Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Βρέθηκε το χάπι για να σώσετε τη μνήμη σας;



Σε ένα φάρμακο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης κρύβεται το μυστικό.

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να μη θυμάστε που έχετε αφήσει τα κλειδιά σας, ή που είναι τα γυαλιά σας και να σας έχει πιάσει ο σχετικός εκνευρισμός.

Επιστήμονες έριξαν φως στο τι προκαλεί αυτού του είδους την «αμνησία» και απέδειξαν ότι η χρήση ενός οικονομικού χαπιού, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Αμερική για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη μας.

Στο μέλλον θα μπορούσε κάποιος να λαμβάνει μια τέτοιου είδους προληπτική «θεραπεία» για να αποφύγει τον σχετικό εκνευρισμό.

Επιπλέον θα είναι σε θέση να θυμάται κωδικούς καρτών, λογαριασμών και τηλεφωνικούς αριθμούς με μεγάλη ευκολία, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο θα μπορεί να διατηρήσει την μνήμη του οξεία ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες επιτρέποντας έτσι να συνεχίσει την καριέρα του.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Yale, κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα με το να υποβάλλουν πιθήκους σε τεστ μνήμης, παρόμοια με αυτά στα οποία ένας άνθρωπος έχει ξεχάσει που έχει αφήσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.

Οι νεαρότεροι πίθηκοι ήταν σε θέση να απομνημονεύσουν την τοποθεσία του κρυμμένου αντικειμένου για 5 δευτερόλεπτα, ενώ για τους πρεσβύτερους ο χρόνος αυτός μειωνόταν στο μισό. Η λειτουργία της μνήμης βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ συστάδων εγκεφαλικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται προ-μετωπιαίος φλοιός.

Οι συνδέσεις αυτές επιτρέπουν στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι ισχυρές μνήμες. Ωστόσο στους μεγαλύτερους πιθήκους, οι συνδέσεις αυτές ήταν ασθενέστερες και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων ολοένα και πιο αραιή.

Χορηγώντας όμως μία εκ των ουσιών του χαπιού, η επικοινωνία επιταχύνθηκε σημαντικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έτεινε να φθάσει αυτές των νεαρών ζώων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Nature, υποστηρίζει ότι οι χημικές ουσίες που συσσωρεύονται σε έναν γερασμένο εγκέφαλο διεισδύουν στα κύτταρα καταστρέφοντας τρόπο τινά την μνήμη. Η ουσία αυτή όμως δρα ως ανασταλτικός παράγοντας για την συσσώρευση αυτών.

Πειράματα έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται και με ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να διατηρούν οι άνθρωποι μέσης ηλικίας και μεγαλύτεροι μια γερή μνήμη. Ένα τέτοιο είδος θεραπείας θα μπορούσε να απευθυνθεί ακόμα και σαν μέσο πρόληψης για ασθένειες όπως το Αλσχάιμερ, ενώ το να σταματήσει την πορεία της είναι μάλλον απίθανο.


Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση και μακροζωία



Ζήστε περισσότερο κάνοντας γυμναστική!
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες έρευνες οι οποίες ασχολούνται με το πώς ο άνθρωπος θα νικήσει τον χρόνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε ο άνθρωπος ενδιαφερόταν για την μακροημέρευση, μόνο που τις τελευταίες δεκαετίες πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα θα υπάρχει τρόπος να ζούμε παραγωγικά μέχρι τα ογδόντα έτη και συνολικά πάνω από εκατό χρόνια.

Ανεξάρτητα πάντως από ειδικότητα όλοι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την άσκηση ως τον υπ’ αριθμό ένα σύμμαχο στην βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της διάρκειας της ζωής όλων μας.

Μιλώντας για άσκηση θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν αναφερόμαστε στον αγωνιστικό αθλητισμό αλλά σε ασκήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας, χωρίς τις περισσότερες φορές να απαιτείται ειδικός χώρος.

Τρεις είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι μιας τέτοιας προσπάθειας: το είδος της άσκησης, η ένταση και η διάρκεια. Οι ασκήσεις που επιλέγονται θα πρέπει να κινητοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες, να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα και να πραγματοποιούνται με το 60-70% της μέγιστης ικανότητας του ατόμου.

Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα άσκησης, τα οφέλη που προκύπτουν αφορούν κυρίως τους εξής τομείς:


1) Την βελτίωση του μυϊκού συστήματος. Αυξάνοντας κάποιος την μυϊκή του μάζα, διατηρεί τον μεταβολισμό του σε υψηλά επίπεδα, δεν παίρνει βάρος εύκολα και κατά συνέπεια κινδυνεύει λιγότερο από παχυσαρκία και ότι αυτή συνεπάγεται (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες κ.α).

Εκτός αυτού όμως η αύξηση ή η διατήρηση του μυϊκού ιστού έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται λιγότερο τα οστά του σώματος μας και κυρίως η σπονδυλική στήλη και τα οστά της λεκάνης, να απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την πραγματοποίηση μιας προσπάθειας και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Υπάρχουν εκατοντάδες ασκήσεις που μπορούν να γίνουν αλλά οι κάμψεις, οι κοιλιακοί, οι έλξεις σε μονόζυγο συστήνονται για τους αρχάριους. Στο γυμναστήριο βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές άλλες ανάλογα με το επίπεδο και τους στόχους του κάθε ανθρώπου.

2) Την βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση ενώ έως 30% μικρότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο.
Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό είναι η συμβολή της άσκησης στην οικονομία των παλμών της καρδιάς και κατ΄ επέκταση στην προστασία της.

Σε ένα μέσο άνθρωπο ο καρδιακός μυς χτυπάει με συχνότητα 70 παλμούς ανά λεπτό. Σε έναν αθλητή μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 50 παλμούς ανά λεπτό. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο λιγότερη φθορά έχει η καρδιά ενός αθλητή μετά από χρόνια. Ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν εδώ είναι το τζόκινγκ (ακόμη και η πεζοπορία), το ποδήλατο, το κολύμπι ή ο συνδυασμός αυτών. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι ιδανικές για την μείωση του λίπους και αν συνδυαστούν με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους φέρνουν θεαματικά αποτελέσματα.

3) Την διάθεση. Είναι φανερό ότι μετά από άσκηση μέτριας έντασης η διάθεση αυξάνεται και κυριαρχεί ένα ευχάριστο συναίσθημα. Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω της έκκρισης κάποιων ορμονών αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά την διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά παραμένουν περισσότερα χρόνια ενεργοί και μάλιστα φαίνεται ότι έχουν και περισσότερο ποιοτική σεξουαλική ζωή.

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα στις γυναίκες είναι ή παραίτηση από την ενεργή σεξουαλική ζωή όταν αυξηθεί πολύ το βάρος τους. Από την άλλη πλευρά πολλοί άνδρες μειώνουν με τα χρόνια τις σεξουαλικές επαφές καθώς αντιμετωπίζουν μυϊκή κόπωση και προβλήματα δύσπνοιας, αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής και της μηδαμινής άσκησης.

Δραστηριότητες που μπορούν βοηθήσουν εδώ είναι οι διατάσεις (αυξάνουν την ελαστικότητα των μυών), η σουηδική γυμναστική αλλά και το τένις, οι αθλοπαιδιές (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο 5Χ5), η κολύμβηση κ.α. Επίσης δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την φύση (πεζοπορία, κηπουρική) μπορούν να συμβάλλουν στην καλή διάθεση.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα οφέλη που προαναφέραμε παρατηρούνται μόνο όταν γυμνάζεται κάποιος συστηματικά. Έρευνες δείχνουν ότι πρωταθλητές οι οποίοι μετά από κάποια ηλικία σταμάτησαν να γυμνάζονται είχαν το ίδιο μέσο όρο ζωής με άλλους μη αθλητές. Αντίθετα αυτοί που εξακολούθησαν και μετά το πέρας της αθλητικής τους καριέρας να ασκούνται είχαν πιθανότητες να ζήσουν μέχρι και εφτά χρόνια περισσότερο.

