Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

«Καμία ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού»


Το μήνυμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη σημερινή ημέρα.

Η ανοχή σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας αποτελεί κίνδυνο για τα θεμέλια του κράτους δικαίου, επισημαίνει η Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

«Η ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, που εμφανίζονται σε συνθήκες κρίσης ως εύκολη απάντηση σε ατομικά και συλλογικά αδιέξοδα, αποτελεί κίνδυνο για τα θεμέλια του κράτους δικαίου», επισημαίνει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού.

Προσθέτει δε, ότι παραμένει επίκαιρη η θέση της Ανεξάρτητης Αρχής, από πέρυσι, όταν καλούσε τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας «να επέμβουν όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και στα αίτια που προκαλούν τη ρατσιστική βία και κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιπτώσεις των αστυνομικών επεμβάσεων σε παιδιά και εφήβους


Για τραυματικά γεγονότα κάνει λόγο ψυχολόγος με επιστολή της στο newsbeast.gr.

Ένα σκηνικό «πολέμου» στήθηκε στις 7 Μαρτίου στην Ιερισσό Χαλκιδικής όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ λόγω των αντιδράσεων για τα μεταλλεία χρυσού. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν καταγγείλει την αστυνομία για ρίψη δακρυγόνων ακόμα και μέσα στο σχολείο, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Από την πλευρά της η αστυνομία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έγινε χρήση χημικών σε σχολείο και κάνει λόγο για περιορισμένη χρήση τους.

Η Ντίνα Τσελέπη, Ψυχολόγος-Συστημική θεραπεύτρια, εργαζόμενη στο A΄ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης με επιστολή της στο newsbeast.gr, μιλάει για τις επιπτώσεις των αστυνομικών επεμβάσεων σε παιδιά και εφήβους με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Στις 29.1.2013 διοργανώθηκε στην Ιερισσό, με πρωτοβουλία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συζήτηση μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου με τον Συνήγορο του Παιδιού με θέμα: «Προβληματιζόμαστε και συζητάμε για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου μας».

Οι μαθητές αναφέρουν : «Έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε στο σχολείο μας για όσα έχουν συμβεί στην περιοχή μας τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τις ενέργειες και τις διαδηλώσεις για τα μεταλλεία χρυσού». «Φοβόμαστε για τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί ή μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον, όμως δεν επιδιώκουμε την αντιπαλότητα αλλά την προσέγγιση».

Τα επεισόδια που συνέβησαν στις 7 Μαρτίου (ασύστολη αστυνομική βία, χρήση δακρυγόνων, ακόμη και στην αυλή του σχολείου, τηλεφωνικές κλήσεις από την αστυνομία σε ανήλικους προκειμένου να παρουσιαστούν στο αστυνομικό τμήμα) αποτελούν τραυματικά γεγονότα με σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους της συγκεκριμένης κοινότητας και όχι μόνο.

«Είναι δυνατόν να τρομοκρατούν τα παιδιά; Οι συμμαθητές μας της Α` Γυμνασίου δεν ξέρουν τι είναι τα δακρυγόνα και ξαφνικά βλέπουν ένα σχολείο ανάστατο και αστυνομικούς από έξω. Και μετά λένε ότι τα παιδιά των εργαζομένων της εταιρείας φοβούνται για τη ζωή τους, εμείς τι να πούμε;»

Όσοι από εμάς παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες και στήριξη σε παιδιά και εφήβους που έρχονται αντιμέτωποι με γεγονότα απειλητικά για τη ζωή τους, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι βιώνουν έντονο στρες, φόβο, τρόμο και ένα αίσθημα αδυναμίας που τους κατακλύζει και συχνά υπερβαίνει τα διαθέσιμα αποθέματά τους.

Οι συνήθεις αντιδράσεις που εμφανίζονται στα παιδιά και τους εφήβους, όταν εκτίθονται σε τραυματικά γεγονότα, είναι να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο. Βλέπουν εφιάλτες,φοβούνται το σκοτάδι και έχουν έντονη την αίσθηση της ευαλωτότητας. Πολύ συχνά παρουσιάζουν παλινδρόμηση σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά, με επιθετικότητα ή νευρικότητα. Ταλαιπωρούνται από το φόβο επανάληψης των γεγονότων και ανησυχούν ιδιαίτερα για τα οικεία τους πρόσωπα. Υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους και παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες στη συγκέντρωση και μνήμη.

Το τραύμα που προκαλείται από ανθρώπινη παρέμβαση, και δεν οφείλεται π.χ. σε μία θεομηνία, επηρεάζει- δηλητηριάζει μία διάσταση που είναι σημαντική για τον άνθρωπο: τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη στο είδος, τη βασική εμπιστοσύνη σε άλλους ανθρώπους. Οι συνέπειες των τραυματικών εμπειριών μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα, αν μπορούν οι άνθρωποι να προσδώσουν ένα νόημα σε αυτό που τους συνέβη. Στις περιπτώσεις όμως που ασκείται βία, η νοηματοδότηση γίνεται πιο δύσκολη, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους.

Οι αρνητικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, μετά από καταστροφικά ή τραυματικά γεγονότα, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, μπορεί να εξελιχθούν σε μετατραυματική διαταραχή του στρες και να επηρεάσουν την εξέλιξη των παιδιών και εφήβων.

Παρακολουθώντας, λοιπόν, τα γεγονότα όλες αυτές τις ημέρες, μου δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα:

- Ποια μέτρα έλαβε το υπουργείο για να προστατέψει μαθητές και εκπαιδευτικούς από έκθεση σε τραυματικά γεγονότα, όπως αυτά της 7ης Μαρτίου;
- Ποια ήταν η παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, όταν ενημερώθηκε για την ασύστολη και επικίνδυνη χρήση δακρυγόνων στην περιοχή;
- Ποιες ήταν οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να εφαρμοστεί σχέδιο διαχείρισης της κρίσης στη σχολική κοινότητα; Αλήθεια, υπάρχει σχεδιασμός διαχείρισης της κρίσης στις σχολικές κοινότητες, μετά από ένα τραυματικό ή καταστροφικό γεγονός;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου σε σχέση με την υποστήριξη των μαθητών που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες; (Στην περιοχή κατέφθασε ιδιώτης ψυχολόγος, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με δημοσιογραφικά δημοσιεύματα).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, στις 6 Μαρτίου καλούνταν όλα τα σχολεία Α’ βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης να αφιερώσουν χρόνο σε δράσεις – συζητήσεις–εκδηλώσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση των σχολικών κοινοτήτων και την επαγρύπνηση όλων των μελών τους για την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Πολύ φοβάμαι ότι το υπουργείο Παιδείας στις 7 Μαρτίου δεν είχε κανένα σχεδιασμό και καμία πρόληψη για την προστασία των μαθητών από τη βία και τον εκφοβισμό που υπέστησαν από την αστυνομία. Αντίθετα, επέτρεψε την έκθεση των μαθητών σε τραυματικές εμπειρίες με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Η σιωπή του υπουργού είναι συνενοχή. Πρέπει να είναι αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας να αποδοθούν ευθύνες. Δε μπορούμε να αδιαφορήσουμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο σκύλος που περπατάει στα δυο του πόδια


Γεννήθηκε χωρίς τα μπροστινά του άκρα.

Όταν γεννήθηκε ο Dian Dian κανείς δεν πίστευε ότι κάποτε θα μπορούσε να… περπατήσει. Χάρη όμως στην ιδιοκτήτριά του το μικρό κουτάβι που γεννήθηκε χωρίς τα μπροστινά του πόδια κατάφερε να… σταθεί στα πόδια του!

Η Cen Lan του έμαθε πώς να ξεπεράσει τα προβλήματα που του δημιουργούσε η αναπηρία του και τον εκπαίδευσε να περπατάει στα δύο του πόδια!

Η Lan ζει στην πόλη Nanning, πρωτεύουσα της επαρχίας Guangxi στη νότια Κίνα και υιοθέτησε τον Dian Dian πριν από έξι χρόνια, από ένα γείτονά της ο σκύλος του οποίου γέννησε έξι κουτάβια.

Εκείνη ξεχώρισε αυτό που δεν είχε τα δυο του μπροστινά πόδια.

«Τα πέντε υγιή κουτάβια υιοθετήθηκαν αμέσως ενώ εκείνος όχι. Είδα στα μάτια του την απογοήτευση και ότι ήθελε να μάθει να περπατάει. Τον πήρα χωρίς κανένα δισταγμό» είπε η ίδια.









Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε DNA αλόγου σε βουλγαρικό προϊόν κρέατος


Έφερε την ένδειξη «βόειο».

Θετικό σε DNA αλόγου βουλγαρικό προϊόν Θετικό σε DNA αλόγου βρέθηκε δείγμα βουλγαρικού προϊόντος με τη σήμανση «βόειο», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Βουλγαρίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».

Από τους εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν αποδεικνύεται πως ένα επιπλέον βουλγαρικό προϊόν περιέχει κρέας αλόγου σε ποσοστό 5%, έναντι βόειου κρέατος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

Το προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων απέστειλε συνολικά 75 δείγματα τροφίμων σε γερμανικό εργαστήριο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι θετικά σε DNA αλόγου. Από αυτά, μέχρι στιγμής, πέντε ήταν θετικά, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Μια νέα παρτίδα με 25 δείγματα τροφίμων θα σταλεί σε εργαστήριο της Γερμανίας μέχρι το τέλος Μαρτίου, τονίζεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο μικρός Ted θα αγοράσει για πρώτη φορά παπούτσια


Τρίχρονος απέκτησε τα δικά του πόδια.

Ο τριών ετών Ted Johnson από την Αυστραλία, που γεννήθηκε χωρίς κάτω άκρα, μπορεί πλέον να αγοράσει το πρώτο του ζευγάρι παπούτσια.

Ο μικρός Ted μαθαίνει να περπατάει με τα καινούρια του προσθετικά μέλη, τα οποία έχουν προσαρτημένες στην άκρη τους και πατούσες για πρώτη φορά.

Όταν η μητέρα του Abbie ήταν έγκυος στον Ted οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο που κυοφορούσε έπασχε από μια σπάνια ασθένεια, την ημιμέλεια κνήμης, εξαιτίας της οποίας το οστό της κνήμης λείπει είτε μερικώς είτε εντελώς ενώ ενδέχεται να υπάρχει και παραμόρφωση του ποδιού. Ένα χρόνο μετά τη γέννησή του οι γονείς του Ted πήραν την απόφαση να ακρωτηριαστούν τα κάτω άκρα του γιου τους.



