Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ο Συνήγορος του Πολίτη για απόφαση του ΣτΕ


Καθυστέρηση συμμόρφωσης σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από καταγγελία που δέχθηκε από πολίτη.

Η υπόθεση αφορά τη μη εξαίρεση κατεδάφισης ακινήτου, μετά την άρνηση της πολεοδομικής υπηρεσίας, καθώς αυτή ανέφερε, ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εφαρμόζει τη κατεδάφιση, διότι θεμελιώνεται δικαίωμα ένταξης στις διαδικασίες του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (ν. 4014/2011).

Ο Συνήγορος εξέφρασε την άποψη, ότι η μη συμμόρφωση προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι αντίθετη προς το άρθρο 20 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει την πλήρη δικαστική προστασία των πολιτών.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή, κάτι τέτοιο αντιτίθεται και προς το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τη διεξαγωγή «δίκαιης και ορθής δίκης», η οποία περιλαμβάνει, βάσει πάγιας νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις περιπτώσεις της μη εκτέλεσης τελεσίδικης ή αμετάκλητης δικαστικής απόφασης των εθνικών δικαστηρίων.

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ζήτησε: Να ερμηνεύουν οι υπηρεσίες τις διατάξεις των νόμων σύμφωνα με το Σύνταγμα, δηλαδή να εφαρμόζουν τις δικαστικές αποφάσεις, διαφορετικά να μεριμνήσουν, έτσι ώστε να προβλεφθεί συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνη με το άρθρο 95 του Συντάγματος και προς τις διατάξεις του ν. 3068/2002 ως προς το σκέλος της εφαρμογής τελεσίδικων ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενημέρωσε, με έγγραφό του, ότι θα λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις της Αρχής, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας νεότερης νομοθετικής ρύθμισης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έως τον Σεπτέμβριο η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες


Θα καταβληθεί και η δεύτερη δόση του Ειδικού Φόρου.

Έως τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, ενώ πρόκειται να καταβληθεί και η δεύτερη δόση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών. Όπως είπε, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, από το σύνολο των αγροτών που έχουν κάνει αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, έχουν ήδη πληρωθεί γύρω στους 50.000 παραγωγούς.

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, πως έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ για τις αποπληρωμές σφαλμάτων της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 και στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα καταβληθεί σε 70.000 κτηνοτρόφους η εξισωτική αποζημίωση ύψους 130 εκατ. ευρώ. Τέλος, έως το τέλος Ιουνίου θα καταβληθεί το συνολικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ σε όσους είχαν υποβάλει αγροπεριβαλλοντικά επενδυτικά σχέδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Σούρλας: Να παταχθούν οι κερδοσκόποι στην υγεία


Ο Γιώργος Σούρλας μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Διαφάνεια-Δεοντολογία στο χώρο της υγείας», που διοργάνωσαν το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ότι:

«Επιβάλλεται να θωρακίσουμε το χώρο της υγείας και να τον προστατεύσουμε από τους επίορκους, τους ασυνείδητους και τα πάσης φύσεως κυκλώματα που δεν ορρωδούν προ ουδενός, ακόμα και αν πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου. Όλοι αυτοί που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στον ευαίσθητο αυτό χώρο, δεν έχουν καμία θέση ανάμεσα στους λειτουργούς της υγείας που δίνουν αγώνες με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και που στέκονται απέναντι στον άρρωστο με αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού».

Ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόσθεσε ότι, «Διαφάνεια δεν σημαίνει πως μερικοί μπορούν να κερδοσκοπούν αδίστακτα, τη στιγμή που γίνονται περικοπές και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μπορεί ραδιοσκεύασμα που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 €, να χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία για 3300 €, ενώ στη Γαλλία διατίθεται προς 1087 €. Ή αντίστοιχα ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 €, να το προμηθεύουν στην Ελλάδα έναντι 3000 €, ενώ στο εξωτερικό να διατίθεται προς 1000 €. Και όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι προ εξαμήνου διαβίβασα στις αρμόδιες αρχές φάκελο με τα στοιχεία αυτά».

Τέλος, ο κ. Σούρλας επισήμανε ότι: «Η ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών και άλλων συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα στο δημόσιο τομέα και των αντίστοιχων τιμών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό, θα μπορούσε να δώσει τη λύση, την απάντηση στην κερδοσκοπία και στην εκμετάλλευση».



Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο στο 16ο δημοτικό σχολείο Λαμίας


Γονείς πήγαιναν σήμερα να γράψουν τα παιδιά τους στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας  και η απάντηση που εισέπρατταν είναι ότι "κλείνουμε, πρέπει να βρείτε άλλο σχολείο..."
Χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στους δασκάλους ότι το σχολείο κλείνει, αφού οι εγκαταστάσεις του θα πρέπει να παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τη νέα σχολή που θα λειτουργήσει στη Λαμία.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το απόγευμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερησίας διάταξης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωί η Δημοτική Αρχή άρχισε τις συσκέψεις και τις ζυμώσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

Η αντιδήμαρχος Λαμιέων σε θέματα παιδείας Μαρία Ραφτοπούλου, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου δημοτικού σχολείου, στο οποίο ήταν αντιπρόεδρος, αφού όπως είπε θα κληθεί να ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου των Δασκάλων:

«Συνάδελφοι, όπως ειδοποιηθήκαμε εκτάκτως χθες το βράδυ το 16ο δημοτικό σχολείο Λαμίας καταργείται οριστικά. 24 συνάδελφοι εκ των οποίων 18 οργανικά τοποθετημένοι βρίσκονται στον αέρα και 220 παιδιά στον δρόμο. Σας καλούμε σήμερα το απόγευμα Τετάρτη 19/6/ 2013, στις 18.30΄στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το θέμα…»





Διαβάστε περισσότερα...

