Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Κίνα: Κρέας γαϊδουριού νοθευμένο με αλεπούς


Νέο διατροφικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Κίνα. Η εταιρεία Wal Μart προχώρησε στην ανάκληση από την κινεζική αγορά συσκευασιών με γεύματα από κρέας γαϊδουριού επειδή αυτά περιείχαν γονιδιακά ίχνη από κρέας αλεπούς .

Το κρέας γαϊδουριού αποτελεί δημοφιλές έδεσμα σε αρκετές περιοχές της Κίνας και σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της χώρας, μόνο το 2011 στην Κίνα σφαγιάστηκαν περίπου 2,4 εκατομμύρια γαϊδουράκια.

Η αμερικανική πολυεθνική Wal Μart ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει τους καταναλωτές που αγόρασαν το επιμολυσμένο προϊόν, ονόματι «Five Spice».

Το Weibo, το πλέον δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, πήρε φωτιά με τους χρήστες να εμφανίζονται διχασμένοι εάν πρέπει να καταδικάσουν ή να «υποστηρίξουν» την Wal Mart: «Στο κάτω - κάτω το κρέας της αλεπούς δεν είναι ακριβότερο από εκείνο του γαϊδουριού;», διερωτήθηκε ένας χρήστης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Gadgets… υπό εξαφάνιση


Οι οικολογικές οργανώσεις ίσως ασχοληθούν και με άλλα είδη υπό εξαφάνιση, εκτός του ζωικού βασιλείου… αυτά της τεχνολογίας. Η ραγδαία ανάπτυξη και η μαζική παραγωγή, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια νοσταλγίας και αναζήτησης συσκευών του παρελθόντος.

Εν όψει 2014 θεωρούνται ήδη «παλιά» ή ακόμη χειρότερα… τεχνολογικές αρχαιότητες. Η προσπάθεια πολλών ετών για τη δημιουργία μιας συσκευής που θα τα κάνει όλα και θα συμφέρει, απέδωσε καρπούς.

«Γενηθήτω smartphone», είπαν οι ειδικοί και εγένετο smartphone. Με αποτέλεσμα να απειλεί πλέον «είδη» που κάποτε θεωρούνταν βασικός εξοπλισμός για κάθε σπίτι, γραφείο, επιχείρηση. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για όλα αυτά τα είδη, αλλά θα επικεντρωθούμε στα δέκα gadgets που τείνουν να εξαφανιστούν.

Πρώτο στη λίστα βρίσκεται το γνωστό σε όλους ξυπνητήρι. Αγαπημένος φίλος γιατί φρόντιζε πάντα για την αφύπνιση και ταυτόχρονα εχθρός γιατί ο ήχος σε προκαλούσε να το σπάσεις. Θα λείψει πολύ από τα κομοδίνα, αλλά κι η δυνατότητα να επιλέγεις το κομμάτι που σου αρέσει για να ξυπνάς, δεν είναι λίγη.

Οι φορητές τηλεοράσεις εξυπηρετούσαν πολύ και μπορούσες να δεις οπουδήποτε. Ένα πλαίσιο όμως με μια κεραία και οθόνη τι να σου κάνει; Όταν μπορείς να συνδυάσεις τετραπύρηνο επεξεργαστή, υψηλής ευκρίνειας ανάλυση και internet σε μια φορητή συσκευή; Με ένα laptop ή smartphone έχεις μια φορητή τηλεόραση συν όλα τα παραπάνω. Πακέτο με την τηλεόραση στο πατάρι πηγαίνει φυσικά και το κοντρόλ της.

Παλαιότερα, σε κάθε σπίτι έβλεπες κι από ένα ρολόι τοίχου εκτός από τα χειρός που είχαν οι περισσότεροι. Άλλωστε ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και χρόνου είναι άρρηκτα δεμένος. Στη σημερινή εποχή που σε κάθε τσέπη υπάρχει ένα "έξυπνο" κινητό και κάθε ηλεκτρονική συσκευή του σπιτιού δείχνει την ώρα, είναι κάτι περιττό και προτιμάται πλέον το ρολόι ως αξεσουάρ.

Πριν λίγα χρόνια για να βρεις έναν δρόμο που ίσως δεν είχες ακούσει και ποτέ, χρησιμοποιούσες τον χάρτη με μοιρογνωμόνιο και πυξίδα. Ίσως εισακούσθηκαν οι προσευχές του Κολόμβου και αποκτήσαμε φορητό GPS. Αλλά πλέον θέλεις δεν θέλεις, το κινητό σου έχει ενσωματωμένο GPS.

Όταν όλες οι ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου και η παγκόσμια μουσική σκηνή βρίσκεται σε αυτό το μικρό κουτάκι που λέγεται μόντεμ κι ανά πάσα στιγμή μπορείς να πατήσεις "Download", μπορείς λοιπόν να αφήσεις τη γιαγιά σου να βάλει το σεμεδάκι που πάντα ήθελε στη συσκευή που λέγεται DVD Player. Επειδή όμως με το σεμέν δεν θα καλύψεις και το Blu-Ray Player που βρίσκεται κάτω από το DVD Player, καλύτερα να το αφήσεις για ντεκόρ.

Σκοπός του ήταν να προβάλει ταινίες υψηλής ευκρίνειας κι όσες από αυτές ήταν συμβατές με την εν λόγω συσκευή. Να 'ναι καλά το διαδίκτυο με τις υψηλής ευκρίνειας ταινίες και η 3D τεχνολογία που έχει δώσει το παρόν και ενσωματώνεται και στα Smartphones. Η ιστορία με το βατόμουρο που καταβροχθίστηκε από το δαγκωμένο μήλο είναι γνωστή σε όλους. Από τη στιγμή της εμφάνισης του iPhone, αλλά και της νέας γενιάς κινητών με Android, το Blackberry θα μείνει να το θυμόμαστε ως ένα καλό business gadget.

Τα ηχοσυστήματα που κατασκευάστηκαν για την ενσωμάτωση ή σύνδεση του iPod είναι πολλά. Επειδή όμως πολλά καλώδια μαζί μπερδεύουν την κατάσταση, οι καταναλωτές πλέον στρέφονται προς την τεχνολογία Bluetooth και γενικότερα προς τις ασύρματες υπηρεσίες. ,

Η φορητή Flip Camera, εμφανίστηκε το 2006 και εξαφανίστηκε τον Απρίλιο του 2011. Το ποσοστό που κατέλαβε στην αγορά ήταν υψηλό με προδιαγεγραμμένο όμως μέλλον. Η ανάλυση και οι δυνατότητες που παρέχουν οι κάμερες των Smartphones, καλύπτουν κάθε είδους ανάγκη και πόζα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική προεδρία φθηνότερη όλων των εποχών


Το γεγονός πως η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η φθηνότερη προεδρία της ΕΕ όλων των εποχών», επισημαίνει στον τίτλο σημερινού σχετικού δημοσιεύματός της η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ». Σημειώνοντας πως, εν μέσω της κρίσης και πολυετούς ύφεσης, η Ελλάδα προεδρεύει από την 1η Ιανουαρίου της πλουσιότερης κοινότητας κρατών του κόσμου.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως από την ένταξή της το 1981, η Ελλάδα αναλαμβάνει ήδη για πέμπτη φορά την προεδρία της ΕΕ και πρόκειται να διαθέσει από τον προϋπολογισμό της περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για την προεδρία, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσό το οποίο έχει ποτέ διατεθεί, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ενώ όλες οι κοινοτικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

Δεν θα υπάρχουν συναντήσεις σε ωραία μέρη με υψηλή πολιτιστική αξία και ελεύθερο χρόνο για συνοδευτικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα σε νησιά του Αιγαίου, συμπληρώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Στη συνέχεια αναφέρεται πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο η ελληνική προεδρία έχει να οργανώσει τις μηνιαίες συναντήσεις των υπουργών - όπως Εξωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης - και να βοηθήσει στον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, που προβλέπονται για τα μέσα Μαρτίου και τέλη Ιουνίου και επιπλέον η Ελλάδα θα διεξάγει εκ μέρους όλων των μελών, διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για νομοθετικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργασίες της χώρας που προεδρεύει απαιτούν πολύ χρόνο, πόρους και επιπλέον προσωπικό και τη στιγμή αυτή η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τελείως άλλα προβλήματα, καθώς από το 2007 η απόδοση της οικονομίας της χώρας έχει μειωθεί κατά σχεδόν ένα τέταρτο.

Όπως δηλώνει η Judy Dempsey από το Carnegie Europe στις Βρυξέλλες, ο ελληνικός λαός δεν είναι ευτυχής που η Ελλάδα έπρεπε να αναλάβει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, κάτι που, σύμφωνα με την «Κουρίρ», γνωρίζει η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό θέλει να περάσουν οι επόμενοι έξι μήνες χωρίς πομπώδεις εκδηλώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παυλής: Ξεκινάει κάτι καινούργιο


Συγκλονίζει με την στάση του ο Μιχάλης Παυλής, ο οποίος αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του, ενώ είναι μόλις 24 ετών, για να αφιερωθεί αποκλειστικά στη μάχη που δίνει εδώ και τρία χρόνια ενάντια στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου και στους φίλους μου που ήταν δίπλα μου και συγνώμη που δεν κατάφερα να κάνω πράξη όλα αυτά που ονειρευόμουνα για να τους κάνω υπερήφανους», είπε ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και συνέχισε:

«Το σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό διότι η καταπόνηση του σώματός μου και το άγχος δεν ήταν καλός οιωνός για το πρόβλημα που έχω. Πιστεύω ότι ξεκινάει κάτι καινούργιο για μένα».

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε χρόνια για να ανοίξεις ένα κουρείο


Με τίτλο «τα νούμερα βελτιώνονται, τα προβλήματα χειροτερεύουν» το πρακτορείο Associated Press δημοσιεύει ένα άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί τις πρώτες ημέρες του 2014 στη χώρα μας και μιλά με καθημερινούς ανθρώπους.

Η Ελλάδα υποδέχτηκε τη νέα χρονιά με την υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι " το 2014 , η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα γίνει πάλι μια φυσιολογική χώρα ", όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτικό διάγγελμά της Πρωτοχρονιάς.

