Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Φιλικότερο στους ποδηλάτες γίνεται το Μετρό από τη Δευτέρα 4/8

undefined

Αθήνα: Από τη Δευτέρα (4/8) οι ποδηλάτες θα εξυπηρετούνται όλες τις ημέρες και ώρες από όλους τους σταθμούς του Μετρό, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ.

Ο μέγιστος αριθμός εξυπηρετούμενων ποδηλάτων είναι δύο στο οπίσθιο μέρος του τελευταίου συρμού και ο περιορισμός αυτός αφορά όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς, τη Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), 2 και 3 του Μετρό και το Τραμ.

Υπενθυμίζεται ότι, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου ισχύουν τα εξής:

Σε όλους τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ-μετρό-ηλεκτρικός), η μετακίνηση των ποδηλατιστών με τα οχήματά τους γίνεται αυστηρά και μόνο πεζή.

Ειδικά στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των ανελκυστήρων και των κυλιόμενων κλιμάκων από ποδηλατιστές.

Σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ-μετρό-ηλεκτρικός), ανεξάρτητα από την εφαρμογή της ανωτέρω πολιτικής μεταφοράς ποδηλάτων, εξακολουθούν να έχουν απόλυτη προτεραιότητα τα ΑμεΑ και τα άτομα που χρήζουν ειδικής βοήθειας (ηλικιωμένοι και εγκυμονούσες) .

Στην περίπτωση που οι επιβάτες επιθυμούν πρόσθετες πληροφορίες να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr) και το τηλεφωνικό κέντρο 185.


Διαβάστε περισσότερα...

Το θεωρούν δεδομένο!



Μπορεί τα Τρίκαλα να διαθέτουν αρκετές πεζογέφυρες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών της πόλης, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί καθημερινά εκατοντάδες μηχανάκια, να τις χρησιμοποιούν λες και δεν συμβαίνει τίποτα.
Μάλιστα, όταν κάποιος τους επισημάνει πως κινούνται σε χώρο πεζών, δυσανασχετούν (το λιγότερο), θεωρώντας δεδομένο πως έχουν δικαίωμα να τη χρησιμοποιούν. Βλέπετε θεωρούν αδιανόητο να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να περάσουν στην άλλη πλευρά της πόλης, ακόμη κι αν αυτή τους η κίνηση είναι επικίνδυνη για τους πεζούς. Προς εξυπηρέτησή τους μάλιστα χρησιμοποιούν και τις ράμπες των ΑμΕΑ (όπου υπάρχουν).
Για ελέγχους, βέβαια, από τους αρμόδιους ούτε κουβέντα…


Διαβάστε περισσότερα...

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι



Τα δεδουλευμένα τους διεκδικούν από τον δήμο της Ρόδου οι 33 εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που βρίσκονται στον «αέρα» καθώς εργάζονται τους τελευταίους εφτά μήνες χωρίς συμβάσεις εργασίας.

Χθες οι 33 εργαζόμενοι συναντήθηκαν για πολλοστή φορά με τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά και τον γενικό γραμματέα του δήμου σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους.

Μάλιστα η εκπρόσωπος των εργαζομένων Άννα Γιαννακοπούλου κατήγγειλε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες τα οχήματα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης καυσίμων και η μετακίνηση των εργαζομένων γίνεται με τα δικά τους οχήματα για να εξυπηρετηθούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

«Είμαστε απλήρωτοι εφτά μήνες εργαζόμαστε χωρίς σύμβαση και τις τελευταίες ημέρες μετακινούμαστε με τα δικά μας αυτοκίνητα. Καταλαβαίνουμε ότι η δημοτική αρχή έχει παραλάβει ένα μπάχαλο από τους πρώην δήμους αλλά αυτό εμάς πρακτικά δεν μας βοηθά στην τσέπη μας. Πιστεύουμε ότι τα προνοιακά του δήμου έχουν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί είμαστε χωρίς ενεργή σύμβαση» είπε χαρακτηριστικά.

Διαδικαστικό και γραφειοκρατικό φαίνεται ότι είναι το πρόβλημα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων στους 33 εργαζόμενους καθώς οι δομές αυτές που αρχικά εντάχθηκαν στην κοινωφελή επιχείρηση συγκοινωνιών και στην συνέχεια με νέα απόφαση μεταφέρθηκαν στο δήμο.

«Έπρεπε να γίνουν σωστές και μεθοδικές κινήσεις για να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών μέχρι το τέλος του χρόνου. Με την υπογραφή των συμβάσεων και την ολοκλήρωση της εξέτασης των παλαιότερων θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες κάποιοι από τους εργαζόμενους»τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου θα καταθέσει εισήγηση εντός των ημερών για την ακριβή ημερομηνία της μεταφοράς των δομών αυτών στο δήμο προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των δεδουλευμένων τους .

Να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στα ΚΗΦΗ, στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Στις 1.500 ανήλθαν τελικά οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερομένους για την πρόσληψη 160 εποχικών εργαζομένων στο δήμο με 11 μήνες και 5,5 μήνες σύμβασης έργου για την κάλυψη των αναγκών του.

Πυρετωδώς εργάζεται το συνεργείο που συγκροτήθηκε από τον δήμο και αποτελείται από 11 υπαλλήλους τους προκειμένου η όλη διαδικασία των προσλήψεων να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή: http://www.proodos.net


----------------------

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, τραγική η κατάσταση


Να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι προνοιακές δομές και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης

Απλήρωτοι από 4 έως 8 μήνες μένουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Πρόνοιας, και σε μια σειρά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου προνοιακού χαρακτήρα η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική και απάνθρωπη εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία δημιουργεί απόγνωση και στους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο στους γονείς των παιδιών με αναπηρίες.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης ζητώντας να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στα κέντρα ειδικής αγωγής και στα νομικά πρόσωπα που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες. Επίσης να χρηματοδοτηθούν για να καλύψουν 100% τις λειτουργικές ανάγκες τους, με προοπτική να περάσουν στο Δημόσιο και να τελειώσει η έμμεση ιδιωτικοποίησή τους και το εμπόριο στα άτομα με αναπηρία.

Πρέπει, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για τροφεία και θεραπείες και να μη διωχθούν παιδιά επειδή η οικογένειά τους δεν έχει να πληρώσει ή είναι ανασφάλιστοι, και επίσης να παρθούν όλα τα μέτρα για να ανοίξουν κανονικά το Σεπτέμβρη όλα τα κέντρα που έκλεισαν το καλοκαίρι.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Μ. Μπόλαρης ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα δεν έχει τις διαστάσεις που αναφέρθηκε, αλλά παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα υστέρησης της επιχορήγησης στις δομές που δημιουργήθηκαν για την αποασυλοποίηση από τα ψυχιατρεία και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες».

