Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κανονικά από αύριο τα μαθητικά δρομολόγια στη Λαμία



Από τους δήμους σήμερα η μεταφορά των μαθητών.

Κανονικά θα ξεκινήσουν από αύριο και πάλι τα μαθητικά δρομολόγια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, ενώ είχε προηγηθεί η κατάθεση τροπολογίας έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της πληρωμής για οφειλές από το 2011.

Ωστόσο και σήμερα το πρωί γονείς και μαθητές μάταια περίμεναν στις στάσεις των λεωφορείων. Σε αρκετές περιπτώσεις ενεργοποιήθηκαν οι δήμοι που με δικά τους αυτοκίνητα προσπάθησαν να διευκολύνουν την κατάσταση, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις λύση στο πρόβλημα έδωσαν οι γονείς που μετέφεραν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές όπου τον διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών έχει αναλάβει το ΚΤΕΛ με υπεραστικά λεωφορεία. Στις άλλες περιοχές που η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με αστικά ή τουριστικά λεωφορεία δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Χειροτέρεψε η συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων



Αύξηση στις περιπτώσεις κακοδιοίκησης διαπιστώνει η Συνήγορος του Πολίτη.

Αύξηση στις περιπτώσεις κακοδιοίκησης κατά 8,5% και των αρνητικών συμπεριφορών των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες, διαπιστώνει η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, στην ετήσια έκθεσή της, που παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

«Η έκθεση του 2011 είναι η αντανάκλαση της κρίσης σε όλες τις όψεις της, αλλά και στη διαχείριση της. Στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων είναι τα φορολογικά ζητήματα και τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, ενώ αυξήθηκαν οι περιπτώσεις κακοδιοίκησης κατά 8,5%. Γενικότερα, αυτό που προκύπτει, είναι η ρήξη στις σχέσεις κράτους και κοινωνίας» δήλωσε, μετά την επίδοση της έκθεσης, η Συνήγορος του Πολίτη.

Από πλευράς του, ο Φίλιππος Πετσάλνικος χαρακτήρισε «καθοριστικό» τον ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη στη σημερινή συγκυρία, ως «προστάτη και αρωγού των πολιτών, που συχνά ταλαιπωρούνται από την δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, παρά τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Είναι καθοριστικός ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη, γιατί οι πολίτες χρειάζονται πάνω από όλα τη χρηστή διοίκηση. Οι πολίτες αξιώνουν να αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη και να εξυπηρετούνται, τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Από την έκθεση προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του 2011 ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε 10.706 νέες αναφορές, ενώ εκατοντάδες εξ αυτών προέρχονται από ομάδες πολιτών - είναι δηλαδή «συλλογικές αναφορές».

Η γεωγραφική κατανομή των υποθέσεων δείχνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός προέρχεται από κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής και ακολουθεί η νησιωτική χώρα.

Το 2011 ο Συνήγορος εξυπηρέτησε περισσότερους από 8.500 πολίτες που επισκέφτηκαν το γραφείο υποδοχής κοινού στην Αθήνα αναζητώντας βοήθεια, ενώ από το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησε πάνω από 33.000 άτομα που χρειάστηκαν συμβουλές.

Από την εξέταση και τη διερεύνηση του συνόλου των αναφορών προέκυψε ότι ο Συνήγορος είχε αρμοδιότητα για 5806 υποθέσεις από τις οποίες το 61,6% ήταν βάσιμες, το 29,9% ήταν αβάσιμες και για το 8,5% διακόπηκε, για διαφόρους λόγους, η έρευνα.

Οι βάσιμες αναφορές είχαν κατά μεγάλο ποσοστό θετική έκβαση.

Αναλυτικότερα:

• Επιλύθηκαν με τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου -δηλαδή αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο πολίτης- σε ποσοστό 71,5%.

• Το 8,2% των υποθέσεων επιλύθηκε χωρίς ενέργειες του Συνηγόρου, από την ίδια την υπηρεσία ή ύστερα από παρέμβαση άλλου φορέα.

• Στο 12,1% των βάσιμων αναφορών η επίλυση στάθηκε αδύνατη για λόγους που οφείλονται σε κενά της νομοθεσίας ή σε οργανωτικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, είτε πάγιες είτε συνδεδεμένες με τα προβλήματα που επιφέρει η τρέχουσα συγκυρία.

• Δεν επιλύθηκε, παρά τη διαμεσολάβηση, το πρόβλημα που έθετε το 8,2% των βάσιμων αναφορών. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Συνηγόρου.

Περίπου το ένα τέταρτο των προβλημάτων κακοδιοίκησης το 2011 εντοπίστηκε στα ασφαλιστικά ταμεία και σε νομικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η καθημερινότητα του πολίτη

Για την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει ότι δέχθηκε πολλές καταγγελίες και διαπίστωσε πολλά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη σχεδιασμού και της διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξής του. Προέβη δε σε συγκεκριμένες προτάσεις, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών και, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα υπέρμετρα επαχθές μέτρο, ιδίως για ορισμένες ομάδες πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

Επίσης, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής διαπίστωσε ότι οι κρατικές παρεμβάσεις συρρικνώνονται ή αποκλείονται, λόγω έλλειψης πόρων και της πρωτοφανούς λιτότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ασθενής που μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, παρέμεινε επί δεκαήμερο σε κοινό θάλαμο, όπου απεβίωσε, χωρίς να μεταφερθεί σε κλίνη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου.