Με ένα χρέος που αγγίζει τα 240 δισ. ευρώ, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα μη βιώσιμο υψηλό δημόσιο χρέος και αντιμετωπίζει την απειλή της πολιτικής αστάθειας γράφει ο δημοσιογράφος και αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις είναι άνεργος .

Το δημοσίευμα αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα ανέργων και εργαζομένων που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Ανάμεσά τους ο άνεργος κουρέας Σπύρος Πρίφτης που προσπαθεί να ανοίξει το δικό του κομμωτήριο στην Κέρκυρα τα τελευταία τρία χρόνια αλλά οι νόμοι είναι ασαφείς σχετικά με το δίπλωμα κομμωτικής που έχει από ιδιωτικό κολέγιο.

« Χρειάζονται πέντε χρόνια για να ανοίξει κάποιος ένα κουρείο στην Ελλάδα» λέει ο 37χρονος. « Δύο χρόνια για ένα δίπλωμα , δύο χρόνια για μια μαθητεία , και ένα χρόνο για να μαζέψει τα χαρτιά που απαιτούνται. Πέντε χρόνια ! Τι είμαι εγώ , καρδιοχειρουργός ; Θέλω μόνο να ανοίξω ένα κουρείο " λέει αγανακτισμένος.

Σε απόγνωση ο κύριος Πρίφτης άρχισε να γράφει δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας και να στέλνει φαξ στις ελληνικές αρχές , αλλά και στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και στη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα σε κάποιες από τις επιστολές του, έλαβε απάντηση . Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του ΔΝΤ υποσχέθηκαν ότι θα συζητήσουν με την κυβέρνηση την υπόθεσή του κατά τις επιθεωρήσεις τους στην Αθήνα . Ο κύριος Πρίφτης περιμένει να τον ενημερώσουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 14χρονος «Wonder Kid» που σηκώνει 140 κιλά!


Ο Jake Schellenschlager είναι μόλις 14 ετών αλλά μπορεί να σηκώσει σχεδόν τρεις φορές το βάρος του και ο άθλος του αποτελεί ρεκόρ για τους λάτρεις της άρσης βαρών. Ζυγίζει 53 κιλά αλλά μπορεί να σηκώσει περισσότερα από 140 κιλά! Όμως η ασυνήθιστη ανάπτυξη των μυών του σε αυτή την ηλικία ανησυχεί κάποιους παιδιάτρους που πιστεύουν ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Ο Jake άρχισε να πηγαίνει στο γυμναστήριο μαζί με τον πατέρα του πριν από δύο χρόνια, όταν οι γονείς του χώρισαν και ήταν μόλις δώδεκα χρονών. Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου ξεχώρισε τον μικρό και άρχισε να τον προπονεί εντατικά.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια ο Jake «έχτισε» ένα κορμί που θα το ζήλευαν πολλοί ενήλικες και παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς body building χωρίς στην πραγματικότητα αντίπαλο αφού δεν υπάρχουν άλλα παιδιά στην ηλικία του για να τα ανταγωνιστεί.

Δείτε τις φωτογραφίες















Διαβάστε περισσότερα...

Δεν επανεκκινείς τη ζωή


Τι συμβαίνει όταν ένας πρωταθλητής του δημοφιλέστερου βιντεοπαιχνιδιού οδηγικής προσομοίωσης αρχίζει να… πίνει;

Η βελγική «Responsible Young Drivers» θέλοντας να περάσει στους νέους το μήνυμα πως το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί και ο συνδυασμός τους είναι πολύ επικίνδυνος, επιστράτευσαν τον ταλαντούχο πρωταθλητή του Gran Turismo, τον Amo_Racing87, σε ένα τεστ.

Ο Amo_Racing87 είναι πρωταθλητής στο συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι και το αποδεικνύει στην πρώτη του προσπάθεια. Στη συνέχεια, ο ίδιος καταναλώνει ποσότητα αλκοόλ, έως 0,9%, και προσπαθεί να επαναλάβει την προηγούμενη προσπάθειά του.

Το κοινωνικό μήνυμα του πειράματος-βίντεο είναι ξεκάθαρο: «Δεν μπορείς να επανεκκινήσεις τη ζωή. Ποτό και οδήγηση δεν πάνε μαζί».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 8χρονος που κοιμάται... ανεξέλεγκτα


Ο 8χρονος Harrison Kershaw ήταν ένα ευτυχισμένο παιδί που όπως όλοι οι συνομήλικοι του λάτρευε το ποδόσφαιρο. Πριν από τρία χρόνια όμως διεγνώσθη με μια πολύ περίεργη και σπάνια ασθένεια. Πρόκειται για μια διαταραχή του ύπνου που εμφανίστηκε μετά από ένα εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων.

Ο Harrison πάσχει από ναρκοληψία και καταπληξία , που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει σε ύπνο μέχρι και επτά φορές την ημέρα χωρίς καμία προειδοποίηση.



Η μητέρα του Leanne, λέει ότι μετά το εμβόλιο το παιδί της είναι αγνώριστο. « Ένα μήνα μετά το εμβόλιο παρατήρησα ότι άρχισε να κοιμάται πολύ περισσότερο μέσα στην ημέρα. Τώρα έχει διπλασιάσει το βάρος του αφού είναι πολύ δύσκολο πλέον να αθλείται όπως στο παρελθόν». Ο μικρός στο σχολείο κάθεται σε μια ειδική αναπηρική καρέκλα γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποκοιμηθεί! Κι όταν ξυπνά, αντί να είναι ξεκούραστος και κεφάτος ο Harrison όπως και όσοι πάσχουν από αυτή την παράξενη ασθένεια, νιώθουν σαν να μην έχουν κοιμηθεί για 72 ώρες… «Αισθάνεται συνέχεια κουρασμένος και γκρινιάρης» λέει η μητέρα του.



Η καθημερινότητα του μικρού είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού μπορεί να καταρρεύσει ακόμα κι όταν τρώει και να πνιγεί ή ενώ περπατάει.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι… ερωτικό ποίημα


Τα «Κάλαντα» της Πρωτοχρονιάς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λίγοι ίσως γνωρίζουν όλο το περιεχόμενό τους και ακόμα λιγότεροι την προέλευσή τους. Είναι βέβαιο ότι στο Άσμα που ακούγεται σήμερα στις γειτονιές είναι ενσωματωμένα τουλάχιστον τέσσερα «Άσματα Αγερμού» που μάλλον ανάγονται στη Βυζαντινή εποχή.

Όμως στους στίχους του πρωτοχρονιάτικου άσματος παρεμβάλλονται άλλοι στίχοι που φαινομενικά δεν «δένουν». Για παράδειγμα τι θα πει «Αρχιμηνία - κι αρχιχρονιά - ψηλή μου δενδρολιβανιά»!! Ή τί θα πει «χαρτί και καλαμάρι - δες κι εμέ το παληκάρι»! Αν και είναι παράξενες για εμάς οι φράσεις αυτές, είναι πολύ απλή η προέλευσή τους. Ιδού η παράξενη και χαριτωμένη ιστορία αυτών των στίχων που παρεμβάλλονται:

Για την τελική διαμόρφωση του άσματος που γνωρίζουμε σήμερα, έπαιξαν ρόλο «Καλανδιστές» που αυτοσχεδίαζαν. Μάλιστα από τον 13ο αι - όταν οι «Καντάδες» ήταν της μόδας (και ήταν δύσκολο στους νέους χαμηλών τάξεων να πλησιάζουν και να συζητούν με «αρχοντοπούλες») κάποιος τολμηρός νέος ενώ έψαλλε τα Κάλαντα στο πρόπυλο ενός αρχοντικού,, σκέφτηκε να στείλει «μήνυμα» στην νέα που κρυμμένη τον άκουγε απ' «τα ψηλά τα παραθύρια» και φαινομενικά έκανε πως δεν τον καταδέχεται.

Ο νέος χρησιμοποιεί ωραίες εκφράσεις και έξυπνα κοσμητικά επίθετα για να κολακεύσει την νέα. Τόσο η τόλμη όσο και η τέχνη του νέου να συνδυάζει στίχους, μας επιτρέπει να υποθέσουμε με επιφύλαξη ότι πρόκειται για μορφωμένο νέο (ίσως Επτανήσιο) της εποχής της Φραγκοκρατίας.

Ας προσέξουμε την αυτοσχέδια προσθήκη : Προσφωνεί την νέα στο μπαλκόνι

«Ψηλή μου δεντρολιβανιά»

«[μοιάζεις με] εκκλησιά μετ' Άγιο θόλος»

Και συνεχίζει ανακατεύοντας τις παρακάτω φράσεις στο Άσμα της Πρωτοχρονιάς :

«Για δεν μας καταδέχεσαι;;»

«Συ είσαι Αρχόντισσα Κυρία».

«Ζαχαρο - καρδιο - ζύμωτη, Δες και εμέ το παληκάρι!!»

«Βασιλικέ μου κατιφέ»

«Άσπρε μου, χρυσέ μου ήλιε!»

Σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που μη γνωρίζοντας ψάλλουν λάθος τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα σε σημείο να μην βγαίνει νόημα: Ο Μέγας Βασίλειος εμφανίζεται να «μην μας καταδέχεται» ενώ η Καισάρεια «είναι αρχόντισσα Κυρία».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε «κομφετί» τις οικονομίες των γονιών του


Όπως πολλά παιδιά, έτσι κι αυτός ο τετράχρονος αγαπούσε το σκίσιμο των βιβλίων! Όμως οι περισσότεροι γονείς, όταν τσακώσουν το παιδί τους να σκίζει περιοδικά και βιβλία απλώς…το επαναφέρουν στην τάξη. Οι γονείς της ιστορίας μας όμως από την περιοχή Σαανξί στην Κίνα, προκειμένου να ησυχάζουν για λίγο από τον άτακτο γιο τους, τον άφηναν να συνεχίζει το καταστροφικό του χόμπι χωρίς γκρίνιες και τιμωρίες.



