Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Λύκοι και αρκούδες φεύγουν από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης


Δύο ευρώ εισιτήριο βάζει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Δύο λύκους και δύο αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου θα αποχαιρετήσουν οι Θεσσαλονικείς στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προκειμένου να μεταφερθούν σε έναν χώρο που είναι κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον, στα καταφύγια του «Αρκτούρου», στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά Φλώρινας.

Πλέον, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Ζωολογικός Κήπος θα μετατραπεί σταδιακά σε χώρο οικόσιτων φυλών και θα μπει εισιτήριο 2 ευρώ, μόνο για τους ενήλικες.

«Επειδή ο χώρος χρειάζεται συντήρηση ή θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη ή θα βάλουμε εισιτήριο» ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπουτάρης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ - ΤΚΜ), από τις 5 έως και τις 7 Ιουνίου 2015.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των λύκων και των αρκούδων θα αρχίσει, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με τη νάρκωση των ζώων και την εξέτασή τους από κτηνιάτρους προκειμένου να πραγματοποιηθεί, στη συνέχεια, η ασφαλής μεταφορά τους στα καταφύγια.

«Πρόκειται για ζώα που βρίσκονται όλη τους τη ζωή στην αιχμαλωσία και παρουσιάζουν στερεοτυπική συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Αρκτούρου» Αλέξανδρος Καραμανλίδης, χαρακτηρίζοντας την απομάκρυνσή τους ως «κομβικό γεγονός στην ιστορία του Ζωολογικού Κήπου».

Παράλληλα, έκανε μνεία στην κατάσταση της υγείας των δύο αρκούδων που είχαν βρεθεί πυροβολημένες στο Μέτσοβο και το Βροντερό Φλώρινας, εκφράζοντας τη λύπη του ότι δεν θα μπορέσουν τελικά να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά θα μείνουν στο καταφύγιο του «Αρκτούρου» καθώς αντιμετωπίζουν, λόγω των τραυμάτων τους, σοβαρά προβλήματα όρασης και αστάθειας.

Πάντως, στα άδεια κελιά των ζώων, θα τοποθετηθούν τέσσερα ομοιώματα ζώων του σκηνογράφου/εικαστικού Βαγγέλη Ξόνογλου τα οποία αρχικά θα εκτεθούν στις 5 Ιουνίου, στο Γυάλινο περίπτερο, στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Στις εκδηλώσεις «Από Πλαστικό Ποιώ», που διοργανώνουν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ - ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, σχολιάζοντας ωστόσο, ότι "μία μέρα τον χρόνο δεν αρκεί για να θυμόμαστε θέματα που αφορούν το περιβάλλον".

«Μαθητές θα φτιάξουν με ανακυκλώσιμα υλικά ένα πανό, μήκους 30 μέτρων, με φιλοπεριβαλλοντικά μηνύματα, το οποίο θα αναρτηθεί στην περίφραξη του κτιρίου του ΤΕΕ» είπε.

Η θάλασσα θα στείλει και αυτή το δικό της μήνυμα προστασίας, καθώς στο πλαίσιο του Plastic Sea Show, στις 8 το βράδυ, ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης θα κάνει βόλτα σέρνοντας, με σκάφη, ένα καραβάκι φτιαγμένο από πλαστικό του εικαστικού Γιώργου Κοσμίδη.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, στις 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, με εισιτήριο εισόδου για το κοινό, ανακυκλώσιμα υλικά!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντική αποδυνάμωση των ελέγχων στην αγορά


Σύσκεψη με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Σημαντική αποδυνάμωση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα στην αγορά διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των ελέγχων στην αγορά, γενικά.

Σε πρώτη φάση θα συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί άμεσα σε τεχνικό επίπεδο το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του συντονισμού των ελέγχων στην αγορά, γενικότερα.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκαν επιγραμματικά τα εξής:

  • Η παραβατικότητα στην αγορά προκαλεί πολλαπλά προβλήματα που έχουν ως κύρια αποτελέσματα την απώλεια δημοσίων εσόδων, την υποβάθμιση των συνθηκών ανταγωνισμού και την παροχή μη ποιοτικών αγαθών και υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή.
  • Κατά τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται σημαντική αποδυνάμωση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα.
  • Οι έλεγχοι που διεξάγονται έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εποπτεία της αγοράς και στην πάταξη των φαινομένων παρεμπορίου.
  • Δεν υφίστανται θεσμικά κατοχυρωμένες δομές συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμένων δράσεων. Θα πρέπει να γίνει μετασχηματισμός Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) σε Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς.
  • Οι έλεγχοι σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι σημαντικά λιγότεροι σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
  • Η συναρμοδιότητα και οι επικαλύψεις των φορέων στους ελέγχους δημιουργούν προβλήματα τόσο στην επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και σε αυτή καθ' αυτή την αποτελεσματικότητατων ελέγχων.
Απόρροια όλων των παραπάνω είναι η απουσία ενός συνολικού σχεδίου ελέγχων και η αδυναμία συλλογής απολογιστικών στοιχείων και προγραμματισμού συντονισμένων δράσεων σε πανελλήνια κλίμακα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει θεσμικά κατοχυρωμένος συντονισμός δράσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και, μέσω αυτού, να προαχθεί ο υγιής ανταγωνισμός και η προστασία του καταναλωτή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από το γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΥΠΟΥΝΤ (τομέας Ναυτιλίας) Ιωάννης Θεοτοκάς, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ Παναγιώτης Δάνης, καθώς και εκπρόσωποι από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «χρυσοί» κανόνες διοίκησης του κ. Google


Πώς πρέπει να είναι μια «σωστή σύσκεψη» σύμφωνα με τον Eric Schmidt.

Σύσκεψη στο γραφείο. Πόσοι από εσάς εκεί έξω δεν τις έχετε αποδεχθεί ως ένα «αναγκαίο κακό» στον εργασιακό σας χώρο;

Οι κακές συσκέψεις «μαστίζουν» όλα τα είδη των επιχειρήσεων, από τις νεοσύστατες μέχρι τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όσοι όμως είχαν έστω και μία φορά την ευκαιρία να παρευρεθούν σε μια «καλή» σύσκεψη, γνωρίζουν πόσο εποικοδομητικές μπορεί να είναι.

«Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παρουσιάζεις δεδομένα και απόψεις, να κάνεις διάλογο και να ανταλλάσεις επιχειρήματα για διάφορα ζητήματα και φυσικά, να λαμβάνεις αποφάσεις» γράφουν στο βιβλίο τους με τίτλο «How Google Works» ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και νυν εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Eric Schmidt και ο ανώτερος αντιπρόεδρος προϊόντων της εταιρείας, Jonathan Rosenberg.

Ο Schmidt και η ομάδα του ανέπτυξαν μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές, έτσι ώστε ο άλλοτε «χαμένος χρόνος» για πολλούς να μετατραπεί σε… ευκαιρία για αποτελεσματική οργάνωση και τόνωση του ηθικού ανάμεσα στους εργαζόμενους μιας επιχείρησης.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς από τους «χρυσούς κανόνες» που ακολουθεί η Google στις συσκέψεις με τα στελέχη της, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από ένα σχετικό αφιέρωμα του Business Insider:

1. Κάθε σύσκεψη χρειάζεται από έναν αρχηγό.

«Μια σύσκεψη ανάμεσα σε δύο ομάδες ίσων συχνά δεν καταλήγει σε καλά αποτελέσματα, γιατί οδηγεί σε συμβιβασμούς και όχι στη λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων» γράφουν οι Schmidt και Rosenberg. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι κάθε σύσκεψη πρέπει να έχει έναν ξεκάθαρο «ηγέτη», έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιος έχει τον τελευταίο λόγο.

2. Η σύσκεψη χρειάζεται να έχει ένα ξεκάθαρο σκοπό και δομή.