Η αγάπη νίκησε τη... ζυγαριά


Τα κιλά δεν αποτέλεσαν πρόβλημα για το ζευγάρι.

Το κυρίαρχο στερεότυπο προβλέπει ζευγάρια που ταιριάζουν, εκτός από τα γούστα, και στα κιλά: οι λεπτοί με τους λεπτούς και οι υπέρβαροι με τους υπέρβαρους. Αντιμέτωπη με το στερεότυπο αυτό βρίσκεται και η Gloria Shuri Nava από την Καλιφόρνια, που δέχεται διαρκώς σχόλια για τη διαφορά της με τον σύντροφό της στη… ζυγαριά.

Η 25χρονη beauty blogger, που είναι υπέρβαρη, γνώρισε στο διαδίκτυο τον λεπτοκαμωμένο 22χρονο Ali κι έχουν σχέση εδώ και ενάμιση χρόνο.

«Τα σχόλια που ακούω είναι πολύ σκληρά, του τύπου «Τυφλός είναι;» ή «Είναι μαζί σου μόνο για να βγάλει πράσινη κάρτα!» ή «είναι ωραίο που προσπερνά την εμφάνισή σου» και «Είναι τόσο καλός που είναι μαζί σου».



Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα σχόλια ακόμα και φίλων της.

Τα χειρότερα, ωστόσο, προέρχονται από τους ίδιους τους χρήστες που έχουν εγγραφεί στο κανάλι της στο YouTube- και φτάνουν τους 250.000- όπου μοιράζεται συμβουλές ομορφιάς και πράγματα από τη ζωή της.

«Παρότι οι περισσότεροι είναι υποστηρικτικοί δεν λείπουν και οι bullies», λέει η ίδια. «Αυτή έχει φίλο; Μα τι γίνεται στον κόσμο;» έγραψε κάποιος. «Αυτοί οι δύο έκανα σεξ; Θεέ μου γιατί;», κάποιος άλλος.

Η Nava, που ήταν παχύσαρκη σε όλη της τη ζωή, προσπαθεί να διαφυλάξει τη σχέση της από τα κακόβουλα σχόλια και την απολαμβάνει ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι άλλοι.

Το ζευγάρι πρωτοσυναντήθηκε online το 2009 όταν ο Ali, που σήμερα ζει στη Σκωτία και θα μετακομίσει στην Καλιφόρνια το καλοκαίρι για να κάνει το διδακτορικό του στην κλινική ψυχολογία, είδε ένα βίντεο της Nava.



Άρχισαν να ανταλλάσσουν μηνύματα και για δυόμιση χρόνια περνούσαν ώρες μιλώντας online και ήρθαν κοντά παρά τα χιλιόμετρα που τους χώριζαν.

«Ήξερα πως του άρεσαν οι παχουλές, και οι πρώην του είχαν πολλά κιλά», λέει η 25χρονη. «Σε κάποιους φαίνεται παράξενο αλλά είναι όπως κάποιοι προτιμούν τις ξανθές. Είναι κι αυτό μία προτίμηση».

Το Δεκέμβριο του 2011, χωρίς να έχουν ποτέ συναντηθεί από κοντά αλλά γνωρίζοντας ο ένας την εξωτερική εμφάνιση του άλλου- ο ένας εξομολογήθηκε στον άλλο τα αισθήματά του και πέντε μήνες αργότερα ο Ali ταξίδεψε στην Καλιφόρνια για να συναντήσει τη Nava και την οικογένειά της για πρώτη φορά.



«Όταν βγήκε από το αεροπλάνο τον είδα να περπατά προς το μέρος μου με ένα τεράστιο χαμόγελο», αφηγείται η 25χρονη. «Με αγκάλιασε και με φίλησε στο στόμα. Σκέφτηκα ‘είναι ο σύντροφός μου και είναι εδώ!’»

Για τη Nava- που έχει ήδη χάσει 18 κιλά τον τελευταίο χρόνο- ο Ali είναι ό,τι καλύτερο της έχει συμβεί.
«Στόχος μου είναι να χάσω άλλα 20 κιλά και ο Ali με στηρίζει», λέει η ίδια. «Πριν τον γνωρίσω ποτέ δεν φορούσα κάτι που να δείχνει το σώμα μου αλλά εκείνος με κάνει να νιώθω καλά φορώντας ένα φόρεμα που δεν με καλύπτει από την κορυφή ως τα νύχτα. Μπορώ να φοράω μπλούζες χωρίς μανίκια και σορτς και να μη με νοιάζει».

