Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ξοδεύουμε τη μισή ζωή μας σε νοερά ταξίδια



Σκέψεις, φαντασιώσεις και ονειροπολήσεις είναι... η μισή μας μέρα.

Τη μισή τους μέρα, σε νοητικά ταξίδια ξοδεύουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Χάρβαρντ. Διαπίστωσαν ότι η ονειροπόληση κάνει τους ανθρώπους δυστυχισμένους, καθώς θυσιάζουν το παρόν.

Οι άνθρωποι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, περνούν το μισό περίπου χρόνο της μέρας τους κάνοντας σκέψεις ή φαντασιώσεις για πράγματα διαφορετικά από αυτά που κάνουν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα νοητικά «ταξίδια» τους κάνουν πιο δυστυχισμένους, από ό,τι αν μπορούσαν να είναι κυριολεκτικά παρόντες, με το σώμα και το νου τους, στην κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι στο σεξ, περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα, οι άνθρωποι βρίσκονται στο παρόν, άρα είναι και πιο ευτυχισμένοι.

Οι ψυχολόγοι Ντάνιελ Γίλμπερτ και Μάθιου Κίλινγκγουορθ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική Γκάρντιαν, διαπίστωσαν ότι η τάση γυναικών και ανδρών να βρίσκονται συνεχώς «κάπου αλλού» μειώνει τελικά την ευτυχία που νιώθουν. «Το ανθρώπινο μυαλό είναι περιπλανώμενο και ένα περιπλανώμενο μυαλό είναι δυστυχισμένο», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.250 ατόμων από 83 χώρες με τη βοήθεια μιας εφαρμογής του iPhone την οποία ανέπτυξαν, μέσω της οποίας καλούσαν σε συχνά αλλά άτακτα χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα τους εθελοντές (ακόμα και όταν έκαναν σεξ!) και τους ζητούσαν να απαντήσουν πόσο ευτυχισμένοι ήσαν, τι έκαναν εκείνη τη στιγμή και τι σκέφτονταν. Όπως αποκαλύφτηκε, σχεδόν το μισό χρόνο οι άνθρωποι «ονειρεύονται», δηλαδή το μυαλό τους περιπλανιέται σε άσχετα πράγματα, ευχάριστα ή δυσάρεστα.

Οι αμερικανοί ψυχολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιπλάνηση του νου αποτελεί γενικά την αιτία μάλλον και όχι τη συνέπεια του διάχυτου αισθήματος δυστυχίας μέσα στη μέρα.

Οι εθελοντές, γενικά, δήλωσαν πιο χαρούμενοι όταν έκαναν σεξ, ασκούνταν σωματικά ή είχαν κάποια συζήτηση, ενώ ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι όταν χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή, όταν ξεκουράζονταν ή δούλευαν.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι μόνο το 4,6% του αισθήματος ικανοποίησης και ευτυχίας που νιώθει ένας άνθρωπος σε μια δεδομένη στιγμή, μπορεί να αποδοθεί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα της κάθε στιγμής, ενώ η περιπλάνηση του μυαλού συνεισφέρει περισσότερο

Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο συγκεντρωμένοι στο παρόν και ο νους τους περιπλανιέται λιγότερο, όταν κάνουν σεξ, γι’ αυτό είναι πιο ευτυχισμένοι. Σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, ο νους περιπλανιέται τουλάχιστον στο 30% του χρόνου.

Διάφορες θρησκείες και φιλοσοφικές παραδόσεις έχουν τονίσει εδώ και αιώνες την ανάγκη του ανθρώπου να ζει στο παρόν, αν θέλει πραγματικά να ολοκληρωθεί και να ευτυχίσει. Η σύγχρονη επιστήμη φαίνεται τώρα να επιβεβαιώνει αυτό που οι σοφοί λένε εδώ και καιρό.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο "ΙΚΑΡΟΣ" στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου αθλητών με αναπηρίες



Στις 31 Μαΐου ανοίγει την αυλαία του στο ΟΑΚΑ της Αθήνας το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου αθλητών με αναπηρίες.


Θα διαρκέσει τρεις ημέρες και πραγματοποιείτε υπό τη σκιά των παραολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. Διορανώτρια αρχή είναι η Eθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ. Οι συμμετοχές τόσο σε συλλογικό επίπεδο θα σπάσουν κάθε ρεκόρ όσο και σε αγωνιστικό συναγωνισμό.

Ο «ΙΚΑΡΟΣ» το αθλητικό σωματείο των ατόμων με αναπηρίες του Ρεθύμνου γυμνάζεται και προπονείτε καθόλη τη διάρκεια του έτους. Το τελευταίο διάστημα οι αθλητές του προπονούνται εντατικά από την προπονήτριά τους Μαρίνα Βενιανάκη, η οποία περιβάλλει τους αθλητές της με αγάπη και με τη στήριξη που τους παρέχει τους έχει δώσει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της αισιοδοξίας. Από τεχνικής πλευράς οι αθλητές είναι σε καλή φυσική κατάσταση και η προσδοκία για διακρίσεις είναι εμφανείς στα πρόσωπα των 14 αθλητών και αθλητριών που θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρωτάθλημα.

Στην ομάδα του «ΙΚΑΡΟΥ» επέστρεψε και η πρωταθλήτριά του Ζαφείρα Μαραβελάκη η οποία έχει πάρει προσωρινή μεταγραφή στο Αρίωνα Χανίων. Επίσης φέτος συμμετέχουν και δύο νέοι αθλητές οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην ομάδα και θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα.

Το πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διεξάγεται σε δύο φάσεις και συγκεκριμένα: το πανελλήνιο πρτάθλημα στίβου αθλητών με νοητική αναπηρία και το πρωτάθλημα στίβου των υπόλοιπων κατηγοριών ΑμεΑ.

Η αποστολή του ΙΚΑΡΟΥ που εκτός από τους 14 αθλητές και αθλήτριες αποτελείται από την προπονήτρια, την αρχηγό της αποστολής και μία συνοδό.

Υπενθυμίζεται ότι ο «ΙΚΑΡΟΣ» στο περσινό πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ είχε κατακτήσει 14 μετάλλια (6 χρυσά, 5 αργυρά και 3 χάλκινα). Επίσης τον περασμένο μήνα ο ποδηλάτης του ΙΚΑΡΟΥ Δημήτρης Ζυμβραγουδάκης κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες αντοχής και χάλκινο μετάλλιο στην χρονομέτρηση της ποδηλασίας. Για τις παραπάνω επιτυχίες η διοίκηση του ΙΚΑΡΟΥ ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν υλικά και συγκεκριμένα: την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης, το δήμο Ρεθύμνης και την ΑΝΕΚ LINES.

O πρόεδρος Δ. Τσαχάκης και η διοίκηση του σωματείου δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία της ομάδας κατά την προπονητική περίοδο και αισιόδοξοι για την παρουσία και τις αγωνιστικές δυνατότητες και προοπτικές των αθλητών τους.
Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα του σωματείου δυσχεραίνουν τις παραπάνω αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας και η διοίκηση προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει χορηγούς προκειμένου να καλύψει το οικονομικό βάρος που συνεπάγονται οι εν λόγω υποχρεώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία για τη νόσο Niemann Pick-C



Ελπίδες για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου Niemann Pickτύπου C (NP-C), η οποία είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή, δημιουργεί μια νέα εγκεκριμένη θεραπεία. Πρόκειται για την νοσο-τροποιητική θεραπεία με την φαρμακευτική ουσία μιγλουστάτη, η οποία όχι μόνο καθυστερεί αλλά και τροποποιεί την εξέλιξη της νόσου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Νόσος Niemann Pick τύπου C: Νευρολογικές-Ψυχιατρικές Εκδηλώσεις», την οποία διοργάνωσαν το Τμήμα Κλινικής Νευροφυσιολογίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης.

Η νόσος NP-C είναι μία σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί σοβαρά εξελικτικά νευρολογικά συμπτώματα και μπορεί να προσβάλλει βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Οι περισσότεροι ασθενείς, χωρίς θεραπεία, πεθαίνουν μέσα σε πέντε έως δέκα έτη από τη διάγνωση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ασθένεια γίνεται μοιραία κατά την παιδική ηλικία.

Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλουν και η έναρξή τους μπορεί να ξεκινήσει από την περιγεννητική περίοδο έως και την εφηβική ή ενήλικο ζωή. Συχνά, η νόσος εμφανίζεται στη σχολική ηλικία με σταδιακή εμφάνιση προβλημάτων στη μάθηση, διαταραχών συμπεριφοράς και διαταραχών στο κινητικό συντονισμό όπως αστάθεια βάδισης. Προοδευτικά, οι διαταραχές επιδεινώνονται με την εμφάνιση αταξίας, δυστονίας, δυσαρθρίας και διαταραχή στην κίνηση των οφθαλμών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει ιστορικό παρατεταμένου ίκτερου στη νεογνική και πρώιμη βρεφική περίοδο, που υποχωρεί χωρίς επιπτώσεις.

Στους ενήλικες, η νόσος εμφανίζεται κυρίως με νευρολογικές ή και ψυχιατρικές εκδηλώσεις ή πρώιμη άνοια. Μπορεί να συνυπάρχουν επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές της κινητικότητας, αιφνίδιες πτώσεις, δυσαρθρία, παράλυση της κάθετης κίνησης του βλέμματος καθώς και γελαστική καταπληξία.

