Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Δείτε τι θα συνέβαινε αν προσέκρουε η Σελήνη στη Γη


Τι θα συνέβαινε εάν η Σελήνη βρισκόταν, για κάποιο άγνωστο λόγο, σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη; Δείτε ένα βίντεο για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τέτοιο τρομακτικό σενάριο.

Το βίντεο είναι προσομοίωση που έχει γίνει σε υπολογιστή και το έκανε ο χρήστης του Youtube May Mayer χρησιμοποιώντας το βιντεοπαιχνίδι Universe Sandbox 2, ο οποίος θέλησε να αναπαραστήσει στην οθόνη του υπολογιστή του αυτό το… απίθανο σενάριο.

Όπως είναι φυσικό, και φαίνεται στο βίντεο, η Γη μετατρέπεται σε μία πύρινη μπάλα, στ, ενώ κάθε δευτερόλεπτο προσομοίωσης που περνάει αντιστοιχεί σε μία ώρα καταστροφής!

Η Σελήνη διαλύεται επάνω στη Γη, ενώ ο πλανήτης μας τυλίγεται ολόκληρος στις φλόγες.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες θέλουν να ανακατασκευάσουν τον Κολοσσό της Ρόδου


Το θέμα της ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου εξετάζει μια ομάδα νεαρών επιστημόνων από ευρωπαϊκές χώρες.

Η ομάδα στην ιστοσελίδα της colossusrhodes.com αναφέρει «παρακολουθώντας την αυξημένη ανεργία να γκρεμίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μιας ολόκληρης γενιάς, έθεσε ως στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας, αποτελούμενης από νέους συναδέλφους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι μοιράζονται κοινές ιδέες και οράματα».

Ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου είναι να ξαναβάλει το νησί της στο χάρτη με την ανάδειξη και αποκατάσταση της ιστορικής σημασίας του ως πολιτισμική γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων και να αναδείξει τα εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες και περιμένουν τον κατάλληλο χώρο για να εκτεθούν.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εφαρμογή στο κινητό που "βοηθά" τους αγρότες


Μία πρωτοπόρα ελληνική εφαρμογή λογισμικού για κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές έρχεται να προσφέρει χείρα βοηθείας σε όσους ασχολούνται με τις γεωργικές καλλιέργειες.

Πρόκειται για την CropDiagnosis (Pest Diagnosis and Chemical Recommendation Engine) της εταιρείας Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. Το «έξυπνο» σύστημα βοηθά γεωργούς και γεωπόνους για τον εντοπισμό παθογενειών στις καλλιέργειες, την επιλογή των κατάλληλων προστατευτικών προϊόντων και τον υπολογισμό της δοσολογίας και του σωστού τρόπου εφαρμογής των χημικών.

Μέσα από ένα εύχρηστο ερωτηματολόγιο που αποτελείται από εικόνες, ο χρήστης εντοπίζει και εισάγει τα συμπτώματα του προβλήματος στα φυτά. Στη συνέχεια, το σύστημα εμφανίζει μία λίστα προτεινόμενων προϊόντων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (τιμή, επικινδυνότητα κλπ.). Μετά την επιλογή από τον χρήστη, η εφαρμογή προσφέρει αναλυτικές οδηγίες χρήσης και εφαρμογής, ανάλογα με τα στρέμματα του χωραφιού και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Το CropDiagnosis αποτελεί μία από τις 52 προτάσεις που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του προγράμματος-επιταχυντή FINODEX της κοινότητας FIWARE. Το έργο FINODEX είναι ένα από τα 16 ευρωπαϊκά έργα-επιταχυντές (accelerators) στο πλαίσιο του FIWARE. Το πρόγραμμα αξιολογεί, επιλέγει, χρηματοδοτεί και υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ομάδες ιδιωτών για την ανάπτυξη εφαρμογών σε διάφορους τομείς, όπως ηλεκτρονική υγεία "έξυπνες" πόλεις, γεωργία, μεταφορές κ.ά.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FI-WARE Accelerator ενθαρρύνει την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένων σε καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές πληροφορικής και διαδικτύου (τεχνολογία FI-WARE). Προσφέρει μια ανοικτή πλατφόρμα με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου "οικοσυστήματος" για την αξιοποίηση των ευκαιριών που θα προκύψουν από το νέο κύμα της ψηφιοποίησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Viral η "αρκούδα" της NASA στον Άρη


Το γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία της ΝΑSA από τον Άρη. Ο λόγος είναι ότι ενθουσίασε τους υποστηρικτές των εξωγήινων οι οποίοι στα forums μέσα από τα οποία επικοινωνούν αναφέρουν ότι στη φωτογραφία φαίνεται μια αρκούδα ή κάποιο άλλο τετράποδο ζώο να περπατά στον κόκκινο πλανήτη.



Ένας από αυτούς μάλιστα, ο Scott C Waring, που διαχειρίζεται το site UFO Sightings Daily, δηλώνει πεπεισμένος για την ύπαρξη της αρκούδας και σχολιάζει: "Υπάρχει λόγος που η NASA βάζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Για να μην φαίνονται τα ζωντανά πλάσματα και τα φυτά. Αυτό αποτελεί τρανό παράδειγμα. Αυτό το πλάσμα έχει πραγματικό τριχωμα, όπως φαίνεται από τις σκιές γύρω από το σώμα του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι άγαλμα, αλλά ένα ζωντανό πλάσμα. "






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΕΝΦΙΑ 'σκοτώνει" το "Χαμόγελο του Παιδιού" και τα "Παιδικά Χωριά SOS"


Μετά τις 43.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ που καλείται να δώσει το "Χαμόγελο του Παιδιού", αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι τα "Παιδικά Χωριά SOS" βαρύνονται με Φόρο Ακινήτων ύψους 73.750 ευρώ για φέτος.

Όπως τονίζει στον Real Fm 97,8 ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Πρωτόπαπας, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, τα οποία δεν λαμβάνουν καμία κρατική επιχορήγηση για τα προγράμματά τους, καλούνται να καταβάλουν 73.750 ευρώ, που είναι ο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα, τα οποία έχουν κληρονομήσει και δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη λειτουργία, για ένα ολόκληρο χρόνο, ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που μπορεί να υποστηρίξει 200 οικογένειες με 350 παιδιά και να παρέχει εργασία σε 7 εργαζομένους, αναφέρει ο κ. Πρωτόπαπας.

Ακούστε το ηχητικό:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο έρωτας στα χρόνια του πόλεμου μέσα από γράμματα του '40


Στην εποχή της μεγάλης συμφοράς, που η ανθρωπινή ζωή κρέμεται από μια κλώστη, η αγάπη και ο έρωτας λυτρώνουν κι ενίοτε σώζουν ψυχές και ανθρώπους...

Ο έρωτας του Γιάννη Χαλκουτσάκη και της Τιτίκας είναι μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης στα χρόνια της ...χολέρας, του πόλεμου του '40, που αποκαλύφθηκε, πρόσφατα, μέσα από τα γράμματα (πάνω από 100) που βρήκε η κόρη του ζευγαριού, Ελένη Χαλκουτσάκη, αρχιτέκτονας, που ζει σε Αθήνα και Τήνο.



Για πρώτη φόρα, η Ελένη Χαλκουτσάκη μίλησε για την αγάπη των γονιών της στο σχετικά πρόσφατο 2ο Διεθνές φόρουμ Ρώσων συγγραφέων της Τήνου, όπου συμμετείχε με αφορμή βιβλίο που ετοιμάζεται να εκδώσει.

Ο ήρωας της ιστορίας ήταν σε επικίνδυνη μυστική αποστολή διαβίβασης πληροφοριών για τις γερμανικές οχυρώσεις και πολεμικές κινήσεις των Ναζί στη Μήλο. Και η ηρωίδα, μία από τις πρώτες Ελληνίδες επαγγελματίες σολίστ βιολιού και βιόλας, με πλούσια προσφορά στον τόπο της και το εξωτερικό. Ο έρωτας τους βρήκε πριν από τον πόλεμο, κράτησε 9 χρόνια με αλληλογραφία, μέχρι το 1948, και ολοκληρώθηκε με έναν ευτυχισμένο γάμο, με παιδιά και μια ευτυχισμένη κοινή ζωή ως τα γεράματα. Ο Γιάννης και η Τιτίκα μπορεί να μην ζουν πια, αλλά υπάρχουν τα γράμματα και τα έργα τους, που τους καθιστούν... "αθάνατους".

"Το χρονικό της αλληλογραφίας των γονιών μου, που τους χώρισε ο πόλεμος του '40, είναι μία εννιάχρονη περιπέτεια που, κατά περίεργο τρόπο, κράτησε τον πόλεμο μακρυά τους, οδηγώντας τους σ' έναν κόσμο δικό τους- όπου κατοικούσαν μόνο οι δυο τους, αφήνοντας απ' έξω τη δίνη του πολέμου (τόσο του Β΄ Παγκόσμιου όσο και του Εμφύλιου, αμέσως μετά). Αυτό το γεγονός το διαπίστωσα, όταν με συγκίνηση αρχειοθετούσα τα γράμματά τους, που είναι από το 1939 (με τη μητέρα μου δεκαεξάχρονη) ως το 1948" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κόρη τους Ελένη Χαλκουτσάκη.