Τελειώνοντας θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει απαγορευτική ηλικία προκειμένου κάποιος να αρχίσει να ασκείται. Φαίνεται ότι άσκηση στην τρίτη ηλικία μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση λειτουργιών όπως η όραση , η αφή και η ακοή , που συνήθως μειώνονται ενώ ακόμη και τότε μπορεί να επιτευχθεί αύξηση της μυϊκής μάζας. Σηκωθείτε λοιπόν από τον καναπέ και επιλέξτε οτι σας εκφράζει. Η ανταμοιβή θα είναι όχι μόνο περισσότερα χρόνια, αλλά κυρίως πιο όμορφες μέρες.

Διαβάστε περισσότερα...

Επιλέξτε το μέγεθος που σας ταιριάζει...




Μειώστε τις θερμίδες του πιάτου σας!
Burger σε small μεγέθη, μικρά σάντουιτς, μισές μερίδες, mini αναψυκτικά, extra small ποσότητες αλατιού, μπουκιές παγωτού σε μέγεθος σοκολατάκι είναι μερικές από τις καινοτόμες αλλαγές που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό από την ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Κάτι αλλάζει στην ελληνική αγορά και στρέφεται υπέρ της σιλουέτας μας.

Μια μάχη κατά της παχυσαρκίας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με βασικό σκοπό τη μείωση των θερμίδων σε παχυντικά τρόφιμα. Πίσω από αυτές τις αλλαγές κρύβεται μια βίβλος με βασικούς κανόνες, η Λευκή Βίβλος, που έχει συνταχθεί από την Ε.Ε. με σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την προαγωγή μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πως οι μικρότερες μερίδες συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους;

Μικρότερες μερίδες σημαίνουν απόλαυση με λιγότερες θερμίδες. Για να διατηρήσει κάποιος το βάρος του θα πρέπει να προσλαμβάνει τόσες θερμίδες όσες καίει καθημερινά για να ζήσει και να επιτελέσει δραστηριότητες. Θα πρέπει με άλλα λόγια να εξισορροπήσει το ισοζύγιο ενέργειας.

Οι μεγάλες μερίδες κάθε άλλο παρά την εξισορρόπηση εξυπηρετούν. όσο πιο μεγάλες οι μερίδες που καταναλώνουμε τόσο μεγαλύτερη και η πρόσληψη θερμίδων με αποτέλεσμα να βάζουμε κιλά.

Παράλληλα, η προσθήκη ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένου λίπους στα τρόφιμα που καταναλώνουμε κυρίως από έξω, είναι ένα μικρό τρικ που τα κάνει πιο γευστικά με αποτέλεσμα να επιθυμούμε να τα καταναλώσουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες. Η βιομηχανία τροφίμων, πλέον, κάνει προσπάθειες ώστε να μειώσει τις ποσότητες των συστατικών αυτών.

Έτσι παρατηρούμε στην αγορά φρυγανιές, ψωμί και μαργαρίνες με λιγότερο αλάτι, πατατάκια με λιγότερα λιπαρά, αναψυκτικά με γλυκαντικά, αλυσίδες fast food με πατάτες χωρίς προσθήκη αλατιού κ.α.

Με απλά «τρικ», η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει κάποια πρώτα βήματα για τη μείωση των θερμίδων του πιάτου μας που έχουν στόχο:

• Μειώνουν τις ποσότητες (π.χ στα αναψυκτικά, στα τυριά και τα παγωτά).

• Μειώνουν το περιττό αλάτι (π.χ. μαργαρίνες, σούπες).

• Υιοθετούν τις νέες ετικέτες με όλες τις διατροφικές πληροφορίες.

Δε μένει, λοιπόν, παρά να χρησιμοποιήσετε τα τρικ που σας ταιριάζουν και να ελέγξετε το βάρος σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Προετοιμάστε ένα υγιεινό σνακ



Θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, αλλά και λιπαρά.

Ετοιμαστείτε για το καλοκαιρινό ταξίδι με την οικογένειά σας. Φτιάχνοντας τις βαλίτσες με τα απαραίτητα καλοκαιρινά είδη, παίρνοντας μαζί σας τα σωστά τρόφιμα και σνακ, θα διασφαλίσετε ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Να είστε βέβαιοι ότι το να ετοιμάσετε «έξυπνα» μικρά γεύματα θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι να χορτάσουν, τρώγοντας κάτι υγιεινό.

Προετοιμάστε υγιεινά και ισορροπημένα σνακ, τα οποία να είναι θρεπτικά για όλους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν, όχι μόνο υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, αλλά και λιπαρά.

Τα λιπαρά είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας, καθώς μας παρέχουν ενέργεια και το σώμα τα χρειάζεται για να απορροφήσει σημαντικές βιταμίνες (A, D και E). Και φυσικά μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα των λιπαρών, κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ετοιμάζετε αυτά τα σνακ:

• Αποφεύγετε γεύματα και γλυκά φτιαγμένα με αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο. Επίσης προσπαθήστε να μείνετε μακριά από γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, όπως τα λιπαρά τυριά ή το πλήρες γάλα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε «κακά» λιπαρά (δηλαδή σε κορεσμένα λιπαρά), δεδομένου ότι προέρχονται από ζωικές πηγές.

• Η πιο έξυπνη επιλογή είναι να φτιάξετε νόστιμα σνακ, όπως ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι. Αντί για αγελαδινό βούτυρο στο ψωμί, μια υγιεινότερη επιλογή είναι η φυτική soft μαργαρίνη. Με αυτόν τον τρόπο έχετε ένα σνακ που είναι εύκολο να προετοιμαστεί και, επίσης, περιέχει όλα τα κύρια θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες από τη γαλοπούλα, υδατάνθρακες από το ψωμί και «καλά» απαραίτητα λιπαρά από τη μαργαρίνη.

Βασικές πηγές αυτών των «καλών» απαραίτητων λιπαρών είναι τα φυτικά έλαια και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη. Προσπαθήστε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε τα «καλά» λιπαρά στα σνακ που θα πάρετε μαζί σας στο ταξίδι. Όταν δεν είστε σίγουροι, διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων, πριν από τη χρήση τους στο μεσημεριανό σας σνακ. Τα απαραίτητα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «πολυακόρεστα λιπαρά».

Τώρα που ξέρετε όλα τα σημαντικά βήματα σχετικά με το πώς να κρατήσετε χορτάτους τους συνταξιδιώτες σας … ετοιμάστε βαλίτσες και καλό ταξίδι!

Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το αλάτι από τη διατροφή σας!



Πώς να το αποφύγετε!

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η σωστή ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι 5-6g/ημέρα. Η υπερκατανάλωση αλατιού αναγνωρίζεται σαν μια βασική αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής πίεσης.

Μειώνοντας το αλάτι κατά 1 g/ημέρα, επιτυγχάνουμε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά κατά 5% και για καρδιακά εμφράγματα κατά 3%. Η μείωση του αλατιού από τη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μια επιστημονική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Κολεγίου Παθολόγων και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, υπολόγισε ότι εάν οι Αμερικανοί μείωναν την πρόληψη αλατιού κατά μισό κουταλάκι του τσαγιού την ημέρα ή κατά 3 γραμμάρια, αυτό θα μείωνε τον ετήσιο αριθμό περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου κατά 60.000 - 120.000, τον αριθμό των καρδιακών εμφραγμάτων κατά 54.000 - 99.000, των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 32.000 - 66.000 και των θανάτων από κάθε αιτία κατά 44.000 - 92.000. Ταυτόχρονα, θα γλίτωνε τη Δημόσια Υγεία από κόστος 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

Συμβουλές
Για να μειώσετε το αλάτι από τη διατροφή σας αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που θέλετε να καταναλώσετε. Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Προτιμήστε τροφές «ελεύθερες αλατιού» (<5mg νατρίου ανά μερίδα), «πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο» (<35mg νατρίου ανά μερίδα) ή «χωρίς προσθήκη αλατιού».