Ο μικρός όμως μια από τις προηγούμενες ημέρες ανακάλυψε κάτω από το κρεβάτι των γονιών του ένα κουτί που έκρυβε μέσα του ένα θησαυρό: τις οικονομίες της οικογένειας που έφθαναν τις 3.600 ευρώ. Ο τετράχρονος όπως ήταν φυσικό δεν αντιλήφθηκε την αξία της ανακάλυψής του και προτίμησε να κάνει αυτό που συνήθιζε, να σκίσει τα χαρτονομίσματα!

Ευτυχώς πριν πάθουν εγκεφαλικό, μια τράπεζα που έμαθε για το πάθημά τους, προσφέρθηκε να αντικαταστήσει τα σκισμένα χαρτονομίσματα με νέα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για την επιχειρηματικότητα από το υπουργείο Παιδείας


Το δείγμα θα το αποτελούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικά στελέχη.

Σε διενέργεια έρευνας και στην εκπόνηση μελέτης για την καταγραφή και διαχείριση των κρίσιμων αιτιών και παραμέτρων, που διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, η σύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η εισαγωγή του πνεύματος της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση εξακολουθεί να παραμένει στόχος σε εθνικό επίπεδο και βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την περίοδο 2014 - 2020. Αν και το θέμα του «επιχειρείν» θεωρείται από πολλούς υπόθεση ειδικών ή εμπείρων, τελικά αφορά και εμπλέκει πολλούς και διαφορετικούς συντελεστές (stakeholders), όπως εκπαιδευτικούς, μαθητές, στελέχη υπουργείου, γονείς κλπ.

Οι συντελεστές αυτοί έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και ιδίως διαφορετική αντίληψη και πρακτική για το τι είναι η επιχειρηματικότητα και σε τι ωφελεί, ενώ διαπιστώνεται και κάποια δυσκολία στο να υπερβούν τα δικά τους στερεότυπα. Επιπλέον, οι θεσμικές Αρχές δυσκολεύονται να συνθέσουν τη συνολική εικόνα και να προσδιορίσουν με σαφήνεια και αντικειμενικότητα τα κοινά σημεία των εμπλεκομένων συντελεστών και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Η έρευνα – μελέτη αποσκοπεί:

α) στην αποτύπωση των διαφορών αντίληψης, προτεραιοτήτων και πρακτικής μεταξύ των συντελεστών των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας, που αποτελούν γι' αυτούς «τυφλά σημεία» και εμπόδια στους στόχους αυτής και κυρίως της νέας προγραμματικής περιόδου και

β) στον προσδιορισμό του «κοινού τόπου», όπου μπορούν να εδραστούν νέα προγράμματα επιχειρηματικότητας, αποτιμώντας την επίπτωση δράσεων που είχαν υλοποιηθεί στο Γ ΚΠΣ και αφορούσαν σε επιχειρηματικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία της έρευνας αναφέρεται ότι επειδή τα κλασικά εργαλεία έρευνας (π.χ. ερωτηματολόγια) αδυνατούν να αποτυπώσουν τους αστάθμητους παράγοντες που σχετίζονται με τις αντιλήψεις. Για το λόγο αυτό ζητείται να ακολουθηθούν καινοτόμες προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν τεχνικές ανάδυσης και αξιοποιούν αυθόρμητες αφηγήσεις γύρω από περιστατικά που θεωρούνται χαρακτηριστικά των διερευνούμενων αντιλήψεων και πρακτικών, αποτυπώνοντας τη συλλογική κουλτούρα ενός συστήματος ή των υποσυστημάτων του.

Η υλοποίηση του έργου θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής:

1. Προσδιορισμό των κρίσιμων ζητημάτων που καθορίζουν την επιτυχία ή μη των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

2. Διενέργεια ποιοτικής έρευνας σε ομάδες εκπαιδευτικών, μαθητών και στελεχών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε επιλεγμένα σχολεία της χώρας.

3. Επεξεργασία των δεδομένων για την ανάδειξη και σύγκριση των βαθύτερων χαρακτηριστικών κάθε ομάδας.

4. Κωδικοποίηση των δεδομένων ώστε να εισαχθούν σε σύστημα διαχείρισης γνώσης, καθώς και οι βασικές προδιαγραφές λειτουργίας αυτής.

5. Αποτίμηση παλιότερων δράσεων επιχειρηματικότητας εντός του εκπαιδευτικού συστήματος.

6. Υποβολή προτάσεων για τη σύνθεση νέων παρεμβάσεων.

Ως προς τα ποσοτικά στοιχεία της έρευνας, ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα αριθμητικά δεδομένα:

Συνολικά 10 σχολεία στην επικράτεια, σε διοικητικές περιφέρειες:

- 4 της Αθήνας
- 2 της Θεσσαλονίκης
- 2 νησιωτικών περιοχών
- 2 σε λοιπές περιφέρειες της χώρας
- Τουλάχιστον 230 συμμετέχοντες συνολικά
- Μαθητές: 15 τουλάχιστον ανά σχολείο, συνολικά 150 τουλάχιστον άτομα
- Εκπαιδευτικοί: κατ’ ελάχιστο 5 ανά σχολείο, συνολικά 50 τουλάχιστον άτομα
- Διοικητικά Στελέχη: 5 τουλάχιστον από κάθε διοικητική περιφέρεια αναφοράς και 30 τουλάχιστον άτομα συνολικά.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο έγγραφο του υπουργείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Από 8 έως 30 ευρώ οι μισθοί των απεργών διοικητικών


Η απάντηση των υπαλλήλων στα δημοσιεύματα.

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων ΕΚΠΑ με το οποίο απαντά με αποδείξεις στα κακόβουλα, όπως αναφέρει, και συκοφαντικά δημοσιεύματα πως οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ πληρώνονταν κανονικά κατά τη διάρκεια της τρίμηνης απεργίας τους.

Προκειμένου να αποδείξουν το αντίθετο, δηλαδή ότι δεν πληρώθηκαν, παραθέτουν εκκαθαριστικό σημείωμα εργαζόμενου-απεργού στο ΕΚΠΑ για το μήνα Ιανουάριο (περιέχει τις περικοπές αποδοχών για συμμετοχή στην απεργία του Οκτωβρίου).

Ο μισθός Ιανουαρίου 2014 για το συγκεκριμένο εργαζόμενο-απεργό του ΕΚΠΑ είναι 22,94 ευρώ (11,48/δεκαπενθήμερο), ενώ οι μισθοί των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην απεργία για τον ίδιο μήνα, κυμαίνονται από 8 έως 30 ευρώ.

Η Απεργιακή Επιτροπή, όπως αναφέρει, είχε διαψεύσει και τότε τα σχετικά δημοσιεύματα, αποστέλλοντας δελτίο Τύπου που ενημέρωνε πως λόγω της υπαγωγής της μισθοδοσίας του ΕΚΠΑ στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών όπου οι εντολές πληρωμής κατατίθενται ένα με δύο μήνες νωρίτερα, οι αποδοχές θα περικόπτονταν μετά τη λήξη της απεργίας, όπως κι έγινε.

Μάλιστα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από το εκκαθαριστικό σημείωμα, στοιχεία του οποίου παραθέτει το newsbeast.gr, αντίθετα από τις υποσχέσεις για σταδιακές περικοπές, τελικά περικόπηκε το σύνολο των αποδοχών που αφαιρούνται από τις ημέρες απεργίας.

Υπάλληλος Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ)

Κλάδος- Κλιμάκιο: Βαθμός Δ – ΔΕ - 3
Σύνολο αποδοχών: 1.153 ευρώ
Ταμείο Πρόνοιας Δ.Υ Νέων: 46.12 ευρώ
Τ.Π.Δ.Υ: 11,53 ευρώ
ΙΚΑ ΜΙΚΤΑ – ΤΕΑΜ: 190.25 (εργαζομένου) 316.61 (εργοδότη)
Απεργία: 858.40 ευρώ
Φόρος εισοδήματος: 23.75 ευρώ
Σύνολο Κρατήσεων: 1.130.06
Πληρωτέο: 22,94 ευρώ
Α Δεκαπενθήμερο: 11,46 ευρώ
Β Δεκαπενθήμερο: 11,48 ευρώ



Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα συνεθλίβη σε ανυψούμενη γέφυρα της Βοστώνης


Ο χειριστής της γέφυρας δεν την άκουσε όταν εκείνη περνούσε για να πάει στο γιατρό της
.
Ένα σοκαριστικό δυστύχημα συνέβη στη Βοστώνη και στη γέφυρα Meridian Street που ενώνει την ανατολική Βοστώνη με την Τσέλσι το απόγευμα της Τρίτης.

Μια γυναίκα, η 46χρονη Aura Garcia, που όπως δήλωσε η κόρη της, πήγαινε σε ιατρικό ραντεβού βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα...

Την στιγμή που η άτυχη γυναίκα διέσχιζε τη γέφυρα, ο χειριστής της έθεσε σε λειτουργία την ανύψωσή της για να περάσει ένα πλοίο που διέσχιζε τον ποταμό Τσέλσι.

Η Aura που είναι μητέρα δυο κοριτσιών, ηλικίας τριών και δεκαπέντε ετών, άρχισε να ουρλιάζει όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η γυναίκα κρεμόταν επί πέντε λεπτά πιασμένη από τη μια πλευρά της γέφυρας όταν επιτέλους ο άνδρας που διαχειρίζεται την λειτουργία ανύψωσης άκουσε τις φωνές της και πάτησε το μοχλό για να την κατεβάσει, με αποτέλεσμα να συνθλίψει τη γυναίκα ανάμεσα στις δυο πλευρές της γέφυρας που κλείνοντας, την εγκλώβισαν ανάμεσά τους.





Η άτυχη γυναίκα




Διαβάστε περισσότερα...

Εννιά σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης


Αστεροειδείς, θανατηφόροι ιοί και πανδημίες που απειλούν τον πλανήτη.

Δεν είναι λίγες οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχει «γεννήσει» η κινηματογραφική βιομηχανία, με θέμα την καταστροφή της Γης. Άλλοτε ευθύνονται εχθρικοί εξωγήινοι και επικίνδυνα φανταστικά πλάσματα, άλλες φορές μετεωρίτες και αστεροειδείς και άλλες πανδημίες και θανάσιμοι ιοί.

Κι ενώ όλα αυτά τα σενάρια βασίζονται στην αστείρευτη φαντασία ορισμένων ταλαντούχων σεναριογράφων και σκηνοθετών, υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που εκφράζουν (πραγματικές) ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη μας.