Από τότε ο Ted είχε δοκιμάσει διάφορα είδη προσθετικών μελών, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που δοκίμαζε ένα ζευγάρι που είχε και πατούσες.



Με το που τα φόρεσε άρχισε ήδη να κινείται με μεγάλη άνεση. «Είναι απίστευτος. Τίποτε δεν τον σταματάει. Δεν το πιστεύω πόσο καλά τα πάει. Θα πάμε για πρώτη φορά στη ζωή του για να αγοράσει παπούτσια» είπε η μητέρα του.










Διαβάστε περισσότερα...

Στις περισσότερες περιπτώσεις εμπορίας παιδιών οι δράστες είναι οι γονείς των θυμάτων


Η εμπορία παιδιών στη Βουλγαρία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εμπορίας παιδιών στη Βουλγαρία οργανώνονται από τους ίδιους τους γονείς των θυμάτων, τόνισε ο πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων, Καλίν Καμένοφ, στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για το θέμα της παροχής βοήθειας και επανένταξης παιδιών θυμάτων trafficking.

Το 2012, συνολικά 65 παιδιά από τη Βουλγαρία έπεσαν θύματα παράνομης εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας.

Τα παιδιά εξαναγκάστηκαν σε επαιτεία, πορνεία και σε κλοπές, τόνισε ο κ. Καμένοφ προσθέτοντας ότι 55 παιδιά από τη Βουλγαρία που επαιτούσαν στη Θεσσαλονίκη επαναπροωθήθηκαν στη χώρα τους τον περασμένο μήνα.

Η εμπορία παιδιών στη Βουλγαρία εξακολουθεί να αποτελεί ένα πρόβλημα που είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί. Πρόκειται για πολύ καλά οργανωμένη ομάδα εγκληματιών που είναι δύσκολο να φυλακιστούν, καθώς ως μάρτυρες κατηγορίας πρέπει να καταθέσουν τα παιδιά τους.

Ο κ. Καμένοφ εκτίμησε ότι οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς την αποτελεσματικότερη συλλογή πληροφοριών από τα παιδιά θύματα trafficking, τα οποία σπάνια καταθέτουν εναντίον των γονέων τους.

Ο πρόεδρος του Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας Παιδιών επισήμανε ακόμη ότι είναι αναγκαίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ώστε να συμπεριληφθούν πιο αυστηρές τιμωρίες για εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος παιδιών.

Σε δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών και εμπόρους του trafficking πολλές φορές επιβάλλονται ποινές φυλάκισης με αναστολή ή ποινές υπό όρους. Η τιμωρία σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι η πραγματική φυλάκιση χωρίς αναστολή ή εξαγορά, σύμφωνα με τον κ. Καμένοφ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκροτήθηκαν τα πειθαρχικά συμβούλια


Στόχος να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων
.
Τέλος στην ανοχή και την ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς, όπως δημοσιοποίησε σήμερα ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης συγκροτήθηκαν όλα τα νέα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, ενώ ήδη έχουν διαβιβαστεί και εξετάζονται στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, που φτάνουν τις 1.550.

Επιπλέον, συγκροτήθηκε και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, ενώ συγκροτήθηκε και το Γ΄ Τμήμα του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, που εξετάζει υποθέσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ, το οποίο επί δύο χρόνια δεν λειτουργούσε.

Στα νέα πειθαρχικά συμβούλια μετέχουν κανονικά οι δικαστικοί λειτουργοί, που ορίσθηκαν ως μέλη, με την εξαίρεση των συμβουλίων σε τέσσερα υπουργεία, όπου παραιτήθηκαν οι ορισθέντες δικαστικοί λειτουργοί. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, κάνει ό,τι απαιτείται, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, για να λειτουργήσουν όλα τα πειθαρχικά συμβούλια. Σημειώνεται ότι η αναπλήρωση των παραιτηθέντων δικαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη του αρμοδίου υπουργού.

Επίσης, από το υπουργείο γίνεται γνωστό ότι το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει επιταχύνει τους ρυθμούς εργασιών του και εξετάζει περίπου 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα από το σύνολο των 450 υποθέσεων, που εκκρεμούν ενώπιον του. Ήδη, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει εκδώσει περισσότερες από τριάντα αποφάσεις μόνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ το 2012 εξέδωσε συνολικά 199 αποφάσεις.

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απεστάλησαν προς έλεγχο στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) το σύνολο των περίπου 1.900 περιπτώσεων υπαλλήλων, στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα, που επισείουν σοβαρές ποινές από το 2007 και εντεύθεν και τα οποία βρίσκονταν στη διάθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς όμως έως σήμερα να έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως και αρμοδίως. Για τις περιπτώσεις αυτές εξετάζεται από το ΣΕΕΔΔ αν παράλληλα έχει κινηθεί και καταλήξει η εκ του νόμου προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

Τέλος, σημειώνεται, ότι με το ν.4093/2012 επιβλήθηκε το διοικητικό μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας σε 885 υπάλληλους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνολόγος τροφίμων καταδικάστηκε για το θάνατο βρεφών


Δεν εντόπισε ότι γάλα σε σκόνη δεν περιείχε βιταμίνη Β1.

Σε φυλάκιση δυόμιση ετών καταδικάστηκε από ισραηλινό δικαστήριο ένας τεχνολόγος τροφίμων, ο οποίος εργάζεται σε εταιρεία βρεφικού γάλακτος για το θάνατο και την πρόκληση σωματικών βλαβών σε μωρά, τα οποία κατανάλωσαν γάλα σε σκόνη με βάση τη σόγια.

Το συγκεκριμένο γάλα δεν περιείχε μια βιταμίνη που είναι ζωτικής σημασίας για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο Φρέντερικ Μπλακ, ο οποίος έχει την ισραηλινή και την αυστραλιανή υπηκοότητα και εργάζεται για την εταιρεία Israeli Remedia, είχε κριθεί ένοχος τον περασμένο μήνα για την εξ αμελείας πρόκληση θανάτων και σοβαρών σωματικών βλαβών σε βρέφη.

Δικαστήριο στην Πετάχ Τικβά, κοντά στο Τελ Αβίβ, τον καταδίκασε σε φυλάκιση δυόμισι ετών.

Δύο μωρά που τρεφόντουσαν με το γάλα αυτό πέθαναν το 2003. Άλλο ένα πέθανε αργότερα, ενώ δύο υπέστησαν παράλυση.

Το δικαστήριο έκρινε τον Μπλακ ένοχο εξ αμελείας επειδή δεν είχε εντοπίσει ότι η σκόνη γάλακτος που λάμβανε η Remedia από τη γερμανική εταιρεία Humana Milchunion δεν περιείχε βιταμίνη Β1.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Remedia, Γκιντεόν Λάντσμπεργκερ, και ένας πρώην κύριος μέτοχος, ο Μοσέ Μίλερ, απηλλάγησαν των κατηγοριών που τους βάρυναν, οι οποίες ήταν οι ίδιες με αυτές που είχαν απαγγελθεί στον Μπλακ.

Ωστόσο ο Λάντσμπεργκερ κρίθηκε ένοχος για την μη τήρηση των προδιαγραφών και καταδικάστηκε σε αστυνομική επιτήρηση για τρεις μήνες και στην καταβολή συμβολικού προστίμου 10.000 σέκελ (περίπου 2.000 ευρώ).

Η έλλειψη βιταμίνης Β1 μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε συστήματα του οργανισμού, ιδιαίτερα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξη και οφθαλμικές αλλεργίες


Πώς εκδηλώνονται και πώς αντιμετωπίζονται.

Ως αλλεργία χαρακτηρίζουμε μια παράδοξη και υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού (αμυντικού) μας συστήματος σε κάποια ουσία που την ονομάζουμε αλλεργιογόνο και που προκαλεί υπερβολικά, ενοχλητικά και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα στον οργανισμό μας, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα προκαλούσε.

Ποιες είναι οι οφθαλμικές αλλεργίες;

Οι αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια αφορούν κυρίως την εξωτερική επιφάνεια και κυρίως τον επιπεφυκότα (το λευκό χιτώνα του ματιού).

Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες περιλαμβάνουν την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα (όπως εαρινή ή ανοιξιάτικη), την κλασική αλλεργική επιπεφυκίτιδα σε κάποιο αλλεργιογόνο (φάρμακα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες) που μπορεί να μας προσβάλει όλο το χρόνο και τη γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από τη χρόνια χρήση των φακών επαφής.

Πώς εκδηλώνονται οι οφθαλμικές αλλεργίες;

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό σημείο είναι η ερυθρότητα ή κοκκίνισμα των ματιών. Επίσης μπορεί να υπάρχει οίδημα ή πρήξιμο στα βλέφαρα ή ακόμα και στον επιπεφυκότα. Τα μάτια δακρύζουν συνεχώς. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα (κνησμός). Είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε από το να τρίψουμε τα μάτια μας και φυσικά αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. “Άλλα συμπτώματα είναι τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος αλλά είναι λιγότερο συχνά και συνήθως συνοδεύουν τη φαγούρα, που είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα.

Πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται και από αλλεργικές εκδηλώσεις άλλων οργάνων, όπως η μύτη με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας .

Με ποιο μηχανισμό εκδηλώνεται η οφθαλμική αλλεργία;

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα ξεκινά με την ευαισθητοποίηση ενός ατόμου σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Η φάση της ευαισθητοποίησης είναι μια ασυμπτωματκή διαδικασία που “προετοιμάζει” τον επιπεφυκότα για τις επακόλουθες αλλεργικές απαντήσεις. Όταν ένα άτομο επανεκτεθεί στο αλλεργιογόνο, ξεκινά η αλλεργική απάντηση. Τα μαστοκύτταρα αποδεσμεύουν ισταμίνη, η οποία συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς των νευρικών κυττάρων και προκαλείται ο κνησμός (φαγούρα) καθώς και με υποδοχείς των ενδοθηλιακών κυττάρων που οδηγούν σε οίδημα και ερυθρότητα των βλεφάρων. Άλλοι μεσολαβητές όπως οι προσταγλανδίνες, λευκοτριένια και κυτταροκίνες προκαλούν αγγειοδιαστολή και φλεγμονή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, μέσα σε περίπου 2 ώρες από την έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκδήλωση της αλλεργίας;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον παράγοντα που μας προκαλεί αλλεργία. Γνωρίζοντας το αλλεργιογόνο μπορούμε να το απομακρύνουμε ή να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτό προστατεύοντας τα μάτια μας από την αλλεργική εκδήλωση. Το πλύσιμο των χεριών βοηθά στο να μη μεταφέρονται με το τρίψιμο ουσίες που προκαλούν αλλεργίες στα μάτια, όπως σκόνη, γύρη, τρίχες ζώων. Το τρίψιμο επίσης πρέπει να αποφεύγεται διότι η διαδικασία αυτή εκκρίνει περισσότερη ισταμίνη και επιδεινώνει τα φαινόμενα. Το μικροκλίμα στο σπίτι και στην εργασία μπορεί να αποτελεί αιτία αλλεργίας. Η χρήση ειδικών φίλτρων στα συστήματα κλιματισμού και η συντήρησή τους βοηθούν στον περιορισμό των αλλεργιογόνων.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργία στα μάτια;

Οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Επίσης, τα τεχνητά δάκρυα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα και συχνά, ξεπλένοντας τα μάτια από τα αλλεριογόνα και προστατεύοντας τον κερατοειδή χιτώνα και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της αίσθησης ξένου σώματος.

