Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Γ. Φεσσιάν: «Να δημιουργηθούν ΚΕ.ΠΑ. σε κάθε πρωτεύουσα Νομού»



Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας, τ. Αντινομάρχης Υγείας & Πρόνοιας, Γεράσιμος Α. Φεσσιάν, σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ιωάννη Βρούτση αλλά και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ζητά τη δημιουργία ΚΕ.ΠΑ. (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), σε κάθε πρωτεύουσα Νομού.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Τα άτομα με αναπηρία αξίζουν μια καλύτερη αντιμετώπιση. Δεν είναι δυνατόν μετά από συνεχόμενα αιτήματα κοινωνικών και αυτοδιοικητικών φορέων, η Πολιτεία να κωφεύει με τρόπο απαξιωτικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν όταν ο Πρωθυπουργός σκύβει για να ακούσει τα Άτομα με Αναπηρία στην Δ.Ε.Θ. μπροστά στις κάμερες, όταν αυτές σβήνουν τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα.

Είναι άδικο και ανήθικο να στοιβάζονται ανθρώπινες ψυχές με αυτό τον τρόπο για να περάσουν μια επιτροπή που στο κάτω-κάτω δημιουργήθηκε για να εξομαλύνει μια κατάσταση και όχι να την αποτελειώσει. Η εικόνα της απαξίωσης, της έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας πρέπει να σας προβληματίζει γιατί η παραμονή της στιγματίζει τους πάντες. Σταματήστε να κλείνεται αυτιά και μάτια. Αφουγκραστείτε τον ανθρώπινο πόνο.Κύριε Υπουργέ, έχετε την κοινωνική και πολιτική ευθύνη, αυτή η εικόνα εξαθλίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να σταματήσει τώρα.

Με εκτίμηση,Γεράσιμος Α. Φεσσιάν».


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 656 αναπληρωτών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας



Αφορούν τους κλάδους ΠΕ70 και ΠΕ60 για δημοτικά σχολεία.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 421 εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 235 εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών, ως προσωρινών αναπληρωτών για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά στο σχολικό έτος 2012-2013.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 έως και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 όπου και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε ο 'αλγόριθμος' της εγκυμοσύνης



Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο για να υπολογίζουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος μέσα στον επόμενο μήνα, με βάση την ηλικία της και επί πόσο καιρό προσπαθεί να το πετύχει.

Συνυπολογίζοντας την μείωση της γονιμότητας με την ηλικία, κατέληξαν π.χ. στο συμπέρασμα ότι η μέση 25χρονη που προσπαθεί επί 6 μήνες να μείνει έγκυος, έχει 15% πιθανότητες να τα καταφέρει στην επόμενη προσπάθεια.

Η μέση 30χρονη, όμως, έχει 13% πιθανότητες, η μέση 35χρονη κάτω από 10%, ενώ οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών βλέπουν τις πιθανότητές τους να μειώνονται κατακόρυφα, επειδή η γονιμότητα φθίνει ραγδαία μετά τα 35.Έτσι, η μέση 40χρονη που προσπαθεί επί 6 μήνες, έχει μόλις μία πιθανότητα στις 20 να καταφέρει να μείνει έγκυος.

Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν επίσης ότι μια 25χρονη γυναίκα θα χρειαστεί προσπάθειες 13 μηνών για να μειωθούν κάτω από 10% οι πιθανότητες συλλήψεως.Μια 35χρονη όμως έχει μόλις 6 μήνες καιρό πριν δει τις πιθανότητές της να μειώνονται τόσο πολύ.

Ο χρυσός κανόνας της υπογονιμότητας είναι όσοι προσπαθούν να κάνουν παιδιά, να προσπαθούν επί ένα χρόνο πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, οι γιατροί αναγνωρίζουν ολοένα περισσότερο πόσο σημαντική είναι η επιρροή της ηλικίας στο όλο θέμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχειρηματίες ζητούν προσωπικό από την Ελλάδα



Για να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις γαστρονομίας στην Αυστρία.

Επιχειρηματίες του κλάδου της γνωστής από τα θέρετρά της περιοχής Salzkammergut των αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, αναζητούν προσωπικό από την Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των αυστριακών εφημερίδων «Oberösterreichische Nachrichten» και «Heute», με τους χαρακτηριστικούς τίτλους «Εστιάτορες αναζητούν προσωπικό στην Ελλάδα» και «Συρτάκι στη λίμνη Wolfgangsee-Η ιδιοκτήτρια του Rössl θέλει έλληνες σερβιτόρους», αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο διευθυντής του παραδοσιακού ξενοδοχείου «Weißes Rössl», το οποίο έγινε διεθνώς γνωστό από την ομότιτλη οπερέτα του Ραλφ Μπενάτσκι, ο Χέλμουτ Πέτερ και η επικεφαλής της υπηρεσίας Αγοράς Εργασίας της περιοχής, Ζακλίν Μπάγιερ, πρόκειται να μεταβούν το Νοέμβριο στην Ελλάδα, για να προσελκύσουν νέους έλληνες εργαζόμενους του κλάδου, για απασχόλησή τους σε επιχειρήσεις γαστρονομίας του Salzkammergut.

Όπως σημειώνεται σχετικά, έχει γίνει η προεργασία για δύο εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, όπου οι δυο τους θα συναντήσουν υποψήφιους που θα ήθελαν να εργαστούν σε επιχειρήσεις της περιοχής -- στην οποία καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες -- και για το σκοπό αυτό έχει γυριστεί και σχετική ταινία.



Στην αγορά εργασίας της περιοχής υπάρχει πρόβλημα δομών, καθώς το 30% όλων των κενών θέσεων εργασίας, αφορά τη γαστρονομία και τον τουρισμό και ειδικότερα υπάρχει έλλειψη σε νέους ανθρώπους και ακόμη, σε ό,τι αφορά μαθητευόμενους σερβιτόρους ή μαγείρους, η προσφορά κενών θέσεων είναι πολλαπλάσια από τον αριθμό των ενδιαφερομένων.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούριο, και μάλιστα εδώ και χρόνια οι τοπικοί επιχειρηματίες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με εργαζομένους από την πρώην Ανατολική Γερμανία, ωστόσο πολλοί από αυτούς τους υποψήφιους επέλεξαν τελικά να εργαστούν στο Τιρόλο, όπου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι πιο συμφέρουσες.

Οι παράγοντες της περιοχής στρέφονται τώρα στην Ελλάδα, ύστερα από πρωτοβουλία της ίδιας της Ζακλίν Μπάγιερ, η οποία επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι πολύ αναπτυγμένη τουριστικά και πολλοί νέοι μιλούν τη γερμανική γλώσσα, κάτι που είναι βέβαια προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτός ο υποψήφιος ο οποίος θα θελήσει να εργαστεί στο Salzkammergut.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν αρχές της εβδομάδας στη Βιέννη, ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν εργασία στην Αυστρία παρουσιάζει αύξηση και συγκεκριμένα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 37% μέσα σε ένα χρόνο, από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα φέτος.