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ειδικά μόνο για αυτήν τη νόσο και αυτό καθιστά τη διάγνωσή της σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η καλή γνώση και η ευαισθητοποίηση των ιατρών για την παραπομπή στα ειδικά κέντρα σε περίπτωση υποψίας ασθενούς.

Η αντιμετώπιση της νόσου απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων και είναι προτιμότερο να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα. Τέτοια κέντρα παραπομπής των ασθενών, λειτουργούν σήμερα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, και ενδεχομένως να λειτουργήσουν κάποια ακόμη και σ' άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται προς επιβεβαίωση της διάγνωσης της NP-C σε ασθενή με υψηλή υποψία, μπορεί να συμπεριλαμβάνονται βιοψία δέρματος και έλεγχος DNA. Εξάλλου σήμερα αναπτύσσονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, οι οποίες θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο και θα επιταχύνουν τη διάγνωση της NP-C.


Πηγή: http://ygeiaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aν κοιμάστε με ανοιχτό φως μπορεί να... παχύνετε



Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το φως τη νύχτα αλλάζει το μεταβολισμό.

Οι άνθρωποι που αφήνουν ανοιχτό το φως τη νύχτα, φαίνεται να αυξάνουν το βάρος τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο τεχνητό φως στη διάρκεια των ωρών του σκοταδιού στη φύση, αλλάζει τον μεταβολισμό και προσθέτει πάχος στο σώμα, ακόμα κι αν δεν αυξάνεται καθόλου η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται τη μέρα.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή νευροεπιστημών και ψυχολογίας Ράντι Νέλσον και την ερευνήτρια Λόρα Φόνκεν του πανεπιστημίου του Οχάιο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική Τέλεγκραφ, βασίστηκε σε πειράματα σε ποντίκια και ρίχνει νέο φως στους πολύπλοκους μηχανισμούς που τροφοδοτούν την παχυσαρκία.

Τα πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε ένα αχνό φως τις νύχτες επί οκτώ εβδομάδες στο εργαστήριο, αύξησαν το βάρος τους κατά 50% περισσότερο σε σχέση με τα άλλα ποντίκια που περνούσαν τα βράδια τους στο σκοτάδι, παρόλο που και οι δύο ομάδες ζώων είχαν το ίδιο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και έτρωγαν το ίδιο φαγητό. Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε ακόμα πιο δυνατό φως, έβαλαν ακόμα περισσότερα γραμμάρια βάρους.

Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και από έρευνες σε ανθρώπους, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα αποδειχτεί ότι η κατανάλωση φαγητού ειδικά τις νύχτες έχει μεγάλη επίπτωση στην παχυσαρκία, κυρίως αν συνδυάζεται με την καθιστική παρακολούθηση τηλεόρασης ή υπολογιστή μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξηγεί πιθανώς γιατί όσοι υποχρεωτικά εργάζονται νυχτερινές βάρδιες, είναι πιο επιρρεπείς στο διαβήτη και το έμφραγμα.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, υπάρχει «σωστή» και «λάθος» ώρα να φάει κανείς. Η προσθήκη κιλών δεν είναι μόνο θέμα αυξημένων θερμίδων, αλλά εξαρτάται επίσης από το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού. «Το φως τη νύχτα είναι ένας περιβαλλοντικός παράγων που μπορεί να συμβάλει στην επιδημία παχυσαρκίας με τρόπους που οι άνθρωποι δεν φαντάζονται», ανέφερε ο καθηγητής Νέλσον, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να παχαίνουν, παρόλο που γενικά προσέχουν τι τρώνε (αλλά όχι πότε το τρώνε), ενώ παράλληλα ασκούνται σωματικά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα 2,5 λίτρα η καθημερινή απώλεια νερού από το σώμα μας



Τα ούρα «δείχνουν» την ενυδάτωση του οργανισμού.

Το 60-70% του συνολικού βάρους του ανθρώπου αποτελεί το νερό, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και απομακρύνει τις άχρηστες, δηλαδή τις τοξίνες.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά λειτουργεί και ως μέσο απορρόφησης κραδασμών, προστατεύοντας τα οστά, τους μύες, αλλά και ευαίσθητα όργανα, όπως ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη, αναφέρει στο ΑΜΠΕ η η διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή» Κική Γούτα.

Μία ακόμα σημαντική λειτουργία του νερού είναι ότι εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος, που θα είχαν καταστρεπτικές επιπτώσεις στον οργανισμό, διατηρώντας τη μέσα σε στενά όρια.

«Η απώλεια νερού σε ποσοστό 10% με την εφίδρωση οδηγεί σε αφυδάτωση, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία, ενώ όταν το ποσοστό αυτό ξεπεράσει το 20% επέρχεται ο θάνατος» επισημαίνει η κ. Γούτα.

Έχετε, όμως, αναλογιστεί πόσο νερό χάνει καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός και πώς μπορεί να αναπληρώσει αυτή την απώλεια; Η απώλεια νερού καθημερινά είναι γύρω στα 2,5 λίτρα, εκ των οποίων τα 0,5 με την αναπνοή, τα 0,4 με τον ιδρώτα, το 1,5 με τα ούρα και το 0,1 με τα κόπρανα, λέει η κ. Γούτα.

«Ο οργανισμός πρέπει να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει ώστε τα επίπεδα νερού στο σώμα να μη μεταβάλλονται. Αυτό μπορεί να γίνει:

-Με την κατανάλωση νερού μέσω υγρών π.χ. νερό, αφεψήματα βοτάνων, χυμοί. Όχι, όμως, μέσω καφέ διότι είναι διουρητικός και προκαλεί μείωση των υγρών του σώματος και όχι μέσω αναψυκτικών διότι προκαλούν κατακράτηση υγρών.

-Με την πρόσληψη νερού, που προέρχεται από στερεές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, κρέας, γάλα.

-Με το νερό που προέρχεται από την οξείδωση των θρεπτικών συστατικών που παράγουν ενέργεια. Η οξείδωση 1 γραμμαρίου υδατάνθρακα (π.χ. μήλο, ζυμαρικά) παράγει 0.6 ml νερού, 1 γραμμαρίου πρωτεΐνης (π.χ. κρέας, αυγό) 0.42 ml νερού και 1 γραμματίου λίπους (ξηροί καρποί, ελαιόλαδο) παράγει 1.07 ml νερού. Με βάση μια ισορροπημένη διατροφή, η συνολική μέση ημερήσια παραγωγή νερού από την οξείδωση ανέρχεται στα 350 ml» εξηγεί.

Ένας απλός τρόπος για να ελέγξει κανείς τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σε καθημερινή βάση είναι τα ούρα. «Αυτό γίνεται κοιτάζοντας το χρώμα των πρώτων πρωινών ούρων. Όταν το χρώμα είναι βαθύ κίτρινο-πορτοκαλί τότε αυτό είναι δείκτης αφυδάτωσης, ενώ όσο τα ούρα γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα και αραιά, τόσο καλύτερα είναι ενυδατωμένος είναι κανείς. Αυτό συμβαίνει διότι η ποσότητα των υγρών που πίνουμε επηρεάζει το χρώμα των ούρων. Όταν πίνουμε πολλά υγρά τότε το χρώμα των ούρων γίνεται πολύ ανοικτό. Τα ούρα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι σχεδόν άχρωμα. Αντίθετα, η αποχή από υγρά και η αφυδάτωση οδηγούν σε ούρα με χρώμα σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα» σημειώνει η κ. Γούτα.

Τι συμβαίνει όταν διψάμε και θέλουμε να πιούμε νερό; «Διψάμε: πρώτον όταν δεν προσλαμβάνουμε μέσα στην ημέρα την απαιτούμενη ποσότητα υγρών, δεύτερο κάτω από έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της οποίας ιδρώνουμε, τρίτο όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη και τέταρτο όταν τρώμε αλμυρά φαγητά.

Μετά απ’ αυτές τις καταστάσεις προκαλείται κυτταρική αφυδάτωση ή μείωση του όγκου του αίματος. Στην πρώτη περίπτωση ενεργοποιούνται τα κύτταρα που ανιχνεύουν την κυτταρική αφυδάτωση και δίνουν το σήμα για την πρόσληψη νερού (αίσθημα δίψας) και για την έκκριση αντιδιουρητικής ορμόνης. Η αντιδιουρητική ορμόνη συμπυκνώνει τα ούρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα του νερού που αποβάλλεται μέσω των ούρων. Στη δεύτερη περίπτωση, πέρα από την ενεργοποίηση των κυττάρων που ανιχνεύουν την κυτταρική αφυδάτωση και επομένως την πρόκληση της αίσθησης της δίψας και την ενεργοποίηση της αντιδιουρητικής ορμόνης ενεργοποιείται και εκκρίνεται η αλδοστερόνη. Η αλδοστερόνη είναι στεροειδής ορμόνη που επιδρά στα νεφρά ώστε να αυξήσει την επαναρρόφηση του νατρίου και την απέκκριση του καλίου. Η κατακράτηση νατρίου από τα νεφρά αυξάνει την κατακράτηση νερού που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του αίματος και της πίεσης» απαντά η κ. Γούτα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα»



Πώς και γιατί βγήκε η παροιμία.