Την απέδωσε στο ότι υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, αφού η χρηματοδότηση πέρασε από τις νομαρχίες, που καταργήθηκαν, στις περιφέρειες, και ισχυρίστηκε ότι το θέμα λύθηκε, καθώς τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Υγείας, το οποίο έδωσε εντολή να εκταμιεύσουν οι περιφέρειες τη δόση του πρώτου εξαμήνου.

Ο Θ. Παφίλης απάντησε στον υφυπουργό ότι είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και του ανακοίνωσε ότι την Τρίτη αποφασίστηκε τροποποίηση του προϋπολογισμού, αλλά «χρήμα δεν υπάρχει». Κάλεσε δε τους εργαζόμενους συνολικά να δυναμώσουν το μέτωπο αντίστασης και πάλης κατά αυτής της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα που υπάρχει και στο συγκεκριμένο τομέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ΔΕΗ κάλεσε την Αστυνομία για το κομμένο ρεύμα ανάπηρης



Την Αστυνομία κάλεσε η διευθύντρια της ΔΕΗ στο Χαλάνδρι όταν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τοπικών φορέων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τη διακοπή ρεύματος σε άρρωστη, παραπληγική και ηλικιωμένη γυναίκα.

Η διακοπή του ρεύματος έγινε γιατί η ανάπηρη γυναίκα με το επίδομα της πείνας είχε - και έχει - μεγάλα έξοδα για υπηρεσίες Υγείας. Πριν από λίγες μέρες έγινε μια ρύθμιση, αλλά η ανάπηρη δεν μπορεί να πληρώσει ούτε και τις δόσεις.

Στη διάρκεια της χτεσινής παράστασης η διευθύντρια κωλυσιεργούσε για τη συνάντηση με την επιτροπή. Δέχτηκε να γίνει συνάντηση, όταν - μετά από πρόσκλησή της - ήρθε η Αστυνομία, την οποία οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με τα συνθήματα: «Φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατία, αυτή είναι των αστών η δικτατορία», «Η ΔΕΗ ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό» και «Εμπρός για τον Καιάδα ο ανταγωνισμός και όχι τα ΑμΕΑ και ο εργαζόμενος».

Οι εκπρόσωποι κατήγγειλαν την παρουσία της Αστυνομίας στη συνάντηση. Η διευθύντρια προκλητικά επέμενε στην τήρηση του νόμου, δηλώντας ταυτόχρονα και διαδηλώτρια της πλατείας Συντάγματος. Οι εκπρόσωποι κάλεσαν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που είναι αυτή που πετσοκόβει τους μισθούς τους, αλλά και κόβει το ρεύμα σε ανάπηρους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η αμετακίνητη «ράμπα της ντροπής»

Στο κεντρικότερο σημείο της κεντρικότατης παραλίας Γλυφάδας



Μνημείο αδιαφορίας και αναλγησίας...Μνημείο αδιαφορίας και αναλγησίας...

Η επονομαζόμενη και “ράμπα της ντροπής” στο κεντρικότερο σημείο της κεντρικότατης παραλίας Γλυφάδας, παρά τις καταγγελίες και διαμαρτυρίες εδώ και έναν και πλέον χρόνο παραμένει αμετακίνητη.

Πρόκειται για ράμπα υποτιθέμενης πρόσβασης των ατόμων με κινητική αναπηρία στο υγρό στοιχείο. Αποτελεί μνημείο κακοτεχνίας και προσβολής του δικαιώματος στην προσβασιμότητα. Προφανώς δεν είναι η μοναδική μνημειώδης νεοελληνική κακοτεχνία που σχετίζεται με την πρόσβαση, αντίστοιχες υπάρχουν εκατοντάδες διάσπαρτες ανά την επικράτεια. Ομως, η μοναδικότητά της έγκειται στην προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων αν μη τι άλλο να την εξαφανίσουν από προσώπου (παραλιακής) γης. Από την σελίδα ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ η δήθεν ράμπα – μνημείο είχε πρωτοπαρουσιαστεί τέλη Ιουλίου 2010, με σχετική έγκλιση προς τους αρμόδιους τοπικούς άρχοντες να πράξουν τα δέοντα. Δόθηκαν τότε διαβεβαιώσεις, απεδείχθησαν ... του αέρα. Επανήλθαμε αρχές φετινού Καλοκαιριού απευθυνόμενοι στη νέα δημοτική αρχή. Επανήλθαν και οι διαβεβαιώσεις, μαζί και η διάψευσή τους. Πέρασε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2011 και η ράμπα της ντροπής στη θέση της. Στο κεντρικότερο σημείο της κεντρικότατης παραλίας Γλυφάδας. Διαρκές ζωντανό παράδειγμα της αδιαφορίας.

Βαίνει προς το τέλος του και το Καλοκαίρι του 2011. Ενδεχομένως θα υπάρξουν και μετά το παρόν δημοσίευμα διαβεβαιώσεις για άμεση παρέμβαση. Ενδεχομένως θα δοθεί ξανά η υπόσχεση προς τους με κινητική αναπηρία συμπολίτες πως από το ... επόμενο Καλοκαίρι θα είναι δυνατή η πρόσβασή τους στην θάλασσα, στο κεντρικότερο σημείο της κεντρικότερης Αττικής παραλίας. Το βέβαιον είναι ότι η έξωθεν καλή μαρτυρία σε ότι αφορά την προστασία του δικαιώματος προσβασιμότητας των ανθρώπων με κινητική αναπηρία, έχει για την ελληνική πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της χαθεί ανεπιστρεπτί. Εδώ και χρόνια...


Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση της Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων σε επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί



Η Υπουργός Συγκοινωνιών και ΄Εργων δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή απέστειλε σήμερα επιστολή στη Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί, Παγκύπρια Ομοσπονδία Αστικών Ταξί (ΠΟΑΤ - Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ), σε απάντηση της πρόσφατης (26.7.2011) επιστολής τους προς την Υπουργό. Το θέμα της επιστολής αφορούσε το Σύστημα Μεταφορών Ανταποκρινόμενο στη Ζήτηση για τις Ανάγκες του Πολίτη της Λευκωσίας (DRT SYSTEM) το οποίο έχει ετοιμάσει η Μονάδα Ενίσχυσης Δημοσίων Μεταφορών και τις θέσεις/παρατηρήσεις και απόψεις της ΠΟΑΤ-ΠΟΒΕΚ.