Μάλιστα, πολλές από τις προβλέψεις των επιστημόνων φαντάζουν ακόμη πιο τρομακτικές από αυτές που βλέπει κανείς στις κινηματογραφικές οθόνες.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις τρομακτικές, επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον της Γης και της ζωής επάνω σε αυτήν, όπως τις παρουσίασε το livescience.com:

Υπερθέρμανση του πλανήτη



Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης, όπως συμφωνούν πολλοί επιστήμονες.

Εξαιτίας αυτής οι ακραίες καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Γης μπορεί να γίνουν ακόμη πιο… ακραίες: μεγαλύτερη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές, πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας κ.ά.

Η κλιμάκωση των αλλαγών θα έχει επιφέρει πείνα, κατάρρευση του οικοσυστήματος και θα μετατρέψουν τη Γη αναμφισβήτητα σε ένα αφιλόξενο μέρος για να ζει κανείς.

Αστεροειδής



Υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που φοβούνται, ότι αυτό που έχει γίνει σενάριο στο Χόλιγουντ, μπορεί όντως να συμβεί στην πραγματικότητα: ένας αστεροειδής να εξαφανίσει τη Γη.

Άλλωστε όπως προτείνουν ορισμένοι ειδικοί, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν όταν ένας αστεροειδής συγκρούστηκε με τη Γη. Το 1908 στην περιοχή Τουνγκούσκα της Σιβηρίας ένας μετεωρίτης κατέστρεψε μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Απειλή πανδημίας



Νέοι παθογόνοι μικροοργανισμοί εμφανίζονται κάθε χρόνο. Πρόσφατα είχαμε τα κρούσματα με SARS (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), τη γρίπη των πτηνών και τον κορονοϊό MERS στη Σαουδική Αραβία.

Μια θανατηφόρα ασθένεια θα μπορούσε να μεταδοθεί σαν «αστραπή» στον διασυνδεδεμένο πλανήτη μας.
«Η απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι πολύ πραγματική» όπως υποστηρίζουν στο βιβλίο τους «Biology» οι συγγραφείς Joseph Miller και Ken Miller.

Μηχανική/τεχνητή καταστροφή



Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι οι μόνες που φοβίζουν τους επιστήμονες.

Το 2011 η επιστημονική κοινότητα συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη ότι ερευνητές είχαν κατασκευάσει μια μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1, η οποία ήταν μεταδιδόταν μέσω του αέρα σε κουνάβια.
Αυτό πυροδότησε φόβους ότι τεχνητές, θανατηφόρες ασθένειες θα μπορούσαν κατά λάθος να ξεφύγουν από τα επιστημονικά εργαστήρια, ή ακόμη και να απελευθερωθούν σκόπιμα, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Μύκητες



Αν και οι βακτηριακές απειλές είναι επικίνδυνες, οι μύκητες είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι, υποστηρίζει ο David Wake, επιμελητής του μουσείου σπονδυλωτών και ζωολογίας στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

«Είχαμε μια νέα ασθένεια με μύκητες σε αμφίβια, που είχε καταστροφικές συνέπειες» ανέφερε ο ίδιος μιλώντας για το θανατηφόρο κυτριδιομύκητα που μαστίζει τους πληθυσμούς βατράχων στις ΗΠΑ.

Ένας ισοδύναμος θανατηφόρος μύκητας που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό θα ήταν… παντελώς καταστροφικός «καθώς οι επιστήμονες δε γνωρίζουν το ίδιο πολλά για την αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων, όσο για τις βακτηριακές» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στο LiveScience.

Πυρηνικός πόλεμος



Πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν φόβους ότι το τέλος της Γης θα προέλθει από έναν πυρηνικό πόλεμο… αν τα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν πολλές χώρες του κόσμου πέσουν σε «λάθος χέρια».

Επιδρομή από… ρομπότ



Μπορεί ο «Εξολοθρευτής» να είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως οι δολοφονικές μηχανές δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Πολλοί επιστήμονες της πληροφορικής πιστεύουν ότι η εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη είναι… κοντά.

Υπερπληθυσμός



Το 18ο αιώνα ο Thomas Malthus είχε προβλέψει ότι η αύξηση του πληθυσμού της Γης θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικό λιμό και επιβάρυνση του πλανήτη.

Βέβαια, δε συμφωνούν όλοι με την άποψη αυτή: αρκετοί εκφράζουν την άποψη ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα σταθεροποιηθεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, και πως η ανθρωπότητα θα βρει τον τρόπο να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες.

Το φαινόμενο της χιονοστιβάδας



Κι ενώ όλα τα παραπάνω σενάρια θα μπορούσαν να συμβούν, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο της χιονοστιβάδας με πολλαπλές εκδηλώσεις, είναι πιο πιθανό.

Για παράδειγμα, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αυξήσει τον επιπολασμό των παθογόνων και να προκαλέσει αλλαγές στο κλίμα. Εν τω μεταξύ, θα επηρεαστούν τα οικοσυστήματα κάνοντας πιο δύσκολη την παραγωγή τροφίμων, καθώς δε θα υπάρχουν μέλισσες για την επικονίαση των φυτών και δέντρα για να συγκρατούν το νερό.

Έτσι, αντί για μια επική καταστροφή, πολλές μικρές αλλαγές θα επιδεινώσουν τη ζωή στη Γη.



Διαβάστε περισσότερα...

Μετονομάζεται και αλλάζει η γραμμή Χ63 του ΟΑΣΑ


Αναλυτικά οι αλλαγές στα δρομολόγια.

Από 1ης 1ου 2014 η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής Χ63 ΜΑΝΔΡΑ(ΟΙΚ.ΤΙΤΑΝ)-ΣΤ.ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ(EXPRESS) τροποποιείται και εκτελείται από τον ΟΙΚ. ΤΙΤΑΝ μέχρι την ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Η νέα ονομασία της γραμμής θα είναι 861 ΕΛΕΥΣΙΝΑ- ΜΑΝΔΡΑ(ΟΙΚ.ΤΙΤΑΝ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, η διαδρομή της νέας λεωφορειακής γραμμής διαμορφώνεται ως εξής:

Κατεύθυνση προς Ελευσίνα

Από Λεωφ. οικισμού Τιτάν(ΤΕΡΜΑ), αριστ. την Π.Ε.Ο.Α. Θηβών, συνέχεια Ν. Ρόκκα, δεξιά Κοροπούλη, αριστ. Σπετσών, δεξιά Παπαγιάννη, δεξιά Β. Δούκα, Στάμου, δεξιά Ηρ. Πολυτεχνείου, αριστ. Θριάσιου Πεδίου, την γέφυρα της Αττικής Οδού, δεξιά Λεωφ. Γεννηματά, αριστ. Αδελφών Κυπραίου, κάθετα την Ν.Ε.Ο.Α.Κ., συνέχεια Βενιζέλου, αριστ. Ιερά Οδό, δεξιά Μουρίκη, δεξιά Κανελλοπούλου (ΑΦΕΤΗΡΙΑ).

Κατεύθυνση προς ΟΙΚ.ΤΙΤΑΝ

Από Κανελλοπούλου, δεξιά Πάγκαλου, αριστ. Ηρώων Πολυτεχνείου, δεξιά Ελ. Βενιζέλου, κάθετα την Ν.Ε.Ο.Α.Κ., Αδελφών Κυπραίου, λοξά δεξιά την Λεωφ. Γεωρ. Γεννηματά, αριστ. πάνω την γέφυρα της Αττικής Οδού προς Μαγούλα, Θριασίου Πεδίου, δεξιά Ηρώων Πολυτεχνείου, αριστερά Λεων. Στάμου, Β. Δούκα, δεξιά Ν. Ρόκκα, συνέχεια Π.Ε.Ο.Α. Θηβών, δεξιά Χρύσας Μαρούγκα,(1η είσοδος στον οικισμό ΤΙΤΑΝΑ), συνέχεια Πεύκης, αριστ. Ιτιάς, δεξιά Χρυσανθέμων, αριστ. Λεωφ. οικισμού Τιτάν (στο τρίγωνο που σχηματίζεται (αριστερά) (ΤΕΡΜΑ).

Η εξυπηρέτηση των επιβατών όσον αφορά τις περιοχές που κάλυπτε η γραμμή Χ63 (861) από τις οποίες δεν θα διέρχεται πλέον, θα γίνεται μέσω μετεπιβίβασης στις λεωφ. γραμμές 845, 861, 871,876, 878, 881, Α16 στη στάση «ΡΕΞ» επί της Ιεράς Οδού, στην Ελευσίνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εντός ορίων η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη


Παραμένουν σε ετοιμότητα οι αρχές.

Δεν ξεπέρασαν σήμερα τα επιτρεπτά όρια τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τμήματος περιβάλλοντος του κεντρικού δήμου, στην οποία παρουσιάζονται οι μετρήσεις του δημοτικού δικτύου ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στην ίδια ανακοίνωση τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χαρακτηρίζονται μέτρια.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις μετρήσεις, ο σταθμός της Λαγκαδά κατέγραψε μέση, ωριαία τιμή αιωρουμένων σωματιδίων PM10, στα 109 mg ανά κυβικό μέτρο, στη Μαρτίου 79 mg, στην Επταπυργίου 73 mg, στην Εγνατία 67 mg, στο δημαρχείο 67 mg και στην Τούμπα 58 mg.

Την Πρωτοχρονιά, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δεν σημειώθηκαν υπερβάσεις του ορίου των 50 mg ανά κυβικό μέτρο στα αιωρούμενα σωματίδια PM10, παρά μόνο μικρή υπέρβαση στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων, σε περίπτωση που τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεπεράσουν τα επιτρεπτά όρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πανάρχαια έθιμα των Θεοφανίων στην Ανατολική Μακεδονία


Τα Μπαμπούγερα, οι Μωμόγεροι και το έθιμο της καμήλας
.
Οι κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας, τις ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου αναβιώνουν έθιμα και παραδόσεις που άφησαν ως κληρονομιά οι πρόγονοί τους, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τη μνήμη τους.

