Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η Αθήνα είπε όχι στον ρατσισμό


Περισσότερα από 3.000 άτομα συμμετείχαν στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική» ήταν το σύνθημα της συγκέντρωσης που έγινε με αφορμή το τελευταίο περιστατικό ρατσιστικής βίας, την άγρια δολοφονία του νεαρού Πακιστανού μετανάστη με μαχαίρι στα Πετράλωνα.

Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια και έφτασε στο Σύνταγμα, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία με την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





Διαβάστε περισσότερα...

Ρημάζουν τα δάση για να ζεσταθούν


Θύμα της λαθροϋλοτομίας έπεσε ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας. Μάλιστα, δράστες δεν είναι μόνο οι πολίτες που θέλουν να ζεσταθούν αλλά και οι λαθρέμποροι ξυλείας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, 8 στους 10 πολίτες δεν έχουν επαρκή θέρμανση.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha






Διαβάστε περισσότερα...

Μηνύει τον Bieber γιατί έχασε την ακοή της


Μια γυναίκα μηνύει το αγαπημένο μουσικό ίνδαλμα των εφήβων, Justin Bieber, γιατί με τα ουρλιαχτά του, στέρησε την ικανότητα της ακοής στην κόρη της.

Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα Stacey Betts, συνόδευσε την κότρη της στη συναυλία του Bieber, τον Ιούλιο του 2010.

Ο Bieber τραγουδούσε, ενώ καθόταν σε μια κατασκευή - καρδιά, η οποία αιωρείτο πάνω από το κοινό.

Η μητέρα ισχυρίζεται ότι ούρλιαζε και ότι το κοινό του είχε πάθει φρενίτιδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει τόσος θόρυβος, ώστε η κόρη της να χάσει την ακοή της.

Γι΄αυτό ακριβώς και κατέθεσε μήνυση, ζητώντας του 9.200.000 δολάρια. Το δικαστήριο, φέρεται να απορρίπτει την μήνυση, γιατί δεν υπάρχει νομική εκπροσώπηση.

Δείτε την επίμαχη εμφάνιση






Διαβάστε περισσότερα...

Στουρνάρας: Δεν θα γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων


«Δεν πρόκειται να γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο MEGA και πρόσθεσε:

«Το όποιο δημοσιονομικό "κενό" θα καλυφθεί με πόρους από το πεδίο της φοροδιαφυγής και από τα μέτρα εκσυγχρονισμού του Κράτους».



Διαβάστε περισσότερα...

«Γερά ποτήρια» οι γυναίκες


Μια έρευνα καταρρίπτει τους μύθους.

Ποιος ήπιε περισσότερο στα χριστουγεννιάτικα πάρτι; Σε ορισμένες χώρες, οι γυναίκες τελικά αποδείχθηκαν πιο «γερά ποτήρια» από τους άνδρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Οι φοιτητές στην Ισπανία μπορεί συνολικά να ήπιαν περισσότερο αλκοόλ από τις συνομήλικες συμφοιτήτριες τους, αλλά οι τελευταίες πήραν την «πρωτιά» στην χρήση αλκοόλ ανά ώρα.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Βιγκο στην Ισπανία, ρώτησε σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ 985 φοιτητές και διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες επίσης έκαναν πιο καθιστική ζωή από τους άνδρες, ενώ μεγάλες αναλογίες και των δύο φύλων είχαν κάνει χρήση παράνομων ουσιών.

Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση μεταξύ των χωρών. Ως ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών σε δύο ώρες για τους άνδρες και τέσσερα ή περισσότερα για τις γυναίκες.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σήμα κινδύνου από τους αλλεργιολόγους


Για την καύση ακατάλληλων υλικών στα τζάκια.

Tον κώδωνα του κινδύνου, για μια πολύ πιθανή έξαρση των αλλεργικών κρουσμάτων και αναπνευστικών κρίσεων, κρούει η Επιστημονική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ).

Η Εταιρεία εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την αλόγιστη χρήση τζακιών, με καύση ακατάλληλων υλικών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται από τους αλλεργιολόγους στην αυξημένη συσσώρευση ατμοσφαιρικών ρύπων, λόγω της αύξησης της καύσης ξύλων που περιέχουν χρωστικές ουσίες ή βερνίκια. Η ΕΕΑΚΑ επισημαίνει ότι από τα ανωτέρω προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της υγείας των Ελλήνων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο καπνός των καμένων ξύλων περιέχει ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών όπως όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου, καθώς και οργανικές Πτητικές Ουσίες (VOCs ή Volatile Organic Compounds) και κυκλοφορούντα μικροσωματίδια (PM ή Particulate Matter).

Ιδιαίτερη κλινική σημασία έχουν το όζον, το οποίο επιτείνει τη φλεγμονή, τον ερεθισμό δηλαδή, στα τοιχώματα των βρόγχων και τα κυκλοφορούντα σωματίδια, τα οποία λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους καταλήγουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, όπου μπορούν να παραμείνουν επί μήνες, προκαλώντας δομικές βλάβες και χημικές αλλοιώσεις.

Όλα τα παραπάνω δρουν ερεθιστικά στα μάτια, στη μύτη και στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την πρόκληση ερεθιστικής επιπεφυκίτιδας, ρινίτιδας, παροξυσμών βρογχικού άσθματος και, γενικότερα, την επιδείνωση της κατάστασης υγείας των ατόμων που πάσχουν από αλλεργικές παθήσεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, με συνέπειες έως και πολύ σοβαρές για την υγεία των πασχόντων και μη.

Για τους παραπάνω λόγους, οι γιατροί επισημαίνουν ότι η πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει προληπτικά, τόσο ενημερώνοντας για τις συνέπειες που έχει η αλόγιστη καύση και η καύση ακατάλληλης ξυλείας, όσο και με τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανασυνταχθείτε μετά τις γιορτές


Χάστε τα κιλά που πήρατε τα Χριστούγεννα.

Γεύματα και δείπνα παρέα με φίλους και συγγενείς, εδέσματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και κατανάλωση οινοπνεύματος «στο κόκκινο», σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των ημερών που μας κράτησε μακριά από κάθε σωματική δραστηριότητα (αφού το μόνο που γυμνάσαμε ήταν οι... γνάθοι μας), είναι πλέον εμφανή και στη ζυγαριά μας που μας δείχνει συν κάποια κιλά.

Οι γιορτές έρχονται και φεύγουν αφήνοντας -στις γυναίκες κυρίως- 1-3 κιλά ως ...«αναμνηστικό». Η μεγάλη κατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκών, στα...ατελείωτα εορταστικά τραπέζια, αποτελούν το μόνιμο άγχος, όλων αυτών που δεν θέλουν να αυξήσουν το βάρος τους, αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορούν και να αποφύγουν τον «βομβαρδισμό» φαγητών, που...επιβάλλει το κλίμα των ημερών. Aν λοιπόν, ξεφύγατε και φέτος, είναι καιρός για... ανασύνταξη!

- Μην περνάτε τον χρόνο σας σκεπτόμενοι τι θα έπρεπε να είχατε κάνει και τι κάνατε τελικά. Διδαχθείτε από τα λάθη σας και σκεφθείτε τι ήταν εκείνο που σας έκανε να φάτε τόσο πολύ. Ήταν η καλή παρέα, το άγχος, η μοναξιά ή κάτι που σας απασχολεί και βρήκατε παρηγοριά στο φαγητό; Μόλις απαντήσετε στην ερώτηση, θα έχετε βρει την αιτία που σας έκανε να ξεφύγετε. Ωστόσο, μην καταναλώνετε άλλο χρόνο και φαιά ουσία για κάτι που έχει γίνει. Επικεντρωθείτε στο πώς θα διορθώσετε το λάθος σας!

- Από την επόμενη κιόλας ημέρα επανόδου στην ...πραγματική ζωή, ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό για να ενεργοποιήσετε τις καύσεις του οργανισμού. Προτιμήστε για πρωινό γάλα με δημητριακά, τοστ με άπαχο τυρί και γαλόπουλα ή χυμό πορτοκαλιού με φρυγανιές και μέλι.

- Αυξήστε την άσκησή σας, προσθέτοντας κίνηση στην καθημερινή φυσική δραστηριότητά σας, αλλά χωρίς υπερβολές. Οι υπερβολές όσον αφορά στην άσκηση, όπως και οι ακραίες δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα και επιπλέον παραπέμπουν σε αυτοβασανισμό και τιμωρία. Η μέτριας έντασης γυμναστική θα σας βοηθήσει στην καύση του λίπους και θα βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση. Επιπλέον, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, θα σας βοηθήσει να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

- Γίνετε λίγο πιο αυστηροί στις διατροφικές σας επιλογές. Τα γλυκά, οι ξηροί καρποί, τα πατατάκια, αλλά και τα λιπαρά φαγητά και τα αλλαντικά, καλό θα είναι να μπουν στο...περιθώριο. Καταναλώστε, σε εβδομαδιαία βάση 1 - 2 φορές
ψάρι, 2 - 3 φορές όσπρια και λαδερά, 1 - 3 φορές άπαχο κρέας. Ξεκινήστε κάθε γεύμα σας με ένα βαθύ πιάτο σαλάτα.

- Περιορίστε σταδιακά τις πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού που καταναλώνατε την περίοδο των γιορτών.

- Φροντίστε να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο, αλλά να καταναλώνετε συχνά και μικρά γεύματα (φρούτα, γιαούρτι,
μια φρυγανιά με λίγο άπαχο τυρί κ.λπ.), για να κρατάτε σε εγρήγορση τον μεταβολισμό σας.

- Πίνετε τουλάχιστον 1½ λίτρο νερό, την ημέρα.

- Επικεντρωθείτε στη δουλειά, στα χόμπι και ό,τι γενικά σας ευχαριστεί, ώστε να «διώξετε» από το μυαλό σας το φαγητό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» για τα καρδιαγγειακά ο στιγμιαίος καφές


Τι δείχνουν οι έρευνες.

Τα αντιοξειδωτικά έγιναν αρχικά, γνωστά στο ευρύ κοινό ως «αντιγηραντικά στοιχεία». Αν και πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό γενικευμένο καθώς δεν μπορεί ένας παράγοντας από μόνος του να ευθύνεται για το γήρας, ωστόσο βασίζεται στην ιδιότητα των αντιοξειδωτικών να πολεμούν το οξειδωτικό στρες ή αλλιώς να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Και αν σας μπερδεύουν οι επιστημονικές έννοιες κρατήστε μόνο ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό και τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν κάτι τέτοιο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ενδογενείς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς αλλά τα αντιοξειδωτικά παραλαμβάνονται και εξωγενώς από την διατροφή μας! Η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, η βιταμίνη Α και οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά είναι μερικά από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Ένα ρόφημα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών που πρέπει να λαμβάνει κάποιος είναι και ο καφές!