Η επιστολή της Υπουργού αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το Σύστημα Μεταφορών Ανταποκρινόμενο στη Ζήτηση (Σύστημα ΜΑΖ) αποτελεί μια νέα μορφή παροχής μεταφορικών υπηρεσιών με μεγάλη διάδοση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η παρεχόμενη υπηρεσία βρίσκεται στο ενδιάμεσο της εξυπηρέτησης που προσφέρει σήμερα το ταξί και της υπηρεσίας που προσφέρουν τα λεωφορεία που κινούνται σε σταθερές διαδρομές και στάσεις. Τα τελευταία χρόνια οι μεταφορικές υπηρεσίες, ανταποκρινόμενες στη ζήτηση, αποδείχθηκαν μια κατάλληλη λύση στην παροχή δημόσιων μεταφορικών υπηρεσιών. Με την παροχή ποικίλλων μορφών ενδιάμεσων υπηρεσιών, οι υπηρεσίες αυτές είναι συμπληρωματικές στα συμβατικά μέσα μεταφοράς επιβατών και συνήθως εξυπηρετούν μη προγραμματισμένες ανάγκες μετακίνησης, είτε σε χρονικές περιόδους χαμηλής ζήτησης είτε σε περιοχές χαμηλής ζήτησης. Δεδομένης της ευελιξίας, οι μεταφορικές αυτές υπηρεσίες είναι κατάλληλες να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών-πελατών και διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. ΑμεΑ, ηλικιωμένους, φοιτητές, τουρίστες, κ.ά.).

Είναι για τους πιο πάνω λόγους που το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχει προχωρήσει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το πρόγραμμα SMOOTH, για να μελετήσει την προοπτική εισαγωγής ενός τέτοιου συστήματος στη Λευκωσία σε πρώτη φάση και ενδεχόμενη επέκταση και σε άλλες πόλεις ή και στην ύπαιθρο. Κεντρικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών διακίνησης κάποιων ομάδων πληθυσμού που σήμερα ταλαιπωρούνται σημαντικά, όπως οι εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες μαθητών όλων των ηλικιών, οι διακινήσεις ηλικιωμένων ατόμων, οι διακινήσεις ατόμων με αναπηρία κ.ά.

Ήλπιζα πραγματικά ότι η Οργάνωσή σας, εξυπηρετώντας τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των μελών της θα επεδείκνυε το ανάλογο ενδιαφέρον με στόχο να εκσυγχρονίσει τους διαφόρους κλάδους επαγγελματιών που είναι μέλη της, και θα έβλεπε θετικά την πρότασή μας για να συνεργαστούμε για επίτευξη του στόχου αυτού, που πιστεύω ακράδαντα ότι θα παρείχε νέες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη του κλάδου των ταξί.

Δεν συμμερίζομαι, ως εκ τούτου, την άποψη σας ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο για το κράτος να τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται η πολυμίσθωση ταξί. Με τον σχεδιασμό του συστήματος, όπως σας επεξηγήθηκε στις συναντήσεις που είχατε μαζί μου και με τους υπηρεσιακούς Λειτουργούς του Υπουργείου Συγκοινωνιών, δεν αναλαμβάνεται οποιοσδήποτε οικονομικός κίνδυνος από το κράτος, καθότι δεν προβλέπεται η όποια επιχορήγηση της υπηρεσίας αυτής από το κράτος.

Δεν συμμερίζομαι επίσης την άποψή σας ότι με την εισαγωγή ενός Συστήματος Μεταφορών Ανταποκρινόμενου στη Ζήτηση (ΜΑΖ) κατάλληλα νομοθετημένου, θα ανοιχθούν δήθεν «οι ασκοί του Αιόλου για πειρατεία από ιδιοκτήτες ταξί εις βάρος των Λεωφορειούχων». Σε όλους τους αδειούχους ιδιοκτήτες ταξί θα επιτρέπεται η συμμετοχή τους στο σύστημα, οπόταν δεν θα υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για πειρατική συμπεριφορά εκ μέρους τους, η οποία ούτως ή άλλως θα είναι παράνομη. Η υπηρεσία ΜΑΖ είναι διαφορετική υπηρεσία από την υπηρεσία δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία και ο στόχος είναι να καλυφθούν ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται ούτε από τις δημόσιες μεταφορές, ούτε από την υφιστάμενη υπηρεσία ταξί.

Αναφορικά με το θέμα της πειρατείας αλλά και των άλλων παραβάσεων των νομοθεσιών που αφορούν τις Άδειες Οδικής Χρήσεως και τις Επαγγελματικές Άδειες, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι προχωρούμε, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, την Αστυνομία και την Αρχή Αδειών Οδικής Χρήσης στην εξέταση των τυχόν αναγκαίων τροπολογιών στις υπάρχουσες νομοθεσίες που θα τις καθιστούν πιο αποτελεσματικές όσο αφορά την πάταξη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.
Η άποψή σας ότι θα υποβαθμισθεί η ποιότητα των οχημάτων στα ταξί δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Κατ’ ακρίβεια, εφόσον η μεταφορά των πελατών θα γίνεται αποκλειστικά από αδειούχους ιδιοκτήτες ταξί, ως είναι η πρόταση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισης της ποιότητας των οχημάτων ταξί. Αντίθετα, θα είναι προς το συμφέρον των διαχειριστών της υπηρεσίας να χρησιμοποιούν τα καλύτερα οχήματα για την υπηρεσία αυτή.

Δεν προβλέπω ότι θα γίνεται εκμετάλλευση στον τουρισμό ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας εφόσον, αντίθετα από ότι αναφέρετε στην επιστολή σας, η υπηρεσία θα ελέγχεται τόσο από τις διατάξεις της νομοθεσίας, όσο και από τους διαχειριστές της, μέσω του συστήματος προκρατήσεων, καθορισμού δρομολογίου και ναύλωσης οχημάτων.

Είναι πιθανόν άλλες ομάδες επαγγελματιών να ζητήσουν να συμμετέχουν στο σύστημα. Θέση του Υπουργείου Συγκοινωνιών είναι ότι, εφόσον η ζήτηση ικανοποιείται από τους αδειούχους ιδιοκτήτες ταξί, η υπηρεσία θα παρέχεται μόνο από αυτούς.

Με το προτεινόμενο Σύστημα ΜΑΖ, προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί μεγάλη ζήτηση για μετακινήσεις με ταξί που σήμερα εξυπηρετούνται με το ιδιωτικό αυτοκίνητο. Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται από μελέτες και δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από το Υπουργείο. Επομένως, είμαι πεπεισμένη ότι, με τη λειτουργία ενός τέτοιου Συστήματος θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στους επαγγελματίες που αντιπροσωπεύετε.

Το Σύστημα ΜΑΖ έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο αριθμό κρατών με μεγάλη επιτυχία. Η υπηρεσία αυτή, πέραν από την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού πολιτών και κάλυψης σημαντικών κοινωνικών αναγκών για διακίνηση συγκεκριμένων ομάδων, ταυτόχρονα έχει σημαντική επίδραση στη μείωση των διακινήσεων με ιδιωτικό όχημα και επομένως της κυκλοφοριακής συμφόρησης.



