Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μιχ. Μπεκίρης:"Απαράδεκτη η διακοπή του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο"

Ο πρώην υφυπουργός έφερε το θέμα στη Βουλή.


"Η Ελληνική πολιτεία με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της λιτότητας έχει απωλέσει κάθε έννοια ευαισθησίας. Το αδιανόητο με την κατάσταση αυτή είναι ότι η πολιτεία δεν έχει ιεραρχήσει τις εφαρμοζόμενες πολιτικές με κριτήριο την κοινωνική συνοχή και την μέριμνα για τους ΑΜΕΑ συμπολίτες μας .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η αναστολή του Πανελληνίου πρωταθλήματος Μπάσκετ με αμαξίδιο, με προφάσεις την οικονομική κατάσταση και τα καιρικά φαινόμενα. Αυτά βεβαίως θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν μέχρι και αστεία .Ειδικά στα εν λόγω Πρωταθλήματα δεν θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι λόγοι αναβολής, παρ όλες τις αρνητικές συγκυρίες", αναφέρει ο βουλευτής.

Στα πλαίσια του τόσο σοβαρού αυτού θέματος, που είναι άμεσα συνυφασμένο με την ευαισθησία της Ελληνικής πολιτείας για τα Α.Μ.Ε.Α , ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας σχετική αναφορά.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του αρμόδιου Υπουργού έχει ως εξής:

«Απαντώντας στην αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ Μ Μπεκίρη σχετικά με την αναστολή του Πανελληνίου πρωταθλήματος Μπάσκετ με αμαξίδιο και μας διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σας πληροφορούμε τα εξής

Η Γενική Συνέλευση της 16ης Μαΐου 2011 της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι, αποφάσισε τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω οικονομικών προβλημάτων, με προοπτική επανέναρξης του μετά τις 15-9-2011 όπως ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία ο πρόεδρος αυτής Επισημαίνεται πάντως ότι λόγω υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας στο εξωτερικό τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και λόγω υψηλών θερμοκρασιών, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πρωτάθλημα στη χώρα μας, το συγκεκριμένο διάστημα

Ο προϋπολογισμός έτους 2011 της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι έχει εγκριθεί (αρ απόφ. 148720/2010/24-5-2011: στο ύψος των 225 000 00 € . Μέχρι σήμερα η αρμοδία υπηρεσία του ΥΥΚΑ έχει εκδώσει την υπ' αριθμ ΛΥ5α/οικ. 59494/31 -5-201' 1 απόφαση ποσού 50 000 00ευρώ και την υπ αριθ. ΔΥ5α/Όικ .71843/27-6-2011 απόφαση ποσού 50 000 00€. οι οποίες έχουν εκταμιευθεί.

Επισημαίνεται ότι η τακτική χρηματοδότηση όλων των φορέων έχει άμεση σχέση με τη ροη των χρημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών το ύψος των οποίων δεν μπορούσε να υπερβεί το 7% μηνιαίως μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2011

Ήδη όμως έχει προωθηθεί από 4-8-2011 απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας ύψους 125 000,00 € που αποτελεί εξόφληση της τακτικής επιχορήγησης της ομοσπονδίας για το έτος 2011.

Θεωρούμε ότι: με την τελευταία επιχορήγηση θα διευκολυνθεί η διεξαγωγή των αθλητικών δραστηριοτήτων της ομοσπονδίας..»


Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από τους πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας: Μας καταδικάζουν σε θάνατο!

Διαμαρτύρονται γιατί η Πολιτεία τους αφήνει χωρίς βιβλιάριο υγείας.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία της περιοχής, καθώς όπως καταγγέλλει ο σύλλογος τους η Πολιτεία επί της ουσίας τους καταδικάζει σε θάνατο. Αιτία η απόφαση να τους αφαιρείται το βιβλιάριο υγείας μετά τα 26 χρόνια τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες μεταγγίσεις και να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Ο Σύλλογός τους έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές του νομού στην οποία αναφέρει τα εξής:
Ο Σύλλογος Προλήψεως & Βοηθείας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ΠΑΤΡΑ 1982, σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται από το 1982 και αριθμεί 140 εγγεγραμμένα μέλη είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Με την παρούσα ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τα συνεχή και ακραία μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση και έχει φέρει σε οικονομικό τέλμα όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαιτέρως τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ ΖΟΥΜΕ (? ), εφόσον όλα αυτά τα πρωτοφανή και ακραία μέτρα, που πλήττουν στο σύνολο τους τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ, μας καταδικάζουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Στις προτάσεις που ανακοινώθηκαν από τη Γ.Γ Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, προβλέπεται ποσοστό αναπηρίας 50% (!) κι όχι 67% που ίσχυε έως σήμερα.

Δηλαδή εμείς οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο θα ζούμε μέχρι τα 26 χρόνια μας, αφού δε θα μας παρέχει πια η Πολιτεία βιβλιάριο ασθενείας για τις μεταγγίσεις και τα φάρμακά μας.

Υπενθυμίζουμε ότι με την μέχρι πρότινος ισχύουσα νομοθεσία οι πάσχοντες πρέπει να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% όταν είναι πάνω από 26 ετών για να ασφαλιστούν ισοβίως σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο στόχος είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές να μπορούν να βεβαιώνουν ποσοστό κάτω του 67% και να κόψουν τα προνοιακά επιδόματα (τονίζουμε ότι των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία είναι το χαμηλότερο όλων των υπολοίπων κατηγοριών ΑμΕΑ), στους πάσχοντες, τις συνταξιοδοτικές και προνοιακές παροχές, τα φάρμακα ακόμα και τις άδειες μεταγγίσεων (κάθε 15 ημέρες) και για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι οι αγώνες που κάναμε για κάθε δικαίωμα που συνταγματικά ίσχυε έως σήμερα για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, καταργείτε με απίστευτη αγριότητα και δίχως καμιά κοινωνική ευαισθησία!Τα δικαιώματα μας για την υγεία μας δεν μπορούν να καταργούνται. Δεν διαπραγματευόμαστε την ζωή μας και την υγεία μας."


Διαβάστε περισσότερα...

Με ιδεολογική πυξίδα τα άτομα με αναπηρίες



Βήμα προς το μέλλον η τέταρτη εκλογική γενική συνέλευση της ΚΥΣΟΑ.

Ανάγκη να διεμβολιστούν συντηρητικές νοοτροπίες της κοινωνίας, προκαταλήψεις και στερεότυπα σε βάρος ατόμων με αναπηρίες.

