Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δώδεκα περίεργες αιτίες πονοκεφάλου





Απίθανοι ένοχοι κρύβονται συχνά πίσω από την ταλαιπωρία μας!

Υπάρχουν αρκετές αιτίες πονοκεφάλου που πιθανόν να μη γνωρίζετε. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορείτε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που σας τυραννά;

Το αφεντικό σας

Ναι, το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε ενισχύει το επίπεδο στρες που έχετε μπορεί να σας καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε πονοκέφαλο τάσης ή ημικρανία. Ο πονοκέφαλος τάσης εκτιμάται ότι προκαλείται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών οδών του εγκεφάλου που μεταβιβάζουν τον πόνο. Η ημικρανία προέρχεται από αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, εγκεφαλικά σήματα προκαλούν την απελευθέρωση χημικών που αλλάζουν την διαστολή των αγγείων. Τα σήματα ενεργοποιούν επίσης τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.

Ο ζεστός καιρός

Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή σοβαρού πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε 9 βαθμούς F. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συχνά προϋπάρχει της βροχής, συνδέεται με μικρή αύξηση των πονοκεφάλων, που δεν είναι τύπου ημικρανίας.

Δυνατές μυρωδιές

Οι δυνατές μυρωδιές, ακόμα και οι ωραίες, προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι σαφής η αιτία, αλλά ενδεχομένως οι μυρωδιές ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι περισσότερο συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Αξεσουάρ μαλλιών

Ο τρόπος που φέρεστε στα μαλλιά σας μπορεί να επηρεάζει το κεφάλι σας. Μια στενή αλογοουρά μπορεί να πιέσει τον συνδετικό ιστό στο κεφάλι σας οδηγώντας σε πονοκέφαλο. Οι μπαντάνες, οι κοτσίδες και τα στενά καπέλα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση το να αφήσετε ελεύθερα τα μαλλιά σας μπορεί να σας ανακουφίσει.

Η άσκηση

Η έντονη άσκηση, περιλαμβανομένου και του σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από καταπόνηση. Η σωματική καταπόνηση προκαλεί οίδημα στα αγγεία του λαιμού και του κεφαλιού οδηγώντας σε συσσώρευση πίεσης. Παράδειγμα αποτελεί ο πονοκέφαλος του τζόγκερ και του σεξ. Οι τύποι αυτοί πονοκεφάλου είναι περισσότερο συνήθεις σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι σε ημικρανία.

Κακή στάση σώματος

Δεν χρειάζεται να δουλέψετε έντονα για να συσσωρευτεί πίεση στους μυς του λαιμού και του κεφαλιού. Το σκύψιμο πάνω από το γραφείο σας μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά. Συνήθεις μορφές κακής στάσης σώματος περιλαμβάνουν κύρτωμα των ώμων, χρήση καρέκλας χωρίς στήριξη μέσης, το να κοιτά κάποιος σε οθόνη που είναι πολύ ψηλά ή χαμηλά και να στηρίζει το ακουστικό ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο του. Αν κάποιος εμφανίζει συχνά πονοκέφαλο τάσης πρέπει να ελέγξει τον χώρο που εργάζεται.

Τυριά

Μια από τις περισσότερο συνήθεις αιτίες είναι το ‘ώριμο’ τυρί, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το ελβετικό.

Ένοχος είναι η ουσία τυραμίνη που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης. Όσο παλαιότερο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη εμπεριέχει.

Κόκκινο κρασί

Η τυραμίνη βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη. Αν το κόκκινο κρασί αποτελεί παράγοντα πονοκεφάλου για σας, αλλά ενδιαφέρεστε να πίνετε σε ορισμένες περιστάσεις, ρωτήστε τον γιατρό σας αν θα πρέπει να λαμβάνετε προληπτική δόση φαρμάκου.

Αλλαντικά

Τα κατεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν δυο μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και προσθετικά, τα νιτρικά. Αυτά φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από προσθετικά τροφίμων συχνά γίνονται αισθητοί στις δυο πλευρές του εγκεφάλου.

Παράλειψη γευμάτων


Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την πείνα δεν είναι πάντα εμφανείς. Αν παραλείψετε ένα γεύμα, το κεφάλι σας μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει να πονά πριν καταλάβετε ότι πεινάτε. Το πρόβλημα είναι η πτώση του σακχάρου. Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε ένα πονοκέφαλο πείνας με ζαχαρωτό. Τα γλυκά προκαλούν αύξηση του σακχάρου, το οποίο στη συνέχεια μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι γνωστό πως προκαλεί πονοκεφάλους και όχι μόνο στον άνθρωπο που κρατά το τσιγάρο. Ο καπνός που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής περιέχει νικοτίνη, που οδηγεί στη στένωση των αγγείων του εγκέφαλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα φαίνονται ιδιαίτερα βοηθητικά σε ασθενείς με πονοκέφαλο. Πρόκειται για ιδιαίτερα έντονους πονοκεφάλους στη μια πλευρά του κεφαλιού, που εμφανίζονται κατά ομάδες.