Προσέξτε επίσης και συστατικά όπως γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο, τα οποία είναι συστατικά του αλατιού. Ακόμη, επιλέξτε τροφές με λιγότερο από 5% νάτριο ανά μερίδα. Το νάτριο είναι «συστατικό» του αλατιού και πρέπει να τρώτε λιγότερα από 2.400 mg την ημέρα.

Οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου και αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών. Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες, τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα έτοιμα γεύματα.

Μαγειρεύοντας μόνοι σας τα γεύματά σας μπορείτε να ελέγξετε πόσο αλάτι θα μπει στο πιάτο σας. Επιλέξτε φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αντί για επεξεργασμένα και καπνιστά. Αν καταναλώνετε κονσέρβες όπως τόνο, ξεπλύνετε το περιεχόμενο, για να απομακρύνετε αλάτι.

Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.

Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση, όπως φρούτα και λαχανικά. Καταναλώστε ακόμη και σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα σε κάλιο.

Αν τρώτε έξω ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο σας. Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιο έντονη γεύση, με μικρότερη ποσότητα.

Μην ακολουθείτε τις συνταγές που θέλουν να προσθέτετε αλάτι. Αντικαταστήστε το με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κόλιανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.ά.

Χρησιμοποιήστε λαχανικά για να δώστε γεύση στο φαγητό σας. Οι διάφορες εταιρείες τροφίμων, ακολουθώντας τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, δημιούργησαν σκευάσματα με λιγότερο αλάτι προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια μείωσης του αλατιού από τη διατροφή μας. Έτσι, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον κύβοι με λιγότερο αλάτι, που δίνουν νοστιμιά στο φαγητό, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολύ αλάτι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνη και η αξία της



Ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή ένα από τα συστατικά της τροφής που αποδίδουν ενέργεια στον οργανισμό και μάλιστα αντίστοιχη των υδατανθράκων, κυρίως σε ακραίες καταστάσεις, όπως η ασιτία.

Η σημασία της πρωτεΐνης για τον οργανισμό:
Οι πρωτεΐνες παίζουν πολλαπλό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιούνται σε πλήθος λειτουργιών. Σημαντικότερες από αυτές είναι η δημιουργία νέου ιστού και μυών, η αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ιστών από φθορές, η άμυνα του οργανισμού καθώς και η μεταφορά μηνυμάτων στο σώμα μας.

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά;

Αυτός είναι και ο λόγος που η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη κατά την ανάπτυξη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, για έναν μέσο ενήλικα, είναι 0,8-1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Εξυπακούεται ότι σε ειδικές καταστάσεις (κύηση, θηλασμός, άσκηση) το όριο αυτό διαφοροποιείται. Ωστόσο, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες τα όρια αυτά ξεπερνιούνται καθημερινά τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά καθημερινά.

Ποιες είναι οι ζωικές τροφές που παρέχουν πρωτεΐνη;

Τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης ή διαφορετικά, υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κυνήγια, κατσίκι, αρνί και παράγωγα όπως αλλαντικά, ζαμπόν, μπέικον, γύρος, παϊδάκια κλπ.), τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι και γάλα), το τυρί και το αυγό.

Ποιές τροφές, εκτός των ζωικών, μας τροφοδοτούν με πρωτεΐνη;

Η μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και των παραγωγών τους οπωσδήποτε μειώνει την δυνατότητα του οργανισμού να λάβει την απαραίτητη γι΄ αυτόν πρωτεΐνη. Ωστόσο, υπάρχουν πηγές πρωτεΐνης οι οποίες καταναλώνονται αυτό το διάστημα και μπορούν εν μέρει να καλύψουν τις ανάγκες μας. Συγκεκριμένα, τα καλαμαράκια, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά μας παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας η οποία μάλιστα πέπτεται πιο εύκολα από εκείνη του κρέατος.

Εκτός αυτών, υπάρχουν και ορισμένες φυτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Τέτοιες είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και φιστίκια, καρύδια), τα όσπρια, η σόγια, το ρύζι, το καλαμπόκι και το σουσάμι (ταχίνι – χαλβάς). Το μειονέκτημα των φυτικών τροφών είναι η σχετικά χαμηλή βιολογική αξία της πρωτεΐνης σε σύγκριση με εκείνη του κρέατος.

Τι σημαίνει βιολογική αξία;

Τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Για την σύνθεση των πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα απαιτούνται 20 διαφορετικά αμινοξέα. Κάποια από αυτά ο οργανισμός έχει την δυνατότητα να τα συνθέσει μόνος του και γι’ αυτό ονομάζονται μη απαραίτητα.

Υπάρχουν όμως και 9 αμινοξέα που ο οργανισμός πρέπει απαραίτητα να τα συνθέσει αφού δεν βρίσκονται στις τροφές. Η πιο πλήρης τροφή σε αμινοξέα είναι το αυγό και το ανθρώπινο γάλα. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν σε επαρκείς ποσότητες ορισμένα αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Ωστόσο, με τον κατάλληλο διατροφικό συνδυασμό μπορούμε να καλύψουμε αυτό το μειονέκτημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ασταθής κύκλος



Αιτία υπογονιμότητας αλλά και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Αν κάποια γυναίκα προσέξει πως ο κύκλος της είναι ασταθής, δηλαδή παρουσιάζει, αμηνόρροια (απουσία περιόδου για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών), αραιομηνόρροια (συχνότητα εμφάνισης περιόδου μεγαλύτερη των 35 ημερών), συχνομηνόρροια (επαναλαμβανόμενη εμφάνιση περιόδου ανά διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών), μηνορραγία (παρατεταμένη περίοδος) και μητρορραγία (περίοδος σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και με ακανόνιστα χαρακτηριστικά) στα αναπαραγωγικά χρόνια, καλύτερα να συμβουλευτεί το γιατρό της.

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργιών του οργανισμού ή ασθενειών ή απλώς μπορεί να οφείλετε σε κάτι πιο απλό. Η εντατική άσκηση, η παχυσαρκία, τα ταξίδια, η σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής και το άγχος, είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο της γυναίκας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια



Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση. Είναι επίσης εποχή διακοπών στο βουνό ή στη θάλασσα.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Ασφάλεια όμως, δε σημαίνει υπερπροστασία. Η υπερπροστασία συχνά προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ασχέτως προορισμού, οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Τα παιδιά πρέπει πάντα, να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, για να ταξιδεύει με ασφάλεια.

Διακοπές στην θάλασσα


Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία.

Ποτέ να μην αφήνουμε τα παιδιά μας κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν. Να μην βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κλπ. για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Ποτέ να μην κολυμπάνε τα παιδιά μας με γεμάτο στομάχι. Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.

Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, να φροντίζουμε να φοράνε πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Να μάθουμε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν πρώτα, ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.

Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος . Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας. Να αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο μεσημεριανές ώρες.

Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κλπ.) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια.

Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.

Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη.

Διακοπές στο βουνό


Κατάλληλο ντύσιμο:
στην πεζοπορία κατάλληλα υποδήματα και καπέλο
στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια
στο rafting εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος.

Γενικά όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κλπ. καλόν είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά.

Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά.

Να μη χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί.

Να μάθουμε στα παιδιά ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους.

Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα. Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.α. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.

Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.

Τα παιδιά μακριά από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Όταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά.

Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή πχ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.

Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί.

Όπου και να είμαστε στις διακοπές, να μάθουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί.

Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους μας. Δυστυχώς όμως, είναι τόσο απλά που παραβλέπονται. Όλοι πιστεύουμε ότι δεν θα συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ας μην ξεχνάμε ότι για τα μικρά παιδιά πρέπει να υπάρχει πάντα σωστή επίβλεψη.

Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση καταπολεμά την κατάθλιψη



Η αεροβική γυμναστική είναι η καλύτερη αρχή.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορούν να περιοριστούν ακόμα και στο μισό , με ένα πρόγραμμα γυμναστικής περίπου 3 φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής.

