Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Baby swimming: Τι χρειάζεται για να ξεκινήσει το μωρό σας την κολύμβηση


Το baby swimming είναι μία αθλητική δραστηριότητα που μπορεί να παρακολουθήσει ένα βρέφος από 6 μηνών έως 3,5 ετών. Είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης βασικών κολυμβητικών ικανοτήτων με τη μορφή παιχνιδιού. Στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται γνωστό τα τελευταία χρόνια , με τους γονείς να μπαίνουν στην πισίνα μαζί και να συνδυάζουν παιχνίδι και κολύμπι κατόπιν καθοδήγησης από τον γυμναστή. Ο γυμναστής καθοδηγεί τους γονείς να διδάξουν το βρέφος και να παίξουν μαζί τους με ειδικό ασκησιολόγιο.

Το μάθημα έχει ως σκοπό την εξοικείωση του βρέφους με το νερό μέσα από ασφαλείς και ευχάριστες δραστηριότητες.

Τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης είναι η σωματική υγεία του βρέφους. Βελτιώνεται το καρδιοαναπνευστικό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, δυναμώνουν τους μύες, και προλαμβάνεται η κακή στάση σώματος. Τα παιδιά ψυχαγωγούνται , κοινωνικοποιούνται και πάνω από όλα μαθαίνουν να αγαπούν την κολύμβηση. Το κολύμπι επιδρά και στην ψυχική τους υγεία. Λόγω της άνωσης η αντίσταση που ασκείται στο σώμα τους προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον και την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους.

Το μάθημα διαρκεί μισή ώρα, τα νεογέννητα μωρά μπορούν να μπουν πιο εύκολα στο νερό επειδή είναι εξοικειωμένα από το υγρό περιβάλλον της μήτρας. Γι αυτό και κάνουν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις μέσα στο νερό και όταν κάνουν βουτιές κρατούν την αναπνοή τους χωρίς να πνίγονται.

Για να ξεκινήσει το βρέφος baby swimming θα πρέπει να έχει βεβαίωση από παιδίατρο ότι μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα καθώς και οι γονείς που θα το συνοδεύουν βεβαίωση από καρδιολόγο και δερματολόγο.

Τρείς ώρες νωρίτερα να έχει κάνει το τελευταίο του γεύμα.

Πρέπει να έχει μαζί πετσέτα ή μπουρνούζι, σκουφάκι πισίνας, μαγιό-πάνα.

Η πισίνα έχει βάθος 1,40 -1,50 μ. και είναι κλειστή.

Η θερμοκρασία νερού πρέπει να είναι 18-30 βαθμούς.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι αυτοί που θα ενεργοποιηθούν για να ξεκινήσει τη σωματική άσκηση το βρέφος, ενεργοί γονείς, ενεργά παιδιά από κούνια!

Πληροφορίες για baby swimming ΟΦΝΙ κολυμβητήριο ΟΑΚΑ στα τηλέφωνα 2102799200-6946103236 και κολυμβητήριο Αλίμου 2109813192



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως πρόκειται για γυναίκες


Αίσθηση προκαλούν οι φωτογραφίες της διάσημης φωτογράφου Jill Peters, από τις απομακρυσμένες περιοχές της Αλβανίας, οι οποίες απεικονίζουν γυναίκες να ζουν σαν άντρες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις «Βurnesha» (ορκισμένες παρθένες), οι οποίες έχουν επιλεχθεί από μικρή ηλικία προκειμένου να πάρουν την προνομιακή θέση του άντρα μέσα στην κοινωνία.

Η παράδοση αυτή σημειώνεται από τον 15ο αιώνα, και ισχύει μέχρι και σήμερα σε απομονωμένες περιοχές όπου οι γυναίκες είχαν περιορισμένο ρόλο. Σε αυτές τις περιοχές, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα σε κοινωνικά προνόμια: το δικαίωμα να ψηφίζεις, να οδηγείς, να διαθέτεις επιχείρηση, να κερδίζεις λεφτά, να πίνεις αλκοόλ, να καπνίζεις, να βλασφημάς, να φοράς παντελόνια και να κατέχεις όπλο ήταν αποκλειστικά αντρική υπόθεση.

Ωστόσο, υπήρχε πάντα η επιλογή να γίνει κάποια «burnesha»: το καθεστώς της «ορκισμένης παρθένας» που εξύψωνε τη γυναίκα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία και της παρείχε όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα του αντρικού πληθυσμού.

Δείτε τις φωτογραφίες














Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια κακή δουλειά το ίδιο ψυχοφθόρα με την ανεργία: Δες γιατί


Η ανεργία είναι μια ψυχοφθόρα κατάσταση που πλήττει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του ανέργου. Ωστόσο, φαίνεται ότι και μια δουλειά υπό άσχημες συνθήκες έχει τελικά τις ίδιες επιπτώσεις. Ας δούμε το σχετικό άρθρο

Aπό την εκπαιδευτική συβουλευτική ψυχολόγο, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, αφού σύγκριναν την ψυχική υγεία περισσότερων από δύο χιλιάδων εθελοντών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να έχει κανείς μια δουλειά που τον πιέζει και δεν του αρέσει είναι το ίδιο ψυχοφθόρο με την ανεργία. Για να είναι έγκυρα τα στοιχεία οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν άνεργοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε διάφορα επαγγέλματα. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία λοιπόν, οι υπεύθυνοι παρατήρησαν πως και οι άνεργοι και εκείνοι που δούλευαν σε άσχημες συνθήκες εργασίας αντιμετώπιζαν ψυχικά προβλήματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη στο ίδιο ποσοστό.