Πρώτος σε αύξηση, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, είναι ο αριθμός των Πορτογάλων που αναζητούν εργασία στην Αυστρία και σε ποσοστό 50%, ενώ ακολουθούν οι Έλληνες (37 %) και οι Ισπανοί (20%).

Βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονται επίσημα στην Αυστρία σε αναζήτηση εργασίας, είναι αρκετά μικρός και ανέρχεται σε 156, ο αντίστοιχος των Ισπανών είναι 140 και των Πορτογάλων 120.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλείουν τους ασθενείς από τις αιμοκαθάρσεις



Προβλήματα αντιμετωπίζουν στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στον καθημερινό τους Γολγοθά για να «παλέψουν» με τη νόσο, οι ασθενείς του Ηρακλείου, που κάνουν αιμοκαθάρσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη... εμπόδιο.

Η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και τα συσσωρευμένα χρέη οδηγούν τις ιδιωτικές κλινικές σε... εμπάργκο των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα οι αιμοκαθάρσεις των ασθενών να είναι στον… αέρα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους ασφαλισμένους του εθνικού οργανισμού παροχών υπηρεσιών υγείας; Ότι θα καλούνται πλέον να καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολογίου, σύμφωνα με το prismanews.gr.

Τα ιδιωτικά κέντρα από τη Δευτέρα δεν θα εξυπηρετούν με πίστωση κανέναν ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ και το χειρότερο όλων είναι πως στο Ηράκλειο, τα δημόσια νοσοκομεία, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών.

«Βρισκόμαστε μεταξύ ζωής και θανάτου» δηλώνει στο prismanews.gr ο Μάριος Μαρκόπουλος, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των νεφροπαθών που ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ασθενών που δεν έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους. «Τα νοσοκομεία του Ηρακλείου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τον όγκο των αιμοκαθάρσεων. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας. Δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο λόγω κόστους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες ηθοποιοί στα συσσίτια του δήμου Αθηναίων



Δε μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Στα συσσίτια του δήμου Αθηναίων, ανάμεσα στους εκατοντάδες απόρους που αναζητούν ένα πιάτο φαί, βρίσκονται και 15 Έλληνες ηθοποιοί, οι οποίοι δε μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 380 οικογένειες και κάθε μήνα τους δίνουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας. Στο πρόγραμμα αυτό έχουμε συμπεριλάβει και δεκαπέντε ηθοποιούς και βεβαίως δε ζητήσαμε από τη διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να μάθω αν είναι γνωστοί ή όχι. Το στομάχι δεν έχει επωνυμία», δήλωσε η κα Μαρία Σούρδη, υπεύθυνη του Συλλόγου Φίλων Αστέγων του δήμου Αθηναίων.

Μάλιστα ο Σπύρος Μπιμπίλας που είναι ταμίας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών επιβεβαιώνει την δυσάρεστη αυτή είδηση στην εφημερίδα «Espresso».

«Με τη συνεργασία μας με το Σύλλογο Φίλων Αστέγων του Δήμου Αθηναίων έχει εξασφαλιστεί να συμπεριληφθούν στα συσσίτια δεκαπέντε ηθοποιοί, οι οποίοι είναι άνεργοι, δεν έχουν κανένα εισόδημα, πληρώνουν τα χαράτσια, αλλά δεν έχουν ούτε να φάνε. Στον κλάδο μας υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί που έχουν φτάσει στην απόλυτη ένδεια, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε σε όλους».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγουδίστριες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού



Φωτογραφήθηκαν για κυπριακό περιοδικό.

Το δικό τους μήνυμα στέλνουν οι Έλλη Κοκκίνου, Demy, Ελένη Φουρέιρα και Ελευθερία Ελευθερίου που φωτογραφίζονται φορώντας ένα συλλεκτικό t-shirt κατά του καρκίνου του μαστού.

Επρόκειτο για ένα λευκό φανελάκι που σχεδίασε ο Erotokritos και έχει μια μια στάμπα που απεικονίζει ένα γυναικείο κεφάλι. Αντί για χαρακτηριστικά του προσώπου, υπάρχει η ροζ κορδέλα – σήμα κατατεθέν της «μάχης» κατά του καρκίνου του μαστού, ενώ αναγράφεται το σύνθημα «Face It». Εκτός από τα τέσσερα γνωστά κορίτσια, ακόμη 26 γυναίκες πόζαραν για τις ανάγκες της κυπριακής έκδοσης του περιοδικού «Madame Figaro».

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την πώληση του t-shirt θα δοθούν στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.Φ.).








Διαβάστε περισσότερα...

Χαμηλό IQ τα παιδιά του fast food



Τα παιδιά που μεγαλώνουν με χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και fast food έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από εκείνα που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λονδίνο.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 4.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, διαπιστώθηκε ότι η διατροφή στις τρυφερές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει την νοητική ικανότητα και ανάπτυξη.

Οι επιστήμονες από το Κολέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι γονείς με υψηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση έδιναν πιο συχνά στα παιδιά τους γεύματα παρασκευασμένα με φρέσκα συστατικά και αυτό επηρέαζε θετικά το IQ των παιδιών τους.

Αντιθέτως, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συσχετίσθηκε με πολύ υψηλότερη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών – και αυτή, με τη σειρά της, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

«Η κοινή λογική υπαγορεύει πως ό,τι τρώει ένα παιδί επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αλλά οι έως τώρα μελέτες επικεντρώνονταν στις επιδράσεις συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων στον δείκτη νοημοσύνης και όχι στο είδος των γευμάτων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σόφι φον Σταμ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Goldsmiths.

Παρόμοια ευρήματα είχε τον περασμένο μήνα και μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Όπως έδειξε, η υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, ενώ η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκισμάτων τον μειώνει.

Στην ηλικία των 8 ετών, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερος, όταν έτρωγαν πολλά πρόχειρα φαγητά, είχαν αναφέρει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο βαθιά το μαχαίρι στις συντάξεις


Βαθύτερα ετοιμάζεται να βάλει το μαχαίρι στις υψηλές συντάξεις και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, το πακέτο των μέτρων του 2013.

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για «εμπροσθοβαρές» πακέτο, με τα περισσότερα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται στο 2013, οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σε έναν επώδυνο συμβιβασμό: αντί για μέτρα 7,8 δισ. ευρώ το 2013, όπως προέβλεπε το πακέτο στο οποίο συμφώνησαν κατ' αρχήν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανεβάζει τον λογαριασμό της επόμενης χρονιάς πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ενίσχυση του πακέτου εξετάζονται μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

1. Να υποστούν μεγαλύτερες περικοπές οι υψηλές συντάξεις σε σχέση με αυτές που προβλέπει το πακέτο που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί (1.000-1.500 ευρώ 2%, 1.500-2.000 ευρώ 5% και πάνω από 2.000 ευρώ 10%). Συγκεκριμένα, για το κλιμάκιο των συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ εξετάζεται να γίνουν περικοπές 15%.

