Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Με 65 εκατ. € ενισχύουν τους παιδικούς σταθμούς


Προσπάθειες προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καταβάλλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ΟΤΑ πάνω από 30.000 παιδιά μένουν, μέχρι στιγμής, έξω από το σχετικό πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Έτσι, με χθεσινή επιστολή της, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητά τη μεταφορά ποσού 65 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ.), του υπουργείου Εργασίας, με σκοπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Η παρέμβαση αυτή, αποτελεί δέσμευση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με στόχο να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αποκλεισμού μεγάλου αριθμού παιδιών ικανοποιώντας το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για αύξηση των κονδυλίων στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε σχετικά ότι «με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος, όπως είναι η φιλοξενία νηπίων και παιδιών σε σταθμούς, ανακουφίζοντας έτσι χιλιάδες οικογένειας».

Πρόσθεσε δε, ότι «σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, καθώς και την ΚΕΔΕ και αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος, μεταφέραμε 65.000.000 ευρώ στο πρόγραμμα ''Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής''. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην ελάφρυνση των οικογενειακών βαρών και δίνουμε τη δυνατότητα στο αρμόδιο υπουργείο να εντάξει περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς».



Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργική απόφαση για τον παραθερισμό των αποστράτων


Υπουργική Απόφαση για τον παραθερισμό των αποστράτων υπέγραψε σήμερα η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το έως σήμερα ισχύον σύστημα μοριοδότησης ήταν προσαρμοσμένο στα εν ενεργεία στελέχη χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των αποστράτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά ζητήματα στον καταμερισμό των διατιθέμενων στις ενώσεις οικημάτων».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, με τη νέα απόφαση παρέχεται η δυνατότητα στις Ενώσεις Αποστράτων να εισάγουν επιπλέον κριτήρια για τα μέλη τους με τη σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων, καθιστώντας το σύστημα δικαιότερο και λειτουργικότερο.

Καμία αλλαγή δεν επέρχεται σε ότι αφορά τα εν ενεργεία στελέχη.



Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνές βραβείο ειρήνης για τα παιδιά στη Μαλάλα Γιουσουμφάι


Είχε γλιτώσει από επίθεση των Ταλιμπάν.

Στη Μαλάλα Γιουσουφζάι, τη νεαρή Πακιστανή, η οποία γλίτωσε από επίθεση των Ταλιμπάν τον Οκτώβριο του 2012, τους οποίους είχε καταγγείλει σε ένα ιστολόγιο για τις ωμότητές τους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, απενεμήθη το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνη για τα Παιδιά» για τους «αγώνες της προκειμένου όλα τα κορίτσια του κόσμου να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση», ανακοίνωσε σήμερα το ίδρυμα KidsRights.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η 16χρονη σήμερα Μαλάλα θα παραλάβει το βραβείο αυτό από τα χέρια της τιμημένης με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2011 Ταουακούλ Κάρμαν από την Υεμένη, σε τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στη Χάγη.

Η Μαλάλα, η οποία έχει γίνει σύμβολο αντίστασης απέναντι στους Ταλιμπάν, είναι και μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό βραβείο Νόμπελ.

Στα 11 της χρόνια, η Μαλάλα έγινε διάσημη γράφοντας καθημερινά με ψευδώνυμο σε μπλογκ που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του BBC, για το πάθος της για μόρφωση και για τις ωμότητες των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, όπου κατοικούσε η ίδια.

Η Μαλάλα έγινε στόχος και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους ταλιμπάν, αλλά επέζησε. Χειρουργήθηκε στη χώρα της και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βρετανίας, στην οποία διαμένει από τότε.

Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά, πρωτοβουλία του ολλανδικού ιδρύματος KidsRights, τιμά κάθε χρόνο από το 2005 ένα παιδί «για τον αγώνα του για τα δικαιώματα των παιδιών».


Διεθνές βραβείο ειρήνης για τα παιδιά στη Μαλάλα Γιουσουμφάι


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκε η εγκύκλιος για τους αναπληρωτές ειδικής αγωγής


Από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Η εγκύκλιος για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς και για το ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Από 28 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την ειδική αγωγή. Το ίδιο διάστημα και οι αιτήσεις για Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ).

Χρήσιμες οδηγίες

Από 28/8 ημέρα Τετάρτη έως και 3/9 ημέρα Τρίτη καλούνται οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την πρόσληψή τους ως αναπληρωτές. Την ίδια περίπου χρονικά περίοδο καλούνται να προσέλθουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και όσοι επιθυμούν να εργαστούν ως Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) άλλα και Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) σε δομές της ειδικής αγωγής. Την υπενθυμίσουμε ότι στη φετινή εγκύκλιο δεν υπάρχουν εκπλήξεις ως προς τις προϋποθέσεις για την ένταξη στους πίνακες της ειδικής αγωγής. Όσοι έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά στη σχολική ψυχολογία και την ειδική αγωγή διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στους εν λόγω κλάδους και μάλιστα προτάσσονται έναντι των αποφοίτων του τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Βόλο και του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι αιτήσεις για δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής υποβάλλονται σε διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ για τους λοιπούς κλάδους οι αιτήσεις υποβάλλονται στις δευτεροβάθμιες διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ισχύει η προϋπηρεσία

Να θυμίσουμε στους υποψηφίους της ειδικής αγωγής ότι τα μόρια της προϋπηρεσίας που αποκτήθηκαν μετά τις 30-6-2010 προσμετρούνται κανονικά στους πίνακες της ειδικής αγωγής σε αντίθεση με τους πίνακες της γενικής παιδείας. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι η προϋπηρεσία αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού. Προσοχή δεν ισχύει ο διπλασιασμός των μορίων από τα δυσπρόσιτα σχολεία.

Πώς δηλώνονται οι περιοχές:

Οι αναπληρωτές στην αίτηση τους δηλώνουν 30 περιοχές στις οποίες επιθυμούν να εργαστούν. Όσοι μπορούν να εργαστούν και σε πρωτοβάθμια και σε δευτεροβάθμια, λόγω ειδικότητας, (: Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16.01 – ΤΕ16, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ18.41, ΠΕ12.02) δηλώνουν 60 περιοχές. Για να έχουν μια εικόνα για τα σχολεία και τις περιοχές μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://www.metathesi.gr/ όπου υπάρχουν όλες οι περιοχές καθώς και χάρτης του google maps με τα σχολεία.

Στην αίτηση με τις περιοχές δηλώνεται και αν κάποιος επιθυμεί να εργαστεί ως αναπληρωτής πλήρους ή μειωμένου ωραρίου.

Για παράδειγμα:
1η Δευτεροβάθμια Πιερίας
2η Δευτεροβάθμια Γρεβενών
3η Δευτεροβάθμια Πιερίας-μειωμένο ωράριο

Προσοχή στο μειωμένο ωράριο

Όσοι δηλώσουν περιοχές μειωμένου ωραρίου θα πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως γιατί υπάρχει περίπτωση να προσληφθούν ως αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ενώ θα μπορούσαν να εργαστούν ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου. Τι εννοούμε; Αν για παράδειγμα κάποιος είχε 7η επιλογή την περιοχή της Χαλκιδικής μειωμένο ωράριο και 8η την περιοχή των Σερρών πλήρες ωράριο πιθανόν να προσληφθεί στη Χαλκιδική ενώ θα μπορούσε να προσληφθεί στις Σέρρες με περισσότερα ένσημα και μισθό. Όσοι ειδικά δηλώσουν το λεγόμενο «κουτάκι» πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το αν θα δηλώσουν και αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου σε συγκεκριμένες περιοχές.

Αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και αναβάθμιση

Αν κάποιος προσληφθεί ως αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου μπορεί αργότερα να προσληφθεί ως αναπληρωτής πλήρους ωραρίου αλλά μόνο στην περιοχή που εργάζεται με μειωμένο ωράριο. Δηλαδή αν εργάζεται στην Κόρινθο με μειωμένο ωράριο παραμένει στο σύστημα τοποθέτησης αναπληρωτών αλλά μόνο για την Κόρινθο και σε περίπτωση που έχει τα απαιτούμενα μόρια.

