Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το Aids



Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποιοί διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο.

Η μολυσματική ασθένεια AIDS εμφανίστηκε στη δεκαετία του ογδόντα και αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι η ασθένεια των ομοφυλόφιλων ανδρών και των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε πως οι γυναίκες μπορεί να είναι φορείς του ιού HIV κι ας μην έχουν εκδηλώσει ακόμα την ασθένεια του AIDS. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης απ' ό,τι οι άνδρες. Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, ας δούμε με ποιους τρόπους μεταδίδεται ο ιός και με ποιους όχι.

Η μόλυνση από τον ιό του Aids μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Σεξουαλική επαφή:

Κατά τη σεξουαλική επαφή δια μέσου των υγρών του σώματος όπως το σπέρμα, τις κολπικές εκκρίσεις και το αίμα αλλά όχι από το σάλιο. Το πρωκτικό, κολπικό ή στοματικό σεξ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες ή γυναίκες, με πολλούς ή ανώνυμους ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη λήψη προφυλακτικών μέτρων αυξάνουν, σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV. Πρέπει μάλιστα να επισημανθεί, ότι ενώ αρχικά η λοίμωξη ήταν ιδιαίτερα συχνή, κατά κύριο λόγο, ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους, η ετεροφυλοφιλική οδός αποτελεί πλέον σημαντικό τρόπο μετάδοσης, αφού τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της επίπτωσης της λοίμωξης αφορούν σε γυναίκες.Η μετάδοση του ιού κατά την ετεροφυλοφιλική επαφή είναι ευκολότερη από τον άνδρα στη γυναίκα παρά αντιστρόφως.

Στη γυναίκα ο ιός δεν βρίσκεται στις ωοθήκες, αλλά σε όλη τη διαδρομή του υπόλοιπου γεννητικού συστήματος, σε αυξημένη μάλιστα συχνότητα στην εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και πολύ συχνότερα στο βλεννογόνο του κόλπου. Αντίστοιχα στον άνδρα, ο ιός δεν ανιχνεύεται στους όρχεις αλλά σε όλη τη λοιπή διαδρομή του σπέρματος.

Από το μολυσμένο αίμα:

Από το μολυσμένο αίμα που μπορεί να βρίσκεται σε βελόνες ή σύριγγες που χρησιμοποιούνται από κοινού από χρήστες ναρκωτικών ή αναβολικών φαρμάκων. Επίσης από τυχαίο τρύπημα από βελόνα που περιέχει μολυσμένο αίμα. Στους τοξικομανείς η μετάδοση του ιού οφείλεται στη μεταφορά μικρών ποσοτήτων αίματος κατά την κοινή χρήση βελονών και συριγγών, ενώ η πιθανότητα μετάδοσης του HIV με μεταγγίσεις αίματος έχει πλέον σχεδόν εκμηδενιστεί, γιατί το μεταγγιζόμενο αίμα ελέγχεται σχολαστικά και για HIV αντισώματα.

Από τη μητέρα στο έμβρυο:

Είναι δυνατό να συμβεί μέσω του πλακούντα ενδομητρίως, κατά τη διάρκεια του τοκετού από το αίμα και τα κολπικά υγρά ή μετά τον τοκετό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το 15-30% των νεογνών, που γεννιούνται από HIV θετικές μητέρες, μολύνονται από τον ιό, ενώ πρέπει να επισημανθεί, ότι οι μητέρες φορείς HIV που μεταδίδουν στο κύημα ή στο νεογνό τους τον ιό, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ή είχαν ερωτικό σύντροφο φορέα.Η λοίμωξη είναι συχνότερη σε πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά και επίσης όταν αναφέρεται ιστορικό ενδομητρίου λοιμώξεως κατά την εγκυμοσύνη.

Με ποιους τρόπους δεν μεταδίδεται ο HIV

- Από τις κοινωνικές επαφές όπως είναι η χειραψία, το φιλί στο μάγουλο, το άγγιγμα ή το αγκάλιασμα.
- Από τη θάλασσα ή την πισίνα.
- Από τον ιδρώτα και το σάλιο.
- Από τις τουαλέτες.
- Από ρούχα, πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, συσκευές τηλεφώνου.
- Από κουνούπια ή άλλα έντομα. 
Γενικά, απαιτείται πραγματικός «εμβολιασμός» μεγάλης ποσότητας ιού άμεσα από τον φορέα προς τον ευπαθή άνθρωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει στα σεξουαλικώς και στα αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια «χτυπούν» το Αλτσχάιμερ



Προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος!
Οι ηλικιωμένοι που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν 3-5 φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ο τρόπος μαγειρέματος των ψαριών, ώστε να διατηρηθούν τα Ωμέγα 3-λιπαρά οξέα τα οποία θωρακίζουν τη μνήμη.

Το ψήσιμο στο γκριλ ή στο φούρνο διατηρεί στο μάξιμουμ τα λιπαρά περιορίζοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και αυξάνοντας τη ροή του αίματος.

Αντίθετα το τηγάνισμα μειώνει τα Ωμέγα 3- λιπαρά οξέα και έτσι δεν προσφέρει καμία προστασία ενάντια στην άνοια και τη διαδοχική απώλεια της μνήμης.


Διαβάστε περισσότερα...

Μασήστε καλά... για να τρώτε καλύτερα



Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας.

Η διαδικασία της μάσησης της τροφής διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της πέψης. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φρούτα και ωμά λαχανικά, η μάσηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σωστότερη, αφού τα θρεπτικά συστατικά των συγκεκριμένων τροφών περικλείονται από άπεπτες μεμβράνες κυτταρίνης, οι οποίες θα πρέπει να σπάσουν, ώστε να είναι δυνατή η χρήση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Ακόμα, είναι γνωστό ότι τα πεπτικά ένζυμα ενεργούν κυρίως στις επιφάνειες των σωματιδίων της τροφής και η ταχύτητα της πέψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά εκκρίματα. Συνεπώς, όσο καλύτερα μασάμε την τροφή μας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά ένζυμα και κατ’ επέκταση, τόσο πιο γρήγορα και πιο σωστά γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Επιπλέον, η διαδικασία αλέσματος της τροφής και μετατροπής της σε λεπτά σωματίδια εμποδίζει τον τραυματισμό του γαστρικού σωλήνα και διευκολύνει την προώθηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο και από εκεί σε όλα τα επόμενα διαδοχικά τμήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που δε μασούν καλά την τροφή τους και τρώνε γρήγορα δεν αισθάνονται εύκολα κορεσμό, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού προκειμένου να χορτάσουν. Αργά ή γρήγορα αυξάνουν το σωματικό τους βάρος και οδηγούνται σε παχυσαρκία, εμφανίζοντας πολλές από τις επακόλουθες επιπτώσεις: σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, αθηροσκλήρωση κ.λ.π.

Επίσης, η μη καλή μάσηση της τροφής προδιαθέτει για την εμφάνιση επεισοδίων αδηφαγίας, ακόμη και βουλιμίας.
Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι η μη καλή μάσηση της τροφής μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως γαστρικό έλκος, καούρες, οπισθοστερνικό καύσο, δυσπεψία και διάφορα άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι τροφικές αλλεργίες, ακόμα, μπορεί να οφείλονται σε ερεθισμό του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος από μεγάλα και άπεπτα μακρομόρια τροφής (π.χ. πρωτεΐνες), ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς μάσησης της τροφής.
Η διαδικασία της μάσησης δεν εξασφαλίζει μόνο τον τεμαχισμό της τροφής σε μικρότερα κομμάτια, αλλά και την ανάμειξή της με το σάλιο. Το σάλιο έχει πολλαπλό ρόλο:

• βοηθά στην πέψη του αμύλου, καθώς περιέχει την Α-αμυλάση ή πτυαλίνη, η οποία συνεχίζει τη δράση της μέχρι το στομάχι όπου το PH μειώνεται και γίνεται όξινο
• περιέχει βλεννίνη, η οποία χρησιμεύει στη λίπανση των τροφών
• συγκρατεί μαζί τα τεμαχισμένα κομμάτια της τροφής για την καλύτερη κατάποσή τους
• προάγει την επαναμεταλλοποίηση των δοντιών
• έχει αντιβακτηριακή δράση, καθώς περιέχει αντισώματα, λυσοζύμη και λακτοφερρίνη
Το σάλιο εκκρίνεται κυρίως από 3 ζεύγη μεγάλων σιελογόνων αδένων (παρωτίδα, υπογνάθιο, υπογλώσσιο). Η διέγερση και λειτουργία των συγκεκριμένων αδένων είναι συμπαθητική και παρασυμπαθητική. Η παρουσία τροφής στο στόμα προκαλεί αντανακλαστικά έκκριση σάλιου (γνήσιο αντανακλαστικό), όπως επίσης και η θέα, η οσμή ή ακόμη και η σκέψη της τροφής (εξαρτημένο αντανακλαστικό).