Πρόκειται για πανάρχαια έθιμα, με παγανιστικές διαστάσεις, που κυρίως αναβιώνουν τις τελευταίες ημέρες του Δωδεκαημέρου, αναφέρει το ΑΜΠΕ, και πιο συγκεκριμένα το διήμερο (παραμονή και ανήμερα) των Θεοφανίων και της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Οι Αράπηδες, τα Μπαμπούγερα, οι Μωμόγεροι, η Καμήλα είναι μερικά μόνο από τα έθιμα που αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας διατηρώντας έτσι αναλλοίωτες παραδόσεις αιώνων και κρατώντας ζωντανούς συμβολισμούς που σχετίζονται με την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, τη γονιμότητα του ανθρώπου και την ευφορία της γης.

Το έθιμο των Αράπηδων

Ανήμερα των Θεοφανίων στη Νικήσιανη Καβάλας του Δήμου Παγγαίου, στο Μοναστηράκι, στον Ξηροπόταμο και στο Βώλακα της Δράμας, τελείται- με διάφορες παραλλαγές -ένα δρώμενο γνωστό ως Αράπηδες, επειδή στη μεταμφίεση των πρωταγωνιστών κυριαρχεί το μαύρο χρώμα: μαύρες φλοκωτές κάπες και εντυπωσιακές υψικόρυφες προσωπίδες, κεφαλοστολές από γιδοπροβιές.

Όλες οι ομάδες των «Αράπηδων» κάνουν κοινή παρέλαση στους δρόμους, κάτω από τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών τους. Δύο αρχηγοί ομάδων παλεύουν μέχρι την τελική πτώση του ενός. Ακολούθως, γύρω από τον πεσμένο αρχηγό, μαζεύονται όλοι, σε μια μυσταγωγία, που τελειώνει με την ανάσταση του νεκρού και τον ιδιόρρυθμο ξέφρενο χορό όλων, που ακολουθεί.

Σύμφωνα με την παράδοση, η παράσταση αυτή συμβολίζει το θάνατο του Διονύσου από τους Τιτάνες και την ανάστασή του από το Δία και παράλληλα την χειμερία νάρκη της φύσης που είναι ο Χειμώνας και στη συνέχεια την ανάσταση της φύσης με τον ερχομό της Άνοιξης.

Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είναι η εμφάνιση των Αράπηδων, με την οποία ντύνονται μόνο άντρες. Το ντύσιμο των Αράπηδων, περιλαμβάνει τα τσερβούλια (παπούτσια) που κατασκευάζονται από ακατέργαστο χοιρινό δέρμα και συγκρατούνται από τις λαπάρες που είναι δερμάτινα σχοινιά και τα καλτσούνια (κνήμες με υφαντό πανί από τρίχωμα προβατίνας) που φορούν στα γόνατα. Στο κάτω μέρος του σώματος φορούν μπινιβρέκι (μάλλινο παντελόνι) και στο πάνω μέρος χοντρή τσομπάνικη κάπα. Στη μέση τους, φορούν τέσσερα ποιμενικά κουδούνια (τσάνια) διαφόρων μεγεθών. Το πρόσωπο είναι καλυμμένο με την μπαρμπότα (προσωπίδα) που είναι το τομάρι μιας γίδας το οποίο είναι ραμμένο και στερεώνεται στις άκρες του, στα σχοινιά των κουδουνιών. Η μπαρμπότα στολίζεται με ένα λευκό μαντήλι το οποίο έχει πάνω του χρωματιστά σχέδια, φλουριά και λουλούδια.

Σύμφωνα με την παράδοση την εποχή της τουρκοκρατίας στον εξοπλισμό του «Αράπη» προστέθηκε και ένα ξύλινο σπαθί, η «μαχαίρα».

Τα Μπαμπούγερα της Καλής Βρύσης

Τραγόμορφες φιγούρες των «Μπαμπούγερων», μορφές που ξεπηδούν από τη λατρεία της Μητέρας Γης και του θεού Διονύσου. Άνθρωποι μεταμφιεσμένοι με κατσικοδέρματα και με πρόσωπα μαυρισμένα με αιθάλη, τραγουδούν και χορεύουν, ξορκίζοντας τα κακά πνεύματα. Έτσι και φέτος, ανήμερα των Θεοφανείων, θα πραγματοποιηθούν τα «Μπαμπούγερα» στην Κ. Βρύση, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί το δρώμενο.

Οι Μωμόγεροι

Πρόκειται για ένα λαϊκό σατυρικό δρώμενο με προθεατρική μορφή. Τελείται από τους Πόντιους με παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της Δράμας. Αναπαρίσταται στις αυλές των σπιτιών και στις πλατείες τις ημέρες του Δωδεκαημέρου. Κύριο πρόσωπο ο Μωμόγερος η Κιτί Γοτσάς με θίασο συντελεστών, όπως η νύφη και ο γαμπρός, ο Αλής (έφιππος), ο πατέρας, ο γιατρός, ο οργανοπαίχτης, ο κουμπάρος, ο χωροφύλακας, δυο μικροί διάβολοι, η έγκυος γυναίκα και η συνοδεία.

Όλοι οι συντελεστές φορούν κουδούνια όπως προβιές και δέρματα τράγων. Κεντρικό πρόσωπο του θιάσου των τελεστών ο Μωμόγερος ή Κιτί γοτσάς ή Πορδαλάς (Θρυλόριο) ο οποίος με τη δύση του ήλιου εισβάλλει με την ακολουθία του στα σπίτια του χωριού και εμπλέκει τους σπιτονοικοκύρηδες σε περιπέτειες «εξαπατώντας» τους. Η απαγωγή της νύφης παίζει κι εδώ καθοριστικό ρόλο καθώς μετά από αλλεπάλληλες εικονικές συμπλοκές μεταξύ των τελεστών, το νέο ζευγάρι, η νύφη και ο γαμπρός κατορθώνουν να σμίξουν, στεφανώνονται μάλιστα από τον παπά που εισέρχεται στο τέλος στο θίασο επιβάλλοντας την τάξη. Με τη συνοδεία ποντιακής λύρας και νταουλιού χορεύοντας και διασκεδάζοντας τα μωμογέρια, εγκαταλείπουν το σπίτι για να επισκεφθούν το επόμενο όπου θα προβούν σε ανάλογους, νέους αυτοσχεδιασμούς και μιμικές πράξεις.

Το έθιμο της καμήλας

Το έθιμο τελείται στις 7 και 8 Γενάρη στην Πετρούσα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Η εικονική καμήλα, με τη συνοδεία ομάδας τελεστών, τελεί το δρώμενο με κορύφωση την εικονική σπορά και το θερισμό καθώς και τη σατυρική αναπαράσταση του τοπικού γάμου.

Ο συμβολισμός αυτού του καρτερικού ζώου με την απαράμιλλη αντοχή στην πείνα και τη δίψα κάτω από αντίξοες συνθήκες, δείχνει τις περιπέτειες του ανθρώπου μέσα στη ζωή και το χρόνο και την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να παλεύει κόντρα στις ελλείψεις και τις στερήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αποκτήσετε άδεια διδασκαλίας ξένης γλώσσας


Όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και πληροφορίες για τη διαδικασία.

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και υπάρχουν αρκετοί απόφοιτοι σχολών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που είναι άνεργοι, όμως έχουν πτυχία ξένων γλωσσών που πιστοποιούν την άριστη γνώση μιας γλώσσας, μπορούν να τα αξιοποιήσουν αφού λάβουν την επάρκεια προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας μετά από σχετική αίτηση στο υπουργείο Παιδείας.

Η επάρκεια προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας χορηγείται σε έλληνες πολίτες και πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνεται ότι ο χρόνος διεκπεραίωσης όπως αναφέρεται και πιο κάτω είναι 45 μέρες. Η επάρκεια διδασκαλίας ξένης γλώσσας είναι απαραίτητη για όσους δεν είναι απόφοιτοι ξένων φιλολογιών προκειμένου να εργαστούν ως καθηγητές ξένων γλωσσών σε φροντιστήρια ή να κάνουν αναγγελία για κατ’ οίκον διδασκαλία.

Α. Απαιτούμενα δικαιολογητικά

1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ΄.

2. Αντίγραφο ξενόγλωσσου τίτλου σπουδών θεωρημένο για τη γνησιότητά του από το μορφωτικό ακόλουθο της πρεσβείας ή τα κατά τόπους προξενεία της χώρας από την οποία προέρχεται ή το φορέα που τα εξέδωσε ή από δικηγόρο ή όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας ή να φέρουν την επισημείωση της σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE). Βεβαιώσεις αποτελεσμάτων δεν γίνονται αποδεκτές.

Οι πανεπιστημιακοί τίτλοι του εξωτερικού θα πρέπει να συνοδεύονται από:
- αντίγραφο αναλυτικής κατάστασης μαθημάτων
- βεβαίωση από Πανεπιστήμιο φοίτησης ότι όλη η διάρκεια σπουδών πραγματοποιήθηκε στην έδρα του
θεωρημένα για τη γνησιότητά τους από το μορφωτικό ακόλουθο της πρεσβείας ή τα κατά τόπους προξενεία της χώρας από την οποία προέρχονται.
- Στους μεταπτυχιακούς τίτλους να προσκομίζεται και ο βασικός τίτλος σπουδών.
- Εφόσον ο τίτλος είναι πανεπιστημιακού επιπέδου θα πρέπει να είναι γλωσσικού περιεχομένου.

3. Επίσημη μετάφραση του ξενόγλωσσου τίτλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ή από δικηγόρο ή από πτυχιούχους μεταφραστές του Ιονίου Πανεπιστημίου (και της αναλυτικής κατάστασης μαθημάτων, όπου αυτή απαιτείται).

4. Επικυρωμένο αντίγραφο Απολυτηρίου Ελληνικού Λυκείου ή Εξατάξιου Γυμνασίου ή Πτυχίου Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Απόφοιτοι Λυκείου του Εξωτερικού:

- Αντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου θεωρημένο για τη γνησιότητά του από το μορφωτικό ακόλουθο της Πρεσβείας ή τα κατά τόπους Προξενεία της χώρας από την οποία προέρχεται.
- Βεβαίωση εισαγωγής σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας έκδοσης του Απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Βεβαίωση γνώσης της Ελληνικής γλώσσας.