Σημαντικός ήταν και ο αριθμός αναφορών που καταδεικνύει διαχρονικά προβλήματα στις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, όπως η κακή ποιότητα του κανονιστικού πλαισίου που διέπει το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και η συχνότητα -ίσως και η προχειρότητα- με την οποία μεταβάλλονται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις και οι διαδικασίες αναγνώρισης τυπικών προσόντων, διορισμού και πρόσληψης των εκπαιδευτικών.

Τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος εξακολούθησαν να υφίστανται αμείωτα και κατά το έτος 2011: υπερπληθυσμός, δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και ανεπαρκείς παροχές υγείας. Μάλιστα, σε συνθήκες σοβαρής οικονομικής κρίσης, ενισχύεται ο προβληματισμός για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου υπό συνθήκες εγκλεισμού.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, η αρχή εκτιμά ότι έχει μεγάλη επίπτωση στο στοιχείο της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής, ενώ για τον «Καλλικράτη» αναφέρει ότι, μετά από διερεύνηση καταγγελιών πολιτών, εντόπισε σημαντικό αριθμό προβλημάτων στην οργάνωση και τη λειτουργία της διοίκησης, τα οποία σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τη νέα κατάσταση που δημιουργεί η μεταρρύθμιση αυτή.

Πληγή που δεν λέει να κλείσει παραμένει η τακτική των εγκυκλίων έναντι των νόμων. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ο Συνήγορος έχει καταγράψει ποικίλες μεθόδους με τις οποίες η διοίκηση παραλλάσσει ή εξουδετερώνει συστηματικά τις επιλογές του νομοθέτη. Το συνηθέστερο μέσο για τέτοιες πρακτικές αποτελεί η εγκύκλιος. Ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία συχνά τις ανατρέπει αμέσως ή εμμέσως.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κρίση πλήττει περισσότερο την ισότητα των φύλων στα εργασιακά, με αυθαίρετες απολύσεις -υπάρχει ακόμη και παράδειγμα απόλυσης εγκύου, που ήταν «ενοικιαζόμενη» υπάλληλος-, ενώ παραμένουν τα προβλήματα αντιμετώπισης της βίας μεταξύ ανηλίκων, περιβαλλοντικών προβλημάτων, επιχειρηματικότητας κλπ.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτα πληρωμή και μετά εξαίρεση από το «χαράτσι»



Διευκρινίσεις για τους καταναλωτές έδωσε το υπουργείο Οικονομικών
.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά έχουν λάβει το λογαριασμό από τη ΔΕΗ ή από τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος (με το ποσό του τέλους) θα πρέπει να καταβάλλουν το τέλος και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση από την εφορία στην οποία υπάγονται για την επιστροφή του ποσού.

Αυτό διευκρινίζεται μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων. Η σχετική αίτηση όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοτυπία του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και δήλωση του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2011 ή 2012 του ιδιοκτήτη.

Σχετικά με την επιβολή του μειωμένου συντελεστή (0,5) για τον υπολογισμό του τέλους σε πολύτεκνους διευκρινίζεται ότι ισχύει για όσους έχουν από 4 παιδιά και πάνω και ότι το μειωμένο τέλος δεν ισχύει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για την απαλλαγή των ανέργων από το ειδικό τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι το οικογενειακό εισόδημα του ανέργου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ποσό που προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και η αξία της ακίνητης περιουσίας του με βάση τα στοιχεία του 2008 να μην είναι μεγαλύτερη από 150.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Η απαλλαγή και στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης με τιμή μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ το τμ.

Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες που δεν καταβάλλουν το τέλος ακινήτων διευκρινίζεται ότι μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης η ΔΕΗ ή οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος αποστέλλουν τα στοιχεία των οφειλετών στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αυτή με τη σειρά της στις ΔΟΥ οι οποίες θα προχωρούν στην εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΚΤΕΛ Φθιώτιδας σταμάτησε τη μεταφορά μαθητών



Προβλήματα λόγω οφειλών σε ιδιοκτήτες λεωφορείων.

Το ΚΤΕΛ της Φθιώτιδας σταμάτησε τη μεταφορά των μαθητών γιατί υπήρχαν οφειλές του τελευταίου διαστήματος του 2011.

Παρόλο που τα χρήματα αυτά υπάρχουν στα ταμεία της Περιφέρειας το πρόβλημα με τις πληρωμές προέκυψε διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που ελέγχουν και εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές του 2011 διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

«Πρόκειται για διαδικαστικό θέμα για το οποίο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών να εκδίδουν τα εντάλματα για πληρωμές της προηγούμενης χρονιάς», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Στάϊκος, ο οποίος είχε στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών.

«Τα έξοδα τρέχουν και δεν μπορούμε ούτε καύσιμα να προμηθευτούμε για τα λεωφορεία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αυτά τα χρήματα είναι αναγκαία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Χαιρόπουλος που είχε προαναγγείλει τη διακοπή των μαθητικών δρομολογίων.

Χθες το πρωί οι μαθητές είτε αναγκάστηκαν να πληρώσουν μισό εισιτήριο για την μεταφορά τους στα σχολεία με λεωφορεία, εκεί όπου υπήρχε τακτική συγκοινωνία, είτε αναζητούσαν άλλο μεταφορικό μέσο.

Εξάλλου ορισμένα προβλήματα εντοπίστηκαν και με ιδιοκτήτες ταξί που έχουν μισθωθεί για τη μεταφορά μαθητών στα ειδικά σχολεία και από απομακρυσμένες περιοχές.

