Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Υποχρεωτική η αναγραφή ΑΜΚΑ-ΑΦΜ


Υποχρεωτική θα είναι πλέον η αναγραφή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ σε όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως σημειώνεται, με βάση τον ν. 4144/2013, που αφορά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, τα ληξιαρχεία θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα παράνομων συντάξεων.

Έτσι, από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και γάμου, οι μεταβολές τους, καθώς επίσης και το σύμφωνο συμβίωσης θα περιλαμβάνουν αναγκαία και υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του προσώπου, που «υφίσταται» τη ληξιαρχική μεταβολή. Βασικό ρόλο στο σύστημα αυτό επιτελούν η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και οι ληξίαρχοι, οι οποίοι, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου, έχουν την κεντρική ευθύνη για την αξιόπιστη και ακριβή συλλογή και καταχώρηση των βασικών στοιχείων ταυτοποίησης των πολιτών.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις θανάτου, οι ληξίαρχοι θα εκδίδουν μηχανογραφικά τη ληξιαρχική πράξη, η οποία είναι πλέον αδύνατο να εκδοθεί χωρίς να περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές πληροφορίες για τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο νόμο, με την ταφή είναι αναγκαία πια μόνο η ληξιαρχική πράξη θανάτου και καθίσταται σαφές ότι τα κεντρικά στοιχεία ταυτοποίησης του θανόντος, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ πρέπει να δηλώνονται στους ληξιάρχους, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παραλείψεων σε δηλώσεις, οποιουδήποτε υπευθύνου, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση "σταθμός" του Αρείου Πάγου


Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε εργαζόμενο επιδικάζοντας αποζημίωση απόλυσης, παρότι το εφετείο είχε εκδώσει αντίθετη απόφαση.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας εφετειακή απόφαση, δικαίωσε οδηγό αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης, ο οποίος απολύθηκε μετά το κλείσιμό της, χωρίς όμως να του καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση, καθώς η συνεταιριστική οργάνωση επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες υπογραμμίζουν στην υπ' αριθμ. 172/2013 απόφασή τους ότι «ανώτερη βία δεν συντρέχει στην περίπτωση που τα επικαλούμενα από τον εργοδότη περιστατικά ανάγονται στον κύκλο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και στη σφαίρα κινδύνου αυτού, αφού αυτά θα μπορούσαν εκ των προτέρων να ληφθούν υπόψη ως ενδεχόμενα κατά την κοινή πείρα και συνεπώς να αντιμετωπιστούν». Ούτε όμως, συνεχίζουν οι δικαστές, «συνιστά ανώτερη βία, χωρίς την συνδρομή άλλης περιστάσεως, η κακή πορεία της οικονομικής καταστάσεως της επιχειρήσεως και ειδικότερα η δυσαναλογία μεταξύ των εξόδων αυτής, μεταξύ των οποίων και οι αποδοχές των εργαζομένων, και των από την επιχειρηματική δραστηριότητα εσόδων, αφού είναι γεγονός προβλέψιμο διά καταβολής της συνήθους επιμελείας, κείμενον εντός του συνήθους επιχειρηματικού κινδύνου».

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, αγροτική συνεταιριστική οργάνωση στο χώρο της γαλακτοκομίας συνεργαζόταν αποκλειστικά επί 16 συναπτά έτη με συγκεκριμένη γνωστή γαλακτοκομική εταιρεία.

Η εταιρεία, με ετήσιες συμβάσεις, έδινε «φασόν» την παραγωγή σκληρών τυριών στη συνεταιριστική οργάνωση, αφού προηγουμένως της παρείχε τις πρώτες ύλες. Όμως, αιφνιδιαστικά η γαλακτοκομική εταιρεία το 2007 ανακοίνωσε στη συνεταιριστική οργάνωση ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση συνεργασίας και πρότεινε την τμηματική πρόσληψη του προσωπικού της.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές έκτακτες συνελεύσεις και τελικά αποφασίστηκε να λυθεί η συνεταιριστική οργάνωση και να τεθεί υπό εκκαθάριση. Οδηγός της συνεταιριστικής οργάνωσης, ο οποίος είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο του 1988, παρέμεινε στη συνεταιριστική οργάνωση έως το τέλος της εκκαθάρισής της, οπότε τον Ιανουάριο του 2009 καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας του, χωρίς όμως να του καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση.

Ο οδηγός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της συνεταιριστικής οργάνωσης. Στο Πρωτοδικείο δικαιώθηκε και του επιδίκασε το ποσό των 32.495 ευρώ ως αποζημίωση απολύσεως. Όμως, το Εφετείο, έπειτα από έφεση που άσκησε η συνεταιριστική οργάνωση, είχε αντίθετη άποψη και αναίρεσε την πρωτόδικη απόφαση, κρίνοντας ότι η οριστική και μόνιμη διακοπή της λειτουργίας της αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης «έλαβε χώρα υπό απρόβλεπτες συνθήκες και περιστάσεις, ανεξάρτητες από τη βούλησή της, των οποίων οι συνέπειες δεν θα μπορούσαν να ανατραπούν, τη δεδομένη χρονική στιγμή, όση επιμέλεια και αν καταβαλλόταν και όποια μέτρα και αν λαμβάνονταν».

Επομένως, σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση «δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να υφίσταται και να δραστηριοποιείται από λόγους ανώτερης βίας, η δε οριστική λύση της δεν μπορούσε να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης, εκ μέρους της». Και κατέληξε το Εφετείο ότι η συνεταιριστική οργάνωση δεν υποχρεούται να καταβάλει στον οδηγό τη νόμιμη αποζημίωση λόγω απολύσεως.