Μια συνάντηση που κρατά πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι θα έπρεπε, πιθανότατα δε διαθέτει ένα σαφώς καθορισμένο σκοπό και δομή. «Ο ηγέτης πρέπει να συγκαλεί τη σύσκεψη, να φροντίζει έτσι ώστε το περιεχόμενό της να είναι καλό, να θέτει τους στόχους, να καθορίζει τους συμμετέχοντες και να μοιράζει την ατζέντα των θεμάτων τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα». Στη συνέχεια, είναι υπεύθυνος για να συνοψίζει τις αποφάσεις και να στέλνει email σε όλους τους συμμετέχοντες, ή σε οποιονδήποτε άλλο μπορεί να αφορούν αυτές, μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

3. Οι συσκέψεις που γίνονται για την ανταλλαγή πληροφοριών ή την πρόταση νέων ιδεών (το λεγόμενο «brainstorming») χρειάζονται επίσης έναν ηγέτη.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ό,τι ισχύει στις δύο πρώτες περιπτώσεις, ισχύει και για τις συσκέψεις που κατά τ’ άλλα μοιάζουν ως πιο διασκεδαστικές διαδικασίες.

4. Κάνουμε συσκέψεις μόνο όταν είναι απαραίτητο.

«Κάθε σύσκεψη πρέπει να έχει ένα σκοπό, κι αν αυτός ο σκοπός δεν είναι ξεκάθαρος, τότε ίσως δε θα έπρεπε να συνεχιστεί» υποστηρίζουν ακόμη.

5. Δεν πρέπει να συμμετέχουν πάνω από οκτώ άτομα.

Όταν συμμετέχουν περισσότερα άτομα σε μια σύσκεψη, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί η ποιότητα της συζήτησης και να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι «παρατηρητές» μπορούν να ενημερωθούν σε επόμενο στάδιο, για να επωφεληθούν από τις καινούριες πληροφορίες.

6. Ακολουθήστε αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα.

Ξεκινήστε στην ώρα σας και τελειώστε την προγραμματισμένη ώρα, φροντίζοντας λίγο πριν από το τέλος να κάνετε μια σύνοψη όσων αποφασίστηκαν. Αν η σύσκεψη τραβήξει περισσότερο, φροντίστε να κάνετε κάποιο ενδιάμεσο διάλειμμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι φωτογραφίες που ενθουσίασαν τους υποστηρικτές των εξωγήινων


Δείτε τις εικόνες.

Ο Ολλανδός φωτογράφος, Harry Perton κατάφερε και κατέγραψε κάτι που μοιάζει με ΑΤΙΑ, προκαλώντας φυσικά ενθουσιασμό στο κοινό που πιστεύει ακράδαντα ότι δεν είμαστε μόνοι μας εκεί «έξω».

Ο Perton κατέγραφε με τη μηχανή του διάφορες εικόνες, όταν πέτυχε αυτό που βλέπετε, μια λάμψη στον ουρανό που «γυάλισε» στο μάτι του, στην περιοχή Groningen στην Ολλανδία. Και φυσικά το φωτογράφησε.

Η πρώτη σκέψη που έκανε ο φωτογράφος ήταν ότι επρόκειτο για κεραυνό, αλλά όταν επέστρεψε σπίτι του, έλεγξε καλύτερα το καρέ. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για κάποιο μετεωρολογικό φαινόμενο ή UFO, το θέμα είναι πως η εικόνα του σίγουρα θα διχάσει.

Όπως αναφέρουν μάλιστα και τα διεθνή μέσα, ο Harry Perton δεν είναι από εκείνους τους τύπους που τροφοδοτούν τη θεωρία ύπαρξης εξωγήινων, αλλά ένας απλός καλλιτέχνης.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν σπάνιο μαργαριτάρι ηλικίας 2.000 ετών


Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν ένα "πολύ σπάνιο" φυσικό θαλάσσιο μαργαριτάρι ηλικίας 2.000 ετών -το πρώτο που ανακαλύπτεται στην Αυστραλία- ενώ πραγματοποιούσαν ανασκαφές σε απομακρυσμένη παραθαλάσσια τοποθεσία των Αβοριγίνων.

Οι αρχαιολόγοι εργάζονταν στη συγκεκριμένη τοποθεσία, στη βόρεια ακτή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας, όταν ανακάλυψαν θαμμένο το σπάνιο μαργαριτάρι, δήλωσε η Κατ Ζαμπό, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Γούλογκονγκ.

Βρήκαν σπάνιο μαργαριτάρι ηλικίας 2.000 ετών

"Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι πολύ σπάνια στη φύση και με βεβαιότητα -παρά τα πολλά, πολλά κελύφη από στρείδια που βρίσκουμε σε προϊστορικούς λάκκους απορριμάτων στην Αυστραλία-δεν έχουμε ποτέ βρει ένα φυσικό μαργαριτάρι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζαμπό, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη οστράκων που ανακαλύπτονται σε αρχαιολογικούς χώρους.

"Η τοποθεσία (όπου βρέθηκε) το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η ακτή Κίμπερλι της Αυστραλίας ταυτίζεται με την παρουσία μαργαριταριών κι αυτό συνέβαινε κατά το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αιώνα".

Το μαργαριτάρι έχει ροζ και χρυσές αποχρώσεις, είναι σχεδόν σφαιρικό με διάμετρο πέντε χιλιοστών.

Λόγω του σχεδόν τέλεια σφαιρικού του σχήματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ευκρίνειας μικροαξονική τομογραφία για να βρουν την ηλικία του μαργαριταριού και να αποδείξουν ότι πρόκειται για φυσικό μαργαριτάρι και όχι για σύγχρονο, καλλιεργημένο.

Τα στρείδια που περιέχουν μαργαριτάρια χρησιμοποιούνταν από ιθαγενείς στις τελετές που πραγματοποιούσαν ζητώντας από τις θεότητές τους να βρέξει.

Το σπάνιο μαργαριτάρι πρόκειται να εκτεθεί αργότερα μέσα στον μήνα στο Ναυτικό Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η νύφη εκνεύρισε τον παπά


Δείτε το βίντεο.

Την ενόχληση του παπά Γιώργη προκάλεσε η καθυστέρηση της νύφης, η οποία επέμενε να κάνει γύρους με το στολισμένο αυτοκίνητο γύρω από την εκκλησία.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, ο εκνευρισμένος παπάς αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, βγαίνει στο δρόμο και σταματά το αυτοκίνητο της αργοπορημένης νύφης.

«Άλλη μία παπά Γιώργη», ακούγεται μέσα από το αυτοκίνητο. Αμετακίνητος, ο παπάς απαντά: «Κατέβα, καμία!»

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Εντουάρντο Μεντόθα, το βραβείο «Φραντς Κάφκα»


Το έργο του παρουσιάζει «μια αυθεντική περιγραφή των ισπανικών κοινωνικοπολιτικών αγώνων».

Σε έναν από τους γνωστότερους και πολυμεταφρασμένους Ισπανούς συγγραφείς, τον Εντουάρντο Μεντόθα, απονεμήθηκε χθες το βραβείο το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Φραντς Κάφκα.

Η τελετή απονομής κατά την οποία ο λογοτέχνης θα λάβει το βραβείο, ύψους 10.000 δολαρίων (περίπου 9.000 ευρώ), θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, στο δημαρχείο της Πράγας, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής γιορτής της Τσεχίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Φραντς Κάφκα.

Στον Εντουάρντο Μεντόθα, το βραβείο «Φραντς Κάφκα»

Γεννημένος την 11η Ιανουαρίου του 1943 στη Βαρκελώνη, ο Μεντόθα εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, την «Αλήθεια για την υπόθεση Σαβόλτα» το 1975, λίγο μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Η διεθνής επιτροπή που αποφάσισε τη βράβευσή του σημειώνει ότι το έργο αυτό παρουσιάζει «μια αυθεντική περιγραφή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων στη Βαρκελώνη, την Καταλονία και σε όλη την Ισπανία κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα».

