Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Χρήστος Αρβανίτης: «Ο Ραδιομαραθώνιος μάς εξευτελίζει»



ΕΔΩ και δυο δεκαετίες ο Ραδιομαραθώνιος έχει γίνει ετήσιος «θεσμός» στην Κύπρο. Με τη διοργάνωση μιας μεγάλης τράπεζας, της Λαϊκής, και ενός δημόσιου φορέα ΜΜΕ, του ΡΙΚ, μαζεύει χρήματα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στόχος είναι, όπως λέει και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «να δώσει μορφή στην έκφραση ευαισθησίας, αγάπης, αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και προσφοράς κάθε πολίτη της κυπριακής κοινωνίας, ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης». Εκτός από τη συλλογή οικονομικής βοήθειας, «ταυτόχρονα προωθεί την καλλιέργεια κουλτούρας αποδοχής και την καταπολέμηση των διακρίσεων και της προκατάληψης που υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία έναντι των συνανθρώπων μας που παρουσιάζουν κάποιου είδους αναπηρία». Γιατί, λοιπόν, το αναπηρικό κίνημα στην Κύπρο αντιδρά, θεωρώντας ότι ο ραδιομαραθώνιος προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία; 

Όπως υποστηρίζουν φορείς του αναπηρικού κινήματος, η συλλογή χρημάτων «γενικώς και αορίστως» εξυπηρετεί κυρίως την ανάδειξη και προβολή της διάθεσης για ελεημοσύνη και της επίδειξης αισθημάτων αγάπης προς τον πλησίον από τους «έχοντες και κατέχοντες». Από την άλλη, παραβιάζει τα δικαιώματα των ίδιων αυτών ανθρώπων που υποτίθεται ότι συνδράμει, ενώ δίνει άλλοθι στην ανεπάρκεια και αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων που οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και ειδικές ανάγκες ως ίσους μεταξύ ίσων στην κοινωνία. Επιπλέον, με τον τρόπο που (αυτο)προβάλλεται, παραποιεί και υπονομεύει τα επικοινωνιακά δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, καθώς αναπαράγει ένα παρωχημένο διεθνώς μοντέλο φιλανθρωπίας - στη Γερμανία ο Ραδιομαραθώνιος ανεστάλη πολύ πριν ξεκινήσει καν εδώ. 

Την ώρα που οργανωτής είναι ένα δημόσιο ΜΜΕ, η αρμόδια υπουργός επιχαίρει κιόλας για την υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους και τη μετάθεσή τους στη φιλανθρωπία των πολιτών. Φτάσαμε στο σημείο, λέει ο Χρ. Νικολαΐδης, πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες άνθρωποι με αναπηρίες και να τους παραπέμπουν στον Ραδιομαραθώνιο... Όμως δεν είναι μονάχα ζήτημα χρημάτων, είναι πρωτίστως θέμα δικαιωμάτων. Εξάλλου, όπως λένε και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, «δεν θέλουμε τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Διεκδικώντας το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό, θεωρούν αδιανόητο να επιμένει το ΡΙΚ να εκφράζει με το έτσι θέλω τους κυπριακούς αναπηρικούς φορείς με μια πατερναλιστική, ξεπερασμένη και προσβλητική προσέγγιση, όταν μάλιστα αυτοί καταγγέλλουν ότι τους υπονομεύει, προβάλλουν ενστάσεις και διαφωνούν. 

Όσον αφορά στο οικονομικό μέρος, χρειάζεται πρωτίστως μια καταγραφή των αναγκών που καλύπτει κάθε Ραδιομαραθώνιος, με μόνους αρμόδιους να το κάνουν τους φορείς του αναπηρικού κινήματος. Αυτό και μόνο θα έδειχνε αμέσως τα μεγάλα ελλείμματα της κρατικής πολιτικής σε συγκεκριμένες ανάγκες και όχι γενικώς και αορίστως. Κάτι που με τη σειρά του θα έδειχνε και τον τρόπο να αλλάξουν οι αντιλήψεις και να ιεραρχηθούν οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες, ενώ ταυτοχρόνως ο Ραδιομαραθώνιος θα έπαυε να λειτουργεί σαν άλλοθι που τα κουκουλώνει, εστιάζοντας την προσοχή στους ναρκισσευόμενους φιλάνθρωπους και «ευεργέτες» αντί σε όλα αυτά.


Διαβάστε περισσότερα...

«Η φίλη μας η Αργυρώ»



Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, έχοντας ως αφόρμηση το μάθημα της Γλώσσας «Η φίλη μας η Αργυρώ» (2η ενότητα του Α΄ τεύχους , σελ.: 32) οι μαθητές του Γ2 τμήματος του 18ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας ήρθαν σε γνωριμία με όλα όσα αφορούν στα ΑμΕΑ.

"Η φίλη μας η Αργυρώ"


Συγκεκριμένα:
Διάβασαν το βιβλίο του Τζιν Γουίλλις « Η Αργυρώ γελάει»
Παρακολούθησαν στο διαδραστικό πίνακα του σχολείου το εκπαιδευτικό βίντεο «Susan laughs»
Συζήτησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ στην καθημερινή τους ζωή και πρότειναν λύσεις.
Έφτιαξαν πινακίδες για τους χώρους που κινούνται τα ΑμΕΑ
Ζωγράφισαν εικόνες από την καθημερινότητα της «Αργυρώς»
Κατέγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τα ΑμΕΑ

Το σύνολο του έργου τους οι μικροί μαθητές επέλεξαν να προβάλουν μέσα από ένα βίντεο που έφτιαξαν με τη βοήθεια της δασκάλας τους.
Το σχέδιο εργασίας είχε διάρκεια 4 διδακτικές ώρες και ολοκληρώθηκε υπό την εποπτεία της δασκάλας της τάξης, κ. Ευαγγελίας Πριμηκυρίου.




Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση παράτασης υποβολής αιτήσεων



Ανακοίνωση 26.10.12


Παρατείνεται έως την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων για τη συμμετοχή στην Πράξη με τίτλο:
«ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ; ΏΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ Δ ΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩ ΝΙΚΗΣ ΈΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ/ΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔ Ο ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 127 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιούμαι να οραματίζομαι



Εδώ και 15 χρόνια είμαι παραπληγικός από τροχαίο ατύχημα και πρόσφατα έλαβα μέρος στο 5ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτονομίας για ανθρώπους με κινητική
αναπηρία που οργανώνει η περίφημη ομάδα «Άλλη Όψη».

Πρόκειται για μια ομάδα νέων εθελοντών που σαν σκοπό έχει να εκπαιδεύει άτομα με κινητική αναπηρία να αυτονομηθούν και να απεξαρτηθούν από τη βοήθεια τρίτων.Είναι άνθρωποι με αυτοπεπίθεση,επιστημονικά καταρτισμένοι και έμπειροι,που σε κάνουν να νοιώθεις ασφαλής και χαρούμενος να βρίσκεσαι ανάμεσα τους.
Πολύ σημαντική είναι και η συμμετοχή εκπαιδευτών με αναπηρία,τών οποίων η γνώση,η εμπειρία και οι ικανότητες δίνουν ιδιαίτερη αμεσότητα στήν κατανόηση και λύση τών προβλημάτων τών εκπαιδευομένων.

Το δεκαήμερο πρόγραμμα έγινε τον Ιούλιο στον πανέμορφο Κολινδρό Πιερίας σε ένα πολύ φιλόξενο-προσβάσιμο ξενοδοχείο και σε άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις που ένας άξιος Δήμαρχος κατασκεύασε τιμώντας την θητεία του.

Το κλίμα συνεργασίας άριστο. Εποικοδομητικές προσπάθειες από ανθρώπους που ποτέ δεν είχαν προσπαθήσει ξανά με ανάλογο τρόπο, χαμόγελα ικανοποίησης σε κάθε νέα κατάκτηση, αυτοπεποίθηση και παντελής έλλειψη μεμψιμοιρίας. Το υποστηρικτικό προσωπικό πανταχού παρών όλες τις ώρες και απόλυτα πρόθυμο να βοηθήσει όπου έπρεπε.

Γυμναστική, μπάσκετ και ράγκμπι με αμαξίδιο, επίμονη εκπαίδευση προσπέλασης εμποδίων και χειρισμού αναπηρικού καθίσματος, κολύμπι σε πισίνα και θάλασσα, τένις, κανό στον Αλιάκμονα, γιόγκα, τοξοβολία, σκοποβολή. Τα βράδια μετά το φαγητό, υπήρχαν συζητήσεις με ειδικούς γιατρούς και έμπειρους φυσικοθεραπευτές, προβολές υλικού που σε έκαναν να διψάς για περισσότερες κατακτήσεις στην αυτονομία σου και το κυριότερο, γέλια χαμόγελα και καλή διάθεση από ανθρώπους που η Ελληνική κοινωνία σχεδόν απαιτεί να είναι αόρατοι, σκυθρωποί και αποσυρμένοι από την ενεργό ζωή.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες προσωπικές κατακτήσεις που άλλαξαν την ζωή μου. Έμαθα να ανεβοκατεβαίνω χαμηλά πεζοδρόμια και να κατεβαίνω σκάλες με το αμαξίδιο, κολύμπησα στην θάλασσα και οδήγησα αυτοκίνητο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, έπαιξα πινγκ-πόνγκ το οποίο κατευχαριστήθηκα και πήρα μέρος σε έναν απαιτητικό μαραθώνιο στίβου τον οποίο ολοκλήρωσα περιχαρής. Σημειώστε ότι είδα τεραπληγικούς συμμετέχοντες να καταφέρνουν περισσότερα από εμένα που έχω απόλυτο έλεγχο των χεριών και του κορμού.

