Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Θεραπεία του διαβήτη χωρίς ενέσεις ινσουλίνης


Ανοίγει ο δρόμος για την παρασκευή νέων φαρμάκων.

Αυστραλιανοί επιστήμονες διαπίστωσαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.

Η επιστημονική ομάδα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature, έλυσαν το γρίφο του πώς η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύεται στον υποδοχέα της που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα, μία διαδικασία απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα και για τη θεραπεία του διαβήτη.

«Όλη η μέχρι σήμερα εργασία έχει πραγματοποιηθεί χωρίς μία λεπτομερή απεικόνιση του πώς στην ουσία αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με το κύτταρο ειδοποιώντας το να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικ Λόρενς του αυστραλιανού Ινστιτούτου Walter και Eliza Hall στη Μελβούρνη.

«Αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε αναφερόμενος στην τρισδιάστατη απεικόνιση της ινσουλίνης προσκολλημένης στον υποδοχέα της, έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα στο Nature, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ινσουλίνη συνεργάζεται με τον υποδοχέα της με έναν πολύ περίεργο τρόπο, τόσο η εν λόγω ορμόνη όσο και ο υποδοχέας της αναδιαμορφώνονται καθώς αλληλεπιδρούν.

«Ένα τμήμα της ινσουλίνης ξεδιπλώνει και σημαντικά τμήματα εντός του υποδοχέα μετακινούνται για να απορροφήσουν την ορμόνη. Τη διαδικασία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε "μοριακή χειραψία"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λόρενς.

Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης -ή σακχάρου- στο αίμα, ένας μηχανισμός ο οποίος καταρρέει στον οργανισμό των διαβητικών. Η κατανόηση της διαδικασίας δέσμευσης της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη χορήγηση ινσουλίνης, πέραν την ένεσης ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και με μεγαλύτερη διάρκεια προϊόντων ινσουλίνης, εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτή η δομή θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους τρόπους χορήγησης ινσουλίνης στο μέλλον. Οι παρακευαστές φαρμάκων θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία...για την επόμενη γενιά συσκευών χορήγησης ινσουλίνης κλπ», τόνισε.

Σήμερα ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια από 366 εκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές των μυών


Τους βοηθάνε να διογκώνονται και να λειτουργούν σωστά.

Αφού ξοδέψετε χρόνο και προσπάθεια μετά το γυμναστήριο, θέλετε να σιγουρευτείτε ότι οι μύες σας λαμβάνουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που τους βοηθάνε να διογκώνονται αλλά και να λειτουργούν σωστά.

Το πιο σημαντικό φυσικά είναι οι άπαχες πρωτεΐνες. Το κάλιο (potassium) που παίρνουμε από τις μπανάνες αλλά και τα βερίκοκα είναι βασικό στοιχείο για να αποφύγουμε κράμπες των μυών αλλά και αδυναμία.

Για να βοηθήσετε το σώμα σας να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά σε πρωτεΐνες για τους μύες, χρειάζεστε τρόφιμα πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως είναι ο σολομός, η σαρδέλα και τα καρύδια.

Ένα ζωτικής σημασίας μέταλλο για την διατήρηση της υγείας των μυών είναι το μαγνήσιο (magnesium) που το βρίσκουμε στους ηλιόσπορους και στο σπανάκι.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε και το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα αμύγδαλα και τα τυριά (π.χ.ανθότυρο) που περιέχουν ασβέστιο (calcium) το οποίο βοηθάει τους μύες να συσπώνται.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κούρεμα" 70% σε δανειολήπτη


Ακόμα μια απόφαση μείωσης του χρέους σε δανειολήπτη απόφασισαν οι δκαστικές Αρχές και συγκεκριμένα, το ειρηνοδικείο Καλαμάτας.

Με απόφαση του δικαστηρίου, απαλλάχθηκε από το 70% των οφειλών του ένας άνεργος δανειολήπτης, ο οποίος αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή των οφειλών του προς τις τράπεζες, ύψους 213.999 ευρώ.

Πρόκειται για 53χρονο οικοδόμο, που λόγω της κρίσης στην οικοδομή, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έκανε μεροκάματα. Το δικαστήριο αποφάσισε το «κούρεμα» του χρέους του από στεγαστικό και καταναλωτικά δάνεια προς έξι τράπεζες. Ετσι, από τις 213.999 ευρώ που χρωστά θα πληρώσει το πολύ 68.000 ευρώ.

Ο δανειολήπτης έχει τρία ενήλικα παιδιά και ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Καλαμάτα, η εμπορική αξία του οποίου κρίθηκε από το δικαστήριο στα 80.000 ευρώ.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου ορίζει μηδενικές καταβολές για ένα έτος. Εξαιρεί από την εκποίηση το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο -δηλαδή το διαμέρισμα στην Καλαμάτα, που είναι η κύρια κατοικία του- και του επιβάλλει να καταβάλλει τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της απόφασης και για 16 χρόνια το ποσό των 124 ευρώ τον μήνα στην τράπεζα όπου είχε την κύρια οφειλή από το στεγαστικό δάνειο, δηλαδή 23.800 ευρώ.

Επομένως, για το σύνολο των οφειλών του θα πληρώσει 23.800 ευρώ, ενώ σε αυτό θα προστεθεί το ποσό που θα κρίνει το δικαστήριο αφού αξιολογήσει εκ νέου έπειτα από οκτώ μήνες την οικονομική του κατάσταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας


Σοβαρούς κινδύνους ελλοχεύει η υπερβολική χρήση του.

Οι ανάγκες μας σε αλάτι κάθε μέρα, δεν ξεπερνούν τα 5 γραμμάρια, περίπου δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού.

Δυστυχώς οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεται ο οργανισμός τους και συχνά πάνω από 10 γραμμάρια ημερησίως. Οι λόγοι είναι πολλοί, τα έτοιμα φαγητά που αγοράζουμε και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα, είναι πλούσια σε αλάτι. Υπολογίζεται ότι 75% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από έτοιμα φαγητά ή τρόφιμα.

Το αλάτι προσθέτει γεύση στα φαγητά μας γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές. Τόσο κατά το μαγείρεμα των φαγητών όσο και στο πιάτο μας, η προσθήκη αλατιού αποτελεί μια βαθιά ριζωμένη συνήθεια.

Ωστόσο πόσο καλά γνωρίζετε το αλάτι, τις ωφέλιμες δράσεις του αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να δημιουργεί η απρόσεχτη χρήση του;

Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο, είναι απαραίτητο για τη ζωή. Χρειάζεται για πολλές λειτουργίες του σώματος. Στο αίμα είναι βασικός ηλεκτρολύτης, διατηρείται σε φυσιολογικά πλαίσια με διάφορους μηχανισμούς (ορμόνες, νεφρική λειτουργία, διατροφή).

Η πτώση του νατρίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα είναι επικίνδυνη και μπορεί ακόμη να οδηγήσει στο θάνατο. Όμως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δημιουργεί σοβαρούς κίνδυνους όπως υψηλή πίεση, έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.

Για να κόψετε το αλάτι από τη διατροφή σας αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.

Οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κι αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών. Αποφύγετε έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, γαριδάκια και έτοιμα γεύματα. Μαγειρεύοντας μόνοι σας τα γεύματα σας μπορείτε να ελέγξετε πόσο αλάτι θα μπει στο πιάτο σας. Επιλέξτε φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αντί για επεξεργασμένα ή καπνιστά.

Αν καταναλώνετε κονσέρβες όπως τόνο, ξεπλύνετε το περιεχόμενο για να απομακρύνετε το αλάτι.

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που θέλετε να καταναλώσετε. Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Προτιμήστε τροφές που αναγράφουν πάνω στη συσκευασία «ελεύθερες αλατιού» (<5mg br="br" mg="mg">
Προσέξτε επίσης και συστατικά όπως γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο, τα οποία είναι συστατικά του αλατιού.

Ακόμη επιλέξτε τροφές με λιγότερο από 5% νάτριο ανά μερίδα. Το νάτριο είναι «συστατικό» του αλατιού και πρέπει να τρώτε λιγότερα από 2.400 mg την ημέρα.

Αντικαταστήστε το αλάτι στις συνταγές με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κορίανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.α. Χρησιμοποιήστε λαχανικά για να δώστε γεύση στο φαγητό σας.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο το οποίο αποβάλλει το αλάτι από τον οργανισμό μας. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι:

1.Φρέσκα φρούτα όπως η μπανάνα και το αχλάδι και έτοιμα ροφήματα με χυμό φρούτων, πλούσια σε κάλιο και χωρίς νάτριο

2. Λαχανικά όπως το σπανάκι, η ντομάτα, το μπρόκολο και οι φακές.

3. Φρέσκα ψάρια όπως ο σολομός

4. Ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά και τέλος

5. Προϊόντα επάλειψης εμπλουτισμένα σε κάλιο

Αν τρώτε έξω, ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο σας.
Σε φαγητά που δεν περιέχουν σάλτσα αντικαταστήστε το αλάτι με χυμό λεμονιού, η έντονη γεύση του καλύπτει την μειωμένη περιεκτικότητα αλατιού.

Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιο έντονη τη γεύση του με λιγότερη ποσότητα.

Φροντίστε η αλατιέρα σας να έχει πολύ μικρές τρύπες, για να προστεθούν μικρές ποσότητες αλατιού στο φαγητό σας κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε.

Η σταδιακή μείωση του αλατιού από τη διατροφή σας δε σημαίνει ότι τα φαγητά σας θα είναι άνοστα, αντιθέτως τα οφέλη θα είναι μεγάλα τόσο στο σωματικό σας βάρος όσο και στην υγεία.

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΤΡΑ: Προς αναβολή η εκδίκαση της υπόθεσης για το σκάνδαλο στο ΙΚΑ


Μετά από δύο αναβολές, το κακούργημα με τα ορθοπεδικά υλικά στο ΙΚΑ της Πάτρας έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 16 Ιανουαρίου, αλλά το πιθανότερο είναι ότι και πάλι θα αναβληθεί. 