Μέχρι σήμερα ο συγγραφέας έχει εκδώσει συνολικά 15 μυθιστορήματα τα περισσότερα εκ των οποίων διαδραματίζονται στην Καταλονία.

Το βραβείο, απονέμεται στη μνήμη του Τσέχου λογοτέχνη, Φραντς Κάφκα, από το 2001. Στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με αυτό ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, ο Βρετανός Χάρολντ Πίντερ, ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Ισραηλινός Άμος Οζ και ο Βάτσλαβ Χάβελ που υπήρξε και πρόεδρος της Τσεχίας μεταξύ 1989-2003.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο "σκαμνί" για ξέπλυμα δημοτική υπάλληλος


Δημοτική υπάλληλος παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Πρόκειται για υπάλληλο του δήμου Θεσσαλονίκης, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί στην υπεξαίρεση «μαμούθ» που αποκαλύφθηκε στο δημοτικό ταμείο, αλλά είχε απαλλαγεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που εξέδωσε, την «στέλνει» τώρα να καθίσει στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου, καθώς, από την έρευνα στα οικονομικά της, προέκυψαν «αδικαιολόγητα» ποσά, μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων, συνολικού ύψους 223.051,69 ευρώ. Η απόκλιση αυτή, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αφορά τις οικονομικές χρήσεις 1999 έως 2008, διάστημα δηλαδή που συμπίπτει με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Η ίδια υπάλληλος, που κατά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου υπηρετούσε ως προϊσταμένη στο Τμήμα Εκκαθάρισης και Δαπανών του κεντρικού δήμου, φέρεται ότι τη 2ετία 2004/05 ανέπτυξε υπέρογκες χρηματιστηριακές συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2004, όπως περιγράφεται στο βούλευμα, έκανε αγορές χρηματιστηριακών τίτλων, αξίας 4.061.808,70 ευρώ και παρότι το συγκεκριμένο έτος είχε ζημία, ύψους 30.690 ευρώ, την επόμενη χρονιά επένδυσε εκ νέου στο Χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας αγορές χρηματιστηριακών τίτλων αξίας 12.506.999 ευρώ (καταγράφοντας κέρδος ύψους 16.534,20 ευρώ), όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Για την πράξη όμως που της αποδίδεται, ουδεμία έννομη συνέπεια έχει η ζημία ή το κέρδος της από την επένδυσή της στο Χρηματιστήριο, αλλά το γεγονός ότι επένδυσε τεράστια χρηματικά ποσά σ' αυτό, που η κατοχή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά της» ανέφερε ο αντιεισαγγελέας Εφετών Χαράλαμπος Παπαγεωργίου στην πρότασή του, το περιεχόμενο της οποίας έγινε αποδεκτό από το Συμβούλιο Εφετών.

Απολογούμενη σε ανακριτή, η κατηγορούμενη υπάλληλος φέρεται να είχε ισχυριστεί ότι το ποσό που «έπαιξε» στο Χρηματιστήριο δεν ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ, ενώ, αναφορικά με τα «αδικαιολόγητα» ποσά, κατά πληροφορίες, είχε πει ότι μέρος αυτών προέρχονται από κέρδη στο Εθνικό Λαχείο, και τα υπόλοιπα αποτελούν οικονομική βοήθεια του συζύγου της και δική της προίκα. Μετά την απολογία της είχε αφεθεί ελεύθερη άνευ όρων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βανδαλισμός στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης


Περιστατικό βανδαλισμού σε βάρος σύγχρονης τιμητικής μαρμάρινης στήλης σημειώθηκε χθες το πρωί στον περιβάλλοντα χώρο του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, όπως αναφέρει με ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η στήλη ήταν στερεωμένη σε λίθινη βάση επί ριπιδιόσχημης πλακόστρωτης εξέδρας, αμέσως δυτικά της πλατείας του Ηρωδείου, στην αρχή του ανηφορικού μονοπατιού προς την Ακρόπολη. Η στήλη φέρει επιγραφή: «ΤΩ, ΦΑΒΙΕΡΩ, ΠΡΟΜΑΧΩ, ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 – 1926» και «ΕΙΣ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΝ ΦΡΑΓΚ. ΡΟΒΕΡΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤ ΑΥΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 – 1926».

Η θέση του μνημείου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού από τα τόξα του Ωδείου κατάφερε ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, όταν την πολιορκούσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Έλληνες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το έτος και τον φορέα ανέγερσης του μνημείου, από τις ημερομηνίες όμως που είναι χαραγμένες (1826 – 1926), συμπεραίνουμε ότι τοποθετήθηκε 100 χρόνια μετά την αποτροπή της πολιορκίας της Ακρόπολης, δηλαδή μετά το 1926.

Επί τόπου κλήθηκε η αστυνομία, η οποία πρόκειται να ασκήσει αυτεπάγγελτα μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Αν και πρόκειται για μνημείο που δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου, η αρμόδια Εφορεία περισυνέλεξε τα κομμάτια της στήλης, προκειμένου να γίνουν εργασίες συγκόλλησης και συντήρησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βαλαβάνη: Υπάρχει αναγκαιότητα παραχώρησης 12 στρεμμάτων στο Ελληνικό


«Πράγματι υπάρχει αναγκαιότητα να παραχωρηθεί χώρος περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων Δήμων», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

«Θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την εταιρία Ελληνικό ΑΕ για την δρομολόγηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης», κατέληξε η Νάντια Βαλαβάνη.

Σημειώνεται ότι η κυρία Βαλαβάνη ενημερώθηκε σήμερα από τον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Χρήστο Καπάνταη, για το αίτημα των Δήμων Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου, αναφορικά με την παραχώρηση χώρου περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

"Ο παραπάνω χώρος είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να υλοποιηθεί τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των παραπάνω Δήμων" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο ψαροντουφεκά


Για τρίτη ημέρα συνεχίζονταιοι έρευνες στην περιοχή του Αθερινόλακου Λασιθίου για τον εντοπισμό ενός 38χρονου δύτη ο οποίος αγνοείται από τη Δευτέρα το πρωί όταν, μαζί με έναν φίλο του, πήγε για ψάρεμα με ψαροντούφεκο στην περιοχή.

Στις έρευνες παίρνουν μέρος άνδρες του Λιμενικού και ιδιώτες δύτες ενώ έχουν αρχίσει έρευνες και από ξηράς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετεγγραφέντες φοιτητές και εξεταστική Σεπτεμβρίου


Τι απάντησε ο υπουργός Παιδείας.

Ερώτηση για τη δυνατότητα εξέτασης μαθημάτων από μεταφορά θέσης εισαγωγής φοιτητών στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Πιερίας Ζήση Ζάννα προς τον Αριστείδη Μπαλτά.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε, παραθέτοντας τα όσα ορίζει το άρθρο 6 του Ν.4009/2011. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του πρύτανη και σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός κάθε ιδρύματος, με τον οποίο καθορίζονται θέματα εσωτερικών λειτουργίας του ιδρύματος και, ιδίως, τα ακόλουθα:
Γ) οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στις εξεταστικές περιόδους, η διάρκεια των εξεταστικών περιόδων και οι όροι και η διαδικασία επανεξέτασης των φοιτητών…

Σε περίπτωση που δεν έχει δημοσιευτεί ο Εσωτερικός Κανονισμός του ιδρύματος,…, τα ζητήματα που ορίζονται στο άρθρο 6 του ανωτέρω νόμου, ρυθμίζονται με αποφάσεις των αρμοδίων, βάσει του παρόντος νόμου, οργάνων του οικείου ιδρύματος και, έως τη συγκρότησή τους, με απόφαση του πρύτανη του ιδρύματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραλαβή πιστοποιητικών από την εφορία με υπεύθυνη δήλωση


Ρύθμιση της Κ. Σαββαΐδου για όσους δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Για την έκδοση διοικητικών πράξεων (π.χ. έκδοση Α.Φ.Ε.) από τα τμήματα των ΔΟΥ, για όσους φορολογούμενους δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απαιτείται μόνο η κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986, η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος. Αυτό ορίζεται σε απόφαση της Γενικης Γραμματεώς Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, με σκοπό την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.