Θεραπεία

Η χορήγηση φαρμάκων είναι η βασική θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Υπάρχουν πολλών ειδών σκευάσματα σε μορφή κολλυρίων που μπορούν να δοθούν για την φαρμακευτική αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών. Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων είναι τα αντισταμινικά, οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Τα αντισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης και κατά συνέπεια τη φαγούρα, το πρήξιμο (οίδημα), το κοκκίνισμα κτλ. Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων δρουν προληπτικά ώστε όταν περάσει η δράση του αντισταμινικού και ξαναεκτεθούμε στο αλλεργιογόνο να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα καθόλου ή σε πολύ μικρότερο βαθμό. Σήμερα υπάρχουν νέα και πολύ αποτελεσματικά αντιαλλεργικά φάρμακα που συνδυάζουν σε ένα κολλύριο και το αντισταμινικό και τον σταθεροποιητή των μαστοκυττάρων. Έτσι με την χρήση των σταγόνων αυτών 2 φορές την ημέρα έχουμε μια καταπληκτική βελτίωση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας.

Τα παραπάνω φάρμακα και οι ειδικά οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων μπορούν να δοθούν προληπτικά λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία αν υπάρχει μια εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα που μας κάνει να υποφέρουμε κάθε χρόνο. Η προληπτική αγωγή βοηθά στο να μην εκδηλωθεί η αλλεργία όταν εκτεθούμε στο αλλεργιογόνο.

Τα αντισταμινικά από το στόμα σε μορφή χαπιών είναι άλλο ένα όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφθαλμίατροι, ειδικά σε άλλες μορφές αλλεργίας που αφορούν και άλλα όργανα όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Η δράση των χαπιών αυτών είναι αποτελεσματική και στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από την τοπική θεραπεία. Η τοπική θεραπεία αντίθετα μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην αλλεργική ρινίτιδα που συνοδεύει πολύ συχνά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα καθότι τα κολλύρια περνούν στη μύτη μέσω του δακρυϊκού πόρου και την δακρυϊκής οδού.

Τέλος, τα κορτικοστεροειδή είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην οξεία φάση και βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος και γενικότερα στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Όμως δεν έχουν προληπτική δράση και επομένως όταν σταματήσουμε τη χορήγηση, η έκθεση στο αλλεργιογόνο οδηγεί εκ νέου στην εκδήλωση της αλλεργίας. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, κατά συνέπεια θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή του οφθαλμιάτρου και αφού εξετασθούν κλινικά τα μάτια.

Έτσι λοιπόν, με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της οφθαλμικής αλλεργίας οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό. Τα αλλεργικά άτομα είναι καλό να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους ώστε να προλάβουν και να θεραπεύσουν έγκαιρα τα συμπτώματά τους πριν αυτά γίνουν σημαντικά και ενοχλητικά και οδηγήσουν στον περιορισμό της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής του ατόμου.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καφές και πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού


Έρευνα αποκάλυψε την ευεργετική δράση των ροφημάτων.

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ και του πράσινου τσαγιού, φέρνουν νέες επιστημονικές έρευνες.

Μετά τα ευρήματα ελληνικής μελέτης που συνδέουν την κατανάλωση ελληνικού, βραστού καφέ με τη μακροζωία, μια άλλη έρευνα από ιάπωνες επιστήμονες συσχετίζει τα δημοφιλή ροφήματα με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η έρευνα -η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα- έγινε σε πάνω από 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, τους οποίους παρακολούθησε επί 13 χρόνια.

Όσο περισσότερο καφέ και πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με όσους σπάνια έπιναν καφέ.

Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stroke» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.

Τα οφέλη του καφέ δεν τελειώνουν όμως εκεί. Μια άλλη έρευνα από αυστραλούς ερευνητές, έρχεται να επιβεβαιώσει τη βοήθεια του καφέ στο να μας κρατά ξύπνιους.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι ο καφές παρέχει σημαντική προστασία στους οδηγούς φορτηγών, κρατώντας τους ξύπνιους στα μακρινά ταξίδια.

Ο καφές βρέθηκε να μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος για όσους οδηγούν επαγγελματικά οχήματα άνω των 12 τόνων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με 5,5 εκατ. ευρώ ενισχύει το υπ. Εσωτερικών τους δήμους


Για την καταβολή μισθωμάτων σχολικών μονάδων και υπηρεσιών.

Με 5.515.369 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τους δήμους της χώρας, σύμφωνα με απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Με το παραπάνω ποσό επιχορηγούνται οι δήμοι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), για την καταβολή μισθωμάτων σχολικών μονάδων και υπηρεσιών, που έχουν μεταφερθεί σε αυτούς, σύμφωνα με το ν. 3852/2010.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρικό εργαστήριο «κρυμμένο» κάτω από το δέρμα!


Μικροσυσκευή θα πραγματοποιεί αυτόματα αιματολογικές εξετάσεις.

Ένα μικροσκοπικό, φορητό μικροβιολογικό εργαστήριο σε μορφή ηλεκτρονικής συσκευής, κατάφεραν να κατασκευάσουν ελβετοί επιστήμονες.

Πρόκειται για μια μικροσυσκευή που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, πραγματοποιεί αναλύσεις αίματος και στέλνει τα αποτελέσματα ασύρματα στο κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή του γιατρού ή του ασθενούς.

Η συσκευή είναι προϊόν της ιατρικής νανοτεχνολογίας και αποτελεί τον καρπό συνεργασίας ειδικών στην πληροφορική, γιατρών και βιολόγων. Εισάγεται στον ασθενή μέσω μιας βελόνας στον ενδιάμεσο ιστό κάτω από το δέρμα της κοιλιάς ή των χεριών και είναι δυνατό να μείνει εκεί για λίγους μήνες, προτού αντικατασταθεί ή απομακρυνθεί τελείως.

Η συσκευή έχει μήκος μόλις 14 χιλιοστών και πλάτος δύο χιλιοστών. Περιέχει πέντε αισθητήρες καλυμμένους με κάποιο ένζυμο, για την ανίχνευση πέντε διαφορετικών πρωτεϊνών και άλλων χημικών ουσιών στο αίμα. Επιπλέον, εξοπλίζεται με ένα ραδιοπομπό, που επιτρέπει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των τεστ αίματος μέσω Bluetooth. Την τροφοδοσία με ενέργεια αναλαμβάνει μια μπαταρία - τσιρότο πάνω από το δέρμα.



Το «τσιπ-εργαστήριο» αναμένεται να είναι έτοιμο για εμπορική χρήση στους ασθενείς σε περίπου τέσσερα χρόνια και θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή σάκχαρο, καθώς θα μπορούν να τα παρακολουθούν σε τακτική βάση, χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο να πηγαίνουν για αιμοληψία σε κάποιο εργαστήριο. Ανάλογη ωφέλεια θα υπάρξει και στη θεραπεία του καρκίνου, καθώς οι ογκολόγοι θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στους ασθενείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιοβάνι ντε Μικέλι της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL), έχουν μέχρι στιγμής δοκιμάσει την εφεύρεσή τους στο εργαστήριο και σε ζώα. Όπως ανέφεραν, η συσκευή μπορεί με αξιοπιστία να μετρήσει το επίπεδο της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και έως τριών ακόμα δεικτών.

Η ελβετική ομάδα υποστηρίζει ότι η εφεύρεσή της είναι μοναδική, επειδή μπορεί να μετρήσει ταυτόχρονα πολλούς διαφορετικούς βιοδείκτες στο αίμα. Ακόμα, η συσκευή τους θα μπορεί να στέλνει έγκαιρα προειδοποιητικά μηνύματα για την προβληματική πορεία κάποιου δείκτη στον οργανισμό, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα σχετικά συμπτώματα.

Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το υποδόριο μίνι ηλεκτρονικό εργαστήριό τους σε ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίοι χρειάζονται συχνές εξετάσεις αίματος.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Bazaar βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη


Από 4 ως 7 Απριλίου.

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει bazaar βιβλίων στο κτίριο της οδού Πειραιώς από την Πέμπτη 4 μέχρι και την Κυριακή 7 Απριλίου, στις ώρες λειτουργίας του κτιρίου (Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00).

Στο bazaar θα διατεθούν 230 τίτλοι (η διάθεση ενός τόσο μεγάλου αριθμού τίτλων σε προσφορά γίνεται για πρώτη φορά από το Μουσείο), που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη, με έκπτωση 50% και 70% επί της τιμής πωλήσεώς τους.

Οι θεματικές των εκδόσεων καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Σύγχρονη Τέχνη, μέχρι τη Φωτογραφία και την Αρχιτεκτονική.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ελιξήριο» μακροζωίας ο ελληνικός καφές


Συνδέεται με τον υψηλό μέσο όρο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας.

Η κατανάλωση του καφέ έχει συνδεθεί κατά καιρούς με διάφορα οφέλη για την υγεία και την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών.

Ωστόσο, το αγαπημένο ρόφημα έρχεται να συνδεθεί με τη μακροζωία και μάλιστα «διαμέσου» της Ικαρίας. Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό ότι οι κάτοικοι της Ικαρίας ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο, απ' ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Η εφημερίδα «The New York Times», μάλιστα, είχε λίγους μήνες πριν, φιλοξενήσει άρθρο με τίτλο «Το μέρος όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν», το οποίο αναφερόταν βέβαια στην Ικαρία. Στο άρθρο εκείνο, είχαν προταθεί μια σειρά εξηγήσεων πίσω από τη διάρκεια της ζωής των κατοίκων: η απουσία μόλυνσης, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση με μέτρο κρασιού και ελληνικού καφέ.

