Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

H ΠΟΕΣΥ καταδικάζει την αστυνομική βία





Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «καταγγέλλει με οργή τη νέα βάρβαρη επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων εναντίον των απεργών διαδηλωτών στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια της τεράστιας απεργιακής διαδήλωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση.


«Στην απεργία με καθολική συμμετοχή οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, διαδήλωσαν την ακλόνητη εναντίωσή τους στην απαράδεκτη αντεργατική «εργασιακή εφεδρεία». Και σ’ αυτή την περίπτωση δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερς, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, δέχτηκαν απρόκλητη και με ιδιαίτερο μένος επίθεση, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι στον Τύπο να τραυματιστούν. Τα πολλαπλά επεισόδια κατά των λειτουργών του Τύπου, αποκαλύπτουν πλέον ότι ο Τύπος έχει επιλεχθεί ως στόχος της βάρβαρης και εγκληματικής επίθεσης των «δυνάμεων καταστολής». Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη για τη μηνυτήρια αναφορά της Π.Ο.Ε.ΣΥ., σχετικά με τις αστυνομικές βαρβαρότητες τον περασμένο Ιούνιο, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε βαρύτατα με μόνιμη αναπηρία ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος. Επίσης, δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση για την ΕΔΕ που είχε τότε διαταχθεί. Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. εκφράζοντας την ομόφωνη διάθεση των Ενώσεων και των εργαζομένων στο χώρο, διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί πλέον φαινόμενα που καταργούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υποσκάπτουν τη δημοκρατία και επιχειρούν τη φίμωση της Ενημέρωσης και την τρομοκράτηση των λειτουργών της».



Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: Στήριξη στην τρίτη ηλικία

Από εθελοντές ΑμεΑ.



Σειρά δράσεων πραγματοποίησε και φέτος το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Χανίων, τιμώντας τους ηλικιωμένους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας.
Τη Δευτέρα 3/10/2011 στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης, ενεργούς και εθελοντικής προσφοράς η υπεύθυνη με το προσωπικό του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΑμεΑ, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του τμήματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν και να προσφέρουν εδέσματα στους ωφελούμενους.
Τα εδέσματα αυτά τα ετοίμασαν οι εκπαιδευόμενοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές των εργαστηρίων και με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού θέλοντας να δείξουν την αγάπη τους στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας.

Τους ηλικιωμένους επισκέφτηκε η διοικήτρια του Θ.Χ.Π. Χανίων κα Αμαλία Μπασιά, μαζί με το προσωπικό του τμήματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τους ευχήθηκαν προσφέροντάς τους λουλούδια και γλυκές δημιουργίες. Οι ηλικιωμένοι δέχτηκαν με χαρά την επίσκεψη.
Την Τρίτη 4/10/2011 το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης χαιρέτισε τη γιορτή με ένα κέρασμα, που ετοίμασαν οι εκπαιδευόμενοι του προγράμματος για τους περιθαλπόμενους του Θεραπευτηρίου .
Την εκδήλωση χαιρέτησε η διοικήτρια κα Αμαλία Μπασιά, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού κα Αγγελάκη Νάνσυ, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων του Δήμου Χανίων (που κατά το παρελθόν μας έχει δείξει την κοινωνική της προσφορά, δίνοντάς μας θεατρικά εισιτήρια) και μας τίμησε με την παρουσία της, ευχόμενη σε όλους τους παρευρισκόμενους .
Όλοι οι συμμετέχοντες, με την αρωγή των εργαζομένων, τραγούδησαν και είπαν μαντινάδες δημιουργώντας μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.
Η διοικήτρια, η διευθύντρια και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου εύχονται χρόνια πολλά και ευελπιστούν να προσφέρουν πάντα την αγάπη τους, όπου τους ζητηθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο το στρατηγικό σχέδιο για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου στο δήμο Πειραιά





Εγκρίθηκε ομόφωνα χθες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, το στρατηγικό σχέδιο, για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου στο Δήμο Πειραιά.
O Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του τόνισε ότι, το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Πειραιά καταγράφει την ιεράρχηση των στρατηγικών στόχων της Δημοτικής Αρχής, τους Άξονες Δράσης, τα Έργα και τις Διεργασίες που απαιτούνται ώστε να γίνει το Όραμα για τον Πειραιά της ελπίδας και της ανάπτυξης πράξη.

Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για την υλοποίηση του στηρίζεται σε επτά άξονες:

1. Περιβάλλον, Καθαριότητα

2. Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια

3. Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός, Ασφάλεια, Καθημερινότητα

4. Οικονομία, Ναυτιλία, Τουρισμός, Τοπική Ανάπτυξη

5. Διοίκηση, Εξυπηρέτηση Πολίτη

6. Μεγάλα Έργα Υποδομών

7. Ανθρώπινο Δυναμικό, Συμπεριφορές, Υποδομές.

Οι επτά άξονες παρουσιάστηκαν αναλυτικά, όπως αναλυτικά παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δράσεις στους οποίους θα κινηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου χθες, δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία, με τα οποία θα προσφερθούν ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως βελτίωση της καθημερινότητας, φροντίδα στα άτομα με αναπηρία, φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες κ.α.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά, ευχαρίστησε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, για τις θετικές τοποθετήσεις τους και τις προτάσεις τους στο Στρατηγικό Σχεδιασμό και σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί πεποίθηση όλων μας ότι, σε αυτούς τους δέκα μήνες, αυτό που έχουμε κάνει πράξη είναι ότι έχει εκλείψει μεταξύ των παρατάξεων η προκατάληψη και υπάρχει μια σύγκληση ότι θέλουμε όλοι το καλό του Πειραιά και γι αυτό αγωνιζόμαστε.

Ο καθένας ενδεχομένως με τη δική του ιδεολογική προσέγγιση. Πολλές φορές, ξεπερνάμε ιδεοληψίες και έχουμε συγκλήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τα πράγματα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολύ δύσκολα για τον Πειραιά.

Δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες, κανένα έργο υποδομής και χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία των Ολυμπιακών έργων - και θα το πω χωρίς κομματική σκοπιμότητα - με πρωθυπουργό βουλευτή του Πειραιά.

Χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Είμαστε η μόνη πόλη της χώρας που δεν έχουμε παρακαμπτήριο δρόμο.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μιχαλολιάκος, τόνισε:

«Είμαι βέβαιος ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα το βελτιώσουμε κι άλλο, θα το πιστέψουμε όλοι, θα το αγαπήσουμε όλοι και θα το υπηρετήσουμε όλοι μαζί με τους εργαζόμενους.

Όλες οι παρατηρήσεις που κάνατε είναι δεκτές. Θέλω να σας παρακαλέσω να σηκώσουμε τον πήχη ψηλά. Αν δεν σηκώσουμε τον πήχη ψηλά και πάμε μόνο διαχειριστικά θα χάσουμε. Δεν θα έχει μέλλον ο Πειραιάς.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Επιχειρησιακό Σχέδιο δόθηκε και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, μετά από αναλυτική παρουσίαση στην τελευταία συνεδρίαση της, την προηγούμενη Τρίτη (27/9/2011) και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά για διαβούλευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Δίκτυο αλληλεγγύης από φορείς των Χανίων



Στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για την παροχή στέγης, τροφής, φαρμάκων, ρουχισμού και νομικής υποστήριξης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη προχωρούν τοπικοί φορείς των Χανίων, συμμετέχοντας, ταυτόχρονα, σε κινητοποιήσεις με στόχο την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής «που οδηγεί την κοινωνία στον όλεθρο και τη χώρα στην καταστροφή».

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Νομαρχιακό Τμήμα Χανίων της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα», η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων είναι οι φορείς που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στηριζόμενοι -και- σε ανάλογες δράσεις συνεργαζόμενων σωματείων και της τοπικής Εκκλησίας.

Μάλιστα, εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα είναι η ώρα που όλοι μαζί, άνθρωποι της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας απέναντι στη χώρα μας, στην ιστορία της και στο μέλλον που κάποιοι ανεύθυνοι υποθηκεύουν. Πρέπει με αποφασιστικότητα και θέληση να αγωνιστούμε, ώστε να αποσυρθούν όλα τα φορομπηχτικά, παράνομα και βάρβαρα μέτρα, που εξευτελίζουν εργαζομένους, οικογένειες, ολόκληρη την κοινωνία. Πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με κάθε τρόπο. Να μην περάσει το σχέδιο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και μεταξύ των πολιτών που όλοι πλήττονται. Να μη γίνουμε αγέλη υποταγμένων θηρίων, περίγελος στην παγκόσμια κοινωνία».

Σε χθεσινή συνέντευξη εκπροσώπων τους, στο Εργατικό Κέντρο, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής και άλλων τοπικών φορέων στη δημιουργία και λειτουργία του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, γνωστοποιώντας ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση - σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων για το θέμα αυτό.

Μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη σύσταση μιας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που θα έχει αποκλειστικό σκοπό την παροχή στέγης σε άστεγους ανθρώπους, ενώ τόνισαν ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει Κοινωνικό Φαρμακείο στο Εργατικό Κέντρο.

Παράλληλα, κάλεσαν τα μέλη τους -εργαζομένους και καταστηματάρχες- να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει ανακοινωθεί για τις 19 Οκτωβρίου και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, που θα γίνει το πρωί της ίδιας ημέρας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων, Αντώνης Παπαδεράκης, επεσήμανε πως «παρότι αποδεικνύεται ότι 'μαζί δεν τα φάγαμε', αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι 'μαζί πληρώνουμε τη νύφη και τον λογαριασμό'. Αυτό συνειδητοποιήσαμε και προσπαθούμε να δώσουμε, παράλληλα, στην κοινωνία αυτό το μήνυμα οι φορείς που συντονιστήκαμε. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η κοινωνία, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μία ζούγκλα, σε μία κατάσταση πληγωμένων θηρίων, όπου το ένα θα τρώει το άλλο. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι μόνο επιθετικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Με δύο άξονες. Ο ένας άξονας είναι του αγώνα, της διεκδίκησης, της αντίστασης σε αυτήν την πολιτική που οδηγεί την κοινωνία στον όλεθρο και τη χώρα στην καταστροφή. Ο δεύτερος άξονας είναι ο άξονας της κοινωνικής αλληλεγγύης, με επίθεμα: 'Κανείς μόνος του στην κρίση'. Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν σκέψεις και σχεδιασμοί. Μάλιστα, συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια ο Ιατρικός Σύλλογος και οι Γιατροί του Κόσμου, που έχουν αναπτύξει σχετικές πρωτοβουλίες», σημείωσε ο κ. Παπαδεράκης, ο οποίος έκανε αναφορά και στην τοπική Εκκλησία.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, τόνισε ότι «οι Εμπορικοί Σύλλογοι Κρήτης, ως κοινωνικοί εταίροι, συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή των φορέων όσον αφορά την απεργιακή κινητοποίηση που κορυφώνεται στις 19 Οκτωβρίου με καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων».
Ο κ. Μαργαρώνης πρόσθεσε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις μας: Είμαστε εδώ, συζητάμε, παίρνουμε αποφάσεις, διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε. Οσον αφορά το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, ενημερώνουμε όλη την κοινωνία ότι οι έμποροι των Χανίων, κάθε χρόνο από τις συνδρομές τους ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πάει σε διαφορετικό Ιδρυμα. Εχουμε το πρόγραμμα 'Συμμετέχω', που δίνουμε εκπτώσεις μόνιμα σε ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους. Υπάρχει εταιρική κοινωνική ευθύνη. Δίνουμε σε συσσίτια, στον ΟΔΗΚΟΙΠ και σε άλλες οργανώσεις, συνεχώς, ό,τι μπορούμε από τις επιχειρήσεις μας. Και φυσικά ενισχύουμε τοπικά Αθλητικά Σωματεία, Συλλόγους και όποιον έχει ανάγκη. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε εδώ. Συζητάμε, διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο, να βοηθήσουμε τους συναδέλφους και συνανθρώπους μας, οι οποίοι περνούν πολύ δύσκολες ημέρες αυτή την εποχή και ένα κοινωνικό ανάχωμα όσον αφορά την πολιτική που ασκείται. Καλούμε και άλλους φορείς να συντονιστούμε και να δώσουμε ένα μήνυμα, στις 19 Οκτωβρίου, στην κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο και ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει την εξαθλίωση στην οποία μας οδηγούνε».

ΑΔΕΔΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χανίων της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κωνσταντουλάκης, επεσήμανε ότι «αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, οργανώνουμε την αντίσταση και την πάλη μας. Ο επόμενος σταθμός είναι η 19η Οκτωβρίου, ημέρα πανεργατικής απεργίας, με συμμετοχή και των οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Παράλληλα, απλώνουμε το χέρι στους αδύναμους, στους περιθωριοποιημένους, σε αυτούς που σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και προσπαθούμε να φτιάξουμε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι ώστε να απαλύνουμε τις συνέπειες για τα θύματα αυτής της κρίσης, που την πληρώνει μονομερώς και άδικα ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος της ανέχειας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα», Γιώργος Μπικάκης, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά η Ομοσπονδία συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα. Καλώ όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν, στις 19 Οκτωβρίου, στην απεργία και όλοι μαζί να χτυπήσουμε τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι παραολυμπιονίκες χάνουν το Λονδίνο



«Η απαξίωση του αναπηρικού κινήματος γίνεται άμεσα αντιληπτή από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Οι επιχορηγήσεις σταμάτησαν και τα αθλητικά σωματεία, με τους παγκόσμιους πρωταθλητές μας, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο κίνδυνος απουσίας της εθνικής ομάδας των παραολυμπιονικών στο Λονδίνο το 2012 είναι ορατός. Αυτό πρακτικά σημαίνει δυσφήμιση της χώρας μας και απομόνωση των ανάπηρων αθλητών.

»Ο υπουργός Υγείας, στην εποπτεία του οποίου βρίσκεται η Παραολυμπιακή Επιτροπή, δηλώνει ανήμπορος να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για τους παγκόσμιους έλληνες αθλητές. Η ΓΓΑ απουσιάζει και ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι το θέμα των αναπήρων δεν είναι και τόσο επείγον και σοβαρό για να ασχοληθεί! Στην αυγή του 2012, η σύσκεψη που συγκάλεσε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή στη Θεσσαλονίκη οδηγεί τα πράγματα στην ευρωπαία επίτροπο Ανδρούλα Βασιλείου, για να δώσει λύση στο θέμα της χώρας μας!

»Η σημερινή κυβέρνηση κατευθύνει τη χώρα σε χρεοκοπία σε όλα τα επίπεδα. Ας αντιληφθούν οι πολίτες, έξω από κόμματα και χρώματα, ότι το αναπηρικό κίνημα και η εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς διοργανώσεις, αυτή τη στιγμή, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να εφαρμόσει πατριωτικές πολιτικές για τον αθλητισμό.

»Καλώ τα αθλητικά σωματεία των ΑΜΕΑ σε συστράτευση και κοινό αγώνα, για να πετύχουμε τη δικαίωση των κόπων των αθλητών-πρωταθλητών μας. Η αγάπη για τον ‘καθαρό’ αθλητισμό ξεπερνά κρίσεις και διακρίσεις. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να τα καταφέρουμε».


Διαβάστε περισσότερα...

Στον ορεινό όγκο Πύλης το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Οι εμπειρίες από την υλοποίηση του προγράμματος στα χωριά της πρώην Κοινότητας Νεράιδας.



Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι είναι από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που εφαρμόζεται στους Δήμους.

Ειδικά, για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πολλαπλή δεδομένων των ιδιομορφιών που παρουσιάζονται εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χωριά της πρώην διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας, όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Κοινοφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης Πύλης κ. Στυλιανός Μπαλατσούκας μαζί με εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Πρόκειται για ορεινά και απομακρυσμένα χωριά όπου κατοικούν, κυρίως γερόντισσες και γέροντες. Το καλοκαίρι υπάρχει κίνηση στα χωριά. Οι απόδημοι επιστρέφουν και οι ορεινές πατρίδες «ξαναζωντανεύουν». Από τον Οκτώβριο και έπειτα όμως, τα χωριά ερημώνουν. Παραμένουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι μερικές δεκάδες στην καλύτερη περίπτωση, γερόντων οι οποίοι έχουν την ανάγκη της φροντίδας από τους εργαζομένους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πολλές φορές, οι γέροντες δεν χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη παροχή ή υπηρεσία, απλώς περιμένουν κάποιον να τους ανοίξει την πόρτα. Να ενδιαφερθεί γι’ αυτούς και να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας τους.
Ο κ. Μπαλατσούκας μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ, μετά τη χθεσινή επιτόπια επίσκεψη στον ορεινό όγκο, δήλωσε πως «οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι επιτελούν σημαντικό έργο, κυρίως στην ορεινή περιοχή προσφέροντας υπηρεσίες στους έχοντες την ανάγκη».


Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η προώθηση στην απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί παχαίνουν όσοι γυμνάζονται περιστασιακά;



Η διακοπή της γυμναστικής επιβραδύνει το μεταβολισμό.

Οι άνθρωποι που αρχίζουν να γυμνάζονται και σταματούν, για να ξαναρχίσουν αργότερα, όχι μόνον δεν βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση αλλά παχαίνουν κιόλας, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που εκπόνησαν με περισσότερους από 23.000 δρομείς διαπίστωσαν ότι όσοι γυμνάζονταν περιστασιακά, έτειναν να συσσωρεύουν περιττά κιλά, τα οποία δύσκολα έχαναν στη συνέχεια.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Ιατρική και Επιστήμη στα Αθλήματα και τη Γυμναστική» (ΜSSΕ), η διακοπή της γυμναστικής ως φαίνεται οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού, με συνέπεια να αυξάνεται το σωματικό βάρος, φθάνοντας σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που είχε κανείς πριν αρχίσει τη συστηματική άσκηση.

Στους ασκουμένους που επιλέγουν μέτριας έντασης ασκήσεις, αυτό το επιπλέον βάρος δεν χάνεται όταν ξαναβάλουν τη γυμναστική στη ζωή τους, εκτός κι αν τη δεύτερη φορά γυμνάζονται πιο σκληρά απ΄ όσο την πρώτη.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίαιτα Ωμέγα



Όλη η φιλοσοφία της στηρίζεται σε επτά αρχές.

Πρόκειται για τη δίαιτα εκείνη που βασίζεται στην παραδοσιακή κρητική διατροφή, η οποία διατηρείται αμετάβλητη από το 4000 π.Χ. έως σήμερα, και που δεσμεύεται ότι θα μεταβάλει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε το λίπος.

Παρέχει 7 διαιτητικές οδηγίες που αν τις ακολουθήσετε, θα συμβάλλετε σημαντικά στη βελτίωση της υγείας σας. Ο τρόπος για να καταφέρετε κάτι τέτοιο είναι απλός: θα επιλέγετε τα σωστά λίπη και θα καταναλώνετε περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Η φιλοσοφία της

Η δίαιτα Ωμέγα αντικαθιστά τα βλαβερά λίπη με τα ωφέλιμα και επιτρέπει σε όποιον την εφαρμόσει, να καταναλώσει από το 30 έως το 25% των θερμίδων του σε λίπος.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: Ποια είναι τα ωφέλιμα και ποια τα βλαβερά λίπη; Σύμφωνα με τις Άρτεμις Π. Σιμοπούλου και Τζο Ρόμπινσον, συγγραφείς του βιβλίου «Η Δίαιτα Ωμέγα», «κακά» λίπη είναι τα κορεσμένα, τα οποία βρίσκονται στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε μερικά τροπικά λάδια (λάδι καρύδα, φοινικέλαιο, λάδι από το κουκούτσι του χουρμά). «Κακά» λίπη είναι επίσης τα «trans – λιπαρά οξέα», τα οποία παράγονται κατά τη διάρκεια υδρογόνωσης των φυτικών λαδιών. «Καλά» λίπη αντίθετα είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στο ελαιόλαδο και στο λάδι κανόλα.

Οι ίδιες συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η διατροφή με τη σωστή αναλογία «απαραίτητων λιπαρών οξέων (ΑΛΟ)» ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την υγεία. Τα οξέα αυτά δε μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο τον οργανισμό και γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές. Σ’ αυτά τα λιπαρά οξέα, εντάσσονται τα «ωμέγα – 6» και τα «ωμέγα – 3». Τα «ωμέγα – 6» βρίσκονται στα κοινά φυτικά λάδια (π.χ. αραβοσιτέλαιο, καρθαμέλαιο, βαμβακέλαιο και ηλιέλαιο), ενώ τα «ωμέγα – 3» αφθονούν στα θαλασσινά, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα ψάρια, στα καρύδια και στο λάδι κανόλα.

Η δίαιτα Ωμέγα παρέχει στο σώμα την απαιτούμενη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού ισορροπία των παραπάνω απαραίτητων λιπαρών οξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Σε γενικές γραμμές βασίζεται σε κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα–3 λιπαρά οξέα και ταυτόχρονο περιορισμό της κατανάλωσης ωμέγα–6 και trans - λιπαρών οξέων.

Για καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο, η εν λόγω δίαιτα συνιστά συνδυασμό σωστής διατροφής και σωματικής τακτικής άσκησης, καθώς επίσης και τήρηση ημερολογίου στο οποίο θα καταγράφετε τις διατροφικές σας συνήθειες, την ενασχόλησή σας με τη γυμναστική και την ψυχολογική σας διάθεση.