Καφεΐνη

Σε όσους έχουν τάση για πονοκέφαλο, η καφεΐνη ταιριάζει στο ρητό ‘μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.’ Σε μέτριες ποσότητες, η καφεΐνη συχνά είναι ωφέλιμη-στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πολλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης πονοκεφάλου. Αν είστε εξαρτημένος από την καφεΐνη, η απότομη διακοπή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η στέρηση καφεΐνης είναι άλλος ένας παράγοντας πρόκλησης πονοκεφάλου.

Εντοπίστε τις αιτίες

Αν μπορείτε να εντοπίσετε τις πιο συχνές αιτίες, μπορεί να κατορθώσετε να αποφύγετε τους πονοκεφάλους πριν αρχίσουν. Ο καλύτερος τρόπος να το κατορθώσετε είναι μέσω ενός ημερολογίου πονοκεφάλου. Κρατήστε ημερολόγιο των τροφών που καταναλώνετε, των στρεσογόνων γεγονότων, καιρικών αλλαγών και φυσικής δραστηριότητας. Όταν έχετε πονοκέφαλο σημειώστε την ώρα που αρχίζει και σταματά. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε τις συνήθειές του ώστε να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους προσωπικούς για σας παράγοντες πρόκλησης πονοκεφάλου.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ελέγχετε το στρες

Πολλοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την ημικρανία ή τον πονοκέφαλο τάσης μέσω τεχνικών μείωσης του στρες. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας, μπορείτε να αλλάξετε την αντίδρασή σας σε αυτούς. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε με τεχνικές όπως ο διαλογισμός ,το μασάζ και ο βελονισμός και να δείτε τι σας ταιριάζει.

Τεντώστε τα πόδια σας

Η μέτρια άσκηση αποτελεί ισχυρό παράγοντα ανακούφισης από το στρες. Το περπάτημα αποτελεί καλή επιλογή, γιατί αποτελεί επιπλέον άμυνα σε πονοκεφάλους τάσης. Όταν περπατάτε, η κίνηση στριψίματος των ώμων τείνει να χαλαρώνει τους μυς στο λαιμό και τους ώμους. Σπάζοντας αυτούς τους δεσμούς, μειώνεται η κύρια ρίζα των πονοκεφάλων τάσης.

Καταναλώνετε τακτικά γεύματα

Η ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της μέρας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχετε πια πονοκέφαλο λόγω πείνας. Να επιδιώκετε να καταναλώνετε γεύματα και σνακ που συνδυάζουν μια πρωτεΐνη με σύνθετο υδατάνθρακα όπως φυστικοβούτυρο σε ψωμί ολικής αλέσεως ή κοτόπουλο στήθος με μαύρο ρύζι. Σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε αρκετά υγρά-η αφυδάτωση αποτελεί άλλο συχνό παράγοντα πρόκλησης πονοκεφάλου.

Η φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία συνδυάζει την άσκηση και την εκπαίδευση για μείωση του πόνου και βελτίωση κινήσεων. Σε ανθρώπους με πονοκέφαλο τάσης η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει την ενδυνάμωση των μυών του λαιμού και την υιοθέτηση νέων συνηθειών που οδηγούν σε καλύτερη στάση σώματος.

Φάρμακα

Τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικά έναντι πολλών ειδών πονοκεφάλου. Ωστόσο, να αποφεύγετε να λαμβάνετε τακτικά αυτά τα χάπια καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο από κατάχρηση φαρμάκων ή πονοκέφαλο που επιστρέφει μόλις περάσει η επήρεια των αναλγητικών. Για συχνούς πονοκεφάλους, ειδικά ημικρανίες, μιλήστε στον γιατρό σας για συνταγογραφούμενα φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψή τους.

Πότε να δείτε γιατρό

Οποιοσδήποτε νέος πονοκέφαλος που είναι ασυνήθιστα έντονος ή διαρκεί περισσότερο από δυο μέρες θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό. Σημαντικό επίσης είναι να γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας αν αλλάζει η εικόνα του πονοκεφάλου σας-για παράδειγμα αν υπάρχουν νέοι παράγοντες που τον προκαλούν. Αν εμφανίσατε πονοκέφαλο μαζί με παράλυση, σύγχυση, πυρετό ή ακαμψία αυχένα χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικό Υλικό για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες








Βιβλία: Δραστηριότητες Μαθησιακής Ετοιμότητας Π.Ι/ΟΕΔΒ


Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στο πλαίσιο πράξεων του ΕΠΕΑΕΚ

Tο ακόλουθο εκπαιδευτικό υλικό παρήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των πράξεων του ΕΠΕΑΕΚ:
α) Έγκαιρη και συστηματική ανίχνευση, αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα,
προβλήματα λόγου και ομιλίας και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
β) Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία.

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει τα εξής:




Βιβλίο: "Διαγνωστική αξιολόγηση και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών στο Δημοτικό Σχολείο (Ανάγνωση, Ορθογραφία, Δυσλεξία, Μαθηματικά)". (1,28ΜΒ)

Βιβλίο: "Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και υλικό για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου". ( 2,06 ΜΒ)




Εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ με ανάδοχο φορέα το Ίδρυμα για το παιδί "Η Παμμακάριστος", το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στον αυτισμό.