Νέο Πρόεδρο και νέο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε το περασμένο Σάββατο η τέταρτη εκλογική Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), αλλά καθόρισε επιπρόσθετα και την ιδεολογική πυξίδα του κινήματος ατόμων με αναπηρίες. Όπως μας είπε ο νέος Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης, αυτή η πυξίδα συνίσταται στην πεποίθηση των ατόμων με αναπηρίες ότι, «για να πετύχουμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, πρέπει να έχουμε ένα προοδευτικό θεωρητικό υπόβαθρο, για να μπορέσουμε να διεμβολίσουμε τις συντηρητικές νοοτροπίες της κοινωνίας, όπως και τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που δεν είναι εύκολο να καταργηθούν».

Αντιπρόεδρος της ΚΥΣΟΑ εξελέγη ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας ο Κωνσταντίνος Εφραίμ, Ταμίας ο Μιχάλης Δημοσθένους, Βοηθός Γενικός Γραμματέας ο Τάσος Αναστασίου και Οργανωτικός Γραμματέας ο Αντώνης Παυλάς. Να σημειώσουμε ότι η Συνομοσπονδία περιλαμβάνει τις οργανώσεις ατόμων με οπτική, ακουστική, παραπληγική αναπηρία, με κατά πλάκας σκλήρυνση, με μυοπάθεια, με αναπηρία άνω και κάτω άκρων, όπως και τους γονείς ατόμων με νοητική υστέρηση.

Ουσία και όχι δημόσιες σχέσεις

Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι «γενικά η Πολιτεία δεν έχει τα θέματά μας στην ατζέντα της. Όλες οι δράσεις της είναι στο πλαίσιο δημοσίων σχέσεων, αλλά εμείς θέλουμε ουσία και αποτέλεσμα. Στα θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων, η Πολιτεία, δηλαδή τα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Εσωτερικών, και ημικρατικοί οργανισμοί δεν εφαρμόζουν π.χ. τον νόμο για τη διαβούλευση με τις οργανώσεις αναπήρων για θέματα που τους αφορούν».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, «η νέα ηγεσία του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες της Κύπρου θα επιδιώξει να αποδώσει ουσία και περιεχόμενο στις διεκδικήσεις των ατόμων με αναπηρία, για πλήρη και ισότιμη κοινωνική ένταξη. Σε ομιλία του στη συνέλευση τόνισε την επιτακτική ανάγκη «για οχύρωση και εμβάθυνση των κατακτήσεων του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και για διάνοιξη, παράλληλα, νέων δρόμων και νέων προοπτικών».

Πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο και με αργούς σχετικά ρυθμούς, η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία μοιάζει σταδιακά να υιοθετεί κάποιες βασικές προοδευτικές κατευθύνσεις και αντιλήψεις αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Στο επίπεδο, όμως, της εφαρμογής τους στην πράξη, παρατηρούνται ουκ ολίγες στρεβλώσεις, τις οποίες το κυπριακό αναπηρικό κίνημα καλείται να αποκαταστήσει».

Διεκδίκηση «καλών πολιτικών»

Ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ επεσήμανε ότι «η εφαρμογή στην πράξη της απαράβατης για το αναπηρικό κίνημα αρχής ''τίποτε για εμάς χωρίς εμάς'', δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαφίεται επ’ ουδενί στις ''καλές προθέσεις'' της πολιτείας. Στο ελάχιστο δεν διεκδικούμε τον ''καλό λόγο'' της πολιτικής εξουσίας, το μόνο που ως αναπηρικό κίνημα απαρέγκλιτα διεκδικούμε είναι οι ''καλές πολιτικές'' για τα άτομα με αναπηρία. Το αναπηρικό κίνημα δεν είναι όχημα δημοσίων σχέσεων των επικεφαλής του, αλλά κίνημα διεκδίκησης και παρεμβάσεων υπέρ των δικαιωμάτων των χιλιάδων ατόμων που εκπροσωπεί».

Στρατηγικό βλέμμα στο μέλλον

Ο Χριστάκης Νικολαΐδης απέδωσε το περιεχόμενο της χειραφετημένης στρατηγικής του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες της Κύπρου για τα προσεχή χρόνια. Όπως επιγραμματικά τόνισε, «καλούμαστε να αποκτήσουμε στρατηγικό βλέμμα στο μέλλον. Να αναλύσουμε επαρκώς και κατανοήσουμε τη συγκυρία, τους σοβαρούς κινδύνους της εξελισσόμενης διεθνώς οικονομικής κρίσης, που εξ αντικειμένου θα λειτουργήσει πιεστικά σε ό,τι αφορά τις κατακτήσεις των λεγόμενων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προεξάρχουσας της κοινωνικής ομάδας των ατόμων με αναπηρίες. Τούτο σημαίνει ότι οφείλουμε πλέον να επεξεργαζόμαστε ακόμα πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές. Να τις προτείνουμε με ιδιαίτερη πειστικότητα και τεχνογνωσία, αλλά και να τις υποστηρίζουμε με συνέπεια και θεμελιωμένη συνείδηση, ώστε να τις επιβάλλουμε».

Πέρα από το στάδιο ωρίμανσης

Η εισήγησή του, όπως μας είπε ο Χρ. Νικολαΐδης, «συνιστά μιαν άτυπη ιδεολογική πυξίδα, που νοηματοδοτεί και προσανατολίζει την πορεία προς το μέλλον του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες» που, όπως είπε, «είναι εκ των συνθηκών αλλά και εκ του ρόλου του υποχρεωμένο να διανύσει όλα τα βήματα του κρίσιμου σταδίου της ωρίμανσης, και να φτάσει πέρα απ’ αυτό. Να κατακτήσει την αληθινά συλλογική δράση, τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, την ουσιαστική χειραφέτηση».

Ψυχολογία, Μαθηματικά, Πληροφορική

Ο 50χρονος Χριστάκης Νικολαΐδης, εκ γενετής τυφλός, είναι λειτουργός στο τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών. Σπούδασε Ψυχολογία και Μαθηματικά στη Γερμανία, και έχει μεταπτυχιακό στην Πληροφορική. «Όλα τα ζητήματα που έχουμε να αντιπαλέψουμε ως άτομα με αναπηρίες», μας είπε, «περιστρέφονται γύρω από την αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον όπου ζούμε και με τα εμπόδια που τίθενται από το περιβάλλον. Αν λοιπόν οποιοσδήποτε από εμάς έχει ίσες ευκαιρίες με τους συνανθρώπους του και έχει εκπαιδευτεί με βάση τις κατάλληλες μεθόδους και τεχνικές, τότε μπορεί να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματά του όπως ο καθένας».


Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα



Πέντε απλοί τρόποι!
Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στην Ελλάδα την έχει αντιμετωπίσει, έστω και μία φορά στο παρελθόν. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα, που δεν έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, και είναι είτε ελλιποβαρείς είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ως δυσκοίλιος χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Συνήθως στη δυσκοιλιότητα τα άτομα αισθάνονται φούσκωμα και τα κόπρανα είναι σκληρά, ξηρά, μικρά σε μέγεθος και δύσκολο να αποβληθούν, ενώ συχνά η κένωση συνοδεύεται από πόνο. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Αν κατανοηθεί η αιτία της, μπορεί να προληφθεί.

Για να καταλάβουμε τη δυσκοιλιότητα, πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί το παχύ έντερο. Καθώς η τροφή διέρχεται μέσα από το παχύ έντερο, απορροφώνται τα υγρά της από το βλεννογόνο και σχηματίζονται τα κόπρανα. Τότε η σύσπαση των μυών ωθεί το περιεχόμενο προς το ορθό. Μόλις τα κόπρανα φτάσουν στο ορθό είναι πια σκληρά, γιατί το περισσότερο μέρος του νερού τους έχει απορροφηθεί.

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται είτε όταν ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου απορροφά πολύ νερό, είτε όταν η κινητικότητα των μυών είναι αργή, με αποτέλεσμα, τα κόπρανα να καθυστερούν να βγουν και να γίνονται ακόμα πιο σκληρά και ξηρά.

Τα αίτια της αύξησης της συχνότητας της δυσκοιλιότητας, τα τελευταία χρόνια, αν και δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρα, φαίνεται να εξαρτώνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής όσον αφορά στη διατροφή, κυρίως με τη μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών και την αύξηση του σωματικού βάρους, την καθιστική ζωή, το άγχος και στα πιεστικά επαγγελματικά ωράρια, που δεν επιτρέπουν στον εργαζόμενο να πάει «τουαλέτα» την ώρα που θέλει.

Η δυσκοιλιότητα πρέπει να διαγνωστεί από τον ειδικό γιατρό και να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά. Παρόλα αυτά, επειδή πολλές φορές η κατάχρηση κάποιων φαρμάκων (υπακτικών) μπορεί να αποτελέσει αιτία της δυσκοιλιότητας, γι‘ αυτό και εμείς θα αναφερθούμε στη συνέχεια σε φυσικούς και απλούς τρόπους αντιμετώπισης, αλλά κυρίως στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε, για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, είναι να προσθέστε ή να αυξήστε την κατανάλωση των διαιτητικών (ή φυτικών) ινών. Ένας ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως 25 – 30 γρ. φυτικών ινών. Οι ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και κάνουν τα κόπρανα, πιο υδαρή και μαλακά.

Προτιμήστε ινώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι από τα ωμά και τα χόρτα από τα βραστά. Ορισμένα λαχανικά, ευεργετικά για τον οργανισμό, αλλά όχι για τη δυσκοιλιότητα είναι το λάχανο, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, το καρότο, γι’ αυτό και θα πρέπει να περιορίζονται την περίοδο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Από φρούτα, προτιμήστε αυτά που έχουν σποράκια (όπως το ακτινίδιο, η φράουλα, τα σύκα) ή φρούτα που μπορείτε να φάτε με τη φλούδα, όπως το ροδάκινο.

Επίσης, αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σύκα και σταφίδες.Ακόμη, μπορείτε να προτιμήσετε χυμούς ή ροφήματα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φυτικές ίνες. Προκειμένου να αυξήστε τις ίνες στη διατροφή σας, προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως, καθώς και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως.

Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το απλό σταρένιο ψωμί και τις φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κέικ και γενικώς ό,τι περιέχει επεξεργασμένο λευκό σιτάρι, καλαμπόκι, καθώς και το ρύζι και την πατάτα. Από φαγητά προτιμήστε τα λαδερά, όπως το σπανάκι, τα φασολάκια, τις μπάμιες και τα όσπρια. Ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι τους «βοηθάει» στην κένωση η πρόσληψη καφέ ή και το μέλι. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αν κάποιος είναι δυσκοίλιος πίνοντας ήδη καφέ ή τρώγοντας μέλι ότι θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωσή τους.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως οι ξηροί καρποί, παρόλο που είναι καρποί και περιέχουν λίπος, εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ένα τρόφιμο που βοηθάει κάποιον στις κενώσεις του, πιθανόν να μη βοηθάει κάποιον άλλον.

Δεύτερο βήμα: Πιείτε άφθονα υγρά και κυρίως νερό. Τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια την ημέρα, προκειμένου να εξασφαλίστε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και συνεπώς και των κοπράνων σας. Αυξήστε την πρόσληψη χυμών, καθώς και υδαρών φαγητών, όπως σούπες, όχι όμως των αναψυκτικών.

Προσέξτε στην κατανάλωση καφέ και τσαγιού, γιατί παρόλο που θεωρούνται υπακτικά, μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και κυρίως το τσάι. Σε κάποιους επίσης το γάλα μπορεί να εντείνει τη δυσκοιλιότητα, ενώ άλλους να τους βοηθήσει.

Τρίτο βήμα: Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και fast – food, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, γιατί φαίνεται ότι δυσχεραίνουν τη δυσκοιλιότητα. Παρ’ όλα αυτά μην αποκλείετε το λίπος από τη διατροφή και προπαντός την περίοδο που αντιμετωπίζετε τη δυσκοιλιότητα, μην κάνετε αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα, η οποία θα οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη λίπους, ινών και ίσως και υγρών, άρα θα χειροτερέψει την κατάσταση. Από τα έλαια, προτιμήστε το ελαιόλαδο, γιατί όπως όλα τα λίπη, διεγείρει την έκκριση χολοκυστοκινίνης και της χολής, η οποία ως πλούσια σε αλάτι κάνει τα κόπρανα πιο υδαρή και επομένως ανακουφίζει από τη δυσφορία.

Τέταρτο βήμα: Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ως προβιοτικά ορίζονται ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι βοηθάνε και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μέσω της ρύθμισης του pH στο κόλον, βελτιώνοντας την κινητικότητα του παχέος εντέρου και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής. Προτιμήστε τρόφιμα όπως το κεφίρ και διάφορα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα σε προβιοτικά, κυρίως γιαούρτια.

Πέμπτο βήμα: Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση και στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για αφόδευση κάθε φορά που δημιουργείται το αίσθημά της, προκειμένου να μην καταπιέζεται και αδρανεί η όλη λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια γραμμή χωρίζει τον πότη από τον... αλκοολικό;



Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της 1ης πανελλήνιας έρευνας γνώσης για το αλκοόλ.