Ο λόγος που γράφω δεν αφορά μόνο στη περιγραφή του γεγονότος, αλλά και στη παρακάτω σκέψη: η ανάπτυξη αυτής της άρτιας εθελοντικής δραστηριότητας στην επικράτεια του αδιάφορου Ελληνικού Κράτους μοιάζει εξωπραγματική! Δεν είναι όμως! Είναι μία καθιερωμένη πραγματικότητα που μετράει ήδη πέντε χρόνια ζωής.

Δικαιούμαι λοιπόν να οραματίζομαι και να βλέπω πολλές «Άλλες Όψεις» να δίνουν τα πολύτιμα εφόδια της αυτονομίας σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, να βλέπω οικογένειες να παροτρύνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να παίρνουν μέρος σε τέτοια προγράμματα, να βλέπω ανθρώπους να κυκλοφορούν στους δρόμους με το αναπηρικό τους αμαξίδιο, να βλέπω νέους ανθρώπους να αθλούνται μακριά από μεμψιμοιρίες και καταθλίψεις. Τέλος, να βλέπω την κοινωνία μας να συμφιλιώνεται με την αναπηρία αναγνωρίζοντας ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό που απλά χρησιμοποιεί έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, το αναπηρικό κάθισμα.

Έχουν ειπωθεί πολλά ευχαριστώ και μπράβο στην «Άλλη Όψη»,
προσθέτω και τα δικά μου.


Πηγή: http://www.styx.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα σχολείο για παιδιά με τύφλωση και άλλες αναπηρίες


Το δικό τους σχολείο, το μοναδικό σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αποκτούν τα παιδιά με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες, μετά από προσπάθειες έξι χρόνων της «Αμυμώνης- Σύλλογος Θεσσαλονίκης».

«Όταν το φθινόπωρο του 2006 συγκεντρωθήκαμε στη Θεσσαλονίκη οι πρώτες οικογένειες παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες και ιδρύσαμε την «Αμυμώνη-Σύλλογος Θεσσαλονίκης», είχαμε θέσει ως άμεσο και επιτακτικό στόχο, την ανέγερση και λειτουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης για τα παιδιά μας. Σήμερα, 6 χρόνια μετά, το μοναδικό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του και να υποστηρίξει την ισότιμη εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με τη συγκεκριμένη σύνθετη αναπηρία» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Νίκος Καζαντζίδης.

Όπως εξηγεί, το τριώροφο κτίριο ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος Καλαμαριάς, με τη βοήθεια δύο δωρητών, της Λευκοθέας Μάτη και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού.

«Οι μεγάλοι αυτοί δωρητές μας βοήθησαν στην ανέγερση του κτιρίου, προϋπολογισμού 670.000 ευρώ αφού χωρίς την οικονομική τους στήριξη δεν θα είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τόσο σύντομα την προσπάθειά μας» λέει στο ΑΜΠΕ ο κ.Καζαντζίδης.

Με ίδιους πόρους και με τη στήριξη τοπικών (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, Εργαστήρι Παραδοσιακών χορών Δασκάλων & Νηπιαγωγών και άλλων Συλλόγων) και άλλων φορέων (Τειρεσίας, Lidl, άλλες εταιρείες), μέχρι το καλοκαίρι 2012 το Κέντρο είχε εξοπλιστεί με τα βασικά είδη που μπορούν να του επιτρέψουν να αρχίσει τη λειτουργία του εκπαιδεύοντας τα πρώτα 14 παιδιά του Συλλόγου, που έχουν ηλικίες από 9 μέχρι 17 χρόνων.

«Το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 26 παιδιά τα οποία θα έρχονται το πρωί και θα φεύγουν το μεσημέρι, έχοντας παρακολουθήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εργοθεραπείες, φυσιοθεραπείες και ότι άλλο χρειάζονται για την ενδυνάμωση της αυτονομίας τους» τονίζει ο κ.Καζαντζίδης.

Ο Σύλλογος ο οποίος πρόσφατα πήρε ειδική πιστοποίηση από το υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ψάχνει πλέον τρόπους κάλυψης των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου που προβλέπεται να αρχίσει τη λειτουργία του αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Εχουμε ήδη υπολογίσει, ότι για κάθε παιδί, η συμμετοχή των γονέων θα ανέρχεται στα 300 ευρώ τον μήνα» τονίζει ο γραμματέας της «Αμυμώνης» .

Τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου έγιναν την προσεχή Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 12.00, στις εγκαταστάσεις του, Πόντου και Ροδοπόλεως 5, στην Καλαμαριά.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι σούπερ ήρωες κυκλοφορούν με αναπηρικό αμαξίδιο



Συνδυασμός του δρος Χάουζ και του επιθεωρητή Κολόμπο είναι ο Μπρουνό Ντεμπράντ στο γαλλικό αστυνομικό σίριαλ «Κάιν».

Στην κατηγορία των σειρών με πρωταγωνιστές που υποδύονται ρόλους ανθρώπων με αναπηρία μεν, με πολλά ταλέντα και ισχυρή θέση δε, ήρθε να προστεθεί ένα γαλλικό αστυνομικό σίριαλ με τίτλο «Κάιν» και πρωταγωνιστή έναν ακόμη «καταραμένο» ευφυή ντετέκτιβ που έχει το «ιδιαίτερο χαρακτηριστικό» να είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα.

Ένας συνδυασμός του Δρος Χάουζ, με ολίγον από την ευφυΐα του επιθεωρητή Κολόμπο, τύπος δυναμικός και με αυτοσαρκασμό, δοκιμάζει διαρκώς τα όρια και τις αντοχές του. Μπορεί δε να μην είναι ακριβώς ο ανάπηρος της διπλανής πόρτας, δίνει ωστόσο μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει και η δική του εκδοχή. 
Ένας ας αστυνομικός ντετέκτιβ που διεξάγει τις έρευνές του καθισμένος στο αναπηρικό καρότσι, σε έναν κόσμο φυσικά όπου δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και προκαταλήψεις.

Έναν παρόμοιο κόσμο προσπάθησε να φιλοτεχνήσει το τηλεοπτικό μιούζικαλ «Glee», με τον ρόλο του Άρτι, του ταλαντούχου εφήβου που είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να παίζει και να τραγουδάει στη σκηνή.
Όσο για τον 
Άρτι τι, μπορεί να ευαισθητοποίησε το νεανικό κοινό τού «Glee» στο θέμα της αναπηρίας, ο ρόλος όμως τον θέλει να ξεχειλίζει ταλέντο και να πετυχαίνει τους στόχους του. 

Ποιος ο λόγος να μη χρησιμοποιήσει η σειρά έναν νέο ηθοποιό με πραγματική αναπηρία, ώστε να είναι και σύμφωνη με τους μύθους που πρόβαλε; Μη τυχόν και δυσαρεστηθούν κάποιοι από το κοινό, είπαν οι παραγωγοί, εγείροντας ακόμη μία φορά το τείχος της προκατάληψης γύρω από τη ζαχαρένια νησίδα «Glee».

«Ανοησίες. Εγώ κάνω καριέρα 30 χρόνια στο Χόλιγουντ με δύο ξύλινα πόδια» δήλωσε ο ηθοποιός Ντέιβιντ Χολ, ο οποίος αποτελεί μέλος της πρωταγωνιστικής ομάδας του CSI, αφήνοντας τους πάντες άναυδους καθώς ουδεμία έμφαση έχει δώσει ο ίδιος ή οποιοδήποτε σενάριο στην αναπηρία του.

Ποια είναι η άλλη όψη του νομίσματος; Πρόκειται για την πλήρη κατάρριψη της καμουφλαρισμένης προκατάληψης στις σύγχρονες σειρές; Είναι χειρότερη εντέλει και από εκείνον τον απροκάλυπτο αποκλεισμό της διαφορετικότητας τις παλιές εποχές, όταν ακόμη δεν είχε γίνει μόδα το politicaly correct;

Ίσως είναι σημαντικό ότι η αναπηρία εντάσσεται στη θέα της καθημερινότητας μέσα από αυτού του είδους τα τηλεοπτικά προϊόντα. Αλλά ο σούπερ ντετέκτιβ, ο σούπερ γιατρός και ο σούπερ σταρ των μιούζικαλ είναι ήρωες μιας νέας «μυθολογίας» της αναπηρίας που μοιάζει να αντιστρέφει τα στερεότυπα της προκατάληψης, πασπαλίζοντας τη διαφορετικότητα με τη χρυσόσκονη του τηλεσουξέ και αντί να την καθιστούν αθέατη στην καθημερινότητα την υπογραμμίζουν ακόμη χειρότερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά πλέον οι αιτήσεις στο ΙΚΑ για σύνταξη - αναπηρία



Ηλεκτρονικά, μέσω του Διαδικτύου, θα μπορούν να υποβάλλουν από τις 15 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αίτηση για σύνταξη (γήρατος και αναπηρίας), ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησης και να προσδιορίζουν τον χρόνο ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης, έως την ολοκλήρωσή της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών:

- Ελαχιστοποιείται ο χρόνος υποβολής της αίτησης, αφού η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ περιορίζεται μόνο στην παράδοση των δικαιολογητικών.

- Οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η αίτησή τους (για συνταξιοδότηση ή προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης).

- Οι υπηρεσίες συντάξεων θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο συναλλαγής που αποδεσμεύεται με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του χρόνου απόκρισης στα αιτήματα των ασφαλισμένων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Allianz στηρίζει τη διαφορετικότητα




Η Allianz Ελλάδος στηρίζει την εκπαίδευση του κοινού αναφορικά με την αντιμετώπιση της αναπηρίας και της διαφορετικότητας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση ,συνεχίζοντας μία σειρά ανάλογων δράσεων του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προχώρησε στη στήριξη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Μύες Εν Δράσει» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών και του κοινού με παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 8-16 ετών, γονείς και εκπαιδευτικοί. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το κοινό πληροφορήθηκε για θέματα προσβασιμότητας και προσαρμοσμένου αθλητισμού και στη συνέχεια όλα τα παιδιά διασκέδασαν παίζοντας δημιουργικά και επιμορφωτικά παιχνίδια που τα έφεραν πιο κοντά στο να κατανοήσουν τους ανθρώπους με αναπηρία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, την ΕΛΕΠΑΠ, την Αμυμώνη και το Κ.Α.Α.Π.Α.Θ.



Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικές παροχές της Περ/ρειας για ειδικά σχολεία και ΑΜΕΑ



Στις 3/10 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περ/ρειας Αιγαίου (στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω) με διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η «προμήθεια ειδών εξοπλισμού σχολικών μονάδων με αναπηρίες (ΑΜΕΑ), προϋπ. 848.278 ευρώ και την κάλυψη αναγκών των Ειδικών Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (11 και 7 αντίστοιχα). Αυτά είναι στην Ερμούπολη, Νάξο, Σαντορίνη, Ρόδο, Λίνδο, Κάλυμνο, Κάρπαθο και Κω.

Οσον αφορά τον εξοπλισμό του σχολείου της Κω, εγκρίθηκαν: Η/Υ, οθόνη Projector, DVD, μεγαφωνική εγκατάσταση, μεταλλικά θρανία, τραπέζια, βιβλιοθήκες, πίνακες, όργανα γυμναστικής κ.ά. Στους στόχους και προτεραιότητες της Περιφέρειας είναι να δώσει τις δυνατότητες στο παιδί να γίνει ανεξάρτητο και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας και να συμπαρασταθεί στους εκπαιδευτικούς για να φέρουν το έργο τους εις πέρας.

Να θυμίσω ότι εγκρίναμε και την προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες (για την Κω, μία στα Κρητικά, 1 στην Καρδάμενα και 1 στο Τιγκάκι), που περιλαμβάνει: αμφίβια αμαξίδια, διαδρομές από τη στάθμευση ως τη θάλασσα, ομπρέλες κι αποδυτήρια.

Με εκτίμηση

Ειρήνη Σβύνου Περ/κή Σύμβουλος


Διαβάστε περισσότερα...

Kenguru: Φανταστική εφεύρεση για τα ΑμεΑ




Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας είναι η μεταφορά με αυτοκίνητο

χωρίς την βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου. Αυτό το πρόβλημα λύνει κατά έναν ιδιοφυή τρόπο ένα ηλεκτρικό, οικολογικό αυτοκίνητο που δημιούργησε μια Ουγκρική εταιρία ονόματι Kenguru.

To αυτοκίνητο έχει ράμπα στο πίσω μέρος και το καροτσάκι μπαίνει εξαιρετικά εύκολα με τέτοιο τρόπο ώστε ο χειρισμός του αυτοκινήτου να είναι δυνατός χωρίς να απαιτείται ο αποχωρισμός του καροτσακιού!







VIDEO
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα έργο παρακαταθήκη για τη Ροδόπη


Οι εργασίες της κεντρικής μονάδας ξεκίνησαν τον Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών

«Το έργο δεν αφορά τους 50 γονείς και συγγενείς που το περιβάλουν, είναι ένα έργο κοινωνικό που μας αφορά όλους», είπε η πρόεδρος

Εντυπωσιακά έχουν προχωρήσει οι εργασίες από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα

Αξιοποίησαν επί τριακονταετίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αγάπη και τη συμπαράσταση του κόσμου και σε 18 μήνες θα προσφέρουν στην τοπική κοινωνία μία μονάδα υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με νοητική υστέρηση. Οι άνθρωποι του συλλόγου μέριμνας ΑμεΑ νοητικής υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» εργάστηκαν για περισσότερο από τρεις δεκαετίες στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς όχι μόνο για τα μέλη τους, αλλά και για όλους όσους τους είχαν ανάγκη. 


Δέχτηκαν τη στήριξη του κόσμου και ήρθε η ώρα να το ανταποδώσουν αφήνοντας στην περιοχή ένα έργο παρακαταθήκη, που εφόσον λειτουργήσει σωστά μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας για άτομα με νοητική υστέρηση και τις οικογένειές τους.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Δε θέλετε συγχαρητήρια, ούτε θάρρος, τα έχετε από τον Θεό, έχετε τη δύναμη, είπε ο πρωτοσύγκελος Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος απευθυνόμενος στα μέλη του συλλόγου και ευλογώντας την τελετή θεμελίωσης το πρωί της Κυριακής. Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην τελετή και ξαφνιάστηκαν ευχάριστα αφού στο οικόπεδο δίπλα στο βράχο ΝΟ2 δεν αντίκρισαν μόνο ένα άδειο οικόπεδο, αλλά είδαν σχεδόν ολοκληρωμένο τον ισόγειο χώρο της κεντρικής μονάδας. Τον Ιούλιο 2012 ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης, σε πρώτη φάση, του κεντρικού κτιρίου ημερήσιας απασχόλησης Α.με.Α. και η περίφραξη του οικοπέδου της Ειδικής Μονάδας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) Α.με.Α. νοητικής υστέρησης. Το έργο όταν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει και οκτώ οικίσκους με δυνατότητα στο άμεσο μέλλον στέγασης και ολιγοήμερης διαμονής των ΑμεΑ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι γονείς και κηδεμόνες τους. Το οικόπεδο 6.000 τ.μ. έχει παραχωρηθεί στο σύλλογο από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όταν ο γεν. γραμματέας της ήταν ο Δημήτριος Σταμάτης. 

Η ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ 50 ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Συγκινημένη από την ανταπόκριση του κόσμου μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι Νατάσα Λιβεριάδου, «Όλα αυτά τα χρόνια όλα τα διοικητικά συμβούλιο προσπάθησαν το όνειρο να γίνει πραγματικότητα, να χαρούμε όλοι μαζί ένα όνειρο. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί και πιστεύω ότι όλοι μαζί πρέπει να τελειώσουμε αυτό το έργο παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι. Είμαστε πολλοί και με το λίγο μπορούμε να έχουμε ένα έργο θαυμάσιο. Το έργο δεν αφορά τους 50 γονείς και συγγενείς που το περιβάλουν είναι ένα έργο κοινωνικό που μας αφορά όλους και αν προσπαθήσουμε πολύ σύντομα θα είμαστε περήφανοι που θα υπάρχει μία τέτοια μονάδα στον τόπο μας». «Αποφασίσαμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη ζωή ατόμων που θα μεγάλωναν και δε θα είχαν πια φροντίδα από οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και τα καταφέραμε έστω και μετά από 30 χρόνια», είπε με τη σειρά της η Γεωργία Συμεωνίδου. 

ΑΡΩΓΟΣ Η ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Βασικός συμπαραστάτης στο έργο της ανέγερσης της μονάδας, με σημαντική οικονομική αρωγή μέχρι σήμερα, είναι το Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Νικολάου Πόρτο – Λάγους και ιδιαίτερα ο μέχρι πρότινος ιερομόναχός του π. Νήφων, ο οποίος έδωσε το παρόν στην τελετή μαζί με τον π. Βαρνάβα επίσης μοναχό της μονής Βατοπαιδίου. 

Γενικά τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται από κάποιες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, από τις χαμηλόποσες συνδρομές των μελών του, από την πώληση των προϊόντων που παράγονται στα εργαστήρια του Κ.Ε.Ν.Υ.Α.μεΑ. και κυρίως από τις δωρεές ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που στηρίζουν και τη λειτουργία του Κ.Ε.Υ.Α.μεΑ. μέχρι σήμερα. Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν για την κατασκευή της μονάδας καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό (ακόμη και ένα ευρώ) στον αριθ. λογαριασμού 13587055 που έχει ανοίξει ο σύλλογος στην Τράπεζα Κύπρου.

Το κεντρικό κτίριο της μονάδας υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ αναμένεται να είναι έτοιμη προς χρήση σε 18 μήνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίζει την αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης



Θυμίζουμε ότι το έτος 2008 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Κώστα Καραμανλή, θέσπισε το πρώτο Εκπαιδευτικό Νομοθέτημα για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Σύμφωνα, λοιπόν με τις διατάξεις του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199/τ.Α’/2.10.2008), η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, όπως και η γενική Εκπαίδευση, είναι υποχρεωτική και λειτουργεί ως αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης.

Το κράτος υποχρεούται να παρέχει Ε.Α.Ε. σε σχολεία Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποκλειστικός φορέας της ΕΑΕ είναι το Υπουργείο Παιδείας... Η αρχή έγινε, αλλά αυτό δεν αρκεί...Αρκεί; Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Οφείλει επίσης να μεριμνά για την παροχή δωρεάν Δημόσιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Θεμελιώδη υποχρέωση μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας αποτελεί βέβαια, η διασφάλιση σε όλους τους πολίτες με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ίσες ευκαιρίες για πλήρη συμμετοχή και συνεισφορά στην κοινωνία, ανεξάρτητη διαβίωση, οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην πρόνοια, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στην εργασία...

Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας Νέας Δημοκρατίας Τ.Ο Ρόδου

Ιωάννης Γλαρός



Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια: Βιβλιοπαρουσίαση για Ενηλίκους


Η θετική επίδραση της μουσικής στον ψυχισμό του ανθρώπου είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη και είναι κοινώς αποδεκτό, πόσο μπορεί η μουσική να συμβάλλει στην αρμονία και στην εσωτερική ισορροπία. Αυτό ισχύει για τον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του, καθώς η μουσική επιδρώντας ολιστικά, επιφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα χωρίς να ξεχωρίζει μεταξύ ανθρώπων με και δίχως αναπηρία.

Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, μουσικούς, μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικοθεραπευτές, αλλά και σε όσους έχουν σχέση με την θεραπεία ή την εκπαίδευση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με και δίχως αναπηρία.