Τέτοια αποτελέσματα μας δείχνουν πως τελικά οδηγούν το να έχεις δουλειά δεν είναι ένα γεγονός που από μόνο του κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους παρόλο που προσφέρει ένα εισόδημα, απαραίτητο για την επιβίωση. Σημασία έχει αυτό που κάνουμε να μας ευχαριστεί για να μην πάθουμε ζημιά στη ψυχική μας υγεία.

Το να μπορείς να επιλέξεις τη δουλειά των ονείρων σου είναι βέβαια πολυτέλεια στις μέρες μας με την τόση ανεργία, αλλά τουλάχιστον μπορείς να προσπαθήσεις να βελτιώσεις τις τυχόν κακές συνθήκες της τωρινής σου δουλειάς για να μην αρρωστήσεις. Καλό θα ήταν και οι εργοδότες να νοιάζονται περισσότερο για το πώς νιώθουν οι υπάλληλοι τους και να σκεφτούν πως πιο ευχαριστημένοι υπάλληλοι είναι φυσικά και πιο παραγωγικοί.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά στη φύση


Δέκα «μαγικά» πορτρέτα – Δείτε τα.

Όταν δεν είναι απασχολημένη να φροντίζει τα «βλαστάρια» της, η Λϊσα Χόλογουει φωτογραφίζει άλλα παιδιά, με τα «κλικ» της να χαρακτηρίζονται… μαγικά.

Οι δεσμοί των παιδιών με τη φύση είναι άρρηκτοι και αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά κοιτάζοντας τις φωτογραφίες της Αμερικανίδας από την Αριζόνα. Με «εργαλεία» της τα τοπία, την αθωότητα των πρωταγωνιστών, τη φαντασία της και –φυσικά- τον φακό, κατέληξε σε αυτό το αιθέριο αποτέλεσμα.

Η Χόλογουει ξεκίνησε τη φωτογραφία ως χόμπι πειραματιζόμενη με την οικογένεια της και από τότε βρήκε… την κλίση της. Με τα παιδιά να αποτελούν το αγαπημένο θέμα της, η δουλειά της έχει αναγνωριστεί διεθνώς, συγκεντρώνοντας αρκετά βραβεία.

Το γιατί μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας στα δέκα υπέροχα ενσταντανέ των παιδιών στη φύση.





























Διαβάστε περισσότερα...

Απόκοσμα και εγκαταλελειμμένα εμπορικά κέντρα


Ιδανικές εξερευνητικές περιπέτειες για λίγους και τολμηρούς!

Ένα τεράστιο mall που σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά του μόνο τρομακτικό και επικίνδυνο μπορεί να λογιστεί, καθώς το μυστηριώδες κατοικεί πια εντός του, εκεί που κάποτε έσφυζε από κόσμο και εμπορική δραστηριότητα.

Θα περίμενε κάποιος ότι ιδιαίτερη έρευνα θα λάμβανε χώρα πριν χτιστεί ένα πολυώροφο εμπορικό κέντρο, κάτι που θα εγγυόταν την κατοπινή εισπρακτική του επιτυχία. Ό,τι όμως κι αν δείξουν οι έρευνες, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον, όπως εξάλλου αποδεικνύουν τα εγκαταλελειμμένα mall του πλανήτη.

Κι αν τα έρημα εμπορικά κέντρα της οικουμένης δεν εξαντλούνται στα αντίστοιχα της λίστας μας, αυτά μοιάζουν ιδανικά για αστική περιπλάνηση, ταινίες καταστροφής ή αρένα για paintball…

New South China Mall - Dongguan, Κίνα



Φαίνεται ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν πολύ παραδάκι για ξόδεμα. Το εν λόγω εμπορικό είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κάπου 2.350 καταστήματα στην τεράστια πραγματικά έκτασή του, αν και το 80% των μαγαζιών παρέμεινε άδειο από την πρώτη στιγμή. Από το 2005 είναι σχεδόν έρημο, καθώς το mall προσεγγίζεται μόνο με αυτοκίνητο, χτισμένο στα περίχωρα της πόλης καθώς είναι. Το εμπορικό ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Hu Guirong, σε μια από τις όχι και πολύ πετυχημένες κινήσεις του κροίσου…

El Con Center - Tucson, Αριζόνα, ΗΠΑ



Το παλιότερο εμπορικό κέντρο της Αριζόνα είναι πια στη μηχανική υποστήριξη. Ιδρύθηκε το 1960 ως υπαίθρια αγορά, παρήλθε όμως ο καιρός του και πλέον είναι σκιά του εαυτού του, με μια χούφτα επιχειρήσεις να λειτουργούν πλέον εντός του. Ολόκληρη η βορειοδυτική πτέρυγα κατεδαφίστηκε το 1998, ενώ το 2011 συνεχίστηκαν τα γκρεμίσματα, ώστε να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στα λιγοστά μαγαζιά που δουλεύουν ακόμα…