Τι εγγυάται;

Η δίαιτα Ωμέγα εγγυάται απώλεια μέχρι και ενός κιλού τη βδομάδα.

Οδηγίες


-Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι για παράδειγμα τα παχιά ψάρια (σολομός, τόνος, πέστροφα, ρέγγα, σκουμπρί κ.ά.), τα καρύδια, το λάδι κανόλα, οι λιναρόσποροι και τα πράσινα λαχανικά με φύλλα. Διαφορετικά, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα ωμέγα-3.
-Φροντίστε να τρώτε 7 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Ως κύρια πηγή λίπους, προτιμήστε τα μονοακόρεστα λάδια, όπως είναι το ελαιόλαδο και το λάδι κανόλα.
-Μείνετε μακριά από τα κορεσμένα λίπη και επιλέγετε άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
-Αποφεύγετε την κατανάλωση ωμέγα – 6 λιπαρών οξέων.
-Περιορίστε την πρόσληψη trans-λιπαρών οξέων και αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών. Ελαττώστε επίσης τη χρήση μαργαρίνης, γλυκών, φυτικών μαγειρικών λιπών, έτοιμων γευμάτων και έτοιμων μειγμάτων για το πρόχειρο φαγητό.
-Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα μπιζέλια και τα όσπρια.

Πιο συγκεκριμένα…

Εάν η δίαιτα Ωμέγα απεικονιστεί σε γραφική μορφή, αποκτά τη μορφή ενός ελληνικού κίονα, όπου στο κάτω μισό του υπάρχουν τροφές που μπορούν να προστεθούν σε κάθε γεύμα και οι οποίες περιλαμβάνουν το ψωμί, το ελαιόλαδο, το λάδι κανόλα, το τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, τα φρούτα και τους φρουτοχυμούς, τους ξηρούς καρπούς, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα χόρτα, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το νερό και το κρασί. Οι σαλάτες πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και τα φρούτα τουλάχιστον 2-3 φορές ημερησίως.

Στο πάνω μισό του κίονα βρίσκονται οι πρωτεΐνες, διασκορπισμένες τόσο στο μεσημεριανό όσο και στο βραδινό. Ιδιαίτερη προτίμηση εκδηλώνεται για τα πουλερικά, τα όσπρια, το ψάρι και το άπαχο κρέας. Τα λιπαρά μάλιστα ψάρια μπορούν να καταναλώνονται 3 ή και περισσότερες φορές τη βδομάδα. Εάν δε σας αρέσει το ψάρι, μπορείτε να πάρετε συμπλήρωμα ωμέγα-3 ή να προσθέσετε στο διατροφικό σας μενού λινέλαιο και λιναρόσπορους.

Η κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και λικέρ επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιστάσεις (με εξαίρεση το κρασί, το οποίο μπορείτε να απολαμβάνετε καθημερινά πάντα όμως με μέτρο), ενώ από το σχήμα του κίονα απουσιάζουν οι μαργαρίνες και τα ωμέγα-6 φυτικά λάδια.

Ο γενικότερος περιορισμός που υφίσταται, σχετίζεται με τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν την ενέργεια που χάνετε.

Προσοχή!


Τα άτομα εκείνα που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όσον αφορά στην καθημερινή λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ειδικότερα:

-όσοι πάσχουν από άσθμα, πρέπει να τα λαμβάνουν μόνο υπό επιτήρηση γιατρού.
-οι διαβητικοί, δεν πρέπει να λαμβάνουν από 3 γρμ. την ημέρα.
-όσοι αντιμετωπίζουν διαταραχές στην πήξη του αίματος ή όσοι παίρνουν ισχυρά αντιπηκτικά πρέπει να αποφεύγουν την ταυτόχρονη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, διότι επιβραδύνουν περισσότερο την πήξη του αίματος.

Προσοχή! Για να χαρακτηριστεί αποτελεσματική η δίαιτα Ωμέγα, πρέπει να ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές της, να εφαρμόσετε δηλαδή και τις 7 αρχές της. Εάν παραλείψετε έστω και μία, τότε δε θα λάβετε όλα τα οφέλη της. Για παράδειγμα, εάν καταναλώνετε τα σωστά είδη λαδιού, αλλά όχι τα φρούτα και τα λαχανικά, τότε η δίαιτά σας θα υστερεί σε βιταμίνες, μέταλλα και ίνες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη διατροφή μετράει το μέγεθος



Παχαίνει η σοκολάτα αλλά όχι το σοκολατάκι.

Η σοκολάτα είναι μια γλυκιά απόλαυση παιδιών και ενηλίκων, ανδρών και γυναικών. Μια γλυκιά απόλαυση, που έχει χαρακτηριστεί ως «αμαρτία», λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου της και έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει το σωματικός βάρος. Ωστόσο δεν είναι σωστό να ισχυριζόμαστε ότι η σοκολάτα «παχαίνει», αν δεν συνυπολογίσουμε την ποσότητα και την συχνότητα που καταναλώνεται, καθώς και το συνολικό διατροφικό πρόγραμμα του καθενός.

Τρώγοντας μια σοκολάτα των 100γρ., μαύρη, γάλακτος ή λευκή, προσλαμβάνουμε περίπου 550 θερμίδες, που καλύπτουν το 1/3 - 1/4 της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ενός μέσου ανθρώπου. Όντως, η κατανάλωση, μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, όταν η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, η σοκολάτα μπορεί να ενταχθεί στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Βλέποντας το και με αριθμούς, ένα σοκολατάκι ζυγίζει 10-20γρ. και μας προσδίδει 55 – 110 θερμίδες, που αντιστοιχούν στο 1/20 περίπου της συνιστώμενης ημερήσιας θερμιδικής μας πρόσληψης. Επομένως, μπορούμε να απολαύσουμε την γλυκιά «αμαρτία» δίνοντας προσοχή στην μερίδα, γιατί το μέγεθος… μετράει.

Μια μέτρια κατανάλωση σοκολάτας καλύπτει την ανάγκη μας για την γλυκιά γεύση, αλλά ταυτόχρονα είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Το κακάο που περιέχει η σοκολάτα αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και συγκεκριμένα φλαβονοειδών, που προστατεύουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μελέτη σύγκρισης των αντιοξειδωτικών ουσιών της μαύρης σοκολάτας, της γάλακτος και της λευκής σοκολάτας φάνηκε ότι η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή - αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ ακολουθεί η σοκολάτα γάλακτος και μετά η λευκή. Οι πρωτεΐνες γάλακτος πιθανόν παρεμποδίζουν την απορρόφηση των φλαβονοειδών, γεγονός που ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κακάο, μπορούν να προστατεύσουν τα νεύρα από τον τραυματισμό και τη φλεγμονή, προστατεύουν το δέρμα από οξειδωτικές βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας, προλαμβάνουν την οξείδωση του κυττάρου και μακροπρόθεσμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Ευεργετικές επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί και στην αίσθηση πληρότητας και κορεσμού, στη γνωσιακή λειτουργία και στην ψυχική διάθεση.

Δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, υποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας, ιδίως μαύρης, μπορεί να έχει προστατευτική δράση στην ανάπτυξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες της μαύρης σοκολάτας περιορίζουν την οξείδωση της LDL «κακής» χοληστερόλης, αυξάνουν τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης και συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, παρόλο που η σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά, έχει φανεί ότι τα λιπαρά της μαύρης σοκολάτας δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης (σε αντίθεση με τα λιπαρά της γάλακτος και της λευκής σοκολάτας) αποδεικνύοντας και πάλι την θρεπτική αξία της μαύρης σοκολάτας.

Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση του κακάο μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Η θετική επίδραση των φλαβονοειδών της σοκολάτας έχει φανεί και στην αρτηριακή πίεση. Σε μια μελέτη όπου χορηγήθηκαν 6,3 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως, για 18 εβδομάδες, προσδίδοντας μόλις 30 θερμίδες επιπλέον στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης.

Το κακάο προσδίδει επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες στην σοκολάτα καθώς, εκτός από αντιοξειδωτικές ουσίες, περιέχει ανόργανα συστατικά και βιταμίνες, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε. Η σοκολάτα, με τα συστατικά αυτά μπορεί να συμβάλει σε λειτουργίες του μεταβολισμού των οστών, στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, στη μεταφορά του οξυγόνου, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φαίνεται λοιπόν ότι το σοκολατάκι, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μαύρη σοκολάτα, μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για γλυκό και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, χωρίς να προσδίδει μεγάλη ποσότητα λίπους, ζάχαρης και θερμίδων στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα.

Προσοχή λοιπόν στη μερίδα, γιατί το μέγεθος… μετράει!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μύθοι γύρω από τα φρούτα



Οι συμβολισμοί των φρούτων κρατούν από την αρχαιότητα.

Τα φρούτα εμφανίστηκαν σε μύθους από όλο τον κόσμο. Συχνά αποτελούσαν το σύμβολο της αφθονίας και συνδέονταν με θεότητες της καρποφορίας. Μερικές φορές ωστόσο, αντιπροσώπευαν την απόλαυση, την λαιμαργία και τον πειρασμό. Συγκεκριμένα είδη φρούτων είχαν αποκτήσει την δική τους συμβολική σημασία σε μύθους και θρύλους διαφορετικών πολιτισμών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μήλο, που στην Κίνα αντιπροσώπευε την ειρήνη. Σε άλλες παραδόσεις σήμαινε σοφία, χαρά, γονιμότητα και νεανικότητα. Τα μήλα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και σε διάφορους ελληνικούς μύθους. Στη θεά Ήρα για παράδειγμα, άνηκαν ορισμένες πολύτιμες μηλιές, τις οποίες έλαβε ως δώρο γάμου από τη Γαία. Στην Νορβηγική μυθολογία, τα μήλα ήταν ένα σύμβολο της αιώνιας νεότητας.

Ανάλογα παραδείγματα αποτελούν η κερασιά στην Ιαπωνία, όπου τα άνθη της είναι το εθνικό λουλούδι, ενώ τα κεράσια αντιπροσωπεύουν την ομορφιά, την ευγένεια και την σεμνότητα.

Το αχλάδι, στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, ήταν ιερό για τρεις θεές, την Ήρα, την Αφροδίτη και την Pomona, μια ιταλική θεότητα. Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι το αχλάδι ήταν το σύμβολο της αθανασίας (οι αχλαδιές ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα).

Το ρόδι, εδώ και χιλιάδες χρόνια θεωρείται σύμβολο της γονιμότητας. Για τους Ρωμαίους, το ρόδι σήμαινε γάμο. Οι νύφες και οι ίδιοι ήταν στολισμένοι με στεφάνια από κλαδιά ροδιάς.

Στην σημερινή εποχή έχουν δημιουργηθεί κάποιοι καινούριοι μύθοι γύρω από τα φρούτα, που έχουν σχέση με την διατροφή. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα δεν αποτελούν μόνο μέρος τις καθημερινής μας διατροφής, αλλά και μια από τις πιο υγιεινές –θρεπτικές επιλογές. Από την άλλη ωστόσο, κάποια φρούτα συνοδεύονται από αρνητικές απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η μπανάνα και το σταφύλι, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι παχαίνουν.