2. Να καταργηθεί τελικά το δώρο και από τις συντάξεις του ΟΓΑ. Ενδεχομένως, όμως, να διατηρηθούν τα 30 ευρώ που επρόκειτο να περικοπούν από τις εν λόγω συντάξεις.

Για να αμβλύνει κάπως τις αρνητικές επιπτώσεις, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να επιβάλει την υιοθέτηση ρήτρας σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που το πακέτο αποδώσει καλύτερα από τα αναμενόμενα το 2013, θα περιοριστεί ισόποσα το πακέτο του 2014. Αντίστοιχα όμως, αν αποδώσει χειρότερα θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν κολατσιό σε μαθητές


Σε 354 ανέρχονται σύμφωνα με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων της Ξάνθης οι μαθητές, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και για τους οποίους αναλαμβάνονται δράσεις ώστε να τους χορηγείται δωρεάν πρόγευμα τις πρωινές ώρες που παρακολουθούν μαθήματα.

Ήδη από πέρσι με πρωτοβουλία της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αρτοποιών της περιοχής αλλά και την ουσιαστική συνδρομή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης διανέμονταν σε καθημερινή βάση προγεύματα σε μαθητές που προέρχονταν από οικονομικά ασθενείς οικογένειες.

Το πρόβλημα φαίνεται πως φέτος διογκώθηκε καθώς ο αριθμός των μαθητών αυτών, οι γονείς των οποίων είτε έμειναν άνεργοι είτε αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, αυξήθηκε δραματικά. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κος Σάββας Μελισσόπουλος «το πρόβλημα είναι σε γνώση της πολιτείας, η οποία είναι αυτή που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις καθώς οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία δεν μπορούν να παρέμβουν στις οικογένειες, και αρκούνται στο να προσφέρουν σε συνεργασία με την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αρτοποιούς το κουλούρι στους μαθητές που το έχουν ανάγκη».

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο ίδιος, «υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που τους αξίζουν συγχαρητήρια, οι οποίοι όταν εντόπισαν κάποια εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση έβαλαν το χέρι στην τσέπη ώστε να βοηθήσουν χωρίς να περιμένουν να γίνει η καταγραφή και η μετέπειτα παροχή βοήθειας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρκάρισμα σε ράμπα αναπήρων!


Ο πολιτισμός ενός λαού, χαρακτηρίζεται και από την κοινωνική ευαισθησία του…

Αναγνώστης του enikos.gr καταγγέλλει τον συγκεκριμένο οδηγό, ο οποίος στάθμευσε το ΙΧ του σε πεζοδρόμιο της Θεσσαλονίκης, σε μπάρα αναπήρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γολγοθάς των νεφροπαθών



Η «βύθιση» του ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και τους νεφροπαθείς.

Οι ασθενείς του Ηρακλείου Κρήτης καλούνται πλέον να καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολογίου. Κι αυτό γιατί η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και τα συσσωρευμένα χρέη, οδηγούν τις ιδιωτικές κλινικές σε ... εμπάργκο, των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα οι αιμοκαθάρσεις των ασθενών να είναι στον αέρα.

Πλέον, τα ιδιωτικά κέντρα από τη Δευτέρα δεν θα εξυπηρετούν με πίστωση κανέναν ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ και το τραγικότερο όλων είναι πως στο Ηράκλειο, τα δημόσια νοσοκομεία, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των νεφροπαθών ασθενών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φάρμακα ο ΟΚΑΝΑ


Το σοβαρό ενδεχόμενο να ξεμείνουν από φάρμακα υποκατάστασης που χορηγούνται στους χρήστες ναρκωτικών οι μονάδες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών το αμέσως επόμενο διάστημα, επισημαίνει η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη.

Σε έγγραφό της προς το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως «ο Οργανισμός από τον μήνα Οκτώβριο 2012, με την επιχορήγηση που λαμβάνει δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε δαπάνες προμήθειας φαρμάκων υποκατάστασης για τους ασθενείς, πάγιες δαπάνες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνία κλπ, καταβολής εισφορών και κρατήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, της μισθοδοσίας του προσωπικού καθώς και χρέη που έχουν ήδη δημιουργηθεί στον Οργανισμό».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νομοσχέδιο για υπερχρεωμένους


Νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά φέρνει η κυβέρνηση. Δείτε στο βίντεο από το πρωινό ΑΝΤ1 τις εξελίξεις, διά στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά.






Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για νέο ναρκωτικό


Συναγερμός για το νέο και άκρως επικίνδυνο ναρκωτικό iDoser (ή αλλιώς "χέρι του θεού") που κατασκευάζεται και διακινείται μέσω του διαδικτύου και κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο έχει σημάνει στις διωκτικές αρχές.

Η εθιστική ουσία που τρελαίνει τον εγκέφαλο και έχει θέσει σε επιφυλακή τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν κυκλοφορεί σε σκόνη, χάπια ή σε υγρή μορφή.

Κυκλοφορεί σε ψηφιακά αρχεία και έτσι χρήστες κάθε ηλικίας, ακόμη και μικρά παιδιά, μπορούν εύκολα να "προμηθευτούν" τη δόση τους από το ίντερνετ. Αρκεί να κατεβάσουν τα ειδικά αρχεία από τις δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- ιστοσελίδες "βαποράκια".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η στάση καθορίζει το... φύλο


Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί υποψήφιοι γονείς επιθυμούν να επιλέξουν το φύλο του παιδιού τους. Κατά πόσο όμως αυτό είναι εφικτό;

O χειρουργός- μαιευτήρας γυναικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικηφόρος Κλήμης δίνει την απάντηση στο metrogreece.gr

«Πρόκειται για μια επιστημονική πολυπαραγοντική μέθοδο που εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα σε ποσοστό 90% για την σύλληψη αγοριού και 80-85% για την σύλληψη του κοριτσιού. Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί είναι υψηλό το ποσοστό σε σχέση με το 50% που έχουμε χωρίς την παρέμβαση», ανέφερε ο χειρουργός- μαιευτήρας γυναικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικηφόρος Κλήμης .

Και συνέχισε λέγοντας «για να μπορέσει μια γυναίκα να ακολουθήσει τη φυσική μέθοδο επιλογής φύλλου είναι απαραίτητο να υπολογίσει με ακρίβεια τις γόνιμες ημέρες του κύκλου της καθώς και την ημέρα της ωορρηξίας. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες μέθοδοι όπως η ημερολογιακή μέθοδος, η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, ο έλεγχος της τραχηλικής βλέννας, ο έλεγχος του ανοίγματος του τραχηλικού στομίου και τα kit test ωορηξίας.»