Και αυτό διότι, ο καφές αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σκεφτείτε ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει, ανάλογα και με την ποικιλία του καφέ κάθε φορά, 300-550mg αντιοξειδωτικών συστατικών ανά 2g που είναι η συνήθης μερίδα κατανάλωσής του. Όταν πρόκειται για φραπέ τα αντιοξειδωτικά φτάνουν τα 860mg μιας και η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται είναι η διπλάσια.

Πώς όμως οι πολυφαινόλες ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία; Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη.

Αυτή, καθώς κυκλοφορεί στο αίμα μπορεί να προσβληθεί από τις ελεύθερες ρίζες που αναφέραμε προηγουμένως. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάξει μορφή και μαζί με άλλα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα, να επικαθίσει στο τοίχωμα της αρτηρίας.

Έτσι σιγά σιγά χτίζεται μια πλάκα που στενεύει την αρτηρία οδηγώντας ίσως στην απόφραξή της, που σημαίνει, στις σοβαρές περιπτώσεις, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως καταλαβαίνετε, λαμβάνοντας τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή μας, η άμυνά μας είναι σε θέση να θωρακίσει καλύτερα την χοληστερόλη από την οξείδωσή της!

Τα χλωρογενικά οξέα συνιστούν μία από τις φαινολικές ενώσεις στον καφέ. Έχει βρεθεί ότι, αυτά, επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση, στην φλεγμονή αλλά και στην θρόμβωση. Καταστάσεις οι οποίες πυροδοτούν η καθεμία με διαφορετικό τρόπο την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων.

Αναφορικά με τη συμβολή του καφέ στην πρόκληση καρδιακών αρρυθμιών, τόσο επιδημιολογικές όσο και κλινικές μελέτες αδυνατούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι η λήψη υψηλών δόσεων καφεΐνης (περίπου 500mg) δεν αύξησε τις κοιλιακές (καρδιακές) αρρυθμίες. Σε διαφορετική έρευνα με ασθενείς, 39-79ετών, που έπασχαν ήδη από κοιλιακή ταχυκαρδία δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στις αρρυθμίες τους, πριν και μετά τη λήψη 275mg καφεΐνης.

Επίσης η καφεΐνη δε δημιούργησε σημαντική αύξηση των κατεχολαμινών (ορμονών που πιθανών να προκαλούν αρρυθμίες) και η αύξηση αυτή δε συνδέθηκε με τις αρρυθμίες.

Έτσι μία μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (5-6 φλιτζάνια των 2γρ καφέ την ημέρα, περίπου 500mg καφεΐνης) θεωρείται απίθανο να προκαλέσει αρρυθμία σε άτομα που δεν εμφανίζουν επιρρέπεια στις δράσεις της καφεΐνης. Για πιο συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ως προς την ποσότητα καφέ που μπορείτε να καταναλώνετε.

Ο καφές λοιπόν, μέσα από διάφορες μελέτες έχει φανεί ότι μπορεί να έχει μια γενικότερη ευεργετική δράση σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την υγεία μας.

Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προσπαθώντας να προσδιορίσουν τους μηχανισμούς πίσω από τη δράση καθώς και την ποσότητα στην οποία εκδηλώνονται αυτά τα οφέλη. Έως τότε, ο καθένας μας συνεχίζει και απολαμβάνει τον αγαπημένο του καφέ ...και η τύχη μας μπορεί να δουλεύει!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρογεύματα για 250.000 μαθητές


Από τα Φεβρουαρίου θα διατίθενται καθημερινά μικρογεύματα σε 250.000 μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη την Επικράτεια, όπως δήλωσε στην εκπομπή των Κώστα Χαρδαβέλλα και Μαίρης Πολλάλη στον Real Fm η Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθηνά Λινού.

«Αυτή την στιγμή έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια», επεσήμανε η κ. Λινού και πρόσθεσε: «Έχει αποφασιστεί ότι η σίτιση θα απευθυνθεί σε παιδιά δημοτικού προς το παρόν μέχρι να βρεθούν και άλλα κονδύλια. Το γεύμα θα περιλαμβάνει ένα γάλα, ένα τοστ και ένα φρούτο».

Ακούστε το ηχητικό

Διαβάστε περισσότερα...

Διπλασιάστηκε η χρήση υπνωτικών λόγω κρίσης


Ανησυχητική αύξηση διαπιστώνουν γερμανοί νευρολόγοι.

Τα πολλά χρέη φέρνουν κακό ύπνο. Και μπορεί οι Έλληνες να έχουμε χάσει τον ύπνο μας εδώ και χρόνια, να όμως τώρα που και οι βορειοευρωπαίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται… στο κρεβάτι τους, ότι τους πλησιάζει κι εκείνους η οικονομική κρίση. Γερμανοί νευρολόγοι διαπιστώνουν ανησυχητική αύξηση, που αγγίζει τα όρια της κατάχρησης, στη λήψη υπνωτικών χαπιών.

Όπως προκύπτει από διεθνές συνέδριο νευρολογίας που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κάσελ της Γερμανίας, τα προβλήματα της αϋπνίας, συνδεδεμένα με φόβο και κατάθλιψη εξ΄ αιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί κατά 20% τον τελευταίο χρόνο. Κατά συνέπεια, έχει αυξηθεί και η κατανάλωση υπνωτικών χαπιών.

Ακριβή στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν, εντούτοις η εκτίμηση κάνει λόγο για διπλασιασμό στις πωλήσεις υπνωτικών χαπιών από τα φαρμακεία, με ή χωρίς συνταγή νευρολόγου.

Αν και οι οδηγίες από τους ευρωπαϊκούς ιατρικούς συλλόγους, σε ότι αφορά την συνταγογράφηση των υπνωτικών χαπιών, είναι πάρα πολύ αυστηρές, εντούτοις- εξ΄ αιτίας της…νευρικής κρίσης που έχει επιφέρει η οικονομική δυσπραγία σε εκατομμύρια Ευρωπαίους- οι συνταγές για υπνωτικά χάπια δίνονται όλο και πιο εύκολα. Άλλωστε, οι οικονομικά πιεσμένοι πολίτες που έχουν χάσει τον ύπνο τους, μπορούν να τα προμηθευτούν εύκολα και μέσω διαδικτύου.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποσχόμενη εξέταση για τη νόσο του Πάρκινσον


Οι ερευνητές ελέγχουν ένα μέρος του σιελογόνου αδένα.

Η εξέταση μέρους του σιελογόνου αδένα ενός ανθρώπου μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει τρόπο διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα της MayoClinic, που θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η νόσος Parkinson είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Επί του παρόντος ο μόνος τρόπος είναι η πραγματοποίηση κλινικής εξέτασης για την ανάλυση των συμπτωμάτων. Για να επιτευχθεί σαφής απάντηση πραγματοποιείται αυτοψία στον εγκέφαλο μετά τον θάνατο του ασθενούς.

Ο ερευνητής Charles Adler, δήλωσε ότι φάνηκε προηγουμένως σε αυτοψίες ασθενών με τη νόσο ότι οι μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που συνδέονται με αυτήν ανευρίσκονται σταθερά στους υπογνάθιους αδένες. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει την αξία του ελέγχου ενός μέρους του σιελογόνου αδένα για τη διάγνωση της νόσου σε ζωντανό άνθρωπο. Η διάγνωση σε ζωντανούς ασθενείς είναι μεγάλο βήμα μπροστά στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης και αντιμετώπισης ασθενών.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 15 άνθρωποι με μέση ηλικία τα 68 χρόνια που είχαν τη νόσο Parkinson για 12 χρόνια. Οι εθελοντές είχαν ανταποκριθεί καλά στα φάρμακα και δεν εμφάνιζαν θέματα με τους σιελογόνους αδένες.

Έγινε βιοψία σε 2 διαφορετικούς σιελογόνους αδένες, υπογλώσσιο και υπογνάθιο, και οι ιστοί που αφαιρέθηκαν αναλύθηκαν για εύρεση μη φυσιολογικής πρωτεΐνης Parkinson.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά δυνητικά πλεονεκτήματα του τεστ θα μπορούσε να είναι η δημιουργία κλινικών δοκιμών μεγαλύτερης ακρίβειας.

Σε 9 από 11 ασθενείς που είχαν αρκετή ποσότητα ιστών για εξέταση ανευρέθη η μη φυσιολογική πρωτεΐνη Parkinson. Το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων στις βιοψίες του υπογλώσσιου αδένα φάνηκαν πολύ χαμηλότερες από αυτές του υπογνάθιου αδένα.

Ο Dr. Alder εξήγησε ότι η νέα έρευνα παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για τη χρήση βιοψιών υπογνάθιου αδένα ως διαγνωστικό τεστ για ασθενείς με Parkinson. Το εύρημα μπορεί ενδεχομένως να αποκτήσει μεγάλη χρήση όταν χρειάζονται αποδείξεις για τη νόσο, ιδιαίτερα όταν σκέφτονται οι γιατροί την εκτέλεση επεμβατικών μεθόδων, όπως η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση ή η γονιδιακή θεραπεία.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίθαλψη σε χιλιάδες ανασφάλιστους από εθελοντές γιατρούς


Καταφεύγουν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του.

Χιλιάδες είναι οι ανασφάλιστοι οι οποίοι έχουν περάσει την πόρτα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για να επισκεφθούν κάποιον από τους 256 εθελοντές γιατρούς.

Χωρίς να έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο, καταφεύγουν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, για εξετάσεις, παρακολούθηση και χορήγηση φαρμάκων.

«Είναι τραγικό...να περιφέρεσαι με τη διάγνωση του καρκίνου στο χέρι 2 και 3 μήνες και να πρέπει να χειρουργηθείς, αλλά να μη μπορείς να βρεις τα χρήματα για τη νοσηλεία σου, να αρνούνται όλοι να σε δανείσουν, να φοβούνται όλοι να σε βοηθήσουν, να περνάει ο χρόνος και ο καρκίνος μέσα σου να γίνεται όλο και πιο απειλητικός κι αδιέξοδος, απέναντι στις κλειστές πόρτες των γιατρών και των νοσοκομείων για ανασφάλιστους πολίτες...μια ζωή χωρίς λύση, μα πόση θα είναι ακόμη;...όπου να ΄ναι θα τελειώσει...».