Γνωρίζατε ότι 800.000 Έλληνες δηλώνουν ότι πίνουν αλκοόλ καθημερινά και ότι το 50% αποδίδει την έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ, σε αδυναμία χαρακτήρα;

Γνωρίζατε ότι οι περισσότεροι, δεν αντιλαμβάνονται τη δυσδιάκριτη γραμμή που χωρίζει τον πότη από τον αλκοολικό;
Είχατε υπόψη σας ότι μόνο 3 στους 10 αναγνωρίζουν πως η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ είναι αλκοολισμός;

Για πρώτη φορά μία έρευνα ανιχνεύει τη σχέση των Ελλήνων με το αλκοόλ.

Η 1η Πανελλήνια Έρευνα Γνώσης για το Αλκοόλ, καταγράφει το επίπεδο γνώσης των Ελλήνων, τις πιθανές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης, καθώς και τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, στο ξενοδοχείο Hilton, από τη Μ.Κ.Ο «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με θέμα «Υπεύθυνη Κατανάλωση. Υπεύθυνη Ενημέρωση; - 1η Πανελλήνια Έρευνα Γνώσης για το Αλκοόλ – Ανοιχτή Συζήτηση».

O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος των ΝΗΦΑΛΙΩΝ, κος Γιάννης Μπουτάρης, με την Πρόεδρο των ΝΗΦΑΛΙΩΝ, κα Σιμώνη Ξανθογιώργου και μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης

Το «παρών» έδωσαν στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μέλη της Μ.Κ.Ο., εκπρόσωποι της Πολιτείας και άνθρωποι που έχουν βιώσει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα τον αλκοολισμό.

Η έρευνα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με τη συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:
• Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες γνωρίζουν ότι η αιθυλική αλκοόλη-αλκοόλ είναι κλασική εξαρτησιογόνος ουσία («ναρκωτικό»).

• Το 84,7% των ατόμων μεταξύ 17 και 24 ετών είναι ενήμερα για το επιτρεπτό όριο αλκοόλ κατά την οδήγηση, ενώ το 20,4% δεν είναι.

• Το 30,2% δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι.

• Το 10% δεν γνωρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που επιθυμούν να εγκυμονήσουν απαγορεύεται να καταναλώσουν οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ.

• Μόνο 3 στους 10 αναγνωρίζουν ότι αλκοολισμός είναι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ.

• Το 50% πιστεύει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση είναι αδυναμία χαρακτήρα, χωρίς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του αλκοολισμού ως πραγματικά συμπτώματα μιας ασθένειας.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας», κα Σιμώνη Ξανθογιώργου (Μ.Α. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας), ενώ τα ευρήματα σχολίασαν η κα Βίκυ Βράνα, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τ.Ε.Ι. Σερρών, καθώς και ο κ. Γιάννης Μουζάς, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής - Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Αλκοολογικού Ιατρείου - Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.


Το πάνελ της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της 1ης Πανελλήνιας Έρευνας Γνώσης για το Αλκοόλ (από αριστερά): κος Μηνάς Μαυρικάκης Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε.
κα Σιμώνη Ξανθογιώργου, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο <<ΝΗΦΑΛΙΟΙ-στην υγεία μας>>, Μ.Α. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
κος Γιάννης Μουζάς, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Αλκοολογικού Ιατρείου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου κα Βίκυ Βράνα, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τ.Ε.Ι. Σερρών

Τα κύρια συμπεράσματα έδωσαν το έναυσμα για την ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μίλησε για τις προοπτικές και τις τάσεις στην Ευρώπη σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Barmen κ. Κωνσταντίνου Στεφανακίδη, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του «πίσω από την μπάρα» και του συγγραφέα κ. Αλέξη Σταμάτη, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα της κατάχρησης αλκοόλ και τις επιπτώσεις στην υγεία με σύντομη αναφορά στο προσωπικό του βίωμα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή πασχόντων που έχουν βιώσει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα τον αλκοολισμό.

Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αντώνης Δημόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο κ. Γιώργος Πατούλης, Προέδρος Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο κ. Μηνάς Μαυρικάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά: «Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συμπεριφόρα που μπορεί και πρέπει να διαδοθεί στην ελληνική κοινωνία, μέσα από συλλογική ευαισθητοποίηση και επένδυση σε θέματα εκπαίδευσης.

Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος τόσο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, όσο και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της. Είναι χαρά μας που η συνεργασία μας με την Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας», εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο με δράσεις που ενισχύουν σημαντικά την ενημέρωση του κόσμου για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ».

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (www.responsibeerity.gr), ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να υποβάλει τις ερωτήσεις του στο twitter (@responsibeerity - #erevna_ALC). Επιπλέον, το video της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της 1ης Πανελλήνιας ‘Έρευνας Γνώσης για το Αλκοόλ θα παραμένει διαθέσιμο στο site www.responsibeerity.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο πασχόντων από Alzheimer



Δείτε το σχετικό γράφημα του Reuters.

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα και συνήθως εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50 χρόνια, αλλά λιγότερο συχνά.



Διαβάστε περισσότερα...

Από το Δεκέμβριο τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης



Στόχος η ασφάλεια των ασθενών.

Τα πρώτα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) θα αρχίσουν να υλοποιούνται στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά Ταμεία από την ιατρική κοινότητα της χώρας τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σκοπός των ΘΠΣ αποτελεί η προαγωγή της ιατρικής που βασίζεται σε τεκμηρίωση και η ασφάλεια των ασθενών από τη λαθεμένη συνταγογράφηση. Επίσης, τα ΘΠΣ αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης της υπέρμετρης συνταγογράφησης και του υψηλού κόστους που αυτή προκαλεί, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης της χώρας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.

«Αυτή η προσπάθεια μπορεί πραγματικά μέσα στο επόμενο διάστημα να μας δώσει έναν κανόνα λειτουργίας της ιατρικής κοινότητας, του συνόλου των γιατρών της χώρας σε μια νέα εποχή. Αυτή που δεν θα μας βάζει πάλι στις υπερβολές της υπερσυνταγογράφησης, στις υπερβολές των εκτός ενδείξεων, στις υπερβολές της υπερπαραγωγής του ανθρώπινου δυναμικού», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος

Τα πρώτα 160 ΘΠΣ συντάχθηκαν από τριμελείς ομάδες καταξιωμένων επιστημόνων σε 16 νοσολογικές κατηγορίες που όρισε ο ΕΟΦ, και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) τον Οκτώβριο του 2011. Για τη σύνταξη των ΘΠΣ χρησιμοποιήθηκαν επικαιροποιημένες αντίστοιχες οδηγίες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.

Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) εκτός από ένα επιστημονικό βοήθημα προς τους γιατρούς, αποτελούν ταυτόχρονα και ένα πλαίσιο αναφοράς και ελέγχου. «Οι γιατροί που συστηματικά παρεκκλίνουν από αυτά, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους», είπε ο κ. Δημόπουλος.