Η παράδοση θέλει τη φράση «κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», να προέρχεται από ένα περιστατικό που συνέβη το 1830 σε ένα χωριό της Κυνουρίας, στο Άστρος.

Ένας περίεργος άνθρωπος άρχισε να διαδίδει στο χωριό ότι ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας, που ήρθε να γιατρέψει τον κόσμο από τις διάφορες ασθένειες.

Ο πραγματικός Άγιος Παντελεήμονας ήταν γιατρός στο επάγγελμα και προσέφερε δωρεάν τις συμβουλές του στους φτωχούς. Έτσι έγινε προστάτης των ανάπηρων και πολλοί έφτασαν να πιστεύουν ότι μπορεί να γιατρέψει ακόμη και τις παραμορφώσεις του σώματος αλλά και του τυφλούς.

Φυσικά, ο άγνωστος σφετεριστής του Άγιου, δεν έκανε κανένα θαύμα. Ωστόσο, επειδή η παρουσία του δεν ήταν ενοχλητική, οι ντόπιοι τον άφηναν να λέει ό,τι ήθελε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλωθεί.

Έτσι, άνθρωποι που είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους και συγγενείς έπασχαν από κάποια πάθηση ή ασθένεια πήγαιναν στο συγκεκριμένο χωριό προς αναζήτηση του άγνωστου αυτού προσώπου που ισχυρίζονταν ότι ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ήθελαν να φτάσουν στο χωριό της Κυνουρίας, ήταν τέτοιος, που βλέποντάς τους στα διαφορά χωριά, αναφωνούσαν «κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».

Η φράση αυτή απαντάται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, με διαφορετικές κατά τόπους παραλλαγές.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί να αδυνατίσει κανείς μέσω του διαδικτύου;



Κι όμως, γίνεται!
Το Διαδίκτυο κάποιες φορές μοιάζει με μία ξελογιάστρα «σειρήνα», που μας υπνωτίζει και καθόμαστε απαθείς μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, βλέποντας το σώμα μας να αυξάνεται δυσανάλογα.
Τα όσα δελεαστικά μας προσφέρει, μας κρατούν μακριά από εκείνα που θα έπρεπε να κάνουμε, όπως για παράδειγμα η άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα, όμως, με μία νέα έρευνα, το Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Η νέα μελέτη, που διενεργήθηκε σε χρονική περίοδο δυόμιση χρόνων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσο πιο συχνά έμπαινε κάποιος σε μία ιστοσελίδα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να χάσει βάρος. Φυσικά, δεν αφορά μία οποιαδήποτε ιστοσελίδα αλλά αυτή των ερευνητών του Kaiser Permanente Center for Health Research (KPCHR), η οποία σχεδιάστηκε για να βοηθάει τους ανθρώπους να αδυνατίσουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν πως η επιτυχία της ιστοσελίδας έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει τη συνέπεια με την κοινωνικότητα. Οι χρήστες έπρεπε να εισέρχονται μία φορά την εβδομάδα για να καταγράφουν το βάρος τους και τον όγκο της άσκησης που είχαν κάνει. Εάν δεν εισέρχονταν τακτικά, ενημερώνονταν με e-mail και στη συνέχεια με αυτοματοποιημένη κλήση. Όταν εισέρχονταν, οι χρήστες μπορούσαν να μιλήσουν με άλλους συμμετέχοντες στην μελέτη, μέσω μίας υπηρεσίας παρόμοιας με αυτής του Facebook.

Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε για να μιμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα προγράμματα αδυνατίσματος, που προσφέρουν εξατομικευμένη παρακολούθηση και συμβουλευτική. Φυσικά, η ιστοσελίδα δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα με την διαπροσωπική επαφή, αλλά σίγουρα ήταν καλύτερα από το τίποτα.

«Παρόλο που η εξατομικευμένη συμβουλευτική θεωρείται η καλύτερη, εντούτοις δεν είναι πρακτική για όλο τον κόσμο,» όπως υποστήριξε η Kristine Funk, επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Internet Research.

Η μελέτη ξεκίνησε με 1.600 υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 350 περίπου έχασαν αρκετό βάρος -κατά μέσο όρο 9 κιλά- τους έξι πρώτους μήνες της μελέτης. Μέχρι το πέρας των δυόμιση χρόνων, οι χρήστες που εισέρχονταν πιο τακτικά στην ιστοσελίδα -τουλάχιστον μία φορά το μήνα για 28 μήνες- κατάφεραν να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα κιλά που είχαν χάσει -κατά μέσο όρο 4 κιλά. Οι συμμετέχοντες που εισέρχονταν σπανιότερα στην ιστοσελίδα, διατήρησαν κατά μέσο όρο 1,5 κιλό. «Το κομμάτι της συνέπειας είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε να μην ξαναπάρει κάποιος το βάρος που έχασε,» όπως τόνισε η Funk.

Κανένα από τα ανωτέρω αποτελέσματα δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη στη Nancy Makin, που έχασε περισσότερα από 240 κιλά, όταν η αδερφή της τής αγόρασε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για τα γενέθλιά της το 2003. Μην μπορώντας να βγει έξω λόγω των 319 κιλών της, η Nancy μπήκε στην ιστοσελίδα και ανακάλυψε πως μπορεί εύκολα να κάνει φίλους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να την δουν.

«Οι άνθρωποι στο διαδίκτυο δεν ήξεραν πως είμαι εμφανισιακά για να με απορρίψουν,» αναφέρει η Makin, που σήμερα ζυγίζει 77 κιλά. «Όλο αυτό με τροφοδοτούσε με δύναμη και το άτομο που μιλούσα κάθε φορά γνώριζε τον πραγματικό μου εαυτό και την προσωπικότητά μου και όχι την εξωτερική μου εμφάνιση. Κατάφερα να αντικαταστήσω την υπερβολικά χαμηλή αυτοεκτίμηση που είχα με μία δραστηριότητα που με γέμιζε πραγματικά.»

Μόλις η Makin απέκτησε φιλίες στο Διαδίκτυο, άρχισε να χάνει βάρος, και αυτό όχι γιατί πεινούσε λιγότερο αλλά γιατί είχε βρει μια άλλη, νέα ασχολία που την ευχαριστούσε, πέραν του φαγητού, αλλά και γιατί και η ίδια αισθανόταν καλύτερα με τον εαυτό της.

Η αρχική ιστοσελίδα του KPCHR δεν υφίσταται πλέον αλλά η Funk υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλές άλλες που κάνουν σχεδόν το ίδιο πράγμα.
Η Makin υποστηρίζει πως, παρόλο που η συνέπεια είναι σημαντική για τα υπέρβαρα κυρίως άτομα, το αίσθημα της ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο είναι πολύ πιο σημαντικό για τα παθολογικά παχύσαρκα άτομα, όπως η ίδια.

«Το κλειδί είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να του δώσεις αξία, βγάζοντάς τον προς τα έξω, και η απώλεια βάρους θα έρθει σιγά σιγά,» τόνισε, ολοκληρώνοντας η ίδια.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπείς στα καρδιακά τα παιδιά καπνιστών



Πώς επιδρά το τσιγάρο στη μακροχρόνια κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων
.
Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα έχουν τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων των γονιών τους, σύμφωνα με έρευνα αυστραλών επιστημόνων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι ήταν παθητικοί καπνιστές ως παιδιά παρουσιάζουν μικρότερη ελαστικότητα των αρτηριών τους, σύμπτωμα κακής καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του τσιγάρου στην κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, επισημαίνει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σόνα Γκαλ.

«Εξετάσαμε την ελαστικότητα των αγγείων μετρώντας την ικανότητα της αρτηρίας του βραχίονα να διαστέλλεται και να συστέλλεται. Συμπεράναμε πως τα άτομα που ήταν παθητικοί καπνιστές ως παιδιά εξαιτίας των γονιών τους, είχαν μικρότερη αρτηριακή ελαστικότητα, σημάδι κακής καρδιοαγγειακής υγείας», υπογράμμισε.

Η Γκαλ διευκρίνισε ότι για την έλλειψη ελαστικότητας των αγγείων ευθύνονται τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στον καπνό των τσιγάρων, τα οποία επικάθονται στα τοιχώματα των αγγείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων στο Ηράκλειο



Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Μια ακόμη διανομή τροφίμων πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω του Κοινωνικού της Παντοπωλείου, υλοποιώντας τον μηνιαίο της προγραμματισμό.

Η νέα διήμερη διανομή τροφίμων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 στην οδό Καζαντζάκη 6- 8 (πάροδος Γιαμαλάκη) από τις 10:30 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, στο Ηράκλειο, ενώ την Παρασκευή 25 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι θα γίνει διανομή στις Μοίρες, στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης.

Οι δικαιούχοι έχουν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης και για να παραλάβουν τα τρόφιμα θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα.

Το σημαντικό αυτό έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζουν ενεργά οι έμποροι, προμηθευτές και επιχειρηματίες τροφίμων της Κρήτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Λύση για τα φάρμακα ζητεί η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία



«Τα προβλήματα θέτουν όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους».