Αυτά ήταν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ, τα λόγια ασθενούς στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που στα 42 της χρόνια απολύθηκε και έξι μήνες μετά εμφάνισε εκτεταμένο καρκίνο στο έντερο.

Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Από την έναρξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής το Φεβρουάριο του 2012, το οποίο λειτουργεί με τη σύμπραξη του ΙΣΑ και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έχουν καταγραφεί 16.000 ιατρικές επισκέψεις, ενώ καθημερινά 200 ασθενείς λαμβάνουν το φάρμακό τους από την Κοινωνική Τράπεζα Φαρμάκων. Επίσης έγιναν 2.000 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ζωτικής σημασίας υπήρξε η συμμετοχή εννέα δημόσιων νοσοκομείων που άνοιξαν τις πύλες τους και νοσήλευσαν κάποιους από τους ασθενείς που έχρηζαν νοσηλείας. Έτσι, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 26 νοσηλείες και 95 κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις.

«Αντιμετωπίζουμε ένα πόλεμο, η κρίση είναι πόλεμος και δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε ανθρώπους να πεθαίνουν», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» Θεόδωρος Γιάνναρος.

Άνθρωποι που χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους δεν πρέπει να μένουν χωρίς υγεία είπε ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Σωτηρία Χρήστος Τσάμης, ενώ η Όλγα Οικονόμου και η Θεοφανή Ζερβού, διοικητές των νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Λαϊκό αντίστοιχα, εκφράζουν την ετοιμότητα για διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους «να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους».

Στην αλυσίδα στήριξης του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για τους ανασφάλιστους ασθενείς, συμμετέχουν τα νοσοκομεία «Ελπίς», «Σισμανόγλειο», «Σωτηρία», «Λαϊκό», «Γ. Γεννηματάς», «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», «Αγ. Ανάργυροι», το νοσοκομείο «Πατησίων» και ο «Άγιος Σάββας», και προκειμένου να ενισχυθούν, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό των Ορθοδόξων Χριστιανών Αμερικής (International Orthodox Christian Charities) παρέδωσαν σήμερα από κοινού στους διοικητές τους 220 κιβώτια υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες της καθημερινής τους λειτουργίας στα χειρουργεία, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στα εργαστήρια, στους θαλάμους κλπ.

«Κοινός μας στόχος είναι η διασφάλιση της ζωής και της υγείας των ανασφάλιστων πολιτών που χτυπούν την πόρτα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ενώ ο γενικός διευθυντής της Αποστολής Κωστής Δήμτσας αναφέρθηκε στη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που έχει γίνει για την στήριξη των αναξιοπαθούντων, τονίζοντας ότι «η διάκριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας παραμένει κυρίαρχος στόχος».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του IOCC στην Ελλάδα, Δέσποινα Κατσιβελάκη αναφέρθηκε στην πρόθεση των ομογενών να στηρίξουν την προσπάθεια. «Ο Ελληνισμός της Αμερικής ανταποκρίθηκε άμεσα και θέλει να βοηθήσει την κρίσιμη αυτή περίοδο που περνά η χώρα», τόνισε. Συγκεντρώθηκαν 15 τόνοι υγειονομικού υλικού, όπου το μεγαλύτερο μέρος δόθηκε στα τρία νοσοκομεία Παίδων, άλλο σε ΜΚΟ και το υπόλοιπο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές πηγαίνουν νηστικοί στο σχολείο


Περισσότεροι από 100 μαθητές πηγαίνουν νηστικοί στα Δημοτικά σχολεία της Καλαμάτας, καθώς δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε από διευθυντές σχολείων η Ένωση Γονέων Καλαμάτας.

Η κατάσταση είναι τραγική όπως αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας μαθήτριας που έγραψε ότι: «Το μόνο που θέλω είναι μια δουλειά για τη μανούλα μου για να έχουμε ψωμί να φάμε και παπούτσια να φορέσουμε»!

Λόγω της οικονομικής κρίσης οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν καθημερινά κρούσματα υποσιτισμού και προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, άλλοτε προσφέροντας ένα κουλούρι και άλλοτε προσφέροντας φαγητό στις άπορες οικογένειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία" τραγική είναι η κατάσταση στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, όπου πάνω από το 50% των μαθητών δεν έχει ούτε κολατσιό, ούτε μεσημεριανό. Από το Σεπτέμβρη μέχρι τώρα έχουν λιποθυμήσει από την πείνα 5 μαθητές, σύμφωνα με τη διευθύντρια που αναζητεί τρόπους να εξασφαλιστεί φαγητό για τους μαθητές της.

Προβλήματα σε μικρότερο ποσοστό παρατηρούνται και σε σχολεία του κέντρου. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο για παράδειγμα, το 8% έως 10% των παιδιών δεν έχει κολατσιό, ενώ η δουλειά στο κυλικείο έχει μειωθεί κατά 70% αφού πολλά παιδιά δεν έχουν πλέον χαρτζιλίκι.

Μικρότερο ποσοστό μαθητών υποσιτίζεται στο 21ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με γονείς, 5 -6 ντόπιες οικογένειες μικρών μαθητών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και στα παιδιά προσφέρεται πρωινό από ανθρώπους που το έχουν αναλάβει εθελοντικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φράουλες και βατόμουρα προστατεύουν από την καρδιακή προσβολή


Ερευνητές εστίασαν στη διατροφή 93.600 νοσοκόμων.

Βατόμουρα και φράουλες βοηθούν ενδεχομένως τις γυναίκες στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες βατόμουρα και φράουλες κάθε εβδομάδα για σχεδόν 20 χρόνια μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Ο ερευνητής Eric Rimm, του Harvard School of Public Health, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα βατόμουρα και οι φράουλες μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε ότι καταναλώνουν οι γυναίκες κάθε εβδομάδα. Η συγκεκριμένη απλή διατροφική αλλαγή θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στις προσπάθειες πρόληψης.

Η καρδιακή προσβολή αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανησυχίας στις γυναίκες και πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από αυτή σε σχέση με τους άντρες.

Τα βατόμουρα και οι φράουλες, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Circulation».

Ερευνητές εστίασαν σε 93.600 νοσοκόμες, 25 έως 42 ετών, σχετικά με τη διατροφή τους κάθε 4 χρόνια, για 18 χρόνια.

Από το δείγμα, υπέστησαν καρδιακή προσβολή μόνο 405 γυναίκες. Όσες κατανάλωναν τα περισσότερα βατόμουρα και φράουλες είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν βατόμουρα ένα μήνα ή λιγότερο. Αυτό ίσχυε ακόμα και στις γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά όχι τα συγκεκριμένα.

Η έρευνα δεν έδειξε αιτιατή σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων φρούτων και της προστασίας από την καρδιακή προσβολή. Η σχέση απλώς παρατηρήθηκε από ερευνητές μετά τον αποκλεισμό άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καρδιακή προσβολή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αυτοκίνητο που καίει… αέρα


Το πιο οικονομικό αυτοκίνητο είναι γεγονός και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά και να αλλάξει τα πάντα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

H Tata ετοιμάζει εδώ και αρκετό καιρό ένα αυτοκίνητο το οποίο θα καταναλώνει αέρα και τώρα γίνεται γνωστό ότι αυτό θα έχει αυτονομία που θα αγγίζει τα 200 χλμ.

Θα έχει τελική ταχύτητα μόλις 80 χλμ/ώρα με το αυτοκίνητο να εστιάζεται για χρήση εντός πόλεων, όμως η οικονομική του φύση αναμένεται να προσελκύσει αρκετούς υποψήφιους αγοραστές.

Το μηδενικό κόστους καυσίμου αυτοκίνητο, αφού δεν υπάρχει τρόπος να χρεώσει κανείς τον αέρα, έχει την ονομασία «Mini CAT» και στην Ινδία θα κοστίζει 366.000 Rupees, δηλαδή περίπου €5.270.

Το αυτοκίνητο θα είναι 4 φορές φθηνότερο από τα αντίστοιχα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η δεξαμενή του θα γεμίζει μέσα σε μόλις 2 λεπτά. Η εταιρία θα ξεκινήσει να πουλά τα αυτοκίνητα μέσα στην χρονιά ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα κυκλοφορήσουν και στην Ευρώπη.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με το αυτοκίνητο στον δρόμο...






Διαβάστε περισσότερα...

Νέο όπλο κατά του καρκίνου


Μια γυναίκα από τη Βρετανία έγινε η πρώτη καρκινοπαθής στον κόσμο στην οποία εμφυτεύτηκε μία αντλία που απομακρύνει από το σώμα την επώδυνη συσσώρευση υγρών που προκαλεί η νόσος.

Γιατροί υποστηρίζουν ότι το εμφύτευμα αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου και πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η συσκευή με την αντλία θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέλιξη του καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να χορηγούνται νέες θεραπείες για την αντιμετώπισή του.

Οι ασθενείς με την αντλία δεν θα χρειάζονται, πλέον, να πονούν και να επισκέπτονται τα νοσοκομεία ώστε να απαλλαγούν από τη συσσώρευση υγρού στο σώμα τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα τα νέα διπλώματα οδήγησης


Αλλάζουν τα πάντα στη διαδικασία απόκτησης, αλλά και ανανέωσης διπλώματος οδήγησης (επαγγελματικό ή μη). Το νέο προεδρικό διάταγμα που τίθενται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου 2013 προβλέπει την πλήρη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη Κοινοτική.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη νέα νομοθεσία, οι αλλαγές στα διπλώματα εστιάζονται στοαυξημένο κόστος, στη μεγαλύτερη δυσκολία των εξετάσεων των υποψηφίων καθώς και στηδημιουργία νέων κατηγοριών. Επίσης μειώνεται ο χρόνος ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης ενώ τα υποχρεωτικά μαθήματα (θεωρητικά και πρακτικά) αυξάνονται. Ενώ θεσπίζεται και η ανανέωση του ερασιτεχνικού διπλώματος κάθε 15 έτη.