Tallahassee Mall - Tallahassee, Φλόριντα, ΗΠΑ



Το εν λόγω εμπορικό άνοιξε τις πύλες του το 1971, αν και πλέον πνέει τα λοίσθια. Το 2011 ήταν να κατασχεθεί ολόκληρο, ευκαιρία που μυρίστηκε επενδυτική εταιρία και το αγόρασε για κομμάτι ψωμί. Τα ελάχιστα καταστήματα που λειτουργούν ακόμα εντός του ίσα που τα βγάζουν πέρα, κάνοντας την επενδυτική φίρμα να βλέπει σύντομα οριστικό λουκέτο…

The Glenfield Westfield Mall - Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία



Το Glenfield Westfield Mall είναι γνωστό για τις εκτεταμένες αναβαθμίσεις που έχει υποστεί: η αλυσίδα εμπορικών Westfield απέκτησε το Glenfield το 1996 και έριξε πάνω από 100 εκατ. δολάρια για να το ανακατασκευάσει το 2000. Το πράγμα πήγαινε καλά για την επόμενη πενταετία, όταν και παρήλθε η μπογιά του και έκανε τόπο για τα νέα εμπορικά κέντρα που χτίστηκαν. Όλες οι μεγάλες φίρμες εγκατέλειψαν το Glenfield, που μοιάζει πια με ρετρό απομεινάρι του εαυτού του…

Brookside Mall - Fredericton, New Brunswick, Καναδάς



Μπορεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70 να ήταν το καμάρι της πόλης, πλέον όμως αποτελεί αναχρονισμό και δεν καλύπτει πια τις ανάγκες των καταναλωτών. Κι αυτό γιατί είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα τερατώδη σημερινά εμπορικά, φιλοξενώντας κάπου 20 καταστήματα, τα οποία πλέον αργοπεθαίνουν σταθερά…

Sobey’s Square - Mount Pearl, Newfoundland, Καναδάς



Το Sobey’s Square χτίστηκε στα περίχωρα της πόλης St. John’s, όταν οι δημοτικές αρχές του αρνήθηκαν την άδεια, σφραγίζοντας έτσι την τύχη του. Παρά τη δραστική ανακαίνιση στη δεκαετία του 1990, το εγχείρημα δεν απέδωσε καρπούς, με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Σήμερα μόνο οι κινηματογράφοι λειτουργούν, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο εμπορικό έρημο και τρομακτικό…

New World Mall - Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη



Το New World Mall δεν είδε ποτέ το φως στο τούνελ. Το φιλόδοξο mall των 11 ορόφων άρχισε να κατασκευάζεται στη δεκαετία του ’80, ατασθαλίες ωστόσο της κατασκευάστριας εταιρίας πάγωσαν σύντομα την ολοκλήρωσή του. Το μισοτελειωμένο και έρημο mall λειτουργεί πια ως τεράστιο ενυδρείο για μια πλούσια ποικιλία τροπικών θαλάσσιων ειδών! Πώς συνέβη αυτό; Καθώς η στέγη του εμπορικού δεν αποπερατώθηκε ποτέ, το νερό της βροχής λίμνασε, μαγνητίζοντας τα κουνούπια. Κι έτσι οι κάτοικοι, για να απαλλαγούν από την ενοχλητική παρουσία τους, έριξαν ψάρια στο νερό για να ξεμπερδεύουν με το πρόβλημα. Το ψάρια πολλαπλασιάστηκαν και μιλάμε πια για σωστό θαλάσσιο βιότοπο…

Greeley Mall - Κολοράντο, ΗΠΑ



Το Greeley Mall άνοιξε για το κοινό το 1973 και κυριάρχησε στις επόμενες δύο δεκαετίες στην εμπορική ζωή του τόπου. Το 2004 μάλιστα νέα κεφάλαια έπεσαν στο εμπορικό για ανακαίνιση και όλα έδειχναν ευοίωνα, όταν χτίστηκε γειτονικό εμπορικό που πήρε όλο τον κόσμο και τις μεγάλες φίρμες. Η παρακμή που έζησε το έκανε να περάσει από πολλά χέρια ιδιοκτητών, καθώς πλέον πωλείται κυρίως ως οίκημα, σε ένα μικρό ποσοστό της αλλοτινής του αξίας των 40 εκατ. δολαρίων…

Cloverleaf Mall - Chesterfield, Βιρτζίνια, ΗΠΑ



Το mall ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1972 για να στεγάσει τη μοδάτη παροικία της πόλης, με τα 45 καταστήματά του να γνωρίζουν τρομακτική επιτυχία μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Κατόπιν βέβαια έγινε κακόφημο, μαγνητίζοντας μικροκακοποιούς και μέλη συμμοριών, κάτι που σκότωσε και τις τελευταίες αναλαμπές ανάκαμψής του. Πλέον είναι σκιά του εαυτού του, με τα περισσότερα καταστήματα να έχουν κλείσει οριστικά…

Randall Park Mall - Κλίβελαντ, ΗΠΑ



Το καλοσχεδιασμένο και εύκολα προσβάσιμο Randall Park Mall ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1976, ως ένα από τα μεγαλύτερα mall του καιρού του παγκοσμίως! Αφού έλαμψε για πολλά χρόνια, μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, όταν γειτονικά εμπορικά άνοιξαν και του έκλεψαν σιγά-σιγά τη σταθερή του πελατεία. Μαγαζιά άρχισαν να εγκαταλείπουν μαζικά, η φήμη του εμπορικού έγινε κακή και τελικά έκλεισε μια για πάντα τις πύλες του το 2009, παραμένοντας έκτοτε mall-φάντασμα. Πρόσφατα μάθαμε ότι πρόκειται να κατεδαφιστεί για να δώσει τη θέση του σε βιομηχανικό κέντρο…



Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα από τον «άλλο κόσμο» στον ισπανό υπ. Οικονομικών


Τι έγραψε στην ταφόπλακά του 66χρονος μουσικός.