Ο Άρειος Πάγος, όπου οδηγήθηκε τελικά η υπόθεση, αποφάνθηκε ότι το Εφετείο έσφαλε στην κρίση του, καθώς δεν συντρέχει ανώτερη βία, καθώς από τα πραγματικά περιστατικά της επίμαχης υπόθεσης θα «μπορούσαν εκ των προτέρων να ληφθούν υπόψη ως ενδεχόμενα κατά την κοινή πείρα και συνεπώς να αντιμετωπιστούν με άλλες ενέργειες, όπως εξεύρεση άλλων πελατών, αλλαγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.λπ. ενόψει μάλιστα του γεγονότος» ότι οι συμβάσεις που καταρτίζονταν με τη γαλακτοκομική εταιρεία «ήταν ετήσιας διάρκειας και ανανεώνονταν μετά από αίτηση της συνεταιριστικής οργάνωσης ως εκ τούτου, κατά την κοινή πείρα, μετά τη λήξη εκάστης σύμβασης ήταν προβλέψιμη η τυχόν μη ανανέωση αυτής».

Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες αναβίωσαν ουσιαστικά την πρωτόδικη απόφαση με αποτέλεσμα ο οδηγός να λάβει την αποζημίωση των 32.495 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαπίζουν οι εργατικές κατοικίες


86 εργατικές κατοικίες στην Ελευσίνα, οι οποίες στοίχισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, δεν έχουν παραδοθεί στους δικαιούχους από το 2009.

Τα σπίτια αυτά σαπίζουν και ήδη έχουν λεηλατηθεί.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν δραματικά οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα


Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, καθώς την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί επικίνδυνα, με τραγικά αποτελέσματα για ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της χώρας τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς το 2012 η αναλογία ήταν 7 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ το 2011 ήταν 7,2. Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση έκαναν σήμερα ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ» και διοργανώθηκε από την Α΄Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, με θέμα «Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα».

Τα αίτια της κατάστασης που έχει ανυπολόγιστο κόστος με απώλεια ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αποδίδονται στο ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στις προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε τμήμα του πληθυσμού, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο φόβος της κερδοσκοπίας δεν επιτρέπει να γίνονται μεταμοσχεύσεις από ιδιωτικά κέντρα, επισήμανε κατά την ομιλία του ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως αυθεντία στο χώρο των μεταμοσχεύσεων ήπατος - νεφρών- παγκρέατος και εντέρων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου και διαμένει μονίμως και διευθύνει το Miami Μεταμοσχευτικό Ινστιτούτο, του οποίου είναι ιδρυτής. Ο κ. Τζάκης χαρακτήρισε αδιανόητο και αντιπαραγωγικό το γεγονός του αποκλεισμού από τις μεταμοσχεύσεις των ιδιωτικών κέντρων, προσθέτοντας ότι το κόστος δεν μπορεί να είναι επαρκής λόγος, τη στιγμή που πολλοί Έλληνες καταφεύγουν για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση του αριθμού των δοτών, ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτριος Γάκης, διευθυντής στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε θέματα μεταμοσχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κ. Γάκης είπε ότι οι μικρές εξάρσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται μάλλον σε τυχαία γεγονότα, καθώς η Ελλάδα παρέμενε σταθερά στις τελευταίες θέσεις του ευρωπαϊκού πίνακα και παρά το παράδοξο με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής της δωρεάς οργάνων στους Έλληνες είναι της τάξης 90-95%. «Στην ουσία δεν καταφέραμε να μετατρέψουμε την πρόθεση των πολιτών σε πράξη» είπε ο κ. Γάκης, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά το υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει τίποτα το καλύτερο. Το κόστος και η επιβίωση είναι οι βασικοί λόγοι βελτίωσης του συστήματος , καθώς το μέσο πραγματικό κόστος του νεφροπαθούς ετησίως αγγίζει τα 50.000 και το συνολικό κόστος αιμοκάθαρσης για τους 10.000 ασθενείς υπερβαίνει τα 500 εκ. ευρώ, ενώ το κόστος του μεταμοσχευμένου δεν ξεπερνά τα 8.500 ευρώ ετησίως. Το σύστημα είναι αναποτελεσματικό και καθηλωμένο, χρειάζεται νέα δομή κατέληξε ο κ. Γάκης.

Η συντονίστρια της επιστημονικής ομιλίας και Διευθύντρια της Α' Παθολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ Ελευθερία Κρικέλη σημείωσε πως παρά τα τροχαία ατυχήματα, που είναι εξαιρετικά αυξημένα στη χώρα μας, παραμένουμε τελευταίοι στην Ευρώπη σε αριθμό πτωματικών δοτών με 6,3 δωρητές ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία οι δωρητές είναι 30. Αιτία σε ποσοστό 45% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στο σύστημα που αφορά τις μεταμοσχεύσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν οι Έλληνες μετανάστες στην Αυστρία


Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν εργασία στην Αυστρία, και συγκεκριμένα κατά 15% μέσα στο 2012 σε σύγκριση με το 2011, όπως αναφέρουν τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία.

Στο ίδιο επίπεδο (15%) ήταν και η αύξηση του αριθμού των Πορτογάλων και των Ισπανών, οι οποίοι αναζητούσαν εργασία στην Αυστρία μέσα στο 2012, ενώ «ρεκόρ» παρουσίασε ο αριθμός των Ούγγρων, 30.000, που μετανάστευσαν πέρυσι στην Αυστρία, όχι μόνο λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στη χώρα τους, αλλά και εξαιτίας της εκεί πολιτικής πόλωσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2012 ζούσαν στην Αυστρία συνολικά 400.000 πολίτες, προερχόμενοι από τις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελβετία, κατά 8,5% περισσότεροι από το 2011, με τους 153.000 από αυτούς να προέρχονται από τη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έκθεση της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας τον περασμένο Οκτώβριο, διαπίστωνε αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που αναζητούσαν εργασία στη χώρα, το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2011-Ιούλιος 2012, της τάξης του 37%, υπερδιπλάσια αυτής που καταγράφηκε για το 2012.

Βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονταν επίσημα στην Αυστρία σε αναζήτηση εργασίας, σε αυτό το χρονικό διάστημα, ήταν αρκετά μικρός και ανερχόταν σε 156 άτομα.