Τελικά η κατανάλωση φρούτων έχει μόνο θετικές ή έχει και αρκετές αρνητικές επιπτώσεις;

Παρακάτω παραθέτω τους 6 γνωστότερους μύθους γύρω από την κατανάλωση φρούτων.

1. Κάνω μια διατροφή που δεν μου επιτρέπει να τρώω φρούτα.


Μην ακολουθείτε ποτέ κάποιο διατροφικό σχήμα που παραλείπει ομάδες τροφίμων από την καθημερινή διατροφή σας. Κάθε κατηγορία τροφίμου είναι σημαντική στην διατροφή σας, γιατί περιέχει συστατικά που δεν βρίσκονται σε άλλες κατηγορίες τροφίμων ή -εάν βρίσκονται- περιέχονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Επίσης, τα φρούτα αποτελούν ίσως την πιο θρεπτική και υγιεινή κατηγορία τροφίμων και μια από τις καλύτερες επιλογές για σνακ. Άρα εάν πιστέψει κάποιος ότι η μη κατανάλωση φρούτων θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους ή στην υγεία του, θεωρώντας την κατανάλωση φρούτων αιτία του επιπρόσθετου βάρους ή της κακής υγείας του έχει κάνει ένα πολύ σοβαρό λάθος. Θα στερήσει από τον οργανισμό του βασικά διατροφικά στοιχεία, όπως μέταλλα και βιταμίνες(1)(2).

2. Τα φρούτα έχουν πολλή ζάχαρη, γι 'αυτό πρέπει να περιοριστούν.


Είναι αλήθεια ότι τα φρούτα έχουν ζάχαρη. Από την άλλη όμως, έχουν και φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας (3). Επιπλέον, τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μειώθηκε η συστολική πίεση του αίματος κατά περίπου 11 mm Hg και η διαστολική αρτηριακή τους πίεση κατά 6 mm Hg(4). Αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τις συνέπειες της ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα. Επίσης, είναι προτιμότερο να φάτε φρούτα από το να επιλέξετε ένα γλυκό, από το όποιο θα πάρετε πολλές περισσότερες θερμίδες αλλά και περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά.

3. Γιατί να τρώω φρούτα, ενώ το αγαπημένο μου είναι ο χυμός;


Η αλήθεια είναι ότι εάν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση χυμού (1- 2 ποτήρια φυσικού χυμού ημερησίως), δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για έναν υγιή άνθρωπο. Από την άλλη, με την κατανάλωση χυμού προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, διότι απαιτούνται περισσότερα από δύο φρούτα για να φτιάξετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό, αλλά πολύ μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών, διότι οι φυτικές ίνες βρίσκονται στο φλοιό και στις ίνες. Άρα είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και χυμό με μέτρο.

4. Τα κατεψυγμένα φρούτα δεν είναι τόσο υγιεινά-θρεπτικά όσο τα φρέσκα.


Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές, τα φρέσκα φρούτα είναι πιο γευστικά από τα κατεψυγμένα και έχουν μικρότερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά. Εάν όμως η συγκομιδή, η μεταφορά και η αποθήκευση των φρέσκων φρούτων δεν είναι η ενδεικνυόμενη, μπορεί να έχετε πολύ μεγαλύτερη απώλεια θρεπτικών συστατικών από ότι τρώγοντας κατεψυγμένα φρούτα. Κατά συνέπεια, όταν η επεξεργασία των φρέσκων και των κατεψυγμένων γίνει σωστά, η απώλεια των θρεπτικών συστατικών είναι μικρή.

5. Βρήκα ένα άγνωστο φρούτο στο σούπερ μάρκετ. Δεν θα’ ναι καλό.


Στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ μπορείτε σήμερα να βρείτε πολλά φρούτα που δεν έχετε δοκιμάσει ή δεν έχετε ξαναδεί ποτέ στη ζωή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμα –θρεπτικά ή ότι δεν θα σας αρέσουν. Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, τολμήστε να αγοράσετε και να δοκιμάσετε κάτι νέο.

6. Υπάρχουν φρούτα που παχαίνουν και φρούτα που καίνε το λίπος!


Αποφεύγετε την κατανάλωση μιας μπανάνας με το φόβο ότι θα παχύνετε;

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τρόφιμο, πολύ περισσότερο φρούτο, που από μόνο του να ευθύνεται για το επιπλέον βάρος. Το επιπλέον βάρος οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: στην μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός, στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε ποικιλία τροφίμων.

Οι θερμίδες που έχει μια μπανάνα, δεν ξεπερνούν τις 100. Μια μπανάνα έχει δηλαδή, όσες θερμίδες έχουν 2 μέτρια μήλα. Είναι όμως πολύ πλούσια σε βιταμίνες, ίνες και μέταλλα, όπως το κάλιο. Μια σοκολάτα των 100 γραμμαρίων, αντίθετα, περιέχει γύρω στις 500 θερμίδες.

Καταναλώνετε λοιπόν μικρές ποσότητες σε τρόφιμα που αποδίδουν πολλές θερμίδες (λίπος, ελαιόλαδο, γλυκά) και μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων που αποδίδουν λίγες θερμίδες (φρούτα, λαχανικά). Και φροντίστε, το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνετε ημερησίως, να μην ξεπερνά αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός.

Αντίπαλο δέος της… μπανάνας είναι το γκρέιπφρουτ, που πολλοί λένε ότι καίει το λίπος ή αδυνατίζει. Όμως καμία επιστημονική μελέτη δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, ούτε για το γκρέιπφρουτ ούτε για κανένα άλλο φρούτο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες είναι οι χειρότερες δίαιτες;



Εστιάζουν σε πλασματικούς στόχους!
Συνήθως η πρώτη σκέψη κάποιου στην θεά μερικών περιττών κιλών, είναι να ψάξει μια εύκολη και γρήγορη λύση σε περιοδικά, Ίντερνετ ή κάποια δίαιτα που έχει κάνει κάποιος φίλος. Οι δίαιτες αυτές είναι γενικές, δεν είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ατόμου που θα τις ακολουθήσει κι επίσης εστιάζουν σε πλασματικούς στόχους.

Μερικοί από τους στόχους αυτούς, είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, το κάψιμο λίπους, το χάσιμο πόντων και η απώλεια μόνο τοπικού λίπους.Μερικές από αυτές τις δίαιτες είναι:

Δίαιτες μονοφαγίας:
Εστιάζουν μόνο σε μερικές τροφές ή ομάδες τροφίμων, και επιτρέπουν την κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων τροφίμων, όπως φρούτα ή σούπες. Αυτές οι δίαιτες είναι αρχικά αποτελεσματικές, αλλά μακροχρόνια αποτυχαίνουν. Τρώγοντας μόνο μερικές τροφές θα υπάρξει απώλεια βάρους, όμως για πόσο καιρό μπορεί κάποιος να τρώει μόνο σούπες; Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι η απώλεια κιλών θα είναι κυρίως μυϊκού ιστού και όχι λίπους. Κατά την εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας επιβαρύνεται η υγεία, αφού η σωστή λειτουργία του οργανισμού απαιτεί ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Δίαιτες αποτοξίνωσης:
Στις δίαιτες αυτές, συστήνεται η κατανάλωση μόνο χυμών, μόνο φρούτων και λαχανικών ή μόνο νερού. Επιπλέον, πολλές φορές συστήνουν την χρήση διουρητικών συμπληρωμάτων ή συμπληρωμάτων ή βοτάνων που υποτίθεται ότι καθαρίζουν το συκώτι. Η αποτοξίνωση δεν είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το σώμα μας είναι άριστα εξοπλισμένο, με όργανα, όπως το συκώτι, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ένα είδος ακίνδυνης αποτοξίνωσης, είναι η δικιά μας νηστεία. Αν κάποιος θέλει να αποτοξινωθεί, μπορεί για ένα χρονικό διάστημα να αποφύγει τα ζωικά κι επεξεργασμένα προϊόντα.

Δίαιτες με πολύ λίγες θερμίδες:
Η απώλεια βάρους έχει σχέση με το πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε και το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αν καταναλώνουμε πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε, θα επιτύχουμε και μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το αναμενόμενο. Ο οργανισμός, για να επιβιώσει, πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του. Για να το πετύχει αυτό, προσαρμόζει τον μεταβολισμό του σε αυτές τις συνθήκες. Το αποτέλεσμα είναι, το άτομο να μην τρώει, αλλά να μην χάνει κιόλας. Ωστόσο, όταν ξαναρχίζει να τρώει κανονικά, ο μεταβολισμός του δεν προσαρμόζεται ξανά. Έτσι, χρειάζεσαι ακόμα λιγότερες θερμίδες από πριν, το γνωστό ως σύνδρομο yo-yo. Το χειρότερο είναι, ότι η απώλεια βάρους είναι κυρίως υγρά και μυϊκή μάζα, ενώ τα κιλά που θα επανέλθουν, θα είναι κυρίως λίπος.

Επιπλέον, το άτομο έχει συνέχεια το αίσθημα της στέρησης κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει καλή διάθεση και λόγω της ασιτίας να μην έχει ούτε και ενέργεια.

Η δίαιτα Άτκινς:
Η δίαιτα Άτκινς, η οποία είναι πολύ γνωστή, βασίζεται στην κατανάλωση κρέατος. Στην δίαιτα αυτή καταργείται το ψωμί, οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά. Τα φρούτα και τα λαχανικά επιτρέπονται μόνο σε ελάχιστες ποσότητες. Αυτός ο τρόπος σίτισης, είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Επίσης, πρακτικά δεν επιτρέπει την κατανάλωση των συνιστώμενων 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, που βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί το «κάψιμο» του λίπους, είναι η γυμναστική. Δεν υπάρχουν τροφές ή άλλα σκευάσματα, τα οποία να μπορούν να κάψουν το λίπος. Είναι ανούσιο, στο βωμό της γρήγορης απώλειας βάρους και θέτοντας άπιαστους στόχους, να αδιαφορούμε για τις ανάγκες τους σώματός μας. Οι δίαιτες αυτές, υπόσχονται ανέφικτα αποτελέσματα και λόγω αυτών (των υποσχέσεων) υπάρχουν ακόμα.

Εφαρμόζοντας μια από αυτές τις δίαιτες, που είναι οδυνηρές για το σώμα, την ψυχολογία και την υγεία, τελικά ούτε απώλεια βάρους επιτυγχάνεται και το σώμα, η υγεία και ο μεταβολισμός ταλαιπωρούνται.