Συμπερασματικά, η καλή μάσηση της τροφής:
• κρίνεται απαραίτητη για την ολοκληρωμένη πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών)
• αποτρέπει τον τραυματισμό του γαστρεντερικού σωλήνα από τα άπεπτα υπολείμματα της τροφής
• προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις και παθήσεις του πεπτικού συστήματος
• προάγει την έκκριση σάλιου
• εμποδίζει την ανάπτυξη βουλιμικών τάσεων
• καταπολεμά την εμφάνιση παχυσαρκίας, καθώς και των ανεπιθύμητων συνεπειών αυτής

Με απλά λόγια, η ολοκληρωμένη μάσηση της τροφής προασπίζει την υγεία!
Η σωστή διαδικασία μάσησης και η ποιοτικότερη διατροφή μας βοηθούν στο να παρέχουμε στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τα αναγκαία ποσά ενέργειας. Ακολουθώντας μία ισοθερμιδική διατροφή αποφεύγουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας και βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Έτσι θα πρέπει να:
• έχουμε μικρά και συχνά γεύματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας
• μην παραλείπουμε ποτέ το πρωινό γεύμα. Μας εφοδιάζει με ποιοτικά ποσά ενέργειας, αναγκαία για όλη τη διάρκεια της ημέρας
• τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Αποτελούν σημαντικές ασπίδες προστασίας του οργανισμού από λοιμώξεις και χρόνια νοσήματα (καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη)
• πίνουμε πάνω από 6 ποτήρια νερού την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας
• αφιερώνουμε χρόνο για την κατανάλωση των γευμάτων και να μην τρώμε με γοργούς ρυθμούς
• μειώσουμε τα κορεσμένα λίπη (βούτυρο, λίπος κρέατος κ.λ.π.), τη ζάχαρη και το αλκοόλ
• περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού σε λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα


Πηγή: http://www.advancehealth.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς συντηρούνται τα τρόφιμα;



Οδηγίες και συμβουλές για τους καταναλωτές.

Ο καταναλωτής, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σε κάποιο supermarket, θα πρέπει να κινηθεί για την επιλογή των μεγαλύτερων σε σταθερότητα τροφίμων, όπως οι κονσέρβες και ακολούθως να κατευθυνθεί στα περισσότερο ευαίσθητα τρόφιμα π.χ. φρούτα και λαχανικά.

Τα προϊόντα που θα πάρει από το ψυγείο ή την κατάψυξη, θα πρέπει να είναι τα τελευταία που θα βάλει στο καρότσι του.

Με τον τρόπο αυτό, τα κατεψυγμένα ή ψυγμένα τρόφιμα θα παραμείνουν όσο τον δυνατόν χρόνο λιγότερο εκτός ψύξης- κατάψυξης κατά την διάρκεια της αγοράς των αλλά και κατά την μεταφορά στο σπίτι και τον οικιακό ψυγειοκαταψύκτη.

Τα τρόφιμα αυτά δεν πρέπει να παραμείνουν στη ζώνη κίνδυνου (4-60ο C) για περισσότερες από δύο ώρες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο καταναλωτής να δείξει στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων που αγοράζει, όπως επίσης και στην αγορά ευαλλοίωτων τροφίμων.

Για παράδειγμα, κατά την αγορά των αυγών, θα πρέπει να προσέξει να μην είναι σπασμένα ούτε βρώμικα, ενώ κατά την αγορά κρέατος, θα πρέπει να προσέξει την μεταφορά υγρών από το κρέας στα λοιπά νωπά προϊόντα που θα έχει στην σακούλες του.

Στο σπίτι


Τρόφιμα συντήρησης:
Tο οικιακό ψυγείο θα πρέπει να ρυθμιστεί να λειτουργεί στους 3-3,5οC, οι καταναλωτές θα πρέπει να θυμούνται ότι στις θερμοκρασίες της συντήρησης ούτε οι μικροοργανισμοί καταστρέφονται ούτε τα ενζυμα αδρανοποιούνται. Απλώς, επιβραδύνουμε την αλλοίωση των τροφίμων. Τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται συσκευασμένα και όχι γυμνά, ενώ τα αυγά και το βούτυρο θα πρέπει να αποθηκεύονται με την αρχική τους συσκευασία στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.

Φρούτα-Λαχανικά:
Τα φρούτα αποθηκεύονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μετά την ωρίμανση τους όμως, τα φρούτα είναι πιο ευαίσθητα σε αλλοίωση, οπότε και συνιστάται η τοποθέτηση τους στη συντήρηση, εάν δεν καταναλωθούν άμεσα. Τα φρούτα μπορούν επίσης να καταψυχθούν και ανάλογα με το είδος τους μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη 6-12 μήνες.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι τα φρούτα θα πρέπει να κοπούν και να καθαριστούν. Τα λαχανικά με τη σειρά τους, μπορούν να αποθηκευτούν σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον, όπως οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Άλλα λαχανικά, μπορούν να αποθηκευτούν στην συντήρηση ή ακόμα και στη κατάψυξη. Τα λαχανικά που αποθηκεύονται στην κατάψυξη έχουν διάρκεια ζωής έως 12 μήνες.

Κρέας και ψάρια:
Εάν δεν μαγειρευτούν άμεσα, τα ψάρια καθώς και το κρέας θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα στο ψυγείο. Συνιστάται να παραμείνουν στην αρχική τους συσκευασία ή να τοποθετηθούν σε κατάλληλους περιέκτες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου. Αυτό θα αποτρέψει τα διάφορα υγρά από τα ψάρια η το κρέας να μολύνουν άλλα τρόφιμα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα:
Η αποθήκευση των γαλακτοκομικών θα πρέπει να γίνετε άμεσα κατά την επιστροφή μας από το supermarket στο ψυχρότερο σημείο του ψυγείου μας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ράφια στις πόρτες των ψυγείων.

Βούτυρο και τυριά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει σε κάποια είδη των οποίων η χρήση των δεν είναι πολύ συχνή και στην συντήρηση έχουν κίνδυνο να αλλοιωθούν. Σε κάθε περίπτωση, η απόψυξη των γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά στην συντήρηση.

Κατεψυγμένα τρόφιμα:
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται στους -18οC και η απόψυξή τους να γίνεται είτε άμεσα, με τη βοήθεια του φούρνου μικροκυμάτων, είτε μετά από παραμονή στην συντήρηση (κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο για μεγάλα τεμάχια τροφίμων ) είτε κάτω από τρεχούμενο νερό (για μικρά τεμάχια).

Ημερομηνία λήξης


Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία των τροφίμων, θα πρέπει να είναι η κατευθυντήριος γραμμή μας για την συντήρησή τους. Κάποια site στο internet αποτελούν εξαιρετικές πηγές πληροφοριών για τον καταναλωτή με πολλές ειδικές πληροφορίες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κρατήσετε τη γρίπη σε… απόσταση



Με φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά.

Όλοι ξέρουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές με ευεργετικά συστατικά που ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού μας. Έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι οι δυο αυτές κατηγορίες τροφών εμπεριέχουν ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τη γρίπη.

Φρούτα

Όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Από αυτά, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια περιέχουν κάποια συστατικά που φαίνεται να δρουν ενάντια στα μικρόβια και στους ιούς. Πιο συγκεκριμένα, τα λεμόνια ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τις μολύνσεις.

Τα μήλα από τη μεριά τους, είναι αποτοξινωτικά. Η πηκτίνη που περιέχουν δημιουργεί ενώσεις με τις τοξικές ουσίες κι έτσι αποβάλλονται από τον οργανισμό. Έχει αποδειχτεί επίσης ότι τα μήλα προστατεύουν και από τη γρίπη.

Όμως, τα ειδικά οξέα που περιέχουν τα μήλα βοηθούν και την πέψη, κυρίως των φαγητών που περιέχουν πολλά λιπαρά, όπως είναι συνήθως αυτά που τρώμε το χειμώνα.

Λαχανικά

Τα κρεμμύδια διαθέτουν αντιβιοτικές δυνάμεις, οπότε κάνουν καλό στα κρυολογήματα. Τρώτε τα ωμά σε σαλάτες ή σαν κρεμμυδόσουπα.

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, οι οποίες έχουν κατασταλτικές ιδιότητες στα κρυολογήματα. Η βιταμίνη Α εμπεριέχεται σε μορφή καροτίνης βήτα, αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες διαφορετικές ουσίες που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α και που είναι το ίδιο σημαντικές για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό καρότων που θα φτιάχνετε στον αποχυμωτή. Ή περιλάβετε στα γεύματά σας μεγάλες ποσότητες καρότων ωμών ή και βρασμένων.

Το λάχανο έχει ιδιαίτερη αξία λόγω των δυναμωτικών και θρεπτικών του ουσιών. Το σπανάκι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν τις ίδιες ουσίες με τα καρότα. Τρώτε αυτά τα λαχανικά ωμά ή μαγειρεμένα.

Τα γογγύλια είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, περιέχουν ενώσεις θείου, οι οποίες έχουν αντιμολυσματικές ιδιότητες και άλλες ουσίες που προστατεύουν κυρίως από μολύνσεις του αναπνευστικού.

Αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά

Το σκόρδο είναι ο μεγάλος «εξολοθρευτής» της γρίπης και των κρυολογημάτων. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το καλύτερο είναι να το τρώτε ωμό.