«Η ομορφιά και οι σχέσεις δεν έχουν μόνο μία όψη αλλά πολλές: μελαχρινή, κίτρινη, κοντή, ψηλή, λεπτή, παχουλή. Ο ένας σύντροφος δεν χρειάζεται να είναι καθρέφτης του άλλου, η αγάπη είναι αγάπη. Αυτό είναι το μάθημα που μου έδωσε ο Ali και τώρα θέλω να το μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο», καταλήγει.





Δείτε το βίντεο





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν 16 "μαϊμού" αποκλειστικές


Στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σήμερα το πρωί, σε κεντρικό Νοσοκομείο της Αθήνας, με αντικείμενο τη νομιμότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες.

Ειδικότερα, μετά από σχετικές καταγγελίες, κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν ελέγχους σε Κλινικές του Νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε ότι 16 αλλοδαπές, ηλικίας από 28 έως 57 ετών, εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας Αρχής.

Επιπλέον, για τέσσερις από τις αλλοδαπές, προέκυψε ότι δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής τους στη χώρα μας και θα εφαρμοστεί σε βάρος τους το διοικητικό μέτρο της απέλασης.

Σημειώνεται ότι η άσκηση του επαγγέλματος της αποκλειστικής νοσοκόμας, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, έχει σαν αποτέλεσμα τη στέρηση εσόδων από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία του Ι.Κ.Α., καθώς δεν εκδίδονται οι απαιτούμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετα δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο ασφαλιστικές εισφορές.

Οι συλληφθείσες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες Δ.Ο.Υ. και Ι.Κ.Α., προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα γίνει η ρύθμιση των καθυστερούμενων εισφορών στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τις δυνατότητες που έχουν οι εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ρυθμίσουν τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές με τις ρυθμίσεις της «Νέας Αρχής» του νόμου 4152/2013, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος.

Στη νέα ρύθμιση, μπορούν να ενταχθούν οι εργοδότες που δεν έχουν υπαχθεί έως τώρα σε καθεστώς ρύθμισης. Όσοι δεν είναι συνεπείς ως προς την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων ασφάλισης μισθωτών της τελευταίας πενταετίας καθώς και όσοι έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή, εξαιρούνται και δεν δύναται να υπαχθούν στις ανωτέρω ρυθμίσεις.

Όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έχουν τις παρακάτω επιλογές:

- Έκπτωση 25% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2017.

- Έκπτωση 30% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2016.

- Έκπτωση 35% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2015.

- Έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2014.

- Έκπτωση 50% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι την 31.7.2013.

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της "Νέας Αρχής" υποβάλλεται άπαξ σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έως την 30.6.2017, με εξαίρεση την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά μέχρι την 31.7.2013.

Αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι την 30.6.2013 θα επωφεληθούν με τον μέγιστο αριθμό των 48 μηνιαίων δόσεων. Αντίθετα, για κάθε μήνα καθυστέρησης μετά την 30.6.2013 οι δόσεις θα μειώνονται σε 47, 46, 45 κ.ο.κ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» είναι η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής. Οι εργοδότες που οφείλουν εισφορές από 1.1.2013 θα πρέπει να τις καταβάλλουν πριν την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση.

Επίσης, μετά την υπαγωγή σε μία εκ των ανωτέρω δυνατοτήτων ρύθμισης δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλη δυνατότητα. Εφόσον ο οφειλέτης υπαχθεί σε μία εκ των ανωτέρω δυνατοτήτων ρύθμισης και επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις της ρύθμισής του, θα τύχει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, κατά ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

Οι εργοδότες, μπορούν ακόμη να επιλέξουν την ένταξη του συνόλου των καθυστερούμενων οφειλών, μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις, τα τέλη καθυστέρησης και τις λοιπές επιβαρύνσεις στη «Πάγια» ρύθμιση που προβλέπεται από τον νόμο, με κεφαλαιοποίηση τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα και καταβολή αυτών σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Μετάβαση από τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» στην «Πάγια» ρύθμιση δεν επιτρέπεται. Εάν κατά τη διάρκεια της ρύθμισης της «Νέας Αρχής» ο οφειλέτης επιθυμεί να μεταβεί στη «Πάγια» ρύθμιση, δύναται να υπαχθεί με απώλεια όμως των ευεργετημάτων της ρύθμισης και κατάπτωση τυχόν προσφερθεισών εγγυήσεων.

Επίσης, για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στις ανωτέρω ρυθμίσεις και τηρούν τους όρους αυτών, αναστέλλεται μέχρι την εξόφληση της οφειλής, η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης ενώ χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας μηνιαίας (1 μηνός) διάρκειας χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό).



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαμάδες που λατρεύουν τη... μαριχουάνα


Υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει καλύτεροι γονείς.

Μια ομάδα μαμάδων στο πλούσιο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, προσπαθεί να αλλάξει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ναρκωτικά και ανατροφή παιδιών δεν πάνε μαζί.

Οι «μαριχουάνα-μαμάδες» συναντιούνται συχνά, διοργανώνοντας γεύματα μαγειρεμένα με κάνναβη. Πολλές από αυτές καπνίζουν μαριχουάνα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν το χρόνιο πόνο από τον οποίο πάσχουν, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Δηλώνουν ότι το ναρκωτικό, που είναι νόμιμο στην Καλιφόρνια εφόσον υπάρχει συνταγή γιατρού, τις κάνει καλύτερες μητέρες και συζύγους.