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση που αποκαλύφθηκε το 2004, προκαλώντας τεράστια αίσθηση σε πανελλήνια κλίμακα και για την οποία οδηγούνται στο εδώλιο έξι ορθοπεδικοί και τρεις προμηθευτές του ΙΚΑ, πολύ γνωστά πρόσωπα της αχαϊκής κοινωνίας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απάτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ΙΚΑ και το Δημόσιο ζημιώθηκαν περίπου τριάμισι εκατομμύρια ευρώ από την εικονική χορήγηση -με πλαστές συνταγές και παραπεμπτικά- ορθοπεδικών υλικών (αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου, ειδικά αεροστρώματα, μαξιλάρια κατακλίσεων, νάρθηκες, ορθοπεδικά υποδήματα, ζώνες και ειδικές κάλτσες), κατά το διάστημα 1998-2004...! Ωστόσο, με δεδομένο ότι η υπόθεση έχει αριθμό στο πινάκιο 13, θεωρείται βέβαιο ότι ούτε κι αυτή τη φορά θα φτάσει στο ακροατήριο. Κι αυτό διότι, ακόμη και το 1/3 των υποθέσεων που προηγούνται να εκδικαστεί, δεν υπάρχει το παραμικρό χρονικό περιθώριο, αφού πρόκειται για κακουργήματα, που οπωσδήποτε είναι χρονοβόρα και δεν είναι δυνατόν να... εκδικαστούν σε λίγα λεπτά της ώρας. Για μία ακόμη φορά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισε τότε το πανελλήνιο παραμένει... εννέα χρόνια μετά... αδιερεύνητο από τις δικαστικές αρχές. Ερώτηση: Ποιος ορίζει τα του πινακίου; Για ποιους λόγους αυτή η πολύκροτη υπόθεση δεν προηγήθηκε; Τι συμβαίνει; Ποιος θα απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα; Μήπως οι γιατροί αντιμετωπίζονται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά από τους άλλους πολίτες;


Πηγή: http://www.dete.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έσωσαν τυφλό ρινόκερο από τους λαθροθήρες


Από τα δάση της Αφρικής.
Ένας μικρός και τυφλός ρινόκερος διασώθηκε από τα άγρια δάση της αφρικανικής σαβάνας, αφότου εθεάθη να προσκρούει στα δάση και τις πέτρες.

Ο λόγος για το Nicky, έναν σπάνιο μαύρο ρινόκερο, ο οποίος τώρα βρίσκεται στα ασφαλή χέρια των υπευθύνων του Lewa, του περίφημου κέντρου φροντίδας άγριων ζώων που εδρεύει στη Κένυα.

Ο Μάικ Γουότσον είναι αυτός που εντόπισε το αβοήθητο θηλαστικό. Ο διευθύνων σύμβουλος του κέντρου που προστατεύει πολλά ζωντανά από τους λαθροθήρες δήλωσε ότι ο Nicky βρέθηκε απροστάτευτος πριν μερικούς μήνες και λόγω της τύφλωσης θεωρήθηκε απαραίτητη η φύλαξη του στο κέντρο. Τώρα πια έχει εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον και έχει μια ομαλή ανάπτυξη. Αγαπημένη του ασχολία είναι να παίζει στις λάσπες.

Επόμενος στόχος είναι η συγκέντρωση αρκετών χρημάτων μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να έρθει στη Κένυα ειδικός που θα αναλάβει την εγχείρηση στον καταρράκτη του μικρού ρινόκερου με σκοπό να επανέλθει η όραση του.

Η φροντίδα του Nicky κοστίζει στο κέντρο γύρω στα 1.265 δολάρια (κοντά στα 1.000 ευρώ) μηνιαίως. Όμως, όλα αυτά τα χρήματα θεωρείται ότι αξίζουν τη δαπάνη τους, καθώς το Lewa μέτρησε 5 σφαγιασμένους ρινόκερους μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες το περασμένο μήνα. Τα κέρατα των ρινόκερων είναι ιδιαίτερα σπάνια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Αφρική αντιμετωπίζει το σοβαρότερο κύμα λαθροθηρίας των τελευταίων δεκαετιών.

Στο παρελθόν, το Lewa τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας επειδή ήταν το μέρος στο οποίο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έκανε πρόταση γάμου στη Κέιτ Μίντλετον το 2010.



Πηγή: http://www.protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα χρώματα μέσα από τα μάτια ενός τυφλού!


O Tommy Edison, που έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός από το κανάλι του στο YouTube με την ονομασία “Tommy Edison Experience”, περιγράφει στο video που ακολουθεί πώς αντιλαμβάνεται τα χρώματα παρότι εκ γενετής τυφλός. Όπως εξηγεί, μπορεί να μη γνωρίζει την καθ’ εαυτού έννοια των χρωμάτων, ωστόσο στο μυαλό του το κόκκινο, μπλε, πορτοκαλί, μαύρο και άσπρο χρώμα έχουν τη δική τους σημασία.

Θεωρητικά γνωρίζει ότι η φωτιά έχει κόκκινο χρώμα και ο ουρανός μπλε αλλά στην πράξη δεν μπορεί να τα αντιληφθεί και φυσικά να τα διαχωρίσει. Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει “το να προσπαθείς να περιγράψεις τα χρώματα σε έναν τυφλό είναι σα να περιγράφεις τον ήχο του ωκεανού σε έναν κουφό”. Με απίστευτη δόση θετικής ενέργειας ο Tommy Edison μας δίνει μια ιδέα του πώς ένας τυφλός άνθρωπος “βλέπει” αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα www.perierga.gr

VIDEO





Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια


Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκδοθέντων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης.

Τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας προκύπτουν από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα συνολικά 274.000 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχουν εκδοθεί και τα οποία ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της εφαρμογής του θεσμού των ενεργειακών επιθεωρήσεων.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, ένα σημαντικό ποσοστό κτιρίων, της τάξης του 27,2%, βρίσκεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κλάση (Η) και αφορά σε κτίρια χωρίς θερμομόνωση και με παλαιά και μη αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Η συντριπτική, μάλιστα, πλειοψηφία των κτιρίων, σε ποσοστό της τάξης του 96,3%, υπολείπεται του κτιρίου «αναφοράς», δηλαδή του κατασκευασμένου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), γεγονός που υποδεικνύει το τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αποτυπωμένο κτιριακό απόθεμα, το οποίο αφορά σε 31.062.000 m2 για 274.000 κτίρια όλων των χρήσεων, η μέση υπολογιζόμενη κατανάλωση ενέργειας είναι 293 kWh/m2 ετησίως, ενώ αν αυτά τα κτίρια ήταν κατασκευασμένα με προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ θα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 141 kWh/m2 ετησίως, με ποσοστό εξοικονόμησης 48%.

Η συνολική υπολογιζόμενη καταναλισκόμενη ενέργεια είναι 9,11 GWh ετησίως, ενώ αν τα ίδια κτίρια ήταν κατασκευασμένα με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ η κατανάλωση θα ήταν αντίστοιχα 4,39 GWh ετησίως, ποσοστό εξοικονόμησης 48%.

Όπως προκύπτει από τη μέση κατανάλωση των κτιρίων όλων των χρήσεων και η οποία συγκρίνεται με την αντίστοιχη μέση κατανάλωση του κτιρίου «αναφοράς», υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη δυνατότητα που έχουν τα κτίρια να εξοικονομήσουν ενέργεια σε ποσοστό από 6,8% έως 68,9%.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι μονοκατοικίες είναι οι περισσότερο ενεργοβόρες κατασκευές σε σχέση με τις πολυκατοικίες ή τα διαμερίσματα, ενώ τα καταστήματα περισσότερο ενεργοβόρα από τα γραφεία.

Κατά την περίοδο εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ (2011-2013), τα κτίρια κατατάσσονται κυρίως στις ενεργειακές κατηγορίες Β και Γ (ποσοστό 73,06%), ενώ τις περιόδους πριν από την εφαρμογή του Κανονισμού Θερμομόνωσης των Κτιρίων (έως το 1980) το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων (45,1%) είναι ενεργειακής κλάσης Η.

Την περίοδο ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης (1981-2010), τα κτίρια βελτιώνονται και κατατάσσονται κυρίως στις ενεργειακές κλάσεις Γ και Δ σε ποσοστό 61,7%.

Τα συνολικά στοιχεία των εκδοθέντων ΠΕΑ αφορούν κυρίως - σε ποσοστό 97,3% - κτίρια που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1950-2009, ενώ το μεγαλύτερο πλήθος ΠΕΑ αφορά στην περίοδο 1970-1979, καθώς αποτελούσε απαραίτητο δικαιολογητικό για την ένταξη των κτιρίων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον», η αρχική φάση του οποίου αφορούσε κτίρια που είχαν κατασκευαστεί έως το 1980.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, ύψους 63,2%, των εκδοθέντων ΠΕΑ αφορά σε κτίρια, κυρίως διαμερίσματα, που επρόκειτο να μισθωθούν, ενώ ο μικρός αριθμός ΠΕΑ για νέα κτίρια αντανακλά τη μικρή οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων ετών, λόγω των οικονομικών συνθηκών.

Η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εκδοθέντων ΠΕΑ το έτος 2012 (211.475) σε σύγκριση με το έτος 2011 (62.525), οφείλεται στο γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2012 ξεκίνησε η απαίτηση έκδοσης ΠΕΑ και για τις μισθώσεις των διαμερισμάτων.

Όπως είναι αναμενόμενο, τα περισσότερα ΠΕΑ έχουν εκδοθεί στη νομαρχία Αθηνών (32,12%), στο νομό Θεσσαλονίκης (12,69%), στη νομαρχία Πειραιώς (5,03%), στη νομαρχία ανατολικής Αττικής (4,60%).

Τέλος, με βάση τα περίπου 156.000 ΠΕΑ, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία αμοιβών, η μέση αμοιβή που εισπράχθηκε είναι 173 ευρώ για όλες τις χρήσεις των κτιρίων και ανεξάρτητα από την επιφάνειά τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το επόμενο βήμα αφορά στη δημιουργία ενός σώματος μόνιμων Ενεργειακών Επιθεωρητών - μέσα από εκπαίδευση και εξετάσεις -, στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, καθώς ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων», που προβλέπει εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΥΕΠΕΝ και αξιολόγηση των συμπερασμάτων της πρώτης καταγραφής, ώστε τελικά να περάσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων της χώρας, σε συνδυασμό με κατάλληλα κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα επιβεβαίωση για την ασφάλεια της ασπαρτάμης


«Απόλυτα ασφαλής» διαβεβαιώνει η EFSA.