Επισημαίνεται ότι οι εκτός φορολογικής διοίκησης δημόσιες υπηρεσίες και φορείς για τη διεκπεραίωση διαδικασιών τους, για τις οποίες απαιτείται ως δικαιολογητικό η βεβαίωση περί μη υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, υποχρεούνται να δέχονται από τους πολίτες την υπεύθυνη δήλωση, αντίγραφο της οποίας θα αποστέλλεται στο τμήμα συμμόρφωσης της αρμόδιας ΔΟΥ για δειγματοληπτικό έλεγχο.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση εγγάμων η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται στο όνομα του συζύγου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσουμε παραπάνω σε έκτακτη εισφορά


Τι ισχύει για κάθε εισόδημα.

Νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με τα μεσαία εισοδήματα να δέχονται τα περισσότερες φορολογικές πιέσεις.

Η εισφορά παραμένει χωρίς αλλαγές για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται πολύ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.

Αναλυτικά η νέα κλίμακα

έως 12.000 ευρώ: 0%
12.001- 20.000 ευρώ: 0,7%
20.001- 30.000 ευρώ: 1,4%
30.001- 50.000 ευρώ: 2% (από 1,4% προηγουμένως)
50.001- 100.000 ευρώ: 4% (από 2,1% προηγουμένως)
100.001-500.000 ευρώ: 6% (από 2,8% προηγουμένως)
500.001 ευρώ και πάνω: 8% (από 2,8% προηγουμένως)

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης μειώθηκε για όλα τα εισοδήματα κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα


Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους - Δύο συντελεστές ΦΠΑ προτείνουν οι δανειστές.

Καμία αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους, ΦΠΑ με δύο συντελεστές είναι μερικά από τα βασικά σημεία της πρότασης που θα παρουσιαστεί σήμερα το βράδυ στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που διέρρευσαν από ευρωπαίους αξιωματούχος τα βασικά σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

- 1% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Είναι χαμηλότεροι από τους στόχους που υπήρχαν (3% το 2015 και 4,5% το 2016). Ο στόχος αυτός για να επιτευχθεί το 2015 υπολογίζονται περίπου 3 δις μέτρα για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

- Ο ΦΠΑ θα έχει δύο συντελεστές 11% και 23%. Στο 11% θα ενταχθούν φάρμακα και τρόφιμα και ξενοδοχεία. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα. Εκεί έχει ευελιξία η κυβέρνηση να διαλέξει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα μπουν σε αυτή την κατηγορία. Όσα περισσότερα τρόφιμα μπουν στην κατηγορία του 23% τόσα πιο πολλά τα έσοδα.

- Ασφαλιστικό - ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα οφέλη σε περίπτωση που δεν θέλει να την εφαρμόσει. Επίσης η Ελλάδα από τον Ιούλιο θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού από 0.25% σε 0,50% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση 1% το 2016.

- Εργασιακό- να παύσει κάθε ανατροπή μνημονιακών νόμων, όχι αύξηση βασικών μισθών.

- Ιδιωτικοποιήσεις - να περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

- Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

- Να επανεξεταστεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις ώστε να μην συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν γρηγορότερα και μεγαλύτερα ποσά, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ελάφρυνση χρέους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσια διαβούλευση για τις παγκόσμιες θέσεις της Ελλάδας για το Κλίμα και την Ενέργεια


Θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου στην Αθήνα.

Δημόσια διαβούλευση για τις παγκόσμιες θέσεις της Ελλάδας για το κλίμα και την ενέργεια (Athens World Wide Views) πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης - σε παγκόσμιο επίπεδο - δημόσιας διαβούλευσης για το περιβάλλον, που οργανώνεται την ίδια μέρα σε 104 χώρες, ενόψει της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), που θα συνέλθει τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αναμένεται να αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα παρουσιαστούν στους υπεύθυνους για τη χάραξη της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, ενώ θα κατατεθούν και στην COP21 στη Γαλλική πρωτεύουσα. Εκεί αναμένεται να πάρουν μέρος 50.000 εκπρόσωποι από κυβερνήσεις, τον ΟΗΕ, άλλους διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι εκφρασμένες απόψεις των πολιτών στα κρίσιμα θέματα του κλίματος και της ενέργειας θα ισχυροποιήσουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Athens World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους σε 30 κρίσιμα ερωτήματα, αφού θα έχουν λάβει σχετική αντικειμενική ενημέρωση και συζητήσει δημόσια με τους συμπολίτες τους.

Το World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια συνδιοργανώνεται στην Ελλάδα από: την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Commission nationale du débat public της Γαλλίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σφάλμα στο Skype προκαλεί διακοπή της λειτουργίας του


Αναστάτωση στους χρήστες.

Ένα glitch (σφάλμα), το οποίο μόλις ενεργοποιηθεί κλείνει αυτόματα τη δημοφιλή υπηρεσία διαδικτυακής επικοινωνίας μη επιτρέποντας τη χρήση της στα περισσότερα συστήματα υπολογιστών, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους χρήστες του Skype.

Πληθώρα χρηστών που χρησιμοποιούν συστήματα με λειτουργικό Windows, iOS ή Android ανέφεραν ότι έλαβαν ένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα το οποίο περιείχε 8 συγκεκριμένους χαρακτήρες, «http://:» (χωρίς τα αποσιωπητικά), περίπου την αρχή δηλαδή ενός URL. Το μήνυμα αυτό προκαλεί τη διακοπή της λειτουργίας της εφαρμογής του Skype. Όταν προσπάθησαν να ανοίξουν και πάλι την εφαρμογή δεν τα κατάφεραν, αφού το glitch «κλείδωνε» το λογαριασμό τους.

Το πρόβλημα ανέφεραν χρήστες στα φόρουμ υποστήριξης της κοινότητας του Skype. Σύμφωνα με την εταιρεία VentureBeat, η διαγραφή του ιστορικού των γραπτών συνομιλιών από το Skype ήταν ένας αναποτελεσματικός τρόπος διόρθωσης του σφάλματος, καθώς η υπηρεσία κατεβάζει αυτόματα το ιστορικό μετά την επανεκκίνηση του προγράμματος, προκαλώντας και πάλι τη διακοπή της λειτουργίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας PC World, η «εταιρεία είναι ενήμερη σχετικά με το πρόβλημα και εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε μέσω email εκπρόσωπος του Skype. Πέραν αυτής της ανακοίνωσης, η εταιρεία δεν έχει δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με κάποιο πιθανό χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα γίνει διαθέσιμο το διορθωτικό.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η μόνη λύση, αν και προσωρινή, είναι οι χρήστες να κάνουν υποβάθμιση της εφαρμογής και να εγκαταστήσουν στα συστήματά τους την έκδοση 6 του Skype.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Να γίνει το Ηράκλειο μια πόλη αλληλεγγύης


Από τις 4 έως τις 16 Ιουνίου οι δράσεις της ActionAid στην Κρήτη.

Από τις 4 έως τις 16 Ιουνίου η ActionAid θα βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης για να στείλει ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που ζουν στην ακραία φτώχεια. Οι δράσεις ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Ξενοδόχων, του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης και των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Να γίνει το Ηράκλειο μια πόλη αλληλεγγύης

Πρόγραμμα

Προβολές ντοκιμαντέρ της ActionAid
Σάββατο 6/6: Palestine, Κυριακή 7/6: Excision, Δευτέρα 8/6: Land for Sale, Τρίτη 9/6: Seeds of Hope, Τετάρτη 10/6: Palestine, Πέμπτη 11/6: Excision.

Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 8.00 μμ και πραγματοποιούνται στο «Μικρό Θεατράκι» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου, Πλαστήρα και Ρωμανού. Είσοδος: 3 ευρώ.