Είναι παντρεμένες με παιδιά. Κάποιες εργάζονται και άλλες όχι, ενώ μία εξ αυτών είναι σύζυγος αστυνομικού.



«Όλες μας έχουμε αντιμετωπίσει ανθρώπους που πιστεύουν ότι η μαριχουάνα είναι για “άρρωστους ναρκομανείς”, όμως εμείς είμαστε η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί κανείς να είναι καλός γονιός και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας και να κάνει παράλληλα χρήση» είπε η 53χρονη Cheryl Shuman, η οποία είναι μητέρα δύο παιδιών.



«Μας βοηθάει να τα βγάζουμε πέρα κάθε μέρα. Τη δεκαετία του ’60 οι γυναίκες έπαιρναν βάλιουμ, για να ανταπεξέλθουν στους πολλαπλούς τους ρόλους, εμείς κάνουμε μαριχουάνα» πρόσθεσε.



Η ίδια καλεί κάθε μήνα τις φίλες της για «γεύματα-μαριχουάνας» και μάλιστα έχει ζητήσει τη βοήθεια του κορυφαίου σεφ του Μπέβερλι Χιλς David Schanhals για να τους βγάζει τα μενού.

Μετά το φαγητό όλες μαζί δοκιμάζουν νέες ποικιλίες μαριχουάνας.



Η 37χρονη January Thomas καπνίζει μαριχουάνα πέντε φορές την ημέρα ενώ παράλληλα φροντίζει τη μόλις δύο ετών κόρη της Zenna.

Μάλιστα, έχει αρχίσει να εξηγεί στην κόρη της τη χρήση που κάνει μέσα από ένα παιδικό παραμύθι.



«Η μαριχουάνα με κάνει καλύτερο και πιο δημιουργικό γονιό. Με κάνει να αφοσιώνομαι στη Zeena και να μην ανησυχώ για τα καθημερινά προβλήματα. Θέλω να καταλάβει τα οφέλη της κάνναβης και γι’ αυτό της διαβάζω βιβλία όπως το 'Mommy's Funny Medicine' και 'It's Just a Plant’για να τη διδάξω» δηλώνει.



Η 40χρονη Simmi Dhillon ανέφερε ότι η μαριχουάνα έσωσε το γάμο της. Η ίδια και ο επί 14 χρόνια σύζυγός της είχαν φτάσει πολύ κοντά στο να πάρουν διαζύγιο, όταν κάπνισε για πρώτη φορά.

«Κατάφερα να γίνω η σύζυγος που ήθελα να είμαι και αυτό έσωσε το γάμο μας. Τώρα μπορώ να μιλάω στον 10χρονο γιο μου για τα ναρκωτικά και να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί του. Παλιά έπαιρνα φάρμακα και ήμουν σα ζόμπι. Τώρα μπορεί να έχει πίσω τη μαμά του» είπε.



Όλες τους δήλωσαν ότι ξεκίνησαν να πίνουν μαριχουάνα για να αντιμετωπίσουν χρόνιους πόνους και ασθένειες.



Η Shuman ξεπέρασε τον καρκίνο των ωοθηκών που τη «χτύπησε» το 2011. Η Thomas υποφέρει από πρώιμη αρθρίτιδα και η Dhillon εξακολουθεί να πονά μετά από ένα τροχαίο με αυτοκίνητο που είχε πριν από δέκα χρόνια.




Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ


Μέχρι τις 5 Ιουλίου η προθεσμία.

Δεκτές θα γίνονται, από σήμερα και ως τις 5 Ιουλίου, οι αιτήσεις για τις εγγραφές και επανεγγραφές παιδιών για τη σχολική περίοδο 2013- 2014, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δικαιούχων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ γίνονται δεκτά βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως και 4,5 ετών (προνήπια).

Προηγούνται τα τέκνα των εργαζόμενων μητέρων, με στόχο να διασφαλιστεί η ευρύτερη συμμετοχή της γυναίκας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η φιλοξενία τους είναι δωρεάν.

Η λειτουργία των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το ωράριο λειτουργίας των σταθμών αρχίζει από τις 6.45 πμ και τελειώνει στις 4 μμ. Δεν λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και της 5ης Ιανουαρίου καθώς και από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Επίσης, διακόπτουν τη λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών και τις τοπικές εορτές, καθώς και για τις θερινές διακοπές, τον μήνα Αύγουστο κάθε χρόνου.

Για να υποβάλλουν αίτηση, οι γονείς- κηδεμόνες των παιδιών θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις εργάσιμες ημέρες, από τις 9 πμ μέχρι 2 μμ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, θα δημιουργηθούν προσωρινοί πίνακες αξιολόγησης και επιλογής για βρέφη από 8 μηνών έως και 17 μηνών, από 18 μηνών έως και 30 μηνών και από 31 μηνών έως την προσχολική ηλικία (προνήπια).

Οι δικαιούχοι δύνανται, σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών, να υποβάλουν ενστάσεις στους κατά τόπους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς.

