Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Άννυ: Οι εξελίξεις στην υπόθεση


"Να καταδικαστεί σε ισόβια" ζητάει η γιαγιά του παιδοκτόνου


Το αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα την μικρή Άννυ δεν έχει προκαλέσει σοκ μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Βουλγαρία, χώρα καταγωγής των γονιών της 4χρονης.

Το κανάλι "Nova Tv" ήταν ένα από τα μέσα που ασχολήθηκαν με την υπόθεση κάνοντας ρεπορτάζ στην πόλη Ντριάνοβο, όπου μεγάλωσε ο παιδοκτόνος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα αποκάλυψε η 67χρονη γιαγιά του, καθώς ήταν η γυναίκα που τον μεγάλωσε. Όπως υποστήριξε οι γονείς του 27χρονου είχαν χωρίσει και εκείνη τον φρόντιζε στο σπίτι της μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Μετά έφυγε από την Βουλγαρία και ήρθε στην Ελλάδα για να ζήσει με την μητέρα του.

Μιλώντας στις 24 Hours η κυρία Σνεζάνα Μπακαρντζίεβα είχε δηλώσει: "Όταν το άκουσα έμεινα άφωνη. Δεν πιστεύω ότι ήταν ικανός να σκοτώσει το παιδί, να το τεμαχίσει και να το μαγειρέψει".

"Του αξίζει να μείνει στη φυλακή όσο είναι ακόμα ζωντανός" υποστήριξε.

Η 67χρονη γυναίκα ανέφερε πως πάντα αναρωτιόταν πώς συντηρείται ο εγγονός της λέγοντας στη δημοσιογράφο: «Δεν εργαζόταν πουθενά. Προφανώς εκείνος πουλάει ναρκωτικά».

Η γιαγιά του παιδοκτόνου επανέλαβε τέλος ότι ο εγγονός της πρέπει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη γι' αυτό που έκανε.

Δείτε το βίντεο



---------------

Δικηγόρος παιδοκτόνου: Εξετάζεται ο ρόλος και άλλων προσώπων


Σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή φιλοξενήθηκε ο δικηγόρος του πατέρα της Άννυ, Παναγιώτης Χρυσικάκης. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι γονείς της μικρής Άννυ δεν ήταν πρότυπο οικογένειας, μιας και ήταν χρήστες ναρκωτικών και δεν ήταν σε καμία θέση να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ενός μικρού παιδιού.

Τέλος, ο ρόλος όλων των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση, ερευνάται από τις Ανακριτικές Αρχές.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



---------------

Έρευνες για παιδοφιλία και εμπορία οργάνων πίσω από την Άννυ

Ο γρίφος της επίσκεψης του ζευγαριού στη Βουλγαρία

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της μικρής Άννυ και πλέον οι έρευνες στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς υπάρχει ανώνυμη επιστολή που συνδέει την δολοφονία της 4χρονης Άννυ με εμπόριο οργάνων και παιδοφιλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση έχει στα χέρια της ανώνυμη επιστολή, στην οποία ο αποστολέας καταγγέλλει στοιχεία που συνδέουν την υπόθεση με οργανωμένο κύκλωμα παιδοφιλίας και εμπορίας οργάνων.

Μάλιστα οι αρχές επιχειρούν να λύσουν το γρίφο της επίσκεψης του ζευγαριού στη Βουλγαρία, καθώς και αν εστάλη κάποιο δέμα στη γειτονική χώρα από τον πατέρα της μικρής μετά την εξαφάνισή της.

«Το παιδί πέθανε είτε από παθολογικά αιτία ή από άλλο λόγο που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκαλύψουμε δημοσίως» ανέφερε σε δηλώσεις του ο συνήγορος του 27χρόνου, Παναγιώτης Χρυσικάκης.

«Άλλαξε μόνο ένα σημείο σχετικά με την εξαφάνιση του πτώματος της Άννυ. Δεν έχει αλλάξει την κατάθεσή του», είπε ο δικηγόρος μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

«Υπάρχουν στοιχεία που δεν κουμπώνουν με το θέμα της ανθρωποκτονίας», επεσήμανε.

Ο ίδιος είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχουν στοιχεία για εμπόριο οργάνων ενώ πρόσθεσε: «Μέσα στην οικογένεια αυτή υπήρχε τοξικότητα και παθολογία. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ενός παιδιού».



---------------

Σενάριο σεξουαλικής κακοποίησης της μικρής Άννυ

Τι εκτιμά ειδικός επιστήμονας που παρακολούθησε τις εξελίξεις από την πρώτη μέρα.

Τα κομμάτια του παζλ του θανάτου και της εξαφάνισης της σορού της μικρής Άννυ επιχειρούν να συνθέσουν οι ανακριτικές αρχές.

Τα κενά και οι αντιφάσεις στους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων και τα στοιχεία που προκύπτουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια «μαρτυρούν» πως κάτι βαθύτερο κρύβεται.

Σύμφωνα με τα σενάρια που ερευνώνται είναι και το ενδεχόμενο ότι το παιδάκι μπορεί να έπεσε στα «χέρια» των παιδόφιλων που δρουν εντός και εκτός της χώρας.

Την εκδοχή αυτή ενισχύει μια ανώνυμη επιστολή που έφτασε τις τελευταίες μέρες στις ανακριτικές αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ζητά να διερευνηθούν τα ενδεχόμενα η εξαφάνιση του κοριτσιού να σχετίζεται σε οργανωμένο κύκλωμα παιδόφιλων ή εμπορίας οργάνων.

Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού από τον Σάββα ή από κάποιον άλλο που το έκανε ενώ ο πατέρας το γνώριζε. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Espresso, κατά την διάρκεια της ανάκρισης του «πατέρα» της Άννυ από τους αστυνομικούς, ειδικός ψυχίατρος ειδικευμένος σε φρικιαστικά εγκλήματα κατά συρροή δολοφόνων, αλλά και παιδόφιλων με δολοφονικά ένστικτα παρακολουθούσε τις αντιδράσεις του δράστη.

Ο ψυχίατρος είπε στους αστυνομικούς ο ψυχίατρος, είναι πως ο τρόπος του δράστη να εξαφανίσει και το παραμικρό ίχνος του ίδιου του σπλάχνου του, δείχνει μεγάλη ενοχή, όχι για το τεμαχισμό του πτώματος, αλλά για το μηχανισμό θανάτου.