Αυτό συμβαίνει, διότι με τη γυμναστική αυξάνονται τα επίπεδα σερετονίνης, ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, δηλαδή των νευρωδιαβιβαστών που σχετίζονται με την καλή ψυχολογία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ορεκτικά... η παγίδα της ταβέρνας



Τι πρέπει να προσέξετε!

Τα ορεκτικά, όπως και το ψωμί που πρωτοέρχεται στο τραπέζι μας μπορούν να μας παραφορτώσουν με τόσες συνήθως θερμίδες όσες θα χρειαζόμασταν για να βγάλουμε τη μισή μέρα μας.

Οι επιλογές, λοιπόν, που θα κάνουμε μια τέτοια ημέρα έχουν ιδιαίτερη σημασία:

- Ζητήστε το ψωμί να έρθει μαζί με το υπόλοιπα κυρίως πιάτα
- Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης ή αραβικές πίτες
- Αποφύγετε το ξεροψημένο, που συνήθως σερβίρεται περιχυμένο με ελαιόλαδο
- Προτιμήστε πολλές διαφορετικές σαλάτες ή/ και ψητά λαχανικά αντί άλλων ορεκτικών
- Αποφύγετε τηγανιτά και παναρισμένα ορεκτικά
- Κρατήστε το τυρί για μια άλλη ημέρα. Το τυρί όπως και το κρέας περιέχουν πρωτεΐνες και λίπος, έχουν σχεδόν ισοδύναμη θρεπτική ενεργειακή αξία.
-Γεμίστε το πιάτο σας μόνο μια φορά

Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές χωρίς δίαιτα!



Συμβουλές για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό.

Μπορούν τα χαμένα κιλά να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών; Για να μπορέσετε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό κατά τη διάρκεια των διακοπών αρκεί να προσέξετε πως θα χάσετε αυτά τα κιλά.

Παρακάτω ακολουθούν απλές και βασικές συμβουλές για να απαλλαχτείτε και να διατηρήσετε μια και καλά μακριά σας τα ενοχλητικά λίγα παραπάνω κιλά:

• Μην χάσεις στο δρόμο το κίνητρό σου. Κάθε πρωί που ξυπνάς να θυμίζεις στον εαυτό σου πόσο πολύ θέλεις να κάνεις διακοπές με λιγότερα κιλά.

• Νιώσε την πείνα σου. Είναι το αίσθημα που μας λείπει τελευταία, καθώς τρώμε για πολλούς άλλους λόγους εκτός από αυτό. Θα διαπιστώσεις μεγάλη ικανοποίηση όταν καλύψεις το αίσθημα αυτό με λίγο φαγητό.

• Ξεκίνα το γεύμα σου πρώτα από τη σαλάτα. Σε βοηθά να χορτάσεις πιο γρήγορα.

• Φρόντιζε να τρως πάντα σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας. Μη μιλάς στο κινητό σου, μη μαλώνεις και μην εκνευρίζεσαι.

• Απόφευγε να τρως κρύο φαγητό. Το ζεστό φαγητό σε βοηθά να το απολαύσεις καλύτερα και συνεπώς να φας λιγότερο.

• Ψώνιζε από το σούπερ-μάρκετ πάντα με λίστα αγορών.

• Προσπάθησε να είναι το ίδιο μέρος αυτό που τρως το γεύμα σου και φρόντισε αυτό να έχει ένα ευχάριστο περιβάλλον.

• Όταν γυρίζεις κουρασμένος από τη δουλειά σου μην ξεκινάς αμέσως να τρως. Χαλάρωσε για μισή ώρα, κάνοντας ένα μπάνιο ή ακούγοντας μουσική, ώστε να ηρεμήσει το σώμα σου και να φας αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

• Μην τρως ποτέ όρθιος.

• Τρώγε αργά. Φρόντισε το κύριό σου γεύμα να μη διαρκεί λιγότερο από 20-30 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό βοηθάς το σώμα σου να νιώσει το αίσθημα του χορτασμού και να μη προσλάβει περιττές θερμίδες.

• Την ώρα που τρως προσπάθησε να μη βλέπεις TV. Αποσπάται η προσοχή, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τον έλεγχο του τι και πόσο τρώμε.

• Μας αρκούν 1-2 κουταλιές γλυκού για να αλλάξει η γεύση στο στόμα μας. Το επιπλέον έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μετατραπεί σε λίπος στο σώμα μας.

• Προτίμησε προϊόντα light. Γιαούρτι, αναψυκτικά, ζελέ, παγωτά στις εκδόσεις τους με χαμηλές θερμίδες που μας προσφέρουν σχεδόν την ίδια ικανοποίηση και μας γλιτώνουν από περιττές θερμίδες.

• Μην παραλείπεις τα καλοκαιρινά φρούτα. Καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, κεράσια μας δίνουν λίγες θερμίδες γιατί περιέχουν πολύ νερό στη σύστασή τους και μας ικανοποιούν την αίσθηση του χορτασμού, αποτελώντας έτσι ιδανική λύση για ενδιάμεσο σνακ.

• Περπάτησε περισσότερο, τόσο πηγαίνοντας στη δουλειά σου όσο και μετά από αυτή. Κάνε το γύρο του τετραγώνου πριν πας σπίτι σου ή βρες μία φίλη σου και κάντε μια μικρή βόλτα.

Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε χρόνο 1,5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από ηπατίτιδα



Η 28η Ιουλίου είναι η 1η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Η ηπατίτιδα σπάνια εμφανίζει συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Κάθε χρόνο σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη πεθαίνουν από ηπατίτιδα.

Οι θάνατοι από ηπατίτιδα είναι περισσότεροι από ότι από τον ιό του ΑΙDS.


Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής 1ης Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου.

Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στους 12 συνανθρώπους μας έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας B ή C ανέφεραν οι ομιλητές χθες σε Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Δυστυχώς όμως και αυτό το μεγάλο ποσοστό δεν λέει όλη την «αλήθεια». Αυτό που πραγματικά πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιεί είναι το γεγονός ότι ένας στους 12 ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο είναι φορέας ηπατίτιδας B ή C, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV/AIDS.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο κ. Σ. Καραταπάνης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Η., Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ρόδου, «ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι το μεγαλύτερο καρκινογόνο μετά το κάπνισμα».

Στην χώρα μας, 400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Επίσης, πρόσφατοι υπολογισμοί στη Γαλλία και στις ΗΠΑ προβλέπουν αύξηση κατά 61% των περιπτώσεων κίρρωσης και 68% των περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκίνου, ενώ αντίστοιχη μελέτη στην Ελλάδα υπολόγισε ότι θα έχουμε αύξηση κατά 21% των κιρρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος σε έδαφος χρόνιας ηπατίτιδας C.

Επιπλέον όπως επεσήμανε ο κος Ι. Κοσκίνας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Η., Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ Ιπποκράτειο, «παρόλο που στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει σημειωθεί σημαντική μείωση του επιπολασμού της χρόνιας ηπατίτιδας Β στη χώρα μας καταγράφονται υψηλά ποσοστά Ηπατίτιδας Β σε πληθυσμούς οικονομικών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας».

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από πρόσφατη πανελλήνια έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό των νέων περιστατικών με χρόνια ηπατίτιδα C διαπιστώνεται σε χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

Οι ιοί της ηπατίτιδας Β, C και D, μεταδίδονται παρεντερικά (με τη γέννα, σεξ δίχως προφυλάξεις, μοίρασμα συριγγών κ.λπ.). και προκαλούν οξεία και χρόνια λοίμωξη, ενώ οι ιοί Α και Ε μεταδίδονται με την κοπροανοστοματική οδό (μολυσμένο νερό ή φαγητό) και δεν προκαλούν χρονιότητα.

Έλεγχο για ηπατίτιδα Β και C χρειάζονται οι συγγενείς των φορέων και όσοι έρχονται σε στενή επαφήμαζί τους. Η διάγνωση της οξείας ή χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας στηρίζεται στην ανεύρεση των κατάλληλων ορολογικών δεικτών στο αίμα με ειδικές εξετάσεις.

