Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Στον ορεινό όγκο Πύλης το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Οι εμπειρίες από την υλοποίηση του προγράμματος στα χωριά της πρώην Κοινότητας Νεράιδας.



Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι είναι από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που εφαρμόζεται στους Δήμους.

Ειδικά, για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πολλαπλή δεδομένων των ιδιομορφιών που παρουσιάζονται εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χωριά της πρώην διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας, όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Κοινοφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης Πύλης κ. Στυλιανός Μπαλατσούκας μαζί με εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Πρόκειται για ορεινά και απομακρυσμένα χωριά όπου κατοικούν, κυρίως γερόντισσες και γέροντες. Το καλοκαίρι υπάρχει κίνηση στα χωριά. Οι απόδημοι επιστρέφουν και οι ορεινές πατρίδες «ξαναζωντανεύουν». Από τον Οκτώβριο και έπειτα όμως, τα χωριά ερημώνουν. Παραμένουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι μερικές δεκάδες στην καλύτερη περίπτωση, γερόντων οι οποίοι έχουν την ανάγκη της φροντίδας από τους εργαζομένους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πολλές φορές, οι γέροντες δεν χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη παροχή ή υπηρεσία, απλώς περιμένουν κάποιον να τους ανοίξει την πόρτα. Να ενδιαφερθεί γι’ αυτούς και να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας τους.
Ο κ. Μπαλατσούκας μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ, μετά τη χθεσινή επιτόπια επίσκεψη στον ορεινό όγκο, δήλωσε πως «οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι επιτελούν σημαντικό έργο, κυρίως στην ορεινή περιοχή προσφέροντας υπηρεσίες στους έχοντες την ανάγκη».


Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η προώθηση στην απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.