Το τσίλι κάνει καλό στο κυκλοφορικό και βοηθά στην αποβολή του φλέματος όταν έχετε βήχα. Προσθέστε το σε σούπες και κρεατικά. Επίσης να θυμάστε ότι έρευνες έχουν διαπιστώσει πως τόσο το τσίλι όσο και άλλα καυτερά μυρωδικά κάνουν καλό στο αναπνευστικό και το δυναμώνουν για να αντιδρά σε οποιαδήποτε επίθεση κρυολογημάτων που μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε βρογχίτιδα.

Η δάφνη είναι υπέροχο αντισηπτικό. Προσθέστε λίγη δάφνη σε σούπες, βραστό ή ψητό κρέας στη σχάρα. Αν αισθάνεστε να σας… τριγυρίζει γρίπη, βάλτε σε βραστό νερό 4-5 φύλλα δάφνης, σκεπάστε και αφήστε τα για 10 λεπτά να μουλιάσουν. Στη συνέχεια πιείτε ένα φλιτζάνι.

Το δεντρολίβανο είναι αντισηπτικό και βοηθά στα κρυολογήματα και στη φυσική αντίσταση του οργανισμού. Μια πρέζα δεντρολίβανο μέσα σε λευκό κρασί θα σας δώσει το καλύτερο γαλλικό τονωτικό για ανάρρωση από κάποιο κρυολόγημα.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτυπωτής «τυπώνει» υλικό οστών!



Ιδιαίτερα χρήσιμος για τους ορθοπεδικούς.

Ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή για να δημιουργήσουν ένα υλικό που μοιάζει με οστό, το μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ορθοπεδικούς για την αντιμετώπιση καταγμάτων, από τους οδοντίατρους, αλλά και άλλους γιατρούς.

Το εκτυπωμένο καινοτομικό υλικό συνδυάζεται με φυσιολογικό οστό, φτιάχνοντας μια «σκαλωσιά», πάνω στην οποία μπορεί ύστερα να αναγεννηθεί πλήρως ένα κατεστραμμένο οστό. Στη συνέχεια, το εκτυπωμένο υλικό βιοδιασπάται στον οργανισμό, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σουσμίτα Μπόζε της Σχολής Μηχανολόγων και Νέων Υλικών έχουν ήδη κάνει επιτυχημένες εργαστηριακές δοκιμές με πειραματόζωα, όπως ποντικούς και λαγούς.

Θεωρείται πιθανό ότι το νέο οστικό υλικό, το οποίο θα διαμορφώνεται κατά παραγγελία και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, θα είναι διαθέσιμο σε λίγα χρόνια και για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής αφού ο αρμόδιος γιατρός κάνει μία τομογραφία της οστικής βλάβης, η τομογραφία θα μετατρέπεται σε αρχείο CAD (σχεδιασμός με τη βοήθεια υπολογιστή) και θα στέλνεται στον εκτυπωτή.



Το νέο υλικό, το οποίο μοιάζει με κεραμική σκόνη και αποτελείται κυρίως από φωσφορικό ασβέστιο, ενώ περιέχει πυριτία και ψευδάργυρο, προέκυψε μετά από μία τετραετή διεπιστημονική έρευνα, που ενέπλεξε χημικούς, βιολόγους και μηχανικούς. Η εκτύπωση γίνεται από έναν τροποποιημένο -διαθέσιμο στο εμπόριο- τρισδιάστατο εκτυπωτή ProMetal, που κανονικά εκτυπώνει μεταλλικά αντικείμενα.

Ο εκτυπωτής ψεκάζει το νέο υλικό σε διαδοχικά στρώματα πάχους 20 εκατομμυριοστών του μέτρου, δηλαδή περίπου με το μισό πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Μετά από μία εβδομάδα, το νέο υλικό, σε συνδυασμό με ανθρώπινα κύτταρα οστού, μπορεί πλέον να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων υγιών οστικών κυττάρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει στον Εύοσμο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας



Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια.

Την ευκαιρία να ολοκληρώσουν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση δίνει σε όσους ενήλικες το επιθυμούν ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού με τη λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Το σχολείο θα λειτουργήσει στο κτίριο του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου, τα μαθήματα θα γίνονται το απόγευμα και η φοίτηση είναι διετής.

Στους αποφοίτους χορηγείται απολυτήριο ισότιμο του Γυμνασίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στην επιλογή δώρου



Οδηγίες από το ΚΕΠΚΑ για να μην γίνει τραγωδία η χαρά του παιχνιδιού.

Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εξέδωσε οδηγίες για να μην γίνει η χαρά του παιχνιδιού ... τραγωδία για κάποιο παιδί.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΚΠΑ, το παιδικό παιχνίδι είναι μεν ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν, για την επιλογή του οποίου, ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως οι απαιτήσεις ασφάλειας- ιδιαίτερα δε για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα παιχνίδια που ιππεύονται ή αυτά με μπαταρίες, τα μπαλόνια κ.ά.- καθώς και οι προειδοποιήσεις στη σήμανση πάνω στη συσκευασία (θα πρέπει να αρχίζουν πάντα με τη λέξη «ΠΡΟΣΟΧΗ»).

Το ΚΕΠΚΑ συνιστά ακόμη να μη γίνεται η επιλογή του παιχνιδιού κάτω από τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης, αλλά με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού.

Συμβουλεύει, επίσης, όταν ανοίξουμε το παιχνίδι να ελέγξουμε την κατάστασή του, να διαβάσουμε προσεκτικά τυχόν προειδοποιήσεις και συστάσεις του κατασκευαστή, να μην πετάξουμε τα υλικά συσκευασίας, καθώς ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση παραπόνων, να εξηγήσουμε στο παιδί τη χρήση του και μετά τη χρησιμοποίηση του παιχνιδιού, να ελέγξουμε την κατάστασή του.

«Δεν αφήνουμε, ποτέ, ένα παιχνίδι, που έχει καταστεί επικίνδυνο, στο χέρι ενός αθώου παιδιού ή σε χώρο, που μπορεί να το φτάσει» επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ και παροτρύνει τους γονείς να επιβλέπουν τα παιδιά την ώρα του παιχνιδιού με το νέο τους απόκτημα και να απομακρύνουν αμέσως τις συσκευασίες των παιχνιδιών (πλαστικές ταινίες, ταινίες περιτυλίγματος, συνδετήρες κ.λπ.), καθώς μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό σ' ένα παιδί.


Διαβάστε περισσότερα...

Η σωστή εργαλειοθήκη που πρέπει να έχεις



Γιατί τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα!
Τι εργαλεία πρέπει να έχεις στη συλλογή σου... Αν είσαι ερασιτέχνης μάστορας και καταπιάνεσαι με τα μερεμέτια, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να εξοπλίσεις μια εργαλειοθήκη με τα απαραίτητα εργαλεία. Δεν χρειάζεσαι τόνους εξοπλισμού ούτε και πρέπει να ξοδέψεις μια περιουσία σε εργαλεία που δεν θα χρησιμοποιήσεις συχνά. Μια σωστή εργαλειοθήκη θες που να είναι λειτουργική και όσο το δυνατόν πιο πλήρης.

Να λοιπόν με τι εργαλεία εφοδιάζεις τη συλλογή σου...

Κατσαβίδια. Προτίμησε τη συλλογή που θα περιέχει μια ποικιλία 6-8 κατσαβιδιών για κάθε χρήση, καθώς αυτές καλύπτουν συνήθως τις περισσότερες απαιτήσεις σε νούμερα. Αν μάλιστα θες κάτι καλύτερο, αναζήτησε τις συλλογές που περιέχουν κατσαβίδια με αντιολισθητικές λαβές.

Γαλλικό κλειδί. Ο κανόνας του ερασιτέχνη μάστορα λέει πως με ένα γαλλικό κλειδί κι ένα κατσαβίδι μπορείς να κάνεις άπειρες εργασίες! Κι αυτό είναι αληθές, καθώς ένα κλειδί μεταβλητού ανοίγματος μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε όλες σχεδόν τις βίδες.

Γερμανοπολύγωνα. Υπάρχουν φορές που πρέπει να ασκήσεις περισσότερη δύναμη για το λασκάρισμα μιας βίδας και το γαλλικό κλειδί μπορεί να «κλωτσήσει». Για τις στιγμές λοιπόν που χρειάζεσαι πιο σταθερό πιάσιμο και πιο σφιχτό «αγκάλιασμα» της βίδας, μια μικρή συλλογή με γερμανοπολύγωνα θα σου φανεί ανεκτίμητη.

Πένσα ηλεκτρολόγου. Εργαλειοθήκη χωρίς πένσα δεν γίνεται! Από το σφίξιμο ή το λασκάρισμα βιδών έως το κράτημα αντικειμένων και το ξεγύμνωμα καλωδίων, η πένσα θα σου λύσει τα χέρια. Πήγαινε καλύτερα για μια πένσα ηλεκτρολόγου, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να κόβεις διάφορα μικρότερα υλικά.

Μετροταινία. Επειδή πάντα θα χρειαστεί να μετρήσεις κάτι, μια 5μετρη ταινία είναι ιδανική για τις ανάγκες του σπιτιού.

Δοκιμαστικό κατσαβίδι. Πρόκειται για εντελώς απαραίτητο εργαλείο της εργαλειοθήκης, γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνο του! Εκτός από την κύρια ηλεκτρολογική του χρήση, τη διαπίστωση δηλαδή αν υπάρχει τάση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν απλό κατσαβίδι, καθώς το μέγεθος της μύτης του είναι τέτοιο που εφαρμόζει ιδανικά στις περισσότερες βίδες που συναντάμε στις οικιακές εργασίες.