Αντίθετα, στην πρώτη θέση, σε απόλυτους αριθμούς, πολιτών από τις υπόλοιπες 26 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναζητούσαν εργασία στην Αυστρία, βρίσκονταν οι Γερμανοί, υπερβαίνοντας τις 4.500, ακολουθούμενοι από τους Ρουμάνους (2.000), ενώ, στην τρίτη θέση βρίσκονταν οι Πολωνοί με 1.900.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει


Διεθνής Ημέρα Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου.

Αναμνηστικά μετάλλια με θέμα τον πετεινό, που ήταν αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και τους πολεμιστές της πόλης, έκοψε για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (Σάββατο 18 Μαΐου 2013) το Μουσείο της Ακρόπολης σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο.

Η αρχαία παράδοση έλεγε ότι ο Θεμιστοκλής, θέλοντας να ενισχύσει την μαχητικότητα των ανδρών του πηγαίνοντας προς τη Σαλαμίνα, τους έδειξε δύο πετεινούς που μάχονταν με πείσμα. Από τότε καθιερώθηκαν οι αλεκτρυόνων αγώνες (κοκορομαχίες) στο Διονυσιακό Θέατρο, όπου ο θρόνος του ιερέα του Διονύσου κοσμούταν με δύο μαχητικούς πετεινούς.
Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό την ημέρα αυτή από τις 8.00 έως τις 24.00, με ελεύθερη είσοδο.

Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα πραγματοποιούν, για ενήλικες και παιδιά, δράσεις με θέμα τον πετεινό, στις αίθουσες του Μουσείου. Επίσης, στις 9.00, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου, θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το πλούσιο ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής. Η πολυμελής ορχήστρα αποτελείται από νέα παιδιά, κυρίως μαθητές και φοιτητές, με κοινό χαρακτηριστικό την άψογη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, το μεράκι και το αστείρευτο ταλέντο τους και τη διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής.

Παράλληλα, από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, το Μουσείο της Ακρόπολης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Art Athina, στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), με παρουσίαση ποιοτικών αντιγράφων από τις συλλογές του.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών


Ο χρόνος πιέζει ασφυχτικά καθώς στις 15/5 λήγει η μετενέργεια.

Σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Πλέον, όμως, εκτός των άλλων παραγόντων (τρόικα, δεσμεύσεις της κυβέρνησης, νομοθετικό πλαίσιο) ασφυκτικά πιέζει και ο χρόνος, αφού στις 15 Μαΐου λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, καθώς και 42 κλαδικών συμβάσεων, γεγονός που θα επιφέρει νέες αναταραχή στις εργασιακές σχέσεις και νέες μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, από 10% έως 20%, με την κατάργηση του επιδόματος γάμου και άλλων επιδομάτων.

Αντιμέτωποι με μειώσεις βρίσκονται και οι 350.000 ανειδίκευτοι εργάτες που υπόκεινται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αφού εάν δεν υπογραφεί νέα θα εφαρμοσθεί ο κατώτατος μισθός που προβλέπεται από τον νόμο και που είναι 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών.

Βάσει του Μνημονίου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον μέχρι τις 14 Μαΐου δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει κάτι διαφορετικό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ειδοποίηση προς Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για τις διαδικασίες χορήγησης πιστοποιητικού μέλους


Ανακοίνωση 09.05.13

Η ΕΣΑμεΑ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με υπ. Αριθ. 2.2250/οικ.4.105 (ΑΔΑ:ΒΟΖΧΛ-Θ1) (ΦΕΚ Β/221/9.2.2012) Υπουργική Απόφαση περί τήρησης και λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας (Άρθρο 17), οι ΚΟΙΝΣΕΠ υποχρεούνται σε ετήσια βάση να υποβάλουν στο τμήμα Μητρώου στοιχεία για τη λειτουργία τους, από τα οποία να τεκμηριώνεται η πλήρωση των κριτηρίων εγγραφής, προκειμένου να τους χορηγηθεί το Πιστοποιητικό Μέλους του Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για την πρώτη χρήση, η οποία είναι υπερδωδεκάμηνη, οι ΚΟΙΝΣΕΠ οφείλουν να υποβάλουν εντός του πρώτου τετραμήνου του επομένου από την εγγραφή τους έτους, όσα από τα στοιχεία του Ετήσιου Προγράμματος Δραστηριοτήτων και Απολογισμού και από τα αναφερόμενα στα άρθρα 17 και 18 της Υ.Α. δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του προγραμματισμού και του απολογισμού από τη Γενική Συνέλευση. Επιπλέον, ειδικά για το πρώτο έτος εγγραφής στο Μητρώο, η υποβολή του Ετήσιου Προγράμματος Δραστηριοτήτων και Απολογισμού συνοδεύεται από την απαιτούμενη, ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας, Άδεια Λειτουργίας ή στοιχεία που αποδεικνύουν την υποβολή αιτήματος για την έκδοση αυτής.

Την υπουργική Απόφαση και το σύνολο του νομοθετικού στοιχείου που διέπει την εγγραφή και λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, http://www.ypakp.gr/ κλικάροντας την ετικέτα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΥ ΚΕΚΟ, http://www.keko.gr/.


Διαβάστε περισσότερα...

«Το 72% των κλειστών επαγγελμάτων έχει πλέον ανοίξει»


Στουρνάρας: Η ύφεση ανασταλτικός παράγοντας για να καταδειχθούν τα οφέλη.

Δεν νοείται υγιής οικονομία στην οποία τα ανοικτά επαγγέλματα είναι λιγότερα από τα κλειστά, δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αν και η συνεχιζόμενη ύφεση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να καταδειχθούν τα οφέλη από την επιτυχή απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε μελέτες του ΟΟΣΑ, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ στις οποίες αποτυπώνονται τα οφέλη από την απελευθέρωση.

Όπως είπε δυνητικά το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί ως και 15% αν υπήρχε στην Ελλάδα απελευθέρωση αντίστοιχη με αυτή της Ευρωζώνης.

Μάλιστα είπε πως τον Ιούλιο θα δημοσιοποιηθεί και νέα μελέτη του ΚΕΠΕ για τα οφέλη.