Σημ.: Δεν απαιτείται αντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου σε περίπτωση ύπαρξης τίτλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αλλοδαπής.

5. Αστυνομικό Δελτίο Ταυτότητας ή άλλο έγγραφο αντίστοιχης αποδεικτικής ισχύος:

α) Επίδειξη με κατάθεση απλού αντιγράφου του ανωτέρω Δελτίου σε περίπτωση που η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνει σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή ΚΕΠ. (Οι αντίστοιχες υπηρεσίες οφείλουν να αποσταλούν στην κεντρική υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. επικυρωμένο αντίγραφο του ανωτέρω δικαιολογητικού).
β) Επικυρωμένο αντίγραφο του ανωτέρω Δελτίου σε περίπτωση που τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποσταλλούν ταχυδρομικώς από τον ενδιαφερόμενο στην Υπηρεσία μας.

6. Διπλότυπο είσπραξης υπέρ ΕΛΙΓΕ (ΚΑΕ 3444) αξίας 50 ευρώ από δημόσιο ταμείο.

Προσοχή: Δεν θα γίνονται αποδεκτά έντυπα παράβολα του ελληνικού δημοσίου ή διπλότυπα είσπραξης υπέρ διαφορετικού ΚΑΕ.

Β. Υποβολή δικαιολογητικών

1. Τα δικαιολογητικά αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.)
Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης – Τμήμα Γ΄
Ανδρέα Παπανδρέου 37, ΤΚ 15180 Μαρούσι
ή υποβάλλονται απευθείας στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.:
Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Πρωτόκολλο Υπουργείου και ώρες 9.00 – 14.00
ή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή σε ΚΕΠ.

2. Τα υποβληθέντα δικαιολογητικά δεν επιστρέφονται.

3. Χρόνος διεκπεραίωσης: 45 ημέρες.

Γ. Παροχή διευκρινίσεων

1. Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης – Τμήμα Γ΄, Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Γραφ. 0112-0114, τηλ. 210.3442090 και 210.3442093

2. Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών (ΓΕΠΟ), Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, τηλ. 210.3442505, 210.3442508 και 210.3442806
Καθημερινά 7.00 – 17.00

Δικαιολογητικά αναγγελίας έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος της διδασκαλίας σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών και αναγγελίας κατ’ οίκον διδασκαλίας

(Η διαδικασία αφορά έλληνες πολίτες και πολίτες χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα πρέπει να απευθύνονται στο Υπουργείο Παιδείας, Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης).

1. Έντυπο αναγγελίας έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος της διδασκαλίας σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών και αναγγελίας κατ' οίκον διδασκαλίας. Για να κατεβάσετε το έντυπο αναγγελίας πατήστε εδώ.

2.α. Αντίγραφο πτυχίου πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ή Απόφαση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) ή του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙΤΤΕ) και θεωρημένο για τη γνησιότητά του από Δημόσια Αρχή.

2.β. Για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, στις περιπτώσεις που τα προσόντα του αναγγέλλοντος δεν συμπίπτουν με αυτά των διοριζόμενων στην δημόσια εκπαίδευση, απαιτείται συνυποβολή επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας. Η επικύρωση αντιγράφων και η επίσημη μετάφραση μπορούν να γίνουν είτε στο κράτος προέλευσης είτε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

3. Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη με βεβαίωση περί του γνήσιου της υπογραφής, δήλωση του ν. 1599/1986του αναγγέλλοντος. Για να κατεβάσετε το έντυπο υπεύθυνης δήλωσης πατήστε εδώ.

Διευκρινίζεται ότι η βεβαίωση περί του γνήσιου της υπογραφής θα πρέπει να γίνεται από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή τα Κ.Ε.Π., καθώς ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δεν είναι δυνατό λόγω της νομικής του μορφής να προβεί σε τέτοιου είδους βεβαίωση.

4. Απόσπασμα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης.

Σημειώνεται ότι η αναζήτηση του ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης θα γίνεται αυτεπάγγελτα από το υπουργείο Παιδείας.

Ελλείψει αυτού, για κατοίκους άλλων χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται η προσκόμιση ισοδυνάμου εγγράφου που έχει εκδοθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική αρχή τους χώρας καταγωγής ή προέλευσης, από το οποίο να προκύπτει ότι οι απαιτήσεις ικανοποιούνται. Αν η χώρα καταγωγής ή προέλευσης δεν χορηγεί τέτοιο έγγραφο, τούτο είναι δυνατό να αντικατασταθεί από ένορκη βεβαίωση ή για τα κράτη όπου δεν υφίσταται ένορκη δήλωση με υπεύθυνη δήλωση η οποία υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο ενώπιον τους αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή κατά περίπτωση ενώπιον συμβολαιογράφου τους χώρας καταγωγής ή προέλευσης, οι οποίοι χορηγούν βεβαίωση περί παροχής τους ενόρκου δηλώσεως ή τους επισήμου δηλώσεως. Τα έγγραφα τα οποία εκδίδονται σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν είναι δυνατό να υποβληθούν μετά την πάροδο τριών μηνών από την ημερομηνία εκδόσεώς τους.

5. Γνωμάτευση παθολόγου ή γενικού γιατρού και γνωμάτευση ψυχιάτρου, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, στις οποίες θα βεβαιώνεται η υγεία του ενδιαφερόμενου για να διδάξει σε φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και κατ’ οίκον (ν. 4210/21.11.2013 άρθρο 7).

6. Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή ισχύοντος διαβατηρίου.

7. Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, με βεβαίωση περί του γνησίου της υπογραφής, δήλωση του ν.1599/1986περί πιστών αντιγράφων εκ του πρωτοτύπου και σύμπτωσης του περιεχομένου του φακέλου με τις κείμενες διατάξεις. Για να κατεβάσετε το έντυπο υπεύθυνης δήλωσης πατήστε εδώ. Διευκρινίζεται ότι η βεβαίωση περί του γνήσιου της υπογραφής θα πρέπει να γίνεται από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή τα Κ.Ε.Π., καθώς ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δεν είναι δυνατό λόγω της νομικής του μορφής να προβεί σε τέτοιου είδους βεβαίωση.

Παρακαλούμε να υποβάλετε πλήρη φάκελο Αναγγελίας, αναγράφοντας στο εξωτερικό μέρος του φακέλου «Αναγγελία έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος της διδασκαλίας σε ιδιωτικά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών και αναγγελία κατ’ οίκον διδασκαλίας» στη διεύθυνση του Οργανισμού:
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Τμήμα Εκπαιδευτικού Πλαισίου
Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41
14234 Νέα Ιωνία

Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαιδευτικού Πλαισίου
Ώρες επικοινωνίας: 13:00 – 15:00
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-2709054,5,7,8,9



Διαβάστε περισσότερα...

Ανατιμήθηκε το ευρώ το 2013


Η σωρευτική ανατίμηση ως προς το σύνολο των νομισμάτων έφτασε στο +4,82%.

Το ευρώ σημείωσε κατά το 2013, ανατίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Πιο συγκεκριμένα, η σωρευτική μεταβολή του σταθμισμένου δείκτη ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων, στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2012, ανήλθε, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), σε -4,60% ως αποτέλεσμα της υποτίμησης των ευρωπαϊκών (εκτός ευρωζώνης) νομισμάτων κατά -3,31% και της υποτίμησης των λοιπών νομισμάτων κατά -5,69%.

Έτσι, κατά τη διάρκεια του 2013, το ευρώ σημείωσε σωρευτική ανατίμηση +4,82% ως προς το σύνολο των νομισμάτων, +3,42% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ευρωζώνης) νομίσματα και +6,03% ως προς τα λοιπά νομίσματα.

Σημειώνεται ότι, κατά το έτος 2012, το ευρώ είχε υποτιμηθεί σωρευτικά κατά -2,15% ως προς το σύνολο των νομισμάτων και κατά -3,79% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ευρωζώνης) νομίσματα.

Επίσης, κατά το έτος 2011, το ευρώ είχε υποτιμηθεί σωρευτικά κατά -0,51% ως προς το σύνολο των νομισμάτων, ενώ είχε ανατιμηθεί κατά +2,04% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ευρωζώνης) νομίσματα.

Εξάλλου, από τις μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή κατά το δωδεκάμηνο του 2013 έναντι του αντίστοιχου δωδεκάμηνου του 2012, προκύπτει ότι το ευρώ ανατιμήθηκε κατά +3,44% ως προς το σύνολο των νομισμάτων, +2,46% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ευρωζώνης) νομίσματα και +4,30% ως προς τα λοιπά νομίσματα.

Τέλος, όσον αφορά τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά το Δεκέμβριο, το ευρώ ανατιμήθηκε, τόσο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, όσο και ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ευρωζώνης) και τα λοιπά νομίσματα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ευρωζώνης (εισαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά -1,01%, ως αποτέλεσμα της υποτίμησης των ευρωπαϊκών (εκτός ευρωζώνης) νομισμάτων κατά -0,36% και των λοιπών νομισμάτων κατά -1,57%.

Η εξέλιξη των ισοτιμιών κατά κύρια νομίσματα

Δολάριο και άλλα Νομίσματα εκτός ΕΕ

Ανατίμηση ως προς το σύνολο σχεδόν των λοιπών νομισμάτων, σημείωσε το ευρώ κατά τον Δεκέμβριο 2013, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, με βάση τις μέσες μηνιαίες τιμές των λοιπών ξένων νομισμάτων κατά τους δύο τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, το δολάριο ΗΠΑ υποτιμήθηκε κατά -1,54%, η κορόνα Νορβηγίας κατά -2,38%, το δολάριο Καναδά κατά -2,99%, το δολάριο Αυστραλίας κατά -5,05%, το γιεν Ιαπωνίας κατά -4,73% και το γουάν Κίνας κατά -1,23%. Εξαίρεση αποτελεί το φράγκο Ελβετίας που ανατιμήθηκε κατά +0,59%.

Όσον αφορά τις ετήσιες σωρευτικές μεταβολές των λοιπών νομισμάτων ως προς τον Δεκέμβριο του 2012, διαπιστώνεται η υποτίμηση όλων των νομισμάτων, με ποσοστά που κυμαίνονται από -22,75% (γιεν Ιαπωνίας) έως -1,25% (φράγκο Ελβετίας).