«Ίσως το παιδί να βρήκε έναν φρικτό και ειδεχθή θάνατο, είτε ακόμα και να κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον ίδιο του τον πατέρα ή από άλλο άτομο και μάλιστα εν γνώσει του 27χρονου» φέρεται να είπε.

Ο συγκεκριμένος Έλληνας επιστήμονας που κάνει καριέρα στο εξωτερικό, έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από την ΕΛ.ΑΣ και για άλλα ειδεχθή εγκλήματα, ενώ έχει προσφέρει την επιστημονική του εμπειρία και σε αστυνομίες Ευρωπαϊκών κρατών. Ο ειδικός κλήθηκε όταν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη με τον πατέρα ο οποίος άλλαζε διαρκώς καταθέσεις.

Ταυτόχρονα εξετάζονται τρόπου να δώσει κατάθεση ο Γερμανός, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στο Βερολίνο, που ήταν ο χρηματοδότης της μητέρας με τεράστια ποσά.

---------------

Κύκλωμα παιδόφιλων πίσω από την Άννυ;


Τα κομμάτια του μακάβριου παζλ του θανάτου και της εξαφάνισης της σορού της 4χρονης Άννυ επιχειρούν να συνθέσουν οι ανακριτικές Αρχές, ερευνώντας προς κάθε πιθανή κατεύθυνση.

Τα κενά και οι αντιφάσεις στους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων και τα στοιχεία που προκύπτουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια "μαρτυρούν" πως κάτι βαθύτερο κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη αλλά φρικιαστική υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που διερευνώνται εξονυχιστικά είναι ακόμη και το ενδεχόμενο το άτυχο παιδάκι να έπεσε στα "νύχια" κυκλώματος παιδόφιλων που δρουν εντός και εκτός συνόρων, καθώς σωρεία ενδείξεων (και εκτιμήσεων) συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Την εκδοχή αυτή ενισχύει μια ανώνυμη επιστολή που έφτασε τις τελευταίες ημέρες στα χέρια των ανακριτικών Αρχών, και, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ότι ζητεί να διερευνηθούν τα ενδεχόμενα η εξαφάνιση του κοριτσιού να σχετίζεται με οργανωμένο κύκλωμα παιδόφιλων ή με παράνομα κυκλώματα εμπορίας οργάνων!

"Οι ερωτήσεις της ανακρίτριας στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση" επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο συνήγορος του 27χρονου πατέρα Χάνιμπαλ Παναγιώτης Χρυσικάκης.

Όσο κι αν η αξιοπιστία της επιστολής ελέγχεται, αφού ο μυστηριώδης αποστολέας προτίμησε να μείνει ανώνυμος, οι αστυνομικές Αρχές την εξετάζουν με προσοχή.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η θετή κόρη του Πικάσο καταγγέλλει γνωστό έμπορο τέχνης για... κλοπή


Εισαγγελείς του Παρισιού ανακρίνουν έναν έμπορο τέχνης μετά τις καταγγελίες της θετής κόρης του Πάμπλο Πικάσο, ότι έκλεψε τα έργα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου τα οποία έπρεπε να μεταφέρει και να αποθηκεύσει για λογαριασμό της.



Η σύλληψη του Olivier Thomas έγινε λίγες ώρες μετά την πώληση του έργου του Πάμπλο Πικάσο, οι «Γυναίκες του Αλγερίου», σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη έναντι του ποσού ρεκόρ των 160 εκατομμυρίων δολαρίων (με την προμήθεια του 12% άγγιξε τα 179 εκατ. δολάρια).

Η Catherine Hutin-Blay, η μοναχοκόρη της δεύτερης γυναίκας του διάσημου ζωγράφου, Zακλίν, είχε καταθέσει μήνυση κατά του εμπόρου τέχνης τον Μάρτιο του 2015.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το "Πλοίο της Ειρήνης" κατέπλευσε στον Πειραιά


Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το «Πλοίο της Ειρήνης» με επιβάτες περίπου 1.200 άτομα πολλών εθνικών προελεύσεων και ανάμεσά τους 10 «Χιμπακούσα» -επιζώντες των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Το φετινό, 87ο παγκόσμιο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι αφιερωμένο στην 70η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη θλιβερή 70η επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945).Το πλοίο ξεκίνησε από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας το παγκόσμιο ταξίδι του – διάρκειας 93 ημερών – στις 12 Απριλίου, με αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά και χωρίς πολέμους.

Πριν από τον Πειραιά είχε καταπλεύσει στο Κουσάντασι της Τουρκίας.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπαρτσελόνα - Ομοφυλοφοβία 1-0


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφυλοφοβίας, η οποία εορτάζεται στις 17 Μαΐου, η Μπαρτσελόνα με ένα βίντεο που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της «σκοράρει» ενάντια στο φαινόμενο της ομοφυλοφοβίας και τοποθετείται δημόσια υπέρ του σεβασμού για τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον αθλητισμό.

«Η ομάδα θα κάνει μία δημόσια δέσμευση για τον σεβασμό και τη διαφορετικότητα στον σεξουαλικό προσανατολισμό στον τομέα του αθλητισμού και εναντίον της ομοφυλοφοβίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μπαρτσελόνα, δημοσιεύοντας το παρακάτω βίντεο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασαν τη δουλειά τους λόγω ενός... tweet


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους λόγω μίας ανάρτησης στο Twitter.

Ο Chad Shanks, διευθυντής επικοινωνίας των Houston Rockets, λίγο πριν τον αποκλεισμό των Dallas Mavericks από την ομάδα του, έγραψε στον επίσημο λογαριασμό των Houston Rockets: «Σσσσσσσς. Κλείστε απλά τα μάτια σας. Θα τελειώσουν όλα σύντομα», με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να απολυθεί καθώς το σχόλιο του θεωρήθηκε ότι μετέφερε προσβλητικό μήνυμα.



Η Justine Sacco διευθύντρια δημοσίων σχέσεων σε εταιρεία, δέχτηκε έντονη κριτική όταν πριν έγραψε στο Twitter: «Πηγαίνω στην Αφρική. Ελπίζω να μην κολλήσω AIDS. Αστειεύομαι. Είμαι λευκή!». Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη δουλειά της.