Τα χρήματα τα οποία οφείλονται για το 2011 είναι περίπου ένα εκ. ευρώ, έτοιμα να πληρωθούν μόλις περάσει από την Βουλή η νομοθετική ρύθμιση και αρθούν τα εμπόδια. Από αυτά τα χρήματα 650.000 ευρώ οφείλονται σε ταξί, τουριστικά και αστικά λεωφορεία ενώ 350.000 ευρώ οφείλονται στο ΚΤΕΛ.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ταξί επέλεξαν να περιμένουν λίγες μέρες για να πάρουν τα χρήματά τους, ενώ την ίδια τακτική επέλεξε και το αστικό ΚΤΕΛ της Λαμίας όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων που είναι μισθωμένα για τη μεταφορά μαθητών. Αντίθετα το ΚΤΕΛ αποφάσισε να σταματήσει τις μεταφορές.

«Καλέσαμε όλους τους μεταφορείς μεταξύ των οποίων και το ΚΤΕΛ και τους εξηγήσαμε τι ακριβώς συμβαίνει όπως επίσης τους εξηγήσαμε ότι κινούμαστε στην κατεύθυνση νομοθετικής ρύθμισης έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν αυτές οι πληρωμές. Οι περισσότεροι το κατανόησαν. Δυστυχώς το ΚΤΕΛ δεν έδωσε πίστωση χρόνου για τους δικούς του λόγους», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Στάϊκος.

«Μετά από επικοινωνία με τον υφυπουργό κ. Κουκουλόπουλο κατατέθηκε ήδη τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στην επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα. Έτσι πλέον λύνεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την πληρωμή των λεωφορείων και των ταξί που έχουν αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Προτίμησαν να «ρίξουν άγκυρα» στην Κύπρο



Χιλιάδες Ελλαδίτες παίρνουν επιδόματα ανεργίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Χιλιάδες είναι οι Ελλαδίτες που «ρίχνουν άγκυρα» στην Κύπρο ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο μέλλον, ενώ περίπου 2.000 Έλληνες είναι άνεργοι και λαμβάνουν για περίοδο έξι μήνων επίδομα από την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο αντιστοιχεί στο 60% του μισθού τους τον τελευταίο χρόνο.

Συνολικά, περίπου 10.000 Έλληνες πολίτες είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία.

Με αφορμή δημοσίευμα της αγγλόφωνης εφημερίδας «Financial Mirror» στο οποίο αναφέρεται ότι «Χιλιάδες Eλλαδίτες ρίχνουν άγκυρα στην Κύπρο ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο μέλλον», η ελληνική πρεσβεία παραπέμπει στην ετήσια έκθεσή της για το 2010, στην οποία αναφέρεται ότι η τουριστική-επισιτιστική βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο αποτελούν την κύρια προτίμηση των Ελλήνων πολιτών και ακολουθεί ευρύ φάσμα διαφόρων επαγγελμάτων.

Επίσης, επισημαίνεται ότι τα κέρδη όλων των εταιρειών στην Κύπρο φορολογούνται μόλις με 10%, κάτι που οδήγησε τους τελευταίους 20 μήνες 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις να δηλώσουν την έδρα τους στη μεγαλόνησο.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία της πρεσβείας, το 20,9% των Ελλήνων ενδιαφέρονται να εργαστούν ως προσοντούχοι ειδικοί, το 17,1% ως τεχνίτες παραγωγής, το 17,1% ως υπάλληλοι υπηρεσιών, το 14,1% ως ανειδίκευτοι εργάτες, το 12,4% ως τεχνικοί βοηθοί, το 10% ως γραφείς- δακτυλογράφοι, το 4,8% ως χειριστές μηχανημάτων και το 2,6% ως διευθυντές- διοικητικοί.

Παράλληλα, στον κυπριακό δημόσιο τομέα όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στις σχετικές εξετάσεις για διάφορες κρατικές θέσεις. Επίσης, μεταξύ των υποψηφίων για διορισμό στην κυπριακή εκπαίδευση, το 20% είναι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το 10% είναι δάσκαλοι.

Εξάλλου, ο τομέας της υγείας, δημόσιος και ιδιωτικός, προσελκύει επίσης τους Ελλαδίτες επιστήμονες, όπως εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, ακτινολόγους, ορθοπεδικούς και βοηθητικό ή παραϊατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, η Κύπρος για τους Έλληνες πολίτες «θεωρείται ένα ασφαλές λιμάνι για μετανάστευση κυρίως λόγω της κοντινής απόστασης, της ίδιας γλώσσας και κουλτούρας, αλλά και των μικρών κρουσμάτων εγκληματικότητας». Παράλληλα, ο χαμηλός εταιρικός φόρος σε σύγκριση με την Ελλάδα και το χαμηλό ποσοστό εισφοράς των εργαζομένων που πρέπει να καταβάλουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάνει την εργασία στην Κύπρο ιδιαίτερα ελκυστική.

Επιπλέον, το κυπριακό νηολόγιο λόγω του χαμηλού εταιρικού φόρου είναι από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς πολλά πλοία ταξιδεύουν σήμερα υπό κυπριακή σημαία.


Διαβάστε περισσότερα...

Στις 6.000 ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων



Θα καλύψουν τις ανάγκες των δήμων.

Σε 6.000 άτομα ορίστηκε ο μέγιστος αριθμός των προσλήψεων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους δήμους, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι προσλήψεις θα γίνουν για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα (υπάλληλοι καθαριότητας κ.λπ.), κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η πλήρωση των 6.000 θέσεων θα γίνεται σταδιακά και σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες πιστώσεις των ΟΤΑ, λαμβάνοντας υπόψη τεκμηριωμένες ανάγκες.


Διαβάστε περισσότερα...

Με ατομικό συμβόλαιο οι δημόσιοι υπάλληλοι



Τα κριτήρια αξιολόγησης που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα Ρέππα.