"Θα ανοίξω το πρωί το παράθυρο κι όπως θα μου μυρίσει το μικρό δεντράκι της αυλής, θα φέρω μπροστά μου την εικόνα σου, γλυκιά μου αγάπη και θα πω πως η άνοιξη για μας ξαναγύρισε. Καληνύχτα αγαπημένε μου..."

Στα ερωτικά γράμματα του Ιωάννη Χαλκουτσάκη και της Τιτίκας Μότσιου δεν υπήρχε ίχνος πολέμου σαν αυτοί οι δυο να ζούσαν σε μια εποχή ειρήνης.

"Η περίπτωσή τους έχει ιδιαίτερη σημασία -λέει η κ. Χαλκουτσάκη- διότι πρέπει να παραλληλίσει κανείς τα όσα, λυρικής έμπνευσης, έγραφε ο πατέρας μου στα γράμματά του προς τη λατρεμένη του, με τα όσα εξιστόρησε αργότερα στο βιβλίο του 'Η Μήλος στην Κατοχή' (εκδόθηκε το 1995) για την ίδια ακριβώς εποχή, σχετικά με τα γεγονότα, στα οποία πρωταγωνίστησε και τα οποία διαδραματίζονταν στη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής της Μήλου".

Οι δύο τόσο διαφορετικοί αυτοί άνθρωποι παρέμειναν σ' όλη τους τη ζωή ερωτευμένοι. Υπέφεραν τα πάνδεινα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

"Η μάνα μου αναγκάστηκε να καταφύγει για μερικά χρόνια σε ένα χωριό, κοντά στη γενέτειρά της, τη Λάρισα, η οποία βομβαρδιζόταν ανηλεώς. Από 'κει του έγραφε τρυφερά γράμματα αγάπης και ποιήματα (μόνο για εκείνον). Είχαμε ανακαλύψει παλιότερα και μια αξιοπρόσεκτη συλλογή ποιημάτων της που ήθελε να εκδώσει, αλλά όταν τελείωσε ο Πόλεμος την κέρδισε οριστικά η κλασσική μουσική.

Ο πατέρας μου συμμετείχε σε επικίνδυνη μυστική αποστολή διαβίβασης πληροφοριών για τις γερμανικές οχυρώσεις και πολεμικές κινήσεις των Ναζί στη Μήλο, που ανέλαβε να διοχετεύει στο Στρατηγείο των Συμμάχων στη Μέση Ανατολή, όντας υπολοχαγός Πυροβολικού, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των Γερμανών.

Στη συνέχεια πήρε μέρος στον αγώνα του Ιερού Λόχου (Ελληνικών 'Κομμάντος') για την εκδίωξη των γερμανικών στρατευμάτων, που παρέμειναν οχυρωμένοι και μαχόμενοι αρκετούς μήνες μετά την ήττα των Ναζί, και τους οποίους ο Ι.Λ. κατάφερε να εκδιώξει από τη Μήλο στις 9/5/45, με μικρή συμμαχική συνδρομή, ακριβώς την ίδια μέρα που γιορτάζουν και οι Σοβιετικοί τη νίκη τους. Σ' αυτόν παραδόθηκαν επίσημα οι Γερμανοί της Μήλου, όταν τη μέρα αυτή τους αποκαλύφθηκε η πραγματική του ιδιότητα!".

Σήμερα, η Ελένη Χαλκουτσάκη, με σκοπό να γίνει -μέσω του διαδικτύου- παγκόσμια γνωστός ο αγώνας για την εκδίωξη των Γερμανών από τη Μήλο, μεταφράζει στα αγγλικά το βιβλίο του πατέρα της, Γιάννη Χαλκουτσάκη "Η Μήλος στην Κατοχή". Ο νέος τίτλος του θα είναι "The venue of Milos".

Όπως λέει η ίδια, το βιβλίο στην αγγλική γλώσσα θα είναι εμπλουτισμένο με στοιχεία χαρτογραφικά και φωτογραφικά, με τωρινή τεκμηρίωση για τις πολλές γερμανικές οχυρώσεις και τους χώρους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα. Ενώ επισημάνει ότι όλες οι γερμανικές οχυρώσεις ήταν κατασκευασμένες, μέσω καταναγκαστικών έργων, από τους απλούς ανθρώπους της Μήλου.

Η πενιχρή "αποζημίωσή" τους σε ελληνικό νόμισμα, γινόταν στην ουσία με τα χρήματα που κατάκλεψαν οι Ναζί από την Ελληνική Πολιτεία με το λεγόμενο "Κατοχικό Δάνειο", που ταλανίζει ακόμη την Ελλάδα ως θέμα "Γερμανικών Αποζημιώσεων". Ας μην ξεχνούμε ότι η μισθοδοσία των ίδιων των δυνάμεων Κατοχής καλυπτόταν από το ...Ελληνικό Δημόσιο!" υπογραμμίζει.

Ως μέλος του ελληνικού στρατού, που αντιστάθηκε συνολικά για ένα διάστημα πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι οι άλλες δυτικές χώρες, μετά τη δραματική υποχώρηση ο Ιωάννης Χαλκουτσάκης κατέφυγε στη γενέτειρά του τη Μήλο, το γνωστό νησί της Αφροδίτης. Προσπαθούσε να βγάζει το άγχος της ήττας, φροντίζοντας τα δέντρα του περιβολιού του και κτίζοντας εκεί ένα μικρό σπιτάκι για να στεγάσει την αγάπη του...

Την πιο μαύρη εποχή, δηλ. στις 22 Νοεμβρίου 1942, σε στιγμές απελπισίας, θλίψης και αθέλητης απραξίας συνέχιζε να γράφει ερωτικά γράμματα στην αγαπημένη του Τιτίκα :

"...εν τω μεταξύ βράδιαζε. Άναψα το τζάκι (τώρα τελευταία έκαμα και τζάκι στο σπιτάκι ΜΑΣ) ξάπλωσα σε μια πολυθρόνα και σου αφιέρωσα δυοολόκληρες ώρες σκέψης και προσήλωσης. Κρατούσα τη φωτογραφία σου, σε κυτούσα και σου μιλούσα. Δεν είναι δυνατόν, κάτι θάνοιωσες χθες Σάββατο 6-9 το βράδυ. Κάποιο ψυχικό φαινόμενο θα σούφερε τον παλμό της αγάπης μου. Μέσα από το παίξιμο της φλόγας, όπως την κυτούσα, σχημάτισα την μορφή σου. Δυό μάτια, τα μάτια σου, πότε-πότε με κύταζαν γλυκά και παραπονεμένα. Το παράπονο του χωρισμού. Το ξέρω, Τιτίκα μου, το έχω χορτάσει πιό αυτό το πικρό παράπονο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε και η δεύτερη. Είναι όμως η τελευταία. Λίγος καιρός ακόμη μας μένει, λίγοι μήνες. Και έπειτα πιά θα ενωθούμε για πάντα. Προετοιμάζω ψυχικά τον εαυτό μου για την ανύψωσι. Νοιώθω την αγιότητα της στιγμής που δυό υπάρξεις πλασμένες για να ζήσουν μαζί θα ανεβούν στον Παράδεισο της αγάπης των. Θάναι μεγάλη, Τιτίκα μου, απέραντα μεγάλη η στιγμή εκείνη, η αγία που τίποτα δεν μπορεί να την περιγράψει. Όσα κι' άν διάβασα, και διαβάζω πολύ τώρα τελευταία, σε κανένα στίχο, σελίδα ή βιβλίο δεν βρήκα την περιγραφή που της αξίζει"...

Και στη συνέχεια στο ίδιο γράμμα:

"...Περιφέρω τον αηδηασμένο εαυτό μου χωρίς κανένα ενδιαφέρον εδώ και εκεί. Μόνο στα Βούρλα (σ.σ. στο περιβόλι) αναπνέω. Χωρίς να κάνω τίποτα απλώς να γυρίζω και να μιλώ με τα δέντρα και τα λουλούδια ξεσπώ. Μιλούμε μιά πολύ παράξενη γλώσσα. Ένας που αδιάκριτα θα με παρακολουθούσε δεν θάξερε τι κάνω. Πηγαίνω κοντά σ' ένα δένδρο, απλώνω το χέρι και το χαϊδεύω. Εκείνο νοιώθει, νοιώθω κάτω από τη σκληρή του φλούδα να κυλούνε οι χυμοί του τώρα που χειμωνιάζει αργά-αργά. Την άνοιξι νοιώθω και τη ζέστη ακόμη της ζωής που ξαναγύρισε. Τους μιλώ και μου μιλούνε και όμως τίποτα δεν ακούγεται. Είναι παράξενη πολύ αυτή η κουβέντα μας. Όταν πιάνω το κλαδευτήρι να τους κόψω κανένα ξερόκλαδο τα νοιώθω να μου λένε σαν τον άρωστο που παρακαλεί τον γιατρό να μην τον πονέσει...".

Μετά την αναγκαστική αδράνεια, ήρθε η ένταση της επικίνδυνης αποστολής που του ανέθεσαν μυστικές ελληνικές οργανώσεις. Ο Γιάννης Χαλκουτσάκης οργώνει ακούραστος το νησί με τα πόδια, εκτελώντας την κατασκοπευτική του αποστολή στη Μήλο και το γειτονικό νησί την Κίμωλο, όπου δεν υπήρχαν Γερμανοί. Δίπλα του είχε μερικούς νέους πατριώτες, που διακινδύνευσαν κι αυτοί τη ζωή τους. Διεκπεραίωνε μεταφορές άλλων κατασκόπων προς και από το νησί, των ασυρμάτων και εφοδίων τους, τους έβρισκε κρυψώνες, αλλά κυρίως έστελνε χάρτες, λίστες, περιγραφές κ.λπ. προς τον Πειραιά με καΐκια, αλλά και σαν μηνύματα ασυρμάτου προς τη Μέση Ανατολή. Όσο για τα γράμματά του στη Τιτίκα του, τα έστελνε μυστικά σε έναν θείο του τραπεζικό στον Πειραιά κι από 'κει αυτός τα έστελνε στη Λάρισα.