Ο υπουργός είπε πως από 342 επαγγέλματα το 72% είναι πλέον ανοικτό, ήτοι δεν απαιτείται για παράδειγμα πλέον αναγγελία έναρξης σε πολλά επαγγέλματα και δεν υπάρχουν διοικητικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί.

Ενδεικτικά ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στους συμβολαιογράφους, στα ταξί, στους αναλογιστές, στους ορκωτούς εκτιμητές, στους γεωτεχνικούς, κ.α..

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης τόνισε πως πλέον υπάρχει παρατηρητήριο για τα κλειστά επαγγέλματα

«Στόχος είναι να προστατεύσουμε την επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης και να προσφέρουμε φθηνότερα και ποιοτικότερα προϊόντα», είπε και ενδεικτικά αναφέρθηκε στις μειώσεις τιμών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και στην απελευθέρωση των οδικών και τουριστικών μεταφορών.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τη λειτουργία της αγοράς , το οποίο θα περιέχει ρυθμίσεις για τις προσφορές και εκπτώσεις (4 φορές μέσα στο χρόνο ), για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές (προαιρετική δυνατότητα μικρών καταστημάτων ), για την λειτουργία της αγοράς καυσίμων, για την κωδικοποίηση αγορανομικών διατάξεων, κ.α..



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17-05-2013
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ
20-05-2013
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ22-05-2013
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24-05-2013
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
 
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΔΕΥΤΕΡΑ
27-05-2013
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ
29-05-2013
ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
31-05-2013
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ


Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

-----------------------

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοινώνεται η τροποποίηση του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ έτους 2013 στο σημείο που αφορά την ημέρα εξέτασης δύο μαθημάτων των τομέων 1) Ηλεκτρονικής και 2) Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, ως ακολούθως:

Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, με ημέρα εξέτασης την Τετάρτη 05.06.2013 (αντί της Τρίτης 04.06.2013)

Αρχές Eπεξεργασίας Tροφίμων, με ημέρα εξέτασης την Τρίτη 04.06.2013 (αντί της Τετάρτης 05.06.2013)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α)

ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΤΡΙΤΗ
21-5-2013
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΠΕΜΠΤΗ
23-5-2013
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι
ΣΑΒΒΑΤΟ
01-06-2013
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ
ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΙΙ
ΔΕΥΤΕΡΑ
03-06-2013
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ
04-06-2013
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (μεταφέρθηκε από 05-06-2013)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (μεταφέρθηκε στις 05-06-2013))
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ
05-06-2013
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (μεταφέρθηκε από 04-06-2013)
ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (μεταφέρθηκε στις 04-06-2013)
ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ Ι
ΠΕΜΠΤΗ
06-06-2013
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
07-06-2013
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΞΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας: Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι.

-----------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β)
ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17-05-2013
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΓΕΛ
ΔΕΥΤΕΡΑ
20-05-2013
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ  ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΓΕΛ
ΤΕΤΑΡΤΗ
22-05-2013
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΓΕΛ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24-05-2013
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΓΕΛ
ΔΕΥΤΕΡΑ
27-05-2013
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΓΕΛ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
31-05-2013
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΓΕΛ
 
ΣΑΒΒΑΤΟ
01-06-2013
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ
ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΙΙ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Α΄
ΔΕΥΤΕΡΑ
03-06-2013
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΟΥ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Α΄
ΤΡΙΤΗ
04-06-2013
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Α΄
ΤΕΤΑΡΤΗ
05-06-2013
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ Ι
ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Α΄
ΠΕΜΠΤΗ
06-06-2012
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Α΄
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
07-06-2013
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΞΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Α΄

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ.,κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Όπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ-Β΄ εξετάζονται πανελλαδικά σε 4 ή 5 μαθήματα σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΓΕΛ και σε 2 μαθήματα ειδικότητας σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΕΠΑΛ-Α΄.


Διαβάστε περισσότερα...

Οριστική λύση στο πρόβλημα του ΟΠΑΔ προωθεί η κυβέρνηση


Έως τα μέσα Ιουνίου θα ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση.

Οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προτίθεται να δώσει το υπουργείο Εργασίας, με νομοθετική ρύθμιση που ήδη προωθείται.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ο συνωστισμός που παρατηρείται στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΑΔ, οφείλεται στη διαδικασία της απογραφής μέσω της θεώρησης βιβλιαρίων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η θεώρηση δεν αφορά τα βιβλιάρια των εν ενεργεία υπαλλήλων οι οποίοι τα θεωρούν στις υπηρεσίες τους, ούτε των συνταξιούχων, τα οποία θεωρούνται θεωρημένα, εφόσον συνοδεύονται από το τελευταίο τρίμηνο εκκαθαριστικό της σύνταξής, κάθε φορά που προσέρχονται στις Υπηρεσίες του ΟΠΑΔ ή σε παρόχους υγείας.

Η θεώρηση που διεξάγεται στις υπηρεσίες του ΟΠΑΔ, αφορά την απογραφή των έμμεσων μελών των εν ενεργεία υπαλλήλων, για τα οποία απαιτούνται νομιμοποιητικά έγγραφα (π.χ. βεβαιώσεις σπουδών, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βάπτισης κλπ).

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΠΑΔ Μιχάλη Κούτρα, έχουν διαγραφεί περίπου 40.000 παράνομα βιβλιάρια.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πρόβλημα αναφορικά με τον ΟΠΑΔ τέθηκε πρόσφατα στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, «αποδεκατισμένος από κτιριακές δομές και υπαλλήλους, λόγω της μεταφοράς του κλάδου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ».

Ο Οργανισμός διαθέτει σήμερα περίπου 200 υπάλληλους, εκ των οποίων οι 50 βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ οι ασφαλισμένοι του Λεκανοπεδίου εξυπηρετούνται από μόνο ένα κτίριο όπου φιλοξενείται το κεντρικό κατάστημα της υπηρεσίας.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ή της ενοικίασης κτιρίων το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την ενσωμάτωση των υπηρεσιών του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ που έχει ήδη ανακοινωθεί, εκκρεμεί όμως η νομοθετική ρύθμιση.