Ο Scott Bartosiewicz, υπεύθυνος των social media του ομίλου Chrysler. Μια μέρα, έγραψε από τον επίσημο λογαριασμό της Chrysle: «Βρίσκω ειρωνικό το γεγονός ότι το Ντιτρόιτ είναι γνωστό ως «πόλη των αυτοκινήτων» και όμως κανείς εδώ δεν ξέρει πώς να οδηγεί». Λίγες ώρες αργότερα απολύθηκε.

Η αρχισυντάκτρια του CNN Octavia Nasr έχασε τη δουλειά της, λόγω ενός σχολίου που έκανε για τον πνευματικό ηγέτη της Χεζμπολάχ. Το tweet της θεωρήθηκε προσβλητικό και απολύθηκε.



Ο δημοσιογράφος Nir Rosen, που βρισκόταν στον πόλεμο στο Ιράκ, έγραψε ένα προσβλητικό tweet για μία ανταποκρίτρια του CBS που φέρεται να κακοποιήθηκε σεξουαλικά ενώ κάλυπτε την παραίτηση του Μουμπάρακ. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη δουλειά του, παρόλο που ζήτησε συγγνώμη αμέσως μετά.

Η Nicole Crowther συμμετείχε σε επεισόδια της αμερικανικής σειράς Glee. Σε ένα tweet αποκάλυψε την συνέχεια των επεισοδίων που θα ακολουθούσαν, με αποτέλεσμα να απολυθεί.

Ο Damian Goddard, αθλητικογράφος στο Τορόντο, σχολίασε μέσω Twitter τους γάμους των ομοφυλοφίλων: «Στηρίζω απόλυτα και ολόψυχα τον Todd Reynolds και την άποψή του για την παραδοσιακή και πραγματική έννοια του γάμου». Ο ιδιοκτήτης του καναλιού στο οποίο εργαζόταν αποφάσισε να τον απολύσει.



«Συγχαρητήρια σε όλους τους βρωμιάρηδες Μεξικανούς των Σαν Αντόνιο», έγραψε μετά από τη νίκη των Σπερς, ο Mike Bacsik, πρώην επαγγελματίας του μπέιζμπολ, που είχε ραδιοφωνική εκπομπή και απολύθηκε.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαίδευση: Αλλαγές από το νέο νομοσχέδιο και από τις εγκυκλίους


Τελευταία χρονιά για τα Αρχαία Γενικής Παιδείας

Οι αντιδράσεις των φιλολόγων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Δεν διασώθηκαν τα Αρχαία Γενικής Παιδείας, ούτε και η μια ώρα της Λογοτεχνίας παρά τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας φιλολόγων αφού η ψήφιση του άρθρου 1 δε συνοδεύτηκε από τροποποίηση ως προς τα δυο αυτά μαθήματα.

Θυμίζουμε ότι την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν τόσο η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, όσο και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων καθώς και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας.

Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης της ΝΔ για ακόμη μια φορά μίλησε για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών ελπίζοντας, ο κύριος υπουργός να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του τη μεγάλη σημασία του να επανέλθει το μάθημα αυτό στη διδασκαλία. Ο κ. Φορτσάκης υπογράμμισε ότι σήμερα μόνο με βάση μία εγκύκλιο της κ. Γιαννάκου -μια παλιά εγκύκλιο- διδάσκεται αυτό το μάθημα για τελευταία φορά εφέτος.

Την αντίθεσή της στον εξοβελισμό των Αρχαίων Γενικής εξέφρασε και η βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Δέσποινα Σβερώνη – Χονδρονάσιου τονίζοντας ότι τα αρχαία ελληνικά είναι το βασικό τμήμα της εθνικής μας κληρονομιάς ενώ μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι η κλασική παιδεία, όμως, αυτή η παιδεία που παίρναμε οι Έλληνες στο σχολειό μας μέχρι και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήταν αυτή που μας έκανε να ξεχωρίζουμε σαν επιστήμονες οπουδήποτε στον κόσμο.

---------------

Η νομοτεχνική βελτίωση για το πρόγραμμα της Γ' Λυκείου


Η Λογοτεχνία Γενικής γίνεται μονόωρο μάθημα.

Τη νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Παιδείας με την οποία η Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας καθίσταται μονόωρο μάθημα παρουσιάζει το newsbeast.gr.

Σε αυτή αναφέρεται πως στο άρθρο 2 του ν4186/2013 (Α 193) προστίθεται παράγραφος 3Α ως ακολούθως:

«3Α. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Γ' τάξης Ημερησίου Λυκείου Γενικού είναι το εξής:


ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΩΡΕΣ
2015-16
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
1
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
2
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1
ΙΣΤΟΡΙΑ 
2
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
2
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
2
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ  (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά)
2
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
2
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
1
Διδακτική υπηρεσία

Άλλη μια νομοτεχνική βελτίωση αφορά τη διδακτική υπηρεσία:

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 17 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Όπου στις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται διδακτική υπηρεσία λογίζεται:

Α) Η άσκηση διδακτικού έργου σε σχολικές μονάδες Αθμιας και Βθμιας.
Β) Οι άδειες κύησης και λοχείας και ανατροφής τέκνου.
Γ) Η θητεία σχολικού συμβούλου.
Δ)Η θητεία σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ε) Η θητεία σε θέσεις υπευθύνων:

- Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

- Αγωγής Υγείας

- Πολιτιστικών θεμάτων

- Σχολικών Δραστηριοτήτων

Στ) Η θητεία των υπευθύνων

- ΓΡΑΣΕΠ

- ΚΕΣΥΠ

- ΣΕΠ

- ΚΕΠΛΗΝΕΤ

- ΕΚΦΕ

- Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr , 
Διαβάστε περισσότερα...

"Μπέρδεμα" με το βίντεο για τους ναζί που προβάλλεται στο μετρό - Τι απαντά το υπουργείο


Σάλος έχει προκληθεί με το βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό για την γερμανική εισβολή στην Αθήνα το 1941, με στόχο να αναδείξει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν και να ενημερώσουν τον κόσμο για το ελληνικό αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Το θέμα έγινε γνωστό μέχρι και στη Γερμανία καθώς πριν από λίγες ημέρες υπήρξε σχετικό δημοσίευμα στο Spiegel, στο οποίο αναφέρεται ότι πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες έδωσαν άδεια για την προβολή του βίντεο.