Αναπληρωτές και κυρώσεις

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που θα δηλωθούν οι περιοχές γιατί αν κάποιος προσληφθεί και δεν παρουσιαστεί ή παραιτηθεί τότε διαγράφεται από τους πίνακες τόσο κατά το τρέχον σχολικό έτος (2013-14 ) όσο και για το επόμενο (2014-2015). Το προηγούμενο έτος για τους πιο πάνω λόγους 267 εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν το 2013-14 ως αναπληρωτές λόγω των κυρώσεων που τους επιβλήθηκαν. Όσοι προσληφθούν από τον Μάρτιο και έπειτα μπορούν να αρνηθούν διορισμό χωρίς κυρώσεις.

Απενεργοποίηση της αίτησης

Όσοι καταθέσουν την αίτησή τους και ακολούθως δεν επιθυμούν να εργαστούν ως αναπληρωτές μπορούν να πάνε σε μια διεύθυνση αθμιας και βθμιας εκπαίδευσης και να ζητήσουν απενεργοποίηση της αίτησης. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υποστούν τις κυρώσεις που προαναφέρθηκαν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν:

Αναπληρωτές ειδικής αγωγής

Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό



Διαβάστε περισσότερα...

«Το νέο σύστημα θα οδηγήσει πολλούς μαθητές εκτός λυκείου»


Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων για τις αλλαγές στο λύκειο.

Σύμφωνοι με τον συνυπολογισμό των βαθμών προαγωγής και απόλυσης για την εισαγωγή των υποψηφίων στο Πανεπιστήμιο είναι οι φροντιστές, όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποί τους, σχολιάζοντας τις αλλαγές στο λύκειο.

Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι «χρειάζεται επανεξέταση, ώστε να υπάρχει ευελιξία», η προβλεπόμενη από το νέο θεσμικό πλαίσιο κατάργηση της «οριζόντιας κινητικότητας», δηλαδή η πρόβλεψη να επιλέγει ο κάθε υποψήφιος μόνο ένα από τα επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης (ΕΠΕ).

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο» για τα οικονομικά του κράτους, η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, ενώ αντίθετα τόνισαν ότι είναι «απαραίτητη η σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής που να παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου».

Πρότειναν δε, τον διορισμό ενός μόνιμου γραμματέα, ορισμένου από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με έργο την ομαλή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την επίβλεψη των εξετάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η «συνέχεια» στην εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Κώστας Αμπατζίδης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλέστηκε την άποψη που διατυπώθηκε κατά τη διαβούλευση, ότι «το νέο σύστημα θα οδηγήσει πολλούς μαθητές εκτός λυκείου, κυρίως αυτούς που προέρχονται από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις» και επανέλαβε την πρόταση της ΟΕΦΕ να εξετάσει η Πολιτεία τη «σταθμισμένη χρηματοδότηση» για μαθητές που προέρχονται από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, με κουπόνι ενισχυτικής διδασκαλίας (voucher), ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φροντιστήρια και «ισότιμη ενισχυτική διδασκαλία».

Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ανέφεραν, επίσης, ότι μείωσαν τα δίδακτρα μέχρι και 40% την τελευταία πενταετία, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 10% υπολογίζεται το ποσοστό των μαθητών τους, στους οποίους παρέχονται εκπαιδευτικές υπηρεσίες ενισχυτικής διδασκαλίας «με μειωμένα, ή και καθόλου δίδακτρα».



Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Νίκος Σ. Μάργαρης


Είχε διατελέσει διευθυντής του ελληνικού National Geographic επί 14 χρόνια.

Έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 70 ετών και μετά από μάχη με την επάρατο νόσο, ο καθηγητής Νίκος Σ. Μάργαρης, επί 14 χρόνια διευθυντής του ελληνικού National Geographic και πολλών άλλων εκδόσεων.

Ο Νίκος Σ. Μάργαρης γεννήθηκε στο Βόλο το 1943 και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του Καθηγητή Κ. Μητράκου.

Διετέλεσε ακαδημαϊκός δάσκαλος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου εξελέγη Καθηγητής Α' και Διευθυντής Τομέα Οικολογίας στα 35 του, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου υπήρξε ο εμπνευστής, ιδρυτής και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Υπήρξε πρωτοπόρος της Μεσογειακής Οικολογίας Φυτών στην οποία μύησε γενεές φοιτητών που σήμερα συνεχίζουν το έργο του.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του καριέρα, ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, που ευαισθητοποίησαν το ευρύ κοινό σε θέματα φυσικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Αστείρευτη πηγή ενεργητικότητας, ο Νίκος Σ. Μάργαρης ήταν μέχρι την τελευταία ημέρα δημιουργικός και μαχητικός, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μοναδικές πρωτοποριακές εκδόσεις που απέσπασαν πολλά διεθνή βραβεία.

Ένας αταλάντευτα ηθικός, διορατικός και εργατικός άνθρωπος, προικισμένος όσο λίγοι με το χάρισμα του λόγου και την αίσθηση της επικοινωνίας, ο Νίκος Σ. Μάργαρης ήταν ταυτόχρονα μοναδικό πρότυπο για τους νεώτερους συνεργάτες, τους οποίους ενέπνεε και καθοδηγούσε με πραότητα και συνέπεια. Άτομο "μεγαλύτερο από τη ζωή", ήταν πάντα αγαπητός ακόμη και όταν εξέφραζε σκληρές αντίθετες απόψεις.

Στα τέλη του 2012 διαγνώστηκε με καρκίνο στον οποίο υπέκυψε τελικά. Τα τελευταία του κείμενα για το National Geographic στάλθηκαν στις 25 Αυγούστου.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Χρήστου!


Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Απόστολος Χρήστου στα 100μ. ύπτιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του Ντουμπάι.

Παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Απόστολος Χρήστου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που ολοκληρώνεται αύριο στο ντουμπάι, πραγματοποιώντας παράλληλα πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. ύπτιο.

Ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε με χρόνο 54.87, καταρρίπτοντας έτσι το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε κάνει στους πρωινούς προκριματικούς με 55.20.

Δεύτερος αναδείχτηκε ο Λιθουανός Ράπσις με 55.24 και τρίτος ο Ταράσεβιτς απ’ την Ρωσία με 55.59.


Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Χρήστου!


Διαβάστε περισσότερα...

Απήγαγαν εξάχρονο αγόρι και του έβγαλαν τα μάτια για να τα πουλήσουν


Στο φως για άλλη μια φορά το πρόβλημα της δωρεάς οργάνων στην Κίνα.

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κίνα η απίστευτη βαρβαρότητα που υπέστη ένα αγοράκι 6 ετών, το οποίο απήχθη από αγνώστους που το νάρκωσαν και του έβγαλαν τα μάτια για να χρησιμοποιήσουν τους κερατοειδείς χιτώνες του σε παράνομες μεταμοσχεύσεις.

Η τηλεόραση της επαρχίας Σανσί πρόβαλε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται το παιδί, που πλέον είναι τυφλό, στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, με καλυμμένες τις κόχες των ματιών με επιδέσμους.

Η αποτροπιαστική ιστορία του 6χρονου έφερε για άλλη μια φορά στο φως το πρόβλημα της δωρεάς οργάνων στην Κίνα, η έλλειψη των οποίων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός παράνομου εμπορίου οργάνων για μεταμόσχευση στη χώρα.

Στο ρεπορτάζ της τηλεόρασης μίλησαν και οι γονείς του παιδιού, που κατάγονται από μια φτωχή, αγροτική περιοχή. Αφηγήθηκαν ότι αρχικά νόμιζαν ότι το παιδί τους έπεσε και χτύπησε - μέχρι που αντιλήφθηκαν ότι του είχαν αφαιρεθεί και τα δύο μάτια.

«Είχε αίματα σε όλο το πρόσωπο, τα βλέφαρά του ήταν γυρισμένα και από κάτω έλειπαν τα μάτια του», είπε ο πατέρας.

Αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο οφθαλμούς από τους οποίους είχε αφαιρεθεί ο κερατοειδής χιτώνας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 100.000 γουάν (περίπου 12.200 ευρώ) σε όποιον μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας γυναίκας που θεωρείται βασική ύποπτη στην υπόθεση.

Το παιδί έπασχε εκ γενετής από λαγωχειλία και ενδεχομένως αυτός να ήταν ο λόγος που το επέλεξαν οι απαγωγείς του.

Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις στην Κίνα γίνονται με όργανα που λαμβάνονται από θανατοποινίτες ή από κρατούμενους, μετά το θάνατό τους και συχνά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών τους, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αρχές ωστόσο διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες. Σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, οι νεκροί πρέπει να θάβονται χωρίς να ακρωτηριάζονται και για αυτό ελάχιστοι Κινέζοι δέχονται να δωρίσουν τα όργανα των συγγενικών τους προσώπων όταν πεθαίνουν.





Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν το νερό στους αγρότες


Στην αφαίρεση υδρομέτρων των παραγωγών που έχουν οφειλές και ουσιαστικά τους αποκλείει από τη δυνατότητα άρδευσης των χωραφιών τους προχωράει ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Καββουσίου - Παχειάς Άμμου, Κουτσουρά, Σχινοκαψάλων και Καλαμαύκας) στις αγροτικές περιοχές της Ιεράπετρας.

Οι παραγωγοί αδυνατούν να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση και απαιτούν να παγώσουν οι διαδικασίες, μέχρι η πολιτεία να καταβάλει την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, εξέλιξη που θα δώσει οικονομική «ανάσα» στους παραγωγούς, παράλληλα, με την ευχέρεια να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Ιεράπετρας ζητάει με επιστολή του από τον τοπικό ΤΟΕΒ να ανασταλεί η αφαίρεση υδρομέτρων, έως ότου καταβληθεί η επιστροφή του ΦΠΑ.

Ακολουθεί η επιστολή

«Αγαπητοί κύριοι,

Απευθυνόμαστε σε σας, αφουγκραζόμενοι τους αγρότες της περιοχής ευθύνης μας, που, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αδυνατούν, προς στιγμήν, να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε εσάς (δηλαδή, τα τέλη άρδευσης).

Ζητάμε λοιπόν, να αναστείλετε προσωρινά τις οποιεσδήποτε κυρώσεις (αφαίρεση υδρομέτρων) προς τους αγρότες της περιοχής σας, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστο μέχρι την καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ.

Πιστεύοντας ότι, για ακόμη μία φορά, θα δείξετε τον κοινωνικό σας χαρακτήρα και θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καζαντζείδια 2013»


Οι φίλοι του Στέλιου Καζαντζίδη τιμούν το μεγάλο βάρδο, με μια λαϊκή γιορτή στο χώρο, που αγάπησε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου.

Το «2ο Φεστιβάλ ΚΑΖΑΝΤΖΕΙΔΙΑ 2013» περιλαμβάνει συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς, χορωδιακό τραγούδι, ναυτικούς αγώνες, ποδηλατοβόλτες, ποδόσφαιρο και σκάκι, τοπικές λιχουδιές, εκθέσεις και περιβαλλοντικές δράσεις.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

Τετάρτη 28 Αυγούστου

Εξοχή Αγίου Κων/νου

18:00μ.μ. Ποδηλατοβόλτα & επίσκεψη στο σπίτι του Στέλιου Καζαντζίδη.

(Συνάντηση στη πλατεία Αγίου Κων/νου)

Πλατεία Αγίου Κων/νου

20:00μ.μ. Αγώνας επίδειξης, σκάκι Σιμουλτανέ

(Παναγιώτης Στασινός Πρόεδρος της ΕΣΣΚΕ - Αναστάσιος Δόγανος)

Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία από 19:00μ.μ. έως 20:00μ.μ.

20:30μ.μ. Εγκαίνια της έκθεσης «Ο Στέλιος Καζαντζίδης»

(Σε χώρο στην οδό Θερμοπυλών 3 (Κεντρικός δρόμος δίπλα στη πλατεία)

Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου

21:30μ.μ. Θεατρική παράσταση «Ο μπακαλόγατος» στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, από τη Θεατρική Ομάδα Αγίου Κων/νου (σκηνοθεσία κ. Χαράλαμπος Κατσάρας)

Πέμπτη 29 Αυγούστου

Δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου

17:00μ.μ. Παιδικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου στο Δημοτικό γήπεδο

Α.Σ. ΑΡΗΣ Αγίου Κων/νου – Α.Ο. Καμένα Βούρλα –

Α.Σ. Παμμωλιακός - Α.Σ. ΑΣΤΗΡ Αγίου Σεραφείμ

Παραλία Στέλιου Καζαντζίδη

17:00μ.μ. Διαγωνισμός Ψαρέματος με καθετή, από βάρκα.

Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία, στο Αλιευτικό καταφύγιο Αγίου

Κων/νου από 15:00μ.μ έως 16:30μ.μ.

(Τις βάρκες διαθέτει ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Κων/νου)

20:30μ.μ. Προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ, για τη ζωή του Στέλιου.

21:00μ.μ. Μουσική παράσταση των μαθητών του Ωδείου Σολφέζ

(Φιλική συμμετοχή Στέλιος Κατσίβελος)

22:00μ.μ. Συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα του Γιάννη Κυριαζή

(Φιλική συμμετοχή Δημήτρης Αργυρίου)

24:00μ.μ. Φίλοι του φεστιβάλ ερμηνεύουν Στέλιο

(Μαρία Γαληνού, Κώστα Μοσχούτης, Λάμπρος Κατσούλης,

Θανάσης Καραχάλιος Γιάννης Μποτσιβάλης, Άγγελος Νίκας)

Παρασκευή 30 Αυγούστου

Κεντρική πλατεία Αγίου Κων/νου

20:30μ.μ. Επίσημη Έναρξη του φεστιβάλ

Χαιρετισμός από την επίτιμο πρόεδρο του φεστιβάλ Βάσω Καζαντζίδη

Χαιρετισμός από το δήμαρχο Μώλου - Αγίου Κων/νου Ευάγγελο Τετριμίδα

Χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θωμά Στάϊκο

Χαιρετισμός από εκπροσώπους Συλλόγων Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη

20:50μ.μ. Απονομή κυπέλων στους νικητές του διαγωνισμού ψαρέματος

21:00μ.μ. Πολιτιστικά δρώμενα του Πόντου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Άνω Ζερβοχωρίου Δήμου Νάουσας με χοροδιδάσκαλο τον Ηρακλή Σουμελίδη και η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας με χοροδιδάσκαλο τη Κωνσταντία Μεργιά και τον Γερβάσιο Κατσώτη παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς.

Ποντιακή λίρα παίζουν οι μουσικοί Πέτρος Συρανίδης & Θάνος Διαμαντίδης

Νταούλι παίζουν οι μουσικοί Δημήτρης Κουμπές & Δημήτρης Τσιμενίδης

22:00μ.μ. Οι Χοροί και τα Κεράσματα

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ευβοίας με χοροδιδάσκαλο το Λευτέρη Μαστραγγέλη παρουσιάζει χορούς της Ηπείρου.

Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Αγίου Κων/νου «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ» με χοροδιδάσκαλο τη Σπυριδούλα Μορέλα παρουσιάζει τοπικούς & παραδοσιακούς χορούς της Ρούμελης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αγίου Κων/νου «Η ΚΝΗΜΙΣ» παρουσιάζει τις ρουμελιώτικες πίτες και τις κερνάει στους επισκέπτες.

Μουσική επιμέλεια της παράστασης : Σωτήρης Παπαναστασίου τραγούδι,

Δημ. Ζαχαρής Κλαρίνο, Άγγ. Κυριάκος Λαούτο, Κώστας Γιουλτούρης Κρουστά

23:00μ.μ. Συναυλία με την ορχήστρα φίλων Καζαντζίδεια 2013, μπουζούκι Γιάννης Ορφανόπουλος & Σάκης Τσότογλου, κιθάρες Βασίλης Παπαδημητρίου, πλήκτρα Γιάννης Τσατανάς, μπάσο Γιώργος Κατάκαλος, τύμπανα Γιάννης Κεφάλας)

Τραγούδι: Μαριάνθη Κεφάλα, Άγγελος Παναγάκης, Τάσος Παυλίδης, Αποστόλης Τσιτόγλου

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Παραλία Στέλιου Καζαντζίδη

10:00π.μ. Ποδηλατοβόλτα & επίσκεψη στο σπίτι του Στέλιου Καζαντζίδη.