Κόφτης καλωδίων. Παρέα με το δοκιμαστικό κατσαβίδι, είναι τα κατεξοχήν εργαλεία για ηλεκτρολογικές εργασίες. Αν θες να κόψεις και να «ξεγυμνώσεις» καλώδια, σου είναι απαραίτητος.

Σφυρί. Βασικό εργαλείο του μάστορα, βρίσκει χρήση σε πλήθος εφαρμογών: από την απλή τοποθέτηση ενός καρφιού μέχρι και το σπάσιμο δομικών υλικών (με τη χρήση καλεμιού). Επίλεξε ένα σφυρί μεσαίου μεγέθους με αντιολισθητική λαβή.

Πριόνι. Όλο και κάποιο ξύλο θα χρειαστεί να κόψεις και το πριόνι θα κάνει τη δουλειά μια χαρά! Στο εμπόριο βέβαια κυκλοφορούν πλήθος πριονιών για διάφορες χρήσεις και σε διάφορες διαστάσεις. Καλό είναι να επιλέξεις ένα πριόνι μελαμίνης, καθώς μπορεί να καλύψει μια μεγάλη γκάμα ξύλων. Κι αν θες και κάτι παραπάνω, η ύπαρξη ενός σιδεροπρίονου στη συλλογή σου είναι πάντα βοηθητική.

Κάβουρας. Τον λένε και τσιμπίδα υδραυλικού και είναι εντελώς αναγκαίος σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, μιας και ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που σου δίνει τη δυνατότητα να ασκήσεις πίεση στα διάφορα εξαρτήματα χωρίς τον φόβο να προκαλέσεις ζημιές και φθορές.

Αλφάδι. Αν θες να ευθυγραμμίσεις επιφάνειες και αντικείμενα, το αλφάδι είναι απαραίτητο. Μην πας ωστόσο για ένα αλφάδι laser, καθώς και με το παραδοσιακό -και οικονομικότερο- αλφάδι θα έχεις εξίσου ακριβή αποτελέσματα. Δεν χτίζεις πολυκατοικίες, τα κάδρα σου θες να ευθυγραμμίσεις...

Φαλτσέτα. Είναι το ιδανικό κοπτικό εργαλείο και πάντα θα χρειαστεί να κόψεις κάτι. Δεν το συζητάμε, είναι απαραίτητη για τη συλλογή σου.

Δράπανο. Ο «βασιλιάς» της εργαλειοθήκης σου, είναι το πλέον βασικό (ηλεκτρικό) εργαλείο για κάθε τεχνίτη. Επίλεξε κάποιο που να έχει μεγάλη ισχύ (π.χ. 900 Watt), για να είναι λειτουργικό και χρηστικό. Καλό είναι να διαθέτει διακόπτη με ρύθμιση στροφών και αριστερόστροφη-δεξιόστροφη λειτουργία. Επίσης, η ύπαρξη ταχυτσόκ θα κάνει πολύ εύκολη τη χρήση του στην αλλαγή τρυπανιών. Και βέβαια αν έχεις δράπανο, πρέπει να αποκτήσεις και μια καλή συλλογή τρυπανιών για να το συνοδεύουν.

Με τα βασικά αυτά εργαλεία θα είσαι σε θέση να εκτελείς τα περισσότερα οικιακά μερεμέτια. Από 'κει κι έπειτα, όταν προκύψει η ανάγκη για πιο εξειδικευμένα εργαλεία, μπορείς να τα προμηθευτείς επιτόπου. Ωστόσο η σωστή εργαλειοθήκη οφείλει να περιέχει και τα «αναλώσιμα» εξαρτήματα και ανταλλακτικά: βίδες (ξυλόβιδες και λαμαρινόβιδες) σε διάφορα νούμερα, ούπατ και στριφώνια, ρόκες, μονωτική ταινία, τεφλόν, καρφιά σε διάφορα νούμερα, κλέμες και δεματικά...


Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το αλάτι



Η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο
.
Όλο και περιπλέκεται η εικόνα αναφορικά με το πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το αλάτι για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς έρχονται στη δημοσιότητα νέες μελέτες που ξεφεύγουν από την παλαιότερη αντίληψη του «άσπρο-μαύρο».

Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ αλάτι, αλλά και το πολύ λίγο, κάνει κακό στην καρδιά. Το κάθε τι με μέτρο είναι το μήνυμα της μελέτης, που θεωρεί ότι τα σχεδόν -ή ακόμα χειρότερα τα τελείως- ανάλατα φαγητά είναι όχι μόνο περιττά, αλλά ίσως ακόμα και επιβλαβή για την υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή πάθηση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αλλά επίσης -και αυτό είναι το παράδοξο- με την πολύ μικρή κατανάλωσή του, ενώ ο μικρότερος κίνδυνος υπάρχει για όσους κάνουν κατανάλωση του αλατιού με μέτρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μέση ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα δύο γραμμάρια νατρίου (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι περίπου πέντε γραμμάρια και περιέχει 2,3 γραμμάρια νατρίου).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που αφορούσε περίπου 30.000 άτομα και είχε διάρκεια τεσσάρων ετών, ο μικρότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος καταγράφηκε, όταν η ημερήσια κατανάλωση κυμαινόταν μεταξύ των τεσσάρων και των έξι γραμμαρίων νατρίου.

Όσοι κατανάλωναν πάνω από οκτώ γραμμάρια νατρίου, ήταν 50% έως 70% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Όσοι κατανάλωναν δύο έως τρία γραμμάρια καθημερινά, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος ή θανάτου, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό (20%).

Συνηγορώντας με τα νέα ευρήματα, ο δρ Γιαν Στέσεν του πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, δήλωσε ότι, σύμφωνα και με τις δικές του έρευνες, η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού (μέχρι το ενάμισι γραμμάριο νατρίου) τη μέρα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, ακόμα και να αποβεί θανατηφόρα.

Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι η ιδανική ποσότητα αλατιού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, αν π.χ. έχει ήδη καρδιαγγειακό πρόβλημα ή διαβήτη, τότε πρέπει να τρώει σαφώς λιγότερο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ο φόβος κυριαρχεί στο σώμα



Αντιμετωπίστε τις κρίσεις πανικού πριν σας κυριεύσουν.

Η «κρίση πανικού» μπορεί να είναι μια έντονη και δυσάρεστη εμπειρία που φαίνεται να βιώνουν αρκετοί άνθρωποι μέσα στην καθημερινότητά τους. Και πώς να μην είναι δυσάρεστη μια τέτοια «επίθεση άγχους», αφού είναι σαν να μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού ή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το σώμα και το μυαλό με το συναίσθημα του φόβου να κυριαρχεί και να μοιάζει με μια ταμπέλα που αναβοσβήνει με μεγάλα κόκκινα γράμματα.

Η κρίση πανικού είναι ένα συχνό φαινόμενο, που σύμφωνα με έρευνες το βιώνει σχεδόν το πέντε τοις εκατό του γενικού πληθυσμού (δηλαδή ένας στους 75 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν κρίση πανικού κάποια στιγμή στη ζωή τους).

Τι είναι η κρίση πανικού;

Η επιστημονική ομάδα της Mayo Clinic περιγράφει την κρίση πανικού ως: «ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου ή τρόμου που αναπτύσσεται χωρίς εμφανή λόγο και προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις».

Αυτό το συναίσθημα του έντονου φόβου συνοδεύεται από έντονες σωματικές αισθήσεις όπως:

Δυσκολία στην αναπνοή
Ζαλάδα
Έντονη ταχυπαλμία
Πόνο στο στήθος
Τρέμουλο
Ξαφνική εφίδρωση
Μούδιασμα
Δυσκολία στην όραση
«Κομμένα πόδια»
Αίσθημα αποκοπής από την πραγματικότητα

Οι σκέψεις που συχνά συνοδεύουν αυτές τις σωματικές αισθήσεις συνήθως έχουν να κάνουν με φόβους, για παράδειγμα, όπως: «χάνω τον έλεγχο», «τρελαίνομαι», «παθαίνω καρδιακό επεισόδιο», «πεθαίνω» ή ακόμα «τώρα θα γίνω ρεζίλι».

Παρόλο που είναι ίσως κατανοητό το να έχει κανείς τέτοιες σκέψεις ενώ βιώνει αυτές τις έντονες σωματικές αντιδράσεις, είναι ωστόσο σε μεγάλο βαθμό λάθος και είναι μια παρερμηνεία του τι πραγματικά συμβαίνει. Δυστυχώς, μόλις ξεκινήσεις να έχεις τέτοιες σκέψεις και αρχίζεις να εστιάζεις σε αυτές αγχώνεσαι ολοένα και περισσότερο διατηρώντας έτσι και τις σωματικές εκδηλώσεις.

Ένα σύμπτωμα στρες;

Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες ακριβώς είναι οι αιτίες της κρίσης πανικού. Όμως είναι γνωστοί κάποιοι παράγοντες που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εκδήλωσή του.