Σήμερα, την αντίθεσή τους με την προβολή του βίντεο εξέφρασαν οι βουλευτές του Ποταμιού Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιάσ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι βουλευτές, αφού «στηλιτεύουν» την ενέργεια αυτή, αναφέρονται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει και - μεταξύ των άλλων - σημειώνεται και η δυσαρέσκεια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, της γερμανικής κυβέρνησης.

Ερωτούν δε τους υπουργούς, αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού, του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και ποιο είναι το σκεπτικό της επ' αόριστο προβολής του βίντεο.

Ζητούν ακόμη την κατάθεση των σχετικών εγγράφων και ρωτούν επίσης «με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση, τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επί μέρους πολιτικών της».

Τι απαντά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Μετά το "θόρυβο" που προκλήθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα, λέγοντας το βίντεο που διακινείται από ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό.

"Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει γύρω από το βίντεο που προβάλλεται στις τηλεοπτικές οθόνες των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, καθώς, όπως πληροφορούμαστε κατατέθηκε και σχετική Ερώτηση από βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι» προς τους υπουργούς Επικρατείας, Υποδομών, Ναυτιλίας – Τουρισμού και Εξωτερικών, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Ο όλος θόρυβος ξεκίνησε από κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που στο μεταξύ πήρε διαστάσεις μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό Speigel. Πρόκειται για μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Είναι μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα.

Πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50’’ (δευτερολέπτων) αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα προαναφερόμενα μέσα και οι βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι». Αυτό που αναπαράγουν, τόσο το γερμανικό Speigel όσο και ορισμένα ελληνικά μέσα, είναι μια κατασκευή άσχετη με αυτό που προβάλλεται.

Αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζουν ότι τάχα παίζει στους σταθμούς του Μετρό, είναι μια συρραφή-μοντάζ στιγμιότυπων από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015 στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΔΙΚΑΙΩΣΗ και με κεντρικό θέμα τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς.

Η άλλη λαθροχειρία έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι συντελεστές. Τόσο η εκδήλωση στη ΛΑΕΔ όσο και το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό είναι ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών ως προς το τμήμα που αφορά την προβολή του βίντεο στους σταθμούς του Μετρό.

Ως προς το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αλλά και του βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό:

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς. Ως προς το θέμα των γερμανικών οφειλών, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως πρόκειται, πριν απ’ όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος.

Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εκδήλωση που έγινε στις 27/4/15 συμμετείχαν και μίλησαν και διακεκριμένοι Γερμανοί, όπως ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» ο Wolfgang Gehrcke και ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Christoph Schminck-Gustavus.

Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν πάνω από 50 πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών και ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών στην Αθήνα. Επίσης παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν ζώντες αντιστασιακοί του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού αγώνα, καθώς και το παιδί-σύμβολο του Διστόμου, ο Αργύρης Σφουντούρης.

Να σημειωθεί ακόμα πως οι φωνές υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων πληθαίνουν και μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πως υπάρχει θέμα γερμανικών οφειλών".

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στη βουλή




Δείτε το βίντεο που εστάλη επισυναπτόμενο στο δελτίο Τύπου




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο


Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες αλλά και θέματα αποκρατικοποιήσεων θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συγκαλεί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο Πρωθυπουργός.

Σε μια προσπάθεια να δείξει καλή θέληση προς τους δανειστές η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει την διαπραγμάτευση έχοντας στο «οπλοστάσιο» και ένα πακέτο με ψηφισμένα μέτρα κυρίως φορολογικού χαρακτήρα τα οποία θα αυξάνουν τα έσοδα του κράτους αλλά δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγή.

Στην κατεύθυνση αυτή και πριν κλείσει το θέμα της αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να περάσει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει:

Την αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%.

Την χρήση πλαστικού χρήματος γα συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ στα νησιά με πάνω από 3100 κατοίκους που ευεργετούνται από τον υπερμειωμένο συτελεστή ΦΠΑ του 6,5%.

Την λοταρία των αποδείξεων.

Κίνητρα για την δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων.

Το πλέγμα διατάξεων για την πλήρη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Το μέτρο της επιβολής τέλους στις διανυκτερεύσεις αλλά και τέλους 3% για τα νυχτερινά κέντρα και 6% σε καταστήματα ένδυσης υπόδησης και πολυτελών στα νησιά με ΦΠΑ 6,5% μένει για την ώρα εκτός αφού θα επανεξεταστεί σε συνδυασμό με την αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ.

Αποκρατικοποιήσεις

Παράλληλα στο Κυβερνητικό συμβούλιο θα συζητηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και η επανεκκίνηση του ΟΛΠ Τα θέματα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δείξει ότι δεν είνια δογματική με τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων ξεμπλοκάροντας οριστικά τις συζητήσεις για θέμα που γίνονται για το θέμα στις Βρυξέλλες.

Αισιόδοξος ο Βαρουφάκης

Αισιόδοξος για μια συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων εμφανίστηκε πριν από λίγο ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο υπουργείο οικονομικών.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανικό “Ταμείο για το Μέλλον” υπέρ της Ελλάδας


Μέσω ενός «Ταμείου για το Μέλλον» επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο στην Ελλάδα ως κίνηση συμφιλίωσης για τις αγριότητες που διέπραξαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

 




Όμως, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή, προτού υπάρξει συμφωνία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις, όμως υποστηρίζει την ιδέα να προωθηθούν κοινά αναπτυξιακά έργα με γερμανική χρηματοδότηση μέσω «ενός Ταμείου για το Μέλλον», το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα έτη 2014 - 2017.

Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που υπέφερε περισσότερο κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς ναζί, με περίπου 200.000 νεκρούς από το 1941 ως το 1944.