Το βιβλίο γράφτηκε όμως και για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς τους: για τους γονείς ως βοήθημα για να καταλάβουν καλύτερα τα παιδιά τους και για όλους όσους ασχολούνται με παιδιά – ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους – ως παρότρυνση να κατανοήσουν καλύτερα τις ψυχικές ανάγκες των παιδιών και ταυτόχρονα να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ LUCIA KESSLER – ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ:
Η Lucia Kessler Κακουλίδη είναι καθηγήτρια Θεραπευτικής Ρυθμικής. Σπούδασε στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Θεραπευτική Ρυθμική με καθηγήτρια την A. Hoellering. Από το 1984 εργάζεται στην Ελλάδα με παιδιά και ενήλικες με νοητική υστέρηση και αυτισμό στο «Ίδρυμα για το Παιδί Παμμακάριστος», στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και διδάσκει στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στην Ελλάδα και στη Γερμανία σχετικά με την εφαρμογή της Θεραπευτικής Ρυθμικής στην Ειδική Παιδαγωγική. Παράλληλα έχει διδάξει σε σεμινάρια και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια στα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Γερμανίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Aτομα με αναπηρία αποκλείονται από πτήση της Air Berlin







Μια ομάδα ατόμων με κινητικά προβλήματα έπρεπε να ταξιδέψει τη Δευτέρα, από τη Ρωσία στο Ντίσελντορφ για να συμμετάσχει σε διάσκεψη αφιερωμένη σε άτομα με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες.

Όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν τον έλεγχο εισιτηρίων και αποσκευών της αεροπορικής εταιρείας, αλλά σε 6 άτομα που ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια, δεν επιτράπηκε η επιβίβαση στο αεροπλάνο.

Ο κυβερνήτης του αεροπλάνου δήλωσε ότι για λόγους ασφαλείας μπορεί να επιτρέψει την επιβίβαση μόνο δύο επιβατών, που μετακινούνται με αναπηρικά καροτσάκια.

Έτσι κι έγινε. Κάποιοι από αυτούς έμειναν πίσω και δεν ταξίδεψαν! Όσοι υπέστησαν την ταλαιπωρία σκοπεύουν να κάνουν αγωγή στην εταιρεία. Κατά τα λεγόμενά τους η εταιρεία είχε προειδοποιηθεί για τον αριθμό των ατόμων με αναπηρικά καροτσάκια στην πτήση αυτή. Προς το παρόν δεν υπήρξαν επίσημα σχόλια από την αεροπορική​.



Πηγή: http://www.madata.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Κορυδαλλού συνεχίζει τη διάθεση προϊόντων από παραγωγούς


Αυτήν και την επόμενη Κυριακή.
Σε μια προσπάθεια να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα σε καλύτερες τιμές και απευθείας από τους παραγωγούς, ο δήμος Κορυδαλλού ξεκινά εκ νέου την Κυριακή 4 Νοεμβρίου τη διάθεση προϊόντων.

Στον χώρο του δημοτικού πάρκινγκ, Γρ. Λαμπράκη και Πλαταιών, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου από τις 09.00 το πρωί έως τις 14.30, παραγωγοί θα διαθέτουν ελαιόλαδο Μεσσηνιακής Μάνης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεοχωρίου Λεύκτρου Μεσσηνίας.

Το συγκεκριμένο λάδι έχει ελεγχθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους (0 έως 0,2 οξύτητα) και θα διατίθεται σε συσκευασίες των 5 λίτρων προς 14 ευρώ (2,80 ευρώ το λίτρο). Στην τιμή περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.

Επίσης, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου από τις 09.00 έως τις 14.30, ομάδα παραγωγών από τη Μονοκλησιά Σερρών θα διαθέτει ρύζι σε συσκευασίες των 5 κιλών.


Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολιάστηκαν δεκάδες παιδιά


Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί στο Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Δήμου Ηλιούπολης. 92 βρέφη και παιδιά εμβολιάστηκαν από εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, με εμβόλια που όφειλαν για την ηλικία τους να έχουν κάνει, αδυνατούσαν όμως, λόγω της έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης των γονέων τους.

Σε 18 από τα 92 παιδιά (19,6%) ανοίχτηκαν καινούρια βιβλιάρια Υγείας του Παιδιού, διότι επρόκειτο για παιδιά χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, προερχόμενα από χώρες της Ασίας και της Αφρικής που κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ. Στα παιδιά αυτά (1 έως 12 χρόνων) που ξεκίνησαν σήμερα τον βασικό τους εμβολιασμό, ορίστηκε μάλιστα εμβολιαστικό πρόγραμμα αναπροσαρμογής (catch up) όλων των δόσεων σύμφωνα με την ηλικία τους.

«Είμαστε κοντά στην ελληνική οικογένεια αλλά και σε όποια άλλη οικογένεια ζει στη χώρα μας και έχει ανάγκη τη βοήθειά μας. Προχωρούμε σε όλους τους εμβολιαστικούς σταθμούς μας στα παραρτήματα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, χαρτογραφώντας τον παιδικό πληθυσμό σε μια εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Να σημειωθεί ότι οι επόμενοι σταθμοί είναι στο Δήμο Ηρακλείου (την Τρίτη 6/11, στη 13:00), στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου (την ίδια μέρα, στις 17:00) και στο Δημαρχείο Ιλίου (την Τετάρτη 7/11 στις 11:00).


Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός Δημοσίου 125.761 υπάλληλοι έως το 2016



Στα 8,35 δισ. ευρώ θα μειωθεί η μισθολογική δαπάνη.

Την αποχώρηση 125.761 υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης έως το 2016 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο θα μειωθεί από τα 10,4 δισ. ευρώ φέτος, στα 8,35 δισ. ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αποχωρήσεων προσωπικού για καθένα από τα έτη 2012-2016 : Το 2012 θα αποχωρήσουν 29.622 υπάλληλοι, το 2013 25.372, το 2014 θα αποχωρήσουν 24.654 , το 2015 θα αποχωρήσουν 24.057 εργαζόμενοι και το 2016 θα εξέλθουν 22.056 υπάλληλοι της Γενικής Κυβέρνησης. Στο διάστημα 2012 -2016 συνολικά θα γίνουν 15.234 προσλήψεις.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής :

-Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τα έτη 2013 και 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις ένστολου προσωπικού, ενώ για τα έτη 2015 και 2016 ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα επίπεδα του 2012 (580 κατ' έτος).

-Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τα έτη 2013 και 2014, προβλέφθηκε μείωση των προσλήψεων κατά 30% σε σχέση με αυτές του έτους 2012, ήτοι 819 άτομα.

-Στους ΟΤΑ α΄ βαθμού (πλην των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων) δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού για όλα τα έτη της περιόδου 2013-2016.

-Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα έτη 2013 και 2014, δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, ενώ για το διδακτικό προσωπικό ο λόγος προσλήψεων-αποχωρήσεων θα διαμορφωθεί στο 1:10.

-Στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η πρόσληψη 200 εφοριακών εντός του 2013.

-Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προβλέπεται η αποφοίτηση 162 Δικαστών από την Εθνική Σχολή Δικαστών.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε τρόπος να ακινητοποιούνται τα σπερματοζωάρια



Περισσότεροι από ένας στους δύο άνδρες θα ήταν πρόθυμοι να πάρουν αντισυλληπτικά.

Ένα βήμα πιο κοντά στην επινόηση του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού για άντρες βρίσκονται οι επιστήμονες, έπειτα από την ανακοίνωση αυστραλών επιστημόνων ότι βρήκαν τρόπο να εμποδίζουν την κίνηση των σπερματοζωαρίων.

Για να μείνει μία γυναίκα έγκυος, τα σπερματοζωάρια πρέπει να κολυμπήσουν από τον κόλπο έως την σάλπιγγά της, όπου θα ενωθούν με το ωάριο και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων αποτελεί έναν από τους δείκτες της αναπαραγωγικής ικανότητας του σπέρματος.

Η έρευνα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Monash, στη Μελβούρνη, δείχνει ότι είναι εφικτό να ακινητοποιηθούν τα σπερματοζωάρια, αποκλείοντας έτσι την δυνατότητα σύλληψης.

Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την αντισύλληψη, αλλά ενδεχομένως και για την καλύτερη κατανόηση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Σε πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές προκάλεσαν μεταλλαγή σε ένα γονίδιο που λέγεται RABL2 και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που τροφοδοτεί την «μηχανή» στην «ουρά» του σπερματοζωαρίου.

Τα σπερματοζωάρια έχουν ολικό μήκος 50 μικροχιλιοστών και αποτελούνται από τρία τμήματα: την κεφαλή που έχει σχήμα ωοειδές,τον αυχένα (ή μέσο τμήμα, που ενώνει την κεφαλή με την ουρά) και την ουρά (ή μαστίγιο) που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μήκος τους και είναι υπεύθυνη για την κίνησή τους.

Η μεταλλαγή στο εν λόγω γονίδιο είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν σπερματοζωάρια με ουρές κατά 17% πιο βραχείες από το φυσιολογικό, ενώ η παραγωγή σπερματοζωαρίων στα ζώα μειώθηκε κατά 50%.

Όλα τα ποντίκια που έφεραν τη μεταλλαγή αυτή ήταν υπογόνιμα, ενώ τα σπερματοζωάριά τους αδυνατούσαν να κολυμπήσουν.

Κατά τα άλλα, όμως, «συμπεριφέρονταν εντελώς φυσιολογικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μόιρα Ο’Μπράιαν, καθηγήτρια και διευθύντρια στο Εργαστήριο Ανδρικής Υπογονιμότητας & Βιολογίας Γεννητικών Κυττάρων του Τμήματος Ανατομίας & Αναπτυξιακής Βιολογίας του Monash.

«Παρ’ ότι όμως ζευγάρωναν φυσιολογικά, κανένα δεν είχε αποκτήσει απογόνους έπειτα από έξι εβδομάδες. Ουσιαστικά, όλα τα τροποποιημένα αρσενικά ήταν στείρα», πρόσθεσε.