Έρευνες δείχνουν ότι η κρίση πανικού είναι συχνά ένα σύμπτωμα συσσωρευμένου στρες. Είναι μια εκδήλωση που ενδέχεται να έρχεται να σου πει ότι ίσως να βιώνεις κάποιου είδους δυσάρεστη ένταση ή άγχος το οποίο πιθανόν να έχει συσσωρευτεί.

Αρκετοί άνθρωποι που έχουν βιώσει κρίσεις πανικού αναφέρουν ότι αυτό τους είχε συμβεί για παράδειγμα σε περιόδους έντονου στρες, μετά από μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους (όπως π.χ. μετακόμιση, διαζύγιο), όταν αρρώστησε ή πέθανε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, είχαν βιώσει μια τραυματική εμπειρία είτε στην παιδική είτε στην ενήλικη ζωή τους (π.χ. σοβαρό ατύχημα) ή στην οικογένειά τους υπήρχαν και άλλοι που βίωναν κρίσεις πανικού. Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης ή/και αλκοόλ καθώς, επίσης, ορμονικές αλλαγές ή η έντονη αίσθηση πείνας φαίνεται να επηρεάζουν.

Μπορεί ο πανικός να με βλάψει;

Όχι. Αν και η αίσθηση του πανικού μπορεί να είναι ακόμα και πολύ δυσάρεστη, ωστόσο δεν μπορεί να σε βλάψει. Από μόνες τους αυτές οι εκδηλώσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές. Είναι οι ίδιες εκδηλώσεις που μπορεί κανείς να βιώσει όταν βρεθεί μπροστά σε έναν πραγματικό κίνδυνο, σε μια πραγματικά απειλητική κατάσταση.

Η διαφορά, λοιπόν, είναι ότι στην κρίση πανικού εκδηλώνονται τα ίδια αισθήματα. Αυτή τη φορά, όμως, σε μια συνηθισμένη κατάσταση – κάτι δηλαδή σαν «ψεύτικος συναγερμός», που χτυπάει άκαιρα χωρίς να υπάρχει παραβίαση στο σπίτι. Δεν πρόκειται να «πάθεις καρδιά» ούτε «να τρελαθείς» παρόλο που αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι φόβοι. Είναι δύσκολο ακόμη και να λιποθυμήσεις, καθώς κατά τη διάρκεια του πανικού η πίεση του αίματος αυξάνεται, ενώ συνήθως η λιποθυμία συνήθως συμβαίνει όταν η πίεση του αίματος μειώνεται αρκετά.

Πολύ συχνά τα συμπτώματα του πανικού παράγουν τόση ανησυχία και στρες, ώστε να γίνονται τελικά πρόβλημα τα ίδια τα συμπτώματα παρά ο λόγος που τα προκάλεσε.

Η αντιμετώπιση

Το να καταλάβεις τι συμβαίνει στην κρίση πανικού είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στη διαχείριση και αντιμετώπισή της. Ωστόσο, αν είναι μια εμπειρία που τη βιώνεις συχνά ή/και για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν ίσως χρήσιμο να σκεφτείς το ενδεχόμενο να ζητήσεις και επαγγελματική βοήθεια. Αν οι κρίσεις πανικού δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα τότε αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα ολοένα και πιο περίπλοκα. Παρόλο που οι κρίσεις πανικού μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής σου σε πολλούς τομείς, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση, προφύλαξη, εξέταση… ένα μότο ζωής




Εκστρατείες ενημέρωσης για την καταπολέμηση του HIV.

Η Praksis και το Κέντρο Ζωής συνδιοργανώνουν και φέτος την καμπάνια «Ενημέρωση, προφύλαξη, εξέταση.. Το δικό μας μότο ζωής».

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, η Praksis και το Κέντρο Ζωής, θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου στις 12.00μμ στο βιβλιοπωλείο Ιανός, όπου θα παρουσιάσουν τη δράση και τα προγράμματά τους και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν την καθιερωμένη «πορεία διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων και προφυλακτικών» στους δρόμους της Αθήνας.

Η «The Body Shop» όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για την καταπολέμηση του HIV μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και με τη διακίνηση προϊόντων εκστρατείας – τα έσοδα των οποίων διατίθενται σε ΜΚΟ για την ενίσχυση της δράσης τους.

Αυτή τη φορά στη «The Body Shop» θέλουμε να κάνουμε τη συμμετοχή μας ακόμα πιο δυνατή. Εθελοντές της εταιρίας παίρνουν μέρος στην καμπάνια της Praksis και του Κέντρου Ζωής «Ενημέρωση, Προφύλαξη, Εξέταση… Το δικό μας μότο ζωής» και μεταφέρουν στον κόσμο τη σημασία της προφύλαξης και της σωστής ενημέρωσης.

Ομάδες εθελοντών θα βρίσκονται έξω από κεντρικά καταστήματα της «The Body Shop» (Ερμού, Κολωνάκι, Πειραιά, Γλυφάδα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη) από τις 12.00 έως τις 14.00 και στο κατάστημα της Κηφισιάς από τις 18.00 έως τις 20.00, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει στα καθιερωμένα «free hugs».

Τα «free hugs» είναι ελεύθερες αγκαλιές προς όλον τον κόσμο και στοχεύουν με ένα συμβολικό τρόπο να δώσουν τέλος στο ρατσισμό που μαστίζει αυτή την ασθένεια.

Παράλληλα, οι εθελοντές θα διακινούν στον κόσμο ενημερωτικά φυλλάδια και προφυλακτικά. Ο στόχος είναι ένας και κοινός.

Όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και με ένα χαρούμενο τρόπο να επικοινωνήσουμε ότι η ενημέρωση, η προφύλαξη και η εξέταση είναι μότο ζωής.

Παράλληλα σε όλα τα καταστήματα «The Body Shop» θα διακινούνται τα καθιερωμένα πλέον red ribbons. Η αγορά ενός red ribbon έχει διπλή σημασία. Αγοράζοντας το ενισχύεις το έργο της Praksis και του Κέντρου Ζωής και φορώντας το μεταφέρεις και εσύ το μήνυμα για ένα θέμα που ακόμα και σήμερα παραμένει ταμπού.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκολάτα για... λιγότερα εγκεφαλικά



Tα «φλαβονοειδή» που περιέχει το κακάο μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Η αγαπημένη γλυκιά απόλαυση της σοκολάτας, ευτυχώς απενοχοποιείται όσο γίνονται περισσότερες επιστημονικές έρευνες, όσον αφορά στην κατανάλωσή της, αφού οι ευεργετικές τις ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικές. Οι πλούσιες θερμίδες της βέβαια, δεν επιτρέπουν την αυξημένη κατανάλωσή της, αλλά όπως ισχύει σε αρκετά τρόφιμα το μέτρο είναι το παν.

Πρόσφατη μελέτη από τον Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί τέτοιο επεισόδιο. «Παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους η σοκολάτα συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης εγκεφαλικού, η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ίσως γι' αυτό λειτουργεί προστατευτικά», σημειώνει ο νευρολόγος Δρ. Γκουστάβο Σαπόσνικ.

Η συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώθηκε σε 33.000 εθελόντριες γυναίκες, ηλικίας 49 έως 83 ετών και διήρκεσε 10 χρόνια. Στη διάρκεια της δεκαετίας, 1.549 από αυτές έπαθαν εγκεφαλικό. Και οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν, τόσο λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια πάθαιναν. Συγκεκριμένα, μεταξύ των εθελοντριών με την υψηλότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (πάνω από 45 γραμμάρια), καταγράφηκαν 2,5 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά χρόνο. Η αντίστοιχη αναλογία στις γυναίκες με την μικρότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (κάτω από 8,9 γραμμάρια) ήταν 7,8 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά έτος. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ερευνήτρια Larsson ανακάλυψε ότι η σοκολάτα προστάτευε.

Η συσχέτιση αυτή φαίνεται ότι βασίζεται στα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο, και είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στο πράσινο τσάι. Τα φλαβονοειδή είναι μία κατηγορία αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό. Δρουν βελτιώνοντας τα τοιχώματα των αρτηριών και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η σοκολάτα και το κακάο είναι 2 διαφορετικές έννοιες και δεν θα πρέπει να συγχέονται. Το κακάο είναι το άπαχο συστατικό των σπόρων του κακάο (cocoa liquor - finely ground cocoa beans), το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κακάο (12% λιπαρά), για ροφήματα και ζαχαροπλαστική. Το Cocoa liquor περιέχει 55% βούτυρο κακάο και μαζί με αυτό αποτελούν τα στερεά υλικά του κακάο, που αναφέρονται συχνά στην συσκευασία της σοκολάτας. Η σοκολάτα ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός του κακάο μαζί με βούτυρο κακάο, ζάχαρη και άλλα υλικά, όπως γάλα, ξηρούς καρπούς κ.λπ.

Είναι γνωστό ότι η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που προσφέρει απόλαυση και έχει αρκετούς … φανατικούς οπαδούς! Βέβαια, όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος, θα πρέπει να καταναλώνουν μικρές ποσότητες σοκολάτας, καθώς τα 100γρ. προσδίδουν 450- 550 θερμίδες. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη, συγκριτικά με την σοκολάτα γάλακτος και αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.