Ο γάμος και ο εκ νέου χωρισμός λόγω Εμφυλίου

"Μετά την απελευθέρωση, ήρθε το χαρμόσυνο γεγονός του γάμου των γονιών μου, τον Οκτώβρη του 1945, μετά από πολλές αντιδράσεις των στρατιωτικών αρχών (που δεν τους έδιναν άδεια γάμου, λόγω της αντιστασιακής δράσης συγγενών της μητέρας μου, αλλά και της ίδιας)" αφηγείται η Ελένη Χαλκουτσάκη.

Απέκτησαν ένα κοριτσάκι το 1946, (την Ελένη) αλλά ο Εμφύλιος χώρισε ξανά τον Γιάννη και τη Τιτίκα. "Τώρα πλέον οι αποστολές του πατέρα έχουν μία μυστικότητα άλλης αιτιολογίας, βασισμένη στην έχθρα που δημιούργησε ο Εμφύλιος" λέει.

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι κι εδώ, μέλη της ίδιας οικογένειας ανήκουν σε διαφορετικές πλευρές. Στην οικογένεια της μητέρας της Ελένης, ένας θείος της, νεαρός τότε, ετοιμάζεται με θλίψη για την εξορία στα ξερονήσια και τους αποχαιρετά. Τα πραγματικά γεγονότα μνημονεύονται στο γράμμα της μητέρα της, προς τον πατέρα της:

"Ανησυχήσαμε πολύ με το ζήτημα του Κώστα (σ.σ. ο θείος) και ξεσηκωθήκαμε αμέσως. Δυστυχώς όμως παρ' όλες τις ενέργειές μας δεν κατορθώσαμε τίποτε. Χθες το βράδυ είχαμε τηλεφώνημα από την Κατίνα (σ.σ. η γυναίκα του θείου, σε διαφορετικό ξερονήσι αυτή) η οποία ήταν απογοητευμένη. Είμαστε όλοι πολύ στενοχωρημένοι γιατί είχε πυρετό ο Κώστας δύο βραδυές από κρύωμα και στενοχώρια κι' έτσι αν κάνη τόσο μεγάλο ταξείδι και υπ' αυτάς τας συνθήκας, σκέψου τι έχει να γίνη....".

Και ξαναγυρίζει στον ιδανικό κόσμο που είχαν πλάσει οι δυο τους, κλείνοντας με τα εξής τρυφερά λόγια: "Θ' ανοίξω το πρωί το παράθυρο κι όπως θα μου μυρίση το μικρό δεντράκι της αυλής, θα φέρω μπροστά μου την εικόνα σου, γλυκειά μου αγάπη και θα πω πως η άνοιξη για μας ξαναγύρισε. Καληνύχτα αγαπημένε μου ...".

Ξαναβρίσκουμε τον πατέρα της Ελένης σε άλλο μέτωπο, πολεμώντας στο πλευρό του Ελληνικού Στρατού εναντίον των ανταρτών. Στην επιστολή του στις 17-4-'48 περιγράφει τη ζωή του πάνω στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας, ωραιοποιημένη και ειδυλλιακή, για να μην ανησυχεί η γυναίκα του...

"Σήμερα θα σου περιγράψω τη ζωή μου στο χωριουδάκι. Έχω ευτυχώς από προχθές ένα καλό σπιτάκι που μένω μαζί με έναν αξιωματικό. Έχει και τζάκι, αλλά δυστυχώς δεν κάνει κρύο για να το ανάψω. Σε 100 μέτρα περνά ένα ποταμάκι, μέσα στα λιβάδια που είναι τώρα όλα λουλουδιασμένα. Το ποταμάκι αυτό έχει νερό κατακάθαρο και έτσι από προχθές κάνω το μπάνιο μου κάθε μεσημέρι. Έχει και μπόλικα ψάρια και σκαλίζω το μυαλό μου πως να τα πιάσω, γιατί είναι καλά και μεγαλούτσικα. Μαζί με τα ψάρια έχει και βατράχια που καμία φορά όπως κολυμπώ μπερδεύονται στα πόδια μου και κάνω χχχχ σαν και σένα. Έπειτα από το μπάνιο στρώνω μια κουβέρτα στο γρασίδι και κάνω ηλιοθεραπεία. Όπως βλέπεις περνώ περίφημα. Μόνο δεν έχω τηλέφωνο να μπορώ να σε πέρνω. Θα ειδοποιώ τον... (σ.σ. αδελφικό φίλο) κάθε τόσο...".

Τι πραγματικά, ωστόσο, συνέβαινε δίπλα στο δροσερό αυτό ποταμάκι, κανείς δεν θα το μάθει...

Διαβάστε περισσότερα...

15χρονος από την Καβάλα κατασκεύασε ρομπότ


Μετά από ένα χρόνο συστηματικής και καθημερινής ενασχόλησης ένας 15χρονος μαθητής από την Καβάλα έγινε ο νεαρότερος κατασκευαστής ρομπότ στον κόσμο. Δείτε το βίντεο του STAR.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπεραιωνόβια που τρώει κάθε μέρα μπέικον


Η 116χρονη Susannah Mushatt Jones δεν έχασε την όρεξή της μετά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ.

Οι εραστές των μπέικον παγκοσμίως μάλλον πάγωσαν στο άκουσμα της είδησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και άλλα παρόμοια προϊόντα αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αλλά αυτό μάλλον δε φαίνεται να πτοεί την γηραιότερη γυναίκα του κόσμου, η οποία όχι μόνο έχασε την όρεξή της αλλά αποδίδει τη μακροζωία της στην κατανάλωση μπέικον.

Η Αμερικανίδα Susannah Mushatt Jones είναι 116 ετών, κάτοχος ρεκόρ Γκίνες, και όπως γράφει η dailytelegraph Αυστραλίας, ακόμα και η τούρτα γενεθλίων της είχε για διακόσμηση φέτες με μπέικον! Η υπεραιωνόβια, είναι η ζωντανή απόδειξη της αντίφασης της παραπάνω είδησης από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στην ομάδα 1 των καρκινογόνων προϊόντων και υλικών, μαζί με τον αμίαντο, το αλκοόλ, το αρσενικό και τα προϊόντα καπνού σε μια δόση υπερβολής.

Σημειωτέων, η Ελλάδα είναι σήμερα η έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κάθε Έλληνας καταναλώνει εκατό κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο κάθε κάτοικος των ΗΠΑ φθάνει τα 88 κιλά.

Η Susannah Mushatt Jones


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βροχή κομητών απειλεί να φέρει πιο κοντά την καταστροφή της Γης


Ταχύτερα απ' ό,τι υπολογίζαμε πλησιάζει μια καταστροφή της Γης, καθώς σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η κίνηση του Ήλιου στο διαστρικό Διάστημα είναι πιθανό να προκαλέσει την εκσφενδόνιση κομητών προς τη μεριά του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, το μητρικό μας αστέρι «τρέχει» στο διαστρικό Διάστημα με ταχύτητα που φτάνει τα 83.700 χιλιόμετρα την ώρα (σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις) και αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την επίδραση της βαρυτικής έλξης του Ήλιου στα αντικείμενα του Νέφους του Οορτ, είναι πιθανόν να προκαλέσει σύντομα μια «βροχή» κομητών, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Η περιοδικότητα
Πιο συγκεκριμένα οι δύο επιστήμονες, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Ραμπίνο και ο καθηγητής Κεν Καλντέιρα του Ινστιτούτου Κάργνεγκι, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν μια περιοδικότητα στις προσκρούσεις κομητών στη Γη και διαπίστωσαν ότι εδώ κάθε περίπου 26 εκατομμύρια χρόνια παρατηρείται έντονη δραστηριότητα κομητών.

Στη Γη τα τελευταία 260 χρόνια έχουν συμβεί αρκετές μαζικές εξαφανίσεις ειδών οι οποίες και σύμφωνα με τη μελέτη των δύο επιστημόνων, συνέπεσαν χρονικά με 5 από τις 6 προσκρούσεις κομητών στον πλανήτη.

Το τελευταίο τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε πριν από 11 εκατομμύρια χρόνια, περίπου την ίδια περίοδο δηλαδή με τη μαζική εξαφάνιση της Μειοκαίνου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής Ραμπίνο: «Η αντιστοιχία των συνθηκών προετοιμασίας αυτών των συγκρούσεων με τα περιστατικά εξαφάνισης ειδών τα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια είναι εντυπωσιακή και καταδεικνύει μια σχέση αιτίου-αιτιατού. Αυτός ο κοσμικός κύκλος θανάτου και καταστροφής έχει χωρίς αμφιβολία επηρεάσει την Ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Πως βίωσα τον βομβαρδισμό των Ιταλών στην Πάτρα το ‘40"


Ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος ήταν μαθητής της τετάρτης δημοτικού όταν βομβαρδίστηκε η Πάτρα, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Το σχολείο του βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο όπου έπεσαν βόμβες από τα ιταλικά αεροπλάνα και παρά το μικρό της ηλικίας του, οι πρώτες ώρες του βομβαρδισμού έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη του σαν κινηματογραφική ταινία.