Η δρ Ο’Μπράιαν επισήμανε πως η μεταλλαγή του RABL2 θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό, αρκεί πρώτα να βρουν οι επιστήμονες τρόπο να αντιστρέφουν την επίδρασή της.

Η όλη έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με επιστήμονες από τα βρετανικά πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Νιούκασλ, και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «PLoS Genetics».

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι από ένας στους δύο άνδρες (το 55%) θα ήταν πρόθυμοι να πάρουν αντισυλληπτικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα βλαστοκύτταρα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας


Η χρήση τους βελτιώνει την κινητικότητα της άρθρωσης.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία οφείλεται σε εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου. Η αύξηση της ηλικίας, ο τραυματισμός και αυτοάνοσες παθήσεις που προσβάλουν τις αρθρώσεις αποτελούν τις κυριότερες αιτίες της οστεοαρθρίτιδας.

Αν και η ελάττωση του σωματικού βάρους και ο περιορισμός της καταπόνησης της άρθρωσης έχουν ευεργετική επίδραση στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εξειδικευμένη θεραπεία αποκατάστασης της ακεραιότητας του χόνδρου.

Η ολική αρθροπλαστική και η χρήση συνθετικών τμημάτων της άρθρωσης αποτελούν μεθόδους θεραπείας, χαρακτηρίζονται όμως από μεγάλα κόστη, μεγάλο χρόνο αποκατάστασης και σωματική επιβάρυνση του ασθενή. Τα τελευταία χρόνια οι κυτταρικές θεραπείες έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και φαίνεται να ανοίγουν προοπτικές για ταχύτερη αποκατάσταση του χόνδρου και ελάττωση των επιπτώσεων στον ασθενή.

Ο χόνδρος αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της άρθρωσης, προστατεύει τα υποκείμενα οστά και η ακεραιότητα του συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης. Δεν διαθέτει αιμοφόρα αγγεία για τη θρέψη του και δεν έχει ικανότητα αναγέννησης σε περίπτωση καταστροφής του.

Είναι επίσης γνωστό ότι η οστεοαρθρίτιδα η οποία προσβάλλει μια άρθρωση επιδρά καταστρεπτικά και στη συμμετρική της. 12.1% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 25 ετών υποφέρουν από διαφορετικής βαρύτητας οστεοαρθρίτιδα και αυτό κοστίζει στην οικονομία το 2% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος, της τάξης των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εδώ και αρκετά χρόνια σε νεαρούς ασθενείς που πάσχουν από τραυματική κάκωση του χόνδρου λαμβάνεται με αρθροσκόπηση τμήμα υγιούς χόνδρου, το οποίο μεταφέρεται και επεξεργάζεται στο εργαστήριο.

Από το τμήμα αυτό απομονώνονται υγιή χονδροκύτταρα τα οποία καλλιεργούνται με σκοπό τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την επίτευξη ενός αριθμού ανάλογου με την έκταση της βλάβης που θέλουμε να αποκατασταθεί. Στη συνέχεια τα χονδροκύτταρα συνδέονται σε ειδικά ικριώματα, για την σταθεροποίησή τους , και αρθροσκοπικά τοποθετούνται στο πάσχον τμήμα του χόνδρου. Τα χονδροκύτταρα στη συνέχεια αποκτούν συνοχή με τον υπόλοιπο χόνδρο και τελικά ο χόνδρος λειτουργεί φυσιολογικά.

Η μέθοδος αυτή είναι επιτυχής σε νεαρά και όχι σε ηλικιωμένα άτομα, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας του πολλαπλασιασμού των χονδροκυττάρων, η οποία ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας σε ηλικιωμένους ασθενείς ή και σε εκείνους που δεν επιτευχθεί τελικά ικανός αριθμός χονδροκυττάρων μετά από βιοψία και καλλιέργεια, γίνεται χρήση βλαστοκυττάρων.

Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από το λιπώδη ιστό με λιποαναρρόφηση και καθοδηγούνται προς χονδροκύτταρα. Το λίπος συγκεντρώνεται στις αποθήκες του σώματος, από τις οποίες και αφαιρείται με τοπική αναισθησία με μια ασφαλή διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενή. Το λίπος αποτελεί την πλουσιότερη πηγή μεσεγχυματικών κυττάρων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κρυοσυντηρούνται και να χρησιμοποιούνται τμηματικά σε μελλοντικές χρήσεις. Η χρήση του λίπους για τη λήψη βλαστοκυττάρων είναι παλιά και ασφαλής μέθοδος και έχει βοηθήσει σημαντικό αριθμό ασθενών.

Η χρήση των κυττάρων αυτών προσφέρει ανακούφιση και βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης κατά 50% στα 2/3 των ασθενών, ενώ το 40% των ασθενών εμφανίζει βελτίωση σε ποσοστό 75% στα επόμενα 1-2 έτη. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Μόνο το 8% των ασθενών αυτών χρειάστηκε να καταφύγει σε ολική αρθροπλαστική δύο έτη μετά την χρήση των βλαστοκυττάρων. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των βλαστοκυττάρων του λίπους είναι ότι οι ασθενείς κινητοποιούνται γρήγορα, εντός 24 ωρών από την ενδοαρθρική χορήγηση, και δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Δεν παρουσιάζουν φλεβικές θρομβώσεις και πνευμονική εμβολή, λόγω διαταραχών της πήξης του αίματος, οι οποίες αποτελούν συχνή και απειλητική για τη ζωή επιπλοκή σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική. Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης ή άλλων επιπλοκών λόγω ασυμβατότητας. Η αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με τα βλαστοκύτταρα θεωρείται περισσότερο επιτυχημένη σε σχέση με του ισχίου και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι καλύτερα εφ όσον η θεραπεία γίνεται στα πρώτα στάδια της νόσου.

Η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού, όπως και η αποκατάσταση του κατεστραμμένου μεσοσπονδύλιου δίσκου επίσης αντιμετωπίζονται με τη χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων από το λίπος.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη λίστα αναμονής 80 νεφροπαθείς στη Μαγνησία



Στη λίστα αναμονής μεταμόσχευσης νεφρού στη Μαγνησία υπάρχουν 75 με 80 νεφροπαθείς, που περιμένουν το δώρο της ζωής, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα, όπως εποσημαίνουν με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, που έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης, ότι στο νομό μας υπάρχουν 150 αιμοκαθαρόμενοι, 35 περιτοναϊκής κάθαρσης, 45 στην ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού και περίπου 60 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Γιαννάκος Βασίλειος και η Γ.Γ. Χριστίνα Τέζα, «η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή».

Το μήνυμα του εορτασμού της 1η Νοεμβρίου είναι:

- να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας, να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων, να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης.


Όπως αναφέρεται, «πάνω από 1.100 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

70 υπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

21 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά». Έξι πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η χώρα μας κατείχε την τελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή η αναλογία δυνητικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε χώρες όπως η Ισπανία είναι 38,8, η Πορτογαλία 31, το Βέλγιο 26,4, η Αυστρία 23,3, η Τσεχία 18.

Τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων στις πιο πάνω χώρες είναι θεαματικά.

Και η χώρα μας μπορεί να κάνει την υπέρβαση!!! Για την αύξηση των δυνητικών δοτών και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας χρειάζεται:

- Ένα νέο εθνικό σχεδιασμό της μεταναστευτικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τα διεθνή επιτυχημένα προγράμματα και την σωρευμένη ελληνική εμπειρία.

- Εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του υφισταμένου νομικού πλαισίου του νόμου 2737/99 που να περιλαμβάνει:

Καθιέρωση και στη χώρα μας του θεσμού της εικαζόμενης συναίνεσης στη δωρεά οργάνων, δηλαδή κάθε ενήλικος πολίτης να θεωρείται υποψήφιος δωρητής μετά θάνατο και με την δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της επιθυμίας του μόνο με μια απλή δήλωση σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα.

Επέκταση των ζώντων δοτών από το 1ο και 2ο βαθμό συγγενείας που ισχύει σήμερα έως και 4ο βαθμό εξ αίματος σε ευθεία η πλάγια γραμμή και μέχρι 2ου βαθμού σε συγγενείς εξ αγχιστείας.

Ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών που είναι η σπονδυλική στήλη των μεταμοσχεύσεων.


Οικοδόμηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΜ και των υπευθύνων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερα μοσχεύματα.

Σχεδιασμός μιας οργανωμένης, σοβαρής και συνεχούς καμπάνιας για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Διοικητική και οικονομική αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών κέντρων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δε θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:

Στήριξε ζωές με τη ζωή σου!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…»



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ασθένειες του φθινοπώρου


Ποια προβλήματα εκδηλώνονται συχνότερα.
Ορισμένα παθολογικά προβλήματα εμφανίζονται συνηθέστερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τα προβλήματα αυτά συνηθέστερα είναι ήπια, που αναδύονται κατά τη διαδικασία προσαρμογής από τις διακοπές στη ρουτίνα της καθημερνότητας ή είναι σοβαρότερες παθολογικές διαταραχές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα έκθεσης σε παθογόνους παράγοντες που έδρασαν κατά τη διάρκεια των διακοπών και εκδηλώνονται ημέρες ή εβδομάδες μετά την επάνοδο.

Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται κυρίως με κακές συνθήκες υγιεινής ή διατροφής κατά τις διακοπές, άστατη σεξουαλική δραστηριότητα, επαφή με ζώα ή έντομα, ανεπαρκές ιστορικό εμβολιασμών και σχετική έκθεση. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τόπος του ταξιδιού, το είδος του ταξιδιού (οργανωμένο, camping κλπ.) και η διάρκειά του.