Χιλιάδες άτομα με νεφροπάθεια, θαλασσαιμία, αιμορροφιλία, σακχαρώδη διαβήτη, συγγενείς καρδιοπάθειες, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, ψυχικές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοπάθειες και άλλες χρόνιες παθήσεις αγωνιούν για την εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης στο πρόβλημα της διακοπής πίστωσης στη χορήγηση φαρμάκων, γεγονός που ζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την τελευταία διετία.

Ο κίνδυνος είναι ορατός και αντικειμενικός δεδομένου ότι η αγορά των φαρμάκων αναλωσίμων υλικών κ.λπ. από τους πάσχοντες με ίδια οικονομικά μέσα είναι αδύνατη, ειδικά στην παρούσα στιγμή για ευνόητους και προφανείς λόγους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. από τη θέση του αντιπροσωπευτικότερου φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους αναμένει τις απαραίτητες προσπάθειες για την εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης, απευθυνόμενη με επιστολή της στους υπουργούς Εργασίας Α. Ρουπακιώτη και Υγείας Χρ. Κίττα.

«Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο χώρο της υγείας την παρούσα οικονομική και κοινωνική περίοδο θέτουν όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους», αναφέρουν τα μέλη της Συνομοσπονδίας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιδόματα... παράνοιας στο Δημόσιο



Επίδομα πλυσίματος χεριών αλλά και επίδομα μεταφοράς φακέλου!

Σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα μας, με την κρίση να έχει αδειάσει τις τσέπες εκατομμύρια πολιτών, κάποια επιδόματα μοιράζονται αφειδώς στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος», υπάρχουν ακόμη σε υπηρεσίες του Δημοσίου επιδόματα όπως για το... πλύσιμο των χεριών στον ΟΣΕ που είναι 280 ευρώ τον μήνα (ήταν 420 και... περικόπηκε)!

Από το λαβύρινθο των επιδομάτων, το δημοσίευμα επιχειρεί να ξεχωρίσει τα πιο χαρακτηριστικά:

- Επίδομα κεραίας στον ΗΛΠΑΠ, ύψους 750 ευρώ το μήνα.
- Ειδική πρόσθετη αποζημίωση για πολιτιστική επιμόρφωση σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.
- Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου σε εργαζομένους δημόσιων συγκοινωνιών.
- Επίδομα παιδική φροντίδας.
- Επίδομα πλυσίματος χεριών που αρχικώς ανέρχονταν σε 420 ευρώ το μήνα και μετά έπεσε στα 280 ευρώ για τους εργαζομένους στον ΟΣΕ.
- Επίδομα παρακολούθησης των σπηλαιώσεων των προπελών για υπαλλήλους του πρώην υπουργείου Εμπορικής ναυτιλίας.
- Επίδομα μεταφοράς φακέλου.
- Επίδομα παραλαβής λεωφορείων.
- Επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης υποθέσεων.
- Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.
- Επίδομα διδακτικής προετοιμασίας.
- Επίδομα χρήσης του κυλικείου στα Ελληνικά Πετρέλαια, ύψους 120 ευρώ το μήνα.
- Πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργείται Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Ορεστιάδα



Η δράση στοχεύει να εξυπηρετήσει οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση της αντιπεριφερειάρχου Έβρου Γεωργίας Νικολάου, για ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Ορεστιάδα, το οποίο θα λειτουργήσει αρχικά στα πλαίσια του Προγράμματος «Κοινωνική Εργασία» του Υπουργείου Εργασίας.

Η συγκεκριμένη δομή συνιστά ουσιαστικά μία «Τράπεζα» ενδυμάτων, παπουτσιών, τροφίμων, παιχνιδιών και ειδών πρώτης ανάγκης σε μία περιοχή με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.

Όπως τονίσθηκε, η δράση στοχεύει να εξυπηρετήσει οικονομικά αδύναμους πολίτες, οικογένειες σε κρίση, απροστάτευτα παιδιά, ανήμπορους ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Ο χώρος έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο ο οποίος και αναμένεται να θέσει υπό την ευθύνη του την συνέχιση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου πέραν της συμβατικής του προγράμματος ημερομηνίας που είναι η 31 Δεκεμβρίου του 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Η υγιεινή στο χώρο του γυμναστηρίου



Ασκηθείτε χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες από μικροοργανισμούς.

Πέρα από τις δίαιτες και την προσεγμένη διατροφή, προϋπόθεση για ένα καλλίγραμμο σώμα είναι η γυμναστική. Μια από τις πρώτες λύσεις φυσικά εάν θέλουμε είναι να γυμναστούμε, είναι να καταφύγουμε στα γυμναστήρια.

Ωστόσο ο χώρος του γυμναστηρίου, εκτός από όμορφο σώμα, εάν δεν προσέξουμε μπορεί να μας «χαρίσει» προβλήματα υγείας λόγω των μικροοργανισμών που εκκρίνονται από το σώμα μαζί με τον ιδρώτα.

Για να αποφύγουμε τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, ας έχουμε κατά νου τα παρακάτω:

- Έχουμε πάντα μαζί μας απολυμαντικό υγρό ή κρεμοσάπουνο.

- Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλητες.

- Σε περίπτωση που έχουμε κάποιο τραύμα ή πληγή, δεν το αφήνουμε εκτεθειμένο.

- Δεν δανειζόμαστε ξένο αφρόλουτρο ή σαπούνι στο ντους.

- Όταν γυμναζόμαστε, δεν ακουμπάμε με τα χέρια ούτε το στόμα, ούτε τα μάτια. Φυσικά, η πρώτη μας δουλειά αφού τελειώσουμε τη γυμναστική, είναι να πλύνουμε καλά τα χέρια.

- Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους ψύκτες του γυμναστηρίου, αλλά αντίθετα να κουβαλάμε μαζί μας το δικό μας μπουκάλι με νερό.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεύστε την καρδιά σας με τα δικά σας κύτταρα!



Κύτταρα δέρματος ηλικιωμένων καρδιοπαθών μετατράπηκαν σε υγιή κύτταρα της καρδιάς τους.

Δερματικά κύτταρα από ηλικιωμένους με καρδιακά προβλήματα πήραν Ισραηλινοί επιστήμονες και κατάφεραν να τα αναπρογραμματίσουν και να τα μετατρέψουν σε νέα υγιή κύτταρα του μυϊκού ιστού που κάνει την καρδιά να χτυπάει.

Αυτή η τεχνική δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και μένει να δοκιμαστεί επίσης στους ανθρώπους, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα.

Η λήψη των κυττάρων από τους ίδιους τους ασθενείς φιλοδοξεί να παρακάμψει το συνηθισμένο πρόβλημα της απόρριψης των κυττάρων ως «ξένων» από το ανοσοποιητικό σύστημα των καρδιοπαθών.

Οι βλάβες του καρδιακού μυϊκού ιστού μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, όπως έμφραγμα, υψηλή πίεση του αίματος, προβλήματα με βαλβίδες της καρδιάς, καρδιομυοπάθειες λόγω ασθένειας, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκ γενετής δυσλειτουργίες κ.α. Όποια και αν είναι η αιτία, ο μυς της καρδιάς δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα και να τροφοδοτήσει ομαλά τον οργανισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, καθίσταται αναγκαία η μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής του University College του Λονδίνου Τζον Μάρτιν επεσήμανε ότι είναι σημαντικό οι ασθενείς να μην σχηματίσουν την εσφαλμένη εντύπωση πως επίκειται άμεσα μια νέα θεραπεία. «Αν η νέα τεχνική όντως έχει αποτέλεσμα, θα πάρει περίπου 15 χρόνια έως ότου εφαρμοστεί κλινικά», υπογράμμισε.


Διαβάστε περισσότερα...

Mένουν στα μαιευτήρια μωρά και μαμάδες επειδή δεν έχουν να πληρώσουν



Αρκετοί Έλληνες δεν έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη.

Ο Γολγοθάς των νεογέννητων μωρών και των ανασφάλιστων γονιών τους, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν το εξιτήριο από τις μαιευτικές κλινικές λόγω χρεών, αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού BBC. Όπως αναφέρει, αρκετοί Έλληνες δεν έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη γιατί είναι άνεργοι ή απασχολούνται σε μαύρη εργασία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τα νοσήλεια στα κρατικά νοσοκομεία που αγγίζουν έως και τα 1500 ευρώ ανά γέννα.

Σε νοσοκομείο της Αθήνας μπήκε πριν λίγο καιρό η Άννα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), για να γεννήσει. Η γέννα έγινε με καισαρική και όλα πήγαν καλά. Όταν η Άννα πήγε να πάρει το νεογέννητο παιδί της για να πάει στο σπίτι της ζήτησαν 1.200 ευρώ. Όμως η ίδια δεν είχε να πληρώσει τόσα λεφτά και έδωσε όσα είχε. Όμως της ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να πάρει το παιδί της αν δεν πληρώσει όλο το ποσό.

Η γιατρός Κατερίνα Στυψανέλη είπε ότι στο παρελθόν αρκετοί διευθυντές δεν ζητούσαν χρήματα όταν ήξεραν πως οι γονείς δεν είχαν τα λεφτά για να πληρώσουν. «Έκαναν τα στραβά μάτια γιατί γνώριζαν ότι οι γονείς ήταν από φτωχή οικογένεια. Όμως τώρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί δέχονται πιέσεις από το υπουργείο για να αυξήσουν τα έσοδα. Δεν φταίει το νοσοκομείο αλλά οι κυβερνήσεις γιατί αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν. Αυτή υποτίθεται πως είναι η δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους».

