Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Παράξενες εξωτικές "λιχουδιές"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για τον καθένα από εμάς, ταξίδι σημαίνει γνωριμία με τόπους και παραδόσεις. Για τους καλοφαγάδες σημαίνει και γνωριμία με την τοπική κουζίνα.

Μέχρι που θα φτάνατε όμως, για να γνωρίσετε σε βάθος τις τοπικές σπεσιαλιτέ;

Sea cucumber - Κίνα

Στην Κίνα είναι πολύ πιθανό να συναντήσει κανείς στα εστιατόρια με θαλασσινά, το αγγούρι της θάλασσας (sea cucumber), ένα θαλασσινό ζώο σε σχήμα λουκάνικου. Μπορείτε να το βρείτε ακόμη αποξηραμένο σε σουπερ μάρκετ. Εφόσον ενυδατωθεί πρώτα μετά από 12 ώρες μέσα στο νερό και σιγομαγειρευτεί, συνοδεύει συνήθως λαχανικά ή ρύζι.

Chicha - Λατινική Αμερική

Στη Λατινική Αμερική, ένα από τα παραδοσιακά ποτά των Ίνκας είναι το ποτό chicha, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση και τα βασικά συστατικά του είναι το καλαμπόκι και η cassava (είδος ρίζας). Ωστόσο σύμφωνα με την λατινική παράδοση, η ζύμωση που πρέπει να υποστεί το ποτό, πρέπει να γίνει… στο στόμα γυναικών της φυλής των Ίνκας μέσω του σάλιου(!). Το χαρακτηριστικό που «ξεκλειδώνει» τη χαρακτηριστική γεύση του συγκεκριμένου ποτού, είναι τα άμυλα που διασπώνται στο στόμα και αποκτούν μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Σε ορισμένα chicha χρησιμοποιείται το ανθρώπινο σάλιο ως καταλύτης για να γίνει η ζύμωση στα συστατικά, ενώ κάποια άλλα απλά ζεσταίνονται και αμέσως μετά καταψύχονται. Βέβαια, οι γεύσεις διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο που έχει γίνει η ζύμωση, αλλά και με το πόσο φρέσκο είναι το Chicha. Παρόλα αυτά η γεύση του ποτού είναι κατά κανόνα αρκετά γλυκιά.

Aκρίδες chapulines - Μεξικό

Στο Μεξικό και συγκεκριμένα στην Oaxaca, ξεχάστε την παγωμένη μπύρα συνοδευμένη με φιστίκια ή pop-corn, γιατί τη θέση τους έχουν πάρει οι ακρίδες chapulines. Τι πιο gourmet από τάκος και γουακαμόλε με ακρίδες ως βασικό συστατικό; Οι πιο νέες ακρίδες προτιμούνται λόγω της τρυφερής υφής τους και της έλλειψης φτερών κι αφού πρώτα βραστούν και καθαριστούν καλά, τηγανίζονται και τρώγονται με σος lime και chili.

Cuy - Περού

Στο Περού, συναντάται το γουρούνι cuy, το οποίο είναι γνωστό ως ένα μικρό χαριτωμένο γουρουνάκι που γρυλίζει και μοιάζει με cartoon. Ωστόσο, τα περισσότερα σπίτια στο Περού έχουν μια μικρή ντουζίνα από τέτοια γουρούνια, τα οποία τρέχουν στην αυλή μέχρι να γίνουν… bbq. Μετά το ψήσιμό τους, μοιάζουν περισσότερο στην εμφάνιση με αρουραίο και στη γεύση με κουνέλι, ενώ όσο πιο μικρό είναι το γουρούνι cuy τόσο πιο τραγανό και νόστιμο γίνεται.

Kάμπιες witchetty – Αυστραλία

Στην Αυστραλία, οι παχουλές κάμπιες witchetty έχουν υπάρξει μια συνηθισμένη τροφή για τους Αυστραλούς ιθαγενείς για εκατομμύρια χρόνια. Έχουν μήκος 7 εκατοστά και συναντώνται κυρίως στην κεντρική Αυστραλία. Η υφή τους μοιάζει σαν να δαγκώνει κανείς μια σφαίρα γεμάτη υγρό, ενώ η γεύση τους θυμίζει αυγό και κοτόπουλο. Ζουν κυρίως στους θάμνους witchetty και μεταμορφώνονται σε νυχτερινές πεταλούδες, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν φαγωθεί ακόμη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.