Το γερμανικό κοινοβούλιο δημιούργησε το Ταμείο αυτό πέρυσι επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή «κουλτούρα μνήμης» και να προαγάγουν τη συμφιλίωση μέσω, μεταξύ άλλων, της ανταλλαγής νέων και της ιστορικής έρευνας.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη βελτίωση των υποδομών σε ελληνικά χωριά όπου ναζί στρατιώτες σφάγιασαν πολίτες και να υποστηρίξει την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, είχε επισημάνει τον Σεπτέμβριο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Die Welt, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τόμας Στέφεν, δήλωσε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα: «Έχουμε πολλές δυνατότητες να συνεργαστούμε με τους Έλληνες μέσω έργων για τους νέους και ενός ταμείου για το μέλλον. Όμως το να μιλάμε για τις πολεμικές αποζημιώσεις είναι ο λάθος δρόμος».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζωή μέσα στα συντρίμμια του Νεπάλ


Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες μετά τα 7,4 Ρίχτερ.

Μαύρη μέρα ξημέρωσε σήμερα στο Νεπάλ μετά τη χθεσινή νέα σεισμική δόνηση των 7,4 Ρίχτερ που σκότωσε τουλάχιστον 40 άτομα στη χώρα και άλλα 17 στην Ινδία.

Η λίστα με τους νεκρούς μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, λίγο καιρό μετά τα 7,9 Ρίχτερ που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 8.000 άτομα.

Μέσα όμως στα συντρίμμια γεννήθηκε μια νέα ζωή. Η 20χρονη Maya Tamang έφερε στον κόσμο την κόρη της, λίγο μετά το σεισμό, σε ένα πρόχειρο αντίσκηνο που στήθηκε έξω από το νοσοκομείο Bhaktapur στην ομώνυμη πόλη.



Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν και σήμερα επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια, αφού δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν σαν χαρτόκουτα.











Κάτοικοι της πρωτεύουσας αφηγήθηκαν τον τρόμο που έζησαν για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες.

«Τον αισθανθήκαμε και αμέσως ένα τεράστιο πλήθος άρχισε να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση», αφηγήθηκε η Σουρές Σάρμα, η οποία βρισκόταν σε μια αγορά την ώρα του σεισμού. «Ήταν τρομακτικό και δυσκολεύτηκα να βγω έξω», πρόσθεσε η 63χρονη γυναίκα. «Την τελευταία φορά, στον τεράστιο σεισμό, βγήκα τρέχοντας από το σπίτι μου και σώθηκα την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι όλα ξαναρχίζουν από την αρχή», συνέχισε.









Ο στρατός του Νεπάλ έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα ελικόπτερο του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνθρωποι, μπορεί να έχει πέσει σε έναν ποταμό στην περιοχή Σάρικοτ, η οποία επλήγη από τον σεισμό, και 400 στρατιώτες συμμετέχουν στην αποστολή για τον εντοπισμό του, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Η πληροφορία που έχουμε είναι πως έχει πέσει σε έναν ποταμό αλλά κανένα από τα ελικόπτερα δεν το έχει εντοπίσει ακόμη», δήλωσε ο ταγματάρχης Ρατζάν Νταχάλ, υποδιοικητής του τάγματος Μπάρντα Μπαχαντούρ. «Τετρακόσιοι και πλέον από τους στρατιώτες μας του πεζικού το αναζητούν επίσης, μέχρι το βράδυ, μπορεί να το βρούμε», είπε.

Το ελικόπτερο UE-1Y Huey που συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης έχασε την επαφή με τον ασύρματο αφού το πλήρωμά του ακούστηκε να μιλά για προβλήματα με τα καύσιμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δε θα διεκδικήσουμε νομικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα»


Ν. Ξυδάκης: Η οδός για την επιστροφή είναι διπλωματική και πολιτική.

Δεν σκοπεύει να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Ο κ.Ξυδάκης, μιλώντας το πρωί στο Mega, σημείωσε ότι «η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική» και πρόσθεσε ότι το πόρισμα της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν είναι τμήμα της νομικής γνωμάτευσης για το θέμα που παραδίδει σταδιακά το δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ.

«Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός και τόνισε ότι «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά», όμως απαιτείται «επίμονη δουλειά σε χαμηλό επίπεδο».

Σχετικά με το θέμα του Εθνικού Θεάτρου και της διαμάχης του υπουργείου με τον Σωτήρη Χατζάκη, ο Υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχειριστικός έλεγχος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ότι είναι το χέρι της νέας διοίκησης που αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά της, να ζητήσει έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές.

«Δεν πλακώθηκα με κανέναν, δεν προκάλεσα καμία συζήτηση, δεν έκανα κανέναν διάλογο» σημείωσε ο κ.Ξυδάκης και επανέλαβε τα περί παραβίασης του ιδρυτικού δικαίου, την αδιαφάνεια στις αμοιβές και την κατ'εξακολούθηση παράλειψη ανάρτησης συμβάσεων έργου και εργασίας στη Διαύγεια. Σημείωσε επίσης ότι προκύπτει έλλειμμα 1,6 εκατ. ευρώ από τον ισολογισμό που δημοσιεύτηκε.

Σχετικά με την ανασκαφή στην Αμφίπολη, ο Υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το εύρημα, όμως λάθος τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η αποκάλυψη του μνημείου, ο οποίος «είχε στοιχεία καταχρηστικά και σόου». Αναφερόμενος στις εργασίες που πραγματοποιούνται σήμερα, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης, αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου.

Για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση νομίζω ότι έχει κάνει τα πάντα - και όταν λέω τα πάντα, έχει κάνει ίσως και περισσότερα από όσο αντέχει πολιτικά για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Δηλαδή ένας συμβιβασμός που θα είχε όφελος για τη χώρα ώστε να μπορέσει να αναταχθεί, και ένα όφελος για την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξει ότι υπάρχει Ευρώπη που μεριμνά και υπερβαίνει τα προβλήματα», σημείωσε.

Αναγνώρισε ότι «είμαστε μια χώρα πληγωμένη και ένας λαός πληγωμένος επί πέντε χρόνια. Πρέπει κάπως να βγούμε σε ένα ξέφωτο».