Ένας ισπανός μουσικός, ο οποίος πέθανε θυμωμένος με τις φορολογικές πολιτικές της κυβέρνησης Ραχόι, έστειλε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στον Κριστομπάλ Μοντόρο, τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, κατευθείαν από τον άλλο κόσμο!

«Μοντόρο, μπάστ...δε, έλα τώρα να πάρεις τα λεφτά σου» έγραψε στην ταφόπλακά του - λίγο πριν πεθάνει τον περασμένο Νοέμβριο - ο 66χρονος Χοσέ Μαρία Μπεγιαράνο Μαρτί.



Σύμφωνα με την Telegraph, ο ισπανός μουσικός δεν είχε καταφέρει να πληρώσει τους φόρους του και άφησε σαφή εντολή στην γυναίκα και τα παιδιά του σχετικά με το τι ήθελε να γράψουν στην ταφόπλακά του.

Μάλιστα, η φωτογραφία του «μηνύματος» προς τον ισπανό υπ. Οικονομικών έγινε viral στις ισπανικές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ο δήμαρχος της περιοχής Καστίγια και Λεόν, όπου είναι θαμμένος ο Μπεγιαράνο, είπε ότι η επιγραφή έχει προκαλέσει μία «μίνι επανάσταση» στην πόλη των 533 κατοίκων.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Άτλας θαλάσσιας ζωής» της Ανταρκτικής


Επιστήμονες κατέγραψαν τα μυστικά αυτής της περιοχής της Γης.

Θαλάσσιοι βιολόγοι από όλον τον κόσμο δημιούργησαν έναν άτλαντα της θαλάσσιας ζωής για τον Ανταρκτικό Ωκεανό… από μικρόβια μέχρι φάλαινες.

Η έρευνα αυτή τους επέτρεψε να ανακαλύψουν χιλιάδες νέα είδη στην πορεία.

Ανάμεσα στα ευρήματά τους αναφέρονται τα εξής: ότι τα καβούρια είναι σε θέση να ζουν μέσα σε σύννεφα θείου που εκπέμπονται από ζωντανά, υποβρύχια ηφαίστεια και ένα νέο είδος στρειδιού, το οποίο έχει στελέχη 50 φορές μεγαλύτερα από το κεφάλι του.
Ο «Άτλας θαλάσσιας ζωής» της Ανταρκτικής

Βρήκαν ακόμη ότι η κλιματική αλλαγή έχει ενδεχομένως προκαλέσει αλλαγές στα μοτίβα αναπαραγωγής των πιγκουίνων.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη αυτής της κλίμακας, που έχει γίνει από τη δημοσίευση του Antarctic Map Folio Series πριν από 45 χρόνια.

Η Dr Katrin Linse, που ειδικεύεται στα μαλάκια της Ανταρκτικής μίλησε στη βρετανική εφημερίδα The Independent και δήλωσε τα εξής: «Από το 1969 δεν υπήρχε καμία επικαιροποίηση, παρότι είχαν γίνει πολλές έρευνες και είχαν ανακαλυφθεί πολλά νέα είδη».

«Γνωρίζαμε την ύπαρξη περίπου 3.000-4.000 ειδών όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, όμως τώρα γνωρίζουμε περισσότερα από 9.000» πρόσθεσε.

Ο «Άτλας» δημοσιεύτηκε από το Scientific Committee on Antarctic Research, ύστερα από τέσσερα χρόνια ερευνών.

Για την ολοκλήρωσή του συνεργάστηκαν στενά 147 κορυφαίοι ωκεανογράφοι και βιολόγοι από 91 διαφορετικά ακαδημαϊκά ινστιτούτα σε 22 χώρες, οι οποίοι κατέγραψαν όσα γνωρίζουν για τα μικρόβια, ψάρια, θηλαστικά μέχρι και τα πτηνά, που ζουν στην περιοχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα για αποτοξίνωση από την τεχνολογία


Μυστικά για να αντιμετωπίσετε την ψηφιακή υπερφόρτωση.

Είστε έτοιμοι για μια «ψηφιακή δίαιτα»;

Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Digital Diet: The 4-Step Plan To Break Your Tech Addiction and Regain Balance in Your Life» Daniel Sieberg, αποκαλύπτει στην Telegraph μερικά μυστικά για το πώς μπορεί να καταφέρει κανείς, να μειώσει το χρόνο που περνά χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από υπολογιστές, «έξυπνα» κινητά και ταμπλέτες.

