Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Τέσσερις ακόμη αλλαγές στο «σχέδιο Αθηνά»


Κατατέθηκε στο ΣτΕ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

Τέσσερις ακόμη αλλαγές, πλέον των δέκα που έγιναν πριν από τρεις ημέρες, επιφέρει το υπουργείο Παιδείας στα 36 Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) μετά τα οποία στο πλαίσιο του «σχεδίου Αθηνά» επήλθε αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις σε τέσσερα ΠΔ που αφορούν αντίστοιχα ΑΕΙ της χώρας.

Αναλυτικότερα, οι τροποποιήσεις και αλλαγές που επέρχονται είναι στα Π.Δ.: 1) Ίδρυσης Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Π.Δ. 75/2013), 2) Κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ. 89/2013), 3) Κατάργησης, συγχώνευσης τμημάτων και μετονομασίας Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Π.Δ. 96/2013) και 4) Κατάργησης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (Π.Δ. 99/2013).


Διαβάστε περισσότερα...

Η Μadonna υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


H Madonna είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον, έχει δώσει μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τώρα, το "φωνάζει" και μέσω instagram.

Η βασίλισσα της pop, φόρεσε μια μπλούζα με το σύνθημα "Υπερασπίσου τα ανθρώπινα δικαιώματα".




Η φωτογραφία συνοδεύεται και από σχόλιο...



Η Madonna αναρωτιέται αν χρειάζεται να πει τίποτα περισσότερο...


Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η διαθεσιμότητα στέλνει καθηγητές στον κλάδο της Υγείας


Συνάντηση Αρβανιτόπουλου - Γεωργιάδη για το θέμα.

Η απορρόφηση των εκπαιδευτικών που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα από μονάδες Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, Κ. Αρβανιτόπουλος και Α. Γεωργιάδης, στο υπουργείο Παιδείας.

Στους σχεδιασμούς των δύο υπουργείων, σημειώνει το ΑΜΠΕ, είναι να απορροφηθεί στον κλάδο της Υγείας το 55%-60% των περίπου 2.000 εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Είχαμε μία στενή συνεργασία, ούτως ώστε οι καθηγητές των επαγγελμάτων υγείας, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το υπουργείο Παιδείας, να αξιολογηθούν και να απορροφηθούν από το υπουργείο Υγείας. Θα ήθελα να πω στην ελληνική κοινωνία και κυρίως σε όλους τους συναδέλφους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ότι, εδώ υπάρχει σχεδιασμός και μέριμνα έτσι ώστε την επόμενη μέρα να μπορέσουν κι αυτοί να απορροφηθούν σε άλλους κλάδους» τόνισε σε δηλώσεις του ο Κ. Αρβανιτόπουλος, μετά το πέρας της συνάντησης.

«'Έχουμε ξεκινήσει μία στενή συνεργασία χωρίς να χάσουμε καθόλου χρόνο για να δώσουμε απάντηση στην αγωνία αυτών των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο καθεστώς της κινητικότητας. Πρέπει να σας πω ότι για το Υπουργείο Υγείας αυτή η διαδικασία είναι μία ευλογία. Διότι υπάρχουν ειδικότητες, υπάρχουν γιατροί, υπάρχουν νοσηλευτές, υπάρχουν ακτινολόγοι, υπάρχουν οδοντοτεχνίτες, υπάρχουν οδοντίατροι, μία σειρά ειδικοτήτων στις οποίες έχουμε μεγάλη έλλειψη» σημείωσε, από την πλευρά του, ο Α. Γεωργιάδης.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Θα αποπληρωθούν οι οφειλές


Χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς και παρόχους Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του οργανισμού κατά τη συνάντησή του με το Δ.Σ του ΙΣΑ.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό, ετέθη το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους γιατρούς και αυτός δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν πληρωθεί 108 εκατομμύρια σε 9.000 γιατρούς (οφειλές του ΟΠΑΔ).

Μέχρι το τέλος Αυγούστου πρόκειται να δοθούν σε παρόχους 600 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων ένα μέρος θα διατεθεί στον ιατρικό κόσμο. Σχετικά με το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε την ανάγκη της ισότιμης μεταχείρισης όλων των παρόχων στις πληρωμές των οφειλών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση συμβασιούχων γιατρών και είπε ότι η μείωση του αριθμού τους κατά 10%, που αποτελεί δέσμευση στο μνημόνιο, θα επιτευχθεί με τις συνταξιοδοτήσεις.

Επίσης έκανε αποδεκτή την πρόταση του ΙΣΑ σχετικά με την ανάγκη να συγκροτήσει ο ΕΟΠΥΥ το δικό του σώμα γιατρών για το κλινικό έλεγχο των παρόχων.

Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Κοντός διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τις προτάσεις της task force και ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να παραμείνει και πάροχος. Όπως αποκάλυψε τον περασμένο Απρίλιο μόλις το 4% του συνόλου των εργαστηριακών εξετάσεων έγινε στις δομές του Φορέα. «Πρόκειται να ενισχυθούν τα πολυιατρεία για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν την συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αξιοποίηση του έμψυχου υλικού τους και ανασυγκρότηση των μονάδων με την συνένωσή τους όπου είναι απαραίτητο» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης έθεσε το θέμα των ανασφάλιστων πολιτών και ο κ. Κοντός δεσμεύθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για την φαρμακευτική και νοσηλευτική τους κάλυψη καθώς και το θέμα της δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην πιο ευαίσθητη ομάδα των ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Μητσοτάκης: Όλα τα υπουργεία στο δεύτερο κύμα κινητικότητας


«Οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας, με ορίζοντα υλοποίησης τα τέλη Σεπτεμβρίου», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, «όλα τα υπουργεία θα συμμετάσχουν σε αυτό το δεύτερο κύμα της κινητικότητας και τα συγκεκριμένα στοιχεία θα προέρχονται κατόπιν αξιολόγησης των δομών των υπουργείων».

«Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας οριζόντια μέτρα και οριζόντιες παρεμβάσεις και η διαδικασίες αυτές να γίνουν με όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικό τρόπο στα πλαίσια των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων» επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν επαρκεί ο χρόνος για την κινητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο χρόνος είναι δεδομένος και η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ακέραιο».

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Σαμαράς: Δεν πρέπει να ανησυχούν οι άξιοι


Τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση όσον αφορά στις αλλαγές στο δημόσιο και την κινητικότητα, έδωσε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου και των γενικών γραμματέων των εμπλεκομένων υπουργείων.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις και να προχωρήσουν οι αλλαγές, οι οποίες, όπως είπε, δεν θα πρέπει να είναι πλέον οριζόντιες. «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες πως οι αλλαγές αυτές γίνονται για το καλό του τόπου. Οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στελεχών της ΝΔ από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί καθώς δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει η πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε μάλιστα πως περιμένει τη συμμετοχή όλων των υπουργών στις σχετικές διαδικασίες, θέλοντας έτσι να απαντήσει σε όσους υπουργούς δηλώνουν πως από πλευράς τους έχουν τελειώσει με την κινητικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους γενικούς γραμματείς ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση του προσωπικού μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών


Για το ενδεχόμενο ένας μεγάλος αριθμός παιδιών να μην καταφέρουν φέτος να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης έκδοσης της ΚΥΑ, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ, προκειμένου να προσληφθούν 326 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Βρεφοκομείο Αθηνών, προειδοποίησε η πρόεδρος του Βρεφοκομείου Αθηνών Μαρία Ηλιοπούλου.

Όπως είπε η κυρία Ηλιοπούλου στο δημοτικό συμβούλιο κατά την ενημέρωση για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών τη σχολική χρονιά 2013-2014, έχει δοθεί έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής, όμως έχει καθυστερήσει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση σε σημείο ώστε να κινδυνεύουν με ματαίωση οι προσλήψεις. Εάν δεν γίνουν προσλήψεις, δεν θα απορροφηθεί από το Βρεφοκομείο Αθηνών ένας μεγάλος αριθμός από τα 843 επιλαχόντα παιδιά.

Φέτος έγιναν 5.570 αιτήσεις για 5.470 θέσεις, υπογράμμισε. Εκατό αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω ελλιπών δικαιολογητικών, όπως έλλειψη πιστοποιητικού γέννησης, άδειας παραμονής για τις οικογένειες υπηκόων τρίτων χωρών, κάρτα ανεργίας κ.α.. Δεκτές έγιναν 4.571 αιτήσεις, ενώ άλλα 843 παιδιά είναι επιλαχόντα.