Ένα πρωτόγνωρο για την ελληνική δημόσια διοίκηση, σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων, που θα έχει άμεση επίπτωση στην εξέλιξη της καριέρας των εργαζομένων στο δημόσιο, την ιεραρχία και τη μισθολογική τους προαγωγή, με βασικό στοιχείο και τη συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των υπαλλήλων, περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει και μία σειρά από καινοτομίες, όπως:

- Το "συμβόλαιο απόδοσης" που θα υπογράφει ο κάθε εργαζόμενος με τον προϊστάμενο του. Στο συμβόλαιο αυτό «θα αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες μέτρησης βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

- Τριμηνιαίο έλεγχο σε υπηρεσίες και άτομα για την πορεία υλοποίησης των στόχων. Κάθε στόχος θα έχει συγκεκριμένο δείκτη απόδοσης. Τον κάθε υπάλληλο δεν θα τον αξιολογεί ο άμεσος προϊστάμενος του, αλλά ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας, στην οποία υπηρετεί ο αξιολογούμενος υπάλληλος.

- Ο υπάλληλος θα έχει δικαίωμα ένστασης στην τελική αξιολόγηση, ενώ τη διαδικασία θα την εποπτεύει το νεοσυσταθέν 7μελές Συμβούλιο Εποπτείας Αξιολόγησης.

Στο διάταγμα προβλέπεται επίσης η χορήγηση επιδομάτων που συνδέονται με τη διαδικασία αξιολόγησης: επίδομα κινήτρου επίτευξης στόχων και επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων (τις υπηρεσιακές μονάδες που θα το λαμβάνουν θα τις καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών).

Βασικοί στόχοι του Προεδρικού Διατάγματος είναι:

1. Η αποτίμηση και η συγκριτική εξέταση των προσόντων των υπαλλήλων για τη βαθμολογική και τη μισθολογική τους εξέλιξη.

2. Η παροχή κινήτρων σε κάθε αξιολογούμενο υπάλληλο για τη βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής του απόδοσης.

3. Η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

4. Η ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση των οργανικών μονάδων του δημόσιου και των λοιπών φορέων του δημόσιου.

Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, αλλά οι πρώτες κρίσεις αναμένεται να γίνουν το 2014, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν προβλέπεται να δοθούν προαγωγές και πριμ παραγωγικότητας, όπως προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο.

Κριτήρια Αξιολόγησης

Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και των προϊσταμένων διευθύνσεων, τμημάτων κλπ, λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τη θέση ευθύνης την οποία κατέχουν και τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία:

- Ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού

- Ηγετική ικανότητα

- Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού

- Ικανότητα εκπροσώπησης της υπηρεσίας

- Γνώση Αντικειμένου

- Πρωτοβουλία

- Ικανότητα λήψης αποφάσεων

- Διαχείριση Προβλημάτων

- Επικοινωνία

Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, λαμβάνονται υπόψη η γνώση του αντικειμένου, η διάθεση για ανάπτυξη - επιμόρφωση, η ικανότητα προσαρμογής, η οργανωτικότητα, η πρωτοβουλία, η αντιμετώπιση προβλημάτων και η επικοινωνία.

Για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των υπαλλήλων στην υπηρεσία λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία: Η ικανότητα συνεργασίας με τους συναδέλφους τους και η ευπρεπής συμπεριφορά προς τους πολίτες και η έγκαιρη και με πληρότητα εξυπηρέτηση αυτών κατά τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Για την αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία στο εξής καλούνται "δείκτες":

α. Ο βαθμός επίτευξης των στόχων,

β. Ο χρόνος εκτέλεσης,

γ. Η κανονικότητα του ρυθμού εκτέλεσης των καθηκόντων,

δ. Η ορθολογική διαχείριση των παρεχόμενων από την υπηρεσία πόρων και

ε. Οι ειδικοί δείκτες μέτρησης του παραγόμενου έργου.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι για να λάβει κάποιος το πριμ παραγωγικότητας πρέπει να επιτύχει τους στόχους των υπηρεσιακών μονάδων. Δηλαδή, αν μία υπηρεσιακή μονάδα πετύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί, τότε οι υπάλληλοι θα λάβουν το επίδομα, ανεξαρτήτως του αν έχουν πετύχει τους ατομικούς στόχους. Επιπλέον σημειώνεται ότι η τελική βαθμολόγηση της απόδοσης του υπαλλήλου, εξαρτάται από το περιβάλλον το οποίο κινείται. Αν ένας υπάλληλος πετύχει το 90% των στόχων του και η υπηρεσιακή μονάδα πετύχει το 70% τότε ο υπάλληλος αυτός σημαίνει ότι εργάστηκε σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι ιδανικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να διορθώσει τη βαθμολογία του προς τα πάνω.




Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινήσεις για τη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος



Οριστικοποιήθηκαν οι πίνακες με τα ποσά του καθαρού γεωργικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, οριστικοποιήθηκαν οι πίνακες με τα ποσά του καθαρού γεωργικού εισοδήματος όλων των αγροτικών προϊόντων της χώρας ανά περιφερειακή ενότητα των νομών παραγωγής τους, καθώς και οι πίνακες με τα ποσά των αντιπροσωπευτικών ενοικίων ανά στρέμμα ενοικιαζόμενης γεωργικής γης για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011).

Τα ποσά αυτά εμφανίζονται για τις ημιορεινές και ορεινές ζώνες, μειωμένα κατά ποσοστό 20% και 40% αντίστοιχα, σε
σχέση με τα ποσά των πεδινών ζωνών.