Με τα πιθανά οφέλη του ελληνικού καφέ, και πώς αυτός θα μπορούσε να συμβάλει στη μακροζωία, ασχολήθηκε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και ο καφές έχει φανεί ότι μπορεί να λειτουργήσει προστατεύοντάς το.

Η μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών από την Ικαρία, άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία αυτών των κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», δήλωσε ο Γεράσιμος Σιάσος, επικεφαλής της έρευνας.

Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει μια ακόμα ψηφίδα στο «παζλ» διατροφής - υγείας καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυμναστική αυξάνει το προσδόκιμο ζωής


Τα οφέλη έρχονται ανεξάρτητα από το βάρος.

Έως και 4,5 χρόνια μπορεί να αυξήσει η άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου άνω των 40 ετών, σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα. Τα οφέλη ισχύουν ανεξάρτητα από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας (καρδιά, καρκίνος κ.α.) κάποιου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ι-Μιν Λι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τον Στίβεν Μουρ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, βρήκαν ότι ακόμα και οι παχύσαρκοι που ασκούνται ήπια αλλά τακτικά, επί 150 λεπτά την εβδομάδα, ζουν κατά μέσο όρο 2,7 έως 3,4 χρόνια περισσότερα (ανάλογα με το πόσα παραπανίσια κιλά έχουν), σε σχέση με όσους είναι παχύσαρκοι αλλά δεν ασκούνται.

Όσοι είναι απλώς υπέρβαροι (όχι παχύσαρκοι) και ασκούνται επί 150 λεπτά εβδομαδιαίως, ζουν 3,9 χρόνια περισσότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τους υπέρβαρους που δεν ασκούνται. Οι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους, που επίσης ασκούνται επί 150 λεπτά την εβδομάδα, ζουν περίπου 4,5 χρόνια παραπάνω σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που δεν ασκούνται, καθώς και 7,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους είναι παχύσαρκοι και σωματικά αδρανείς.

Είναι η πρώτη μελέτη που υπολογίζει με τόση ακρίβεια τα χρόνια ζωής, τα οποία χάνονται λόγω σωματικής αδράνειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι (των υπέρβαρων συμπεριλαμβανομένων) ασκούνται 75 λεπτά μέσα στην εβδομάδα, ζουν κατά μέσο όρο 1,8 χρόνια περισσότερο. Όσοι ασκούνται επί 450 λεπτά εβδομαδιαίως (6,5 ώρες), αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 4,5 χρόνια.

Οι ειδικοί συστήνουν τακτική αερόβια σωματική άσκηση μέτριας έντασης επί δυόμιση ώρες (150 λεπτά) ή 1,25 ώρες (75 λεπτά) μεγάλης έντασης κάθε εβδομάδα. Ως μέτριας έντασης ασκήσεις θεωρούνται αυτές στη διάρκεια των οποίων ένας άνθρωπος μπορεί να μιλάει, αλλά όχι να τραγουδάει. Ως μεγάλης έντασης ασκήσεις θεωρούνται εκείνες στη διάρκεια των οποίων ο άνθρωπος μπορεί να πει λίγες μόνο λέξεις, χωρίς να σταματήσει για να πάρει ανάσα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αμειβόμενοι με εργόσημο δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα


Για παροχές ασθενείας χρειάζονται 150 μέρες ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με εργόσημο δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (επίδομα ασθένειας, ατυχήματος, επαγγελματικής νόσου, ΤΒC, επιδόματα μητρότητας και έξοδα κηδείας), σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΙΚΑ.

Κατά συνέπεια, ο χρόνος ασφάλισης με εργόσημο λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος. Για τη χορήγηση παροχών ασθενείας σε είδος των αμειβομένων με εργόσημο απαιτούνται 150 ημέρες ασφάλισης, στις οποίες μπορούν να συνυπολογιστούν και οι λοιπές ημέρες ασφάλισης.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση παροχών σε είδος με βάση τη συμπλήρωση εκατό ημερών ασφάλισης (ή 50 κατ' εξαίρεση για το έτος 2013) δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης με εργόσημο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η αντιμετώπιση των λιπωμάτων


Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να τα αφαιρούμε.

Τα λιπώματα, συνήθως δεν είναι παρά ακίνδυνα εξογκώµατα στο δέρµα µας. Κάποιες φορές όµως απαιτούν την προσοχή µας.

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που µπορούν να εµφανιστούν σε διάφορα µέρη του σώµατος και εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρµα µας (υποδόριο ιστό) ως αποτέλεσµα του ταχέος πολλαπλασιασµού των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Κάποια λιπώµατα µπορεί να µην τα αισθανόµαστε καθόλου και να µην µας ενοχλούν, κάποια άλλα όµως µπορεί να τα νιώθουµε ακόµα και να κινούνται κάτω από το δέρµα µας αν τα πιέσουµε. Ωστόσο η αιτία της εµφάνισής τους σε γενικές γραµµές παραµένει άγνωστη.

Πότε πρέπει να τα βγάλω;

Εξαιτίας του καλοήθους χαρακτήρα τους δεν θεωρούνται απειλητικά για την υγεία µας. Έτσι, όταν είναι πολύ µικρά και δεν µας ενοχλούν, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Ωστόσο συστήνεται να αφαιρούνται όταν το µέγεθός τους είναι αρκετά µεγάλο ή αρχίζει να αυξάνεται. Κι αυτό γιατί, πρώτον, είναι πιθανό να µας δυσκολεύουν σε απλές καταστάσεις (π.χ. ένα λίπωµα στην πλάτη µπορεί να µας ενοχλεί στον ύπνο) και, δεύτερον, επειδή µπορεί να κρύβουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγµα ένα λιποσάρκωµα που είναι όγκος κακοήθους φύσεως.

Η αφαίρεσή τους συστήνεται επίσης όταν υπάρχει το φαινόµενο πολλαπλής λιπωµάτωσης, όταν δηλαδή υπάρχουν λιπώµατα σε πολλά διαφορετικά σηµεία του σώµατος.

Σε αυτή την περίπτωση αφαιρούµε δύο ή τρία λιπώµατα, τα οποία στέλνονται κατευθείαν για βιοψία ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ακίνδυνα ή όχι. Αν αυτό το δείγµα αποδειχθεί καλόηθες, το ίδιο θα είναι και τα υπόλοιπα.

Τι πρέπει να ξέρετε για την επέµβαση

Η αφαίρεση των µικρών λιπωµάτων γίνεται µε τοπική αναισθησία, ενώ για τα µεγαλύτερα ίσως χρειαστεί ολική νάρκωση προκειµένου να διευκολυνθούν γιατρός και ασθενής. Γενικά πάντως πρόκειται για µια απλή επέµβαση που συνήθως προϋποθέτει µια τοµή όση περίπου είναι και η διάµετρος του λιπώµατος.

Ανεξάρτητα ωστόσο µε το µέγεθος του λιπώµατος, απαιτείται πάντα βιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε. Ο ασθενής µπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σχεδόν αµέσως, ενώ τυχόν πόνος αντιµετωπίζεται µε απλά παυσίπονα.

Μικρές οι πιθανότητες να ξαναβγεί

Συνήθως τα λιπώµατα που αφαιρούνται δεν επανεµφανίζονται.

Η µόνη περίπτωση που φαίνεται ότι µπορεί να υποτροπιάσουν είναι όταν το λίπωµα έχει προσεκβολές, κοινώς «πόδια» (αυτό το ενδεχόµενο διακρίνεται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέµβασης).

Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός µας µπορεί να µας συµβουλέψει για το πώς πρέπει να κινηθούµε στη συνέχεια, αν δηλαδή πρέπει να αφαιρέσουµε το νέο λίπωµα όταν εµφανιστεί ή όχι (µπορεί π.χ. να είναι τόσο µικρό που δεν χρειάζεται επέµβαση).

Μάθετε ότι...

- Στατιστικά τα λιπώµατα εµφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες µεταξύ 40 και 60 ετών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που έχουν εµφανίσει λίπωµα σε ηλικία των 20 ή 30 χρόνων ή ακόµα και νωρίτερα.

- Παρόλο που µπορούν να εµφανιστούν σε όλο το σώµα, τα λιπώµατα έχουν µια τάση να εµφανίζονται συχνότερα στο άνω µέρος του, δηλαδή στην πλάτη, το στήθος, το λαιµό, τον αυχένα και τους ώµους.

Αν έχετε παρατηρήσει οπουδήποτε στο σώµα σας κάποιο µικρό ογκίδιο που µοιάζει µε λίπωµα, καλό είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφηµα ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Μήπως δεν είναι λίπωµα;

Μην… βαφτίζετε λίπωµα κάθε µικρό εξόγκωµα που εµφανίζεται στο σώµα σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επί χρόνια νόµιζαν ότι είχαν λίπωµα και ανέβαλλαν την αντιµετώπισή του χωρίς να γνωρίζουν, για παράδειγµα, ότι ήταν µια κύστη που έπρεπε να αφαιρεθεί.

Οτιδήποτε ύποπτο λοιπόν παρατηρείτε στο σώµα σας πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι ακίνδυνο.

Επηρεάζουν και την ψυχολογία

Τα λιπώµατα µπορεί να µην απειλούν συνήθως τη σωµατική µας υγεία, υπάρχει όµως πιθανότητα να αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική αν βρίσκονται σε ιδιαίτερα εµφανή σηµεία, αφού τότε µπορεί να µας εµποδίζουν να νιώσουµε καλά µε την εικόνα µας.

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε υπόψη σας ότι µπορείτε επίσης να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους ακόµα και αν ιατρικά δεν επιβάλλεται.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι θάνατοι από Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ


«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες.

Οι θάνατοι και ο κίνδυνος να πεθάνει κανείς από την νόσο του Αλτσχάιμερ αυξήθηκε σημαντικά στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με δύο εκθέσεις που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

Η τάση αυτή διαπιστώνεται την ώρα που οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες επικεντρώνονται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στους ασθενείς που έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα μετά την αποτυχία των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια να αναχαιτιστεί η πρόοδος της νόσου σε αυτούς που είχαν ήδη συμπτώματα.

Τα στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από Αλτσχάιμερ αυξήθηκε κατά 39% μεταξύ του 2000 και του 2010 μολονότι τα ποσοστά θνησιμότητας από άλλες νόσους, όπως ο καρκίνος, τα καρδιολογικά νοσήματα και τα εγκεφαλικά, μειώθηκαν σημαντικά.

Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ τα οποία στηρίζονται και αυτά σε στοιχεία των CDC, αλλά εξετάζουν μόνον τους θανάτους, το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 68% κατά την ίδια δεκαετία.
Μολονότι ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο αυτή εξαρτάται από την ηλικία, το φύλλο, την φυλή και ακόμη και το μέρος στο οποίο κατοικεί ένας ασθενής, είναι απολύτως σαφές ότι αυξάνεται σταθερά για μια μακρά χρονική περίοδο, επισημαίνουν τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών στην έκθεσή τους.

Αυτοί που είναι 85 ετών και άνω κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από Αλτσχάιμερ από αυτούς που είναι από 65 ως 84 ετών, σύμφωνα με τα CDC. Οι λευκοί και οι γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, προσθέτουν.

«Σε σύγκριση με άλλα ξεχωριστά αίτια, η νόσος του Αλτσχάιμερ σημειώνει αύξηση από την περασμένη δεκαετία», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών για την Υγεία του CDC, επισημαίνοντας ότι η «θνησιμότητα από την νόσο του Αλτσχάιμερ αυξάνεται σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών».

«Η επιδημία του Αλτσχάιμερ αποτελεί σαφώς ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», αναφέρει επίσης σε ανακοίνωση με την οποία συνοδεύει την ετήσια έκθεσή της η Ένωση για το Αλτσχάιμερ, η οποία βοηθάει τους ασθενείς, όπως και στην χρηματοδότηση της έρευνας για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.

Και οι δύο εκθέσεις δημοσιοποιούνται την ώρα που οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας στις ΗΠΑ δίνουν μια νέα ώθηση στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ασθένειας, καθώς η κυβέρνηση και τα ερευνητικά κέντρα εργάζονται για να βρουν πιο επικεντρωμένες θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς σε πιο πρώιμο στάδιο.

Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πέρυσι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, έπειτα από σχετικό νόμο του 2011, τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αξιώνει οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες να συντονίσουν την έρευνά τους και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της νόσου. Εξάλλου ο πρόεδρος επισήμανε το ζήτημα αυτό στην ετήσια ομιλία του στους βουλευτές τον Ιανουάριο.

Επιπροσθέτως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε οδηγίες τον περασμένο μήνα για να καταστήσει ευκολότερη την δοκιμή δυνητικών θεραπειών σε ασθενείς νωρίτερα, όταν μπορεί να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσουν.

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο αυτή, η οποία αποτελεί σύμφωνα με τα CDC την πέμπτη αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω και την έκτη αιτία θανάτου συνολικά.

Σημαντικό είναι και το κόστος της νόσου για τις υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ. Το κόστος της θεραπείας που λαμβάνουν οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ και διάφορες μορφές άνοιας ανερχόταν σε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, προσθέτουν τα CDC, συμπεριλαμβανομένων 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι οι δαπάνες των κυβερνητικών προγραμμάτων ασφάλισης Medicare και Medicaid. Ως το 2050, το κόστος θα μπορούσε να φτάσει το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επισημαίνουν.

«Χωρίς πολύ σημαντικά ιατρικά επιτεύγματα που θα προλαμβάνουν, θα επιβραδύνουν, ή θα σταματούν την νόσο, ως το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να φτάσει τα 13,8 εκατομμύρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση για το Αλτσχάιμερ, προσθέτοντας ότι βάσει άλλων υπολογισμών ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέρχεται σε έως και 16 εκατομμύρια.

Φέτος, αναμένεται ότι περίπου 450.000 Αμερικανοί θα πεθάνουν από την νόσο, προσθέτει.

Ο Ρόμπερτ Εγκ, ο αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής της Ένωσης, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εθνική κρίση και απηύθυνε έκκληση στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας «να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους και να επικεντρώσουν τους πόρους τους» στην ασθένεια και στο Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει πλήρως το σχέδιο δράσης των ΗΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Φόβοι ότι μπορεί να επανεμφανιστεί ο «μαύρος θάνατος»


Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν για την πανούκλα.

Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η πανούκλα, μια από τις πιο καταστροφικές πανδημίες στην ιστορία του ανθρώπου, με 75 έως 200 εκατομμύρια θύματα κατ’ εκτίμηση, θα μπορούσε μια ημέρα να επιστρέψει, με την εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μορφών του φονικού βακτηρίου.

Πριν λίγες μέρες, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Λονδίνο έναν μαζικό τάφο με περισσότερους από 12 σκελετούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανούκλας. Τα θύματα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα βρουν ακόμη περισσότερους τάφους, καθώς συνεχίζουν τις εκσκαφές στην περιοχή. Σκοπός των εκσκαφών, η μελέτη της επιδημιολογίας της πανούκλας και, σίγουρα, όχι τυχαία…

Η πανούκλα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, με τάση επανεμφάνισης, που επηρεάζει τους πνεύμονες. Προκαλεί εστίες σε μεγάλες πληθυσμούς.

Αναδυόμενες ασθένειες

Το ζήτημα των αναδυόμενων και επανεμφανιζόμενων λοιμωδών νοσημάτων αρχίζει να προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας διεθνώς.

Σύμφωνα με την ιστορία, τα επίπεδα του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν δραματικά λόγω της πανούκλας κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, καθώς μόνο τότε πέθαναν σχεδόν 75 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Infection, Genetics, and Evolution» και βασίστηκε στο μεγάλο λοιμό της Μασσαλίας που σκότωσε 100.000 ανθρώπους μεταξύ 1720 και 1723.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι ακόμα σε κίνδυνο από μια αναβίωση της πανούκλας και σ΄αυτό συνηγορούν διάφοροι παράγοντες. Από τις μεταφορές και το εμπόριο έως την εμφάνιση πολλών παθογόνων οργανισμών, ανθεκτικών στα φάρμακα και με ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όπως υπογραμμίζουν, μάλιστα, τα βακτήρια έχουν αλλάξει γενετικά όσον αφορά στον τρόπο που μολύνουν τους ξενιστές τους, έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώνουν στο αίμα των θηλαστικών.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιδημιών τα επόμενα χρόνια. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η παροχή των αναγκαίων πληροφοριών σχετικά με αναδυόμενες ασθένειες και τη βελτίωση της διαχείρισης των επιδημιών αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο του πανικού που θα μπορούσε να επιφέρει η επανεμφάνιση τέτοιων ασθενειών.

Μόλις τον περασμένο χρόνο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα νέο φάρμακο, το Levaquin, ως θεραπεία για την πρόληψη της πανούκλας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανές επιθέσεις βιοτρομοκρατίας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επτά βήματα ζωής από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας


Τι αποκάλυψε έρευνα σε Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να προστατευθείτε έναντι του καρκίνου; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ναι.
Ερευνητές σε Πανεπιστήμιο του Σικάγο υποστηρίζουν ότι τα «7 βήματα για υγιή καρδιά» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας μπορούν εάν εφαρμόζονται να μειώσουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τα «7 βήματα ζωής» που εισήγαγε η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας είναι τα εξής:

1ο βήμα ζωής. Δραστηριοποιηθείτε: Αυξήστε το επίπεδο της σωματικής σας άσκησης τουλάχιστον κατά 150 λεπτά την εβδομάδα. (π.χ. μισή ώρα γρήγορο περπάτημα πέντε ημέρες την εβδομάδα)

2ο βήμα ζωής. Διατηρήστε υγιές βάρος: Στόχος είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) να μην υπερβαίνει το 25.

3ο βήμα ζωής. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή: χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα. Πλούσια σε φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες, και ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

4ο βήμα ζωής. Έλεγχος Χοληστερόλης: Στόχος το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης να διατηρείται κάτω από 200 mg / dL

5ο βήμα ζωής. Έλεγχος αρτηριακής πίεσης: Διατηρήστε τη σε επίπεδα κάτω από 120 mm Hg για τη συστολική και κάτω από 80 mm Hg για τη διαστολική. Προϋπέρταση αποτελούν τα επίπεδα 120 – 139 συστολική ή 80 – 89 διαστολική.

6ο βήμα ζωής. Μείωση σακχάρου στο αίμα: επίπεδο σακχάρου στο αίμα πάνω από 100, θα μπορούσε να είναι ένδειξη διαβήτη ή προδιαβήτη.

7ο βήμα ζωής. Διακόψτε το κάπνισμα: το κάπνισμα εκτός από την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 13.253 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε μελέτη για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, μελέτη η οποία διεξάγεται από το 1987. Για να εντοπίσουν πόσοι από τους ανθρώπους του δείγματος ανέπτυξαν καρκίνο τα επόμενα 20 χρόνια, εντόπισαν τις καταγραφές στα νοσοκομεία.

Από το δείγμα τους καρκίνο ανέπτυξαν τα 2.880 άτομα. Οι πιο κοινές μορφές ήταν καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού.

Αφού συνέκριναν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κατέληξαν ότι όσοι ακολουθούσαν τα 6 ή τα 7 βήματα ζωής (2,7% του συνολικού δείγματος) είχαν 51% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όσοι ακολουθούσαν τα 4 από τα 7 βήματα παρουσίαζαν μια μείωση κινδύνου του 33%.

Όσοι ακολουθούσαν 1 ή 2 βήματα είχαν 21% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τα «7 βήματα ζωής» μπορούν να επιτύχουν διπλό στόχο λένε οι επιστήμονες και τονίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές που θα βελτιώσουν ή ακόμη και θα σώσουν την ζωή.

Μια άλλη έρευνα μάλιστα του βρετανικού ινστιτούτου έρευνας καρκίνου (Cancer Research UK) υποστηρίζει ότι ένα 40% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιά είναι τα απαραίτητα λιπαρά για την υγεία μας


Τα οφέλη από την κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων.

Τα ω3 λιπαρά οξέα, μαζί με τα ω6 και τα ω9, αποτελούν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), τα οποία είναι υπεύθυνα για τις λειτουργίες των βιολογικών μεμβρανών και συγχρόνως, αποτελούν πρόδρομες ουσίες των ρυθμιστικών λιπιδίων του κυτταρικού μεταβολισμού.

Το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκο οξύ (DHA) αποτελούν, λοιπόν, τα ω3 λιπαρά οξέα της διατροφής μας, άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό μας, καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει το σώμα μας, οπότε χρειάζεται να καταναλώσουμε τροφές που τα περιέχουν.