Από τις 4.571 αιτήσεις, οι 550 αιτήσεις θα καλυφθούν από ΕΣΠΑ και οι οικογένειες δεν θα πληρώσουν τίποτα. Άλλες 427 θέσεις είναι κενές, διότι σε κάποιους σταθμούς υπήρξε αυξημένη και σε άλλους μειωμένη ζήτηση. Όταν γίνει η ανακατανομή των παιδιών, μέσω ΕΣΠΑ και με τη μεταφορά παιδιών σε παιδικούς σταθμούς που δεν είναι της γειτονιάς τους με τα δυο σχολικά που διαθέτει το Βρεφοκομείο, θα καλυφτούν οι κενές θέσεις από τα 843 επιλαχόντα παιδιά.

Όπως σημείωσε η ίδια, το 52% των παιδιών δεν πληρώνουν τίποτα για παιδικό σταθμό και το 30% πληρώνουν από 25 - 75 ευρώ το μήνα. Το Βρεφοκομείο Αθηνών, όπως τόνισε, έχει από τα χαμηλότερα τροφεία σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, φέτος αναμένεται να αυξηθεί «με καταιγιστικούς ρυθμούς», όπως είπε η κ. Ηλιοπούλου, η ζήτηση σε μερίδες φαγητού που ετοιμάζει καθημερινά το Βρεφοκομείο Αθηνών. Αυτή τη στιγμή, το Βρεφοκομείο ετοιμάζει καθημερινά 5.500 μερίδες για παιδιά, στέλνει στα ολοήμερα σχολεία 1.124 μερίδες, σιτίζει 1.200 αστέγους και διανέμει 500 μερίδες σε αναξιοπαθούντες. Για να αντιμετωπίσει τη φετινή ζήτηση είναι απαραίτητη η έγκριση των 326 υπαλλήλων, τόνισε η κ. Ηλιοπούλου, αρκετοί από τους οποίους εργάζονται στα μαγειρεία. Επίσης είναι απαραίτητο, όπως είπε, να χρησιμοποιηθούν τα μαγειρεία του Ιδρύματος Χατζηκώστα.

Σε ό,τι αφορά τα οικήματα που φιλοξενούν τους παιδικούς σταθμούς, όπως είπε ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα του ΕΜΠ από την οποία προέκυψε ότι κανένα από τα 77 κτίρια του Βρεφοκομείου δεν έχει επικινδυνότητα. Από τα 77 κτίρια, τα 60 είναι έτοιμα για να λήξει το πρόβλημα με τις εκκρεμούσες αδειοδοτήσεις και τα 17 χρειάζονται βελτιώσεις.

Η κ. Ηλιοπούλου ενημέρωσε επίσης το δημοτικό συμβούλιο ότι το Βρεφοκομείο περιμένει έγκριση για την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας, ώστε να μπορεί να διεκδικεί μόνο του, προγράμματα ΕΣΠΑ. Ακόμη, σε συνεργασία με τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Αθηνών, το Βρεφοκομείο έχει διαμορφώσει ένα νέο παιδαγωγικό πρόγραμμα που στόχος είναι να γενικευθεί σε όλους τους παιδικούς σταθμούς της Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολική επαναφορά στη διαθεσιμότητα για όσους έχουν μεταπτυχιακά


Ξαναμπαίνουν στη λίστα.

Τροπολογία που αναιρεί την εξαίρεση που είχε ψηφιστεί προ ολίγων ημερών για τους εκπαιδευτικούς κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών φέρνει προς ψήφιση εντός της ημέρας η κυβέρνηση.

Έτσι, μπορεί οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων αρχικά να είχαν εξαιρεθεί από το καθεστώς διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης και να μετατάσσονταν σε διοικητικές υπηρεσίες, τώρα όμως ξαναμπαίνουν στη λίστα.

Το εν λόγω προαπαιτούμενο πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα, Πέμπτη.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος καταθέτει το πρωί της Πέμπτης τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί που εξαιρέθηκαν αρχικά, αλλά τώρα ξαναμπαίνουν στη λίστα της διαθεσιμότητας είναι 245.



Διαβάστε περισσότερα...

Μόνον το 31% των Ευρωπαίων έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε.


Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου.

Ένα σοβαρό πολιτικό χάσμα ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων από τη μια και τους πολίτες από την άλλη, κατέγραψε το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο - που υλοποιήθηκε στο διάστημα 10-26 Μαΐου σε δείγμα 32.694 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέκα μήνες περίπου πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα της «εμπιστοσύνης», η τάση που καταγράφεται δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες εμπιστεύονται κατά 31% την Ε.Ε., κατά 26% τα εθνικά κοινοβούλια και κατά 25% τις εθνικές κυβερνήσεις.

Αναλυτικότερα στο ερώτημα αν «αισθάνεστε πολίτης της Ε.Ε.», οι Έλληνες πρωτοστατούν στην άρνηση. Συνολικά αρνητικοί είναι οι πολίτες της Ελλάδας (56%), της Κύπρου (55%), της Βρετανίας και της Βουλγαρίας (51%), της Ιταλίας (47%), ενώ συνολικά θετικά απαντούν οι πολίτες του Λουξεμβούργου (88%), της Μάλτας (81%), της Σλοβακίας (76%), της Γερμανίας και της Φινλανδίας (73%).

Τα δικαιώματά μας ως «πολίτες της Ε.Ε.» δηλώνουν ότι δεν τα γνωρίζουν οι πολίτες της Γαλλίας (67%), της Ιταλίας (65%), της Ελλάδας (61%), της Βρετανίας (59%) και της Βουλγαρίας (57%), ενώ αντίθετα δηλώνουν ότι τα γνωρίζουν οι πολίτες του Λουξεμβούργου (67%), της Φινλανδίας (65%), της Γερμανίας (61%), της Δανίας και της Πολωνίας (59%).

«Συνολικά απαισιόδοξοι» για το μέλλον της Ε.Ε. δηλώνουν οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου (69%), της Πορτογαλίας (67%), της Τσεχίας (56%) και της Βρετανίας (54%), ενώ «συνολικά αισιόδοξοι» δηλώνουν οι πολίτες της Δανίας (72%), της Λιθουανίας (64%), της Μάλτας και της Πολωνίας (63%) και της Ρουμανίας (60%).

«Η φωνή μου ακούγεται στην Ε.Ε.» είναι μια φράση που αντικρούεται μαζικά στην Κύπρο και την Ελλάδα (89%), την Τσεχία και την Πορτογαλία (81%), την Ιταλία (78%) και την Ισπανία (77%). Αντίθετα την ασπάζονται οι πολίτες της Δανίας (56%), του Βελγίου (48%), του Λουξεμβούργου (46%), της Μάλτας (45%) και της Σουηδίας (41%).

Αναφορικά με την κρίση και ιδιαίτερα την επίπτωσή της στην απασχόληση, πιστεύουν ότι «το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη» οι πολίτες της Κύπρου (83%), της Πορτογαλίας (75%), της Σλοβενίας (73%), της Γαλλίας και της Ελλάδας (68%), ενώ αντίθετα θεωρούν ότι η αιχμή της κρίσης ξεπεράστηκε οι πολίτες της Δανίας (60%), της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας και της Μάλτας (49%), της Βουλγαρίας (47%), της Λετονίας και της Ολλανδίας (46%).

Υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης με κοινό νόμισμα το ευρώ είναι κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι (73%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι πολίτες της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και του Λουξεμβούργου (77%), του Βελγίου (76%) και της Φινλανδίας (75%). Αντίθετοι δηλώνουν οι πολίτες της Βρετανίας και της Σουηδίας (79%), της Τσεχίας (71%) και της Δανίας (66%). Οι Έλληνες δηλώνουν υπέρμαχοι της ενοποίησης κατά 60% και οι Κύπριοι κατά 47%.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτύρονται στην Πάτρα για τα σκουπίδια


Τα παράπονα των δημοτών και η απάντηση του αντιδημάρχου.

Καλύτερη οργάνωση στην αποκομιδή των σκουπιδιών μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην αυτοδιοίκηση ζητούν οι πολίτες.

Κάτοικοι διαφόρων περιοχών στην αχαϊκή πρωτεύουσα διαμαρτυρήθηκαν ακόμη και στον αντιδήμαρχο, Αχιλλέα Γεωργακόπουλο.