(Συνάντηση στη πλατεία Αγίου Κων/νου)

11:00π.μ. Διασυλλογικός Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοιχτής Θάλασσα

11:15π.μ. Διασυλλογικός Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Optimist & Laser

Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Ν.Ο.Α.Κ

16:30μ.μ. Απονομή κυπέλων στους αθλητές Optimist & Laser

Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου Αγίου Κων/νου

17:00μ.μ. Τελικός Παιδικού Τουρνουά Ποδοσφαίρου.

18:30μ.μ. Ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων Α.Ε.Κ. - ΠΙΕΡΙΚΟΣ

20:15μ.μ. Απονομή κυπέλλου στη νικήτρια ομάδα του τουρνουά

Πλατεία Αγίου Κων/νου

21:00μ.μ.Απονομή κυπέλων στους νικητές του αγώνα ανοιχτής θάλασσας

21:15μ.μ. Χορωδιακό τραγούδι από τη μικτή χορωδία

του Μουσικού Συλλόγου Αγίου Κων/νου «Ο ΟΡΦΕΑΣ»

μαέστρος Αντώνης Μπαλλής (Πιάνο Λ. Κατσούλης-Κρουστά Γ. Μποτσιβάλης)

21:45μ.μ. Χορευτική παράσταση με ποντιακούς χορούς

Παρουσιάζουν:ο Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Ν. Ιωνίας- Ηρακλείου

«Ο ΖΕΦΥΡΟΣ» και η Ένωση Ποντίων Ν. Ιωνίας-Ηρακλείου «Η ΡΩΜΑΝΙΑ» χοροδιδάσκαλος Σταύρος Ψυλλάκης,

Ποντιακή λίρα Αλέξης Γρηγοριάδης Νταούλι Βασίλης Καρυοφυλλίδης

22:15μ.μ.Τελετή Λήξης του 2ου Φεστιβάλ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΕΙΑ 2013

από το Πρόεδρο κ. Πετρόπουλο Κων/νο (Παρουσίαση Οργανωτικής Επιτροπής)

22:30μ.μ. Χορευτική παράσταση με λαϊκούς χορούς

Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Ν. Ιωνίας- Ηρακλείου Ο ΖΕΦΥΡΟΣ και η Ένωση Ποντίων Ν. Ιωνίας-Ηρακλείου Η ΡΩΜΑΝΙΑ Χοροδιδάσκαλοι Ακριβή Λυμπεροπούλου & Κατερίνα Ασημακοπούλου

23:00μ.μ. Μεγάλη συναυλία με το Βασίλη Λέκκα

Μουσική επιμέλεια: ορχήστρα φίλων Καζαντζίδεια.

Τραγούδι: Μαριάνθη Κεφάλα - Άγγελος Παναγάκης - Τάσος Παυλίδης

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.


«Καζαντζείδια 2013»


Διαβάστε περισσότερα...

Έξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα νησιά


Σαν ντόμινο, ο ένας μετά τον άλλον οι επισκέπτες και κάτοικοι των νησιών «πέφτουν» από τη λοίμωξη, που μπορεί να είναι συνηθισμένη τους θερινούς μήνες, αλλά φέτος μοιάζει να παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση.

Μόνο στην Τζια εμφανίστηκαν περισσότερα από είκοσι κρούσματα τις τελευταίες δέκα ημέρες, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών για όλο το καλοκαίρι να ξεπερνά τους 70. Οπως είπαν στην εφημερίδα «Καθημερινή» οι γιατροί του Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού, ο ένας κολλάει τον άλλον, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να αυξάνονται. Η νόσος διαρκεί μία μέρα κατά μέσον όρο, με τα συμπτώματα να είναι εμετοί και διάρροια.

Ασυνήθιστη έξαρση εμφάνισε η ιογενής γαστρεντερίτιδα αυτό το καλοκαίρι και στη Νάξο. Από τις αρχές του καλοκαιριού, τα περιστατικά με τα συγκεκριμένα συμπτώματα έφταναν στο νοσοκομείο προκειμένου να λάβουν φαρμακευτική αγωγή. Πάντως, το φαινόμενο, σύμφωνα με τους γιατρούς στο νησί, εμφανίζει σήμερα σχετική ύφεση.

Σε Ιο και Μήλο, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ήταν αρκετά, ωστόσο όχι περισσότερα από την περυσινή χρονιά, ενώ στην Τήνο υπήρξε φέτος σχετική έξαρση. Στη Μύκονο, από την άλλη, το πρόβλημα με την αντιμετώπιση των περιστατικών ήταν στην έλλειψη προσωπικού.

Οι περισσότεροι συσχετίζουν την εξάπλωση του ιού με την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Πράγματι, ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός. Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κατά κανόνα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού, καθώς και από άτομο σε άτομο. Κατά τους ειδικούς, οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα ύδρευσης.

Η καλύτερη πρόληψη είναι φυσικά η αποφυγή των τροφίμων και του νερού που μπορεί να έχουν μολυνθεί, αλλά και το συχνό πλύσιμο των χεριών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας


Δωρεάν μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας, διάρκειας έξι μηνών, για μαθητές Ειδικών Σχολείων ξεκινά - για πρώτη φορά - με την έναρξη της σχολικής περιόδου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας.

Τα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα από εξειδικευμένο προσωπικό, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ενώ θα χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός καθώς και κατάλληλα εκπαιδευτικά παιδαγωγικά μέσα.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μια εναλλακτική μορφή αποκατάστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας το άλογο προσφέρει ένα συνδυασμό κινησιοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχαγωγίας, ενισχύει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση σε άτομα με αναπηρία.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας έγινε με αφορμή το 1ο Grand Prix Ιππασίας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του κεντρικού Δήμου και θα διεξαχθεί στη Νέα Ραιδεστό, από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο Grand Prix θα συμμετάσχουν αθλητές από τη Σουηδία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα ράφια τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και σε τιμές χαμηλότερες από τις κανονικές θα βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου τα προϊόντα «περιορισμένης διατηρησιμότητας», ενώ προβλέπονται και ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες των κανόνων διάθεσης.

Το ζήτημα των τροφίμων «περιορισμένης διαθεσιμότητας» μελετούσε εδώ και καιρό το υπουργείο Ανάπτυξης μετεξελίσσοντας τον Αγορανομικό Κώδικα με την ονομασία «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), προβλέποντας τη δυνατότητα διάθεσης προϊόντων στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...». Συνεπώς, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται για διαφορετική κατηγορία προϊόντων από αυτά που αναγράφουν ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίστηκαν, τα τρόφιμα «περιορισμένης διαθεσιμότητας» θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, με πινακίδα που θα επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα και θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε ενημερωτικό έγγραφό του υπογραμμίζει ότι στα «περιορισμένης διαθεσιμότητας» τρόφιμα υπάγονται αυτά που από τη νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα.

Δεν αφορά ληγμένα τρόφιμα, λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Η χθεσινή ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης δια του υφυπουργού Θανάση Σκορδά να επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει».

Επίσης, όπως προσθέτει «τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ».

Περιορισμοί

Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

• Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

• Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

• Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

• Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

• Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

• Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

• Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Αυστηρός θα είναι ο πέλεκυς των αρμόδιων αρχών για τους παραβάτες, καθώς προβλέπονται πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

• Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για τα αρωματικά φυτά της Κρήτης


Στη λήψη μέτρων για την προστασία αρωματικών φυτών της Κρήτης όπως η μαλλοτήρα, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη, προχωρά η διεύθυνση δασών Χανίων.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε ρυθμιστική δασική - αστυνομική διάταξη με την οποία για τα επόμενα πέντε χρόνια απαγορεύεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η εκρίζωση και ολοκληρωτική κοπή των βλαστών παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου και πόας».

Στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι απαγορεύεται η συλλογή για εμπορία μαλλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000 ενώ η κοπή των συγκεκριμένων φυτών επιτρέπεται για μικρές ποσότητες μέχρι 500 γραμμάρια ανά είδος για την κάλυψη ατομικών αναγκών την εποχή της ανθοφορίας με την χρήση ψαλιδιού και μαχαιριού χωρίς να κόβονται όλοι οι βλαστοί.

Εκτός του δικτύου Νatura και μετά από άδεια της δασικής υπηρεσίας επιτρέπεται η κοπή αυτών των ειδών για εμπορία αλλά σε ποσότητες που θα ορίζονται από την σχετική άδεια.

Το μέτρο της απαγόρευσης για μια πενταετία αρωματικών φυτών κρίθηκε αναγκαίο δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση αυτών των ειδών που λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων είναι περιζήτητα στην αγορά.

Η διάταξη προβλέπει και αυστηρές ποινές σε όσους δεν την εφαρμόζουν.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερες οι αιτήσεις από τις θέσεις για μετατάξεις


Ξεπέρασαν κατά πολύ τον αριθμό οι αιτήσεις καθηγητών για μετάταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Συνολικά κατατέθηκαν 5.750 αιτήσεις εκπαιδευτικών για 4.600 θέσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα σχετικά αποτελέσματα (υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο περιοχές). Η πολύπλοκη διαδικασία των μετατάξεων έχει καθυστερήσει σημαντικά και τις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών, προκαλώντας αγωνία σε περίπου 12.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις απόσπασης.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, πάντως, δηλώνει ότι η κινητικότητα των εκπαιδευτικών έχει ολοκληρωθεί και διαβεβαιώνει ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε στο «Εθνος», εντός του Σεπτεμβρίου με ειδική ρύθμιση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, θα κατοχυρωθούν οι οργανικές θέσεις όλων των «δασκάλων και καθηγητών στο σχολείο, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν στο έργο τους».

Οπως μάλιστα συμπλήρωσε ο ίδιος, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, τη σύγχυση και την αδιαφάνεια της οργανικής θέσης και όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, που επί χρόνια δημιουργούσαν πλέγμα αβεβαιότητας.

Οι εκπαιδευτικοί πάντως συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για απολύσεις με αφορμή τη διαθεσιμότητα, αλλά ο υπουργός Παιδείας επιμένει ότι η διαθεσιμότητα των 2.100 εκπαιδευτικών του Ιουλίου από το σύνολο των 150.000 εργαζομένων δασκάλων και καθηγητών, οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν σε κενές θέσεις και η επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα σε άλλον τομέα του Δημοσίου ολοκληρώνουν την ανακατανομή των εκπαιδευτικών.

Οσον αφορά τις αποσπάσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν με το... σταγονόμετρο και ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 αιτήσεις.

Προβλήματα
Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα, με δεδομένο ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σύμφωνα με τον νόμο στις θέσεις τους αλλά στο μεταξύ δεν έχουν γίνει μια σειρά ακόμη υπηρεσιακών μεταβολών (τοποθετήσεις-προσλήψεις αναπληρωτών κ.τ.λ.).

Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι εάν οι οι αποσπάσεις δεν ανακοινωθούν έως την 1η Σεπτεμβρίου, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στους τόπους της οργανικής τους θέσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής κ.τ.λ.).

Για τον λόγο αυτόν ζητούν από την πολιτική ηγεσία να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο όσοι υπέβαλαν αίτηση για απόσπαση, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μεταβούν στην οργανική τους θέση και ύστερα από λίγες μέρες να παρουσιαστούν στη νέα θέση όπου θα έχουν αποσπασθεί.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Δεν δίνουν καταλόγους τα ΑΕΙ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία αρνούνται την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων τους.

Τα ιδρύματα δεν δέχονται να δώσουν καταλόγους με ονόματα εργαζομένων διότι, όπως υπογραμμίζουν, αυτό θα τα οδηγήσει πρακτικά σε αδυναμία λειτουργίας. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στις 30 του μήνα στη σύνοδο των πρυτάνεων, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλά πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφάσισαν να στραφούν στη Δικαιοσύνη. Ηδη το ΕΜΠ με απόφαση της συγκλήτου εξουσιοδότησε τον πρύτανη να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου.

Η σύγκλητος
Η σύγκλητος επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε απομάκρυνση, μέσω διαθεσιμότητας, των Διοικητικών Υπαλλήλων (Μονίμων ή ΙΔΑΧ), θα έχει ανεπίστρεπτα αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πολυτεχνείου, και θα οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας».

Το ΕΜΠ τονίζει ότι προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του έναντι των 22.000 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του και των 548 μελών ΔΕΠ θα έπρεπε να διαθέτει περίπου 1.100 διοικητικούς υπαλλήλους.

Οι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι «η λογική της οριζόντιας αναλογίας (εργαζομένων ανά μονάδα, εργαζομένων προς μέλη ΔΕΠ ή φοιτητές κ.λπ.), η οποία χρησιμοποιείται για να αποδειχθούν κάποιοι εργαζόμενοι περιττοί, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών συνθηκών κάθε ιδρύματος, είναι καταστροφική για την ανώτατη εκπαίδευση και ειδικά την τεχνική. Πολύ εύκολα δε και πολύ σύντομα θα στραφεί και εναντίον των ίδιων των μελών ΔΕΠ».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τελική λίστα με τους 9.241 διαθέσιμους


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους 8.100 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας των 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, όπου επικυρώθηκαν οι οργανικές θέσεις που θα καταργηθούν από 15 υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς.

Καθαρίστριες, φύλακες, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι έχουν τεθεί στην πρώτη γραμμή της διαθεσιμότητας με βάση την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των υπουργείων.

Στην πλειονότητά τους οι υπάλληλοι είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ προτάσσονται οι υπάλληλοι που έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με δύο μεθόδους:

-Με την κατάργηση ολόκληρου κλάδου εργαζομένων σε ένα υπουργείο ή σε ένα φορέα. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομικών καταργείται ο κλάδος των καθαριστριών με αποτέλεσμα να τίθενται σε διαθεσιμότητα όλες οι εργαζόμενες, οπότε σε αυτήν την περίπτωση γνωστοποιούνται άμεσα και τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Αντίστοιχα στο υπουργείο Υποδομών η κατάργηση των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων θα οδηγήσει σε διαθεσιμότητα 330 υπάλληλους (κυρίως πολιτικούς μηχανικούς) οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν στις περιφέρειες.

-Με μερική κατάργηση οργανικών θέσεων από έναν κλάδο εργαζομένων. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει για ένα 15θήμερο αξιολόγηση του προσωπικού με την εποπτεία του ΑΣΕΠ προκειμένου να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας όσοι διαθέτουν τα λιγότερα προσόντα.

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα κατατγούνται οι οργανικές θέσεις ανά υπουργείο και εποπτευόμενο φορέα και κατόπιν θα ξεκινήσει, όπου χρειάζεται, η αξιολόγηση του προσωπικού προκειμένου μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι λίστες με τα "ονοματεπώνυμα" των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΠΑΔ: Εκτός 96.680 δικαιούχοι-"μαϊμού"


Παροχές από το Δημόσιο χωρίς να τις δικαιούνται λάμβαναν 96.680 ασφαλισμένοι, οι οποίοι και εντοπίστηκαν από την απογραφή που διενεργείται στον ΟΠΑΔ και διαγράφηκαν από τα μητρώα του Οργανισμού ως μη δικαιούχοι.