Τέλος, βλέπουμε ότι αυτές οι δίαιτες είναι ιδιαίτερα αυστηρές και επίπονες για το σώμα και την υγεία. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και να υποτιμάμε το ψυχολογικό κόστοςτο οποίο προκύπτει. Συνήθως, το διάστημα που εφαρμόζονται, υπάρχει έντονο το αίσθημα της στέρησης και πολλές φορές το άτομο βάζει τη ζωή του σε παύση.

Αποφεύγει κοινωνικές εκδηλώσεις, γιατί η διατροφή του είναι ιδιαίτερη, δεν έχει ενέργεια, ευεξία και διάθεση να συμμετάσχει σε αυτές.

Το άτομο περιμένει να χάσει βάρος, για να ξαναζήσει και να ευχαριστηθεί. Αν όμως εφαρμόσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μπορεί παράλληλα με την απώλεια βάρους, να συνεχίσει να έχει καλή διάθεση και μια φυσιολογική κοινωνική ζωή.

Ο καλύτερος και ο πιο ανώδυνος τρόπος, για να επιτύχουμε απώλεια βάρους, χωρίς στερήσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας, είναι ο φυσιολογικός τρόπος σίτισης. Εφαρμόζοντας μεσογειακή διατροφή και καταναλώνοντας όλες τις τροφές που μας αρέσουν σε φυσιολογική ποσότητα και συχνότητα, θα επιτύχουμε την απώλεια βάρους που επιθυμούμε.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε τι ταψί να μαγειρέψω;



Προτιμήστε τις πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος.

Ο τρόπος μαγειρέματος των τροφίμων είναι εξίσου σημαντικός με το τι τρώτε, όταν προσπαθείτε να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μπορείτε δηλαδή, να ετοιμάσετε τις αγαπημένες σας συνταγές, χρησιμοποιώντας μεθόδους μαγειρέματος που χρησιμοποιούν λιγότερο λίπος.

Οι υγιεινότερες μέθοδοι μαγειρέματος, που διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και την γεύση των τροφίμων σας, είναι:

• Το μαγείρεμα στον ατμό,
• Το ψήσιμο στα κάρβουνα,
• Το ψήσιμο στο φούρνο.

Για να επιτύχουμε ένα καλό ψητό στο φούρνο, πρέπει να ακολουθήσουμε μεν πιστά τη προτεινόμενη συνταγή, αλλά να επιλέξουμε και το κατάλληλο σκεύος.

Ταψιά, γάστρες, φόρμες και γυάλινα σκεύη είναι ορισμένα από τα πιο δημοφιλή σκεύη για ψήσιμο στο φούρνο. Πρέπει ωστόσο πάντοτε να ελέγχετε την καταλληλότητα του σκεύους για χρήση στο φούρνο και φυσικά την ανοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η απόδοση στο ψήσιμο διαφέρει ανάλογα με το υλικό και φυσικά το πάχος του κάθε σκεύους. Τα καλύτερα είναι τα σκουρόχρωμα μεταλλικά σκεύη, που φθάνουν και μεταδίδουν γρηγορότερα τη θερμοκρασία του φούρνου.

Ανάλογα με το τι έχετε σκοπό να ψήσετε, θα πρέπει να επιλέξετε και το ανάλογο σκεύος. Ρηχά ταψιά (για μπισκότα, πίτες, λεπτές ζύμες), βαθιά ταψιά για φαγητά με όγκο. Η καλύτερη επιλογή για φαγητά με όγκο ή και για φαγητά που απαιτείται αρκετός χρόνος, είναι η χρήση γάστρας. Με τη γάστρα θα έχετε γρηγορότερο και γευστικότερο αποτέλεσμα, καθώς διατηρεί τους υδρατμούς και τα συστατικά εντός του σκεύους.

Γνωρίζοντας τι προσφέρει κάθε ταψί, θα είστε σε θέση να διαλέξετε το ιδανικότερο, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

1. Ταψιά αλουμινίου:
Παραδοσιακά ταψιά, για τα οποία επικρατεί η αντίληψη ότι το ψητό που παρασκευάζεται μέσα σε αυτά διατηρεί τη γεύση του και τη νοστιμιά του κατά το μαγείρεμα.

Παρ΄ όλα αυτά έχει αρκετά μειονεκτήματα:
• Στο τέλος του μαγειρέματος πρέπει να αφαιρείτε το ψητό, γιατί θα υπάρξει αλλοίωση,
• Δεν μπορείτε να αφήσετε μέσα σε αυτά, μεταλλικά αντικείμενα (πιρούνι, κουτάλι, μαχαίρι), λόγω κινδύνου γδαρσίματος,
• Είναι δύσκολα στο καθάρισμα λόγω της πορώδους επιφάνειάς τους.

2. Αντικολλητικά ταψιά:
Κατασκευάζονται από το ίδιο υλικό με τα αντικολλητικά τηγάνια, είναι η αγαπημένη επιλογή ατόμων που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, εφόσον μέσα σε αυτά μπορεί το ψητό να μαγειρευτεί χωρίς καθόλου λιπαρές ύλες. Για το ανακάτεμα του φαγητού, υπάρχουν ειδικές σπάτουλες, ενώ το καθάρισμά τους πρέπει να γίνεται με μαλακό σφουγγάρι, ώστε να μην καταστραφεί η αντικολλητική τους επίστρωση.

3.Ανοξείδωτα ταψιά:
Είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι τα πρώτα σε προτίμηση από τους καταναλωτές, γιατί μέσα σε αυτά χρησιμοποιούνται μεταλλικά αντικείμενα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να γδαρθούν. Είναι ευκολότερα στο καθάρισμα σε σχέση με τα ταψιά αλουμινίου και υπερέχουν όσον αφορά στο καθάρισμα από τα αντικολλητικά, εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα ακόμα και σύρμα. Πολλά από αυτά συνοδεύονται από ανοξείδωτο καπάκι, που εμποδίζει την απώλεια θερμότητας και αρωμάτων. Στο τέλος του μαγειρέματος, μπορείτε να σκεπάσετε το φαγητό, ώστε να μην ξεραίνεται και να διατηρείται ζεστό.

4. Πυράντοχα σκεύη:
Πρόκειται για τα πιο μοντέρνα σκεύη, κυκλοφορούν στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία από διάφορα υλικά (γυαλί, πηλό, πορσελάνη). Αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Χάρη στα υλικά κατασκευής τους, δεν επηρεάζεται η ποιότητα του φαγητού. Επίσης, πολλά από αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φούρνο μικροκυμάτων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ’ ευθείαν και στο σερβίρισμα. Είναι εύκολα στο καθάρισμα και είναι κατάλληλα ακόμη και για το πλυντήριο πιάτων. Επίσης, όπως και τα ταψιά αλουμινίου, πολλά από τα πυράντοχα σκεύη συνοδεύονται από πυράντοχο καπάκι.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκφραστείτε μέσα από το χορό



Μας βοηθάει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο νου, το συναίσθημα και το σώμα.

Το σώμα μας αποτυπώνει όλα όσα νιώθουμε. Η χοροθεραπεία, ο συνδυασμός του χορού με την επιστήμη της ψυχολογίας, του δίνει τη δυνατότητα να τα εκφράσει κιόλας.

H Mary Whitehouse, μια από τους πρωτεργάτες της χοροθεραπείας, είχε πει: «Δεν θα ζητούσες να μάθεις να χορεύεις αν δεν είχες τίποτα να πεις». Η χοροθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί την κίνηση για να μας βοηθήσει να βρούμε τις ισορροπίες μας ανάμεσα στο νου, το συναίσθημα και το σώμα μας. Ο χορός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσουμε άμεσα με το σώμα μας σχεδόν κάθε συναίσθημα και ένστικτο, πόνο, χαρά, απογοήτευση, ζήλια, θυμό... Γι’ αυτό και η χοροθεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά δημιουργική και αποτελεσματική είτε ως αυτόνομη θεραπεία είτε ως συμπληρωματική, ανάλογα με την περίπτωση.

Χορός και χοροθεραπεία

Η χοροθεραπεία, αντίθετα απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύετε, έχει βασικές διαφορές από ένα μάθημα χορού. Οι δύο σημαντικότερες είναι:
α) Εστιάζει και δουλεύει με τη σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και στα μέλη της ομάδας, καθώς και στις σχέσεις μεταξύ των μελών.
β) Στη χοροθεραπεία το ζητούμενο δεν είναι η πιστή αναπαραγωγή της κίνησης, όπως σε μια χορογραφία, αλλά στην έκφραση του «χορευτή».
Οι συμμετέχοντες, με άλλα λόγια, χορεύουν αυτό που νιώθουν και όχι αυτό που τους διδάσκεται, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι η προσωπική και «εσωτερική» κίνηση του καθενός.

Συμβολισμός και έκφραση

Η χοροθεραπεία στηρίζεται σε δύο βασικές κατευθύνσεις, αυτή της πρωτόγονης έκφρασης (ευρωπαϊκό μοντέλο) και της αμερικανικής χοροθεραπείας.
Στην πρωτόγονη έκφραση ο θεραπευτής «προτείνει» την κίνηση, τη μελωδία και τα φωνήματα και οι χορευτές επαναλαμβάνουν. Δεν το κάνουν όμως στεγνά. Αντίθετα, καταθέτουν τα προσωπικά τους στοιχεία (συναισθήματα κ.λπ.) και καμία κίνηση δεν μοιάζει απόλυτα με κάποια άλλη.
Έτσι, πάνω στον ήχο των κρουστών που συνοδεύουν την κίνηση εξελίσσεται ένα συνεχές κινητικό παιχνίδι ανταλλαγής «ερώτησης» και «απάντησης» ανάμεσα στα μέλη και τον θεραπευτή ή μόνο μεταξύ των μελών.

Στροφή προς τα μέσα

Η χοροθεραπεία βάσει του αμερικανικού μοντέλου, αν και περιέχει στοιχεία της πρωτόγονης έκφρασης όπως
η ομάδα κ.λ.π., εστιάζει ακόμη περισσότερο στην ιδιαίτερη κίνηση κάθε ατόμου.
Η μουσική εδώ είναι προαιρετική και χρησιμοποιείται βοηθητικά για να διευκολύνει τους χορευτές να εκφράσουν όσα νιώθουν. Άλλα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι υφάσματα, μπάλες κ.λπ.
Ο θεραπευτής εδώ μπορεί να έχει το ρόλο του παρατηρητή της κίνησης των συμμετεχόντων ή να συμμετέχει και ο ίδιος.
Ειδικότερα στην «αυθεντική κίνηση» –που θεωρείται ξεχωριστή «σχολή» της αμερικανικής χοροθεραπείας–
ο θεραπευτής-μάρτυρας παρατηρεί την κίνηση των θεραπευομένων χωρίς να συμμετέχει, να την κρίνει ή να την ερμηνεύει και δίχως να προβάλει τα δικά του συμπεράσματα. Αν ο χορευτής θέλει να ακούσει τη «μαρτυρία», ο θεραπευτής τού λέει πώς ο ίδιος ένιωσε, τι σκέφτηκε κ.λπ. βλέποντάς τον να «χορεύει» και όχι τι πιστεύει πως ένιωσε ο «χορευτής». Στην «αυθεντική κίνηση» δεν χρησιμοποιείται μουσική, ώστε οι θεραπευόμενοι να μην επηρεαστούν συναισθηματικά από εξωγενείς παράγοντες. Εξάλλου «στόχος» του θεραπευόμενου είναι η παράδοση στην εσωτερική του κίνηση, κλείνοντας τα μάτια και «ακούγοντας» το σώμα του.