ActionAid Open Day

Σάββατο 13/6: ανοιχτή ημέρα με εκδηλώσεις: 11.00 πμ με 4.00 μμ: Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την εκπαιδευτική ομάδα της ActionAid. 8.30 μμ με 10.00: Ομιλίες Αναδόχων από το Ηράκλειο που έχουν ταξιδέψει με την ActionAid και θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους για το πώς μπορείς να βρεις την ελπίδα ακόμα κι όταν ζεις στην ακραία φτώχεια. Επίσης, όλη την ημέρα, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν την έκθεση φωτογραφίας και να αγοράσουν πρωτότυπα αντικείμενα από όλον τον κόσμο από το κατάστημα της ActionAid. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου, Πλαστήρα και Ρωμανού. Είσοδος: ελεύθερη.

Party in the Park

Τρίτη 16/6: συναυλία αλληλεγγύης με τον Ross Daly, τους Alan Dalon και τα Νέφαλα στο Πάρκο Γεωργιάδη. Η συναυλία ξεκινά στις 9.00 μμ. Είσοδος: 5 ευρώ.

Info-point ActionAid

Από την Πέμπτη 4 έως και την Τρίτη 16 Ιουνίου από τις 6.00 μμ ως 9.00 μμ θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο της ActionAid στην Πλατεία Λιονταριών.

Οι επιχειρήσεις δίπλα στην ActionAid

Ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις, επιχειρήσεις του Ηρακλείου θα στηρίζουν έμπρακτα την ActionAid. Όπου βρείτε το αυτοκόλλητο της ActionAid «Ιούνιος 2015 – Ηράκλειο Πόλη Αλληλεγγύης», με τις αγορές σας θα στηρίζετε τη δράση μας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ο υπολογισμός των κενών δε μπορεί να είναι αξιόπιστος»


ΟΛΜΕ: Δε συμπεριλαμβάνονται τα Ημερήσια, Εσπερινά ΕΠΑΛ και Ε.Κ.

Ανακοίνωση για τον υπολογισμό των κενών και πλεονασμάτων εξέδωσε η ΟΛΜΕ θέτοντας σειρά ζητημάτων όπως είναι αυτό της χρονικής καθυστέρησης των εν λόγω διαδικασιών αλλά και του γεγονότος ότι ο υπολογισμός δε μπορεί να είναι αξιόπιστος από τη στιγμή που δεν συμπεριλαμβάνονται τα Ημερήσια, Εσπερινά ΕΠΑΛ και Ε.Κ.

Ακολουθεί το κείμενο της ΟΛΜΕ:

«Υπολογισμός κενών - πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού για το σχολικό έτος 2015-2016»

Αυτές τις ημέρες τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, καλούνται να υπολογίσουν κενά και πλεονάσματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, βάσει της εγκυκλίου 77679/Ε2/15-05-2015, με σοβαρή χρονική καθυστέρηση που οφείλεται στις αλλαγές αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων της Γ΄ Λυκείου, καθώς το ΠΔ 50/96 ορίζει ότι οι εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου αποστέλλονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και ότι για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων καταρτίζονται μέχρι τις 10 Μαρτίου κάθε σχολικού έτους πίνακες κενών οργανικών θέσεων κατά περιοχή μετάθεσης.

Επίσης, ο υπολογισμός των κενών δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος από τη στιγμή που δεν συμπεριλαμβάνονται τα Ημερήσια, Εσπερινά ΕΠΑΛ και Ε.Κ. στον υπολογισμό των κενών και πλεονασμάτων με αποτέλεσμα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να μην έχουν ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα των κενών και πλεονασμάτων ανά ειδικότητα, παρά το αντικειμενικό γεγονός ότι δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι τομείς και οι ειδικότητες των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων που θα επαναλειτουργήσουν.

Εξακολουθούμε να εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην κατά 2 ώρες αύξηση του ωραρίου μας, στις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, στις συμπτύξεις τμημάτων, στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Τα μέτρα στόχο είχαν τη συρρίκνωση του αγαθού της δημόσιας δωρεάν παιδείας και τη συνέχιση δύσκολων εργασιακών σχέσεων για χιλιάδες συναδέλφους. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα βρει τον κλάδο αντιμέτωπο με τα ίδια προβλήματα και τη νέα χρονιά. Το σ.κ. οφείλει να αντισταθεί στη συνέχιση αυτής της πολιτικής αναπτύσσοντας ενωτικούς και αποτελεσματικούς αγώνες.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τους αιρετούς του κλάδου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια να καταψηφίσουν τα πρακτικά που αφορούν κενά και πλεονάσματα εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως αναφέρει και η εγκύκλιος 77679/Ε2/15-05-2015 για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις τις ημέρες που θα συνεδριάζουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, διεκδικώντας τη μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, να μην συμπτυχθούν τα τμήματα, να καταργηθεί η αύξηση του ωραρίου μας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμμορία μηχανόβιων βοήθησε ΑμεΑ θύμα bullying


Παιδιά επιτέθηκαν σε πεντάχρονη με διανοητικά προβλήματα.

Ονομάζονται «The Punishers» και είναι συμμορία μηχανόβιων. Εκτός από γκάζια, δερμάτινα και δίτροχες «κούκλες», τα μέλη της λόγω συμμορίας κάνουν και καλές πράξεις. Όπως το να συμπαρασταθούν σε ένα πεντάχρονο κορίτσι που είχε πέσει θύμα bullying.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η ανήλικη, από το Αλμπουκέρκι των ΗΠΑ, με διανοητικά προβλήματα δέχτηκε λεκτική επίθεση από παιδιά της γειτονιάς της.

Το περιστατικό, έφτασε στα αυτιά των μελών της συμμορίας οι οποίοι αποφάσισαν να επισκεφτούν την πεντάχρονη προκειμένου να της πουν ένα «γειά» σε μια προσπάθεια να την ενθαρρύνουν και να της δώσουν δύναμη.

«Της είπαμε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα της, ότι και να γίνει», ανέφερε ο αρχηγός των Punishers.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέσμευση οπωροκηπευτικών χωρίς «ταυτότητα» στον Πειραιά


Εντοπίστηκαν πάνω από 4 τόνοι στην περιοχή του Ρέντη.

Στη δέσμευση 4,3 τόνων οπωροκηπευτικών σε επιχείρηση εμπορίου οπωρολαχανικών στην περιοχή του Ρέντη προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Από τα προϊόντα που δεσμεύθηκαν, απουσίαζε η προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία σήμανση επί των μέσων συσκευασίας.

Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκαν 197 χαρτοκιβώτια με βερύκοκα, συνολικού βάρους 2.916 κιλών και 140 πλαστικά κιβώτια με ντομάτες συνολικού βάρους, 1.400 κιλών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έγινε ήδη η ενεργοποίηση του λογαριασμού σου. Καλώς όρισες και καλή διαμονή.


Τι δείχνουν τα πρώτα βαθμολογικά ίχνη από περίπου 12.000 γραπτά.

Μείωση των αριστούχων κατά 25 έως 30% στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος, σε σχέση με πέρυσι δείχνουν τα πρώτα βαθμολογικά ίχνη από περίπου 12 χιλιάδες γραπτά, όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, ο οποίος προβλέπει πτώση των βάσεων στις μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές.

«Η πτώση των βάσεων αφορά στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή, εκεί όπου βρίσκονται οι φυσικομαθηματικές, πολυτεχνικές, ιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές σχολές», αναφέρει ο κ. Κάτσικας και σημειώνει ότι η πτώση αυτή θα αφορά «στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης καθώς και της περιφέρειας». Ωστόσο, στα περιφερειακά πανεπιστήμια, «η πτώση θα είναι μεγαλύτερη και θα ξεκινά τουλάχιστον από τα 500 μόρια».