Η εφαρμογή του Συστήματος ΜΑΖ δεν προτείνεται σε αντιδιαστολή των προβλημάτων των αστικών ταξί. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών επεξεργάζεται τη δημιουργία τέτοιου συστήματος εδώ και δύο χρόνια περίπου με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το Πρόγραμμα SMOOTH γιατί είναι πεπεισμένο ότι η εισαγωγή ενός τέτοιου συστήματος θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως τις μεταφορές στην Κύπρο και τον Κύπριο πολίτη στις μετακινήσεις του.



Όσον αφορά την επιθυμία σας για συνάντηση θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η διάθεση και πολιτική μου βούληση για διάλογο και συνέχιση της προσπάθειας εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μου για διευθέτηση μιας τέτοιας συνάντησης όσο πιο σύντομα κρίνετε αναγκαίο ή σκόπιμο, παραθέτοντας επίσης τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που επιθυμείτε να συζητήσουμε.

Τέλος, ευελπιστώ ότι η ώριμη σκέψη και αποφάσεις που θα στοχεύουν στο ευρύτερο καλό του τόπου, της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου θα υπερισχύσουν».



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωμα σύνταξης λόγω αναπηρίας

Τι ισχύει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

undefined

Η πλήρης κατανόηση των προϋποθέσεων που ορίζουν το δικαίωμα σύνταξης λόγω αναπηρίας των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή παρεξηγήσεων ή παρερμηνειών.

Ισχύουν τα ακόλουθα:

Σύνταξη λόγω αναπηρίας δικαιούται ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ εάν έγινε ανάπηρος κατά τη διάρκεια που ήταν εγγεγραμμένος στον Οργανισμό έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πέντε έτη ασφάλισης, από τα οποία τα δύο έτη έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα πέντε τελευταία έτη πριν από την επέλευση της αναπηρίας ή τη διακοπή της ασφάλισης.

Σύνταξη λόγω αναπηρίας δικαιούνται επίσης οι ασφαλισμένοι που έχει πραγματοποιήσει 15 έτη ασφάλισης μετά δε την διακοπή της ασφάλισης και μέχρι την επέλευση της αναπηρίας δεν έχουν ασφαλιστεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα κυρίας ασφάλισης ή στο Δημόσιο.

Όταν ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ κριθεί οριστικά ανάπηρος από τις υγειονομικές επιτροπές, απαιτείται με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και η διακοπή του επαγγέλματος. Στην περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας κριθεί προσωρινά ανάπηρος , δεν απαιτείται διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την αρμόδια ΔΟΥ για τη χορήγηση της σύνταξης. Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές και δεν αυτοαπασχολείται.



Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ στην Άρτα

Αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο.

undefined

Από τον Σεπτέμβριο ξεκινά να προσφέρει υπηρεσίες στα παιδιά και στους εφήβους με αναπηρία της Αρτας νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ δυναμικότητας 30 ατόμων.

Το Κέντρο εντάσσεται στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα με τίτλο “Εναρμόνιση Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής”. Στις επόμενες ημέρες θα γίνει η διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ( 9 ατόμων συναφών με το αντικείμενο ) για τη στελέχωση και λειτουργία του. Πρόκειται για σύγχρονη δομή παροχής φροντίδας και φιλοξενίας ΑΜΕΑ η οποία περιλαμβάνει καθημερινή δημιουργική απασχόληση‚ εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες επαγγελματικής προκατάρτισης, φυσικοθεραπεία και εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Πεντακάθαρα νερά στο 95% των ακτών της χώρας μας



Το κολύμπι στις ελληνικές θάλασσες ήταν ανέκαθεν μια μοναδική εμπειρία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία των χημικών αναλύσεων του ΥΠΕΚΑ, όπου το 95% των ελληνικών ακτών κολύμβησης χαρακτηρίζεται από νερά εξαιρετικής ποιότητας. Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία του «προγράμματος κατάρτισης ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης» ο ειδικός γραμματέας υδάτων του ΥΠΕΚΑ, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης.

Η ποιότητα των ελληνικών υδάτων ήταν και στο παρελθόν ιδιαίτερα υψηλή. Σύμφωνα με τα πορίσματα από το 1990 έως και το 2010 το σύνολο των ακτών (95%) είναι κατάλληλες για κολύμβηση. «Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία τροποιήθηκε πρόσφατα», προσέθεσε ο ειδικός γραμματέας, «αφενός τα όρια έγιναν πιο αυστηρά, αφετέρου ο χαρακτηρισμός μιας παραλίας θα προκύπτει βάσει των αναλύσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών». Και με τα νέα δεδομένα, ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των θαλασσών αριστεύει. Συγκεκριμένα, σε 2.034 ακτές κολύμβησης τα ύδατα χαρακτηρίζονται εξαιρετικής ποιότητας βάσει των αναλύσεων στα έτη 2007 - 2011, ενώ 60 παραλίες ως καλής ποιότητας. Το «μαύρο πρόβατο» των ελληνικών ακτών σύμφωνα με τους αρμόδιους είναι δύο παραλίες στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Παράλληλα με την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων το ΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει την κατάρτιση του μητρώου ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας. Το μητρώο θα αποτελείται από το σύνολο των ακτών κολύμβησης που παρακολουθούνται συστηματικά από το υπουργείο με 2.155 σημεία δειγματοληψίας. Η ταυτότητα κάθε ακτής θα περιλαμβάνει τα βασικά της χαρακτηριστικά, την οργάνωση, την περιβαλλοντική κατάσταση, τις υφιστάμενες και τις δυνητικές πιέσεις κάθε ακτής. Τα μητρώα θα διατίθενται στο Διαδίκτυο, όπου οι λουόμενοι θα πληροφορούνται αλλά και θα σχολιάζουν την ποιότητα της παραλίας, ενώ καθήκον κάθε δήμου είναι να αναρτά την ταυτότητα σε κάθε ακτή.

Αυτοψίες


Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί έρευνα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιτόπια επίσκεψη και αυτοψία από εννέα επιστημονικές ομάδες του ΥΠΕΚΑ στις μισές παραλίες της χώρας και αναμένεται ώς τον Οκτώβριο να ολοκληρωθεί. Μέσω της διαδικασίας αυτής θα αναδειχθούν οι ελλείψεις υποδομών και θα αλλάξουν λανθασμένες τακτικές, που ώς σήμερα ίσχυαν - όπως οι αυτοσχέδιοι ΧΥΤΑ κοντά σε ακτές.

