Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014

Η Χαβάη απειλείται από την κλιματική αλλαγή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, η Χαβάη, απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που ανατέθηκε από τις τοπικές τουριστικές αρχές.

Το ιδανικό κλίμα του αρχιπελάγους ενδέχεται να υποστεί σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα τοπικά νησιά πιο θερμά, ξηρά, άγονα, με υψηλότερη συχνότητα καταιγίδων και ευάλωτα στην εξάπλωση ασθενειών.

Σύμφωνα με τη μελέτη αναμένεται να διαταραχθούν οι ωκεανοί, τα οικοσυστήματα και η συχνότητα των βροχοπτώσεων, ενώ η προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία, υπεύθυνη για το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων στη Χαβάη, θα κινδυνεύσει να εξαφανιστεί.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα προβλέπει ότι η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί, διαταράσσοντας τις συνήθειες και την υγεία του τοπικού πληθυσμού ανθρώπων και ζώων, και προκαλώντας την αύξηση κρουσμάτων ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα, ευνοώντας ταυτόχρονα την εμφάνιση χωροκατακτητικών ειδών.

Παράλληλα θα ελαττωθούν οι αληγείς άνεμοι, γεγονός που θα διαταράξει τις βροχοπτώσεις σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα και θα δημιουργήσει περιόδους ξηρασίας συνοδευόμενες από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Οι ωκεανοί θα επηρεαστούν με την αύξηση τόσο της θερμότητας όσο και της οξύτητάς τους, πυροδοτώντας δραστικές αλλαγές στη θαλάσσια ζωή, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά και το επίπεδο της θάλασσας. Τα τελευταία εκατό χρόνια τα επίπεδα αυξάνονται με ρυθμό 1,5-2,5 εκατοστών ανά δεκαετία, όμως μέχρι το 2100 ο ρυθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει ακόμα και το ένα μέτρο τη δεκαετία.

Η έρευνα προτείνει διάφορα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να αποφευχθούν οι παραπάνω αρνητικές αλλαγές, όπως η διατήρηση κοραλλιογενών υφάλων, παραλιών, δασών και υγροτόπων, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να περιορίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.