Οι τελικοί πίνακες επιλογών θα αναρτηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Βρεφονηπιακοί Παιδικοί Σταθμοί

1. Β. Ν. Σ. Αγίας Βαρβάρας, Αρχιμήδους 25 & Κερκύρας, Τηλ. 210 5697490

2. Β. Ν. Σ. Άνω Λιοσίων, Καλλικράτους 16 ( Ζοφριά ), Τηλ. 210 2315755

3. Β. Ν. Σ. Ελευσίνας, Δραγούμη 29, Ελευσίνα, Τηλ. 210 5542052.

4. Β. Ν. Σ. Κερατσινίου, Χανίων 5, Κερατσίνι, Τηλ. 210 4008105.

5. Β. Ν. Σ. Μενιδίου, Αγ. Βασιλείου 1 & Αθηνάς Υγείας, Αχαρναί, Τηλ. 210 2477950

6. Β. Ν. Σ. Μοσχάτου, Καλύμνου 5, Μοσχάτο, Τηλ. 210 9566727

7. Β. Ν. Σ. Ολυμπιακού Χωριού, Νικολάου Κακλαμανάκη 22 και Καλλιπάτειρας, Τηλ. 210 2476610

8. Β. Ν. Σ. Περιστερίου, Εθνικής Αντιστάσεως 127 & Φερών, Περιστέρι, Τηλ. 210 5754610

9. Β. Ν. Σ. Ασπροπύργου, Παναθηναίων & Δελφών, παραλία Ασπροπύργου, Τηλ. 210 5570987

10. Β. Ν. Σ. Αγρινίου, Θυσίας & Παπαλέξη Δηματά, Αγρίνιο, Τηλ .26410 45425

11. Β. Ν. Σ. Άρτας, Εργατικές Κατοικίες, Γέφυρα Άρτας, Τηλ. 26810 74345

12. Β. Ν. Σ. Δράμας, 4ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Δράμας Σερρών, Τηλ. 25210 46855

13. Β. Ν. Σ. Ηγουμενίτσας Π. Αθηναγόρα 33, Ηγουμενίτσα, Τηλ. 26650 28549

14. Β. Ν. Σ. Ιωαννίνων Τσακάλωφ 10, Ιωάννινα, Τηλ. 26510 74776

15. Β. Ν. Σ. Καλαμάτας Δυτ. Εμπορικό Κέντρο Αγ. Τριάδας Καλαμάτα, Τηλ. 27210 21984

16. Β. Ν. Σ. Καρπενησίου Ύδρας & Καλύμνου, Καρπενήσι, Τηλ. 22370 80505

17. Β. Ν. Σ. Κομοτηνής Παλ. Καβακλιώτικα, Κομοτηνή, Τηλ. 25310 28728

18. Β. Ν. Σ. Μεσολογγίου Αλίπεδο Μεσολογγίου- Πάροδος Σταχροπούλου, Τηλ. 26310 51765

19. Β. Ν. Σ. Νάουσας Νικολάου Αναδολή 36, Τηλ. 23320 27141.

20. Β. Ν. Σ. Ξάνθης Γ. Κονδύλη & Τυρολόης, Ξάνθη, Τηλ. 25410,29777

21. Β. Ν. Σ. Πατρών Νοταρά 16, Πάτρα, Τηλ. 26104 35634.

22. Β. Ν. Σ. Πυλαίας Θεσσαλονίκης Λαζάρου Τσιάμη 74-76, Πυλαία Θεσσαλονίκης, Τηλ. 23109 19409

23. Β. Ν. Σ. Σερρών Μεραρχίας 158, Σέρρες, Τηλ. 23210 38401.

24. Β. Ν. Σ. Τρικάλων 5ου Συντάγματος & Μαρτύρων, Τρίκαλα, Τηλ. 204310 33223

25. Β. Ν. Σ Λάρισας Εργατικές κατοικίες Γιάννουλης Τηλ. 24105 92655.



Διαβάστε περισσότερα...

Τραυματίστηκε από γυάλινο ποτήρι στο πόδι


Δε γιόρτασε όπως το περίμενε ο άτυχος φοιτητής.

Να πατήσει κανείς ένα γυαλί ενώ περπατά κάπου ξυπόλυτος, είναι κάτι πιθανό να συμβεί. Αλλά να του καρφωθεί ένα γυάλινο ποτήρι στο πόδι ενώ φορά παπούτσια, είναι σίγουρα κάτι που δεν περιμένει κανείς να του συμβεί. Ειδικά όταν βρίσκεται σε μία εκδήλωση στο Cambridge.

Ο εικονιζόμενος φοιτητής πάτησε, όπως όλα δείχνουν, ένα σπασμένο ποτήρι στο Trinity May Ball στη Βρετανία.

Ασθενοφόρο τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο και σίγουρα δεν ήταν αυτή η κατάληξη που περίμενε και ο ίδιος για το πάρτι που διοργανώνεται για το τέλος των εξετάσεων.

«Έδειχνε να υποφέρει, λογικό είναι αν σκεφτεί κανείς τι του συνέβη», δήλωσε ένας συμφοιτητής του.

Να πατήσει κανείς ένα γυαλί ενώ περπατά κάπου ξυπόλυτος, είναι κάτι πιθανό να συμβεί. Αλλά να του καρφωθεί ένα γυάλινο ποτήρι στο πόδι ενώ φορά παπούτσια, είναι σίγουρα κάτι που δεν περιμένει κανείς αν του συμβεί. Ειδικά ότα βρίσκεται σε μία εκδήλωση στο Cambridge.





