Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Με επιτυχία τελείωσε το «Καθαρίστε τη Μεσόγειο»



Συμμετείχαν σχεδόν 17.000 άνθρωποι.

Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» που διοργάνωσε για 17η συνεχή χρονιά το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Δεκαεφτά χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στον καθαρισμό, 188 φυσικών περιοχών (ακτών βυθού, λιμανιών, ποταμών και δασών), σε 38 νομούς. Ειδικότερα, έδωσαν το παρόν 266 φορείς, εκ των οποίων 120 σχολεία, 56 δήμοι και 29 σύλλογοι. Πρώτος νομός σε καθαρισμούς αναδείχθηκε η Εύβοια, όπου οι εθελοντές ανέλαβαν δράση σε 16 φυσικές περιοχές και δεύτερος νομός η Αττική με 14 περιοχές.

Η Ναταλία Ρουμελιώτη, υπεύθυνη παράκτιας διαχείρισης του δικτύου Μεσόγειος SOS δήλωσε στο ΑΜΠΕ πως η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή. Οι καθαρισμοί ξεκίνησαν την 1η Μαΐου και ολοκληρώθηκαν τυπικά στις 31 Μαΐου, αλλά σε πολλές περιοχές συνεχίζονται και μέσα στον Ιούνιο. «Μπορεί να σημειώθηκε μία μικρή μείωση των συμμετεχόντων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, τα νούμερα παραμένουν όμως πολύ υψηλά. Η χρονιά που διανύουμε είναι οικονομικά και κοινωνικά δύσκολη και οι καθαρισμοί έπεσαν μέσα σε δύο προεκλογικές περιόδους. Υπάρχει πια όμως, όπως φαίνεται, πάρα πολύς κόσμος που πλέον ενδιαφέρεται και προστατεύει το περιβάλλον και θέλει να δράσει σε αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε η κ. Ρουμελιώτη.

Φέτος η εκστρατεία είχε ως στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιευτικοί πόροι και το θέμα της διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισής τους, τόσο για τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος των αλιέων, όσο και για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που κάθε χρόνο υποβαθμίζονται και περισσότερο.

Η κ. Ρουμελιώτη επισημαίνει πως ο τομέας της αλιείας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο. «Η υπερεκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, οι λανθασμένες πρακτικές, η απουσία αλιευτικής πολιτικής για τη διαχείριση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος ευθύνονται για την κατάσταση τα τελευταία χρόνια», τόνισε η κ. Ρουμελιώτη.

Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις πηγές της ρύπανσης, μέσα από την επεξεργασία των φύλλων καταγραφής απορριμμάτων που συμπληρώνουν οι συμμετέχοντες στους καθαρισμούς. Το Δίκτυο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΘΑΓΕΦΩ) έχει ξεκινήσει από το 2006 την προσπάθεια καταγραφής. Με τη δημοσίευση των δεδομένων, υπογραμμίζει η κ. Ρουμελιώτη, θα εντοπιστούν προβλήματα και τάσεις που διαμορφώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές με μεγάλο ρυπαντικό φορτίο και στη συνέχεια θα μπορέσει κανείς να δράσει αποτελεσματικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων



Η απόφαση ελήφθη από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΤΕΕ.

Μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 παρατείνεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Την απόφαση αυτή έλαβε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά από κύκλο συναντήσεων συνεργασίας με τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) το οποίο πρότεινε, μεταξύ άλλων, την παράταση «για προφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον, αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν σε δυσλειτουργίες της διοίκησης».

Ειδικότερα, στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του υπουργού ΠΕΚΑ Γρηγόρη Τσάλτα και του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, με τη συμμετοχή της αρμόδιας γενικής γραμματέα Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ Μαρίας Καλτσά, η ηγεσία του υπουργείου αποδέχθηκε να ισχύσει παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου, για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, μέχρι και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012.

Η απόφαση έχει ήδη υπογραφεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γρηγόρη Τσάλτα και από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, καθώς με τη συγκεκριμένη απόφαση «δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» και έχει σταλεί προς δημοσίευσή σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Στις ίδιες συναντήσεις διαμορφώθηκε, επίσης, το πλαίσιο κοινών αποφάσεων και δραστηριοτήτων ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ, βάσει του οποίου το Επιμελητήριο είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει από την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012 τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ελέγχου και επεξεργασίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που ήδη έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.

Επίσης, αποφασίστηκε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά ειδικά πρότυπα «δελτίων τρωτότητας των κτιρίων», αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ό,τι άλλο τυχόν απαιτηθεί.

Συμφωνήθηκε παράλληλα, η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και η άμεση έκδοση οδηγίας από το ΥΠΕΚΑ για το προβλεπόμενο διάγραμμα κάλυψης των προς εξέταση κτιρίων, ανάλογα με τις κατηγορίες κτιρίων, με στόχο να μην υπάρχουν προβλήματα από ασάφειες και ερμηνείες και τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά τη δοκιμαστική λειτουργία.

Επίσης, συμφωνήθηκε και το περιεχόμενο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την εφαρμογή του θεσμού της "Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου", το οποίο είχε θεσμοθετηθεί προ διετίας. Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύντομα να βρει έτοιμο το σχετικό ΠΔ για την προώθηση της εφαρμογής του.

Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γρηγόρης Τσάλτας δήλωσε πως «με αυτές τις προβλέψεις συμπληρώθηκαν οι εκκρεμότητες, είναι πλέον δυνατή η ολοκλήρωση της ρύθμισης πολλών κατηγοριών αυθαίρετων κτιρίων και διευκολύνονται οι έλεγχοι για την πάταξη της αυθαιρεσίας, ενώ με την σύνταξη του σχεδίου ΠΔ για την "Ταυτότητα του Κτιρίου" μπαίνουν οι βάσεις για την επίλυση πολλών προβλημάτων του κτιριακού τομέα που χρονίζουν».

Τέλος, σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ και μετά από εισήγηση του Πράσινου Ταμείου, μελετάται ο τρόπος για την απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφής χρημάτων στους πολίτες, σε περιπτώσεις λαθών σε αιτήσεις για ρύθμιση αυθαιρέτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες



Μπορούν να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ανοίγει ο δρόμος για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), οι οποίοι επιθυμούν να μειώσουν το ύψος της μηνιαίας εισφοράς με την υπαγωγή τους σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του νόμου ν.4075/2012.

Η συγκεκριμένη διάταξη, η ισχύς της οποίας λήγει στις 31/12/2014, δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, να υπαχθούν σε κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, εφόσον καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια.

Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο μετά την αίτηση δίμηνο και ισχύει για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος είναι ενήμερος. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν την αίτηση.

Ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά η διάταξη δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί, επειδή εκκρεμούσε η έκδοση υπουργικής απόφασης που να ρυθμίζει τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της. Ήδη, μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων έχει απευθυνθεί στα καταστήματα του ΟΑΕΕ, ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προς τις υπηρεσίες του Οργανισμού, η υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί από τις 6.6.2012 και έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Στο ίδιο έγγραφο διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλλει αίτηση, μετά την ημερομηνία της έναρξης ισχύος του νόμου (11.04.2012) και πριν τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν, όχι από την ημέρα που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση αλλά "από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο της δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης".



Διαβάστε περισσότερα...

Με δόσεις τα προνοιακά επιδόματα από σήμερα



Με... δόσεις θα δοθούν τελικά τα προνοιακά επιδόματα, η χορήγηση των οποίων ξεκινά σταδιακά από σήμερα (Παρασκευή). Την τρίτη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σταδιακή καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, καθώς μόνο μέρος από τους 61 υπόχρεους δήμους έχει ολοκληρώσει ή σχεδόν ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, μόλις 20 από τους 61 υπόχρεους δήμους της χώρας έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της επεξεργασίας των στοιχείων των δικαιούχων, 17 δήμοι βρίσκονται στο 90% - 90,98% της διαδικασίας και 6 δήμοι βρίσκονται στο 82% - 89% της διαδικασίας. Ωστόσο, 12 δήμοι βρίσκονται κάτω από το 60% της διαδικασίας και αναμένεται να καθυστερήσουν την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, με τους δήμους Φλώρινας και Αγ. Νικολάου Λασιθίου να είναι στο «κόκκινο».

Σοβαρό θέμα προκύπτει με το ειδικό επίδομα για τους νεφροπαθείς, καθώς πέντε περιφερειακές ενότητες βρίσκονται ακόμη στο σημείο μηδέν της διαδικασίας επεξεργασίας των στοιχείων, με τους δικαιούχους να κινδυνεύουν να μην λάβουν το επίδομα. Πρόκειται για τις περιφέρειες Αργολίδας, Σάμου, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς και Ρεθύμνης. Αντίστοιχα επτά περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο 1% - 10% της διαδικασίας (Καρδίτσας, Αχαΐας, Λευκάδος, Φλώρινας, Κορινθίας. Ηρακλείου, Χανίων, Τρικάλων) και μόλις 18 περιφερειακές ενότητες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύπτοντας το Παιδικό Μουσείο και τη γειτονιά του



Αρχίζουν τη Δευτέρα τα καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών περιμένει τα παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων στην Πλάκα! Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά εβδομαδιαίο καλοκαιρινό πρόγραμμα με θέμα «Aνακαλύπτω το Παιδικό Μουσείο και τη γειτονιά του!», από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου 2012.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τέσσερις (4) διαφορετικές περιόδους:
1η περίοδος: Δευτέρα 18 Ιουνίου έως Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012
2η περίοδος: Δευτέρα 25 Ιουνίου έως Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012
3η περίοδος: Δευτέρα 2 Ιουλίου έως Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012
4η περίοδος: Δευτέρα 9 Ιουλίου έως Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το καλοκαίρι στην Αθήνα, με ένα διαφορετικό τρόπο και συγκεκριμένα:
- να ανακαλύψουν τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου με τη βοήθεια της μέλισσας ρομπότ
- να γίνουν ερευνητές και να ανακαλύψουν τη γειτονιά που φιλοξενεί το Μουσείο
- να πειραματιστούν με διάφορα υλικά ώστε να έρθουν σε επαφή με τις φυσικές επιστήμες
- να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν δικά τους έργα
- να συνδυάσουν τη μάθηση με την ψυχαγωγία

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επισκέψεις σε άλλα μουσεία στην περιοχή της Πλάκας. Η δομή του προγράμματος παραμένει ίδια κάθε εβδομάδα, διαφοροποιούνται όμως οι επισκέψεις σε άλλους χώρους ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν, εάν το επιθυμούν, σε περισσότερες από μία περιόδους.

Η οικονομική συμμετοχή για καθεμία από τις περιόδους είναι 160 ευρώ για κάθε παιδί (145 ευρώ για τους συνδρομητές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου).

Η οικονομική συμμετοχή για μία ημέρα είναι 35 ευρώ για κάθε παιδί (30 ευρώ για τους συνδρομητές)
(στην τιμή περιλαμβάνεται δεκατιανό και μεσημεριανό γεύμα).

Προβλέπονται εκπτώσεις για παιδιά που θα συμμετέχουν σε περισσότερες από μία περιόδους, για ομάδες παιδιών καθώς και για αδέλφια.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 2103312995.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οπωροκηπευτικά σε ιδρύματα του Ηρακλείου



Στόχος η ενίσχυση των άπορων οικογενειών.

Παραγωγοί της Ιεράπετρας προσφέρουν σήμερα 15 τόνους οπωροκηπευτικών σε ιδρύματα του Ηρακλείου με στόχο να ενισχυθεί το έργο τους, που επικεντρώνεται στη στήριξη των άπορων οικογενειών.

Χθες συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 20 τόνοι με οπωροκηπευτικά στο τυποποιητήριο της Ένωσης Ηρακλείου στην Βιομηχανική περιοχή προκειμένου να δοθούν σε 20 ιδρύματα της πόλης του Ηρακλείου που παρέχουν συσσίτια σε άπορες οικογένειες .