Οι πολίτες, όπως είπαν, έφτασαν στο σημείο να αποταθούν σε υπηρεσιακούς παράγοντες, αφού το ζητούμενο δεν ήταν να κάνουν φασαρία, αλλά να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Ένα από τα βασικά παράπονα-διαπιστώσεις ήταν πως έγινε περισυλλογή σκουπιδιών σε κάποια σημεία, και όχι σε άλλα που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση.

Ο αντιδήμαρχος αναγνώρισε στους πολίτες ότι μπορεί να έχουν κάποιο δίκιο για τις ενστάσεις και τα παράπονα που διατυπώνουν. «Κάλυψε» όμως και το προσωπικό, λέγοντας ότι η υπηρεσία Καθαριότητας έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο αποκομιδής των σκουπιδιών μετά από κινητοποιήσεις (λόγω του συσσωρευμένου όγκου).

Υποστήριξε ότι προέχει σε τέτοιες περιπτώσεις να γίνεται πρώτα η αποκομιδή σκουπιδιών που βρίσκονται έξω από τους κάδους.

Πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και από προχθές έχει ξεκινήσει η καθαριότητα.

Τις τελευταίες μέρες εργάστηκαν για την αποκομιδή περίπου 200 άτομα (εξαιρούνται οι διοικητικοί του τομέα), οι οποίοι «σήκωσαν» από τους δρόμους περίπου 2.000 τόνους σκουπιδιών. Άλλες φορές, μετά από κινητοποιήσεις, ο συσσωρευμένος όγκος σκουπιδιών έφτανε τους 3.000 τόνους.
Η διαφορά προέκυψε επειδή στη διάρκεια της τελευταίας κινητοποίησης ο τομέας καθαριότητας λειτούργησε με διευρυμένο προσωπικό ασφαλείας και μάζεψε 800-1.000 κιλά σκουπιδιών.

Ο Αχ. Γεωργακόπουλος διαβλέπει στο μέλλον και νέες κινητοποιήσεις στην αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό και απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, να ήταν αυτή η τελευταία φορά που έμειναν τα σκουπίδια στους δρόμους.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε νήπιο γιατί η μαμά του δεν τον άφηνε να παρκάρει!


Σοκαριστική αγριότητα στην Κίνα.

Ένα δίχρονο κοριτσάκι πλήρωσε πολύ ακριβά τη διαμάχη της μαμάς του με έναν άνδρα που ήθελε να παρκάρει το αυτοκίνητό του. Ο άνδρας έβγαλε το μωρό από το καρότσι του και το πέταξε στο έδαφος, με αποτέλεσμα εκείνο να χάσει τη ζωή του.

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Κίνα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δράστης ήθελε να παρκάρει δίπλα σε μία στάση λεωφορείου στο Πεκίνο, όπου στεκόταν η μητέρα με το μωρό στο καρότσι. Εκείνη την ώρα η γυναίκα φρόντιζε το κοριτσάκι και αρνήθηκε να μετακινηθεί ώστε ο άνδρας να παρκάρει, όπως γράφουν οι «Times του Πεκίνου», επικαλούμενοι αυτόπτη μάρτυρα.

Τότε ο Han, ο δράστης, βγήκε από το αυτοκίνητό του, χτύπησε τη γυναίκα και στη συνέχεια έβγαλε το μωρό από το καρότσι και το πέταξε με δύναμη στο έδαφος.

«Το κοριτσάκι δεν ακούστηκε καθόλου όταν έπεσε, δεν έβγαλε ούτε μια κραυγή πόνου, ούτε ένα κλάμα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ακόμα ένας άνδρας που περνούσε από το σημείο βγήκε από το αυτοκίνητό του και χτύπησε και αυτός τη μητέρα! Στη συνέχεια ξαναμπήκε στο αμάξι κι έφυγε, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η μητέρα μετέφερε άμεσα το κοριτσάκι σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο αλλά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εκείνο εξέπνευσε καθώς μεταφερόταν σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η αστυνομία εντόπισε τον Han και τον συνέλαβε. Όπως αποκαλύφθηκε είχε βγει πριν από λίγους μήνες από τη φυλακή, όπου εξέτιε ποινή για κλοπή.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα, είναι πιθανό να του απαγγελθούν κατηγορίες για φόνο, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να του επιβληθεί ακόμα και η θανατική ποινή, σύμφωνα με τον κινεζικό νόμο, τονίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για τη απαλλαγή φυσικών προσώπων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης


Ποιές είναι οι απαραίτητες προυποθέσεις.

Την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων που λαμβάνουν μερίσματα από εταιρείες ναύλωσης, ασφάλισης, διακανονισμού αβαριών, μεσιτείας αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία άνω των 500 κ.ο.χ., προβλέπει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως σύμφωνα με το ν. 4141/2013 προβλέπεται, η επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από αλλοδαπή επιχείρηση οποιουδήποτε τύπου ή μορφής που διατηρεί γραφεία ή υποκαταστήματα εγκατεστημένα και ασχολούμενα αποκλειστικά με τη ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία άνω των 500 κ.ο.χ., εξαιρουμένων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις ως άνω δραστηριότητες. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται στα μερίσματα που καταβάλλονται ή πιστώνονται από τη διαχειριστική χρήση 2012 και μετά (οικ. έτος 2013).

Με την επιβολή του ως άνω φόρου μερισμάτων 10% εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται ο ίδιος για το εισόδημα αυτό, από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος και από οιαδήποτε άλλη έκτακτη ή ειδική εισφορά όπως είναι και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από την ημερομηνία ισχύος της διάταξης επιβολής της εισφοράς. Μάλιστα, ο φόρος 10% κατ΄εξαίρεση δεν δηλώνεται σε κανένα κωδικό της δήλωσης (Έντυπο Ε1).

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για την εν λόγω απαλλαγή είναι η καταβολή του φόρου μερισμάτων πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο στην Κίσαμο


Αναλυτικά το πρόγραμμα.

Ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι για όσους βρεθούν στην περιοχή της Κισάμου στα Χανιά τον Αύγουστο, «υπόσχεται» η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου. Τα Λαφονήσια 2013 από τις 4 έως τις 29 Αυγούστου, ο Κισαμίτικος Αύγουστος από 9 έως 21 Αυγούστου, η αναπαράσταση του Κρητικού γάμου στις 19 Αυγούστου, το ξακουστό πανηγύρι του Γκιώνα στις 28 Αυγούστου αποτελούν τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που κάθε χρόνο γίνονται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Στο πρόγραμμα των θεματικών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται η γιορτή λαδιού στις Καρές στις 3 Αυγούστου, η βραδιά ψαριού στο Κολυμπάρι στις 6 Αυγούστου, η γιορτή κρασιού στις Βούβες στις 9 και 10 Αυγούστου καθώς και η γιορτή τρύγου στο Σφακοπηγάδι στις 21 Αυγούστου.

Εκτός από τις δεκάδες παραδοσιακές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που οργανώνονται από τοπικούς φορείς το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και εκδηλώσεις μνήμης, ενώ η νεολαία της Κισάμου οργανώνει στην παραλία «Τράχηλας» Γραμβούσας στις 16 Απριλίου πάρτι στην άμμο. Συνολικά για τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί 37 εκδηλώσεις.

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Κισάμου είναι μια ιδέα που «γεννήθηκε» το 1990 και σε αυτήν ανήκουν όλοι οι πολιτιστικοί φορείς από την πρώην επαρχία Κισάμου, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Βασικός της στόχος είναι η προώθηση του πολιτισμού ως βασικού πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Την προσπάθεια της Ένωσης συνδράμουν η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι Κισάμου και Πλατανιά, ενώ καθοριστική είναι και η συμβολή της τοπικής εκκλησίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Απουσιάζουν οι δημοτικοί αστυνομικοί στην Αθήνα


Ρεπορτάζ του newsbeast.gr -Τι απαντούν δημ. αστυνομικοί.

Μετά την ανακοίνωση ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί εντάσσονται στο σχέδιο κινητικότητας, μετά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις αλλά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι δημοτικοί αστυνομικοί μπορεί να μην απεργούν επισήμως, μπορεί να μην έχουν απολυθεί επισήμως, όμως, το ρεπορτάζ του newsbeast.gr δείχνει ότι δεν υπάρχουν στους δρόμους.

Σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, εκεί όπου μέχρι πρότινος έβλεπες δημοτικούς αστυνομικούς, τώρα εκείνοι δεν υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε δρόμους που αν δεν είχες την προπληρωμένη κάρτα στάθμευσης (χρέωση ανά ώρα) δεν επιτρεπόταν να παρκάρεις, τώρα όχι μόνο παρκάρουν όσοι θέλουν να κατέβουν στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά παρκάρουν χωρίς την επίβλεψη των αρμοδίων για τις κλήσεις εργαζομένους.

Την απουσία της δημοτικής αστυνομίας βεβαιώνει και το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Αναστάσιος Χάρος, ο οποίος μιλώντας στο newsbeast.gr λέει ότι μπορεί να μην βλέπει δημοτικούς αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, όμως, εκείνοι ήταν απαραίτητοι αφού ασχολούνταν και με το παρεμπόριο και για την κυκλοφορία και για το παράνομο παρκάρισμα.

Πάντως, ο πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, Απόστολος Κόσσυβας, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί εργάζονται κανονικά και τυπικά μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε και θα εφαρμοστεί η κινητικότητα. Δεν μπορεί, όπως λέει, να καταλάβει «γιατί επικεντρωνόμαστε μόνο στην συγκεκριμένη αρμοδιότητα ενώ υπάρχουν συνολικά 29 αρμοδιότητες».

Και συμπληρώνει ότι έχουν καταργήσει πλέον τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Από την πλευρά του πάντως και ο αναπληρωτής πρόεδρος του σωματείου των δημοτικών αστυνομικών, Θανάσης Τάτσης, επικαλείται ότι «βρισκόμαστε σε περίοδο θερινών αδειών και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η εικόνα». Λέει ακόμη ότι κάποιες θερινές άδειες θα κοπούν λόγω της κατάστασης και τονίζει ότι υπάρχουν και άλλες αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών.







































Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ θεάτρου με ελεύθερη είσοδο στην Κόρινθο


Η αυλαία ανοίγει την 1η Αυγούστου.

Παραστάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεατρικού ρεπερτορίου από θεατρικές ομάδες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου φιλοξενεί το 11ο φεστιβάλ Θεάτρου που διοργανώνεται από το κορινθιακό θέατρο «Βασίλης Ρώτας» σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων.

Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, αίθουσα «Γεώργιος Σάμιος», θα διαρκέσει από 1 έως 10 Αυγούστου, θα δώσει επιπλέον την δυνατότητα στους διοργανωτές να τιμήσουν για την προσφορά τους στα γράμματα και τις τέχνες, τον ηθοποιό & σκηνοθέτη Κώστα Καζάκο, τον ερευνητή - συγγραφέα Θεάτρου Σκιών Μιχάλη Ιερωνυμίδη και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιουρτσίδη.

Οι παραστάσεις του φεστιβάλ θεάτρου θα ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ και η είσοδος στους πολίτες είναι ελεύθερη.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα παράταση»


ΥΠΟΙΚ: Λήγει αύριο η προθεσμία για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2.

«Έχουμε εξαντλήσει πλέον το περιθώριο των παρατάσεων» δηλώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το αίτημα που υποβάλλεται κυρίως από την πλευρά των λογιστών και φοροτεχνικών για νέα παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Έτσι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των φορολογούμενων με ΑΦΜ που λήγει στους αριθμούς 1 και 2 λήγει κανονικά αύριο μετά και τη νέα παράταση που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έως τώρα έχει υποβληθεί το 45% των φορολογικών δηλώσεων δηλαδή 2,7 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο 6,2 εκατομμυρίων ενώ υποβάλλονται κατά μέσο όρο 150.000 δηλώσεις την ημέρα.

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρουν ότι το νέο σύστημα TAXIS net μπορεί να δεχθεί σε καθημερινή βάση 250.000 δηλώσεις έναντι 150.000 πέρυσι, και ενώ ως τώρα δεν έχει ξεπερασθεί σε ημερήσια βάση ο αριθμός των 200.000 δηλώσεων.

Αναφορικά με προβλήματα που παρουσιάζονται στο σύστημα σημειώνουν ότι αυτά δεν αφορούν παρά μόνο 3 διακοπές που έγιναν από τις αρχές Ιουλίου διάρκειας μίας ώρα προσθέτοντας ότι και οι τρεις περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν αμέσως.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών το νέο σύστημα TAXIS net θα ολοκληρωθεί εντός του 2013. Στόχος είναι πάντως μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες να έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 60 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες που όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη θα εξαλείψουν οριστικά τα φαινόμενα με τις ουρές που παρουσιάζονται στις εφορίες. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι το τελευταίο έτος αναπτύχθηκαν 30 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Τέλος όπως διαβεβαιώνουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Εσόδων παρέχεται πλήρης πολιτική κάλυψη για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής στους υπαλλήλους του φοροελεγκτικού μηχανισμού.




Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικός Αύγουστος στα Τζουμέρκα


Ανοίγει τις πύλες του στις 7 Αυγούστου το Αράχθειο Θέατρο.

Όταν ο έρωτας για την τέχνη και τον άνθρωπο συναντά την ανιδιοτέλεια, το απλούστερο που μπορεί να προκύψει από το πάντρεμα είναι η δημιουργία. Κάπως έτσι ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια η ιστορία του Αράχθειου Θεάτρου στο Παλαιοχώρι Σκούπας, ενός από «αδαμαντοχώρια» των Τζουμέρκων.

Η σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας ανήκε στην Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου και στον σύζυγό της, Ηλία Νάστο, ναύαρχο εν αποστρατεία και ιατρό του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Το ζεύγος Νάστου θέλησε κατ' αυτόν τον τρόπο να προσφέρει στους συντοπίτες του μια μόνιμη σκηνή, που θα ψυχαγωγεί και θα προάγει το πνευματικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής, αφού παράλληλα διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις και αναπαριστά θεατρικά έθιμα και τελετουργίες από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε, ιδίοις εξόδοις, το πετρόχτιστο υπαίθριο θέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει 400 θεατές και το οποίο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2007, φιλοξενώντας έκτοτε κάθε καλοκαίρι τρεις με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις με επιλεγμένα έργα Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων.

Μέχρι σήμερα, μεταξύ των έργων που ανέβηκαν στη σκηνή του «Αράχθειου Θεάτρου» είναι τα «Δάφνες και πικροδάφνες» (Κεχαΐδης), «Επικίνδυνο παιγνίδι» (Κορρές), η «Λα μοσκέτα» (Ροζάντε), «Η φωνή που χάθηκε στο δάσος» (Σαββίδου), «Εχθροί εξ αίματος» (Αρκάς), «Ο φιάκας» (Μισιτζής), «Το λουρί του Σωκράτη» (Ποταμίτης), «Η Κυριακή των παπουτσιών» (Λαζόπουλος) και «Ο μικρός πρίγκιπας» (Εξιπερί).

Φέτος, στις 7, 8, 10, 11 και 12 Αυγούστου το «Αράχθειο Θέατρο» θα ανοίξει τις πύλες του για να φιλοξενήσει το 8ο φεστιβάλ του. Το βράδυ της έβδομης ημέρας του Αυγούστου ο Σταύρος Καψάλης, δεξιοτέχνης και δάσκαλος του κλαρίνου, θα ταξιδέψει με την ορχήστρα του το κοινό στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου, ενώ χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής θα τέρψουν τους παρευρισκόμενους.

Στις 8 Αυγούστου, θα δοθεί παράσταση από τη Θεατρική Σκηνή Πρέβεζας με το «Το τίμημα», ένα έργο που πραγματεύεται την ερωτική ιστορία δύο νέων στο κοινωνικό πλαίσιο της Πρέβεζας στη δεκαετία του ΄50. Η μυθοπλασία είναι σύνθεση δύο ιστοριών, μιας που εκτυλίσσεται στην Πρέβεζα και μιας ανάλογης που εξιστορείται στη νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Η Τιμή και το Χρήμα», σε κείμενα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Καζούκα.

Στις 10 Αυγούστου, η Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης «Λαμπιόνι» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Ο Κύκλος με την Κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (σκηνοθεσία Αννίτα Γκαϊτατζή): η Γκρούσα διεκδικεί ένα παιδί που εγκαταλείπεται από τη μητέρα του, στην προσπάθειά της να σωθεί. Σε ποιόν όμως ανήκει το παιδί όταν το ζητά η φυσική μάνα του; Μια τρυφερή ιστορία μητρότητας αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία για θεσμούς και ανθρώπους, ένα λαϊκό παραμύθι όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό.