Διαβάστε παρακάτω πέντε τρόπους για να κάνετε «ψηφιακή δίαιτα»:

1. Μη φορτίζετε το κινητό σας στην κρεβατοκάμαρα

Φορτίστε το κινητό σας τηλέφωνο σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού θέλετε, εκτός από την κρεβατοκάμαρα. Το φως που εκπέμπεται από την οθόνη του υπολογιστή επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό και κατά συνέπεια, τον ύπνο του ατόμου.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι όταν έχει κανείς το κινητό του τηλέφωνο κοντά στο κρεβάτι του, το ελέγχει τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν με άλλα λόγια, όταν είστε στο κρεβάτι, αυτό που αναζητάτε είναι το κινητό σας και όχι… ο/η σύντροφός σας, τότε κάτι πηγαίνει πολύ στραβά…

2. Υπολογίστε τον «Εικονικό Δείκτη Βάρους» (Virtual Weight Index)

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με το Δείκτη Μάζας Σώματος και τη… ζυγαριά, έτσι και ο «Εικονικός Δείκτης Βάρους»… βαραίνει τον εγκέφαλο.

Γνωρίζοντας ποιος είναι ο «εικονικός δείκτης βάρους» σας, μπορείτε να υπολογίσετε τον κατάλληλο τρόπο για να αποφορτίσετε τον οργανισμό σας.

Για να τον υπολογίσετε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να κατανείμετε πόντους για κάθε ψηφιακή σας αλληλεπίδραση και να μετρήσετε το σύνολο αυτών.

Πάνω από 36 πόντους, ο «εικονικός δείκτης βάρους» είναι υψηλός.

Για κάθε χρήση smartphone υπολογίστε 3 πόντους, για τα κοινωνικά δίκτυα 4, για laptops/desktops/e-readers/ψηφιακή φωτογραφική μηχανή 1 πόντο, για συσκευές ανταλλαγής μηνυμάτων 5, για ταμπλέτες 2, για λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων 2, για online games 7 και για blogs 2 πόντους, κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε.

3. Ορίστε την ηλεκτρονική σας ημέρα (e-day)

Ορίστε μια αρχή κι ένα τέλος στην ψηφιακή σας ημέρα.

Αποφασίστε πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ελέγχετε τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Και φυσικά… φροντίστε να τηρήσετε τους κανόνες.

4. Ποτέ μη βάζετε το τηλέφωνό σας πάνω από τους φίλους σας

Πολλές φορές ακόμη κι αν δεν το παραδέχεστε ή δεν το συνειδητοποιείτε καν, τα τηλέφωνα σάς απομακρύνουν από τους φίλους σας, διακόπτοντας συζητήσεις ή μη επιτρέποντας το ξεκίνημα μιας κουβέντας.

Αφήστε το τηλέφωνο στην τσάντα ή την τσέπη σας, και βγάλτε το έξω μόνο αν είναι μεγάλη ανάγκη.

Όποιος «σπάσει» τον κανόνα… πληρώνει το λογαριασμό!

5. «Προσλάβετε» έναν ηλεκτρονικό βοηθό

Αν δε μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, αναζητήστε βοήθεια… στην τεχνολογία, για να ελέγξετε την εξάρτησή σας από την τεχνολογία!

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί άκρως βοηθητικό.

Δύο από τα «εργαλεία», που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα είναι το SelfControl (selfcontrolapp.com) και το RescueTime (rescuetime.com).



Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθειες προώθησης κρητικών προϊόντων στο Βιετνάμ


Προσπάθειες για επέκταση των εξαγωγών στην αγορά του Βιετνάμ επιχειρεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα, η οποία συνδέεται εμπορικά με άλλες 10 χώρες 600 εκατ. κατοίκων, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για τα κρητικά προϊόντα.

Σχετικά στοιχεία για την αγορά του Βιετνάμ παρουσίασε στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Μπιν Βου, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και στη συνέχεια συναντήθηκε με το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου αλλά και με εξαγωγείς.

«Πρόκειται για μια χώρα 90 εκατ. κατοίκων στην οποία πωλείται ήδη ιταλικό και ισπανικό ελαιόλαδο και πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά για να κερδίσουμε το αγοραστικό ενδιαφέρον», τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης και επισήμανε ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με την πρεσβεία του Βιετνάμ θα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ενημερώσει τους εξαγωγείς για τη νομοθεσία και τους κανόνες εισόδου μεταποιημένων προϊόντων στο Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τον Βιετναμέζο διπλωμάτη, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι ελληνικές εξαγωγές στη χώρα του, μεταξύ αυτών και του ελαιόλαδου, το οποίο θα πρέπει, απαραιτήτως, να συνοδεύεται από πιστοποιητικά για τη χρήση φυτοφαρμάκων, προκειμένου να μπει στην αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου Μανώλης Φραγκάκης παρουσίασε στον κ. Μπιν Βου τα δεδομένα της τοπικής παραγωγής, καθώς και τις δράσεις του Δικτύου για την προβολή και διάδοση του κρητικού ελαιόλαδου, ενώ πρoτάθηκε η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Βιετνάμ τον προσεχή Μάρτιο, με τη συμμετοχή κρητικών επιχειρήσεων από όλο τον κλάδο τροφίμων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

1.375 δολάρια για ένα... κομμάτι τούρτας


Έναντι 1.375 δολαρίων πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα κομμάτι από τη γαμήλια τούρτα της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Κάρολου, που παντρεύτηκαν το 1981.

Το κομμάτι από την τούρτα το οποίο βρίσκεται ακόμα στο ασημόλευκο κουτί του, όπως ακριβώς το είχε προσφέρει το πριγκιπικό ζεύγος στους καλεσμένους του, πουλήθηκε την Πέμπτη από τον οίκο δημοπρασιών Nate D. Sanders στο Λος Άντζελες.



