πρωτεΐνης.

Ένα μικροσκοπικό «γενετικό αυτοκόλλητο» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει μια μορφή κώφωσης, το σύνδρομο Usher, που εμφανίζεται σε οικογένειες.

Οι ασθενείς με σύνδρομο Usher έχουν ελαττωματικά τμήματα στον γενετικό τους κώδικα που προκαλούν προβλήματα με την ακοή, την όραση και την ισορροπία.

Μελέτη η οποία βασίστηκε σε πειραματόζωα και η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine, έδειξε ότι αυτά τα ελαττωματικά γονίδια μπορούν να διορθωθούν για την αποκατάσταση της ακοής έως κάποιον βαθμό.

Οι άνθρωποι με σύνδρομο Usher γεννιούνται με έλλειψη μιας πρωτεΐνης γνωστή ως «Hormonin», η οποία είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των μικροσκοπικών τριχών στα αυτιά που έχουν ως ρόλο να ανιχνεύουν τον ήχο. Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια της ακοής κατά τη γέννηση, αλλά και μια σταδιακή απώλεια της όρασης.

Το γενετικό αυτοκόλλητο

Οι επιστήμονες στη σχολή ιατρικής Rosalind Franklin στο Σικάγο, σχεδίασαν μια μικροσκοπική αυτοκόλλητη ταινία που περιλαμβάνει «επιδιορθωμένο» γενετικό υλικό το οποίο διατηρεί σταθερή την παραγωγή της απαραίτητης πρωτεΐνης.

Στη συνέχεια, το γενετικό αυτοκόλλητο τοποθετήθηκε σε νεογέννητα πειραματόζωα με σύνδρομο Usher. Αρκετές εβδομάδες αργότερα, τα πειραματόζωα ήταν σε θέση να ακούσουν, ενώ δεν είχαν και προβλήματα ισορροπίας.

Ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι εάν η μέθοδος θα μπορούσε, τελικά, να εφαρμοστεί και σε νεογέννητα μωρά με σύνδρομο Usher, κι αυτό διότι το γενετικό αυτοκόλλητο θα πρέπει να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης που, στους ανθρώπους τουλάχιστον, γίνεται εντός της μήτρας.

Ως εκ τούτου, αναφέρουν οι ερευνητές, οποιαδήποτε τέτοια πρωτοποριακή εφαρμογή θα πρέπει να γίνει περιγεννητικά, πριν γεννηθεί το μωρό.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερα τα θύματα από την εποχική γρίπη


Στις 3 περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ο ιός H1N1.

Φουντώνει, όπως αναμενόταν, το κύμα γρίπης, δυστυχώς με θύματα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι από την εποχική γρίπη. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και τα τέσσερα θύματα ήταν άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη.

Στις τρεις περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ο ιός Η1Ν1, ενώ στην τέταρτη περίπτωση ταυτοποιήθηκε ιός γρίπης τύπου Β.

Η εκτίμηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις αρχές του χρόνου ήταν ότι το κύμα γρίπης θα φουντώσει στα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και από τα επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσαν ιδιώτες γιατροί. Κατά την τελευταία εβδομάδα, λοιπόν, του Ιανουαρίου, οι επισκέψεις σε ιδιωτικά ιατρείς με γριπώδη συνδρομή παρουσίαζαν περαιτέρω αύξηση. Από 52 ύποπτα κρούσματα γρίπης, τελικά, 22 βρέθηκαν θετικά στον ιό τύπου Α και 2 θετικά στον ιό τύπου Β. Από τα στελέχη τύπου Α, τα 13 ήταν Α (Η3Ν2) και τα 9 Α (Η1Ν1).

Όσον αφορά στη σοβαρότητα των περιστατικών που χρειάστηκαν νοσηλεία, τα 16 κρίθηκαν εξαιρετικά σοβαρά και χρειάστηκαν εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα 15 από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το ένα σε ιό τύπου Β.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τσίχλα «ξεκολλάει» το μυαλό


Έρευνα του ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας.

Ο εγκέφαλός μας επιταχύνει τη λειτουργία του μέχρι δέκα φορές όταν μασάμε τσίχλα.Έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Brain andCognition» συνδέει το μάσημα της τσίχλας με την αιμάτωση οκτώ περιοχών του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου εθελοντών, αντρών και γυναικών, που μασούσαν ή όχι (μια άγευστη) τσίχλα κάνοντας μια λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Στη συνέχεια τους κάλεσαν να πατούν ένα κουμπί με τον δεξί ή αριστερό τους αντίχειρα ανάλογα με την κατεύθυνση που έπαιρναν βέλη που εμφανίζονταν σε μια οθόνη και μέτρησαν την ακρίβεια και το χρόνο αντίδρασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτοί που μασούσαν τσίχλα είχαν ταχύτερες αντιδράσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν μασούσαν, καθώς χρειάζονταν περίπου 493 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αντιδράσουν έναντι 545 χιλιοστών.

Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες «τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι το μάσημα της τσίχλας ενισχύει τα επίπεδα διέγερσης και εγρήγορσης του εγκεφάλου, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του ελέγχου των κινήσεων και των νοητικών επιδόσεων».

Η βασικότερη θεωρία πίσω από αυτή την αντίδραση του εγκεφάλου υποστηρίζει πως το μάσημα της τσίχλας αυξάνει την ινσουλίνη στο αίμα και διεγείρει με αυτό τον τρόπο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και την εγρήγορση.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλεργιογόνος ο… ισημερινός


Πιο επιρρεπείς σε αναπνευστικές αλλεργίες όσοι κατοικούν κοντά στον ισημερινό.

Όσοι κατοικούν κοντά στον ισημερινό ίσως είναι πιο επιρρεπείς σε αναπνευστικές αλλεργίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Ο λόγος γι’ αυτό το φαινόμενο μάλλον δεν είναι τα αυξημένα αλλεργιογόνα στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί για το φαινόμενο είναι η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας UV-B η οποία μάλλον σχετίζεται με τη βιταμίνη D η οποία θεωρείται ότι επηρεάζει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτές οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν σε έναν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και αλλεργιών υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει τη σχέση μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους και του τρόπου που μπορεί να επιδράσει στα αναπνευστικά αλλεργιογόνα και τις αλλεργίες. Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται μια από τις πρώτες που εξετάζει τις παραμέτρους που αφορούν το γεωγραφικό πλάτος και την έκθεση στην ακτινοβολία UV-B για να διαπιστώσει το συσχετισμό τους με την αλλεργία και το άσθμα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομοΜάθετε τις αιτίες εμφάνισης και συμπτώματα.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια διάγνωση μεταβολικού συνδρόμου στα γραφεία των γιατρών. Συγκεκριμένα, περίπου το 25% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 32% του αμερικανικού πληθυσμού πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.

Τα αυξανόμενα ποσοστά τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες υγείας με αποτέλεσμα περισσότερες δράσεις να στρέφονται στην ενημέρωση του κοινού για το μεταβολικό σύνδρομο.

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Εδώ και δεκαετίες οι έρευνες είχαν εστιάσει στους μεγάλους «δολοφόνους» της δημόσιας υγείας και τους παράγοντες εμφάνισης τους. Φυσικά, μιλάμε για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με κυριότερους παράγοντες κινδύνου την υπέρταση, την αυξημένη «κακή» χοληστερίνη και τη μειωμένη «καλή», το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία. Το μεταβολικό σύνδρομο, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, που αναφέρεται η λέξη σύνδρομο, είναι μια «ομπρέλα», που εμπεριέχει όλους τους παραπάνω παράγοντες.

O κίνδυνος για καρδιαγγεικά προβλήματα ή/και επεισόδια σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι απλά η άθροιση του κινδύνου όλων των επιμέρους παραγόντων, αλλά πολλαπλάσιος.

Αν και έχουν δημοσιευθεί διάφορα πρωτόκολα για τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου αποδίδοντας διαφορετική βαρύτητα στον κάθε παράγοντα κινδύνου, όλα συμφωνούν στους 5 βασικούς. Για να διαγνωστεί κάποιος με μεταβολικό σύνδρομο, θα πρέπει να εμφανίζει τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω ή να είναι σε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο/α από αυτά:

Διαγνωστικά Κριτήρια Μεταβολικού Συνδρόμου
Περιφέρεια μέσης
≥ 94cm για άνδρες και ≥ 80cm για γυναίκες
Τριγλυκερίδια
≥ 150 mg ή να είναι σε φαρμακευτική αγωγή για τριγλυκερίδια
ΗDL («καλή») χοληστερίνη
<40 font="" mg="">
Aρτηριακή πίεση
≥ 130/80 mm Hg ή να ακολουθεί αντι-υπερτασική αγωγή
Σάκχαρο νηστείας 
≥ 100 mg ή να βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή για υψηλό σάκχαρο.
Διαταραχές στο μεταβολισμό γλυκόζης.
Αιτίες εμφάνισης και συμπτώματα