Αρμόδια για τη διανομή, που ξεκίνησε στις 9 και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι, είναι η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ταμείο Καινοτομίας από τα υπουργεία Ανάπτυξης-Παιδείας



Σκοπός του η ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων, κυρίως υψηλής τεχνολογίας.

Υπογράφηκε από τους υπουργούς Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φρόσω Κιάου και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιάννη Στουρνάρα, η υπουργική απόφαση για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ», ως χωριστή χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ ΑΕ).

Η σύσταση αυτού του σύγχρονου μέσου χρηματοοικονομικής τεχνικής, γίνεται σε ολοκλήρωση του σχεδιασμού και της διαβούλευσης για το Ταμείο Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (venture capital), που είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας τον Ιανουάριο 2012.

Σκοπός του «ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» είναι η ενίσχυση καινοτόμων, δυναμικών επιχειρήσεων, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) μέσω αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου. Βασική επιδίωξη αποτελεί και η παρακίνηση ιδιωτών επενδυτών να προμηθεύσουν επιχειρηματικά κεφάλαια σε εταιρείες που τα αναζητούν, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τεχνολογικής καινοτομίας. Η χρηματοδότηση που καταλήγει στις επιχειρήσεις είναι επιστρεπτέα, γεγονός που θα επιτρέψει τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων του Ταμείου, με αποτέλεσμα σταδιακά να καταστεί βιώσιμο εργαλείο πολιτικής.

Θα χρηματοδοτηθούν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Επιλέξιμες ενέργειες της πράξης είναι η χορήγηση κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη προσέλκυσης:

- Προλειτουργικών κεφαλαίων (από 40.000 έως 250.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο) ή
- Κεφαλαίων εκκίνησης (από 250.000 έως 1.500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο).
Το συνολικό κεφάλαιο του Ταμείου εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον σε 30 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στη δημόσια δαπάνη και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες επενδυτές. Η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.
Για την υλοποίηση των στόχων της πράξης το κεφάλαιο θα τοποθετηθεί σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, που θα ιδρυθούν ειδικά για τους σκοπούς του Ταμείου Καινοτομίας μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, και τα οποία θα έχουν τη μορφή του ΑΚΕΣ ή αντίστοιχη νομική μορφή παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που λειτουργεί σύμφωνα με το δίκαιο κράτους- μέλους.

Η πράξη εστιάζεται σε πέντε θεματικούς τομείς προτεραιότητας της νέας οικονομίας, που εμφανίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, στο πλαίσιο των οποίων οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια:

- Υγεία και Βιοτεχνολογίες.
- Τρόφιμα και Αγροτική Ανάπτυξη.
- Ενέργεια.
- Περιβάλλον.
- Νανοτεχνολογίες και Προηγμένα Υλικά.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες το ΤΑΝΕΟ σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές που θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση, θα απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση μέσω του διαχειριστή των κεφαλαίων σε καινοτομικές επιχειρήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή στη νεφρική ανεπάρκεια



Απαιτείται περιορισμός στο αλάτι.

Ο όρος νεφρική ανεπάρκεια υποδηλώνει μια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού και μπορεί να διαχωριστεί σε οξείας και χρόνιας μορφής. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια κατά βάση είναι ασυμπτωματική και διαγιγνώσκεται από την αυξημένη συγκέντρωση ουρίας και κρεατινίνης ορού στο βιοχημικό έλεγχο ρουτίνας καθώς και από ολιγουρία (ημερήσιος όγκος ούρων <400ml). Η χρόνια ανεπάρκεια ωστόσο είναι μη αναστρέψιμη. Οι συχνότερες αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι ο διαβήτης (~40%) και η υπέρταση (~25%).

Όταν συζητάμε για την νεφρική ανεπάρκεια, οι στόχοι της διαιτητικής θεραπείας είναι αρχικά η διατήρηση μιας καλής διατροφικής κατάστασης, επιπλέον η αποτροπή ή ελαχιστοποίηση της ουραιμικής τοξικότητας και των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και τέλος η καθυστέρηση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου. Για το λόγο αυτό όλοι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς σε ότι αφορά τις αρχές της διατροφικής θεραπείας και τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της δίαιτάς τους.

Από τις σημαντικότερες διατροφικές οδηγίες σε νεφροπαθείς ασθενείς είναι η προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη και η ενέργεια. Η ενεργειακή πρόσληψη που απαιτείται είναι περίπου 35 kcal/kg σωματικού βάρους/ ημέρα με στόχο να διατηρείται η καλή διατροφική κατάσταση των ασθενών [κατά βάση σωματικό βάρος υπολογίζεται το ξηρό σωματικό βάρος του ασθενούς, δηλαδή το βάρος του χωρίς να υπολογίζεται η κατακράτηση υγρών ή το βάρος του ασθενούς μετά από αιμοκάθαρση].

Όσον αφορά την πρωτεϊνική πρόσληψη, υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν συστάσεις που κυμαίνονται από 0,6-1 γρ/kg σωματικού βάρους. Εκείνες που συνιστούν μια χαμηλοπρωτεϊνική δίαιτα, έχουν στόχο τη μειωμένη παραγωγή αζωτούχων προϊόντων του μεταβολισμού, τα οποία προκαλούν και τις περισσότερες κλινικές και μεταβολικές διαταραχές στους ασθενείς αυτούς. Αντίθετα οι μελέτες που συστήνουν μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης έχουν στόχο στην καλύτερη θρέψη των ασθενών αυτών, αδιαφορώντας για την πιθανόν συντομότερη έναρξη της αιμοκάθαρσης. Βασικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή, αποτελούν το κρέας και τα προϊόντα του, το κοτόπουλο και όλα τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κυνήγι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά καθώς και τα όσπρια.

Η πρόσληψη καλίου και φωσφόρου επίσης είναι σημαντική για τους νεφροπαθείς ασθενείς. Φυσιολογικά οι νεφροί αποτελούν την κύρια οδό απέκκρισης του καλίου, αλλά στη νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί κατακράτηση η οποία οδηγεί σε υπερκαλιαιμία.

Η υπερκαλιαιμία είναι από τις σοβαρότερες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, γιατί μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες και θάνατο από καρδιακή ανακοπή. Τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο είναι όλοι οι ξηροί καρποί, αρκετά φρούτα και λαχανικά (πχ φασόλια, καλαμπόκι, μανιτάρια, σπανάκι, πατάτες, μπανάνα, σύκα, χυμοί λαχανικών), η σοκολάτα, η σοκολάτα ρόφημα, ο καφές, το κέτσαπ, το αυγό, το γάλα και το γιαούρτι, αλλά και όλα τα κρέατα, τα ψάρια και τα προϊόντα τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί το κάλιο να αποκλειστεί εντελώς από τη δίαιτα. Ωστόσο υπάρχουν και τρόποι να μειωθεί η περιεκτικότητα του καλίου σε κάποια τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα λαχανικά θα πρέπει να κόβονται σε μικρά κομμάτια, να βράζονται (αλλάζοντας το πρώτο νερό), αντί να μαγειρεύονται στον ατμό, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητά τους σε κάλιο. Τα φρούτα θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται χωρίς την φλούδα και κατά προτίμηση σε μορφή κομπόστας, διαδικασίες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε κάλιο.

Όσον αφορά τα φώσφορο, έχει βρεθεί ότι η χαμηλή πρόσληψή του επιβραδύνει κάπως την εξέλιξη της νόσου. Για το λόγο αυτό πολλές φορές στους ασθενείς χορηγούνται και δεσμευτές φωσφόρου της τροφής, οι οποίοι ελαττώνουν την απορρόφησή του από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα σκληρά, τα μαλακά και τα κρεμώδη τυριά, το γάλα και το αυγό. Επίσης πλούσια σε φώσφορο είναι τα εντόσθια (συκώτι, νεφροί), το μοσχάρι, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα, οι καραβίδες, όλοι οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα ρόφημα και το κακάο καθώς και τα σκουρόχρωμα αναψυκτικά.

Στο νάτριο επίσης απαιτείται περιορισμός, καθώς και στα προσλαμβανόμενα υγρά, λόγω αδυναμίας απέκκρισής τους από τους νεφρούς. Ο περιορισμός του νατρίου στη διατροφή δεν αρκείται στη μείωση της ποσότητάς του κατά την προετοιμασία των φαγητών, καθώς βρίσκεται κρυμμένο σε πολλά τρόφιμα αναφέροντας ότι το 85% περίπου του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε άλλα τρόφιμα και μόνο το 15% το συναντούμε στο αλάτι. Ενδεικτικά, τρόφιμα πλούσια σε αλάτι είναι τα τυριά, το ψωμί, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, καθώς και ότι βρίσκεται συσκευασμένο μέσα σε μια κονσέρβα. Το αλάτι στο φαγητό μπορεί να αντικατασταθεί με διάφορα καρυκεύματα και μυρωδικά, που θα δώσουν γεύση στο φαγητό χωρίς να το «φορτώνουν» με περιττό νάτριο. Τέλος, όσον αφορά την πρόσληψη υγρών, ο όγκος των ούρων είναι ένας καλός οδηγός.

Η ημερήσια πρόσληψη των υγρών πρέπει να ισούται με τον όγκο των αποβαλλόμενων ούρων συν περίπου 500ml για να αναπληρωθούν οι άδηλες απώλειες, αν και η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Αν η πρόσληψη υγρών δεν ικανοποιεί τον ασθενή, μπορεί να μασήσει μια τσίχλα ή μια καραμέλα ή να καταναλώσει παγωμένα υγρά, τρικ που θα τον βοηθήσουν να καταπολεμήσει τη δίψα του.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περί ισότητας ιατρικών πιστοποιητικών και ιατρικών γνωματεύσεων


Επειδή πολλές φορές σε υγειονομικές επιτροπές και παλαιότερα σε αυτές των ταμείων και των νομαρχιακών αλλά και τώρα στις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α δημιουργείται ζήτημα και τεράστιο πρόβλημα στους εξεταζόμενους προς ορισμό ποσοστού αναπηρίας, με γνωματεύσεις που έχουν στο φάκελό τους και προέρχονται όμως από ιδιώτες γιατρούς. Συχνά τέτοια ιατρικά έγγραφα δεν τα δέχονται και αμφισβητούν την εγκυρότητά τους ζητώντας από τους εξεταζόμενους να προσκομίσουν νέα από γιατρούς κρατικών νοσοκομείων. Αυτό όλο όμως αντιβαίνει στην νομοθεσία και ισότητα των ιατρικών πιστοποιητικών και γνωματεύσεων γιατρώνπου υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς.

Να δούμε τι λέει όμως και το ίδιο το ΦΕΚ: 
Άρθρο 5
Ιατρικά πιστοποιητικά και ιατρικές γνωματεύσεις

1. Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Σε κάθε περίπτωση, τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι εκδιδόμενες γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού.
Τυχόν ειδικότερες ρυθμίσεις εξακολουθούν να ισχύουν.

2. Ο ιατρός οφείλει, όταν συντάσσει πάσης φύσεως ιατρικά πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις, να αναφέρει το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, καθώς και το όνομα του λήπτη του πιστοποιητικού.

3. Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις εκδίδονται μετά από προηγούμενη γραπτή ή προφορική αίτηση του προσώπου στο οποίο αφορούν ή, κατ’ εξαίρεση, τρίτου προσώπου που έχει έννομο συμφέρον και το αποδεικνύει, καθώς και όταν αυτό ρητά προβλέπεται στο νόμο. Ειδικά τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν στην παρούσα κατάσταση του ασθενούς προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέταση του ασθενούς. Η έκδοση αναληθών ιατρικών πιστοποιητικών συνιστά πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ιδιώτες ιατροί που εκδίδουν ιατρικά πιστοποιητικά ή μετέχουν σε επιτροπές που τα εκδίδουν, θεωρούνται υπάλληλοι κατά την έννοια που έχει ο όρος στον Ποινικό Κώδικα.