Βέβαια, οι συστάσεις δεν θα μπορούσαν να δοθούν σε ελεύθερη κατανάλωση σοκολάτας σε απεριόριστες ποσότητες, λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου της. Μπορεί αποτελεί ένα απολαυστικό σνακ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όχι όμως συχνότερα από 2-3 φορές και όχι σε ποσότητες μεγαλύτερες των 50 γραμμαρίων.

Η σοκολάτα....
Αποτελούσε ιερό ρόφημα για τους Ινδιάνους της Κάτω Αμερικής, από όπου και κατάγεται
Ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που μας φτιάχνει τη διάθεση
Ο συνδυασμός του λίπους με τη ζάχαρη αποδεσμεύει τις ενδορφίνες που ευθύνονται για την ικανοποίηση, την αίσθηση χαράς, καθώς και την αυξημένη αντοχή στον πόνο και στο στρες.

Περιέχει φλαβονοειδή με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση
Βοηθάει στη διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης
Προσδίδει αρκετή ενέργεια – τα 100γρ. μας δίνουν 520 θερμίδες


Πηγη: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορείς να γλυτώσεις το κρύωμα



Δεκαπέντε τρόποι για να διαλέξεις αυτούς που σου ταιριάζουν.

Όπου κι αν πηγαίνεις, κάποιος φταρνίζεται και πιθανόν εξαπλώνει την ίωση. Άγνωστοι στο ασανσέρ, παιδιά στον παιδικό σταθμό, ακόμη και οι συνάδελφοι που αρνούνται να πάρουν αναρρωτική άδεια – όλοι αποτελούν κίνδυνο.


Η καλύτερη άμυνά σου είναι να αποφεύγεις τους γεμάτους μικρόβια ανθρώπους, αλλά εξίσου σημαντικό για την πρόληψη της γρίπης και των ιώσεων είναι και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου. Μάλιστα, επειδή αυτό εξασθενεί όσο μεγαλώνεις, είναι σημαντικό να το «επαναφορτίζεις» κατά την περίοδο των κρυολογημάτων.
Οι ειδικοί προτείνουν 15 –όχι και τόσο συνηθισμένους– τρόπους για να αποφύγεις φέτος τα κρυολογήματα, τις ιώσεις και τη γρίπη.

1. Περιόρισε τη ζάχαρη και το αλκοόλ:
Μια δραστήρια επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή μπορεί να σημαίνει φαγητό στο πόδι, ζαχαρώδη σνακς για ενέργεια και ποτά το Σαββατοκύριακο. Ως συνέπεια, το ανοσοποιητικό σου μπορεί να υποφέρει.

Η ζάχαρη που περιέχει 1 μόνο κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά 30% μέχρι και για 3 ώρες! Πώς; Ακινητοποιώντας μερικά ανοσοποιητικά κύτταρα και μειώνοντας την ικανότητά τους να περιβάλλουν και, τελικά, να καταστρέφουν τα βακτήρια.

Επιπλέον, ποσότητα πάνω από μερικά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα μειώνει τον αριθμό ανοσοποιητικών κυττάρων που παράγει ο οργανισμός σου.

2. Ρίξ' το στις φυτικές ίνες:
Πρόσθεσε στη διατροφή σου σνακς πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως βρόμη, ψωμί ολικής αλέσεως ή μήλο. Οι φυτικές ίνες είναι πρεβιοτικά – μια διατροφική πηγή για τα προβιοτικά, τα φιλικά βακτήρια στο γιαούρτι και άλλα προϊόντα που διατηρούν υγιές το έντερο, ώστε να καταπολεμά τα επιθετικά βακτήρια και τους ιούς.
Επίσης, δοκίμασε να ξεκινάς τη μέρα σου με δημητριακά που περιέχουν σίκαλη ή φύτρο σταριού – και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, φυσικές ενώσεις που σχετίζονται με τη μακροζωία και το ισχυρό ανοσοποιητικό.

3. Πιες ένα τσάι matcha:
Ένα φλιτζάνι από το ιαπωνικό τσάι μάτσα, σε φύλλα πράσινου τσαγιού που θα βρεις στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής, σου παρέχει αντιοξειδωτική προστασία ίση με αυτή 10 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού και 100 φορές την αντιοξειδωτική δύναμη των βιταμινών C και Ε. Πρόσθετε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι στο τσάι σου, για επιπλέον προστασία. Έχει εκπληκτικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

4. Επικεντρώσου στα όνειρά σου:
Δώσε λίγο περισσότερη σημασία στους ξεχασμένους στόχους που δίνουν νόημα στη ζωή – και ίσως τα ανοσοποιητικά κύτταρά σου να πολλαπλασιαστούν, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο, σε μια θεωρία υποστηρίζεται ότι μειώνεται η επίδραση του καθημερινού στρες στο ανοσοποιητικό σου, όταν επικεντρώνεσαι σε αυτό που πραγματικά θέλεις.

5. Γίνε εθελόντρια:
Ο εθελοντισμός μπορεί να αυξήσει την ικανότητά σου να καταπολεμάς τα μικρόβια ακόμη περισσότερο. Μελέτες δείχνουν ότι οι εθελοντές δεν είναι μόνο περισσότερο υγιείς, αλλά επίσης ζουν περισσότερο. Η μείωση του στρες είναι ίσως ο κρυφός κρίκος.

6. Γυμνάσου έξυπνα, όχι έντονα:
Η έντονη άσκηση που συσφίγγει το σώμα σε λίγες μόνο εβδομάδες μπορεί να ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου, αλλά εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σου. Μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι η μέτρια άσκηση βοηθά τα ανοσοποιητικά κύτταρα να κυκλοφορήσουν μέσω του κυκλοφορικού με πιο γρήγορο ρυθμό, δυσχεραίνοντας τα βακτήρια ή τους ιούς να περάσουν απαρατήρητα. Προσπάθησε να κάνεις περίπου 20 λεπτά αεροβική, π.χ., περπάτημα ή τρέξιμο, και 15-20 λεπτά μυϊκή ενδυνάμωση, τρεις φορές την εβδομάδα.

7. Δοκίμασε τη γιόγκα:
Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον υποστηρίζεται ότι η γιόγκα, τρεις φορές την εβδομάδα –το αντίστοιχο ενός προγράμματος ήπιας άσκησης–, μειώνει το στρες, αυξάνοντας την ανοσία.

8. Πήγαινε για ύπνο νωρίτερα:
Μόλις 30 με 60 λεπτά επιπλέον ύπνου τη νύχτα αρκούν για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου. Ο ύπνος είναι μια επανορθωτική διαδικασία και κρίνεται απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν νιώθεις κουρασμένη, μην αντιστέκεσαι, κοιμήσου. Είναι ο τρόπος που ο οργανισμός σου λέει ότι χρειάζεται να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου.

9. Μείωσε το στρες:
Ειδικά όταν είναι χρόνιο, επιβραδύνει το ανοσοποιητικό σου, που αντιδρά λιγότερο αποτελεσματικά σε απειλές όπως ο ιός της γρίπης. Για να το καταπολεμήσεις, δοκίμασε τρόπους βαθιάς χαλάρωσης, όπως ο υπερβατικός διαλογισμός.

10. Αύξησε την κατανάλωση αντιοξειδωτικών:
Πρόσθεσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Σε έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας επισημαίνεται ότι το μπρόκολο και το λάχανο παρέχουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση στο ανοσοποιητικό, γιατί περιέχουν σημαντικές ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο.

11. Κάνε περισσότερο σεξ:
Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wilkes διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έκαναν σεξ μία με δύο φορές την εβδομάδα είχαν κατά 30% αύξηση στα IgA, αντισώματα που βρίσκονται στο σάλιο και στις βλεννώδεις μεμβράνες, τα οποία θεωρούνται η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα κρυολογήματα και στη γρίπη. Το πώς ή το γιατί το σεξ προκαλεί αυτή την αύξηση δεν είναι πλήρως κατανοητό – αλλά ποιος νοιάζεται;

12. Πρόσεχε τι τσάντα κρατάς:
Αυτό γιατί το συγκεκριμένο αξεσουάρ κολλάει μικρόβια, όπως κι εμείς, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Μπράσκο, M.D., συγγραφέα του βιβλίου The Great Physician’s Rx for Colds and Flu (Οι λύσεις του παθολόγου για τα κρυολογήματα και τη γρίπη). Έτσι, μπορεί να μολύνεσαι ξανά κάθε φορά που παίρνεις την τσάντα σου. Η πρότασή του; Μάζεψε την υφασμάτινη τσάντα το χειμώνα και κράτα μία από δέρμα ή βινύλιο, που είναι πιο εύκολο να τη σκουπίζεις. Φυσικά, μπορείς πάντα να αγοράσεις περισσότερες!

13. Χαμογέλα:
Σε νέες έρευνες διαπιστώνεται ότι η ευτυχία είναι ευεργετική. Ο Καρλ Καρνέτσκι, M.D., καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Wilkes, βρήκε ότι ο θετικός τρόπος σκέψης, το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο και άλλες ευχάριστες συμπεριφορές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου.

14. Πλύσου!
Κάνε το πλύσιμο των χεριών τη Νο 1 προτεραιότητά σου – πλένε τα τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα. Κάθε φορά που αγγίζεις μια επιφάνεια, εκτίθεσαι σε βακτήρια. Το πλύσιμο διασπά τα μικρά υπολείμματα λίπους και βρομιάς, στα οποία προσκολλώνται βακτήρια. Πλένε τους καρπούς, τις παλάμες, τα δάχτυλα και τα νύχια για 15 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Έπειτα ξέπλυνέ τα και στέγνωσέ τα επιμελώς.