Αυτές τις στιγμές περιγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως και τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από 75 χρόνια στη βομβαρδισμένη πόλη.

Ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος είχε το θάρρος, όχι μόνο να βρεθεί στο σημείο που έπεσε μία από τις βόμβες, αλλά και να περπατήσει μόνος του μέσα στην πόλη, μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι του. Άλλωστε, η σύλληψη του πατέρα του από την αστυνομία, λόγω των δημοκρατικών πεποιθήσεών του, μία εβδομάδα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, αλλά και η έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στη σχολική τσάντα του, άρχισαν να χαράσσουν βαθιά στη μνήμη του όσα ξεκινούσαν να διαδραματίζονται.

Επίσης, ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για την κοινότητα των Ιταλοπατρινών, που τότε έφθαναν περίπου τους 10.000.



Η Πάτρα ήταν η πρώτη πόλη που βομβάρδισε η ιταλική αεροπορία λίγες ώρες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος και ο ίδιος θυμάται: «Στις 8 το πρωί ξεκίνησα από το σπίτι μου, που τότε βρισκόταν στην οδό Παπαρρηγοποόυλου, στο κέντρο της πόλης, για να πάω με τα πόδια στο σχολείο μου το "Στρούμπειο" δημοτικό, που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Μαιζώνος και Σατωβριάνδου. Φθάνοντας στην πλατεία Όλγας, σταμάτησα στο περίπτερο του Τσακανίκα, που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Ρήγα Φεραίου και Κολοκοτρώνη. Εκεί συζητούσαν κάποιοι άνδρες γύρω από το περίπτερο και άκουσα τη λέξη "πόλεμος". Συνέχισα τη διαδρομή μου για το σχολείο και πριν μπούμε στις αίθουσες, την ώρα δηλαδή της προσευχής, μας έβγαλε λόγο μία δασκάλα.

Θυμάμαι και το όνομά της, η κυρία Κλεονίκη. Μας μίλησε για την πατρίδα μας, την ελευθερία, για τον πόλεμο που είχε κηρυχθεί, αλλά και για αγώνες. Όμως, εμείς δεν ξέραμε τι πάει να πει πόλεμος, δεν τα ξέραμε αυτά, δεν τα καταλαβαίναμε. Στο πρώτο διάλειμμα, λίγο μετά τις 9 το πρωί, θυμάμαι την πρώτη εικόνα. Εκεί είδα σε μία γωνία του προαυλίου τον συμμαθητή μου τον Λορέντζο, που ήταν Ιταλοπατρινός, να τον έχουν στριμώξει κάποια παιδιά και να τον βρίζουν, χωρίς όμως να τον προπηλακίζουν. Μόλις πήγα να τον πλησιάσω, γιατί πάντα τον έβλεπα με καλή διάθεση, ακούσαμε έναν βόμβο να έρχεται από τον ουρανό, χωρίς να ξέρουμε τι είναι. Σε λίγο είδαμε να εμφανίζονται πάνω από τα κεφάλια μας αεροπλάνα. Είχαμε ακούσει για αεροπλάνα, αλλά τα βλέπαμε για πρώτη φορά.

Τότε αποσπάστηκε η προσοχή μας από τον Λορέντζο και κοιτούσαμε συνεχώς προς τον ουρανό. Βλέποντας λοιπόν τα αεροπλάνα, διακρίναμε στην ουρά τους έναν σταυρό και πιστέψαμε πως ήταν ελληνικά. Έτσι αρχίσαμε να τα χαιρετάμε, φωνάζοντας ταυτόχρονα "ζήτω". Το βλέμμα μου είχε "κολλήσει" πάνω στα αεροπλάνα, που πετούσαν στο ύψος της ακτογραμμής της Πάτρας. Εκείνη τη στιγμή, βλέπω να πέφτει από ένα αεροπλάνο ένα μαύρο πράγμα και φωνάζω: "Κάποιος πήδηξε από το αεροπλάνο". Δεν πήγε το μυαλό μας ότι ήταν βόμβα, που ξεκίνησε να πέφτει.

Τελικά, ήταν η πρώτη βόμβα που έπεσε στην Πάτρα, κοντά στην Αγγλικανική Εκκλησία, στη διασταύρωση των οδών Αγίου Ανδρέου και Σατωβριάνδου. Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τι είχε γίνει, η βόμβα είχε πέσει. Ακούσαμε έναν τρομερό θόρυβο και είδαμε μία μαύρη στήλη καπνού, σαν πίδακας. Ταυτόχρονα, άρχισαν να σπάνε τα τζάμια του σχολείου και να τραυματίζονται παιδιά. Τότε δημιουργήθηκε πανικός και τα περισσότερα παιδιά άρχισαν να κλαίνε. Εγώ, όμως, όχι. Δεν φοβήθηκα, γιατί πίστεψα πως ήταν κανονιά από τα αντιαεροπορικά που είχαμε ακούσει ότι είχαν τοποθετηθεί στον κυματοθραύστη του λιμανιού. Αμέσως μετά πήγα στην αίθουσα, πήρα τη σάκα μου και έφυγα από το σχολείο».

Όμως, ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος δεν πήγε προς το σπίτι, όπως έκαναν τα άλλα παιδιά. Ήθελε να δει από κοντά τι είχε συμβεί: «Αντί, λοιπόν, να πάω στο σπίτι μου, κατέβηκα την οδό Σατωβριάνδου και κατευθύνθηκα προς την Αγγλικανική Εκκλησία για να δω τι είχε γίνει εκεί κάτω, από όπου είχε ακουστεί το μεγάλο μπουμ. Πλησιάζοντας προς την εκκλησία, είδα γκρεμισμένους τοίχους και έναν μεγάλο λάκκο, επί της οδού Αγίου Ανδρέου, από όπου είχε αρχίζει να αναβλύζει νερό, διότι προφανώς είχε χτυπηθεί κάποιος αγωγός ύδρευσης. Ήταν ακριβώς το σημείο όπου είχε πέσει η βόμβα».

«Δεν εντυπωσιαζόμουν με αυτά που έβλεπα και αποφάσισα να επιστρέψω στο σπίτι μου» αναφέρει. Τότε ήταν που είδε από κοντά ένα από τα θύματα του βομβαρδισμού. «Προχωρώντας, είδα σε μία γωνία έναν άνθρωπο που έμοιαζε με ζητιάνο. Άλλωστε η Πάτρα τότε ήταν γεμάτη με ζητιάνους. Ο άνθρωπος αυτός καθόταν ακουμπισμένος με την πλάτη στον τοίχο. Πλησιάζοντας προς το μέρος του, είδα πως ήταν ακρωτηριασμένος, μέσα σε μία λίμνη αίματος. Αυτός ήταν ένας από τους "τύπους" της Πάτρας, ο "Γιάννης ο Θεός", όπως τον αποκαλούσαν, γιατί γύριζε μέσα στην πόλη, αγόρευε και έλεγε πως ήταν ο Θεός» προσθέτει.

Ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος συνέχισε τη διαδρομή του μέσα στη βομβαρδισμένη πόλη και έπειτα από λίγη ώρα έφθασε στο σπίτι του. «Ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν δάσκαλος, δεν βρισκόταν στο σπίτι διότι είχε συλληφθεί μία εβδομάδα πριν από την κήρυξη του πολέμου, διότι ήταν αριστερός. Η μητέρα μου, που ήταν και αυτή δασκάλα σε σχολείο στην περιοχή του Ζαβλανίου, όταν έφθασε στο σπίτι, δεν με βρήκε εκεί και πίστεψε πως είχα σκοτωθεί. Όταν, λοιπόν, με είδε να μπαίνω απαθέστατος στο σπίτι, γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο, έπεσε πάνω μου και άρχισε να με φιλάει και να με αγκαλιάζει.

Σε λίγη ώρα ήλθε στο σπίτι μας η γυναίκα ενός αξιωματικού της αστυνομίας που έμενε δίπλα μας και είπε στη μητέρα μας να ετοιμάσουμε τα πράγματά μας για να φύγουμε. Τι είχε γίνει. Ο αστυνομικός είχε επιτάξει ένα από τα ελάχιστα αστικά λεωφορεία για να μεταφέρει την οικογένειά του ίδιου, αλλά και τους γείτονες της οδού Παπαρρηγοπούλου, μακριά από το κέντρο της Πάτρας. Μπήκαμε, λοιπόν, στο λεωφορείο, το οποίο άρχισε να διασχίζει το κέντρο της πόλης, με προορισμό κάποια γειτονική κοινότητα. Όταν φθάσαμε στην οδό Γούναρη, λίγο πιο πάνω από το δικαστικό μέγαρο, είδαμε ένα άλλο λεωφορείο, γεμάτο επιβάτες, να καίγεται. Εκείνη τη στιγμή, ο οδηγός του λεωφορείου άρχιζε να φωνάζει και να μας ζητάει να μην ακουμπάμε ότι είναι μεταλλικό. Εκεί είχε πέσει μία ακόμη βόμβα, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά το λεωφορείο και να πέσουν στο οδόστρωμα τα καλώδια του δικτύου ηλεκτρισμού. Αφού καταφέραμε να περάσουμε, χωρίς να πάθουμε κάτι, συνεχίσαμε προς την περιοχή της Οβρυάς. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής βλέπαμε πάρα πολλούς ανθρώπους να κατευθύνονται πεζοί προς περιοχές εκτός Πατρών για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς. Όταν, λοιπόν, φθάσαμε στην Οβρυά, μείναμε στο σπίτι των κουμπάρων μας, όπου εκεί αισθανόμασταν πιο ασφαλείς» επισημαίνει.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος, «τα ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν πάλι την Πάτρα δύο ακόμη φορές, μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά η πόλη ήταν σχεδόν άδεια, αφού οι περισσότεροι είχαν φύγει». Όμως κάποιοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «που αποφάσισαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, για να τα κλειδώσουν και να πάρουν κάποια ρούχα συνάντησαν μόνο γάτες, που περιπλανιόντουσαν στους δρόμους».

Ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος θυμάται πως την πρώτη ημέρα του πολέμου έπεσαν πολλές βόμβες στην Πάτρα, αλλά εκείνο που του έκανε εντύπωση είναι ότι βομβαρδίστηκε και η ιταλική συνοικία της πόλης, που βρισκόταν κοντά στην Αγγλικανική Εκκλησία.

Μάλιστα, «πάνω από 30 Ιταλοπατρινοί έχασαν εκείνη την ημέρα τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων». Όπως θυμάται, «μία ακόμα βόμβα που έπεσε στην περιοχή της Τριών Ναυάρχων, κτύπησε ένα μηχανουργείο ιδιοκτησίας Ιταλοπατρινών».

«Ήταν τόσες πολλές οι βόμβες που έπεσαν εκεί που έμεναν οι Ιταλοπατρινοί, λες και τα ιταλικά αεροπλάνα είχαν βάλει στο στόχαστρό τους την συγκεκριμένη περιοχή» σημειώνει και συνεχίζει: «Τότε στην Πάτρα των 60.000 κατοίκων, οι 10.000 ήταν Ιταλοπατρινοί και μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, η αστυνομία συνέλαβε όσους μπορούσε από αυτούς που μιλούσαν ιταλικά ή ήξεραν πως ήσαν Ιταλοί και τους έκλεισαν στο σημερινό σχολικό συγκρότημα "Τεμπονέρα". Εκεί είχε δημιουργηθεί το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ιταλοπατρινών. Ένας από τους στρατιώτες-φρουρούς τού στρατοπέδου ήταν αδελφός του πατέρα μου και μου περιέγραψε, μετέπειτα, πώς ήταν εκεί μέσα η κατάσταση. Πολλοί, λοιπόν, φώναζαν "γιατί μάς πιάσατε, εμείς δεν είμαστε Ιταλοί, είμαστε καθολικοί, αλλά είμαστε Ελληνες, έχουμε διαβατήριο και ταυτότητα ελληνική"».

Σε αυτό το σημείο, ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος επισημαίνει ότι το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι είχε φτιάξει, προ του πολέμου, στην Πάτρα μία φασιστική ομάδα, το λεγόμενο «Φάτσιο». «Ορισμένοι νεολαίοι φασίστες κατάφεραν να κρυφτούν την πρώτη ημέρα του πολέμου και μάλιστα επιτέθηκαν στην έδρα του 12ου Συντάγματος στην περιοχή των συνόρων, όπου εκεί έγινε μία μικροσυμπλοκή και σκότωσαν με μία χειροβομβίδα έναν Έλληνα δεκανέα. Παράλληλα, τα περισσότερα μέλη του "Φάτσιο" είχαν συγκεντρωθεί σε μία βίλα στην περιοχή που σήμερα είναι το νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας". Όμως εκεί πήγε η αστυνομία και τους συνέλαβε».

«Θέλω να σταθώ και σε ένα ακόμη γεγονός της πρώτης ημέρας του πολέμου», τονίζει: «Εκείνη, λοιπόν, την ημέρα τα δύο σχολεία που φοιτούσαν τα παιδιά των Ιταλοπατρινών ήταν κλειστά. Κάποιοι είχαν πει πως οι Ιταλοί τούς είχαν ειδοποιήσει για τον βομβαρδισμό. Όμως, πρέπει να σας πω, ότι η 28η Οκτωβρίου ήταν ημέρα αργίας για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι. Οι φασίστες εκείνη την ημέρα εόρταζαν την κάθοδο των φαλαγγών από βορρά προς νότο, οι οποίες στη συνέχεια κατέλαβαν τη Ρώμη. Έτσι, λοιπόν, εκείνη την ημέρα οι μαθητές των ιταλικών σχολείων είχαν πάει εκδρομή στο Χαλίλι, δηλαδή στη σημερινή Αρόη, ενώ στην συνοικία των Ιταλοπατρινών είχε γίνει μακελειό».

Ακόμη, ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος περιγράφει πώς οι Ιταλοί εκτέλεσαν τον πατέρα του, Γιάννη Γεωργόπουλο, αφού γνώριζαν από τα έγγραφα της αστυνομίας πως ήταν αριστερός: «Κατά τη διάρκεια της κατοχής μέναμε σε ένα σπίτι στο Μιντιλόγλι, κοντά στην Πάτρα. Μία μέρα ήλθε ένας Ιταλός καραμπινιέρος και αναζητούσε τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου έμαθε ότι τον αναζητούσαν και όταν τον είδε τον Ιταλό τού φώναξε και του είπε ότι αυτός είναι ο Γεωργόπουλος που έψαχνε. Στη συνέχεια του είπε να καθίσει και ζήτησε από τη μητέρα μου να του φτιάξει καφέ.

Φεύγοντας ο Ιταλός είπε στον πατέρα μου να περάσει, όποτε μπορεί, από την ιταλική διοίκηση. Έπειτα από λίγες ημέρες ο πατέρας μου έμαθε ότι οι Ιταλοί είχαν συλλάβει έναν Γιάννη Γεωργόπουλο, επίσης δάσκαλο, και αμέσως κατάλαβε ότι είχαν συλλάβει λάθος άνθρωπο, γνωρίζοντας ότι ήθελαν να συλλάβουν τον ίδιο, λόγω των δημοκρατικών του πεποιθήσεων. Πήρε, λοιπόν, τα απαραίτητα και πήγαμε μαζί μέχρι την ιταλική διοίκηση, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Πάτρα. Εκείνη τη στιγμή έβγαινε από τις σκάλες ένας κρατούμενος και ο πατέρας μου κατάλαβε πως ήταν ο συνονόματός του. Απευθυνόμενος προς τον διερμηνέα, του λέει πως "λάθος άνθρωπο συλλάβατε, διότι εγώ είμαι αυτός που θέλετε".

Στη συνέχεια συνέλαβαν τον πατέρα μου και τον οδήγησαν στις φυλακές Μαργαρίτη, που βρίσκονταν στην οδό Λόντου, κοντά στο Κάστρο. Έπειτα από περίπου έναν χρόνο μετέφεραν τον πατέρα, μαζί με άλλους κρατούμενους, στην Ακροναυπλία, όπου έμειναν για μακρό χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια τούς μετέφεραν σε ένα στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων, έξω από τη Λάρισα. Το 1943 έγινε σαμποτάζ κοντά στο Κούρνοβο, όπου ανατινάχθηκε μία σήραγγα τη στιγμή που περνούσε ένα τρένο γεμάτο Ιταλούς. Σε αντίποινα οι Ιταλοί πήραν 106 κρατούμενους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πατέρας μου και τους εκτέλεσαν».

Κλείνοντας την αφήγησή του, ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος δίνει τη δική του ερμηνεία για τον ενθουσιασμό που επικρατούσε τις πρώτες ώρες από την έναρξη του πολέμου: «Είχε προηγηθεί ο τετραετής διωγμός των δημοκρατικών πολιτών από το καθεστώς του Μεταξά και ως εκ τούτου η 28η Οκτωβρίου του 1940 ήταν η ημέρα που οι πολίτες απέκτησαν και πάλι ατομικές ελευθερίες. Αυτοί, λοιπόν, που μέχρι χθες τούς κυνηγούσαν, τους έβαζαν φυλακή και τους έδερναν, πήραν όπλο στα χέρια τους και πήγαιναν γεμάτοι ενθουσιασμό να πολεμήσουν τους φασίστες».



Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικοί στο Μαρόκο βασάνισαν μέχρι θανάτου νεαρό κρατούμενο


Η Δικαιοσύνη έδωσε εντολή για να συλληφθούν και να προφυλακιστούν.

Οκτώ Μαροκινοί αστυνομικοί συνελήφθησαν το Σάββατο κατόπιν σχετικής εντολής που εξέδωσε η δικαιοσύνη του Μαρόκου διότι κατηγορούνται ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου έναν κρατούμενο, μετέδωσαν σήμερα ΜΜΕ της χώρας.

Η σύλληψη και η προφυλάκιση των οκτώ αστυνομικών οι οποίοι ενέχονται στην υπόθεση του βασανισμού ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο, διατάχθηκε το Σάββατο από τον εισαγγελέα της πόλης Καζαμπλάνκα (κεντρικό Μαρόκο), σύμφωνα με τις εφημερίδες Ασάμπαχ και Αλ Άχνταθ.

Σύμφωνα με την δεύτερη εφημερίδα, η δικαιοσύνη αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος των οκτώ αστυνομικών για τον «βασανισμό ενός προσώπου με καταφυγή στη βία που οδήγησε στον θάνατό του».

Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος casacity.ma, το νεαρό θύμα είχε συλληφθεί το βράδυ της 31ης Αυγούστου, ενώ τελούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών, και τέθηκε υπό κράτηση σε ένα αστυνομικό τμήμα, πριν διακομιστεί σε ένα νοσοκομείο, όπου πέθανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο, η νεκροψία-νεκροτομή στην οποία υποβλήθηκε η σορός του νεαρού έδειξε πως ο θάνατός του οφειλόταν σε τραύματα που υπέστη ενόσω κρατείτο στο αστυνομικό τμήμα.

Η διεύθυνση ασφαλείας της Βιλάγια (του κυβερνείου) της Καζαμπλάνκας ανέφερε όσον αφορά τον θάνατο του νεαρού άνδρα ότι υπέκυψε διότι χτύπησε εσκεμμένα το κεφάλι του στις μπάρες του κελιού του αστυνομικού τμήματος όπου κρατείτο, πριν διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Τον Μάιο, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από το Μαρόκο για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων, κρίνοντας ότι η χρήση τους γίνεται με συστηματικό τρόπο και ότι πρόκειται για «ενδημική» πρακτική στο βασίλειο, παρά τα βήματα που έκαναν πρόσφατα οι αρχές.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, τα βασανιστήρια συνεχίζουν πάντοτε να «χρησιμοποιούνται για την απόσπαση "ομολογιών" και την καταστολή των διαφωνούντων» στο Μαρόκο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν την αποκατάσταση της λειτουργίας των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ


Επιστολή της ΓΣΕΕ.

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό στους αρχηγούς των κομμάτων και στους κοινωνικούς φορείς απέστειλε η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά την άμεση αποκατάσταση του ρόλου και της λειτουργίας των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑ.Σ.) και των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η Συνομοσπονδία τονίζει την αναγκαιότητα διεξαγωγής κοινωνικού διαλόγου με στόχο την ανάπτυξη ενός οργανωμένου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, άμεσα συνδεδεμένου με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σας επισυνάπτουμε τη σχετική επιστολή

Θέμα: Αποκατάσταση του ρόλου και της λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών στη Δευτεροβάθμια Τυπική Εκπαίδευση.

Κύριε Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που αφορά, ανάμεσα σε άλλα, και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ΓΣΕΕ επανέρχεται και ζητά την αποκατάσταση του ρόλου και της λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) και των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., ως βασικό υποσύστημα στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση.

Το συγκεκριμένο αυτό αίτημα της Συνομοσπονδίας εντάσσεται στο μείζον ζήτημα της – χωρίς άλλη πλέον καθυστέρηση – διεξαγωγής επίσημου κοινωνικού διαλόγου για την ανάπτυξη ενός οργανωμένου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένου και σε συνάρτηση με την ανάπτυξη μηχανισμών διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας σε ειδικότητες και δεξιότητες.

Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε κρίσιμη τη δέσμευση της Κυβέρνησής σας ότι η όποια μεταρρύθμιση που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εθνική πολιτική απασχόλησης, οφείλει να στηρίζεται στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί βασιζόμενοι και σε δεσμευτικούς ποιοτικούς δείκτες, οι οποίοι για τη ΓΣΕΕ συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης – όροι εργασίας/επαγγελματικές ειδικότητες – αποδοχές εργαζομένων.

Περαιτέρω, έχουμε τη βεβαιότητα ότι γνωρίζετε τον κρίσιμο παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) και ιδιαίτερα των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίες συμβάλλουν αποδεδειγμένα με το έργο τους στην ταυτόχρονη καταπολέμηση του εκπαιδευτικού, επαγγελματικού και κοινωνικού αποκλεισμού. Αποτελεί κοινή διαπίστωση των συμπερασμάτων των ερευνών που διαχρονικά σχεδιάζει και υλοποιεί το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ ότι οι μαθητές που φοιτούν στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και τις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., στην μεγάλη πλειοψηφία τους ανήκουν σε οικογένειες που είναι ενταγμένες στην βάση της οικονομικής και κοινωνικής ιεραρχίας και κατά συνέπεια είναι αυτές που βιώνουν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την κρισιμότητα των παρεμβάσεων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση η οποία χρήζει ανασχεδιασμού στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης και αναβάθμισής της.

Το αίτημα αναβάθμισης των ΕΠΑ.Σ αποτελεί κοινή βάση των απόψεων, όχι μόνο της ΓΣΕΕ, αλλά και σύσσωμων των εθνικών εργοδοτικών οργανώσεων, με τις οποίες από κοινού το 2012 είχαμε καταδικάσει την απένταξη από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και τελικά τη σκοπούμενη υποβάθμιση αυτής της πλέον ευαίσθητης βαθμίδας εκπαίδευσης από τις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ, αλλά και το σύνολο των ΕΠΑ.Σ. που εποπτεύονται από άλλα Υπουργεία.

Έχουμε την προσδοκία ότι η δική σας Κυβέρνηση δεν θα υποπέσει στα εγνωσμένης πλέον αποτυχίας μέτρα των προηγούμενων Κυβερνήσεων, αλλά και συμπεριφορές απαξίωσης του κοινωνικού διαλόγου για το θεσμό της Μαθητείας, του οποίου η επί δεκαετίες επιτυχής και αποτελεσματική λειτουργία του, ειδικά στην περίπτωση που νομιμοποιείται κοινωνικά από την αλληλεγγύη και μέριμνα του κόσμου της εργασίας μέσω της αποκλειστικής χρηματοδότησης των σχετικών πόρων, οφείλει να λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής, ως θεμελιώδους μηχανισμού προόδου, κοινωνικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Η ΓΣΕΕ θεωρούσε και θεωρεί ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας των αρχών του εκπαιδευτικού συστήματος και των μηχανισμών του που συμβάλλουν στην εξάλειψη του αποκλεισμού από την εκπαίδευση και την κοινωνία. Στο έργο του, όμως, αυτό οφείλει να λαμβάνει υπόψη σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων εκπαίδευσης την εμπειρία και τη γνώση των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών, ιδιαίτερα όταν στηρίζουν οικονομικά τους μηχανισμούς αυτούς, όπως συμβαίνει με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ως εκ τούτου, επανερχόμαστε στην ανάγκη άμεσης επαναοριοθέτησης της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης με την ένταξη σε αυτήν των ΕΠΑ.Σ. και κυρίως στην ανάγκη άμεσης διεξαγωγής επίσημου κοινωνικού διαλόγου για την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκμάθηση σκακιού σε δημοτικά σχολεία


Η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική.

Η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης έχει λάβει έγκριση της υλοποίησης του προγράμματος της εκμάθησης σκακιού σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως γνωστοποιεί με έγγραφό το υπουργείο Παιδείας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, κατόπιν δωρεάς του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε σχολικές μονάδες της χώρας των οποίων οι εκπαιδευτικοί θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να κάνουν μαθήματα σκακιού. Για το σκοπό αυτό αναφέρεται η δυνατότητα δωρεάν χορήγησης του εγκεκριμένου, από την ανωτέρω πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. εκπαιδευτικού υλικού (3 βιβλία μαθητών, 1 βιβλίο δασκάλου) στους ενδιαφερόμενους.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω σημειώνεται ότι σύμφωνα με την με αριθμ. ΚΠ 63859/Γ1/25-4-2014 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ η ένταξη του σκακιού ως δημιουργική/παιδαγωγική δραστηριότητα, εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης στην Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξη, με μια (1) ώρα την εβδομάδα, σε τρίμηνους κύκλους, με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Σχολικού Συμβούλου και τηρώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, με έμφαση στη μορφωτική πολιτιστική και κοινωνική αξία του σκακιού, στην προώθηση της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, καθώς και στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.

Επισημαίνεται ότι, η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και αφορά στη διερεύνηση και ανάπτυξη των ιδιαιτέρων κλίσεων και δεξιοτήτων τους. Η δράση δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση είτε του σχολείου είτε των γονέων και κατ’ επέκταση των μαθητών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Από το συλλαλητήριο ενάντια στην κρίση, ας μη λείψει κανείς!


Δελτίο Τύπου 27.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2507

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και οι Φορείς - Μέλη της, στις 4 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Τετάρτη, συγκεντρωνόμαστε από κάθε γωνιά της χώρας στο Πανελλήνιο, Παν - Αναπηρικό Συλλαλητήριο στην Πλατεία Ομόνοιας, ώρα 11:00 το πρωί, για να διαδηλώσουμε ενάντια στην κρίση και στις επιπτώσεις της.

Διεκδικούμε, όλοι μαζί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με αναπηρία, την προστασία των δικαιωμάτων μας, την κοινωνική ένταξη, την αξιοπρεπή διαβίωση, την κοινωνική προστασία, την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος μας. Παλεύουμε για την εκπαίδευση, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη.

Παλεύουμε για αξιοπρέπεια, κοινωνική προστασία, ισότητα, δικαιοσύνη, σήμερα αλλά και εδώ και δεκαετίες. Ακόμη και πριν την κρίση, το αναπηρικό κίνημα διεκδικούσε δυναμικά τα δίκαια αιτήματά του. Τα μέτρα λιτότητας όμως που έχουν επιβληθεί αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία.

Καλούμε όλα τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, τα μέλη των οικογενειών μας και κάθε συμπολίτη μας που αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις ανησυχίες μας να πορευτούμε όλοι μαζί.