Οι αλλαγές στις επαγγελματικές κατηγορίες διπλωμάτων
Για επαγγελματικά διπλώματα εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωση ανά 5ετία ωστόσο, μετά τη συμπλήρωση των 65 ετών ηλικίας του οδηγού, η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά 3ετία για όλους τους κατόχους άδειας ικανότητας οδήγησης.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στη νέα νομοθεσία, οι κυριότερες αλλαγές, πέραν της δημιουργίας νέων κατηγοριών αδειών οδήγησης είναι οι εξής:
- Τα παράβολα των ιατρικών εξετάσεων παραμένουν στα 90 ευρώ και για την έκδοση άδειας στα 30 ευρώ. Παράλληλα όμως θεσπίζεται νέο παράβολο ύψους 10 ευρώ το οποίο οι υποψήφιοι θα καλούνται να πληρώνουν κάθε φορά που θα επανεξετάζονται σε περίπτωση αποτυχίας τους. Στην παρούσα φάση το εν λόγω παράβολο ανέρχεται στα 6 ευρώ και καταβάλλεται μόνο μια φορά.
- Καταργείται η κατηγορία Β για ΕΔΧ (Ταξί). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση και του αντίστοιχου εθνικού κωδικού 113 που αφορούσε στις ιατρικές απαιτήσεις, οι οποίες θα προσδιοριστούν από την αρμόδια Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών.
- Οι υποψήφιοι οδηγοί δεν θα μπορούν να κάνουν μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης εάν προηγουμένως δεν έχουν επιτύχει στις θεωρητικές εξετάσεις (σήματα).
- Καταργείται η δεσμευτική λήξη της διοικητικής ισχύος των ερασιτεχνικών κατηγοριών αυτοδίκαια με τη λήξη της διοικητικής ισχύος των επαγγελματικών κατηγοριών διπλωμάτων. Δηλαδή, με την λήξη της άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Γ, στην περίπτωση που αυτή δεν ανανεωθεί, επιτρέπεται και ισχύει η κατηγορία Β του διπλώματος, χωρίς η τελευταία να επηρεάζεται από τη λήξη ισχύος της επαγγελματικής άδειας του διπλώματος, όπως ισχύει έως και σήμερα.






- Η ανανέωση των επαγγελματικών κατηγοριών του διπλώματος οδήγησης, συμπαρασύρει την ανανέωση των ερασιτεχνικών κατηγοριών, καθώς οι ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές σωματικής και διανοητικής ικανότητας που απαιτούνται για την ανανέωση των πρώτων, υπερκαλύπτουν αυτές που απαιτούνται για την ανανέωση των δεύτερων.

-Καταργείται από 10/9/2014 ο εθνικός κωδικός 120 που αφορά στις επαγγελματίες οδηγούς(κατηγορίες Γ και Δ), καθώς η άσκηση του επαγγέλματος συνδέεται πλέον με την κατοχή Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ).

-Καταργείται η υποχρέωση καταβολής πάγιων τελών χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ τρίτων κατά τη διαδικασία ανταλλαγής (μετατροπής) των ισχύουσων αδειών οδήγησης που έχουν εκδοθεί από κράτη- μέλη της ΕΕ.

- Στις περιπτώσεις που ο πολίτης κρίνεται ως "ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ" από τη Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (ΔΙΕ) και εντός 5 ετών δεν ανακτά τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές, υπόκειται σε οριστική αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης. Αν, μετά την προαναφερθείσα 5ετία, ανακτήσει τις παραπάνω προδιαγραφές, υπόκειται εκ νέου στη διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης. Έως και σήμερα, οι υποψήφιοι που έχουν κριθεί ως "ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ" έχουν δικαίωμα να εξετάζονται από ΔΙΕ ανά έτος χωρίς περιορισμούς.

- Καθορίζονται ελάχιστες απαιτήσεις για τα αρχικά προσόντα και τη διαρκή εκπαίδευση των εξεταστών, καθώς επίσης και για την επιτήρηση τους. Παράλληλα, εισάγονται κυρώσεις σε εκπαιδευτές οδηγών για την έκδοση μη νόμιμων πιστοποιητικών υγείας. Παρόμοιες ποινές για τους ίδιους λόγους εισάγονται και για τους υποψηφίους οδηγούς και γιατρούς.

- Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν στη διαδικασία ελέγχου για την άδεια οδήγησης από τους αιτούντες αναπηρική σύνταξη. Οι κάτοχοι άδειας οδήγησης που υπέστησαν μείωση της σωματικής ή διανοητικής τους ικανότητας, οφείλουν να καταθέσουν την άδεια οδήγησης προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση από ΔΙΕ και εφόσον κριθούν εκ νέου ικανοί, να την επαναποκτήσουν.

Οι αλλαγές στα διπλώματα των δικύκλων

Το νέο δίπλωμα για τα μοτοποδήλατα σε υποψήφιους άνω των 16 ετών, θα ονομάζεται «ΑΜ» και δεν θα εκδίδεται πλέον από την Τροχαία αλλά, όπως και τα υπόλοιπα διπλώματα, από τις υπηρεσίες Μεταφορών.

-Για τους υποψήφιους οδηγούς μοτοσικλετών, από τις 7 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν δύο νέες δοκιμασίες στην πρακτική εξέταση: η κίνηση με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα και η αποφυγή εμποδίων, καθώς και η κίνηση με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα και ακινητοποίηση του δικύκλου σε συγκεκριμένη απόσταση.

Διευκρινίζεται ότι οι παλιές άδειες οδήγησης για δίκυκλα και ερασιτεχνικά διπλώματα, καθώς και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιανουαρίου 2013, θα συνεχίσουν να ισχύουν, είτε μέχρι ο κάτοχος τους συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών είτε μέχρι το έτος 2033.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξοντωτικοί έξτρα φόροι


Έξτρα φόρους στους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους με μεσαία εισοδήματα και τις οικογένειες με παιδιά φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος. Με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2013, περίπου 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του έτους 2013 φόρους υψηλότερους έως και 689%, λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ισχύει πλέον μια νέα φορολογική κλίμακα με τρία μόνο κλιμάκια. Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%. Παράλληλα, καθιερώνεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Από την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης θα προκύψουν:

α) Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά:
- μειώσεις φόρων κατά 10 έως και 400 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 5.000 και μέχρι 23.000 ευρώ,
- αυξήσεις φόρων κατά 60 έως και 1.280 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 και μέχρι 40.000 ευρώ.

β) Για τους μισθωτούς με ένα παιδί:
- μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 80 έως και 200 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 5.000 και μέχρι 11.000 ευρώ,
- αυξήσεις φόρων κατά 40 έως και 1.480 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 11.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ.

γ) Για τους μισθωτούς με 2 παιδιά, θα προκύψουν αυξήσεις φόρων:
- κατά 120 έως και 400 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 10.000 και μέχρι 23.000 ευρώ,
- κατά 460 έως και 1.680 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ.

Στο «κυνήγι» των αποδείξεων μισθωτοί – συνταξιούχοι

Αυστηρότερο και με πολλές παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι φέτος το μέτρο των αποδείξεων. Το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιδίδονται στο «κυνήγι» των αποδείξεων ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες, δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις.

«Άχρηστες» θα είναι φέτος οι αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η εφορία και αποτελούν μεγάλο μέρος των οικογενειακών δαπανών. Επίσης, δεν θα «μετράνε» οι αποδείξεις του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του και τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, οι μόνες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η εφορία θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.

Ειδικότερα με τη νέα ρύθμιση για τη συλλογή αποδείξεων που αφορά τα εισοδήματα του 2013, αλλάζουν τα εξής:

1. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.

2. Επιβάλλεται φορολογική «ποινή» 22% σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ. Στην περίπτωση που συλλέξει λιγότερες αποδείξεις για παράδειγμα 5.000 ευρώ τότε στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν δηλαδή στο ποσό των 2.500 ευρώ, θα επιβληθεί «ποινή» 22%. Θα πληρώσει έξτρα φόρου 550 ευρώ (2.500 Χ 22%).

3. Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει πλέον για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, προβλέπεται πλέον υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.

4. Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν από φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν σε δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων. Προστέθηκαν επίσης και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Δεν «μετράνε» αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για:

- προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου και φυσικού αερίου
- ενοίκια κύριας κατοικίας και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη
- ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, πυρός, μεταφορών κ.λπ.)
- αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων
- ύδρευση
- αποχέτευση
- ηλεκτρικό ρεύμα
- δημοτικά τέλη
- ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες
- νοσοκομειακή περίθαλψη
- αγορά αυτοκινήτων
- αγορά ακινήτων
- αγορά λοιπών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, που λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος
- εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων
- ταχυδρομικές υπηρεσίες
- τηλεφωνικές υπηρεσίες
- υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
- τυχερά παιχνίδια
- τέλη κυκλοφορίας.
Για όλες τις υπόλοιπες δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι σχετικές αποδείξεις λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 25% του ετήσιου εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες.

Περισσότεροι φόροι με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Η σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυξάνει κατακόρυφα τις φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους δημιουργώντας παράλληλα τα περιθώρια για διεύρυνση της φοροδιαφυγής ιδίως από εκμισθωτές ακινήτων και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Παράλληλα η κατάργηση των φοροαπαλλαγών «ψαλιδίζει» σημαντικά τα οφέλη από τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και του πολυτεκνικού επιδόματος των 500 ευρώ που θα χορηγείται στις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις , καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ανεβάζει σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους που πληρώνουν ενοίκιο για κύρια κατοικία ή για κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καταβάλουν τόκους για την εξόφληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, πληρώνουν δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ασφάλιστρα ζωής. Οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι ακόμη μεγαλύτερες για τις οικογένειες με παιδιά. Από τα παραδείγματα προκύπτει αύξηση των φόρων που υπερβαίνει ακόμη και το 100% για τους φορολογούμενους με τρία παιδιά και μεσαία εισοδήματα.

Ιατρικές δαπάνες

«Δώρο-άδωρο» αποδεικνύεται στην πράξη η διατήρηση της έκπτωσης φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που θα πραγματοποιούν από το 2013 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για πρώτη φορά μπαίνει όρος ότι δεν αναγνωρίζονται οι ιατρικές δαπάνες μέχρι ένα ύψος εισοδήματος. Το όριο αυτό είναι το 5% του φορολογουμένου εισοδήματος. Και μόνο αυτό αρκεί για να «ψαλιδίσει» την πιο «ευαίσθητη» έκπτωση φόρου. Παράλληλα θα χορηγείται μόνο στο μέρος των δαπανών που δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες ενώ το ποσό της μείωσης φόρου δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τις 3.000 ευρώ

Ο νέος περιορισμός που τίθεται λειτουργεί ως εξής:

- Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, προσκομίζει αποδείξεις από γιατρούς αξίας 2.000 ευρώ. Από τα 2.000 ευρώ, θα αναγνωριστούν μόνο τα 750 ευρώ καθώς τα 1.250 ευρώ (δηλαδή το 5% του εισοδήματος) δεν αναγνωρίζονται. Από τα 750 ευρώ, που θα αναγνωριστούν ο μισθωτός θα έχει έκπτωση φόρου 10% δηλαδή 75 ευρώ. Έτσι, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα προσκομίσει αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ για να γλιτώσει 75 ευρώ. Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα, θα κέρδιζε έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Άρα, με το νέο σύστημα χάνει 125 ευρώ.