Το κουτί με το κέικ συνοδευόταν από μια κάρτα που έγραφε: "Με τις θερμότερες ευχές από τις Αυτού Υψηλότητες, τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας".

O εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Sam Heller είπε ότι ο αγοραστής είναι ιδιώτης συλλέκτης. Παρότι το κομμάτι τούρτας βρισκόταν μέσα στο αυθεντικό κουτί , συνέστησε στον αγοραστή να μην το δοκιμάσει. Δεν θα ήταν καλή ιδέα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι φανατικοί συλλέκτες κομματιών από βασιλικές τούρτες. Κάποιοι, τόνισε ο Heller, έχουν αγοράσει κομμάτια από τούρτες από την εποχή της βασίλισσας Βικτώρια, η οποία παντρεύτηκε το 1840.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Χαβάη απειλείται από την κλιματική αλλαγή


Ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, η Χαβάη, απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που ανατέθηκε από τις τοπικές τουριστικές αρχές.

Το ιδανικό κλίμα του αρχιπελάγους ενδέχεται να υποστεί σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα τοπικά νησιά πιο θερμά, ξηρά, άγονα, με υψηλότερη συχνότητα καταιγίδων και ευάλωτα στην εξάπλωση ασθενειών.

Σύμφωνα με τη μελέτη αναμένεται να διαταραχθούν οι ωκεανοί, τα οικοσυστήματα και η συχνότητα των βροχοπτώσεων, ενώ η προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία, υπεύθυνη για το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων στη Χαβάη, θα κινδυνεύσει να εξαφανιστεί.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα προβλέπει ότι η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί, διαταράσσοντας τις συνήθειες και την υγεία του τοπικού πληθυσμού ανθρώπων και ζώων, και προκαλώντας την αύξηση κρουσμάτων ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα, ευνοώντας ταυτόχρονα την εμφάνιση χωροκατακτητικών ειδών.

Παράλληλα θα ελαττωθούν οι αληγείς άνεμοι, γεγονός που θα διαταράξει τις βροχοπτώσεις σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα και θα δημιουργήσει περιόδους ξηρασίας συνοδευόμενες από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Οι ωκεανοί θα επηρεαστούν με την αύξηση τόσο της θερμότητας όσο και της οξύτητάς τους, πυροδοτώντας δραστικές αλλαγές στη θαλάσσια ζωή, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά και το επίπεδο της θάλασσας. Τα τελευταία εκατό χρόνια τα επίπεδα αυξάνονται με ρυθμό 1,5-2,5 εκατοστών ανά δεκαετία, όμως μέχρι το 2100 ο ρυθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει ακόμα και το ένα μέτρο τη δεκαετία.

Η έρευνα προτείνει διάφορα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να αποφευχθούν οι παραπάνω αρνητικές αλλαγές, όπως η διατήρηση κοραλλιογενών υφάλων, παραλιών, δασών και υγροτόπων, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να περιορίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα περισυλλέγονται τα αερόστατα της Google


Η Google έχει ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή του Project Loon για την παροχή Internet σε απομακρυσμένες περιοχές με αερόστατα, αλλά παράλληλα θα τα χρησιμοποιήσει και για ερευνητικούς σκοπούς πραγματοποιώντας διάφορες μετρήσεις με ειδικό εξοπλισμό. Επομένως, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορεί να τα κατεβάσει ξανά στην επιφάνεια.

Για αυτό το λόγο, το ερευνητικό εργαστήριο Google X σύστησε μια ειδική ομάδα που θα περισυλλέγει τα αερόστατα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα κατευθύνονται σε ακατοίκητες αλλά σχετικά εύκολα προσβάσιμες περιοχές.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γίνεται 127 ετών και σπάει όλα τα ρεκόρ


Ο άνθρωπος που έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια θα γίνει μια γυναίκα από το Μεξικό η οποία αύριο κλείνει 127 χρόνια ζωής.

Η λάτρης της σοκολάτας Leandra Becerra Lumbreras γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1887. Ήταν 27 ετών όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος, 66 ετών και συνταξιούχος όταν ενθρονίστηκε η βασίλισσα Ελισάβετ και 82 ετών όταν ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι.



Σύμφωνα με την οικογένειά της, στα μυστικά της μακροζωίας της περιλαμβάνονται ο καλό φαγητό, οι σοκολάτες και ο πολύς ύπνος.

Τα πέντε παιδιά που απέκτησε η πρώην μοδίστρα από την πόλη Ζαποπάν στο Δυτικό Μεξικό έχουν πεθάνει, όπως και αρκετά από τα 20 εγγόνια της. Έχει επίσης 73 δισέγγονα και 55 τρισέγγονα.

Μία από τις εγγονές της είπε στην εφημερίδα El Horizonte ότι παρότι τώρα είναι κουφή και υποφέρει από καταρράκτη, έχει φοβερή διαύγεια και ακόμα διασκεδάζει την οικογένεια της με ιστορίες που θα συνήθως τις διαβάζει κανείς σε βιβλία ιστορίας. Συχνά μιλά και για τους τρεις μεγάλους έρωτες της ζωής.

Μια άλλη εγγονή της αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι αρκετές φορές κοιμάται συνεχόμενα επί τρεις ημέρες, της αρέσει να τρώει, να μιλάει και τραγουδάει νανουρίσματα. Οι γονείς της εξάλλου ήταν τραγουδιστές και της αρέσει να τραγουδά όσα τραγούδια της είχαν μάθει στα εγγόνια και δισέγγονά της.