Πώς μας βοηθάει

Οι χοροθεραπευτές δουλεύουν με ανθρώπους που μπορεί να έχουν κοινωνικές, συναισθηματικές, γνωσιακές ή και οργανικές δυσκολίες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Στόχος της χοροθεραπείας, μεταξύ άλλων, είναι να μας βοηθήσει:
• να «χρησιμοποιήσουμε» το σώμα μας για να καταφέρουμε να λύσουμε τις εσωτερικές μας συγκρούσεις,
• να αποκτήσουμε συνείδηση του σώματός μας,
• να διευρύνουμε το κινητικό μας «λεξιλόγιο»,
• να αφήσουμε το σώμα μας να δράσει ελεύθερο, αλλά όχι αποκομμένο από τον υπόλοιπο εαυτό μας,
• να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμησή μας, την εικόνα του σώματός μας, τις επικοινωνιακές μας ικανότητες και τις σχέσεις μας,
• να διερευνήσουμε προσωπικά θέματα και να αναπτύξουμε νέους τρόπους να χειριζόμαστε προβληματικές καταστάσεις,
• να διαχειριστούμε το στρες και να προλάβουμε σωματικά και ψυχικά προβλήματα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χόρτα, μια πολύτιμη τροφή



Από τις πιο πολύτιμες τροφές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής.

Ραδίκια, αντίδια, τσουκνίδα, σπανάκι, ρόκα, βλίτα, σπαράγγια, βρούβες, σέσκουλο. Ο κατάλογος είναι μακρύς αν προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε τα χόρτα της ελληνικής γης! Τα χόρτα είναι πραγματικά μία από τις πολυτιμότερες τροφές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, γεγονός το οποίο πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι αμελούν. Τα χόρτα ή λάχανα, όπως ονομάζονται σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό.

Τα ραδίκια είναι ίσως ένα από τα αγαπημένα άγρια χόρτα της Μεσογείου. Τρώγονται κυρίως βραστά, αλλά και ωμά σε σαλάτες και θεωρούνται ένα άριστο τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ραδίκι διαθέτει διουρητικές ιδιότητες και ο ζωμός του αποτελεί ένα τονωτικό αφέψημα για τον οργανισμό, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγες σταγόνες λεμονιού.

Πράγματι, το μικρό αυτό φυτό είναι αρκετά πολύτιμο, πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο. Η αφθονία του σε Καροτίνη Β θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των ‘ελεύθερων ριζών’, συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το μελισσόχορτο και η παπαρούνα (το λουλούδι της Θεάς Δήμητρας) θεωρούνται ελιξίρια της νεότητας και φυσικά ηρεμιστικά. Σύμφωνα με αναλύσεις, έχει διαπιστωθεί ότι τα χόρτα περιέχουν φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Τα χόρτα με την υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών είναι το μάραθο, το πράσο, η παπαρούνα, το λάπαθο και το άγριο καρότο.

Αναρίθμητα είναι τα χόρτα όπως και οι ιδιότητες που προσφέρουν στον άνθρωπο. Είναι σημαντικό βέβαια να σημειωθεί ότι τα άγρια χόρτα διατηρούν αναλλοίωτα τα περισσότερα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους ακόμη και όταν τα μαγειρεύουμε!

Η άνοιξη και ιδιαίτερα ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι η ιδανική εποχή για την συλλογή των άγριων χορταρικών. Υπάρχουν κάποια σημεία που καλό είναι να γνωρίζετε:

Αποφεύγετε να μαζεύετε χόρτα από τις άκρες πολυσύχναστων δρόμων
Μην συλλέγετε χόρτα που δεν είστε σίγουροι ότι είναι βρώσιμα.
Μαζεύετε μόνο τα πράσινα και υγιή φυτά , τα οποία είναι δροσερά
Μην ξεριζώνετε ποτέ τα χόρτα
Συλλέγετε χόρτα τα οποία θα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες 5-6 ημέρες

Και αν αγοράζετε χόρτα προσέξτε…

Να μην αγοράζετε χόρτα που είναι ξεθωριασμένα και μαραμένα
Ρωτήστε τον πωλητή από πού τα συλλέγει
Μην διστάσετε να ζητήσετε από τον μανάβη σας χόρτα με…παράξενα ονόματα, που θέλετε να δοκιμάσετε

Σε κάθε περίπτωση, διατηρήστε τα χόρτα σε καλάθι ή σε βαμβακερό ύφασμα, αποφεύγοντας τις νάιλον σακούλες. Όταν βράσετε τα χόρτα, να αφήνετε το νερό να βράσει πολύ καλά πριν τα ρίξετε στην κατσαρόλα, ώστε να υπάρχει όσο γίνεται μικρότερη απώλεια θρεπτικών συστατικών. Επίσης, μην ψιλοκόβετε και μην πολτοποιείτε τα χόρτα, καθώς έτσι χάνεται μέρος των πολύτιμων ιδιοτήτων που έχουν.

Το φαρμακείο της φύσης είναι πλούσιο σε ποικιλία και είδη! Τα άγρια χόρτα και τα βότανα είναι αναρίθμητα. Η υψηλή θρεπτική τους αξία σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμίδες, τα καθιστά ιδανική τροφή για εσάς που προσέχετε την υγεία σας και την σιλουέτα σας.

Από την παραδοσιακή Κρητική Χορτόπιτα μέχρι τις σύγχρονες γκουρμέ σαλάτες με ωμά χόρτα και φρούτα, αλλά και από το κρέας μαγειρεμένο με χόρτα μέχρι τις διαιτητικές χορτόσουπες, οι συνταγές είναι ατελείωτες! Διαλέξτε και γιατί όχι …επινοήστε και δικές σας συνταγές και επωφεληθείτε τις ιδιότητες των άγριων χόρτων , που ευτυχώς υπάρχουν σε αφθονία στην χώρα μας!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα του ξυδιού



Προσοχή, σε μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνο!
Πολλές είναι οι διάσημες που έχουν κάνει γνωστό το μυστικό της καλλίγραμμης σιλουέτας τους το οποίο είναι το ξύδι.

Μάλιστα την Αμερική τα σφηνάκια ξυδιού δίνουν και παίρνουν αφού το γνωστό προϊόν βοηθάει για αποτοξίνωση και αδυνάτισμα.

Σύμφωνα με πρώτες έρευνες το μηλόξιδο προστατεύει από το διαβήτη αφού διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν πως το ξύδι σε μεγάλες ποσότητες δεν καίει περισσότερο λίπος αλλά είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να επηρεάσει τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε ή να προκαλέσει ζημιά στον οισοφάγο ή ακόμα και να φθείρει το σμάλτο των δοντιών εξαιτίας της οξύτητάς του.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παρεξηγημένα τρόφιμα στη διατροφή μας



Μύθοι και πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή μας. Διαβάζουμε, ακούμε και μαθαίνουμε για το τι πρέπει να τρώμε, ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας.

Παρ’ όλη όμως τη γνώση, υπάρχουν ακόμη κάποιοι διατροφικοί μύθοι και ορισμένα τρόφιμα που για διάφορους λόγους μπορεί να θεωρηθούν παρεξηγημένα.

Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη: Η θερμιδική αξία μιας κουταλιάς μέλι είναι παρόμοια με αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης. Βέβαια, η θρεπτική αξία του μελιού είναι μεγαλύτερη της ζάχαρης. Συνεπώς, με την κατανάλωση του μελιού κερδίζετε υγεία, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση

Οι πατάτες παχαίνουν:
Η πατάτα θεωρείται παχυντική και γι’ αυτό είναι από τις πρώτες τροφές που μειώνουμε στο διαιτολόγιό μας όταν ακολουθούμε πρόγραμμα δίαιτας. Η πατάτα, όμως, είναι πολύ χρήσιμη για τη διατροφή μας, αφού παρέχει πολύτιμη ενέργεια μέσα από σύνθετους υδατάνθρακες, χωρίς αντίστοιχη επιβάρυνση από λίπος, όταν βέβαια είναι βραστή ή ψητή. Συμπερασματικά, εντάξτε την πατάτα στο διαιτολόγιό σας, αλλά πάντα μαγειρεμένη με υγιεινό τρόπο.

Η πατάτα θεωρείται παχυντική και γι’ αυτό είναι από τις πρώτες τροφές που μειώνουμε στο διαιτολόγιό μας όταν ακολουθούμε πρόγραμμα δίαιτας. Η πατάτα, όμως, είναι πολύ χρήσιμη για τη διατροφή μας, αφού παρέχει πολύτιμη ενέργεια μέσα από σύνθετους υδατάνθρακες, χωρίς αντίστοιχη επιβάρυνση από λίπος, όταν βέβαια είναι βραστή ή ψητή. Συμπερασματικά, εντάξτε την πατάτα στο διαιτολόγιό σας, αλλά πάντα μαγειρεμένη με υγιεινό τρόπο.

Το χοιρινό κρέας είναι λιπαρό:
Το κρέας αυτό δεν είναι αυτό που νομίζουμε, αφού έχει το περισσότερο λίπος περιφερικά (ορατό), που εύκολα αφαιρείται. Επίσης, υπάρχουν και κάποια κομμάτια με λίγο λίπος, όπως το ψαρονέφρι, το οποίο έχει περίπου 6% λίπος, λιγότερο από το μπούτι του κοτόπουλου!

Η φακή και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου:
Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν όντως μεγάλες ποσότητες σιδήρου. Αυτό όμως που καθιστά τις τροφές αυτές παρεξηγημένες είναι η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου αυτού. Δηλαδή το κατά πόσο αυτός ο σίδηρος απορροφάται από τον οργανισμό μας. Αυτό που ισχύει είναι ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές (μη αιμικός) δεν απορροφάται όσο αυτός που βρίσκεται σε ζωικές τροφές (συκώτι, μοσχάρι κλπ). Η λύση είναι να συνδυάσετε το σίδηρο φυτικής προέλευσης με βιταμίνη C, ώστε να αυξήσετε σημαντικά την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Το ψωμί ολικής αλέσεως δεν παχαίνει όσο το άσπρο:
Το μαύρο ψωμί έχει παρόμοιες θερμίδες με το άσπρο. (1 φέτα ισοδυναμεί με 70-80 θερμίδες). Η σαφής όμως υπεροχή του ψωμιού ολικής άλεσης δεν βρίσκεται στο χαμηλότερο ενεργειακό του φορτίο, αλλά στις θετικές επιδράσεις των περισσοτέρων φυτικών ινών και βιταμινών (θειαμίνη) που περιέχει.