Τα κύρια ιατρικά προβλήματα που εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα κατά το φθινόπωρο είναι:

Η ατονία

Κακές συνήθειες διατροφής κατά τις διακοπές, όπως τυποποιημένη διατροφή πτωχή σε βιταμίνες και χρήσιμα ιχνοστοιχεία, είναι ιδιαίτερα συνήθεις. Κατά την επάνοδο οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας κατά την ένταξη σε καθημερινούς έντονους οικογενειακούς ή εργασιακούς ρυθμούς σε συνδυασμό με ένα κακό διατροφικό status έχει ως συνέπεια την εμφάνιση παρατεινόμενης κόπωσης και ατονίας.

Στη φάση αυτή τα επίπεδα των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που παραγγέλλονται βάσει ενδείξεων κατά τη σωστή ιατρική εξέταση μπορεί να είναι χαμηλά και να απαιτηθεί ενίσχυση του οργανισμού με εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα ή ενισχυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ορισμένες φορές η ατονία είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε ειδικά λοιμογόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (π.χ. ιός του Δυτικού Νείλου).

Η αϋπνία

H μεταβολή στην ώρα, η αλλαγή του περιβάλλοντος, η επιστροφή στη ρουτίνα της καθημερινότητας, η αιφνίδια αλλαγή συνηθειών, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ, είναι παράγοντες που επιδρούν δυσμενώς στον κύκλο ύπνου αφύπνισης κατά την επάνοδο από τις διακοπές. Η φθινοπωρινή αϋπνία, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επίμονη και να απαιτήσει ειδική θεραπεία.

Ο παρατεινόμενος πυρετός

Αίτια πυρετού που συνδέονται με τα ταξίδια είναι η ηπατίτιδα, η βακτηριδιακή εντερίτιδα, οι ρικετσιώσεις, οι λοιμώξεις από αρβοιούς, το Αids, ο πυρετός από τον ιό του Νείλου, η ελονοσία. O κατάλογος είναι μακρύς και έχει απόλυτη σχέση με τον τόπο του ταξιδιού και το ιστορικό των εμβολιασμών.

Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι κανένα σύγχρονο ανθελονοσιακό φάρμακο δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από την ελονοσία κατά τα ταξίδια σε ενδημικές περιοχές, μερικοί εμβολιασμοί (π.χ. χολέρα, τυφοειδής) προστατεύουν ατελώς, ενώ ορισμένα λοιμώδη νοσήματα μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή (π.χ. ελονοσία, δάγκειος, φυματίωση).

Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδανικό τρόπο από τον ειδικό παθολόγο για να καταστεί δυνατό το ανθρώπινο σώμα να αντιμετωπίσει σε πλήρη ετοιμότητα τον Χειμώνα που έρχεται.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για το Φθινόπωρο:

Είναι η εποχή, κατά την οποία γίνονται ιδανικά τα προστατευτικά εμβόλια έναντι των λοιμώξεων και αφορούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εάν λαμβάνετε χρόνια φάρμακα, είστε πάνω από 65 ετών ή συμβιώνετε με μωρά επικοινωνήσετε τον παθολόγο και τον παιδίατρο για τα ειδικά εμβόλια που ενδέχεται να χρειαστείτε.

Το Φθινόπωρο είναι επίσης εποχή φυσικής προετοιμασίας για τον Χειμώνα που έρχεται. Η διακοπή του καπνίσματος ενισχύει τη φυσιολογική άμυνα. Η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η αποφυγή κατάχρησης κρέατος, η αποφυγή της καθιστικής ζωής και πρόσληψης υπερβολικών θερμίδων είναι σημαντικά. Εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα και είστε αμελής, ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσετε τα διατροφικά προγράμματα που απαιτούνται στην περίπτωσή σας.

Η προληπτική εξέταση από έμπειρο παθολόγο, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίζονται πρώιμα νοσήματα και καταστάσεις που ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα, αλλά αλλοιώνουν περαιτέρω την σωστή άμυνα (π.χ. χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, σακχαρώδης διαβήτης), είναι σημαντική αυτή την περίοδο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προστατέψτε τα παιδιά από τις ιώσεις



Πώς να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού τους.

Όλοι ανησυχούμε για τις ιώσεις που μπορεί να ταλαιπωρούν την οικογένειά μας. Ακολουθώντας απλές πρακτικές μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού και να θωρακίσουμε τα παιδιά μας ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

Διατροφή

Τα τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία είναι αυτά που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Στη συνέχεια αναφέρονται οι τροφές στις οποίες τα συστατικά αυτά βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, ανιχνεύονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, στο σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο, καθώς και στο λιναρόσπορο.

Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια και χυμό ντομάτας.

Το β-καροτένιο συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί, είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Υγιεινή

Προσωπική

Καλό πλύσιμο των χεριών πρίν την κατανάλωση φαγητού, μετά την τουαλέτα, παιχνίδι στο πάρκο, επιστροφή απο σχολείο κτλ.
Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού gel ή μαντηλιών μετά το πλύσιμο ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους. Το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.
Φτάρνισμα σε χαρτομάντηλο ή στον αγκώνα μας και στη συνέχεια πετάμε το χαρτομάντηλο και πλένουμε τα χέρια μας.
Δέν ακουμπάμε τα χέρια μας στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας.
Δέν μοιραζόμαστε ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, πετσέτες.

Περιβάλλον

Καλή απολύμανση κοινόχρηστων χώρων και (σπίτι και σχολείο).
Καλός αερισμός σπιτιού και σχολείου.
Αποφυγή χώρων με συνωστισμό ιδιαίτερα σε εποχή έξαρσης ιώσεων.
Αποφυγή έκθεσης του παιδιού σε παθητικό κάπνισμα.
Αποφυγή λούτρινων παιχνιδιών ιδιαίτερα στο σχολείο και συχνή απολύμανση των παιχνιδιών και των πάγκων.
Κρατάμε το παιδί στο σπίτι όταν αρρωστήσει – επιστροφή μόνο όταν ελεύθερο συμπτωμάτων για 48 ώρες (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γαστρεντερίτιδα).
Προστασία νεογνών και μικρών βρεφών ιδιαίτερα σημαντική. Πλήρης αποφυγή επαφής με αρρώστους – εάν δεν είναι εφικτό τότε πρέπει ναι φορούν μάσκα προστασίας στόματος και μύτης.

Εμβόλια

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης σοβαρών ασθενειών της παιδικής ηλικίας.
Προστασία ευπαθών μελών της οικογένειας.
Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Μήν ξεχνάτε τις επαναλήπτικές δόσεις!
Εμβόλιο κοινής γρίππης συνιστάται σε παιδιά που πάνε σε παιδικό σταθμό. Περίοδος εμβολιασμού Νοέμβριος – Φεβρουάριος. 2 δόσεις αν <2 br="br">Αποφυγή εμβολιασμού κατά τη διάρκεια ίωσης.
Κανένα εμβόλιο δεν αντενδείκνυται σε υγιή παιδιά και δεν χρειάζεται απομόνωση του παιδιού μετά τον εμβολιασμό.

Οι ιώσεις δεν θεραπεύονται με αντιβίωση - υποστηρικτική αγωγή μόνο. Δίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου για τη θεραπεία τυχόν βακτηριακών (δευτεροπαθών) επιπλοκών. Η άσκοπη χρήση τους εκθέτει το παιδί στους κινδύνους αλλεργικών αντιδράσεων, παρενεργειών και συμβάλλει στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Τα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν την ανάπαυση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα όπως η χορήγηση αντιπυρετικών, οι ενσταλάξεις φυσιολογικού ορού στη μύτη και η αύξηση της υγρασίας του περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση της αποβολής των εκκρίσεων. Επίσης σε υψηλό πυρετό βοηθά ένα χλιαρό λουτρό και η λήψη πολλών υγρών και χυμών. Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας, συνιστάται η κατανάλωση αρκετών υγρών (νερό, Almora) ή ελαφρά δίαιτα (δεν χρειάζεται η αποφυγή γάλακτος εκτός εάν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω απο 3 – 5 ημέρες). Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα σταφύλια της υγείας


Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τις ευεργετικές δράσεις των σταφυλιών.
Όσοι καταναλώνουν άφθονα σταφύλια, σταφίδες ή χυμό σταφυλιών τείνουν να έχουν πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές ανάλυσαν τα στοιχεία από τη διατροφή περισσότερων από 21.800 παιδιών και ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές σταφυλιών έτρωγαν επίσης άφθονα φρούτα και λαχανικά, ενώ στη διατροφή τους αφθονούν οι ίνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και οι βιταμίνες A, C και Β6.

Επίσης, οι ενήλικες καταναλωτές σταφυλιών παρατηρήθηκε ότι είχαν αυξημένη πρόσληψη λαχανικών, καθώς και δημητριακών ολικής άλεσης, ενώ η πρόσληψη συνολικού λίπους, κορεσμένου λίπους και χοληστερίνης ήταν πιο χαμηλή συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν σταφύλια.

«Είναι ενδιαφέρον ότι οι καταναλωτές σταφυλιών δεν έχουν μόνο αυξημένα ποσοστά όσον αφορά την κατανάλωση υγιεινών τροφών, σημαντικών μετάλλων και βιταμινών, αλλά επίσης καταναλώνουν λιγότερα ανθυγιεινά τρόφιμα, ιδιαίτερα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα», επισημαίνει η Dr Carla McGill που παρουσίασε την έρευνα στο πλαίσιο του Academy of Nutrition and Dietetics Food and Nutrition Conference and Exposition στο Σακραμέντο των ΗΠΑ.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης η βιταμίνη C



Ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της βιταμίνης σε ποντίκια.

Η βιταμίνη C ήταν γνωστό ότι ενισχύει συνολικά τον οργανισμό και φυσικά τα οστά, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να αποβεί σωτήρια και στην προστασία από την οστεοπόρωση.

Οι ερευνητές στη Σχολή Φαρμακολογίας του «Mount Sinai» μελέτησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο την επίδρασή της κατά της οστεοπόρωσης σε ποντίκια.