Σε όποια περιφερειακή ενότητα του νομού δεν έχει προσδιορισθεί ποσό καθαρού εισοδήματος για κάποιο γεωργικό προϊόν, αυτό θα προκύπτει από τη μέση τιμή του καθαρού γεωργικού εισοδήματος του εν λόγω προϊόντος που ισχύει για όλη την επικράτεια, όπως αποφασίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή.

Τέλος, σε περιπτώσεις που λόγω ζημιών από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανωτέρα βία, δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή αυτό που αποκτήθηκε είναι κατώτερο του προσδιοριζόμενου με την αντικειμενική μέθοδο, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού με βάση το ποσοστό μείωσης που προκύπτει από το σχετικό «Ειδοποιητήριο» του ΕΛ.Γ.Α το οποίο πρέπει να προσκομίζεται στον αρμόδιο Προϊστάμενο της ΔΟΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ομπρέλα» φροντίδας για τα παιδιά του «Χαμόγελου»



Ξεκίνησε η λειτουργία του Πανελλήνιου Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης
.
Την έναρξη λειτουργίας του Πανελλήνιου Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (ΚΑΚΕ) για Παιδιά, κήρυξε στο Μαρούσι, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, παρουσία του προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστα Γιαννόπουλου και εκπροσώπων χορηγών ομίλων.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε το Κέντρο «επιστέγασμα μεγάλης προσπάθειας από το Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο δρα με έργα ουσίας, σε δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι σε περιόδους κρίσης η πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα είναι τα παιδιά και τόνισε ότι η στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με το Χαμόγελο του Παιδιού αποδεικνύει περίτρανα ότι η δημιουργία συνεργιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση σημαντικών προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού χαρακτήρισε το ΚΑΚΕ «ομπρέλα» ενδυνάμωσης του έργου όλων των εμπλεκομένων για την αμεσότερη φροντίδα του παιδιού. «Η λειτουργία του είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιβεβλημένη ανάγκη για την ελληνική κοινωνία, όπου τα προβλήματα των παιδιών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία», σημείωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Βασικός στόχος του Κέντρου είναι «να συμβάλει καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, άμεσα στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που αφορά σε παιδί- θύμα κακοποίησης, παραμέλησης, εξαφάνισης και παράνομης διακίνησης» πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος και εξήρε την καθοριστική συμβολή του ΟΤΕ και της εταιρίας CISCO στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, εφόσον -όπως τόνισε- τα βασικά «εργαλεία» των ΚΑΚΕ είναι η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και τα οχήματα άμεσης κοινωνικής επέμβασης.

Η εκπρόσωπος του ΟΤΕ Ντέπη Τζιμέα, αναφερόμενη στο πρόγραμμα δήλωσε ότι «η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες βρίσκουν το πραγματικό τους νόημα όταν υπηρετούν ανάγκες της κοινωνίας, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο στηρίζει ο Οργανισμός από το 1999.

Με τη λειτουργία του πανελλήνιου Κέντρου συνδέονται πλέον τα κατά τόπους Κέντρα:

- Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας με έδρα την Αθήνα (Μαρούσι, Καρέας).

- Βορείου Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

- Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα.

- Εφεδρικό κέντρο λειτουργίας έκτακτης ανάγκης (disaster recovery area) στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Επίσης με την επέκταση της «Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056» και της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» επιτυγχάνεται:

Ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής κλήσεων (στα πέντε δευτερόλεπτα).

Ενδυνάμωση της δυνατότητας διαχείρισης περισσότερων αιτημάτων/κλήσεων.

Καλύτερος συντονισμός όλων των στελεχών των Γραμμών (SOS 1056 & 116000).

Επέκταση του ανθρώπινου δυναμικού των Γραμμών (SOS 1056 & 116000).

Αξιοπιστία και εξάλειψη τεχνικών προβλημάτων μέσω πολλαπλών εφεδρειών.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν αναγνώριζαν τη φιλανθρωπική μας δράση»



Τι λένε οι Γιατροί του Κόσμου για την κίνηση της ΕΥΔΑΠ.

«Μας έκοψαν το νερό επειδή δεν είχαμε χρήματα να πληρώσουμε το λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ», λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, ο οποίος τονίζει ότι η πληρωμή του λογαριασμού, ο οποίος ξεπερνούσε τις 3.000 ευρώ, καθυστέρησε περίπου δεκαπέντε μέρες.

Το παράδοξο πάντως στην υπόθεση που λύθηκε προσωρινά μετά τη δημοσιοποίησή της είναι ότι οι ΓτΚ δεν συμπεριλαμβάνονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Ουσιαστικά δηλαδή δεν τους αναγνωρίζεται ότι είναι φιλανθρωπική οργάνωση.

«Μπορεί τώρα να έχουμε νερό στα κεντρικά μας γραφεία στην οδό Σαπφούς στην Ομόνοια, όμως, μέχρι χθες η ΕΥΔΑΠ δεν ήξερε για τη φιλανθρωπική μας δράση. Και γι’ αυτό πρέπει να φροντίσει κάποιος να μας συμπεριλάβουν στο κοινωνικό τιμολόγιο για να έχουμε κάποιες – δικαιολογημένες για τη δράση μας- ελαφρύνσεις», επισημαίνει ο κ. Κανάκης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει άμεσα να λύσει το θέμα ώστε να συμπεριληφθούν οι Γιατροί του Κόσμου στο κοινωνικό τιμολόγιο και να μην ξανααντιμετωπίζουν θέμα διακοπής υδροδότησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών στο Δήμο Βόλου



Προσφέρεται διαμονή σε γυναίκες θύματα βίας.