«Αν στους εταίρους είσαι ο λογικός, ο συμβιβαστικός, ο νηφάλιος, αυτός που θέλει να γίνει κάτι και βλέπεις το τείχος, απευθύνεσαι και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στην ελληνική κοινή γνώμη, στον ελληνικό λαό και προχωράς. Κάτι θα γίνει από όλα αυτά», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

Για τη θέση του σχετικά με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και την έκταση που πήρε η υποδοχή τους με τιμές αρχηγού κράτους ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε: «Έχω τη θέση ενός πολίτη ενός δημοκρατικού ουδετερόθρησκου κράτους. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι ουδετερόθρησκη, δεν επιβάλλει δια της βίας καμία θρησκευτική πεποίθηση και καμία θρησκευτική πίστη, σέβεσαι οποιονδήποτε συμπολίτη σου πιστεύει κάτι το οποίο δεν είναι βλαπτικό για τους άλλους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα «σκαριά» η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ


Σημαντικές αλλαγές επεξεργάζεται η νέα διοίκηση του Οργανισμού.

Σχέδιο αναδιοργάνωσης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού επεξεργάζεται η νέα διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του ΟΑΕΔ, η αναδιοργάνωση έχει σαν στόχο τη μετατροπή του σε δημόσιο φορά απασχόλησης και την υπέρβαση των προβλημάτων που προέκυψαν, από τη μεταφορά στον Οργανισμό των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

Στο νέο σχεδιασμό περιλαμβάνονται προγράμματα διαρκούς αναμόρφωσης του προσωπικού, καθώς και η συγκρότηση μίας επιτελικής ομάδας σχεδιασμού και αξιολόγησης που θα αναλάβει τη χάραξη των πολιτικών του Οργανισμού.

Προβλέπεται, επίσης, η ενίσχυση του τμήματος στατιστικής του ΟΑΕΔ και η σταδιακή αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επανεξετάζονται, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων με επιταγή κατάρτισης (voucher), καθώς η νέα διοίκηση εκτιμά ότι τα προγράμματα τα οποία εφαρμόστηκαν έως σήμερα, δημιούργησαν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Στο μεταξύ, πέντε προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας, τα οποία είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δράσης «εγγύηση για τη νεολαία», κρίθηκαν ως μη επιλέξιμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.

Τέλος, στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να γίνει η εξειδίκευση των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ. Η διοίκηση του Οργανισμού προσδοκά την ανακατανομή των πόρων και την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Διυπουργική συνάντηση για την Αναπηρία. Στη Λετονία ο Ι. Βαρδακαστάνης (11-12/5)


Δελτίο Τύπου 12.05.2015


Αρ. Πρωτ.: 1234

Στη Ρίγα της Λετονίας, που κατέχει αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ, διοργανώθηκε συνάντηση υψηλού επιπέδου για την αναπηρία που εστίασε στην ενταξιακή εκπαίδευση και στην εργασία των ατόμων με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διεξήχθη διυπουργική συζήτηση με σκοπό να εντοπιστούν τα επιτεύγματα που προέκυψαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) στην ΕΕ και οι νέες προκλήσεις. Το παρόν έδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, όπου στις παρεμβάσεις του εξέφρασε τις απόψεις του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος.

Παρά το γεγονός ότι η εκπαίδευση είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για ποιοτική εργασία, η εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση επί ίσοις όροις με όλους τους άλλους απέχει ακόμη από το να καταστεί πραγματικότητα. «Οι νέοι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας, και οι νέοι με αναπηρία έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να είναι άνεργοι. Ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας, που συνδέεται και με άλλες μορφές διακρίσεων, αυξάνεται. Η πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία εντός της ΕΕ μειώνεται. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης έχουν περιορισμένες δυνατότητες και δεν είναι χωρίς αποκλεισμούς. Η επαγγελματική κατάρτιση ως προετοιμασία για την αγορά εργασίας δεν είναι διαθέσιμη στην πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ εξέφρασε επίσης την ελπίδα του αναπηρικού κινήματος ότι οι επερχόμενες Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ θα ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα της Λετονικής Προεδρίας και θα οργανώνουν συχνά διυπουργικές συναντήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πιο επίκαιρο παρά ποτέ, αφού η ΕΕ βρίσκεται στο μέσον της διαδικασίας επανεξέτασης της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών από την επιτροπή του ΟΗΕ: «οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το πώς η ΕΕ εφαρμόζει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εγκριθούν στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 και θα πρέπει να είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Προεδρίας της ΕΕ, δεδομένου ότι θα χρησιμεύσουν ως βάση για την πολιτική της αναπηρίας στην ΕΕ και σε επίπεδο κρατών μελών για τους επόμενους μήνες και χρόνια», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Από την πλευρά του το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Φόρουμ αλλά και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Γιάλλουρος, υπογράμμισε την ανάγκη όλες οι πολιτικές για τα προγράμματα εκπαίδευσης και απασχόλησης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των παιδιών και των ενηλίκων με αναπηρία: «Σε όλες τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, σε όλες τις έρευνες του εργατικού δυναμικού της αγοράς, τα άτομα με αναπηρία πρέπει να συμπεριληφθούν. Στο πνεύμα της Σύμβασης, τα άτομα με αναπηρία πρέπει ουσιαστικά να συμμετέχουν σε όλα τα θέματα της πολιτικής, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων και για αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ», τόνισε ο κ. Γιάλλουρος.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παρεμβάσεις στο υπουργείο Υγείας


Δελτίο Τύπου 12.05.2015


Αρ. Πρωτ.: 1231

Δύο επιστολές με παραλήπτη το υπουργείο Υγείας στάλθηκαν σήμερα από την ΕΣΑμεΑ. Η πρώτη αφορά σε σχέδιο τροπολογίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την επαγγελματική αποκατάσταση των ιατρών με αναπηρία και η δεύτερη είναι οι θέσεις - προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του σχεδίου Υ.Α. με τίτλο: «Καθορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών καθώς και κάθε άλλης λεπτομέρειας σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης Άδειας άσκησης Επαγγέλματος στην ειδικότητα Διασώστης - Πλήρωμα ασθενοφόρου».