4. Τα πάσης φύσεως ιατρικά πιστοποιητικά ή ιατρικές γνωματεύσεις παραδίδονται σε αυτόν που παραδεκτά το ζήτησε ή σε τρίτο πρόσωπο, που έχει εξουσιοδοτηθεί ειδικά από τον αιτούντα.



Ολόκληρο το ΦΕΚ θα το βρείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε την πείνα... υγιεινά



Τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία και με χαμηλά λιπαρά που θα σας χορτάσουν.

Η αλήθεια είναι, ότι το σύνηθες παράπονο όσων ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής είναι ότι πεινάνε. Τι ακριβώς αισθάνονται; Ένα τράβηγμα ή έναν πόνο στο στομάχι. Το αίσθημα αυτό είναι ενοχλητικό και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να αρπάξουν ότι βρουν μπροστά τους, όπου συνήθως είναι μια fast food επιλογή.

Η «λάθος επιλογή» θα τους γεμίσει με πολλές θερμίδες, αλλά και με τύψεις-ενοχές, με αποτέλεσμα να παρατήσουν το πρόγραμμα διατροφής τους τελείως. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν, αν μαθαίνατε ότι υπάρχουν τρόφιμα που περιορίζουν την πείνα και σας βοηθούν να αισθάνεστε κορεσμό για μεγαλύτερο διάστημα; Τέτοια τρόφιμα είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι σας.

Σημειώστε λοιπόν, ποια υγιεινά, βολικά και απολαυστικά τρόφιμα, μπορείτε να επιλέξετε για να περιορίσετε την πείνα σας:

Ένα μήλο την ημέρα: Βάλτε κάτι στερεό στο στομάχι σας, για να περιορίσετε την πείνα. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Penn State, ύστερα από έρευνα σε 58 ενήλικες εθελοντές, διαπίστωσαν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη πληρότητα μετά το γεύμα, όταν 15 λεπτά πριν το γεύμα έτρωγαν ένα φρέσκο μήλο, από ό,τι αν έπιναν χυμό μήλου ή και εμπλουτισμένο με ίνες χυμό μήλου. Επίσης, διαπίστωσαν ότι, τρώγοντας ένα μήλο πριν το γεύμα, κατανάλωναν 15% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα τους. Κάντε το λοιπόν, δεν έχετε τίποτα να χάσετε! Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους δίνει μόνο 90 θερμίδες!

Δοκιμάστε προϊόντα ολικής άλεσης: Φάτε για πρωινό ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, αν θέλετε να μην ξαναπεινάσετε σύντομα. Σουηδοί ερευνητές, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν διαπίστωσαν ότι, ο κορεσμός από προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 ώρες και αυτό πιστεύουν ότι οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των προϊόντων αυτών, που τα καθίστα πιο χορταστικά. Παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να επιφέρουν και οι νιφάδες βρώμης!

Καταναλώστε αποξηραμένα δαμάσκηνα: Σε μελέτη στο Πανεπιστήμιο Diego State, στην οποία συμμετείχαν 19 εθελοντές, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πιο ικανοποιητική επιλογή από ό,τι τα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά, διότι εκτός ότι καλύπτουν την επιθυμία για κάτι γλυκό, κόβουν και την όρεξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αυξάνουν την παράγωγη γκρελίνης, ορμόνη ρύθμισης του κορεσμού.

Φάτε σούπα πριν από το γεύμα σας: Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State ανακάλυψαν ότι, ένα μπολ σούπα πριν από το γεύμα μπορεί να μετριάσει την πείνα. Η έρευνα έγινε σε 73 ενήλικες εθελοντές, όπου οι γυναίκες κατανάλωναν 1 ½ φλιτζάνι σούπας(129 θερμίδες) και οι άνδρες 2 φλιτζάνια σούπας (172 θερμίδες) 15 λεπτά πριν το μεσημεριανό τους γεύμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές που έτρωγαν την σούπα πριν το μεσημεριανό τους γεύμα, έτρωγαν 20% λιγότερες θερμίδες από αυτούς που δεν έτρωγαν σούπα.

Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και μασήστε τους καλά: Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να σας κάνει να μην πεινάτε, για 2 ώρες ή και περισσότερο. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Purdue. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 13 ενήλικες εθελοντές να τρώνε μια μερίδα 45 αμυγδάλων και να τα μασάνε 10, 25 ή 40 φορές. Οι εθελοντές οδηγηθήκαν σε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και λιγότερο αίσθημα της πείνας. Οι επιστήμονες απέδωσαν αυτό το αποτέλεσμα στα έλαια που απελευθερώνονται από το καλό μάσημα των ξηρών καρπών, τα οποία καταστέλλουν την ορμόνη της όρεξης στον εγκέφαλο. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι τα 45 αμύγδαλα περιέχουν 310 θερμίδες και 26 γραμμάρια λίπους. Πως θα σας φαινόταν αν τρώγατε λιγότερα; Ίσως έχετε παρόμοια αποτελέσματα. Δοκιμάστε το και καλή επιτυχία!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχεδιάστε διακοπές μαζί με τα παιδιά σας



Τρόποι να αποφύγουμε κινδύνους, κακοτοπιές και γκρίνια.

Αυτές οι γραμμές απευθύνονται σε όλους τους γονείς, κυρίως όμως τους νέους, που πρόσφατα έχουν άλλάξει οι ίδιοι τρόπο ζωής και προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Κάποιοι αφήνουν τα παιδιά στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, για να πάνε μόνοι τους διακοπές και να ξεκουραστούν. Για ένα μικρό μέρος των διακοπών μπορούν να το κάνουν αυτό, όχι όμως για το σύνολο. Τα ζευγάρια που επιλέγουν την πρώτη λύση, δεν εννοούν να προσαρμοστούν και θεωρούν ότι η δομή της οικογένειας και η ζωή μέσα σε αυτή είναι δυνατόν να αλλάζει κατά το δοκούν.

Και πρώτα απ’όλα πώς είναι δυνατόν να αφήσουμε δύο παιδιά 2 και 3 ετών σε δύο μεγάλους ανθρώπους με άλλες συνήθειες, άλλη κουλτούρα, διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης, με χίλιους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση αυλής χωρίς προστασία και τέλος με αδυναμία να τα βοηθήσουν εάν αρρωστήσουν. Η τηλεφωνική επικοινωνία 2-3 φορές την ημέρα δε λύνει προβλήματα. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι η άμβλυνση της όποιας ενοχής.

Για τους παραπάνω λόγους σχεδιάστε διακοπές με τα παιδιά σας, άλλωστε είναι μία μοναδική ευκαιρία να τα γνωρίσετε καλύτερα και να παίξετε μαζί τους. Αν αποφασίσετε να περάσετε τις διακοπές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς αλλά με την παρουσία σας, τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το ερώτημα ή τα ερωτήματα είναι: Πού θα πάτε, πώς θα πάτε, τι θα πάρετε μαζί σας και πώς θα αποφύγετε τα ατυχήματα. Πού θα πάτε – Πώς θα πάτε

Φυσικά, δεν περιμένετε να σας συστήσουμε προορισμούς. Εάν υπάρχουν παδιά μικρότερα των τριών και ιδιαίτερα μικρότερα των δύο ετών, θα πρέπει να επιλέξετε προορισμό όπου μπορείτε να φθάσετε και να φύγετε εύκολα και αν είναι δυνατόν να μην έχετε εξάρτηση από πλοία και αεροπλάνα. Τα μέσα αυτά δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα (καιρός- απεργίες). Η χώρα μας διαθέτει χιλιόμετρα ακτών στις οποίες μπορείτε να φθάσετε εύκολα με το αυτοκίνητο σας. Βεβαίως δε συζητούμε για άγονες γραμμές και βραχονησίδες. Όπου κινείται το αυτοκίνητο σας είναι το ασφαλέστερο. Να υπάρχει κοντά στοιχειώδης ιατρική φροντίδα καθώς επίσης το κινητό σας να έχει σήμα για να μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Αν προτιμάτε το βουνό ή για κάποιες μέρες και το βουνό είναι μία καλή λύση αλλαγής. Αν πάλι πάτε για λίγο και στους γονείς σας – όλοι μαζί όμως- ακόμη καλύτερα.

Τι θα πάρετε μαζί σας

Θα πάρετε τα εντελώς απαραίτητα για να μπορείτε να περνάτε χωρίς βασικές ελλείψεις. Μην ξεχνάτε: γυαλιά ηλίου για όλους, αντιηλιακά, καπέλα και μερικά στοιχειώδη φάρμακα: αντισηπτικό, βαζελίνη, αποστειρωμένες γάζες, λευκοπλάστ, αντιπυρετικά και μία αντιισταμινική κρέμα για τυχόν τσιμπήματα (δηλαδή ένα περιορισμένο φαρμακείο). Να μην ξεχάσετε στο σπίτι σας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και να είσαστε βέβαιοι ότι έχει κάνει το αντιτεττανικό εμβόλιο που αντιστοιχεί στην ηλικία του.

Αν υπάρχουν μωρά όπου ακόμη απαιτείται αποστείρωση των μπουκαλιών και του νερού είστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσετε αυτή την ανάγκη.

Αν πρόκειται για ολιγοήμερες διακοπές μπορείτε να βγάλετε τα παιδιά από τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες και να τις τροποποιήσετε σύμφωνα με τις δυνατότητες του χώρου όπου θα μείνετε. Να μην ξεχνάτε ότι πρέπει και εσείς να ξεκουραστείτε.

Ατυχήματα – Πρόληψη

Τα ατυχήματα πρέπει να προλαμβάνονται, παρά να αντιμετωπίζονται όταν συμβούν.

Στις διακοπές συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα και αυτό οφείλεται στη διαβίωση σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον και στη δική μας χαλάρωση.

Τα παιδιά πρέπει να φορούν παπούτσια, να καλύπτουν το δέρμα τους με ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φορούν γυαλιά, όταν παίζουν ήρεμα παιχνίδια. Στην ακτή να φορούν πλαστικά πέδιλα και κυρίως να παίζουν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα σας, γιατί το ατύχημα γίνεται σε δευτερόλεπτα.

Όταν είναι στο νερό η επιτήρηση είναι πολλαπλάσια, ιδιαίτερα όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη και μπορεί να τα παρασύρει σε βαθύτερα νερά.

Τα σωσίβια μερικές φορές αποτελούν παγίδα, όπως και οι μικρές πλαστικές βάρκες. Ένα ελαφρό αεράκι μπορεί να τις παρασύρει ανοιχτά με ταχύτητα που υπερβαίνει τις δικές σας κολυμβητικές ικανότητες. Ένα κομμάτι σχοινί την άκρη του οποίου έχετε δέσει στη μέση σας, αποτελεί ασφαλή μέθοδο πρόληψης.

Οι πισίνες. Έχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα εκπληκτικών ακτών και τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μία στροφή προς τις πισίνες, επειδή έτσι κάνουν οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι κ.ά. Μόνο ως λύση ανάγκης θα το έβλεπα. Στις πισίνες, ο πνιγμός είναι ευκολότερος, οι τραυματισμοί περισσότεροι, η εξωτερική ωτίτιδα είναι ο κανόνας, οι δερματίτιδες από χλώριο συχνές και εμείς εννοούμε να καλλιεργούμε στα παιδιά μας της λύση της πισίνας.

Προσοχή στα παιδιά που είναι μικρτότερα των 2 ετών, γιατί αυτά βάζουν στο στόμα τους ότι βρουν στην ακτή και κυρίως αποτσίγαρα.