Ποια, όμως, η διαφορά μεταξύ «ταυτότητας» και «γαλάζιας σημαίας» μιας παραλίας; «Οι γαλάζιες σημαίες είναι μια αξιολόγηση που πραγματοποιείται διεθνώς από ΜΚΟ· στη χώρα μας υπεύθυνος φορέας είναι η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» διευκρινίζει ο κ. Ανδρεαδάκης. «Εχουμε αμφότεροι μια κοινή βάση αξιολόγησης, τις χημικές αναλύσεις των υδάτων από το ΥΠΕΚΑ, αλλά διαφοροποιούμαστε στα κριτήρια αξιολόγησης». Οι γαλάζιες σημαίες βραβεύουν τις παραλίες που αποδεδειγμένα έχουν καθαρά νερά και προσφέρουν κάποια ανέσεις στους λουομένους, όπως προσβασιμότητα της παραλίας σε ΑΜΕΑ, εγκατάσταση υγιεινής, ύπαρξη ναυαγοσώστη κ. λπ.

Επίσης, το δείγμα των παραλιών είναι μικρότερο, αφού ο έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος κάποιου δήμου ή ιδιώτη. Ενώ το ΥΠΕΚΑ ελέγχει ανεξαιρέτως όλες τις ακτές της χώρας, κάνοντας αυτοψία, ερευνώντας πιθανές πηγές ρύπανσης στο μέλλον και παραθέτοντας στους ενδιαφερομένους ακόμα και μετεωρολογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπτυξη και γερά οστά…



Σύμμαχοι το ασβέστιο, η βιταμίνη D, το μαγνήσιο και το φώσφορο.

Η περίοδος ανάπτυξης του παιδιού είναι καθοριστική και για την εξέλιξη της υγείας του στη μετέπειτα ζωή. Κατά την παιδική ηλικία (6-11 ετών), αν και ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα ραγδαίος, το ύψος και το βάρος αυξάνονται σχετικά γρήγορα και σταθερά.

Την περίοδο αυτή όλα τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη. Ιδιαίτερο βάρος, ωστόσο, δίνεται σε συστατικά που είναι υπεύθυνα για το χτίσιμο γερού σκελετού, με σημαντικότερο το ασβέστιο, τη βιταμίνη D, το μαγνήσιο και το φώσφορο.

Ασβέστιο και ανάπτυξη των οστών

Η πρόσληψη ασβεστίου κατά την παιδική ηλικία σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας. Μάλιστα ακριβώς επειδή κατά την ενήλικη ζωής η οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου καθημερινά. Έτσι η διατροφή τους σε μια τόσο νεαρή ηλικία καταφέρνει να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη τους κατά την εφηβεία (αποφυγή ραχίτιδας) όσο και τις δυσμενείς επιπτώσεις σε μεγαλύτερη ηλικία (οστεοπόρωση).

Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά όπου μετά την ηλικία των δύο ετών συστήνεται η κατανάλωση ημι-αποβουτυρωμένων, τα τυριά, τα ψάρια (ιδιαίτερα αυτά που καταναλώνονται με το κόκκαλο) αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και χυμοί.

Βιταμίνη D, ο σύμμαχος του ασβεστίου και όχι μόνο

Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσληψη βιταμίνης D. Η παρουσία της βιταμίνης D, βοηθά και ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιταμίνη D συνδυάζεται συχνά μαζί με τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η κύρια όμως πηγή της βιταμίνης στον άνθρωπο θεωρείται η σύνθεσή της στο δέρμα. Πολύ λίγα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή περιέχουν βιταμίνη D. Τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως διάφορα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγγα) και αυγά, αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης.

Ο ρόλος του μαγνησίου και του φωσφόρου στο σχηματισμό των οστών

Δύο άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία σχετίζονται με την υγεία των οστών είναι το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Περίπου τα 2/3 του μαγνησίου στο σώμα μας βρίσκονται στα οστά. Αντίστοιχα, περίπου το 80% του φωσφόρου στο σώμα μας. βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, κι αυτό γιατί βοηθά στη δημιουργία και το σχηματισμό των δοντιών. Ιδιαίτερα καλές πηγές φωσφόρου αποτελούν τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, ενώ καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν όσπρια όπως τα φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ο σολομός κα.

Με άλλα λόγια, η καλή υγεία και το χτίσιμο ενός γερού και συμπαγούς σκελετού προϋποθέτει τον εμπλουτισμό της δίαιτας των παιδιών με καλές διατροφικές πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου και φωσφόρου, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους στα τόσο απαραίτητα αυτά θρεπτικά συστατικά.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασβέστιο… ο δομικός λίθος



Γιατί είναι τόσο σημαντικό για το σώμα μας;

Το ασβέστιο ανήκει στην κατηγορία των μικροθρεπτικών συστατικών. Ανήκει με άλλα λόγια στα συστατικά της τροφής που το σώμα μας χρειάζεται σε μικρές ποσότητες.

Αν και «μικρο» - συστατικό, θεωρείται από τα σπουδαιότερα συστατικά της τροφής μας εφόσον δομεί ολόκληρο το σκελετό μας. Το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας εντοπίζεται στα οστά και στα δόντια, ενώ το υπόλοιπο 1% διαμοιράζεται σε άλλους ιστούς.

Το ασβέστιο βρίσκεται ως φυσικό συστατικό σε διάφορα τρόφιμα, τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης. Οι σημαντικότερες πηγές ασβεστίου είναι τρόφιμα όπως:

Παρμεζάνα
Γραβιέρα
Τυρί γκούντα
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Μοτσαρέλλα
Τυρί φέτα
Σπόροι σουσαμιού
Γάλα, 2% λιπαρά
Σπανάκι βρασμένο
Αμύγδαλα ανάλατα
Μπρόκολο βρασμένο
Πορτοκάλι
Αρακάς βρασμένος
Λάχανο ωμό
Φυσικοί χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για το σώμα μας;
Το ασβέστιο σχετίζεται με πολλές λειτουργίες του σώματός μας. Συγκεκριμένα:
• Συμβάλλει στη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών
• Είναι απαραίτητο για την ομαλή νευρική και μυϊκή λειτουργία
• Συμμετέχει στην πήξη του αίματος

Πόσο ασβέστιο πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;
Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι διαφορετικές για κάθε ηλικία. Μεγαλύτερες ανάγκες έχουν τα παιδιά, οι έφηβοι καθώς και άντρες και γυναίκες άνω των 50 ετών. Στις νεαρές ηλικίες, η επαρκής κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο καθορίζει το βαθμό ανάπτυξης του σκελετού και την πυκνότητα των οστών που θα έχουν τα παιδιά σε όλη την υπόλοιπη ζωή.