«Η ολοκλήρωση τους και η ολοκλήρωση των κλειστών νοσηλίων δημιουργεί επιτέλους για την πατρίδα μας τις προϋποθέσεις για ένα δημοσιονομικώς τακτοποιημένο, για ένα ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, για ένα καλοδιοικούμενο αυτή τη φορά και άρα λιγότερο διεφθαρμένο εθνικό σύστημα υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί αποχρωματίζονται τα δόντια;



Όταν το σμάλτο αρχίζει να φθείρεται...
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα και την εμφάνιση των δοντιών σας. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με δόντια που είναι εμφανώς πιο κίτρινα από άλλων. Για παράδειγμα, στους ξανθούς και στους κοκκινομάλληδες τα δόντια τείνουν να είναι πιο κίτρινα.

Τα δόντια επίσης γίνονται πιο κίτρινα και πιο γκρι όσο μεγαλώνουμε. Αυτό συμβαίνει διότι με το πέρας του χρόνου το στρώμα της αδαμαντίνης (το σκληρό, λευκό εξωτερικό στρώμα του δοντιού ή αλλιώς σμάλτο) αρχίζει να φθείρεται, να γίνεται όλο και πιο διαφανές και να επιτρέπει στο κίτρινο χρώμα της οδοντίνης (που βρίσκεται στο αμέσως επόμενο στρώμα από την αδαμαντίνη) να εμφανίζεται όλο και περισσότερο.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι στους οποίους οφείλεται ο αποχρωματισμός και το λέκιασμα των δοντιών. Αυτοί μπορούν να υποδιαιρεθούν σε δύο κατηγορίες: εξωγενείς και ενδογενείς χρώσεις.

Οι εξωγενείς χρώσεις είναι οι κηλίδες που εμφανίζονται στην επιφάνεια των δοντιών, ως αποτέλεσμα των ετών από την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού, αναψυκτικών τύπου κόλα, φρούτων, χυμών λαχανικών, τροφίμων με έντονο χρώμα, και φυσικά καπνού. Η συσσώρευση της πέτρας μετά από καιρό προκαλεί και αυτή με τη σειρά της αποχρωματισμό. Οι εξωγενείς χρώσεις μπορούν και αφαιρούνται εύκολα με το βούρτσισμα, τη χρήση του οδοντικού νήματος και τους οδοντιατρικούς καθαρισμούς.

Επίσης υπάρχουν στην αγορά οδοντόπαστες που κάνουν peeling στα δόντια (είναι πιο αδρές από τις συνηθισμένες), χρησιμοποιούνται 1-2 φορές την εβδομάδα και καθαρίζουν καλύτερα τα δόντια από τις εξωγενείς χρώσεις λόγο της αδρότητάς τους. Εάν ο αποχρωματισμός είναι μεγαλύτερος θα χρειαστεί λεύκανση στα δόντια για να επανέλθουν στο φυσικό τους χρώμα ή ακόμα και σε ένα πιο λευκό, αστραφτερό χρώμα.

Οι ενδογενείς χρώσεις είναι λεκέδες που προέρχονται από τον αποχρωματισμό του ίδιου του δοντιού. Αν κάποιος έχει λάβει τετρακυκλίνη, έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει ένα σκούρο κίτρινο, καφέ χρώμα στα δόντια. Η υπερβολική πρόσληψη φθορίου μπορεί να προκαλέσει υπερφθορίωση, το οποίο είναι εμφανές από τις λευκές κηλίδες που αναπτύσσονται στα δόντια.

Ο τραυματισμός των δοντιών ή η απονεύρωση είναι δύο ακόμα ενδογενείς παράγοντες αποχρωματισμού εφόσον πολλές φορές οδηγούν σε μια αλλαγή χρώματος του δοντιού, που οφείλεται στη φθορά και στην απενεργοποίηση του νεύρου. Οι αποχρωματισμοί λόγω ενδογενών παραγόντων δύσκολα επανέρχονται απλά με μία λεύκανση, πολλές φορές χρειάζεται η βοήθεια των όψεων ή των στεφάνων για να φτάσουμε στο επιθυμητό λευκό και φυσικό αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ζεόλιθος σύμμαχος για τον οργανισμό



Ανακαλύψτε τα οφέλη του!

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η δύναμη της φύσης τάσσεται στην υπηρεσία της υγείας και εν προκειμένω της αποτοξίνωσης και του αδυνατίσματος.

Ο ζεόλιθος είναι το φυσικό φίλτρο που θα καθαρίσει τον οργανισμό σας από όλες τις βλαβερές ουσίες που τον βλάπτουν και «μπλοκάρουν» το μεταβολισμό. Πρόκειται για ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό και το όνομά του, που σημαίνει «πέτρα που βράζει», το πήρε λόγω της ιδιότητάς του να αποβάλλει νερό με τη θερμότητα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σαν συμπλήρωμα διατροφής, θα τραβήξει σαν σφουγγάρι τα βλαβερά συστατικά που συγκεντρώνονται στο σώμα, τα οποία θα αποβληθούν με την διαδικασία της ούρησης.

Ο ζεόλιθος συμβάλλει στην αποβολή των βαρέων μετάλλων από το σώμα και βοηθά σημαντικά όσους κάνουν δίαιτα, αφού βοηθά στην αποβολή των βλαβερών ουσιών (τοξινών), που συσσωρεύονται στο σώμα λόγω της απότομης απώλειας λίπους.

Τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Ζεόλιθο Θράκης θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία σε μορφή δισκίου.

Καλό είναι, πάντως, πριν τον καταναλώσετε, να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατοδρομία για το διαβήτη



Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Γκολφ Γλυφάδας
.
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της φετινής εκστρατείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, (World Diabetes Day - WDD), διοργανώνει ποδηλατοδρομία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:30 το πρωί στο Γκολφ της Γλυφάδας, με σημείο εκκίνησης το Δημοτικό Στάδιο Γλυφάδας – οδός Aλ. Παναγούλη 2.

Η ποδηλατοδρομία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας και διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να διαδώσει το μήνυμα « Δώσε αξία στο κάθε σου βήμα. Πάμε μπροστά μαζί. Δράση για το Διαβήτη. Tώρα! », με στόχο να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες πολίτες, να αναλάβουν δράση και με τη συμμετοχή τους στην ποδηλατοδρομία, να δείξουν την υποστήριξή τους στα άτομα με Διαβήτη.



Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation - IDF) και τις εταιρείες – μέλη της. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη θεσπίστηκε το 1991 από την IDF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας – WHO, ως ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εντεινόμενη απειλή που συνιστά πλέον ο Διαβήτης για την υγεία των ανθρώπων.