Το θέμα φαγητό και μπάνιο. Αυτό αφορά κατά κύριο λόγο ενήλικους και λιγότερο παιδιά. Αν το παιδί είναι μεγάλο και απομακρύνεται από την ακτή κολυμπόντας, δεν πρέπει να έχει καταναλώσει προηγουμένως τροφή σε ποσότητα γεύματος. Αν δεν κολυμπήσει, η τυχόν προηγηθείσα τροφή δεν παίζει ρόλο.

Αυτοκίνητο και διακοπές: Τα παιδιά πάντοτε δεμένα όταν ταξιδεύουν, στο κάθισμα ή στο δικό τουςκαθισματάκι, ανάλογα με την ηλικία του.Μην αφήνετε ποτέ το διακόπτη του αυτοκινήτου στην υποδοχή του.
Φροντίζετε τη χορήγηση υγρών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η καμπίνα να είναι δροσερή και να αερίζεται. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά κλειδωμένα σε σταθευμένο στον ήλιο αυτοκίνητο.

Να μην παίζουν τα παιδιά σε δρόμους όπου κινούνται αυτοκίνητα και να αποφεύγουν να κινούνται στους δρόμους αυτούς με ποδήλατα. Προσοχή σε ότι τρώνε ιδιαίτερα σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Η σαλμονέλλα και ο σταφυλόκοκκος παραμονεύουν. Τα προϊόντα γιαουρτιού και τα κοτόπουλα αποτελούν τροφές υψηλού κινδύνου, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση και την επεξεργασία.

Έκθεση σε θερμότητα: Δεν είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο για να πάθει ένα παιδί θερμοπληξία. Η μακρά παραμονή σε θερμό περιβάλλον, χωρίς μάλιστα λήψη υγρών, είναι ιδιαίτερα βλαπτική. Παιγνίδι λοιπόν σε δροσερό χώρο, νερό, χυμοί φρούτων και ελαφρά ρούχα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πετρελαιοκίνηση συνδέεται με τον καρκίνο



Ενοχοποιούνται για καρκίνο των πνευμόνων τα καυσαέρια.

Τα καυσαέρια από τους πετρελαιοκινητήρες των οχημάτων ενοχοποιούνται για καρκίνο των πνευμόνων και θεωρούνται το ίδιο επικίνδυνα με τον αμίαντο, το αρσενικό, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Πιο συγκεκριμένα, με μια ανακοίνωση που αναστάτωσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (ΙΑRC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), μετακίνησε τα καυσαέρια από τους πετρελαιοκινητήρες από την κατηγορία 2Α (ουσίες πιθανώς καρκινογόνες) στην κατηγορία 1 όπου κατατάσσονται οι ουσίες που συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο.

Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι τόνισαν ότι η απόφασή τους είναι ομόφωνη και βασίζεται σε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, απηύθυναν έκκληση στους ανθρώπους παγκοσμίως να μειώσουν την έκθεσή τους σε καυσαέρια πετρελαιοκινητήρων όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Η ομάδα εργασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και επίσης διαπίστωσε συνδέονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΙΑRC.

Σε δηλώσεις του ο Christopher Portier, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της IARC, τόνισε ότι η απόφαση των επιστημόνων ήταν ομόφωνη και πως τα καυσαέρια από τους πετρελαιοκινητήρες προκαλούν καρκίνο των πνευμόνων στους ανθρώπους.

«Δεδομένων των πρόσθετων αρνητικών επιπτώσεων από τα σωματίδια που απελευθερώνουν οι πετρελαιοκινητήρες, η έκθεση σε αυτό το μείγμα χημικών θα έπρεπε να μειωθεί διεθνώς», επισήμανε σε ανακοίνωσή του.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα χημικά φάρμακα για τη χοληστερόλη δεν είναι μονόδρομος



Σε πολλές περιπτώσεις αρκεί η χορήγηση φυσικού εναλλακτικού φαρμάκου.

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων και του εγκεφάλου. Έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών και στην ομαλή διεξαγωγή πληθώρας βιοχημικών φαινομένων. Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει μάλιστα τα αγγεία ('καλή χοληστερίνη').

Η καταστροφική χοληστερόλη είναι μόνο η LDL χοληστερόλη, η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει βλάβες σε αγγεία όλου του σώματος, όπως σε αγγεία του εγκεφάλου, των νεφρών, της καρδιάς, των άκρων ('κακή χοληστερίνη'). Το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η κακή κληρονομικότητα, η ηλικία, το μεταβολικό σύνδρομο, αιματολογικές παράμετροι αυξημένης πηκτικότητας και φλεγμονής αυξάνουν την επικινδυνότητα της LDL. Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια ευαισθησία στις δυσμενείς επιδράσεις της αυξημένης χοληστερόλης.

Με βάση τα ευρήματα της παθολογικής ιατρικής εξέτασης και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού υπολογίζεται σήμερα η πιθανότητα που έχει η αυξημένη χοληστερίνη να προκαλέσει πρόβλημα στον οργανισμό που προσέρχεται προς εξέταση και καθορίζονται τα εξατομικευμένα ιδανικά όρια χοληστερίνης μέσα στα οποία υπάρχει η βέλτιστη βιοχημική λειτουργία του οργανισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυξημένων επιπέδων, η χορήγηση φυσικού εναλλακτικού φαρμάκου σε συνδυασμό με ήπιες διατροφικές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις καθημερινότητας (π.χ. καθημερινή βάδιση) αρκούν για την επίτευξη των στόχων.

Η συνεχής λήψη χημικού φαρμάκου για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης προς αποφυγή σοβαρών βλαβών από αυτή και η τακτική παρακολούθηση προς αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών από το χημικό φάρμακο αυτό καθεαυτό, είναι σήμερα απαραίτητη στη μειοψηφία των ασθενών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόκκινο κουμπί… για την τρίτη ηλικία



Θα ειδοποιείται άμεσα ασθενοφόρο, αστυνομία ή κάποιος συγγενής τους.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θεσσαλονίκης (ΔΗΚΕΘΕ) εξετάζει, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, τη δυνατότητα χορήγησης από τον προσεχή Σεπτέμβριο της συσκευής «κόκκινο κουμπί» που θα επιτρέπει την πρόσβαση ηλικιωμένων σε ένα σύστημα τηλεειδοποίησης.

Με τη συσκευή αυτή, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΔΗΚΕΘΕ, Δήμητρα Αγκαθίδου, θα μπορεί ο ηλικιωμένος να ειδοποιεί συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, ασθενοφόρο, την αστυνομία ή την πυροσβεστική και να λαμβάνει άμεσα την αναγκαία βοήθεια.

Με αφορμή την αυριανή Ημέρα Ενάντια στην Κακομεταχείριση Ηλικιωμένων, η κ. Αγκαθίδου ανέφερε ότι στις μέρες μας παίρνει διαστάσεις το φαινόμενο της κακοποίησης ηλικιωμένων από άτομα που θέλουν να τους ληστέψουν. Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αποδίδει το φαινόμενο αυτό στην οικονομική κρίση.

«Σύμφωνα με μελέτες σήμερα η κακοποίηση των ηλικιωμένων βρίσκεται στο επίπεδο που βρισκόταν πριν 10 χρόνια η κακοποίηση παιδιών. Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι κακοποιούνται, δέχονται επιθέσεις και εξαπατώνται αλλά από φόβο και ντροπή διστάζουν να το ομολογήσουν. Βλέπουμε ανθρώπους να δέχονται άσχημη συμπεριφορά και να μη μπορούν να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους» συνεχίζει η κ. Αγκαθίδου.

Με αφορμή την Ημέρα Ενάντια στην Κακομεταχείριση Ηλικιωμένων αύριο στις 11 το πρωί ομάδα εθελοντών θα διανείμει ενημερωτικό υλικό στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ τα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης και η ΔΗΚΕΘΕ διοργανώνουν εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας (Κλεάνθους 27 με Γρηγορίου Λαμπράκη) στις 8 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν ομιλίες και συζητήσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι χορωδίες και οι ομάδες ελληνικών παραδοσιακών χωρών του ΚΑΠΗ και θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική.
Διαβάστε περισσότερα...

Προληπτικός έλεγχος για όγκους του μαστού



Από ποια ηλικία πρέπει να κάνουμε μαστογραφία
.
Σε όλες τις γυναίκες ο προληπτικός έλεγχος για όγκους του μαστού -που γίνεται σε ψηφιακό μαστογράφο– επιβάλλεται να ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών.

Αν όμως έχετε γεννήσει πρόσφατα και ακόμα θηλάζετε, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον ένα 6μηνο μετά το τέλος του θηλασμού για να επαναλάβετε την εξέταση, την οποία στη συνέχεια πρέπει να κάνετε συστηματικά κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο νωρίς έχετε τεκνοποιήσει και όσο περισσότερα παιδιά έχετε αποκτήσει τόσο μικρότερο κίνδυνο αντιμετωπίζετε για καρκίνο του μαστού.

Πάντως, πολλοί γιατροί σήμερα συνιστούν στις γυναίκες –ειδικότερα εκείνες που αναβάλλουν τη μητρότητα για αργότερα– να κάνουν μια προληπτική μαστογραφία σε νεότερη ηλικία και συγκεκριμένα στα 35 τους χρόνια ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν εξέταση αναφοράς όταν ξεκινήσει ο προληπτικός ετήσιος έλεγχος.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερνάνε τα μάτια;



Απαραίτητη η καλλυντική περιποίηση των ματιών.

Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το πέρασμα του χρόνου. Όπως επηρεάζει το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, έτσι αφήνει τα σημάδια του και στα μάτια. Συνεπώς, και τα μάτια γερνάνε όπως και όλα τα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Ο καταρράκτης, η μείωση της όρασης, η ξηροφθαλμία, οι συχνοί ερεθισμοί και η ευαισθησία, τα κουρασμένα, άτονα και θαμπά μάτια είναι το αποτέλεσμα του φαινομένου του γήρατος των ματιών.

Τα μάτια, όπως και το δέρμα, τα μαλλιά κτλ, έχουν ανάγκη την καθημερινή περιποίησή τους για να δείχνουν υγιή και λαμπερά. Τα οφθαλμοκαλλυντικά είναι η πιο σύγχρονη γενιά προϊόντων καθημερινής περιποίησης που αφορούν το εσωτερικό του ματιού καθώς και τη γύρω περιοχή, βλεφάρων/ βλεφαρίδων.

Αν προσέξουμε το πρόσωπο ενός μικρού παιδιού, το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι πόσο έντονα εκφραστικά, λαμπερά και όλο ζωή είναι τα μάτια του. Αυτό χάνεται σιγά, σιγά με την πάροδο του χρόνου λόγω των ετών που περνάνε, των σημερινών συνθηκών και τρόπου ζωής καθώς και λόγω της έλλειψης περιποίησης.

Στον οργανισμό μας εντοπίζονται μεγάλες ποσότητες Υαλουρονικού Οξέος σε όλους τους ιστούς, στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τις αρθρώσεις και φυσικά στα μάτια. Με την πάροδο του χρόνου, οι ποσότητες του Υαλουρονικού Οξέος μειώνονται με αποτέλεσμα να μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος και να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα μάτια με τη μορφή κούρασης, το βλέμμα να γίνεται άτονο και θαμπό, την εμφάνιση ξηροφθαλμίας και συχνών ερεθισμών (κόκκινα μάτια, αρχίζουν να εμφανίζονται μικρές φλέβες στο λευκό του ματιού, να αλλοιώνεται το χρώμα - σε κάποιες περιπτώσεις κιτρινίζει - κτλ) και πολλές φορές την αίσθηση ξένου σώματος. Όλα τα παραπάνω εμφανίζονται, συνήθως, δίχως να υπάρχει κάποια σοβαρή παθολογική αιτία, αλλά σίγουρα μπορούν να χαλάσουν την εμφάνιση και τη διάθεσή μας.