Στην ενήλικη ζωή είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου μιας και με τον τρόπο αυτό μπορούμε και συντηρούμε την ποιότητα των οστών μας προφυλάσσοντάς τα από την επερχόμενη… «φθορά» που παρατηρείται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άνδρες σταδιακά μετά την ηλικία των 50 ετών.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βιταμίνη C και σίδηρος… δύο ταιριαστά συστατικά!




Ένας συνδυασμός με θαυματουργές ιδιότητες.
Η βιταμίνη C είναι μία από τις πιο «διάσημες» βιταμίνες των τροφίμων. Γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση αλλά και για την «αντιγηραντική» ικανότητα που έχει συμμετέχοντας στην αναδόμηση του κολλαγόνου.

Μία όμως από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι το γεγονός ότι ευνοεί την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Μη αιμικός είναι ο σίδηρος που συναντάμε στα φυτικά τρόφιμα όπως το σπανάκι και τα όσπρια.

Το «πρόβλημα» με αυτή το φυτικό σίδηρο είναι πως το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει μόλις το 5-8% της ποσότητας που βρίσκεται σε αυτά τα τρόφιμα. Η παρουσία της βιταμίνης C σε ένα γεύμα με φυτικές πηγές σιδήρου βοηθά στη μετατροπή του μη αιμικού σιδήρου σε απορροφήσιμο.

Ο ρόλος της βιταμίνης C στην απορρόφηση του σιδήρου έχει διασαφηνιστεί εδώ και δεκαετίες και μάλιστα φαίνεται ότι η σχέση αυτή εξαρτάται από την ποσότητα της βιταμίνης C που προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα. Μία από τις πρώτες μελέτες που διερεύνησαν αυτή τη δράση, έδειξε πως όσο αυξάνονταν η ποσότητα της βιταμίνης C σε ένα γεύμα, τόσο αυξάνοντας και η απορρόφηση του σιδήρου, σταδιακά από 0,8% σε 7,1% .

Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που δείχνουν ότι η προσθήκη βιταμίνης C σε εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση του μετάλλου.

Οι έφηβοι, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες καθώς και τα παιδιά, ομάδες δηλαδή που έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, είναι σημαντικό να καταναλώνουν μαζί με φυτικές πηγές σιδήρου και μια πηγή βιταμίνης C. Τέτοιες είναι τα εσπεριδοειδή και οι φυσικοί χυμοί τους, οι φράουλες, οι πολύχρωμες πιπεριές καθώς και εμπλουτισμένοι χυμοί με τα δύο αυτά συστατικά.

Διαβάστε περισσότερα...

Η «μαγεία» των λειτουργικών τροφίμων



Τροφές που συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους και τη διάθεση.

Πολλές φορές ακούμε για τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση του βάρους, συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης ή της διάθεσης. Τελικά μπορεί ένα τρόφιμο να συμβάλλει με τέτοιο τρόπο στην υγεία μας και ποια συστατικά είναι συνήθως υπεύθυνα για αυτό;

Η βιομηχανία τροφίμων δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στο χώρο του σχεδιασμού και της εισαγωγής στην αγορά νέων τροφίμων τα οποία καλούνται λειτουργικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τρόφιμα που συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους, στη γνωσιακή ικανότητα και τη διάθεση, και που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες φαίνεται να ηγούνται στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων.

Σύμφωνα με την προϊστάμενη διατροφής του Leatherhead Food International, κυρία Angus: «τα πιο πετυχημένα λειτουργικά τρόφιμα είναι αυτά που εστιάζουν κυρίως στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, το μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα του γαστρεντερικού και προβλήματα στα οστά». Ωστόσο, η δημιουργία τροφίμων που στοχεύουν στη διαχείριση βάρους είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο της βιομηχανίας αυτής, εξαιτίας των επιδημικών διαστάσεων της παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Διαχείριση βάρους: Μεγάλες βιομηχανίες παγκοσμίως εισάγουν στην αγορά διάφορα προϊόντα τα οποία περιορίζουν την όρεξη και την πείνα. Συνήθως τα προϊόντα αυτά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Διάθεση: Το πεδίο της διατροφής σε σχέση με τη γνωσιακή λειτουργία αποκτά έντονο ενδιαφέρον καθώς η επιστημονική γνώση επ’ αυτού ολοένα και αυξάνεται. Η δημιουργία προϊόντων τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την μείωση της γνωσιακής λειτουργίας ενδεχομένως βοηθήσει πολλά άτομα της τρίτης ηλικίας που πάσχουν από διάφορα νοσήματα όπως είναι η άνοια.

Βότανα: όπως είναι το ginkgo και ginseng φαίνεται ότι βελτιώνουν τη γνωσιακή λειτουργία, όπως επίσης και το πράσινο τσάι. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα και το DHA έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πολλών καινοτόμων τροφίμων σε αυτή την κατηγορία, κυρίως στα πεδία της βρεφικής διατροφής και σε προϊόντα που προορίζονται για άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Στην ελληνική αγορά προϊόντα πλούσια σε ω-3 συναντάμε σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων όπως μαργαρίνες, αρτοσκευάσματα, όπως τα κράκερς και πρόσφατα χυμούς φρούτων.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν αφορούν πλέον μόνο την αγορά των δημητριακών πρωινού. Πλέον, πολλά σνακ είναι ολικής άλεσης. Χαρακτηριστική περίπτωση στην Ελλάδα είναι διάφορα μπισκότα, όπως τα πτι-μπερ και αρτοσκευάσματα όπως τα κράκερς σικάλεως.

Επίσης, πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά και χυμός εμπλουτισμένος με φυτικές ίνες, ώστε να μπορεί να καλύπτεται η ανάγκη κατανάλωσης φρούτων και από χυμούς, χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης φυτικών ινών. Στη Μεγάλη Βρετανία, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει γύρω από τη δράση της βρώμης και της β-γλυκάνης, που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Τα δύο αυτά συστατικά ήδη έχουν προστεθεί ήδη σε κάποια δημητριακά πρωινού και σε αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί του τοστ.

Επίσης, μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες εμπλουτίζουν τις σοκολάτες με αντιοξειδωτικά, κάτι που παρατηρείται επίσης και στους χυμούς. Τέλος, στο επίπεδο της αντιμετώπισης της υπερχοληστερολαιμίας είναι γνωστή από παλαιότερα η συνεισφορά των φυτοστερολών, που στην Ελλάδα βρίσκουμε σε μαργαρίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, που προς το παρόν μπορούμε να πάρουμε κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές - αντίδοτα στην ηλιακή ακτινοβολία



Βρείτε συμμάχους στην κουζίνα!