Αν θέλετε να επιλέξετε το φύλο του παιδιού σας ακολουθήστε τις παρακάτω ιατρικές συμβουλές του κ. Κλήμη:

Τι πρέπει να κάνετε για να συλλάβετε αγόρι:

Για το αγόρι η επαφή θα πρέπει να γίνει στο 24ωρο που ακολουθεί την ωορρηξία. Το ζευγάρι θα πρέπει να απέχει από το sex για 4-5 μέρες ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αρσενικών σπερματοζωαρίων. Επειδή τα Υ-σπερματοζωάρια ευνοούνται όταν το κολπικό pH είναι αλκαλικό οι πιθανότητες για την σύλληψη αγοριού αυξάνονται όταν η γυναίκα έχει οργασμό ενώ βοηθούν πολύ και οι κολπικές πλύσεις με μαγειρική σόδα. Όσο για την στάση της επαφής ευνοεί η βαθιά διείσδυση από πίσω ,γιατί εναποθέτει το σπέρμα κοντά στην είσοδο του τραχήλου. Βασική προϋπόθεση της επιτυχίας της μεθόδου είναι η γυναίκα να μην ακολουθούσε αντισυλληπτική μέθοδο τους προηγούμενους έξι μήνες.

Τι πρέπει να κάνετε για να συλλάβετε κορίτσι:

Για κορίτσι η επαφή του ζευγαριού πρέπει να γίνει 48 ώρες πριν την ωορρηξία. Καταλληλότερη στάση είναι η ιεραποστολική έτσι ώστε να εναποτεθεί το σπέρμα στο βάθος του κόλπου λίγο πιο μακριά από τον τράχηλο γιατί το όξινο pΗ ευνοεί τα Χ -σπερματοζωάρια. Σε αυτήν την επαφή ο γυναικείος οργασμός καλό θα είναι να αποφευχθεί. Το ζευγάρι θα πρέπει να κάνει sex όλες τις προηγούμενες μέρες καθημερινά χρησιμοποιώντας προφυλακτικό. Η καθημερινή επαφή με προφυλακτικό, μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων προς όφελος των Χ- σπερματοζωαρίων. Και σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα θα πρέπει να μην ακολουθούσε κάποια μέθοδο αντισύλληψης για έξι μήνες πριν την έναρξη της προσπάθειας για σύλληψη.

Ωστόσο τα παραπάνω δεν είναι αρκετά καθώς και η διατροφή που θα ακολουθήσετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα η δίαιτα για τη σύλληψη αγοριού πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένη λήψη τροφών πλούσιων σε αλάτι όπως χυμούς τομάτας και λαχανικών, κονσερβοποιημένες τροφές, κατεψυγμένα λαχανικά, καπνιστά κρέατα και ψάρια χωρίς κόκαλα, γαριδάκια και chips. Ενδείκνυνται επίσης οι τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως τα φρούτα, οι μπανάνες, τα λαχανικά, καθώς και το μαγειρεμένο κρέας και ψάρι χωρίς κόκαλα.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε κορίτσι το θα πρέπει η διατροφή σας να περιλαμβάνει αυξημένη λήψη ασβεστίου και ελαττωμένη λήψη άλατος και καλίου. Δηλαδή οι μελλοντικοί γονείς θα πρέπει να καταναλώνουν σε γενναίες ποσότητες γαλακτοκομικά είδη, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς και να αποφεύγουν τις τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι ,τις μπανάνες και το μαγειρεμένο κρέας.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολεμάμε τον καρκίνο του μαστού





Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού! Οφείλουμε όλες να θυμόμαστε ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή μας.

Ο σχεδιαστής Δούκας Χατζηδούκας ενώνει για 8η χρονιά τις δυνάμεις του με γνωστή εταιρεία καλλυντικών και μαζί δημιουργούν το ροζ βραχιολάκι που μας θυμίζει την πρόληψη.

Πρέσβειρα της ελληνικής καμπάνιας είναι η Ελένη Μενεγάκη. Δείτε τι έγινε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Δείτε το βίντεο όπως προβλήθηκε στην εκπομπή "Ελένη"...



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς διαλέγετε τα αλκοολούχα ποτά



Πόσες θερμίδες έχει κάθε ποτό.

Ένας από τους μεγαλύτερους διαδρόμους που απλώνεται μπροστά στο αγοραστικό κοινό με μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα, είναι αυτός των αλκοολούχων ποτών. Τα αλκοολούχα ποτά είναι πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Κάθε τόπος μπορεί να έχει το δικό του παραδοσιακό ποτό αλλά μπορεί να επιλέγει και ποτά που είναι διεθνώς γνωστά για να συνοδεύουν οικογενειακά τραπέζια, να καλωσορίζουν σε γιορτές, να κάνουν μια πρόποση...

Ποια όμως θεωρείται η καλύτερη επιλογή αλκοολούχου για έναν καταναλωτή που το αναζητά;

Αρχικά, επισημαίνουμε ότι ως αλκοολούχα ορίζονται τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, η οποία προέρχεται είτε από ζύμωση σακχάρων, είτε από απ’ ευθείας προσθήκη.

Η ταξινόμηση τους γίνεται στις εξής κατηγορίες:

Κρασιά, τα οποία διακρίνονται και σε άλλες υποκατηγορίες ανάλογα με το χρώμα, τη γλυκύτητα, το άρωμά τους και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά. Αποστάγματα, εκ των οποίων τα πιο κοινά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι η βότκα, το ρούμι, το ουίσκι, το τζιν και άλλα.
Ηδύποτα ή κοινώς λικέρ, τα οποία έχουν ως βάση τους ένα αλκοολούχο ποτό αναμεμιγμένο με έναν αρωματικό ή γλυκαντικό παράγοντα.

Μπίρα, η οποία διακρίνεται σε υποκατηγορίες ανάλογα με τη το είδος ζύμωσης (ale ή lager), γεύση της (γλυκιά, πικρή, φρουτώδης, έντονη αίσθηση βύνης κλπ), την περιεκτικότητα της σε αλκοόλη (δυνατή, μέση, ελαφριά ή χωρίς αλκοόλ) και το χρώμα της (ξανθιά, σκουρόχρωμη/μαύρη, άσπρη ή κόκκινη).
Κοκτέιλ. Πρόκειται για αναμίξεις διαφόρων ποτών.

Όσον αφορά στο θερμιδικό του περιεχόμενο, το αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, τις περισσότερες δηλαδή θερμίδες μετά τα λιπαρά που αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Όσο υψηλότερη περιεκτικότητα έχει ένα ποτό σε αιθυλική αλκοόλη, τόσο περισσότερες είναι και οι θερμίδες του.

Αν συγκρίνουμε, τις θερμίδες για ισόποση κατανάλωση, η μπίρα είναι η πιο «light» εκδοχή με μόλις 45 θερμίδες ανά 100ml, ακολουθεί το κρασί με 80 θερμίδες ανά 100ml και τέλος τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά με 250 θερμίδες ανά 100ml. Τα γλυκά ποτά εν αντιθέσει, έχουν περισσότερες θερμίδες, λόγω της παρουσίας και των σακχάρων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λικέρ. Τέλος, υπάρχει πάντα και η επιλογή μπίρας ή κρασιού χωρίς αλκοόλ, όπου το θερμιδικό περιεχόμενο μειώνεται κατά πολύ.