Η καλλυντική περιποίηση των ματιών ήρθε την πιο κατάλληλη και αναγκαία στιγμή, καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι επιβαρυμένες περιβαλλοντολογικές συνθήκες, η μόλυνση, το στρες και ο χρόνος που κυλάει κάνουν τα μάτια να δείχνουν άτονα, ξηρά και κουρασμένα καθιστώντας την περιποίηση τους πιο επιτακτική από ποτέ.

Τα Δάκρυα Ομορφιάς KITEN BEAUTY, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των Οφθαλμοκαλυντικών (ophthalmo-cosmetics) και είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ, ενυδατώνουν σε βάθος και περιποιούνται τα μάτια με το Υαλουρονικό Οξύ που περιέχουν και τα προστατεύουν όλη την ημέρα από ερεθισμούς και την καταπόνηση (μόλυνση, σκόνη, ήλιο, φακοί επαφής, Η/Υ). Με την καθημερινή χρήση των Δακρύων Ομορφιάς θα επιτύχετε βλέμμα λαμπερό και ξεκούραστο αλλά το βασικότερο θα διατηρήσετε την υγεία των ματιών σας, καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Υαλουρονικού Οξέος καταπολεμούν και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τον εκφυλισμό των κυττάρων, την πρόωρη γήρανση αλλά και παθήσεις.



Για ολοκληρωμένη φροντίδα των ματιών δοκιμάστε και τα Αντιβακτηριδιακά Μαντηλάκια Υαλουρονικού Οξέος Καθαρισμού Ματιών & Αφαίρεσης Make Up KITEN BEAUTY TOTAL EYE WIPES.

Με τους αντιβακτηριδιακούς παράγοντες που διαθέτουν προσφέρετε στα μάτια σας υγιεινή καθαριότητα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (κατάλληλα ακόμα και για de make-up) αφήνοντας τα μάτια σας απαλλαγμένα από ακαθαρσίες, βακτήρια και αλλεργιογόνα ενώ τους προσφέρετε μοναδική ενυδάτωση με το Υαλουρονικό Οξύ που θρέφει όχι μόνο βλέφαρα και βλεφαρίδες αλλά και όλη την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Tα νεαρά βλαστοκύτταρα είναι καλύτερα



Η αντιμετώπιση της γήρανσης των κυττάρων απασχολεί τους επιστήμονες
.
Και τα βλαστοκύτταρα, αν και αρχέγονα κύτταρα, εντούτοις υφίστανται τη φυσιολογική φθορά του χρόνου και γηράσκουν. Στη γήρανση των βλαστοκυττάρων οφείλεται η συνολική γήρανση του ανθρώπινου σώματος.

Βλαστοκύτταρα υπάρχουν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς και συμβάλλουν στη φυσιολογική ανανέωσή τους και την αντιμετώπιση της φθοράς που υφίστανται με το χρόνο. Μετά όμως από κάποια ηλικία η ανανέωση των ιστών επιβραδύνεται ή σταματά με αποτέλεσμα οι βλάβες της γήρανσης να μην είναι αναστρέψιμες.

Από λίγες θέσεις του ανθρώπινου σώματος μπορούν να εξαχθούν βλαστοκύτταρα τα οποία έχουν πρακτική χρήση. Ένα τέτοιο όργανο είναι ο μυελός των οστών, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών, κυρίως της λευχαιμίας. Όταν λοιπόν χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση του προσβεβλημένου από τη λευχαιμία μυελού του ασθενούς έχει βρεθεί ότι η ενσωμάτωσή του στην καινούρια θέση είναι βραδεία και εξαρτάται από την ηλικία του δότη. Η επιβράδυνση της εμφύτευσης οφείλεται στον αργό ρυθμό πολλαπλασιασμού των ενήλικων βλαστοκυττάρων και αυτό έχει ως συνέπεια τη βραδεία αποκατάσταση των αιμοποιητικών και αμυντικών κυττάρων του αίματος.

Η αντιμετώπιση της γήρανσης των κυττάρων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς επιστήμονες ανά τον κόσμο. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cincinnati και της Ulm στη Γερμανία ανακοίνωσαν από κοινού την αναγνώριση ενός μορίου που ευθύνεται για τη γήρανση των βλαστοκυττάρων. Οι επιστήμονες δρουν προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκοντας την αναστολή της δράσης αυτής της ουσίας.

Άλλες ομάδες επιστημόνων, μεταξύ αυτών και ελληνικές, έχουν προχωρήσει περισσότερο εστιάζοντας προς τα τελομερή τα οποία υπάρχουν στα χρωμοσώματα όλων των κυττάρων και έχουν συγκεκριμένο μήκος, το οποίο ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Η αναγέννηση των τελομερών και η διατήρηση του αρχικού μήκους τους με τη χρήση μεθόδων γονιδιακής θεραπείας αναμένεται να δώσει τέλος στο φαινόμενο της γήρανσης των κυττάρων και του οργανισμού. Ήδη έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα σε πειραματόζωα.

Ο αντίλογος στα πειράματα αυτά είναι ότι η παράταση της ζωής των ανθρώπων θα οδηγήσει σε εμφάνιση ασθενειών, όπως του καρκίνου λόγω της αύξησης των μεταλλάξεων με την πάροδο της ηλικίας.

Υπάρχει όμως μια πηγή βλαστοκυττάρων στο σώμα μας από την οποία μπορούμε με ασφάλεια να συλλέξουμε υγιή και νεαρά βλαστοκύτταρα τα οποία θα βοηθήσουν εμάς και την οικογένειά μας σε περιπτώσεις κακοήθων ασθενειών, αλλά και εφαρμογών αναγεννητικής ιατρικής. Η πηγή αυτή είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ο ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας.

Ένα μέρος των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος εγκλωβίζεται στην κυκλοφορία του αίματος του παιδιού μετά την αποκοπή του ομφαλίου λώρου και το υπόλοιπο που παραμένει μέσα στον πλακούντα συλλέγεται και κρυοσυντηρείται για μελλοντική χρήση. Η λήψη τους είναι ασφαλής και η κρυοσυντήρησή τους μέσα στο υγρό άζωτο εξασφαλίζει την εφ όρου ζωής παραμονή τους στη διάθεση του ατόμου.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα που συλλέγεται ανήκει στο παιδί, είναι απόλυτα συμβατό μαζί του και έχει κατά 30% πιθανότητα να είναι απόλυτα συμβατό (100%) με τα αδέλφια του. Αμέσως μετά τα αδέλφια κατά σειρά συμβατή είναι η μητέρα, διότι εκτός από την κληρονομική υπάρχει και η επίκτητη συμβατότητα την οποία παίρνει το παιδί από τη μητέρα του, λόγω της επί εννέα μήνες συμβίωσης μαζί της. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα περιέχει εκτός από τα αιμοποιητικά και πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε οκτώ διαφορετικά είδη κυττάρων και να χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση των αντίστοιχων οργάνων. Εκτός από το αίμα η ομφαλοπλακουντιακή μονάδα περιέχει και τα μεσεγχυματικά κύτταρα, τα οποία αποχωρίζονται από τον ιστό και κρυοσυντηρούνται ανεξάρτητα από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και αποτελούν τα πλέον συχνά χρησιμοποιούμενα βλαστοκύτταρα σήμερα.

Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι κύτταρα μηδενικής ηλικίας, η χρήση τους προσφέρει σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα και παρακολουθώντας τη διεθνή βιβλιογραφία διαπιστώνει κάποιος τη συνεχή αύξηση της θεραπευτικών χρήσεων, με τάση κυρίως από το ίδιο το παιδί που του ανήκουν και στη συνέχεια από τα συμβατά μέλη της οικογένειάς του.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρισεκατομμύρια μικρόβια ζουν στο ανθρώπινο σώμα



Τις περισσότερες φορές «συμβιώνουν» αρμονικά με τον άνθρωπο.

Συνολικά δεκαπλάσια σε σχέση με τα ανθρώπινα κύτταρα είναι τα μικρόβια, οι ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί, που ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια, τα οποία συγκατοικούν με κάθε υγιή άνθρωπο. Σε έναν ενήλικο που ζυγίζει 90 κιλά, περίπου ένα έως τρία κιλά από το βάρος του αναλογούν στα βακτήριά του που φιλοξενούνται στο σώμα του.

Το εντυπωσιακό αυτό γεγονός αναδεικνύεται από την πιο περιεκτική μέχρι σήμερα απογραφή του ανθρωπίνου μικροβιώματος (κατ' αντιστοιχία του γονιδιώματος), δηλαδή των κοινοτήτων και αποικιών των πολυποίκιλων μικροοργανισμών του ανθρώπου, που δημοσιοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Μικροβιώματος των ΗΠΑ. Πρόκειται για το προϊόν μίας φιλόδοξης πενταετούς έρευνας από 200 επιστήμονες 80 πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, υπό τον συντονισμό των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές για πρώτη φορά ανέλυσαν εξονυχιστικά τους μικροβιακούς πληθυσμούς 242 υγιών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 40 ετών (129 ανδρών και 113 γυναικών), από τους οποίους έλαβαν δείγματα ιστών από δεκάδες διαφορετικά σημεία του σώματός τους (δέρμα, στόμα, μύτη, έντερο, κόλπος κ.α.).

Αν και μερικές φορές τα μικρόβια αυτά προκαλούν κάποια ελαφριά ή σοβαρότερη ασθένεια, τον περισσότερο χρόνο ζουν σε αρμονική ισορροπία με τον άνθρωπο και μάλιστα παίζουν ζωτικό ρόλο, όπως να διασπούν τροφές που ο άνθρωπος μόνος του δεν θα μπορούσε να χωνέψει. Παράλληλα, παράγουν βιταμίνες και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που ο άνθρωπος δεν μπορεί να παράγει, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημά μας και καταπολεμώντας τα παθογόνα μικρόβια. Στην πραγματικότητα, χωρίς τους μικροοργανισμούς «του», ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν όλοι οι υγιείς άνθρωποι είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς όμως συνήθως να αρρωσταίνουν. Το ερώτημα στο οποίο πλέον στρέφεται η προσοχή των επιστημόνων, είναι πότε και γιατί «πυροδοτείται» μία -ίσως και θανατηφόρα- ασθένεια σε ένα άνθρωπο, ενώ ένας άλλος που έχει παρόμοια μικρόβια, παραμένει υγιής, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η «χαρτογράφηση», μεταξύ άλλων, έδειξε ότι ενώ ως τώρα οι γιατροί είχαν απομονώσει μόνο μερικές εκατοντάδες είδη βακτηρίων μέσα στο ανθρώπινο σώμα, στην πραγματικότητα υπάρχουν πάνω από 10.000 βακτηριακά είδη στο ανθρώπινο οικοσύστημα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η πληθώρα των μικροβίων συνεισφέρει για την ανθρώπινη επιβίωση πολύ περισσότερα γονίδια από ό,τι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα διαθέτει περίπου 22.000 γονίδια που κωδικοποιούν τις αναγκαίες πρωτεΐνες, το ανθρώπινο μικροβίωμα περιλαμβάνει γύρω στα οκτώ εκατομμύρια τέτοια γονίδια, άρα τα γονίδια των βακτηρίων μέσα στο σώμα μας είναι 360 φορές περισσότερα από τα αμιγώς «δικά μας», δηλαδή τα ανθρώπινα (αν και πλέον αρχίζει να γίνεται δυσδιάκριτο τι πρέπει να θεωρηθεί ως «δικό μας» στο πλαίσιο μιας τέτοιας στενής συμβίωσης με αμοιβαίο όφελος).