Στις 11 Αυγούστου, το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας θα παρουσιάσει την παράσταση «Αναζητώντας τον Προμηθέα», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Λίλης Σακκά. Η αδικία, ο πόνος, ο ξεριζωμός, το απόλυτο μηδέν και η προσπάθεια για μια νέα αρχή, η αλληλεγγύη, η ελπίδα.

Στις 12 Αυγούστου, θα παιχθούν οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από την Πειραματική Σκηνή «Πενίας Τέχνες». Η διασκευή της αείμνηστης Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθετεί τις «Εκκλησιάζουσες» στο παρόν, στη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη ωστόσο το διαχρονικό πνεύμα του έργου του Αριστοφάνη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα


Εκτενή συνομιλία για όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την UNESCO είχαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα στην έδρα της Διεθνούς Οργάνωσης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με την κα Μπόκοβα, ανέφερε ότι «με την κα Μπόκοβα κάναμε ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδος με την UNESCO και είναι πάρα πολλά και σημαντικά.



Επιπλέον από τη δική μας πλευρά θέσαμε στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Και ζητήσαμε να ασκήσει η κα Μπόκοβα την πολύ μεγάλη προσωπική και θεσμική επιρροή που έχει, ώστε να ανοίξουμε το δρόμο, για να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες λύσεις.

Τόνισε δε ότι «από την πλευρά της, υπήρξε αποδοχή. Αποδέχθηκε να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και συμφωνήσαμε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τις οποίες θα ανακοινώσουμε στην πορεία…».

Ειδικότερα, συζητήθηκαν:

Η Σύμβαση του 1970 σχετικά με τη διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών.

Η Σύμβαση του 2003 για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Σύμβαση του 1972 για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Η Σύμβαση για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών, σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για το ρόλο της UNESCO στον παρόντα και στο μέλλοντα χρόνο, καθώς και ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, ενόψει των διαδικασιών του φθινοπώρου, που θα κρίνουν την επανεκλογή της.

Τέλος, η κα Μπόκοβα ενημερώθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο για τον προγραμματισμό που γίνεται με την προοπτική της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού κάλεσε τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO να επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Απώλειες 2 δισ. για τα νοικοκυριά


Περαιτέρω απώλειες 1,9 δισ. ευρώ είχαν σε έναν χρόνο (α΄ τρίμηνο εφέτος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012) στο διαθέσιμο εισόδημά τους τα νοικοκυριά της χώρας.

Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση κατά 11,1% των αποδοχών των εργαζομένων και στη μείωση κατά 11,7% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με αυτά, το α΄ τρίμηνο εφέτος, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 6,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, από 30,9 δισ. ευρώ σε 29 δισ. ευρώ.

Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό (με βάση τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, που επίσης δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ), ότι οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας μειώθηκαν κατά 2,09 δισ. ευρώ (από 5,648 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2012 σε 5,439 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2013) και αποτελούσαν εφέτος το 22,6% των συνολικών δαπανών, από 24,5% το α΄ τρίμηνο 2012. Ενώ, οι κοινωνικές παροχές υπέστησαν νέα μείωση κατά 1,56 δισ. ευρώ (από 10,75 δισ. ευρώ σε 9,19 δισ. ευρώ), αποτελώντας το 38,3% των συνολικών δαπανών εφέτος, από 46,7% το α΄ τρίμηνο πέρυσι. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά περίπου 994 εκατ. ευρώ (από 23,028 δισ. ευρώ σε 24,022 δισ. ευρώ) και ειδικά, οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά περίπου 2,55 δισ. ευρώ (από 19,605 δισ. ευρώ σε 22,158 δισ. ευρώ).

Ως αποτέλεσμα του νέου περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 3,2 δισ. ευρώ ή κατά 8,9% (από 35,6 δισ. ευρώ σε 32,4 δισ. ευρώ). Ενώ και το ποσοστό αποταμίευσης, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -11,7% κατά το α΄ τρίμηνο 2013, σε σύγκριση με -15% το α΄ τρίμηνο του 2012.

Παράλληλα, χαρακτηριστικό στοιχείο για την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, είναι το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο εφέτος, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 3,17 δισ. ευρώ σε 3,06 δισ. ευρώ. Ενώ το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 21,1%, σε σύγκριση με 20,3% το α΄ τρίμηνο του 2012.

Από τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, προκύπτουν, επίσης, τα εξής:

- Το α΄ τρίμηνο του 2013, οι καθαρές δανειακές ανάγκες του συνόλου της οικονομίας έναντι της αλλοδαπής ήταν 4,8 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 (που οι δανειακές ανάγκες ανέρχονταν σε 5,7 δισ. ευρώ), υπήρξε μείωση του καθαρού δανεισμού, λόγω της μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών.

- Μείωση 0,3% παρουσίασαν τα καθαρά εισοδήματα και οι (τρέχουσες και κεφαλαιακές) μεταβιβάσεις που λαμβάνονται από την αλλοδαπή.
- Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχονταν σε 7,4 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2013, από 3,9 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2012.
- Η αύξηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης οφείλεται, κυρίως, σε κεφαλαιακές μεταβιβάσεις της Γενικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του προγράμματος των κρατικών ενισχύσεων σε συγκεκριμένες τράπεζες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όχι στην εργασιακή εκμετάλλευση


Η εργασία είναι δικαίωμα, η εκμετάλλευση της εργασίας όμως είναι έγκλημα. Ας καταπολεμήσουμε όλοι μαζί την εκμετάλλευση στην εργασία.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, γεγονός που την κατατάσσει δεύτερη μεταξύ των μελών των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα, η καταπολέμηση του Human Trafficking (ΤΗΒ) συνδέεται με την καλύτερη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ε.Ε. εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία εντείνει το πρόβλημα της οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλοδαπών.

Το βίντεο είναι μία δημιουργία του Προγράμματος 2009 "Πρόληψη και Καταπολέμηση του Εγκλήματος", με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος 2009 "Πρόληψη και Καταπολέμηση του Εγκλήματος" της Ευρωπαικής Επιτροπής (γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων).

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ενιαία Βάση Ακίνητης Περιουσίας


Την Ενιαία Βάση Ακίνητης Περιουσίας «ΕΣΤΙΑ», παρουσίασαν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.

Στην Ενιαία Βάση, η οποία θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 3144/2013, είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους και περιλαμβάνει πλήρη και λεπτομερειακά στοιχεία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της Πρόνοιας. Η καταγραφή αφορά τόσο για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι φορείς όσο και εκείνα που μισθώνουν.

«Η "ΕΣΤΙΑ" αποτελεί μια στρατηγική απάντηση της πολιτείας στις προκλήσεις της εποχής» τόνισε υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι αποτελεί σαφές μήνυμα προς την κοινωνία, ότι «η εποχή που η ημιτελής και πρόχειρη αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας μπορούσε να γίνει ανεκτή. Πρέπει όλοι να σταθούμε με περισσότερο σεβασμό απέναντι στη δημόσια περιουσία, η δημιουργία της οποίας οφείλεται στη διαχρονική συνεισφορά και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Στη νέα βάση δεδομένων, εκτός από την προβολή των ακινήτων υπάρχει στατιστική επεξεργασία για το βαθμό αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, όπως π.χ. το ποσοστό μισθώματος επί της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου, η τιμή εκμίσθωσης ή μίσθωσης ανά τ.μ. κάθε ακινήτου, το ποσοστό των συνολικών εσόδων επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας κάθε φορέα κ.λπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «με αυτό τον τρόπο, εξυπηρετείται αποτελεσματικά η ανάγκη για διαφάνεια ο διττός στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου, δηλαδή η μεγιστοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων και η ελαχιστοποίηση του κόστους ενοικίασης ακινήτων από ιδιώτες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Βάσης, που δημιουργήθηκε από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε το 63% του συνόλου της αντικειμενικής αξίας ανήκει στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ).Το ΙΚΑ διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ιδιόκτητων ακινήτων (202 ακίνητα) που αντιστοιχούν στο 40,1% του συνόλου των ακινήτων των φορέων και η αντικειμενική τους αξία ανέρχεται στο 46,9% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ακολουθεί ο ΟΑΕΕ με 81 ακίνητα και το ΕΤΑΑ με 73 ακίνητα. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτιρίων που ανήκουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται στα 1.288.390.434,39 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των οικοπέδων στα 140.955.786,76 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων βρίσκονται στην Αττική (278 ακίνητα) με την αξία τους να ξεπερνά το 71% της συνολικής αντικειμενικής αξία των ακινήτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο νομός Θεσσαλονίκης με 56 ακίνητα τα οποία καταλαμβάνουν το 17% της αντικειμενικής αξίας του συνόλου των ακινήτων.