"Είχε πάντα ένα καλά δόντια, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με διαβήτη ή υπέρταση, οπότε μπορεί να τρώει όσες σοκολάτες και γλυκά θέλει, όπως της αρέσει." λέει η εγγονή της.

Η Leandra Becerra Lumbreras έχει πει ήδη στην οικογένειά της ότι επιθυμεί στο πάρτυ γενεθλίων της την Κυριακή το μενού να έχει... τορτίγιας.

Η υπέργηρη γυναίκα είναι 12 χρόνια μεγαλύτερα από τον Misao Okawa, ο οποίος σύμφωνα με το βίβλίο Γκίνες είναι σήμερα ο άνθρωπος που έχει ζήσει στην ιστορία τα περισσότερα χρόνια.

Οι αρχές στο Μεξικό προσπαθούν να βγάλουν νέο πιστοποιητικό γέννησης για την κυρία Lumbreras, καθώς το πρωτότυπο το έχασε πριν από 40 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλιάδης: Αφιερώνω το μετάλλιο στην Ελλάδα και τους Έλληνες


Συγκινημένος, ενθουσιασμένος και δικαιωμένος ο Ηλίας Ηλιάδης, λίγες ώρες μετά τον θρίαμβό του ξεσπά από χαρά και ξετυλίγει το κουβάρι του θριάμβου του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τσέλιαμπινσκ. Η εικόνα του στο βάθρο, η υπερηφάνεια και συγκίνησή του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου έκαναν το γύρο του κόσμου και ο χαρισματικός αθλητής θριαμβευτής πλέον και ήρεμος μιλά στο επίσημο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο για τις χρυσές στιγμές, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του:



ΕΡ: Ηλία, ο χθεσινός σου θρίαμβος, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα σου, ίσως και την σημαντικότερη ;
ΑΠ: 'Ηταν μια... σημαντικότερη, μαζί με πολλές ακόμη... σημαντικότερες (γέλια). Τα συναισθήματά μου δεν περιγράφονται, πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια. Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στην πατρίδα μου την Ελλάδα και τους Ελληνες. 'Ενιωθα ότι το ήθελαν και ένιωθα ότι το ήθελα κι εγώ πολύ. Να ακουστεί ο εθνικός ύμνος, να κυματίσει η ελληνική σημαία.

ΕΡ: Ησουν σε φοβερή φόρμα !
ΑΠ: Είχα κάνει πάρα πολύ προπόνηση, περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά. 'Ηθελα να μην πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία για την κορυφή του κόσμου. 'Ημουν πολύ σοβαρός, ένιωθα μεγάλη την ευθύνη για τους συγκεκριμένους αγώνες. Και ήταν σαν να είχα τη γνώση ότι θα τα κατέφερνα, αισθανόμουν έτοιμος.

ΕΡ: Τι σκεφτόσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα ;
ΑΠ: Τίποτα-είχε αδειάσει εντελώς το μυαλό μου από σκέψεις. Είχα... σκεφτεί τόσο πολύ για τον αγώνα όλον τον προηγούμενο καιρό, είχα δουλέψει τόσο πολύ που ξαφνικά "άδειασα" εντελώς.

ΕΡ: Θυμάσαι που μας έλεγες τις παραμονές του αγώνα "φοβάμαι λίγο τους νέους, με ενέργεια και φρεσκάδα"...
ΑΠ: Σκεφτείτε ότι αποκλείστηκαν όλα τα φαβορί, έμειναν εκτός τελικού μεγάλα ονόματα, ο Γεωργιανός, ο Βραζιλιάνος, ο Ιάπωνας. Και επίσης φάνηκε ότι τελικά δεν έπρεπε να φοβάμαι τίποτα.

ΕΡ: Την παραμονή του αγώνα ;
ΑΠ: Κοιμήθηκα σαν... πουλάκι. Πολύ ήρεμος και χαλαρός. Και ξύπνησα ήρεμος-καλό σημάδι, σκέφτηκα μέσα μου.

ΕΡ: Οταν πια όλα είχαν κριθεί πάνω στο τατάμι, έδειχνες τον προπονητή και πατέρα σου, Νίκο Ηλιάδη...
ΑΠ: Μα φυσικά, ποιόν άλλον ! Αυτός είναι πάντα μαζί μου, στο πλευρό μου, μοχθεί για μένα και με στηρίζει αφάνταστα...

ΕΡ: Και κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου ;
ΑΠ: Α, δεν περιγράφεται-τεράστια χαρά, συγκίνηση. Πάντα συγκινούμαι πολύ όταν ακούω τον εθνικό μας ύμνο και φυσικά πολύ περισσότερο όταν είμαι εγώ ο λόγος για τον αποίο ακούγεται. Τι μεγάλη τιμή και χαρά ! Να ακούγεται σ΄όλον τον κόσμο από δική μου προσπάθεια και επιτυχία...

ΕΡ: Πώς σε αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα του τζούντο μετά τον θρίαμβο ;
ΑΠ: Με σεβασμό, θαυμασμό και χαρά. Είμαστε ελάχιστοι οι αθλητές που έχουμε κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια-είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. 'Ολοι με συγχάρηκαν και μου έδειξαν την μεγάλη τους εκτίμηση-κάτι που συμβαίνει και όλα τα τελευταία χρόνια βέβαια.