- Επιστημονικά κείμενα με θέμα τον αυτισμό: Δοκίμια Επιμόρφωσης (1,07 ΜΒ),
Δοκίμια Εξειδίκευσης (2,53 ΜΒ).

- Οδηγός πρακτικής άσκησης (2,09 ΜΒ): Εμπεριέχει υποδειγματικές δραστηριότητες σε διάφορες γνωστικές περιοχές.

- Παρέχονται 7 οδηγοί εξειδίκευσης με διαβαθμισμένες δραστηριότητες:

Ανάπτυξη δεξιοτήτων (26,8 ΜΒ)

Αυτόνομη διαβίωση (14,3 ΜΒ)

Επικοινωνία και Γλώσσα (5,79 ΜΒ)

Η/Υ (28,34 ΜΒ)

Μαθηματικά (6,14 ΜΒ)

Ψυχοκινητική
(10,25 ΜΒ)




Εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος ΣΤΕΡΞΙΣ με ανάδοχο φορέα την "Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής", που αφορά στη βελτίωση της διαδικασίας ένταξης ατόμων ειδικών κατηγοριών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

- Δείτε: Δοκίμια Επιμόρφωσης ( 2,09 ΜΒ)

Δοκίμια Εξειδίκευσης (12,16 ΜΒ)

Λοιπά Δοκίμια (3,16 ΜΒ)

Οδηγοί πρακτικών ασκήσεων (3,16 ΜΒ)

- Δείτε λύσεις και εφαρμογές των πρακτικών ασκήσεων:

Εργαστήρι (5,83 ΜΒ) , ΕΣΕΕΠΑ (7,36 ΜΒ), Παμμακάριστος (12,56 ΜΒ)


Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες που αφορούν στην αναβάθμιση προγραμμάτων των ειδικών σχολείων ΣΜΕΑ Ν. Ηρακλείου σε συνεργασία με το εργαστήρι ειδικής αγωγής "Μαργαρίτα"

(Δείτε: Πρόγραμμα Μαργαρίτα, Λίγα λόγια για το έργο, Φωτογραφίες του έργου, με μεθόδους εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση και στις προεπαγγελματικές δεξιότητες.

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στο εγχειρίδιο ειδικής αγωγής του εργαστηρίου "Μαργαρίτα".




Βιβλίο: "Οι μαθησιακές δυσκολίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση". (1,07 ΜΒ)

Πρόγραμμα: Επιμόρφωση και εξειδίκευση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις δυσκολίες μάθησης (6,51 ΜΒ)

Υλικό από το πρόγραμμα "Επιμόρφωση και εξειδίκευση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις δυσκολίες μάθησης" του Π.Τ.Ε.Α. του Παν/μίου Θεσσαλονίκης




Βιβλίο: "Ειδική Παιδαγωγική" (1,40 ΜΒ)

Βιβλίο: "Ζητούμενα - Ζητήματα" (962 ΚΒ)

Εισηγήσεις Επιμορφωτών (3,22 ΜΒ)

Εργασίες επιμορφούμενων 1 (14,99 ΜΒ), Εργασίες επιμορφούμενων 2 (18,20 ΜΒ),
Εργασίες επιμορφούμενων 3 (17,76 ΜΒ)

Υλικό από το πρόγραμμα "Επιμόρφωση και εξειδίκευση εκπαιδευτικών και στελεχών της γενικής εκπαίδευσης (με έμφαση στους εκπαιδευτικούς προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης)" του Π.Τ.Ε.Α. του ΕΚΠΑ.




Κινητικές αναπηρίες σε παιδιά (9,96 ΜΒ)

Ανάλυση περιπτώσεων κινητικών αναπηριών σε παιδιά (5,28 ΜΒ)

Υποστηρικτική Τεχνολογία Δοκίμιο (1,86 ΜΒ)
Διαταραχές αδρής κινητικότητας σε παιδιά με κινητ. αναπηρία Δοκίμιο (850ΚΒ) Παρουσ. (1,88 ΜΒ)
Η Οικογένεια και το περιβάλλον Δοκίμιο (935ΚΒ) Παρουσίαση (496 ΚΒ)
Κινητικές Αναπηρίες σε Παιδιά Δοκίμιο (1,78ΜΒ) Παρουσίαση (2,11 ΜΒ)
Λόγος και Επικοινωνία Δοκίμιο (1,13ΜΒ) Παρουσίαση (1,13 ΜΒ)
Νέες Τεχνολογίες & Κινητική Αναπηρία Δοκίμιο (1,33ΜΒ) Παρουσίαση ( 1,46 ΜΒ)
Αισθητικοαντιληπτικές διαταραχές Δοκίμιο (909ΚΒ)
Σχολική Διαδικασία Δοκίμιο (573ΚΒ) Παρουσίαση (325ΚΒ)



Δείτε την αφίσα του προγράμματος "ΠΡΟΣΒΑΣΗ"

Υλικό από το πρόγραμμα "Πρόσβαση: Αναβάθμιση του θεσμού εκπαίδευσης ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση" του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.
Διαβάστε περισσότερα...