Στον ΟΠΑΔ είναι εγγεγραμμένοι 1.659.485 ασφαλισμένοι, εκ των οποίων 494.599 εν ενεργεία υπάλληλοι και 453.327 συνταξιούχοι του δημοσίου και άλλοι 711.559 ασφαλισμένοι ως έμμεσα μέλη (παιδιά, σύζυγοι κ.α.) που ασφαλίζονται με τα βιβλιάρια των άμεσα ασφαλισμένων. Μέχρι τώρα έχουν απογραφεί 959.223 ασφαλισμένοι και... αποκαλύφθηκαν 96.680 «λαθροασφαλισμένοι» οι οποίοι είχαν παροχές δημοσίου χωρίς όμως να τις δικαιούνται. Από αυτούς τους 96.680 «λαθροασφαλισμένους»:

• Οι 8.385 διαγραφέντες ήταν άμεσα ασφαλισμένοι και η ισχύς του βιβλιαρίου παροχών διακόπηκε άμεσα, καθώς όπως διαπιστώθηκε οι 280 εξ αυτών είχαν ταυτόχρονα ασφάλιση και σε άλλο ταμείο, αλλά χρησιμοποιούσαν το ασφαλιστικό βιβλιάριο περίθαλψης του δημοσίου για να έχουν καλύτερες παροχές, άλλοι 1.835 διαγράφηκαν ως μη δικαιούχοι λόγω ηλικίας και εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ 6.270 ήταν ασφαλισμένοι που απεβίωσαν.

• Οι 88.295 διαγραφέντες ήταν έμμεσα μέλη, δηλαδή εμφανίζονταν ως δικαιούχοι παροχών περίθαλψης του δημοσίου μέσω των βιβλιαρίων που είχαν οι άμεσα ασφαλισμένοι.

Από αυτούς, όπως αποκαλύφθηκε από τα στοιχεία της μέχρι τώρα απογραφής, οι 12.656 είχαν παράλληλη ασφάλιση σε άλλο ταμείο και παρά ταύτα χρησιμοποιούσαν το βιβλιάριο του δημοσίου, ενώ δεν το δικαιούνταν, ενώ οι 71.061 έκαναν χρήση των παροχών υγείας του ΟΠΑΔ χωρίς να έχουν προϋποθέσεις ούτε καν ως έμμεσα μέλη, ενώ άλλοι 3.587 είχαν αποβιώσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κεγκέρογλου: Από 1/1/2014, το επίδομα φτώχειας


«Έχουμε ακραία φαινόμενα φτώχειας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στο «Πρωινό ΑΝΤ1». «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τα ελάχιστα για την επιβίωση, δεν θα πω διαβίωση, θα πω επιβίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας.

Γι΄ αυτό, όπως είπε, θεσπίζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως ένα βοήθημα το οποίο θα δίδεται σε αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας και προβλέπεται από 1/1/2014, να το εφαρμόσουμε πιλοτικά, ούτως ώστε, στη συνέχεια, να γενικευτεί.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν και 20 εκατ. κονδύλια στον προϋπολογισμό γι΄ αυτό το λόγο.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρελθόν από 14 ΑΕΙ 463 κενές θέσεις


Στην κατάργηση 463 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου διοικητικού προσωπικού σε 14 πανεπιστήμια προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, προκαλώντας την αντίδραση των πρυτάνεων, που, αντιθέτως, ζητούν άμεση στελέχωση των ιδρυμάτων.

Η απόφαση πλήττει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Όπως εξηγούν οι πρυτάνεις, πρόκειται για οργανικές θέσεις οι οποίες, στην πλειονότητά τους, έμειναν κενές, μετά την αποχώρηση-συνταξιοδότηση των κατόχων τους και έκτοτε ουδέποτε στελεχώθηκαν, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι οι θέσεις αυτές όχι μόνο δεν θα έπρεπε να καταργηθούν, αλλά, αντιθέτως, να καλυφθούν άμεσα, καθώς τα ιδρύματα υπολειτουργούν, εξαιτίας των ελλείψεων.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού, το προσεχές διάστημα, το υπουργείο σκοπεύει να θέσει σε διαθεσιμότητα όσους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ κριθούν υπεράριθμοι. Εξάλλου, έχει ήδη ζητήσει από τα ιδρύματα να αποστείλουν λίστες με το πλεονάζον προσωπικό που θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας.

Πάντως, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, μια και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αρνούνται να καταρτίσουν λίστες, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος που να περισσεύει.

Στο μεταξύ, με την εν λόγω απόφαση, διατηρούνται οι 81 κενές οργανικές θέσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταίειο, καθώς «κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τόσο υπηρεσίες υγείας όσο και ιατρική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για να αυξηθεί η αγορά των γενοσήμων


Η κατανάλωση των γενοσήμων πρέπει να φτάσει στο 60% της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων, καθώς αυτή είναι η μνημονιακή μας δέσμευση.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται το πιο φθηνό γενόσημο της αγοράς, πληρώνοντας μόνο την προβλεπόμενη συμμετοχή, αλλά θα πληρώνουν το 100% της διαφοράς στην τιμή, εφόσον επιλέξουν να πάρουν ακριβότερο γενόσημο ή πρωτότυπο φάρμακο.

Οι δε φαρμακοποιοί θα έχουν στο εξής οικονομικά οφέλη, αν πωλούν στον κόσμο γενόσημα αντί πρωτοτύπων, με αποκορύφωμα την πλήρη απαλλαγή τους από το rebate (είδος υποχρεωτικής έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ), αν στο φαρμακείο τους πωλούν κατά 60% γενόσημα.

Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν, μετά από τρεις συνεδριάσεις των μελών της Τεχνικής Επιτροπής Φαρμάκου που συστάθηκε, με σκοπό τη διατύπωση των θέσεων για θέματα φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, στην επικείμενη συνάντηση με την τρόικα.

Στις συναντήσεις αυτές μετείχαν, από πλευράς υπουργείου Υγείας, η γενική γραμματέας, Χριστίνα Παπανικολάου και εκπρόσωποι όλων των παραγόντων της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σίτιση άπορων μαθητών


Τη συνέχιση του προγράμματος σίτισης-παροχής δεκατιανού σε άπορους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης και για το σχολικό έτος 2013-2014, προϋπολογισμού δαπάνης 44.944,20 ευρώ, ενέκρινε ομόφωνα χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των καιρών και στις συνεχώς επιδεινούμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, συνεχίζει και στη φετινή χρονιά, όπως και στα δύο προηγούμενα χρόνια, να στηρίζει τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου που οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σίτισης», ανέφερε σε δήλωσή της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα διενεργηθεί πρόχειρος διαγωνισμός σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα «ανάσα» για 50.000 ανέργους


Για παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα δώσει εργασία -με πλήρη ασφάλιση- και εισόδημα σε περισσότερους από 50.000 ανέργους, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την παρουσίαση του «προγράμματος των 50.000 θέσεων για την Κοινωφελή Εργασία» που έγινε νωρίτερα στο υπουργείο Εργασίας.

Ο σκοπός του προγράμματος, που ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, είναι διπλός και στοχεύει αφενός να προωθηθεί η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και η αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, με προτεραιότητα στους άνεργους που διαβιούν σε οικογένειες, χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αφετέρου, να προωθηθεί η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και, παράλληλα, να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

«Πρόκειται για μεγάλο και καινοτόμο πρόγραμμα προϊόν του συντονισμού και της συνεργασίας πολλών υπουργείων, προκειμένου με εντατική προσπάθεια να παρακάμψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, χρηματοδοτικές δυσκολίες και κοινοτικές επιφυλάξεις», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα, αν και δεν αποτελεί τη λύση για το πρόβλημα της ανεργίας, θα δώσει "ανάσα" στους άνεργους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί περισσότερο από το σφοδρό κύμα της ύφεσης και της ανεργίας». Τόνισε, παράλληλα ότι «θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αξιοποιώντας κάθε δυνατό πόρο και κάθε δυνατότητα να προσφέρουμε ευκαιρίες επανένταξης στην αγορά εργασίας».

«Οι άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα σταδιακά, μέχρι το τέλος του χρόνου και σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας, με την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, θα απασχοληθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ. Έτσι, το πρόγραμμα και οι σημαντικοί πόροι που θα διατεθούν για αυτό θα "πιάσουν τόπο". Θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά τους ανέργους και, παράλληλα, θα ενισχύσουν την ποιότητα και θα διευρύνουν το εύρος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τις δημόσιες υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

«Δεν κομπάζουμε για το πρόγραμμα, δίνουμε μία ανάσα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, που τόνισε ότι «στύψαμε το ΕΣΠΑ, για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση». Ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε, επίσης ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες δράσεις, στο πλαίσιο των επόμενων ΕΣΠΑ.