15. Φτιάξε ένα ρόφημα από τζίντζερ:
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που καταπολεμούν τους ιούς, ανάμεσά τους και κάποιες που δρουν απευθείας ενάντια στους ιούς των κρυολογημάτων (μια ουσία, η τζιτζερόλη, μειώνει το βήχα). Βράσε νερό και πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο τζίντζερ για 2-3 λεπτά.


Πηγή: http://www.shape.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσική «θωρακίζει» την ακοή μας



Σύμφωνα με καναδική έρευνα.

Όσοι παίζουν ένα μουσικό όργανο κατά τη διάρκεια της ζωής τους φαίνεται ότι θωρακίζουν την ακοή τους σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με καναδική έρευνα από το «Rotman Research Institute» στο Τορόντο και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychology and Aging».

Η έρευνα βασίστηκε σε τεστ ακοής που διεξήχθησαν σε 74 ενήλικους μουσικούς και 89 μη μουσικούς ηλικίας 18-91 ετών. Σύμφωνα με την καναδική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι μουσικοί ήταν πολύ καλύτεροι στο να ακούν τα λόγια κάποιου σε ένα χώρο με πολύ θόρυβο. Μάλιστα, διατηρούσαν αυτό το πλεονέκτημα καθώς μεγάλωναν συγκριτικά με τους μη μουσικούς.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η ακοή ενός 70χρονου μουσικού ήταν εξίσου καλή με εκείνη ενός 50χρονου που δεν παίζει κάποιο μουσικό όργανο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε λαχανικά



Υπάρχει τρόπος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, αν και δύο βασικές ομάδες της καθημερινής διατροφής, πολλές φορές γίνονται αιτία καυγάδων μεταξύ παιδιού και γονιού.

Τα παιδιά και ιδιαίτερα πολύ μικρών ηλικιών να αρνούνται να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και ιδιαίτερα τα λαχανικά.
Πώς μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τους δύο αυτούς πολύτιμους διατροφικούς μας συμμάχους;

Πείτε όχι σε απειλές, ανταμοιβή και τιμωρία
Πολύ συχνά γονείς και κηδεμόνες χρησιμοποιούν την απειλή, την τιμωρία ή την ανταμοιβή ως τεχνικές ώστε να πείσουν τα παιδιά να καταναλώσουν τα λαχανικά και τα φρούτα.

Για παράδειγμα ως ανταμοιβή «Εάν φας τη σαλάτα σου θα μπορέσεις να φας και τη σοκολάτα», τιμωρία « εάν δε φας το σπανακόρυζο δε θα παίξεις» κ.ο.κ.

Οι τακτικές αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να αποκτήσουν μάλλον αρνητική στάση απέναντι στα φρούτα και τα λαχανικά, να τα αντιπαθήσουν και να τα αποφεύγουν ακόμη περισσότερο.

Αντίστροφα, πιο αποδοτικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πιο αρεστά στα παιδιά είναι:

• Προσθέστε τα φρούτα και τα λαχανικά στα οικογενειακά γεύματα. Όσο πιο συχνά μπορείτε επιδιώξτε να τρώτε μαζί με το παιδί σας ως οικογένεια και φυσικά πάντα να περιλαμβάνετε σαλάτα στο τραπέζι και στο πιάτο σας.
Η παρουσία σας στο τραπέζι και η κατανάλωση λαχανικών από εσάς τους ίδιους μπορεί να είναι αρκετή ώστε τα παιδιά να επιχειρήσουν να δοκιμάσουν τα λαχανικά χωρίς να αναφερθείτε καν σε αυτό! Αν εσείς δεν καταναλώνετε λαχανικά μην περιμένετε το παιδί σας να τα αγαπήσει.

• Προσθέστε στο πιάτο του παιδιού ή σε ένα μικρό πιατάκι κάθε φορά κάποια λαχανικά με διαφορετικά και ζωηρά χρώματα. Ακόμα κι αν το παιδί δεν τρώει όλη την ποσότητα (ή ακόμα και καθόλου μερικές φορές) θα συνδυάσει στο μυαλό του ότι τα λαχανικά αποτελούν τμήμα του καθημερινού γεύματος και σταδιακά θα τα δοκιμάσει και θα τα αγαπήσει.

• Εάν το παιδί αποφεύγει να δοκιμάσει κάποιο λαχανικό, τότε φροντίστε να του το παρουσιάζετε κάθε φορά μαγειρεμένο ή κομμένο διαφορετικά!

• Απόγευμα η ώρα του φρούτου! Κόψτε μαζί το αγαπημένο φρούτο του παιδιού εξερευνώντας ταυτόχρονα και το σχήμα, το χρώμα, τη μυρωδιά ή ακόμη και τα σπόρια του ώστε να προσεγγίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού ή ετοιμάστε ένα φρεσκοστυμμένο ή 100% φυσικό χυμό. Θα μπορούσατε να αναμείξετε μάλιστα διαφορετικά χρώματα χυμών και να μιλήσετε για τα φρούτα από όπου προέρχονται φτιάχνοντας ιστορίες π.χ. χυμός φράουλα και μπανάνα και πως συναντήθηκαν στο ίδιο ποτήρι. Ακόμα κι αν αντιδρά σε αυτή τη συνήθεια, μην την εγκαταλείπετε ποτέ! Σταδιακά θα γίνει μία διατροφική συνήθεια για το παιδί.

• Το βράδυ δημιουργήστε λαχανικό – φρουτο-στιγμές. Μήπως τα βράδια συνηθίζετε να μαζεύεστε όλοι μαζί και να «γιορτάζετε» τη συνεύρεσή σας με κάποιο αλμυρό σνακ ή delivery;

Τι θα λέγατε να φάτε κανονικά το γεύμα σας στο τραπέζι της κουζίνας με κλειστή την τηλεόραση και στη συνέχεια να συνοδεύσετε τη συντροφιά σας με κάποια φρουτοσαλάτα ή κομμένα λαχανικά.

Καταναλώνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί με τα παιδιά σας υπό ευχάριστες συνθήκες αυξάνετε τις πιθανότητες να τα συμπαθήσουν και να υιοθετήσουν την κατανάλωσή τους ως μια καλή και καθημερινή συνήθεια.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες οι πολλές... κεφαλιές



Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι αλλεπάλληλες κεφαλιές στις οποίες επιδίδονται οι ποδοσφαιριστές καθώς προκαλούν τραυματισμούς στον εγκέφαλο σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας 32 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και διαπίστωσαν ενδείξεις τραυματισμού παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλική διάσειση.

Όπως είπε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής ο δρ Μάικλ Λίπτον, από το Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε, αν και οι μπάλες του ποδοσφαίρου είναι πλέον πολύ πιο ελαφριές από εκείνες που χρησιμοποιούνταν την δεκαετία του ’60 ή του ’70, εξακολουθούν να χτυπούν πολύ δυνατά τους παίκτες.

Μετά από μια δυνατή κλωτσιά στη διάρκεια ενός ερασιτεχνικού αγώνα, η μπάλα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα σχεδόν 55 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ όταν την κλωτσιά δίνουν επαγγελματίες παίκτες η ταχύτητα διπλασιάζεται.

Όσοι πάιχτες επιδίδονταν πολύ συχνά σε κεφαλιές είχαν εμφανείς ενδείξεις ήπιου τραυματισμού του εγκεφάλου στις τομογραφίες τους, με τις βλάβες να εστιάζονται σε πέντε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με λειτουργίες όπως η προσοχή, η μνήμη, η εκτελεστική λειτουργικότητα και ανώτερες οπτικές λειτουργίες.

Παράλληλα, οι εθελοντές με ενδείξεις ήπιου τραυματισμού του εγκεφάλου είχαν και τις χειρότερες επιδόσεις σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων, όπως η οπτική μνήμη και οι χρόνοι αντίδρασης.

Οι βλάβες εντοπίστηκαν μόνον σε όσους έκαναν πάνω από 1.000 κεφαλιές τον χρόνο και ακόμα κι αν ο αριθμός αυτός φαντάζει μεγάλος στην πραγματικότητα δεν είναι καθώς αντιστοιχούν σε περίπου 20 κεφαλιές την εβδομάδα για έναν άνθρωπο που παίζει συστηματικά μπάλα. Μένει να επιβεβαιωθεί εάν όντως είναι ασφαλείς όσοι κάνουν λιγότερες κεφαλιές από αυτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Παζάρι ανταλλαγής προϊόντων στην Κόρινθο



Πολίτες προσφέρουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται σε άλλους.

Η κρίση εμπνέει νέες ιδέες, ώστε να κάνουμε οικονομία. Αυτό που για εμάς μπορεί να είναι άχρηστο, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο. Η πρωτοβουλία πολιτών «Στην Κόρινθο με ποδήλατο» διοργανώνει ένα πρωτότυπο χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι, μία συνάντηση ανταλλαγής και αλληλεγγύης, τo Σάββατο 3 Δεκεμβρίου από τις 11πμ ως τις 2:30μμ.