Το μαύρο ψωμί έχει παρόμοιες θερμίδες με το άσπρο. (1 φέτα ισοδυναμεί με 70-80 θερμίδες). Η σαφής όμως υπεροχή του ψωμιού ολικής άλεσης δεν βρίσκεται στο χαμηλότερο ενεργειακό του φορτίο, αλλά στις θετικές επιδράσεις των περισσοτέρων φυτικών ινών και βιταμινών (θειαμίνη) που περιέχει.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ακόμη υπάρχουν κάποιοι μύθοι για ορισμένα τρόφιμα, τα οποία άλλοτε υπερεκτιμώνται και άλλοτε υποτιμώνται για την αξία τους (θρεπτική ή θερμιδική). Ο ρόλος του διατροφολόγου είναι να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με αυτούς τους μύθους.
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η «drunkorexia»



Παραλείπουν γεύματα για να μπορέσουν να πιουν!

Ερευνητές υποστηρίζουν πως έχει παρατηρηθεί ότι οι νεαρές γυναίκες παραλείπουν γεύματα προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να… τα πιουν με τις φίλες τους!

Ονόμασαν το φαινόμενο αυτό «drunkorexia», από το οποίο «πάσχουν» χιλιάδες νεαρές φοιτήτριες οι οποίες προσπαθούν απεγνωσμένα να παραμείνουν λεπτές.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Missouri επισημαίνει τους κινδύνους της μη πρόσληψης τροφής (και κατά συνέπεια μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων) με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ… ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να βλάψει τα ζωτικά τους όργανα.

Σύμφωνα με μια μελέτη, που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος στην Εταιρεία Έρευνας για τον Αλκοολισμό, οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατάχρηση αλκοόλ και τη «διαταραγμένη» πρόσληψη τροφής, όπως ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων και η χρήση καθαρτικών.

Σε αυτή συμμετείχαν 1.000 φοιτητές εκ των οποίων το 25% των γυναικών και το 11% των ανδρών «έκοβαν» θερμίδες για να μπορέσουν να τις «πάρουν» αργότερα με ποτά.

Άλλοι λόγοι που τους οδηγούσαν στην παράλειψη γευμάτων πριν από μια έξοδο για ποτό ήταν για να πετύχουν να μεθύσουν πιο γρήγορα και για να γλυτώσουν λεφτά.

Η Victoria Osborne, επίκουρη καθηγήτρια δημόσιας υγείας, τόνισε τους γνωστικούς, συμπεριφορικούς και σωματικούς κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η συμπεριφορά.

«Το να στερεί κάποιος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τον εγκέφαλο και να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είναι επικίνδυνο. Ο συνδυασμός αυτό μπορεί να προκαλέσει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες γνωστικές “βλάβες”, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, μελέτης και λήψης απόφασης».

Η συμπεριφορά αυτή μπορεί ακόμη να οδηγήσει τους νέους σε διατροφικές διαταραχές ή προβλήματα εθισμού. Ακόμη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς, επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, δηλητηρίαση από αλκοόλ και χρόνιες ασθένειες στη μετέπειτα ζωή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Άκρως ωφέλιμα τα ακτινίδια για τον οργανισμό



«Νικούν» και το πορτοκάλι.

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα από τα πιο εξωτικά και τροπικά φρούτα, ενώ παράλληλα είναι ένα από τα μοναδικά ίσως φρούτα που προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών με την κατανάλωση ενός και μόνο τεμαχίου. Έχει γλυκόξινη γεύση, ενώ όσον αφορά την εμφάνισή του, εξωτερικά ο φλοιός του έχει χρώμα καφέ, ενώ εσωτερικά είναι πράσινο με μικρούς μαύρους σπόρους. Το ακτινίδιο ανακαλύφθηκε από τον Hayward Wright ο οποίος του έδωσε και την επίσης γνωστή ονομασία του ως κίουι (Kiwi).

Η Κίνα θεωρείται η χώρα καταγωγής του ακτινιδίου από τα αρχαία χρόνια, ενώ στην σημερινή εποχή καλλιεργείται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο όπως Γαλλία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Αμερική αλλά και Ελλάδα. Στην Ελλάδα, οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειάς του είναι η Πιερία, η Λάρισα και τα Χανιά. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κατανάλωσής του, άρχισαν να διαφαίνονται οι θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες κυρίως οφείλονται στα υψηλής περιεκτικότητάς του θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό. Στη σημερινή εποχή, η κατανάλωσή του έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει, αλλά και λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας.

Το ακτινίδιο είναι το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C, παρόλο που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί λανθασμένα το πορτοκάλι. Η κατανάλωση ενός και μόνο ακτινιδίου, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας στην βιταμίνη αυτή. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου, για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Επιπρόσθετα, το ακτινίδιο αποτελεί εξαίρετη πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες με την σειρά τους επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Άλλες πολύ σημαντικές βιταμίνες που βρίσκουμε στο ακτινίδιο, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το φυλλικό οξύ. το οποίο παρεμποδίζει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Παράλληλα με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία κατέχουν υψηλή θέση στην θρεπτική αξία του ακτινιδίου. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στην μπανάνα. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο δρουν συνεργιστικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Άλλα συστατικά τα οποία περιέχονται στα ακτινίδια, είναι οι φυτικές ίνες, το νερό, τα ω3 και ω6 λιπαρά και πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μια από τις πιο διαδεδομένες ευεργετικές ιδιότητες του ακτινιδίου είναι η διουρητική δράση του, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις φυτικές ίνες που περιέχει.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην διατήρηση της υγείας του εντέρου και στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από αυτό. Μια μερίδα ακτινιδίου (76γρ.) παρέχει το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες (3γρ). Επομένως, η συστηματική κατανάλωση του ακτινιδίου, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και του φουσκώματος.

Αυτό το μοναδικό φρούτο αποτελεί μια πολύτιμη πηγή ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως επίσης και για τον καλύτερο έλεγχο των φλεγμονών στο σώμα. Τα λιπαρά αυτά οξέα, συναντώνται κυρίως στα μικρά μαύρα σπόρια του ακτινιδίου.

Η λουτεΐνη είναι ένα ακόμη συστατικό που ξεχωρίζει στο ακτινίδιο. Είναι μια χρωστική ουσία, η οποία προστατεύει την όραση, δρώντας σαν «εσωτερικά γυαλιά ηλίου», καθώς βοηθά στην καλύτερη υγεία του δέρματος. Αξίζει να αναφέρουμε πως, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίου, έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και άλλων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καταναλώσουμε. Λόγω του ότι έχει σκληρό φλοιό, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να καταναλωθεί, ως ένα υγιεινό σνακ. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με γιαούρτι, μέλι, καθώς και με άλλα φρούτα, για ένα απολαυστικό πρωινό, αλλά και σαν προσθετικό στις σαλάτες. Για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη από τα θρεπτικά του συστατικά, θα πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά την κοπή του ,γιατί διαφορετικά οι περισσότερες βιταμίνες του χάνονται -και κυρίως η βιταμίνη C.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς τα πλαστικά καπάκια έγιναν... αναπηρικά αμαξίδια



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ολα ξεκίνησαν από ένα... ψέμα. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας, με έδρα τα Γιαννιτσά, είδαν σε μια ιστοσελίδα πως 10.000 πλαστικά καπάκια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών ανταλλάσσονται με ένα αναπηρικό ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο. Στον Σύλλογο, στα σχολεία, σε καφετέριες και ταβέρνες της περιοχής σήμανε συναγερμός συμπαράστασης, και μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός είχε καλυφθεί.

Όμως, όταν η πρόεδρος του Συλλόγου, Δήμητρα Χριστάκη, απευθύνθηκε σε εταιρείες εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, βρέθηκε μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. «Τέτοια προσφορά δεν υφίσταται», της απάντησαν.

Απόγνωση. Τόσα καπάκια και άλλα τόσα που συνέχιζαν να καταφθάνουν στα γραφεία του Συλλόγου ήταν μάταιος κόπος. Σ’ αυτές όμως τις περιπτώσεις το «...σύμπαν είχε ήδη συνωμοτήσει για να πετύχει ο στόχος», και τα πλαστικά καπάκια άγγιξαν καρδιές.

Μια εταιρεία ανακύκλωσης - ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με περίσσευμα κοινωνικής ευθύνης, δέχθηκε να κάνει το ψέμα... αλήθεια! Με την προϋπόθεση ότι δεν θα γνωστοποιηθεί η εταιρική της ταυτότητα, παραλαμβάνει τις ποσότητες του Συλλόγου με αντάλλαγμα την οικονομική συνδρομή της στην εξασφάλιση των αναπηρικών καροτσιών.





Έτσι, η προσπάθεια συνεχίστηκε, και δεκάδες φορείς από όλη την Ελλάδα, που πληροφορήθηκαν την προσπάθεια μέσω Facebook, blogs και δημοσιευμάτων, άρχισαν να στέλνουν μικρά και μεγάλα δέματα με καπάκια, με το ΚΤΕΛ, με κούριερ, με το ταχυδρομείο. Για να αγοραστεί ένα συνηθισμένο αναπηρικό καροτσάκι απαιτούνται καπάκια βάρους πλέον του ενός τόνου, ανέφερε η κ. Χριστάκη, και φυσικά η ποσότητα αυξάνεται όταν πρόκειται για ηλεκτροκίνητο. Για ένα μόνο κιλό χρειάζονται 540 καπάκια. «Εχουν έρθει από το Πολεμικό Ναυτικό, από μονάδες του Ελληνικού Στρατού, από σχολεία, από εργαζόμενους του ΟΤΕ, από εργαζόμενους ιδιωτικών εταιρειών, απ’ όπου μπορείτε να φανταστείτε» λέει.

Ο Σύλλογος με τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών προμηθεύτηκε έως τώρα έξι αναπηρικά καροτσάκια. Τα τρία διατέθηκαν στην Εθελοντική Ομάδα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες νεφροπαθών. Ένα στάλθηκε στο Βέλο Κορινθίας σε παιδάκι.

Τα άλλα δύο διατέθηκαν σε μέλη του Συλλόγου στα Γιαννιτσά (ένα εκ των οποίων ηλεκτροκίνητο), ενώ σύντομα θα προμηθευτεί ακόμη δύο που προορίζονται για άτομα στη Φθιώτιδα. Καθημερινά στα γραφεία της οδού Κολοκοτρώνη 10 των Γιαννιτσών καταφθάνουν δέματα με πλαστικά καπάκια. «Είναι τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου, ενώ 2-3 εταιρείες δήλωσαν την πρόθεση να στηρίξουν τον Σύλλογο, χωρίς αντάλλαγμα τα πλαστικά καπάκια», επισημαίνει η κ. Χριστάκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Υγιεινές τροφές από όλο τον κόσμο



Η μαγειρική κουλτούρα άλλων λαών.