Πολλοί άνθρωποι ζουν επί χρόνια με τους ιούς, δίχως να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα. Σε αρκετούς όμως υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κίρρωσης ή ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Οι άνθρωποι αυτοί με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C σε εξέλιξη μπορεί να αισθάνονται καλά για πολύ καιρό.

Κι όμως η Χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα, όπως διευκρίνισε ο κος Γουλής, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Η., Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ, ΓΝΘ Ιπποκράτειο, «είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ιαθεί πλήρως εφόσον βέβαια υπάρξει εντοπισμός των ασθενών και έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος».

Στη θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.

Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β χρησιμοποιούνται ή η ιντερφερόνη ή τα από του στόματος αντιικά (λαμιβουντίνη, διπιβαλική αδεφοβίρη, εντεκαβίρη, τελμπιβουντίνη, τενοφοβίρη).

Με τους παράγοντες αυτούς επιτυγχάνεται σε πολύ υψηλό ποσοστό ο έλεγχος της εξέλιξης της νόσου και πολύ λιγότεροι ασθενείς σε σχέση με παλαιότερα οδηγούνται στα τελικά στάδια της νόσου και στο θάνατο.

Η θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C συνίσταται στη χορήγηση συνδυασμού πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούν οι γιατροί να προβλέπουν σε συγκεκριμένα σημεία-ορόσημα της θεραπείας την πιθανότητα ανταπόκρισης των ασθενών, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη συμμόρφωση.

Πρόσφατα δύο νέοι θεραπευτικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας C έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ και η έγκρισή τους στη χώρα μας αναμένεται εντός του 2011. Με τα φάρμακα αυτά στοχεύουμε στην πλήρη εκρίζωση του ιού και συνεπώς ίαση σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70% των ασθενών.

H πρόληψη της λοίμωξης, από τους ιούς στηρίζεται στην ενημέρωση των ομάδων αυξημένου κινδύνου σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και κυρίως στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού έναντι των ιών ηπατίτιδας Α και Β.

Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.), που απαρτίζεται από εξειδικευμένους ηπατολόγους, δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της ηπατίτιδας με συνεχή προσφορά στην πρόληψη, τη θεραπεία, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η ανάπτυξη της επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς, αλλά και εκείνους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν γενικότερα, είτε ανήκουν στο χώρο της υγείας είτε όχι, αποτέλεσε και θα αποτελεί πρωταρχική μέριμνα της Ε.Ε.Μ.Η.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της Ε.Ε.Μ.Η. εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εμπλουτισμένα τρόφιμα, ευεργετικά για την καρδιά;



Οι φυτικές στερόλες και στανόλες στη διατροφή μας.

Τα τελευταία χρόνια, λειτουργικά τρόφιμα με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα στην αγορά. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και δημητριακά με φυτικές στερόλες και στανόλες.

Τι είναι οι φυτικές στερόλες και στανόλες

Αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκονται σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Όπως και η ονομασία τους έτσι και η μορφή τους μοιάζει με αυτήν της χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει πως οι φυτικές στερόλες και στανόλες, ορισμένες φορές μπορεί να πάρουν τη θέση της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφησή της ως ένα βαθμό. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Τι λένε οι έρευνες

Πρόσφατη μετα-ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Διαιτολογίας και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου «McGill» στον Καναδά και δημοσιεύτηκε το 2008 στο «Food and Nutrition Research», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση προϊόντων με φυτικές στερόλες και στανόλες μειώνει τις συγκεντρώσεις της «κακής» χοληστερίνης (LDL), αλλά η μείωση αυτή σχετίζεται με τα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης του κάθε ατόμου, το προϊόν, τη συχνότητα κατανάλωσης και τη διάρκεια λήψης των συγκεκριμένων προϊόντων.

Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η μείωση της LDL ήταν υψηλότερη όταν οι στερόλες και οι στανόλες προστέθηκαν σε επαλείμματα (spreads), μαγιονέζες, ντρέσινγκ, στο γάλα και το γιαούρτι από ό,τι στα δημητριακά, τις σοκολάτες, τους χυμούς ή τα κρουασάν.

Ο ισχυρισμός

Η καθημερινή κατανάλωση μέχρι 2 γρ. φυτικών στερολών ή στανολών μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης στο αίμα μέχρι 10%, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Έχει εγκριθεί;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι μαργαρίνες με φυτικές στερόλες και στανόλες μπορούν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι το κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ισχυρισμός υγείας και από άλλα προϊόντα με φυτικές στερόλες και στανόλες, όπως το ψωμί. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή -έχουμε όμως ενδείξεις- αν το «υπόστρωμα» (το ίδιο το προϊόν) μπορεί να επηρεάσει τη δράση των συγκεκριμένων συστατικών.

Οι στερόλες και οι στανόλες καταλαμβάνουν τη θέση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τα επίπεδά της.

Διαβάστε περισσότερα...

Υδατάνθρακες... οι απαγορευμένοι



Φίλοι ή εχθροί του σώματός μας;
Πόσες φορές κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας πήρατε «διαζύγιο» με τη ζάχαρη, τα γλυκά και τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί, τις πατάτες, δηλαδή όλα τα αμυλούχα τρόφιμα; Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα κατά τα άλλα νόστιμα τρόφιμα με τα «υγιεινά» φρούτα και λαχανικά; Τι είναι αυτό που γλυκίζει το γάλα;

Τα τρόφιμα που ανήκουν σε όλες τις παραπάνω ομάδες τροφίμων έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο θρεπτικό συστατικό της διατροφής. Αντίθετα με τις φήμες που τους ενοχοποιούν και τους συνδέουν με την παχυσαρκία, οι υδατάνθρακες είναι πολύτιμοι για το σώμα μας. Κι αυτό γιατί αποτελούν το ενεργειακό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί άμεσα το σώμα μας για να λειτουργήσει.

Υπάρχουν, μάλιστα, όργανα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά υδατάνθρακες σαν καύσιμο και αυτά είναι: ο εγκέφαλος, τα ερυθροκύτταρα, ενώ και οι μύες (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς) χρησιμοποιούν και αυτοί υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Με άλλα λόγια τα «απαγορευμένα» συστατικά της τροφής συμμετέχουν στη λειτουργία των κυριότερων οργάνων του σώματος: του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου, των νεφρών, των μυών και της καρδιάς.

Στα τρόφιμα τους συναντάμε σε δυο κύριες κατηγορίες: τα σάκχαρα ή απλούς υδατάνθρακες και τους σύνθετους υδατάνθρακες.

Τα σάκχαρα/ απλοί υδατάνθρακες μπορούμε να τα συναντήσουμε στις ετικέτες τροφίμων με τους όρους γλυκόζη, φρουκτόζη, λακτόζη και σακχαρόζη. Βρίσκονται σε φυσικά τρόφιμα όπως το γάλα, τα φρούτα και το μέλι, ενώ στην κατηγορία αυτή ανήκει και η απλή ζάχαρη.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πιο πολύπλοκα συστατικά («σύνθετα») και τα συναντάμε διαφορετικά με τον όρο πολυσακχαρίτες. Το άμυλο είναι ο πιο «διάσημος» πολυσακχαρίτης της διατροφής.

Τα τρόφιμα που περιέχουν άμυλο αποτελούν τη βάση του καθημερινού διαιτολογίου και περιλαμβάνουν το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, την πατάτα, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα όπως οι φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κριτσίνια κ.α.

Ταυτόχρονα, τα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ιδίως όταν πρόκειται για προϊόντα ολικής άλεσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέχει ο διαβητικός το καλοκαίρι



Όσα πρέπει να γνωρίζετε και να αποφεύγετε.