Ολοκληρώθηκε η τακτική επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης, από τους εμπειρογνώμονες της EFSA, Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την οποία δεν προκύπτει καμία ανησυχία από τοξικολογικής άποψης για τους καταναλωτές στα σημερινά επίπεδα έκθεσης στην ουσία και τα προϊόντα αποικοδόμησής της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας, η οποία έφτασε και στα γραφεία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι ειδικοί επιστήμονες συνέλεξαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα αποικοδόμησής της, και κατόπιν διεξοδικής και μεθοδικής ανάλυσης κατέληξαν στο συμπέρασμα, που διατυπώνεται στο σχέδιο γνωμοδότησης, ότι η ουσία είναι απόλυτα ασφαλής. Μάλιστα, οι ειδικοί της EFSA τονίζουν ότι η τιμή της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) για την ασπαρτάμη, η οποία ισχύει σήμερα, θεωρείται ότι είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό και η έκθεση των καταναλωτών στην ασπαρτάμη είναι χαμηλότερη από την τιμή της ADI.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου 2013 δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης ως προς την ασφάλεια της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης. Για την πλήρη αξιολόγηση της επικινδυνότητας, η EFSA αξιολόγησε σε βάθος μια σειρά από επαναξιολογηθείσες επιστημονικές μελέτες και λοιπά βιβλιογραφικά δεδομένα που αφορούν στην ασπαρτάμη και στα προϊόντα αποικοδόμησής της, συμπεριλαμβανομένων και νέων μελετών στον άνθρωπο. Στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τα σχόλιά τους επί του σχεδίου της επιστημονικής γνωμοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2013. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η EFSA πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να συζητηθούν το σχέδιο γνωμοδότησης και τα σχόλια που τυχόν υποβληθούν κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης.

Διάφορα ρυθμιστικά σώματα ανά τον κόσμο έχουν αξιολογήσει την ασφάλεια της ασπαρτάμης ήδη από τη δεκαετία του '80. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη πλήρης αξιολόγηση της ασπαρτάμης που ζητήθηκε από την EFSA και διενεργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της EFSA για τα Πρόσθετα των Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS Panel).

Το σχέδιο της γνωμοδότησης της Επιτροπής ANS Panel της EFSA έχει λάβει υπόψη της τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες και τις νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις.

Παράλληλα με τη ανακοίνωση, η EFSA δημοσίευσε μια σειρά από συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που εξηγούν ορισμένες από τις βασικές επιστημονικές έννοιες, καθώς και τα αρχικά συμπεράσματα του σχεδίου γνωμοδότησης. Τα σχόλια που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση θα καταγραφούν σε μία αναφορά και όπου κριθεί απαραίτητο θα συμπεριληφθούν στην τελική επιστημονική γνωμοδότηση, την οποία η Επιτροπή ANS Panel της EFSA σκοπεύει να υιοθετήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα καστανά μάτια εμπνέουν εμπιστοσύνη


Τεκμήριο… αξιοπιστίας.

Για πρώτη φορά μία έρευνα επιχειρεί να συσχετίσει το χρώμα των ματιών του ανθρώπου με το σχήμα του προσώπου του, προκειμένου να διαπιστώσει την αξιοπιστία που εμπνέουμε στους γύρω μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Charles University στην Τσεχία, οι καστανομάτηδες φέρονται να εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από εκείνους που έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από μία ομάδα 238 εθελοντών να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες 40 ανδρών και 40 γυναικών. Οι άνδρες με γαλανά μάτια και λεπτό μακρύ πρόσωπο βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο αξιόπιστοι, ωστόσο, το ίδιο δεν φάνηκε να συμβαίνει με τα γυναικεία πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι έχουν γαλανά μάτια έχουν πιο γωνιώδη πρόσωπα, πιο μακρύ σαγόνι, πιο στενό στόμα, πιο μικρά μάτια και πιο απομακρυσμένα φρύδια. Αντίθετα, οι όσοι έχουν καστανά μάτια τείνουν να έχουν πιο μεγάλο στόμα, πιο πλατύ σαγόνι, μεγαλύτερη μύτη και πιο σμιχτά φρύδια.

«Δεν είναι τα καστανά μάτια που προκαλούν την αντίληψη της αξιοπιστίας. Είναι η μορφολογία του προσώπου που συνδέεται με τα καστανά μάτια», αναφέρεται στην έρευνα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLoS ONE.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετική για τους καρκινοπαθείς η παροδική διακοπή της θεραπείας


Συρρίκνωση των όγκων έδειξαν πειράματα σε ποντίκια.

Η κατά καιρούς διακοπή της χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων μπορεί πιθανώς να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, όπως δείχνει μια νέα αμερικανο-ελβετική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα.

Τα ποντίκια είχαν μελάνωμα (επιθετικό καρκίνο του δέρματος), που αποκτά συχνά ανθεκτικότητα στα φάρμακα. Όμως η περιοδική διακοπή της θεραπείας οδήγησε στη συρρίκνωση των όγκων τους, οι οποίοι φαίνεται πως είχαν εξαρτήσει την επέκτασή τους από τη συνέχιση των φαρμάκων.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σαν Φρανσίσκο και της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, θεωρούν πολλά υποσχόμενα τα ευρήματα της μελέτης τους, αλλά διευκρίνισαν ότι χρειάζεται να δοκιμαστούν στους ανθρώπους, προτού αξιοποιηθούν, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πώς τα κύτταρα του μελανώματος γίνονται ανθεκτικά σε ένα αντικαρκινικό φάρμακο (το vemurafenib), το οποίο μπορεί αρχικά να επιβραδύνει την επέκταση του όγκου, αλλά σχετικά γρήγορα γίνεται αναποτελεσματικό, με μοιραίες συχνά συνέπειες. Οι όγκοι αποκτούν ικανότητα αντίστασης στη θεραπεία, μεταβάλλοντας τη χημεία στο εσωτερικό των κυττάρων τους.

Όμως, όπως έδειξε η νέα μελέτη, με αυτό τον τρόπο τελικά ο όγκος εξαρτιέται από τη συνέχιση της φαρμακευτικής θεραπείας, όπως συμβαίνει με τον εθισμό από μια ναρκωτική ουσία. Αν αυτή διακοπεί, τότε δεν πεθαίνει ο ασθενής, αλλά τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν στα ποντίκια μια νέα μέθοδο χορήγησης του εν λόγω φαρμάκου. Αντί να χορηγούν το φάρμακο καθημερινά, το έδωσαν για τέσσερις εβδομάδες και μετά για δύο εβδομάδες το σταμάτησαν, πριν στη συνέχεια ξαναρχίσουν την ίδια διαδικασία. Το αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση των όγκων στη διάρκεια των κενών περιόδων, όταν τα ζώα δεν έκαναν καμία θεραπεία, με τελική συνέπεια την παράταση της ζωής τους.

Μένει να αποδειχτεί, μετά από κλινικές δοκιμές, ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους με καρκίνο. Τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά: παράταση ζωής για τους ασθενείς, μείωση του κόστους της θεραπείας, λιγότερες παρενέργειες κ.α.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φάρμακο για τα τραύματα στη σπονδυλική στήλη


Δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και βελτίωσε την κίνηση των άκρων τους.

Ένα νέο φάρμακο που δοκιμάστηκε πειραματικά σε ποντίκια με τραύματα στη σπονδυλική στήλη, πέτυχε να βελτιώσει την κίνηση των άκρων τους. Το φάρμακο που φέρει την προσωρινή ονομασία LM11A-31, είναι το πρώτο που λαμβάνεται από το στόμα και αντιμετωπίζει τις συνέπειες των τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη.

Η ουσία δρα εμποδίζοντας το θάνατο των ολιγοδενδροκυττάρων που περιβάλλουν και προστατεύουν τους νευράξονες, τις μακριές προεκβολές των νευρικών κυττάρων, τυλίγοντάς τους με τη μονωτική ουσία μυελίνη. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ταχεία μετάδοση των σημάτων μέσω των νευρικών κυττάρων.

Την ανάπτυξη του φαρμάκου πραγματοποίησαν ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια μοριακής και κυτταρικής βιοχημείας Σουνγκ Οκ Γιουν του πανεπιστημίου του Οχάιο. Η ίδια δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ένα φάρμακο, το οποίο μπορεί να ληφθεί από το στόμα και να επιφέρει λειτουργική βελτίωση (των άκρων), χωρίς να προκαλέσει καμία τοξικότητα στα πειραματόζωα»

Μέχρι σήμερα, οι υπάρχουσες θεραπείες για τους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν συνήθως επώδυνες επεμβάσεις.

Το νέο φάρμακο δημιουργεί ελπίδες, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τραύματα της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού, με συνέπεια να είναι παράλυτοι και να εμφανίζουν πληθώρα επιπλοκών σε διάφορα όργανα.

Τα σχετικά πειράματα σε ποντίκια διήρκησαν για περίπου ενάμιση μήνα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς τα πειραματόζωα μπόρεσαν σε ένα βαθμό να κινηθούν με σωστό συντονισμό των ποδιών τους, ακόμα και να κολυμπήσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά είναι τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ


Στην ανακοίνωση των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2013, προχώρησε την Κυριακή το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής . Το ποσοστό των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου διαμορφώνεται από 8,6 έως 9,2%. Για τις εμπορικές, βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10- 12%.

Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού συνοδεύονται από διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το οποίο διαμορφώνεται σε επίπεδα 42% χαμηλότερα από το νέο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και θα αφορά το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων, καθώς και από την υιοθέτηση του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εισηγήθηκε η ΡΑΕ, με στόχο την κατοχύρωση των συμφερόντων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι πιθανό στο πρώτο εξάμηνο του έτους να ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο πλαίσιο της υποχρέωσης, οι χρεώσεις να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων από 1ης Ιουλίου. Επίσης στις ανατιμήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση του τέλους ΑΠΕ που κυμαίνεται επίσης στο 9% από 1ης του έτους.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από το ΥΠΕΚΑ:

- Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1200 κιλοβατώρες η συνολική χρέωση για ενέργεια, πάγιο και δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (χωρίς φόρους, χρεώσεις τρίτων, κλπ.), από 177,76 ευρώ πέρυσι διαμορφώνεται τώρα στα 194,04 (αύξηση 16,28 ευρώ ή 9,15%). Ο ίδιος καταναλωτής με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχει έκπτωση από 37 έως 45 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία.

- Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες ο λογαριασμός από 235,69 ευρώ ανεβαίνει στα 257,35 ευρώ (αύξηση 21,66 ευρώ ή 9,19%). Με το ΚΟΤ η έκπτωση φθάνει επίσης στα 37-45 ευρώ.

- Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες ο λογαριασμός από 313,39 ευρώ διαμορφώνεται στα 340,43 ευρώ (αύξηση 27,04 ευρώ ή 8,62%).