Η έκθεση στον ήλιο, σε μία χώρα τόσο ηλιόλουστη όσο η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη. Έτσι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να γνωρίζουμε τι θα μας βοηθούσε να προστατευτούμε από την ηλιακή ακτινοβολία.

Εκτός από τα διάφορα αντηλιακά προϊόντα με τα οποία μας έχει εφοδιάσει η τεχνολογία, αντηλιακή προστασία μπορούν να μας προσφέρουν και μία πληθώρα τροφών που αφθονούν την περίοδο του καλοκαιριού.

Φρούτα και λαχανικά προσφέρονται απλόχερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι τυχαία. Τα αντιοξειδωτικά, ουσίες δηλαδή που προστατεύουν το δέρμα από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, βρίσκονται κυρίως στις δύο αυτές ομάδες τροφίμων.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E) που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίαρχο ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο).

Φαίνεται πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C και η παράλληλη εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προστατεύει σημαντικά από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τα καροτενοειδή, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουν φωτοπροστατευτική δράση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα που προκαλείται από την έντονη έκθεση σε UVA και UVB ακτινοβολία, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία. Η βιταμίνη Ε, η οποία βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο, δρα ενισχυτικά στην προστατευτική δράση των καροτενοειδών.

Ποικίλα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν την περίοδο του καλοκαιριού αποτελούν σημαντικές πηγές καροτενοειδών. Τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το σπανάκι μπορούν να μας εφοδιάσουν με β-καροτένιο, η τομάτα, το κόκκινο γκρέιπφρουτ και το καρπούζι με λυκοπένιο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών με ζεα-ξανθίνη ενώ, το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια και το λάχανο με λουτεΐνη.

Η φωτοπροστατευτική δράση των καροτενοειδών είναι συνεργιστική. Αυτό σημαίνει, πως εάν θέλετε να προστατευτείτε από την ηλιακή ακτινοβολία δεν αρκεί να καταναλώνετε τομάτες. Είναι σημαντικό να υπάρχει στη διατροφή σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Γι΄ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο πέντε φρούτα και δύο σαλάτες.

Εκτός όμως από τα καροτενοειδή, ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό όταν εκτίθεστε στον ήλιο είναι τα προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανά στελέχη βακτηριακών ειδών. Σύμφωνα με τις μελέτες των τελευταίων ετών κάποια από τα στελέχη αυτά, με κυριότερο τo γαλακτοβάκιλλο johnsonii, φαίνεται πως ενισχύουν τη φυσική άμυνα του δέρματος και το προστατεύουν από την έκθεση στον ήλιο. Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλο, ενώ μπορούν να ληφθούν και με τη μορφή κάποιου συμπληρώματος.

Σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία κατέχουν και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, ρυθμίζουν τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομό, σκουμπρί, κολιό και τσιπούρα) και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα). Προσπαθήστε λοιπόν, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, να καταναλώνετε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και η μία από αυτές να είναι κάποιο από τα προαναφερόμενα λιπαρά ψάρια.

Τέλος, αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας εάν θέλουμε να έχουμε επαρκή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι η σωστή υδάτωση. Κατά την έκθεση στον ήλιο, το ανθρώπινο σώμα, προσπαθώντας να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, αυξάνει την εφίδρωση.

Αποτέλεσμα της έντονης εφίδρωσης είναι η απώλεια υγρών αλλά και ηλεκτρολυτών με πιθανή τη διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος. Η αυξημένη κατανάλωση νερού είναι λοιπόν απαραίτητη για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται, αλλά δεν επαρκεί.

Φροντίστε, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης του νερού, να αυξήσετε και την κατανάλωση φυσικών χυμών, φρούτων και λαχανικών. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που το σώμα σας χάνει κατά την έκθεση στον ήλιο.

Διαβάστε περισσότερα...

Φροντίστε το δέρμα του μωρού σας



Ειδική προστασία για τον ήλιο.

Το γνωρίζατε ότι τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο; Επειδή οι φυσικοί μηχανισμοί φωτοπροστασίας του μωρού δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα, το δέρμα του μπορεί να καεί και να πάθει κάποιο έγκαυμα μέσα σε μόλις 10-15 λεπτά.

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιούνται αντηλιακά σε μωρά κάτω των έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι προστασίας. Όταν το μωρό είναι εκτεθειμένο στον ήλιο θα πρέπει να φοράει καπέλο και ελαφριά ρούχα που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα του. Καλό θα ήταν να βρίσκεται κάτω από σκιά και αν αυτό είναι αδύνατο τότε θα πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος για να προτείνει κάποιο ειδικό αντηλιακό.

Τέλος και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καλό θα ήταν να φοράνε πάντα προστατευτικά ρούχα και γυαλιά ήλιου.


Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνει το βραδινό;



Αποφύγετε ορισμένες συμπεριφορές - παγίδες!
Οι επιστήμονες στο χώρο της διατροφής προτείνουν να «τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν φτωχοί». Μια σωστή προτροπή που όμως δεν είναι πάντα εφικτή. Όσοι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το βράδυ μπορούν να χάσουν βάρος;

Το να φάει κανείς το κύριο γεύμα του το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στη μέρα. Με την προϋπόθεση πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορείτε να φάτε το κυρίως γεύμα το βράδυ.

Όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ορισμένες συμπεριφορές-παγίδες σίγουρα δεν θα σας οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να είστε λοιπόν σίγουροι πως το βραδινό δεν θα σας φέρει περιττά κιλάκια:

• Μην παραλείπετε γεύματα. Το αίσθημα της υπερβολικής πείνας θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες, συνεπώς και σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε με μικρά και συχνά γεύματα που θα σας παρέχουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε μέχρι το βράδυ.

• Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για μεσημέρι. Αν τρώτε το μεγαλύτερο πιάτο σας το βράδυ, τότε το μεσημεριανό δεν πρέπει να αποτελεί ένα δεύτερο κυρίως γεύμα. Καταναλώστε για μεσημέρι μία σαλάτα (χωρίς σως), ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό, ή μια έτοιμη σούπα με λίγες θερμίδες και ένα γιαούρτι 2%.

• Φροντίστε να μην πάτε απευθείας για ύπνο μετά το βραδινό σας. Βρείτε χρόνο για κάποια δραστηριότητα μετά το γεύμα, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές για την παραγωγή ενέργειας. Κάντε μια μικρή βόλτα στην περιοχή, βγάλτε έξω το σκύλο σας. Σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσετε αμέσως στον καναπέ.