Όπως και τα δύο Χαριστικά Παζάρια που έχουν προηγηθεί, πρόκειται για ένα παζάρι από όλους μας για όλους μας, ένα πάρε–δώσε χωρίς χρήματα, μια συνάντηση ανταλλαγής και αλληλεγγύης…. και παράλληλα μια πράξη αγάπης προς τον πλανήτη μας.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τις ντουλάπες και τις αποθήκες μας και να μαζέψουμε όλα τα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια αλλά είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιον άλλον.

Αντί να τα πετάξουμε τα χαρίζουμε επεκτείνοντας έτσι τον κύκλο ζωής τους. Αντίστοιχα κι εμείς μπορούμε να βρούμε αντικείμενα που άλλοι βαρέθηκαν αλλά για μας είναι νέα και χρήσιμα.

Ό,τι συγκεντρωθεί χαρίζεται χωρίς χρήματα ενώ μπορούμε να πάρουμε ακόμα κ αν δεν έχουμε κάτι να χαρίσουμε.

Ο σκοπός είναι η επαναχρησιμοποίηση αντί της αχρήστευσης των αντικειμένων αλλά και η ανάπτυξη ενός δικτύου αλληλεγγύης σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική κοινωνία. Χωρίς αντίτιμο σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύει να πεθάνει κάθε φορά που πέφτει για ύπνο



Η έξι μηνών Jovie ζει χάρη στο αναπνευστικό μηχάνημα.

Η μόλις έξι μηνών Jovie Wyse παλεύει με το θάνατο κάθε φορά που πέφτει για ύπνο, εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας που σταματά την αναπνοή της κάθε φορά που… κλείνουν τα ματάκια της!

Η Jovie περνά 21 ώρες τη μέρα συνδεδεμένη με ένα ειδικό αναπνευστικό μηχάνημα που την κρατά στη ζωή.

Σε ηλικία δύο μηνών έκανε τραχειοτομή και τώρα της επετράπη για πρώτη φορά από το Μάιο που γεννήθηκε να πάει στο σπίτι με τους γονείς της.

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από σύνδρομο συγγενούς κεντρικού υποαερισμού, που σημαίνει ότι ο οργανισμός της δε μπορεί να αναπνεύσει όταν κοιμάται.


Οι νεαροί γονείς της, Chris και Lorna Wyse,26 ετών, από το Worcester πρέπει να διασφαλίζουν κάθε στιγμή ότι η κόρη τους δεν είναι ποτέ πολύ μακριά από το μηχάνημα, καθώς ακόμη και ένας ξαφνικός ελαφρύς υπνάκος μπορεί να αποβεί μοιραίος.



«Τρομοκρατηθήκαμε πολύ όταν οι γιατροί μας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν από τι έπασχε το κοριτσάκι μας. Είχε γεννηθεί μερικές εβδομάδες πρόωρη και τότε απλά πιστέψαμε ότι δεν είχε αναπτυχθεί σωστά το αναπνευστικό της σύστημα εξαιτίας αυτού. Σύντομα όμως έγινε φανερό ότι συνέβαινε κάτι πιο σοβαρό. Είναι δύσκολο να παίξεις μαζί της όπως με κάθε άλλο φυσιολογικό μωρό, ή να κάνεις ό,τι κάνει μια φυσιολογική οικογένεια, γιατί είμαστε συνεχώς τρομαγμένοι ότι θα νυστάξει ξαφνικά και η αναπνοή της θα σταματήσει. Οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν τα παιδιά τους να κοιμούνται μερικές ωρίτσες μέσα στην ημέρα, για να μπορούν κι αυτοί να ξεκουραστούν, αλλά για εμάς αυτό είναι ένας εφιάλτης. Το μηχάνημα την κρατά στη ζωή και εμείς δεν πηγαίνουμε πουθενά χωρίς αυτό» λέει ο πατέρας της Jovie.


«Όταν οι γιατροί έκαναν τη διάγνωση αρχικά νιώσαμε μια ανακούφιση που είχαν βρει τελικά τι είχε. Αλλά όταν συνειδητοποιήσαμε αυτό που μας είπαν και τι σήμαινε αυτό για το παιδί μας –το να ζει με αυτό το μηχάνημα για πάντα- χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας» πρόσθεσε.

Η περίπτωση της είναι τόσο σπάνια που έχουν καταγραφεί μόλις 300 περιστατικά παγκοσμίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS



Συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτο στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου, η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Υποσαχάρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κίνδυνος στη χώρα μας μοιάζει αμελητέος, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, αφού η λοίμωξη παρουσιάζει αυξητική πορεία. Σημαντική μείωση παρατηρείται στους θανάτους από AIDS, λόγω των νέων θεραπειών, που εφαρμόζονται.


Πηγή: http://www.sansimera.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαγράφηκε το 93% οφειλών διανειολήπτριας



Μετά από σχετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Ζίτσας.

Μια σημαντική απόφαση υπέρ των καταναλωτών και κατά τραπεζών, έλαβε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Ζίτσας, διαγράφοντας το 93% της οφειλής, δανειολήπτριας η οποία αποδεδειγμένα αδυνατούσε να πληρώσει.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση τέτοιου είδους στο νομό Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου να απευθύνει κάλεσμα στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, για να κάνουν χρήση του σχετικού νόμου και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Ζίτσας δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2011 και με αυτή διαγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρεών δανειολήπτριας, μέλους του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου.

Συγκεκριμένα, από συνολική οφειλή της δανειολήπτριας έναντι των τραπεζών ύψους 67.374,35 ευρώ, διέγραψε 62.574,35 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση η δανειολήπτρια υποχρεούται να καταβάλλει στις πιστώτριες τράπεζες κάθε μήνα και επί μια τετραετία, το ποσό των 100 ευρώ.

Το αρχικό καταναλωτικό δάνειο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν 28.000 ευρώ , αλλά στην πορεία λόγω αδυναμίας να πληρωθούν οι δόσεις και με το υψηλό επιτόκιο που είχε, το ποσό αυξήθηκε υπέρογκα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλακτήριο αγροτικών και ελληνικών προϊόντων



Χωρίς κανένα απολύτως κέρδος από το «Αλληλέγγυον».

Ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, οι εργασίες προετοιμασίας του Ανταλλακτηρίου Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων «Αλληλέγγυον», έτσι ώστε να αρχίσει να υποδέχεται τα πρώτα αγροτικά/ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα τα διαθέτει - χωρίς κανένα απολύτως κέρδος - στους καταναλωτές της Αθήνας.

Το «Αλληλέγγυον» βρίσκεται στην εύκολα προσβάσιμη - τόσο για τους κατοίκους της Αττικής όσο και για τους αγρότες της περιφέρειας - περιοχή του Κολωνού και συγκεκριμένα πίσω από τον Σταθμό Λαρίσης και στην διεύθυνση Αγίας Σοφίας 50 και Διδυμοτείχου, με συνολικό εμβαδόν χώρου για την πώληση των προϊόντων, 200 τετραγωνικά μέτρα.

Καλούνται οι εθελοντές, οι αγρότες και οι καταναλωτές, να δηλώσουν συμμετοχή - ο καθένας φυσικά από την δική του πλευρά και τη δική του διάθεση και δυνατότητα - στον υπεύθυνο του Ανταλλακτηρίου κ. Γιάννη Γαλανόπουλο, στο τηλέφωνο 6975646728 .

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη έχει οργανωθεί η πρώτη ροή αγροτικών προϊόντων (όπως φασόλια, ρύζια, φακές, μακαρόνια, τσίπουρα, κρασιά, μέλια, αλεύρι κλπ) και τα οποία θα πωλούνται σε τιμές «χωραφιού», στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα οργανώνεται δίκτυο τροφοδοσίας μόνο ελληνικών προϊόντων καθετοποιημένης παραγωγής (100% δηλαδή ελληνικά) αλλά και προϊόντων που δεν παράγονται στην Ελλάδα, αλλά θα εισαχθούν από ομοειδούς τύπου συνεταιριστικές-μη κερδοσκοπικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Οι στόχοι του «Αλληλέγγυου» είναι: α) στις σκοτεινές εποχές που βιώνουμε και στις σκοτεινότερες που έρχονται, να μην πεινάσει κανείς, β) να φθάσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στον καταναλωτή σε τιμές «χωραφιού» γ) να υπάρξει μια δυναμική απάντηση στην άγρια κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των σκουπιδιών που μας ταΐζουν, δ) να γνωρίσουν επιτέλους οι καταναλωτές των αστικών κέντρων τους απλούς καθημερινούς έλληνες αγρότες και τα προϊόντα τους και ε) να κοπεί ο δρόμος για τους «μαυραγορίτες» οι οποίοι «ακονίζουν τα μαχαίρια τους», για την περίπτωση που η Ελλάδα, εισέλθει στον εκβιασμό του διατροφικού εφιάλτη.

Οι πολίτες από την πλευρά τους, οι εθελοντές που έχουν ελεύθερο χρόνο και θέλουν να βοηθήσουν, οι αγρότες που θέλουν να φθάσουν στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες και «νταβατζήδες» και οι καταναλωτές που επιθυμούν να προμηθευθούν καλά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα σε τιμές χωριού και χωραφιού, ας βάλουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι.



Διαβάστε περισσότερα...