Η Άννα μένει σε ένα χαμόσπιτο στην Λούτσα και η οικονομική της κατάσταση είναι πολύ χαμηλή. Δεν είναι η πρώτη που αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς το περιστατικό αυτό έγινε και σε άλλες μητέρες.

«Κάποιος πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι μητέρες πρέπει να γεννήσουν αλλά αν δεν έχουν λεφτά τι θα κάνουν; Θα γεννήσουν στον δρόμο; Δεν γίνεται. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για ασθενείς σε άλλους τομείς εκτός της γυναικολογικής», τονίζει η γιατρός.

«Μου το είχαν ξανακάνει πριν από 20 μήνες όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί. Δεν με άφηναν να το πάρω αν δεν πληρώσω», είπε η Άννα

Τελικά κατάφερε να πάρει το παιδί με την βοήθεια της γιατρού Στυψανέλη. Επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου και έδωσε τελικά την άδεια να πάρει το παιδί όμως θα πληρώνει με δόσεις τα όσα χρωστάει.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει όταν γερνάμε



Τι αλλάζει στο σώμα μας ο χρόνος.

Εντάξει, το ξέρουμε: είναι αδύνατον να σταματήσουμε τον χρόνο. Μπορούμε όμως να τον επιβραδύνουμε – με «όπλα» έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δίχως τσιγάρο, καθιστική ζωή και junk food, και την αποφυγή κατά το δυνατόν του στρες.
Τι συμβαίνει, όμως, στο σώμα μας, καθώς γερνάμε; Ειδικοί από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS), τα Εθνικά Ιδρύματα Οφθαλμών (NEI), Καρδιάς Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), Γηράνσεως (NIA) και Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, καθώς και από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, και το Νοσοκομείο Σαιντ Λιουκ, στην Άιοβα, έχουν τις απαντήσεις.

ΔΕΡΜΑ

Αναλόγως την ηλικία και τις ορμονικές διακυμάνσεις που επιφέρει, επηρεάζεται και η υγεία του δέρματος (η ακμή λ.χ. είναι συχνότερη στην εφηβεία, ενώ η ξηροδερμία είναι συχνότερη μετά την εμμηνόπαυση). Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε, ο συνδετικός ιστός του δέρματος χάνει προοδευτικά τη δύναμη και την ελαστικότητά του, ενώ δύο συστατικά του δέρματος, το κολλαγόνο και η ελαστίνη, εκφυλίζονται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουμε ρυτίδες, «σακούλες» και πτυχώσεις.

Το δέρμα που γερνάει είναι πιο ευαίσθητο και αναπτύσσει πιο εύκολα μελανιές. Επιπλέον, επειδή μειώνεται η παραγωγή σμήγματος (είναι το λίπος του δέρματος) το δέρμα γίνεται πιο ξηρό. Με το πέρασμα του χρόνου, λεπταίνουν επίσης τα μαλλιά και προοδευτικά γκριζάρουν, ενώ τα νύχια μεγαλώνουν με ολοένα πιο αργό ρυθμό.

ΜΥΕΣ

Η δύναμη και η μυϊκή μάζα μας φτάνουν στο μέγιστο επίπεδό τους στις ηλικίες 20 έως 30 ετών. Στη συνέχεια, αρχίζει η προοδευτική φθορά τους που εκδηλώνεται με συρρίκνωση και ελάττωση του αριθμού και του μεγέθους των μυϊκών ινών, που έχει ως συνέπεια να χάνουμε μυϊκή δύναμη και ευλυγισία.

Στην ηλικία των 40 ετών, η περίμετρος της μέσης αρχίζει να αυξάνεται, καθώς οι μύες μετατρέπονται σε λίπος το οποίο συγκεντρώνεται στον κορμό. Στην ίδια ηλικία αρχίζει η ελάττωση της μυϊκής μάζας σε χέρια και σε πόδια. Λόγω αλλαγών στους τένοντες και στους συνδέσμους, τέλος, περιορίζονται οι κινήσεις των αρθρώσεων και η ευλυγισία ελαττώνεται.

ΟΣΤΑ

Η οστική μάζα ελαττώνεται με το πέρασμα του χρόνου, καθιστώντας τα οστά λιγότερο πυκνά και περισσότερο εύθραυστα, και μειώνοντας το ύψος. Την μέγιστη οστική πυκνότητά μας την αποκτάμε μέχρι τα 25 μας χρόνια. Μετά από αυτή την ηλικία, αρχίζει η προοδευτική απώλεια οστικής μάζας. Όσο πιο δραστήριος είναι κανείς στην παιδική ηλικία και όσο περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνει, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η μέγιστη οστική μάζα του.

Εάν η απώλεια οστικής μάζας είναι πολύ μεγάλη, αναπτύσσεται οστεοπόρωση – μία ασθένεια που μπορεί να εκδηλωθεί και στους άντρες, παρ’ ότι είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες. Η εμφάνισή της αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, τον οποίο επιτείνει το αυξημένο ενδεχόμενο πτώσης, εξαιτίας της φθοράς σε μυϊκή δύναμη και ευλυγισία.

ΥΨΟΣ

Το ύψος μας αυξομειώνεται καθημερινά, καθώς στη διάρκεια της μέρας χάνουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι νερό και το αναπληρώνουν το βράδυ.

Μετά την ηλικία των 40 ετών, όμως, παρατηρείται μόνιμη μέση απώλεια ύψους κατά περίπου 1 εκατοστό κάθε 10 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο ότι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν σταδιακά την ικανότητα αναπλήρωσης του νερού που χάνουν μέσα στην ημέρα. Συνολικά, η διαδικασία του γήρατος μπορεί να επιφέρει απώλεια ύψους κατά 5 εκατοστά κατά μέσον όρο.

ΜΑΤΙΑ

Η οπτική οξύτητα αρχίζει να ελαττώνεται στα 40 μας, καθώς τα μάτια χάνουν βαθμιαία την ικανότητα να προσαρμόζουν το σχήμα του οφθαλμικού φακού, ώστε να εστιάζει καλά στα κοντινά αντικείμενα. Αυτό οφείλεται στην σταδιακή απώλεια της ελαστικότητας του φακού, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πρεσβυωπίας.

Άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στα μάτια είναι μείωση της παραγωγής δακρύων, λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού (βρίσκεται στο πίσω μέρος των ματιών και περιέχει τα κύτταρα της όρασης), απώλεια της διαύγειας του οφθαλμικού φακού (αυτός εστιάζει το φως στον αμφιβληστροειδή), δυσκαμψία της ίριδας (εξαιτίας της οι κόρες των ματιών δεν ανταποκρίνονται καλά στα οπτικά ερεθίσματα) και ευαισθησία των ματιών στην λάμψη (αυτή κάνει επικίνδυνη την οδήγηση το βράδυ στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών).

ΑΚΟΗ, ΟΣΦΡΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ

Γύρω στα 40 αρχίζει να μειώνεται στις γυναίκες ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα (οι γευστικοί κάλυκες είναι υπεύθυνοι για τη γεύση και η μείωση του αριθμού τους οδηγεί σε αλλαγές στην γεύση μας). Στους άντρες, η μείωση αυτή αρχίζει συνήθως στα 50.

Η ακοή αρχίζει να επηρεάζεται νωρίς – από τα 30 μας χρόνια, εάν δεν συνυπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας που να την πλήξει νωρίτερα (όπως η συστηματική έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους). Καθώς περνούν τα χρόνια, επηρεάζεται η ικανότητα να ξεχωρίζουμε τους διάφορους ήχους, με την μειωμένη ακουστική οξύτητα να γίνεται πιο εμφανής από την ηλικία των 50 ετών. Η μερική απώλεια της ακοής είναι πολύ συνηθισμένη στις ηλικίες άνω των 60 ετών (προσβάλλει έναν άνθρωπο στους τρεις).

Η αίσθηση της όσφρησης ελαττώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 70 ετών.

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑ

Το καρδιαγγειακό σύστημα γίνεται λιγότερο αποδοτικό με το πέρασμα του χρόνου, επειδή ο καρδιακός μυς χάνει προοδευτικά την δύναμη να ωθεί γρήγορα, μεγάλες ποσότητες αίματος σε όλο το σώμα. Γι’ αυτό κουραζόμαστε πιο εύκολα και χρειαζόμαστε περισσότερο να συνέλθουμε. Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους, ενώ την ίδια στιγμή συσσωρεύεται λίπος στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών (μια διαδικασία γνωστή ως αρτηριοσκλήρυνση), προκαλώντας στένωση στον χώρο (λέγεται αυλός) απ’ όπου διέρχεται το αίμα.

Το επακόλουθο όλων αυτών είναι να πρέπει να λειτουργεί πιο σκληρά η καρδιά για να τροφοδοτήσει με αίμα τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση και σε άλλα δεινά. Η μείωση στην αποδοτικότητα της καρδιάς αρχίζει γύρω στα 30 χρόνια και μέχρι τα 60 έχει μειωθεί περίπου στο μισό. Η εκφύλισή της είναι ταχύτερη σε όσους διάγουν καθιστική ζωή.