Με τη διαδικασία αυτή η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα γίνεται αρχικά από 15 καταστήματα του ΙΚΑ και εν συνεχεία από όλα τα καταστήματα του Ιδρύματος.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί πιθανότατα εντός του Μαΐου και το αργότερο έως τα μέσα Ιουνίου, οπότε «θα δοθεί λύση για όλα και η λύση αυτή θα είναι οριστική» σημείωναν με έμφαση.

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διοικητή του ΟΠΑΔ Μιχάλη Κούτρα, σύμφωνα με τις οποίες τελεί υπό παραίτηση από τις 25 Ιανουαρίου, κύκλοι του Υπουργείου επισημαίνουν ότι η παραίτηση έχει μεν υποβληθεί αλλά δεν έχει γίνει δεκτή. Τονίζουν, επίσης, ότι «από τη στιγμή που «ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ παραμένει στη θέση του και αμείβεται κανονικά θα πρέπει να ασκεί και τα καθήκοντά του». Σημειώνουν επίσης ότι οι όποιες αλλαγές στη Διοίκηση θα γίνουν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του Οργανισμού στο ΙΚΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε σιαμαία με φυσιολογικό τοκετό


Τα νεογέννητα είναι ενωμένα στο στομάχι.

Η Shalu Pawar από την Ινδία άφησε άφωνη την ιατρική κοινότητα, καθώς γέννησε σιαμαία με φυσιολογικό τοκετό!

Η γυναίκα γέννησε μέσα στο σπίτι της στο χωριό Panvel στην επαρχία Raigad. Τα νεογέννητα είναι ενωμένα στο στομάχι, λίγο κάτω από το θώρακά τους.

Ο σύζυγος της Shalu, ο Arun, είναι οδηγός και τα χρήματα που βγάζει δεν τους έφταναν για να γεννήσει σε νοσοκομείο.

Τα σιαμαία γεννιούνται συνήθως με καισαρική, ενώ μια μεγάλη ομάδα γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων είναι επί ποδός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι γονείς των νεογέννητων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα ιατρικά έξοδα που απαιτούνται για το διαχωρισμό τους.

Η πιθανότητα να γεννηθούν σιαμαία είναι μία στις 40.000 δίδυμες κυήσεις, ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης αυτών των παιδιών πάνω από ένα χρόνο είναι μόλις 1%.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές και διαδίκτυο


Ξεπερνούν τη μία ώρα παραμονής ημερησίως.

Η πλειονότητα των μαθητών του δημοτικού (98%) δήλωσαν ότι είναι χρήστες του διαδικτύου, όμως μόλις το 17% πιστεύουν ότι έχουν την επίβλεψη από κάποιο γονιό, ή έστω την φυσική παρουσία κάποιου γονιού στο χώρο όταν είναι στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για ένα μέρος από τα στοιχεία του προγράμματος ασφαλούς διαδικτύου που δημιουργήθηκε από μια ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Μέσα από αυτή την επαφή με τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού, 17 σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων (651 μαθητές), συγκεντρώθηκαν στοιχεία που μας δίνουν μια γενική εικόνα του μεγέθους της έκθεσης των παιδιών στους κινδύνους του διαδικτύου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ενώ όλοι σχεδόν οι μαθητές δήλωσαν ότι το σωστό είναι ο χρόνος περιήγησής τους στο διαδίκτυο να μην ξεπερνά τη μία ώρα ημερησίως, το 41% μπαίνει στο διαδίκτυο έως 3 ώρες την ημέρα. Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό 20% που ανέφερε ότι παραμένει στον υπολογιστή πάνω από 3 ώρες την ημέρα. Το ποσοστό των μαθητών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους για να μπουν στο διαδίκτυο φτάνει το 37%, ενώ το ποσοστό των μαθητών που επισκέπτονται και internet café αγγίζει το 39%.

Το 83% παίζει παιχνίδια online, το 89% μπαίνει στο youtube, και οι μισοί από αυτούς που μπαίνουν στο ίντερνετ έχουν ένα λογαριασμό facebook. Ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό που άγγιζε το 33% δήλωσε ότι έχει μιλήσει με αγνώστους έστω μία φορά.

Σημαντικές διαφορές εμφανίζονται, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στις απαντήσεις τους. Τα αγόρια σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τα κορίτσια δήλωσαν ότι επισκέπτονται internet café, παραμένουν στο διαδίκτυο πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, και συνομιλούν με αγνώστους.

Τα κορίτσια αντιθέτως πιστεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα αγόρια ότι έχουν την επίβλεψη των γονιών τους όταν μπαίνουν στο διαδίκτυο και απασχολούνται μόνο μία ώρα την ημέρα στο διαδίκτυο.

Οι γονείς, σύμφωνα με την ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, επιβάλλεται να επιβλέπουν την πλοήγηση των παιδιών τους στο διαδίκτυο, δηλαδή να ελέγχουν το ιστορικό πλοήγησης, τις συνομιλίες, τις φιλίες και τις σχέσεις που αναπτύσσουν.

Στην αγορά διατίθενται προγράμματα που περιορίζουν την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου από ανήλικα άτομα. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ενήμεροι για τις εξελίξεις στο χώρο του internet. Πριν επιτρέψουν στο παιδί τους να πλοηγηθεί σε έναν διαδικτυακό χώρο θα ήταν καλό να γνωρίζουν οι ίδιοι τι είναι αυτός ο χώρος.

Όσον αφορά το χρόνο παραμονής στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την ομάδα σημειώνεται ότι ο γονιός πρέπει να θέτει αυστηρά και ξεκάθαρα όρια για τον χρόνο που επιτρέπει σε ένα παιδί να μπαίνει στο διαδίκτυο. Πολύ συχνά οι γονείς αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο ως μια εύκολη, ήσυχη, ακίνδυνη απασχόληση των παιδιών αγνοώντας τον κίνδυνο ενός μελλοντικού εθισμού.