Τέλος, από την εξέταση των μέσων ετησίων μεταβολών των ξένων νομισμάτων, δηλαδή κατά το δωδεκάμηνο 2013 έναντι του αντίστοιχου δωδεκάμηνου 2012, προκύπτει επίσης η υποτίμηση του συνόλου των λοιπών νομισμάτων (δολάριο ΗΠΑ: -3,23%, φράγκο Ελβετίας: -2,08%, κορόνα Νορβηγίας: -4,08%, δολάριο Καναδά: -6,07%, δολάριο Αυστραλίας: -9,50%, γιέν Ιαπωνίας: -20,81% και γουάν Κίνας: -0,70%).

Νομίσματα χωρών - μελών της ΕΕ

Μικρές μεταβολές έναντι των περισσοτέρων λοιπών ευρωπαϊκών (εκτός ευρωζώνης) νομισμάτων, σημείωσε το ευρώ κατά τον Δεκέμβριο του 2013 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, με βάση τις μέσες μηνιαίες τιμές των ξένων νομισμάτων κατά τους δύο τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, τέσσερα εκτός ευρωζώνης νομίσματα υποτιμήθηκαν (κορόνα Σουηδίας: -0,89%, κορόνα Τσεχίας: -2,16%, φόριντ Ουγγαρίας: -0,85% και λέι Ρουμανίας: -0,41%), δύο ανατιμήθηκαν (λίρα Αγγλίας: +0,17% και ζλότι Πολωνίας: +0,30%) και ένα έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (κορόνα Δανίας: -0,02%).

Όσον αφορά τις μεταβολές των ευρωπαϊκών νομισμάτων ως προς τον Δεκέμβριο του 2012 (ετήσιες σωρευτικές μεταβολές), τα περισσότερα νομίσματα υποτιμήθηκαν, με ποσοστά που κυμαίνονται από -8,38% (κορόνα Τσεχίας) έως -1,93% (ζλότι Πολωνίας), με εξαίρεση το λέι Ρουμανίας που ανατιμήθηκε κατά +0,59% και την κορόνα Δανίας που έμεινε αμετάβλητη.

Τέλος, από την εξέταση των μέσων ετησίων μεταβολών των ισοτιμιών των ξένων νομισμάτων, δηλαδή κατά το δωδεκάμηνο 2013 έναντι του αντίστοιχου δωδεκάμηνου 2012, διαπιστώνεται η υποτίμηση πέντε νομισμάτων με ποσοστά που κυμαίνονται από -4,52% (λίρα Αγγλίας) έως -0,19% (κορόνα Δανίας) και η ανατίμηση των άλλων δύο νομισμάτων (κορόνα Σουηδίας: +0,63% και λέι Ρουμανίας: +0,86%).



Διαβάστε περισσότερα...

Σκιέρ έχασε τη ζωή του στις Άλπεις


Παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα.

Ένας σκιέρ κατάφερε να γλιτώσει όταν παρασύρθηκε από μια χιονοστιβάδα στις Άλπεις σήμερα, αλλά έχασε την ζωή του λίγο αργότερα, όταν θάφτηκε κάτω από μια δεύτερη χιονοστιβάδα, σύμφωνα με την υπηρεσία ορεινών επιχειρήσεων διάσωσης στην επαρχία Σάλτσμπουργκ.

Ο 29χρονος Αυστριακός έκανε σκι σε βαθύ χιόνι κοντά στην πόλη Μπαντ Γκαστάιν όταν προκάλεσε το σχηματισμό χιονοστιβάδας, δήλωσαν οι διασώστες.

Όταν σημειώθηκε η πρώτη χιονοστιβάδα μόνο τα πόδια του θάφτηκαν κάτω από το χιόνι κι έτσι ο άνδρας μπόρεσε να απεγκλωβιστεί μόνος του.

Τη στιγμή ωστόσο που προσπαθούσε να βρει τα πέδιλά του, τον χτύπησε μια δεύτερη χιονοστιβάδα. Υπέστη θανατηφόρα τραύματα καθώς ο όγκος του χιονιού τον παρέσυρε με αποτέλεσμα να συντριβεί πάνω σε προστατευτικό φράγμα.

Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ελβετία από χιονοστιβάδες τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι τρεις έχασαν την ζωή τους το Σαββατοκύριακο στις ιταλικές Άλπεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μικροχειρουργική τεχνική για την καρδιά


Μια καινούρια τεχνική μικροχειρουργικής στην καρδιά, μπορεί να αντικαταστήσει τα χειρουργεία ανοικτής καρδιάς, όπως δηλώνουν γιατροί του Ινστιτούτου Καρδιακών Παθήσεων του Μοντρεάλ, οι οποίοι έχουν ήδη εφαρμόσει την τεχνική αυτή σε 500 ασθενείς.

Τα εργαλεία της χειρουργικής αποτελούνται από μια κάμερα, η οποία εντοπίζει τις βλάβες των αρτηριών/βαλβίδων και από λεπτά νυστέρια που επεμβαίνουν για την θεραπευτική επέμβαση. Οι χειρουργοί λένε, ότι με την κάμερα βλέπουν μεγεθυμένα τα προβλήματα των αρτηριών/βαλβίδων κι έτσι παρεμβαίνουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Ο χειρούργος Μισέλ Πελερέν από το Ινστιτούτο Καρδιακών Παθήσεων του Μόντρεαλ περιγράφει την ελάχιστα παρεμβατική αυτή διαδικασία, που αυτός και η ομάδα του έχουν τελειοποιήσει, για διόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας καθώς και άλλες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι, ότι δεν γίνεται χειρουργείο ανοικτής καρδιάς, αλλά μια μικρή επέμβαση που κλείνει γρήγορα και σχετικά ανώδυνα για τον ασθενή.

Πρόκειται για επανάσταση στα χειρουργεία των βαλβίδων, λέει ο χειρουργός Ντενί Μπουσάρ που συνεργάζεται στις επεμβάσεις με τον Μισέλ Πελερέν. Το χειρουργείο κρατάει ελάχιστα, η ανάκαμψη του ασθενούς γίνεται γρήγορα. Ταυτόχρονα, η νέα τεχνική απευθύνεται ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες, που δεν θα άντεχαν το χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς.

Οι δύο χειρουργοί είχαν παρακολουθήσει την τεχνική επιδιόρθωσης των καρδιακών βαλβίδων στο Βέλγιο, αλλά τελειοποίησαν την τεχνική της μικροχειρουργικής της καρδιάς στο Μόντρεαλ. Ελπίζουν να είναι σε θέση να πραγματοποιούν 150-250 επεμβάσεις του είδους κατ΄ έτος.

Η νέα μικροχειρουργική του Ινστιτούτου Καρδιακών Παθήσεων του Μόντρεαλ πρέπει να περάσει από κλινικές μελέτες προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να ενσωματωθεί στις νέες χειρουργικές επεμβάσεις της καρδιάς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο "καζαμίας" του 2014 για τα social media


Το Snapchat θα γίνει μεγαλύτερο, οι γκρίνιες μέσω Twitter θα αυξηθούν, ενώ ο προϊστάμενός σας θα αρχίσει να «τουϊτάρει».

Ας ρίξουμε μια ματιά στη γυάλινη σφαίρα για το μέλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το 2014. Οι παρακάτω πέντε τάσεις πρόκειται να ταράξουν τα νερά του χώρου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο 2014.

Η άνοδος των εφήμερων κοινωνικών δικτύων

Ασχέτως από το αν πιστεύει κανείς ότι η αξία του Snapchat αποτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που προσέφερε το Facebook, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Υπάρχει διάθεση στην αγορά για τα αποκαλούμενα εφήμερα δίκτυα, όπου το περιεχόμενο εξαφανίζεται μέσα σε δευτερόλεπτα από τη λήψη του. Και αντίθετα από την κοινή πεποίθηση, αυτό δεν αφορά μόνο σε πονηρό περιεχόμενο. Καθώς το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γίνεται όλο και περισσότερο ελεγχόμενο, το Snapchat και αντίστοιχες εταιρείες το ξανακάνουν διασκεδαστικό επιστρέφοντας λίγο από τον αυθορμητισμό που λείπει, δίχως φιλτράρισμα. Αυτό αρέσει φυσικά πολύ στους νέους και η χρήση του Snapchat από νέους λέγεται ότι έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Μαθαίνοντας να τουϊτάρουμε

Οι απαιτήσεις για εκμάθηση των νέων τεχνολογιών στους χώρους εργασίας θα είναι βασικό στοιχείο της αγοράς εργασίας για το 2014. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι θέσεις που προσφέρονται και που απαιτούν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι 13 φορές περισσότερες. «Βλέπουμε μια αύξηση στη ζήτηση για υποψηφίους που ξέρουν να χειρίζονται την τεχνολογία σε όλους τους κλάδους,» λέει η Έιμι Κρόου, διευθύντρια επικοινωνίας της Indeed.com. Σε τμήματα μάρκετινγκ, πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση του Twitter και του Facebook, αλλά και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, επιμελητείας και ανθρώπινου δυναμικού κάνουν όλο και μεγαλύτερη χρήση εσωτερικών δικτύων για τη λειτουργία τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο σημαντικά στον επαγγελματικό χώρο πλέον που τα πανεπιστήμια αρχίζουν να περιλαμβάνουν μαθήματα για ταχεία εκμάθησή τους.