Για την κάλυψη των αναγκών τους οι ΦΚΑ ενοικιάζουν 413 ακίνητα και καταβάλλουν μηνιαία 1.235.981,65 ευρώ. Το ΙΚΑ μισθώνει το μεγαλύτερο μέρος ακινήτων που υπολογίζεται στα 230 με μέσο κόστος 5,45 ευρώ ανά τμ. Ακολουθούν ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ με 48 ακίνητα ο καθένας.

Από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στην «ΕΣΤΙΑ», προκύπτουν 3 κατηγορίες ακινήτων ιδιοκτησίας των ΦΚΑ. Τα ακίνητα που οι ΦΚΑ χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, τα ακίνητα που εκμισθώνουν και τα ακίνητα που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Από το σύνολο των ιδιόκτητων ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το 68% αφορά σε ιδιόχρηση, το 18% είναι προς αξιοποίηση ενώ το 14% εκμισθώνεται.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που προκύπτει ότι οι περισσότεροι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, νοικιάζουν τα δικά τους κτήρια σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που εισπράττουν ως εκμισθωτές.

Σήμερα, 92 ακίνητα (κτίρια και οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας 155.308.619.2 ευρώ είναι προς αξιοποίηση.

Σχολιάζοντας τέλος τις χθεσινές αναφορές του υπουργού Εργασίας σε τηλεοπτικό σταθμό για την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να καταστεί βιώσιμο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας, διαβεβαιώνουν, ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, ενώ παραπέμπουν στις προβλέψεις που έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 3863/10, (νόμος Λοβέρδου), όπου προβλέπεται μεταξύ των άλλων αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξι εφορίες έπιασαν το στόχο


Μόλις 6 εφορίες από τος 35 που εισπράττουν το 75% των εσόδων που τους έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, η καλή «σοδειά» αυτών των εφοριών φαίνεται ότι αντιστάθμισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την κακή πορεία των υπολοίπων, καθώς συνολικά εισπράχθηκαν έσοδα ύψους 9,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 9,45 δισ. ευρώ, δηλαδή η υστέρηση στο εξάμηνο ήταν 150 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά 1,5%.

Στο μεταξύ στο στόχαστρο μεγάλης εφορίας της Αττικής έχουν μπει τα κέντρα διασκέδασης της παραλιακής. Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι τις ημέρες που γίνεται έλεγχος, ο τζίρος των κέντρων δεκαπλασιάζεται, σε σχέση με προηγούμενες μέρες. Η ένδειξη αυτή προφανώς καταδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής, αλλά και ότι τα κέντρα διασκέδασης είναι πάντα ενήμερα για το πότε το ΣΔΟΕ θα εφορμήσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βράγχος φωνής – κοινή βραχνάδα: πότε να ανησυχήσω;


Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα, βράγχος φωνής που συχνά συνοδεύεται από καθάρισμα του λαιμού και διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικό ω.ρ.λ.

Μη θεωρούμε λοιπόν ένα χρόνιο βράγχος φωνής σαν μια αθώα συνέπεια του καπνίσματος.

Σαφής διάγνωση με την κλινική εξέταση μας επιτρέπει τη διάκριση των ορατών ανωμαλιών του λάρυγγα από τις λειτουργικές διαταραχές όπως νευρογενείς, ορμονολογικές ή διαταραχές της άρθρωσης.

Λίγα λόγια τη φωνή

Η φωνή είναι ο ήχος που παράγεται όταν αέρας υπό πίεση διέρχεται μεταξύ των φωνητικών χορδών και προκαλεί τη δόνησή τους.

Το μήκος, το πάχος, η τάση των φωνητικών χορδών καθορίζουν τη συχνότητα και ο συγχρονισμός των δονήσεων των φωνητικών χορδών δίνουν τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής η οποία είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο. Στη συνέχεια τροποποιείται από τα ηχεία του στοματοφάρυγγος και της ρινικής κοιλότητας.

Στη φώνηση συμμετέχουν 4 όργανα: Ο θώρακας ο οποίος χορηγεί τον υπό πίεση αέρα στις φωνητικές χορδές, ο λάρυγγας ο οποίος με τη δόνηση των φωνητικών χορδών παράγουν τη φωνή και η στοματική και η ρινική κοιλότητα οι οποίες τροποποιούν τους ήχους.

Τι είναι βράγχος φωνής

Η αλλοίωση της φωνής η οποία προκαλείται από τη λαρυγγική δυσλειτουργία, δηλαδή από αλλοιώσεις η μη των φωνητικών χορδών.

Που οφείλεται η βραχνάδα στη φωνή. Ποια τα αίτια.

Α) Ορατές ανωμαλίες των φωνητικών χορδών:

  • Η πιο συχνή αιτιολογία είναι οι οξείες φλεγμονές οι οποίες οφείλονται συνήθως σε λοιμώξεις (μικροβιακές-μυκητιασικές κ.λπ)- Παρατηρείται ερυθρότητα και οίδημα των φωνητικών χορδών. Πρόκειται για οξείες καταστάσεις οι οποίες συνήθως δεν εμπνέουν ανησυχία.
  • Χρόνιες φλεγμονές οι οποίες κυρίως οφείλονται στην κακή χρήση της φωνής (πολύ δυνατή ομιλία) και σε κάποιες «κακές» συνήθειες: Kάπνισμα-Κατανάλωση αλκοόλ.
  • Πολύποδες των φωνητικών χορδών ή πιο συχνά η πολυποειδής εκφύλιση των φωνητικών χορδών (σακούλιασμα λόγω της συγκέντρωσης υγρού).
  • Κομβία των φωνητικών χορδών οι κοινώς λεγόμενοι «κάλοι» των φωνητικών χορδών. Πρόκειται για οζίδια που συνήθως παρατηρούνται στη μεσότητα των φωνητικών χορδών.
  • Γαστροισοφαγική με συνοδό λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση η οποία προκαλεί χρόνια κυρίως στο οπίσθιο τμήμα των φωνητικών χορδών, φλεγμονή και η οποία χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί στη δημιουργία κοκκιωμάτων στο λάρυγγα.
  • Συστηματικά νοσήματα: Κοκκιωματώδεις νόσοι, πολυμυοσίτις, δερματομυοσίτις κ.λπ.
  • Παράλυση των φωνητικών χορδών μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη
  • Μπορεί να οφείλεται σε βλάβες του Κ.Ν.Σ- Ιατρογενείς, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις (κυρίως στο θυρεοειδή αδένα). Παρουσία όγκων που πιέζουν το λαρυγγικό νεύρο κ.λπ.
  • Προκαρκινικές βλάβες όπως η λευκοπλακία ή ερυθροπλακία των φωνητικών χορδών.
  • Κακοήθεις όγκοι
  • Ατροφία των φωνητικών χορδών λόγω ηλικίας.

Β) Μη ορατές ανωμαλίες των φωνητικών χορδών(λειτουργικές διαταραχές):

  • Ψυχογενείς καταστάσεις: Σπασμωδική δυσφωνία (καταστάσεις άγχους stress επηρεάζουν σημαντικά το λάρυγγα που είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο).
  • Νευρομυικές διαταραχές:Nόσος Parkinson, Μυασθένεια Gravis (Αντιμετώπιση και θεραπεία από το νευρολόγο).
  • Ορμονολογικές διαταραχές: Υπέρ και συχνότερα ο υποθυρεοειδισμός, διαταραχές στη λειτουργία της υπόφυσης κ.λπ (Παρακολούθηση και αντιμετώπιση από τον ενδοκρινολόγο).

Πότε πρέπει να επισκεφθώ Ω.Ρ.Λ;

  • Bράγχος φωνής που συχνά συνοδεύεται από καθάρισμα του λαιμού και διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικό ω.ρ.λ.
  • Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη άλγους. Μην αποδίδετε τη χρόνια βραχνάδα σε μια αθώα συνέπεια του καπνίσματος. Η αμέλεια μπορεί να στοιχίσει ζωές ή σε κάθε περίπτωση μπορεί να θέσει τον ασθενή σε περιπέτειες!
  • Ορισμένες φορές μπορεί να συνυπάρχει πόνος ο οποίος αντανακλά στο αυτί.
  • Μπορεί να συνυπάρχει το αίσθημα κόμπου ή ξένου σώματος στο λαιμό.
  • Αιμόπτυση. Δύσπνοια. Παρουσία διόγκωσης στον τράχηλο.