Μία ακόμη σημαντική δομή κοινωνικής παρέμβασης θα αποκτήσει σύντομα ο Δήμος Βόλου, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων βίας, ύψους 700.000 ευρώ, από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Η πρωτοποριακή αυτή δομή θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στις γυναίκες της πόλης και της περιοχής που έχουν ανάγκη συμπαράστασης και φιλοξενίας,όπως αναφέρει το thessalianews.gr.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου είναι ένας από τους πέντε Δήμους της Ελλάδας που, χωρίς να αποτελεί έδρα της περιφέρειας, θα αποκτήσει Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών, έπειτα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δημάρχου Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη και τη θετική αντιμετώπιση που υπήρξε από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατάκη.

Η δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας πλήρους και μικρής διάρκειας διαμονής για γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 περίπου θέσεων, εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης προς όφελος των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (κυρίως ενδοοικογενειακή βία και trafficking).

Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 700.000 ευρώ, αφορά την κάλυψη των δαπανών δημιουργίας και λειτουργίας του ξενώνα τουλάχιστον για μία τριετία και το αργότερο μέχρι 31-12-2015. Σημειώνεται ότι ο Δημοτικός Κώδικας (Νόμος 3463/2006) προβλέπει ως αρμοδιότητα των Δήμων τη συμβουλευτική στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων και παράνομης εμπορίας και διακίνησης.

Τέλος, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι Ξενώνες στην παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών, προβλέπεται η κατάλληλη στελέχωση, με απασχόληση τουλάχιστον πέντε (5) στελεχών, μεταξύ των οποίων Ψυχολόγος με εμπειρία / εξειδίκευση σε θέματα βίας ή με επιμόρφωση σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γυναικών / γυναικών θυμάτων βίας, Κοινωνική/ός Λειτουργός με εμπειρία/ εξειδίκευση σε θέματα βίας ή και ψυχοκοινωνικής στήριξης ή συμβουλευτικής γυναικών / γυναικών θυμάτων βίας, ή με επιμόρφωση σε θέματα υποστήριξης ή και συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας και Ψυχολόγος με ειδίκευση ή και εμπειρία στην Παιδοψυχολογία ή παιδαγωγός.


Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολιασμός μετακινούμενων Ρομά στην Περιφέρεια Ηπείρου



Σε συνεργασία με το Γ.Ν. Ιωαννίνων και το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στον εμβολιασμό του μετακινούμενου πληθυσμού των Ρομά της περιοχής προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή από τις 9 το πρωί στο γήπεδο της Ελεούσας, που παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό από το Δήμο Ζίτσας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα εμβολιασθούν όλα τα παιδιά από 2 μηνών έως 14 ετών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux και σε ενήλικες. Ακόμη, θα δοθούν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια τα οποία θα προσφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Οι συγκεκριμένες δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής ένταξης των μετακινούμενων πληθυσμών.


Διαβάστε περισσότερα...

Μία οικογένεια, δύο... χρώματα



Φωτογραφίες από την οικογένεια που τα μισά μέλη της είναι αλμπίνοι και τα άλλα μισά όχι.

Ο Gary και η Teri Shields είχαν και οι δύο το γονίδιο που προκαλεί αλμπινισμό κι έτσι είχαν 25% πιθανότητες να μεταδώσουν τον αλμπινισμό και στα παιδιά τους.

Πράγματι αυτό συνέβη στα τρία από τα πέντε παιδιά της οικογένειας- έχουν και δίδυμα αγόρια που δεν εμφάνισαν την πάθηση αυτή- αλλά το ζευγάρι αποφάσισε να υιοθετήσει ακόμα ένα παιδί από την Ινδία που επίσης εμφάνιζε αλφισμό για να συμπληρώσει την οικογένειά του!

Όταν γεννήθηκε η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η Teri Garza Shields, οι γιατροί είπαν πως είναι τυφλή και πως δεν θα μπορούσε να κάνει τις δραστηριότητες που κάνουν όλα τα παιδιά, να πάει σχολείο, να διαβάσει, να κάνει ποδήλατο, να δει κινούμενα σχέδια.



Ωστόσο η 27χρονη σήμερα διέψευσε όλες τις προβλέψεις: είναι μητέρα πλέον δύο παιδιών και… επιτυχημένη φωτογράφος.

Τέσσερα χρόνια μετά τη γέννηση της, ήρθε στον κόσμο ο Austin που είναι επίσης αλμπίνος. Στα 22 του είναι τελειόφοιτος κολεγίου και παντρεμένος.

Δύο χρόνια μετά τον Austin γεννήθηκαν οι δίδυμοι Andrew και Benjamin που δεν εμφανίζουν αλφισμό, και στη συνέχεια ο σήμερα 15χρονος Luke, επίσης αλμπίνος.



Λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια υποδέχθηκε την υιοθετημένη Molly που έχει αλφισμό και είναι σήμερα εννέα χρονών.
Παρότι γεννήθηκε στην Ινδία μοιάζει στη μεγάλη της αδελφή!

Τέσσερα παιδιά της οικογένειας έχουν ανοιχτόχρωμα μαλλιά, λευκό δέρμα και βιολετί μάτια ενώ τα δίδυμα και οι γονείς έχουν σκούρα μαλλιά και χαρακτηριστικά, σαν να είναι από… άλλη οικογένεια!



Η Teri Shields δήλωσε στο ABC πως πάντα έλεγε στα παιδιά της να μην αφήσουν τον αλφισμό να γίνει εμπόδιο στα όνειρά τους.«Το μόνο όριο είναι αυτό που βάζετε εσείς στον εαυτό σας, μπορείτε να κάνετε καταπληκτικά πράγματα αν το αποφασίσετε», τους λέει.





Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρικό αμαξίδιο κινείται προς κάθε κατεύθυνση



Η επαναστατική δημιουργία μιας ομάδας Ιαπώνων ερευνητών.

Μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών με επικεφαλής τον Masaharu Komori, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, παρουσίασε πρόσφατα το Permoveh ή Personal Mobility Vehicle, ένα πρωτοποριακό αναπηρικό αμαξίδιο.

Το Permoveh διαθέτει τέσσερις τροχούς του ίδιου μεγέθους και κάθε τροχός περιέχει 32 κυλίνδρους, οι οποίοι επιτρέπουν στο αμαξίδιο να κινείται με ευκολία προς κάθε κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, όταν το αμαξίδιο κινείται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, τότε λειτουργούν μόνο οι τροχοί. Όταν κινείται πλαγίως, αριστερά ή δεξιά, τότε λειτουργούν οι κύλινδροι.

Σκοπός των ερευνητών ήταν να δημιουργήσουν μια συσκευή, η οποία θα επιτρέπει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να κινούνται σε στενότερους χώρους με ευκολία. Προς το παρόν, το Permoveh φτάνει τη τελική ταχύτητα των 6 χμ/ώ και η παραγωγή του κόστισε 3 εκατομμύρια γεν (27.000 ευρώ).

Ο Komori και οι συνεργάτες του στοχεύουν να το κάνουν ελαφρύτερο και πιο συμπαγές στο μέλλον, ενώ υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμο στην αγορά σε τρία έως πέντε χρόνια.




Διαβάστε περισσότερα...

Είπε το πολυπόθητο «ναι» στον πιο παχύ άνδρα στη Βρετανία



Πέρασαν… δεκατρία χρόνια από την πρώτη πρόταση γάμου
.
Πολλές φορές νιώθει περισσότερο σαν νοσοκόμα του παρά σαν σύντροφός του. Αλλά η Debbie Kirby δήλωσε πως είναι πλέον έτοιμη να παντρευτεί τον πιο παχύ άνδρα στη Βρετανία.

Ο Barry Austin έχει φτάσει ακόμα και τα 413 κιλά, έκανε για πρώτη φορά την πρόταση γάμου πριν από 13 χρόνια αλλά η Debbie την απέρριψε επειδή φοβόταν πως τα παιδιά της θα γίνονταν στόχος πειραγμάτων και χλευασμού.



Παρά το «όχι», ο 43χρονος Barry ήταν αποφασισμένος να κερδίσει την πρώτη του αγάπη- είχαν γνωριστεί στο νηπιαγωγείο!- και άρχισε να χάνει βάρος.

Στις 14 Φεβρουαρίου φέτος, σχεδόν 128 κιλά ελαφρύτερος, επανέλαβε την πρότασή του και αυτή τη φορά η αγαπημένη του είπε το «ναι».

Η γυναίκα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια για το γάμο της, αν και ημερομηνία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

«Βλέπω πίσω από το βάρος του Barry και τον αγαπώ γι’ αυτό που είναι. Είναι καλός άνθρωπος, έχει καρδιά από χρυσάφι και με κάνει να γελάω», είπε.



Πριν αρχίσει δίαιτα ο Barry κατανάλωνε 29.000 θερμίδες την ημέρα!

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στο νηπιαγωγείο αλλά στη συνέχεια χωρίστηκε. Χρόνια αργότερα, όταν η Debbie ήταν πια 29 χρονών, έμεινε μόνη μετά το χωρισμό της από τον πατέρα των παιδιών της. Τότε ξαναβρέθηκε με τον Barry και άρχισαν να βγαίνουν. Την εποχή εκείνη όμως ο άνδρας είχε βρεθεί στη δημοσιότητα λόγω του βάρους του. Η Debbie λέει πως το βάρος του προκαλούσε προβλήματα στη σχέση του γιατί δεν ήταν αρκετά ρομαντικός και συνέχεια του έλεγε να κάνει δίαιτα.

Όταν οι γιατροί τον προειδοποίησαν πως οδηγείται σε πρόωρο θάνατο, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Τώρα ελπίζει να χάσει κι άλλο βάρος ενόψει του γάμου του, για να μπορέσει να χωρέσει σε φράκο. «Μου είπε πως θέλει να ολοκληρώσουμε το γάμο μας την πρώτη νύχτα που θα είμαστε παντρεμένοι, κι αυτό είναι για εκείνος ένα επιπλέον κίνητρο», λέει η μέλλουσα σύζυγός του.


Διαβάστε περισσότερα...

Οικογένεια πάσχει από το «σύνδρομο του λυκάνθρωπου»



Σήμερα ψάχνει θεραπεία στη πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Μια οικογένεια από το Νεπάλ υποφέρει από μια σπάνια πάθηση, η οποία προκαλεί την έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και είναι γνωστή ως το «σύνδρομο του λυκανθρώπου».

Η 37χρονη Devi Budhathoki και τα παιδιά της Manjura, 13, Niraj, 12, και Mandira, πέντε, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν από το απομακρυσμένο χωρίο που διαμένουν προς τη πρωτεύουσα της χώρας, Κατμαντού, με την ελπίδα ότι η υπερτρίχωση τους θα θεραπευτεί οριστικά.

Ο χειρουργός Shankar Man Rai, από το Νοσοκομείο της Κατμαντού, δήλωσε ότι η γενετική μετάλλαξη κληροδοτήθηκε από τη μητέρα προς τα παιδιά της και ότι είναι αισιόδοξος πως με θεραπεία λέιζερ θα ανακουφίσει την άτυχη οικογένεια.