ΔΟΝΤΙΑ

Η κατάσταση των δοντιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια και την φροντίδα τους, αλλά ακόμα και αυτά επηρεάζονται από την ηλικία.

Το πέρασμα του χρόνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή σιέλου, το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά βακτήρια, ενώ τα δόντια μπορεί να γίνουν εύθραυστα. Η μειωμένη παραγωγή σιέλου, εξάλλου, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την ομιλία, την κατάποση και την γεύση.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Το μέγεθος (ο όγκος) του εγκεφάλου ελαττώνεται με την ηλικία, το ίδιο και ο αριθμός των νευρικών κυττάρων σε αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι η μνήμη, ιδίως η βραχυχρόνια, γίνεται λιγότερο αποδοτική (είναι αυτή η απλή αφηρημάδα, που όλοι αποδίδουμε στην ηλικία, αλλά μερικές φορές υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό, όπως η άνοια).

Επιπλέον, τα αντανακλαστικά μας μειώνονται και ο συντονισμός των κινήσεων γίνεται πιο αργός.

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το πεπτικό σύστημα επίσης γίνεται λιγότερο αποδοτικό καθώς γερνάμε. Τόσο η κατάποση όσο και η περίσταλση (η ρυθμική κίνηση της τροφής καθώς διέρχεται από την πεπτική οδό) επιβραδύνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Το εσωτερικό τοίχωμα των εντέρων μπορεί να μην απορροφά καλά τα θρεπτικά συστατικά, ενώ τείνουν να μειώνονται οι ουσίες που παράγουν το στομάχι, το λεπτό έντερο, το ήπαρ και το πάγκρεας για να γίνει η πέψη των τροφίμων (το στομάχι λ.χ. παράγει λιγότερα οξέα έπειτα από την ηλικία των 50 ετών, γι’ αυτό και είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί η βιταμίνη Β12).

Έτσι, προβλήματα όπως η δυσπεψία, οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και η δυσκοιλιότητα γίνονται πιο συχνά στις μεγάλες ηλικίες.

ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

- Με το πέρασμα του χρόνου, οι νεφροί γίνονται λιγότερο αποδοτικοί στην απομάκρυνση των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού από το αίμα. Την μείωση αυτή επιδεινώνουν προβλήματα, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, καθώς και ορισμένα φάρμακα.

- Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί στα φυσιολογικά επίπεδα την θερμοκρασία του επίσης μειώνεται με την ηλικία. Γι’ αυτό και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από το ψύχος ή την πολλή ζέστη οι ηλικιωμένοι.

- Μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την γλυκόζη (το σάκχαρο), με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη.

- Οι ανάγκες σε ύπνο συχνά μειώνονται, αν και αυτό αρκετά συχνά σχετίζεται με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Μπορεί επίσης να χρειάζεται κανείς περισσότερη ώρα για να αποκοιμηθεί. Στις ηλικίες άνω των 75 ετών είναι πολύ συνηθισμένο να ξυπνάει κανείς αρκετές φορές το βράδυ.

-Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι συχνότερη καθώς περνούν τα χρόνια. Ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με την ηλικία, με συνέπεια να αυξάνεται και το σωματικό βάρος, εφ’ όσον κανείς καταναλώνει τις ίδιες θερμίδες δίχως να αυξάνει την κατανάλωσή τους.

- Τα σεξουαλικά προβλήματα αυξάνονται. Ο κόλπος της γυναίκες συρρικνώνεται και στενεύει, χάνει ελαστικότητα και αναπτύσσει ξηρότητα, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, ενώ σε πολλούς άντρες παρατηρείται στυτική δυσλειτουργία από την ηλικία κιόλας των 40 ετών. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ πιο συνηθισμένη μετά τα 65, όπου τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις άντρες δυσκολεύεται να αποκτήσει ή να διατηρήσει καλή στύση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεαρή χορεύτρια νίκησε τη μάχη με την ενδεχόμενη παραλυσία



Διεγνώσθη με σπάνια μορφή όγκου στον εγκέφαλο, αλλά δεν τα παράτησε.

Μια νεαρή χορεύτρια, η οποία διεγνώσθη με μια σπάνια μορφή κακοήθη όγκου στον εγκέφαλο της, έμαθε από τους γιατρούς ότι ενδέχεται να μην μπορέσει ποτέ ξανά να σταθεί στα πόδια της. Σήμερα, η 21χρονη κοπέλα σκοπεύει να δέσει και πάλι τα παπούτσια χορού της, καθώς από τη δύσκολη μάχη βγήκε εκείνη νικήτρια.

Η Στέφανι Στιλ είχε φτάσει στα ημιτελικά ενός τηλεοπτικού χορευτικού διαγωνισμού, ονόματι «Got To Dance», το περασμένο Φεβρουάριο και πρόσφατα υπεβλήθη σε μια εξαντλητική χειρουργική επέμβαση, συνολική διάρκειας δέκα ωρών.

Οι γιατροί αφαίρεσαν τον όγκο των 4.5 εκατοστών και έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο. Σύντομα, σκοπεύει να χορέψει ξανά σε μια εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό.

«Ο όγκος ήταν πολύ μεγάλος και οι γιατροί έπρεπε να κινηθούν δραστικά. Μου είπαν ότι είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσω να περπατήσω ξανά. Κυριολεκτικά, μου είχε κοπεί η ανάσα. Αποφάσισα όμως να παλέψω με κάθε όπλο και τελικά εγώ βγήκα νικήτρια», δήλωσε η 21χρονη φοιτήτρια χορού και υποκριτικής, στο Bird College.

Μετά την επέμβαση, η νεαρή φοιτήτρια υπεβλήθη σε έξι εβδομάδες εντατικής ακτινοθεραπείας.

Η ίδια έχει διοργανώσει μια φιλανθρωπική μουσική και χορευτική εκδήλωση, στην οποία επιθυμεί να χορέψει για πρώτη φορά μετά την επέμβαση. Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει χρήματα για τα ιδρύματα Clic Sargent και Teenage Cancer Trust.


Διαβάστε περισσότερα...

Του «έβγαλαν» το πρόσωπο για να αφαιρέσουν έναν όγκο



Οι γιατροί δεν έδιναν πολλές ελπίδες στον 42χρονο πατέρα.

Οι γιατροί είχαν πει δύο φορές στον 42χρονο πατέρα Tommy Kirkland ότι δεν είχε πολλές ελπίδες να ζήσει εξαιτίας του όγκου που είχε στον εγκέφαλό του.

Όμως τελικά τα κατάφερε χάρη σε μια επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη.

Οι γιατροί του «σήκωσαν» το πρόσωπο, το «κατέβασαν» μέχρι το πιγούνι του και στη συνέχεια αφαίρεσαν το ένα τέταρτο του κρανίου του για να χειρουργήσουν τον όγκο.



Ήταν η τρίτη φορά που υποβαλλόταν σε χειρουργική αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλό του, ενώ μια τέταρτη ήταν σε άλλο σημείο του σώματός του.



Ο Tommy πάσχει από μια μυστηριώδη ασθένεια, που προκαλεί την ανάπτυξη όγκων στο σώμα του. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξαπλώσει στο χειρουργικό κρεβάτι συνολικά 38 ώρες.



Τώρα σχεδιάζει να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του τον επόμενο μήνα. «Νιώθω πολύ καλά. Οι γιατροί δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρω, αλλά εγώ είμαι ακόμη εδώ. Ξυπνάω κάθε μέρα χαρούμενος και το γεγονός ότι παντρεύομαι σε λίγο καιρό είναι το κερασάκι στην τούρτα» είπε ο ίδιος.



«Η επέμβαση που μου “έβγαλαν” το πρόσωπο ήταν πολύ μεγάλη. Υπήρχαν επτά γιατροί. Ένας για τα μάτια μου, ένας για να παρακολουθεί την αναπνοή μου και πέντε που συμμετείχαν στην επέμβαση. Ήταν μεγάλο σοκ για μένα, αλλά τώρα κοιτάω μπροστά και θέλω να ζήσω τη ζωή μου» πρόσθεσε.





Διαβάστε περισσότερα...

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι για αυθαίρετα



Παρά τον υπηρεσιακό χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι των αυθαιρέτων σε όλη την Ελλάδα για τον εντοπισμό παράνομων κτισμάτων, παρά τον υπηρεσιακό χαρακτήρα της κυβέρνησης, ενώ απρόσκοπτα πραγματοποιούν το έργο τους και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Γρηγόρη Τσάλτα είναι να συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι έλεγχοι και η καταγραφή των παραβάσεων από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των αυθαιρέτων, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται όλα τα σχετικά υπηρεσιακά προγράμματα.

Όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη, το κομμάτι των κατεδαφίσεων, το έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες, οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο, όπως επίσης και με τις πολεοδομίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση όσων παραβατών προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το νόμο για τα αυθαίρετα, όπως έγινε κατά κόρον στην περιοχή της Μυκόνου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις ούρων από 28 έως 3 Ιουνίου



Η ακράτεια ούρων επηρεάζει το 20-30% του πληθυσμού.

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ)προσφέρει δωρεάν εξέταση από ουρολόγο την εβδομάδα 28 Μαΐου - 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της ακράτειας ούρων.

Οι ενδιαφερόμενοι, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 211 800 86 08 για να κλείσουν ραντεβού.