Η μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση μεγάλων δόσεων της βιταμίνης από το στόμα σε ποντίκια ενήργησε θετικά στην ενδυνάμωση των οστών για την προστασία του σκελετού.

Για την ακρίβεια το δείγμα που για 8 εβδομάδες του χορηγήθηκε μεγάλη ποσότητα βιταμίνης δεν εμφάνισε καμία αλλαγή στο επίπεδο της οστικής του πυκνότητας, σε σύγκριση με το δείγμα σύγκρισης.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να ανακαλύψουν αν τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης και στους ανθρώπους.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές του κόσμου… στην Τρίπολη


Στην Τρίπολη βρίσκεται αυτές τις μέρες πολυμελής αντιπροσωπεία μαθητών και συνοδών καθηγητών από δέκα ευρωπαϊκές χώρες και φιλοξενούνται από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου της πόλης.


Οι μαθητές συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius που υλοποιεί ο δήμος, σε συνεργασία με το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο.

Το πρόγραμμα Comenius βοηθά τους νέους να αποκτήσουν βασικά εφόδια ζωής και ικανότητες απαραίτητες για την προσωπική τους εξέλιξη, τη μελλοντική τους σταδιοδρομία και την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά, ενώ παράλληλα μέσω των ανταλλαγών γνωρίζουν την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής συνομηλίκων τους, από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, συναντήθηκε με τους μαθητές και τους συνοδούς τους, τους καλωσόρισε στην Πελοπόννησο και προσέφερε στους συνοδούς των αποστολών, ένα δίγλωσσο βιβλίο, με μελέτες του Αρκάδα καθηγητή στις ΗΠΑ, Τζον Άντον, για την ιστορία και τη μυθολογία της Αρκαδίας.

Οι ξένοι μαθητές θα μείνουν στην Τρίπολη όλη την εβδομάδα, θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους της Αρκαδίας, τις Μυκήνες και θα γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των ελληνικών οικογενειών που τους φιλοξενούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι 15% οι περικοπές στις συντάξεις



Από 5% έως 15% θα μειωθούν τελικά οι συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες , ενώ οριστικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 καταργείται στους συνταξιούχους η χορήγηση των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής άδειας. Την ίδια στιγμή, από το ερχόμενο έτος αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και φτάνει στο 67ο έτος της ηλικίας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων: 1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, 2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, 3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2012 μετά όμως την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011 και των τυχών μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012.

Ακόμη, οι άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα λαμβάνουν ανώτατη σύνταξη 720 ευρώ, ενώ αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης σε περίπτωση που οι θυγατέρες αυτές έχουν και άλλα εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 8.640 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, με την είσοδο του νέου έτους το όριο συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1.1.2013 και μετά αυξάνεται κατά δύο χρόνια, δηλαδή ανέρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από 1.1.2013 στο 65ο έτος.

Εξάλλου, από την 1.1.2013 το όριο ηλικίας για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται από το 60ό που είναι σήμερα στο 65ο έτος.

Επίσης, καταργούνται η βουλευτική σύνταξη και η χορηγία για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού».

Τα πρόσωπα αυτά «θα ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη, πρόσθετη ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη στους φορείς που ασφαλιζόντουσαν πριν από την εκλογή τους στα αξιώματα αυτά και ο χρόνος της θητείας τους λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς αυτούς».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπτώσεις στην... αρχή της σεζόν


Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας καλεί τους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας για την υλοποίηση 10ήμερου φθινοπωρινών προσφορών στην Αθήνα, το οποίο ξεκινάει από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012.

Η οργάνωση των καταναλωτών υπενθυμίζει την πρότασή της, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρξουν και άλλες εκπτωτικές περίοδοι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα πρέπει προκειμένου να τονωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, να είναι όχι στο κλείσιμο της σεζόν, αλλά στην έναρξή τους, τότε δηλαδή που ο καταναλωτής έχει αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγαλύτερες οι περικοπές στις συντάξεις


Μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις αναμένεται να περιλαμβάνονται τελικά στο πακέτο των μέτρων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι μειώσεις στις συντάξεις που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και πάνω, τελικά θα κυμανθούν από 5 έως 25% για το συνολικό ποσό της σύνταξης (κύρια και επικουρική).

Ειδικότερα, οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ θα μειωθεί κατά 5%, από 1.500 ως 2.000 ευρώ 10%, από 2.000 ως 3.000 ευρώ 15% από 3.000 ως 4.000 ευρώ 20% και από 4.000 ευρώ και πάνω 25%. Εκτιμάται ότι με τις περικοπές αυτές η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 900 εκ. ευρώ από 450 εκ. ευρώ που ήταν με τις κλίμακες από 3 ως 12%. Η περικοπές θα είναι υψηλές δεδομένου ότι στο ποσό επί του οποίου επιβάλλεται η κράτηση συνυπολογίζονται κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το ποσοστό μείωσης, όπως αναφέραμε υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ.

Παραδείγματα

- Ένας συνταξιούχος που έχει 1.200 ευρώ, πέφτει, μετά την περικοπή κατά 5%, στα 1.140 ευρώ. Αν έμενε η περικοπή στο 3%, θα είχε μείωση 36 ευρώ και η σύνταξή του θα έπεφτε στα 1.164 ευρώ.

- Σε ένα συνταξιούχο με σύνταξη 1.600 ευρώ το ποσό θα μειωθεί κατά 160 ευρώ και θα παίρνει πλέον 1.440

- Συνταξιούχος με 1.800 ευρώ, ενώ αρχικά (με 6% μείωση) θα έχανε 108 ευρώ, με τη σύνταξη στα 1.692 ευρώ, τώρα με την πρόταση για 10% θα έχει μείωση κατά 180 ευρώ και οι μηνιαίες αποδοχές του (από κύρια, επικουρική και τυχόν μερίσματα) θα πέσουν στα 1.620 ευρώ.

Εκτός κλίμακας, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας, έχουν τεθεί όλες οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Παίρνουν πίσω την εισφορά υπέρ εφάπαξ

Παράλληλα, αποφασίστηκε να μην υπάρξει επιβολή αναδρομικής εισφοράς από 1 έως 3% για περίπου 400.000 συνταξιούχους κυρίως του δημοσίου και ΔΕΚΟ που έλαβαν εφάπαξ από το 1995 και μετά.. Στελέχη του υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσαν χθες ότι τελικά δεν θα επιβληθεί αναδρομική εισφορά.

Καταργούνται όλα τα δώρα και των αγροτών

Επίσης, καταργούνται όλα τα δώρα στις συντάξεις κύριες και επικουρικές και στον ΟΓΑ, ενώ θα περικοπεί και κατά 30 ευρώ η σύνταξη του ΟΓΑ. Μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι έως 2.500 ευρώ το μήνα εισέπρατταν 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και άλλα 200 το επίδομα αδείας.

ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται σε όσους είναι άνω των 64 ετών και θα κοπεί σε όσους το παίρνουν και είναι κάτω των 64 ετών. Από το μέτρο αυτό αναμένεται να θιγούν οι συνταξιούχοι αναπηρίας, οι γυναίκες που συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι συνταξιούχοι χηρείας. Επίσης εξετάζεται να καταβάλλεται το 50% του επιδόματος για όλους όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε ως ανασφάλιστοι είτε με λιγότερα από 4.500 ένσημα από το ΙΚΑ καθώς κατά καιρούς γίνονταν ειδικές ρυθμίσεις και πολλοί έχουν συνταξιοδοτηθεί ακόμη και με λιγότερα από 2.500 ένσημα.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος στα ενοίκια από το πρώτο ευρώ


Την φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, από το πρώτο ευρώ προωθεί το οικονομικό επιτελείο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου και την επιβολή κλιμακωτής αυτοτελούς φορολόγησης από 10% έως και 45% για τα εισοδήματα από ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν ενοίκια θα φορολογούνται για τα εισοδήματα αυτά αυτοτελώς, χωρίς αφορολόγητο όριο και θα πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 10% από το πρώτο ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται με κλιμακωτούς συντελεστές 10% και 30% για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ και 45% για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό, αναμένεται να φέρει πρόσθετες φοροεπιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Που σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια θα πληρώσουν παραπάνω φόρο, ενώ εκείνοι που δηλώνουν εισοδήματα και από άλλες πηγές ελαφρύνονται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν δεν πετυχαίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση


Οι διερευνητικές εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν.
Χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 3 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης για να ξεκινήσουμε ειδικό έλεγχο στο υπογόνιμο ζευγάρι.

Μια σειρά από διερευνητικές εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν είναι οι εξής:

- Υστεροσκόπηση
- Έλεγχος θρομβοφιλίας
- Καρυότυπος αίματος
- Έλεγχος απόπτωσης DNA στο σπέρμα
- Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGS) για χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Αναλυτικότερα:

Η υστεροσκόπηση γίνεται συχνότερα μετά από 2 αποτυχημένες προσπάθειες για τη διάγνωση ανωμαλιών της μήτρας που δεν είναι εμφανείς με το υπερηχογράφημα ή τη σαλπιγγογραφία.

Ο καρυότυπος γίνεται για τη διάγνωση πιθανών προβλημάτων στα χρωμοσώματα των γονέων (μεταθέσεις, αποσπάσεις του DNA) τα οποία δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα στους γαμέτες, δηλαδή στα ωάρια ή τα σπερματοζωάρια.

Ο έλεγχος θρομβοφιλίας γίνεται για να δούμε μήπως η μέλλουσα μητέρα έχει πρόβλημα στην πήξη του αίματος και χρειάζεται θεραπεία με αντιπηκτικά πριν ακόμα και από την προσπάθεια της εξωσωματικής.

Ο έλεγχος του DNA του σπέρματος πραγματοποιείται για να δούμε μήπως σε περιπτώσεις χαμηλής ποιότητας σπέρματος χρειάζεται να καταφύγουμε σε δότη.