Από τη δική μας αποφασιστικότητα, από τη δική μας στάση και δράση, εξαρτώνται οι συνθήκες ζωής μας, η αξιοπρεπής διαβίωσή μας, η δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στοιχειωδώς στις οικονομικές, κοινωνικές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις.

Από το συλλαλητήριο ενάντια στην κρίση, στη φτωχοποίηση και την κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας ας μη λείψει κανείς!

Επισυνάπτονται η Διακήρυξη της 4ης Νοεμβρίου και η επιστολή στον πρωθυπουργό με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των ατόμων με αναπηρία.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.59 KB)
η Διακήρυξη σε μορφή MS Word 2013 (137.65 KB)
Η επιστολή σε μορφή MS Word 2013 (172.45 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Πελοποννήσου 2014 - 2020


Δελτίο Τύπου 26.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2489

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διοργανώνει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 (ώρα προσέλευσης 9.30-10.00), στο Ξενοδοχείο Mainalon Resort (Πλατεία Άρεως, Τρίπολη), Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 - 2020.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»).

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης είναι η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το HELPDESK της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο τηλέφωνο 210 9949837 (Πρόσωπο επικοινωνίας: Ελένη Νταλάκα).

Το πρόγραμμα επισυνάπτεται.

Παρακαλούμε για την κάλυψη.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.07 KB)
Το πρόγραμμα σε μορφή MS Word 2013 (249.29 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εξαίρεση των συνταξιούχων του ν. 612/1977 και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτές από τις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης


Ανακοίνωση 27.10.2015


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ανακούφιση η Ε.Σ.Α.μεΑ. υποδέχεται την εξαίρεση των συνταξιούχων του ν.612/1977, του νόμου «ναυαρχίδα» για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με βάση την υπουργική απόφαση Φ11321/οικ.47523/1570 με αριθμό ΦΕΚ 2311, που δημοσιεύθηκε χθες. Για να δείτε το ΦΕΚ εδώ - οι εξαιρέσεις βρίσκονται στο άρθρο 3.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από τις μεγάλες και συνεχείς κινητοποιήσεις των φορέων μελών της Ε.Σ.Α.μεΑ., τις επιστολές, τις διαμαρτυρίες και τις επαφές της ηγεσίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τα υπουργεία από τον Ιούλιο. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι όλοι μαζί, ενωμένοι και με ομόνοια μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας! Δεν επαναπαυόμαστε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα και για τους συζύγους ατόμων με αναπηρία που φαίνεται ότι δεν εξαιρούνται, όπως και για όλα τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις μας.


Το Συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη στις 11 το π.μ. στην πλατεία Ομονοίας, που έχει πανελλαδικό και παν - αναπηρικό χαρακτήρα, πρέπει να γίνει σταθμός στο εθνικό αναπηρικό κίνημα! Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε ενάντια στην κρίση και στις επιπτώσεις της, όλοι μαζί!

Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου οι προτάσεις για τα ΖΕΠ


Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα πρέπει οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης ΠΕ του ΥΠ.Π.Ε.Θ. - Τμήμα Α΄ Σπουδών και Εφαρμογής Προγραμμάτων (spudonpe@minedu.gov.gr) το αργότερο μέχρι 11.11.2015, τον τελικό συγκεντρωτικό πίνακα των προτάσεων (Συνημμένος Πίνακας Α1) για την ίδρυση τάξεων ΖΕΠ.

Με έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.), γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο των αρχών της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, έχει, ως βασική αρχή, την προώθηση μέτρων που αποβλέπουν στην άρση των ανισοτήτων και στη διασφάλιση ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό ο Νόμος 3879/2010, (163Α/21.09.2010), άρθ. 26, παρ. 1α και 1β, εισάγει το θεσμό των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

«…Στόχος των Ζ.Ε.Π. είναι η ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω της λειτουργίας υποστηρικτικών δράσεων για τη βελτίωση της μαθησιακής επίδοσης, όπως ιδίως η λειτουργία τάξεων υποδοχής,[…] Επιπρόσθετα, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των Ζ.Ε.Π., τη στελέχωσή τους με προσωπικό, την απασχόληση εκπαιδευτικών κατ’ αναλογία του αριθμού των μαθητών που χρήζουν διαφοροποιημένης διδακτικής παρέμβασης και κάθε σχετικό θέμα» Σας γνωρίζουμε ότι κατά το σχολικό έτος 2015-2016 δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά σχολεία της χώρας να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο των Πράξεων: 2

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – Ένταξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία- ΑΠ1», του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (έργο Phasing: Α’ + Β’ Φάση), με κωδικό ΟΠΣ 494133 και κωδικό ΣΑΕ 2014ΣΕ24580086

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία – ΑΠ2», με κωδικό ΟΠΣ 491764 και κωδικό ΣΑΕ 2014ΣΕ24580083 (έργο υποψήφιο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020)

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία – ΑΠ3», με κωδικό ΟΠΣ 491765 και κωδικό ΣΑΕ 2014ΣΕ24580084 (έργο υποψήφιο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020)

Οι ανωτέρω Πράξεις, για το σχολικό έτος 2015-2016, περιλαμβάνουν δράσεις εμπλουτισμού του εκπαιδευτικού δυναμικού δημοτικών σχολείων με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ΠΕ70 πλήρους διδακτικού ωραρίου, για την υποστήριξη της ένταξης μαθητών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, με στόχο η ένταξη των μαθητών αυτών να γίνει περισσότερο αποτελεσματική, συμμετοχική και ενεργητική, ώστε η προσαρμογή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει ομαλά και ισόρροπα, αποφεύγοντας την απομόνωση και την περιθωριοποίηση.

Διαμορφώνεται έτσι ένα ευέλικτο σχήμα θεσμικής και διδακτικής παρέμβασης, το οποίο επιτρέπει στην σχολική μονάδα, αφού σταθμίσει τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και τις δυνατότητές της, να επιλέξει εκείνο το σχήμα που μπορεί να παρέχει επιπλέον διδακτική υποστήριξη σε μαθητές που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας (όπως ρομά, αλλοδαπούς, παλιννοστούντες, από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κλπ) και που σκοπό έχει να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν και να ενταχθούν πλήρως στις κανονικές τάξεις στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σχετική προτεραιότητα στην ίδρυση και φοίτηση στις ΤΥ θα δοθεί στους μαθητές Ρομά. Ειδικότερα:

Το πρόγραμμα των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ περιλαμβάνει δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου:

• Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) Ι ΖΕΠ

• Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) ΙΙ ΖΕΠ

Α. Στις ΤΥ Ι ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Εκεί ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε άλλα αντικείμενα . Οι μαθητές που φοιτούν σε ΤΥ Ι ΖΕΠ παρακολουθούν μερικά μαθήματα στην κανονική τους τάξη όπως : - Φυσική Αγωγή - Εικαστικά - Μουσική Αγωγή - Ξένη Γλώσσα ή και άλλο μάθημα σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο

Το μέγιστο χρονικό όριο φοίτησης μαθητή στην ΤΥ Ι ΖΕΠ είναι ένα (1) έτος. Β. Στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, το οποίο δύναται να δημιουργεί δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη. Για τους μαθητές που φοιτούν στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ πραγματοποιείται υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα ή και σε περισσότερα μαθήματα: - είτε εντός της κανονικής τάξης με παράλληλη διδασκαλία (δεύτερος εκπαιδευτικός στην τάξη) 3 - είτε εκτός κανονικής τάξης.

Η φοίτηση διαρκεί έως τρία διδακτικά έτη. Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την φοίτηση στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ, δεν μπορούν να επιστρέψουν σε Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ. Ο μικρότερος αριθμός μαθητών με τον οποίο δημιουργούνται ΤΥ Ι και ΙΙ ΖΕΠ είναι 9.

Σε κάθε Τάξη Υποδοχής δύνανται να συμμετέχουν μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι σε περισσότερες από μία κανονικές τάξεις. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο, καταρτίζει το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΤΥ ΖΕΠ, σύμφωνα πάντα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εγγεγραμμένων σε αυτές μαθητών. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η ταχύτερη επανένταξη του μαθητή στην κανονική τάξη, έπειτα από απόφαση των εκπαιδευτικών της ΤΥ ΖΕΠ και της κανονικής τάξης, σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο, αν διαπιστωθεί ότι μπορεί απρόσκοπτα να παρακολουθεί όλα τα μαθήματα.

Περισσότερες πληροφορίες στο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια κάθειρξη στους δράστες της δολοφονίας του επιχειρηματία Γ. Κυπριωτάκη


Το Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε τις ίδιες πρωτόδικες ποινές στους 2 Σύρους.

Τις ίδιες με τις βαριές πρωτόδικες ποινές επέβαλε με σημερινή του απόφαση το Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στους δύο Σύρους για την δολοφονία του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη.

Στο Εφετείο είχαν προσφύγει οι δύο αλλοδαποί (αφού ο τρίτος, ένας Έλληνας που επίσης έχει καταδικασθεί, είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης) και ο εισαγγελέας ζήτησε να κριθούν ένοχοι όπως πρωτόδικα και να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, πρόταση που υιοθέτησε το δικαστήριο.

Έτσι παραμένει η ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία και 19 χρόνια για αρπαγή, σύσταση συμμορίας και διακεκριμένη φθορά.