Εκτιμάται ότι το 20%-30% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ακράτεια ούρων και, όπως είπε ο λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Ηρακλής Μητσογιάννης, η συχνότητα αυτού του συμπτώματος είναι ιδιαίτερα μεγάλη και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ακράτεια σε σχέση με τους άνδρες και η πιθανότητα αυτή αυξάνει σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας.

Η διαταραχή αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.

Πολλοί από τους πάσχοντες αποφεύγουν να τη συζητούν και να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Εάν η ακράτεια δεν αντιμετωπιστεί, είπε ο κ. Μητσογιάννης, μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε κοινωνική απομόνωση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακράτεια ούρων είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αναφερόμενος στις δράσεις που προγραμματίζονται για την «Εβδομάδα Ακράτειας», ο Συντονιστής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», Ηρακλής Πούλιας, είπε ότι εκτός από το ραντεβού με ουρολόγο η ΕΟΕ θα διανέμει έντυπο υλικό με πληροφορίες για το θέμα της ακράτειας σε τέσσερις Δήμους (Πειραιώς, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Νέας Σμύρνης).

Επίσης, ενημερωτικό υλικό θα δοθεί και σε ΚΑΠΗ, εκκλησίες, λαϊκές αγορές, σταθμούς μετρό, φαρμακεία και νοσοκομεία, ενώ θα τοποθετηθούν αφίσες σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες θεραπείες χαρίζουν χρόνια στους ασθενείς με καρκίνο στο ήπαρ



Θεαματικές χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις οι γιατροί.

Nέες επιστημονικές μέθοδοι σε συνδυασμό με νέες θεραπείες αυξάνουν την βιωσιμότητα ασθενών με καρκίνο στο ήπαρ και στο πεπτικό σύστημα.

Αυτά ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Χειρουργικής Ογκολογίας (Society of Surg Oncology) το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Florida των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Οrlando World Center Marriot,με τη συμμετοχή διάσημων γιατρών από τα μεγαλύτερα Ιατρικά Κέντρα του κόσμου.

«Πράγματι οι εξελίξεις είναι θεαματικές και σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες μεγάλων Ιατρικών Κέντρων αλλάζουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα καθώς αυξάνεται σημαντικά η επιμήκυνση της βιωσιμότητας των ασθενών» αναφέρει ο Έλληνας χειρουργός κ Σπύρος Δελής , επιμελητής Α στο Κέντρο Ήπατος-Παγκρέατος και Παχέως Εντέρου στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο « Αγία Όλγα» που συμμετείχε στο συνεδριο.

Στο Μεταστατικό Καρκίνο του Ήπατος, όπως εξηγεί ο κ Δελής, ο οποίος έχει ειδικευτεί στο Jackson Memorial Hospital, Miami,Florida και Memorial, New York, υπάρχουν νέα δεδομένα τα οποία σχετίζονται με το ρόλο της προ-εγχειρητικής χημειοθεραπείας και της υποσταδιοποίησης σε συνδυασμό με τη διενέργεια ηπατεκτομής.

Η προεγχειρητική χημειοθεραπεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν πρέπει να εφαρμόζεται πάντοτε ειδικά όταν οι εστίες είναι εξαιρέσιμες. Στην περίπτωση δε αυτή είναι προτιμότερο να υποβληθεί ο ασθενής πρώτα σε χειρουργείο στο Ήπαρ και στη συνέχεια σε χημειοθεραπεία. Ο λόγος σχετίζεται με την ηπατοτοξικότητα που προκαλούν οι χημειοθεραπείες στο Ήπαρ.

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν γιατροί από το Memorial της Νέας Υόρκης, ακόμη και στην περίπτωση εξέλιξης της μεταστατικής νόσου στο Ήπαρ δεν είναι αντένδειξη η εφαρμογή ηπατεκτομής. Σε σύγχρονες( ταυτόχρονα εμφανιζόμενες νε τον πρωτοπαθή όγκο) ηπατικές μεταστάσεις και με καρκίνο παχέως εντέρου θεωρείται απαραίτητη η διενέργεια συνδυασμένης εντερεκτομής και ηπατεκτομής σε Εξειδικευμένα Κέντρα.

Σε ειδικές περιπτώσεις προηγείται το χειρουργείο στο Ήπαρ και ακολούθως στο παχύ έντερο μια και ο επιβαρυντικός παράγοντας για την επιβίωση του ασθενούς είναι οι ηπατικές μεταστάσεις.

Ο ρόλος της διεγχειρητικής χρήσης ( κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ,) μικροκυμάτων έχει εφαρμοστεί σε ειδικές περιπτώσεις με την εφαρμογή πάντοτε διεγχειρητικού υπερηχογραφήματος ειδικά σε περιπτώσεις υποτροπής στον καρκίνο του ήπατος. Το διεγχειρητικό υπερηχογράφημα(υπερηχο με ανοικτή κοιλιά ) συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη σταδιοποίηση της νόσου ειδικά όταν οι καρκινικοί δείκτες αυξάνουν και συνδυάζονται με αρνητική αξονική τομογραφία.
Όσον αφορά τον καρκίνο του παχέως εντέρου, όπως τόνισε ο κ Δελής υπάρχουν ειδικοί προγνωστικοί δείκτες με τη χρήση ειδικών γονιδιακών συνδυασμών Oncotype X.

Παράλληλα δεν κρίνεται απαραίτητη η χρήση προεγχειρητικής χημειο-ακτνοθεραπείας στον καρκίνο του ορθού μετά από ριζική επέμβαση σε Εξειδικευμένα Κέντρα σε όγκους περιορισμένους στο εντερικό τοίχωμα χωρίς να απειλείται το περιμετρικό χειρουργικό όριο.

Αυτό προϋποθέτει καλή προεγχειρητική σταδιοποίηση και γνώση των αρχών χειρουργικής του ορθού και παχέως εντέρου από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Στους νευροενδοκρινείς όγκους νέα θεραπευτικά σχήματα βρίσκονται στο προσκήνιο σε συνδυασμό με εκτεταμένες εκτομές και εκπυρηνήσεις όγκων ( τοπικές εκτομές) από το Ηπαρ.

Ο ρόλος των ραδιοϊσοτόπων κρίνεται απαραίτητος στη μεταστατική νόσο( από νευροενδοκρινείς όγκους) και φαρμακευτικές αγωγές όπως το everolimus, Avastin και σωματοστατίνη.
Η επιθετική αντιμετώπιση στις περιπτώσεις αυτές(από νευροενδοκρινείς όγκους ) παρατείνει την επιβίωση.

Η αφαίρεση των πρωτοπαθών όγκων στο πάγκρεας και το έντερο κρίνεται απαραίτητη ακόμα και σε μεταστατική νόσο όπως και οι κυτταρομοιωτικές χειρουργικές επεμβάσεις ( αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του όγκου)

Θεραπευτικοί αλγόριθμοι εφαρμόζονται ανάλογα με την παρουσία ειδικών μεταλλάξεων στα γονίδια 11,9,13,14,16,17 και PDGFR των στρωματικών όγκων του πεπτικού(GIST).

Η μεταστασεκτομή (Ηπατεκτομή των Μεταστάσεων) κρίνεται απαραίτητη όταν η νόσος παραμένει σταθερή ή υποτροπιάζει σε μια μόνο θέση(στρωματικών όγκων του πεπτικού(GIST) . Ο ρόλος της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας σχετίζεται με τη θέση του όγκου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί να είναι κανείς παχύσαρκος και υγιής;



Αντιφατικές οι μελέτες που επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα.

Είναι δυνατόν να είναι κανείς παχύσαρκος αλλά υγιής; Ίσως, λένε οι ερευνητές, αλλά η απώλεια βάρους σε κάθε περίπτωση θα έκανε καλό.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Diabetes Care, διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι, αλλά μεταβολικά υγιείς (δηλαδή έχουν υγιή επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα και κανονική πίεση αίματος), μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση της υγείας τους, αν χάσουν μερικά κιλά.

Η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με μια προηγούμενη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι αλλά παρόλα αυτά υγιείς μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση της υγείας τους αν χάσουν βάρος. Αυτό που η νέα μελέτη δεν καταφέρνει είναι να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να είναι παχύσαρκοι αλλά την ίδια στιγμή υγιείς – ή αν σε τελική ανάλυση μπορεί στην πραγματικότητα να ισχύει κάτι τέτοιο.

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια γκρίζα ζώνη. Είναι πραγματικά δυνατό να είναι κανείς παχύσαρκος αλλά υγιής;», δήλωσε ο Martin Brochu, ερευνητής της παχυσαρκίας στο Universite de Sherbrooke στο Κεμπέκ. «Το θέμα έχει προκαλέσει τεράστια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα».

Παχύσαρκοι αλλά (και) υγιείς

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το υπερβολικό βάρος δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Η παχυσαρκία ορίζεται ως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30. Στο γενικό πληθυσμό ο ΔΜΣ πάνω από 30 συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Αλλά τα πράγματα μπορεί να διαφέρουν σε ατομικές περιπτώσεις.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, οι ερευνητές έχουν κατά καιρούς επισημάνει ότι ορισμένα παχύσαρκα άτομα δεν έχουν τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος. Κάποιοι έχουν φυσιολογική χοληστερόλη αίματος και φυσιολογική ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που σημαίνει ότι απουσιάζουν οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη.