Στη πράξη δηλαδή ακόμα και αυτή η «ψαλιδισμένη» φοροαπαλλαγή που απέμεινε για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι δώρον... άδωρο καθώς δύσκολα θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να πραγματοποιήσουν το αναγκαίο ποσό ιατρικών δαπανών (με δική τους συμμετοχή) που θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν μείωση φόρου κατά 10%.

Στις ιατρικές δαπάνες που θα μπορούν να υποβληθούν στην εφορία περιλαμβάνονται:

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, γναθοχειρουργούς για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.
- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.
- Τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.
- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη κ.α.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

e-Μαθήματα στο πανεπιστήμιο Αθήνας


Ανοιχτά ακαδημαϊκά μαθήματα μέσω διαδικτύου προς όλους τους πολίτες σχεδιάζει να προσφέρει σύντομα το πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ανάπτυξη και η οργανωμένη διάθεση ψηφιακών μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δράσης Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βασικός στόχος της είναι η ανάπτυξη περίπου 800 ψηφιακών μαθημάτων με δημιουργούς καθηγητές του πανεπιστημίου.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://ocw-project.uoa.gr.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση Κουίκ για διαθεσιμότητα εγκύου


Για "άνευ προηγουμένου απόφαση του αρμόδιου μνημονιακού υπουργού, Αντώνη Μανιτάκη, που παραβιάζει νόμους και το δικαίωμα της κύησης" κάνει λόγο ο Τέρενς Κουίκ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κατέθεσε ερώτηση για την διαθεσιμότητα εγκύου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στη Μυτιλήνη, που διανύει τον πέμπτο μήνα της υψηλού κινδύνου δίδυμης κύησης και έχει υποβληθεί προ μηνός σε ειδική χειρουργική επέμβαση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της.

Ο Τέρενς Κουίκ, υπενθυμίζει στον αρμόδιο υπουργό το νόμο που ορίζει ότι «απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό» και ερωτά «εάν θα ληφθούν επιτέλους υπ’ όψιν οι συνταγματικές επιταγές περί νησιωτικότητας».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

"Κύριε Υπουργέ,

Η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στην ελληνική οικογένεια μετά την επιβολή του νέου φορομπηχτικού νομοσχεδίου συνεχίζεται αυτή τη φορά με την εκδίωξη εγκύων γυναικών, που χωρίς ίχνος ανθρωπιάς τίθενται σε διαθεσιμότητα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο στόχαστρο της μνημονιακής συγκυβέρνησης βρέθηκε αυτή τη φορά μια υπάλληλος ΙΔΑΧ Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Β. Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, η οποία διανύει τον 5ο μήνα της υψηλού κινδύνου δίδυμης κύησης της και έχει υποβληθεί προ μηνός σε ειδική χειρουργική επέμβαση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της, ενώ σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της πρέπει να παρακολουθείται ανά 15νθήμερο σε εξειδικευμένο θεραπευτήριο των Αθηνών.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με μια άνευ προηγουμένου απόφαση του , διέταξε την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας της εν λόγω υπαλλήλου και συνεπώς σε δραματική μείωση των αποδοχών της, παρά το ότι εμπρόθεσμα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είχε αποστείλει λίστα με το προσωπικό που εντάσσεται σε διαθεσιμότητα και εξαιρούσε την υπάλληλο λόγω της κατάστασής της, αλλά και για το γεγονός πως η πρόσληψή της ήταν απόρροια τριών δικαστικών αποφάσεων (1224/2004, 1402/2005, 160/2005) του Μον. Πρωτοδικείου Μυτιλήνης που αναγνώριζαν ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σύμφωνα με το νόμο 4018/2011 η αρμοδιότητα των Δήμων της Χώρας για την παραλαβή των αιτήσεων πολιτών τρίτων χωρών για τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας διαμονής, καθώς και την επίδοση σε αυτούς των αποφάσεων, που εκδίδονται σε συνέχεια των σχετικών αιτήσεων, μεταφέρεται στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων αυτοί υπάγονται.

Λόγω των μεγάλων υπηρεσιακών αναγκών που προκύπτουν προβλέπεται στον ως άνω νόμο η στελέχωση των υπηρεσιών μιας στάσης με προσωπικό που θα μεταταχθεί από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Β. Αιγαίου έχει ζητήσει επιπλέον προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία της Υπηρεσίας και είναι σαφές ότι το προσωπικό που ουσιαστικά ίδρυσε την Υπηρεσία το 2002 (μεταξύ αυτών και η εν λόγω υπάλληλος) θεωρείται υπερπολύτιμο καθότι είναι πλήρως κατηρτισμένο.

Επισημάνεται πως την περίοδο 2004 έως 2007 η υπάλληλος μαζί με 4 ακόμη συναδέλφους της παρείχαν τις υπηρεσίες τους , δυνάμει δικαστικών αποφάσεων, στην τότε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και έως σήμερα δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη από τις σχετικές διατάξεις αποζημίωση τους, τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο αξιώνει να παραμένουν συνεπείς στις αυξημένες φορολογικές τους υποχρεώσεις ελέω μνημονίων.

Επιπλέον, είναι γνωστό πως τόσο η Ελληνική , όσο και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία λαμβάνουν μέριμνα για την προστασία της μητρότητας και ειδικότερα σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 15 του Ν. 1483/84 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρο 36 του Ν. 3996/2011 « Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Η προστασία από την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας ισχύει τόσο έναντι του εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται, χωρίς να έχει προηγουμένως απασχοληθεί αλλού, πριν συμπληρώσει δεκαοκτώ (18) μήνες από τον τοκετό ή το μεγαλύτερο χρόνο που προβλέπεται στην παρούσα, όσο και έναντι του νέου εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται και μέχρι τη συμπλήρωση των ανωτέρω χρόνων. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.»

Τέλος σύμφωνα με το άρθρο 26 του Συντάγματος έχει εισαχθεί η αρχή διάκρισης των λειτουργιών, κατά την οποία δεν είναι ανεκτή επέμβαση - παρέμβαση της νομοθετικής η εκτελεστικής εξουσίας , επί της δικαστικής , υπό την έννοια ότι δεν δύναται νομοθετική ρύθμιση να υπερβεί ή να καταλύσει δικαστική απόφαση και συνεπώς οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης των προαναφερομένων δικαστικών αποφάσεων του Μον. Πρωτοδικείου Μυτιλήνης προσβάλλει ευθέως την παραπάνω συνταγματική διάταξη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Τι θα πράξει ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση της εν λόγω υπαλλήλου;

2.Θα εξαιρέσει τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ ΔΕ των Διευθύνσεων Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι υπηρεσίες μιας στάσης όπως ορίζει ο Ν.4018/2011;

3.Θα λάβει μέριμνα για την εξαίρεση αντίστοιχων περιπτώσεων που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης όπως αυτής των λόγων υγείας των υπηρετούντων υπαλλήλων ή των οικείων αυτών;

4.Θα ληφθούν επιτέλους υπ’ όψιν οι συνταγματικές επιταγές περί νησιωτικότητας ώστε να εξαιρεθούν στο σύνολό τους οι υπάλληλοι υπηρεσιών των νησιωτικών περιοχών από το καθεστώς της διαθεσιμότητας;

5. Θα εφαρμοστεί η, κατά το άρθρο 26 του Συντάγματος, αρχή διάκρισης των λειτουργιών που αποτελεί την οργανωτική βάση του πολιτεύματος της χώρας μας;
6. Είναι εν τέλει ,στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου να προστατεύσει όλους εκείνους που, σε τούτη τη δύσκολή συγκυρία για τη χώρα, επέλεξαν να φέρουν στον κόσμο παιδιά;".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα: Στην ουρά για τρόφιμα 25.000 άνθρωποι


Όλο και περισσότεροι Τρικαλινοί προσφεύγουν σε συλλόγους και φορείς, για μερικά κιλά ρύζι, λάδι και μακαρόνια. Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συνεχίζει τη δωρεάν διανομή τροφίμων, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, που με τη σειρά τους θα τα διανείμουν σε 25.259 δικαιούχους.

Χθες Παρασκευή στις αποθήκες πολυτέκνων στη Νέα Ζωαγορά δόθηκαν 24.808 κιλά ρυζιού στον Σύλλογο Πολυτέκνων και άλλα 24.240 κιλά ρυζιού σε φορείς του νομού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν το AIDS να... αυτοκτονεί


Το δρόμο για το μεγαλύτερο επίτευγμα της σύγχρονης ιατρικής, τη θεραπεία του AIDS σε 10 χρόνια από σήμερα, ανοίγει η έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να στρέψουν τον ιό HIV εναντίον του εαυτού του, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Κουίνσλαντ ανακοίνωσε ότι τροποποίησε μια κανονική πρωτεΐνη του ιού που βοηθά στον πολλαπλασιασμό του, με αποτέλεσμα να τον σταματήσει έγκαιρα πριν εξελιχθεί στη θανατηφόρο νόσο του AIDS.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτήσεις κι απαντήσεις για τις μετεγγραφές


Τη δυνατότητα μετεγγραφής σε τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της δικής τους επιλογής με αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια δίνει το υπουργείο Παιδείας στους επιτυχόντες φοιτητές και σπουδαστές που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012.

Η ευνοϊκή ρύθμιση που επιτρέπει τις μετεγγραφές αφορά μόνο την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και έχει σκοπό να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φοιτητές και στις οικογένειές τους, μειώνοντας τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών, που σπουδάζουν σε πόλεις που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους ή της οικογένειάς τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί ρύθμιση και για τους επί πτυχίω φοιτητές. Για αυτή την κατηγορία, καθιερώνεται μόνο για τη φετινή χρονιά η 4η εξεταστική περίοδος, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να μετάσχουν, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθημάτων που οφείλουν, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους το γρηγορότερο δυνατόν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Το εισοδηματικό κριτήριο

Το βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές είναι το εισοδηματικό. Για πρώτη φορά σε ρύθμιση για μετεγγραφές φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ τo βασικό κριτήριο είναι οικονομικό - δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως αυτό βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό Εισοδήματος του Οικονομικού Έτους 2011.

Το ποσόν που αναγράφεται διαιρείται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, συνυπολογιζόμενων και των προστατευόμενων μελών της, ώστε να προσδιοριστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως ορίζεται στη ρύθμιση.