Τέλος η ομάδα σημειώνει ακόμα ότι η καλή επικοινωνία με το παιδί, ο απλός και καθαρός λόγος του γονιού, απαλλαγμένος από άγχος, υπερβολές, και επικριτική διάθεση, μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη μέθοδο προστασίας απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις του διαδικτύου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρα της Ευρώπης η σημερινή


Εκδηλώσεις σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Η σημερινή Ημέρα της Ευρώπης βρίσκει τη γηραιά ήπειρο σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς η οικονομική κρίση οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα.

Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή, την 9η Μαΐου, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που σκοπεύουν στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις και τις πολιτικές της ΕΕ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Τα κτίρια όπου στεγάζονται τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο μάλιστα, ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό.

Η σημερινή ημέρα, παρότι επισκιάζεται για μία ακόμη χρονιά από την οικονομική κρίση, στέλνει αναμφίβολα πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα. Οι νέοι Ευρωπαίοι, παρά τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το τι μέλλει γενέσθαι στη γηραιά ήπειρο, ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις, θέλουν να συμμετέχουν, να δραστηριοποιηθούν πολιτικά και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφραστής: Το επάγγελμα του μέλλοντος


Έξι λόγοι, που πιστοποιούν την αναγκαιότητα της μετάφρασης στη ζωή μας.

Το επάγγελμα του μεταφραστή μεταλλάσσεται από τέχνη σε επιστήμη

Οι άνθρωποι χρειάστηκαν τρεις χιλιάδες χρόνια για να μάθουν την επιστήμη της μετατροπής των μετάλλων σε εργαλεία και άλλα αντικείμενα, με συνεπή και προβλέψιμο τρόπο, καθώς και με υψηλό επίπεδο ποιότητας. Παρομοίως, οι άνθρωποι χρειάστηκαν πάρα πολλά χρόνια για να μπορέσουν να αναπτύξουν τον κλάδο της μετάφρασης, έτσι ώστε ο μεταφραστής να μεταφέρει τις πληροφορίες σε διαφορετικές γλώσσες με συνεπή και προβλέψιμο τρόπο, αλλά και με υψηλό επίπεδο ποιότητας, παρόλο που η μετάφραση υπάρχει σαν έννοια από τότε που έγινε γνωστό ότι οι άνθρωποι μιλάνε διαφορετικές γλώσσες. Διάφορα είδη λογισμικού, δηλαδή εργαλεία του υπολογιστή, παρέχουν βοήθεια και επιταχύνουν αυτήν την αλλαγή.

Η επιρροή της μετάφρασης είναι εμφανής παντού

Στο Μεσαίωνα και τη Βιομηχανική Εποχή, η δουλειά των σιδηρουργών ήταν φανερή παντού. Δεν υπήρχε χωριό που δεν είχε το σιδηρουργό του, ο οποίος έκανε τα πάντα, από το να φτιάχνει πέταλα αλόγων, εργαλεία και όπλα, μέχρι να διατηρεί τη φωτιά αναμμένη ώστε να ψηθεί το ψωμί. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τους σιδηρουργούς. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής στηρίζεται, κατά μια έννοια, στη μετάφραση. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.500 γλώσσες παγκοσμίως και σχεδόν κάθε κοινωνία στον πλανήτη είναι πολύγλωσση. Η μετάφραση διατηρεί τη γλωσσική, πολιτιστική, και γνωστική ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει τον κόσμο μας.

Οι μεταφραστές θα μας βοηθήσουν να μπούμε σε μια νέα εποχή

Η δουλειά των σιδηρουργών ήταν μεταμορφωτική με την έννοια ότι βοήθησε τον κόσμο να προχωρήσει στη Βιομηχανική Εποχή. Οι σιδηρουργοί συνεισέφεραν στην κατασκευή των μηχανημάτων, που βοήθησαν τον αυτόματο τρόπο παραγωγής και τη μεταφορά των υλικών πιο γρήγορα από ό,τι πριν. Έτσι συνέβη και με τη μετάφραση, καθώς η εποχή της πληροφορίας, την οποία ζούμε, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη μετάφραση. Η γλωσσική δομή του διαδικτύου αλλάζει. Εκτιμάται ότι ως το 2020 κάθε άνθρωπος θα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, επομένως το διαδίκτυο θα γίνει αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της γλωσσικής πραγματικότητας. Τα Αγγλικά αρχίζουν να φθίνουν ως κοινή γλώσσα επικοινωνίας (κοινή διάλεκτος), κάνοντας το ρόλο των μεταφραστών πιο σημαντικό από ποτέ.

Νέες τεχνολογίες θα προκύψουν από τη μετάφραση

Πάρα πολλοί διάσημοι εφευρέτες, όπως ο John Deere, ο Studebaker και ο Henry Ford ξεκίνησαν ως σιδηρουργοί. Για να προχωρήσει η εποχή της πληροφορίας σε άλλο επίπεδο, η κοινωνία θα πρέπει να βασιστεί στη δυνατότητα όχι μόνο να μετατρέπει πληροφορίες από γλώσσα σε γλώσσα, αλλά και να τις διαφοροποιεί με πολλούς τρόπους, σε αναγνωστικό επίπεδο, σε επίπεδο πολιτιστικού ταιριάσματος, γλωσσικών προτιμήσεων και όχι μόνο. Για να γίνουν ευρύτερες αυτές οι αλλαγές, η γνώση των μεταφραστών θα είναι βασική, γιατί ήδη οι μεταφραστές κάνουν περισσότερα από το να μετατρέπουν απλώς μηνύματα ανάμεσα σε γλώσσες. Γνωρίζουν ήδη πώς να χειριστούν αυτά τα θέματα και οι άνθρωποι της τεχνολογίας θα βασιστούν σε αυτές τις ικανότητες και τη γνώση των μεταφραστών για να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα πιο δυναμικό και πιο πλούσιο σε πληροφορίες μέλλον.