Οι ζέστες προχωρούν, το καλοκαίρι κορυφώνεται και όλοι λίγο-πολύ, σχεδιάζουμε κάποιες διακοπές, σύντομες ή όχι. Κανένα πρόβλημα. Διάθεση και χρήματα να υπάρχουν. Τι γίνεται όμως με όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη; Τι πρέπει να αποφύγουν, τι πρέπει να γνωρίζουν, τι πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους, ώστε να μην τους βγουν ξινές οι διακοπές;

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν είναι αυτές που θα μπορούσε να υποβάλει κάθε ασθενής ή να γνωρίζουν, εκ των προτέρων, οι οικείοι του.

Βουνό ή θάλασσα;


Η απάντηση είναι όπου μας αρέσει καλύτερα! Με άλλα λόγια, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να πάνε παντού, αρκεί να γνωρίζουν τις κλιματικές συνθήκες (π.χ., πολύ ζέστη ή κρύο, έντονη υγρασία κ.λπ.) ή άλλες ιδιαιτερότητες (π.χ., δύσκολη πρόσβαση σε γιατρό ή φαρμακείο, κίνδυνοι από δήγματα εντόμων και ερπετών, όχι τρεχούμενο νερό κ.λπ.) του μέρους που πρόκειται να περάσουν τις διακοπές και φυσικά να έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα.

Ζέστη και σακχαρώδης διαβήτης


Εάν κάνει πολύ ζέστη και ακολουθεί κάποιος θεραπεία με ινσουλίνη, πρέπει να γνωρίζει ότι το σώμα μας αντιδρά αυξάνοντας τους παλμούς και τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ταχύτητα απορρόφησης της ινσουλίνης.

Εάν επιπλέον κινείται ή ασχολείται με κάποιο σπορ (κολύμπι, ρακέτες κ.λπ.), τότε ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι μεγάλος. Θα πρέπει λοιπόν ή να μειώσει τη δόση της ινσουλίνης του ή να προβλέψει ένα επιπλέον κολατσιό και σίγουρα τακτικότερες (περίπου ανά 2 ώς 4 ώρες όσο είναι στον ήλιο ή αθλείται) μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Αντιθέτως, το κρύο μειώνει την απορρόφηση της ινσουλίνης (κίνδυνος υπεργλυκαιμίας), γι' αυτό προβλέψτε διπλό πουλόβερ και συχνότερες μετρήσεις του σακχάρου, αν οι διακοπές περιλαμβάνουν βουνό ή χιόνια. Ακόμα και όσοι θεραπεύονται με δισκία, καλό είναι να γνωρίζουν ότι και γι' αυτούς ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι μεγάλος.

Το σώμα μας, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, λειτουργεί αυξάνοντας το μεταβολισμό του, δηλαδή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, ώστε να πετύχει αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και με αυτόν τον τρόπο αύξηση της αποβολής θερμότητας στο περιβάλλον. Παράλληλα, αυξάνοντας την αποβολή νερού από την άδηλη αναπνοή και τον ιδρώτα (όπου όμως χάνει και πολύ χρήσιμους ηλεκτρολύτες) καταφέρνει να ψύχεται, αλλά αυξάνεται έτσι και ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

Όλοι επομένως όσοι θεραπεύονται είτε με δισκία είτε με ινσουλίνη θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο του αίματός τους συχνότερα (μετρήσεις ανά 4 ως 6 ώρες στον ήλιο χρειάζονται ακόμη και γι' αυτούς που μετρούσαν ελάχιστα το σάκχαρό τους) και φυσικά να φροντίζουν να καταναλώνουν αρκετό νερό, αλλά και ποσότητα φυσικού, κατά προτίμηση, χυμού. Το είδος, την ποσότητα και συχνότητα της διατροφής καλό είναι να τη συζητήσουν με τους ειδικούς που τους παρακολουθούν.

Επηρεάζονται ο μετρητής ή οι μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα από την πολύ ζέστη ή το πολύ κρύο;

Η απάντηση είναι: «Ναι, μπορεί να επηρεάζονται». Ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το μετρητή ή τις ταινίες σακχάρου. Κρατήστε λοιπόν μετρητή και ταινίες σε μέρος σκιερό, με θερμοκρασίες όσο το δυνατόν φυσιολογικές (δωματίου), αλλά μην τα βάλετε στο ψυγείο (το πολύ κρύο τα επηρεάζει εξίσου), ούτε όμως να τα ξεχάσετε στον ήλιο, ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ ζέστη. Γνωρίζετε ότι ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες είναι από 18 ως 30ο C.

Τι πρέπει να κάνω με την ινσουλίνη μου; Χρειάζεται συνέχεια ψυγείο ή ίσως λίγες ώρες στην κατάψυξη;


Πρέπει κατ' αρχάς να γνωρίζουμε ότι και το πολύ κρύο, δηλαδή θερμοκρασίες χαμηλότερες από 4ο, μπορεί να βλάψει εξίσου με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες την ινσουλίνη. Γενικά για όσους χρησιμοποιούν «πένες» ινσουλίνης, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Τα «γεμίσματα» με τις πένες αντέχουν για 6 εβδομάδες σε θερμοκρασίες 4 ως 45ο, άρα δεν χρειάζεται ψυγειάκι στην παραλία, αρκεί να μην παρατήσουν τις πένες τους στον ήλιο και βράσουν. Για τους «παραδοσιακούς» όμως λάτρεις της σύριγγας καλό είναι το φιαλίδιο ινσουλίνης να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό (ειδικά ψυγειάκια ή μονωμένες θήκες), αλλά όχι σε απευθείας επαφή με τον πάγο (η κατάψυξη βλάπτει εξίσου την ινσουλίνη) όταν χρειάζεται να τη μεταφέρουν.

Καλό είναι επίσης να έχουν όλοι ζάχαρη, ζαχαρούχο ποτό (προσοχή, όχι αλκοολούχο) ή γλυκό, τουλάχιστον μια ένεση γλυκαγόνης για την περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας και κάποια ινσουλίνη ταχείας δράσης, για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, αν χρειάζεται.

Το καράβι κουνάει. Πάμε με αεροπλάνο;


Ιδίως αν είσαστε ευαίσθητοι, προσοχή στη ναυτία. Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν το σάκχαρο προκαλώντας υπέρ- ή υπογλυκαιμία, αλλά και να υπερκαλύψουν τα συμπτώματα ενός υπέρ- ή υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Πιθανός εμετός μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και αφυδάτωση.

Λάβετε λοιπόν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγετε τη ναυτία. Δηλαδή, αντί να παρακολουθείτε με αγωνία το δελτίο καιρού, πάρτε κάποια προληπτική αγωγή για ναυτία (υπάρχουν ακόμα και φυτικά ή ομοιοπαθητικά σκευάσματα, αρκετά αποτελεσματικά), αποφύγετε το αλκοόλ, φάτε ελαφρά στερεά τροφή λίγο περισσότερο αλατισμένη, φροντίστε να πίνετε συχνότερα μικρές ποσότητες κάθε φορά νερού, αφεψημάτων (π.χ. κρύο τσάι με λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι) ή αναψυκτικών τύπου «light», μετρήστε πιο τακτικά το σάκχαρο σας.

Αν παρ' όλα αυτά κάνετε εμετό, πάρτε κάποιο αντιεμετικό, περιμένετε λίγη ώρα για να δράσει, αρχίστε ξανά με μικρές ποσότητες υγρών (όχι γάλα ή προϊόντα του, γιατί είναι πολύ δύσπεπτα, καλύτερα ούτε και στερεά τροφή, π.χ. φρυγανιά), μετρήστε τακτικά το σάκχαρό σας.

Στο αεροπλάνο προσέξτε να έχετε πάντα μαζί σας στις χειραποσκευές την ινσουλίνη, το μετρητή και τα αναλώσιμα μέτρησης (ταινίες). Η θερμοκρασία στο χώρο αποσκευών του αεροπλάνου πέφτει πολύ κάτω από τους 0 β. και μπορεί να τα καταστρέψει κυριολεκτικά.