Διαβάστε περισσότερα...

Όλη η Μεσόγειος πάνω σ’ ένα τσακώνικο χαλί!


Το φεστιβάλ μελιτζάzz ξεκινάει στις 4 Ιουλίου και υπόσχεται ένα μοναδικό τετραήμερο.

Η αρχοντιά των Τσακώνων, κληρονομιά του πλούτου που απέκτησαν ως έμποροι και θαλασσινοί κατά τον 19ο αιώνα, αποτυπώθηκε στα περίφημα αρχοντικά τους και τα τσακώνικα χαλιά τους.

Ένα τέτοιο τσακώνικο χαλί, μαγικό, θα φιλοξενήσει φέτος πολιτισμούς από διάφορες γωνιές της Μεσογείου. Μέσα στα γραφικά σοκάκια και την περίτεχνη αρχιτεκτονική του Λεωνιδίου, μουσική και τραγούδι, χορός, γεύση και γαστρονομία, κινηματογράφος, τσακώνικη γλώσσα, αγνή παράδοση και fusion, όλα μαζί πάνω σε ένα τσακώνικο χαλί.




Το φεστιβάλ μελιτζάzz 2013 θα ξεκινήσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί αναμένεται να διασκεδάσουν τον κόσμο που θα παρευρεθεί.

Το πρόγραμμα



Πέμπτη 4 Ιουλίου



μελιτζάzz junior: μια βραδιά αφιερωμένη στους μικρούς μελιτζαzzεμένους φίλους μας, με:
› Παιδική χορωδία: Η παιδική χορωδία Τυρού σε τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο. › Θεατρική παράσταση: «Μύθοι μέσα στον λαβύρινθο» από το Θέατρο της Ημέρας, διαδραστική θεατρική παράσταση και θεατρικό παιχνίδι και πολλά ακόμα.

Παρασκευή 5 Ιουλίου



› Κυπριακά ακούσματα: Με λαούτο και μεράκι, μουσικές νέες και παραδοσιακές από ταλαντούχους νέους μουσικούς.
› Βαλκανικά χάλκινα: Η μπάντα των Σέρβων δεξιοτεχνών Stojan Krstic-Tane Fanfare Tzigane στους δρόμους της βαλκανικής jazz και των παραδοσιακών gypsy χάλκινων fanfare.
› Flamenco: Οι Radio España και η χορεύτρια Δήμητρα Καραγιάννη παρουσιάζουν το flamenco pop project «A-morerias», με γνωστές μελωδίες του σήμερα και χορογραφίες παραδοσιακού και σύγχρονου flamenco.
› DJ set: Ο Dj και παραγωγός Palov σε ένα freestyle set γεμάτο ενέργεια, swing, latin, soul ήχους, funky διάθεση, πειραγμένη cumbia και reggae, hip-hop beats και εξωτικούς μαύρους ρυθμούς. Προχωρημένες μουσικές σε προχωρημένες ώρες.

Σάββατο 6 Ιουλίου



Percussion: Το πολυμελές σχήμα Solis Barki & Arawa σε μια πανδαισία κρουστών (και όχι μόνο), με όργανα και μελωδίες από όλες τις γωνιές της Μεσογείου και του κόσμου.
› Oriental & belly dance: Οι Al Mahabba και η χορεύτρια Aisha σε παραδοσιακές αραβικές μουσικές της Μέσης Ανατολής και αραβικό χορό της κοιλιάς.
› Gypsy jazz & swing: Οι Swing shoes και η Sugahspank σε αγαπημένο gypsy swing κυρίως, αλλά και blues, gospel, funk, soul, reggae, r’n’b, με αγνές μα και "μεταποιημένες" μελωδίες και άπλετο χώρο για χορό: ένας swing χοροχώρος!
› DJ set: Ο Dj και παραγωγός Palov για δεύτερη βραδιά θα μας ταξιδέψει με προχωρημένες μουσικές.

Κυριακή 7 Ιουλίου



› Παραδοσιακοί χοροί: Οι χορευτικοί όμιλοι Λεωνιδίου και Τροόδους σε παραδοσιακούς χορούς, γνωστούς αλλά και σπάνιους.
› Οπερέτα: «Ζητείται γαμπρός για μια...εύθυμη χήρα!». Οι πασίγνωστες μελωδίες της διάσημης οπερέτας «Η εύθυμη χήρα» του Ούγγρου συνθέτη Franz Lehar σε μία εναλλακτική εκδοχή, από διακεκριμένους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες της Όπερας.