Η φετινή εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη – WDD αποτελεί το τρίτο μέρος ενός πενταετούς προγράμματος με ιδιαίτερη εστίαση στην «Εκπαίδευση και Πρόληψη του Διαβήτη».


Ο Διαβήτης αποτελεί μια σοβαρή πάθηση, καθώς επηρεάζει τις ζωές όλο και περισσότερων ανθρώπων. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη – IDF, 366 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη χρόνια αυτή πάθηση – και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.

Επιπλέον, 552 εκατ. άνθρωποι θα νοσούν από διαβήτη στο τέλος των δύο επόμενων δεκαετιών και υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη έως το 2030.

Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που βοηθούν τα άτομα με Διαβήτη να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με Διαβήτη, είναι προφανές ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση των ανθρώπων και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της νόσου. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που βασίζεται στη σωστή διατροφή και την κατάλληλη σωματική άσκηση, συμβάλλει επίσης στην επίτευξη και διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου.






«Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με την οργάνωση της Ποδηλατοδρομίας εστιάζει στις δυνατότητες της εκπαίδευσης και της πρόληψης εμφάνισης Διαβήτη, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση κατάλληλου προγράμματος σωματικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η συμβολή της άσκησης στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος των ατόμων με Διαβήτη. Με βάση τα δεδομένα η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 35-40%», τονίζει ο Δρ. Σταύρος Μπούσμπουλας, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγος – Διαβητολόγος (Διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ποδηλατοδρομία θα βρείτε:
• Στην σελίδα του Facebook «Ποδηλατοδρομία για το Διαβήτη»
• Στο Twitter «Podilatodromia»
• Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) www.ede.gr.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόληψη του πνευμονιόκοκκου στους ενήλικες



Ο εμβολιασμός αποτελεί το σημαντικότερο όπλο.

Η πνευμονιοκοκκική νόσος, μια συχνή και δυνητικά σοβαρή λοίμωξη προκαλεί περίπου 1,6 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, κυρίως σε βρέφη και ηλικιωμένους, ενώ η διεισδυτική μορφή της νόσου αποδεικνύεται θανατηφόρος σε ποσοστό έως και 20% των προσβεβλημένων ενηλίκων. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιβαρύνσεις για την υγεία παγκοσμίως, είναι επίσης μια από εκείνες που προλαμβάνονται ευκολότερα.

Η σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου στους ενήλικες ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος που διεξάγεται στην Αθήνα στις 24-27 Νοεμβρίου 2011.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια της Δορυφορικής Ομιλίας με θέμα «Αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός των ενηλίκων: μπορούμε καλύτερα;» τόνισε το εξής:

«Το φορτίο της πνευμονιοκοκκικής νόσου και ιδιαίτερα της πνευμονίας, είναι τεράστιο τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, και ιδιαίτερα η πιο σοβαρή μορφή της που προκαλείται από τη διείσδυση βακτηρίων στο αίμα, έχει κακή πρόγνωση για τους ασθενείς και είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει τον θάνατο. Η ανάρρωση των ασθενών περιλαμβάνει πολυήμερη νοσηλεία, ενώ μπορεί να περάσουν και αρκετοί μήνες πριν αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Επιπλέον, υπάρχει εντεινόμενο πρόβλημα, εξαιτίας της βακτηριακής αντοχής στα συνήθως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, η οποία μπορεί να καταστήσει τη διαδικασία θεραπείας και ανάρρωσης μεγαλύτερης διάρκειας και πολυπλοκότερη.

Καθώς ο βαθμός βακτηριακής αντοχής εξακολουθεί να αυξάνει, η αντιμετώπιση της πνευμονιοκοκκικής νόσου δυσχεραίνεται. Οι ασθενείς σηκώνουν το βάρος των επιπτώσεων της νόσου τόσο στην εργασία όσο και στην οικογενειακή τους ζωή.

Γι’ αυτό το λόγο η αναγκαιότητα της πρόληψης της πνευμονιοκοκκικής νόσου με ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί στα συγκεκριμένα μικρόβια όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους. Μάλιστα, η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για επέκταση της χορήγησης του 13δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου (Prevenar 13) σε ενήλικες άνω των 50 ετών για την πρόληψη της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου, αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της νόσου».

Το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, που είναι ήδη εγκεκριμένο για βρέφη και παιδιά από 6 εβδομάδων έως 5 ετών και πάνω από 350 εκατομμύρια δόσεις του έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως με ασφάλεια, προσφέρει πλέον πρόσθετη θωράκιση, στο ηλικιακό φάσμα των 50 ετών και άνω, που η πρόληψη έναντι της πνευμονιοκοκκικής νόσου είναι εξίσου αναγκαία και σημαντική όσο και στα παιδιά.

Το σημαντικό είναι ότι με μόνο μια δόση εφάπαξ θα μπορεί ο εμβολιασμένος άνω των 50 ετών να θωρακίζεται έναντι σοβαρών μορφών της πνευμονιοκοκκικής νόσου.

Η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος εμφανίζεται όταν τα βακτήρια διεισδύουν σε μέρη του σώματος που φυσιολογικά δεν περιέχουν βακτήρια, όπως το αίμα ή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Προκαλεί σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Περιλαμβάνει βακτηριαιμική πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων με βακτήρια στο αίμα), βακτηριαιμία (βακτήρια στο αίμα) και μηνιγγίτιδα (λοίμωξη των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη). Βάσει επιδημιολογικών μελετών, περίπου 80% των περιπτώσεων διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου στους ενήλικες είναι βακτηραιμική πνευμονία.

Η δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις είναι ο κύριος παράγοντας που προσδιορίζει τον κίνδυνο πνευμονιοκοκκικής νόσου και σχετίζεται στενά με την ηλικία. Συνεπώς, οι ενήλικες 50 ετών και άνω, των οποίων η ανοσοποιητική λειτουργία φθίνει φυσιολογικά, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο. Στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών μάλιστα, ο κίνδυνος είναι σημαντικά μεγαλύτερος και αυξάνει απότομα.

Ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) βρίσκεται στον ρινοφάρυγγα των «φορέων» δηλαδή των ατόμων που φέρουν το βακτήριο χωρίς να αναπτύσσουν λοίμωξη. Εξαπλώνεται με σταγονίδια που μεταφέρονται στον αέρα από άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται και επίσης μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Συνήθως εισέρχεται στον οργανισμό από τη μύτη ή το στόμα και από εκεί μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες θέσεις της εσωτερικής μεμβράνης των αεροφόρων οδών, προκαλώντας μη διεισδυτική νόσο του μέσου αυτιού, των ρινικών κόλπων και/ή των πνευμόνων.