Σύμφωνα με τις Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αντιστοιχεί σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή οποιοδήποτε άτομο άνω των 60 ετών και σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες κάτω των 60 ετών. Μια μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 330 ml μπίρας, 125 ml κρασιού (ξηρού λευκού ή κόκκινου) και 40 ml ποτού.

Ότι το κρασί έχει συνδεθεί θετικά με διάφορες παραμέτρους υγείας, είναι γνωστό. Έχει διαπιστωθεί, όμως, ότι και η κατανάλωση μπίρας, μπορεί να έχει τέτοια οφέλη και μάλιστα με μικρότερο θερμιδικό κόστος απ’ότι ίση ποσότητα κρασιού όπως είδαμε. Μια μελέτη στη Δημοκρατία της Τσεχίας διαπίστωσε την ευεργετική επίδραση της μπίρας στην υγεία της καρδιάς, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φυλλικό οξύ. Τα επίπεδα φυλλικού οξέος στο πλάσμα ήταν αντιστρόφως ανάλογα προς τα συνολικά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο πλάσμα, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών. Πρόσφατη μελέτη και σε ελληνικά δεδομένα έδειξε επίσης τα οφέλη της μπίρας στην αγγειακή λειτουργία. Η μπίρα αποτελεί μια περίπτωση ποτού, που παράγεται με ζύμωση επί των φυσικών συστατικών της, δηλαδή τα δημητριακά. Ενώ άλλα συστατικά της όπως η μαγιά ή και ο λυκίσκος, χρησιμοποιούνται και στην φαρμακοβιομηχανία και τα συμπληρώματα διατροφής για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

H μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι, για τους περισσότερους ανθρώπους, πιθανότατα ασφαλής. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων, οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν γενικά τη χρήση αλκοόλ, όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και άλλα που πάσχουν από ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Η ευκαιριακή επίσης άμετρη κατανάλωση -πέντε ή περισσότερα ποτά σε μια φορά- μπορεί να βλάψει την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο για ατυχήματα και τραυματισμούς. Επιπλέον, οι αρνητικές επιδράσεις της βαριάς κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι καλώς τεκμηριωμένες και περιλαμβάνουν αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας, υπερτριγλυκεριδαιμία, υπέρταση, κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα.

Εν κατακλείδι, καλό είναι οι καταναλωτές να παραμείνουν σε ένα μέτριο επίπεδο κατανάλωσης και να προτιμούν την κατανάλωση πιο ελαφρών αλκοολούχων ποτών, παράλληλα με φαγητό. Σημαντική είναι και η ταυτόχρονη κατανάλωση νερού, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούνται τα αλκοολούχα ως μέσο ικανοποίησης του αισθήματος της δίψας. Επιλέγοντας, ένα έως δύο ποτά την ημέρα με κριτήριο τα όσα αναλύσαμε και όταν αυτά καταναλώνονται μαζί με τα γεύματα- μπορεί να παρέχουν κάποια οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν σαφή κατανόηση του τι ερμηνεύεται ως μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και να μη συνιστάται ως προληπτική στρατηγική για την καλή υγεία.

Πηγή: mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΕΟΠΥΥ για τις συνταγογραφήσεις




Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα επιτρέπει μέχρι τις 5/10 την εκτέλεση όσων ηλεκτρονικών συνταγών η ισχύς έχει λήξει με την προυπόθεση ότι υπάρχει διόρθωση της ημερομηνίας από τον συνταγογράφο γιατρό με σφραγίδα και υπογραφή.

Επισημαίνεται, ότι ο γιατρός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος να ελέγχει ότι εξακολουθεί να υπάρχει αναγκαιότητα χορήγησης των φαρμάκων. Νέα συνταγή για τους ασφαλισμένους θα εκδίδεται μόνο εφόσον δικαιολογείται η κατανάλωση των χορηγούμενων ιδιοσκευασμάτων με τις εν λόγω συνταγές (Π.Δ. 121/2008).

Οι φαρμακοποιοί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εκτέλεση των συνταγών εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία διόρθωσης των συνταγών.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής



Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής για τους κατοίκους της Τούμπας, που έχει διάρκεια ενός έτους, ξεκίνησε από τις αρχές Οκτωβρίου, από το δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου «Γιατροί εντός Συνόρων».

Κατά το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος –που ήδη ξεκίνησε- συμμετέχουν τρεις γιατροί με τρεις διαφορετικές ειδικότητες (χειρουργός– οφθαλμίατρος, χειρουργός –ουρολόγος και καρδιολόγος) ενώ στο επόμενο τρίμηνο θα προστεθούν γιατροί έξι ακόμη ειδικοτήτων. Οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι όλοι εξειδικευμένοι καθηγητές, διευθυντές κλινικών και ιατρικών μονάδων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεχίσουν τις εγγραφές τους και να απευθύνονται στα γραφεία της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Κλεάνθους 72-περιοχή Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας) στα τηλέφωνα: 2310 915001, 2310 944484.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορίες... ιατρικής τρέλας



«Πειρατικό ασθενοφόρο» κάνει διακομιδές ασθενών προς ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια. Εργαζόμενοι επενδύουν σε real estate, διαχειρίζονται κυλικείο του νοσοκομείου που είχε αδειοδοτηθεί με πλαστά έγγραφα και καταργούν θαλάμους νοσηλείας μετατρέποντάς τους σε γραφεία. Μέχρι και... ατελιέ ραπτικής λειτουργεί στο υπόγειο του νοσοκομείου, εξυπηρετώντας ιδιώτες, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες σεντόνια «κάνουν φτερά».

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις απίστευτες καταγγελίες του διοικητή του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου κατά του Συλλόγου Εργαζομένων, στο πλαίσιο ενός ακήρυχτου πολέμου που μαίνεται τον τελευταίο μήνα. Οι συνδικαλιστές κατηγορούν από την πλευρά τους τον διοικητή ότι έχει μετατρέψει την πρώην μονάδα AIDS σε προσωπική «σουίτα» και έχει εγκατασταθεί σ' αυτήν, ενώ μέσω της ΠΟΕΔΗΝ αξιώνουν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την κεφαλή του επί πίνακι.

Ο διοικητής του νοσοκομείου αποκάλυψε αρχικά την ύπαρξη πλαστού εγγράφου με το οποίο πήρε άδεια το εντευκτήριο των εργαζομένων να λειτουργεί ως κυλικείο.