Πως εκτιμάται η βραχνάδα; Πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως η διάγνωση γίνεται πολύ εύκολα άμεσα και η διαδικασία είναι γρήγορη και απλή για τον ασθενή. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η ενδοσκόπηση του λάρυγγος και ο χρόνος για την εκτέλεσή της είναι της τάξης των δευτερολέπτων.

Σπανίως χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.

Ποια είναι η θεραπεία του βράγχους φωνής;

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν ορατές ανωμαλίες του λάρυγγα η θεραπεία είναι χειρουργική και εφαρμόζεται η κατάλληλη μέθοδος ανάλογα με την πάθηση.

Σε παρουσία ήπιων αλλοιώσεων (πχ κομβίων των φωνητικών χορδών) πολλές φορές η θεραπεία συνίσταται στη εκμάθηση της σωστής φώνησης και σε αυτές τις περιπτώσεις η συνδρομή του λογοθεραπευτή είναι πολύτιμη.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ορατές ανωμαλίες του λάρυγγα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος από ειδικό νευρολόγο ή και ενδοκρινολόγο.

Επί μη ανεύρεσης κάποιας παθολογίας η θέση του λογοθεραπευτή στην αντιμετώπιση είναι σημαντική.

Τι νεότερο υπάρχει στη φωνοχειρουργική;

H φωνοχειρουργική είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης κυρίως των καλοηθών παθήσεων του λάρυγγος και των φωνητικών χορδών συγκεκριμένα. Είναι μια ατραυματική τεχνική και η οποία γίνεται με ειδικό χειρουργικό εξοπλισμό και αποβλέπει στη εξαίρεση της βλάβης προκαλώντας την ελάχιστη κάκωση και μετεγχειρητική φλεγμονή των φωνητικών χορδών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γρηγορότερη και ομαλή επούλωση του τραύματος και κατά συνέπεια τη γρηγορότερη επαναφορά της φωνής στο φυσιολογικό.

Παλαιότερα ο χρόνος της πλήρους αποκατάστασης της φωνής μπορεί να διαρκούσε και μήνες μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Πώς μπορώ να προσέχω τη φωνή μου; Tί μπορώ να κάνω για προφύλαξη ή για τη θεραπεία της ήπιας βραχνάδας;
  1. Ομαλή φώνηση. Όχι δυνατή φωνή, ούτε όμως και ψιθύρισμα. Η δυνατή ομιλία δημιουργεί κακώσεις στις φωνητικές χορδές. Το ψιθύρισμα βλάπτει εξίσου. (Συνήθως προκαλεί φώνηση με τις νόθες φωνητικές χορδές).
  2. Αυξημένη λήψη υγρών. Ο λάρυγγας είναι ένα ευαίσθητο όργανο. Οι ανατομικές δομές του επενδύονται από πολύ λεπτό βλεννογόνο που χρειάζεται αυξημένη ενυδάτωση.
  3. Αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.
  4. Θεραπεία της γαστροϊσοφαγικής-λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης.
  5. Διακοπή του καπνίσματος.
  6. Υγιεινή διατροφή
  7. Περιορισμός της χρήσης του αλκοόλ, της κατανάλωσης πικάντικων φαγητών, ανθρακούχων ποτών.
  8. Συνεργασία με τον ω.ρ.λ-λογοθεραπευτή των επαγγελματιών της φωνής(εκπαιδευτικοί, ιερείς, τραγουδιστές, πωλητές λαϊκών αγορών κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα...

23 «υποψίες» για μαύρο χρήμα


Με 23 πινελιές σκιαγραφεί το υπουργείο Οικονομικών «το πορτρέτο» των ύποπτων για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Η επιμονή για πληρωμές σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας, ο πολυτελής τρόπος διαβίωσης, τα απενεργοποιημένα τηλέφωνα, η συχνή αλλαγή διεύθυνσης, ακόμη και οι αλλαγές στην εμφάνιση ή τη συμπεριφορά, μπορεί να προδώσουν και να αποκαλύψουν τους ύποπτους για διακίνηση ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Υποπτες συναλλαγές

Η εγκύκλιος καταγράφει ύποπτες συναλλαγές και συμπεριφορές όπως:

1. Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του ή προσκόμιση εγγράφων αμφιβόλου γνησιότητος ή παροχή ανεπαρκών ή ανακριβών πληροφοριών.

2. Εκπρόσωπος νομικού προσώπου, αρνείται να δώσει τα προβλεπόμενα έγγραφα πιστοποίησης της ταυτότητας του νομικού προσώπου.

3. Επιμονή του πελάτη για πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών άνω των 15.000 ευρώ.

4. Υπάρχουν πληροφορίες από εξωτερική πηγή ότι πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή ή ότι διάγει πολυτελή βίο.

5. Διενεργούνται συχνές ή σημαντικού ύψους συναλλαγές.

6. Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών.

7. Πραγματοποιούνται αγορές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε περιοχή εξωχώριων δραστηριοτήτων ή χώρα χαμηλής φορολογίας.

8. Δικηγόρος χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές προσώπων που εκπροσωπεί.

9. Ασυνήθης νευρικότητα κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.

10. Μη επίδειξη εύλογου ενδιαφέροντος από τον πελάτη για τους όρους της συναλλαγής.

11. Αρνηση του πελάτη να έχει προσωπικές επαφές με την επιχείρηση.

12. Επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές για ποσά λίγο κάτω από το ελάχιστο όριο των 15.000 ευρώ.

13. Συχνή αλλαγή διεύθυνσης που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική δραστηριότητα.

14. Περιπτώσεις πελατών με αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου.

15. Το τηλέφωνο του σπιτιού ή της επιχείρησης του πελάτη είναι απενεργοποιημένο.

16. Η ύπαρξη υπόνοιας ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων.

17. Αγοραπωλησία ακινήτου χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.

18. Το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες).

Για εγκληματικές δραστηριότητες


Περιπτώσεις ύποπτης συμπεριφοράς

Οι ενδεικτικές περιπτώσεις συμπεριφοράς υπαλλήλων υπόχρεων προσώπων που μπορεί να θεωρηθούν ως ύποπτες για πρόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι οι ακόλουθες:

19. Ο υπάλληλος κάνει σπάταλο τρόπο ζωής που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον μισθό του.

20. Ο υπάλληλος παραλείπει να συμμορφωθεί με αναγνωρισμένες πολιτικές διαδικασίες και μεθόδους.

21. Ο υπάλληλος είναι απρόθυμος να πάρει άδεια.

22. Αλλαγές στην απόδοση ή στον τρόπο συμπεριφοράς του υπαλλήλου.

23. Υπάλληλος διατηρεί κοινωνικές σχέσεις πέραν του συνήθους με πελάτες της εταιρείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιστωτικές χωρίς "καπέλο"


Δραστική μείωση των προμηθειών που επιβάλλονται στη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, επιβαρύνοντας τη λιανική τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας, θα επιφέρουν οι προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες θέτουν οροφή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Από το μέτρο θα επωφεληθούν και οι Έλληνες καταναλωτές αλλά και οι έμποροι, δεδομένου ότι το ύψος της ανώτατης προμήθειας για πιστωτικές κάρτες δεν θα ξεπερνάει το 0,30%, ενώ σήμερα στη χώρα μας φτάνει το 1,30%. Η πρόταση της Κομισιόν θα καταργήσει και τις αυθαίρετες προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως το «καπέλο» μέχρι 10 ευρώ στην πληρωμή αεροπορικού εισιτηρίου με πιστωτική κάρτα.

Σύμφωνα με τον επίτροπο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, το προτεινόμενο πλαφόν στις προμήθειες, 0,20% στις χρεωστικές κάρτες και 0,30% στις πιστωτικές, θα μειώσει δραστικά το ποσό που επιβαρύνονται σήμερα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, το οποίο φτάνει σε ετήσια βάση τα 130 δισ. ευρώ στην Ε.Ε.


Διαβάστε περισσότερα...