- Για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1000 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 19,89 ευρώ ή 10,95% (από 181,54 σε 201,43 ευρώ).

- Για εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 4000 κιλοβατώρες ο λογαριασμός φθάνει στα 725,45 ευρώ από 659,7 (αύξηση 65,74 ευρώ ή 9,96%).

- Για αγροτικό πελάτη με μηνιαία κατανάλωση 1400 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 14,98 ευρώ ή 12,7% (από 117,67 σε 132,65 ευρώ).

- Και για βιομηχανικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 5000 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 82,83 ευρώ ή 10,2% (από 806,51 σε 889,35 ευρώ).

Αναμένεται επίσης ο καθορισμός από τη ΔΕΗ των αναλυτικών τιμολογίων (χρέωση ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, κλιμάκια, κλπ).

Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ προβλέπουν ότι θα εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:

1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του/της δικαιούχου ή του/της συζύγου.

3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο.

4. Η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500 kWh ή 1.700 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχου του ΚΟΤ είναι:

- Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα δύο τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.500 kWh.

- Τρίτεκνοι: Άτομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.700 kWh.

- Άνεργοι: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα δύο τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.500 kWh. Στο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας .

- Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.700 kWh.

- Άτομα που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης: Άτομα, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ με τετραμηνιαία κατανάλωση έως και 2.000 kWh. Σε περίπτωση υπέρβασης του προηγούμενου ορίου, χωρίς να απεντάσσονται από το ΚΟΤ, το υπόλοιπο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης πέραν των 2.000 kWh δεν θα επιδοτείται μέσω ΚΟΤ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τυφλός σκύλος, "βλέπει" με τα μάτια μίας γάτας


Ο Terfel είναι ένα 8χρονο ημίαιμο λαμπραντόρ που ζει στη βόρεια Ουαλία, πανέξυπνο και υπερδραστήριο, μέχρι τη στιγμή που άρχισε να χάνει σταδιακά την όρασή του εξαιτίας του καταρράκτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί στο κρεβάτι του με το φόβο της πρόσκρουσης στα αντικείμενα του σπιτιού, ενώ η άρνησή του να βγει στον κήπο ήταν χαρακτηριστική.

Τότε η ιδιοκτήτριά του Jane Godfrey-Brown σκέφτηκε κάτι καινοτόμο και… προκλητικό: Άφησε μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι και περίμενε με υπομονή να δει τι θα συμβεί. Η Pwditat, όπως την ονόμασε η Jane, πλησίασε τον Terfel και φάνηκε αμέσως να καταλαβαίνει ότι δεν μπορούσε να δει καλά.

Χρησιμοποιώντας τα πόδια της τον έπεισε να βγει από το καλάθι του και να την ακολουθήσει στον κήπο. Αυτό ήταν! Από τότε η γάτα αποτελεί τα… μάτια του Terfel, ενώ δεν διστάζουν να κοιμηθούν παρέα αλλά και να μοιραστούν τα παιχνίδια. Σήμερα, το απίθανο ζευγάρι είναι αχώριστο, αποδεικνύοντας ότι σκυλιά και γάτες μπορούν να γίνουν αληθινοί φίλοι.

Δείτε το βίντεο: 





Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση με θέμα τα ναρκωτικά


Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο δημοτικό θέατρο Πεύκης.

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στο δημοτικό θέατρο Πεύκης και ώρα 6 το απόγευμα ο δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Έφηβοι και Χρήση ουσιών, εξάρτηση, πρόληψη και θεραπεία».

Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΘΕΑ, Κώστας Αρβανίτης και η Κυρατσώ Σκοδρογιάννη από το ΚΕΘΕΑ, Πρόγραμμα «Στροφή».



Διαβάστε περισσότερα...

Ενιαίο σύστημα για φάρμακα, ιατρικές πράξεις και εξετάσεις


Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επεκτείνεται και στα παραπεμπτικά.

Το «e-prescription», δηλαδή το ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, επεκτείνεται για να καλύπτει στο εξής τα παραπεμπτικά τόσο για τις ιατρικές πράξεις όσο και για τις εξετάσεις, και θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Τις νέες δυνατότητες του συστήματος παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος και διευθ/ντας σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), Χρήστος Χάλαρης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά. Πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει επιφυλάξεις.

Τα οφέλη για τους χρήστες (ιατρούς, φαρμακοποιούς, ασφαλισμένους, διαγνωστικά κέντρα) είναι πολλαπλά, ανέφερε ο κ. Χάλαρης, καθώς απλουστεύεται η όλη διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού.

Επίσης, θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών, ενώ με την εμφάνιση του ιστορικού του ασθενούς θα υπάρχει σύνδεση της πάθησης, διάγνωσης και θεραπείας.

«Προχωρούμε στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ. Με την βοήθεια της ΗΔΙΚΑ δημιουργούμε ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών. Πλέον έχουμε περάσει σε επίπεδα να αναγνωρίζεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα συνταγογράφησης στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νέου συστήματος «e-prescription» και ζητά την πιλοτική εφαρμογή του έως ότου διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.

«Το σύντομο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας τού νέου συστήματος μας δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του» αναφέρει ο ΙΣΑ τονίζοντας την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας του νέου συστήματος πριν ξεκινήσει η λειτουργία του.

Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασε στοιχεία και για την 7μηνη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ειδικότερα, εκτελέστηκαν περισσότερες από 28,5 εκ. ιατρικές συνταγές συνολικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, πιστοποιήθηκαν 41.000 γιατροί και 11.000 φαρμακεία, το ποσοστό διείσδυσης ξεπέρασε το 90%, καθιστώντας την εφαρμογή μια από τις πλέον δυναμικές πανευρωπαϊκά και εξυπηρετήθηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι τον μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μετεξεταστέα η Ελλάδα στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία



Έχει πρωτοπόρους νόμους αλλά στην πράξη υστερεί.

Τη διαπίστωση ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες
ακόμα και από κάποιον κοινό πολίτη, έκανε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας
ΕΣΥΑΜΕΑ, Χρήστος Κεσόγλου, σε ημερίδα στην Κομοτηνή

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία - Παράρτημα Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Ατόμων με Αναπηρία στη Βουλγαρία – Παράρτημα Χάσκοβο (Εταίρος), έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Προσβασιμότητα για όλους». Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή, ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑ.μεΑ) στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013. 



ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Σκοπός του έργου είναι η προώθηση της προσβασιμότητας στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα στις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Με τον όρο «προσβασιμότητα» νοείται το χαρακτηριστικό ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, ηλικίας και άλλων χαρακτηριστικών (σωματική διάπλαση, δύναμη, αντίληψη, κλπ.) την ασφαλή και ανεξάρτητη χρήση και πρόσβαση των προσφερόμενων υποδομών και υπηρεσιών. Επωφελούμενοι του έργου είναι πρωτίστως τα άτομα με αναπηρία και ακολούθως οι δημόσιες και περιφερειακές αρχές στη διασυνοριακή ζώνη εφαρμογής του προγράμματος στην υιοθέτηση πολιτικών για την προώθηση της προσβασιμότητας και της βελτίωσης της ζωής των ΑμεΑ. 


ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ως ισότιμοι πολίτες, τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) έχουν κάθε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, σε ίση μεταχείριση, σε αυτόνομη ζωή και σε πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία. Επίσης, η ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και την δια βίου μάθηση δίνει στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στην κοινωνία και να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους. Συνεπώς, τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιλογών και τον έλεγχο της καθημερινής τους ζωής, όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Η «προσβασιμότητα», εκτός από την διάσταση της φυσικής πρόσβασης (μπορεί ένα άτομο να πάει εκεί πού θέλει;), περικλείει και τη διάσταση της λειτουργικότητας (μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ή το αγαθό που θέλει;), της επικοινωνίας (μπορεί να επικοινωνήσει και να πληροφορηθεί όπως όλοι;) και σχετίζεται άμεσα με την αυτονομία και την ασφάλεια, οι οποίες εντέλει είναι οι καθοριστικές παράμετροι που διασφαλίζουν σε κάθε άτομο την ελευθερία επιλογών σε κάθε στιγμή της ζωής του. Η προσβασιμότητα έχει ταυτισθεί με τα άτομα με αναπηρία, για τα οποία πράγματι αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη: αυτόνομης, ασφαλούς, αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Το έργο στοχεύει στο να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προώθηση της «Αρχής της Προσβασιμότητας» στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Διασυνοριακής Περιοχής Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η υλοποίηση των κοινών ενεργειών από την πλευρά της Ελλάδας και Βουλγαρίας έχει στόχο την από κοινού οριοθέτηση και αντιμετώπιση προβλημάτων που συναντώνται σε θέματα Προσβασιμότητας στις Δημόσιες Αρχές.

Ο προηγούμενος στόχος συνδυάζεται με την προθυμία των εταίρων να αλλάξουν τη στάση/αντίληψη των δημοσίων υπαλλήλων και της τοπικής κοινωνίας. Προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή των νομοθετημάτων, τα παραδοτέα των πιλοτικών μελετών θα χρησιμοποιηθούν ως βασικός κατευθυντήριος χάρτης. Συνολικά, οι στόχοι του προγράμματος αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής των ατόμων με αναπηρία και στη διευκόλυνση των συναλλαγών τους με τους δημόσιους φορείς σε επίπεδο ΟΤΑ.
Το έργο ενσωματώνει την αρχή της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ η οποία έχει πλέον μετατραπεί σε απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη δημόσιας χρηματοδότησης των κρατών-μελών από τα ταμεία της ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, οι παρεμβάσεις του Έργου υιοθετούν την αρχή του «Σχεδιάζοντας για Όλους» εντάσσοντας προϋποθέσεις και όρους προσβασιμότητας σε ΤΠΕ για άτομα με αναπηρία βασιζόμενες σε διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες, τις οδηγίες προσβασιμότητας του W3C και συγκεκριμένα στα Web Content Accessibility Guidelines (WAI/WCAG).