Όπως σχεδόν για όλες τις ασθένειες, τόσο η γονιδιακή προδιάθεση όσο και οι συνθήκες της ζωής μας, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτού του συνόλου ασθενειών. Το οικογενειακό ιστορικό είναι συχνά καθοριστικό για την εξέλιξη των ασθενειών. Αν παραδείγματος χάριν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και καρδιοπάθειας σε μικρή ηλικία, ο κίνδυνος για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που άνθρωποι με «βαρύ» ιστορικό αυτών των χρόνιων ασθενειών δεν νοσούν. Αυτό αποδεικνύει και τη σημασία, που έχουν οι συνθήκες της ζωής μας. Η δραστηριότητα και η άσκηση, η ενσυνείδητη διατροφή με σκοπό τη θρέψη και την υγεία, και η ψυχική ηρεμία δρουν προστατευτικά ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές επιπτώσεις των γονιδίων μας. Αντίθετα, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή και το έντονο στρες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που λειτουργούν αθροιστικά με εκείνες της γονιδιακής προδιάθεσης. Έτσι πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης είτε των επιμέρους ασθενειών (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία) είτε όλων ταυτόχρονα με την εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την γονιδιακή «κληρονομιά», που μας έχει περάσει από τους γονείς μας. Υπάρχουν όμως παράγοντες που είναι στο δικό μας έλεγχο και παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Οι κυριότεροι είναι η διατροφή, η άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και η ψυχική ηρεμία. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών είναι απαραίτητη και η φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή και η άσκηση θα είναι η πρώτη επιλογή του γιατρού μας. Για το λόγο αυτό, θα γίνει και εκτενέστερη αναφορά στους δύο αυτούς παράγοντες.

Διατροφή και Μεταβολικό Σύνδρομο

Εφόσον η παχυσαρκία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου, η στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία της αποδίδει και σημαντικά αποτελέσματα. Ο στόχος, που έχει τεθεί από παγκόσμιους φορείς υγείας είναι η απώλεια 7-10% του αρχικού βάρους μέσα στον πρώτο χρόνο θεραπείας. Ένας άνθρωπος δηλαδή 100 κιλών στοχεύει σε μια μείωση της τάξης των 7-10 κιλών μέσα στον πρώτο χρόνο. Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για μια στερητική δίαιτα, αλλά για μικρές διατηρήσιμες αλλαγές που σταδιακά θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα τόσο στο βάρος, όσο και στην υπέρταση, τον έλεγχο του σακχάρου, και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Η πρώτη επιλογή για την επίτευξη αυτών των στόχων, σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, είναι η μεσογειακή διατροφή. Έχει περιγραφεί σαν τη διατροφή που οι καλές γεύσεις συναντούν την υγεία. Το κύριο στοιχείο της είναι η κατανάλωση φυτικών προϊόντων όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο. Επίσης, εμπεριέχει την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριού και μια μέτρια κατανάλωση κρασιού. Οι τροφές αυτές σχηματίζουν τη διατροφική βάση που προσφέρει πολλά πολύτιμα ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Όλα σε συνδυασμό μας προστατεύουν από τις χρόνιες ασθένειες.

Άσκηση και Μεταβολικό Σύνδρομο

Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προστατευτικούς παράγοντες πρόληψης και αντιμετώπισης των επιμέρους στοιχείων του μεταβολικού συνδρόμου, και συνεπώς προστατεύει και από την εμφάνιση του ίδιου του συνδρόμου. Η δραστηριότητά μας είναι κάτι που βρίσκεται στον έλεγχο μας, και θα πρέπει να την επιδιώκουμε για τους παραπάνω λόγους. Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα φαντάζονται ότι αυτή η δραστηριότητα θα πρέπει να είναι πολύ έντονη για να είναι ευεργετική με αποτέλεσμα να τους αποτρέπει από το να την ξεκινήσουν. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να εντάξουν μέτρια δραστηριότητα στη ζωή τους με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα τους. Τέτοιες αλλαγές είναι το να χρησιμοποιήσουν τη σκάλα αντί έναν ανελκυστήρα, να παρκάρουν 1 τετράγωνο πιο μακριά το αυτοκίνητο τους από τη δουλειά, το να κατέβουν μια στάση νωρίτερα από τον προορισμό τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς, να επιλέγουν χορό στις εξόδους τους, ή ακόμα και να εντάξουν μέτριας έντασης περπάτημα στη ζωή τους. Ιδανικά θα πρέπει να φτάσουν στα 30 λεπτά περπάτημα ή άλλου είδους δραστηριότητα πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να γίνει και σε επαναλαμβανόμενα μικρότερα διαστήματα, π.χ. τρία 10λεπτά περπατήματος την ημέρα.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...