Όλες τις ημέρες, 4 – 7 Ιουλίου



› Τσακώνικη γωνιά: Αφιέρωμα στην παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική τέχνη, με έκθεση χαλιών και υφαντών και επίδειξη υφαντικής για τον "τσακώνιχο τζίλικα τσαι κιλίνι" (τσακώνικο χαλί και κιλίμι), παράλληλα με τοπικές γεύσεις, μουσικές, χορούς και κεράσματα.
› Κυπριακή γωνιά: Από το Τρόοδος της Κύπρου, με χορούς, λαούτο και τραγούδια, με τοπικές γεύσεις, προϊόντα και κεράσματα, με αγάπη. Ένα τζιπραίικο καφενείο με τα ούλλα του!
› Ισπανική γωνιά: Γεύση, πολιτισμός και μίνι αφιέρωμα στον Ισπανικό κινηματογράφο.
› Αραβική γωνιά: Μουσικές, shisha (αργιλές), καφές και τάβλι αράβικο.
› Μαθήματα χορού flamenco και χορού belly dance: Μικρά σεμινάρια για αρχάριους και (λίγο) προχωρημένους επισκέπτες του φεστιβάλ. Με βεβαίωση/ενθύμιο.
› Τοίχος αναρρίχησης: Μια πρόγευση αναρρίχησης για τους δυναμικούς αλλά και πρό(σ)κληση για το ολόφρεσκο αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου, στον εντυπωσιακό κοκκινόβραχο της πόλης.

Διοργάνωση: Δήμος Ν. Κυνουρίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Πάρνωνα

Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ ή στην σελίδα στο facebook.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κορυφαία πολυτεχνικά τμήματα


Στα ύψη η ζήτηση για τα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων.

Δύο τμήματα με αρκετά μεγάλη ζήτηση και ικανοποιητική απορρόφηση στην αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι τα τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Το ευρύ πεδίο απασχόλησης και ιδίως ο τομέας της ενέργειας δημιουργεί θετικές προοπτικές για τους αποφοίτους. Το παραπάνω γεγονός φαίνεται ότι το γνωρίζουν γονείς και μαθητές αφού τα εν λόγω τμήματα δηλώνονται ως πρώτη προτίμηση από χιλιάδες υποψηφίους.

Βάσεις εισαγωγής

Αρκετά υψηλές είναι οι βάσεις εισαγωγής ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αφού τα τμήματα των δυο αυτών πόλεων συγκεντρώνουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των μαθητών. Το τμήμα του Βόλου αποτελεί μετονομασία του Μηχανικών Η/Υ Τηλ/νιών & Δικτύων και γι αυτό δεν έχουμε στοιχεία για τη βάση εισαγωγής. Με τη νέα ονομασία είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει περισσότερους υποψηφίους.



ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
18314
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΜΠ
18914
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ(ΞΑΝΘΗ)
16520
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
17600
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΒΟΛΟΣ
Στα τμήματα των Μηχανολόγων Μηχανικών έχουμε εντάξει και αυτά των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης καθώς και των Ναυπηγών αφού παρέχουν στους αποφοίτους τους επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγου Μηχανικού. Μάλιστα η εισαγωγή στα τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης είναι πιο εύκολη αφού οι βάσεις κινούνται γύρω από τα 14000 μόρια.


ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ)
17081
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ & ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
17344
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΚΟΖΑΝΗ)
15838
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ
18759
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
18161
ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ
18461
ΜΗΧ/ΚΩΝ ΠΑPΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ(ΧΑΝΙΑ)
14280
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ)
14127
Στα ύψη η ζήτηση

Όπως αναφέρθηκε και στο εισαγωγικό κείμενο τα τμήματα των Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων μαθητών. Αυτό διαπιστώνεται και από τα στοιχεία που παρατίθενται πιο κάτω. Συγκεκριμένα 9678 μαθητές είχαν ως πρώτη τους προτίμηση τμήματα που τους δίνουν το δικαίωμα να εργαστούν ως μηχανολόγοι ή ηλεκτρολόγοι. Τη μεγαλύτερη ζήτηση την έχουν οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί.


Ειδικότητα
Πρώτες προτιμήσεις
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
5658
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
3403
ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ
449
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
168
ΣΥΝΟΛΟ
9678
Κοινά επαγγελματικά δικαιώματα

Ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι έχουν κοινό πεδίο δράσης. Στο παρελθόν οι δυο σχολές αποτελούσαν ενιαίο τμήμα. Για παράδειγμα μια μελέτη ανελκυστήρα μπορεί να υπογραφεί τόσο από μηχανολόγο όσο και από τον ηλεκτρολόγο. Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ή στη μελέτη φυσικού αερίου. Επίσης οι διπλωματούχοι μηχανολόγοι μηχανικοί, ναυπηγοί μηχανολόγοι μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μπορούν να πάρουν άδεια "διπλωματούχου μηχανικού αυτοκινήτων (Εδάφιο Α, Παράγραφος 4, Άρθρο 4, Νόμος 1575/1985). Παραθέτουμε απόσπασμα έκθεσης τους ΤΕΕ/ΤΚΜ (2006) που αναφέρει τα εξής:

Οι Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί μοιράζονται κοινά πεδία δραστηριοτήτων µε όλες τις άλλες ειδικότητες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, όπως φαίνεται από τη νοµοθεσία, αλλά και από την καθημερινή πρακτική κυρίως όσο αφορά τις απλές Μηχανολογικές και Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Λόγω της ραγδαίας αύξησης των µμηχανικών όλων των ειδικοτήτων καθώς και της αυξανόμενης ανεργίας είναι επόμενη η δημιουργία τριβών, µμεταξύ των ειδικοτήτων, αλλά και η έκπτωση (ποιοτική και οικονοµική) της εργασίας.