ΤΟ 60% ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Σε μία προσπάθεια να καταγραφεί το επίπεδο της προσβασιμότητας νομοθετικά αλλά και στην πράξη, οι φορείς υλοποίησης του έργου, διενήργησαν μελέτες που ήταν αποκαλυπτικές. Σε επίπεδο νομοθεσίας, η χώρα μας εμφανίζεται πρωτοπόρα, ωστόσο στην πράξη υστερεί. Αυτό τόνισε ο Αλέξανδρος Μουρούζης εκ μέρους της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία, πληροφορικός – εμπειρογνώμων ηλεκτρονικής προσβασιμότητας. Κατά τον ίδιο μόλις το 60% της νομοθεσίας στη χώρα μας, βρίσκει εφαρμογή στον τομέα αυτό. «Στο επίπεδο της προσβασιμότητας, κανείς πρέπει να εξετάσει και τις δύο πλευρές. τη νομοθετική πλευρά, όπου είδαμε ότι είμαστε σε καλό επίπεδο. Πραγματικά κάποιοι από τους νόμους μας παρουσιάζουν κάποια καινοτομικά χαρακτηριστικά και για όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε δηλαδή ότι η προσβασιμότητα έχει περάσει και μέσα στη νομοθεσία. Παρόλα αυτά έχουμε τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν όλους τους τομείς, τη διάσπαρτη νομοθεσία που είναι δύσκολο τελικά να παρακολουθήσει κανείς τελικά τους κανόνες και τους νόμους. Στο δεύτερο βήμα είδαμε και στην πιλοτική μελέτη που κάναμε στην Αλεξανδρούπολη ότι απέχουμε αρκετά από την πλήρη υλοποίηση της νομοθεσίας. Αν κάποιος σκεφτεί ότι η νομοθεσία, στην ουσία είναι η βάση πάνω την οποία πρέπει να περάσουμε όλοι μας και όχι το τέλειο, καταλαβαίνει κανείς ότι έχοντας ως στόχο την πλήρη προσβασιμότητα απέχουμε πάρα πολύ. Υπάρχουν πρακτικά παραδείγματα όπου είδαμε ότι στους δρόμους εμπόδια παρουσιάζονται από τους πολίτες αλλά και τους δήμους που δεν φροντίζουν να προσαρμόσουν τα προγράμματα και τις κατασκευές τους ανάλογα. τα κτίρια τα περισσότερα έχουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας ακόμα και για τον κοινό πολίτη και το βασικό είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση του προσωπικού των ΟΤΑ και σε αυτό στοχεύει αυτό το έργο».

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τα παραπάνω συμπεράσματα εξήγαγαν οι ειδικοί μελετητές στην Αλεξανδρούπολη, όπου η προσβασιμότητα χαρακτηρίζεται τουλάχιστον κακή. Ακόμα και οι δημόσιες υπηρεσίες υστερούν στον τομέα αυτό. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Κομοτηνή, όπως εκτιμούν οι ερευνητές του προγράμματος. Στην Κομοτηνή, αν και δεν έχει γίνει μελέτη, στο πλαίσιο του θεματικού εργαστηρίου «θα βγούμε στους δρόμους με τους εκπαιδευόμενους, θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε μία πρώτη γεύση. Επειδή όμως έχουμε δει πολλούς δήμους θα έλεγα ότι λίγο πολύ είναι όλοι στην ίδια κατάσταση. Οι δημόσιες υπηρεσίες ίσως είναι λίγο καλύτερα. Αλλά ο βαθμός απόκλισης από τη νομοθεσία είναι κατά μέσο όρο στο 60%», σημείωσε ο κ. Μουρούζης.

Η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Τη διαπίστωση ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες ακόμα και από κάποιον κοινό πολίτη, έκανε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΕΣΥΑΜΕΑ, Χρήστος Κεσόγλου. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σχεδόν αδύνατο να κινηθεί κάποιο άτομο με αναπηρία χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα, σε κάποια από τις ελληνικές πόλεις. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει στη χώρα πρόσθεσε καθώς, αφαιρεί ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή από μεγάλη μερίδα πολιτών. «Η προσβασιμότητα είναι ζητούμενο προκειμένου να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλα τα άτομα να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Δε θα πρέπει να περιορίζονται για παράδειγμα στο να ζητάμε εργασία, θα πρέπει αν μπορεί κάποιος να πάει στην εργασία του, θα πρέπει να μπορεί και κάποιος να πάει στην εργασία του. Δεν έχει νόημα να προσφέρεις εργασία χωρίς σχολείο, μόρφωση, ακόμα και στις εκκλησίες υπάρχουν προβλήματα. Γίνεται μία προσπάθεια γενικότερη αλλά δυστυχώς δεν φθάνει γιατί δεν υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης περισσότερο. Υπάρχουν νομοθεσίες αλλά δεν υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης», κατέληξε.



Πηγή: http://www.xronos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΕΠΑΠ: Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία


Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες παρουσίασε η ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων) την προηγούμενη εβδομάδα οι οποίες αφορούν στην εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξυπηρέτησης και ενημέρωσης πολιτών και συνεργαζόμενων προνοιακών φορέων, μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, με στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε υπηρεσίες αποκατάστασης, για παιδιά και οικογένειες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι καινοτόμες τεχνολογικές υποδομές και υπηρεσίες που ανέπτυξε η ΕΛΕΠΑΠ είναι:

- Διαδικτυακή Πύλη, η οποία προσφέρει ενημερωτικό και επιστημονικό περιεχόμενο σχετικά με θέματα κινητικής αναπηρίας και αναπτυξιακών δυσκολιών, ενώ παράλληλα επιτρέπει την παροχή μιας σειράς προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών (υποβολή αιτημάτων στο εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΛΕΠΑΠ, συμμετοχή σε προγράμματα τηλε-εκπαίδευσης, συμμετοχή σε ηλεκτρονικό forum κ.λπ.)

- Πρότυπο Τηλεματικό Κέντρο, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν 24 ώρες την ημέρα / 7 ημέρες την εβδομάδα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε έγκυρο επιστημονικό και ενημερωτικό περιεχόμενο, καθώς και τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και αιτημάτων μέσω τηλεφώνου.

- Ηλεκτρονικά συστήματα Τηλε-εκπαίδευσης και Τηλεδιάσκεψης τα οποία σταδιακά θα επιτρέψουν την παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και τηλε-αποκατάστασης.

- Πληροφοριακό Σύστημα καταγραφής, αξιολόγησης και εκτίμησης της εξέλιξης των προγραμμάτων αποκατάστασης, το οποίο ενισχύει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που υλοποιεί η ΕΛΕΠΑΠ

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, καλωσορίζοντας το Διοικητικό Συμβούλιο και τους φίλους της ΕΛΕΠΑΠ, καθώς και πλήθος κοινού και δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Η κυρία Μαριάννα Μόσχου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΕΠΑΠ, πραγματοποίησε μία σύντομη αναδρομή στο έργο της ΕΛΕΠΑΠ από το 1937 μέχρι και σήμερα, εστιάζοντας στις υπηρεσίες αποκατάστασης που έχει προφέρει η ΕΛΕΠΑΠ στα 75 χρόνια δράσης της, σε χιλιάδες παιδιά.

Η Δρ. Χρισταλένα Κατάμμη, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΕΛΕΠΑΠ και συντονίστρια του έργου, παρουσίασε τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, την επίδειξη των οποίων έκανε ο Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης, μέλος της αναδόχου Ένωσης Εταιριών SYSTEMA-MENTORING-MAGNUM OPUS.

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΛΕΠΑΠ, υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Επιχειρησιακών και Τεχνολογικών Υποδομών και Υπηρεσιών Τηλεματικής και Τηλεδιάσκεψης για την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των προγραμμάτων αποκατάστασης της ΕΛΕΠΑΠ» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.



Πηγή: http://www.kerdos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιωάννα Χαρμπέα «Συναισθηματική αναπηρία μια διαφορετική μορφή αναπηρίας»


Είμαστε στο δρόμο και κάποιος συνάνθρωπος μας κινητικά ανάπηρος μας ζητάει βοήθεια να διασχίσει το δρόμο, αδιαφορούμε.

Παρκάρουμε χωρίς τύψεις και ενδοιασμούς σε χώρους πάρκινγκ για ΑΜΕΑ. Δεν δίνουμε ποτέ βοήθεια χρηματική ή οποιαδήποτε είδους βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτα παρά μόνο ο εαυτός μας.

Το συναίσθημα είναι μια άγνωστη λέξη για εμάς. Δεν μπορούμε να νιώσουμε πόνο, θλίψη, χαρά ή έστω θυμό. Η απάθεια η συναισθηματική αδιαφορία είναι οι λέξεις που μας χαρακτηρίζουν. Σας έχουν τύχει τα παραπάνω; σας έχει τύχει να νιώθετε συναισθηματικά νεκροί; Να μην νοιώθετε τίποτα για κανέναν. Ούτε αγάπη, ούτε μίσος, ούτε θυμό... ΤΙΠΟΤΑ.

Να αισθάνεστε ότι δεν έχετε τίποτα μέσα σας για να δώσετε και υποσυνείδητα, να αρνείστε να πάρετε απο μια σχέση;

Να υπάρχουν δίπλα σας άνθρωποι που ξέρετε ότι σας αγαπάνε κι εσείς να μη μπορείτε να νοιώσετε τίποτα γι αυτούς ;

Να υπάρχει μέσα στην ψυχή σας ένα απόλυτο κενό; Αν λοιπόν συμβαίνουν αυτά τότε έχουμε να κάνουμε με μια διαφορετική μορφή αναπηρίας, τη συναισθηματική αναπηρία!

Στις μέρες μας η συναισθηματική αναπηρία θεωρείται μια μορφή άμυνας στις αλλοτριωτικές συνθήκες διαβίωσης που επιβάλλει η κρίση. Γινόμαστε συναισθηματικά ανάπηροι για να βιώσουμε με το λιγότερο οδυνηρό τρόπο την καταχνιά της σκληρής πραγματικότητας. Δεν ενεργοποιούνται τα συναισθήματα για να μη νιώθουμε λύπη, αγανάκτηση ,κοροϊδία. Όλα βαίνουν καλώς για τους απαθείς και κλεισμένους στο συναισθηματικό καβούκι τους, δεν επηρεάζονται ή πιστεύουν ότι δεν επηρεάζονται από τα μέτρα λιτότητας. Νιώθουν ένα είδος ασφάλειας, η συναισθηματική ακαμψία αποτελεί άμυνα γι αυτούς. Σύμφωνα με κοινωνικές έρευνες οι άντρες είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη τάση για συναισθηματική αναπηρία.