Δυσαρέσκεια για τoν ΕΟΠΥΥ


Δυσαρέσκεια για το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ εκφράζουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με έρευνα σε πανελλαδικό δείγμα 1200 ατόμων (800 ασφαλισμένοι & 400 συνταξιούχοι) που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Συγκεκριμένα, 6 στους 10 ασφαλισμένους (58,1%) αξιολογούν ως χειρότερη τη παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του Οργανισμού, σε σχέση με την κατάσταση προ σύστασης ΕΟΠΥΥ (το 8,7%, θεωρεί ότι το επίπεδο των παροχών βελτιώθηκε) ενώ 3 στους 10 (32,1%) δηλώνουν ότι πάντα πληρώνουν από τη τσέπη τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τα τελευταία 1-2 χρόνια. Συνολικά πάνω από τους 6 στους 10 ερωτηθέντες (65,1%), έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων (93,3%), κρίνει αναγκαία τη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου για τους ανασφάλιστους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους

Από την έρευνα στους συνταξιούχους προκύπτει ότι μόνο το 18,3% αξιολογεί θετικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥ ενώ 1 στους 2 συνταξιούχους κρίνει ανεπαρκή την παροχή υπηρεσιών και το ίδιο ποσοστό επιβαρύνθηκε οικονομικά για την εξασφάλιση της αναγκαίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού που επεξεργάστηκε η ΓΣΕΒΕΕ, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ το 2012 έφθασε στα 2,2 δισ. ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος αφορά απλήρωτες υποχρεώσεις, που σαν πρακτική είναι σύνηθες να μεταφέρονται σε επόμενη χρήση, ενώ περίπου 900εκ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές (από τη χρήση του 2012), που χρήζουν άμεσης εξόφλησης. Από τα 900 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 563 εκ. ευρώ είναι προς τον ιδιωτικό τομέα και τα 331 εκ. ευρώ προς Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Από τα 6,73 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί ως έσοδα για το 2012, μπήκαν τελικά στα ταμεία του Οργανισμού 5,655 δισ. ευρώ (υστέρηση εσόδων περίπου 1,1 δισ. ευρώ), εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην δραματική υστέρηση εισφορών, οι οποίες από 4,634 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, έφθασαν στα 2,237 δισ. (απώλεια 1,4 δισ. ευρώ). Παράλληλα οι δαπάνες του Οργανισμού το 2012 ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ με αξιοσημείωτη υπέρβαση στο σκέλος για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που από 347 εκ. ευρώ έφτασε στα 486 εκ. ευρώ, καθώς και στη δαπάνη για τις ιδιωτικές κλινικές που από τα προϋπολογισθέντα 583 εκ. ευρώ έφτασε τα 958 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα για το 2013 η δαπάνη προϋπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 7 -7,5 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα προϋπολογίζονται σε αντίστοιχο επίπεδο αλλά δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το επίπεδο του 2012 (5,65 δισ. ευρώ), ενώ και η δαπάνη σε ορισμένες κατηγορίες εμφανίζει περαιτέρω αυξητική τάση. Ο λόγος κατά τη ΓΣΕΒΕΕ είναι η διασταλτική και πληθωριστική χρήση του ΚΕΝ (κόστος νοσηλείας) και η υπερσυνταγογράφηση, που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα και των παρά πολλών σημείων συνταγογράφησης (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι γιατροί κλπ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποινική δίωξη κατά 19 ατόμων από την αποκάλυψη της Realnews


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτή, άσκησε η εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου κατά 19 ατόμων για τη μη υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2001 που αφορούσε την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης. Η ζημιά του δημοσίου ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ.

Για το θέμα που είχε αποκαλύψει η Realnews, ασκήθηκε δίωξη κατά δύο γενικών γραμματέων της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, του προέδρου και του Δ.Σ της εταιρίας με την οποία υπεγράφη η σύμβαση, ενός αρχηγού ΓΕΣ και κατά 14 αξιωματικών του στρατού που μετείχαν στις επιτροπές οι οποίες εισηγήθηκαν την προμήθεια.

Το πρόγραμμα, γνωστό και ως "ηλεκτρονικός πόλεμος" αξίας 72 εκ. ευρώ είχε τη δυνατότητα να υποκλέπτει επικοινωνίες του εχθρού και να δημιουργεί παράσιτα. Η σύμβαση υπεγράφη το 2001 επί υπουργείας στο ΥΠΕΘΑ, Άκη Τσοχατζόπουλου. Με την υπογραφή δόθηκε το 50% της σύμβασης, 35 εκ. ευρώ, ποσό αρκετά παραπάνω από το 40% που προβλέπεται βάσει προεδρικού διατάγματος, κάτι που ελέγχεται ποινικά.

Το πρόγραμμα αυτό ουδέποτε υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Παράλληλα η εταιρία προσέφυγε στη διαιτησία το 2007 όπου και δικαιώθηκε. Η απόφαση αποδίδει αποκλειστική υπαιτιότητα του ελληνικού Δημοσίου και υποχρέωσε το Δημόσιο να πληρώσει αποζημίωση στην εταιρία 3 εκ. ευρώ, να επιστρέψει εγγυητικές επιστολές που είχαν κατατεθεί υπέρ του και να κρατήσει η εταιρία την προκαταβολή.

Οι όποιες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων από το 2001 που υπεγράφη η σύμβαση μέχρι το 2009 που τελεσιδίκησε στο διαιτητικό δικαστήριο έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.


Διαβάστε περισσότερα...

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί


Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών, που ανέρχονται, σύμφωνα με τους ίδιους, σε 75 εκατ. ευρώ και χρονολογούνται από το 2010.

«Ο κόμπος έφθασε στο χτένι και τα όποια οικονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί μαζί με την υπομονή μας», τονίζουν οι φαρμακοποιοί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «ο Αύγουστος μπορεί να γίνει ακόμη πιο θερμός».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, για να ξεπερασθούν οι αγκυλώσεις που αφορούν την εξόφληση όλων των οφειλόμενων των προηγούμενων ετών, αλλά και την επίσπευση των πληρωμών των υποχρεώσεων του 2013, κάτι άλλωστε που αποτελεί, όπως αναφέρει κυβερνητική, αλλά και μνημονιακή δέσμευση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αισθητικός στον εισαγγελέα


Αισθητικό που διενεργεί ιατρικές πράξεις (ενέσιμες μεσοθεραπείες με υαλορουνικό), κατήγγειλε σήμερα στον εισαγγελέα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, επισημαίνοντας ότι ο νόμος επιτρέπει την άσκηση πάσης φύσεως ιατρικών πράξεων μόνο σε ιατρούς που έχουν τα νόμιμα προσόντα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει τον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διερεύνηση διάπραξης τέτοιων ποινικών αδικημάτων παράνομης άσκησης της ιατρικής, έγκλημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Μάλιστα δηλώνει αποφασισμένος «να μην αφήσει κανέναν να αντιποιείται το ιατρικό επάγγελμα και να ενεργεί σε βάρος της δημόσιας υγείας με γνώμονα το κέρδος».

«Το ΔΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, για την προάσπιση της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος και την προστασία της δημόσιας υγείας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ και καλεί τα μέλη του να ενημερώνουν τον σύλλογο για παρόμοια περιστατικά που υποπίπτουν στην αντίληψή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των ΑμεΑ


Με εκπροσώπους των ΑμεΑ συζήτησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έξω από την είσοδο του κτιρίου του υπουργείου.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει το υπ. Παιδείας


Η ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την διαθεσιμότητα-απόλυση 250 περίπου εκπαιδευτικών.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

"Καταγγέλλουμε για ακόμη μια φορά, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά για την ενέργεια τους, να καταθέσουν αιφνιδιαστικά σήμερα, 25/07/2013, την τροπολογία στη βουλή με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα-απόλυση ακόμα 250 περίπου εκπαιδευτικοί, ειδικοτήτων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, από τις ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν και είχαν εξαιρεθεί με τον πρόσφατο Ν. 4172/13, μόλις πριν λίγες ημέρες!

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και η τρόϊκα λειτουργούν σαν «κυνηγοί κεφαλών». Μόλις πριν 2 ημέρες ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε δημόσια σε τηλεοπτικό κανάλι ότι «δεν θα υπάρξουν άλλες διαθεσιμότητες - απολύσεις». Να επισημάνουμε επίσης, πως με τα εισοδηματικά κριτήρια (12.000,00€) που τέθηκαν στο νόμο την τελευταία στιγμή στις άλλες κατηγορίες, (67% αναπηρία κλπ.) ουσιαστικά εξαιρούνται ελάχιστοι εκπαιδευτικοί".


Διαβάστε περισσότερα...