Η «απογραφή» επιβεβαίωσε ότι η σύνθεση των μικροβίων στο σώμα μας συνεχώς μεταβάλλεται, ιδίως αν κανείς αρρωστήσει ή πάρει φάρμακα, όπως αντιβιοτικά. Ακόμα, τα μικρόβια έχουν πολύ διαφορετική σύνθεση ανάλογα με το που «μένουν». Έτσι, αυτά που προτιμούν τα δόντια μας, είναι διαφορετικά από εκείνα στο σάλιο μας. Το δέρμα μας είναι σχεδόν πάντα το μέρος του σώματός μας με την μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει τη Δευτέρα το «Καλοκαίρι στην πόλη»



Διακοπές στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Καλοκαιρινές διαδρομές και εξερευνήσεις, παιχνίδια, δράση, δημιουργία και έκφραση περιλαμβάνει το «Καλοκαίρι στην πόλη» για τα παιδιά που θα συμμετάσχουν από τη Δευτέρα στα δεκαήμερα προγράμματα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Φέτος τα προγράμματα θα έχουν δύο θεματολογίες: «Ο γύρος του κόσμου στον "Ελληνικό Κόσμο"» και «Παίζω, παίζεις, παίζουμε; Παιχνίδια που μας ενώνουν!»

Tα δεκαήμερα στα οποία θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Kαλοκαίρι στην πόλη» είναι τα εξής:

1o Δεκαήμερο
«Ο γύρος του κόσμου στον "Ελληνικό Κόσμο"»
18-29 Ιουνίου 2012

2o Δεκαήμερο
«Παίζω, παίζεις, παίζουμε; Παιχνίδια που μας ενώνουν!»
2-13 Ιουλίου 2012

3o Δεκαήμερο
«Ο γύρος του κόσμου στον "Ελληνικό Κόσμο"»
16-27 Ιουλίου 2012

4o Δεκαήμερο
«Παίζω, παίζεις, παίζουμε; Παιχνίδια που μας ενώνουν!»
30 Ιουλίου-10 Αυγούστου 2012

5o Δεκαήμερο
«Ο γύρος του κόσμου στον "Ελληνικό Κόσμο"»
27 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου 2012

Για επιπλέον πληροφορίες και για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 212 254 0650.

Το κόστος συμμετοχής είναι για κάθε παιδί 360 ευρώ ανά δεκαήμερο ενώ για τα μέλη της παιδικής λέσχης «ΙΜΕάκια», τα μέλη της λέσχης των «Ερευνητών» και για το δεύτερο ή και περισσότερα παιδιά της ίδιας οικογένειας παρέχονται ειδικές εκπτώσεις. Αντίστοιχα, εκπτώσεις παρέχονται και για την επιλογή δύο δεκαημέρων.

«Ο γύρος του κόσμου στον "Ελληνικό Κόσμο"»- 1o, 3o και 5o Δεκαήμερο
Έχεις φανταστεί ποτέ πώς είναι η ζωή στην έρημο; Έχεις ταξιδέψει σε ωκεανούς; Μήπως έχεις κάνει σαφάρι στη ζούγκλα;
Υπάρχουν τόσα διαφορετικά μέρη στον κόσμο μας -άλλωστε είναι τόσο μεγάλος- που, αν μπορούσαμε να τον δούμε από ψηλά, θα μας φαινόταν σαν ένα τεράστιο αιωρούμενο τόπι. Σ’ αυτόν τον πλανήτη-τόπι ζούμε όλοι εμείς, άνθρωποι, ζώα, φυτά, ο καθένας με τις δικές του συνήθειες και κάτω από τις δικές του συνθήκες.Τι θα έλεγες, λοιπόν, να κάνεις το γύρο αυτού του κόσμου και να ανακαλύψεις ανθρώπους διαφορετικούς και μοναδικούς σαν εσένα;
Ένας ολόκληρος κόσμος σε περιμένει! Δε χρειάζεται να κουραστείς, δε χρειάζεται να μετακινηθείς, αρκεί... στον «Ελληνικό Κόσμο» να βρεθείς κι όλων των ανθρώπων τις ιστορίες να αφουγκραστείς!

«Παίζω, παίζεις, παίζουμε; Παιχνίδια που μας ενώνουν!» 2o και 4o Δεκαήμερο

Μια παλιά ιρλανδέζικη παροιμία λέει:
Βρείτε χρόνο για να διαβάσετε
Είναι η πηγή της σοφίας
Βρείτε χρόνο για να αγαπήσετε και να
αγαπηθείτε
Είναι το προνόμιο των θεών
Βρείτε χρόνο για να παίζετε
Είναι το μυστικό της παντοτινής νιότης...

Το παιχνίδι είναι ανάγκη που γεννιέται μαζί με τον άνθρωπο και είναι τυχεροί αυτοί που καταφέρνουν να μη βγει από τη ζωή τους, ακόμη κι όταν από μικροί γίνουν «μεγάλοι». Παιχνίδια συναντάμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Τα βρίσκουμε και στις πέντε ηπείρους, με τους ίδιους κανόνες αλλά ελάχιστες διαφορές...

...Ας συναντηθούμε στον «Ελληνικό Κόσμο» κι ας παίξουμε παιχνίδια φαντασίας, έκφρασης, ξεγνοιασιάς και ελευθερίας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη επειδή έκλεψε γάλα για τα παιδιά της



Χειροπέδες σε μία 35χρονη μητέρα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το βράδυ της Πέμπτης αστυνομικοί στο Ηράκλειο ήρθαν αντιμέτωποι με ένα θηλυκό ληστή. Μια 35χρονη μητέρα αναγκάστηκε για να μην «πεθάνουν από την πείνα τα παιδιά της», όπως είπε, να μπει σε ένα σουπερ μάρκετ και να κλέψει γάλα και τρόφιμα.

Η Ασφάλεια Ηρακλείου που κλήθηκε τη συνέλαβε και την μετέφερε στα κρατητήρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive πρόκειται για συγκλονιστική υπόθεση.

Η 35χρονη σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τους είπε ότι τα παιδιά της δεν έχουν φάει και δεν ήξερε από την απόγνωσή της τι να κάνει. Ότι βοήθεια ζήτησε δεν της άνοιξαν πόρτες και έτσι αποφάσισε να κλέψει ένα μπουκάλι γάλα για να βοηθήσει τα παιδιά της.

Σήμερα η 35χρονη θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα , αλλά η υπόθεση πλέον παίρνει τραγικές κοινωνικές διαστάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε πολύτεκνο



Το ρεύμα σε οικογένεια με επτά παιδιά έχει κόψει η ΔΕΗ από τη περασμένη Τετάρτη, στην Πάτρα. Και οι δύο γονείς έχουν μείνει άνεργοι και το μεγαλύτερο από τα παιιδιά είναι 8 ετών και το μικρότερο ακόμα στην κούνια.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα, πως την Τετάρτη ο πολύτεκνος πατέρας πήγε στη ΔΕΗ να καταβάλει το ποσό των 1200 ευρώ έναντι της οφειλής του, παρόλα αυτά η επιχείρηση δεν το δέχτηκε, καθώς ο κανονισμός επιβάλλει την καταβολή του 70% της οφειλής προκειμένου να επανασυνδεθεί το ρεύμα.

Από την άλλη, ο Σύλλογος Πολυτέκνων δηλώνει αδυναμία να βοηθήσει όλους όσοι ζητούν βοήθεια για αποπληρωμή χρεών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κούρεψαν» χρέος 265.000€



Διαγραφή χρέους-ρεκόρ αποφάσισε το ειρηνοδικείο Λάρισας, ελαφρύνοντας οικονομικά έναν ανθυποσμηναγό του μηχανικού της αεροπορίας κατά 86%, δηλαδή κατά 265.000 ευρώ.

Ο 40χρονος ανθυποσμηναγός και πατέρας δύο παιδιών όφειλε σε τέσσερις τράπεζες το ποσό των 310.000 ευρώ από στεγαστικό και καταναλωτικό δάνειο και πιστωτικές κάρτες.

Το ειρηνοδικείο δέχθηκε την αδυναμία πληρωμής και επέβαλε στον ανθυποσμηναγό την καταβολή των 43.000 ευρώ σε μηνιαίες δόσεις των 900 ευρώ για τέσσερα χρόνια χωρίς επιτόκιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε το γονίδιο της αντρικής ομοφυλοφιλίας



Πώς σχετίζεται η μητέρα (και η θεία) με αυτό.

Τον "υπεύθυνο" για την αντρική ομοφυλοφιλία ανακάλυψε νέα επιστημονική έρευνα Ιταλών ερευνητών. Σύμφωνα με αυτήν, η ομοφυλοφιλία στους άντρες ίσως οφείλεται στις μητέρες και τις θείες αυτών, οι οποίες τείνουν να είναι πιο ελκυστικές (σεξουαλικά) και να κάνουν περισσότερα παιδιά. Μπερδεύτηκες; Διάβασε αναλυτικότερα.

Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να φέρει φως το κεφάλαιο "αντρική ομοφυλοφιλία" καθώς υποστηρίζει ότι όχι μόνο υπάρχει σαφής γενετική προδιάθεση στους άντρες για την ομοφυλοφιλία (κάτι που δεν συμβαίνει στις γυναίκες), αλλά και ότι οι μανάδες και οι θείες των ομοφυλόφιλων αντρών είναι και πιο ελκυστικές σεξουαλικά και κάνουν περισσότερα παιδιά. Και αυτό είναι αρκετό για να γίνουν οι επόμενες γενιές ομοφυλόφιλες.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες του Andrea Camperio Ciani από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, οι μητέρες και θείες (από την πλευρά της μητέρας) των ομοφυλόφιλων αντρών έχουν πολύ περισσότερα παιδιά από ότι, αντίστοιχα, οι συγγενείς των στρέιτ αντρών.

Αυτό το συμπέρασμα έχει οδηγήσει στην διατύπωση της θεωρίας της "ισορροπίας επιλογής" (balancing selection hypothesis) σύμφωνα με την οποία η φύση προνοεί να κάνει πιο σεξουαλικά δραστήριες και πιο καρπερές τις γυναίκες που κουβαλούν το συγκεκριμένο γονίδιο.

Πώς γίνεται το γονίδιο της ομοφυλοφιλίας να κάνει τις γυναίκες πιο καρπερές; Πώς συνδέεται κάτι τέτοιο με το αν ένας άντρας γίνει ομοφυλόφιλος;

Oυσιαστικά, η θεωρία υποστηρίζει ότι οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες που τείνουν να κάνουν έναν άντρα gay, είναι αυτοί που προωθούν και τη γονιμότητα στις μητέρες αυτών των αντρών.

Έτσι, ακόμη και αν το "gay γονίδιο" ίσως σε περάσει στα παιδιά τους, θα διατηρηθεί και θα περάσει στις επόμενες γενιές.

Τα γονίδια που κάνουν έναν άντρα ομοφυλόφιλο δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά, όμως σύμφωνα με τη μελέτη, περνούν μέσο του χρωμοσώματος Χ. Σε περίπτωση λοιπόν που το χρωμόσωμα αυτό περιέχει το "gay γονίδιο" τότε αν είναι άντρας, τείνει να είναι gay, ενώ αν είναι γυναίκα τείνει να είναι πιο καρπερή και να κάνει πολλά παιδιά. Έτσι, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να το περάσει με τη σειρά της στα παιδιά της!






Πώς επηρεάζει το γονίδιο της ομοφυλοφιλίας τις γυναίκες;

Μια νέα έρευνα από την ίδια ομάδα, σε 161 γυναίκες συγγενείς ομοφυλόφιλων αντρών δείχνει ότι ύπαρξη του "gay" γονιδίου δεν κάνει τις γυναίκες αυτές να ελκύονται περισσότερο από τους άντρες, αλλά τους άντρες να τις θεωρούν πιο σεξουαλικά ελκυστικές.

Πιο αναλυτικά, οι μητέρες και οι θείες των ομοφυλόφιλων αντρών είναι πιο καρπερές, έχουν λιγότερα γυναικολογικά προβλήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο εξωστρεφείς, πιο αστείες και πιο χαλαρές. "Με άλλα λόγια, είναι τέλειες για ένα αρσενικό", δηλώνει σχετικά ο Andrea Camperio Ciani.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν - εκ φύσεως- τη δυνατότητα να προσελκύσουν και να διαλέξουν τα καλύτερα αρσενικά και να κάνουν μαζί τους περισσότερα παιδιά, άρα και να μεταβιβάσουν αργότερα το γονίδιο της ομοφυλοφιλίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολεμήστε την πείνα... φυσικά



Ποια τρόφιμα μπορείτε να επιλέξετε για να περιορίσετε την πείνα σας.