Στη συνέχεια, προσκόμισε ένα μεγάλο καλάθι απλύτων με υφάσματα και ρούχα και κατήγγειλε πως τα βρήκε στο υπόγειο, στον χώρο των ραπτομηχανών για τα σεντόνια, όπου κάποιοι είχαν στήσει ιδιωτικό «ατελιέ», ράβοντας ρούχα για λογαριασμό ιδιωτών. Ο ίδιος είχε «ξετρυπώσει» το «ατελιέ» το 2010 και διερωτήθηκε κατά πόσο συνδέεται αυτό με την απώλεια 945 σεντονιών από τα 2.340 καινούργια που είχε αγοράσει η προηγούμενη διοίκηση.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους υποστήριξαν πως τα υφάσματα τα είχε αγοράσει από τη λαϊκή μια υπάλληλος και τα κρατούσε για προσωπική της χρήση.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος επανήλθε δριμύτερος και σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε πως είδε με τα μάτια του να γίνεται «πειρατική» διακομιδή ασθενούς από εργαζόμενο, με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προς ιδιωτική κλινική του Βόλου. Η απάντηση των συνδικαλιστών ήταν πως απλώς μετέφερε τη μητέρα του για εξετάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Δεν θέλω να χάσω τους θεραπευτές μου"



«Η θεραπεύτριά μου με βοηθά να έχω καλή συμπεριφορά. Μαθαίνω μαγείρεμα, να φροντίζω τον εαυτό μου. Φοβάμαι μη κλείσει το σπίτι μας. Δεν θέλω να χάσω τους φίλους μου και τους θεραπευτές μου», είναι τα λόγια ψυχής μιας ενοίκου της ψυχιατρικής μονάδας «Αριάδνη» του υπουργείου Υγείας.

Αναγνώστρια του enikos,gr και εργαζόμενη στο συγκεκριμένο Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ενώνει την αγωνία της με αυτή των φιλοξενούμενων για την «τραγική κατάσταση στον χώρο της ψυχικής υγείας. Μονάδες κ υπηρεσίες κινδυνεύουν να κλείσουν... αναρωτήθηκε κανείς που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε αυτές τις μονάδες;», αναρωτιέται η εργαζόμενη.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρικά καροτσάκια από καπάκια μπουκαλιών



Συγκεντρώθηκαν 65.000 καπάκια στη Σκόπελο.

Κάνουν τα καπάκια των μπουκαλιών… αναπηρικά καροτσάκια! Στον αγώνα συγκέντρωσης καπακιών από τα μπουκάλια νερού επιδόθηκε ένα ολόκληρο νησί προκειμένου να προσφέρει κοινωνικό έργο και χαμόγελο σε παραπληγικούς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο δράσης που υλοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος παραπληγικών Ανατολικής και Στερεάς Ελλάδας, μαζεύτηκαν στη Σκόπελο 65.000 καπάκια τα οποία θα δοθούν σε εταιρεία ανακύκλωσης που προσφέρει για τη συλλογή τους αναπηρικά αμαξίδια.

Τα καπάκια παραδόθηκαν στο φορτηγό πλοίο «Ευαγγελίστρια Σκοπέλου» μετά από συνεννόηση του γραφείου εθελοντισμού του δήμου του νησιού με τον υπεύθυνο του πλοίου, Σταμάτη Καλογιάννη, ο οποίος και μετέφερε τα καπάκια αφιλοκερδώς.

«Αν και η προσπάθεια ξεκίνησε στα μέσα της τουριστικής περιόδου, δηλαδή στις 15 Ιουλίου, καταφέραμε να μαζέψουμε χιλιάδες καπάκια ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τουριστών, που βλέποντας την προσπάθειά μας, συμμετείχαν και αυτοί.

Ταβέρνες, καφετέριες, πολίτες, υπερήλικες, παιδιά και πολλοί άλλοι, συνέβαλαν στην προσπάθεια που θα συνεχιστεί φυσικά και του χρόνου» εξήγησε στο ΑΜΠΕ η Μαρία Βογιατζόγλου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου η οποία ενημέρωσε και άλλα τουριστικά καταλύματα του νησιού για την δράση.

Τα καπάκια βρίσκονται πλέον στον Βόλο από όπου θα μεταφερθούν στη Λαμία για να δοθούν στη συνέχεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου παραπληγικών, Δημήτρη Καλαμάτα, στην εταιρία ανακύκλωσης.

«Η δράση μας που έχει πανελλαδική ανταπόκριση έχει συντελέσει ώστε να αγορασθούν, με τα καπάκια αλλά και με γενναιόδωρες χορηγίες, 23 αμαξίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά προτρέποντας όλο τον κόσμο να συνεχίσει τη συλλογή.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή τροφίμων σε 800.000 οικογένειες



Για πρώτη φορά θα διανεμηθεί φρουτοσαλάτα, τυρί και γιαούρτι στα σχολεία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός που αφορούσε τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε 800.000 οικογένειες. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας το πρωί στη Βουλή, θα διατεθούν 23 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός αφορούσε πέντε βασικά προϊόντα: μακαρόνια, λάδι για πρώτη φορά, τυρί φέτα ΠΟΠ ελληνική, γραβιέρα Κρήτης και ρύζι.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός δόθηκε σε επτά διαφορετικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων και δύο ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών από την Κρήτη.

Για την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει πολύ σύντομα η διαγωνιστική διαδικασία, αφού όμως προηγουμένως δοθεί έγκριση από την Ε.Ε. και θα γίνει με τρόπο, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και μικρότερες εταιρείες χωρίς να απαιτούνται μεγάλα ποσά εγγυητικών επιστολών.

Αλλά και για τη δωρεάν διανομή φρούτων στα σχολεία ολοκληρώθηκε επίσης ο διαγωνισμός. Για πρώτη φορά θα δίνεται σε πάρα πολλά σχολεία έτοιμη φρουτοσαλάτα που θα είναι μόνο μέσα σε φυσικό χυμό πορτοκάλι ελληνικό. Επίσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα διανείμει στα σχολεία για πρώτη φορά τυρί ή γιαούρτι.

Στην πληρωμή όλων των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επίσης ενημέρωσε τους βουλευτές ο κ. Τσαυτάρης. «Ζήτησα από τις υπηρεσίες του υπουργείου να δουλέψουν όλο το Σαββατοκύριακο, μέρα-νύχτα και τη Δευτέρα το πρωί δώσαμε τα 24 εκατ. αυτά, που καθυστερούσαν, στους ανθρώπους που τα δικαιούνταν και μάλιστα από χθες δόθηκαν όλα» είπε ο υπουργός.


Διαβάστε περισσότερα...

Πλοήγηση στον υπολογιστή με τα… μάτια



Βίντεο από τη νέα τεχνολογία της Fujitsu.

Νέα τεχνολογία eye-tracking ανέπτυξε η Fujitsu για την πλοήγηση σε tablets ή desktop PCs με ακριβή παρακολούθηση της κίνησης των ματιών του χρήστη. Ουσιαστικά ο χρήστης θα χειρίζεται τον υπολογιστή χωρίς να απαιτείται ποντίκι ή πληκτρολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα, η κάμερα που διαθέτει το tablet ή o υπολογιστής καταγράφη την αντανάκλαση του φωτός στο μάτι του χρήστη και υπολογίζει τη γωνία θέασης για την αποτύπωση των επιλογών κινήσεων άνω στην οθόνη.