Τα εργαλεία του μέλλοντος εξαρτώνται από τους μεταφραστές

Μια παλιά ιστορία αναφέρει ότι ένας βασιλιάς ζήτησε από τους τεχνίτες του βασιλείου του να εξηγήσουν γιατί η δουλειά τους είναι σημαντική. Ο κάθε τεχνίτης (ξυλουργός, χρυσοχόος, λιθοδόμος, ράφτης) προέβαλε ένα ισχυρό επιχείρημα. Όταν όμως ο βασιλιάς τους ρώτησε από πού παίρνουν τα υλικά τους, εκείνοι απάντησαν από το σιδηρουργό. Έπειτα ο βασιλιάς έκανε την ίδια ερώτηση στο σιδηρουργό και εκείνος απάντησε, «Βασιλιά μου, φτιάχνω τα δικά μου εργαλεία. Αυτή είναι η τέχνη μου». Η μετάφραση που παράγεται από υπολογιστή, όπως η μετάφραση που προσφέρει το Google, δεν προκύπτει έτσι μαγικά. Τα εργαλεία που προσφέρει βασίζονται άμεσα στην ύπαρξη των μεταφρασμένων πληροφοριών. Αν δεν υπάρχει κανείς να μεταφράσει το περιεχόμενο, τότε το Google θα έψαχνε για πληροφορίες. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα τέτοια εργαλεία. Η επιτυχία τους βασίζεται στη δουλειά των ανθρώπων και πάνω από όλα των μεταφραστών.

Η ανάγκη για ανθρώπινη μετάφραση θα υπάρχει πάντα

Ως απόρροια των νέων τεχνολογιών, η δουλειά των σιδηρουργών διαφοροποιήθηκε, αλλά δεν χάθηκε. Σήμερα, ένας σιδηρουργός μπορεί να δημιουργήσει κάτι συνηθισμένο χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου μηχανήματα ή μπορεί να χρησιμοποιήσει ψηφιακούς συγκολλητές και μεταλλικά κομμάτια κομμένα από τον υπολογιστή. Η πιο πολλή δουλειά τους πλέον είναι αυτοματοποιημένη, αλλά υπάρχει ακόμα ανάγκη τόσο για τη δουλειά αυτή, όσο και για τις ικανότητές των σιδηρουργών και την εξειδικευμένη γνώση τους. Παρομοίως, ο Ray Kurzweil, που ασχολείται με την πρόβλεψη των μελλοντικών φαινομένων σχετικά με την επιστήμη και την τεχνολογία, προβλέπει ότι θα υπάρχει πάντοτε ανάγκη για ανθρώπινη μετάφραση, ακόμα κι όταν τα μηχανήματα γίνουν κάποτε ικανά να παράγουν μετάφραση μέσω υπολογιστή που θα είναι αντίστοιχης ποιότητας με την ανθρώπινη.

Εν κατακλείδι, όπως οι σιδηρουργοί βοήθησαν να μεταπηδήσουμε στη Βιομηχανική Εποχή, έτσι και οι σύγχρονοι σιδηρουργοί, οι μεταφραστές και οι διερμηνείς θα μας βοηθήσουν να μεταπηδήσουμε από την τωρινή εποχή, στην οποία η πληροφορία είναι απλώς διαθέσιμη, στην εποχή που η πληροφορία θα είναι ιδιαίτερα συναφής και χρήσιμη.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

405 θέσεις επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ


Προσλήψεις με 12μηνες συμβάσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.

Στη στελέχωση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την κάλυψη 405 θέσεων επικουρικών ιατρών, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Ανδρέα Λυκουρέντζου, οι επικουρικοί ιατροί θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας, ενώ, η επιλογή τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα η υλοποίηση του σχεδιασμού ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των νοσηλευτικών μονάδων της νησιωτικής Ελλάδας.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα κατάρτισης 150 επιστημόνων και αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα


Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης και κατάρτισης.

Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θέτει σε εφαρμογή η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΠΡΩΤ.Α.” και η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ” Α.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να απασχοληθούν εκατόν εξήντα άνεργοι επιστήμονες και αγρότες που είναι κάτοικοι των Δήμων Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη.

Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα απορροφηθούν

-20 νέοι Επιστήμονες Μηχανικοί και Περιβαλλοντολόγοι απόφοιτοι/ες Πολυτεχνικών Σχολών

-36 Αγρότες και Αγρότισσες, ασφαλισμένοι/ες στον ΟΓΑ που ασκούν γεωργικές εργασίες, 10 Ανεργοι/ες εγγεγραμμένοι/ες στα μητρώα του ΟΑΕΔ, κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης που επιθυμούν να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα, και

-94 Ανεργοι/ες, εγγεγραμμένοι/ες στα μητρώα του ΟΑΕΔ, της περιοχής παρέμβασης του Σχεδίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Εναρξη επιτηδεύματος από την αρμόδια ΔΟΥ από τις 02.01.2011 και μετά ή πρώτη μεταβολή έδρας σε ανεξάρτητο επαγγελματικό χώρο έως τις 02.01.2011

Να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητάς τους, μεγαλύτερο των έξι ετών από τον χρόνο κτήσης του πτυχίου τους.

Ηλικία μέχρι 34 ετών (έως την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας τους) πλην των γυναικών νέων επιστημόνων, μητέρων ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι 42 ετών (εξαίρεση: κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών).

Εκκαθαριστικό σημείωμα για το οικονομικό έτος έναρξης της δραστηριότητάς τους με το ατομικό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ.

Εκπλήρωση ή νόμιμη απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.

Ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας και να είναι νόμιμοι κάτοικοι Ελλάδας.

Δεν έχουν ιδρύσει τις κάτωθι μορφές εταιρειών: Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.). Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Οσοι είχαν άλλη επιχείρηση πριν από τη νέα έναρξη επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ., η οποία δεν υπερβαίνει, σε καμία περίπτωση, τους δώδεκα (12) μήνες.

Οι αγρότες πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, το ατομικό τους εισόδημα από γεωργικές δραστηριότητες να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2011, το δε ατομικό πραγματικό, ή αντικειμενικό εισόδημά τους από τις λοιπές πηγές να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ.