Ποια, όμως, είναι τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων; Έρευνες αποδεικνύουν πως τα ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθυστερούν την εκδήλωση της νόσου Alzheimer και αυξάνουν την ικανότητα μάθησης και συγκέντρωσης στην παιδική ηλικία. Ακόμα, μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα φαίνεται να προστατεύει από παθήσεις των ματιών που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία, δρα ενάντια στο άσθμα, τη ψωρίαση, τα εγκαύματα, την ελκώδη κολίτιδα και άλλα φλεγμονώδη- αυτοάνοσα νοσήματα, συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων και μειώνει τον πόνο σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, τα ω3 συμβάλλουν στην αύξηση του ασβεστίου στο αίμα, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της οστεοπόρωσης και προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου.

Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και ίσως, να δρουν θετικά σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια και διπολική κατάθλιψη. Τέλος, η κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων επιδρά κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους, θετικά ευτυχώς, καθώς μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε ω3, αυξάνεται η αίσθηση της πληρότητας.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, όλα τα καλά που μας χαρίζουν τα ω3 λιπαρά οξέα, ας μάθουμε και σε ποιες τροφές βρίσκονται! Τα ω3 θα τα βρούμε στα ψάρια, κυρίως στην αντσούγια, το γαύρο, τη σαρδέλλα, το σκουμπρί, τη ρέγκα, τον τόνο, το σολομό, τον κολιό και την πέστροφα. Επίσης, τα λάδια και κυρίως το λινέλαιο και το σογιέλαιο είναι πλούσια σε ω3. Ακόμη, καταναλώνοντας καρύδια, φουντούκια, βρώμη, σιτάρι, λιναρόσπορο, φασόλια, ρεβίθια, σόγια, γλιστρίδα, σπανάκι, μπρόκολο, κάστανα και εμπλουτισμένα με ω3 λιπαρά μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και αυγά, μπορούμε να προσλάβουμε τα απαραίτητα αυτά λιπαρά καθημερινά.

Πόσα ω3 λιπαρά οξέα χρειαζόμαστε καθημερινά; Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η πρόσληψη 250 mg την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι, αρκετά συχνά όσπρια, καθημερινά σαλάτες και ξηρούς καρπούς με μέτρο. Όσον αφορά τα ψάρια, καλό θα ήταν να επιλέγουμε ψάρια «ανοιχτής» θαλάσσης (διότι αυτά τρέφονται με φυτοπλαγκτόν, οπότε θα μας παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ω3 λιπαρών), να μην τα τηγανίζουμε, αλλά να τα ψήνουμε ή να τα βράζουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες και για λίγη ώρα, αλλιώς καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των ω3.

Επωφεληθείτε, λοιπόν, από μια διατροφή, που έχει βάση τη Μεσογειακή Πυραμίδα και την συχνή κατανάλωση ψαριών και όχι μόνο, και αφήστε τα ω3 λιπαρά οξέα να κάνουν το θαύμα τους!


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλονται οι συντάξεις σε 335.557 συνταξιούχους


Αναστέλλεται από το Μάιο η καταβολή των συντάξεών σε 335.557 συνταξιούχους επειδή δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση εάν διαπιστωθεί έως τις 10 Απριλίου ότι υπάρχουν κενοί ή άκυροι ΑΜΚΑ ή κενοί ή άκυροι ΑΦΜ συνταξιούχων, θα ανασταλεί προσωρινά η σύνταξη που θα καταβληθεί κατά το μήνα αυτό και οι συντάξεις θα επαναχορηγούνται μόνο μετά την κατάθεση των στοιχείων.

Έως και σήμερα σε σύνολο 4.390.378 συντάξεων εμφανίζονται 167.364 με κενά ή άκυρα ΑΜΚΑ (απόκλιση 3,81%) και 152.311 με κενά ή άκυρα ΑΦΜ (3,46%), ενώ έχουν εντοπιστεί και 15.882 συντάξεις με κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ (για τις συντάξεις αυτές έχει ήδη δοθεί οδηγία άμεσης αναστολής τους).

Για το έλεγχο τόσο των παραπάνω συνταξιούχων όσο και των συνταξιούχων οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στις απογραφές δημιουργείται στην ΗΔΙΚΑ «μαύρη λίστα» με τίτλο «ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας» που θα παρακολουθεί και τις ενέργειες που έχουν γίνει, από πλευράς Ταμείων, για την είσπραξη των ποσών τα οποία έχουν καταβληθεί. Στη λίστα αυτή θα μπουν και όσοι συνταξιούχοι χηρείας εντοπιστούν ότι παρανόμως εισπράττουν συντάξεις (η αυτοπρόσωπη απογραφή ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου και οι έλεγχοι μέσω υπουργείου Εσωτερικών στις 31Μαίου).

Επίσης, στις 10 Απριλίου θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις των διπλοσυνταξιούχων οι οποίες δεν είχαν περικοπεί. Υπολογίζονται σε 50.000 άτομα που γλύτωσαν τις εισφορές (3% - 10%) σε κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ - 1.400 ευρώ καθώς σε διπλές επικουρικές (άνω των 300 ευρώ) ή πρόκειται για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ (είχε επιβληθεί εισφορά 6% έως 10% στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για ειδική ασφαλιστική εισφορά


Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου η προθεσμία για την καταβολή από τους αγρότες της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2012, μετά την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης από τους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Την παράταση αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, καθώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας, οι αγρότες δεν κατάφεραν να καταβάλλουν εντός των αρχικών προθεσμιών την ασφαλιστική εισφορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Πωλείται ηλεκτροκίνητος ορθοστάτης



Πωλείται ηλεκτροκίνητος ορθοστάτης μάρκας vassilli Hi-Lo Vario 18.70.
Ολοκαίνουργος, σχεδόν αμεταχείριστος λόγω ακαταλληλότητας, δεν βόλεψε τον χρήστη.




Η τιμή ξεκινάει από 3.000 ευρώ αλλά είναι συζητήσιμη. 
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6975623173.
Διαβάστε περισσότερα...

Κολώνα-παγίδα στο Ηράκλειο


Με πολύ σοβαρό τραυματισμό κινδύνεψε ένα μωρό με τη μητέρα του προσπαθώντας να αποφύγουν μια κολώνα που βρίσκεται μεσούσης της ράμπας τυφλών στο κέντρο του Ηρακλείου!

Η συγκεκριμένη κολώνα -εφιάλτης βρίσκεται στην οδό Κόσμων 26 στο κέντρο του Ηρακλείου και κατά το παρελθόν είχαμε επισημάνει την δυσκολία που αντιμετωπίζουν δεκάδες άτομα με ειδικές ανάγκες που διέρχονται από το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας καταστήματος, μια μητέρα σταματάει στην κολώνα έτσι ώστε να μπορέσει να την προσπεράσει και να χωρέσει το καρότσι από το πεζοδρόμιο, με τραγικό αποτέλεσμα να ανατραπεί και το μικρό παιδί να βρεθεί με το πρόσωπο στο οδόστρωμα!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι λίγα δευτερόλεπτα αφότου περαστικοί βοήθησαν μητέρα και βρέφος να σηκωθούν, τον δρόμο διέσχισε ένα αυτοκίνητο, κάτι που θέτει εύλογα ερωτήματα σχετικά με το τι θα γινόταν αν το αυτοκίνητο περνούσε λίγο πριν την πτώση, σε ένα σημείο στο οποίο ομολογουμένως δεν υπάρχει περιθώριο αντίδρασης.

Οι καταστηματάρχες της περιοχής τονίζουν εμφανώς δυσαρεστημένοι από τα καθημερινά περιστατικά, ότι έχουν προτείνει στον Δήμο Ηρακλείου, να αναλάβουν με δικά τους έξοδα την απομάκρυνση της κολώνας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταστήσουν καλώδια της ΔΕΗ εντός της ιδιοκτησίας τους, χωρίς όμως να έχουν λάβει απάντηση.

Δείτε τι κατέγραψε κάμερα ασφαλείας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σενάρια μείωσης του τέλους ακινήτων


Χαμηλότερους συντελεστές στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων για το 2013 εξετάζει η κυβέρνηση, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί κανονικά το σύνολο τω υπόλοιπων φόρων που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Πέραν της μείωσης των συντελεστών που διαμορφώνουν το τέλος ακινήτων, το οποίο και το 2013 θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εξεάζεται και η μείωση των αντικειμενικών αξιών, που κι αυτές επηρεάζουν το ύψος του τέλους, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των ιδιοκτητών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα λίστα φαρμάκων


Από την ερχόμενη Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα ισχύσει η ασφαλιστική τιμή στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται εφεξής από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, πρωτότυπο ή γενόσημο, και ο ασθενής με δική του επιβάρυνση θα μπορεί να επιλέξει κάποιο άλλο ακριβότερο φάρμακο. Αν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του και όταν είναι μεγαλύτερη ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής, καθώς και το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της ασφαλιστικής τιμής. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο Οργανισμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κάλεσε τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα φάρμακα που δεν τους επιβαρύνουν οικονομικά.

«Στο κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων

Διογκώνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «η επόμενη μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Πολλά φάρμακα μεγάλων εταιρειών λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Ακόμη και αντιθρομβωτικές ενέσεις χορηγούνται με το "σταγονόμετρο"». Ο πρόεδρος του ΦΣΑ έχει κληθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών την Παρασκευή προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα των ελλείψεων.

Σύμφωνα με Το Βήμα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα «ορφανά» φάρμακα, αυτά δηλαδή που προορίζονται για όσους πάσχουν από σπάνια ασθένεια. Μετά τον κίνδυνο απόσυρσης δύο «ορφανών» φαρμάκων, το ένα για τη νόσο Γκοσέ και το άλλο για πνευμονική υπέρταση (σ.σ η εταιρεία είχε ενημερώσει τους αρμοδίους στον ΕΟΠΥΥ ότι θα αποσύρει τα δύο φαρμακευτικά σκευάσματα, προσφάτως όμως υπαναχώρησε από την αρχική της απόφαση μετά τη διαβεβαίωση ότι οι τιμές των φαρμάκων θα επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα), το «καμπανάκι» χτυπά για ακόμη ένα φάρμακο. Οι φαρμακοποιοί ενημερώθηκαν, χθες Τρίτη, ότι το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα Aldactone 25mg (διουρητικό) δεν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες.