Με την προτεινόμενη τροπολογία τροποποιούνται βασικές διατάξεις, με τις οποίες το νομοθετικό σώμα δίνει τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε γιατρούς, οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Εδώ θα τη βρείτε αναλυτικά

Οι προτάσεις επί του σχεδίου υπουργικής απόφασης εκκινούν από τη βάση ότι οι διασώστες - πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, μη εξαιρουμένων και των διασωστών ιδιωτικών ασθενοφόρων, δεν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στη μεταφορά ασθενών που είναι άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης και έχοντας γνώση των πρόσθετων αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους. Αναλυτικά οι προτάσεις στη συγκεκριμένη επιστολή
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.76 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προσκλήσεις για δύο εκπαιδευτικά προγράμματα σε Ιωάννινα και Δράμα


Ανακοίνωση 12.05.2015


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ν.Π.Ι.Δ.- Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ «Λοιποί Φορείς Παροχής Δια Βίου Εκπαίδευσης» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και εθνικών πόρων, υλοποιεί Έργο με τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Α.Π. 7,8,9»

ΚΑΛΕΙ
Τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη δέκα (10) θέσεων εκπαιδευομένων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 2 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» του Υποέργου 1 «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για Άτομα με Αναπηρία» του ανωτέρω Έργου, στα Ιωάννινα στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4-7 Ιουνίου 2015 (1ο 4ήμερο) και 11-14 Ιουνίου 2015 (2ο 4ήμερο). Αντίστοιχα στη Δράμα οι ημερομηνίες παρακολούθησης είναι: 5-8 Ιουνίου 2015 (1ο 4ήμερο) και 12-15 Ιουνίου 2015 (2ο 4ήμερο).
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (134.85 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Όλες οι εγκύκλιοι του υπ. Παιδείας για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις


Ανακοίνωση 12.05.2015


update: Όλες οι εγκύκλιοι του υπ. Παιδείας για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις

Έγγραφα που αφορούν υποψήφιους φοιτητές με αναπηρία και εκπαιδευτικές ανάγκες. Θα τις βρείτε εδώ , εδώ , εδώκαι εδώ. Η ανακοίνωση θα ανανεώνεται.


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τον δικό της υπερυπολογιστή αποκτά πλέον η Ελλάδα


Ξεκινά η λειτουργία της εθνικής υποδομής για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Από τον επόμενο μήνα οι ερευνητές όλων των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας θα έχουν στη διάθεσή τους, μέσω ενός πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς, έναν υπερ-υπολογιστή. Οι δυνατότητες του νέου υπερ-υπολογιστικού συστήματος θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, ολοκληρώνεται στο κεντρικό του κτίριο στο Μαρούσι, η εγκατάσταση του εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων (High Performance Computer-HPC), με τη συνδρομή του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Η ΕΔΕΤ ΑΕ, με την τεχνογνωσία που διαθέτει, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της υποδομής και θα παρέχει συστηματική υποστήριξη στους χρήστες. Η νέα υποδομή θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό ‘οικοσύστημα' υπερ-υπολογιστών, φιλοδοξώντας να συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου και να ενισχύσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή υποδομή PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).

Το σύστημα αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων ερευνητών και διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στην πανευρωπαϊκή υποδομή του PRACE. Η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή, οι Επιστήμες Υλικών και οι Κοινωνικές Επιστήμες, είναι ενδεικτικά ορισμένα επιστημονικά πεδία που μπορούν να αξιοποιήσουν τον υπερ-υπολογιστή.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική», Άξονας Προτεραιότητας «03-Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης» και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η υπολογιστική ισχύς του νέου συστήματος φτάνει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους και πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο. Το σύστημα θα διαθέτει και σύγχρονα εργαλεία λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών, όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και ‘σουίτες' επιστημονικών εφαρμογών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε την ικανοποίησή του, επειδή «η ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα αποκτά επιτέλους μία σύγχρονη υποδομή υπερυπολογιστή»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια Κέντρου από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Νέα Μάκρη


Αποτελεί το 13ο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.

Το 13ο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εγκαινιάζεται αύριο, Πέμπτη, στη Νέα Μάκρη.

Μια παλιά αποθήκη εταιρείας, μετατράπηκε σε ένα ακόμα κέντρο, το οποίο στελεχωμένο από εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει ολιστική υποστήριξη σε παιδιά και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και χρήζουν κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης.

Ο χώρος αυτός θα λειτουργεί καθημερινά, θα είναι στελεχωμένος με κοινωνικό λειτουργό,αποθηκάριο και προσωπικό καθαριότητας.

Στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας, έχει ξεκινήσει από σήμερα, ένα τριήμερο εκδηλώσεων και στο χώρο βρίσκεται ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης και Τεχνολογίας, στο οποίο πραγματοποιούνται από ομάδα ψυχολόγων του οργανισμού διαδραστικές παρεμβάσεις σε παιδιά και γονείς για κάθε θέμα που τους απασχολεί,όπως και η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα του Οργανισμού, στην οποία εθελοντές οδοντίατροι παρέχουν δωρεάν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο στα παιδιά.

Σκοπός των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας αποτελεί η ενίσχυση της οικογένειας, η προώθηση της κοινωνικής συνοχής και παράλληλα η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, αναφέρει η κ. Καρακιουλάφη από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Η υποστήριξη των οικογενειών επιδιώκεται με την άρση πρακτικών που οδηγούν στην καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (πχ ουρές συσσιτίων)προωθώντας υπηρεσίες που εξασφαλίζουν το σεβασμό των οικονομικά αδύναμων οικογενειών.

Στόχος είναι η διασφάλιση των απαραιτήτων για τη διαβίωση των παιδιών και η αποφόρτιση της οικογένειας από προβλήματα που μπορούν να λυθούν με τη συμμετοχή του οργανισμού, όπως επικοινωνία και αλληλεπίδραση με φορείς πρόνοιας, κοινωνικές υπηρεσίες ΟΤΑ, εκπαιδευτικές μονάδες, δημόσια νοσοκομεία.