«Η πτώση θα είναι μικρότερη στα υψηλόβαθμα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου, εκεί όπου υπάρχουν δηλαδή, οι νομικές, οι φιλολογικές σχολές, οι ξένες φιλολογίες κλπ, και του πέμπτου επιστημονικού πεδίου, εκεί όπου υπάρχουν δηλαδή, τα τμήματα οικονομίας και διοίκησης», συμπληρώνει ο κ. Κάτσικας.

Σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις βάσεις, ο κ. Κάτσικας εξηγεί: «Η κίνηση των βάσεων εισαγωγής φέτος διαμορφώνεται από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και από τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ακόμη ένας παράγοντας που είναι η ζήτηση, εξουδετερώνεται καθώς δεν υπάρχουν διακριτές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι». Όπως σημειώνει, «φέτος, υπάρχουν δύο χιλιάδες λιγότερες θέσεις, ένα στοιχείο που επηρεάζει τις βάσεις, ενώ καταγράφονται χειρότερες επιδόσεις σε μαθήματα κλειδιά, όπως τα μαθηματικά γενικής παιδείας, τα μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης, τα μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης, η φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, η βιολογία και η λογοτεχνία της θεωρητικής κατεύθυνσης».

Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλόλογοι και Νηπιαγωγοί διεκδίκησαν θέσεις στα κοινωφελή προγράμματα


Αναλυτικά πίνακες και οι επιτυχόντες.

Δεκάδες ήταν οι εκπαιδευτικοί και ιδίως οι φιλόλογοι και οι νηπιαγωγοί που έσπευσαν να διεκδικήσουν μια από τις θέσεις ΠΕ Φιλολογίας και ΠΕ Νηπιαγωγών στο κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ του οποίου οι προσωρινοί πίνακες ανακοινώθηκαν χθες.

Μέσα από την επεξεργασία των στοιχείων στην οποία προχώρησε το news.gr προκύπτει ότι για τις 15 θέσεις των φιλολόγων κατατέθηκαν 1.055 αιτήσεις ενώ για τις 155 θέσεις των νηπιαγωγών οι αιτήσεις έφθασαν τις 1.355! Από το μεγάλο όγκο των αιτήσεων αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανεργία βρίσκεται στα ύψη στις δυο αυτές ειδικότητες. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάποιοι από τους πτυχιούχους κατέθεσαν αιτήσεις σε θέσεις ΠΕ Διοικητικών γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός των ανέργων φιλολόγων και νηπιαγωγών είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Λόγω του αριθμού των αιτήσεων τα απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός μορίων ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κατακτήσουν μια θέση εργασίας με μισθό περίπου 500 ευρώ για 5 μήνες.. Οι 13 από τους 15 φιλολόγους είχαν τριψήφιο αριθμό μορίων ενώ στους νηπιαγωγούς περίπου 70 μόρια χρειάστηκαν υποψήφιοι σε νησιωτικές περιοχές ενώ σε μεγάλα αστικά κέντρα έπρεπε κάποιος να έχει 100 μόρια και περισσότερα.

Δείτε τους πίνακες

ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ-ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ.xls


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δρόμος βάφτηκε… κίτρινος


Το ίδιο και ο οδηγός! - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Τι γίνεται όταν ένα φορτηγό προσκρούει σε ένα άλλο φορτηγό που μεταφέρει κίτρινη μπογιά; Ο οδηγός του πρώτου βάφεται κίτρινος, όπως και ο δρόμος!

Αυτό συνέβη στη Ρωσία όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο προπορευόμενο επίσης φορτηγό, που όμως μετέφερε μπογιά.

Η σύγκρουση προκάλεσε «έκρηξη» του φορτίου με αποτέλεσμα η μπογιά να χυθεί στο δρόμο. Ταυτόχρονα όμως, καθώς το παρμπρίζ του δεύτερου φορτηγού είχε σπάσει, με μπογιά «λούστηκε» και ο οδηγός που έγινε από την κορφή ως τα νύχια κίτρινος!

Οι δύο οδηγοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλλά κανείς από τους δύο δεν έχει υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του


Νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα - ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες.

Στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα οδηγήθηκε ένας άνδρας από το Τέξας που επιχείρησε να θέσει τέλος στη ζωή του βάζοντας φωτιά στο αυτοκίνητό του. Ελαφρά τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί οι οποίοι επιχείρησαν να τον σταματήσουν.

Ο άνδρας κάλεσε την αστυνομία και ενημέρωσε πως σκόπευε να αυτοκτονίας βάζοντας φωτιά στο αυτοκίνητό του με τον ίδιο μέσα. Οι αστυνομικοί έφτασαν άμεσα κοντά του, στο πάρκινγκ όπου ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητό του, και τον είδαν να περιφέρεται.

Του ζήτησαν να ηρεμήσει αλλά εκείνος έτρεξε στο αυτοκίνητο και την ώρα που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τον σώσουν έβαλε φωτιά και το αυτοκίνητό του εξερράγη.

Η έκρηξη έριξε στο έδαφος έναν από τους αστυνομικούς ενώ ο άνδρας τινάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο αλλά με επιμονή ξαναμπήκε μέσα ενώ το όχημα είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

Παραμένει ασαφές πώς άρχισε η φωτιά αλλά εκτιμάται πως ο άνδρας είχε περιλουστεί με πετρέλαιο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φίδι καταπίνει αυγό σε… κουζίνα


Ένα ζευγάρι στο Σάρλοτ των ΗΠΑ κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ένα φίδι να βγαίνει από το ντουλάπι της κουζίνας του σπιτιού του.

Το μεγάλο φίδι έφτασε στο καλάθι με τα αυγά που υπήρχε στον πάγκο της κουζίνας και άρχισε να καταπίνει ένα από αυτά.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα φτιάξουν ασανσέρ με νερό και τουαλέτα


Προνοητικοί θέλουν να φανούν οι κατασκευαστές σε περίπτωση σεισμού στην Ιαπωνία
.
Με πόσιμο νερό και φορητές τουαλέτες σκέφτονται να εφοδιάσουν τα ασανσέρ οι ιάπωνες κατασκευαστές ανελκυστήρων, για τους χρήστες που θα έχουν την ατυχία να κλειστούν σε αυτούς, κυρίως λόγω ενός σεισμού.

«Αποφασίσαμε να εξετάσουμε τον εξοπλισμό των ανελκυστήρων με τις παροχές αυτές προκειμένου να βελτιώσουμε την ασφάλεια, την πρόληψη των κινδύνων», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τακέσι Μιγιάτα, εκπρόσωπος μιας ένωσης του κατασκευαστικού αυτού κλάδου.

«Υπάρχουν ήδη ειδικά προϊόντα στο εμπόριο και ορισμένα κτίρια έχουν ήδη εφοδιαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά θα δούμε υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να γενικευθεί η χρήση τους», πρόσθεσε.

Διάφορα μοντέλα μίνι φορητών τουαλετών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων υπάρχουν ήδη και περιλαμβάνονται σε ένα «κιτ επιβίωσης» με το οποίο έχουν εξοπλιστεί κάποιοι Ιάπωνες που θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση ενός σεισμού ή μιας κάποιου άλλου είδους καταστροφής.

Επίσης υπάρχουν, ειδικά για τους πρεσβύτερους, ασανσέρ εφοδιασμένα με καθίσματα, όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί η παροχή πόσιμου νερού και μια φορητή τουαλέτα.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν σχεδόν 700.000 ανελκυστήρες, εκ των οποίων περισσότεροι από 150.000 μόνο στο Τόκιο.
Κατά τον πιο πρόσφατο ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός στο Τόκιο το περασμένο Σάββατο, σταμάτησαν περίπου 19.000 ασανσέρ που βρίσκονταν σε λειτουργία εκείνη την στιγμή. Δεκατέσσερα σταμάτησαν ανάμεσα σε δύο ορόφους, εγκλωβίζοντας προσωρινά αυτούς που βρίσκονταν μέσα, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.