ΕΡ: Χθες βράδυ, μετά τον θρίαμβο, πώς το γιόρτασες ;
ΑΠ: Ημουν τόσο κουρασμένος και πονούσα απ΄την προσπάθεια που δεν μπορούσα ούτε να φάω. Πήγα νωρίς για ύπνο... ξύπνησα για να απαντήσω στο τηλέφωνο και μετά ξανακοιμήθηκα (γέλια)...

ΕΡ: Η γυναίκα σου, τα παιδιά σου ;
ΑΠ: Α... η γυναίκα μου, μου είπε, "εσύ παιδί μου δεν είσαι άνθρωπος, είσαι κάτι... άλλο" (γέλια). Η κορούλα μου η Μαρία χάρηκε πάρα πολύ, ξετρελάθηκε αλλά και ο Ηρακλής, αν και δεν καταλαβαίνει πάρα πολλά μου έλεγε στο τηλέφωνο "μπράβο μπαμπά μου".

ΕΡ: Θα έχετε καθόλου χρόνο μαζί ή θα... συνεχίσεις απτόητος ;
ΑΠ: Θα είμαστε μαζί την επόμενη εβδομάδα, αλλά μετά θα φύγω για Γερμανία. Ο πρωταθλητισμός θέλει θυσίες !

Η επιστροφή του Ηλία Ηλιάδη είναι προγραμματισμένη για αύριο, Κυριακή, στις 22:40 μέσω Μόσχας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από νοικοκυρές… φοιτήτριες


Από μητέρες και νοικοκυρές το νέο Ακαδημαϊκό έτος θα βρει την Ασπασία Αλεξοπούλου και την Χαρίκλεια Τσαπαλίρα φοιτήτριες και μάλιστα στις σχολές της επιλογής τους.

Στα βήματά τους και ο συμμαθητής τους Αλέξης Κυριαζής, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει την τριάδα της επιτυχίας για το Εσπερινό Γυμνάσιο- Λύκειο Αμαλιάδας, που φέτος σημειώνει 100% επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού και οι τρεις μαθητές που έδιναν εισάγονται σε πολύ καλές σχολές.



Η ανακοίνωση των βάσεων ήρθε να επισφραγίσει την επιτυχία των μαθητών του Εσπερινού σχολείου, κάνοντας περήφανους τους καθηγητές τους, αλλά κυρίως τους ίδιους τους μαθητές που παρά τις δυσκολίες δεν το έβαλαν κάτω, αντιθέτως πείσμωσαν και πέτυχαν το στόχο τους.

«Δικαίωμα στο όνειρο» θα πουν κάποιοι, με τη διαφορά ότι το όνειρο δεν πραγματοποιείται εάν δεν το κυνηγήσεις και στην προκειμένη περίπτωση και οι τρεις το κυνήγησαν και απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Η Χαρούλα Μπαρτζίλα- Τσαπαλίρα είναι μητέρα ενός γιου παντρεμένου και μιας κόρης που σπουδάζει και πέτυχε να εισαχθεί στη Σχολή Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η ίδια δεν κρύβει την ικανοποίησή της, καθώς αισθάνεται δικαιωμένη που κατάφερε να φέρει σε πέρας ένα όνειρο ζωής. Μπορεί να ήταν δύσκολη η προσπάθεια, δεν το έβαλε όμως ποτέ κάτω, πείσμωσε και πέτυχε από το νέο Ακαδημαϊκό έτος να κάθεται στα έδρανα του Πανεπιστημίου.

Η Ασπασία Αλεξοπούλου έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη, αφού πέτυχε κάτι που για τους περισσότερους είναι ακατόρθωτο. Αν και μητέρα τεσσάρων παιδιών, πέτυχε να εισαχθεί στη Σχολή «Τεχνολόγων Γεωπόνων» στην Αμαλιάδα. Η βαθμολογία της, της επέτρεπε την εισαγωγή σε Πανεπιστημιακή σχολή, ωστόσο έπρεπε να παραμείνει στην Αμαλιάδα για το μεγάλωμα των παιδιών της. Ο ένας γιος της είναι 17 ετών και την επόμενη χρονιά θα δώσει ο ίδιος Πανελλαδικές εξετάσεις, η μία κόρη της 10 ετών και τα διδυμάκια της 7 ετών, ενώ ο σύζυγός της απουσιάζει συχνά λόγω εργασίας. Η ίδια αισθάνεται δικαιωμένη σήμερα και αισθάνεται πολύ περήφανη για την επιτυχία της.

Ο Βενιαμίν της «παρέας», ο Αλέξης Κυριαζής, είναι 17 ετών και συνδύασε εργασία και σχολείο, ωστόσο αυτό δεν το εμπόδισε να δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις και πλέον εισάγεται στη Σχολή «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών» στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη για τον Αλέξη, δεν είχε πολύ χρόνο για διάβασμα λόγω εργασίας, σήμερα ωστόσο δηλώνει ότι άξιζε τον κόπο και αισθάνεται δικαίωση.

Περήφανοι βέβαια και οι καθηγητές του Εσπερινού σχολείου, που αισθάνονται και οι ίδιοι δικαιωμένοι από την επιτυχία των μαθητών τους και παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...