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας διατροφολόγος κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης κάποιου ασθενούς του, είναι το χρονικό σημείο που ο ενθουσιασμός του χάνεται, με βασική αιτιολογία την επανάληψη των ίδιων γεύσεων στα γεύματα του. Η λύση λοιπόν σε αυτό το μείζον θέμα έρχεται …από το εξωτερικό!

Τι εννοούμε; Να δοκιμάσετε γεύσεις από διάφορα μέρη του κόσμου. Προσοχή όμως! Δεν σας προτείνουμε κρουασάν με σοκολάτα προς τιμήν της Γαλλίας, ούτε καρμπονάρα, ως ένδειξη αγάπης προς την Ιταλία.

Αυτό που ζητάμε, είναι να επωφεληθείτε από τη δημιουργικότητα άλλων λαών και να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική τους κουλτούρα, με έναν τρόπο ώστε να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη και τη γεύση των εδεσμάτων τους. Πώς θα γίνει αυτό; Δοκιμάζοντας απλώς κάποιους από τους παρακάτω τρόπους:

Θαλάσσια φυτά (Ιαπωνία)


Μακράς διαρκείας έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία το 2006, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η μέση απορρόφηση ω-3 λιπαρών οξέων από τις τροφές στη χώρα αυτή ήταν 7,5 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην Αμερική. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στην μεγαλύτερη και συχνότερη κατανάλωση ψαριών αλλά και σε άλλη μια κατηγορία τροφίμων, τα θαλάσσια φυτά (π.χ. φύκια).

Τα θαλάσσια φυτά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και περιέχουν μεγάλη ποσότητα Βιταμίνης Β, ασβεστίου, χαλκού, ιωδίου, μαγνησίου, μαγγανίου, καλίου, ψευδαργύρου και βιταμινών Α, C και Κ. Επίσης περιέχουν λιγνάνες (lignan), φυτικές ουσίες που βρίσκονται στο λιναρόσπορο και έχουν μελετηθεί αρκετά το τελευταίο καιρό, σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρουν στη λειτουργία και τη δομή της καρδιάς και στην άριστη λειτουργία των ορμονών αλλά και προστατευτικά στον καρκίνο. Αποτελούν εξαιρετική τροφή για τους αυστηρά χορτοφάγους!

Το Nori, το οποίο είναι η πιο γνωστή ποικιλία φυκιών, υπάρχει σε μορφή αποξηραμένων τετραγωνισμένων φύλων. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή του γνωστού sushi, ενώ μπορεί επίσης να κοπεί σε λωρίδες και να προστεθεί σαν βασικό υλικό σε σαλάτες. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το τύλιγμα κάποιων λαχανικών, όπως το αβοκάντο, δημιουργώντας ένα εύκολο και υγιεινό σνακ.

Κατσαρό λάχανο (Πορτογαλία)


Στην Πορτογαλία, το κατσαρό λάχανο συναντάται πολύ συχνά στις παραδοσιακές πορτογαλικές σούπες. Έχει υπολογιστεί ότι 1 φλιτζάνι μαγειρεμένου κατσαρού λάχανου περιέχει 1.100% περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με 1 φλιτζάνι σπανακιού. Παρέχει δε ασβέστιο ίσο με εκείνο που προσφέρουν 2/3 του φλιτζανιού γάλακτος.

Το κατσαρό λάχανο έχει επίσης, χαμηλή περιεκτικότητα οξαλικών οξέων (οξέα τα οποία όταν καταναλώνονται με μέταλλα όπως το ασβέστιο δημιουργούν κρυστάλλους, οι οποίοι αργότερα ενοχλούν το έντερο και τα νεφρά). Τέλος, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συνδέεται με την βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Καρυκεύματα (Ινδία)


Η ινδική κουζίνα βασίζεται στη χρήση διαφόρων εύγευστων καρυκευμάτων, που προάγουν την υγεία εξαιτίας της καλής διατροφικής τους σύστασης, ενώ παράλληλα αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο του αλατιού.

Ένα πολύ γνωστό μείγμα καρυκευμάτων που χρησιμοποιείται συχνά στην ινδική κουζίνα, το Garam masala, περιέχει κανέλα, κάρδαμο, γαρύφαλλο, κύμινο, τζίντζερ, κόλιανδρο και πιπέρι και συνδυάζει ιδιαίτερη γεύση με αντιοξειδωτική δράση.

Tempeh (Ινδονησία)


Το Tempeh είναι προϊόν της σόγιας. Ενυδατώνοντας τη σόγια, γίνεται αρχικά τρυφερή και μετά αποφλοιώνεται. Στο επόμενο στάδιο, τα φασόλια που έχουν αφαιρεθεί από το φλοιό, μαγειρεύονται ελαφρά και μετά πιέζονται μέχρι να γίνουν πουρές. Στην Ινδονησία το Tempeh προστίθεται σαν συνοδευτικό πάνω από σαλάτες.

Είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Λόγω της ζύμωσης που έχει υποστεί το προϊόν, απελευθερώνει τη προβιοτική του δράση και αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων που περιέχει όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Το νερό της καρύδας (Βραζιλία, Ταϊλάνδη και Καραϊβική)


Τα αθλητικά ποτά, που χρησιμοποιούνται συνήθως από αθλητές σαν διατροφικό στήριγμα, για να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις μεγάλες ενεργειακές τους ανάγκες, είναι μεταγενέστερα του νερού καρύδας. Το νερό καρύδας αποτελεί μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου και είναι ιδανική επιλογή στη προετοιμασία του αθλητή πριν τον αγώνα.

Κινόα (Περού)


Το 40% του αμερικανικού πληθυσμού δεν καταναλώνει καθόλου δημητριακά, παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία σιτηρών με σπουδαία διατροφική αξία. Μια πολύ καλή ποικιλία σιτηρών έρχεται από το Περού και λέγεται κινόα. Η κινόα ανήκει στην οικογένεια των πράσινων φυλλωδών λαχανικών όπως το σπανάκι και περιέχει φυτική πρωτεΐνη και 8 απαραίτητα αμινοξέα. Σε αντίθεση με άλλα σιτηρά, το κινόα περιέχει μεγάλες ποσότητες λυσίνης (απαραίτητο αμινοξύ για τη κατασκευή άλλων πρωτεϊνών στο σώμα.) Τέλος, το κινόα περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου, κάτι που το καθιστά ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειώσουμε πως τα τρόφιμα αυτά, μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή στα σουπερμάρκετ!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βοηθήστε με να γίνω και πάλι φυσιολογικός»



Η απίστευτη ιστορία ενός αμερικανού ασθενή.

Τη βοήθεια του… κοινού ζητά ένας Αμερικανός ασθενής για να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια για μία επέμβαση που θα τον βγάλει από την απελπισία.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο 45χρονος Γουέσλι Γουόρεν πάσχει από μία σπάνια μορφή ελεφαντίασης, που έχει προκαλέσει διόγκωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του.

Ο 45χρονος ζει έναν εφιάλτη, καθώς τα γεννητικά του όργανα έχουν φθάσει να ζυγίζουν 45 κιλά! Δεν μπορεί πλέον να εργαστεί και έχει ξεχάσει την κοινωνική και προσωπική του ζωή.

Ο άτυχος άνδρας εμφανίστηκε στην εκπομπή του δημοφιλούς παρουσιαστή Howard Stern, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται για την επέμβασή του.

«Θέλω να πάψω να είμαι φρικιό. Σκέφθηκα ότι αν εμφανιστώ στο σόου του Stern κάποιος εκατομμυριούχος μπορεί να με δει και να με βοηθήσει», λέει ο Γουόρεν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνητοί μύες από νανοσωλήνες άνθρακα



Από την επιστημονική φαντασία, στην πραγματικότητα.

Τεχνητά άκρα, δυνατότερα από τα πραγματικά, είναι ένα σενάριο ταινιών επιστημονικής φαντασίας, το οποίο το δει και ξαναδεί άπειρες φορές στον κινηματογράφο.

Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα εφευρέσεων και ανακαλύψεων που επαληθεύουν τα σενάρια αυτών των ταινιών, έτσι και σε αυτόν τον τομέα έχουμε μία σημαντική πρόοδο, την κατασκευή μυών που αποτελούνται από νανοσωλήνες άνθρακα, με αντοχή και δύναμη 100 φορές μεγαλύτερη των φυσικών.

Ο επικεφαλής πίσω από την συγκεκριμένη έρευνα είναι ο Ray Baughman, διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας.Ο καθηγητής, λοιπόν, έχει καταφέρει και έχει αναπτύξει νήματα νανοσωλήνων άνθρακα τα οποία μπορούν να συσταλούν και να διασταλούν 1000 περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο υλικό, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για μία πληθώρα εφαρμογών.

Χάρη στο μικρό τους μέγεθος είναι δυνατόν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι ακόμα και στα μικρότερα ηλεκτρικά συστήματα, στα οποία η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική. Όταν ακούμε τεχνητούς μύες το μυαλό μας πάει σε ηλεκτρονικές συσκευές πυκνωτές και αντιστάσεις, ωστόσο χάρη στο νέο θαυματουργό υλικό, ξεφεύγουμε από αυτήν την εικόνα.

Η λειτουργία τους είναι σχετικά πολύ απλή και βασίζεται στην χρήση ηλεκτρισμού και ηλεκτρολυτών. Για να δημιουργηθεί η κίνηση της συστολής, τα νήματα ενώνονται με ένα ηλεκτρόδιο και βυθίζονται μέσα σε έναν ηλεκτρολύτη. Ιόντα από τον ηλεκτρολύτη εισέρχονται μέσα στο νήμα το οποίο του προκαλούν συστολή και μετά διαστολή.

Οι τεχνητές μύες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε συσκευές που μιμούνται τη φύση, όπως μηχανήματα τα οποία να αιωρούνται με το να κουνάνε τα τεχνητά φτερά τους, η κίνηση των οποίων όμως να προέρχεται από τους τεχνητούς αυτούς μύες, καθώς και δυνητικούς αντικαταστάτες των ανθρώπινων μυών μια μέρα.


Πηγή: http://www.proho.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενεργοποιούνται 446 κλίνες αποκατάστασης



Την άμεση λειτουργία 446 κλινών, αδρανών μέχρι σήμερα, στα Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) και τα Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των φορέων της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Υγείας Μ. Μπόλαρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο "Insurance Money Conferance 2011", οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα.

Ο Μ. Μπόλαρης ανέφερε επίσης ότι, με την ενεργοποίηση των 446 κλινών, τα ΚΑΦΚΑ και τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ θα αξιοποιηθούν ως υπηρεσίες τεταρτοβάθμιας υγείας, προκειμένου να υπηρετήσουν τη δημόσια πολιτική για τη φυσική αποκατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...