Η αλήθεια είναι, ότι το σύνηθες παράπονο όσων ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής είναι ότι πεινάνε. Τι ακριβώς αισθάνονται; Ένα τράβηγμα ή έναν πόνο στο στομάχι. Το αίσθημα αυτό είναι ενοχλητικό και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να αρπάξουν ότι βρουν μπροστά τους, όπου συνήθως είναι μια fast food επιλογή. Η «λάθος επιλογή» θα τους γεμίσει με πολλές θερμίδες, αλλά και με τύψεις-ενοχές, με αποτέλεσμα να παρατήσουν το πρόγραμμα διατροφής τους τελείως. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν, αν μαθαίνατε ότι υπάρχουν τρόφιμα που περιορίζουν την πείνα και σας βοηθούν να αισθάνεστε κορεσμό για μεγαλύτερο διάστημα; Τέτοια τρόφιμα είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι σας.

Σημειώστε λοιπόν, ποια υγιεινά, βολικά και απολαυστικά τρόφιμα, μπορείτε να επιλέξετε για να περιορίσετε την πείνα σας:

Ένα μήλο την ημέρα: Βάλτε κάτι στερεό στο στομάχι σας, για να περιορίσετε την πείνα. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Penn State, ύστερα από έρευνα σε 58 ενήλικες εθελοντές, διαπίστωσαν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη πληρότητα μετά το γεύμα, όταν 15 λεπτά πριν το γεύμα έτρωγαν ένα φρέσκο μήλο, από ό,τι αν έπιναν χυμό μήλου ή και εμπλουτισμένο με ίνες χυμό μήλου. Επίσης, διαπίστωσαν ότι, τρώγοντας ένα μήλο πριν το γεύμα, κατανάλωναν 15% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα τους. Κάντε το λοιπόν, δεν έχετε τίποτα να χάσετε! Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους δίνει μόνο 90 θερμίδες!

Δοκιμάστε προϊόντα ολικής άλεσης: Φάτε για πρωινό ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, αν θέλετε να μην ξαναπεινάσετε σύντομα. Σουηδοί ερευνητές, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν διαπίστωσαν ότι, ο κορεσμός από προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 ώρες και αυτό πιστεύουν ότι οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των προϊόντων αυτών, που τα καθίστα πιο χορταστικά. Παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να επιφέρουν και οι νιφάδες βρώμης!

Καταναλώστε αποξηραμένα δαμάσκηνα: Σε μελέτη στο Πανεπιστήμιο Diego State, στην οποία συμμετείχαν 19 εθελοντές, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πιο ικανοποιητική επιλογή από ό,τι τα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά, διότι εκτός ότι καλύπτουν την επιθυμία για κάτι γλυκό, κόβουν και την όρεξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αυξάνουν την παράγωγη γκρελίνης, ορμόνη ρύθμισης του κορεσμού.

Φάτε σούπα πριν από το γεύμα σας: Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State ανακάλυψαν ότι, ένα μπολ σούπα πριν από το γεύμα μπορεί να μετριάσει την πείνα. Η έρευνα έγινε σε 73 ενήλικες εθελοντές, όπου οι γυναίκες κατανάλωναν 1 1/2 φλιτζάνι σούπας(129 θερμίδες) και οι άνδρες 2 φλιτζάνια σούπας (172 θερμίδες) 15 λεπτά πριν το μεσημεριανό τους γεύμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές που έτρωγαν την σούπα πριν το μεσημεριανό τους γεύμα, έτρωγαν 20% λιγότερες θερμίδες από αυτούς που δεν έτρωγαν σούπα.

Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και μασήστε τους καλά: Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να σας κάνει να μην πεινάτε, για 2 ώρες ή και περισσότερο. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Purdue. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 13 ενήλικες εθελοντές να τρώνε μια μερίδα 45 αμυγδάλων και να τα μασάνε 10, 25 ή 40 φορές. Οι εθελοντές οδηγηθήκαν σε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και λιγότερο αίσθημα της πείνας. Οι επιστήμονες απέδωσαν αυτό το αποτέλεσμα στα έλαια που απελευθερώνονται από το καλό μάσημα των ξηρών καρπών, τα οποία καταστέλλουν την ορμόνη της όρεξης στον εγκέφαλο. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι τα 45 αμύγδαλα περιέχουν 310 θερμίδες και 26 γραμμάρια λίπους. Πως θα σας φαινόταν αν τρώγατε λιγότερα; Ίσως έχετε παρόμοια αποτελέσματα. Δοκιμάστε το και καλή επιτυχία!Η αλήθεια είναι, ότι το σύνηθες παράπονο όσων ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής είναι ότι πεινάνε. Τι ακριβώς αισθάνονται; Ένα τράβηγμα ή έναν πόνο στο στομάχι. Το αίσθημα αυτό είναι ενοχλητικό και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να αρπάξουν ότι βρουν μπροστά τους, όπου συνήθως είναι μια fast food επιλογή. Η «λάθος επιλογή» θα τους γεμίσει με πολλές θερμίδες, αλλά και με τύψεις-ενοχές, με αποτέλεσμα να παρατήσουν το πρόγραμμα διατροφής τους τελείως. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν, αν μαθαίνατε ότι υπάρχουν τρόφιμα που περιορίζουν την πείνα και σας βοηθούν να αισθάνεστε κορεσμό για μεγαλύτερο διάστημα; Τέτοια τρόφιμα είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι σας.

Σημειώστε λοιπόν, ποια υγιεινά, βολικά και απολαυστικά τρόφιμα, μπορείτε να επιλέξετε για να περιορίσετε την πείνα σας:

Ένα μήλο την ημέρα: Βάλτε κάτι στερεό στο στομάχι σας, για να περιορίσετε την πείνα. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Penn State, ύστερα από έρευνα σε 58 ενήλικες εθελοντές, διαπίστωσαν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη πληρότητα μετά το γεύμα, όταν 15 λεπτά πριν το γεύμα έτρωγαν ένα φρέσκο μήλο, από ό,τι αν έπιναν χυμό μήλου ή και εμπλουτισμένο με ίνες χυμό μήλου. Επίσης, διαπίστωσαν ότι, τρώγοντας ένα μήλο πριν το γεύμα, κατανάλωναν 15% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα τους. Κάντε το λοιπόν, δεν έχετε τίποτα να χάσετε! Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους δίνει μόνο 90 θερμίδες!

Δοκιμάστε προϊόντα ολικής άλεσης: Φάτε για πρωινό ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, αν θέλετε να μην ξαναπεινάσετε σύντομα. Σουηδοί ερευνητές, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν διαπίστωσαν ότι, ο κορεσμός από προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 ώρες και αυτό πιστεύουν ότι οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των προϊόντων αυτών, που τα καθίστα πιο χορταστικά. Παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να επιφέρουν και οι νιφάδες βρώμης!

Καταναλώστε αποξηραμένα δαμάσκηνα: Σε μελέτη στο Πανεπιστήμιο Diego State, στην οποία συμμετείχαν 19 εθελοντές, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πιο ικανοποιητική επιλογή από ό,τι τα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά, διότι εκτός ότι καλύπτουν την επιθυμία για κάτι γλυκό, κόβουν και την όρεξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αυξάνουν την παράγωγη γκρελίνης, ορμόνη ρύθμισης του κορεσμού.

Φάτε σούπα πριν από το γεύμα σας: Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State ανακάλυψαν ότι, ένα μπολ σούπα πριν από το γεύμα μπορεί να μετριάσει την πείνα. Η έρευνα έγινε σε 73 ενήλικες εθελοντές, όπου οι γυναίκες κατανάλωναν 1 ½ φλιτζάνι σούπας(129 θερμίδες) και οι άνδρες 2 φλιτζάνια σούπας (172 θερμίδες) 15 λεπτά πριν το μεσημεριανό τους γεύμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές που έτρωγαν την σούπα πριν το μεσημεριανό τους γεύμα, έτρωγαν 20% λιγότερες θερμίδες από αυτούς που δεν έτρωγαν σούπα.

Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και μασήστε τους καλά: Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να σας κάνει να μην πεινάτε, για 2 ώρες ή και περισσότερο. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Purdue. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 13 ενήλικες εθελοντές να τρώνε μια μερίδα 45 αμυγδάλων και να τα μασάνε 10, 25 ή 40 φορές. Οι εθελοντές οδηγηθήκαν σε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και λιγότερο αίσθημα της πείνας. Οι επιστήμονες απέδωσαν αυτό το αποτέλεσμα στα έλαια που απελευθερώνονται από το καλό μάσημα των ξηρών καρπών, τα οποία καταστέλλουν την ορμόνη της όρεξης στον εγκέφαλο. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι τα 45 αμύγδαλα περιέχουν 310 θερμίδες και 26 γραμμάρια λίπους. Πώς θα σας φαινόταν αν τρώγατε λιγότερα; Ίσως έχετε παρόμοια αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα με υπέρηχο



Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα το σύνδρομο.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μία στενή «δίοδος» στην περιοχή του καρπού, που αποτελείται από οστά, συνδέσμους, μυς και τένοντες, μέσα από την οποία περνά το μέσο νεύρο, ένα από τα σημαντικότερα νεύρα της αισθητικότητας και κινητικότητας των δακτύλων του χεριού.

Η επώδυνη παγίδευση του νεύρου αυτού μέσα στον καρπιαίο σωλήνα προκαλεί το ομώνυμο σύνδρομο.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Tα συχνότερα συμπτώματα είναι πόνος στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι, ακόμα μέχρι τους ώμους και τον αυχένα. Ο πόνος επιδεινώνεται χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της νύκτας ή νωρίς το πρωί, ενώ συχνά συνοδεύεται από μουδιάσματα στο χέρι. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανιστεί μείωση της μυϊκής δύναμης του χεριού και ατροφία των μυών του αντίχειρα ως αποτέλεσμα της χρόνιας πίεσης του νεύρου.

Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα το σύνδρομο αυτό ;

Tο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι συχνότερο στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60 ετών, ενώ οι γυναίκες το εμφανίζουν τρεις έως πέντε φορές συχνότερα από τους άνδρες. Η δυσαναλογία αυτή πιθανόν οφείλεται στην πιο στενή ανατομική κατασκευή στις γυναίκες του καρπιαίου συνδέσμου, της ‘οροφής’, δηλαδή του καρπιαίου σωλήνα. Στο 50% των περιπτώσεων αφορά και τα δύο χέρια και είναι συχνότερο σε άτομα που εκτελούν χειρωνακτική εργασία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στα χαρακτηριστικά ενοχλήματα του ασθενούς, όπως επίσης και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Υποστηρικτικά της διάγνωσης είναι τα ευρήματα του νευροφυσιολογικού ελέγχου (ηλεκτρονευρογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα), τα οποία όμως στα αρχικά στάδια ενδέχεται να είναι και φυσιολογικά, αλλά και του υπερήχου.

Τι πληροφορίες μας δίνει ο υπέρηχος του καρπιαίου σωλήνα ;

Ο υπέρηχος του καρπιαίου σωλήνα ήρθε να προστεθεί τα τελευταία χρόνια στα διαγνωστικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο νευρολόγος για τη διάγνωση του συνδρόμου. Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος προσφέρει στο νευρολόγο χρήσιμες πληροφορίες για τη ‘βαρύτητα’ του συνδρόμου, μέσω της μέτρησης της μετάδοσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος του νεύρου. Αντίθετα, ο υπέρηχος, ως απεικονιστική μέθοδος, έρχεται να αποκαλύψει όχι μόνο την αιτία της παγίδευσης του νεύρου (που μπορεί να περιλαμβάνει γάγγλια, θρομβώσεις αγγείων, πάχυνση του καρπιαίου συνδέσμου στα πλαίσια ενδοκρινοπαθειών) αλλά και να δώσει σημαντικές ανατομικές πληροφορίες για τον χειρουργό που θα πραγματοποιήσει τη χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου.