Δείτε το εντυπωσιακό concept από τη CEATEC 2012…











Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με πέντε κλιμάκια η φορολογία εισοδήματος



Έως 35% ο ανώτατος φόρος.

Περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε πέντε, με ανώτατο φορολογικό συντελεστή από 45% που είναι ο ισχύον σε 35%, για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, προβλέπει το σχέδιο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Η επιβάρυνση στις οικογένειες παραμένει, με δεδομένο ότι καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά, ενώ οι φοροελαφρύνσεις προκύπτουν για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες κλίμακες στις οποίες κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών, θα ισχύσουν πιθανότατα για τα εισοδήματα του 2013.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες παραμένει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά.

Ειδικότερα, οι κλίμακες μειώνονται από 8 σε 5 και θα έχουν ως εξής:

• 5.000 ευρώ - 12.000 ευρώ 10%
• 12.000 ευρώ - 16.000 ευρώ 18%
• 16.000 ευρώ - 26.000 ευρώ 25%
• 26.000 ευρώ και άνω 35%

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προωθεί την ενιαία φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων -και ατομικών- με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου του διέγραψε όλο το χρέος



Οι οφειλές του ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.

Δεν πίστευε στα αυτιά του ένας υπερχρεωμένος υπαξιωματικός πατέρας 3 αγοριών από την Κρήτη όταν άκουσε την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αποφάσισε να του διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους του.

Ο 38χρονος υπαξιωματικός είχε επιβαρυνθεί με χρέη που υπερβαίνουν τις 400.000. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο άνθρωπος δεν έχει καθόλου ακίνητη περιουσία και έτσι προχώρησε σε «κούρεμα» ύψους 385.000 ευρώ.

Με βάση την απόφαση για 48 μήνες θα πρέπει να καταβάλλει σε 4 τράπεζες ως δόσεις το συνολικό ποσό των 309 ευρώ δηλαδή 14.832 ευρώ. Από τη στιγμή που θα αποδειχτεί συνεπής απαλλάσσεται από το υπόλοιπο χρέος δηλαδή 385.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πατρίς ο 38χρονος στο παρελθόν ήταν απόλυτα συνεπής με την καταβολή των μηνιαίων δόσεων προς τις τράπεζες. Αργότερα όμως, λόγω των μειώσεων στο μισθό του, αδυνατούσε να ξεπληρώσει τις οφειλές του.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μόνο ο Ζαγοράκης δεν με ξέχασε...»



Πικραμένος απ΄ τον ΠΑΟΚ ένας απ΄ τους επιζώντες των Τεμπών.

Ο Μπάμπης Τσολακίδης έζησε από κοντά το δυστύχημα των Τεμπών. Τυχερός μέσα στην ατυχία του, επέζησε μεν, αλλά έχασε το ένα του πόδι.

Με αφορμή την μαύρη επέτειο από το τραγικό περιστατικό όπου 6 φίλοι του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, 13 χρόνια μετά εκφράζει το παράπονό του γι’ αυτούς που τον ξέχασαν και μνημονεύει τον Θόδωρο Ζαγοράκη ως έναν από τους ανθρώπους που του στάθηκαν.

Αναλυτικά, όσα είπε:

Για τις ψεύτικες υποσχέσεις του Γιώργου Μπατατούδη: «Μου είπε θα με πάει Αμερική για να με βοηθήσει με το πόδι. Τελικά πήγαμε στην Γερμανία όπου έβαλα το πρώτο πόδι, το ξύλινο. Ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα πληρώσει το νοσοκομείο και το ξενοδοχείο που έμενε η μητέρα μου, δεν το έκανε τελικά. Τα λεφτά τα πήρανε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ μετά από εξώδικο που στείλανε. Μιλάμε για κατάντια.».

Για την στήριξη από τον Ζαγοράκη: «Μόνο ο Ζαγοράκης από τους προέδρους δεν με ξέχασε ποτέ. Με έπαιρνε που και που τηλέφωνο να δει τι κάνω και αν είναι όλα καλά. Μου έστελνε κάθε χρόνο μπλούζες των παικτών για να μου δείξει ότι δεν με ξεχνάνε. Αυτά τα λίγα μπορούσε, αυτά έκανε. Μόνο μια μπλούζα ενός παίκτη για εμένα σημαίνει πολλά, μονάχα μια μπλούζα».

Για την στάση της τωρινής διοίκησης: «Τίποτα, ούτε ένα τηλέφωνο να δoυν αν ζω ή πέθανα. Δεν ασχολήθηκε ποτέ του ο Βρύζας για μένα, δεν τον γνωρίζω καν, το ίδιο και ο Κατσαρής που είναι πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ. Κανείς τους δεν νοιάστηκε να δει έστω πως περνάω».

Για τους παλαιμάχους: «Ο Κούλης Αποστολίδης, μαζί με τον Σπανδωνίδη και τον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαρέλια μου υποσχέθηκαν πριν πολλά χρόνια ότι θα κάνανε έναν φιλικό αγώνα με τον Κιλκισιακό για να μαζέψουμε έσοδα για να βάλω καινούργιο πόδι. Ακόμα το κάνουνε».

Για το μαρτύριο που βιώνει: «Στην αρχή είχα το ξύλινο, το οποίο μετά από εξώδικο του Νοσοκομείου, πληρώθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Μετέπειτα έβαλα ηλεκτρονικό, το οποίο πλήρωσε η ασφάλεια της μητέρας μου. Έχω δέκα χρόνια να το κάνω service, το οποίο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Τώρα είναι σε άσχημη κατάσταση και όπως με ανέφεραν οι ειδικοί που μίλησα πρέπει να αντικατασταθεί. Τα λεφτά είναι πάρα πολλά για να γίνει κάτι τέτοιο, εμείς σαν οικογένεια αδυνατούμε να τα βρούμε. Αν δεν βρεθεί λύση θα αναγκαστώ να συνεχίσω την ζωή μου με πατερίτσες».

Για τα άτομα που τον βοήθησαν στα δύσκολα: «Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην θύρα 4 και συγκεκριμένα στον Τάσο τον Καναράκη. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδέσμους της Καβάλας, της Πολίχνης, των Σερρών, τους LEMMY, που με καλούσαν σε χορούς για να με δώσουν αναμνηστικές πλακέτες και καμιά φορά ακόμη και χρήματα για να με βοηθήσουν. Ένα ευχαριστώ είναι πολύ λίγο επίσης για τα παιδιά του συνδέσμου Ivaders στο Ντίσελντορφ που ήρθαν μαζί μου στο νοσοκομείο στην Γερμανία για να βάλω το πόδι».