Πολλές φορές θεωρείται και προσόν αν σκεφτεί κανείς ότι διευθυντές και υψηλά στελέχη κατέχουν ακριβώς υψηλή θέση στην κοινωνική ιεράρχηση, επειδή έχουν πάθει ένα είδος στείρωσης των συναισθημάτων. Οι συναισθηματισμοί όταν κυριαρχούν στον ψυχικό κόσμο του ατόμου δεν του εξασφαλίζουν τη σίγουρη επιτυχία, γιατί μετριάζουν την ισχυρή του θέληση για ατομική επιτυχία και κέρδος, δίνοντας και μια βαρύτητα στο κοινωνικό καλό. Χάνεται λοιπόν η ψυχρή λογική και το άτομο αποπροσανατολίζεται από τον στόχο που είναι ατομικός και μόνο…. Ο στόχος εμπεριέχει και το κοινωνικό σύνολο πλέον.

Είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές ο άνθρωπος πετυχαίνει πράγματα όταν κινείται στα όρια της ψυχρής λογικής. Αυτή είναι που τον κάνει να σκέπτεται όλες τις πτυχές του στόχου και να μην ξεφεύγει από αυτές. Τα συναισθήματα δεν είναι αντικειμενικά ενεργοποιούν τον υποκειμενικό παράγοντα και πολλές φορές παραποιούν την πραγματικότητα, γιατί εμπλέκουν τη φαντασία και τα προσωπικά πιστεύω. Ωστόσο το συναίσθημα είναι εκείνο που δίνει χρώμα στη λογική.. Και σίγουρα είναι ανάπηρος όποιος δεν έχει συναίσθημα όχι γιατί του λείπει μέλος του σώματος , αλλά γιατί απουσιάζει κομμάτι της ψυχής.

Βάλτε συναίσθημα σε ότι κάνετε είτε πρόκειται για δουλειά, είτε πρόκειται για χόμπι. Βάλτε συναίσθημα στις σχέσεις σας με τους άλλους. Είναι πλέον το μόνο ανέξοδο μα τόσο πολύτιμο αγαθό.

Η ανθρωπιά, η ζεστασιά, ένα χαμόγελο και ένα ευθύ βλέμμα είναι τα στοιχεία που θα ενώσουν το διαλυμένο πάζλ της κοινωνίας. Η απομόνωση, η συναισθηματική ακαμψία και η ένταξη στα γρανάζια ενός ιλιγγιώδους ρυθμού ζωής μας κάνουν ρομπότ. Η αδιαφορία για τους άλλους στην ουσία είναι αδιαφορία για εμάς τους ίδιους, γιατί και εμείς μέρος του όλου είμαστε! Κρίκοι αλυσίδας αποτελούμε! Συναίσθημα αλλά και λογική λοιπόν δυο όροι αλληλεξαρτώμενοι. Η απουσία του ενός από τους δύο κρίνεται άκρως επικίνδυνη για όλους μας. Η πρόοδος δεν επιτυγχάνεται χωρίς λογική αλλά και όταν απουσιάζει το συναίσθημα πέφτουμε στην αποτελμάτωση του εαυτού μας, σε μια σύγχρονη μορφή αναπηρίας τη συναισθηματική αναπηρία! Που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή αλλά και την υγεία του ίδιου του ατόμου.

Τα άτομα που έχουν συναισθηματική αναπηρία είναι τα κατεξοχήν ευάλωτα σε κρίσεις πανικού. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια σε ανύποπτο χρόνο έχοντας σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, η μουσική , το θέατρο, ακόμα και δραστηριότητες όπως θεραπευτική ιππασία θεωρείται ότι αναμοχλεύουν τον εσωτερικό μας κόσμο και ενεργοποιούν τα νεκρά συναισθήματα. Η συναισθηματική απάθεια και αδιαφορία είναι ένα οχυρό που προφυλάσσει το άτομο από τον ψυχικό πόνο και την απογοήτευση. Δεν περιμένει τίποτα , δεν απαιτεί, δεν συμμετέχει και κατά συνέπεια αυτών δεν εξοργίζεται, δεν αντιδρά σιωπηλό παρακολουθεί τα κοινωνικά δρώμενα και μόνο η ψυχρή λογική το διακατέχει.

Αδιαμφισβήτητα η συναισθηματική αναπηρία οδηγεί σε ακρωτηριασμένες προσωπικότητες. Χωρίς συναίσθημα η ζωή μας θα ήταν άνυδρη έρημος! χωρίς μια όαση, χωρίς λουλούδια και καρπούς, χωρίς ήλιο παρά μόνο σκιές. Χωρίς συναίσθημα δε θα υπήρχε τέχνη, δε θα υπήρχε η συγκίνηση του δημιουργού που αποτελεί προϋπόθεση της τέχνης. Τέχνη είναι η αποτύπωση των συναισθημάτων. Χωρίς τέχνη ούτε πολιτισμός, χωρίς πολιτισμό ούτε άνθρωποι θα υπήρχαν, αλλά μόνο ζώα. Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους στο χρόνο οφείλεται και στο συναίσθημα που ενεργοποιεί και μεταποιεί τις αρχέγονες μορφές αντίδρασης σε πολιτισμικά στοιχεία.

Σε σιωπηλούς καιρούς πρέπει να δώσουμε τέλος στη συναισθηματική μας φίμωση. Με νεκρά συναισθήματα δεν πάμε μπροστά. Ο ποιητής Γ. Σεφέρης είχε πει: Ανεξήγητο δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους όσο και να παίζουν με τα χρώματα είναι όλοι τους μαύροι! Ας πετάξουμε λοιπόν από τη ζωή μας όλα εκείνα που μας μαυρίζουν, μας νεκρώνουν και μας απομονώνουν.

Ιωάννα Χαρμπέα
Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος απόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργαζόμενη στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στα Μεγάλα Καλύβια στον Δήμο Τρικκαίων.



Πηγή: http://www.trikalanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα πρωτοποριακή μέθοδος αδυνατίσματος


Αν έχετε κουραστεί από τις εξαντλητικές δίαιτες και τη σκληρή γυμναστική, ετοιμαστείτε να δείτε μια λιγότερο επίπονη και πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδο για να χάσετε κιλά.

Ομάδα γαστρεντερολόγων ανέπτυξε μια νέα συσκευή αδυνατίσματος με την ονομασία AspireAssist σχεδιασμένη να απομακρύνει το φαγητό από το στομάχι σου αμέσως μετά το γεύμα, επιτρέποντάς σου με αυτόν τον τρόπο να τρως όσο θέλεις χωρίς να ανησυχείς για τις θερμίδες.

Η συσκευή συνδέεται με μια μικρή βαλβίδα και ένα σωληνάκι που εμφυτεύονται χειρουργικά στο στομάχι του χρήστη και είκοσι περίπου λεπτά μετά το γεύμα αποβάλλει το 1/3 του φαγητού που καταναλώθηκε και το αντικαθιστά με νερό.

Το AspireAssist δοκιμάστηκε ήδη σε μεγάλο αριθμό παχύσαρκων ανθρώπων και τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλοι σχεδόν κατάφεραν να χάσουν περισσότερα από 20 κιλά (περίπου το μισό περιττό τους βάρος), ενώ τα μόνα προβλήματα που αντιμετώπισαν ήταν με συγκεκριμένα φαγητά τα οποία έπρεπε να αποφεύγουν (κινέζικο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πατάτες κ.α.).

Ωστόσο, όπως είναι λογικό, ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις, με μεγάλη μερίδα ανθρώπων να χαρακτηρίζει τη νέα μέθοδο ως εναλλακτική μορφή βουλιμίας. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν είναι και ότι πιο φυσικό για την απώλεια βάρους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το συγκινητικό βίντεο μίας μητέρας


Η Τζένιφερ Τζόνσον, από το Κέηπ Κόραλ της Φλόριντα, γύρισε αυτό το βίντεο προσπαθώντας να συγκεντρώσει χρήματα για μερικές σοβαρές οδοντιατρικές επεμβάσεις που έπρεπε να κάνει, πριν υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Η Τζένιφερ χρησιμοποιώντας flashcards διηγείται την συγκινητική ιστορία της. Πάσχει από μια σπάνιας μορφής νόσο της καρδιάς που ονομάζεται υπερτροφική αποφρακτική καρδιομυοπάθεια. Η διάγνωση ότι πάσχει με την συγκεκριμένη ασθένεια έγινε όταν ήταν πέντε μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί της.

Με αυτό το βίντεο η Τζένιφερ τελικά κατάφερε να βρει τα χρήματα για την οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση, αλλά στην συνέχεια δεν τα κατάφερε. Πέθανε λίγες μέρες μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, στις 14 Δεκεμβρίου του 2012. Ο σύζυγος της είναι πλέον αυτός που θα πρέπει να φροντίσει μόνος του τα δυο παιδιά τους, την 3χρονη Μικάιλα και τον μόλις 18 μηνών Μαλικάι.






Διαβάστε περισσότερα...

«Διόρθωση» στην προσαρμογή των συντάξεων


Πώς θα εφαρμοστεί σωστά το σύστημα... περικοπών.

Τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων, που είχαν σαν αποτέλεσμα να μην περικοπούν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, σπεύδει να διορθώσει το υπουργείο Εργασίας, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Η αδικία αυτή με τις συντάξεις οφείλεται σε ένα σφάλμα του συστήματος προσαρμογής των συντάξεων, δεν μπορούσε να εντοπίσει αυτούς που λάμβαναν δυο συντάξεις (κύριες και επικουρικές), και έτσι σε αυτούς η μείωση κατά 12% δεν έγινε.

Από την 1η Απριλίου θα υπάρξει νέος υπολογισμός των συντάξεων, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη αυτά και να εφαρμοστεί σωστά το σύστημα περικοπών που ισχύει.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να υποστούν οι συνταξιούχοι που δεν «άγγιξαν» οι περικοπές αναδρομικές μειώσεις, όπως επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της λύσσας


Αναλαμβάνει δράση το υπ. Ανάπτυξης μετά τα κρούσματα.

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της λύσσας σε όλη την επικράτεια θα υλοποιήσει εφέτος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο και έχει προωθηθεί προς υπογραφή και στον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη.

Οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα συγχρηματοδοτούνται κατά 75% από το Ενωσιακό Κτηνιατρικό Ταμείο.

Το ποσό, δε, με το οποίο επιχορηγεί αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης επιπλέον ποσού κατά τη διάρκεια του έτους, εφόσον κριθεί απαραίτητο..

Ο ιός επανεμφανίστηκε στη χώρα μας έπειτα από 25 χρόνια τον περασμένο Οκτώβριο στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης σε αλεπού.