Επίσης, ένας αριθμός παραγόντων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονιοκοκκικής νόσου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το κάπνισμα τσιγάρων και ο αλκοολισμός. Στην πραγματικότητα έχει αποδειχτεί ότι το κάπνισμα είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για τις σοβαρότερες, διεισδυτικές μορφές πνευμονιοκοκκικής νόσου μεταξύ υγιών, κατά τα άλλα, ενηλίκων.

Επιπλέον, κάποια υποκείμενα ιατρικά νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια καρδιακή νόσος και οποιοσδήποτε νόσος με ανοσοκαταστολή ή ανοσοανεπάρκεια, ενδέχεται να επιτείνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονιοκοκκικής νόσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πείραμα για τον περιορισμό των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ



Θετικά αποτελέσματα σε ποντίκια.

Αποτελεσματικότητα της χρήσης μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων σε συνδυασμό με ερυθροποιητίνη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ έδειξαν πειράματα επιστημόνων των τμημάτων Φυσιολογίας και Ιστολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καϊρου και του τμήματος Φυσιολογίας της Φαρμακευτικής και Βιοτεχνολογικής Σχολής του Γερμανικού Πανεπιστημίου του Καϊρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται σε αναρτημένη ανακοίνωση στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Νευροβιολογίας και Ψυχοφαρμακολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που σχετίζεται με την ηλικία και έχει ως κλινικά χαρακτηριστικά την προοδευτική εμφάνιση νοητικής δυσλειτουργίας και απώλειας μνήμης, τη σύγχυση και τη νευρωνική εκφύλιση.

Η έρευνα αφορούσε στη θεραπευτική επίδραση του συνδυασμού μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων και ερυθροποιητίνης στη νόσο Αλτσχάιμερ και τα πειράματα έγιναν σε πέντε ομάδες αποτελούμενες από 12 ενήλικα ποντίκια.

Η πρώτη από αυτές ήταν ομάδα ελέγχου. Στις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες προκλήθηκε νόσος Αλτσχάιμερ με μία απλή δόση λιποπολυσακχαριδίου που χορηγήθηκε ενδοπεριτοναϊκώς. Στην ομάδα 2 δεν χορηγήθηκε θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, στην ομάδα 3 χορηγήθηκε μία απλή δόση μεσεγχυματικών κυττάρων, στην ομάδα 4 χορηγήθηκε ερυθροποιητίνη 3 φορές την εβδομάδα επί 5 εβδομάδες και στην ομάδα 5 χορηγήθηκαν μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα και ερυθροποιητίνη.

Τα ποντίκια ελέχθηκαν για την κινητική δραστηριότητα και τη χρήση μνήμης. Τα λιποπολυσακχαρίδια που χορηγήθηκαν στα ποντίκια μείωσαν την κινητική δραστηριότητα και το ποσοστό της σωστής επιλογής. Ο συνδυασμός της θεραπείας με μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα και ερυθροποιητίνη έδειξε καλύτερα αποτελέσματα στη βελτίωση αυτών των παραμέτρων

Η μελέτη απέδειξε την αποτελεσματικότητα των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και την εκδήλωσή της και τόνισε τη σημασία της ερυθροποιητίνης στη θεραπεία της νόσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχρονη μάστιγα ο σακχαρώδης διαβήτης



Διεθνής Ημερίδα στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Την αναγκαιότητα των μεταμοσχεύσεων νησιδίων παγκρέατος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου-1, και τις τελευταίες εξελίξεις, για την αντιμετώπιση της νόσου που έχει πάρει τη μορφή μάστιγας, θα αναπτύξουν δέκα από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως, σε Διεθνή Ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Β’ Προπαιδευτική κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών, το Ινστιτούτο Κυτταρικών Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου της Αrizona ( USA) και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Κυττάρων του τμήματος Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Η Διεθνής Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ στην τελετή έναρξης, που θα γίνει στις 10:00 θα παραβρεθεί και θα χαιρετήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Όπως επισημαίνουν, σε ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου-1 εμφανίζεται πλέον σε ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας, μάλιστα, αύξηση 5% ετησίως, κυρίως σε παιδιά μικρότερης της προσχολικής, ηλικίας.

Στην Ελλάδα 1.000 παιδιά το χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, από τα οποία περίπου το 20% σε δύο με τρεις δεκαετίες, θα αναπτύξει μία από τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος (οφθαλμολογικές επιπλοκές-τύφλωση, νεφροπάθειες, γάγγραινα των άνω ή κάτω άκρων), και να χρίζει άμεσης μεταμόσχευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «αλκοολικό» γονίδιο



Ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που μπορεί να συνδέεται με το πρόβλημα του αλκοολισμού.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να γίνουν αλκοολικοί εκ γενετής, ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι επιστήμονες.

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που μπορεί να συνδέεται με το πρόβλημα του αλκοολισμού, αφού πρώτα μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύματα χρόνιων αλκοολικών. Συγκεκριμένα σάρωσαν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων, καθώς εκείνοι επιτελούσαν μία σειρά εργασιών και ανακάλυψαν κοινά μοτίβα σε όσους διέτρεχαν κίνδυνο εξάρτησης.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των χρόνιων αλκοολικών παρουσίασαν τα ίδια μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας - άρα και φαινομενικά διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο να γίνουν αλκοολικοί.

Η ομάδα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Τέξας, εξέτασαν 1.064 άτομα με πολλές γενιές του πρόβληματος στην οικογένεια τους στις ΗΠΑ. Αφού εντόπισαν ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύμα, ανακάλυψαν μία ισχυρή σύνδεση μεταξύ του αλκοολισμού και του υποδοχέα σεροτονίνης του γονιδίου HTR7. Η σεροτονίνη επηρεάζει τη διάθεση και τον ύπνο, ενώ και τα αντικαταθλιπτικά συχνά λειτουργούν ρυθμίζοντάς την.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι να είναι επιρρεπείς στον αλκοολισμό εκ γενετής, λόγω των γονιδίων τους. Ωστόσο, επέμειναν ότι η εικόνα είναι πολύπλοκη - και ότι το υποδειγμένο γονίδιο μπορεί να μην είναι ο αρχικός ένοχος.


Πηγή: http://www.proho.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί να αποφευχθεί η επιδημία της παχυσαρκίας;



Πρόβλημα από... κούνια!