Οι δράστες το Μάρτιο του 2009 είχαν κλείσει ραντεβού με τον επιχειρηματία σε μια οικοδομή εκτός Ηρακλείου, και τον απήγαγαν ζητώντας λύτρα από την οικογένειά του. Τρία 24ωρα μετά την απαγωγή και αφού τους δόθηκαν τα λύτρα -155.000 χιλιάδες ευρώ-, ο Κυπριωτάκης βρέθηκε στραγγαλισμένος, και το σώμα του αποτεφρωμένο μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκίνητου του που εντοπίσθηκε καμένο.

Και οι δύο κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της απολογίας τους ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν σχέση με τη δολοφονία, επιρρίπτοντας ευθύνες στον τρίτο κατηγορούμενο, ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξε ένταση από τους συγγενείς του θύματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ωρωπό


Από 29 Οκτωβρίου έως 20 Νοεμβρίου.

Εργασίες αντικατάστασης-βελτίωσης εξωτερικού δικτύου ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν στον δήμο Ωρωπού, όπου και θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα, για το χρονικό διάστημα από 29.10 έως 20.11.2015, κατά τις ώρες 07:30΄ έως 17:30΄, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα.

Α' ΦΑΣΗ

Λ. Τυρταίου, στο τμήμα της 140 μ. πριν τη συμβολή της με την Π.Ε.Ο. Αθηνών -Θεσ/νίκης, εναλλάξ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Β' ΦΑΣΗ

Λ. Τυρταίου, στο τμήμα της 140 μ. πριν και μέχρι τη συμβολή της με την Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσ/νίκης, σε μέγιστο πλάτος 3μ. από το αριστερό άκρο του οδοστρώματος, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πολυδένδρι.

Γ' ΦΑΣΗ

Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσ/νίκης, στο τμήμα της από τη συμβολή της με τη Λ. Τυρταίου, σε μέγιστο μήκος 70μ. και πλάτος 3μ. από το αριστερό άκρο του οδοστρώματος, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

Δ' ΦΑΣΗ

Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσ/νίκης, στο τμήμα της 70μ. μετά τη συμβολή της με την Ε.Ο. Οίου – Αμφιαρείου, εναλλάξ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ε' ΦΑΣΗ

Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσ/νίκης, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Οίου – Αμφιαρείου, σε μέγιστο μήκος 70μ. και πλάτος 3μ. από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

ΣΤ' ΦΑΣΗ

Ε.Ο. Οίου – Αμφιαρείου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης και για μέγιστο μήκος 55μ. και πλάτος 3μ. από το αριστερό άκρο του οδοστρώματος, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πολυδένδρι.

Κατά τις ανωτέρω διακοπές η διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα πραγματοποιείται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εξήγγειλαν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κλιμακώνονται «μέχρι να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις που δίνονται κάθε φορά από τους πολιτικούς», όπως τονίζουν σήμερα σε ανακοίνωσή τους.

Μετά λοιπόν τις στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 2, την Τετάρτη 21 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους καθώς διανύουν τον έκτο μήνα με πολύ σοβαρά προβλήματα, ειδικά όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων τους και με το Μέγαρο να «κινδυνεύει να κλείσει οριστικά στο τέλος του χρόνου» όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στον Έβρο - Συλλαλητήριο στη Κουλούρα


Ως πρώτο «βήμα» αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκεντρώσεων εντός του Νοεμβρίου.

Κινητοποιήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συλλογικότητα και -ει δυνατόν- σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι διαμαρτυρίες μίας ημέρας, προγραμματίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Έβρου.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή συνέλευση του συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε στο Σουφλί, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα αγροτών και κτηνοτρόφων να βγουν στους δρόμους και να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των συνόρων ή της Εγνατίας ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο, εφόσον δεν επιτευχθεί η πανελλαδική μορφή των κινητοποιήσεων και για χρόνο που θα καθοριστεί από τη λήψη απαντήσεων στα αιτήματά τους.


Ως πρώτο «βήμα» αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκεντρώσεων εντός του Νοεμβρίου, στις 10 στην Ορεστιάδα και στις 17 στο Σουφλί, για την καταγραφή του δυναμικού που θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις.


Αναφορικά με την προ ημερών συνάντηση στην Αθήνα, εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα του νομού με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, ο κ. Δουνάκης τόνισε ότι απέβη άκαρπη, καθώς "ο κ. Μπόλαρης δεν μπόρεσε να μας πει τίποτα ούτε να μας διαβεβαιώσει για κάτι".


Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ήταν ενημερωμένος για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, την οποία προτίθεται να επισκεφθεί προσεχώς, ενώ εξέφρασε και τη διάθεση να βοηθήσει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων.


"Για εμάς στην περιφέρεια και ειδικότερα στο νομό πάνω απ' όλα είναι η αλλαγή της ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας. Το ποσό που έχει οριστεί είναι μηδαμινό και δεν καλύπτει ούτε στο 2% την αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν. Επίσης δεν είναι δυνατό να σου καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο, να σου δίνουν χρήματα για τη ζημία που έπαθες και στη συνέχεια το ποσό αυτό να φορολογείται ως εισόδημα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι εισόδημα αλλά αποζημίωση κεφαλαίου" είπε ο κ. Δουνάκης, συμπληρώνοντας ότι ακόμη εκκρεμεί το θέμα της αγοράς εμβολίων για την αντιμετώπιση της ζωονόσου, την οποία κάλυψαν οικονομικά οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι και όχι το υπουργείο.


-----------------

Αγροτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Κουλούρα

Αντιπροσωπεία αγροτών έρχεται στην Αθήνα την ίδια μέρα.

Οι αγρότες της Ημαθίας καλούν αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλεις στο συλλαλητήριο που προγραμματίζουν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στον κόμβο της Κουλούρας.

«Η ανάγκη επιβίωσης του κύριου παραγωγικού κλάδου της Ημαθίας μάς ενώνει. Το μήνυμα αγωνίας των αγροτών είναι και μήνυμα αγωνίας της ημαθιώτικης κοινωνίας» αναφέρουν οι αγρότες στην ανακοίνωσή τους.

Όπως δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης την Πέμπτη αντιπροσωπεία του μπλόκου των αγροτών στην Κουλούρα έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) περιλαμβάνει και άλλες περιφερειακές κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομών, που είναι οι εξής: Χαλκιδική (29/10), Κομοτηνή (3/11/) και θα ακολουθήσουν -μεταξύ άλλων- η Θεσπρωτία, η Αιτωλοκαρνανία και η Ηλεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξανά στην εντατική ο Όντομ


Υπέστη πνευμονία.

Ο οργανισμός του Όντομ ξεκάθαρα είναι πολύ εξασθενημένος από την πολύ σοβαρή περιπέτεια που πέρασε λόγω των ναρκωτικών πριν από μία περίπου εβδομάδα. Έτσι υπέστη πνευμονία και οι γιατροί τον έβαλαν και πάλι στην εντατική και πλέον δε γνωρίζουν πότε θα πάρει εξιτήριο.

Μπορεί η ζωή του αυτή τη φορά να μην κινδυνεύει, ωστόσο το ουσιαστικό πρόβλημα του Όντομ είναι τα νεφρά του. Οι γιατροί φοβούνται πως θα υπάρξει μόνιμο πρόβλημα με τα νεφρά του 35χρονου άνδρα, ενώ ο οργανισμός του είναι πολύ αδύναμος για να προβεί σε μεταμόσχευση.

Ο αδερφός της Κλόε Καρντάσιαν, Ρομπ, έκανε γνωστή στους γιατρούς, αλλά και τον Όντομ, την πρόθεσή του να δωρίσει το νεφρό του σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο για να σωθεί η ζωή του.

Ο Όντομ πάντως συνεχίζει καθημερινά την αιμοκάθαρση, ωστόσο η νέα περιπέτειά του θα κάνει την αποθεραπεία του ακόμη πιο δύσκολη.


Πηγή: http://www.gazzetta.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προς αντιπλημμυρική θωράκιση Καρέας, Ηλιούπολη και Βύρωνας


Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε 7 μήνες και θα στοιχίσει 46 εκατ. ευρώ.

Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε ανάθεση εκπόνησης μελέτης για πέντε αγωγούς όμβριων στην περιοχή Καρέα - Αναστάσεως, που ανήκει στους Δήμους Ηλιούπολης και Βύρωνα, με στόχο την επίλυση του φαινομένου των πλημμυρών. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 46.353 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή των δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης και ιδιαίτερα οι περιοχές που βρίσκονται στις υπώρειες του Υμηττού, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αποχέτευσης όμβριων και αντιπλημμυρικής προστασίας, λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου δικτύου απορροής. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να σημειώνονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, η περιοχή που βρίσκεται στα όρια των δύο Δήμων (και συγκεκριμένα δυτικά των οδών Αγ. Ιωάννη Καρέα, Παύλου Μελά και Σοφοκλέους), η οποία και αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας μελέτης, δέχεται και τις απορροές των ρεμάτων, με αποτέλεσμα ακόμα και σε συνήθεις βροχοπτώσεις να πλημμυρίζει. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής απαιτείται η μελέτη και κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων.

Τέλος, η εκπόνηση της οριστικής μελέτης η οποία θα ολοκληρωθεί εντός 7μήνου, αφορά συνολικά πέντε αγωγούς και περιλαμβάνει τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες, καθώς και μελέτες υδραυλικών έργων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...