Μέσω των Κέντρων Στήριξης παρέχονται υλικά αγαθά, όπως τρόφιμα, ένδυση, υπόδηση, οικιακές συσκευές, βρεφικά είδη, έπιπλα κ.α., διασύνδεση του παιδιού και της οικογένειας με άλλες δράσεις του οργανισμούς, όπως πχ Τμήμα Ιατρικών, όταν συναντάει πρόβλημα υγείας στο παιδί, υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας, διασύνδεσης με φροντιστήρια κλπ. Επίσης συμβουλευτική υποστήριξη για θέματα, όπως διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων απορίας, επιδόματα απορίας κλπ, συμβουλευτική στήριξη των οικογενειών σχετικά με προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών στο σχολείο, μαθησιακά προβλήματα και όπου κρίνεται σκόπιμο παραπομπή τους σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους, εξειδικευμένα κέντρα κλπ. και κινητοποίηση-υποστήριξη των μελών της οικογένειας, ώστε να δραστηριοποιηθούν για την επίλυση των προβλημάτων, εξηγεί η κ. Καρακιουλάφη.
Τα υπόλοιπα Κέντρα Στήριξης λειτουργούν στην Αθήνα (Μαρούσι και Ίλιον), Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργο, Κόρινθο, Τρίπολη, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Χανιά, Λάρισα και ο οργανισμός έχει στηρίξει 46.674 παιδιά και τις οικογένειές τους από το 1997 που ξεκίνησε η δράση. Μόνο το 2014 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 10.555, όπου σε ποσοστό 84,1% οι γονείς στις οικογένειες ήταν άνεργοι ή επισφαλείς εργαζόμενοι. Από το σύνολο των οικογενειών( 2.650) το 2014, οι 1.362 (51%) προσήλθαν για πρώτη φορά.

Η διεύθυνση του Κέντρου είναι 31ο χιλιόμετρο Λεωφόρος Μαραθώνος, στην Νέα Μάκρη και όποιος επιθυμεί να προσφέρει αντικείμενα και τρόφιμα μπορεί να απευθύνεται εκεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο» φως από το ΣτΕ για την κατάσχεση χρημάτων του Δημοσίου


Προϋπόθεση να μην δημιουργεί κίνδυνο ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

«Πράσινο» φως για την κατάσχεση χρημάτων του Δημοσίου που υπάρχουν στα ταμεία των ΔΟΥ από ιδιώτη άναψε με απόφαση του το ΣτΕ με την προϋπόθεση, όμως, η κίνηση αυτή να μην δημιουργεί κίνδυνο ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Η αυξημένη, 7μελής σύνθεσης, του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση της είπε «ναι» σε πολίτη να προχωρήσει στην κατάσχεση από το ταμείο της Δ.Ο.Υ. Ενσήμων Αθηνών του ποσού των 22.800 ευρώ που του είχε επιδικαστεί από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, λόγω τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.

Τι είπαν οι δικαστές

Στην υπ΄ αριθμ΄ 819/2015 απόφασή τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «από το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει τη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις, σε περίπτωση εκδόσεως δικαστικής αποφάσεως η οποία, υποχρεώνει το Δημόσιο σε συμμόρφωση και εφ’ όσον η υποχρέωση αυτή συνίσταται στην καταβολή χρηματικού ποσού, ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεως του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως κατά του Δημοσίου και, ειδικότερα, να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, χρημάτων δηλαδή του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία».

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 3068/2002) «στην περιουσία του Δημοσίου, στην οποία και μόνον επιτρέπεται να γίνει αναγκαστική κατάσχεση, περιλαμβάνονται και τα χρηματικά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επικύρωσαν το σκέλος εκείνο της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που αναφέρει ότι δεν είναι ακατάσχετα το σύνολο των χρημάτων που βρίσκονται στα ταμεία των Δ.Ο.Υ., επειδή αποσκοπούν στην πληρωμή των εγγεγραμμένων στο ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών.

Και μάλιστα, την στιγμή που από την άλλη πλευρά υπάρχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας το οποίο εμφανίζεται με την μορφή αναγκαστική κατάσχεσης κινητής περιουσίας του Δημοσίου.

Για να υπερκαμφθεί το συνταγματικά προστατευμένο συνταγματικό δικαίωμα της δικαστικής προστασίας «απαιτείται επιπλέον να δημιουργείται κίνδυνος ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ως προς την εκπλήρωση των δαπανών».

Όμως, καταλήγει το ΣτΕ τον τελευταίο αυτό ισχυρισμό δεν τον προέβαλε το Δημόσιο.Το Δημόσιο έδωσε μάχη για να μην προχωρήσει η κατάσχεση. Άσκησε ανακοπή κατά της αναγκαστικής κατάσχεσης. Μάλιστα, πρόβαλε ότι ήταν παράνομη η κατάσχεση των εσόδων από τη διαχείριση ενσήμων, γιατί πρόκειται για δημόσια περιουσία αφιερωμένη στην εκπλήρωση δημοσίων σκοπών (κρατικός προϋπολογισμός).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις του ΟΑΕΔ από αύριο


Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινά αύριο, στις 10:00 το πρωί, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων και των κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2015.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 9 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε παιδικές κατασκηνώσεις είναι 35.000, ο δε προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 17.000.000 ευρώ.

Τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις πρέπει να έχουν γεννηθεί από 01.01.1999 έως 14.06.2009 και μπορούν να διαμείνουν στην παιδική κατασκήνωση μέχρι 15 συνεχόμενες ημέρες κατ' ανώτατο όριο. Στις ηυμέρες αυτές, συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2014 έως 22.000,00 ευρώ, οι οποίοι το έτος 2014:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
  • συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι με συνεχόμενη ανεργία τεσσάρων τουλάχιστον μηνών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι που επιλέγονται, επιδοτούνται για τη διαμονή των παιδιών τους σε Παιδική Κατασκήνωση του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

Πάροχοι του προγράμματος είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και διατηρούν στην Ελλάδα επιχείρηση παιδικών κατασκηνώσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 25 Μαΐου στις 12.00 το μεσημέρι. Υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών τις 3.00 μετά το μεσημέρι την ίδια μέρα, έχουν μόνο ειδικές περιπτώσεις δικαιούχων που περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση, των οποίων τα δικαιολογητικά δεν μπορούν να αναζητηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οφείλουν να προσέλθουν εγκαίρως στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που ανήκουν για την έκδοση κωδικών πρόσβασης. Δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού από το έτος 2012 και εξής και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών, μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...