Αναμφίβολα, η παχυσαρκία εξελίσσεται πλέον σε επιδημία, ειδικότερα στις δυτικές κοινωνίες, με το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών να αυξάνεται δραματικά. Περίπου 21% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (2 - 5 ετών) παγκοσμίως είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Στην Ελλάδα 20% των νηπίων είναι παχύσαρκα, ενώ η παιδική παχυσαρκία σημειώνει ποσοστό πάνω από 25%, με αποτέλεσμα να ανήκουμε στη χώρα με τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Κύρια αιτία της παιδικής παχυσαρκίας παραμένει η μη ισορροπημένη διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, καθώς και η έλλειψη σωστής επιμόρφωσης παιδιών και γονέων.

Η νηπιακή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα στην ηλικία αυτή αποτελούν παράγοντες -κλειδιά στον αγώνα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς αποτελούν κομβικό σημείο για την καθιέρωση ορθών διατροφικών συνηθειών.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη επιστημονική έρευνα της εταιρίας βρεφικής και νηπιακής διατροφής Milupa, που παρουσιάστηκε στο 38ο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού (2011), τρία στα τέσσερα νήπια προσλαμβάνουν 4 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από αυτήν που Θεσσαλονίκη έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή, όπου συμμετείχαν 300 μητέρες με νήπια 1-3 ετών από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έδειξε ότι η μη ισορροπημένη διατροφή κυριαρχεί, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης (49 gr ημερησίως έναντι 13 gr που είναι η διεθνής σύσταση).

Tα νήπια που πίνουν γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, ξεπερνούν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, μόνο με το γάλα. Μπορεί το γάλα να αποτελεί μια από τις βασικότερες τροφές για την ανάπτυξη του βρέφους και του νηπίου, αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η λήψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και από άλλες τροφές, όπως το κρέας, το ψάρι και το αυγό.

Όπως επιβεβαιώνεται από πλήθος επιστημονικών μελετών, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης στην βρεφική αλλά και νηπιακή ηλικία έχει επιβλαβείς συνέπειες στον οργανισμό: επιβαρύνει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και στην μετέπειτα ζωή του νηπίου.

Έτσι, το 2007, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεώρησε τις συστάσεις του για τις πρωτεϊνικές ανάγκες των νηπίων, μειώνοντας τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σε 13 gr, δηλαδή περίπου 1 gr/ χιλιοστόγραμμο σωματικού βάρους.

Μία από τις δημοφιλέστερες έρευνες που έχουν ασχοληθεί με την διατροφική συμπεριφορά των νηπίων είναι η FITS (Feeding Infants and Toddler Study), που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του Αμερικανικού Διαιτολογικού Συνδέσμου τον Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η διατροφή των νηπίων χαρακτηρίστηκε έως «απέχουσα» από τις συνιστώμενες οδηγίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα νήπια καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένης ζάχαρης και ελάχιστες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως.

Το 1/3 των νηπίων 2 ετών και ¼ των νηπίων 3 ετών καταναλώνει πλήρες γάλα τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα παρόλο που συστήνεται και θεωρείται ασφαλής η χρήση στα νήπια γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών. Επίσης, περίπου το 85% των νηπίων καταναλώνουν κάποιο αναψυκτικό ή γλυκό ή αλμυρό σνακ, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Το κοινό συμπέρασμα πολλών ερευνητών είναι ότι πλέον, τόσο στο σπίτι όσο και στο νηπιαγωγείο, τα νήπια καταναλώνουν τροφές φτωχές σε θρεπτικά συστατικά και υπερβολικά υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά (CACFP, Child & Adult Care Food Program, USDA- 1997). Με λίγα λόγια, το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής με την προεξέχουσα θέση του ελαιολάδου, των φρούτων, των λαχανικών, των ψαριών και των οσπρίων, τείνει να εξαλειφθεί.

Από την άλλη πλευρά, εξίσου σημαντική με την διατροφή είναι και η φυσική δραστηριότητα. Οι ομοσπονδιακές οδηγίες για φυσική δραστηριότητα σε νήπια έως τώρα είναι γενικευμένες και σχεδόν ανύπαρκτες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τα νήπια άνω των 2 ετών πρέπει να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας ή έντονης φυσικής δραστηριότητας καθημερινώς.

Δυσάρεστα είναι όμως τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης «Child Activity and Movement Study» που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά νηπιακής ηλικίας και δείχνει ότι ακόμα και με 60λεπτη φυσική δραστηριότητα καθημερινώς, τα νήπια ξοδεύουν υπερβολικά πολλές ώρες σε καθιστική ζωή (τηλεόραση, υπολογιστή κ.λπ.).

Την τελευταία δεκαετία, πολλά προγράμματα έχουν ξεκινήσει (όχι τόσο σε ελληνικό έδαφος, με φωτεινή εξαίρεση τα προγράμματα «Παιδειατροφή» και «Μερίδες , το μέγεθος μετράει!» με σκοπό την επιμόρφωση παιδιών και ενηλίκων όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή και την φυσική δραστηριότητα, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα νήπιο αποτελεί την βάση για μια υγιή ενήλικη ζωή. Φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό, σωστές διατροφικές συμπεριφορές, τακτική φυσική δραστηριότητα, οικογενειακή συμμετοχή και στήριξη καθώς και σωστή επιμόρφωση παιδιών και οικογένειας από επιστήμονες υγείας, είναι οι βάσεις για την θεμελίωση υγιούς ενήλικης ζωής, από τη νηπιακή ηλικία και την εξάλειψη της επιδημίας της παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H γυναίκα που έμεινε για πάντα μωρό


Είναι 30 ετών και μοιάζει 9 μηνών.

Γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια, αλλά μοιάζει με μωρό 9 μηνών. Η Μαρία Οντέτ ντο Νασιμέντο από τη Βραζιλία, πάσχει από μία πολύ σπάνια διαταραχή του θυρεοειδούς, η οποία δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί.

Η γυναίκα-μωρό δεν μπορεί να μιλήσει, να περπατήσει ή να φροντίσει τον εαυτό της. Ζει σε ένα χαμόσπιτο στην πόλη Σεάρα.

Μέσα στην ατυχία της η Μαρία είναι τυχερή, καθώς, αν και έχει χάσει τη φυσική της μητέρα, έχει την αγάπη και τη φροντίδα της δεύτερης συζύγου του πατέρα της, η οποία τη θεωρεί «δώρο Θεού».

Οι γιατροί που έχουν εξετάσει τη Μαρία πιστεύουν ότι εάν η ασθένειά της είχε διαγνωστεί όταν ήταν μωρό, πιθανότατα να είχε γιατρευτεί. Ακόμη και τώρα, όμως, μια πανεπιστημιακή κλινική της Βραζιλίας προσφέρει στην 30χρονη δωρεάν θεραπεία, με την ελπίδα να της δώσει τη δυνατότητα να μιλήσει ή να περπατήσει.

Διαβάστε περισσότερα...