«Μόνιμη έγνοια μας πρέπει να είναι η ανακούφιση των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων», τόνισε, στη δήλωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, που πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα, εκτός από τη στήριξη που παρέχει σε οικογένειες, χωρίς εργαζόμενο, στηρίζει, ταυτόχρονα, κοινωφελείς δραστηριότητες των δήμων. Ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε «σημαντικό το γεγονός ότι πολλές από τις θέσεις αυτές θα καλυφθούν από τους δήμους» και σημείωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να παραμείνει προπύργιο της κοινωνικής πρόνοιας».

«Η πρώτη δημόσια πρόσκληση θα βγει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

«Η καινοτομία του προγράμματος βρίσκεται στο ότι, για πρώτη φορά, 50.000 άνεργοι θα αποκτήσουν εισόδημα, ενώ, ταυτόχρονα, θα παράγουν κοινωνικό έργο», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ στην Αθήνα για την Κοινωφελή Εργασία. Επισήμανε, παράλληλα ότι «το πρόγραμμα διαμορφώθηκε, με συνεργασία των αρμόδιων Επιτρόπων Γιοχάνες Χαν και Λάσλο Άντορ με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους παριστάμενους υπουργούς. Ο κ. Σχοινάς ανέφερε, τέλος, ότι τέτοιου χαρακτήρα πρόγραμμα εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, ενώ είχε εφαρμοστεί στη Λετονία.

Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν για πέντε μήνες σε δήμους, Περιφέρειες, σχολεία, δικαστήρια, ΚΕΠ, Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα πρόγραμμα, «σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως έξι μήνες και 15 ημερολογιακές ημέρες».

Η αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258, ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές.

Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ.

Θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια επιλογής:

- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

- Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

- Ηλικία.

- Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
- Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Ο προϋπολογισμός θα καλυφθεί ως εξής (216.000.000 ευρώ από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ):
- 100.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013".
- 35.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013"
- 41.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013"
- 40.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 - 2013" (ρήτρα ευελιξίας).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα ράφια τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας


Στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και σε τιμές χαμηλότερες από τις κανονικές θα βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου τα προϊόντα «περιορισμένης διατηρησιμότητας», ενώ προβλέπονται και ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες των κανόνων διάθεσης.

Το ζήτημα των τροφίμων «περιορισμένης διαθεσιμότητας» μελετούσε εδώ και καιρό το υπουργείο Ανάπτυξης μετεξελίσσοντας τον Αγορανομικό Κώδικα με την ονομασία «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), προβλέποντας τη δυνατότητα διάθεσης προϊόντων στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...». Συνεπώς, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται για διαφορετική κατηγορία προϊόντων από αυτά που αναγράφουν ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίστηκαν, τα τρόφιμα «περιορισμένης διαθεσιμότητας» θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, με πινακίδα που θα επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα πως πρόκειται για προϊόντα περασμένης αυτής της κατηγορία και θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε ενημερωτικό έγγραφό του υπογραμμίζει ότι στα «περιορισμένης διαθεσιμότητας» τρόφιμα υπάγονται αυτά που από τη νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα.

Δεν αφορά ληγμένα τρόφιμα, λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Η χθεσινή ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης δια του υφυπουργού Θανάση Σκορδά να επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει».

Επίσης, όπως προσθέτει «τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ».

Περιορισμοί

Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

• Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

• Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

• Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

• Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

• Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

• Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

• Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Αυστηρός θα είναι ο πέλεκυς των αρμόδιων αρχών για τους παραβάτες, καθώς προβλέπονται πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

• Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνία τέλος - Ανακοινώνονται οι βάσεις


Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται την τελευταία εβδομάδα οι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να μπουν και οι τελευταίες «πινελιές» στους πίνακες των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι βάσεις θα ανακοινωθούν κυριολεκτικά την «τελευταία στιγμή», καθώς ταυτόχρονα στο υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής, αλλά και τις λίστες για τη μετάταξη περίπου 4.600 καθηγητών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι τελικές εκτιμήσεις για τις βάσεις

Γενική πτώση των βάσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να φτάσει ακόμα και τα 1.000 μόρια, είναι η τελική εκτίμηση έμπειρων βαθμολογητών για τη φετινή πορεία των βαθμών εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σε αυτό συνηγορούν η κάθετη πτώση στον αριθμό των αριστούχων, η συγκέντρωση των βαθμολογιών στις μεσαίες κλίμακες (12-17) και οι απογοητευτικές επιδόσεις σε κρίσιμα μαθήματα όπως τα αρχαία ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και η φυσική θετικής και τεχνολογικής αναμένεται να συμπαρασύρουν σε πτώση μια σειρά σχολών, ακόμα και από αυτές που θεωρούνται υψηλόβαθμες.

Ενδεικτική της καταβύθισης των βάσεων είναι η εκτίμηση για πτώση ακόμα και της Ιατρικής Αθηνών κάτω από 19.000 μόρια. Πτωτική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δημοφιλείς σχολές, μεταξύ των οποίων αρκετές πολυτεχνικές, αλλά και φυσικομαθηματικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που τα προηγούμενα χρόνια διατηρούνταν ψηλά στον πίνακα των βάσεων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)

Σε ίδια επίπεδα με το 2012 με τάση ανοδική εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Μικρότερη αναμένεται να είναι η αύξηση των βάσεων σε δημοφιλείς σχολές του πεδίου όπως τα τμήματα νομικής, οι στρατιωτικές σχολές και τα τμήματα ψυχολογίας, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Στο 2ο πεδίο επειδή πολλοί είναι οι υποψήφιοι που απέτυχαν παταγωδώς στα Μαθηματικά, τη Φυσική Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές ενώ μικρότερη στις χαμηλόβαθμες και στα ΤΕΙ. Σε γενικές γραμμές η πτωτική πορεία εκτιμάται έως τα 1.000 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας)

Όσον αφορά στις Ιατρικές η πτώση αναμένεται να είναι μικρή, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως το όριο των 19.000 μορίων για την Ιατρική Αθήνας.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήµες)

Στο τέταρτο πεδίο ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο για τα ΑΕΙ αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.

5o Επιστημονικό Πεδίο (Οικονοµικές Σχολές)

Πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις και στο 5ο πεδίο αφενός λόγω των κακών επιδόσεων σε Μαθηματικά και Φυσική και αφετέρου λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Ωστόσο, η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι στο 2ο και στο 4ο πεδίο.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα


«Μίνι» ασφαλιστικό με... μάξι παρεμβάσεις στις εισφορές και στις συντάξεις έρχονται έως τα τέλη του 2013 υπό την πίεση της επιδείνωσης των οικονομικών των Ταμείων και με «οδηγό» συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και έχει αναλάβει η κυβέρνηση (έλεγχος ελλειμμάτων, αντιστοίχηση εισφορών και παροχών και μείωση ασφαλίστρων για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της απασχόλησης).

Tα «κλειδιά» για τις νέες παρεμβάσεις θα είναι το πόρισμα Eπιτροπής Σοφών που συγκροτεί, για τον λόγο αυτό, μέσα στον Σεπτέμβριο ο υπουργός Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Bρούτσης και οι αναλογιστικές μελέτες οι οποίες θα δείξουν τα όρια «αντοχής» των Tαμείων με βάση τα νέα δεδομένα (μείωση εσόδων λόγω της ύφεσης, των λουκέτων, της ανεργίας και των χαμηλότερων μισθών και αύξηση των εξόδων εξαιτίας των αυξανόμενων συνταξιοδοτήσεων που έχουν ανατρέψει τη σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων)...