• Μην κάνετε υπερβολές. Ακόμη κι αν το βραδινό είναι για σας το κυρίως γεύμα, πρέπει να αποτελεί ένα πιάτο που το χαρακτηρίζει το μέτρο και η ισορροπία. Επιλέξτε τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η σύνθεση του πιάτου μπορεί να είναι η εξής: το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

• Αποφύγετε την τηλεόραση όσο τρώτε. Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση δεν το απολαμβάνετε πραγματικά καθώς η προσοχή είναι στραμμένη αλλού. Επιπλέον, το μήνυμα του κορεσμού που ξεκινά από το στομάχι περνά «απαρατήρητο» από τον εγκέφαλο. Κλείστε λοιπόν τους δέκτες σας. Καθίστε στο τραπέζι και επικεντρωθείτε στο γεύμα σας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυσική δραστηριότητα στο σακχαρώδη διαβήτη



Πόσο αποτελεσματική είναι η άσκηση;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ιατρικό πρόβλημα δημόσια υγείας με πολλές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στο γενικό πληθυσμό.

Η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη και ιδιαίτερα του διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται διαρκώς παγκοσμίως ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και λίπους, μειωμένη σωματική άσκηση και καταπόνηση.

Η σωματική άσκηση αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρωτογενούς και δευτερογενούς αντιμετώπισης του διαβήτη. Συγκεκριμένα μπορεί να επιτεχθεί τόσο με τη μέτριας έντασης σωματική άσκηση (π.χ γρήγορο βάδισμα) όσο με την έντονης έντασης άσκηση.

Μία ώρα ή περισσότερο καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά αυξάνει το αίσθημα ευεξίας, συμβάλλει στην άριστη ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος και ελαττώνει ή προλαμβάνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, οστεοπόρωση κ.α.

Η έντονη σωματική άσκηση μειώνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και αυτή η βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης που επιτυγχάνεται με την άσκηση μπορεί να διαρκέσει επί ώρες ή και μέρες και σχετίζεται πιθανότατα με την αυξημένη ευαισθησία των μυοκυττάρων στη δράση της ινσουλίνης.

Κατά πάσα πιθανότητα η βελτίωση στη ρύθμιση της γλυκόζης πραγματοποιείται μέσω των αθροιστικών επιδράσεων μεμονωμένων συνεδριών άσκησης παρά μέσω ουσιαστικών μεταβολών στη φυσική άσκηση. Αυτό συμβαδίζει με τη θεωρία που υποστηρίζει ότι η άσκηση δρα τροποποιώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή αυξάνει η ευαισθησία στη δράση της ινσουλίνης.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση από τους διαβητικούς

Η φυσική δραστηριότητα είναι δυνατόν να συνοδεύεται στους διαβητικούς ασθενείς από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υπογλυκαιμίες, αρρυθμίες κ.α. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να περιορίσουν ή και να μη συμμετέχουν σε κάποιους τύπους άθλησης.

Οπότε άτομα με διαβητική νευροπάθεια θα πρέπει να περιορίζουν ή να αποφεύγουν το επίμονο βάδισμα, ενώ καλό είναι όλοι οι διαβητικοί ασθενείς πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε μορφής άσκηση να υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχοσωματικά: Τι κρύβεται από πίσω



Η ψυχολογία πρέπει να είναι μέρος της θεραπείας.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες/συναισθηματικοί σχετίζονται άμεσα με την σωματική ασθένεια. Είναι επίσης γνωστό ότι μερικές συναισθηματικές αντιδράσεις, μας δημιουργούν προβλήματα και ότι μερικές ψυχολογικές καταστάσεις ή τεχνικές μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι το 50% - 70% των γυναικών που είχαν δεχτεί οικογενειακή βία πάσχει περισσότερο από νευρολογικά, γυναικολογικά προβλήματα και στρες σε σχέσημε γυναίκες που δεν είχαν κακοποιηθεί. Ισχύει βέβαια και το αντίθετο. Όταν κάποιος πάσχει από μια σωματική ασθένεια νιώθει αγωνία ανησυχία και θλίψη.

Αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τις ορμόνες μας και μπλοκάρουν την άμυνά μας σε πολλές ασθένειες. Κατάθλιψη, θυμός και κοινωνική απομόνωση συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ψυχολογία πρέπει να είναι μέρος της θεραπείας.

Το στρες επηρεάζει το άσθμα, τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος και πολλές άλλες ασθένειες.

Εκτός από τα συναισθήματα και τις σκέψεις, πολλές επίσης από τις συμπεριφορές μας συμβάλλουν στο να είμαστε υγιείς, ενώ άλλες μας αρρωσταίνουν.

Ο πόνος π.χ που είναι το πιο κοινό ιατρικό σύμπτωμα και το δεύτερο πιο κοινό ψυχολογικό σύμπτωμα προσβάλλει γύρω στο 30% τους Αμερικανούς και κοστίζει πολύ ακριβά σε όλους. Εισβάλλει στην εργασία μας, στο πάρτι, στη συγκέντρωση της οικογένειας, στις σχέσεις και συσχετίζεται με τα συναισθήματά μας και τις συμπεριφορές μας. Είναι μια γλώσσα του σώματος που θέλει αποκωδικοποίηση.

Η ανθρώπινη Υγεία, ψυχική και σωματική, σχετίζεται με κάποιους παράγοντες τους οποίους αναφέρει ο Siegel στα βιβλία του: όπως π.χ ειρήνη (που σημαίνει αποδοχή του εαυτού μας και του κόσμου), αγάπη, ελπίδα, άνοιγμα στη χαρά, υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας, χαλάρωση, έκφραση των αυθεντικών συναισθημάτων μας (αυτό σημαίνει ότι έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα μας) σχέσεις αρμονίας με τους άλλους. Και για να είναι ολοκληρωμένα όλα αυτά χρειάζεται επίσης και ένα σύστημα υγείας να τα συνοδεύει. Περισσότερο φιλικό, πιο ανθρώπινο και πιο ζεστό, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ουσιαστική φροντίδα για τον Άνθρωπο.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν εκτός των άλλων ότι οι Ψυχολογικές θεραπείες –Γνωσιακή θεραπεία, biofeedback, τεχνικές χαλάρωσης και άλλες, μπορούν να μειώσουν τις ψυχοσωματικές μας αντιδράσεις και τις επιπτώσεις τους.

Οι ψυχολογικές τεχνικές βοηθούν και στην χαλάρωση.

Οι μέθοδοι συμπεριφοριστικού ελέγχου σχετίζονται επίσης και με την διατήρηση υγιούς διατροφής και φυσικής άσκησης.

Η συμπεριφοριστική αυτορύθμιση είναι ο κεντρικός άξονας και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, του ανεξήγητου πόνου και πονοκεφάλων ή άλλων ψυχοσωματικών. Υπάρχουν Λύσεις! Χρησιμοποιήστε τις.

Διαβάστε περισσότερα...