Ξυπόλητοι στην άμμο ...και ηλιοθεραπεία;


Δεν είναι από μόνο του κακό να χτίζεις στην άμμο παλάτια. Αρκεί να φοράς καπέλο, σανδάλια ή σαγιονάρες, αντηλιακό υψηλής προστασίας και ιδίως, αν έχεις δέρμα λευκό που κοκκινίζει εύκολα, αντί να μαυρίζει, ρούχα ελαφριά για όλο το σώμα, κατά προτίμηση λευκά. Η άμμος μπορεί να κρύβει αιχμηρά αντικείμενα (σπασμένα γυαλιά, κοχύλια και αχινούς, κονσερβοκούτια κ.λπ.), μικρόβια και μύκητες. Τα πόδια λοιπόν δεν κινδυνεύουν απλώς να τραυματισθούν, αλλά και να μολυνθούν!



Ένα ποτηράκι παραπάνω αλκοόλ βλάπτει;


Κατανάλωση αλκοόλ σε νηστικό προκαλεί υπογλυκαιμία! Το αλκοόλ είναι ο μόνος υδατάνθρακας που δεν καίγεται αμέσως, αλλά πρέπει πρώτα να μεταβολισθεί από το ήπαρ πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας. Άρα, η χρήση του απαιτεί από τον οργανισμό μας παραπάνω ενέργεια, ενώ μας προσθέτει θερμίδες και λίπος.

Επιπλέον τα συμπτώματα υπό- ή υπεργλυκαιμίας μπορεί να υπερκαλυφθούν λόγω μέθης, ενώ λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλεί, είναι δυνατόν να κινδυνεύσουμε και από σοβαρή αφυδάτωση. Ήλιος και αλκοόλ λοιπόν χρειάζονται μεγάλη προσοχή και ευλαβή τήρηση του μέτρου.

Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να κολυμπήσω;

Πόσο πρέπει να είναι το σάκχαρο μου πριν κολυμπήσω; Ισχύει ο χρυσός κανόνας των δύο ωρών. Πάντοτε πριν από οιανδήποτε άσκηση που προβλέπεται να είναι έντονη ή να διαρκέσει αρκετή ώρα, πρέπει να μετράμε το σάκχαρο μας.

Αν είναι μικρότερο του 100 mg/dl, καλό είναι να τρώμε κάτι ελαφρύ πριν, ενώ αν είναι μεγαλύτερο του 200 mg/dl, καλό είναι να περιμένουμε λίγο να πέσει ή να κάνουμε μικρή έξτρα δόση ινσουλίνης ταχείας δράσης (αν είμαστε φυσικά ινσουλινοθεραπευόμενοι).

Το κρύο νερό της θάλασσας μειώνει την απορρόφηση της ινσουλίνης δημιουργώντας κίνδυνο υπεργλυκαιμίας, ενώ το έντονο κολύμπι, όπως κάθε έντονη άσκηση, χρειάζεται ενέργεια, άρα δημιουργεί κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Καλό είναι λοιπόν και μετά το τέλος μιας έντονης άσκησης να ξαναμετράμε το σάκχαρο μας.

Τέλος, σώφρον και σοφό είναι να μην κολυμπάμε μόνοι μας, ενώ αν η άθληση απαιτεί πόδια (jogging, ποδόσφαιρο κ.λπ.), προτιμήστε να κάνετε την ένεση ινσουλίνης στην κοιλιά, για να αποφύγετε πιθανή υπογλυκαιμία λόγω ταχύτερης απορρόφησής της από τους γλουτούς.

Από τι κινδυνεύω αν το σάκχαρο μου είναι υψηλό και εγώ ...πάω παραλία;


Υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε πολυουρία και αφυδάτωση. Ο ήλιος, ο αέρας και η ζέστη προκαλούν αφυδάτωση. Τα αλκοολούχα ποτά, ακόμη και η μπίρα, προκαλούν αφυδάτωση. Τα συμπεράσματα δικά σας ή των ιατρών που θα σας νοσηλεύσουν.

Διαβητικό πόδι. Κάνει καλό ο ήλιος και η θάλασσα;


Χρειάζεται προσοχή. Λόγω μείωσης του αισθήματος του πόνου, σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά για πολλές ώρες ή μέχρι να αποκτήσει πληγές και φουσκάλες το πόδι. Αυτό που κάνει καλό είναι το περπάτημα ή το ελαφρό τρέξιμο στην άμμο ή το βάδισμα στη θάλασσα, με το νερό να φθάνει περίπου στο ύψος των γονάτων (προσοχή γι' άλλη μια φορά, ποτέ ξυπόλητοι!).

Υπερπόντια αεροπορικά ταξίδια. Τι πρέπει να κάνω;

Επηρεάζονται μετρητής και ινσουλίνη από τις συσκευές ανίχνευσης ακτίνων Χ στα αεροδρόμια; Συνήθως κατά τα υπερπόντια ταξίδια προσφέρεται ένα κανονικό γεύμα και ένα ελαφρύ πρωινό. Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους λοιπόν χρειάζεται προγραμματισμός γευμάτων και ινσουλινοθεραπείας. Συζητήστε με τον ειδικό που σας παρακολουθεί για το σχεδιασμό γευμάτων και ινσουλινοθεραπείας.

Πάρτε μαζί σας κάποιο ελαφρύ φαγητό (π.χ., τοστ, φρούτα, χυμό κ.λπ.). Κατά τη διάρκεια της πτήσης, είτε λαμβάνετε ινσουλίνη είτε αντιδιαβητικά δισκία, προσπαθήστε να κάνετε μικρές βόλτες στο αεροπλάνο και να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού ή μη αλκοολούχων ποτών, γιατί ο ξηρός αέρας της καμπίνας αφυδατώνει. Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία ή κάποιον υπεύθυνο από το πλήρωμα, ιδίως αν ταξιδεύετε μόνοι σας. Μετρήστε το σάκχαρό σας κάθε 4 ως 6 ώρες.

Γνωρίζετε γενικά ότι αν ταξιδεύετε ανατολικά η μέρα μεγαλώνει, αλλά φροντίστε να έχετε ακριβείς πληροφορίες για τη χώρα προορισμού σας. Για όσους θεραπεύονται με δισκία τα πράγματα είναι ευκολότερα. Προγραμματίστε μία μέτρηση ανά 4 ως 6 ώρες. Προτιμήστε να είστε ελαφρά «γλυκείς» από τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, συμβουλευθείτε γι' αυτό τον ειδικό γιατρό σας και χρησιμοποιήστε τα αντιδιαβητικά σας δισκία, ανάλογα με τα γεύματα.

Κανένας λόγος ανησυχίας στα αεροδρόμια, μια που οι συσκευές ανίχνευσης δεν επηρεάζουν καθόλου ινσουλίνη και μετρητές σακχάρου, αρκεί μόνο να μην κουβαλάτε και κάποιο όπλο μαζί σας!..

Τι πρέπει να πάρω λοιπόν μαζί μου εκτός από την «ανεβασμένη» διάθεσή μου να περάσω καλά και χωρίς μεγάλα ρίσκα;

* Προμήθειες ινσουλίνης, συρίγγων, βελονών, ταινιών μέτρησης σακχάρου, μετρητή σακχάρου (αν υπάρχει 2ος διαθέσιμος μετρητής, όπως και μια ανταλλακτική «πένα» ινσουλίνης, καλό είναι να τα έχουμε μαζί μας),
* και όλα τα λοιπά αναγκαία υλικά, π.χ. βαμβάκι και οινόπνευμα.

Προμήθειες όλων των ανωτέρω για μία βδομάδα επιπλέον.