Ποιες οι ενδείξεις διενέργειας υπερήχου στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με βάση τα υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα, με την ίδια ευαισθησία και ειδικότητα με το νευροφυσιολογικό έλεγχο για τη διάγνωση του συνδρόμου του καρπαίου σωλήνα. Ενδείκνυται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι ασθενείς περιγράφουν άτυπα ενοχλήματα, που δεν παραπέμπουν στο κλασικό σύνδρομο, για την αποκάλυψη της αιτίας της πίεσης του νεύρου. Εμφανίζει το πλεονέκτημα ότι είναι μία ανώδυνη, γρήγορη, ακίνδυνη εξέταση η οποία μπορεί να επαναληφθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και απαιτεί την εμπειρία του εξεταστή για τη σωστή ερμηνεία των ευρημάτων.

Ποια η θεραπεία του συνδρόμου ;

Ανάλογα με τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα (νευροφυσιολογικός έλεγχος ή/και υπέρηχος) και με κύρια κριτήρια τη βαρύτητα του συνδρόμου και τον περιορισμό της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αποφασίζει ο νευρολόγος σε συνεργασία με τον ασθενή για τη συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία του συνδρόμου.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενώ σε ενδεδειγμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η έγχυση κορτιζόνης με τη βοήθεια υπερήχου στον καρπιαίο σωλήνα. Η χειρουργική θεραπεία αφορά τις σοβαρότερες περιτπώσεις και περιλαμβάνει την αποσυμπίεση του νεύρου μέσω ‘ανοικτού’ ή ενδοσκοπικού χειρουργείου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία μητέρα και 30 παιδιά νεκρά ανά δύο λεπτά



Προβληματίζει η έρευνα της Unicef.

Κάθε δύο λεπτά, κάπου στον κόσμο, μια γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές στην κύηση και οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογέννητου μωρού της είναι πολύ μικρές.

Για κάθε γυναίκα που πεθαίνει, 20 με 30 ακόμα αποκτούν σοβαρά και μερικές φορές ισόβια προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης τους. Σε αυτά τα δύο λεπτά σχεδόν 30 μικρά παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νότια Ασία, δεν σημειώνουν πρόοδο. Από τις 75 χώρες με τα χειρότερα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας, 25 παρουσιάζουν ανεπαρκή ή καμία πρόοδο στη μείωση των θανάτων μητέρων και 13 δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων μικρών παιδιών.

«Οι παγκόσμιες προσπάθειες για να σωθούν οι ζωές των γυναικών, των νεογέννητων και των μικρών παιδιών δεν κινούνται αρκετά γρήγορα,» δηλώνει ο δρ. Mickey Chopra, Διευθυντής του Τομέα Υγείας της Unicef και συμπρόεδρος της πρωτοβουλίας «Αντίστροφη Μέτρηση ως το 2015». «Ορισμένες χώρες μάς δείχνουν πώς μοιάζει η επιτυχία, αλλά πολλές άλλες χώρες χρειάζεται να διδαχθούν από αυτές τις επιτυχίες.

Η πρόοδος σχετικά με τη μητρική, παιδική και βρεφική υγεία στις 75 πιο επιβαρυμένες χώρες, οι περισσότερες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, οι οποίες εμφανίζουν περισσότερο από το 95% όλων των θανάτων μητέρων και παιδιών, παρουσιάζονται στην έκθεση «Οικοδομώντας το Μέλλον για τις Γυναίκες και τα Παιδιά» η οποία δημοσιεύεται από την πρωτοβουλία «Αντίστροφη Μέτρηση ως το 2015» (www.countdown2015mnch.org). Η έκθεση γίνεται ταυτόχρονα με ένα διήμερο φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί 14 - 15 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον.

Από το 1990,οι ετήσιοι θάνατοι μητέρων έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό και οι θάνατοι μικρών παιδιών έχουν μειωθεί από 12 εκατομμύρια σε 7,6 εκατομμύρια το 2010.

Μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν επιτύχει θεαματική πρόοδο στη μείωση των θανάτων παιδιών. Τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε πολλές αφρικανικές χώρες παρουσιάζουν δύο φορές ταχύτερη πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990. Στη Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Λιβερία, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, τη Ρουάντα και την Τανζανία, ο ρυθμός μείωσης ήταν κατά μέσο όρο περισσότερο από 5% το χρόνο μεταξύ 2000 και 2010.

Παρόμοια πρόοδος εμφανίζεται στη μείωση των θανάτων μητέρων, αν και σε λιγότερες αναπτυσσόμενες χώρες: η Ισημερινή Γουινέα, το Νεπάλ και το Βιετνάμ έχουν περιορίσει τους μητρικούς θανάτους κατά 75%.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλαν οι καρκινοπαθείς



Κραυγή αγωνίας - κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, κ. Παναγιώτη Πικραμμένο απέστειλε η Διασωματειακή επιτροπή διεκδίκησης δικαιωμάτων καρκινοπαθών.

Η επιστολή έχει ως εξης:

'Αθήνα, 11 Ιουνίου 2012

Προς

τον Πρωθυπουργό κο Παναγιώτη Πικραμμένο

τον Υπουργό Υγείας κο Χρήστο Κίττα

τον Υπουργό Οικονομικών κο Γεώργιο Ζαννιά

κο Ευάγγελο Βενιζέλο-Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ

κο Φώτη Κουβέλη-Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ

κο Πάνο Καμμένο-Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων

κα Ιωάννα Κοντούλη-Επικεφαλής Εκλογικής Εκστρατείας Οικολόγων-Πράσινων

κο Στέφανο Μάνο –Πρόεδρο Δράσης

κα Αλέκα Παπαρρήγα-Γραμματέα ΚΚΕ

κο Αντώνιο Σαμαρά-Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας

κο Θάνο Τζήμερο-Πρόεδρο Δημιουργία Ξανά

κο Αλέξη Τσίπρα-Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Κοιν/ση: κο Γιάννη Σακέλλη-Βοηθό Συνήγορο

Αναλάβατε τις ευθύνες σας….

Οι σύλλογοι καρκινοπαθών και εθελοντών, που συνυπογράφουμε αυτή την επιστολή, απευθυνόμαστε σε εσάς, σε μια ύστατη προσπάθεια να κατανοήσετε την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και την πορεία της ασθένειας, την ίδια τη ζωή των καρκινοπαθών, εξαιτίας της μη παροχής των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που έχουν άμεση ανάγκη και δικαιούνται από το σύστημα υγείας.

Οι κραυγές αγωνίας που έφτασαν στα ΜΜΕ δεν αποδίδουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της απελπισίας και του αδιεξόδου στο οποίο οδηγούνται καθημερινά οι ασθενείς με καρκίνο αλλά και άλλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων.

Η ΔΕΔΙΔΙΚΑ είχε επισημάνει το πρόβλημα της έλλειψης βασικών φαρμάκων από τις 3 Μαίου 2012, ζητώντας από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση λύση του προβλήματος, το οποίο ήδη προυπήρχε. Δυστυχώς, το θέμα αυτό όχι μόνον δεν αντιμετωπίσθηκε, αλλά οξύνθηκε παίρνοντας τις σημερινές τρομακτικές του διαστάσεις.

Η λύση, που δόθηκε από τον Υπουργό Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει, έστω βραχυπρόθεσμα, το οξυμένο εδώ και καιρό πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρούνται σε νοσοκομειακά φάρμακα και τα φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η λύση αυτή, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχει αποδείξει ακόμα τη βιωσιμότητά της, ενώ αντίθετα έχει οδηγήσει σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και σύγχυση τους ίδιους τους καρκινοπαθείς που δεν γνωρίζουν από πού θα προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Την ίδια στιγμή παραμένει, και μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται, το πρόβλημα της προμήθειας των φαρμάκων, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των συνεπειών του, από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εξαναγκάζει τους καρκινοπαθείς σε διακοπή της θεραπείας τους, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των φαρμάκων τους, περιμένοντας, 'Κύριος οίδε', πότε θα αποζημιωθούν για αυτά από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Λάβετε δε υπόψη σας ότι εκκρεμούν απλήρωτα τιμολόγια αγοράς αναλωσίμου υλικού (οξυγόνο, καθετήρες, ουροσυλλέκτες, τραχειοσωλήνες κλπ), τα οποία εδώ και 6 μήνες καταθέτουν οι καρκινοπαθείς στα ασφαλιστικά τους ταμεία, έχοντας τα ήδη πληρώσει στους ιδιώτες προμηθευτές. Για τα τιμολόγια αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την πληρωμή τους με αποτελέσμα να έχουν οδηγήσει ήδη σε οικονομική ασφυξία τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν απειλή για τη ζωή των καρκινοπαθών και παίρνουν διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, η άμεση αντιμετώπιση της οποίας είναι συνταγματικά επιβεβλημένη.

Σας ζητάμε να αναλάβετε τις ευθύνες που απορρέουν από την κατάσταση και να αποδεσμεύσετε πόρους προκειμένου να ανταποκριθείτε στη ρητή συνταγματική επιταγή περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούμε να τοποθετηθούν και να δεσμευθούν όλα τα κόμματα. απαντώντας στο πραγματικό δίλημμα των ημερών:

'Θα αφήσετε τους καρκινοπαθείς, χωρίς φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους ή θα δώσετε άμεση λύση για να μπορέσει να συνεχιστεί η προμήθεια των φαρμάκων τους;'

Οποιαδήποτε ολιγωρία στην παροχή των φαρμάκων στους ασθενείς που κινδυνεύουν, από την κοινοποίηση της παρούσης και μετά, δεν συνιστά απλώς βαρύτατη αμέλεια αλλά συνειδητή εγκληματική στάση.

Με τιμή

Για την Δ.Ε.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ

Η Πρόεδρος

Έβη Γαλαζίδου

Συνυπογράφοντες Σύλλογοι Ασθενών:

1. Αγκαλιάζω Ηρακλείου oekkher@otenet.gr

2. Αγκαλιάζω Πάτρας omilospa@otenet.gr

3. Η Αλληλεγγύη Αργολίδας

4. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ breastca@otenet.gr

5. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ΘΕΣ info@almazoisthes.gr

6. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ"

7. Δύναμη Ψυχής Ροδόπης dynamipsixis@gmail.com

8. Ελπίζω Χίου mailto:sil.kar.xioy.elpizo@gmail.com,%3cdmioteris@gmail.com>

9. Ευ ζω Κρήτης efzokriti@otenet.gr

10. Κ. Ε.Φ.Ι Αθηνών info@anticancerath.gr

11. ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ info@bestrong.org.gr

12. ΠΑΛΜΟΣ Κέρκυρα rodakinoveroia@gmail.com

13. παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί Ξάνθης paramenontaszoiroi@yahoo.gr

14. ΣΥΛ. Κ. ΛΕΣΒΟΥ sylkarkilesvou@hotmail.com

15. Σύλλογος 'Αναγέννηση' ΠΑΓΝΗ, Κρήτη syllogos.anagennisi@googlemail.com

16. Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών info@skgian.gr

17. Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας geoarapis@yahoo.com

18. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισσας karkinlar@yahoo.gr

19. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νιγρήτας infosekk@gmail.com

20. Σύλλογος καρκινοπαθών Σερρών skserron.@gmail.com

21. Στηρίζω Ν. Λασιθίου stirizoca@gmail.com

22. Σύλλογο Κ. Στ. Ελλάδας

23.Συνεχίζω Εβρου syllsynexizo@gmail.com


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...