Oι αλλαγές

Oι βασικές παρεμβάσεις θα αφορούν τα Tαμεία κύριας ασφάλισης τα οποία έχουν συγκριτικά καλύτερες παροχές και «καλύπτουν» τα ελλείμματά τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Kαι όχι τα Tαμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για τα οποία δεν ισχύει πλέον καμία σχετική υποχρέωση και οι μειώσεις των παροχών θα γίνονται «αυτόματα» από την 1/1/2014, με βάση την οικονομική τους κατάσταση και τη νομοθετημένη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος».

Οι νέες ρυθμίσεις

Aναλυτικά προβλέπονται:

1. Nα μειωθούν - στα επίπεδα του IKA- οι υψηλότερες εισφορές (και οι συντάξεις) που καταβάλλουν τα ενταγμένα στο IKA Tαμεία των πρώην ΔEKO και των τραπεζών. Tο συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζόμενους σε OTE, OΣE, HΣAΠ, στα EΛTA, στην ETE, στην πρώην ETBA, στην TτE, και στην Eθνική Aσφαλιστική για τους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες, έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το IKA, εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις.

Mε βάση τις μελέτες που θα έχουν γίνει, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και να «προσαρμοστούν» αντίστοιχα, με «ουδέτερο για τα δημοσιονομικά τρόπο», οι παροχές - συντάξεις. Θα γίνει δηλαδή μια «ταχεία προσαρμογή» εισφορών και συντάξεων, σε αντίθεση με τον εφαρμοζόμενο νόμο Πετραλιά (3655/08), με βάση τον οποίο οι μειώσεις των εισφορών που ξεκίνησαν την 1/1/2013 θα γίνονταν «ισόποσα και σταδιακά κάθε 3 χρόνια και μέσα σε μια δεκαετία» (δηλ. έως το 2022), οπότε θα περιορίζονταν τα ασφάλιστρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στο 13,33% (από 24-26,5%) και των εργαζομένων στο 6,67% από (10-11%).

2. Nα διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση όσων πληρώνουν εισφορές στον OAEE, με κατάργηση των εξαιρέσεων (π.χ. ασφαλισμένοι για λίγες μόνο ημέρες στο IKA που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λίγους κατοίκους) και αλλαγή του τρόπου πληρωμών (ενδεχομένως σε μηνιαία βάση, αντί για κάθε δίμηνο).

Στο πλαίσιο της αντιστοίχησης εισφορών και παροχών θα τεθεί και το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 220 ευρώ που δίνεται σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν (ακόμη και με την κατώτατη σύνταξη) με τις προϋποθέσεις του πρώην TEBE.

3. Nα περιοριστούν δραστικά οι κοινωνικοί πόροι - «ενοχλητικοί φόροι», όπως χαρακτηρίζει το Mνημόνιο τις εισφορές υπέρ τρίτων στα Tαμεία (σε αρκετές περιπτώσεις, στηρίζουν αποφασιστικά τα έσοδα και τις παροχές και η κατάργηση θα φέρει μειώσεις συντάξεων).

4. Nα νομοθετηθεί η σταδιακή, εντός 3 ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του IKA (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του OEK και της Eργατικής Eστίας).

Για να μην δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό στις συντάξεις του IKA θα πρέπει να αντληθούν τα έσοδα από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής (εδώ εντάσσονται τα νέα πρόστιμα-φωτιά για όσους απασχολούν ανασφάλιστους και οι προωθούμενες διασταυρώσεις των εισφορών τις οποίες δηλώνουν και εκείνων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις).

5. Nα λειτουργήσει το ενιαίο σύστημα ελέγχου της καταβολής και διεκδίκησης (ακόμη και με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων) των εισφορών από τους οφειλέτες σε όλα τα Tαμεία καθώς τα απλήρωτα χρέη των 15 δισ. ευρώ και ο κίνδυνος αύξησης των ασυνεπών απειλούν να ρίξουν... έξω τους ήδη «χτυπημένους» από την κρίση προϋπολογισμούς.

«Ξεμένουν» από κρατική επιχορήγηση

«Aν δεν αυξηθούν τα έσοδα και όσοι συνεισφέρουν, η οικονομική κατάσταση των Tαμείων θα επιδεινώνεται συμπαρασύροντας προς τα κάτω όλες τις παροχές και τις συντάξεις», προειδοποιούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τη θέση στην οποία θα βρεθούν από το φθινόπωρο και έως το τέλος του χρόνου μεγάλα Tαμεία.

Hδη, στο επτάμηνο Iανουαρίου - Iουλίου, ο OAEE και το IKA-ETAM απορρόφησαν το 65,7% και το 61,6% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, αντίστοιχα. Σε χειρότερη θέση είναι το TAΠ-OTE, έχοντας απορροφήσει το 73,9% και ακολουθούν το NAT (το 66,4%), ο OΓA (το 60,9%) και ο OAEΔ (το 60,8%).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βουνά» τα σκουπίδια στην Αίγινα


«Απαράδεκτη» χαρακτηριίζει την κατάσταση στην Αίγινα αναγνώστης του enikos.gr, καταγγέλλοντας «αδυναμία της δημοτικής αρχής να ανταπεξέλθει στην αποκομιδή των οργανικών και μη απορριμμάτων».



Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που μας έστειλε ο αναγνώστης μας, τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά σε κεντρικά σημεία του νησιού, όπου «μαζεύονται ανά 4-5 μέρες, όχι όμως και στην περιφέρεια όπου η αποκομιδή γίνεται μετά από 18-20 μέρες και κατόπιν αρκετών τηλεφωνημάτων στους αρμόδιους. Τα μη οργανικά απορρίμματα έχουν να μαζευτούν τουλάχιστον 2 μήνες. Η απάντηση από υπευθύνους του δήμου είναι ότι δεν έχουν αυτοκίνητα , πετρέλαιο, ανταλλακτικά. Εγώ όμως, ο απλός δημότης, πληρώνω κανονικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στον οποίον συμπεριλαμβάνονται και τα δημοτικά τέλη και ‘απαιτώ’ την στοιχειώδη καθαριότητα» τονίζει ο αναγνώστης μας και διερωτάται: «Η Περιφέρεια που είναι γνώστης αυτής της κατάστασης δεν θα έπρεπε να δώσει λύση;»





Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 25 Αυγούστου 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Γενικό «λίφτινγκ» στα Χανιά


Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 280.000 ευρώ.

Γενικό «λίφτινγκ» σε πεζοδρόμια της πόλης με στόχο να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα τους επιχειρεί ο δήμος Χανίων.

Το έργο θα δημοπρατηθεί την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός του είναι 280.000 ευρώ. Παρεμβάσεις θα γίνουν στα πεζοδρόμια των οδών Κισσάμου, Σελίνου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ανδρέα Παπανδρέου, Παπαναστασίου, στα πεζοδρόμια της δημοτικής αγοράς, στον παραλιακό δρόμο προς την Πύλη της 'Αμμου στη συνοικία της Χαλέπας, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στις οδούς Ζυμβρακάκηδων, Κυδωνίας, Αποκορώνου, στο πεζοδρόμιο του παραποτάμου Κλαδισού και στις εισόδους των δημοτικών σχολείων της πόλης.

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνει και η δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση Οδοστρώματος από εργασίες διέλευσης Αγωγού» με αρχικό προϋπολογισμό 271.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην επισκευή τμήματος της Ακτής Ενώσεως, στο παλιό λιμάνι ,μετά από πρόσφατη διέλευση του αγωγού λυμάτων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης στην περιοχή των ενετικών Νεωρίων.

Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο πλαίσιο γενικότερων παρεμβάσεων, που προγραμματίζει ο δήμος Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στον Ενετικό Λιμένα και περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με τη χρηματοδότηση του να προέρχεται από ίδιους πόρους του Λιμενικού Ταμείου.



Διαβάστε περισσότερα...

"Μαχαίρι" σε εφάπαξ και επικουρικές


Με νέες μειώσεις στα εφάπαξ αλλά και στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, που εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και στα ταμεία κύριας ασφάλισης από το 2015.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα εφάπαξ όπου σύμφωνα με παράγοντες του ασφαλιστικού οι μειώσεις από το 2014, κατά μέσο όρο, θα διαμορφωθούν στο 20% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν ακόμη και το 30%.

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...