Οι άνεργοι πρέπει να διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 31 Μαΐου στα γραφεία της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. (τηλ.: 2310.463930) και στους δήμους του προγράμματος.
Διαβάστε την πρόσκληση ενδιαφέροντος
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θέσεις εργασίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών


Μηχανολόγοι και τεχνικοί σε Νέα Υόρκη και Λίβανο.

Τεχνικούς αλλά και στελέχη διοίκησης αναζητά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη στελέχωση τμημάτων του σε όλο τον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, Καναδά, Κένυα, Αιθιοπία και Λίβανο.

Απαραίτητο είναι οι υποψήφιοι να είναι απόφοιτοι, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο τεχνικής όσο και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Απαραίτητα στοιχεία είναι η γνώση ξένων γλωσσών και η επαγγελματική εμπειρία σε συνδυασμό με επαγγελματισμό, ακεραιότητα, σεβασμό στον άνθρωπο και πολυπολιτισμικότητα, πράγματα που αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του οργανισμού.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι του οργανισμού ταξιδεύουν συχνά εξ αντικειμένου, θα πρέπει όσοι δηλώσουν την υποψηφιότητά τους να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι για αποστολές ή ταξίδια στο πλαίσιο των εργασιών του ΟΗΕ.

Μερικές από τις θέσεις εργασίας που αφορούν αποφοίτους Λυκείου, είναι
Μηχανολόγοι στον Λίβανο

inspira.un.org (Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 4 Μαΐου)
Τεχνικοί στην Νέα Υόρκη

inspira.un.org_1 (Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 4 Μαΐου)

inspira.un.org_2 (Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 5 Μαΐου)

inspira.un.org_3 (Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 16 Μαΐου)
Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών στη Νέα Υόρκη

inspira.un.org_1 (Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 4 Μαΐου)

inspira.un.org_2 (Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 8 Ιουνίου)


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεντροφύτευση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Την Κυριακή 12 Μαΐου
.
Την αναβάθμιση της αισθητικής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει στόχο η δεντροφύτευση που θα γίνει την Κυριακή 12 Μαΐου.

Με σημείο συνάντησης τη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Αλεξάνδρου Σβώλου, στις 10:30 ο κεντρικός δήμος και ο Όμιλος Νέων Επιστημόνων και Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης (HU.M.A.N.S. – Ο.Ν.Ε.Ε.) συνεργάζονται με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου και με την αντίληψη ότι «η Θεσσαλονίκη είναι το μεγάλο μας σπίτι».

«Η κοινωνία των πολιτών είναι η κινητήρια δύναμη για να αλλάξουμε την πόλη μας προς το καλύτερο. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες συμπολιτών μας, συλλόγων εθελοντών ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον δημόσιο χώρο, που θεωρούν την φροντίδα της πόλης υπόθεση όλων μας και όχι μόνο της διοίκηση», αναφέρει σε δήλωση του ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους


Νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολόγηση 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι αύριο.

Με το νέο σύστημα που κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού τύπου φορολογικών ελέγχων, ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνεται αυτόματα από την Εφορία με κριτήρια το είδος, τον χρόνο και την έδρα του επαγγέλματος, τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες μισθοδοσίας, τα μέσα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα του κλάδου ή της ειδικότητας, την ταμειακή ρευστότητα, τα περιουσιακά στοιχεία, τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και τον τρόπο ζωής του επαγγελματία.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» με βάση τις υπουργικές αποφάσεις:

- Θεσπίζεται νέο πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους. Θα προβλέπει την καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής υποθέσεων για τακτικό φορολογικό έλεγχο, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέγονται κάθε χρόνο για έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις θα προέρχονται από συγκεκριμένους καταλόγους που θα καταρτίζονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής. Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβεται φοροδιαφυγή πίσω από συγκεκριμένη οικονομική συμπεριφορά που διαπιστώνεται.

- Ενεργοποιούνται νέοι μέθοδοι έμμεσου ή τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι φοροελεγκτές θα προσδιορίζουν τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση πληροφορίες που θα συλλέγουν για την πραγματική τους ρευστότητα, το επίπεδο διαβίωσής τους και την περιουσιακή τους κατάσταση. Η απόφαση θα ορίζει τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και διασταυρώσεων με τις οποίες τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και καθαρά εισοδήματα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, τις λοιπές μορφές αποταμιεύσεων (μετοχές, ομόλογα κλπ.), τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους και τις δαπάνες διαβίωσής τους.

Στο πλαίσιο των νέων αυτών ελεγκτικών διαδικασιών θα προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης άρσης του τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των φορολογικών αρχών και το δικαίωμα των αρμοδίων υπαλλήλων να ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων. Η εφορία θα προσδιορίζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλλει τεκμαρτό φόρο ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις. Μάλιστα θα συντάσσεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το πρόσθετο φόρο και οι ελεγκτικές αρχές θα ειδοποιούν τον υπόχρεο για την καταβολή του φόρου ή σε περίπτωση ένστασής του να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιόρισε η εφορία.

- Καταργείται η υποχρέωση να ελέγχονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων για τα τελευταία 10 χρόνια. Θεσπίζεται ένα νέο σύστημα με το οποίο θα καθιερώνεται η υποχρέωση ελέγχου μίας μόνο χρήσης και η επέκταση του ελέγχου σε μία ή περισσότερες προηγούμενες χρήσεις μόνο στην περίπτωση που εντοπίζονται ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαπραχθεί και στις παλαιότερες διαχειριστικές περιόδους. Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να ανατρέξουν σε όσες προηγούμενες χρήσεις κρίνουν αναγκαίο και όχι υποχρεωτικά στις 9 προηγούμενες.

Με άλλες δύο αποφάσεις θα αποσαφηνίζονται λεπτομέρειες της ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και θα προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις για την διαγραφή χρεών προς το δημόσιο τα οποία χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης».



Διαβάστε περισσότερα...