* Ενεση γλυκαγόνου.
* Προμήθειες για ένα πρόχειρο φαγητό, π.χ. τοστ, κράκερ, φρούτα, χυμός χωρίς συντηρητικά, κύβοι ζάχαρης ή δισκία γλυκόζης.
* Ξεχωριστό βαλιτσάκι για όλα αυτά, ώστε να το έχετε πάντα κοντά σας.
* Ημερολόγιο αυτοελέγχου.
* Κουτί Α' βοηθειών (κάνουν και αυτά των σούπερ μάρκετ, αρκεί να μην είναι ληγμένα), με ό,τι χρειάζεται για την περιποίηση ενός τραύματος.
* Κάποια επιπλέον φάρμακα, για τα οποία θα συνεννοηθείτε με το γιατρό σας, π.χ. για τη ναυτία και τον εμετό, αντιδιαρροϊκά, αναλγητικά, μια αλοιφή κορτιζόνης για τα τσιμπήματα, κάτι για την αλλεργία κ.λπ.
* Αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο, δύο τουλάχιστον ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετάζευγάριακάλτσες, ώστε να αλλάζετε καθημερινά, παπούτσια για τη θάλασσα και κατάλληλα ρούχα.
* Συνταγή του γιατρού σας με τη διάγνωση και την αγωγή σας, αν πάτε σε χώρα του εξωτερικού. Καλό είναι, όπου και αν πηγαίνετε, να γνωρίζετε εκ των προτέρων πού βρίσκεται το κοντινότερο μέρος όπου μπορείτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως πίνω πολύ αλκοόλ;



Όταν ξεπερνάμε το μέτρο και δεν το καταλαβαίνουμε.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το αλκοόλ πιθανόν να έχει ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό εάν βεβαίως καταναλώνεται με μέτρο. Πολλές μελέτες υποδηλώνουν, πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ποσοστό 40 - 70%.

Επιπροσθέτως, κάποια οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς, έχουν να κάνουν με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, χάρη σε κάποιους αντιοξειδωτικούς παράγοντες που μόνο αυτό περιέχει και ίσως να υπερτερεί ως προς την προστασία που παρέχει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Όταν όμως η κατανάλωση γίνει υπερβολική, τότε οι συνέπειες είναι αρκετά επιβλαβείς. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, περιφερική αρτηριοπάθεια, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, κίρρωση του ήπατος, παγκρεατίτιδα, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Εύλογο ερώτημα όμως είναι, τι θεωρείται φυσιολογική ποσότητα και σε τι ποσότητα αντιστοιχεί μία μονάδα αλκοόλ;
Μία μονάδα αντιστοιχεί στα εξής:

Ένα ποτήρι 250 ml μπύρας
Ένα ποτήρι 125 ml κρασιού ( 8% περιεκτικότητας σε αλκοόλ)
Μια φυσιολογική μεζούρα αλκοολούχου ποτού ( 25 ml)
25 ml ενισχυμένου κρασιού ή λικέρ π. χ. τσέρι

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία οι επιτρεπόμενες ποσότητες για ενήλικες άνδρες και γυναίκες (ανά ημέρα) είναι :

Για τις γυναίκες:

1 ποτήρι μπίρα
1 ποτηράκι κρασί
25 ml ουίσκι, βότκα, τζιν κ.τ.λ

Για τους άνδρες:

2 ποτήρια μπίρα
2 ποτηράκια κρασί
50 ml ουίσκι, βότκα, τζιν κ.τ.λ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατηγορία των εγκύων. Υπάρχουν σαφή στοιχεία, που σχετίζουν την βαριά κατανάλωση αλκοόλ με προβλήματα στο έμβρυο.

Όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες, η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει στο νεογέννητο μία πάθηση γνωστή και ως Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού (Foetal Alcoholism Syndrome, FAS). Το σύνδρομο αυτό, προκαλεί ελλειμματική ανάπτυξη, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, χαμηλότερο IQ καθώς και δυσμορφίες στο πρόσωπο.

Εφόσον, λοιπόν, τα αρνητικά επακόλουθα υπερτερούν των θετικών, σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η ανεκτικότητα στο αλκοόλ, είναι άλλος ένας επικίνδυνος παράγοντας υπερκατανάλωσης. Από τη στιγμή που το άτομο δεν αισθάνεται μέθη, είναι εξαιρετικά εύκολο να παρασυρθεί καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ποτού.

Ένας άνθρωπος που πίνει πολύ αλκοόλ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταματήσει, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάξει την συνήθεια στην οποία έχει υπεισέλθει. Από την άλλη πλευρά όταν υπάρχει η θέληση και η δυναμικότητα, υπάρχουν τρόποι για απεξάρτηση.

Τις περισσότερες φορές, είναι αδύνατον κάποιος να μειώσει το αλκοόλ που καταναλώνει, αν δεν ζητήσει ιατρική/ επαγγελματική βοήθεια. Η επίσκεψη σε ένα ειδικευμένο γιατρό ή ακόμη καλύτερα στον οικογενειακό γιατρό μπορεί να βοηθήσει με:

-επιστημονικές συμβουλές και φαρμακευτική υποστήριξη, όπου χρειάζεται
-παραπομπή ενός βαριά αλκοολικού ατόμου, σε κάποιο ειδικευμένο σύμβουλο ή οργανισμό, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί.

Μία άλλη πλευρά του νομίσματος, είναι το γεγονός ότι για έναν βαριά αλκοολικό, η απεξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

Εκτός από το υπερβολικό άγχος, μία μειονότητα αλκοολικών εμφανίζει μια πολύ σοβαρή μορφή ασθένειας που ονομάζεται τρομώδες παραλήρημα (delirium tremens, DTs) και μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση ή ακόμη και σπασμούς. Αυτοί οι ασθενείς, είναι καλύτερο να παρακολουθούνται σε ειδική πτέρυγα αποτοξίνωσης, μαζί με υποστηρικτική και φαρμακευτική περίθαλψη, για την καλύτερη έκβασή τους.

Πολλά έχουν κυκλοφορήσει στον επιστημονικό χώρο για την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου φαρμάκου, που χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση από το αλκοόλ. Η δισουλφιράμη είναι ένα φάρμακο που δίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής και έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει το άτομο από το αλκοόλ. Το σκεύασμα αυτό δεν απομακρύνει την επιθυμία για αλκοόλ, αλλά βοηθά το αλκοολικό άτομο να μην υποκύψει στον πειρασμό της κατανάλωσης.

Οι απόψεις όμως είναι διφορούμενες. Για κάποιους ανθρώπους προσφέρει ανακούφιση, σύμφωνα με ομολογίες πρώην αλκοολικών, μιας και αποσπά την συγκέντρωση του εγκεφάλου σε άλλες δραστηριότητες πέραν του ποτού. Από την άλλη πλευρά, το φάρμακο αυτό, δεν βοηθά όλους όσους το παίρνουν, ούτε αποτελεί πανάκεια στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού. Κι αυτό, διότι η παράλληλη κατανάλωση αλκοόλ και δισουλφιράμης, μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις στον οργανισμό του ατόμου, όπως:

-ισχυρούς πονοκεφάλους
-δερματικές φλεγμονές (κοκκίνισμα)
-αίσθηση πίεσης στην περιοχή του στήθους
-δυσφορία

Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, το αλκοόλ έχει και συνέπειες στις διατροφικές μας συνήθειες. Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι και οι θερμίδες τους. Το θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού βέβαια καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά του, όπως π.χ τα αναψυκτικά, ο χυμός, ή η ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απορρίφθηκε αγωγή που μπλόκαρε τη χρηματοδότηση για τα βλαστοκύτταρα




Δικαίωση για τον Μπαράκ Ομπάμα η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή.

Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε σήμερα αγωγή, η οποία είχε μπλοκάρει προσωρινά τη χρηματοδότηση από τα ομοσπονδιακά ταμεία των ΗΠΑ της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα, σε μια απόφαση που προσφέρει μια νίκη στην κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η σημερινή απόφαση του δικαστή Ρόις Λάμπερτ εκδόθηκε έπειτα από ανάλογη απόφαση που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο από αμερικανικό ομοσπονδιακό εφετείο, το οποίο είχε δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση Ομπάμα να συνεχίσει τη χρηματοδότηση από τα δημόσια ταμεία της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα.

Η χρηματοδότηση της έρευνας αυτής, η οποία είναι πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, είχε εγκριθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα το Μάρτιο του 2009 έπειτα από την απαγόρευσή της για 8 χρόνια από τον προκάτοχό του για θρησκευτικούς και ηθικούς λόγους.


Διαβάστε περισσότερα...