Το ποσό του κατά κεφαλήν εισοδήματος που έχει τεθεί ως βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές έχει οριστεί στα 7.500 ευρώ, ενώ ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σχετικά περισσότερα προβλήματα, το ποσό αυτό διπλασιάζεται και ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Για παράδειγμα:

• Για μία τριμελή οικογένεια, με εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 δια 3).

• Για μία πενταμελή οικογένεια με εισόδημα, π.χ. 30.000 ευρώ θεωρείται πως είναι 6.000 ευρώ (30.000 διά 5).

• Για μία εξαμελή οικογένεια με εισόδημα π.χ. 35.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 5.833 ευρώ (35.000 διά 6)

Δικαιολογητικά

Τα βασικά δικαιολογητικά, τα οποία θα εξειδικευτούν εντός των επομένων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να είναι:

• Εκκαθαριστικό των εισοδημάτων του 2011

• Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων, που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι κατά το 2012

• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

• Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους.

• Βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο οποίο φοιτά

• Βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο χαμηλός μισθός ανεβάζει την αρτηριακή πίεση


Ο διπλασιασμός του ημερομισθίου ρίχνει τον κίνδυνο της υπέρτασης
.
Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους αμείβονται καλύτερα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για γυναίκες και ηλικίες 25 έως 44 ετών, σημειώνουν οι ερευνητές από το University of California στο Davis. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του προσωπικού και οικονομικού κόστους της υπέρτασης, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής, J. Paul Leigh, του UC Davis, δήλωσε έκπληκτος που τα χαμηλά ημερομίσθια αποτελούν τόσο ισχυρό παράγοντα κινδύνου για 2 πληθυσμούς που δεν συνδέονται συνήθως με υπέρταση, η οποία πιο συχνά συνδέεται με το να είναι κάποιος μεγαλύτερης ηλικίας και άντρας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι γυναίκες και νεότεροι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα χαμηλότερα ημερομίσθια θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά και για υπέρταση.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το ημερομίσθιο κυμαινόταν από περίπου 2,38 σε 77 δολάρια του 1999. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης αν ο γιατρός τούς διέγνωσε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Βασιζόμενοι σε στατιστική ανάλυση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο διπλασιασμός του ημερομισθίου σχετιζόταν με πτώση 16% στον κίνδυνο υπέρτασης. Επίσης μείωνε τον κίνδυνο κατά 1,2% σε 2 χρόνια και 0,6% σε ένα χρόνο.

Ο Leigh εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως αν εργάζονταν 110 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ, μεταξύ 25 και 65 ετών, από το 1999 έως το 2005 που διήρκεσε η έρευνα, τότε μια αύξηση 10% στα ημερομίσθια όλων θα οδηγούσε σε 132.000 λιγότερα περιστατικά υπέρτασης κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι ο διπλασιασμός των ημερομισθίων των νεότερων εργαζόμενων συνδεόταν με 25 έως 30% μείωση στον κίνδυνο υπέρτασης. Στις γυναίκες, το διπλάσιο ημερομίσθιο μείωνε τον κίνδυνο κατά 30 έως 35%.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «European Journal of Public Health», μπορεί να έχει περιορισμούς από το γεγονός ότι βασίστηκε στην αναφορά διάγνωσης υπέρτασης από τους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα που θα διερευνήσει τη σχέση μεταξύ χαμηλών ημερομισθίων και υπέρτασης. Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση, δεν απέδειξε πως είναι αιτιατή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προβληματισμός για τους αιφνίδιους θανάτους αθλητών


Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο σύμφωνα με καθηγητή αθλητιατρικής.

Προβληματισμό προκαλούν οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών ενώ βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας. Η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια της άθλησης είναι τριπλάσια από την πιθανότητα θανάτου σε κατάσταση ηρεμίας, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής αθλητιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καρδιολόγος Αστέριος Δεληγιάννης, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Νίκου Σαμαρά και του Άγγελου Τσιπούρα, που βύθισαν στο πένθος τον αθλητικό κόσμο της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δεληγιάννης, η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου αθλητή σε κατάσταση ηρεμίας ή αθλητή στον οποίον δεν παρατηρήθηκαν ευρήματα κατά τη διάρκεια ιατρικού ελέγχου, είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο.

«Ο θάνατος του Άγγελου Τσιπούρα (ποδοσφαιριστή της ομάδας Κ17 του Άρη), σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας οφείλεται σε έμφραγμα. Στο Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ, του οποίου προΐσταμαι, από το 1992 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 30.000 αθλητές, μεταξύ των οποίων και ο Τσιπούρας, για τον οποίον οι εξετάσεις δεν είχαν δείξει κανένα εύρημα. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο με συχνότητα 1/100.000.

Ενδεχομένως το έμφραγμα να προκλήθηκε από σπασμό στη στεφανιαία αρτηρία, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές ή μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά κύτταρα που δεν βρέθηκαν στον πρώτο έλεγχο» ανέφερε ο κ Δεληγιάννης.

Διευκρίνισε δε ότι η ακριβής εξήγηση θα δοθεί σε έναν μήνα, όταν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.

Όσον αφορά τον αιφνίδιο θάνατο του παίκτη-συμβόλου του ελληνικού βόλεϊ Νίκου Σαμαρά, από ανεύρυσμα, ο κ. Δεληγιάννης αναφέρει ότι με τις κλασικές εξετάσεις δεν μπορεί να βρεθεί αν ο αθλητής έχει ανεύρυσμα. «Θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία για να βρεθεί αν υπάρχει ανεύρυσμα. Όμως επειδή αυτό είναι σπάνιο- η συχνότητα είναι 1/120.000 -ένα άτομο υγιές ηλικίας 30-40 ετών δεν θα το υποβάλλουμε σε τομογραφία γιατί το κόστος είναι υψηλό και θα κατηγορηθούμε ότι κάνουμε άσκοπα εξετάσεις» λέει ο κ. Δεληγιάννης.

Η συχνότητα των αιφνίδιων θανάτων αθλητών μπορεί να μειωθεί με τις κατάλληλες εξετάσεις προτού ξεκινήσουν την άθληση, τονίζει ο κ. Δεληγιάννης, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου πριν από 15 χρόνια η συχνότητα των αιφνίδιων θανάτων αθλητών ήταν πολύ υψηλή (10-20/100.000 αθλητών ετησίως) και μειώθηκε με την επιβολή αυστηρού προαγωνιστικού ελέγχου διά του νόμου.

«Στην Ελλάδα, ο έλεγχος αυτός δεν εφαρμόζεται, δηλαδή γίνονται εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακτινογραφία θώρακος, εργαστηριακές εξετάσεις κτλ, αλλά δεν είναι προσαρμοσμένες. Στην Ευρώπη, ο έλεγχος περιλαμβάνει καρδιογράφημα, ενώ στην Ελλάδα δεν το επιτάσσει ο νόμος. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε πριν από δύο χρόνια τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρδιολογικό έλεγχο των αθλητών, οι οποίες εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Για να μην τρομάζουμε τον κόσμο θα πρέπει να πούμε ότι, με τον έλεγχο με τις κλασικές εξετάσεις, πολύ μεγάλο ποσοστό αθλητών μπορεί να σωθεί» κατέληξε ο κ. Δεληγιάννης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξηροί καρποί και στη δίαιτα


Προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Πολλοί τρέμουν στην ιδέα των ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Για χρόνια, όσοι έκαναν δίαιτα απέφευγαν τους ξηρούς καρπούς, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ωστόσο, μπορείτε να ξεχάσετε όλα όσα ίσως έχετε ακούσει για τους ξηρούς καρπούς και να τους απολαύσετε καθώς αποτελούν ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο. Το κλειδί για να απολαύσετε την υπέροχη γεύση τους χωρίς να το παρακάνετε με τα λιπαρά και τις θερμίδες είναι ο έλεγχος της ποσότητας που θα καταναλώσετε.

Πρόληψη ασθενειών

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία - που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, χαλκό, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, και είναι πλούσια σε φυτοχημικά αντιοξειδωτικά.

Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της κακής χοληστερόλης και αύξηση της καλής χοληστερόλης. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών.

Στη μελέτη υγείας των νοσοκόμων, που συμμετείχαν 86.016 νοσοκόμες για 14 χρόνια, βρέθηκε ότι εκείνες που έτρωγαν 5 μερίδες ή περισσότερο ξηρών καρπών την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά 35%. Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν ότι όσες έτρωγαν ξηρούς καρπούς έτειναν να ζυγίζουν λιγότερο από τις νοσοκόμες που δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς.

Το όνειρο όσων κάνουν δίαιτα βγαίνει αληθινό

Ένα τρόφιμο που είναι νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό είναι το όνειρο όσων κάνουν δίαιτα. Όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς τείνουν να μένουν πιστοί στη διατροφή τους, επειδή το λίπος και η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε φυτικές ίνες χορταίνουν και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα. Ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο πεινασμένοι και τελικά τρώνε λιγότερο.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ξηρών καρπών βοηθά όσους κάνουν δίαιτα να χάσουν βάρος. Ένα ψυχολογικό όφελος που αναφέρεται σε μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στην Πενσυλβάνια ήταν ότι όσοι έκαναν δίαιτα δεν αισθάνονταν ότι βρίσκονται σε δίαιτα, όταν οι ξηροί καρποί επιτρέπονταν στο διατροφικό τους πρόγραμμα - που τους βοήθησε να παραμείνουν στη διατροφή τους περισσότερο.

Πόσο να τρώμε

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή τροφή, αλλά αυτό δεν μας δίνει την άδεια να το παρακάνουμε. Όταν προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, μπορείτε να προσθέσετε και θερμίδες μαζί με τα οφέλη για την υγεία. Έτσι είναι σημαντικό να μειώσετε τις θερμίδες από άλλες πηγές για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους. Το πρόγραμμά σας προβλέπει ξηρούς καρπούς στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής για να σας δώσει τα οφέλη για την υγεία, χωρίς τις επιπλέον θερμίδες.

Μια μερίδα ξηρών καρπών περιέχει μεταξύ 160 και 200 θερμίδες, οι περισσότερες των οποίων προέρχονται από τα μονοακόρεστα λιπαρά. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες, και είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών.

Όταν οι ξηροί καρποί καταναλώνονται από το σακουλάκι, μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς είναι από τα τρόφιμα που συχνά μας οδηγούν να τρώμε ασυναίσθητα -από το χέρι στο στόμα χωρίς πολλή σκέψη- και μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην κατανάλωση πολλών επιπλέον θερμίδων.

Αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση έχοντας έτοιμες μερίδες σε μικρές σακούλες για ένα ιδανικό σνακ στο δρόμο ή στο γραφείο. Επιλέξτε ξηρούς καρπούς με κέλυφος και θα φάτε πιθανώς λιγότερους, δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για να τους σπάσετε. Ή πάρτε μία χούφτα και βάλτε το πακέτο μακριά.

Ο στόχος σας είναι να φάτε τους ξηρούς καρπούς αντί για άλλες πηγές λίπους, όπως κέικ, μπισκότα, ή τσιπς. Δεν θα αισθανθείτε ότι στερείστε όταν αλείψετε το μήλο σας με φυστικοβούτυρο!

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, και είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να προσθέσετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας...

1. Βάλτε ξηρούς καρπούς στα ζεστά ή κρύα δημητριακά σας για ένα θρεπτικό πρωινό.
2. Πασπαλίστε με αμύγδαλα το γιαούρτι σας.
3. Προσθέστε φιστίκια σε άπαχο παγωμένο γιαούρτι.
4. Χρησιμοποιείστε μια σάλτσα σαλάτας χωρίς λιπαρά και προσθέστε καρύδια στη σαλάτα σας.
5. Χρησιμοποιήστε ξηρούς καρπούς για να αντικαταστήσετε τα κρουτόν σε σαλάτες ή σούπες.
6. Βάλτε ψιλοκομμένα καρύδια στα ζυμαρικά σας.
7. Τα τεμαχισμένα αμύγδαλα είναι μια νόστιμη επιλογή για να βάλετε από το κοτόπουλο μέχρι και στα επιδόρπια.
8. Προσθέστε ξηρούς καρπούς στο ψωμί, στις τηγανίτες και στις βάφλες
9. Ανακατέψτε καρύδια σε τυρί κρέμα για ένα γευστικό spread
10. Προσθέστε ξηρούς καρπούς στο ποπκόρν για ένα νόστιμο σνακ.
11. Κάντε τα λαχανικά στον ατμό πιο νόστιμα με μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Θερμίδες

Μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών αντιστοιχεί σε περίπου 1 μερίδα. Δείτε πόσες θερμίδες έχει μια μερίδα διάφορων ειδών ξηρών καρπών:

Αράπικα φιστίκια, κανονικά (30 ξηροί καρποί): 170
Αράπικα φιστίκια, ανάλατα (30 ξηροί καρποί): 160
Φιστίκια κοκτέιλ (30 ξηροί καρποί): 170
Αράπικα φιστίκια, ψημένα με μέλι (30): 150
Αμύγδαλα (24): 160
Brazil nuts (7): 170
Κάσιους (20): 170
Καρύδια (14): 180
Φιστίκια Αιγίνης, χωρίς κέλυφος (47): 170
Πέκαν (20): 190
Macadamia (11): 200

Η κατανάλωση μόλις μίας μικρής χούφτας την ημέρα μπορεί να σας προσφέρει όλα τα οφέλη για την υγεία, χωρίς να χαλάσετε τη διατροφή σας. Πείτε «ναι» λοιπόν στους ξηρούς καρπούς, και στη δίαιτα!


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα σπερματοζωάρια... γερνάνε μετά τα 35


Όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών.

«Μην το καθυστερείτε»… συμβουλεύουν τώρα οι επιστήμονες, τους άνδρες που σκοπεύουν, κάποια στιγμή, να αποκτήσουν παιδιά… Και εξηγούν ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο μειώνεται η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, προσδιορίζεται ότι η ηλικία των 35 είναι εκείνη κατά την οποία τα σπερματοζωάρια αρχίζουν να παίρνουν…την κάτω βόλτα.

Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η γενικότερη ποιότητα του σπέρματος παίζουν ρόλο στην πιθανότητα σύλληψης, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν άμεσες ενδείξεις ότι η ηλικία του άνδρα έχει πρακτική σημασία.

Οι ενδείξεις όμως προέκυψαν έπειτα από μία εκτεταμένη επιδημιολογική μελέτη σε δείγμα 12.500 ζευγαριών που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων αποκάλυψε ότι η πιθανότητα σύλληψης πέφτει όταν ο υποψήφιος πατέρας έχει ηλικία άνω των 35 ετών. Παράλληλα δε, αυξάνεται και ο κίνδυνος αποβολής. Και ενώ για τα έμβρυα που προέρχονταν από άνδρες ηλικίας κάτω των 30, η πιθανότητα αποβολής του εμβρύου ήταν περίπου 10%, για τα έμβρυα που προέρχονταν από σαραντάρηδες οι πιθανότητες αποβολής έφταναν ή και ξεπερνούσαν το 35%.

Όπως απέδειξε και η εργαστηριακή εξέταση των σπερματοζωαρίων, μετά την ηλικία των 35 εμφανίζονται βλάβες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν πονά ο αγκώνας


Αναγνωρίστε και αντιμετωπίστε την επικονδυλίτιτδα.

Ο όρος επικονδυλίτιδα χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τον πόνο στην περιοχή του αγκώνα. Επισημαίνει την ύπαρξη φλεγμονής (κατάληξη -ίτιδα) στον επικόνδυλο. Ο επικόνδυλος είναι μια μικρή οστική περιοχή στην έξω και στην έσω πλευρά στο τέλος του βραχιόνιου οστού και προεξέχει όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος στις 90 μοίρες.

Η βλάβη, ωστόσο, δεν βρίσκεται στο κόκαλο αλλά στους τένοντες που ξεκινούν από την περιοχή. Στην έξω πλευρά βρίσκονται οι τένοντες των μυών που εκτείνουν τον καρπό και τα δάκτυλα, ενώ στη μέσα πλευρά οι τένοντες των μυών που κάμπτουν τον καρπό και τα δάκτυλα.

Πολλοί αμφισβητούν την ύπαρξη φλεγμονής και υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και επαναλαμβανόμενης κίνησης του καρπού και των δακτύλων προκαλώντας έτσι μικροτραυματισμούς στους τένοντες. Η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα αυτών των τραυματισμών.

Η συνεχής έκταση του καρπού προς τα πάνω με ταυτόχρονη στροφή του χεριού προς τα έξω μπορεί να οδηγήσει σε έξω επικονδυλίτιδα. Κρεοπώλες, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι, ξυλουργοί αλλά και όσοι ασχολούνται με αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις και το σκουός, αποτελούν κάποιες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αντίθετα, η συνεχής κάμψη του καρπού προς τα κάτω με την ταυτόχρονη στροφή του χεριού προς τα μέσα μπορεί να οδηγήσει σε έσω επικονδυλίτιδα όπως συμβαίνει π.χ. σε άτομα που χρησιμοποιούν φτυάρι ή σε άτομα που παίζουν γκολφ.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και για τις δυο περιπτώσεις εκτός από το σημείο του πόνου. Στην έξω επικονδυλίτιδα υπάρχει πόνος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, ενώ στην έσω επικονδυλίτιδα στη μέσα πλευρά του αγκώνα. Κατά τα αλλά υπάρχει μειωμένη λειτουργικότητα με μυϊκή αδυναμία στις κινήσεις του καρπού και των δακτύλων και πόνος κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων που ηρεμεί με την ξεκούραση. Απλές καθημερινές κινήσεις όπως άνοιγμα-κλείσιμο βρύσης, άνοιγμα μιας πόρτας, πιάσιμο ενός ποτηριού ή ακόμα και μια απλή χειραψία προκαλούν πόνο και ο ασθενής προσπαθεί να τις αποφύγει.


Οι αρχές θεραπείας είναι παρόμοιες τόσο για την έξω όσο και για την έσω επικονδυλίτιδα. Αρχικά, ο ορθοπεδικός θα χορηγήσει αντιφλεγμονώδη αγωγή για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της φλεγμονής. Ενέσεις κορτιζόνης καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα παρά να βοηθήσουν.

Ταυτόχρονα ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί τακτικά πάγο για να καταπραΰνει τον πόνο και να έχει το χέρι του ψηλά για να μειωθεί το οίδημα. Αμέσως θα πρέπει να αναγνωριστεί η αιτία που προκαλεί και επιδεινώνει τα συμπτώματα και να διακοπεί μέχρι να ηρεμήσουν αυτά. Ο ασθενής χρησιμοποιεί ένα νάρθηκα για επικονδυλίτιδα έτσι ώστε να αποφεύγει την κούραση και να μειώνονται οι δυνάμεις που ασκούνται σε αυτό το σημείο.

Μετά τις πρώτες ημέρες και εφόσον τα συμπτώματα έχουν ηρεμήσει, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει φυσικοθεραπείες. Μηχανικά μέσα όπως ο υπέρηχος, το laser, η ιοντοφόρεση (χρήση ηλεκτρικού ρεύματος με χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου) και η διαθερμία βραχέων κυμάτων χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και να διευκολυνθεί η διαδικασία της επούλωσης στην περιοχή.

Στην περίπτωση της επικονδυλίτιδας χρησιμοποιείται ειδικό, έντονο τοπικό μασάζ για να μαλακώσει εσωτερικά η ουλή στο τραύμα και να βοηθήσει τις νέες ίνες κολλαγόνου που δημιουργούνται να είναι ελαστικές και δυνατές. Ο φυσικοθεραπευτής διδάσκει στον ασθενή διατατικές ασκήσεις έτσι ώστε να διατηρηθεί η κινητικότητα στον αγκώνα και να αποφευχθεί η δυσκαμψία στην περιοχή του τραύματος. Ο ασθενής εξακολουθεί στη φάση αυτή να χρησιμοποιεί το νάρθηκα και να βάζει πάγο στο χέρι του μετά τις ασκήσεις και όταν πονάει.

Στο τελευταίο στάδιο της θεραπείας και εφόσον ο πόνος έχει ηρεμήσει πλήρως, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής που θα του υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής. Σημαντικό ρόλο στο στάδιο αυτό παίζει η εκπαίδευση του ασθενούς στο πώς να αποφύγει μια υποτροπή ή νέους τραυματισμούς όταν επιστρέψει στη δραστηριότητα που επιδείνωνε τα συμπτώματα. Καλή στάση σώματος, συχνά διαλείμματα στην εργασία και μερικές διατάσεις είναι απλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τους αθλητές, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή τέλειας τεχνικής στο άθλημά τους έτσι ώστε να αποφεύγουν υπερβολικές δυνάμεις και καταπόνηση στην περιοχή του αγκώνα. Η χρήση του νάρθηκα θα πρέπει σταδιακά να ελαττώνεται, ενώ ο πάγος θα πρέπει να χρησιμοποιείται μετά τη δουλειά, τις ασκήσεις ή κάθε φορά που ο ασθενής πονάει.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μελανιασμένα χέρια δεν είναι αθώο σύμπτωμα


Ποιες παθήσεις μπορεί να υποκρύπτονται.