Σε επιστολή τους προς την φαρμακευτική εταιρεία, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν ότι «για το συγκεκριμένο φάρμακο δεν υπάρχει υποκατάστατο διότι πρόκειται για ορφανό –πρωτότυπο», και ζητούν να ενημερωθούν «για τον χρόνο αποκατάστασης του προβλήματος προκειμένου οι ασθενείς (κατόπιν επανεξέτασης ή συμβουλής των θεράποντων ιατρών) να στραφούν σε εναλλακτικές θεραπείες για το εν λόγω χρονικό διάστημα».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σταματούν οι μεταφορές μαθητών στη Χαλκιδική


Χειρόφρενο ετοιμάζονται να τραβήξουν και οι λεωφορειούχοι του Ν.Χαλκιδικής ένα 24ωρο μετά την ανάλογη κίνηση των συναδέλφων τους στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας στον αέρα την μεταφορά εκατοντάδων μαθητών.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνέλευση, με την παρουσία του πρόεδρου του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης Γιώτη Χαραλάμπους όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο αύριο το πρωί να βγάλουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα λεωφορεία, χωρίς όμως να παρακωλύουν την κυκλοφορία, διεκδικώντας την πληρωμή τους.

Όπως αποκάλυψε στο thesstoday ο κ.Χαραλάμπους, ο σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το νέο ψαλίδισμα 10% στις συμβάσεις τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε τρεις φορές αφότου νίκησε τον καρκίνο


Η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που το έχει καταφέρει.

Η Svetkul Baiyshbek από την πόλη Antwerp στο Βέλγιο πιστεύεται ότι είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έχει αποκτήσει τρία παιδιά, έχοντας υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Η Svetkul απόκτησε τον πρώτο της γιο σε ηλικία 27 ετών, προτού διαγνωστεί με καρκίνο, το 2005.

Οι γιατροί τότε της είχαν πει ότι ήταν σχεδόν απίθανο να μπορέσει να αποκτήσει ποτέ άλλα παιδιά. Σε περιπτώσεις σαν τη δική της οι χειρουργοί αφαιρούν ολόκληρη τη μήτρα, όμως επειδή η ίδια ήθελε απεγνωσμένα να κάνει κι άλλα παιδιά, οι γιατροί αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο με μια λιγότερο επεμβατική μέθοδο.

«Αφαιρέσαμε μόνο ένα τμήμα της μήτρας» είπε ο γυναικολόγος Wiebren Tjalma και πρόσθεσε: «Θέλαμε να της δώσουμε την ευκαιρία να αποκτήσει το δεύτερο παιδί που τόσο επιθυμούσε».

Ένα χρόνο μετά την επέμβασή της, το 2006, η Svetkul αποκτούσε ένα ακόμη γιο, τον οποίο ονόμασε Wiebren και γινόταν μία από τις 600 περίπου γυναίκες στον κόσμο που έφερναν στον κόσμο παιδί έχοντας νικήσει τον καρκίνο της μήτρας.

Το 2010 γέννησε για τρίτη φορά, κάτι που έχουν καταφέρει μόλις 150 γυναίκες στον κόσμο.

Πρόσφατα έφερε στον κόσμο και το τέταρτο παιδί της, το τρίτο μετά την επέμβαση στη μήτρα της, κάνοντάς την τη μοναδική γυναίκα στον κόσμο που το έχει καταφέρει αυτό.

Η 36χρονη μητέρα δήλωσε: «Πάντοτε ήθελα μια μεγάλη οικογένεια και ο καρκίνος δε θα σταματούσε το όνειρό μου».



Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση αναστολή καταβολής συντάξεων σε μη απογραφέντες συνταξιούχους


Εγκύκλιος Βρούτση στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Να προχωρήσουν άμεσα στην αναστολή της καταβολής των συντάξεων, για όσους συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί κατά τα έτη 2012 και 2013, ζητά με κατεπείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας ζητά από τους διοικητές των ασφαλιστικών φορέων να αποστείλουν έως τις 12 Απριλίου του 2013 στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ τον επικαιροποιημένο αριθμό των αναπόγραφων συνταξιούχων των ετών 2011, 2012 και 2013, το μηνιαίο ποσό σύνταξης αυτών και τις ημερομηνίες έναρξης αναστολής πληρωμής των αντίστοιχων συντάξεων.

Με την ίδια εγκύκλιο, η οποία κοινοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών, οι διοικητές και οι πρόεδροι των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης καλούνται να ενημερώσουν για τις ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την επιστροφή χρημάτων που έχουν δοθεί σε μη δικαιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται στη λειτουργία για πρώτη φορά στη χώρα ψηφιακής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου του συνολικού ύψους σύνταξης που λαμβάνεται ανά συνταξιούχο.

Για να επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία της και να αντιμετωπισθούν οι παθογένειες του συστήματος, τα φαινόμενα παραβατικότητας και οι αδικίες, επιβάλλεται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, να μηδενιστούν όλες οι αποκλίσεις σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, επί συνόλου 4.390.378 συντάξεων εμφανίζονται 167.364 με κενά ή άκυρα ΑΜΚΑ (απόκλιση 3,81%) και 152.311 με κενά ή άκυρα ΑΦΜ (3,46%),ενώ έχουν εντοπιστεί 15.882 συντάξεις με ταυτόχρονα κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, για τις οποίες έχει ήδη δοθεί οδηγία άμεσης αναστολής τους.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει, ότι «η μη πλήρης ταυτοποίηση των στοιχείων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για το σύνολο των συνταξιούχων μπορεί να ακυρώσει το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας». Τονίζει δε ότι αποτελεί «χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δημοσίου και ασφαλιστικών οργανισμών, να επιτελέσουν το θεσμικό τους χρέος και να συνδράμουν άμεσα στο τεράστιο εγχείρημα της εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος».

Στην εγκύκλιο προβλέπεται επίσης ότι, εφόσον κατά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργηθεί μεταξύ των Ταμείων, του Δημοσίου και της ΗΔΙΚΑ στις 10/04/2013, διαπιστωθούν κενοί ή άκυροι ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ των συνταξιούχων, θα ανασταλεί προσωρινά η σύνταξη που επρόκειτο να καταβληθεί κατά το μήνα αυτό. Η σύνταξη επαναχορηγείται άμεσα με την κατάθεση του ελλείποντος στοιχείου στον αρμόδιο φορέα.


Διαβάστε περισσότερα...

A.O. Γιάννινα εναντίον Μπαρτσελόνα


Τα φοβερά παιδιά των Ιωαννίνων πάνε Καμπ Νου.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο YouTube έκανε το γύρο του κόσμου. Όχι, δεν επρόκειτο για κάποιο στιγμιότυπο μεγάλης ομάδας του εξωτερικού, αλλά για τα 13χρονα παιδιά του ΑΟ Γιάννινα που με την ανάπτυξη του παιχνιδιού τους θύμισαν Μπαρτσελόνα.

Η… αυθεντική «Μπάρτσα» εντυπωσιάστηκε από όσα είδε και προσκάλεσε την ομάδα στη Βαρκελώνη για ένα φιλικό. Αυτό κατέστη εφικτό με τη συνδρομή του ομίλου Forthnet και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Βασίλης Κίτσης, μίλησε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 για αυτό το μαγικό ταξίδι που ξεκινά και ουδείς ξέρει πού μπορεί να φτάσει.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του Βασίλης Κίτση:

-την προβολή που πήρε η ομάδα του: «Έχει γίνει ένα τεράστιο θέμα. Ήταν στις 23 Δεκεμβρίου του 2012 σε έναν αγώνα πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο Ιωαννίνων και από τότε αυτό το θέμα έχει ξεφύγει. Ένας γονέας το ανέβασε στο ίντερνετ κι έγινε το μεγάλο μπαμ. Βλέπαμε καθημερινά ότι τα χτυπήματα στο YouTube ήταν πάρα πολλά. Έχει γίνει είδηση σε όλο τον κόσμο και μας παίρνουν συνεχώς από μεγάλα κανάλια του εξωτερικού. Την περασμένη εβδομάδα ήρθε στην προπόνηση για να κάνει θέμα το Associated Press».

-τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας: «Η ομάδα αποτελείται από 19 παίκτες, κάποια παιδιά είναι μαζί εδώ και τέσσερα χρόνια και προπονητή έχουν τον Κώστα Ιωαννίδη. Οι πάσες, το να περνάει η μπάλα και από τους έντεκα παίκτες της ομάδας χωρίς να την ακουμπήσει αντίπαλος προκάλεσε αίσθηση. Είναι φιλοσοφία της ομάδας να παίζει έτσι και να αναπτύσσεται. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συνεχίσουμε να παίζουμε αυτό το ποδόσφαιρο και ακόμη καλύτερο».

-την πρόσκληση της Μπαρτσελόνα: «Στην Μπαρτσελόνα είδαν το βίντεο και είχαμε ανταλλαγή e-mail. Δεχτήκαμε πρόσκληση να πάμε στη Βαρκελώνη. Κάναμε κάποιες κινήσεις σαν διοίκηση, αλλά αν δεν βοηθούσε το κανάλι της Nova, δεν θα μπορούσαμε να πάμε στη Βαρκελώνη. Αύριο θα πάρουμε και τα ρούχα που θα είναι συλλεκτικά. Νιώθουμε ευτυχισμένοι και συγκινημένοι. Θέλουμε να το ζήσουμε και δεν ξέρουμε πού θα τραβήξει. Θα εκπροσωπήσουμε όλα τα Ελληνόπουλα, όλες τις ακαδημίες και πιστεύω σε λίγα χρόνια αυτά τα παιδιά θα παίζουν στη Σούπερ Λίγκα».




Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος θεσμός εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών


«Πρεμιέρα» της Διαμεσολάβησης στη χώρα μας.

Τον θεσμό της Διαμεσολάβησης στη χώρα μας «εγκαινίασε» χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσία του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλικής Θάνου και του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κων. Μίχαλου.

Ο κ. Ρουπακιώτης, σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα για το υπουργείο του, γνωστοποιώντας ότι θα καθιερώσει την 20η Μαρτίου «Ημέρα της Διαμεσολάβησης» και παράλληλα θα επιδιώξει την εισαγωγή της ως μάθημα στις νομικές σχολές της χώρας.

Αρχικά, στη Διαμεσολάβηση θα επιλύονται μόνο μικροδιαφορές του ιδιωτικού τομέα, ενώ, το μέτρο αυτό με την πάροδο του χρόνου θα επεκταθεί στις διαφορές του δημόσιου τομέα, στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στις αστικές (εκτός των γονικών διατροφών και της επιμέλειας ανήλικων τέκνων), τις εμπορικές, καθώς και σε όλες τις διαφορές που έχουν να κάνουν με απαιτήσεις (ακόμη εν μέρει και στις εργατικές διαφορές).

Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να επεκταθεί ο θεσμός της Διαμεσολάβησης ακόμη και στις ναυτιλιακές διαφορές, ώστε να μην φεύγουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ξένα ναυτιλιακά κέντρα.

Το κόστος της Διαμεσολάβησης θα προσδιοριστεί περίπου στα 150-200 ευρώ και θα είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου με την ελάχιστη, όμως, αμοιβή.

Το ποσό των 150 - 200 ευρώ, όπως και η δικηγορική αμοιβή, είναι πολύ μικρότερες από αυτές που απαιτούνται για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ, παράλληλα ο χρόνος επίλυσης των διαφορών είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για την επίλυση μιας διαφοράς από τα ελληνικά δικαστήρια.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο τα έξοδα της διαμεσολάβησης θα είναι επιδοτούμενα από τα επιμελητήρια.

Η προσφυγή στη Διαμεσολάβηση για την επίλυση διαφορών, δεν αποκλείει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα κατά το διαμεσολαβητικό στάδιο.

Στη Διαμεσολάβηση θα συμμετέχουν δικηγόροι, οι οποίοι θα καθίσουν πάλι στα θρανία για να εκπαιδευτούν και θα δώσουν στο τέλος αυστηρές εξετάσεις ενώπιον ειδικής επιτροπής που θα συμμετέχουν και δικαστές (αρεοπαγίτες).

Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι ο θεσμός της Διαμεσολάβησης πρέπει να πετύχει στη χώρα για τέσσερις λόγους: αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας και μάλιστα τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που διέρχεται, δεν επιβαρύνει τη δικαιοσύνη, για την επίλυση των διαφορών αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι έξω από την καθαρή νομική σκοπιά και θεώρηση των πραγμάτων, και στην όλη διαδικασία συμμετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι διάδικοι οι οποίοι συνεισφέρουν με λύσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι «η Διαμεσολάβηση αποτελεί καινοτομία και εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη, παρέχει, δε, σημαντικά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, καθώς αποτελεί έναν ταχύτατο τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, ενώ, παράλληλα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Ρουπακιώτης πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει απόλυτα το νέο θεσμό, γι' αυτό και προχωρεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εμπεδωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως μια σύγχρονη και αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ επεσήμανε ότι «η Διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους» και συμπλήρωσε ότι «δεν στερεί το δικαίωμα προσφυγής στην παραδοσιακή δικαιοσύνη κάθε επιτυχημένη διαμεσολάβηση, όμως, αποφορτίζει τα δικαστήρια, συντελώντας στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα».

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός της Διαμεσολάβησης δεν είναι ανταγωνιστικός του δικαστή, αλλά αντίθετα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ενώ, σε σύντομο χρόνο με λιγότερα χρήματα, σε σχέση με τις δαπάνες που απαιτούνται για την επίλυση των διαφορών μέσω των δικαστηρίων και με απόρρητο χαρακτήρα, θα επιλύονται οι διαφορές των πολιτών. Μάλιστα, η κ. Θάνου κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν το νέο θεσμό.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε την ανάγκη ανάδειξης σύγχρονων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας για κινητοποίηση νέων επενδύσεων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι «η ύπαρξη σύγχρονων και ευέλικτων μηχανισμών, μέσω των οποίων οιαδήποτε διαφορά θα λύνεται γρήγορα και με μικρό κόστος, συμβάλλει στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «ο θεσμός της Διαμεσολάβησης λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές έννομες τάξεις του κόσμου και είναι ιδιαίτερα ελκυστικός, καθώς καλλιεργεί μεταξύ των πλευρών μια διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση, η οποία βασίζεται στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και όχι στη σύγκρουση αντίθετων συμφερόντων».

«Η Διαμεσολάβηση καθώς και οι άλλοι θεσμοί εναλλακτικής επίλυσης διαφορών θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία της εκπαίδευσης των νέων προκειμένου οι νέες γενιές να αποκτήσουν νοοτροπία συνεννόησης και συμφιλίωσης» κατέληξε ο κ. Κανελλόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν ακόμα οι δάσκαλοι για την αξιολόγηση


ΔΟΕ: Αποδομεί το δημόσιο σχολείο.

Tην κατηγορηματική αντίθεσή της με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας, για την αξιολόγηση, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), τονίζοντας ότι η αξιολόγηση «αποδομεί το δημόσιο σχολείο, εντείνει τις ταξικές ανισότητες και κατηγοριοποιεί σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Με ανακοίνωσή της, παράλληλα, η ΔΟΕ καλεί τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μην συμμετέχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια που σχεδιάζει το υπουργείο και τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Μάλιστα, σημειώνει ότι γι' αυτόν τον σκοπό παρέχει προς τους εκπαιδευτικούς πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.

Η ΔΟΕ, επίσης, στην ίδια ανακοίνωση δηλώνει ότι επικαιροποιεί τη θέση της εναντίον της «αυτοαξιολόγησης» της σχολικής μονάδας και επαναβεβαιώνει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση, αλλά και την «αταλάντευτη θέληση της να παρεμποδίσει την εφαρμογή του».

Το υπουργείο Παιδείας καταγγέλει ότι, παρά την καθολική αντίθεση του συνόλου των εκπαιδευτικών, προχωράει στη διαδικασία γενίκευσης της «Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού 'Εργου της σχολικής μονάδας-Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης». Για τον σκοπό αυτό-συνεχίζει η ΔΟΕ- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να οργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια για τους διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων της γενικής εκπαίδευσης στο διάστημα, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η διαμάχη για τις συνέπειες των βιντεοπαιχνιδιών


Στις εκπαιδευτικές δυνατότητες στέκονται οι υπέρμαχοι.

Το θέμα της βίας στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και του εθισμού που προκαλούν, έρχεται για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια, καθώς η επίδραση που ασκούν θα είναι ένα από τα αντικείμενα συζήτησης στο Κογκρέσο των δημιουργών βιντεοπαιχνιδιών αυτό το μήνα στο Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως μπορούν να έχουν ευεργετικές συνέπειες και να συμβάλουν στην εκπαίδευση των χρηστών.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου μελετών της αγοράς Harris, για την πλειοψηφία των Αμερικανών, υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τη βία. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μια συνεδρίαση στο Λευκό Οίκο μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του, είχε δηλώσει ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την επίδραση που έχουν τα βιντεοπαιχνίδια στους χρήστες.

Απέναντι στις παραπάνω απόψεις, στέκονται διάφοροι επιστήμονες. «Το παιχνίδι μπορεί να επιδρά ευεργετικά, κυρίως στις ψυχολογικές λειτουργίες», δηλώνει ο Τζέισον Αλερ, της ειδικευμένης μονάδας Gains Through Gaming στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Εξετάζουμε τις γνωστικές και εκπαιδευτικές πλευρές, προσπαθούμε να καταλάβουμε τους μηχανισμούς σε σχέση με τη μνήμη», εξηγεί.

Σύμφωνα με μία από τις μελέτες του, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που παίζουν, βρίσκονται σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, σε σχέση με αυτά που δεν παίζουν. Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν «κακή φήμη λόγω της υπερβολικής ενασχόλησης των παικτών με αυτά, ωστόσο είναι υπεραπλουστευτικό» να τα κατηγορούν για τα κακά της κοινωνίας, επισημαίνει.

Θα ήταν επίσης «υποκριτικό να αρνηθούμε την πιθανή αρνητική επίδρασή τους», προσθέτει, αλλά «δεν υπάρχει καμιά απόδειξη που να δείχνει ότι ένα βίαιο παιχνίδι κάνει τον παίκτη βίαιο».

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτες είναι οι σχετικές δεξιότητες οι οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν μέσω των βιντεοπαιχνιδιών.

Καναδική μελέτη του πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε ότι ο παίκτης πυροβολώντας ή εκτελώντας κινήσεις τακτικής, βελτιώνει την ικανότητά του να επικεντρώνεται σε έναν κρυμμένο στόχο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ερευνητή Ιαν Σπένσερ, «είναι ωφέλιμο για να κάνουμε τον έλεγχο των αποσκευών πάνω στην οθόνη, για να διαβάζουμε μια ακτινογραφία, να ερμηνεύουμε δορυφορικές εικόνες, να ανακαλύπτουμε ένα κρυμμένο αντικείμενο ή ακόμη και να εντοπίζουμε έναν φίλο μέσα στο πλήθος».

Για τους ερευνητές στο νοσοκομείο παίδων της Βοστόνης, ένα παιχνίδι στο οποίο ο παίκτης πρέπει να πλήξει εχθρικά διαστημόπλοια αποφεύγοντας τα φιλικά διαστημόπλοια, μπορεί να βοηθήσει τα βίαια παιδιά να πειθαρχούν τα συναισθήματά τους. Το παιχνίδι αποδεικνύει ότι ο παίκτης πρέπει να μένει ήρεμος για να στοχεύσει ακριβώς, τονίζεται στη μελέτη που δημοσιεύει η επιθεώρηση Adolescent Psychiatry.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2004 έδειξε ότι παίκτες, χειρουργοί στο επάγγελμα, έκαναν λιγότερα λάθη σε σχέση με άλλους παίκτες, έχοντας αναπτύξει τη δύναμη της αυτοσυγκέντρωσης.

«Μπορούν να χρησιμοποιούνται πολλαπλώς και είναι σαφές πως είναι σημαντική η εκπαιδευτική πλευρά τους», βεβαιώνει η Κάρι Χίτερ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Για την ειδικό, τα παιχνίδια μπορούν να επισημαίνουν τη σημασία της υγιεινής, να ενημερώνουν για τις ασθένειες ή τη ρύπανση, ασκώντας μια ασυνήθιστη επιρροή μερικές φορές. «Έχουμε έναν κινέζο φοιτητή, που θέλει πολύ να μάθει αγγλικά παίζοντας στο Tomb Raider», τονίζει.

Τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των παιχνιδιών, έχουν επιχειρήσει να εκμεταλλευτούν διάφορα στούντιο και ανεξάρτητοι δημιουργοί.

Για παράδειγμα, το Jive Health που δημιουργήθηκε από το σπουδαστή Ντένις Αϊ, προτρέπει τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, κάνοντάς να ψάχνουν φρούτα για να ταΐσουν το ζωάκι τους.

Ένα άλλο παιχνίδι με την ονομασία «το Νταρφούρ πεθαίνει», που δημιούργησαν φοιτητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) θέλει να προσελκύσει το ενδιαφέρον για την ανθρωπιστική κρίση σε αυτή την αφρικανική περιοχή.



Διαβάστε περισσότερα...