Για το ετήσιο μνημόσυνο, το οποίο πραγματοποιείται την επόμενη Κυριακή: «Θέλω στο μνημόσυνο να βρίσκονται εκεί 5000 οπαδοί του ΠΑΟΚ, για να τιμήσουν όπως τους αρμόζει, αυτά τα έξι αδικοχαμένα αδέρφια μας. Τίποτα παραπάνω, να είναι όλοι εκεί και πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό από μια νίκη κατά του Ολυμπιακού. Να παραβρεθούν όλοι στα Τέμπη. Τα αδέρφια αξίζουν παραπάνω από κάθε κατάκτηση κυπέλλου ακόμα και πρωταθλήματος. Αδέρφια ζείτε».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβολική κατάληψη από γονείς στο δημαρχείο Σερρών



Χωρίς μέσο μεταφοράς οι μαθητές των ειδικών σχολείων.

Συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο Σερρών πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών, του ΕΕΕΕΕΚ και του ΤΕΕ-ΕΠΑΛ Αγωγής, αντιδρώντας στην «αμέλεια» όπως τη χαρακτηρίζουν του δήμου να μεριμνήσει έγκαιρα για τη μεταφορά των νέων μαθητών στα ειδικά σχολεία.

Το πρόβλημα εστιάζεται σε δεκαπέντε νέους μαθητές των ειδικών σχολείων που δεν έχουν μέσο μεταφοράς. «Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους τους μαθητές και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση», δηλώνει ο πρόεδρος συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Σερρών, Γιώργος Θεοχαρίδης.

«Δεν είναι θέμα μόνο του δήμου Σερρών» απαντά η αντιδήμαρχος Παιδείας Σερρών, Σοφία Μπιτζίδου, και επισημαίνει ότι «το πρόβλημα εστιάζεται στη μείωση ενδιαφέροντος των οδηγών ταξί για συνεργασία με τους εκάστοτε δήμους της χώρας λόγω της μείωσης των κομίστρων».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους εξετάσεις και νοσήλια



Διακόπτουν την παροχή υπηρεσιών οι ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη.

Για μία ακόμη φορά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα αναγκαστούν να πληρώνουν για τις ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και για τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, καθώς γιατροί, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές διακόπτουν τη παροχή υπηρεσιών λόγω των χρεών του ασφαλιστικού φορέα.

Η ταλαιπωρία των πολιτών που θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν και μετά να προσκομίσουν τις αποδείξεις στον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους θα διαρκέσει όλη την ερχόμενη εβδομάδα ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών καθώς και των διαγνωστικών κέντρων ζήτησαν την κατανόηση των πολιτών εξηγώντας ότι ο ΕΟΠΥΥ τους αναγκάζει όχι μόνο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να αμείβονται αλλά και να πληρώνουν επιπλέον.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «οι αμοιβές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών έχουν μειωθεί κατά 50%, παράλληλα περιορίστηκε ο αριθμός των επισκέψεων και ο αριθμός των γιατρών ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική για την εξόφληση των χρεών που επωμίστηκε ο ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία και τα οποία υπολογίζονται στα 350 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των διαγνωστικών κέντρων αλλά και Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών στη Βόρεια Ελλάδα, Παύλος Μελισσανίδης, εξήγησε ότι οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τους εργαζόμενους ούτε το ΦΠΑ και ότι δεν υπάρχει καν η προοπτική συμψηφισμού των χρεών τους με τα χρέη του δημοσίου.

«Οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και κλείσιμο των εργαστηρίων μας. Το κράτος απαιτεί από εμάς να το χρηματοδοτούμε και να παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Λένε ότι ο ΕΟΠΥΥ μας έχει πληρώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Δεν εκκρεμούν μόνο τα χρέη για το διάστημα μετά τον Απρίλιο αλλά και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων των τελευταίων 2-3 ετών» επισήμανε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Μαρία Χατζηδημητρίου.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας καταβολή δεδουλευμένων, ενίσχυση και στελέχωση δημόσιων νοσοκομείων και επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα το 2013, απολύσεις το 2014



Αμετακίνητη η τρόικα για τους 15.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Καμία διάθεση συμβιβασμού από την τρόικα σε ό,τι αφορά τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρά τη σθεναρή αντίσταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με Το Βήμα, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στο 2013 και να απολυθούν το 2014.

Ειδικότερα, το χάσμα απόψεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φαίνεται να κλείνει με την λύση της διαθεσιμότητας για 15.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα παίρνουν το 75% της αμοιβής τους για το 2013 και θα απολυθούν το 2014.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι απολύσεις θα γίνουν από τους φορείς και τις υπηρεσίες που θα κλείσουν. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και ήδη συντάσσεται ο κατάλογος για τους φορείς που θα κλείσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Μισό εκατομμύριο Ελληνάκια ζουν στη φτώχεια


Πεντακόσιες χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat (2010), υπολογίζεται στο 23%. Η οικονομική κρίση εκτός από την ανεργία, τη φτώχεια και τη διεύρυνση των ανισοτήτων συνοδεύεται από μειωμένες παροχές υγείας, ανασφάλεια σίτισης, χαμηλή ποιότητα διατροφής και αυξημένη παιδική νοσηρότητα και θνητότητα.

«Η κακή διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς Ελληνοπαίδων σήμερα θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεκαετίες αργότερα, όταν πια αυτά τα παιδιά γίνουν ενήλικες» επισημαίνει ο παιδίατρος -σύμβουλος γαλουχίας Στέλιος Παπαβέντσης σε ανακοίνωσή του με θέμα «Οικονομική κρίση και βρεφική διατροφή» στο 10ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία θετικών αλλαγών στη διατροφή των βρεφών στη χώρα μας με την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών οι οποίες θα αποτελέσουν το κλειδί για τη μείωση των συνεπειών της κρίσης στη δημόσια υγεία. Το «κλειδί» για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην υγεία του παιδικού πληθυσμού είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαβέντση, ο μητρικός θηλασμός.

«Παγκοσμίως ο μη θηλασμός ευθύνεται για: ένα εκατομμύριο θανάτους παιδιών τον χρόνο, για το 10% όλων των νοσημάτων παιδικής ηλικίας και για το 35% της παγκόσμιας παιδικής νοσηρότητας κάτω των 5 ετών μαζί με μητρική και παιδική υποθρεψία. Η μειωμένη νοσηρότητα είναι η άμεσα ευεργετική επίδραση του θηλασμού ενώ οι απώτερες ευεργετικές επιδράσεις είναι ο αυξημένος δείκτης νοημοσύνης και μείωση μη μεταδοτικών χρόνιων νοσημάτων. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει παντελής έλλειψη σοβαρής ενσωμάτωσης του μητρικού θηλασμού στις πολιτικές δημόσιας υγείας και ανάπτυξης της χώρας. Η προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού απλά δεν υπάρχει στην ατζέντα των ιθυνόντων» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Παπαβέντσης.


Διαβάστε περισσότερα...