Το 2001 ο Brochu και οι συνεργάτες του έλεγξαν 43 παχύσαρκα άτομα, με καθιστική ζωή και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και διαπίστωσαν ότι τα 17 από αυτά χαρακτηρίζονταν ως μεταβολικά υγιή. Η βασική διαφορά μεταξύ των υγιών και των μη υγιών ομάδων; Το πού αποθήκευαν το λίπος. Όσοι ήταν υγιείς είχαν λιγότερο λίπος στην κοιλιά από αυτούς που δεν ήταν.

«Τα λιπώδη κύτταρα στην κοιλιακή χώρα είναι πολύ πιο πιθανό να διασπείρουν περίσσεια λίπους στο αίμα», δήλωσε ο Peter Janiszewski, ερευνητής της παχυσαρκίας από το Πανεπιστήμιο Queen’s, στο Τορόντο.

Αντικρουόμενες μελέτες

Δεν υπάρχει γενικά αποδεκτός ορισμός της μεταβολικής υγείας σε παχύσαρκα άτομα, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα ποσοστό μεταξύ του 25 % και 30% των παχύσαρκων έχουν φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ. Αυτό που προσπαθούν είναι να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτό. Γιατί μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται στην αποθήκευση του κακού λίπος στην κοιλιά; Και αν είναι ούτως ή άλλως υγιείς, θα πρέπει να μπουν στον κόπο να χάσουν βάρος;

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2008 στο περιοδικό Diabetologica, πρότεινε ότι η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι «όχι». Στην εν λόγω μελέτη 20 μεταβολικά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες και 24 μεταβολικά υψηλού κινδύνου γυναίκες έκαναν για 6 μήνες δίαιτα για να χάσουν βάρος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ήταν μεταβολικά υγιείς πράγματι παρουσίασαν 13% μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, αφότου είχαν χάσει περίπου το 6 % του σωματικού τους βάρους. Δεδομένου ότι η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου 2, τα συμπεράσματα πρότειναν ότι η απώλεια βάρους έκανε τις μεταβολικά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες λιγότερο υγιείς.

Μία μελέτη βέβαια δεν μπορεί να γίνει δικαιολογία για να ‘’κόψετε’’ το γυμναστήριο. Τον περασμένο μήνα, ο Janiszewski προχώρησε σε μια ακόμη έρευνα, επιχειρώντας να αναπαράγει τα αποτελέσματα της μελέτης του 2008.

Μετά από έξι μήνες, οι ερευνητές μέτρησαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με τα πορίσματα της προηγούμενης μελέτης: Ανεξάρτητα από το πώς τα μεταβολικά υγιή παχύσαρκα άτομα έχασαν βάρος, η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη βελτιώθηκε κατά 18,5 %. Στα μεταβολικά μη υγιή άτομα η βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, ίσως επειδή είχαν περισσότερα να κερδίσουν.

Ο Antony Karelis από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ, ο επικεφαλής της μελέτης του 2008, δήλωσε ότι οι δύο έρευνες ήταν δύσκολο να συγκριθούν, γιατί οι δύο ομάδες ερευνητών χρησιμοποίησαν διαφορετικές μετρήσεις και μεθόδους. Ωστόσο, τόνισε, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα αυτό.

«Νομίζω ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενθαρρύνουμε την απώλεια βάρους στα άτομα αυτά, αλλά πρέπει να μάθουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Karelis.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κομποστοποίηση κάνει καλό… και στην τσέπη σας



Ακολουθήστε το παράδειγμα του Βόλου.

Θέλετε να κομποστοποιήσετε οργανικά απορρίμματα στο σπίτι σας και δεν γνωρίζετε πώς; Αν είστε κάτοικος Βόλου, τότε δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε, αφού ο Δήμος έχει φροντίσει για τη δημιουργία ενός Γραφείου Στήριξης οικιακήςκομποστοποίησης, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές τόσο σ’ όσους επιδίδονται μόνοι τους σ’ αυτή τη διαδικασία όσο και σ’ όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμά του.

Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ η Μαργαρίτα Λυγούρα από τη Διεύθυνση Πρασίνου Δήμου Βόλου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες για παροχή πληροφοριών και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που αφορούν τη σωστή λειτουργία της διαδικασίας κομποστοποίησης.

Η πρωτοβουλία οικιακής κομποστοποίησης υλοποιείται από το Δήμο Βόλου στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ «Ανάπτυξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020», με επικεφαλής το Δήμο Βόλου και σε συνεργασία με ΑΝΕΒΟ, ΔΕΥΑΜΒ και ΕΠΕΜ ΑΕ.

Τι είναι όμως η κομποστοποίηση; Κομποστοποίηση είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και των φυτικών υπολειμμάτων του κήπου σε λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και στις γλάστρες σας.

Στο ερώτημα τι μπορούμε να κομποστοποιήσουμε, οι ειδικοί εξηγούν ότι τα οικιακά μας απορρίμματα κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, σε «πράσινα» και «καφέ» υλικά.

Όπως αναφέρει η κ. Λυγούρα, στα «πράσινα” οικιακά απορρίμματα ανήκουν πράσινα φύλλα, κομμένο γρασίδι, λουλούδια, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, υπολείμματα και φίλτρα καφέ, φακελάκια τσαγιού, όπως και θρυμματισμένα τσόφλια αυγών.

Στα «καφέ» ανήκουν τα κίτρινα φύλλα, το πριονίδι μη επεξεργασμένου ξύλου, το άχυρο, το τεμαχισμένο χαρτί, χαρτόνι, χαρτοπετσέτες, σε μικρές ποσότητες, τα τεμαχισμένα κλαδιά όπως και η στάχτη μη επεξεργασμένου ξύλου, σε μικρές ποσότητες.

« Γενικά επιδιώκουμε να έχουμε στον οικιακό μας κομποστοποιητή ένα ισορροπημένο μίγμα από ‘πράσινα’ και ‘καφέ’ υλικά. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα οργανικά υλικά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά τη διάρκεια ή μετά την κομποστοποίηση. Επίσης, λίπη, τα λάδια, υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών, κόκαλα, κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα (προσελκύουν τρωκτικά)» διευκρινίζει η κ. Λυγούρα.

Σημειώνει δε πως πρέπει να αποφεύγουμε τα στελέχη άρρωστων φυτών γιατί το κομπόστ που θα παραχθεί μπορεί να καταστρέψει τα φυτά στα οποία θα προστεθεί.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα περιττώματα ζώων επειδή προσελκύουν τρωκτικά κι ευθύνονται για τη διάδοση ασθενειών.

Στον κάδο δεν πρέπει να ρίχνουμε υλικά τα οποία δεν αποσυντίθενται ή αργούν να αποσυντεθούν. Πρόκειται για πέτρες, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα κ.τ.λ. Φλούδες εσπεριδοειδών (μπορούν να προστεθούν πολύ μικρές ποσότητες), σπόρους ή φυτά που έχουν σποριάσει, στάχτη από κάρβουνα (προτιμότερο αφού χωνέψει στο χώμα), τυπωμένο έγχρωμο χαρτί, αλλά και πευκοβελόνες γιατί το ρετσίνι καθυστερεί την βιοαποικοδόμηση κ.ο.κ.

Ο τεμαχισμός των απορριμμάτων αυξάνει μεν την ταχύτητα της κομποστοποίησης, αλλά η παρουσία μικρότερων τεμαχίων δυσκολεύει τον αερισμό του κάδου με κίνδυνο να δημιουργηθούν οσμές .Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί συχνότερη ανάδευση του κάδου.

Επίσης, ο αέρας είναι απαραίτητος για τη βιοαποικοδόμηση των οργανικών απορριμμάτων σε αερόβιες συνθήκες. Για να μπορούν οι μικροοργανισμοί να κινούνται και να αποσυνθέτουν τα οργανικά υλικά χρειάζονται υγρασία.

Πάντως, για να παραμείνουν οι μικροοργανισμοί ζωντανοί και να μη σταματήσει η κομποστοποίηση χρειάζονται κατάλληλα επίπεδα θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία στο κέντρο του σωρού είναι συνήθως από 40 έως 60 βαθμούς Κελσίου.

Πότε, όμως, το κομπόστ είναι ώριμο για χρήση; Το κομπόστ είναι ώριμο για χρήση όταν έχει σκούρο καφέ χρώμα, έχει γαιώδη οσμή, είναι ελαφρύ και εύθρυπτο και δεν περιέχει αναγνωρίσιμα υλικά που προστέθηκαν στον κάδο. Επίσης, όταν ο όγκος του περιεχομένου του κάδου έχει μειωθεί στο 1/3 του αρχικού όγκου.

Η κομποστοποίηση εξοικονομεί χρήματα, καθώς απαλλάσσει από την ανάγκη αγοράς χημικού εμπορικού λιπάσματος και φροντίζει τα φυτά, καθώς διατηρεί το χώμα πλούσιο και εύφορο. Επίσης, εξοικονομεί νερό, καθώς βοηθά το χώμα να διατηρεί την υγρασία του και προστατεύει το περιβάλλον, καθώς ανακυκλώνοντας πολύτιμα οργανικά υλικά μειώνονται οι ποσότητες που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α. (περίπου 35%), οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η χρήση χημικών λιπασμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...