Ανιχνεύεται συχνότερα σε αλεπούδες, ρακούν, κουνάβια, νυχτερίδες και άγριους σκύλους, που αποτελούν τις «δεξαμενές» του ιού.

Στους ανθρώπους προκαλεί σοβαρή νευρική νόσο, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, είναι θανατηφόρος μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων και στη βιβλιογραφία είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις ανθρώπων που επέζησαν από λύσσα, χωρίς την έγκαιρη χορήγηση αντιλυσσικής αγωγής.

Τα τελευταία χρόνια, κρούσματα λύσσας καταγράφονται σε όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα.

Ο ιός ενδημεί στην άγρια πανίδα στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ καταγράφονται σποραδικά κρούσματα σε σκύλους αλλά κυρίως σε γάτες σε όλα τα Βαλκάνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγαλύτερη αξιοποίηση του τεστ ΠΑΠ


Θα μπορεί να διαγιγνώσκει και τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας.

Το τεστ ΠΑΠ, που χρησιμοποιείται ως μέθοδος ρουτίνας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου, θα μπορούσε επιτέλους να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως βάση για την ανίχνευση και άλλων μορφών γυναικολογικού καρκίνου, των ωοθηκών και της μήτρας.

Αυτό ανακοίνωσε μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και ένας γιατρός ελληνικής καταγωγής, ο Νικόλαος Παπαδόπουλος του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ισαάκ Κάιντ του Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, χρησιμοποίησαν το συνηθισμένο κολποτραχηλικό επίχρισμα που συλλέγεται στο τεστ ΠΑΠ και κατάφεραν, μέσω ανάλυσης του DNΑ των κυττάρων που περιέχονται σε αυτό, να εντοπίσουν γενετικές αλλαγές που προκαλούνται στις περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την επέκταση του τεστ ΠΑΠ, ώστε να «πιάνει» και άλλες μορφές της ασθένειας, αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χρόνια (ίσως δέκα έως 15), εωσότου το νέο τεστ χρησιμοποιηθεί ευρέως. Αν όμως αυτό συμβεί, εφόσον το τεστ αποδειχτεί όντως αποτελεσματικό μετά από πολλές κλινικές δοκιμές, τότε θα καλύψει ένα κενό που αφήνει το σημερινό τεστ ΠΑΠ, που εφηύρε ο Έλληνας γιατρός Γιώργος Παπανικολάου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και έκτοτε έχει γίνει διάσημο παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν τεστ που αξιόπιστα να ανιχνεύουν έγκαιρα τους καρκίνους της μήτρας και των ωοθηκών, ώστε η αντικαρκινική θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική. Ιδίως ο καρκίνος των ωοθηκών έχει συχνά άσχημη πρόγνωση, επειδή συνήθως αργεί να διαγνωστεί, λόγω και της καθυστέρησης στην εκδήλωση των συμπτωμάτων του.

Το νέο τεστ (με την ονομασία PapGene) φιλοδοξεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση, εντοπίζοντας το γενετικό ίχνος αυτών των καρκίνων (δηλαδή τις μεταλλάξεις των φυσιολογικών κυττάρων) με τη βοήθεια του αρχικού τεστ ΠΑΠ. Οι γιατροί θα κάνουν το κανονικό τεστ ΠΑΠ και, στη συνέχεια, θα χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές γενετικής ανάλυσης για να αναλύσουν το επίχρισμα που έχει ληφθεί. Επειδή το κολποτραχηλικό επίχρισμα συχνά περιέχει κύτταρα τόσο από τις ωοθήκες, όσο και από το ενδομήτριο, τα τυχόν καρκινικά κύτταρα από αυτές τις περιοχές θα ανιχνεύονται και θα αναλύονται ανάλογα.

Ο ερευνητής Λούις Ντίαζ, καθηγητής ογκολογίας του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, δήλωσε ότι, όπως έδειξαν οι πρώτες δοκιμές σε μια ομάδα 46 γυναικών, το νέο τεστ «μπορεί να ανιχνεύσει το 100% των ενδομητριακών καρκίνων και το 40% των καρκίνων των ωοθηκών, ακόμα και στα πιο πρώιμα στάδια της νόσου -και μάλιστα χωρίς καθόλου παραπλανητικά θετικά αποτελέσματα». Έως το τέλος του 2013, θα έχει ολοκληρωθεί μια σειρά από δοκιμές αξιολόγησης του τεστ σε έναν μεγάλο αριθμό δειγμάτων από γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών ή της μήτρας.

Το αναβαθμισμένο τεστ Παπ αρχικά αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 100 δολάρια (όσο περίπου κοστίζει και το τεστ DNA για τη διάγνωση του ιού HPV που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου), αλλά η τιμή του θα πέσει δραστικά μετά την ευρεία χρήση του και τη βελτίωση της τεχνολογίας γενετικής ανάλυσης των δειγμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Η δράση της βιταμίνης D


Προβλήματα στην υγεία προκαλεί η μειωμένη πρόσληψη.

Η βιταμίνη D δρα μέσω των ειδικών υποδοχέων, οι οποίοι εκφράζονται στα κύτταρα των περισσότερων ανθρώπινων οργάνων (εγκέφαλο, καρδιά, δέρμα, γονάδες, προστάτη, μαστό κ.α.) καθώς και στα κύτταρα του αίματος.

Η ενεργοποίηση των υποδοχέων στο έντερο, τα οστά, τους νεφρούς και τους παραθυροειδείς αδένες, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των συγκεντρώσεων του ασβεστίου και του φωσφόρου του ορού, προλαμβάνοντας την υπασβεστιαιμία και προάγοντας την αύξηση και αναδιαμόρφωση των οστών.

Πηγές βιταμίνης D

Ποσοστό >90% της βιταμίνης D προκύπτει από τη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό λαμβάνεται από τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Σε ορισμένες χώρες, βασικές τροφές, όπως το γάλα, το αλεύρι και η μαργαρίνη εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.

Ηλιακή έκθεση ακόμη και περιορισμένης επιφάνειας του σώματος για 5 λεπτά 2-3 φορές την εβδομάδα κατά τις μεσημβρινές ώρες της άνοιξης, καλοκαιριού και φθινοπώρου, παράγει ποσότητα βιταμίνης D αρκετή για καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

Διαιτητική πρόσληψη

Εάν κάποιος έχει μηδενική ή ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, οι ημερήσιες ποσότητες βιταμίνης D που πρέπει να λάβει από τη διατροφή είναι:

Παιδιά 0-12 μηνών: 400 i.u. ανά ημέρα
Για τις ηλικίες 1-70 ετών: 600 i.u. ανά ημέρα
>70 ετών: 800 i.u. ανά ημέρα
Έγκυες/ θηλάζουσες γυναίκες: 600 i.u. ανά ημέρα

Διατροφικές φυσικές πηγές

Λιπαρά ψάρια: 100 γρ. αντιστοιχούν σε 250-400 i.u.
1 ολόκληρο αυγό (60γρ.) αντιστοιχούν σε 20 i.u.
100γρ. μαγειρεμένου μοσχαρίσιου συκωτιού αντιστοιχούν σε 15 i.u.
15 ml μουρουνέλαιο αντιστοιχούν σε 1360 i.u.
100γρ. μανιτάρια (η μόνη φυτική πηγή) αντιστοιχούν σε 14 i.u., ενώ αν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο σε 500 i.u.

Επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία

Υγεία των οστών: Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, προωθεί την αποδόμηση του οστού από οστεοκλάστες, διατηρεί την ομοιοστασία ασβεστίου και φωσφόρου για τη δημιουργία των οστών. Σύμφωνα με μελέτη, μειωμένη ημερήσια λήψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Ανοσολογικό σύστημα: Η βιταμίνη D ενισχύει τη άμυνα του οργανισμού και φαίνεται να παίζει ρόλο και στην εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων . Στην πολλαπλή σκλήρυνση βρέθηκε ότι η βιταμίνη D απαιτείται για την ενεργοποίηση του υπεύθυνου γονιδίου και την εμφάνιση της νόσου.

Λοιμώξεις: Σε έλλειψή της βρέθηκε αυξημένο ποσοστό εμφάνισης γρίπης το χειμώνα.

Καρκίνος: Υποδοχείς της βιταμίνης D εκφράζονται σε καρκινικά κύτταρα. Μελέτη του 2006 σε >4000000 καρκινοπαθείς έδειξε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε χώρες με μικρότερη ηλιοφάνεια.

Επιπλέον μειωμένες τιμές βιταμίνης D σχετίστηκαν με καρκίνο μαστού και οστικές μεταστάσεις αυτού. Η ημερήσια χορήγηση σκευασμάτων βιταμίνης D βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%, καρκίνου μαστού και ωοθηκών κατά 30% και καρκίνου παγκρέατος κατά 43%.

Το 2007 οι Καναδοί συνέστησαν ημερήσια χορήγηση σκευασμάτων βιταμίνης D για την περίοδο φθινοπώρου - χειμώνα. Παρατήρησαν ότι καρκινοπαθείς που χειρουργούνταν καλοκαίρι ή λάμβαναν θεραπεία τότε, είχαν καλύτερη πρόγνωση.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Μειωμένες συγκεντρώσεις βιταμίνης D αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον βρέθηκε αρνητική συσχέτιση με την ολική χοληστερόλη. Από παρατηρήσεις σε κηπουρούς βρέθηκε ότι είχαν χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης το καλοκαίρι.

Θνητότητα: Τόσο η αυξημένη όσο και η μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη θνητότητα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Περίπου το 50% του συνολικού πληθυσμού της γης εμφανίζουν κάποιου βαθμού ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη και/ή μειωμένη έκθεση στον ήλιο, σε ανωμαλίες που περιορίζουν την απορρόφηση της και σε καταστάσεις που εμποδίζουν τη μετατροπή της βιταμίνης στους ενεργούς μεταβολίτες της, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής και νεφρικής δυσλειτουργίας.

H ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί:

- Ραχίτιδα στα παιδιά με παραμόρφωση και μη ανάπτυξη των μακρών οστών. Σήμερα συμβαίνει σε χώρες της Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής με χαμηλό εισόδημα.

Η αποχή από το κρέας είναι παράγοντας κινδύνου. Όσα παιδιά έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα ή μειωμένη έκθεση στον ήλιο και λαμβάνουν κρέας, ψάρι, αυγά δεν εμφανίζουν ραχίτιδα.