Μπορεί να πιστεύετε ότι αιτία είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ωστόσο, μια σοβαρή διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος, γνωστή και ως σύνδρομο Ρεϊνό, μπορεί να είναι η εξήγηση για τα κρύα, μελανιασμένα χέρια και πόδια σας.

Σύμφωνα με μελέτη Βρετανών ερευνητών, η διαταραχή αυτή οφείλεται στον σπασμό που κάνουν λόγω του ψύχους οι αρτηρίες οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τα δάκτυλα. Ως συνέπεια, όταν ο πάσχων βγαίνει στο κρύο, τα δάκτυλά του γίνονται στην αρχή ωχρά και σταδιακά αποκτούν ένα μελανό έως κόκκινο χρώμα. Μπορεί, μάλιστα, να νιώθει έντονο πόνο και μούδιασμα λόγω της μειωμένης ροής του αίματος. Σε ακραίες περιπτώσεις, η αιμάτωση διακόπτεται εντελώς και υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης γάγγραινας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όσοι παρουσιάζουν την παραπάνω συμπτωματολογία και παραπονιούνται για το ότι έχουν μελανιασμένα χέρια και πόδια, έχουν αγνώστου αιτιολογίας σύνδρομο Ρεϊνό. Συνήθως εκδηλώνεται για πρώτη φορά σε νεαρή ηλικία και είναι 10 φορές πιο συχνό στις γυναίκες απ΄ ό,τι στους άνδρες: προσβάλλει, δε, μία στις πέντε γυναίκες στις ηλικίες από 20 έως 30.
Αντιμετωπίστε το μελάνιασμα χεριών και ποδιών

Η αντιμετώπιση βασίζεται κατ΄ αρχήν στην καλή προστασία από το κρύο, με θερμικές κάλτσες και ένα καλό ζευγάρι γάντια. Άλλα μέτρα είναι η διακοπή του καπνίσματος και η ρύθμιση νοσημάτων που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος , λ.χ. διαβήτης, υπέρταση και αυξημένη χοληστερόλη. Τα μέτρα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκούν για να αντιμετωπίσετε τα μελανιασμένα χέρια και πόδια.

Ωστόσο, υπάρχουν και φάρμακα που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και τα οποία μπορεί να σας χορηγήσει ο γιατρός σας εάν το πρόβλημα με τα μελανιασμένα χέρια και πόδια επιμένει. Σε οριακές καταστάσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα των Επιθεωρητών Υγείας στο Κέντρο «Λόγος-Νους»


Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες εργαζομένων για σοβαρές ατασθαλίες
.
Έρευνα στο κέντρο ημέρας «Λόγος- Νους» καλείται να διενεργήσει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων περί οικονομικών και διοικητικών ατασθαλιών.

Την σχετική εντολή έδωσε η αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας υφυπουργός, Φωτεινή Σκοπούλη, μόλις ενημερώθηκε για τις καταγγελίες των εργαζομένων του Κέντρου που αφορούν σε πλαστά τιμολόγια, ψεύτικο αριθμός παιδιών, εικονικές προσλήψεις, απόκρυψη των εισφορών που κατέβαλαν οι γονείς για την παροχή υπηρεσιών, κ.α

Ο φάκελος έχει σταλεί στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) με τον χαρακτήρα του εξαιρετικά επείγοντος, προκειμένου να διενεργηθεί ενδελεχής διοικητικός και διαχειριστικός έλεγχος του φορέα, από συστάσεώς του.

«Τα θέματα Ψυχικής Υγείας αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας. Αφενός για την αντιμετώπιση προβλημάτων συναφών προς την κρίση που διέρχεται η χώρα, αφετέρου γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υφυπουργός.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιμένει για 25.000 απολύσεις το ΔΝΤ


Θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους το 2015.

Απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και παράταση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς προβλέπονται στην έκθεση - φωτιά για την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.

Μεταξύ των άλλων, όπως αναφέρει το Έθνος, ζητά «στοχευμένες απολύσεις» δημοσίων υπαλλήλων ώστε να τεθούν εκτός Δημοσίου 25.000 έως το τέλος του έτους, περαιτέρω περικοπές κοινωνικών επιδομάτων - συντάξεων, αλλά και παράταση της εφαρμογής του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη διετία 2015-2016, ώστε να καλυφθεί το κενό των «μη προσδιορισμένων» μέτρων ύψους 4. δισ. ευρώ περίπου για τη συγκεκριμένη διετία.

Το Ταμείο θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους το 2015 προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, προτείνει αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από ξένους ειδικούς αν δεν επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι έως τα τέλη Ιουνίου και προχωρά σε πολιτική παρέμβαση υπογραμμίζοντας πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, ακόμη και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Έμφαση στην αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού


Ενεργοποίηση της Επιτροπής Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.

Έμφαση στην τουριστική αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού στην Ελλάδα, αλλά και στην ανάδειξη του ιαματικού πλούτου, δίδει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς ενεργοποίησε πρόσφατα την Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων, η οποία εδώ και χρόνια παρέμενε αδρανής.

Ήδη, η Επιτροπή αναγνώρισε πέντε (5) ιαματικές πηγές: Λουτράκι- Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα, Χαλκιδική), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι- Περαχώρα (Κόρινθος).

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει συνεχής ροή αναγνώρισης πηγών, με άξονα την αναβάθμιση των ιαματικών φυσικών πόρων ως προστιθέμενη αξία στη συνολική ανάπτυξη του εθνικού τουριστικού προϊόντος.

Η απόφαση της υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό, το οποίο στοχεύει στην εστιασμένη ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού και την τουριστική αξιοποίηση, με σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα.

Εξάλλου, στο Σχέδιο Νόμου που δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη του ιαματικού και θερμαλιστικού τουρισμού, στους ιαματικούς φυσικούς πόρους, καθώς και στα κέντρα θερμαλιστικού και ιαματικού τουρισμού με την ταυτόχρονη αναλυτική παρουσίαση των προϋποθέσεων για την αναγνώρισή τους.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι Φορείς, (όπως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αναπτυξιακές εταιρείες τους) που αναλαμβάνουν τη διανομή του οικονομικού ανταλλάγματος πρέπει να υποβάλουν για έγκριση στον ΕΟΤ οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου, στην οποία θα περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης, θα δίνονται στοιχεία για την τουριστική κίνηση της περιοχής και θα παρατίθενται οι προοπτικές βιωσιμότητας της επένδυσης.


Διαβάστε περισσότερα...

«Λευκοί» γάμοι για «πράσινες» κάρτες


Βιομηχανία εικονικών στεφάνων βοηθάει εκατοντάδες αλλοδαπούς να αποκτήσουν χαρτιά.

Την εδώ και χρόνια καλοστημένη βιομηχανία εικονικών γάμων για τη νομιμοποίηση μεταναστών και τους εκατοντάδες τελεσμένους γάμους σε όλη την Ελλάδα φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν οι κρατικοί μηχανισμοί και σπεύδουν να προωθήσουν σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», όλα άρχισαν τον Μάιο του 2011 όταν υπάλληλος του ληξιαρχείου Αθηνών παρατήρησε πως στην ευαγγελική Εκκλησία Χριστιανικής Πίστης στην Ομόνοια τελούνταν κατ’ εξακολούθηση γάμοι μεταξύ αλλοδαπών τρίτων χωρών και Ελλήνων πολιτών ή πολιτών από άλλα κράτη της Ε.Ε.

Η ληξίαρχος απέστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών, με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που προκαλούσαν υποψίες ότι πρόκειται για κύκλωμα εικονικών γάμων, το οποίο δρούσε επί μακρόν στην καρδιά της πρωτεύουσας και, έναντι αδρών αμοιβών, εξασφάλιζε σε αλλοδαπούς άδεια παραμονής στη χώρα μας ή άδεια εξόδου για άλλη χώρα της Ε.Ε.

Η επιστολή παρελήφθη από τα τότε αρμόδια κυβερνητικά όργανα, τα οποία, ωστόσο, φαίνεται πως εξαντλήθηκαν από την επισταμένη αναζήτηση αρμοδίου μεταξύ τους και γι\ αυτό εγκατέλειψαν την υπόθεση, χωρίς περαιτέρω δράση.

Σήμερα, 19 μήνες μετά οι γάμοι εξακολουθούν να τελούνται κανονικότατα, ενώ όπως ισχυρίζεται στην εφημερίδα η κόρη του ιερέα που τελεί τα μυστήρια, οι δεκάδες καταγγελίες ουδέποτε προκάλεσαν εισαγγελικό ή άλλης Αρχής έλεγχο.
Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, σκοπεύει να αντιμετωπίσει νομικά το φαινόμενο και μελετά σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Μάλιστα έχουν δοθεί εντολές στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις να διενεργούν εντατικούς ελέγχους, αφού η φάμπρικα των εικονικών γάμων δεν έχει σταματήσει λεπτό να δουλεύει.

Χαρακτηριστικά, μόνο στην Πιερία έχουν ήδη εντοπιστεί 22 εικονικοί γάμοι που έγιναν με προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών. Ο αντιδήμαρχος Χανίων έχει εντοπίσει ακόμα τέσσερις λευκούς γάμους και τους γύρισε πίσω για επανέλεγχο ενώ στο Ηράκλειο Πακιστανός που επρόκειτο να παντρευτεί Βουλγάρα δε γνώριζε ούτε το όνομα της υποψήφιας συζύγου του.

Οι επιτήδειοι προκειμένου να «ψαρέψουν» τα υποψήφια θύματα τους, μετανάστες τρίτων χωρών και έναντι 2.500 - 4.000 ευρώ να τους φέρουν σε επαφή με πρόθυμες να τους παντρευτούν κυρίες, καταφεύγουν στις μικρές αγγελίες με κομψές και συγκαλυμμένες διατυπώσεις, όπως «κοπέλες ζητούν να αποκτήσουν σοβαρή γνωριμία με σκοπό τον γάμο».

Έτσι, τα μέλη των κυκλωμάτων περνούν το μήνυμα τους, ως δήθεν γραφεία συνοικεσίων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα τεκμηρίωσης ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για σπείρες που εξασφαλίζουν στους πελάτες τους ισόβια άδεια παραμονής και μετακίνησης σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης.


Διαβάστε περισσότερα...