«Πιο πολύ ανησυχώ για τα παιδιά μου, καθώς οι συμμαθητές τους τα χλευάζουν συνεχώς. Τώρα ελπίζω πως θα τελειώσει το μαρτύριο μας», δηλώνει η 37χρονη μητέρα.

Η υπερτρίχωση (ονομάζεται επίσης σύνδρομο Ambras) σημαίνει μια ανώμαλη ποσότητα τριχών στο σώμα. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι – η γενικευμένη, η οποία εκδηλώνεται σε ολόκληρο το σώμα και η εντοπισμένη υπερτρίχωση, η οποία περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος.

Αν και δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα θεραπεία για τις συγγενείς μορφές υπερτρίχωσης, μπορεί ωστόσο να μειωθεί μέσω της αφαίρεσης τριχών.

Η θεραπεία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως ουλές, δερματίτιδα ή υπερευαισθησία.










Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε 12 χρόνια μετά την επίθεση με οξύ



ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες.

Μια πρώην χορεύτρια από το Πακιστάν, η οποία είχε δεχτεί επίθεση με οξύ από τον ίδιο της τον άντρα, αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον έκτο όροφο πολυκατοικίας 12 χρόνια μετά το περιστατικό που της άλλαξε για πάντα τη ζωή.

Η 33χρονη Fakhra Younus δεν άντεξε άλλο να ζει με τη «μη ανθρώπινη μορφή» της, όπως έλεγε η ίδια.

Το Μάιο του 2000 ο πρώην άντρας της Bilal Khar μπήκε στο σπίτι της μητέρας της και της έριξε οξύ στο πρόσωπο την ώρα που εκείνη κοιμόταν, μπροστά στα μάτια του 5χρονου γιου τους. Το οξύ έλιωσε τη μύτη και τα χείλια της, έκαψε τα μαλλιά της, την άφησε τυφλή από το ένα μάτι, κατέστρεψε το αριστερό της αυτί και έκαψε το στήθος της.

Από τότε είχε υποβληθεί σε 39 χειρουργικές επεμβάσεις για να «διορθώσει» κάπως το παραμορφωμένο της πρόσωπο.

«Το πρόσωπό μου είναι η φυλακή μου» είχε πει όσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, ενώ ο μικρός της γιος είχε απαντήσει: «Αυτή δεν είναι η μαμά μου».



Από τότε είχε μετακομίσει στην Ιταλία και συνέχιζε τις θεραπείες της, αλλά στις 17 Μαρτίου αποφάσισε ότι έπρεπε να θέσει σε τέρμα το μαρτύριο που ζούσε.

Άφησε ένα μήνυμα λέγοντας ότι θα αυτοκτονούσε, διαμαρτυρόμενη με αυτόν τον τρόπο για το νόμο που «σωπαίνει» μπροστά στις φρικαλεότητες που κάνουν οι άντρες στο Πακιστάν.



Ο Bilal Khar συνελήφθη το 2002 και κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας. Αφέθηκε ελεύθερος πέντε μήνες μετά.

Ήταν πρώην βουλευτής ο ίδιος και γιος ενός πάμπλουτου κυβερνήτη στο Πακιστάν και πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του για να «σβήσει» το αδίκημα.



Ο ίδιος βέβαια συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν της έριξε αυτός το οξύ, αλλά κάποιος συνονόματός του και πως η πρώην σύζυγός του δεν αυτοκτόνησε λόγω της παραμόρφωσής της αλλά επειδή δεν είχε αρκετά χρήματα.

Το 2011 σημειώθηκαν περισσότερες από 8.500 επιθέσεις με οξύ, αναγκαστικοί γάμοι και άλλες βιαιότητες εναντίον γυναικών στο Πακιστάν, σύμφωνα με τον οργανισμό υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών The Aurat Foundation.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόκληση! Ριάλιτι με πρωταγωνιστές άτομα με αναπηρία



Η ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους.

Για ακόμη μια φορά το... περιβόητο Channel 4 προκαλεί και θυσιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο βωμό του κέρδους.

Το κανάλι που προκάλεσε την οργή όλης της Ελλάδας με το ριάλιτι «Γίνε Έλληνας για μια βδομάδα», έρχεται να ξαναταράξει τα νερά με την εκπομπή «Undateables» (αυτούς που δεν μπορούν να βγουν ραντεβού) με πρωταγωνιστές άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες σε όλους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα της εκπομπής αλλά ακόμα και το BBC τόνισε ότι το Channel 4 «έφτασε σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι ήταν».

Η εκπομπή αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 Απριλίου, με τους υπεύθυνους να τονίζουν, ότι μέσα από το σόου πολλοί άνθρωποι με προβλήματα βρήκαν τον έρωτα.




Διαβάστε περισσότερα...

Φυλάκισαν ανάπηρη γυναίκα και την έκλεβαν



Ένα ζευγάρι την κακομεταχειριζόταν για ένα χρόνο.

Ένα νεαρό ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη κατηγορείται για την απαγωγή μίας ανάπηρης γυναίκας, την οποία κρατούσαν υπό την ομηρεία τους για περίπου ένα χρόνο έχοντας τον έλεγχο των εσόδων της.

Το θύμα βρέθηκε κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο, το οποίο άνοιγε μόνο από την εξωτερική πλευρά της πόρτας και ήταν υποσιτισμένο, ενώ αιμορραγούσε από το κεφάλι, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η αστυνομία κλήθηκε από την ανιψιά της, η οποία προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τη θεία της αρκετούς μήνες χωρίς να τα καταφέρνει.

Η άτυχη γυναίκα, νοίκιαζε το σπίτι από το ζευγάρι που την είχε φυλακίσει.


Διαβάστε περισσότερα...