Τα νεογνά που τρέφονται με μητρικό γάλα, που είναι φτωχό σε βιταμίνη D και δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία αναπτύσσουν ραχίτιδα σε μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ σε ηλιόλουστες χώρες εμφανίζεται στα μεγαλύτερα παιδιά όταν δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.

- Οστεομαλακία εμφανίζεται στους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία και εύθρυπτα οστά.

- Οστεοπόρωση.

Όσον αφορά στη χρήση αντιηλιακών, αυτή γενικά είναι επιβεβλημένη, αφού δεν παρεμποδίζεται η σύνθεση της βιταμίνης D, για την οποία αρκεί έκθεση στον ήλιο λίγα λεπτά της ημέρας. Η μηδενική έκθεση στον ήλιο είναι μόνο θεωρητική.

Υπερδοσολογία

Σε υγιή άτομα, η υπερβολική ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D προκαλεί τοξικότητα μετά από πολλούς μήνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για το αν πρέπει να λάβουν συμπληρώματα.

Σε υπερδοσολογία ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερασβεστιαιμίας με εκδηλώσεις, όπως ανορεξία, ναυτία, έμετοι, πολυουρία, πολυδιψία, νευρικότητα, κνησμός και αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια. Τότε απαιτείται άμεση διακοπή του συμπληρώματος και μείωση της πρόσληψης ασβεστίου.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα από βιταμίνη D και αυτό γιατί 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο σε ανοιχτόχρωμους και 3-6 φορές μεγαλύτερης διάρκειας σε σκουρόχρωμους, αυξάνει τη συγκέντρωση της βιταμίνης D μέχρι μίας οριακής τιμής και στη συνέχεια η υπόλοιπη αποδομείται.

Συνεπώς, τοξικότητα επέρχεται μόνο με τη χρήση συμπληρωμάτων από το στόμα.

Διόρθωση χαμηλών τιμών βιταμίνης D

Μία συγκεκριμένη δόση βιταμίνης D, μία φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες είναι ασφαλής για να προστατέψει και να διορθώσει την έλλειψη της βιταμίνης όταν δεν υπάρχει έκθεση στον ήλιο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μισά τρόφιμα αχρηστεύονται


Συζητήσεις και αμφιβολίες προξένησε μελέτη βρετανικού ινστιτούτου που διαπιστώνει ότι το 30-50% των τροφίμων που παράγονται στον πλανήτη δεν φθάνει στα στομάχια των καταναλωτών.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι απώλειες εστιάζονται στο κομμάτι της διαδρομής των προϊόντων από το χωράφι ως το σημείο διάθεσης. Αντιθέτως, στις ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται το φαινόμενο, γεωργικά προϊόντα να σαπίζουν στα χωράφια, επειδή δεν εκπληρώνουν τις προδιαγραφές εμφάνισης που θέτουν τα σούπερ μάρκετ.

Ένοχες για σπατάλη τροφίμων θεωρούνται και οι πολυσυσκευασίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομολογία: Είμαι "μαϊμού" ανάπηρος!


Ομολογία: Είμαι "μαϊμού" ανάπηρος! Η ομολογία πολίτη που τηλεφώνησε στην τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Γιάννη Σινάνη σε τοπικό σταθμό στην Λέσβο. Θα τον ακούσετε να λέει ότι παραπλάνησε την επιτροπή που του χορήγησε αναπηρική σύνταξη ποσοστού 67%.





Διαβάστε περισσότερα...

Θα γίνει χαμός με τις αποδείξεις


Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το αντίτιμο των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν, εάν δεν πάρουν απόδειξη πληρωμής.

Όπως ορίζει η συγκεκριμένη διάταξη, οι επιχιερήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)», ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν ενημερώνεται με τον τρόπο αυτό, για τους παραβάτες καταστηματάρχες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων. Αν, μάλιστα, δεν εκδίδουν τα απαιτούμενα παραστατικά, η φορολογική παράβαση θα βεβαιώνεται στη Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σχολίασε στο τούιτερ: "Ο κλέψας του κλέψαντος"



Τα άρθρα της αγορανομικής διάταξης

«Άρθρο 1
Μη έκδοση νομίμων παραστατικών - Δικαιώματα καταναλωτή

1. Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις.

2. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων αναρτούν πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT - INVOICE)».

3. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναγράφουν σε εμφανές σημείο του τηρούμενου τιμοκαταλόγου, με κεφαλαία γράμματα, ιδίου μεγέθους με τις τιμολογούμενες υπηρεσίες, την ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και εφόσον ο
τιμοκατάλογος τηρείται και στην αγγλική γλώσσα και την ένδειξη: «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT - INVOICE)». Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, με την ως άνω ένδειξη να αναγράφεται σε εμφανές σημείο του τιμοκαταλόγου με κεφαλαία γράμματα, ίδιου μεγέθους με τη γραμματοσειρά των προσφερόμενων ειδών.

Άρθρο 3
Κυρώσεις

1. Για τους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1 της παρούσας, εφόσον δεν αναρτάται η προβλεπόμενη πινακίδα ή δεν περιλαμβάνεται η απαιτούμενη ένδειξη στον τιμοκατάλογο οι παραβάτες τιμωρούνται, πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136/1946,επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 1.000 Ευρώ.

2. Για τους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση του νόμιμου παραστατικού στοιχείου, εφαρμόζεται το άρθρου 47 του ν.2065/1992 σύμφωνα με το οποίο τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 2 της παρούσας, εξαιρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 1, τιμωρούνται και διώκονται κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 136/1946 όπως ισχύει. Ειδικά για τους παραβάτες της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας ,πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136/1946 όπως ισχύει, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 Ευρώ.»



Διαβάστε περισσότερα...

Ζούσε ένα χρόνο χωρίς λεφτά!


Κι όμως. Αυτός ο άνθρωπος από την Πορτογαλία που θα δείτε στο βίντεο, κατάφερε να ζήσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Ζούσε δίπλα από τη θάλασσα, έφτιαξε μία βάρκα από πλαστικά μπουκάλια και ψάρευε για να εξασφαλίσει το φαγητό του.


Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες συντάξεις θα περικοπούν


Αναδρομικό "μαχαίρι" στις διπλές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς από αδυναμία του συστήματος δεν εφαρμόστηκε, η παρακράτηση στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης που έπρεπε να έχει γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με το Mega, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περικοπούν μόνον οι κύριες συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω. Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι συνταξιούχοι που λάμβαναν δύο συντάξεις, να υποστούν αναδρομικά μειώσεις της τάξης του 12%, ενώ από την 1η Απριλίου θα υπάρξει νέος υπολογισμός των συντάξεων προκειμένου να αρθούν οι αδικίες και να εφαρμοστεί σωστά το σύστημα περικοπών που ισχύει και για τις κύριες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πήρες "φακελάκι"; Έχεις μπόνους!


Μπορεί πριν από λίγο καιρό να πιάστηκε επ' αυτοφώρω να "λαδώνεται" , όμως στην Ελλάδα όλα μπορούν να συμβούν. Ο λόγος για έναν γιατρό του νοσοκομείου Καρπενησίου, ο οποίος πριν από 9 μήνες συνελήφθη να παίρνει "φακελάκι" από ασθενή. Το πειθαρχικό δεν συνεδρίασε το διάστημα που μεσολάβησε , πέρασε το 6μηνο και ο γιατρός επέστρεψε τα καθήκοντά του.

Το απίστευτο εντοπίζεται βεβαίως στο εξής. Στις 28 Δεκεμβρίου διορίστηκε νέα αναπληρώτρια διοικήτρια στο νοσοκομείο. Ποια; Η σύζυγος του συγκεκριμένου γιατρού!

Δείτε το βίντεο από το MEGA






Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύστε την υγεία της καρδιάς


Δέκα απλά βήματα που εξασφαλίζουν δυνατούς παλμούς.

Μάθετε πόσο εύκολα και αποτελεσματικά μπορείτε να δώσετε δυνατούς παλμούς στη ζωή σας, με 10 απλά βήματα.

Διαβάστε απλές συμβουλές που ακολουθούν για μια υγιή καρδιά…

1. Διακόψτε το κάπνισμα. Είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. Ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα ισοδυναμεί με δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος.

2. Το γρήγορο βάδισμα, η ποδηλασία ή το κολύμπι, μόλις για 20 λεπτά τη μέρα, βοηθάνε να υποχωρήσει η κακή χοληστερόλη κατά 30% μέσα σε διάστημα μόλις 2 μηνών.

3. Αλλάξτε το διαιτολόγιό σας. Μάθετε να τρώτε 5 μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, αποφύγετε το λιπαρό κρέας και τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε λίπος. Αντικαταστήστε τα με πολυσακχαρίτες και μονοσακχαρίτες που θα βρείτε στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και τους ξηρούς καρπούς. Το φολικό οξύ που περιέχουν περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 19%.

Ο χυμός φραγκοστάφυλου περιέχει φλαβονοειδή που θεωρούνται φυσικά καθαριστικά των αρτηριών. Τα φιστίκια ρίχνουν θεαματικά τη χοληστερόλη. Η μαύρη σοκολάτα «αραιώνει» το αίμα και προλαμβάνει τις θρομβώσεις. Και τέλος, ένα γκρέιπ φρουτ τη μέρα περιορίζει κατά 46% την στένωση των αρτηριών.

4. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) συνδέονται με στεφανιαία νόσο, καθώς συνεπάγονται απόφραξη των αρτηριών.

5. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Ο διαβήτης, ως γνωστόν, συνδέεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες.

6. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, καθώς το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση που οδηγεί σε εμφράγματα. Ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 6 γραμμάρια τη μέρα.

7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμο για την καρδιά σας, περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ τη μέρα είναι επιβλαβή.

8. Διατηρήστε χαμηλό σωματικό βάρος. Εάν είστε υπέρβαρος, ακόμη και 10% απώλεια βάρους έχει φανεί ότι ρίχνει αντίστοιχα τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, αλλά και τις πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2.

9. Φροντίστε να ελέγχετε το άγχος σας. Αν και το στρες δεν συνδέεται άμεσα με νόσους της καρδιάς, ο τρόπος διαχείρισής του μπορεί να αποβεί μοιραίος.

10. Επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και ζητήστε του να υποβληθείτε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, περιλαμβανομένου και τεστ κοπώσεως, ειδικά εάν κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας είναι καρδιοπαθής. Γενικότερα, μετά την ηλικία των 40, ο κάθε ένας πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε τυπικό καρδιολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει μέτρηση της πίεσης, του βάρους, αλλά και των επιπέδων χοληστερόλης.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...