Ηλεκτρολόγοι + πληροφορική

Στα πιο πάνω στοιχεία να προσθέσουμε ότι οι ηλεκτρολόγοι μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και να ανοίξουν φροντιστήριο πληροφορικής ή και να εργαστούν ως καθηγητές πληροφορικής στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Το πιο πάνω δικαίωμα δεν το έχουν οι μηχανολόγοι μηχανικοί.

Μηχανολόγοι Μηχανικοί

Οι κατεξοχήν τομείς απασχόλησης των Μηχανολόγων μηχανικών είναι η ενέργεια, οι κατασκευές, η παραγωγή και ο μηχανολογικός σχεδιασμός. Ο μηχανολόγος μπορεί να εργαστεί σε εργοστάσια, σε τεχνικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρείες, σε επιχειρήσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, ως ελεύθερος επαγγελματικά και ως δημόσιος υπάλληλος.

Οι μηχανολόγοι μηχανικοί μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές και να αποκτήσουν την ανάλογη εξειδίκευση στα ενεργειακά συστήματα, μηχανική και υλικά, βιομηχανική διοίκηση, αυτοματισμοί , ρομποτική, βιοϊατρική κλπ

Ναυπηγοί μηχανικοί. Διπλά επαγγελματικά δικαιώματα

Το μοναδικό τμήμα Ναυπηγών μηχανικών έχει την έδρα του στην Αθήνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όπως αναφέρθηκε παρέχει στους αποφοίτους τα επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανολόγου μηχανικού ενώ παράλληλα οι απόφοιτοι έχουν και τα δικαιώματα του ναυπηγού. Δηλαδή έχουν διπλά επαγγελματικά δικαιώματα. Ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα του ΤΕΕ (2007) για τους τομείς απασχόλησης των ναυπηγών. Ένα μεγάλο ποσοστό των ναυπηγών εργάζεται στη ναυπήγηση και στην επισκευή πλοίων ενώ αρκετοί είναι νηογνώμονες (ελεγκτές πλοίων).



Πηγή: ΤΕΕ
Χώροι εργασίας

Πληθώρα μεταπτυχιακών και εξειδίκευση

Τα τμήματα των Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών προσφέρουν και περαιτέρω δυνατότητα εξειδίκευσης μέσα από ένα μεταπτυχιακό.

Για παράδειγμα ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός μπορεί να παρακολουθήσει ένα από τα ακόλουθα μεταπτυχιακά λαμβάνοντας και την ανάλογη εξειδίκευση: Παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, Υπολογιστικής Επιστήμης, Συστήματα Επικοινωνιών & Δικτύων ,Επεξ. Σήματος για Επικ/νίες & Πολυμέσα, Μηχανικής Όρασης & Ρομποτικής, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ενεργειακά Συστήματα, Βιοϊατρική κ.α.

Με λίγα λόγια ένας Ηλεκτρολόγος μηχανικός μπορεί να ασχοληθεί με την ενέργεια, αυτοματισμούς, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιοϊατρική, νευροεπιστήμες

Ανεργία

Σχετικά χαμηλή είναι η ανεργία των ηλεκτρολόγων και των μηχανολόγων συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα. Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του ΤΕΕ η ανεργία των νέων μηχανικών ανέρχονταν στο 23%.

Όσον αφορά τους ηλεκτρολόγους η ανεργία ανέρχεται στο 9% και στους μηχανολόγους στο 7% ενώ για τους ναυπηγούς η ανεργία ήταν λίγο χαμηλότερη και έφθανε το 6%. Να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία αφορούν το 2009 έτος που δεν είχε εκδηλωθεί ακόμα η κρίση. Το ποσοστά της ανεργίας έχουν αυξηθεί αφού πολλές βιομηχανίες έχουν κλείσει με αποτέλεσμα πολλοί μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι να βρεθούν χωρίς δουλειά. Εικάζουμε ότι το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 15-20% για ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους.




Πηγή: Public Issue - ΤΕΕ
Πληθώρα μηχανικών

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζεται ο αριθμός των μηχανικών ανά ειδικότητα. Όπως διαπιστώνεται υπάρχει σχετικά μεγάλος αριθμός ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων ενώ αντίθετα μικρός είναι ο αριθμός των ναυπηγών γεγονός που δημιουργεί θετικές προοπτικές.


Α/Α
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ (2010)
ΜΕΛΗ ΤΕΕ
(%)
1
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
31.999
28,1%
2
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
20.660
18,1%
3
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ
17.077
15,0%
4
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ
15.289
13,4%
5
ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
10.126
8,9%
6
ΑΓΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ
6.876
6,0%
7
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
3.634
3,2%
8
ΜΕΤΑΛΕΙΟΛΟΓΟΙ-ΜΕΤΑΛΟΥΡΓΟΙ
2.700
2,4%
9
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ
3.634
3,2%
10
ΝΑΥΠΗΓΟΙ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ
1.797
1,6%
11
ΝΑΥΠΗΓΟΙ
80
0,1%
113.872
100,0%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Engineering Report η Ελλάδα το 2007 βρισκόταν στη 10 η θέση με βάση των αριθμών των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων που εργάζονταν. Στην έρευνα αυτή περιλαμβάνεται το σύνολο των μηχανικών και αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η πληθώρα τον επιστημόνων που παράγει η χώρα μας.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...