Από το 2009 όλα τα ασανσέρ είναι εξοπλισμένα με έναν μηχανισμό που αποτρέπει τον εγκλωβισμό τους ανάμεσα σε δύο ορόφους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές έρευνες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του «Μεγάλου», δηλαδή του καταστροφικού σεισμού που θα μπορούσε να πλήξει μια μέρα το Τόκιο, υπολογίζεται ότι στην περίπτωση αυτή περίπου 17.000 άνθρωποι θα ήταν δυνατό να εγκλωβιστούν σε ανελκυστήρες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργαζόμενοι στην υγεία ζητούν απόσυρση ρυθμίσεων


Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝΜ, μειώνονται οι αποζημιώσεις εκτός έδρας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητά την απόσυρση των ρυθμίσεων που «ουσιαστικά καθιστούν αδύνατη τη χορήγηση αποζημίωσης εκτός έδρας στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και Πρόνοια».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο σχέδιο νόμου «Δαπάνες μετακινουμένων εντός και εκτός επικράτειας», που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, περικόπτεται η «πενιχρή», όπως αναφέρει, αποζημίωση των 15 ευρώ (μεικτά) για μετακίνηση από 30 χλμ. από την έδρα του μετακινούμενου υπαλλήλου έως 120 χλμ., τα 45 ευρώ (μεικτά) για μετακίνηση 120 - 160 χλμ., για μετακινήσεις από την ηπειρωτική χώρα σε νησί και αντίστροφα ή από νησί σε άλλο νησί.

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της, το σχέδιο νόμου ορίζει 20 ευρώ ημερήσια αποζημίωση όταν η απόσταση προορισμού είναι άνω των 160 χλμ. ή 20 ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική χώρα σε νησί και αντίστροφα ή από νησί σε νησί, όπου η αποζημίωση προσαυξάνεται σε 40 ευρώ όταν μεσολαβεί διανυκτέρευση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «πλήττει» κυρίως τα πληρώματα ασθενοφόρων – διασώστες του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας, που εκτελούν διακομιδές εκτάκτων περιστατικών, εργαζόμενους των Νοσοκομείων (τμήμα αιμοδοσίας κ.α.) και των Προνοιακών Μονάδων.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από «τη μύγα ξύγκι». Θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών για 10 ευρώ» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι με τις εν λόγω ρυθμίσεις «πριμοδοτεί τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις με διανυκτερεύσεις, αυξάνοντας τις σχετικές αποζημιώσεις (άνω των 160 χλμ.)».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Καλιφόρνια ανεβάζει το όριο ηλικίας του καπνίσματος


Πλέον, θα επιτρέπεται από τα 21 έτη και άνω.

Νομοσχέδιο που αυξάνει κατά τρία χρόνια, από τα 18 στα 21, το όριο ηλικίας κατά το οποίο επιτρέπεται το κάπνισμα, ψηφίστηκε από τη γερουσία της Καλιφόρνια, χθες, και οδεύει προς ψήφιση από τη γενική συνέλευση της πολιτείας προτού γίνει νόμος.

Οι γερουσιαστές της πολυπληθέστερης πολιτείας των ΗΠΑ, ψήφισαν το νομοσχέδιο με 26 υπέρ και 8 κατά, σύμφωνα με το γραφείο του γερουσιαστή Εντ Χερνάντεζ, του Δημοκρατικού κόμματος.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες πολιτείες που εισαγάγει τέτοια νομοθεσία στις ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Χαβάης, όπου το αντίστοιχο σχέδιο νόμου αναμένει την τελική υπογραφή του κυβερνήτη της πολιτείας. Δεν υπάρχουν άλλες πολιτείες στις ΗΠΑ με τόσο ψηλό όριο ηλικίας, ενώ άλλες πολιτείες όπως η Αλαμπάμα και η Γιούτα επιτρέπουν το κάπνισμα από τα 19.

«Δεν θα καθίσουμε αμέτοχοι να παρακολουθούμε τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες να πουλάνε στα παιδιά μας και να εθίζουν ακόμα μια γενιά νέων σ' ένα προϊόν που θα τα σκοτώσει στο μέλλον», ανέφερε ο Χερνάντεζ, προσθέτοντας ότι «οι εταιρείες καπνού γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιο πιθανό να εθιστεί κάποιος στο κάπνισμα αν ξεκινήσει από μικρή ηλικία».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην 21η θέση των καλύτερων μνημείων η Ακρόπολη


Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό οδηγό Tripadvisor.

Κανείς δεν είναι καταλληλότερος στο να αναδείξει τα καλύτερα μνημεία, από τους ίδιους τους ταξιδιώτες και επισκέπτες τους. Σε αυτή την αυθεντική, κατά πολλούς λίστα προτιμήσεων η Ακρόπολη κατέλαβε την 21η θέση, σύμφωνα με την ψηφοφορία των χρηστών του διαδικτυακού ταξιδιωτικού οδηγού Tripadvisor.

Τα ετήσια αυτά βραβεία βασίζονται στις κριτικές εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας από όλο τον κόσμο. Για την ανάδειξη των νικητών, χρησιμοποιήθηκε ένας αλγόριθμος που περιλαμβάνει την ποσότητα και ποιότητα των κριτικών που συντάχθηκαν για κάθε μνημείο σε περίοδο 12 μηνών. Κορυφαίο μνημείο στον κόσμο αναδείχθηκε το Angkor Wat στην Καμπότζη, και ακολούθησαν τα περίφημα Μάτσου Πίτσου και Ταζ Μαχάλ.



Τα δέκα κορυφαία μνημεία στην Ελλάδα.

Στα βραβεία Travellers Choice Awards αναδεικνύονται, επίσης, τα δέκα κορυφαία μνημεία στην Ελλάδα για το 2015.
1. Ακρόπολη
2. Παρθενώνας
3. Μετέωρα
4. Δελφοί
5. Ναός του Ηφαίστου
6. Μοναστήρι Παναγιάς Χοζοβιώτισσας
7. Ακρόπολη Λίνδου
8. Σπιναλόγκα
9. Θέατρο Επιδαύρου
10. Ερμής του Πραξιτέλη


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο βιοχημικός που ανακάλυψε το «φιλί θανάτου» των κυττάρων


Έφυγε από τη ζωή ο Νομπελίστας Ιργουιν Ρόουζ.
Σε ηλικία 88 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ο Αμερικανός νομπελίστας βιοχημικός Ιργουιν Ρόουζ, του οποίου οι πρωτοποριακές εργασίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο του εγκεφάλου και την κυστική ίνωση.

Ο Ρόουζ είχε τιμηθεί το 2004 με το Νόμπελ Χημείας, μαζί με τους επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ισραήλ Ααρον Τσεχάνοβερ και Αβραάμ Χέρσκο, για την έρευνά τους σε σχέση με την αποδόμηση των κυττάρων.

Η διαδικασία της αποδόμησης των πρωτεϊνών καθορίζει πρωτίστως τη διαίρεση των κυττάρων, την αποκατάσταση του γενετικού κώδικα, τον έλεγχο ποιότητας των νέων πρωτεϊνών και μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διαδικασία της αποδόμησης δεν είναι τυφλή αλλά πραγματοποιείται με πολύ ελεγχόμενο τρόπο, έτσι ώστε, σε οποιαδήποτε στιγμή, οι πρωτεΐνες που αποτελούν στόχο «δείχνουν να φέρουν μια μοριακή ετικέτα» μοιάζοντας με ένα «φιλί θανάτου». Λάθη στη διαδικασία αποδόμησης μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και η κυστική ίνωση, επισήμαινε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στις 6 Οκτωβρίου του 2004, την ημέρα της ανακοίνωσης των βραβείων.

Πέθανε ο βιοχημικός που ανακάλυψε το «φιλί θανάτου» των κυττάρων

«Αυτά τα ευρήματα των μηχανισμών του αποκαλούμενου "φιλιού θανάτου" εντός των κυττάρων αποδείχθηκαν πρωτοποριακά δημιουργώντας βαθιές τομές στο πεδίο της κυτταρικής βιολογίας και τελικά προάγοντας μια νέα κατανόηση της μοριακής δράσης που παρατηρείται στον καρκίνο και σε άλλες ασθένειες», αναφέρει το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν, όπου ο Ρόουζ εργάστηκε τα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας του.