Η εξυπηρέτηση πελατών θα βάλει τέρμα στη χρήση τηλεφώνου



Η δυνατότητα των καταναλωτών να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθείας τα παράπονά τους έχει επιφέρει αλλαγές στην εξυπηρέτηση πελατών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Χασάν Σίεντ ο οποίος στις 2 Σεπτεμβρίου ξόδεψε περίπου 1.000 δολάρια για να δημοσιεύσει προβεβλημένα «Tweets» όπου κατηγορούσε τη British Airways επειδή χάθηκαν οι αποσκευές του. Το 2014 θα είναι η χρονιά που θα αλλάξει ριζικά η κακή εξυπηρέτηση πελατών σε αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες, και άλλες επιχειρήσεις που παραδοσιακά απαιτούν μεγάλη αναμονή στην τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας βρίσκουν ενώ είστε στο διαδίκτυο

Αν και παραδοσιακά το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν εμφανιζόταν στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, τα πράγματα δε θα συνεχίσουν να είναι έτσι αναγκαστικά. Θα ήταν βολικό να μπορεί κανείς να δει αποτελέσματα ερευνών για δημοσιεύσεις μέσω Twitter κάνοντας αναζήτηση, για παράδειγμα, στο Google. Μια σειρά εταιρειών αρχίζουν να αναπτύσσουν εργαλεία που θα επιτρέπουν την αναζήτηση περιεχομένου μεταξύ όλων των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Τοπικές διαφημίσεις στο Twitter

Τα τοπικά διαφημιστικά μηνύματα που εμφανίζονται στο Twitter και το Facebook παρουσίασαν έκρηξη το 2013. Η τάση για το 2014 είναι να αυξηθούν περαιτέρω. Για τη χρονιά που έρχεται θα υπάρξουν μερικές σημαντικές, ίσως λίγο ανατριχιαστικές, εξελίξεις στη στόχευση των χρηστών αναλόγως με την τοποθεσία που βρίσκονται. Για παράδειγμα το Twitter θα παρέχει μια υπηρεσία έναντι πληρωμής που θα στοχεύει τα tweets αναλόγως με τον ταχυδρομικό κώδικα που βρίσκεται η συσκευή του χρήστη. Μπορεί κάποιος να περπατάει δηλαδή σε μια γειτονιά και ξαφνικά να λαμβάνει tweets με διαφημιστικά μηνύματα τοπικών καταστημάτων. Το καλό με αυτά τα διαφημιστικά μηνύματα είναι ότι είναι πιο πιθανό να έχουν κάποια χρησιμότητα στο χρήστη, το κακό ότι ο χρήστης εκ των πραγμάτων θα λαμβάνει περισσότερα διαφημιστικά μηνύματα συνολικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωματερή η είσοδος του Δήμου Πυλαίας


Σε χωματερή έχουν μετατρέψει την είσοδο του Δήμου Πυλαίας, με την ανοχή και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.

Σύμφωνα με τα όσα λέει αναγνώστης του enikos.gr, Ρομά από την Βουλγαρία ευθύνονται για αυτή την κατάσταση.

Η φωτογραφία που μας στέλνει, είναι από την είσοδο του δήμου από τον περιφερειακό ,σε απόσταση αναπνοής από το νοσοκομείου του Αγίου Παύλου.




Διαβάστε περισσότερα...

Σε ιδιώτες τα ΚΨΜ στα στρατόπεδα


Τη θέση ότι «η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών Μονάδων σε ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» και, ταυτόχρονα, θα αποδεσμεύσει οπλίτες ώστε να είναι απρόσκοπτη η ενασχόληση τους με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, προβάλλει το υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης ΚΨΜ.

Έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιου Δαβάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ανάθεση της εκμίσθωσης εκμετάλλευσης κυλικείων σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως όσων υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού- πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη, είχαν καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς από τις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα λειτουργούν ιδιωτικά κυλικεία με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των τιμών.

Στην ερώτηση αναφέρεται ειδικότερα ότι η τιμή του καφέ αυξήθηκε από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, η τιμή του κρουασάν από 0,40 σε 1,20 ευρώ, η τιμή του νερού των 500 ml από 0,20 σε 0,35 ευρώ. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, πλέον, οι στρατιώτες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά για τις καθημερινές τους ανάγκες, φορτώνοντας νέα βάρη στις οικογένειες τους, ενώ η οικονομική τους ενίσχυση από την κυβέρνηση εξαντλείται στα 8,62 ευρώ το μήνα.

Αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Γιάννης Σταθάς, Βασίλης Κυριακάκης και Θοδωρής Δρίτσας είχαν απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη η πολιτική του outsourcing, η οποία βρίσκει μια πρώτη εφαρμογή στην ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Οι βουλευτές είχαν καταγγείλει, συγκεκριμένα, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιτρέπει «τρελά κέρδη» στους ιδιώτες σε βάρος των φαντάρων από το outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς «οι τιμές στα προϊόντα που διακινούσαν τα ΚΨΜ έχουν τετραπλασιαστεί. Ειδικότερα, ο μηνιαίος κύκλος εργασιών του ιδιωτικού ΚΨΜ μόνο στο ΚΕΝ Θήβας, όπου βρίσκει πιλοτική εφαρμογή το νέο αντιλαϊκό μέτρο, υπολογίζεται έως 600.000 ευρώ, χωρίς σε καμία περίπτωση να αποδεικνύεται η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων, επιτρέποντας σε ιδιώτες να κερδοσκοπούν εις βάρος του στρατεύματος, παρά τις αντιδράσεις, εκτός των νεοσυλλέκτων και της ηγεσίας του Στρατού».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης εξηγεί ότι η επιλογή της εκμίσθωσης της εκμετάλλευσης των κυλικείων σε ιδιώτες προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού- πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών και από τη δυσχέρεια κάλυψης της απαίτησης από οπλίτες, ο αριθμός των οποίων βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Για τις τιμές διάθεσης ειδών στα μισθωμένα κυλικεία των Μονάδων αλλά και τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ιδιώτες υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υφυπουργός αναφέρει ότι έχουν επιτευχθεί κατόπιν Δημοσίων Μειοδοτικών Διαγωνισμών και Ειδικών Όρων Συμφωνιών που διασφαλίζουν το συμφέρον του εξυπηρετούμενου προσωπικού και της Υπηρεσίας. Στους διαγωνισμούς αυτούς δε, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανώτατου ποσού πώλησης στα βασικά είδη, με σκοπό τη διασφάλιση της μη μετακύλισης του κόστους λειτουργίας των εν λόγω κυλικείων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικά για το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων της 124ΠΒΕ, όπου παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των οπλιτών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δαβάκης αναφέρει ότι λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την άριστη εξυπηρέτηση των οπλιτών και τη διασφάλιση του ελάχιστου κόστους επιβάρυνσης τους. Για τον σκοπό αυτό, λειτουργεί ένα κεντρικό κυλικείο και πέντε μερικά (με ίδια μέσα των ΕΔ και όχι από εταιρεία), τα οποία στελεχώνονται από μόνιμο και στρατευμένο προσωπικό, η δε προμήθεια των ειδών που διατίθενται πραγματοποιείται βάσει συμβάσεων από την επιτόπια και ευρύτερη αγορά και κατόπιν νομίμων διαγωνιστικών διαδικασιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έδεσαν επιβάτη αεροπλάνου γιατί ήθελε να καπνίσει


Το προσωπικό ενός αεροπλάνου, προχώρησε στην απόφαση να δέσουν έναν Γερμανό επιβάτη, γιατί προσπάθησε να ανάψει τσιγάρο εν ώρα πτήσης και έγινε βίαιος όταν το προσωπικό επιχείρησε να τον σταματήσει.

Ο 54χρονος επιβάτης, προσπάθησε πολλές φορές να «ανάψει» τσιγάρο κατά τη διάρκεια των 7,5 ωρών που διαρκούσε η πτήση από Σιγκαπούρη για το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας και το προσωπικό αναγκάστηκε να τον δέσει όταν έγινε βίαιος.

Μια φωτογραφία που τράβηξε ένας άλλος επιβάτης του αεροσκάφους, τον απεικονίζει με τα πόδια και τα χέρια του δεμένα, ενώ το πλήρωμα του αεροπλάνου στέκεται όρθιο μπροστά του.



Όταν η πτήση της Emirates Air προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μπρισμπέιν, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, η αστυνομία συνέλαβε τον 54χρονο. Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε στο δικαστήριο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κάπνισμα σε αεροπλάνο, προσβολή κατά του πληρώματος και επίθεση κατά του πληρώματος που επηρέασε την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στον κατηγορούμενο, δόθηκε η δυνατότητα εγγύησης, με την υπόσχεση να παραδώσει το διαβατήριό του στην αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία αλλά και την διαταγή να μην φύγει από την Αυστραλία ή να απομακρυνθεί πάνω από 100 μέτρα από οποιοδήποτε μέρος των διεθνών αναχωρήσεως.

Αν και δεν υπάρχει διεθνής σύμβαση που να καλύπτει το «δέσιμο» των επιβατών στα αεροπλάνα, τα μέτρα που μπορούν να λάβουν τα πληρώματα καμπίνας σχετικά με τους απείθαρχους επιβάτες, διέπονται από τους νόμους της χώρας στην οποία έχει νηολογηθεί το αεροπλάνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοχρονιά χωρίς ασθενοφόρο


Χωρίς ασθενοφόρο έμεινε ανήμερα Πρωτοχρονιάς το Κέντρο Υγείας Καναλακίου του δήμου Πάργας, το οποίο είναι το μοναδικό στην περιοχή.

Αυτό καταγγέλλουν στο Fanaripress.gr, κάτοικοι των γύρω χωριών. Συγκεκριμένα, δύο περιστατικά άμεσης ανάγκης δεν εξυπηρετήθηκαν από το Κέντρο Υγείας, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου και οδηγού, και μάλιστα ο ένας εκ τον δύο ασθενών, αναγκάστηκε να πληρώσει ταξί ώστε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τους κλείδωσε μέσα επειδή δεν είχαν πληρώσει κοινόχρηστα


Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς σε πολυκατοικία της Αλεξανδρούπολης, όπου ο διαχειριστής άλλαξε τις κλειδαριές των κεντρικών εισόδων του κτιρίου, κρατώντας «φυλακισμένους» τους ενοίκους ενώ απαιτούσε να του καταβάλουν τα κοινόχρηστα.

Ο 66χρονος διαχειριστής της πολυκατοικίας προχώρησε στην αλλαγή των κλειδαριών επειδή οι ένοικοι δεν είχαν πληρώσει τα οφειλόμενα κοινόχρηστα και δεν δεχόταν να τους παραδώσει τα νέα κλειδιά παρά μόνο όταν θα πλήρωναν τις οφειλές τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η Αστυνομία συνέλαβε τον ηλικιωμένο διαχειριστή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...