Τέλος κάνουμε PGS για να δούμε εάν χρειάζεται να καταφύγουμε σε δότρια ωαρίων, κυρίως σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα είναι μεγάλης αναπαραγωγικής ηλικίας ή χαμηλής ωοθηκικής ανταπόκρισης σε διέγερσή της (low responder).

Εξυπακούεται ότι οι διερευνήσεις αυτές μπορούν να προταθούν και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπογονιμότητας εάν ο ειδικός γυναικολόγος το κρίνει απαραίτητο, καθώς επίσης και ότι πολλές φορές πραγματοποιούμε μέρος ή και όλες αυτές τις εξετάσεις χωρίς απαραίτητα να βρεθεί κάποιο πρόβλημα.

Οι περιπτώσεις αυτές της ανεξήγητης υπογονιμότητας αποτελούν σπαζοκεφαλιά για το γιατρό και επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία του ζευγαριού, για αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολλή προσοχή.

Δεν θα πρέπει δηλαδή να καταφεύγουμε σε αμφιλεγόμενες θεραπείες ούτε όμως και εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοεξέταση στήθους


Όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα.
Πότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος για αυτοεξέταση; Πόση ώρα διαρκεί και πώς να την κάνεις;

Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για την αυτοεξέταση στήθους...

Αρχικά, πρόκειται για μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία που μπορείς να κάνεις μόνη μπροστά από τον καθρέπτη, στο κρεβάτι ή στο μπάνιο σου.

Πιθανότατα ο γυναικολόγος σου να σου έχει υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κάνεις τον έλεγχο σωστά, ας δούμε όμως ξανά τα βασικά σημεία!

Πόσο διαρκεί η αυτοεξέταση;

Μόλις 5 λεπτά κάθε μήνα!

Πότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος να την κάνω;

Αμέσως μετά την περίοδο και πιο συγκεκριμένα την 8η μέρα από την αρχή της περιόδου. Μάλιστα, καλό θα είναι να την επαναλαμβάνεις κάθε φορά την ίδια ημέρα του κύκλου.

Αν δηλαδή ξεκίνησες να αυτοεξετάζεσαι την 8η ημέρα του κύκλου καλό θα ήταν να κρατήσεις την ίδια ημερομηνία και την επόμενη φορά.

Πώς γίνεται η ψηλάφιση;

Έχοντας τα δάχτυλα του χεριού ενωμένα, με την εσωτερική πλευρά του χεριού και με κινήσεις μικρές και κυκλικές γύρω από το μαστό. Η πίεση πρέπει να είναι σταθερή με «διαδρομή» από τη μασχάλη προς τη θηλή.

Γιατί χρειάζεται καθρέπτης;

Για να μπορέσεις να παρατηρήσεις καλύτερα το στήθος σου. Κοιτάζοντάς το ακάλυπτο μπροστά στον καθρέπτη μπορείς να προσέξεις αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές σε αυτό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Εξέτασε αν η γραμμή κάτω από τα στήθη είναι κανονική, αν υπάρχει αλλαγή ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα, αν υπάρχει διαφοροποίηση στο δέρμα, παρεκτροπή στη θηλή ή υποχώρηση προς τα μέσα.

Επίσης, αν εκκρίνεται αίμα ή πύον από τη θηλή πιέζοντάς τη, αν υπάρχει περίεργο ζάρωμα ή ραβδώσεις στο στήθος ή τη θηλή ή μήπως διακρίνονται φλέβες με ασυνήθιστη μορφή.

Προσοχή: Αν παρατηρήσεις διαφορές μεταξύ των δύο μαστών μη φοβηθείς! Να έχεις υπόψη σου ότι τα δύο στήθη δεν είναι ακριβώς τα ίδια. Το ένα θα είναι ίσως μεγαλύτερο και θα βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το άλλο.

Πώς θα το κάνεις;

- Στο μπάνιο: Σήκωσε ψηλά το δεξί σου χέρι και με το αριστερό ψηλάφισε το στήθος και τη μασχάλη πάντα με κυκλικές κινήσεις. Πίεσε ελαφρώς τη θηλή και έλεγξε αν βγάζει υγρό. Eπανάλαβε στο άλλο στήθος.

- Στον καθρέφτη: Τοποθέτησε τα χέρια στα πλευρά και έλεγξε το στήθος για τυχόν διαφορά στο χρώμα, το μέγεθος ή για ραβδώσεις στην επιδερμίδα.

Επανάλαβε τοποθετώντας τα χέρια σας πρώτα στους γοφούς πιέζοντας ώμους και αγκώνες, για να ενεργοποιηθούν οι μύες του στήθους. Συνέχισε βάζοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι.

- Στο κρεβάτι: Ξάπλωσε τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί σου ώμο και το δεξί σου χέρι πίσω από το κεφάλι.

Εξέτασε το στήθος και τη μασχάλη με κυκλικές κινήσεις. Πίεσε τη θηλή μήπως βγάλει υγρό. Επανάλαβε στο άλλο στήθος.

Αν κάνω αυτοεξέταση πρέπει να κάνω και μαστογραφία;

Οπωσδήποτε! Μην ξεχνάς πως η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας είναι η πρόληψη μέσω της συστηματικής αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας αλλά και του τεστ Παπ.

Η μαστογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία στήθους με την οποία μπορεί να εντοπιστεί πιθανός όγκος που εσύ ή ο γιατρός δεν μπορεί να ψηλαφίσει. ενώ το τεστ Παπανικολάου είναι η ετήσια υποχρέωσή σου!


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα καλά λιπαρά



Απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψή τους.

Υπάρχουν τα κακά λιπαρά. Υπάρχουν και τα καλά λιπαρά. Απόβαλε τις κακές διατροφικές συνήθειες (που συνεπάγονται τα ανεπιθύμητα λιπαρά) και βάλε τα καλά λιπαρά οξέα στη ζωή σου.

Αποτελεί συχνή πεποίθηση ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής τα λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρή ποσότητα, μιας και είναι ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία, εφόσον εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια πολλών χρόνιων νοσημάτων (π.χ. αθηροσκλήρωση, υπέρταση).

Ωστόσο, η καθημερινή πρόσληψη λιπαρών είναι σημαντική εφόσον προστατεύει τα όργανα από τραυματισμούς, προσφέρει σημαντικά ποσά ενέργειας, βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και προλαμβάνει τον υποσιτισμό.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία συμμετέχουν σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής και στις λειτουργίες της κυτταρικής μεμβάνης.

Επίσης, βοηθούν στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης καθώς και στη φυσιολογική πήξη του αίματος ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία των θρόμβων. Επιπρόσθετα, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ισορροπία των λιπιδίων του αίματος (π.χ. στη μείωση της κακής χοληστερόλης).

Τέλος, συμβάλλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση της αντίδρασης των φλεγμονών.

Τα πιο σημαντικά ω-3 λιπαρά οξέα είναι το λινολενικό οξύ, το ΕΡΑ, το DHA, ενώ το λινολεϊκό και το αραχιδονικό οξύ αποτελούν κύριους εκπροσώπους των ω-6 λιπαρών οξέων.

Λόγω του ότι κάποια από τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα δεν συντίθενται από τον οργανισμό, είναι απαραίτητη η λήψη τους από τη διατροφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απουσία των ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπιδίων έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πρώτα απ' όλα, έλλειψη των ω-6 από τη διατροφή προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις, ενώ περιορισμένη πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με νευρολογικές (π.χ. κατάθλιψη, σκλήρυνση κατά πλάκας, Αλτσχάιμερ) ή οφθαλμολογικές παθήσεις.

Τέλος, έλλειψη των πολυακόρεστων λιπιδίων συμβάλλει στη μειωμένη ανάπτυξη, στείρωση, δερματικές, νεφρικές και ηπατικές παθήσεις.

Οι κυριότερες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα λιπαρά) είναι:

- Λινολεϊκό οξύ: Φυτικά έλαια (καλα-μποκέλαιο, λάδι από σπόρους κάρδαμου, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, σουσαμέλαιο, ηλιέλαιο).

- Λινολενικό οξύ: Φυτικά έλαια (βρώσιμο λινέλαιο, κραμβέλαιο, canola, σογιέλαιο, καρυδέλαιο και τα παράγωγα τους, όπως οι φυτικές μαργαρίνες). Ξηροί καρποί και σπόροι (καρύδια, σόγια, σιτάρι). Όσπρια (φασόλια σόγιας)

- EPA & DHA: Μητρικό γάλα, ψάρι (σκουμπρί, τόνος, σολομός, αντζουγιες, ρέγγα; πέστροφα, σαρδέλες, μαργαρίνη εμπλουτισμένη).

Επιπρόσθετα, συστήνεται η ενίσχυση της διατροφής με προϊόντα που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως οι μαλακές μαργαρίνες, σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα. Η μαργαρίνη είναι φυτικό προϊόν και συνιστάται από διεθνείς οργανισμούς όπως η AHA (American Heart Association).

Η νέα γενιά μαργαρινών αποτελεί πλούσια πηγή «καλών» λιπαρών και λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, Ε), συστατικά που είναι απαραίτητα για την πρόσληψη ενέργειας και τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας.

Απλές γευστικές προτάσεις που μπορούν να ακολουθούνται καθημερινά είναι:

- 1 φλιτζάνι γάλα, 1 φρούτο και 2 φρυγανιές με λίγη μαλακή μαργαρίνη (soft) και μέλι.
- 1 φλιτζάνι γάλα, 1 τοστ (2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, γαλοπούλα, τυρί και μαλακή μαργαρίνη χωρίς trans), 1 φρούτο.
- 1 φλιτζάνι γάλα, 1 μικρό κομμάτι κέικ με μαλακή μαργαρίνη χωρίς trans, 1 φρούτο.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...