Ο νομπελίστας πέθανε στον ύπνο του στο Ντίρφιλντ της Μασαχουσέτης. Γεννημένος στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, το 1926, ο Ρόουζ πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1952. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του εργάστηκε στο Fox Chase Center στη Φιλαδέλφεια.

Το 1997 ο Ρόουζ ανέλαβε θέση ειδικού ερευνητή στο τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιρβάιν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Να παρέμβουν οι εισαγγελείς σε περίπτωση παραχάραξης της απόφασης του ΣτΕ»


Επιστολή των επιτυχόντων Φιλόλογων του ΑΣΕΠ το 2008.

Επιστολή με θέμα «Ρόλος σύστασης Επιτροπής Διορισμών: Συντεχνιακές μεθοδεύσεις ή αποδοχή της απόφασης ΣτΕ» απέστειλαν προς τους κκ Μπαλτά, Κουράκη και Χασάπη οι επιτυχόντες φιλόλογοι του ΑΣΕΠ 2008.

Στην επιστολή επισημαίνουν ότι μετά την ανασύσταση της επιτροπής ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποφασίσει η Επιτροπή για το μέλλον τους, δίχως να λάβει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, όπως υποχρεούται και να αμφισβητήσει την έννοια της Δικαιοσύνης στο όνομα συντεχνιακών συμφερόντων, τύπου αναγνώριση αποκλειστικά της προϋπηρεσίας (χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ) για τους επόμενους διορισμούς, η οποία κρίθηκε ομόφωνα παράνομη και αντισυνταγματική σύμφωνα με την παμψηφεί απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (527/2015).

Οι επιτυχόντες φιλόλογοι του ΑΣΕΠ 2008 αναρωτιούνται «Τι συντεχνιακές σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η επιτροπή για το θέμα των διορισμών, αφού είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής. Για τα άλλα ζητήματα που δεν υπάρχει δικαστική τελεσίδικη απόφαση, υπάρχει λογική να συγκληθεί για να δώσει λύσεις. Όμως για ένα ζήτημα που έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη γιατί συγκαλείται;»

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Στο Υπουργείο Παιδείας συστάθηκε επιτροπή που θα εξετάσει τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, η πρώτη συνεδρίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε στις 29/5/2015 και η επόμενη αναμένεται στις 4/6/2015. Παρόλο που οι επιτυχόντες φιλόλογοι του ΑΣΕΠ του 2008 ζητήσαμε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας, σε αίτημα με Αρ. Πρωτ. 77735/ΓΔ5/15-5-2015, στο όνομα της Δημοκρατίας, της Ισονομίας και της Ισότητας να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιτροπή, δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό το αίτημά μας και δεν υπάρχει εκπροσώπηση των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του προηγούμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, του οποίου οι λίστες με τα αποτελέσματα είναι ακόμη σε ισχύ.

Εντύπωση προκαλεί η αλλαγή της σύστασης της επιτροπής. Στην πρώτη συνέλευση η επιτροπή αποτελούνταν από διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, πολιτικά πρόσωπα και αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα όμως με ανακοίνωση του αιρετού Δημήτρη Μπράτη η σύνθεση άλλαξε «η ομάδα που εξετάζει τους διορισμούς ανασυγκροτήθηκε, με απόφαση του Γ.Γ. και δεν συμμετέχουν, πλέον, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου». Ελλοχεύει, λοιπόν, ο κίνδυνος να αποφασίσει η Επιτροπή για το μέλλον μας, δίχως να λάβει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, όπως υποχρεούται, και να αμφισβητήσει την έννοια της Δικαιοσύνης στο όνομα συντεχνιακών συμφερόντων, τύπου αναγνώριση αποκλειστικά της προϋπηρεσίας (χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ) για τους επόμενους διορισμούς, η οποία κρίθηκε ομόφωνα παράνομη και αντισυνταγματική σύμφωνα με την παμψηφεί απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (527/2015). Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε χθεσινή δήλωσή του αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι: “η νέα κυβέρνηση έχει έρθει για να «ανατρέψει τα κατεστημένα»”, που ειδικά στο χώρο της Παιδείας έχουν παγιωθεί από συντεχνιακές πολιτικές τις οποίες αναχαιτίζει η ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ.

Αναρωτιόμαστε:

• Τι συντεχνιακές σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η επιτροπή για το θέμα των διορισμών, αφού είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής. Για τα άλλα ζητήματα που δεν υπάρχει δικαστική τελεσίδικη απόφαση, υπάρχει λογική να συγκληθεί για να δώσει λύσεις. Όμως για ένα ζήτημα που έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη γιατί συγκαλείται;

• Ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει και η ίδια η επιτροπή και το Υπουργείο. Η παραβίαση της απόφασης ΣτΕ θα είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία και την Αξιοκρατία.

• Η γραμματεία της ολομέλειας του ΣτΕ καθώς και οι εισαγγελείς οφείλουν να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση παραχάραξης της απόφασης του ΣτΕ (527/2015).

Με εκτίμηση

Οι επιτυχόντες Φιλόλογοι ΑΣΕΠ 2008


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραδίδονται στο Δημοτικό Σχολείο Κωφών τα χρήματα από αθλητική εκδήλωση


Δράση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα από τον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.

Για τις ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου Κωφών, στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, θα διατεθούν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το φετινό αθλητικό ραντεβού «Panorama Charity Fun Run», το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη.

Ο στόχος που έχει βάλει η διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου είναι να εφοδιαστούν όλες οι τάξεις με διαδραστικούς πίνακες και υπολογιστές, ώστε τη νέα χρονιά να γίνει ευκολότερο και πιο ενδιαφέρον το μάθημα για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο.

Την επιταγή με το συνολικό ποσό θα παραλάβει, το απόγευμα, εκπρόσωπος του σχολείου, στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Πανοράματος.

Στο Δημοτικό Σχολείο Κωφών του Πανοράματος φοιτούν μαθητές ηλικίας από 7 - 15 ετών με κώφωση, που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακό εμφύτευμα, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τους γύρω νομούς.

Το σχολείο συστεγάζεται με νηπιαγωγείο, γυμνάσιο και λύκειο για κωφούς και βαρήκοους μαθητές, έτσι ώστε να προσφέρεται συνεχόμενη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση. «Θέλουμε την καλύτερη εκπαίδευση γι' αυτά τα παιδιά. Είναι δικαίωμά τους και δικό μας καθήκον να τους την προσφέρουμε», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια Παρασκευή Ναούμη.

Παράλληλα, στην αποψινή εκδήλωση, θα τιμηθούν περισσότεροι από 100 εθελοντές που στήριξαν το «Panorama Charity Fun Run» και βοήθησαν στον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της δράσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε για τις σπουδές σε όλα τα τμήματα του ΑΠΘ


Ενημέρωση για τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων των Γενικών Λυκείων.

Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού μέσω διαδικτύου μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές, λαμβάνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τα Τμήματα και τις Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που στις αρχές Ιανουαρίου πραγματοποίησε τετραήμερη ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών των δύο τελευταίων τάξεων των Γενικών Λυκείων του Νομού Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις προοπτικές σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και περαιτέρω σταδιοδρομίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 12, 13, 14 και 15 Ιανουαρίου 2015, στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. (κτίριο Διοίκησης) την παρακολούθησαν περίπου 4.000 μαθητές.

Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο όπως και το υλικό των παρουσιάσεων που πραγματοποίησαν τα μέλη ΔΕΠ του κάθε Τμήματος από τα οποία οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν για το γνωστικό αντικείμενο κάθε σχολής και τις προοπτικές απασχόλησης.




 
Ιστοσελίδα όπου έχουν αναρτηθεί οι παρουσιάσεις


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...